PDA

View Full Version : Mi okozhatja a hipószagot a földeknél?

törölt tag -gl
05-20-2015, 08:33 PM
Mostanában külterületen furcsa vegyszerszagot érzünk a földek közelében. Ugyanezt a szagot ("chamtrail" gyanús) Budapesten éreztem egy vegyi üzem közelében, illetve néha-néha a duna parton. De most külterületen érzem budapesttõl kb 50 kilóméterre, a földek mellett. (ahol most nõnek ki a friss kukoricák pl) ezért valamiféle mezõgazdasági szerre gyanakszom. Egyébként a Budapesti vegyi üzemben is gyártanak ilyen szereket. (úgy tudom fõleg rovarirtót)
A szag kicsit a dohszagra, kicsit a hipóra emlékeztet, de az éles klórszag helyett inkább valami édeskés szúrós tompa szagba csap át. De alapvetõen klórszerû.

Tõlünk északra van még a Dorogi vesz hulladék égetõ, ahol állítólag hasonló szagot árasztanak a kémények (milyen szép is, hogy azt a lakosok "érzik" néha) De elméletben amikor éreztem nem (nem pont) onnan fújt a szél. Érezte ezt más is? Tudja valaki mi ez?

törölt tag -gl
05-20-2015, 08:36 PM
A szag alig észrevehetõ, de annyira elüt a virágok és a fû illatától, hogy azonnal feltûnjön.
Kicsit emlékeztet a régi elektronikus áramkörök égéskésleltetõ szagára, illetve égett kábel szagra is. De nem hiszem, hogy kábelégetés. Valami más lehet.

doki
05-21-2015, 03:48 AM
Jelenleg leginkább nem hypó szagot érezhetsz a mezõgazdasági kultúrák mellett, hanem bármilyen egyéb bûzt. A kalászosokat, repcét most kezelik gomba és rovarölõvel, a tavaszi kultúrákat (szója, kukorica, napraforgó) gyomirtózzák, sok területre juttatnak ki egyéb termésfokozó készítményt, lombtrágyát. Mindegyik említett szer büdös. A permetezõk tartályát át szokták mosni néha hypóval, utána átöblítik tiszta vízzel, igazából ezt nem érezheted, az elõbb említett kemikáliáknak van ilyen szaga.

törölt tag -gl
05-21-2015, 04:13 AM
Persze, ez egyértelmû, hogy nem hipó, csak a szag emlékeztet erre. Mármint, valahogy le kell írni, hogy mire hasonlít. Ezek pedig az alábbiak:
jód, hipó, égéskésleltetõk, égett kábel, dohszag, fertõtlenítõszag.
Ha a fenti (pesticidek, gyomirtók) szaga megfelel a fentieknek, jó eséllyel azt érezhetem.
Viszont határozottan nem "büdös" mármint, ha a biológiai bomlás során keletkezõ záptojás szerû szagokra gondoltál esetleg. Ez a szag jó eséllyel nem biológiai eredetû.

Zacskóbicska
05-21-2015, 04:39 AM
A hõmérséklet emelkedésével és a talaj nedvességtartalmának növekedésével ebben az idõszakban sok élõlény ébred fel téli álmából. Most fõként a talajban szerves anyagokat lebontó szervezetekre, gombákra, baktériumokra gondolok. Ezek intenzív szaporodásuk során jellemzõ, az általad írt szaghoz hasonló "illatot" termelnek. Valószínûnek tartom, hogy errõl lehet szó. Én is többfelé érzem ezt olyan helyeken is, ahol kilómétereken belül nincs mezõgazdasági mûvelés, de erdõ, mezõ van. Gondolom, ezt a szagot a reggeli órákban érzed, amikor még izotermia, vagy inverzió van és a szag a talajközelben marad.

