PDA

View Full Version : Katasztrófa után / földfoglalás

Ihasz Laci
06-23-2015, 03:15 PM
Sokan irtak mar rola es szerintem ebben sokan egyet is ertunk. Egy gazdasagi osszeomlas utan a legjobb eselyek a videken vannak. Van lehetoseg onellatasra, gazdalkodasra stb.
Amirol viszont meg szeintem nem esett szo es erdekes tema lehet az a foldfoglalas. Ha tortenik valami nagy szar, ki es, hogyan lesz kepes ellenorizni, hogy valoban a jogos tulaj-utod hasznalja-e a foldet. Elkepzelheto, hogy sokan meg fognak halni es kulonbozo foldek maradnak gazda nelkul. Falusi hazak, tanyak vagy csak mezogazdasagi foldek. Ha nem lesz kormany vagy csak nagyon gyenge hatalommal bir az ilyen arvan maradt foldeket szinte barki elfoglalhatja. Nem lesz semmilyen hatosag, hogy meg kerdojelezze ki es milyen jogon hasznalja a foldet. Tulaj nelkul maradt foldeket egy vegrehajtoi hatalom nelkul maradt orszagban barki kisajatithat.
Errol kinek mi a velemenye? Foglalnatok-e foldet ha ugy alakul?

TMIB
06-23-2015, 03:19 PM
Papírok, okmányok. Ha annyira nincs kormány hogy nincs rendfenntartás semmilyen szinten, akkor pedig az ököljog dönt arról hogy ki hol lakik. :hogymi:

GAZDA
06-23-2015, 03:40 PM
Amit leírtál az egy teljes összeomlás. Ilyen helyzetben minek neked nagyobb földterület? Valószínûleg üzemanyag és alkatrész stb. sem lesz a gépekhez, egy család élelmiszer-szükségletét pedig kis területen meg lehet termelni ha van TUDÁS.

Bowman
06-23-2015, 04:23 PM
Ha van tudás, meg fegyver, hogy megvédjél a termést. Védelem nélkül a településektõl távolabb esõ, nehezen felügyelhetõ földek parlagon maradnak.
Különben úgy járnak mint az feketeafrikai földmûvelõk. Ott az életben maradás záloga, ha nem termel semmit. Ha termel, az aratás után jön valamelyik milícia, a fél falut lemészárolja,a terményt meg elviszi.

Ihasz Laci
06-23-2015, 04:54 PM
Amit leírtál az egy teljes összeomlás. Ilyen helyzetben minek neked nagyobb földterület? Valószínûleg üzemanyag és alkatrész stb. sem lesz a gépekhez, egy család élelmiszer-szükségletét pedig kis területen meg lehet termelni ha van TUDÁS.

nem csak teljes osszeomlasrol beszeltem, azt irtam, hogy ,,Ha nem lesz kormany vagy csak nagyon gyenge hatalommal bir''
egy olyan argentin gazdasagi osszeomlas szeru dologra gondoltam, vagy pl ami ukrajnaban van. van valami kormany szeru dolog de nem igazan van hatalma.
es nem is nagyobb foldteruletrol beszeltem hanem barmijen jellegu foldrol, falusi haz, tanya, stb

D - törölt tag
06-23-2015, 06:22 PM
Nem lesz semmilyen hatosag, hogy meg kerdojelezze ki es milyen jogon hasznalja a foldet. Tulaj nelkul maradt foldeket egy vegrehajtoi hatalom nelkul maradt orszagban barki kisajatithat.
A helyzet ebben a témában a következõ volt/van/lesz!
A befolyásos,erõs csoportok,földesurak,kiskirályok,tábornokok,ön jelölt rendfenntartók kezébe kerül minden.A föld,a megmaradt készletek ellenõrzése,minden.
Ezek szervezett,félkatonai szervezetek lesznek,jó készletekkel,felfegyverkezve.Teljes lojalitással a vezérkar felé.Volt,katonák,rendõrök,sportolók,politiku sok,miliciák.
Tudjátok "mi vagyunk a zsoldosok,
kezünk sosem dolgozott.
Kardot,lándzsát hordozott,
ruhánk mégsem foltozott! "

