View Full Version : Harmadik világháború
Unicornis
07-06-2015, 01:26 PM
Ehhez mit szóltok?
http://www.origo.hu/nagyvilag/nagyhasab/20150702-igy-robbanhat-ki-a-harmadik-vilaghaboru.html
Van itt egy érdekes folyamatábra!
Ti milyen esélyt láttok egy atomháborúra?
D - törölt tag
07-06-2015, 02:34 PM
Ti milyen esélyt láttok egy atomháborúra?
Ez nem kérdés és soha nem is volt az!
Az ember genetikailag a háborúra van programozva,. Úgy is fogalmazhatunk,hogy egy fegyver.
Hihetetlenül agresszív és könyörtelen.
Okos,mert technikailag hihetetlen pusztító fegyvereket talál ki és készít,de rendkívül buta,hogy felmérje a következményeit.
A háborúban,szenvedésben érzi jól magát az emberiség,a béke a természet ellenes idõszak!!!
Igen lesz és nem is akár milyen,de testvérek ,ne reménykedjetek a megváltó pár perces tisztító tûzben és a gyors büszke halálban.
Nem a végénél kezdjük nézni az elõadást!
A szenvedés felgyorsult és itt ne a magatok biztonságosnak vélt kis világotokból induljatok ki!
Nézzetek szét a világban és most már a határainkat ostromló áradatot itt csak a vak nem látja.
Hagyományos fegyverekkel indul és késekkel,baltákkal és egyre modernebb cuccokkal,ahogy mind több szervezet belekeveredik.
Írtam,hogy nem érdekel ki mit csinál és nem is akarok meggyõzni senkit!!!!!!!!!!!!!!!
Ezt tényleg már csak a vak nem látja,hogy mi folyik+++ a gyenge elméjûek!
A rutinok nem fognak mûködni,az már látszik!Sem a városi konzervezgetés,sem a kapálgatás,sem semmi amit tutinak gondoltunk.
Ez ami jön már túl nagy és erõs lesz,minthogy csak úgy túl lehessen élni.
Készüljetek!
Az elején már túl vagyunk.Sokan véreznek el a kilakoltatásokban és százezrek kóborolnak hajléktalanul az utcákon.
De ez csak a kezdet,még csak nem is az elõétel.
Valahogy húzzátok pénzügyileg ,kajával ,erõvel amíg csak tudjátok,mert minden perc jobb otthon ,mint az úton,a veszélyben.
De lelkileg mindenki készüljön fel,hogy utol fogja érmi az áradat!
Sok szerencsét és nézzetek szembe a sorsotokkal!
D - törölt tag
07-06-2015, 02:56 PM
És ki fogja túlélni?
Nos EZ nem fog tetszeni Tisztelt Nagyérdemûnek!
-a gátlástalanok
Akik nagy pofával,agresszíven elõre tolakodnak a segélyosztáson,akik elszedik a pénzeiteket,akik uzsoráznak,akik nem fizetik ki a napszámot,akik.....
-A sunyik
Akik seftelnek a bóvlikkal,lejárt konzervekkel,akik egy arany láncért adnak egy gyermek gyógyszert,akik hátulról sugalmaznak,hogy menjél tüntetni és lövöldözni az utcán.akik ki tudják használni a nyomort és milókat kérnek egy sehová sem vezetõ fuvarért.
-az élelmesek
Akik megdézsmálják más kertjét,éjjel ellopják a tyúkot,akik felveszik az elõleget és sosem hoznak semmit,akik....
-a gerinctelenek
Akik csoportról,miliciáról-csoportra vándorolnak amíg van zsold és étel,aztán dobbantanak az erõsebbhez,akik azt teszik ,mondják ami a napi érdekei diktálják,akik...
Sorolhatnám,de szerintem ennyi is elég,hogy valaki kinyissa a szemét!
Szép dolgok? Egyértelmûen NEM!
De hát ilyen a háború, NEM SZÉP!
Lekvár
07-06-2015, 07:18 PM
Hadd mondjak valamit:
Mindenki azt hiszi, hogy a halál a legrosszabb ami történhet az emberrel.
