PDA

View Full Version : Élet a táborban

D - törölt tag
05-06-2015, 04:48 PM
Sokan tervezgetjük,ha tarthatatlan lesz az otthon és az esetlegesen kiszemelt,kiépített,meglévõ menekülõhely elérhetetlen lesz vagy megsemmisül az erdõben,vizek partján vagy más elrejtõzésre és védelemre alkalmas helyen vészeljük át a nehéz napokat.
Megeshet,hogy ez az idõszak akár hónapokat is igénybe vehet,így mindenképpen szükség van valamilyen rendre,rendszerre a szürke hétköznapok folyamán.
Ez a menekülési ,létfenntartási stratégia mindenképpen azt feltételezi,hogy nem trauma szerû esemény következik be,tehát legalább pár óra rendelkezésre állt a felszerelés,élelem ruházat összegyûjtésére és az autóba való bepakolásra.
Megeshet,hogy elindultunk a bepakolt autóval,családdal a menedék felé,de természeti katasztrófa,zavargások vagy más esemény miatt elérhetetlen és másik ,talán teljesen ismeretlen helyen kell egy "otthont" teremtenünk.
Bizonyos mennyiségû felszerelésünk,élelmünk van ,nem a nulláról kell kezdenünk.
Könnyûnek hangzik,de nem az.A több évtizedes ponty és más halak hosszútávú horgászata és a nagy kitelepülések mondatják ezt velem.
a leghosszabb idõ hat nap(öt éjszaka) volt amit egy jó társasággal kint töltöttem.A tábor rendje nagyon fontos és a jó idõbeosztás.
Ebben a topicban ezt a témát beszélhetnénk át,jó ötletekkel ,személyes tapasztalatokkal.

Zacskóbicska
05-06-2015, 05:18 PM
Nekem errõl sok tapasztalatom van. Alkalmasint írok róla. Most a legfontosabbakat, fontossági sorrendben:
1. Meg kell határozni, ki a vezetõ és mir terjed ki a hatáskör (mindenre!). Demokratikus alapon már a 2. naptól sem fog mõködni, mert kialakul a belsõ ellenzék, majd ellenség. Megfelelõ szintû, felkészültségû és mindenkor gyors döntéshozatalra lesz szükség, a vele járó határozottsággal együtt, ugyanis az ilyen sorsba kényszerült emberek mindig szebb jelent és jövõt akarnak. Ha nincs megoldva az igények és feszültségek egységes kezelése, a helyzet szükségszerûen anarchiához vezet.
2. Minden áron el kell érni a rendezettséget, a rendet a táborban élés minden területén. A szemetes, zilált környezet azon túl, hogy fertõzések veszélyét hordozza, rossz közérzetet, a szegénység és elesettség mégnagyobb érzetét okozza. Ez nagyon kerülendõ jelenség!
3. A higiéniával összefüggõ kérdéseket minél hamarabb rendezni kell, ugyanis a fertõzésveszélyen túl ez megint hangulatot jelentõsen befolyásoló tényezõ.

Az elsõ három szabály kéretik kõbe vésni. Ha ez meg van, a többi már "gyerekjáték".

D - törölt tag
05-06-2015, 05:18 PM
Felteszek pár képet korábbi kirándulásokról,horgászatokról Magyarország tájairól,hogy legyen fogalmunk,nagyjából mi var ránk.Mit kell tennünk,magunkkal vinnünk,hogy a sokszor barátságtalan körülmények között egy élhetõ kis világot alakítsunk ki a családunknak.
5453
Hegyvidék.Ez a hely nagyon jó.Már nem teljesen vad,tûzrakóhely,forrás és patak van,tûzifa korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll,
Hátránya,hogy népszerû,mások is ismerik,kevés a természetes élelem.
5454
Alföldi halastó.Nagyon jó!Az élelem szinte korlátlanul rendelkezésre áll,Víz van bõven,de tisztításra szorul.Hatalmas terület jól el lehet rejtõzni,Hátrányai,sáros út,szinte semmi tûzifa és árnyék.
5455
Sok ilyen öntözõ csatorna van az országban,több száz kilométer hosszan,könnyû ilyen helyet találni.Sok tûzifa és tiszta víz,nincs bepunnyadva,a halállomány télen nyáron ellát minket,rágcsálók,madarak,õzek,vadmalacok kedvelik a környezetet,Hátránya a megközelítés.

Pityubá
05-06-2015, 05:47 PM
Ha bedõlt városban az A terv, és a saját telken a B terv, akkor szükség van jól begyakorolt tábori C tervre.
A hangsúly a begyakorolton van. Tehát nem elegendõ a jónak gondolt drága felszerelés, Youtubeon videókat nézegetni, hanem szükséges
elmenni több napra gyakorlatozni, áradó patakon esõben térdig gázolni, sziklát mászni, ha kell kõkést pattintani, kézzel tüzet fúrni.
Hasznos lehet: tanyára Morpheuszhoz, elmenni. Vagy Pityubáékkal, Rácalmásra Máj.22,23,24.én, akit érdekel keressen privátban.
Akár felszerelés nélkül is életben maradni, mi ezt is gyakoroljuk megjegyzem, jó szar. Ne ezzel kezdjétek. :D
Ha tábor akkor körlet kialakítás is kell, nem-ám katonaira kell gondolni, hanem biztonsági és higiéniai dolgokra.
Menedékeket kell készíteni hozott anyagból esetleg a terepen található anyagokból. Vizet kell szerezni, tárolni, ha kell ihatóvá kell tenni (szûrés, forralás)
Az természetes, hogy tüzet vigyázni, a tábort õrizni kell, szervezés kérdése. Latrinát kell készíteni, vagy helyet kijelölni.
Tûzhelyet készíteni ami lehet rejtett is Pl: Dakota vagy gödörtûzhely, ha melegre is szükség van akkor máglya vagy pásztortûz.
A megszerzett élelmet tárolni kell, hogy meg ne romoljon, vagy a róka el ne lopja. Nem koptatom tovább a billentyût. ;)

venosz
05-06-2015, 06:06 PM
Izé... Nõk mehetnek? Gyerekek?
Mihez kezdesz a
EBBEN A SZAROS PATAKBAN MÁRPEDIG NEM MOSOM KI A BUGYIMAT? HOZZ TISZTA VIZET!

LÁTOD TE SZERENCSÉTLEN, A JÓZSIÉK GYEREKEINEK 2 POKRÓC IS JUTOTT, TE MEG CSAK EGYET HOZTÁL HÁRMUNKNAK, MEGFÁZIK A GYEREK!

MÁRPEDIG EZT A SZART ÉN NEM ESZEM MEG!

ÚGY NÉZED AZT A LUVNYÁT, MENJ INKÁBB ALUDNI AZ Õ SÁTRÁBA!

MÁR MEGINT NEM HOZTÁL TE NYÚLBÉLA SEMMIT CSAK EZT A SZART, ÉHEN HALNAK A GYEREKEK!

NEM VIGYÁZOK A TÛZRE, A HÉTEN MÁR MÁSODSZOR KELL NEKEM VIGYÁZNI, VIGYÁZZON RÁ A KATI!

MIT PARANCSOLGAT NEKEM EZ A SENKI? LESZAROM, NEKEM NE DIRIGÁLJON.

MONDTAM NEKED NE IDE JÖJJÜNK, A BÁTYÁMNAK VAN EGY HÁZA ODA KELLETT VOLNA MENNÜNK! Megölöd a gyerekeidet te szerencsétlen? nem vagy tekintettel senkire, nem vagy jó semmire!

Márpedig most elindulok a gyerekekkel anyámhoz, ha kell gyalog!

Persze ezt jobb esetben 4 szemközt, rosszabb esetben meg mások, esetleg a gyerekek is hallják.

Szerintem itt van egy sarkalatos pont. Nem tudom miért, de úgy érzem ez egy valós probléma, ha nem is minden nõ ilyen, de elõfordulhat, (Hál istennek nekm nincs ilyen problémám. Erre kérek megoldásokat. (lelövöm, elásom, nem ér!)

Pityubá
05-06-2015, 06:46 PM
Valós dolgot vetettél fel, de megjegyzem nem csupán a nõk, gyermekek közt, a férfiak közt is lesz aki többre fog vágyni mint a pillanatnyi lehetõség.
Nos tisztelt hölgy fórumtársaink kérnénk a lehetséges megoldásokat, hogy tanulhassunk belõle. Ha nincs más megoldás akkor a táborvezetés fog erre megoldást találni. :D

D - törölt tag
05-06-2015, 06:52 PM
Alapvetõ dolgok amik mindenképpen legyenek,ha Így alakulnak a dolgok.
-kötél minden mennyiségben,szerintem a legolcsóbb ruhaszárító kötél tökéletes,
-takaró mûanyag ponyvák ,több méretben
-bogrács,lavór,teáskanna,bögre,vágódeszka,tá nyérok,étkészlet,tálca,mozsár,fakanál,merõk anál és egy olyan fém edény ami "szürke",víztisztításra,ruhák kiforralására
-balta(kettõ),kések,fa fûrész
-törölközõ,konyharuhák és egy olyan kis törölközõ vagy ilyesmi amit nedvesen az illemhelyen lehet használni és kiforrázni utána(mindenkinek saját),mert a papír el fog fogyni ez biztos.
-papucs(a legtöbbet ebbe lesz mindenki és szabadidõ ruhába)
-ruházat,élelem
Ami biztosan be fog következni az az,hogy a készlet el fog fogyni és a környezetünkben lévõ táplálékot kell feldolgozni.Szerencsére a búza,szotyi kukorica akkor is ki fog nõni ha nem lesz vetve abban az évben és bogyókat is találni erre lesz jó a pl. a mozsár.

D - törölt tag
05-06-2015, 07:03 PM
Szerintem itt van egy sarkalatos pont. Nem tudom miért, de úgy érzem ez egy valós probléma, ha nem is minden nõ ilyen, de elõfordulhat, (Hál istennek nekm nincs ilyen problémám. Erre kérek megoldásokat. (lelövöm, elásom, nem ér!)

Voltuk asszem 2004-ben egy hosszú hétvégén a Fûzvölgyi csatornán.A barátom feleségétõl mindenki óckodott már jó elõre,hogy mekkora botrányt fog csinálni a fent leírt körülmények miatt.Igazi ízig -vérig shoppingoló plázacica...lakk táska,kiskutya,napszemcsi, és vakolat...
Nos Õ volt az aki mindent megcsinált,mindenben segített,nem panaszkodott,sõt kifejezetten jól érezte magát...az alkalomhoz illõen csomagolt és nagyon okosan ápolt volt egész hétvégén,mindenkivel kedves volt és türelmes,tanult horgot kötni stb...
Kellemes csalódás volt.

Pityubá
05-06-2015, 07:08 PM
Azám a mozsár, basszus mennyire jó ötlet, törni, õrölni lehet benne. El lehet készíteni a terepen is.
Közepének parázzsal történõ kiégetésével egyik csapattársam a táborban készített farönkbõl égetéssel mozsarat, tálat.