Nos ezek a csoportok terrorban,rabszolgaságban tartják a menekülteket,rászorulókat,földbõl békésen megélni próbálókat.
Az igazság az az,hogy ebben a helyzetben kevesebben akarnak hosszútávú gazdálkodásban gondolkodni és az erõ politikájához nyúlnak.
Tehát aki egy ilyen csoport védelme alá kerül ,az jobbágy sorban kell tengesse életét,kis haszonért vagy a napi betevõért és folyamatos félelemben.
A föld ezeké a csoportoké lesz a faluval együtt.A következõ harcokig,ahová kötelezõ vonulni!(ismerõs ugye?)
Aki nem kér a védelembõl azt elfogják,megölik,vagy rabszolga lesz.
Aki ideig -óráig elrejtõzik azokat a fosztogató csoportok bandák mészárolják le és rabolják ki!
Ne tudjuk meg soha,de ne napfényes virágos mezõkbe gondolkodjatok,mosolygós almácskákkal és friss kenyérrel.
Ez így volt/van/lesz!

Ihasz Laci
06-23-2015, 06:33 PM
A befolyásos,erõs csoportok,földesurak,kiskirályok,tábornokok,ön jelölt rendfenntartók kezébe kerül minden.A föld,a megmaradt készletek ellenõrzése,minden.
Ezek szervezett,félkatonai szervezetek lesznek,jó készletekkel,felfegyverkezve.Teljes lojalitással a vezérkar felé.Volt,katonák,rendõrök,sportolók,politiku sok,miliciák.
kezünk sosem dolgozott.

Nos ezek a csoportok terrorban,rabszolgaságban tartják a menekülteket,rászorulókat,földbõl békésen megélni próbálókat.
Az igazság az az,hogy ebben a helyzetben kevesebben akarnak hosszútávú gazdálkodásban gondolkodni és az erõ politikájához nyúlnak.
Tehát aki egy ilyen csoport védelme alá kerül ,az jobbágy sorban kell tengesse életét,kis haszonért vagy a napi betevõért és folyamatos félelemben.
A föld ezeké a csoportoké lesz a faluval együtt.A következõ harcokig,ahová kötelezõ vonulni!(ismerõs ugye?)
Aki ideig -óráig elrejtõzik azokat a fosztogató csoportok bandák mészárolják le és rabolják ki!
Ne tudjuk meg soha,de ne napfényes virágos mezõkbe gondolkodjatok,mosolygós almácskákkal és friss kenyérrel.
Ez így volt/van/lesz!

ilyen szar kilatasokkal a jovore a fenenek van kedve elni. ha ennyire melyre sullyedne az emberiseg valoszinuleg gyors es egyszeru kiutat valasztanam.

D - törölt tag
06-23-2015, 06:53 PM
ilyen szar kilatasokkal a jovore a fenenek van kedve elni. ha ennyire melyre sullyedne az emberiseg valoszinuleg gyors es egyszeru kiutat valasztanam.
Pedig ha bele gondolsz több ezer éve így éltek az emberek,jobbágyok,rabszolgák.Csak pár évtizede és csak a legfejlettebb országokban van az ,amit most ismerünk.
De nézz el,Koreába,Insiába,Libiába,A Dél-Amerikai országokba.

Ihasz Laci
06-23-2015, 07:04 PM
Pedig ha bele gondolsz több ezer éve így éltek az emberek,jobbágyok,rabszolgák.Csak pár évtizede és csak a legfejlettebb országokban van az ,amit most ismerünk.
De nézz el,Koreába,Insiába,Libiába,A Dél-Amerikai országokba.

azert nem volt mindig olyan szar az elet a multban. ha azt nezzuk a tarsadalom es akultura is folyamatosan valtozik, alltalaban fejlodik. neha visszafele, foleg haboruk hatasara de az ember alaoveto osztonei koze tartozik az is, hogy javitson az eletminosegen. a joleti tarsadalom lehet, hogy csak par evtizede alakult ki de a viszonylagos jog biztonsag es a viszonylag kiszamithato elet (akkori korulmenyekhez kepest) mar jo par szaz evvel ezelott is megvolt.
ha hirtelen olyan melyre sullyedne a vilag mint mondjuk egy mad max film szeru valami akkor en inkabb bucsut vennek mindenkitol.