Ez messze nem igaz, az embertelen élet sokkal rosszabb...
Irigyeljek egy sunyi, gátlástalan, élelmes, és gerinctelen embert? Miért? Mert él?!
Át kellene definiálni az ÉLET fogalmát!
Hogy valóban ki fogja túlélni a végsõ idõket?
Akinek az Úr ezt a sorsot szánja!
Remélem erre mindenki rá fog jönni!
Majd õk eldöntik, mi legyen.
5812
Erdõlelke-íjszelleme
07-07-2015, 09:51 AM
Doki: inkább "azok", mint "õk". :)
Ezek azt hiszik önmagukról, hogy istenek, mert hatalmukban áll földi életeket elvenni és mindenre mételyt hozva átformálni. De semmi sem áll messzebb ezektõl, mint a valódi teremtés.
Lekvár
07-07-2015, 08:03 PM
Apropó: a folyamatábra.
Még nem láttam olyan hivatalos folyamatábrát, ami pont az aktuális problémára adott volna választ.
Hacsak ez nem válasz: "Keresse fel a problémával rendszergazdát!" :D
Vagyis imádkozzon...
Kamionos
07-08-2015, 03:11 PM
Talán meglepõ, de nem adok rá nagy esélyt. Talán szórványosan taktikai fegyverekben bevethetnek, de egy totális atomháborúra, ami a világ végét jelentené, szerintem kicsi az esély. Miért fejlesztenék akkor a hagyományos fegyvernemeket? A helyzet az, hogy a pénz nem az atomtöltetekben van, márpedig az a fõ befolyásoló tényezõ, amikor egy-egy háború lefolyásáról elmélkedünk az a pénz.
A harmadik világháború valószínûleg be fog következni, de a "feladata" az erõforrások újraelosztása, a határok újrahúzása, a meglévõ épületek, infrastruktúra megsemmisítése.
Szerintem a békére törekvés is az ugyanúgy része az emberi természetnek. A jó és rossz idõszakoknak váltaniuk kell egymást állandóan, mert így marad meg az egyensúly, mint ahogy a nappalokat éjszakák követik. Most felnõtt két generáció, akik csak a nappalt látták és a harmadik generáció szinte már vágyik az éjszakára, mert nem tud nekik senki mesélni róla, hogy az milyen is, így szeretnék azt a saját szemükkel látni. Minél tovább tart még a nappal, annál sötétebb lesz az éjszaka, ami ránk borul majd. A szürkület már itt van.
Kamionos
07-08-2015, 03:16 PM
Érdekes, hogy éppen a németeket pécézte ki a cikk, ugyanis a bibliából az olvasható ki, hogy a németek az oroszok mellé fognak állni az armageddoni háborúban. Hogy ezt mi válthatja ki jelenleg, arról még csak elképzelésem sincs.
A folyamatábra pedig logikus. Ami igazán számít, az a logikán túl van.
Lekvár
07-08-2015, 08:12 PM
Érdekes, hogy éppen a németeket pécézte ki a cikk, ugyanis a bibliából az olvasható ki, hogy a németek az oroszok mellé fognak állni az armageddoni háborúban. Hogy ezt mi válthatja ki jelenleg, arról még csak elképzelésem sincs.
A folyamatábra pedig logikus. Ami igazán számít, az a logikán túl van.
Annyit szeretnék helyesbíteni, hogy a Bibliából egyesek németeket, arabokat, oroszokat de még magyarokat is olvasnak ki, de ez nincs egyértelmûen benne a Szentírásban.
A héber szövegekbõl az akkori népmegnevezések és a helymegjelölések ere vonatkozólag nem egyértelmûek. Több felekezet is vitatja a végsõ idõk szemben álló hadainak hovatartozását.
Amivel a legmesszebbmenõkig egyetértek: "Ami igazán számít, az a logikán túl van."
