View Full Version : Fólia
Törölt_fórumtag2
06-07-2015, 07:26 PM
56385639
Május közepén összeraktam a sátrat.:)
Kemény 2.000.-Ft.-ot költöttem rá. A vázat örököltem, olyantól aki már nem akarta csinálni.
Beleköltöztettem néhány palántát: 10 kecskeméti korán érõ fürtöst, 5 törpe koktélt, a végébe egy paradicsomfát, 3 stevia, 3 lestyán, 5 zeller, 5 karalábé, 7 erõs paprika, 6méternyi dughagyma, 5 padlizsán, gyömbér és némi málna.
Miért jó a fólia? Hamarabb érik benne a termés és tovább is. Évek óta problémám volt a paradicsom érésével. Fagy, jégesõ, ragya vitte le. Volt, hogy hordószámra savanyítottam a zöld paradicsomot, esélye sem volt pirosodni.
Erre megoldás a sátor.
Ma néztem meg egy négyszer ekkora vázat, úgy néz ki, hogy elhozhatom azt is.:D
Hihetetlen szinten nõnek a növények, most már sárgul a paradicsom.
Holnap csinálok néhány képet majd, hogy látni lehessen a rohamos fejlõdést.
Törölt_fórumtag2
06-08-2015, 06:46 AM
5640
Friss kép.:)
Láthatóan, jól érzik magukat a növények. Nappal nyitva van az ajtó, de lehet, hogy vágnom kell hátra egy ablakot is.
A reggeli szaunázásom, gyomlálással egybekötve, már megvolt.:D
Pityubá
06-08-2015, 10:21 AM
5640
Láthatóan, jól érzik magukat a növények. Nappal nyitva van az ajtó, de lehet, hogy vágnom kell hátra egy ablakot is.
Ügyes vagy. Ezzel a kis fóliával komoly tapasztalatot gyûjthetsz, utána belevághatsz a nagyobba is. ;)
Törölt_fórumtag2
06-08-2015, 07:59 PM
Ügyes vagy. Ezzel a kis fóliával komoly tapasztalatot gyûjthetsz, utána belevághatsz a nagyobba is. ;)
Köszönöm.:)
Az igazság az, hogy már nem elõször próbálkozom. Nagyon sok buktatója van a dolognak.
Anyámék két 40X10m-es hajóval nyomták. Az a profi, ez a háztáji.:)
Pityubá
06-08-2015, 08:17 PM
Nékünk is volt 3 évig annak idején, szépen hozta is a tõle elvárható koraiságot és hozamot.
De manapság már többe kerülne mindennap kijárni a város melletti telekre, mint amennyit hozna nékünk a konyhára.
Nálunk meg azért nem éri meg csinálni a szõlõt, hostélt, mert mielõtt leszedhetnéd a termést, leszedi más... (Leginkább olyan, akinek megvan a lehetõsége, hogy csináljon kertet, de inkább csak gaztenger van nála és eljár lopni.) És, ha esetleg nevelõ célzattal jól el is durgatnád a tolvajt, akkor ugranának a fegyverek, erkölcsit sem kapnál, jönne az "óbucman", eljárás, stb. Feleségem nagyanyjának a kertjét is rendszeresen meglopják.
Pityubá
06-09-2015, 06:25 AM
Nálunk meg azért nem éri meg csinálni a szõlõt, hostélt, mert mielõtt leszedhetnéd a termést, leszedi más... (Leginkább olyan, akinek megvan a lehetõsége, hogy csináljon kertet, de inkább csak gaztenger van nála és eljár lopni.) És, ha esetleg nevelõ célzattal jól el is durgatnád a tolvajt, akkor ugranának a fegyverek, erkölcsit sem kapnál, jönne az "óbucman", eljárás, stb. Feleségem nagyanyjának a kertjét is rendszeresen meglopják.
Hallottam róla, ha a bekerített kertben több helyen kitáblázod ERÕS PERMETSZERREL PERMETEZVE !.
