PDA

View Full Version : Ezt találtam a kertünkben

törölt tag -gl
05-26-2015, 02:05 PM
http://i.imgur.com/dB2s1w4.jpg
http://i.imgur.com/N1wlOn3.jpg
Egyesek szerint zsidó sírkõ, mások szerint határkõ, van aki szerint római kori lelet.
Van aki azt mondja tardosi mészkõbõl van.
A kertben találtam, a csúcsáig benne volt a földben, ferdén. A ferdülés lehet a talajmozgás oka, ugyanis völgyben vagyunk.
Mi lehet ez?
http://www.antikepitoanyag.hu/katalogus/reszletek/227
Határkõ?
Van bármi értéke?
Mit kell vele tennem? Leadnom múzeumnak? Ha sírkõ?

Pityubá
05-26-2015, 09:39 PM
Óvatosan áss mélyre ahol találtad, és lehet megkapod a választ. :D

Grafitos
05-27-2015, 12:36 PM
Jó lesz papírnehezéknek:D
Na jó, most viccen kívül szerintem tartsd meg. Késõbb még jól fog jönni valamihez, ezt garantálom;)

törölt tag -gl
05-28-2015, 01:43 PM
:D Azt gondolod? Csak át kell vésetni a monogramot... :D Ha nem erre gondoltál, mégis mi a fenére lenne jó? Komolyan kérdem :)
Régészek szerint középkori sírkõ is lehet, de lehet egyszerûen határkõ, vagy késõbbi sírkõ is, egyesek szerint tardosi márványból van. Én meg biztos vagyok benne, hogy az eredeti helyén állt, mert a domból lefele nyomódó talajmozgás körülbelül 45 fokban elõre döntötte. ((Ezt úgy kell érteni, hogy én csak egy gömbcsúcsot láttam a földben, és amikor tovább ástunk, szépen elõkerült az egész kõ megdõlve a földben.)) (ha van ilyen) hogy ez hány év alatt következhet be, arról fogalmam sincs.

Pityubá
05-29-2015, 06:12 AM
:D Azt gondolod? Csak át kell vésetni a monogramot... :D Ha nem erre gondoltál, mégis mi a fenére lenne jó? Komolyan kérdem :)
Régészek szerint középkori sírkõ is lehet, de lehet egyszerûen határkõ, vagy késõbbi sírkõ is, egyesek szerint tardosi márványból van. Én meg biztos vagyok benne, hogy az eredeti helyén állt, mert a domból lefele nyomódó talajmozgás körülbelül 45 fokban elõre döntötte. ((Ezt úgy kell érteni, hogy én csak egy gömbcsúcsot láttam a földben, és amikor tovább ástunk, szépen elõkerült az egész kõ megdõlve a földben.)) (ha van ilyen) hogy ez hány év alatt következhet be, arról fogalmam sincs.
Állj már neki megnézni mi is van a domb alatt. Lehet ott van a megoldás, és a meggazdagodásod kulcsa. :D
Elõször fémkeresõvel nézném át, utána a feltárás.

Grafitos
05-29-2015, 11:36 AM

Én inkább valamilyen gyakorlatibb dologra dondoltam..pl:
kaput kitámasztani
kiásta magát a kutya a kerítés alatt - odatenni
ól falát megtámasztani
kerti dísznek, sziklakertbe
kifúrni fent és vagy csobogót, vagy kerti csapot csinálni belõle
vagy terjeszteni róla, hogy szent kõ és csodás gyógyulások történtek már - szedni100 ft belépõt :)

Mondjak még? tudnék :beer:

Medve
05-29-2015, 12:18 PM
Lehet már lekopott róla a " Vigyázz aknamezõ! " felirat :haha:

Sírkõ nem lehet, mert akkor lenne rajta egy kereszt vagy egy zsidócsillag.

Szerintem, nemes egyszerûséggel régi korok telekhatára húzódott a telkeden.

varég
05-29-2015, 02:35 PM
Tolna és Somogy megyében is voltak, vannak ilyen határkövek a mai napig.

törölt tag -gl
05-29-2015, 03:39 PM
Állj már neki megnézni mi is van a domb alatt. Lehet ott van a megoldás, és a meggazdagodásod kulcsa. :D
Elõször fémkeresõvel nézném át, utána a feltárás.

Sajnos nincs fémkeresõm, de gondolod, hogy egy elásott kincset, egy bazi nagy feliratos kõtáblával jeleznének? :)

törölt tag -gl
05-29-2015, 03:40 PM
Én inkább valamilyen gyakorlatibb dologra dondoltam..pl:
kaput kitámasztani
kiásta magát a kutya a kerítés alatt - odatenni
ól falát megtámasztani
kerti dísznek, sziklakertbe
kifúrni fent és vagy csobogót, vagy kerti csapot csinálni belõle
vagy terjeszteni róla, hogy szent kõ és csodás gyógyulások történtek már - szedni100 ft belépõt :)

Mondjak még? tudnék :beer:

A csobogós megoldás nem rossz, ám ha valakinek valóban a sírköve, nem kell tartanom a mérges szellemektõl? :D

varég
05-29-2015, 04:10 PM
Sajnos nincs fémkeresõm, de gondolod, hogy egy elásott kincset, egy bazi nagy feliratos kõtáblával jeleznének? :)

Nem lehetetlen, hogy valaki a régmúltban épp a kõ alá/mellé ásott el valamit... :)

Vasember
05-29-2015, 06:00 PM
Nekem tetszik! Pár sört adok érte! :)

törölt tag -gl
06-22-2015, 06:04 PM
Nekem tetszik! Pár sört adok érte! :)
Merrefelé laksz?