Remil
07-11-2015, 03:06 AM
Úgy gondolom a földet nem fogják felperzselni, hiszen termõföldre és vízre szükségük van azoknak is, akik háborúzni akarnak. Tapasztalatuk feltehetõen van elég, hisz bevetették háborúban és teszteken egyaránt. Manapság kifinomultabb módszerek is vannak, de nem tartom kizártnak a kisebb, célzott bevetését az atomnak, amit természetesen terrorcselekményként állíthatnak be. 2 dologból indulok ki: 1 Azért harcolok, hogy megszerezzek/elpusztítsak valamit, 2 számításba veszem, hogy legalább én éljem túl, különben nem lennék igazán elégedett.
"2020. január 23-án 20 másodperccel elõrébb állították az órát, így csak 100 másodperc maradt éjfélig. Ez a valaha beállított az éjfélhez legközelebbi érték az órán."
forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_v%C3%A9g%C3%ADt%C3%A9let_%C3%B3r%C3%A1ja
Amióta foglalkoztat a prepperkedés (kb. 5 éve), azóta csak rossz irányba haladt a világ. A hidegháború végén kicsit fellélegzett az emberiség, de most megint ott tartunk, bármikor elszabadulhat a pokol.
https://nuus.hu/tech/haditechnika/0127/rendszerbe-allt-az-uj-orosz-hiperszonikus-raketarendszer/
A MAD doktrínát felváltotta a korlátozott ("megnyerhetõ?") atomháború elmélete. A 20Mt-ás robbanófejeket, amelyek bevetése globális katasztrófával fenyegettek lecserélték sokkal kisebb hatóerejû és pontosabb nukleáris eszközökre.
Emellett bekerült a köztudatba a klímakatasztrófa, ami sokkal nagyobb fenyegetés, mint ahogy a széles tömegek gondolják. (szerintem ez az, amivel nem tud mit kezdeni az emberiség)
Migráció, proxy háborúk (Szíria, Ukrajna, Líbia, újabban Irán)
Neves közgazdászok riogatnak a következõ, még a 2008-as válságnál nagyobb gazdasági összeomlással.
Pár hete terjed a világjárvánnyal fenyegetõ coronavírus.
Az "emberiség kamionja" szépen bekormányozta magát egy szûk zsákutcába, ahonnan már lehetetlen kikerülni, csak brutális pusztítás árán.
Dream_walker
01-28-2020, 09:10 PM
Az atomháború elkerülésének legjobb módja, ha az agyatlan tömeggyilkosokat az indítókódjaikkal együtt beteszik egy mély gödörbe, és betont öntenek rájuk. A felnõttek utána leülhetnek, és megbeszélhetik a dolgot.
A klímakatasztrófa inkább infrastruktúrális katasztrófa, ugyanis nem a klíma fog elromlani, hanem az emberi élettér változik meg. Ehhez alkalmazkodni kell panaszkodás helyett, a felnõtteknek ez is megy.
Migráció, háborúk, ilyenek. Hát igen. Nehéz ténylegesen felelõsségteljesnek lenni, mikor tenni is kellene, nem csak beszélni. Pénz beszél, minden ilyen esemény jól kitömte a megfelelõ zsebeket, mert volt, aki hagyta magát feltüzelni, és elvégezte a melót ingyen.
Gazdasági összeomlás. Az nem összeomlás, hanem egyszerûen mindenki összefossa magát, hogy jaj, holnaptól kevesebb szotyit vesznek a meccsen, kevesebb lesz a bevételem, akkor én is kevesebbet költök, az úgy tuti jó. Minden összeomlás akkor kezdett el rendezõdni, mikor végre megértették a népek, hogy költsék már el a pénzüket, arra való.
A koronavírus világjárvány lehet. Ahogy akármelyik másik hasonló vírus is.
Az emberiség szerintem egyszerûen rengeteg mindent beszop, hogy rettegjen. Vannak, akik szeretik a rettegést, bizsergetõ érzés nekik. Igen, vannak valószínûségek, meg negatívabb forgatókönyvek, de én személy szerint nem látok olyan, ami megoldhatatlan feladat elé állítaná a világot.