D - törölt tag
06-23-2015, 07:14 PM
azert nem volt mindig olyan szar az elet a multban. ha azt nezzuk a tarsadalom es akultura is folyamatosan valtozik, alltalaban fejlodik. neha visszafele, foleg haboruk hatasara de az ember alaoveto osztonei koze tartozik az is, hogy javitson az eletminosegen. a joleti tarsadalom lehet, hogy csak par evtizede alakult ki de a viszonylagos jog biztonsag es a viszonylag kiszamithato elet (akkori korulmenyekhez kepest) mar jo par szaz evvel ezelott is megvolt.
ha hirtelen olyan melyre sullyedne a vilag mint mondjuk egy mad max film szeru valami akkor en inkabb bucsut vennek mindenkitol.
Nem kell olyan mélyre sûllyedni mint a Mad Max!
Nézd meg Amerikát,pár évtizede még Afrikából hajón hozták a "szállítmányokat" a gyapot földekre.Vagy heti két dollárért gyerekeket bányásztatnak a harmadik világban MOST,a mai napon is.
A világ elindult,nem lesz itt saját földje senkinek nemsokára.
De lesznek olyanok akiknek egy fél országot adományoznak majd.

Ne reménykedj,nem olyan egyszerû az,meg kell érte szenvedni majd!

GAZDA
06-23-2015, 07:38 PM
Nehéz meghúzni a határt mert amit leírtál az már majdnem teljes káosz! Ilyen esetben létszám és tûzerõ kérdése a földszerzés de a föld megtartása is.

Lekvár
06-23-2015, 08:23 PM
kezünk sosem dolgozott.

Ez így volt/van/lesz!

Tegyük hozzá kedves Doom, hogy ez a Te külön bejáratú elképzelésed az összeomlást illetõen.
Egy ismerõsöm szokta mondani, (többnyire politikusokra) ha valaki azt mondja, "Az igazság az..." na akkor kezd el hazudni. :D
Hogy mi lesz, arra senkinek sincs semmiféle bizonyítéka.

Könnyen lehet, hogy bizony maradnak üresen nagy földterületek. Mindazok akik a földet tekintik a túlélés zálogának, bizony nagyon jól gondolkodnak.
Az emberiség mindent megtermelt már évtizedekre elõre, ruhát, eszközöket, hajlékot, de élelmiszerrel igen csehül áll. A krach után a leggyorsabban el kell kezdeni élelmiszert termelni, magamnak, a családomnak, a közösségnek. Aki nem így gondolkodik az vagy zsoldos, vagy hadúr, vagy sámán akar lenni.
Egy dögvész után, ami a nagy háborúk, vagy elszabadított kórokozók következménye, ahogy a régiek mondták: "Napokig kell majd menni, ha embert akarsz látni..."
MERT BIZONY EZ IS MEGTÖRTÉNHET!
Nem kell feltétlenül a hollivúdi kondicionálás alapján gondolkodni az összeomlás utáni állapotokról.

D - törölt tag
06-24-2015, 12:31 AM
Tegyük hozzá kedves Doom, hogy ez a Te külön bejáratú elképzelésed az összeomlást illetõen.

Biztos vagy benne?

57505751575257535754

Nem kell feltétlenül a hollivúdi kondicionálás alapján gondolkodni az összeomlás utáni állapotokról.

Egyetértek!

D - törölt tag
06-24-2015, 02:36 AM
De el kell ,hogy ismerjem, két biztonságos hely marad a Földön!
Az egyik Ez 5755
,a másik Lekváréknál lesz. :haha:
A többi hétmilliárd +szívta.

mzperiksz
06-24-2015, 07:09 AM
Ilyen esetben létszám és tûzerõ kérdése a földszerzés de a föld megtartása is.

Jól mondod, csak ez az ami számít.
Minden másra ott a mastercard :D
http://kepfeltoltes.hu/150624/Dsc_0187_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

doki
06-24-2015, 11:34 AM
Baszki, mennyi csúzlid van! Ennyi fegyóhoz rács, riasztó, meg minden marhaság kell már, nem?

mmilan21
06-24-2015, 03:44 PM
Baszki, mennyi csúzlid van!

Plusz egy páncélszekrény tele lõszerrel, ahogy mzperikszet ismerjük. :D

mzperiksz
06-24-2015, 05:01 PM
Áhh én is csak csorgatom a nyálam, nálam két légpuska van a falnak támasztva :D

Baszki, mennyi csúzlid van! Ennyi fegyóhoz rács, riasztó, meg minden marhaság kell már, nem?

