View Full Version : Aszalás tartósítás
törölt tag -gl
06-05-2015, 08:03 PM
Sziasztok!
Találtunk a hegyen egy kb 15 méteres cseresznyefát, sötétszemû, savanykás-édes cseresznyék vannak rajta, talán 100 kiló is.
Hogyan érdemes ennyi gyümölcsöt eltenni? (nem akarok sem pálinkát, sem bort) aszalásra gondoltam, de nincs aszalóm, napon simán meg tudom szárítani, vagy szétrohad?
Még el is tenném, de rengeteg befõttes üveg kellene és kicsit félek, hogy elrontom a strelizilálást, az aszalás lenne a legjobb.
Egyáltalán érdemes leszedni ezt a fát? Nem rossz az íze, de nem tûnik valami nagyon nemes fajtának.
Ötleteket várok :)
Esetleg a termés egy részét próbáljam meg elcserélni másra?
törölt tag -gl
06-05-2015, 08:17 PM
56255626
Zacskóbicska
06-06-2015, 02:50 PM
Add oda a gyerekeknek. Ha befõttet akarsz, rengeteg receptet találsz a neten. Erre jobbak a késõbb érõ cseresznyék.
törölt tag -gl
06-06-2015, 09:41 PM
Hálistennek még nincs kölyköm, de amúgy van vagy 100 kiló a fán. Tényleg jobb a késõn érõ, de ennek is nagyon jó íze van! Édes-savas, érett, nagyon jó!
WestBam
06-14-2016, 11:25 AM
Ha valaki ráér és szeretne barkácsolni itt egy solar aszaló rajza: KATT (http://www.motherearthnews.com/diy/tools/solar-food-dehydrator-plans-zm0z14jjzmar.aspx#axzz32SGkBFob)
csulák
12-30-2016, 01:58 PM
EN 2 evvel ezelott barkacsoltam egy napenergiaval mukodo aszalot, tokeletesen mukodik, 3 nap alatt a vekonyra vagott hust ropogosra szaritja. Nagyon jo otlet, konnyen elkeszitheto, arra mindenkepp figyeljen az ki ilyent keszit ,hogy a levego bejaratahoz es kimenetehez suru szemu halot rakjon, hogy a rovarok ne tudjanak bemenni. A jutubon sok video van ,hogyan kell kesziteni, egyszeru!
EN 2 evvel ezelott barkacsoltam egy napenergiaval mukodo aszalot, tokeletesen mukodik, 3 nap alatt a vekonyra vagott hust ropogosra szaritja. Nagyon jo otlet, konnyen elkeszitheto, arra mindenkepp figyeljen az ki ilyent keszit ,hogy a levego bejaratahoz es kimenetehez suru szemu halot rakjon, hogy a rovarok ne tudjanak bemenni. A jutubon sok video van ,hogyan kell kesziteni, egyszeru!
Hány sörösdoboz van egy oszlopban ?
csulák
01-02-2017, 01:17 PM
Hány sörösdoboz van egy oszlopban ?
en nem a sorosdobozfele aszalot csinaltam, hanem ezt a valtozatot:https://www.youtube.com/watch?v=avgnMfkfzlM
Sziasztok!
Lassan jön a szezon, kicsit felráznám a topikot. A tervem az, hogy a tavasszal és a nyáron gyümölcsöt és zöldséget aszalok, hogy a téli fogyasztásunkat is fedezze.
A tárolást ti hogy oldjátok meg? Sajnos pincém nincs, így a hûvösön tárolás csak hûtõvel lenne megoldható.
Láttam a neten egy vákuumos módszert, amivel a mezei befõttes üvegbõl leget vákuumos tárolót csinálni. Ezen gondolkodom, hogy kipróbálom.
Alpha
03-25-2020, 04:51 PM
Az aszalványokat egy textil zacskóban tartjuk a konyhaszekrényben. Semmi gondjuk sincs. Készítek is egy teát belõlük....:thumbup
Az aszalványokat egy textil zacskóban tartjuk a konyhaszekrényben. Semmi gondjuk sincs. Készítek is egy teát belõlük....:thumbup
Köszönöm a válaszodat!
Nekem a legnagyobb aggodalmam nem is az, hogy megromlik, hanem az élelmiszer moly. Neked nem volt vele gondod?
Ihasz Laci
03-26-2020, 03:12 PM
Sziasztok!
Lassan jön a szezon, kicsit felráznám a topikot. A tervem az, hogy a tavasszal és a nyáron gyümölcsöt és zöldséget aszalok, hogy a téli fogyasztásunkat is fedezze.
A tárolást ti hogy oldjátok meg? Sajnos pincém nincs, így a hûvösön tárolás csak hûtõvel lenne megoldható.
Láttam a neten egy vákuumos módszert, amivel a mezei befõttes üvegbõl leget vákuumos tárolót csinálni. Ezen gondolkodom, hogy kipróbálom.
arra nem gondoltal, hogy kompotnak rakd el a gyumolcsoket? nalunk az a meno, es a kompot befottes uvegben szepen el all, nem is kell huvosben tartani.
arra nem gondoltal, hogy kompotnak rakd el a gyumolcsoket? nalunk az a meno, es a kompot befottes uvegben szepen el all, nem is kell huvosben tartani.
A befõzés nem az én világom, az aszalt gyümölcs fogy nálunk raklap számra. :D Meg ezzel a napkollektoros aszalóval ingyen energia felhasználással tudok majd tartósítani.
A héten aszaltam 10 kiló banánt :)
Tárolásra jól zárodó befõttes vagy csatos üveget használunk, nekünk az vált be.
Alpha
03-30-2020, 07:52 AM
A héten aszaltam 10 kiló banánt :)
Tárolásra jól zárodó befõttes vagy csatos üveget használunk, nekünk az vált be.
Vékony szeletekre vágtad? Banán chipset készítettél?
Én azt tapasztaltam, hogy a banánt nehéz aszalni a hazai gyümölcsökhöz képest.
Sergeant
03-30-2020, 09:51 AM
8659
Én ilyet használok. Nemcsak gyümölcsökhöz, de gyógynövényekhez is.
Igen, banánchipset készítettem. V-gyaluval szépen vékony karikákra vágtam. Én nem tapasztaltam, hogy nehéz lenne, persze lehet, hogy környezete / banánja / aszalója válogatja.
Sergeant
04-01-2020, 02:18 PM
Észleltem, hogy fogyni kezdett a vegeta. Ezért gyorsan elkezdtem aszalni fehér-és sárgarépát, zellert, gombát, karalábét, fokhagymát, vöröshagymát, burgonyát.
Igaz, hogy én nem home office-ban vagy karanténben vagyok, hanem járok dolgozni, de azért estére megvolt a befõttesüvegnyi, kávé darálóval porított aszalt zöldség. Sót, borsot adtam hozzá és kész.
Vírus pánik ide vagy oda, azért a szabadnapjaimat a prepperkedés jegyében végigtolom.:) Amíg aszalódott a zöldség, addig elfoglaltam magam mással, idõnként torkot fertõtlenítve saját borpárlattal. Mert a higiénia, az fontos.:haha:
Ez azért jó, mert így nincs idõm rettegni.:D
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2024 vBulletin Solutions, Inc. Minden jog fenntartva.