Az atomháború elkerülésének legjobb módja, ha az agyatlan tömeggyilkosokat az indítókódjaikkal együtt beteszik egy mély gödörbe, és betont öntenek rájuk.
Jó ötlet, de ki fogja végrehajtani? Talán a jó Isten leszáll az égbõl?
A felnõttek utána leülhetnek, és megbeszélhetik a dolgot. Hát persze, miután a jó Isten bebetonozza az agyatlanokat egy gödörbe, elõkerülnek az okos felnõtt emberek (akik eddig hagyták, hogy agyatlanok irányítsanak) és megbeszélik a dolgot. Ne haragudj, de ez gyerekes elképzelés.
A klímakatasztrófa inkább infrastruktúrális katasztrófa, ugyanis nem a klíma fog elromlani, hanem az emberi élettér változik meg. Nevezheted bárminek, a lényeg az, hogy ezen a bolygón már most sincs annyi erõforrás, hogy közel 8 milliárd embernek biztosítsuk az elvárt életszínvonalat. A legfontosabb erõforrások (termõföld, víz, tiszta levegõ) csökkenni fognak az élettér szûkülésével.
Pénz beszél, minden ilyen esemény jól kitömte a megfelelõ zsebeket, mert volt, aki hagyta magát feltüzelni, és elvégezte a melót ingyen.
Ez a kapitalista rendszer velejárója, de nem ez ok, hanem következmény. Ettõl még ölik egymást az emberek és akkor is fogják, ha már nem lesz aki haszont húz belõle. A háborúk nem a pénzszerzés, hanem a hatalomszerzés miatt robbannak ki. A pénzszerzés háború nélkül is megy (lásd. Mészáros és a többiek)
Az nem összeomlás, hanem egyszerûen mindenki összefossa magát, hogy jaj, holnaptól kevesebb szotyit vesznek a meccsen, kevesebb lesz a bevételem, akkor én is kevesebbet költök, az úgy tuti jó. Minden összeomlás akkor kezdett el rendezõdni, mikor végre megértették a népek, hogy költsék már el a pénzüket, arra való.
Van aki a szotyi miatt aggódik, de a többség inkább a állását, a hitellel terhelt lakását, vagy esetleg a megtakarítását félti. Az összeomlás szerintem nem azt jeleni, hogy "kevesebb a bevételem", hanem azt hogy nem lesz bevételem, nem lesz lakásom, elvész a megtakarításom. A fogyasztás megoldja? Persze, erre épült a gazdaságunk meg a folyamatos növekedésre, de pont a klímaproblémát fokozzuk vele.
A koronavírus világjárvány lehet. Ahogy akármelyik másik hasonló vírus is. Igen, majd az életben maradók - legyenek bármennyien - utólag tudni fogják, hogy ez volt-e az a bizonyos vírus...
Az emberiség szerintem egyszerûen rengeteg mindent beszop, hogy rettegjen. Vannak, akik szeretik a rettegést, bizsergetõ érzés nekik. Tudomásom szerint ezen a fórumon inkább készülõdõk és nem rettegõk vannak. Aki tudatosan készül valamilyen módon a rendkívül helyzetekre (ha nem is mindenre), az nem rettegõ. Másrészt a tömeges rettegés és a pánik néha nagyobb kárt okoz, mint maga a probléma, aki a rettegést kiváltja.
Igen, vannak valószínûségek, meg negatívabb forgatókönyvek, de én személy szerint nem látok olyan, ami megoldhatatlan feladat elé állítaná a világot. Külön-külön szerintem is kezelhetõek lennének, de most csõstül jönnek. Erre utalva írtam a fenti hozzászólást. Ha minden irányból érkezik valamilyen fenyegetés, akkor leszûkül a mozgástér, nem lesz békés megoldás. Talán az egyetlen probléma, amit nem tudunk békésen megoldani, az a túlnépesedés és annak következményei (túlfogyasztás, környezetszennyezés, erõforrások teljes kimerítése). Ez a gyökere a legtöbb bajunknak.
fater.lajos
01-30-2020, 10:02 AM
Magánvéleményeim:
A világ nélkülünk is el van, ergo, ha mi nem vigyázunk rá nekünk annyi...