5456

Én fakanalat készítettem parazsas égetéssel.

http://users.atw.hu/zegikereszteny/kepek/kanal1.jpg

venosz
05-06-2015, 07:27 PM
Valós dolgot vetettél fel, de megjegyzem nem csupán a nõk, gyermekek közt, a férfiak közt is lesz aki többre fog vágyni mint a pillanatnyi lehetõség.
Nos tisztelt hölgy fórumtársaink kérnénk a lehetséges megoldásokat, hogy tanulhassunk belõle. Ha nincs más megoldás akkor a táborvezetés fog erre megoldást találni. :D

:D Fínom, inteligens, diplomatikus válasz.

Amatorpe
05-06-2015, 10:06 PM
Venosz, ez nagyon sok mindentõl függ:
- mi a hiba a rendszerben? (totális összeomlás, természeti katasztrófa, az asszony támogatta-e a felkészülést /ha nem akkor p*fa be/, stb...)
- mit tett azért hogy jobb legyen? (volt-e saját, megvalósítható ötlete, vagy csak hányja ki magából az üres, értelmetlen szitkokat)
- megtett-e mindent a párja, hogy a lehetõ legtöbbet hozza ki a helyzetbõl? Ha igen, mennyire jogos szapulni?
- nem-e pont miatta van egy pokróc? (már a többi csapattárs is utálja a nõ fejét az ilyenek miatt)
- van-e jobb, vagy egyáltalán más választás? (hány km a legközelebbi - nem kannibál - csoport?)
- stb...
Alapvetõen szerintem meg kell beszélni, ha nem hat a józan ész, le kell kötni munkával. Ha este nap végén hullafáradt, mert a 24-bõl 16-18-at dolgozott, nem lesz ereje hisztizni. Ha mégis, akkor mondjon jobbat. Ha nem tud, akkor k*ss van, vagy mehet, de a gyerekek maradnak - ha vannak. Aztán amikor visszajön, átbeszéljük. Ez persze csak abban az esetben mûködik, ha értelmes, emberi értékeken alapuló a társaság, nem pedig mindenkin átgázolós, kihasználós. De ez csak az én véleményem.

Pityubá
05-06-2015, 10:39 PM
Venosz, ez nagyon sok mindentõl függ:
- mi a hiba a rendszerben? (totális összeomlás, természeti katasztrófa, az asszony támogatta-e a felkészülést /ha nem akkor p*fa be/, stb...)
- mit tett azért hogy jobb legyen? (volt-e saját, megvalósítható ötlete, vagy csak hányja ki magából az üres, értelmetlen szitkokat)
- megtett-e mindent a párja, hogy a lehetõ legtöbbet hozza ki a helyzetbõl? Ha igen, mennyire jogos szapulni?
- nem-e pont miatta van egy pokróc? (már a többi csapattárs is utálja a nõ fejét az ilyenek miatt)
- van-e jobb, vagy egyáltalán más választás? (hány km a legközelebbi - nem kannibál - csoport?)
- stb...
Alapvetõen szerintem meg kell beszélni, ha nem hat a józan ész, le kell kötni munkával. Ha este nap végén hullafáradt, mert a 24-bõl 16-18-at dolgozott, nem lesz ereje hisztizni. Ha mégis, akkor mondjon jobbat. Ha nem tud, akkor k*ss van, vagy mehet, de a gyerekek maradnak - ha vannak. Aztán amikor visszajön, átbeszéljük. Ez persze csak abban az esetben mûködik, ha értelmes, emberi értékeken alapuló a társaság, nem pedig mindenkin átgázolós, kihasználós. De ez csak az én véleményem.
Amit írtál teljesen rendben is lehetne. De van itt kis apróság amirõl beszélni kell. "Ha nem tud, akkor k*ss van, vagy mehet, de a gyerekek maradnak"
Világos, hogy kuss van, világos a gyerek marad, de az asszony, vagy más hõbörgõ hova mehet? ez itt a nagy kérdés.
Elengedni, ellenség kezére adni, elfogják és kivallatják, bajt ellenséget hoz a tábor nyakára, árulóvá válik stb.
Világosan kell tudni ezt mindenkinek aki a csapatba bekerült. De ezt talán Morpheus jobban el tudná mondani hova mehetnek az ilyenek. :D

Amatorpe
05-06-2015, 10:44 PM
Oké, ezen a tényezõn még gondolkodom...

TMIB
05-07-2015, 04:44 AM
Nekem errõl sok tapasztalatom van. Alkalmasint írok róla. Most a legfontosabbakat, fontossági sorrendben:
1. Meg kell határozni, ki a vezetõ és mire terjed ki a hatáskör (mindenre!). Demokratikus alapon már a 2. naptól sem fog mûködni, mert kialakul a belsõ ellenzék, majd ellenség. Megfelelõ szintû, felkészültségû és mindenkor gyors döntéshozatalra lesz szükség, a vele járó határozottsággal együtt, ugyanis az ilyen sorsba kényszerült emberek mindig szebb jelent és jövõt akarnak. Ha nincs megoldva az igények és feszültségek egységes kezelése, a helyzet szükségszerûen anarchiához vezet.

Ezzel az a gond hogy a legtöbbször olyan akar vezetõ lenni, aki nem alkalmas rá, csak nagy az egója. Ha ehhez még szöveg is párosul amivel manipulálni tudja a többséget, akkor az megpecsételheti egy közösség sorsát.

D - törölt tag
05-07-2015, 05:54 AM
Egy kérdés a gyakorló mezõgazdászokhoz!
Milyen magot érdemes tárolni a túlélõ cuccban? ami könnyen beszerezhetõ,korlátlan ideig eláll,tavasztól õszig vethetõ és nagyon rövid idõ alatt valamilyen ehetõ termése van?Praktikusan arra gondolok,hogy a táborhely kialakítása közben felás az ember egy négyzetmétert és már vet is és locsolja.Én a retekre gondoltam,de biztos van még sok amit nem ismerek.
A nõi kérdésrõl.
Spontán összeverõdött csoportoknál biztosan fennáll a hatalmi harc és az igazodás egymáshoz,ez elkerülhetetlen.De mérlegelni kell mielõtt kipakol az ember egy ilyen csoport mellett,
hogy megéri e megosztani a felszerelést a friss "barátokkal"?J
Jár e annyi elõnnyel a csoport védelme,hogy adott esetben immár a semmivel,esetleg titokban kell távozni?
Egyáltalán szükségem,szükségünk van e egy már meglévõ csoportra?
A befogadásnál,ha a már meglévõ táborunkhoz csatlakozna valaki.
Egyértelmûen el kell döntenie a csoportnak,hogy befogadó taktikát folytat vagy a mindenki ellenség és hagyjanak minket békén taktikát választják.A legrosszabb a határozatlanság ,a vacillálás és ha vannak a csoportban akik nem tolják,hanem húzzák visszafelé a kordélyt.
Szerencsére ez ritka lesz,mert menekülni is inkább a baráti társaságok szoktak együtt akik évek óta ismerik egymást.
A hölgyek panaszkodásáról.
Ha ilyen veszekedések lesznek,vannak a pár,társak között ----az nem pár és Õ nem a társ.Most sem és a kitelepülésnél sem.

Zacskóbicska
05-07-2015, 05:55 AM
Ezzel az a gond hogy a legtöbbször olyan akar vezetõ lenni, aki nem alkalmas rá, csak nagy az egója. Ha ehhez még szöveg is párosul amivel manipulálni tudja a többséget, akkor az megpecsételheti egy közösség sorsát.

Igen, ez valós veszély. Az ilyentõl meg kell tudni szabadulni minél elõbb.

D - törölt tag
05-07-2015, 06:55 AM
Ezzel az a gond hogy a legtöbbször olyan akar vezetõ lenni, aki nem alkalmas rá, csak nagy az egója. Ha ehhez még szöveg is párosul amivel manipulálni tudja a többséget, akkor az megpecsételheti egy közösség sorsát.Érdekes,hogy milyen sokan az "emberi tényezõt" látjátok a legnagyobb buktatónak a túlélés szempontjából.
De igen,valahol ez így is van.Döntéseket Kell hoznia valakinek.Az elsõ döntés talán a legfontosabb és a legnagyobb felelõsséggel jár.Az,hogy ITT fogunk letelepedni.Óriási felelõsség,ami akár a teljes ottlétet meghatározza.Ha a döntés jó akkor lesz minden és viszonylag probléma mentes lesz az idõt eltölteni.Napról napra kényelmesebb lesz és a sok munka meghozza a gyümölcsét és a csapat elégedett lesz.A helyzet az,ahogy Pityubátyám írta,ehhez gyakorlás,tapasztalat és szakértelem kell.De nem biztos,hogy az empatikus,toleráns viselkedés és Ez a tudás együtt fog járni egy emberben.A rendes,szimpatikus,sármos embereket mindenki szívesen követi,de hová fog ez az út vezetni?A másiknak meg olyan a modora mint a pokróc,de lesz kaja,biztonság ami nyugalmat teremt a csapatban,még ha nem is szimpatikus emberünk.
Tehát a döntés az elsõ döntés a legfontosabb.Hogy hol???
Persze meghatározza nagyban a helyválasztást,hogy merre járunk amikor a kényszer hatására tervet kell módosítanunk és a benzin mennyisége és a járható út(természeti és más,pl útlezárások,frontvonal,stb) is befolyásolja a döntést.
Nem könnyû!!

GAZDA
05-07-2015, 07:30 AM
Milyen magot érdemes tárolni a túlélõ cuccban? ami könnyen beszerezhetõ,korlátlan ideig eláll,tavasztól õszig vethetõ és nagyon rövid idõ alatt valamilyen ehetõ termése van?Praktikusan arra gondolok,hogy a táborhely kialakítása közben felás az ember egy négyzetmétert és már vet is és locsolja.Én a retekre gondoltam,de biztos van még sok amit nem ismerek.
A nõi kérdésrõl.
Spontán összeverõdött csoportoknál biztosan fennáll a hatalmi harc és az igazodás egymáshoz,ez elkerülhetetlen.De mérlegelni kell mielõtt kipakol az ember egy ilyen csoport mellett,
Jár e annyi elõnnyel a csoport védelme,hogy adott esetben immár a semmivel,esetleg titokban kell távozni?
Egyértelmûen el kell döntenie a csoportnak,hogy befogadó taktikát folytat vagy a mindenki ellenség és hagyjanak minket békén taktikát választják.A legrosszabb a határozatlanság ,a vacillálás és ha vannak a csoportban akik nem tolják,hanem húzzák visszafelé a kordélyt.
Szerencsére ez ritka lesz,mert menekülni is inkább a baráti társaságok szoktak együtt akik évek óta ismerik egymást.

Próbálj helyi fajtákat keresni. Korlátlanul nem fogsz tudni tárolni semmilyen magot mivel ezek élõ szervezetek, körülményektõl függõen idõvel elpusztulnak. Tönkölybúzát tudom ajánlani ha kenyeret is szeretnél, az sokáig eltartható, igénytelen, vadkár se lesz.

