View Full Version : Villanykörte-összeesküvés. A tervezett elavulás története.
Erdõlelke-íjszelleme
06-14-2015, 11:36 AM
Villanykörte-összeesküvés. A tervezett elavulás története.
http://www.youtube.com/watch?v=aM2SoPr9I7k
A fogyasztói társadalom három alappillére: a reklám, a tervezett elavulás és a hitel. A mostani generációknak úgy tûnik csupán annyi szerepe van az életben, hogy minél több hitelt vegyen fel, hogy olyan dolgokat vásároljon vele, amire nincs szüksége. [...] Ez a tanulságos dokumentumfilm megpróbálja felkutatni, miért romlik el minden tárgy (amit oly nagy örömmel vásárolunk meg) rögtön a garancia lejárta után.
D - törölt tag
06-14-2015, 02:01 PM
Nahát,pont errõl írtam a "Vámkérdések" topicban :) ,ha elõbb nyitod Ezt a topicot, ide való lett volna!
Na igen,a fogyasztói társadalom! Annak idején Wanabbe azt írta sznob vagyok,amiért a minõséget tekintem az elsõdleges értéknek egy túlélõ eszköznél,felszerelésnél.
Mint írtam én is azebajjal és azalival kezdtem.Megbízhatóak,nem errõl van szó,ami kell az jön,ha van pénz dögivel.
Itt van a kutya elásva ,ami a két legfõbb ellensége egy túlélõnek.A kényelem és a spórolás!Két immár alap ösztön a mai világban.Csak kattints egyet és máris a tiéd,a hõn áhított és kipróbálatlan ,minõségtelen,de óccó termék.Még a pénzt sem kell számolni!Hitelkártya,kölcsön,hitel keret,részlet,minden csak vedd,megéri.Olcsóbb ,mint a jobb minõség,amit akár a te kezedhez gyártanak,rád varrnak,a te valódi igényedet szolgálja.
Aztán mikor megjön a csomag(házhoz ugyebár,hogy ne fogyjon a benzin :haha:),inkább tedd a vitrinbe vagy csinálj egy fotót,amit Ide felteszel,mert eddig fog tartani,nem tovább.
Hiszen itt az újabb fejlesztés,meg hát ennyiért,Ez jár!Mit gondoltál ?Két dollárért Ferrárit kapsz?
Ki ne vidd az erdõbe és le ne ejtsd,mert ,hogy is fogalmaztatok? Üveggyöngyök? Hát azok,pár dollárért,több ezer oldalon keresztül.Teljesen felesleges,használhatatlan,majd jó lesz valamire,meg hát ennyiért ajándék termékek.
És mennyi fér a zsákba? Már a valóban fontos dolgokon kívül (víz,kaja,meleg ruha,kés,gyufa),mennyi kütyü-mütyü,túlélõ kártya és fontos napelemes töltõ fér a zsákba?Mennyit bírsz el és mennyit dobálsz el az elsõ 24 órában?
Akkor mi az OLCSÓ?
D - törölt tag
06-14-2015, 02:21 PM
Most már megjött az eszem!Sok pénzem bánja!Nem dõlök be a hangzatos leírásoknak ,a videóknak,a csodás promócióknak.
Hétfõn teszek fel képeket a Valódi állapotokról,ahol a felszerelésnek helyt kell állnia.
Mert nekem (más azt csinál amit akar),nem fog beleférni,amikor a tyúkszaros életemért futok,hogy javítsak,karbantartsak,szigszalaggal össze mókoljam.Tegye a dolgát a cucc,ahogyan kell,ahogy elvárom tõle,szolgáljon,Engem szolgáljon.
A hálózsákban Én aludjak kényelmesen,a kés nyele az Én kezemhez legyen mérve,a kulacsból Én iszok,a hátizsák pedig az Én vállamat húzza.
Úgyhogy nem mindegy!
Ami mindegy,hogy mennyibe kerül,mibe fáj!Mert most fájhat,Akkor jobban fog,mert egy nagy bukta lesz a vége.
Ha nincs annyi pénz nem veszem meg!Olcsóbbat minek????Mit spórolok meg vele?Mire spórolok vele??Arra,hogy lehet még egy semmire se való kütyü?
D - törölt tag
06-14-2015, 02:50 PM
Pár példa,ami átment az extrém teszten!Az én tesztemen,nem a videó teszteken,nem a gyártó tesztjén.