A világ nem beteg, mi vagyunk azok...
Az ember mindig félt valamitõl, akárcsak az állatvilág bármely tagja...
Az állatvilág bármely tagja a félelmeire mindig védelmezõt keresett, s vagy talált, vagy nem...
Az emberek a hülyeséget könnyebben elhiszik, mint az okosságot!
Az emberek egy jelentõs része lusta gondolkodni. Egyszerûbb mások hülyeségét meghallgatni és elhinni. Utána meg szajkózni.
Jó hogy nem vagyok bíró meg ítéletvégrehajtó! Akkor már Isten lennék!
Mivel nem akarjuk a döntéseink (tetteink) felelõsségét felvállalni, várjuk, hogy Isten lesújtson a hibásokra vagy megoldja a problémát...
A dolgok, események, a jövõ elõre tervezéséhez a megvan a megfelelõ módszer. Készíts tervet a valószínû legrosszabbra és mellé a legjobbra. Ebben az intervallumban lesz a jövõ. Erre készülj!
Vegye mindenki észre, hogy a pénz nem cél! A pénz eszköz a hatalom, a mások feletti uralom gyakorlásához.
Járványok voltak, vannak és lesznek. A járványoknak volt népesség szabályozó és életmód változtató szerepe. Vajon a jövõben hogy lesz?
Napi fater.lajos, akit nem kell ettõl kezdve Paulo Coelho 2-nek hívnatok!
Apropó világháború. Ki gondolta volna hogy a harmadikat egy vírus ellen vívjuk meg? :hogymi:
fater.lajos
01-30-2020, 10:36 AM
Apropó világháború. Ki gondolta volna hogy a harmadikat egy vírus ellen vívjuk meg? :hogymi:
Szerintem ez csak egy járvány a sok egymást követõ után. Akár a többibe, ebbe is belehalhatunk.
A harmadik világháború már folyik, csak az aszimmetrikus. Most állunk az iszlám világ támadása alatt.
Dream_walker
01-30-2020, 08:56 PM
Jó ötlet, de ki fogja végrehajtani? Talán a jó Isten leszáll az égbõl?
Hát persze, miután a jó Isten bebetonozza az agyatlanokat egy gödörbe, elõkerülnek az okos felnõtt emberek (akik eddig hagyták, hogy agyatlanok irányítsanak) és megbeszélik a dolgot. Ne haragudj, de ez gyerekes elképzelés.
Csak az idézés végett emelem ezt ki. Nem haragszom, az elképzelésem sem gyerekes, hanem irreális. Tisztában vagyok vele, hogy ez vélhetõen nem rendezõdne ilyen egyszerûen, pont az emberi tényezõ miatt.
De ettõl még igen, a megoldás ennyire egyszerû. Tudom, hogy senki sem meri vagy akarja megtenni, de attól még a helyzet nem változik meg, ez a lehetõ legjobb és leghatékonyabb megoldás.
Ugyanígy van az összes többi ponttal is. Mindenben igazad van. És nekem is mindenben igazam van.
Minden probléma, amelyet leírtál, egyszerûen (nem könnyen és gyorsan, hanem egyszerûen, egyszerû módszerekkel) megoldható, ha van rá akarat. Kivétel nélkül az összes. De nincs rá akarat. Én is tudom. Ez az egyik oka annak, hogy én is itt vagyok a fórumon ;)
fater.lajos
01-31-2020, 11:51 AM
"Mindenben igazad van. És nekem is mindenben igazam van." :thumbup
És biza ebbõl különféle következtetéseket vonhatunk le...
De például Magyarországon miért ne lenne túlélő, ha a világ másik felén atommal háborúznának? Nem hiszem, hogy tucatszámra robbantgatnák az atomot, ha 1 vagy 2-vel is elérik a céljukat. Plusz a világ legtöbb atomfegyvere nem nagyvárosokra, hanem katonai célpontokra van irányítva.
