PDA

View Full Version : Fogalmak

D - törölt tag
05-28-2015, 05:09 AM
A fórumon több dolog van amirõl beszélgetünk,de igazából félreértések áldozatai vagyunk és sokszor elbeszélünk egymás mellett.
Ezért szükséges az alap fogalmak körül írása!
Ezért kérem a fórumtársakat,hogy ki-ki értelmezése,felfogása véleménye alapján,tárgyilagosan,érzelemmentesen,akár szájba rágósan definiálja a fogalmakat,hogy közös nevezõre jussunk és ugyan arról beszélgessünk!
Alább pár fogalom aminek jelentése tisztázásra szorul!

-Önfenntartás
-Önellátás
-Város
-Vidék
-Felkészülõ
-Prepper
-Túlélés
-Újrakezdés
-Összeomlás

Egyenlõre ennyi,de talán mindenkinek vannak még tisztázásra szoruló gondolatai.
A türelmes,toleráns fórumozást és az egymáshoz való baráti közeledést elõre is megköszönöm!

D - törölt tag
05-28-2015, 02:14 PM
Még kiegészítem két fogalommal ami magyarázatra szorul!

-Mátrix illetve Rendszer
-Ügynökök

neo
05-28-2015, 03:05 PM
Mátrix - az irányított társadalmi hálózat,
ügynökök - titkosszolgálati, politikai, katonai, karhatalmi erõk, vagy olyan polgárok, amelyek cselekedetükkel a karhatalmi erõk elõírásait betanítva kiszolgálják.

D - törölt tag
05-28-2015, 03:05 PM
Gondolat ébresztõnek talán kezdem a legkönnyebbel.

Prepper
Hivatalos nyelvezeten,olyan személy aki valamilyen valós vagy bizonyíthatóan bekövetkezõ esemény túlélésére készül fel.
A dolog lényege,hogy információkat gyûjt,mérlegel,tervez és stratégiákat dolgoz ki a legvalószínûbb forgatókönyvet állítja össze.
Majd tudatosan megvalósítja és egy túlélési rendszert alakít ki.
Mérlegeli az esemény várható idõtartalmát,a fenyegetés,esemény Rá gyakorolt hatását.
Az esemény túléléséhez vagy a károk minimalizálására,a kényelmetlenségek csökkentésére tudatosan felkészül.
Az esemény lefolyásának az idõtartalmát világosan felméri és élelmet,készleteket raktároz vagy a pótlásukra készül fel.
Láthatóan egy világos cél lebeg a szeme elõtt,nem vaktában cselekszik.
Az esemény bekövetkeztekor gondosan követi a kidolgozott tervet,de képes az improvizálásra is.
Önálló egyéniség,testileg és lelkileg felkészült a terve végrehajtására.
Egyébként éli a szokásos emberek mindennapjait és a szabadidejében készül!

Akiket (én) nem sorolok A prepper kategóriába
-családi házban élõ és/vagy telekkel rendelkezõ személy aki mûveli azt és élelmet termel
Indoklás! Nem tudatos felkészülés egy várható eseményre.Bár befõttet rak el és raktároz,de Ezt nem azért teszi,mert hisz valamilyen katasztrófa vagy más esemény bekövetkezésében. Csupán a családnak egészséges élelmet termel és pénzt spórol.nem foglalkozik sokat a világ bajával és nem annak várható összeomlására készül.
-pénzt spórol meg,félretesz,takarékoskodik
Indoklás!Bár felhasználható szükség esetén az összeg élelmiszer vagy túlélõ felszerelés beszerzésére,de a spórolás oka nem ez.Kocsit,taníttatást,temetést vagy nem várt eseményt finanszíroz belõle.Álmában sem gondolja,hogy az esemény elhárításara fogja valamikor felhasználni,tehát nem céltudatos felkészülés.
-Hegymászók,turisták,extrém sportolók,vadászok,horgászok,sportlövészek
Indoklás!Bár a felszerelésük sokszor jobb,mint a preppereké azt nem tudatosan az esemény,katasztrófa elhárítására szerzik be.Csupán hódolnak szenvedélyüknek,fel sem merül bennük,hogy ezt a felszerelést,az életük megóvására,a túlélésre fogják használni.