Hatásosan távol fogja tartani a kártevõket (fõleg ha le is permetezed). :D
Törölt_fórumtag2
06-09-2015, 04:17 PM
Nékünk is volt 3 évig annak idején, szépen hozta is a tõle elvárható koraiságot és hozamot.
De manapság már többe kerülne mindennap kijárni a város melletti telekre, mint amennyit hozna nékünk a konyhára.
Akkor Te is tudod, hogy mitõl lesz mélyzöld az uborka és piros a paradicsom.:D
Dream_walker
06-09-2015, 07:21 PM
5640
Szép állomány, gratula!
100 m2 alatt elég, ha a két végén van szellõzés (viszont a légcsere miatt kell is mindkét végére az ajtó/ablak), nagyobb fóliába már a közbensõ részen is kell szellõzõnyílás, nem is elsõsorban a levegõ, hanem a túlmelegedés miatt.
Életem legjobb fogyását (nem mintha sok felesleg lenne rajtam) paprikafóliában produkáltam, egy hónap alatt 15 kiló mínusz, de legalább kétszer annyit ettem mellette, mert a kalória az bizony kellett :D
Pityubá
06-09-2015, 08:40 PM
Akkor Te is tudod, hogy mitõl lesz mélyzöld az uborka és piros a paradicsom.:D
Naná, melegtõl, fénytõl, ganyétól (lehet tiktrágya is), a rohasztott csalánlevél létõl, a sok öntözéstõl, meg a gondozástól.
Nefélj nem is vettünk sápadt, ízetlen, földet sohasem látott zöldségféléket abban az idõben.
Most is a sajátot fogyasztjuk csak kicsit késõbb terem szabad földben. Virágzik a burgonyánk, és kis gumók vannak már alatta. :D
Törölt_fórumtag2
06-11-2015, 06:31 PM
Szép állomány, gratula!
100 m2 alatt elég, ha a két végén van szellõzés (viszont a légcsere miatt kell is mindkét végére az ajtó/ablak), nagyobb fóliába már a közbensõ részen is kell szellõzõnyílás, nem is elsõsorban a levegõ, hanem a túlmelegedés miatt.
Életem legjobb fogyását (nem mintha sok felesleg lenne rajtam) paprikafóliában produkáltam, egy hónap alatt 15 kiló mínusz, de legalább kétszer annyit ettem mellette, mert a kalória az bizony kellett :D
Ma vágtam bele hátsó ablakot. Délután 2-3 körül bementem lestyánt tépni a húshoz és bepárásodott a szemüvegem az 50fokban.:D
Dream_walker
06-12-2015, 07:48 PM
A lestyánt rakd ki a szabadba, nem kell annak fólia, túléli a telet is :)
Törölt_fórumtag2
06-12-2015, 08:14 PM
A lestyánt rakd ki a szabadba, nem kell annak fólia, túléli a telet is :)
Igen, évelõ.:)
Gondoltam, minél tovább zöldelljen, növekedjen....
Egy kis zacskó 250 pénz a boltban, tiszta röhej.
Dream_walker
06-13-2015, 04:05 PM
Áprilistól októberig zöldell, szerintem ez jó arány, a többi hónapban meg használjátok a szárítottat :) A lestyánnak egyetlen titka van, az 70-80 cm-nél magasabbra növõ hajtásokat mindig le kell vágni, ha nem is szárítod le, akkor bele a komposztba, olyankor jó sûrûn hozza az új szárakat.
Törölt_fórumtag2
06-14-2015, 06:07 PM
Áprilistól októberig zöldell, szerintem ez jó arány, a többi hónapban meg használjátok a szárítottat :) A lestyánnak egyetlen titka van, az 70-80 cm-nél magasabbra növõ hajtásokat mindig le kell vágni, ha nem is szárítod le, akkor bele a komposztba, olyankor jó sûrûn hozza az új szárakat.
Nincs olyan, hogy a komposztba menjen.:)
Egy határozott érv szól a fóliában nevelés mellett. Kitalálod-e?:D
(Annyit súgok, hogy háziállatokkal kapcsolatos.)