Szia,
Normalis orszagokban a titkokat szep hosszu idore titkositjak, aztan amikor az letelt, akkor feloldjak, es az atlagember is megnezhet sok erdekes dolgot.
1-2 eve olvastam egy listat, hogy Magyarorszagon mi volt kijelolve strategiai celpontnak (ertelem szeruen kb. 1968-as allapotot tukrozte, amit 50 ev titkositas utan kiraktak az Internetre).
Teljesen megdobbentem, 100+ celpont volt rajta!
A legfontosabb celpontok azok voltak, amik lehetove tettek a szovjet hadsereg nyugati tamadasat, vagyis a hidak es a fobb vasuti csomopontok, de sok kis falu szelen is voltak olyan hadianyagraktarak, ami miatt kis kesessel bar, de kaptak volna atombombat ezek is.
Gondolj bele, egyedul Tab mellett 40+ komolyabb toltetet taroltak (a kis 15 cm-esek mellett), es az csak az egyik volt a kb. 5 magyarorszagi tarolo kozul, szoval a 3. vilaghaboru legelejen tobb mint 100 pontra mertek volna atomcsapast Magyarorszagrol (ertelem szeruen elsodlegesen az itt allomasozo szovjet csapatok; de pl. az egyik kozvetelen kollegamnak is sorkatonakent az lett volna a dolga, hogy max 70 km tavolsagra 20 kt-s atomcsapast merjen), 1-2 nap mulva mar boven itt lett volna az utanpotlas az ukrajnai raktarakbol. Szoval Magyarorszagrol sokszaz atomfegyvert inditottak volna, "igazsagos", hogy 100 folotti szamu atomfegyvert vetettek volna be ellenunk.
Egy kiterjedt atomhaboru egyik kovetkezmenye az lett volna, hogy a felszallo fust eltakarja a napot nehany evre, ezert a novenyek nem fejlodtek volna, igy a nem erintett orszagok lakossaga ehen halt volna. (Ennek a gondolatnak kulon erdekessege, hogy azert valt szeles korben ismerte az USA-ban es Nyugat-Europaban, mert a KGB altal fizetett hazaarulok minden tuntetesukon ezt hangsulyoztak, ezzel probaltak elerni azt, hogy a NATO szeles korben csokkentse a nuklearis fegyvereit, ami megszunteti a kolcsonos elrettentest, igy leheto teve a szovjet tamadast. De ettol meg igaz.)
Amugy ma valamiert egyetlen egy teren divat rasszistanak lenni: ugy tenni, mintha az 5 millio japan katona kiegeszitve az ennel joval nagyobb nemzetorseggel az nem lett volna kepes legkevesebb 5 millio amerikai katonat megolni - Hirosima+Nagaszaki elsodlegesen ezt a legalabb 5 millio amerikai katonat mentette meg, harmadlagosan meg azt az 5 millio japan katonat, akik szerintem legalabb 25 millio japan civilt magukkal rantottak volna a halalba, szoval masodlagosan tobb mint 24 millio japan civilt is megmentett a halaltol. (Erre egy kis magyarazat: nyilvan az utolso ketsegbeeseseben harcolo japan katonak probaltak volna elrejtozni civil lakohazakban, es onnan tamadast merni az oket megszallo amerikaiakra. Es nyilvan ez utan egyetlen racionalis tett amerikai reszrol foldig rombolni az osszes japan lakohazat.)
Bel
P. Dude
12-26-2021, 07:25 PM
Köszi az infókat, bel.
Japánnal kapcsolatban vitatkoznék. Ahogy mondtam, ha az elrettentő hatás volt a cél, akkor ledobhatták volna az atomot egy 350 ezres lakosságú városközpont helyett egy kietlen helyen lévő katonai bázisra is. Ehhez képest a 30 célpont közül 4 volt katonai jellegű...