Haix bakancs
5679
Megkapta a box adagját aztán uzsgyi.Éjjel nappal,abban is aludtam,a valós igénybe vételt reprodukáltam három napig.Nem vettem,le csak cseréltem zoknit.Ha vérezzen,most vérezzen el,ne akkor jöjjön le a talpa mikor futni akarok az életemért.
Átment! Teljesen biztos vagyok benne,hogy ki fog tartani amíg biztonságba érek!
511 R 72
5680
Tele raktam cuccal és felálltam az asztalra és minden helyzetben dobáltam le.Szakadjon szét,ha kell,menjen tönkre ha kell,nem érdekel az ára,mert ennél gyötrelmesebb lesz a sorsa,ha itt az idõ.
beraktam a kádba és engedtem rá a zuhanyt,én nem akarok vízben tocsogó cuccokat cipelni!
A kényelme pedig fenséges,szinte le sem akarja venni az ember.
Olcsó??,NEM OLCSÓ !!! De tudja amit elvárok tõle!
GI Tanto és egyedi kés.
56815682
Nos GI kivételesen olcsó :),de amit ez a kés tud az felülmúlhatatlan,egy igazi szörnyeteg,ki lehet vágni vele egy fát,átlyukaszt egy kocsi ajtót,utána milliméterre szeli a paradicsomot.
A másik egyedi,Nekem készült,Bár puccosnak tûnik és az anyag sem gagyi és drága mint a fáró koporsója,de minden grammja ajándék,ami nem pénzben értendõ.Mindent ezzel csinálok itthon is mióta meg van.Fõzés,kirándulás,minden.Egy igazi igásló ,egy jó feleség.
Kulacs ,víztisztító
5683
A kulacsot tele vízzel ledobtam a 6.-ról a fûre,semmi baja nem lett.Nem folyik nem csöpög,be sem horpadt.Felforraltam benne többször vizet,lássam deformálódik e.Nem semmi baj.Ebben biztonságban tudhatom a legfontosabb cuccomat,ami az életemet menti meg.A vizet!Mert ez a legfontosabb.
A kis kínai,bár olcsó de szolgál,szolgál,szolgál.Kivételesen Ez jó vásár,nem vacak.Hármat elhasználtam.Egy eltört,ráültem :duhos:Egyet addig pumpáltam nap,mint nap míg szétmentek a tömítések,de pár száz litert tudott,egy meg újonnan be van csomagolva,hosszabb csõvel,bízom benne.
Tatonka edény
5684
Brutál pénz,de egy álom.Nem ég le semmi benne,könnyû,több funkciós.Súroló porral könnyen lejön a korom.
varég
06-14-2015, 04:02 PM
Most már megjött az eszem!Sok pénzem bánja!Nem dõlök be a hangzatos leírásoknak ,a videóknak,a csodás promócióknak.
Hétfõn teszek fel képeket a Valódi állapotokról,ahol a felszerelésnek helyt kell állnia.
Mert nekem (más azt csinál amit akar),nem fog beleférni,amikor a tyúkszaros életemért futok,hogy javítsak,karbantartsak,szigszalaggal össze mókoljam.Tegye a dolgát a cucc,ahogyan kell,ahogy elvárom tõle,szolgáljon,Engem szolgáljon.
A hálózsákban Én aludjak kényelmesen,a kés nyele az Én kezemhez legyen mérve,a kulacsból Én iszok,a hátizsák pedig az Én vállamat húzza.
Úgyhogy nem mindegy!
Ami mindegy,hogy mennyibe kerül,mibe fáj!Mert most fájhat,Akkor jobban fog,mert egy nagy bukta lesz a vége.
Ha nincs annyi pénz nem veszem meg!Olcsóbbat minek????Mit spórolok meg vele?Mire spórolok vele??Arra,hogy lehet még egy semmire se való kütyü?
Ezen én is átestem.
Megvettem az olcsóbbat, lélektani pótléknak megfelelt, de utána belátható idõn belül meg KELLETT venni a drágább, de jobb minõségû-eredetileg kiszemelt- terméket.
Ma már inkább várok, míg meglesz a minõségi termékre a pénz.
Hála égnek, tudok néha beszerezni kiváló minõségû-esetenként használt- felszereléseket.