Egy példa.
Aki azért ás/ásat kutat,mert a kutatásai,terve alapján vízhiányra számít az prepper!
Aki csupán azért,hogy locsoljon és nem vár semmilyen eseményt az nem prepper!

TMIB
05-28-2015, 03:37 PM
Hivatalos nyelvezeten,olyan személy aki valamilyen valós vagy bizonyíthatóan bekövetkezõ esemény túlélésére készül fel.

Inkább bekövetkezhetõ esemény. Bizonyítani semmit se lehet elõre, nem tudhatjuk hogy mi fog történni. Történhet természeti katasztrófa, de bizonyítani nem lehet elõre, amíg nem történik meg, addig csak egy eshetõség a jövõben.

Én nem merném kijelenteni hogy aki termel, vagy sportlövõ/vadász, spórol, az nem prepper. Nekem a prepperkedés mellett tervben van hogy tanyát vegyek és termeljek zöldséget, gyümölcsöt. Spórolok is, és persze ha tehetem, megyek lõtérre. Vadászni nem járok, de vannak a fórumon akik azt is csinálják. :)

D - törölt tag
05-28-2015, 03:50 PM
Én nem merném kijelenteni hogy aki termel, vagy sportlövõ/vadász, spórol, az nem prepper. Nekem a prepperkedés mellett tervben van hogy tanyát vegyek és termeljek zöldséget, gyümölcsöt. Spórolok is, és persze ha tehetem, megyek lõtérre. Vadászni nem járok, de vannak a fórumon akik azt is csinálják.
A lényeg a tudatosságon van! Nem azért veszi meg az anyuka a konzerveket mert olcsó,hanem azért,mert összerakta a képet és várhatóan nem lesz majd,ezért tartalékolja!

D - törölt tag
05-28-2015, 03:56 PM
Vagy másképpen fogalmazva.
Tudok róla,de nem aggaszt az Ukrán helyzet,nem is várok semmi rosszat,de szeretek kertészkedni,ezért veszek egy telket.Nem vagyok prepper!
Aggaszt az Ukrán helyzet és úgy értékelem,hogy baj lesz és élelem hiány ezért veszek egy kertet! Prepper vagyok!

venosz
05-28-2015, 05:21 PM
-Önfenntartás..Mikor fenntartom magam a nyújtón.
-Önellátás...Mikor ellátok magam mellett a tükörben.
-Város...A hely ahol sok a vár, várrom
-Vidék...Mikor valaki kér egy feszítõt, és szólok valakinek Vidd az éket, csak röviden.
-Felkészülõ...Ké Zoltán fiának szülõi értekezletén mondják, ha ülve marad a himnusz alatt.
-Prepper...Brors angolul. (van aki borsnak mondja.)
-Túlélés...Innen élés fordítottja.
-Újrakezdés...Hát elsõre nem sikerülhet minden.
-Összeomlás...a lefekvés pillanata, vagy amikor benézek a hûtõbe és elfogyott a sör.

D - törölt tag
05-29-2015, 04:50 AM
Jómagam inkább a városi túléléssel foglalkozom,valamit a bob-bol építésén fáradozom.
Az önellátás,önfenntartás fogalom rendszerének meghatározásához az ilyen tevékenységet végzõ,ezen az úton haladó fórum társak hozzászólása elengedhetetlen.
Segítségül,gondolat ébresztõnek Morpheusz honlapjáról idézek.
http://nabukodonozor.webnode.hu/onfenntartas/