Tehát arra nem volt racionális érv, hogy miért kifejezetten oda dobják le az atombombát, ahol a legtöbb civilt meg tudták találni egy helyen. Márpedig valamiért ez volt a szándék: "...az Egyesült Államok Stratégiai Bombázási Felmérése (1946.) a hivatalos beszámolóban ezt írta: 'Hirosimát és Nagaszakit azért választották célpontnak, mert népessége és tevékenységei koncentráltak voltak.' " (Még egy passzoló idézet: "Miután 1943. júliusában Hamburgot elpusztította a tűzvihar, megtörtént 1945. februárjának közepén a drezdai holokauszt, és Tokió és más japán városokra is gyújtóbombák ezreit szórták, Amerika vezetői – ahogy arról az USA hadseregének tábornoka, Leslie Groves később beszámolt – eléggé hozzáedződtek a civilek tömeges legyilkolásához.")
A másik dolog: bármivel is érveltek Hirosima bombázása mellett, a második bombára Nagaszakiban már végképp nem lehet magyarázat.
Végül az az érved, hogy az atombomba megrövidítette a háborút azért nem helytálló, mert a japánok a potsdami konferencia után, három nappal a hirosimai bombázás előtt augusztus 3-án békét kértek.
Plusz már jóval korábban, '45 januárjában letettek egy olyan megadási javaslatot, ami tartalmilag egyezett azzal, amit aztán szeptember 2-án, a két atombomba után a szövetségesek elfogadtak:
"Az amerikai nyilvánosság csak a háború után tudta meg, hogy Japán erőfeszítéseket tett a konfliktus befejezése érdekében. A Chicago Tribune riporterét, Walter Trohan-t például a háborús cenzúra arra kényszerítette, hogy a háború egyik legfontosabb történetét hét hónapra visszatartsa.
Trohan 1945. augusztus 19-én, a Chicago Tribune-ban és Washington Times-Heraldban megjelent cikkében felfedte, hogy 1945. január 20-án, két nappal azelőtt hogy ő elhagyta volna a jaltai Churchill-Sztálin találkozó helyszínét, Roosevelt elnök kapott egy 40 oldalas memorandumot Douglas MacArthur tábornoktól, ami magasrangú japán tisztek öt különböző megadási ajánlatát tartalmazta. (A Trohan-cikk teljes szövege megtalálható a Winter 1985-86 Journal 508-512. oldalán.)
Ez a beszámoló egyértelművé tette, hogy a japánok gyakorlatilag olyan megadási feltételeket ajánlottak, amik megegyeztek az amerikaiak által a szeptember 2-i formális megadási ünnepségen elfogadottakkal – vagyis azzal, hogy a japánok teljesen megadják magukat, kivéve a császár személyét. Ezen megadási ajánlatok feltételei között az alábbiak voltak:
- Minden japán erő megadja magát otthon, a szigeteken és az elfoglalt területeken.
- A Szövetséges csapatok megszállják Japánt és tulajdonát, amerikai irányítás alatt.
- Japán elhagy minden, a háború alatt megszerzett területet, továbbá elhagyja Mandzsúriát, Koreát és Tajvant.
- A Japán ipar felügyelet alá kerül, hogy megakadályozzák bármiféle fegyver vagy háborús eszköz gyártását.
- Minden hadifogoly és internált szabadon engedése.
- A kijelölt háborús bűnösök kiadása."
Valami más lehetett az egész mögött. A bombázások után az amerikai hadsereg elkobozta a történteket dokumentáló japán filmeket, megtiltotta a jövőbeli forgatásokat, stb. Truman pedig azt mondta Hirosima után, hogy a kísérlet minden várakozást felülmúló siker volt. Háim Weizmann, az első izraeli elnök nyilatkozott úgy, hogy talán soha nem kell majd az atomot katonai hadműveletben alkalmazniuk, mert már az azzal való fenyegetés is megadásra készteti bármelyik ellenfelüket. Inkább tartom valószínűnek, hogy a civil lakosságra két alkalommal ledobott atombomba valami ilyesmi jövőbeli célt szolgálhatott.
st.jimmy
12-26-2021, 07:31 PM
Ez itt kicsit off, de majd TMIB átmozgatja, vagy itt marad érdekes morzsának :D
Nagypapám 41-ben született, amikor katona volt még nem létezett/nem kaptak surranót, bőrtalpú csizma kapca... Sok sztorit mesélt a katonaságból, nem csak a jókat. Azt mondta, hogy mindig az atomtámadásra készültek. Nukleárris fejük nem volt, de hordozórakétájuk a laktanyában igen, meg egy rakás dolgot gyakoroltak azzal kapcsolatban, hogy mi van a beérkező csapások esetén.