Persze nem mindenben veszek meg használt terméket, csak ami nem "annyira személyes", mint pl. hátizsák.
Egy a lényeg, néha a drágább az olcsóbb. :)
Lekvár
06-14-2015, 07:46 PM
Hadd mondjak valamit:
Örülök hogy a téma elõkerült, régebben sokat foglalkoztam a mérnöki szinten beépített hiba források keresésével.
Nem kívánom untatni a társaságot különbözõ készülékek, szerszámok, felszerelési tárgyak tudatosan kigyengített pontjaival, DE még a legmárkásabb holmikban is megtalálható a "gyenge láncszem". Aki megnézte a filmet, tudja miért tervezett ez az elavulás.
Egy másik fórumon nyitottam egy topicot, hogyan lehet ezeket a hibákat felderíteni és javítani... érdeklõdés hiányában elhalt a dolog.
Rá kellett jönnöm, hogy a javítani már nem éri meg senkinek. A mostani használati tárgyak egy részében, egy sarkalatos "idõzítõ" játssza a GAME OVER szerepét. Itt még lehet javítani!
Más részében, hihetetlen zsenialitással a készülék egésze megy tönkre, hiszen nem lenne kifizetõdõ pl. olyan telefont gyártani aminek az akkuja "még húzná két évig". Ezekkel nem érdemes bajlódni!
Egyszerre, vagy kis idõeltéréssel megy tönkre a kijelzõ, az akku, a cover, stb. Az elsõ javítás után a tulajdonos nem vállal be másodikat... hanem vesz egy újat, amiben ugyanúgy ketyeg az idõzítõ.
Nekem is sikerült egy a filmben látható izzót szereznem, a trükkje, hogy nem fehér izzáson mûködik. Így a hatásfoka gyengébb ugyan, de az élettartama... meghatározhatatlan.
Ez ugye üzleti szempontból katasztrófa! :(
Erdõlelke-íjszelleme
06-14-2015, 09:35 PM
Látom, van, aki nem nézte meg a filmet. A legmárkásabb termékek tervezett szarságáról szól, színtiszta tényeket bemutatva.
Szerintem ilyen topic már biztos van valahol. Majd megkeresem és összefûzöm a kettõt. :)
raktaros
06-14-2015, 10:14 PM
Egy a lényeg, néha a drágább az olcsóbb. :)
Így van, nem minden esetben.
Noha sokan úgy gondolják hogy biztos azért drága mert jobb. Régen talán lehetett erre adni, de ma már egyre kevésbé. Ma sokszor a márkanév, az extra árrés vagy egyszerû marketingfogás miatt kell többet fizetni valamiért.
Pont itt példának a napokban írt epiláló. Volt egy 7ezer forintos sokáig, de páromnak fájt a szíve egy márkásabb, 2sebességes formatervezett 25ezer forintosra. Az olcsóbb legalább 10x több üzemórát ment és még mindig mûködik. A drágább majd akkor fog újra ha veszek komplett fejet 10ezerért hozzá. (Most megmókoltam de nem lesz tartós)
Doom:
Hogy az olcsó mindig gagyi? Rengeteg dolgot kínában gyártanak hol ilyen, hol olyan márkajelzést tesznek rá, és aszerint árazzák be itthon.
Sok dolog -ugyanaz a márkanév és típus- kapható itthon is, de 2x van mikor 3x áron.
Nem azt mondom hogy kint kell mindent vásárolni, de aki nincs eleresztve anyagilag annak érdemes körülnéznie.
Pl.: http://aruhaz.kauffer.hu/index.php?page=details&prod=1442&cat=77
Én ezt 12ért vettem, szinte napi rendszerességgel nyúzom (a telken nincs áram, a szigetüzem még nincs beépítve), errõl flexelek, fúrok, töltök, teszi a dolgát ahogy kell. A különbözetet meg költhettem másra. Viszont a szinuszosat már itthon vettem.
Vagy ezek után szerinted mennyit mászkálhattam volna egy vidéki városban és mennyiért rendelték volna be nekem?
http://energiapedia.hu/media/image/G_plug.png
Még egyszer: én sem (és gondolom más sem) mindent veszek kintrõl, csak amit érdemes.
Elektronikai modulok, rf csatlakozók és adapterek, egyéb kábelek és csatlakozók, adóvevõk és kiegészítõik, ledes világítás építõelemei mind olcsóbbak és sok esetben ugyanazok. A ledes izzók és tölthetõ elemek már átverõsek.