Féregtelenít? Nálam csak a vegetába megy. :)
Dream_walker
06-15-2015, 04:34 AM
Nincs olyan, hogy a komposztba menjen.:)
Egy határozott érv szól a fóliában nevelés mellett. Kitalálod-e?:D
(Annyit súgok, hogy háziállatokkal kapcsolatos.)
Hm, majd ha annyi lestyánod lesz, hogy csak a magszárba indult hajtások kivágása után lesz egy púpos talicskányi, mindjárt megérted, miért írtam, hogy mehet akár a komposztba is :D:D Ahhoz pedig nem kell ám sok, egy három m2-es ágyásról már bõdületes mennyiség jön le :)
Gondolom ami bent van, az védett a birodalmi lépegetõktõl :)
Törölt_fórumtag2
06-15-2015, 02:53 PM
El kell adni, kár érte.:) Így, kárba vész a méregdrága fûszer.
A birodalmi lépegetõk be vannak zárva. A saját érdekükben. Visszatelepítettek nyolc pár kányát a dombságba. Sikerült a projekt, annyira elszaporodtak, hogy irtják a házi szárnyasokat rendesen.
A kutya miatt. Ami fél méternél magasabb, azt szereti megjelölni.:D
Hm, majd ha annyi lestyánod lesz, hogy csak a magszárba indult hajtások kivágása után lesz egy púpos talicskányi, mindjárt megérted, miért írtam, hogy mehet akár a komposztba is :D:D Ahhoz pedig nem kell ám sok, egy három m2-es ágyásról már bõdületes mennyiség jön le :)
Gondolom ami bent van, az védett a birodalmi lépegetõktõl :)
Dream_walker
06-25-2015, 02:52 PM
El kell adni, kár érte.:) Így, kárba vész a méregdrága fûszer.
A birodalmi lépegetõk be vannak zárva. A saját érdekükben. Visszatelepítettek nyolc pár kányát a dombságba. Sikerült a projekt, annyira elszaporodtak, hogy irtják a házi szárnyasokat rendesen.
A kutya miatt. Ami fél méternél magasabb, azt szereti megjelölni.:D
Én nem csinálok semmit eladásra, nálam ez ezért nem szempont :) Néha szoktunk cserélgetni a szomszédságban, de az sem túl jellemzõ, inkább ajándékozás van :)
Ha a baromfik kifutóját lehálóznád, az nem segítene? Vagy túl nagy területrõl van szó?
Törölt_fórumtag2
06-25-2015, 05:37 PM
Anyósomék, pár éve lehálózták az egész kifutót. Több tucatot vitt el úgy is a kánya és a réti sas. Ami megmaradt, azt a rókák tizedelték meg.
Erdõ vesz körbe minket. Tele van ragadozókkal.
A kendermagosok annak idején jól bírták nálam a szabadon tartást. Mindig észrevették és riadót fújtak, ha valami felült a háztetõre. Jó volt látni, ahogy rohantak az ólba.:)
mossberg-operator
07-25-2015, 03:25 PM
Paprikaim: 5869
mossberg-operator
07-25-2015, 03:28 PM
Most azt mondja meg nekem valaki, hogy mi a picsaert fejjel lefele rakta fel? Most raktam fel kepeket a lofegyver topikba, mind normalisan ment fel. 1 percel kesobb, ugyanarrol a telefonrol, ide, fejjel lefele. Arrrgh!
Pityubá
07-25-2015, 10:27 PM
Forgatod a telódat míg feltöltöd a képet ? :D
Törölt_fórumtag2
07-31-2015, 05:31 PM
Egy jó tanács mindenkinek, aki fólia sátrat épít. Meg kell venni az "agrofóliát". Több fajta fóliával próbálkoztam, a nagyobb szél viharok rendre letépték õket. Hosszútávon jobban megéri a valóban hozzávalót használni. Fõleg, ha télen is fennmarad az építmény. Palántázásra kiváló kora tavasszal, esetleg még egy jancsi kályhát is be lehet állítani fûteni.