Pityubá
05-07-2015, 08:14 AM
Pontosan leírtad a politikus mint állatfaj, definícióját. :D

Grafitos
05-07-2015, 08:24 AM
Szerintem az egyik legnagyobb veszélyt a csoportkohézióra az jelenti, mikor az amúgy alkalmas és a csoport által elfogadott vezetõ hibázik.
Egy rossz döntés megingathatja a csoport vezetõbe vetett hitét és nagyon gyorsan megtöri az addigra már kialakult rendet és meggátolja a hatékony mûködést.
A csoport túlélése érdekében azonban fontos, hogy továbbra is az adott vezetõ maradjon hatalmon.
Szerintetek hogy lehet megõrizni a csapategységet, egy mindenki számára nyilvánvalóan téves vezetõi döntés után?
Erõ, vagy agresszió mutatása? minél több szövetséges lekötelezése? vagy elkezdeni megmagyaráznia bizonyítványt?
Mit gondoltok?

Lekvár
05-07-2015, 08:33 AM
A nõi kérdésrõl.
A hölgyek panaszkodásáról.
Ha ilyen veszekedések lesznek,vannak a pár,társak között ----az nem pár és Õ nem a társ.Most sem és a kitelepülésnél sem.

Hadd kérdezzek valamit: OFF
KI VAGY TE DooM? A régi Doom reinkarnációja?
Olvasom a topicot, és a hozzászólásaid, nem ismerek Rád! Élvezettel olvasom a soraid, építõ jellegû kérdéseket vetsz fel.
Cirka egy hétvégén megtanultál rendesen és összefüggõen írni, ... nélkül. Nyoma sincs stilisztikai és helyesírási hibáknak.
Összeszedettek és logikusak a gondolataid és a meglátásaid, semmi jele a korábbi énednek.
Rendkívül pozitívan értékelem a változást, de a puding próbáját elvégzem rajtad:
Légy szíves írd meg nekem, mit is írtam neked privátban, amire igencsak sokáig és hiába vártam a választ.
Azért nem magánlevelezésben szeretném ezt a tesztet elvégezni, mert ez KÖZÉRDEK! :)
Ha megválaszolod, elismerem hogy Te vagy az igazi! :D:D

WestBam
05-07-2015, 08:46 AM
A vezetõnek nem szabad süketnek és vaknak lennie.
Mindenképp meg kell hallgatnia másoknak a tanácsát is és azt is bele kell neki kalkulálnia a döntéseibe, látnia kell a hibás döntéseit.

Ha a vezetõvel kivételezve van (kényelemben hátradõlve dirigál) akkor hamar elkezdik a szervezõdést ellene, talán teljesen jogosan, hiszen akkor õ már nagyúr és a csapat többi tagja is errõl a pozícióról fog ábrándozni. Az erõsebb játékosok viszont tenni is fognak érte, hogy õk kerüljenek a helyére. Ha a vezetõ is a mindennapi teendõket végzi tisztességesen és nem csak "uralkodik" a táborban a többiek felett akkor talán van esélye.
Persze ezeket tábori körülményekre értem, egy katonai alakulat teljesen más, ott ha tetszik ha nem a felettesnek igaza van de azok képzett harcosok viszonylagosan kimosott aggyal. Egy spontán kialakult szervezõdésben nem ilyen emberek vannak, ott sokkal fontosabb a "demokrácia" érzését biztosítani a vezetõnek még ha nem is beszélhetünk valós demokráciáról de legalább meg lehet beszélni a dolgokat hiszen lehet, hogy valóban hasznos ötlettel áll elõ az egyik játékos.

Pityubá
05-07-2015, 08:59 AM
Vannak tanyán élõ társaink akik még nem szólaltak meg ebben a topikban. Holott nagy szaktudás rejlik bennük, és a fórumnak szüksége lenne az õ tudásuk megosztására is, például: milyen magokat,állatokat vigyünk magunkkal a táborba. Megjegyzem a C terv mint táborba vonulás õket is érinti.

D - törölt tag
05-07-2015, 10:22 AM
Hadd kérdezzek valamit: OFF
KI VAGY TE DooM? A régi Doom reinkarnációja?
Olvasom a topicot, és a hozzászólásaid, nem ismerek Rád! Élvezettel olvasom a soraid, építõ jellegû kérdéseket vetsz fel.
Cirka egy hétvégén megtanultál rendesen és összefüggõen írni, ... nélkül. Nyoma sincs stilisztikai és helyesírási hibáknak.
Összeszedettek és logikusak a gondolataid és a meglátásaid, semmi jele a korábbi énednek.
Rendkívül pozitívan értékelem a változást, de a puding próbáját elvégzem rajtad:
Légy szíves írd meg nekem, mit is írtam neked privátban, amire igencsak sokáig és hiába vártam a választ.
Azért nem magánlevelezésben szeretném ezt a tesztet elvégezni, mert ez KÖZÉRDEK! :)
Ha megválaszolod, elismerem hogy Te vagy az igazi! :D:D
OFF Sajnos a profillal a levelek is elvesztek,Így nem tudom Neked megválaszolni a kérdésedet.
Jelezted,hogy unod már,hogy a fórum rólam szól.Többet ne is foglalkozzunk a személy,mint olyan témával,inkább a gyakorlati dolgokkal.Volt aki jelezte,hogy zavarja a .... pontozás és használjak "entert". Semmi akadálya,ennyit csak megtehetek Értetek.Vannak "terepek" ahol inkább jobb ha nem mozgok és nem nekem való,mert mert nem tudok vele mit kezdeni.Ilyenek például a politikai és lélektani,pszichológiai dolgok,ezeket jobb kerülnöm. Ennyit errõl és többet ne is beszéljünk rólam,Inkább készüljünk. ON

Szerintem az egyik legnagyobb veszélyt a csoportkohézióra az jelenti, mikor az amúgy alkalmas és a csoport által elfogadott vezetõ hibázik.
Egy rossz döntés megingathatja a csoport vezetõbe vetett hitét és nagyon gyorsan megtöri az addigra már kialakult rendet és meggátolja a hatékony mûködést.
A csoport túlélése érdekében azonban fontos, hogy továbbra is az adott vezetõ maradjon hatalmon.
Szerintetek hogy lehet megõrizni a csapategységet, egy mindenki számára nyilvánvalóan téves vezetõi döntés után?
Erõ, vagy agresszió mutatása? minél több szövetséges lekötelezése? vagy elkezdeni megmagyaráznia bizonyítványt?
Mit gondoltok?

Szerintem az a jó,ha a vezetõ nem felülrõl,hanem belülrõl irányít,folyamatosan módosítva a terveket,az álláspontját a többiek véleményéhez,igényihez viszonyulva.Az nem baj ha a másik jó ötletei meg vannak valósítva és nem szégyen ha a vezetõ terve elbukik.
Továbbá a többieknek is a tudtára kell hozni,hogy Õ is egy esendõ kiskatona,csakúgy mint bárki más a csapatban.Lehet fáradt,kimerült,türelmetlen és néha esendõ,Hozhat rossz döntéseket és a többieknek ezt tolerálnia kell,hiszen választott vezetõ és nem kijelölt.Azonkívül,ha érzi,hogy nincs a toppon át kell tudnia adni a kormányrudat,hogy most "húzzon a másik egy kicsit",mert nekem ma nem úgy megy mint szokott,ma rossz passzban vagyok.

astonferi
05-07-2015, 11:04 AM
akkor én jó vezetõ lennék mert nem hibázok ....szigorú de igazságtalan vagyok :D

D - törölt tag
05-07-2015, 02:16 PM
Ez egy nagyon jó cikk a témában!

Egy sötét erdõben táborozva sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mint egy sötét városban. Õztõl, rókától még soha nem kaptam pofont éjszaka a folyóparton, mert nem adtam neki 200 Ft-ot, de embertõl már igen. Úgyhogy nincs mitõl félned, Magyarországon csak egy veszélyes állat van, az ember.
http://www.vidra-vizitura.hu/vadkemping-jog-es-felelosseg/

A Zacskóbicska által említett rossz példa 5461
Ez pedig a jó példa 5462
Körülbelül ilyesmire kell számítanunk 5463

venosz
05-07-2015, 05:30 PM
Kukorica

GAZDA
05-07-2015, 07:53 PM
Vannak tanyán élõ társaink akik még nem szólaltak meg ebben a topikban. Holott nagy szaktudás rejlik bennük, és a fórumnak szüksége lenne az õ tudásuk megosztására is, például: milyen magokat,állatokat vigyünk magunkkal a táborba. Megjegyzem a C terv mint táborba vonulás õket is érinti.

Nem szükségszerû a táborba vonulás. Fõleg ha elég eldugott helyen van a tanya.

Pityubá
05-07-2015, 07:54 PM
Íme képpel illusztrálva az általunk is használt cserkész tábori tûzhely. Tökéletes akárcsak 1 sparhelt.

http://kepfeltoltes.hu/140201/cserk_szt_zhely02_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

GAZDA
05-07-2015, 07:57 PM
Kukorica
Milyen, hibrid? :-D

Pityubá
05-07-2015, 08:10 PM
Nem szükségszerû a táborba vonulás. Fõleg ha elég eldugott helyen van a tanya.
Igen igazad van nem szükséges az eldugott helyen lévõ tanyát táborra cserélni. Sõt ne is tegyék amíg reá nem kényszerítik õket.
De ebben a topikban ugye a táborba vonulást mint C tervet beszéljük át ami minden túlélni akaró embert érinthet.
Az eldugottabb tanyán élõknek is kell legyen C terve a táborba vonulásra, hiszen nem zárható ki 100%-ra az õket értõ támadás.

Pityubá
05-07-2015, 08:12 PM
Milyen, hibrid? :-D
Pityu bátyátok már spájzolt eredet 8 soros kukorica magot, igaz csillagászati áron de hozzá jutottam, kipróbálásképp vezettem is belõle. :D

GAZDA
05-07-2015, 08:24 PM
Igen igazad van nem szükséges az eldugott helyen lévõ tanyát táborra cserélni. Sõt ne is tegyék amíg reá nem kényszerítik õket.
De ebben a topikban ugye a táborba vonulást mint C tervet beszéljük át ami minden túlélni akaró embert érinthet.
Az eldugottabb tanyán élõknek is kell legyen C terve a táborba vonulásra, hiszen nem zárható ki 100%-ra az õket értõ támadás.

Mi van abban az esetben ha a tanya úgy van elhelyezve, hogy gyakorlatilag a "végsõ menedék"? Egyszerûbb megélni egy részben vagy teljesen kiépített területen mint az erdõben vagy rosszabb esetben a pusztán.