Cipõt, ruhát sosem vennék látatlanban, hátizsákot is csak olyant amit megbízható ember letesztelt ;)
Felõlem mindenki azt csinál amit akar, csak az jött le tõled (nekem legalábbis), hogy aki körültekintõen vásárol, meggondolja mire mennyi pénzt ad ki az nagyon rossz úton jár. A mocsok, nem növeli a hazai gdp-t :).
D - törölt tag
06-15-2015, 03:52 AM
Látom, van, aki nem nézte meg a filmet. A legmárkásabb termékek tervezett szarságáról szól, színtiszta tényeket bemutatva.
De,többször is.Bár ez is egy sugalmazó ,konspirációs film,tele csúsztatással.A másik amit nem értettél ,;) az nem a márka dicsõítése(amirõl szó sem volt),hanem a minõség!!! elõtérbe helyezése!
D - törölt tag
06-15-2015, 03:57 AM
Felõlem mindenki azt csinál amit akar, csak az jött le tõled (nekem legalábbis), hogy aki körültekintõen vásárol, meggondolja mire mennyi pénzt ad ki az nagyon rossz úton jár. A mocsok, nem növeli a hazai gdp-t .
Nem jól jött le!Aki akar vegye ott vagy akárhol,tényleg semmi közöm hozzá,A személyes tapasztalataimat osztottam meg.Kifejezetten prepper témában.
D - törölt tag
06-15-2015, 04:55 AM
Pár dolog amin tessék elgondolkodni.
Ez a videó a hajánál fogva elõráncigált,több évtizedes dolgokkal foglalkozik,hogy az milyen tuti,ami most van az meg gagyi.
1 Hányan éltünk a bolygón 150 éve,hányan most?
Vannak igények és valami munkát is kell adni az embereknek!
2 profit! Természetes dolog! Van itt olyan aki vállalkozó és nem akar profitot?
3 technikai színvonal
Azok az ezeréves izzók még a fatengelyes generátorokhoz lettek gyártva és volt még energiahordozó dögivel.
Ma csökkenõ forrásokkal több embert kell ellátni és azért korszerûbb minden.
4 kötelezõ megvenni?
Természetes igénye a lakosságnak a fogyasztói társadalom!Mi a fenének 100 évig tartó nyomtató?
5 Mi lesz ebbõl?
Összeomlás! Lassan az igények kiszolgálása miatt elfogy minden,de ez egy természetes folyamat
Mi a dolgok menete? születés-felívelés-stagnálás-visszaesés-elmúlás Így mûködik a világ!
Grafitos
06-15-2015, 06:55 AM
Szerintem a tervezett elavulással nem is lenne nagyobb baj, ha a megoldott lenne a mûszaki cikkek közel 100%-os újrahasznosítása.
S még az újrahasznosítással járó többletenergia nagyrészét is meg lehetne spórolni, ha pl az adott nyomtató, vagy tv mûanyag részeit biopolimerekbõl készítenék(kukorica, vagy burgonya keményítõbõl).
Csak be kellene áztatni az adott selejteket egy jó forró "levesbe" a mûanyag eloldódna és csak az újrahasznosításra alkalmas fémek maradnának fent.
raktaros
06-15-2015, 07:41 AM
Nem jól jött le!Aki akar vegye ott vagy akárhol,tényleg semmi közöm hozzá,A személyes tapasztalataimat osztottam meg.Kifejezetten prepper témában.
Nem kifejezettem prepper cuccból (mobiltelefon) indult a dolog, te túltárgyaltuk :).
Megvettünk egy villanyrezsót, tavaly Május 26.-án. 1 éves garancia volt rá. Letelt az egy év, Május 27.-e. Elromlott. :hogymi: Pontosan 1 nappal a garancia lejárta után.
Megvettünk egy villanyrezsót, tavaly Május 26.-án. 1 éves garancia volt rá. Letelt az egy év, Május 27.-e. Elromlott. :hogymi: Pontosan 1 nappal a garancia lejárta után.
Már nagyon pontos a technika .....
Nem tudom, én nem hiszek benne, de õszintén szólva az egyetlen napon túl elromló eszköz azért elég elgondolkodtató. :hogymi:
Asszony meg ezt találta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_timer
A Sony cégnél volt róla szó, felsõbb vezetésben is. Az elnök azt állította hogy Sony-nál ez ilyen dolog volt, beszéltek róla. Igaz, bizonyítva sosem lett.