Itt csak a fogalmat tisztázzuk, az önfenntartás, önellátás szavakat. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen értelmezzük, de most hozzuk ezt közös nevezõre.
Önfenntartás:
Önfenntartásnak nevezzük azt az életvitelt:
- amikor a környezetünkben lévõ épületeket mi magunk építjük, vagy képesek vagyunk épületeinket folyamatosan karbantartani, megújítani, állagát megóvni
- amikor az általunk használt eszközöket, szerszámokat és gépeket képesek vagyunk javítani, karbantartani és üzemeltetni
- amikor az életterünk fenntartásához szükséges alapvetõ energiákat mi magunk vagyunk képesek elõállítani (Akár kézi erõvel.)
- önfenntartónak nevezhetjük a saját kutat, saját víztisztítást, komposzt és pottyantós wc-t, a szükséges elektromos áram elõállítását, valamint a fatüzelésû fûtés kialakítását, valamint gondoskodunk az általunk termelt szemét kezelésérõl
- ha a közlekedést meg tudjuk oldani benzin-gázolaj nélkül (szekér, lovaglás, kerékpározás, vagy bírjuk a hosszútávú gyaloglást)
- önfenntartó az a rendszer amelyik semmilyen külsõ szolgáltató igénybevételére nem szorul. Amennyiben például kommunikációra van szükségünk, úgy azt is nekünk kell kiépítenünk
Önellátás:
Önellátásnak nevezzük azt az életvitelt:
- amikor élelmiszer szükségleteinket mi magunk állítjuk elõ
- amikor a vízszükségleteinket szolgáltató nélkül elõ tudjuk teremteni (Akár úgy, hogy forrásra járunk.)
- amikor az általunk használt eszközöket, tárgyakat és szerszákokat mi magunk készítjük és javítjuk
- amikor a megtermelt javak erõforrásaival rendelkezünk, illetve mi magunk állítjuk elõ (Például önellátó az a disznótartás ahol makkot gyûjtünk, illetve a konyhai hulladék, tejsavó felhasználásával, külsõ erõforrás nélkül (takarmány vásárlás nélkül) tudjuk tartani az állatainkat.)
Az önellátás - önfenntartás meghatározása:
A meghatározás nagyon nehéz. Nincsenek százalékok, de egy harmonikus és külsõ erõforrásoktól legkevésbé függõ életvitel már önfenntartónak nevezhetõ.
Önellátónak - önfenntartónak nevezhetõ az az életvitel:
- ami a fentieknek eleget tesz
- amennyiben valaminek nem tud eleget tenni, arról képesek vagyunk lemondani, vagy behelyettesíteni
- amennyiben kis részben nem tudunk eleget tenni, de ugyanakkor a többi terén jelentõs gyarapodást érünk el és azzal biztosítani tudjuk a hiányok beszerzését

Lekvár
05-29-2015, 05:52 AM
DooM meghatározása alapján, nem prepper:
-családi házban élõ és/vagy telekkel rendelkezõ személy aki mûveli azt és élelmet termel

E gondolazi sík alapján a PREPPER:
-társasházban élõ és/vagy telekkel nem rendelkezõ személy, aki nem mûvel semmit és élelmet fogyaszt ???

Van ennek bármi értelme? Szerintem nincs!
Írok majd egy jobbat, de most nincs idõm, mert földet kell mûvelnem és élelmet kell termelnem, hogy a társasházban élõ, PREPPER ne haljon éhen! :D

Visszatérek! :thumbup

astonferi
05-29-2015, 06:21 AM
Írok majd egy jobbat, de most nincs idõm, mert földet kell mûvelnem és élelmet kell termelnem, hogy a társasházban élõ, PREPPER ne haljon éhen! :D

ennek akkor van értelme ha tõled veszem meg a piacon a cuccot, amíg magadnak termelsz semmi függõség nincs köztünk.
de ezt csak úgy csendben jegyzem meg szerintem.