GAZDA
05-07-2015, 08:25 PM
Egyébként a támadás csak akkor probléma ha nem leküzdhetõ az ellenség. :-)))

Pityubá
05-07-2015, 08:45 PM
Háát már nem tudtam az elõzõ hszt javítani. Szóval kukoricát vezetni még nem tudok, de vetni azt már igen. :D

doki
05-08-2015, 02:50 AM
Pedig pont most akartam írni, hogy megtaníthatnál... :D

D - törölt tag
05-08-2015, 04:28 AM
Kukorica
Nem kifejezetten ilyesmire gondoltam,hanem gyorsan termõ és fogyasztható haszonnövényekre.Mivel ez a topic-ban,ahogy Pityubátyám is jól ráérzett a szükségmegoldást,a C tervet tárgyalnánk át,Természetesen ha nincs vész,ha el tudunk jutni a menekülõ helyünkre,ha tudjuk "tartani" a lakást,a vidéki házat,az eldugott tanyát,akkor nyilvánvalóan ott maradunk.
Elõfordulhat,hogy lerohanják a tanyát,lakást és elûznek minket onnan.Elõfordulhat,hogy a tarthatatlan városi lakásból a nagymamához mennénk vidékre,de közbejöhet bármi(pl háború és nem tudunk odajutni,földrengésben megrongálódnak az utak,polgárháborúban,nem biztonságos a 200 km-es út és elõfordulhat,hogy vannak olyan túlélõk akiknek nem lesz más lehetõségük,mert akár most sem teljesen jó az életük és a tulajnak kell a lakás,nem az albérlõnek)
De élni kell és ezt is bele kell illeszteni a túlélési stratégiába.Élni egy ismeretlen helyen,letérve az útról,bárhol,bármikor.
de egyébként most békeidõben is fontos ez a tudásanyag,mert a jó felszereléssel és ismeretekkel valódi pihenés lesz a családnak a kempingezés és nem egy veszekedõs rémálom.
Tehát olyan magokra gondoltam amik pár nap alatt teremnek.Például sóska,spenót,zöldhagyma,retek.Mi van még amit pár nap után vagy hét után meg lehet enni?

Laci
05-08-2015, 05:51 AM
Csíráztatott magok

Zacskóbicska
05-08-2015, 05:57 AM
A vezetõnek nem szabad süketnek és vaknak lennie.
Mindenképp meg kell hallgatnia másoknak a tanácsát is és azt is bele kell neki kalkulálnia a döntéseibe, látnia kell a hibás döntéseit.

Ha a vezetõvel kivételezve van (kényelemben hátradõlve dirigál) akkor hamar elkezdik a szervezõdést ellene, talán teljesen jogosan, hiszen akkor õ már nagyúr és a csapat többi tagja is errõl a pozícióról fog ábrándozni. Az erõsebb játékosok viszont tenni is fognak érte, hogy õk kerüljenek a helyére. Ha a vezetõ is a mindennapi teendõket végzi tisztességesen és nem csak "uralkodik" a táborban a többiek felett akkor talán van esélye.
Persze ezeket tábori körülményekre értem, egy katonai alakulat teljesen más, ott ha tetszik ha nem a felettesnek igaza van de azok képzett harcosok viszonylagosan kimosott aggyal. Egy spontán kialakult szervezõdésben nem ilyen emberek vannak, ott sokkal fontosabb a "demokrácia" érzését biztosítani a vezetõnek még ha nem is beszélhetünk valós demokráciáról de legalább meg lehet beszélni a dolgokat hiszen lehet, hogy valóban hasznos ötlettel áll elõ az egyik játékos.

A vezetõnek minden tekintetben személyes példamutatással kell az élen járnia. Õ nem élet-és halál ura, hanem a feladata a csoport tagjainak koordinálása, a munkamegosztások hatékony szervezése, az alaperkölcsökön alapuló életvitel normáinak betartatása. Az elõre nem látható következményekkel járó döntéseket demokratikusan kell meghozni, pl. szavazással. Nem szabad kirekesztõ magatartást tanúsítani senkivel szemben sem, csak a csoport döntése, ítélete alapján.

Pityubá
05-08-2015, 07:50 AM
....
Tehát olyan magokra gondoltam amik pár nap alatt teremnek.Például sóska,spenót,zöldhagyma,retek.Mi van még amit pár nap után vagy hét után meg lehet enni?
Zöldhagyma magból csak pici dughagyma van az elsõ évben, tehát nem rövid tenyészidejû.
Sóska, spenót, vetéstõl 2 hét a palánta méret, + 1 hét és szedhetõ, hát ez is sok idõ.
Eszembe jutott a snidling, hamar kikel és hagymapótlónak is megteszi.

astonferi
05-08-2015, 08:16 AM
A vezetõnek minden tekintetben személyes példamutatással kell az élen járnia. Õ nem élet-és halál ura, hanem a feladata a csoport tagjainak koordinálása, a munkamegosztások hatékony szervezése, az alaperkölcsökön alapuló életvitel normáinak betartatása. Az elõre nem látható következményekkel járó döntéseket demokratikusan kell meghozni, pl. szavazással. Nem szabad kirekesztõ magatartást tanúsítani senkivel szemben sem, csak a csoport döntése, ítélete alapján.

na ez a baromság a javából. felborul minden mindenki kifordul magából. nincs demokratikus döntés. ha én vagyok a vezetõ és éjszaka valaki ellopja a közösség kajáját vagy cuccát nem fogok szavaztatni mi legyen. agyon vágom és elmondom hogy ezt nem tûröm amíg én vagyok a vezetõ. következõ nap a nejedet erõszakolja meg amíg mos a pataknál te meg kapálsz akkor is szavazni akarsz majd ? milyen szavazati arányok legyenek 100 % 2/3 ad ? gebasz esetén a vezetõ élet halál ura ahogy a hajós kapitány a tengeren. ott sincs szavazás.

Grafitos
05-08-2015, 08:43 AM
Ez a módszert tényleg csak vészhelyzetben alkalmazható eredményesen, ellenkezõ esetben hamar egy karóra kerül a vezetõ buksija

astonferi
05-08-2015, 09:37 AM
Ez a módszert tényleg csak vészhelyzetben alkalmazható eredményesen, ellenkezõ esetben hamar egy karóra kerül a vezetõ buksija
vészhelyzetrõl volt szó
C terv káosz és kilátástalanság

Dream_walker
05-08-2015, 09:39 AM
Zöldhagyma magból csak pici dughagyma van az elsõ évben, tehát nem rövid tenyészidejû.
Sóska, spenót, vetéstõl 2 hét a palánta méret, + 1 hét és szedhetõ, hát ez is sok idõ.
Eszembe jutott a snidling, hamar kikel és hagymapótlónak is megteszi.

Egy-másfél hónap idõtávon nem érdemes magokban gondolkodni. Ennyi idõ alatt legfeljebb a salátanövények lesznek fogyasztható méretûek, és pont a salátanövények azok, amelyekbõl csak jelentéktelen száz féle nõ vadon. Ennyi idõre vagy készkaja kell, vagy csíráztatni való mag, és a csírát kell enni.

Zacskóbicska
05-08-2015, 10:08 AM
na ez a baromság a javából. felborul minden mindenki kifordul magából. nincs demokratikus döntés. ha én vagyok a vezetõ és éjszaka valaki ellopja a közösség kajáját vagy cuccát nem fogok szavaztatni mi legyen. agyon vágom és elmondom hogy ezt nem tûröm amíg én vagyok a vezetõ. következõ nap a nejedet erõszakolja meg amíg mos a pataknál te meg kapálsz akkor is szavazni akarsz majd ? milyen szavazati arányok legyenek 100 % 2/3 ad ? gebasz esetén a vezetõ élet halál ura ahogy a hajós kapitány a tengeren. ott sincs szavazás.

Kontroll nélkül nem szabad hagyni senkit, mert elborulhat az agya.

Grafitos
05-08-2015, 10:09 AM
Jó igen..általános vészhelyzet van meghatározva, de a csoport attól mûködik ilyen helyzetben is jól, ha a vezetõje nem egy nazi diktátor..csak akkor váltson kemény vezetõ üzemmódba, ha helyzet van..pl támadás éri a csoportot, hirtelen kell dönteni, stb.
Amúgy az a kívánatos, ha úgy kormányoz, ahogy Zacskóbicska képesbeszédében lefestette:)

vészhelyzetrõl volt szó
C terv káosz és kilátástalanság

GAZDA
05-08-2015, 10:32 AM
Kontroll nélkül nem szabad hagyni senkit, mert elborulhat az agya.

Ilyen helyzetben fontos a bizalom. A vezetõt egyébként is a csoport választja ki a képességei alapján. Ha nem úgy viselkedik ahogy kell arra az esetre van egy jól bevált szovjet módszer.

D - törölt tag
05-08-2015, 11:01 AM
Szerintetek mennyi ideig lehet így élni?
Mondjuk két család ,akik amúgy jó barátok neki indul vidékre,de nem jut oda.Összepakolni volt idejük,tehát két,három heti élelem és tételezzük fel más felszerelés is van az autókban,mert nem merték a nyaralóba hagyni.Jól együtt mûködnek ,mivel már többször voltak együtt nyaralni,kempingezni,akár horgászni,vadászni.

varég
05-08-2015, 11:18 AM
Mondjuk két család ,akik amúgy jó barátok neki indul vidékre,de nem jut oda.Összepakolni volt idejük,tehát két,három heti élelem és tételezzük fel más felszerelés is van az autókban,mert nem merték a nyaralóba hagyni.Jól együtt mûködnek ,mivel már többször voltak együtt nyaralni,kempingezni,akár horgászni,vadászni.
Pár hétig.
Amikor a készletek elkezdenek fogyni, illetve rájönnek ténylegesen mekkora a geb@asz, akkor kezdõdik el az a történet, hogy minden apróságon(miért reggel ment wc-re, miért az õ sátra van a keleti oldalon, stb) kiélezõdni.
Sajnos az emberek ilyenek.
Amikor a komfortzóna sérül, ingerlékenyebbek leszünk minden apróságra...

WestBam
05-08-2015, 11:33 AM
Elkezdtem írni egy hosszabbat de most nincs idõm befejezni így röviden írom amit akartam kifejteni.
Szóval rengeteg tényezõ változtat azon, hogy meddig lehet elélni így. Leginkább ami befolyásolja: a kialakult vészhelyzetnek a szintje illetve az évszak is fontos tényezõ.
Minden esetre az országban szerintem ilyen kis kolónia hosszú távon nem mûködõképes mivel kevés az ember és ha erõsebb szitu van akkor a stressz miatt fognak lemorzsolódni (folyamatos õrség, akár napi többszöri tûzharc).
Alapvetõen békés helyzetben akár a teljes önellátást is meg tudja oldani szerintem két család egy "elfoglalt, belakott" nagyobb területen de vészhelyzetben én képtelenségnek tartom azt, hogy vándorolva legyen esélyük a hosszú távú túlélésre. Még ha nem is belsõ feszültség miatt de a sok nehézség miatt egészen biztos, hogy pár hétnél tovább így nem lehet kihúzni.
Szerintem.

astonferi
05-08-2015, 12:07 PM
Jó igen..általános vészhelyzet van meghatározva, de a csoport attól mûködik ilyen helyzetben is jól, ha a vezetõje nem egy nazi diktátor..csak akkor váltson kemény vezetõ üzemmódba, ha helyzet van..pl támadás éri a csoportot, hirtelen kell dönteni, stb.
Amúgy az a kívánatos, ha úgy kormányoz, ahogy Zacskóbicska képesbeszédében lefestette:)
attól hogy kemény vagy és határozott nem vagy diktátor
az egyik része megkegyelmez az elkövetõnek a másik része felakasztaná. kinek a pártjára áll a vezetõ.? egymásnak esik a két ellentábor hova áll a vezetõ hogyan tesz rendet ?
1000 kérdés és fogalmatok sincs csak egy mesevilágról van elképzelés.
emberek összakovácsolodnak és mûködnek csoportok vezetõk és nagyobb döntések nélkül ha kell de van hogy sehogy sem mûködik csak a vita van.
sok összetevõ van és sok változó. megütöd a gyerekemet mert rosszat szólt, kikezdesz a másik nejével mert te magányos vagy, idegesít a horkolása vagy fingik egyet, neked nem jutott annyi étel úgy érzed, úgy érzed a másik semmit sem csinál csak te, szólsz ? hogyan ? mikor ? milyen hangon ?
elég egy rossz nap és felborul minden ami elõtte demokratikusnak tûnt.

varég
05-08-2015, 12:35 PM
...
elég egy rossz nap és felborul minden ami elõtte demokratikusnak tûnt.

