PDA

View Full Version : Darázs csapda

TMIB
05-19-2015, 09:10 PM
Keeper videója. Ti csináltatok már ilyet? Mûködik is?

https://www.youtube.com/watch?v=ed0Cfh44gKU

Pityubá
05-19-2015, 10:56 PM
Keeper videója. Ti csináltatok már ilyet? Mûködik is?
Igen mûködik.
Felül nyitott kivitel az esõvíz begyûjtése miatt nem alkalmazható fedetlen helyen, beltéren pedig azért nem mert behozza a darazsat a lakásba.
Ezzel errõl a remek 5 letrõl el is mondtam a véleményem.
A videó készítõje hibázott ne rakjatok bele cukrot, mert a hasznos méhek rámennek a cukros vízre és bele fognak dögleni.
Rothadt gyümölcsös víz, vagy ecetes vizet kell bele tenni, mert az ecetes vízre inkább csak a darázs megy.
PET palack oldalán néhány ujjnyi lyukkal nékem is lóg a szõlõ lugasban, nagyon hatékony, nem kell bonyolítani az elkészítést.

TMIB
05-19-2015, 11:16 PM
Én is ecetre emlékeztem. Nagyszüleim készítettek hasonlót, de mintha ecettel csinálták volna õk is, nem cukorral.

WestBam
05-20-2015, 06:05 AM
Nem találom a linket de egy méhész oldaláról való az összes ötlet, nálunk bevált.
Szóval: pet palack, le van rövidítve a magassága, rajta 4db kb. 6mm-es lyuk. Benne sör, szörp és cukor illetve kb. 2dl cuccban egy kiskanálnyi ecet. A méhek az ecet miatt elkerülik, a darazsak és egyéb bogarak imádják. Tuti bevált, fel vannak lógatva egy dróttal a fára, bírja az esõt, vihart is.

törölt tag -gl
05-27-2015, 12:33 AM
Szegény darazsak. Valójában õk is hasznosak. Mit meg nem adnék egy-két kisebb fészeknek a szilvafámon, esélyes, hogy lecsökkentené a szilvamolykárt.

Dream_walker
05-27-2015, 04:00 AM
Hát akkor szedjél össze, és vigyél a kertedbe :D
Vannak élvefogó alkalmatosságok is, tegyél egy próbát :)

TMIB
07-19-2020, 02:29 PM
Az elsõre kotyvasztott lötty valamennyire bevált, mert egy rakás döglött/döglõdõ darázs fetreng a fészek elõtt, meg egy csomó beleragadt az elé tett légypapírba is. Adtam nekik egy kis gázolajat is, hogy érezzék a törõdést. Eléggé elkapta õket az ideg, rohadt sok kirepült.

Kapom a bolti darázsölõ-szeres javaslatokat, de én nem akarok olyasmire költeni. Inkább felveszek egy rakás védõruhát és éjjel leverem a fészket lapáttal és kirántom, rádobok egy szatyrot, papírt, aztán meggyújtom. Nehogy már rájuk költsem 3 napi kajapénzünket. Ha muszáj akkor kémiai hadviselés helyett puszta kézzel végzek velük. Hamarosan vége lesz a ház körüli darázskodásnak. :nanem:

varég
07-19-2020, 03:11 PM
Az elsõre kotyvasztott lötty valamennyire bevált, mert egy rakás döglött/döglõdõ darázs fetreng a fészek elõtt, meg egy csomó beleragadt az elé tett légypapírba is. Adtam nekik egy kis gázolajat is, hogy érezzék a törõdést. Eléggé elkapta õket az ideg, rohadt sok kirepült.

Kapom a bolti darázsölõ-szeres javaslatokat, de én nem akarok olyasmire költeni. Inkább felveszek egy rakás védõruhát és éjjel leverem a fészket lapáttal és kirántom, rádobok egy szatyrot, papírt, aztán meggyújtom. Nehogy már rájuk költsem 3 napi kajapénzünket. Ha muszáj akkor kémiai hadviselés helyett puszta kézzel végzek velük. Hamarosan vége lesz a ház körüli darázskodásnak. :nanem:

Nekem a hab-aeroszolt ajánlották, eddig bevált.
Nem olcsó, de kevés fogy belõle, és hatékonyabb, mint a spray.
Kiszórás után órákkal oldódik fel teljesen, így a hazatérõ dögök is belekóstolhatnak...

TMIB
07-19-2020, 04:32 PM
Levertem a fészket macsétával, a lötty meg kicsinálja õket. Most már szerintem nem sok maradt élve, ha ütögetem a falat akkor már nem tömegével jönnek elõ, hanem csak 3-5 darab száll ki.

raktaros
09-05-2020, 05:41 PM
Valakinek van ötlete földben lévõ darázsfészek ártalmatlanítására?
Földben van egy darázsfészek, folyamatos a darázsforgalom, veszélyes így a kert azon része.