D - törölt tag
05-29-2015, 01:56 PM
DooM meghatározása alapján, nem prepper:

E gondolazi sík alapján a PREPPER:
-társasházban élõ és/vagy telekkel nem rendelkezõ személy, aki nem mûvel semmit és élelmet fogyaszt ???

Van ennek bármi értelme? Szerintem nincs!

Megkérlek szépen ha idézel tõlem pontosan idézz és a teljes gondolatot,följebb olvasható,de be idézem még egy szer mit írtam.

Akiket (én) nem sorolok A prepper kategóriába
Indoklás! Nem tudatos felkészülés egy várható eseményre.Bár befõttet rak el és raktároz,de Ezt nem azért teszi,mert hisz valamilyen katasztrófa vagy más esemény bekövetkezésében. Csupán a családnak egészséges élelmet termel és pénzt spórol.nem foglalkozik sokat a világ bajával és nem annak várható összeomlására készül.

Külön kihangsúlyoztam,hogy " Akiket (én) nem sorolok" ,tehát ez az én véleményem,ami csak egy vélemény asok közül.
De várnám tõled Lekvár,hogy amiben igazán otthon vagy azokat próbáld körül írni.Akár új magyarázandó fogalmat is beemelhetsz és most már,hogy belekezdtél írd már le ,hogy szerinted mi/ki a prepper.Köszönöm!
A topic célja egyfajta prepper szleng összeállítása,ezért lenne szükséges minél több vélemény,hogy aztán abból össze lehessen gyúrni és kategorizálva közzétenni egy Prepper szótárat.
Két új fogalom vár magyarázatra.
Birka , Zombi

D - törölt tag
05-29-2015, 02:32 PM
földet kell mûvelnem és élelmet kell termelnem, hogy a társasházban élõ, PREPPER ne haljon éhen!
Megint kezdõdik?
Inkább határozzuk meg a város-vidék fogalmát,hogy egyáltalán legyen min beszélgetni!
Nem lesz egyszerû!
Már ez az egyszerû sem egyértelmû mindenkiben,ki az a prepper.

D - törölt tag
06-08-2015, 02:41 PM
Kicsit pörgessük fel a Fórumot!Mi jut eszetekbe a képekrõl?

1 5642
2 5643
3 5644
4 5645
55646
6 5647
7 5648
8 5651
9 5649
10 5650

mmilan21
06-08-2015, 04:10 PM

1. Reglon/szárazság/aszály/Hortobágy
2. Túlélés/Bugging out/prepper/BOB
3. Teli kamra/teli gyomor/zsíroskenyér:)
4. Prepper:)/sok pénz/nincs kertje
5. MTZ 82/nekünk a kis fülkés változata van/elpusztíthatatlan :)
6. Terepjáró/sok fogyasztás/feltûnõ felszereltség/terep színû/rejtõzködés/Amerika:)
7. Teli füstölõ, teli gyomor/háztáji/röffencs
8. Fallout:)/Washington/Kongresszus/Parlament/háború/kihalás közeli állapotok/megbukott kormányok aka. Revolution series
9. 50-es évek/háztáji/nincs éhezés/van takarmány
10. Amerika:)/Doomsday Preppers/M4, M16/bugging out/raktár

Röviden, címszavakban. Remélem megfelel. :)

És még az jut eszembe, hogy a képek-videók-filmek-szövegek-könyvek sok esetben adnak jó ötletet nekem. :)

D - törölt tag
06-08-2015, 06:20 PM
1 5652
2 5653
3 5654
4 5655
5 5656
6 5657
7 5658

'Nézd és Lásd!" Minden jót sok szerencsét!