És utána jön a vadon törvénye:
"Ölj, vagy megölnek, falj, vagy felfalnak..."

astonferi
05-08-2015, 12:39 PM
És utána jön a vadon törvénye:
"Ölj, vagy megölnek, falj, vagy felfalnak..."
pontosan ezért nem tudsz ilyenekre tervezgetni mert annyi összetevõje és változója van.

Kamionos
05-08-2015, 02:50 PM

A jó vezetõ szinte magától választódik ki vészhelyzetben. Minél nagyobb a baj, annál gyorsabban. Az elején mindenki hozzászólna, aztán a legnagyobb egojúak rövid távon elõnybe kerülhetnek, de hamar kiderül, hogy nincs mögötte semmi, rossz az irány és ki az, aki kevés szóval mondott ez alatt az idõ alatt sokat és használhatót. Egy késes tömegmészárlási kísérlet az egyetlen tapasztalatom ez ügyben, de szerintem ez minden más túlélõhelyzetben is így mûködne.
Mindezek ellenére persze elõfordulhat, hogy az adott közösség legrátermettebb vezetõjének a tudása kevés ahhoz, hogy átvészeljék a szituációt és a vége katasztrófa lesz.

varég
05-08-2015, 03:06 PM
... Az elején mindenki hozzászólna, aztán a legnagyobb egojúak rövid távon elõnybe kerülhetnek, de hamar kiderül, hogy nincs mögötte semmi, rossz az irány és ki az, aki kevés szóval mondott ez alatt az idõ alatt sokat és használhatót. ...

Csak mire kiderülne, lehet már túl nagy a baj...

TMIB
05-08-2015, 04:16 PM
Erre csak annyit tudok mondani, hogy hány olyan falu van Magyarországon, ahol rossz a polgármester? Vezetõ-választásnál mennyire számít a tisztesség és mennyire a manipuláció? :(

D - törölt tag
05-08-2015, 07:32 PM
Elkezdtem írni egy hosszabbat de most nincs idõm befejezni így röviden írom amit akartam kifejteni.
Szóval rengeteg tényezõ változtat azon, hogy meddig lehet elélni így. Leginkább ami befolyásolja: a kialakult vészhelyzetnek a szintje illetve az évszak is fontos tényezõ.
Minden esetre az országban szerintem ilyen kis kolónia hosszú távon nem mûködõképes mivel kevés az ember és ha erõsebb szitu van akkor a stressz miatt fognak lemorzsolódni (folyamatos õrség, akár napi többszöri tûzharc).
Alapvetõen békés helyzetben akár a teljes önellátást is meg tudja oldani szerintem két család egy "elfoglalt, belakott" nagyobb területen de vészhelyzetben én képtelenségnek tartom azt, hogy vándorolva legyen esélyük a hosszú távú túlélésre. Még ha nem is belsõ feszültség miatt de a sok nehézség miatt egészen biztos, hogy pár hétnél tovább így nem lehet kihúzni.
Szerintem.

Varég
Pár hétig.
Amikor a készletek elkezdenek fogyni, illetve rájönnek ténylegesen mekkora a geb@asz, akkor kezdõdik el az a történet, hogy minden apróságon(miért reggel ment wc-re, miért az õ sátra van a keleti oldalon, stb) kiélezõdni.
Sajnos az emberek ilyenek.
Amikor a komfortzóna sérül, ingerlékenyebbek leszünk minden apróságra...

Nagyjából osztom a pár hetes,max. két hónapos túlélést.Mi eddig csak hat napot töltöttünk el így,persze közben be mentünk kocsival a faluba vízért és tejért kenyérért.De a vége felé már mindenki ment volna hazafelé a kényelembe.Szerencsére a negyedik éjjel egy jó méteres amur köszönt be (nem az én pecámon sajnos,de én szákoltam derékig vízben,gatyában,fejlámpánál)így a motiváció fennmaradt.
Kellemes októberi vénasszonyok nyara volt úgyhogy egy záporon kívül más gond nem volt,még takaró sem kellett ,nem is a sátrakban aludtunk,szúnyog nem volt.Egyébként annyi halat fogtunk,ha nem viszünk semmit csak kenyeret és sót akkor sem éheztünk volna.Persze egy hónapig kemény lenne csak halat enni,csalánnal és tyúkhúrral.De a kapás az bizonytalan ,nem tudom csak erre rá bíznám e az életemet.Mondjuk vita,veszekedés nem volt,de talán ez a nagy mennyiségû kedélyjavítóknak is betudható.
Persze más az amikor az ember tudja ,hogy bármikor haza mehet és várja a puha ágy és a meleg zuhany.
De talán pár hét elég is,hogy letisztuljanak,megnyugodjanak a viszonyok és újra haza lehessen térni.

Pityubá
05-08-2015, 08:13 PM
Eddig nem akartam megszólalni cserkésztábor ügyileg.
Természetesen van reálátásom a mûködésére, rend fegyelem, szolgálatok, játék, sport....és amit az elsõ helyre kellett volna tennem az a közös hitük ami nagy összetartó erõ.
Tán ez a fajta felállás lehetne útmutató példa. Volt alkalmunk ezt éles helyzetben gyakorolni többször is (volt baleset, amit a fiúk láttak el és az általuk készített hordágyon cipelték társukat 3 km terepen a mentõig) Sorolhatnám de túl hosszú lenne.
Mielõtt felvittem volna õket a sziklákra, kezünket összetéve elmondtam nékik: Fiaim felviszlek benneteket és egészségben le is hozlak benneteket, de ezért elvárom, hogy minden utasításomat pontosan hajtsátok végre. Ezzel teljes bizalmat és nagy felelõsséget kaptam.

http://users.atw.hu/zegikereszteny/Videok/tura/start_image.jpg

Utána ment a megerõsítõ csatakiáltás.
Még a 7 éves kisgyerek is kitett magáért (édesapja külön kérésére korengedéllyel jöhetett velünk) a feladatot sikeresen végrehajtottuk.

Lekvár
05-08-2015, 09:24 PM
Szó esett itt a demokráciáról... mondok egy érdekeset:
Két gazember összefog, hogy egy szerencsétlen harmadikat kifosszanak.
Papíron még a kétharmad is összejön, a törvényesség biztosítva van! Vagy van valakinek ellenvetése? :D

A demokrácia egy nem létezõ, természetellenes agymenés. Békehelyzetre létrehozva, a törvényesség teljes látszatával!
Vészhelyzetben CSAK a piramis rendszer alapján felépített hierarchikus rendszer mûködik.
A csúcsvezetõ fent, alatta az alvezérek, (ha a vezetõt kilõnék) és ezek helyettesei.
Természetesen ez csoportlétszámtól függ, de a vezetõnek minden esetben kell lennie helyettesének.
A vezetõ szó szerint élet és halál ura kell hogy legyen, és akinek ez nem tetszik, az elhagyja a csoportot.
Természetesen a vezetõ és helyettesének kvalitásai fogják meghatározni a csoport életben maradását mostoha körülmények között, ezért jól kell választani.
Szélsõséges körülmények között a legnagyobb tahó a legjobb fõnök... egy igazi hadúr, one gátlások. (itt az alvezér lesz az agy)
Ha a körülmények lazábbak, magasabb intelligenciájú, empatikusabb ember lehet fõnök. (ott az alvezér lesz az izom)
Ezek természetesen nem kõbe vésett dolgok, de nagyon esélyesek!

MINDEN a körülmények függvénye.

D - törölt tag
05-09-2015, 03:31 AM
Ez az ideiglenes tábor nagyon valóságos szituációkban jöhet szóba.

"A nepáli földrengés letolt nadrággal talált meg"
5472

1,4 millió ember nem kap megfelelõ élelmet
5473
Ez vagy valami hasonló nálunk is bármikor megtörténhet.
Az emberek többségének még egy sátra sincs amit kimenthetne a romokból,se egy táskája amibe bepakolhatna,a bob-ról nem is beszélek.Sokaknak pedig egyszerûen nincs hová menniük,csak a segítséget várják,ha jön.
De mi szeretjük a magunk kezében tudni az irányítást.
Személy szerint én bele pusztulnék ha tíz centire a sátram mellett lenne még több száz másik,sáros lábbal átgázolnának a plédemen,sorba kellene állni a vízért miközben kipakolják a sátramat és ha van kajám,mert felkészültem,tízen jönnek kérni.Ha adok oda szokik mindenki,ha nem ellenségek vesznek körül és még pisilni se hagyhatom ott a sátrat.
Várni,várni,várni a csodára,segítségre.Na az ilyen szitu biztos,hogy az agresszió,piti bûnözés melegágya.
Akkor inkább nem kell a segély és boldogulok magam vagy a kis horgász csapat.Pár hét alatt talán helyreáll a rend.

D - törölt tag
05-09-2015, 03:50 AM
Pityubá
Mielõtt felvittem volna õket a sziklákra, kezünket összetéve elmondtam nékik: Fiaim felviszlek benneteket és egészségben le is hozlak benneteket, de ezért elvárom, hogy minden utasításomat pontosan hajtsátok végre. Ezzel teljes bizalmat és nagy felelõsséget kaptam.
A tekintély és a szeretet.
Egyszer láttam a Pesti metrón egy idõsebb házaspárt,nagyon megfogott a kép.A férfi kapaszkodott a lógó fogantyúba,a hölgy hozzábújva a férfi egyik karjába kapaszkodott,belekarolt mind a két kezével.Látszott a hölgy tekintetén a feltétlen bizalom és szeretet ahogy beszélgettek és ugyan ez a férfin is.Feltételezem,hogy egy életet leéltek már egymással.Tudták egymásról,hogy Õ nem csal meg,nem megy el,nem játék gépezi el a fizetést,nem szórja el üveggyöngyökre a család pénzét.
Sajnos egy ideje nemhogy a spontán csoportok nem mûködnek súrlódás nélkül,hanem legkisebb építõkocka a családok sem.Nincs meg a bizalom,tekintély és a szeretet.
De ahol jól mûködnek a dolgok,ahogy a párnál a metrón,vészhelyzetben csak még erõsebb lesz az összetartás.
Szóval nem mindegy kivel,kikkel menekül,túlél az ember.

Zacskóbicska
05-09-2015, 07:22 AM

A természeti népek, pl. csukcsok, busmanok évezredek óta így élnek.

Dream_walker
05-09-2015, 09:11 AM
Szó esett itt a demokráciáról
Vészhelyzetben CSAK a piramis rendszer alapján felépített hierarchikus rendszer mûködik.
A csúcsvezetõ fent, alatta az alvezérek, (ha a vezetõt kilõnék) és ezek helyettesei.
Természetesen ez csoportlétszámtól függ, de a vezetõnek minden esetben kell lennie helyettesének.