Múltkor kapott fáradtolajat arra benzint és gyújtást. Másnap alig lézengett ott darázs, gondoltam kiásom a fészket, de egy ásónyom után nem tudtam követni a járat irányát, mert nem látszott.
Betemettem, megtapostam.
Most újra kifúrták. Gondoltam most egy ásónyom, majd ha újra fúrnak újabb ásó, aztán egyszer csak meg lesz fészek.
Most "elõkezelés" nélkül ástam egyet, aztán ásót eldobva csapkodhattam magamról a darazsakat, mert egybõl rámtámadtak. Megúsztam 6 szúrással, de most felbosszantottak.

Milyen itthon lévõ dolgokkal próbálkozzak?
Most este megpróbálok szappanos forró vizet, volt akinek bejött. De azt is írják, hogy addig eredménytelen a dolog amíg a királynõ él mert folyamatosan rakja a petéket és kelnek ki.

TMIB
09-05-2020, 06:27 PM
Valakinek van ötlete földben lévõ darázsfészek ártalmatlanítására?
Földben van egy darázsfészek, folyamatos a darázsforgalom, veszélyes így a kert azon része.

Múltkor kapott fáradtolajat arra benzint és gyújtást. Másnap alig lézengett ott darázs, gondoltam kiásom a fészket, de egy ásónyom után nem tudtam követni a járat irányát, mert nem látszott.
Betemettem, megtapostam.
Most újra kifúrták. Gondoltam most egy ásónyom, majd ha újra fúrnak újabb ásó, aztán egyszer csak meg lesz fészek.
Most "elõkezelés" nélkül ástam egyet, aztán ásót eldobva csapkodhattam magamról a darazsakat, mert egybõl rámtámadtak. Megúsztam 6 szúrással, de most felbosszantottak.

Milyen itthon lévõ dolgokkal próbálkozzak?
Most este megpróbálok szappanos forró vizet, volt akinek bejött. De azt is írják, hogy addig eredménytelen a dolog amíg a királynõ él mert folyamatosan rakja a petéket és kelnek ki.

Az elvileg a könnyebb. Éjszakáig vársz és nem mérgezõ tisztítószeres vízzel feltöltöd a lyukat/ fészket. De legalábbis vízzel. Éjszaka nem túl szaporák és megfulladnak. Sok helyen gázolajoznak, de az nem túl jó a termõföldnek.

Egy videóban egy fickó teletöltötte gázolajjal és meggyújtotta, mire berobbant. Sajnos nem találom, de elég vicces videó. :haha:

Én úgy döntöttem hogy most már megvárom a hideg idõt, aztán méretre vágok egy deszkát és beteszem a lyukba, keményedõ habbal köre"ragasztom", aztán jövõre nem tudnak újra odamenni a darazsak. A fészket úgysem tudom kivenni, viszont így olcsóbb lesz a megoldás, nem kell hozzá semmilyen méreg és biztosabb is lesz a végén hogy nem lesz jövõre darázs.

raktaros
09-05-2020, 07:05 PM
A 2x10L szappanos víz mintha a semmibe öntöttem volna úgy tûnt el.
Ami még eszembe jutott: Mi lenne ha széndioxidot engednék bele? Nehezebb a levegõnél, nem fulladnának meg? Talajt sem szennyezném tovább.
Hiába keresek, nem találok példát rá, lehet nem mûködõképes.
Télen lehet kiásom, állítólag ha feltûnik hogy darazsak járnak a földbe, akkor már nagy a fészek.

raktaros
09-05-2020, 07:08 PM
Egy videóban egy fickó teletöltötte gázolajjal és meggyújtotta, mire berobbant. Sajnos nem találom, de elég vicces videó. :haha:

Hát nekem a kb. 1.5L benzin csak lassan égett. Gondolom a föld alatt nem kapott levegõt. Pedig eszembe jutott hogy kompresszorról adok neki kicsit :)

Ged
09-05-2020, 07:22 PM

https://www.greatwalks.com.au/videos/watch-this-guy-blow-up-his-yard-trying-to-kill-bugs

Erre gondoltál?

raktaros
09-05-2020, 08:00 PM
https://www.greatwalks.com.au/videos/watch-this-guy-blow-up-his-yard-trying-to-kill-bugs

Erre gondoltál?

Gyorsan felásta :D

TMIB
09-05-2020, 09:19 PM
Igen, szerintem meg is osztottam itt valahol vagy 1-2 hónapja, de fogalmam sincs melyik topicban. :)

Lehet hogy nem gázolajat használt, hanem befújt oda propán gázt. Ha máshogy nem is, az ijedségtõl biztosan szívrohamot kaptak a rovarok. :haha:

P. Dude
09-05-2020, 09:28 PM
A kutyák viszonylag nyugodtan viselték. Még jó, hogy nem sérültek meg. Talán voltak már máskor is ilyen húzásai a gazdinak?