Medve
06-08-2015, 06:33 PM

1: A nap mikor két csõ kukoricát elcsentem, egy kukoricásból.
2: Hasznos túlélõ dolgok, amik annyiba kerülnek, hogy belõle már egy kisebb portát lehet venni.
3: Székely Pista báttyám aki figyelmeztetett, hogy ha hozzányúlok a befõttekhez, le leszek cseszve.
4: Amerikában könnyebb a biztonságosabb élet.
5: A nap, mikor buliból belógtunk egy portára és beültünk full tilosban a traktorokba.
6: Vékony a határ, az egészséges prepper és az agyonbonyolító idióták között.
7: A füstölõ melletti barackfát mikor kézifûrésszel vágtam ki.
8: Fallout 3
9: Oakland posztja a lógóhasúról.
10: Jelentõs különbség van, a divat prepperek és azok között akik azért készülnek, hogy a családot biztonságban tudják.

Lekvár
06-08-2015, 07:16 PM
Igazán örülök, hogy a fogalmak minden magyarázkodás nélkül a helyükre kerülnek!

Én is segítek a #16 képeinek értékelésében, az elõzõ pakkot már kiértékeltétek!

1. Szerencsétlen megmentésre váró nõ, akinek kilõtték a vízágyát.
2. Varázsgomba hatása alatt álló prepper festménye.
3. Ez a reklám helye! (MIZU)
4. Prepper örömszerzõ kép.
5. Failed mission. (Csak még nem tudják...!)
6. És a föld lapos!
7. Kevés a ruha, ebbõl felfázás lesz.

Ennyi jutott eszembe hirtelen. Ti úgyis jobbakat tudtok!
Ma egy nagyot prepperkedtem, kikalapáltam a kaszámat (nem kiegyenesítettem!) :D

D - törölt tag
06-10-2015, 02:47 AM
Senki??? Tényleg senki nem fejtette meg?

D - törölt tag
06-10-2015, 04:22 AM
Akkor a maradék és most már teljes.Bár erõs a gyanúm,ha valaki megvilágosodik NEM FOGJA LEÍRNI.
Én sem!
8 5664
9 5665
10 5666

Pityubá
06-10-2015, 06:55 AM
DooM ügyes, beszédes a képek összeválogatása. :D

8 5664

Földönfutó

9 5665

Hajléktalan, kivert kutyák

10 5666

Nincs más kiút

D - törölt tag
06-10-2015, 02:13 PM
DooM ügyes, beszédes a képek összeválogatása. :D

8 5664

Földönfutó

9 5665

Hajléktalan, kivert kutyák

10 5666

Nincs más kiút

Bingó! Hiába,az Öreg Róka használja a szürke állományt! :thumbup
Képírás,igen errõl van szó!
Az üzenetet én más képekkel kaptam,de nem volt túl nehéz a képekre legjellemzõbb fogalmat megtalálni.Utána már csak sorba kell rendezni!Ha nem jó ,keresni másik fogalmat.
Én másik képeket használtam,sokan már megfejtették és a maguk módján tovább küldték!
Minden benne van amit tudni kell,de szinte hihetetlen!
Többet nem segítek,de az irány jó!

D - törölt tag
06-13-2015, 03:38 PM
http://www.3dikvilaghaboru.hu/konyv.php

Többet tényleg nem tudok segíteni!

Ádám Csaba
04-17-2016, 12:06 PM
Jómagam inkább a városi túléléssel foglalkozom,valamit a bob-bol építésén fáradozom.
Az önellátás,önfenntartás fogalom rendszerének meghatározásához az ilyen tevékenységet végzõ,ezen az úton haladó fórum társak hozzászólása elengedhetetlen.
Segítségül,gondolat ébresztõnek Morpheusz honlapjáról idézek.
http://nabukodonozor.webnode.hu/onfenntartas/

Szerintem nem teljesen helyes a megfogalmazás! Önfenntartó az aki a igényei kielégítésérõl maga gondoskodik. Az is önfenntartó aki munkahelyen dolgozik és veszi az élelmiszert.
Az önellátás teljesen más! Valaki akkor önellátó, ha külsõ segítség nélkül elégíti ki a szükségleteit! Magának termel mindent és maga javítja a termeléshez stükséges eszközöket.