A piramis rendszer irányításra jó, de stratégiai tervezére, és a körülményekre reagáló mûködésre nem, hiszen az elemei nem csereszabatosak. A fa-struktúra életképesebb, de személyes tapasztalatom nincs ezzel, szóval nem kell készpénznek venni a szavaim :)

Lekvár
05-09-2015, 02:41 PM
A piramis rendszer irányításra jó, de stratégiai tervezére, és a körülményekre reagáló mûködésre nem, hiszen az elemei nem csereszabatosak. A fa-struktúra életképesebb, de személyes tapasztalatom nincs ezzel, szóval nem kell készpénznek venni a szavaim :)

Hadd mondjak valamit:
A fa sruktúra is voltaképp piramis elven mûködik, ott a törzs, a vezér, a fõ ágak az alvezérek, az ágak-gallyak szekcionális vezetõk, és a lombkorona a csapat.
Elég ideig voltam katona, hogy rájöjjek a dolog kizárólagos életképességére baj esetén.

Most másról szeretnék beszélni.
Tudjátok-e mi az az idõzített bomba, amely minden közösség rémálma? Nem az éhség, és nem a szomjúság.
Az elsõdleges drájv, a szexualitás. Ez ami minden mást felülír, az éhséget, szomjúságot, veszélyérzetet... mindent.
Láttam már "túlélõ" csoportot szégyenletes körülmények között felbomlani azért, mert az egyik házas férfi szerelemre lobbant az ugyancsak nem független nõ iránt, és az viszonozta azt. (Ezt rendkívül virágnyelven írtam le, de szerintem érthetõ! :) ) Volt nagy üvöltözés, gyerekek sírtak, mindenki anyázott, és a csapat feloszlott.
Ha azt hisszük, veszélyhelyzetben ez másként mûködik, súlyosat tévedünk. Ez bármikor és bárhol elõfordulhat, nincs ellene oltás.
Megfigyeltem, ha egy nagyobb csapat összejön, abban a pillanatban mindenki igyekszik felmérni az esélyeket. (Féltékenység, flörtölés, félrelépés...aztán valaki megkapja a magáét, vagy a másét. :D) A lavina elindult, és a vezér tehetetlen, mert ezek a dolgok stikában mennek.

Történelemkönyvekbõl azt tanítják, a háborúk területszerzésért folytak. Ez csak a felszín, a valóság az, hogy a harcoló alakulatok zsákmányolhattak, és a szexuális erõszak, (vagy nem erõszak) is megengedett volt. (Túlságosan felnagyítják azokat az eseteket, ahol a parancsnok lelövette az erõszaktévõ, vagy fosztogató katonáit, mert nem ez volt a jellemzõ!)
A szexualitásnak sokkal nagyobb jelentõsége volt a történelemben mint azt tanítják! (Most nem a Bill Clinton kontra Monica Lewinsky ügyre gondolok, ami a jéghegy csúcsa. :) )

Dream_walker
05-09-2015, 03:34 PM
Hadd mondjak valamit:
A fa sruktúra is voltaképp piramis elven mûködik, ott a törzs, a vezér, a fõ ágak az alvezérek, az ágak-gallyak szekcionális vezetõk, és a lombkorona a csapat.
Elég ideig voltam katona, hogy rájöjjek a dolog kizárólagos életképességére baj esetén.

Mint mondtam, személyes tapasztalatom nincs, így hiszek neked :)
De azért még kicsit kötekednék. A fa meg a piramis struktúra annyiban hasonló, hogy hierarchikusan van felépülve mindkettõ. A piramisnál azonban az elemek nem csereszabatosan, az egy szinten lévõ, de más irányítás alá esõ egységek nem is mindig tudnak egymásról, és fõleg nem helyettesíthetik egymást. Nagyon jó példa a hazai hivatalok mûködése. Piramis felépítés van, egészen a minisztériumi szintig, és a különbözõ hivataloknak fogalmuk sincs, hogy mit csinál a másik, de még egy adott hivatalon belül is, két hasonló területen mûködõ ügyintézõ is totál homályban van a másik munkájával kapcsolatban. Ezzel viszont sajnos van személyes tapasztalatom. Valamint a fa struktúrában a kis egységek mindig lemodellezik az egész mûködését. Tulajdonképpen a hadsereg nem teljesen piramis, hanem fa (kivéve nyilván az adminisztratív szintet, azok már inkább hivatalnokok). Egy tábornok alatt úgy ágaznak le mondjuk az ezredesek, mint ahogy a szakaszvezetõnél a bakák. Kompromisszumok árán szintek között is lehet cserélni az elemeket, szinten belül viszonyt gyakorlatilag problémamentesen.

D - törölt tag
05-09-2015, 05:22 PM
Az elsõdleges drájv, a szexualitás. Ez ami minden mást felülír, az éhséget, szomjúságot, veszélyérzetet... mindent.
Nagyon fontos problémát vetettél fel a táborozás során.Az még csak hagyján,hogy személyes konfliktusokhoz vezethet,de a dolgot diszkréten és higiénikusan kellene intézni.Nagyon nem lenne szerencsés,ha az éjszakai õrség verné fel a tábort éjjel kettõkor,pláne ha az õrséget kellene õrizni,hogy zavartalanul menjen a dolog.nem beszélve a nagyon nem kívánt terhességrõl.
Megfigyeltem már többször,hogy a kipakolás után szinte azonnal két pártra szakad a társaság.A lányok elkezdenek tevékenykedni és folyik a dumcsi(valahogy mindig van fontos téma). A férfiak isznak valamit aztán cájgolás,tüzeskedés,a kapás szidása.Étkezéseknél összejön a csapat aztán folytatódik tovább.A gyerekek jól elvannak,hol itt-hol ott.
Az már biztos,hogy konfliktus és pletyka lenne,ha mondjuk nem a pár,hanem a haver neje és a másik haver menne vízért,vagy a csapdákat felnézni.
Jön az eszetlen féltékenység, a "hol voltatok egy órát?". Persze az esetek többségében nincs semmi ,de ha elindul a pletyi és a zöld szörnyeteg,hát az tényleg megbonthatja az egységet.Bele is hajszolják a többiek õket a dologba,vagy pont az hölgy mászik rá a vélt sérelmekért a másik párjára ,aki a legbõszebben sustorgott a háttérbõl.Nehéz dolgok ezek.
Jól látszik a gondolatokból,hogy nem a katasztrófa leküzdése,az élelem és víz kérdést látjátok a buktatóknak.
És igen,az ember legnagyobb ellensége,maga az ember.

GAZDA
05-09-2015, 08:13 PM
Kis csoportnál mûködhet a kör rendszer is, a csapat körbeüli a tüzet megbeszélik a dolgokat megszavazzák és a vezetõ vegrehajtatja a döntést.

Lekvár
05-09-2015, 08:27 PM
Kis csoportnál mûködhet a kör rendszer is, a csapat körbeüli a tüzet megbeszélik a dolgokat megszavazzák és a vezetõ vegrehajtatja a döntést.

Igen, jól mondod...kis csoportnál.

Még egy gondolat a demokráciáról:
Mindig az ókori városállamokat hozzák példának, de egyvalamit elfelejtenek. HA HINNI LEHET a történészeknek, voltak kritériumok a demokratikus szavazásoknál.
Mégpedig szabad, fegyverviselõ férfiak szavazhattak. Kérdem én, ha ez volt a demokrácia, akkor most mi is van? Lehet hogy ez mégsem az... :confused:

Pityubá
05-09-2015, 08:56 PM
Táborban lévõ hölgyekkel kapcsolatban Morpheus a saját életébõl jelenített meg kis részletet itt a fórumon (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?870-3-h%F3nappal-az-%F6sszeoml%E1s-ut%E1n&p=49113&viewfull=1#post49113).
Tanulságos lehet számunkra.
Van másik példa amit Venosz írt részletet, 3 hónappal az összeomlás után (https://drive.google.com/file/d/0B3GWeyEZr1CXc050dFRlVXR5Zkk/view?usp=sharing) ebben az ellenséges bandatag említi a cserkészcsapatban észrevett hölgyet.

Pityubá
05-09-2015, 09:17 PM
Kissé összegyúrtam a fórumtársak által írt részekkel 5474 Figyelemre méltó részletet írt Venosz a novella kezdeményhez.

Morpheusz is írt itt a fórumban vele élõ hölgyekkel megtörtént esetet, nagyon tanulságos. (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?870-3-h%F3nappal-az-%F6sszeoml%E1s-ut%E1n&p=49113&viewfull=1#post49113)

UI: Na basszus ez hogy jött össze ?

GAZDA
05-10-2015, 05:11 AM
Igen, jól mondod...kis csoportnál.

Még egy gondolat a demokráciáról:
Mindig az ókori városállamokat hozzák példának, de egyvalamit elfelejtenek. HA HINNI LEHET a történészeknek, voltak kritériumok a demokratikus szavazásoknál.
Mégpedig szabad, fegyverviselõ férfiak szavazhattak. Kérdem én, ha ez volt a demokrácia, akkor most mi is van? Lehet hogy ez mégsem az... :confused:

A pusztai népeknél nagyrészt ez a rendszer mûködött vagy mûködik pl. kozákok, hajdúk. Hogy lehetne másképpen SZABAD EMBEREKET irányítani?

Lekvár
05-10-2015, 08:54 AM
A pusztai népeknél nagyrészt ez a rendszer mûködött vagy mûködik pl. kozákok, hajdúk. Hogy lehetne másképpen SZABAD EMBEREKET irányítani?

Teljesen igazad van! A sejtszerû csoportoknál ez a járható út.
Azt mondták régen, hogy amennyi Ember elfér egy tûz körül, az beszélhet (néhány fõrõl beszélünk, és Emberrõl vagyis férfiról, és normál tûzrõl!).
Ennek van értelme, mindenki szót kap, és mindenki ugyanakkora felelõsséget visel. Itt mindenki hagyjon békén az egyenjogúsággal!!! Tudnék errõl írni, de máskor...

Nézzük hogyan változott meg:
Elõször elkezdték a tûz méretét növelni, majd több tüzet gyújtottak, és a tûzhöz a nõk és gyerekek is odamehettek, ettek ittak mulattak...onnantól a tûzek mellett nem lehetett döntéseket hozni.
Ekkor kezdõdött meg a képviseleti "demokrácia". Elõször az öregek képviselték a közösséget és választottak vezetõt (tapasztalat, tekintély), amivel a fiatalok természetesen nem értettek egyet!
Azután...

Szóval így megy ez.

D - törölt tag
05-10-2015, 09:53 AM
csigasütõ
Tarts ki Pityubá, majd megyek a "Táborba", de most ebédet kell fõznöm! :-)
Ismeritek a mondást?"A nõ fõz,a férfi alkot!";)
A tábori fõzést illetve a bográcsozást a férfiak szívesebben csinálják,az otthoni mindennapos ételkészítéstõl viszont általában óckodnak,mondván ez "nõi munka".
Egy ilyen szükségtáborban létezik egyáltalán ez a megkülönböztetés?
Mi a nõi munka és mi a férfi munka?
A nomád törzseknél még a mai napig is élnek ezek a munka megosztások.
A nõk gyûjtögetnek,vizet hoznak,hátukon a gyerekkel a kiskertet rendezik,õrölnek,fõznek,a nagyobb gyerekek az állatokra vigyáznak.
A férfiak védik a területet,halásznak,vadásznak.