TMIB
12-24-2020, 04:39 AM
Itt egy jó módja a darázsirtásnak:

https://www.reddit.com/r/redneckengineering/comments/kbob17/attaching_a_flame_thrower_to_a_drone_to_destroy/

:thumbup

TMIB
05-28-2021, 08:07 PM
A barnaköpenyes darazsak környékezik a házat. Pár hete ott voltak a propángáz tároló "sapkája" alatt, akkor lefújtam õket. Most megint ott voltak, és már elkezdték a fészket is építeni. Megint lefújtam õket hipós vízzel, az egyiket fejbe is kólintottam egy fadarabbal. De elvileg a hipó is kicsinálja õket. Levertem az épülõ fészket.

P. Dude
05-28-2021, 08:41 PM
Bár az erdõben elvileg õk vannak otthon. :rolleyes:

TMIB
05-28-2021, 09:02 PM
Bár az erdõben elvileg õk vannak otthon. :rolleyes:

Az erdõben igen, csak a házhoz/propántárolóhoz ne jöjjenek.

Mondjuk ezek a barna és sárga darazsak kinyírják a méheket is, azt meg biztos nem hagyom nekik.

Ha kell, hadat üzenek az összesnek.

raktaros
05-28-2021, 10:25 PM
Frissítés:

3 hónapja kiástam ameddig tudtam követni a járatot. Egy helyen hamu félét láttam, gondoltam itt volt a fészek, elégett. Teleöntöttem vízzel a gödröt, hogy talán kimossa a járatot ha van tovább, de megállt a víz benne. Nem temettem még be. Aztán késõbb megjelent pár a darázs és a lyuk is folytatódott. Tovább ástam egy hûvös nyirkos napon. Elértem egy olyan pontig hogy még mélyebbre kellett volna ásni, a diófa gyökere is útban volt, így feladtam. Ráfordítottam egy másfél literes flakon fáradt olajat a lyukra, másnap még egyet. Ennek már talán 2 hónapja azóta nem látni õket. Remélem végleg megoldódott a dolog, lassan betemetem a gödröt.

TMIB
05-29-2021, 12:30 AM
Az olaj nem árt meg a talajnak? Én még a hipót is nagyon felhígítva fújom rájuk, vigyázni akarok a talajra, amúgy is rossz, nem akarok rontani az állagán, meg a kútvízbe sem kerülhet semmi vegyszer, különben víz nélkül maradnánk.

Volt nálunk néhány éve nagy balhé emiatt, mérgezés történt ami a földben belement az ivóvízbe és egy rakás környék beli kútba így méreg került és a víz ihatatlanná vált. Eléggé katasztrófahelyzet volt.

raktaros
05-29-2021, 09:14 PM
Nem mûvelt terület, talajvíz meg vagy 15m mélyen van itt, nem hiszem hogy probléma lenne belõle.

P. Dude
06-10-2021, 04:52 AM
Engem nem érint, így nem olvastam el, de számotokra hasznos lehet:

Hogyan védekezhetünk a darazsak ellen környezetbarát módon? (https://index.hu/techtud/2021/06/10/darazs-vedekezes-kornyezetvedelem-darazsfeszek-lodarazs/)

raktaros
06-13-2021, 06:41 PM
Köszi. Sajnos bármikor érinthet, bárhova befészkelhetnek.

"Növényekkel is védekezhetünk a darazsak ellen: a különbözõ mentafajták, a kakukkfû, a citronella, az eukaliptusz és a fehér üröm természetes darázsriasztó hatású"
Ahova befészkelték magukat régen menta volt, most folyamatosan fûnyírózva van, de nõl a fû között most is. Kakukkfû 3m-re van tõle...

Off:
Ez sem jött be vakond ellen, még a tövében is túrt: https://www.norakerteszet.hu/cikkek/2014/08/21/ha-nagy-gond-a-vakond

TMIB
06-13-2021, 07:03 PM
Nálunk megint bementek a gáztartályhoz, tegnapelõtt néztem meg õket. Újra építik a fészket. Talán este kimegyek, megint lefújom õket és leverem az épülõ fészket. Nagyon jó helynek vélik a gáztároló "kupakját". :hogymi:

varég
06-14-2021, 04:36 PM
Nálunk megint bementek a gáztartályhoz, tegnapelõtt néztem meg õket. Újra építik a fészket. Talán este kimegyek, megint lefújom õket és leverem az épülõ fészket. Nagyon jó helynek vélik a gáztároló "kupakját". :hogymi:

Ha van dízel olajad, akkor egy rongyot itass be vele, és lógasd fel a fészek mellé. Ez állítólag elûzi õket...

TMIB
06-14-2021, 08:43 PM
Á, simán rájuk fújom a hígított hipót és annyi. rögtön lefordul tõle mindegyik. Óriás-hangyák ellen nem jó, de a repülõ jószágokat lehet vele tizedelni. :)