Erdõlelke-íjszelleme
08-31-2015, 11:27 AM
http://www.demotivalo.net/pic/1343200844.5114-szmog1-f.jpg

Morpheus
08-31-2015, 01:37 PM
Doomnak azért nincs igaza, mert miért lenne! :-) :-) :-)

Majd én megmondom a tutit! Úgyismindentjobbantudok.

Lehetnek kis magánhadseregek, de nehéz lesz mindent ellenõrzés alatt tartani. Sok szabadföld lesz, akik meg tudják szervezni majd magukat. A kicsi hadseregek meg marakodni fognak egymással is. Vagy nem ?:-)

Takács
09-01-2015, 11:53 AM
Végig gondoltam pár dolgot amiket le akartam írni, de minek. Ez a topick is átment valami madmax rajongó baromságba.
NEm a fantáziákban élõ milíciák miatt kéne aggódni hanem,hogy az átlag városlakónak (és úgy gondolom az itteni fórumozók nagyrészének sem) lövése nincsen arról mikor és hogyan kel vetni, hogyan kell a traktor mögé befogni az ekét, milyen mélyen kell szántani.
Nem fantom fegyverekkel kéne a nem létezõkukorica felett õrködni, hanem abba kéne belegondolni hogy honnan a tökbõl szereznél be vetõmagot.
Meg még van rengeteg olyan probléma amit meg kéne oldani azelõtt,hogy hülyeségekkel foglaljátok le magatokat.
Ki kéne húzni a bilibõl a kezeket és felébredni mert ez így nevetséges.

doki
09-01-2015, 12:42 PM
Nekünk (család, közösség, barátok a településen belül) például van fogalmunk a gazdálkodásról, az állatoknak félretett és a nemsokára betakarításra kerülõ terményekbõl tudunk félre tenni vetõmagot (a kert nagy részére már megvannak a jövõ évi magok), van tartalék gázolaj, az opcionális csapatból (11 felnõtt, 4 gyerek) mindenkinek jut legalább egy lõfegyver. Ha minden igaz, a jövõ héttõl már vezetékes áram nélkül is tudunk lisztet õrölni... (Ja, az egyéb készletekrõl nem is beszélve.)

Morpheus
09-01-2015, 02:18 PM
Ez a Takács ember tetszik nekem! :-)

Tudod ez megint arról szól, hogy Doom és pár (ha jól számolom kettõ) haverja egyfolytában a gazdálkodás ellen ágál. Mi a önfenntartásra törekvõ, gazdálkodókat Bárkásoknak nevezzük, egyrészt Géczy Gábor bárka programja miatt.
Szóval a csoportban, vidéken, önfenntartásra berendezkedni eretnekség. Mindjárt karóba is leszünk húzva, de legalább is ránk gyújtják a tanyát, megerõszakolnak mindenkit, (a kecskéket sem kímélik :-) ) és majd jól kifosztanak. Persze virtuálisan...:-) :-) :-)

Egyébként egy idõben szerettem volna gyakorlati felkészülést, (nem sörözést) de nem jött be. Pedig lehetett volna beosonni a tanyánkra, stb, kipróbálni pár dolgot.
Mindegy. Megyek a lõtérre gyakorolni, csak nyomtatok pár Doomos céltáblát. :-) :-) :-)

WestBam
09-01-2015, 05:43 PM
Holnap menj a lõtérre és talizzunk délután ott! Vagy van már saját helyed otthon?

Ihasz Laci
09-01-2015, 08:18 PM
Doomnak azért nincs igaza, mert miért lenne! :-) :-) :-)

Majd én megmondom a tutit! Úgyismindentjobbantudok.

Lehetnek kis magánhadseregek, de nehéz lesz mindent ellenõrzés alatt tartani. Sok szabadföld lesz, akik meg tudják szervezni majd magukat. A kicsi hadseregek meg marakodni fognak egymással is. Vagy nem ?:-)

megaztan akarmennyi loszert is szereztek a katonasag raktaraibol egy ido utan az mind elfogy. egy nehany szaz fos kis milicia ami terrorizalt egy nehany ezer fos kozosseget nagyon hamar annak a bizonyos testresznek a masik vegen talalja magat miutan nem lesz mivel loni a nepre.

egy ilyen milicianak inkabb el kene szegodnie biztonsagi szolgalatkent egy kevesbe fegyveres kozosseghez. hosszu tavon ig mindket csoport jobban jarna.