törölt tag -gl
05-21-2015, 08:10 AM
Legutóbb inkább estefele éreztük. Egyébként ugyanezt éreztem Budapesten, ahol nem volt a közelben erdõ, vagy mezõ, egy vegyipari üzem szomszédságában, szinte minden nap télen-nyáron. Pontosan ugyanezt a szagot.
Persze ez nem zárja ki azt, hogy vannak furcsa illatok mindenütt, de valószínûleg nem ugyanarra gondolunk. De nem biztos. Épp ezért kérdeztem direkt a vegyszerre.
Egyébként a barátnõm azt mondja, hogy õ inkább a vasúti sínek mellett érzi. Talán a fékberendezések égésének az illata, vagy valami folyik a sínekre a teherkocsikról, valami behozott, vagy kivitt vegyszer?
Máshol nem éreztem. Pest környékén, Duna, Ha pestrõl fúj a szél még Dunakeszi, illetve most nemrég Fejér megyében több helyen. Néha a sínek közelében, de néha attól kilóméterekre is. De erre így a legnagyobb jóindulattal sem fogok választ kapni annyira behatárolhatatlan.

Ezeknek a talajban élõ szervezeteknek a kibocsájtott illata hasonlít a fent említett hipóhoz, jódhoz, esetleg égett kábelhez hasonlító édeskés illatra?

Dream_walker
05-21-2015, 08:15 AM
Ezek alapján szinte biztos, hogy valamilyen permetszert érzel, jellemzõen gyomírtót. A kukoricákat, napraforgót kelés után mostanában fújják. A sínek mentén a töltéseket ilyenkor szokták gyomirtózni.

doki
05-21-2015, 12:20 PM
Csak úgy kíváncsiságból szaglásztam: egy kukorica alapgyomirtót- szerves oldószerre emlékeztet,egy totális gyomirtót (ilyennel kezelik a vasúti pályatesteket)- nagyon gyenge, kissé fémes szag, egy hormon típusú gyomirtót- bomló szerves anyag (fing) szag.
Gombaölõk (3 "átlaga"): jellemzõen édeskés, pottyantós budi szag domináns, fémes beütéssel.
Rovarölõk: piretroidok (a leggyakoribb mezõgazdaságban használt szerek): gyenge fémes szag, foszforsav származékok: erõteljes, émelyítõ bûz.

Ezek csak szubjektív, saját szaglóhám infók. Lehet glassbox, hogy nálad a jód szag az, ami nálam gyenge fémes szagként jelenik meg.

Zacskóbicska
05-21-2015, 03:52 PM
Legutóbb inkább estefele éreztük. Egyébként ugyanezt éreztem Budapesten, ahol nem volt a közelben erdõ, vagy mezõ, egy vegyipari üzem szomszédságában, szinte minden nap télen-nyáron. Pontosan ugyanezt a szagot.
Persze ez nem zárja ki azt, hogy vannak furcsa illatok mindenütt, de valószínûleg nem ugyanarra gondolunk. De nem biztos. Épp ezért kérdeztem direkt a vegyszerre.
Egyébként a barátnõm azt mondja, hogy õ inkább a vasúti sínek mellett érzi. Talán a fékberendezések égésének az illata, vagy valami folyik a sínekre a teherkocsikról, valami behozott, vagy kivitt vegyszer?
Máshol nem éreztem. Pest környékén, Duna, Ha pestrõl fúj a szél még Dunakeszi, illetve most nemrég Fejér megyében több helyen. Néha a sínek közelében, de néha attól kilóméterekre is. De erre így a legnagyobb jóindulattal sem fogok választ kapni annyira behatárolhatatlan.

Ezeknek a talajban élõ szervezeteknek a kibocsájtott illata hasonlít a fent említett hipóhoz, jódhoz, esetleg égett kábelhez hasonlító édeskés illatra?

Hasonlíthat. A foszgén (a szén-monoxid klór vegyülete) pl. kifejezetten a korhadó szalmára emlékeztet.