Törölt_fórumtag3
05-10-2015, 07:57 PM
Kedves Pityubá!

Megtisztelõ volt a személyre szóló meghívásod, ezért aprólékosan végigolvastam a hozzászólásokat. Engedd meg, hogy a véleményemet megtartsam magamnak.

Lekvár
05-10-2015, 08:35 PM
Olvasom-olvasom ezt a topicot és illúziókat látok. Illúziókat hogy ott majd kihúzzuk amíg elmúlik a zivatar.
Problémákat vetünk fel, de ezekre a problémákra eddig vajmi kevés MEGOLDÁST találtunk. Inkább elnapoljuk a keresést, mert a realitás túl durva lenne.
Hogy miért? Mert egy tábor, külsõ "energiabevitel" nélkül halálra van ítélve!
Csak megemlítem, hogy nomád életmódra berendezkedett népeknél is inkább az éhes vagyok gyakoribb, mint a jóllaktam.
Nézzük meg mibõl is lenne energia:
Gyûjtögetés... nem hoz annyit hogy mindenki jóllakjon, maximum kiegészítésnek jó.
Horgászat, vadászat... instabil végeredményt produkál. Egyszer hopp, máskor (gyakrabban) kopp.
Ültessünk valamit a sátor mellé... ez egy vicc, semmi nem érik be, de még csak meg sem nõ egy-két hét alatt, amitõl jóllaknál. Gabonaféléknek hónapokban mérhetõ az érése.
Egy tábor, ha nem mozog, egy két hét alatt feléli a környezetében található erõforrásokat. (Vadak elriasztva, gyümölcsök lezabálva, gombák, bogyók elfogytak.)
Ezért találták ki õseink a vándorlást. A következõ lépcsõfok a letelepedés volt, állattartással földmûveléssel, paraszti léttel, amitõl sokan idegenkednek.

Borítékolok valamit, aki tartósan valamiféle lágerban marad, elõbb utóbb betegségekkel szembesül. (vérhas, tífusz, tbc...)
Szépen legyengülve várhatja a halált.
Ez volt a rózsaszínû verzió!

Ne higgyétek hogy destruktív vagyok, cáfoljatok meg hitelesen...ha tudtok!

D - törölt tag
05-11-2015, 03:48 AM
Olvasom-olvasom ezt a topicot és illúziókat látok. Illúziókat hogy ott majd kihúzzuk amíg elmúlik a zivatar.
Problémákat vetünk fel, de ezekre a problémákra eddig vajmi kevés MEGOLDÁST találtunk. Inkább elnapoljuk a keresést, mert a realitás túl durva lenne.
Csak megemlítem, hogy nomád életmódra berendezkedett népeknél is inkább az éhes vagyok gyakoribb, mint a jóllaktam.
Nézzük meg mibõl is lenne energia:
Gyûjtögetés... nem hoz annyit hogy mindenki jóllakjon, maximum kiegészítésnek jó.
Horgászat, vadászat... instabil végeredményt produkál. Egyszer hopp, máskor (gyakrabban) kopp.
Ültessünk valamit a sátor mellé... ez egy vicc, semmi nem érik be, de még csak meg sem nõ egy-két hét alatt, amitõl jóllaknál. Gabonaféléknek hónapokban mérhetõ az érése.
Egy tábor, ha nem mozog, egy két hét alatt feléli a környezetében található erõforrásokat. (Vadak elriasztva, gyümölcsök lezabálva, gombák, bogyók elfogytak.)
Ezért találták ki õseink a vándorlást. A következõ lépcsõfok a letelepedés volt, állattartással földmûveléssel, paraszti léttel, amitõl sokan idegenkednek.

Borítékolok valamit, aki tartósan valamiféle lágerban marad, elõbb utóbb betegségekkel szembesül. (vérhas, tífusz, tbc...)
Szépen legyengülve várhatja a halált.
Ez volt a rózsaszínû verzió!

Jól látod a helyzetet és a topic célja nem is az életvitel szerû letelepedés a nyugdíjig.
Rendkívüli helyzetrõl szól,amikor valamilyen akadály miatt ideiglenesen le kell táborozni.Vagy olyan felkészülõknek ad tanácsokat akiknek nincs vidéki tanya,ház,nagymama,de az ingatlanjuk lakhatatlan lett(árvíz,földrengés,bombázás),de valahol ki kell húzni.
Az említett több száz vagy ezres táborokat kerülni kell,az általad helyesen említett járványok és bûnözés miatt.Errõl szól ez a topic.
A mindennapi túrázás,kempingezés során is hasznos információkkal szolgálhat.

D - törölt tag
05-11-2015, 04:47 AM
Kedves Pityubá!

Megtisztelõ volt a személyre szóló meghívásod, ezért aprólékosan végigolvastam a hozzászólásokat. Engedd meg, hogy a véleményemet megtartsam magamnak.
Habár nem nekem írtad,de reagálok az írásodra.
Minden tiszteletem a Tiéd!Miért?
Mert elõször is elolvastad a topicot,másodszor nem tettél negatív megjegyzéseket.Hogy mi okból azt nem tudom ,de kicsit találgatok.
Nem vagy otthon a témában,bár mint vidéki birtok tulajdonosa és gyakorló háziasszony jó lett volna pár tanács.
Nem akarod fölöslegesen kritizálni,rombolni a többiek felkészülését és tevékenykedését.Ha nincs pozitív építõ vélemény ,hozzászólás,segítség részedrõl,inkább nem szólsz bele,amit nagyra értékelek személy szerint.
Ez igazán intelligens gondolkodásra vall! :thumbup

D - törölt tag
05-11-2015, 05:02 AM
Igen illúziók.De nem is annyira,mivel sokan a szabadságukat üdülésüket kempingben,lakóautóval.vízparton töltik már most is.Sokaknak kevés a 3000m2 és szeretnek világot látni nyaralni.Végszükség esetén ezek a felszerelések,rutinok igen hasznos dolgok.

Itt van a magok kérdése,mint mezõgazdás nagy segítség lenne ha leírnád a tapasztalataidat.

Miért?Amikor elmegy az ember mondjuk egy hétre nyaralni,szinte mindent magával tud vinni.Persze víz az kell,de erre szolgál többek között ez a topic,pl. a hely kiválasztása.Egyébként a vízen kívül(de van víztisztító)két heti ellátmányt simán be tud pakolni a kocsiba.Ha van hal,gomba az csak plusz jó.

Nem hinném,hogy van itt olyan felkészülõ aki ne kalkulálná bele,hogy ha összeomlik a világ esetleg kicsit néha éhes lesz.Meg koszos,meg beteg,meg fázni fog.

Semmi szükség rá.Igazad van!De annyit hozzáfûznék ,hogy nagy segítség lenne akár ebben a témában is az építõ hozzászólás,ami elõre viszi az ilyen,vagy más jellegû túlélést tervezõk felkészülését.
Ha pedig nincs építõ jellegû segítõ szándék ,akkor meg minek?

Pityubá
05-11-2015, 08:40 AM
.....Ne higgyétek hogy destruktív vagyok, cáfoljatok meg hitelesen...ha tudtok!
Nem hisszük azt, és nem is kell megcáfolni, hiszen igazad van. Ezt mindannyian tudjuk.
Nagy szükség volna minden tanult nagy tudású fórumtárs tapasztalatára ebben a témakörben.
Még egyszer leírom tán elkerülte figyelmeteket a lényeg. vagyis a topik "C" tervrõl mint tanyáról menekülésrõl (nem részletezem, de lehet azt is el kell hagyni), nagyobb távolságra (barát tanyájára) való költözésrõl, és nem a táborban történõ letelepedésrõl szól. Lehet gyalog kell menni és szükség szerûen akár néhány hétre tábort kell verni.
Ezért kérem minden tanyán élõ nagy tudással rendelkezõ kollégát, mivel a "C" terv õket is érinti, ennek tükrében tapasztalataikkal támogassák ezt a topikot.

astonferi
05-11-2015, 09:43 AM
na most megölöm a topicot:
- csoport létszáma ?
- összetétele férfi, nõ, gyerek, idõs, beteg, rokkant, sebesült ? melyikbõl mennyi ?
- ismerõsök vagy útközben verõdtek össze családok vagy magányos emberek ?
- milyen gebasz után vagyunk ? természeti, biologiai , vegyi, háború, ufo támadás, stb ?
- milyen képzetségûek ? tanár, taxisofõr, földmûves, bolti eladó, könyvelõ, rendõr, munkakerülõ, stb ?
- mekkora terület, ? erdõ, mezõ, tó folyópart ?
- maguktól mentek oda vagy csak ott fáradtak el ?
- milyen felszerelésük van, alap vagy kicsit gyûjtögettek útközben ?

akkor ha ezekre van válasz akkor jön még másik 10 kérdés.
addig csak gitt rágás az egész meg hogy ne unatkozzunk de érdembeli írás úgy sem lesz benne.
és nem mert bunkó vagyok ( de igen :D ) csak legyünk reálisak és reális problémával kezdjünk idõt tölteni.

Pityubá
05-11-2015, 10:43 AM
- csoport létszáma ?
- összetétele férfi, nõ, gyerek, idõs, beteg, rokkant, sebesült ? melyikbõl mennyi ?
- milyen gebasz után vagyunk ? természeti, biologiai , vegyi, háború, ufo támadás, stb ?
- milyen képzetségûek ? tanár, taxisofõr, földmûves, bolti eladó, könyvelõ, rendõr, munkakerülõ, stb ?

addig csak gitt rágás az egész meg hogy ne unatkozzunk de érdembeli írás úgy sem lesz benne.
és nem mert bunkó vagyok ( de igen :D ) csak legyünk reálisak és reális problémával kezdjünk idõt tölteni.
Rendben Feri háát kérdezni azt tudsz. A fene sem tudná ezeket a kérdéseket így elõre megválaszolni. :D
Náhány nap múlva a Rácalmási túlélõtáborban üditõital kortyolgatása közben, tapasztalt túlélõktõl megkaphatod a választ. 5478

astonferi
05-11-2015, 11:52 AM
igen drága PityuBá TE tulélõ vagy tudod mit teszel és miért de itt összeverõdött menekültekrõl volt szó. azért jó sörözést.
a nyári látogatást meg megbeszéljük mikor mennénk Aliassal vendégségbe :thumbup

raktaros
05-11-2015, 12:06 PM
a nyári látogatást meg megbeszéljük mikor mennénk Aliassal vendégségbe :thumbup

A végén még elég forgalmas nyarad lesz Pityubá :)

D - törölt tag
05-11-2015, 03:13 PM
- csoport létszáma ?