D - törölt tag
09-02-2015, 12:46 AM
Ez a Takács ember tetszik nekem! :-)

Tudod ez megint arról szól, hogy Doom és pár (ha jól számolom kettõ) haverja egyfolytában a gazdálkodás ellen ágál. Mi a önfenntartásra törekvõ, gazdálkodókat Bárkásoknak nevezzük, egyrészt Géczy Gábor bárka programja miatt.
Szóval a csoportban, vidéken, önfenntartásra berendezkedni eretnekség. Mindjárt karóba is leszünk húzva, de legalább is ránk gyújtják a tanyát, megerõszakolnak mindenkit, (a kecskéket sem kímélik :-) ) és majd jól kifosztanak. Persze virtuálisan...:-) :-) :-)

Egyébként egy idõben szerettem volna gyakorlati felkészülést, (nem sörözést) de nem jött be. Pedig lehetett volna beosonni a tanyánkra, stb, kipróbálni pár dolgot.
Mindegy. Megyek a lõtérre gyakorolni, csak nyomtatok pár Doomos céltáblát. :-) :-) :-)
Nem hiszem,hogy tudod mirõl beszélsz!
Most vettem 2000 n2 gyümölcsöst bagóért,befektetés képpen!!
Ki van fizetve,már csak várni kell ,hogy névre kerüljön.A szomszéd azon legeltet+ csirkéi rendben tartják a terciát.
Bekerítve nincs,de nem is kell,figyelve van rá,de egyenlõre nem is tervezek vele többet.Megbeszéltük,hogy a lehullott gyümölcsöt is össze szedheti.
Kapok érte karácsonyra husit,kolbászt+amit gondol.Két tyúkkal már gazdagabb vagyok,bent van a fagyiba.Pár gyümölcs is lesz,ha arra járok.Nekem nem kell sok csak napi egy két szem mindenbõl.A kutya csak a banánt szereti,de az nincs.
Más minden van.
Hogy szeretem e a kerti munkát,a vidéki életet,az állatokkal foglalkozást?
NEM!Kifejezetten utálom csinálni!
Hogy tudom e mit kell és hogyan? IGEN tudom!
Egy jó ideje senki nem cseszteti az önfenntartókat,ha nem tûnt volna fel!
Saját magadnak teremtesz egy nem létezõ ellenség képet!:cry:

Morpheus
09-02-2015, 06:24 AM
Remélem nem a déli határnál vetted. Mostanában arra korán szüretelnek. :-)

Parasztcipo
03-29-2018, 07:25 AM
Védelmi pénzes opció is szóba jöhet. Környék fegyveres bandája békén hagy és megvéd, ha havonta leraksz x mennyiségû kaját. Ha van kis agyuk, nem rabolnak ki, mert akkor nincs további lehetõség a szerzésre:) Ez is gyakori középkori tendencia, ha jöttek a fosztogatók mindent elvittek, kivéve az ekevasat. Tudták hogy ha otthagyják, akkor 2-3 év múlva lesz megint mit kirabolni. (Kódexekben legalább is így írják, nem tudom mennyire megbízható forrás:P). Az egyetlen probléma, ha több védelmi pénzt kérnek, mint amennyit meg tudsz termelni. Akkor talán jobb egyik este csendben lelépni. Vagy békén hagynak, ha valami számukra hasznos tevékenységet tudsz, pl. gyógyítás és gyógyfüveket is termelsz és ezzel "fizetsz". Általánosságban érdemes lehet valami olyan szakmát elsajátítani, ami egy ilyen túlélõ banda megbecsült tagjává tehet és nem kell mellette kimenned a harctérre. Pl. egy jó szakácsot nagyon megbecsülnek mindenhol, mert eléggé tudja javítani a morált, ha a semmibõl finomat fõz, esetleg még egy kis piát is tud kotyvasztani. De a készségek már egy másik topik.

TMIB
03-29-2018, 08:20 AM
Védelmi pénzes opció is szóba jöhet. Környék fegyveres bandája békén hagy és megvéd, ha havonta leraksz x mennyiségû kaját.

Hol hallottam én ilyenrõl? :)

https://i.imgur.com/fAvHtnL.jpg

Amúgy igaz, valójában ez modern rabszolgatartás.

Parasztcipo
03-29-2018, 09:30 AM
Nem annyira modern, földesúr (fegyver) vs. jobbágy (kaja) viszonyként is olvashattál már róla:)