Igaz, ha megtették volna, akkor a Sony kameráim rég nem mûködnének. :)
Sokmindenbõl akkor veszel másikat , ha a jelenlegi elromlik , vagy olyan öreg , hogy nem kompatibilis az eszközökkel .
Tesznek róla , hogy elromoljon , lehet az akármilyen márka . Sokmindenben a noname gépben ugyanaz az alkatrész van , mint a márkás gépekben . Fogyasztói társadalom van , ha minden mûködne évtizedekig , nem venne szinte senki újat , nem lehetne eladni a termékeket , így tenni kell róla , hogy 2 év , vagy x üzemóra után megáljon ........
Megint elgondolkodhatom. 1 éves garancia a hősugárzóra. 11 hónap és 2 hét után most romlott el. ( Soleil Electric Quartz Infrared Heater, Black, PH91K ) Emlékszem hogy volt a szüleimnek egy régi szutyok hősugárzója. Az ment 12 évig, meg még utána is. Az mennyire valószínű hogy hősugárzók terén a technika visszafelé fejlődött az elmúlt 35 évben? Persze, van rajta szép LED fényes kijelző, de szép színes. De nem azért veszek hősugárzót mert világít mint egy diszkólámpa, hanem azért mert nem akarok szétfagyni. És pont néhány nappal a garancia körül elromlik. Most találhatom ki hogy hogy intézzem el a dolgot. Telefonálni a gyárnak, kitalálni hogy hogy postázzuk el nekik, gondolom azért is nekem kell majd fizetni, aztán vagy megjavítják rendesen vagy nem, vagy küldenek másikat vagy nem.
A gáz hogy most akartam rendelni 1 (vagy 2) másikat. Na itt viszont nem tudom hogy akkor érdemes-e, ha 1 évet sem bír ki a termék.
WestBam
11-04-2019, 08:41 AM
Ilyen quartz szálas nekünk is megy vagy 20 éve egy. Semmi baja, nem is értem, hogy mi tud benne egy év alatt elromlani. Egy biztos: a garit kezdd el intézni gyorsan, mert aztán lejár és vehetsz újat. Ha postaköltségért cserébe cserélik még mindig jobban jársz, mintha venned kellene egy újat mert 13 hónapra romlik el.
Az első mikrónk 3 év után elkezdett rozsdásodni, az még kb. 1 év és tönkrement. Szikrákat hányt mert a fémpor meg rozsdapor ott volt benne...
Megvettük a második mikrót, kicsit nagyobbat, kicsit drágábbat. Kötöttem rá biztosítást is. Az első 3! hónap után megjelent a rozsda. Kicsit később az ajtaját is meg kellett ütni, mert nem záródott rendesen. Vízmelegítésnél jött ki a gőz a tetejénél. Két év telt el hogy megvettük, majd amikor az asszony készített volna egy popcorn-t, nagyon ijesztő, zajos, villogás hangot adott ki. Vége lett. Szerencsére a biztosítás állta a dolgot.
Aztán most már úgy gondoltam hogy veszek egy kisebbet és olcsót, és megveszem rá a biztosítást. Ha úgyis mindig elromlik, akkor talán így a leggazdaságosabb. Nem fogok drágát, márkásat és nagyot venni, ha úgyis ki kell dobni egy idő után. Arra hogy Ramen tésztát, levest, tejbegrízt és rakott krumplit csináljak benne, meg húst olvasszak ki vele, arra elég a kicsi olcsóbb fajta is. Ha elromlik elromlik, ha bírja akkor bírja... Többet nem idegeskedek rajta és így a legésszerűbb.
Arroyo2077
02-23-2023, 07:47 AM
Vettem egy Parkside ütvefúrót, amin volt véső funkció is. Vésés közben sikerült átváltani fúrásra, mert olyan közel tették a váltót az ujjamhoz. Azonnal elfüstölt. 30p üzemidő volt több részletben. :D
Vettem szintén Parkside márkájú elemes forrasztót is, én nem használtam egy percet sem, kölcsön kérte apósom aztán felhív, hogy nem működik. Szétnyitottam, nem voltak benne összeforrasztva a kábelek. Irónikus egy forrasztónál nem? :D