Voltaképpen ,most rávilágítottál a felkészülés lényegére,ami nem más mint szituációk elképzelése és próbálkozás azok kezelésére.
Ez maga a prepperkedés! Valójában ahogy Lekvár fogalmazott "lila köd" vagy ahogyan Te "kitt rágás".
A kérdés sok és ezekre nincs és nem is lesz mindaddig válasz ,amíg meg nem történik az esemény!Addig csak egy játék és elfoglaltság,hobbi.Persze az a szerencsés,ha ezek a mindennapokkal találkoznak és a valós szituációkat modellezik le.
Például egy vadásznak,aki ma és most is hódol szenvedélyének,nem fog gondot okozni az õz kilövése.A horgásznak a hal megfogása,hiszen most is ezt gyakorolja.A túrázók és a maraton futók nem ijednek meg pár kilométertõl és akik ma is úgy töltik a nyári szabadságot,hogy pár hetet egy sátorban töltenek,a tábori élet nem ismeretlen,sõt otthonos.
A kérdésekre a választ mindenkinek magának kell feltennie,a saját körülményeihez igazodva.
Például akinek nincsenek rokkant rokonai ,azokat nem kell figyelembe vennie,de akinek kisgyermeke van azt nagyon is.
Aki nem jár hegyet mászni a hóhatáron túl vagy nem utazik repülõn ,annak nem kell attól tartani,hogy a hegyen ragad.
Tehát a válaszokat magadnak kell megtalálni!Hová szoktam járni?Kikel szoktam együtt lenni?Milyen szakmája van a környezetben lévõknek?
Ezekre a kérdésekre kizárólag Te magad tudsz válaszokat adni! Nem lesz két ember a fórumon akik azonos válaszokat kapnak a kérdéseikre!

Más dolog,de ehhez kapcsolódik.Mivel abszolúte nem vagyunk egyformák(nem csak veled,de senkivel),így teljesen nyilvánvaló,hogy nincs két egyforma felkészülés és felkészülõ.
Ki-ki lehetõsége,igénye,akarata,mentalitása alapján készül.Ebbõl adódóan nincs tuti felkészülõ stratégia.Nem létezik a mindenre és mindenkire ráhúzható rutin.
Vannak akik annyival beérik,hogy betesznek a kocsiba egy üveg vizet és vannak akik birodalmat építenek.
Mindannyiunknak igazunk van a saját szempontunkból és mindenki nagy tiszteletet érdemel aki tesz valamit a családjáért és önmagáért!

bel
05-11-2015, 04:09 PM
nincs demokratikus döntés. ha én vagyok a vezetõ

Egy demokratikus csoport eseten ha a vezeto rossz dontest hoz, akkor konnyen egy "konstruktiv bizalmatlansagi szavazasban" talalja magat, vagyis megprobaljak levaltani. Ha a tobbseg szerint inkabb maradjon, akkor is valoszinuleg lesz egy rovid idoszak a szavazas elott es utan, amikor a csoport kohezioja, es ez alapjan maga a csoport is gyengebb.

Egy diktatorikus vezeto eseten fel sem merul a levaltasa. Helyette megolik.

Mizu
05-17-2015, 01:21 PM
Zacskóbicska leírta a fontos pontokat.
- Egy jó vezetõ. Annyira kevés van belõle, hogy akár 1000 csoportonként lehet 1. A legfontosabb, hiszen a köv 2 pontot (rend, higiénia) és a többit azután neki kell betartatnia, elfogadtatnia. Szóval legjobban ezen bukik meg a dolog. Erre lehet valamennyire készülni, de 75 %-ban adottság és eddigi élettapasztalat keveréke.

Zacskóbicska
05-18-2015, 06:54 AM
Egy jó vezetõ legfontosabb tulajdonsága a gyors, precíz döntéshozatal és a tekintély.
A gyors és precíz döntéshozatalhoz megfelelõ mennyiségû információ szükséges, valamint ismeretek kellenek azok gyors feldolgozásához, gyakorlat is. Ahhoz, hogy a kellõ információ mindig rendelkezésre álljon, szükséges a bizalom és a tekintély. Ezek nem adottságok, hanem megszerezhetõ tulajdonságok. A mostani világunkban sok felé látni, hogy olyan egyéniségeket (sokszor agyatlan, másokon élõsködõ szélhámosokat) neveznek ki fõnököknek, akik a beosztottakkal való lealázó bánásmóddal járnak az élen. Saját magukat külön kasztba sorolják. Ez a legrosszabb és legmûködésképtelenebb diktatúrához vezet, ugyanis itt az infórmáció áramlása mindig egyirányú, a fõnök felé tart, de az is kikényszerítés útján.
A jó vezetõnek a tiszteletet a szakmai hozzáértésével és mindig, minden körülmények között tanúsíott személyes példamutatásával, emberségességével kell elérnie. Beosztottaktól legfeljebb annyit szabad követelni, amennyit a vezetõ is képes teljesíteni és egy pillanatra sem szabad megfeledkezni arról, hogy a vezetõ nem külön kaszt és nem különb a beosztottainál attól, hogy neki mások irányítása, tevékenységük összehangolása, koordinálása, a tevékenységekhez szükséges feltételek megteremtésének szervezése a munkája!

Lekvár
05-18-2015, 09:27 AM
Teljesen igazatok van, és éppen ezért "irtották ki" ezeket a vezetõket, mert valós tekintéllyel és tapasztalattal rendelkeztek.
Sok valódi vezetõt láttam elhullani mondvacsinált indokokra hivatkozva. A legnagyobb bûnük az volt, hogy nem hajtottak fejet a felsõbb vezetésnek, és nem voltak hajlandók kibelezni a rájuk bízott embereket.
Õk is tartóoszlopai voltak egy civilizáció túlélésének. De NINCS rájuk szükség!

Pityubá
05-18-2015, 02:44 PM
Jut eszembe Rommel tábornok a vén sivatagi róka, akinek utasításait katonái hûen követték.
Maréknyi haderejével hónapokon keresztül orruknál fogva vezette a pökhendi angol vezetés alatt álló, szövetséges haderõket. :D
Igazi vezetõ, sajna nemzeti szocialisa volt. :(

venosz
05-18-2015, 05:07 PM
A nácizmus, a közvélekedéssel ellentétben messze nem azonos a fasizmussal.
Ha elolvasod a párt 25 pontját, minden jóérzésü ember minimum 20-al egyetért. Sajnálatos módon a zsidó nép valahogy ütközik néhány ponttal, és nem a fajelméletre gondolok, mert avval nem értek egyet.

GAZDA
05-18-2015, 07:32 PM
Jut eszembe Rommel tábornok a vén sivatagi róka, akinek utasításait katonái hûen követték.
Maréknyi haderejével hónapokon keresztül orruknál fogva vezette a pökhendi angol vezetés alatt álló, szövetséges haderõket. :D
Igazi vezetõ, sajna nemzeti szocialisa volt. :(

Mire alapozod hogy Rommel náci volt?
Ha egy ember beleszületik egy korba aminek van egy vezetõ ideológiája ahhoz alkalmazkodni kell mindenkinek de nem feltétlenül kell azonosulni is!

Lekvár
05-18-2015, 08:27 PM
Mire alapozod hogy Rommel náci volt?
Ha egy ember beleszületik egy korba aminek van egy vezetõ ideológiája ahhoz alkalmazkodni kell mindenkinek de nem feltétlenül kell azonosulni is!

Elnézést kérek Pityubától hogy válaszolok:
Ha valaki kiszolgál egy ideológiát, szinte teljesen mindegy hogy egyet értett-e vele, vagy sem.
Mondok mást, ha úgy szolgál ki egy rendszert, hogy nem ért vele egyet, akkor megalkuvó.
Az Embert a döntései minõsítik!

TMIB
05-18-2015, 08:39 PM
Jajj ne hogy politizáljatok. :(

astonferi
05-19-2015, 04:17 AM
azt látom van némi keveredés.
Rommel nem volt náci még az SS nek sem volt tagja. katona volt a katonaság és a lovagiasság szabályai szerint. még ellenségei is tisztelték.
és részese volt a Hitler eltávolítását szervezõ csoportnak ezért is ölték meg a végén.

Pityubá
05-19-2015, 06:47 AM
Maréknyi haderejével hónapokon keresztül orruknál fogva vezette a pökhendi angol vezetés alatt álló, szövetséges haderõket.
Igazi vezetõ, sajna rossz ügyet szolgált. :(

Köszönöm a felhomályosítást. Jobban utána néztem Rommelnek, és ezért módosítottam hozzászólásomat.
De nem azon a soron volt a hangsúly, hanem mint vezetõn a fölötte lévõkön, amit nagyra értékelek. :D

GAZDA
05-19-2015, 08:01 AM
Jól leírtad a lényeget, minden rendszerben vannak jó vezetõk.
Egyébként arra akartam felhívni a figyelmet hogy nem szerencsés gyorsan megítélni embereket. Az oroszokat is utálta a többség 40 évig de voltak akik üzleteltek velük és jól jártak olcsó üzemanyag, egyenruhák,lõszer,fegyverek. Jó az ilyesmit szem elõtt tartani mert ha teljesen véletlenül megint erre tévednének Ivánék máshonnan nem lehet majd ilyesmihez hozzájutni civileknek.

Dream_walker
05-19-2015, 09:25 AM
A szovjeteknél sem az oroszokkal volt a gond, hanem a kettõs mércés pártfunkcionáriusokkal, a náciknál sem a nép meg a katonaság volt a hunyó, hanem a politikai vezetõik meg az okkultista "tudósaik", a zsidóknál sem a héberekkel van a gond, hanem a cionistákkal, akiket amúgy minden igazi hithû zsidó utál, mellékesen teljesen jogosan.
Egy-egy kultúrában, eszmében nem az emberanyaggal van a gond, mert az többnyire alkalmazkodik a széljáráshoz, ha az megfelel az alapvetõ természeti törvényeknek, a gond a vírussal van, ami megfertõzi a gazdatestet, és a normális dns termelése helyett a saját hibás kódját szaporítja.

mzperiksz
05-19-2015, 10:16 AM
A ii. vh alatt sokszor "gazdát cserélt" a falunk. Nagyszüleim elmondása alapján a német katonák úriemberként viselkedtek, mindenért fizettek vagy cserébe adtak hitlerszalonnát, lisztet, cukrot.
Az oroszok raboltak, gyilkoltak és erõszakoltak.
Szóval köszönöm inkább nem, ivánnak maximum ólmot adok, ingyé...

Jól leírtad a lényeget, minden rendszerben vannak jó vezetõk.
Egyébként arra akartam felhívni a figyelmet hogy nem szerencsés gyorsan megítélni embereket. Az oroszokat is utálta a többség 40 évig de voltak akik üzleteltek velük és jól jártak olcsó üzemanyag, egyenruhák,lõszer,fegyverek. Jó az ilyesmit szem elõtt tartani mert ha teljesen véletlenül megint erre tévednének Ivánék máshonnan nem lehet majd ilyesmihez hozzájutni civileknek.

GAZDA
05-19-2015, 03:56 PM
Minden kezdet nehéz! :-) Megjegyezném hogy a németek abból fizettek amit a különbözõ keleteu. országokból kiszipkáztak fizetés nélkül, amire akkoriban a ruszkiknak még nem volt lehetõsége.
Sajnos a háború természete ilyen, minden hadsereg így viselkedik a meghódított területeken. A magyar honvédek is ezt csinálták a SZU-ban még ha szeretnénk is mást gondolni.