P. Dude
12-26-2021, 07:34 PM
Szia,
Igazad van.
Bel
Képzeletben nyomtam egy Thumbs Upot. :)
Ahogy mondtam, ha az elrettentő hatás volt a cél, akkor ledobhatták volna az atomot egy 350 ezres lakosságú városközpont helyett egy kietlen helyen lévő katonai bázisra is.
Szia,
Egyetlen kerdesem maradt: ha letettek volna a fegyvert a japanok akkor is, ha lakatlan teruletre dobjak "az atomot", akkor miert nem tettek le a fegyvert Hirosima utan?
Volt ra 3 napjuk.
Bel
Nukleárris fejük nem volt, de hordozórakétájuk a laktanyában igen
Szia,
En is ugy tudom, hogy az oroszok soha nem adtak ki a kezukbol a nuklearis fejeket, csak kozvetlenul a kiloves elott adtak volna at azokat.
Sok fele eszkoz hasznalatara ki voltak kepezve a magyarok:
-a legkisebb a normal 152 mm-es tuzerseg, ehhez eleg sok atomloszer volt az orszagban (pl. Tabon 88 db-ot taroltak, igaz azt pont nem adtak volna at, vagyis azt az itt allomasozo szovjet csapatok lottek volna el)
-a kovetkezo a FROG7/LUNA raketak robbanofejei, ezek (1987 utan) Tatan, Szentesen, Nyiregyhazan allomasoztak, 1986-ig ezen felul meg Tapolcan, Nagykanizsan, Jaszberenyben is. Ezekkel maximum 70 km tavolsagra lehetett eljuttatni a 20 kt-s fejreszt (tehat 20 000 t TNT-vel egyenerteku robbanasi erovel rendelkeztek, kb. mint a Hirosimara ledobott bomba). A fegyver olyan pontatlan volt, hogy sem Szovjetunio, sem Magyarorszag nem rendszeresitett hozza hagyomanyos robbanofejet; vagyis nekunk semmilyen robbanofejunk sem volt hozza. Kikepzesen szinte csak azt gyakoroltak a katonak, hogy a melegitopaplan hasznalata kozben hogy tudjak elvegezni a kulonbozo feladatokat. A melegitopaplant csak atomfej eseten volt ertelme hasznalni.
-a MIG-21 BISZ repulok szinten el voltak latva az atombomba ledobasahoz szukseges extra elektronikaval, annak ellenere, hogy ezek egyaltalan nem klasszikus bombazok.
-a "csucsfegyver" a magyarok kezeben az R-300 Scud raketak voltak. Ezeknek a regebbi hordozoi lanctalpasak, ezekbol 6 db-bal rendelkezett az orszag, az ujabb verzioi kerekesek, ezekbol 9 db volt az orszagban. Ezek 300 km tavolsagig tudtak atomcsapast merni, 200 kt-s fejekkel (tehat mindegyik fej kb. 10-szer erosebb volt, mint amit Hirosimara ledobtak). Erdekes, hogy egy db tartalek volt, tehat tenylegesen csak 8 inditot tudott volna a hadsereg egyszerre hasznalni, de meg ez is 80-szor akkora tuzero, mint amit Hirosimara ledobtak (inditobol volt 8 db, raketabol joval tobb, tehat ujratoltes utan tudtak volna ismetelten is loni). Tapolcan allomasoztak.
Bel
P. Dude
12-27-2021, 08:06 PM
Szia,
Egyetlen kerdesem maradt: ha letettek volna a fegyvert a japanok akkor is, ha lakatlan teruletre dobjak "az atomot", akkor miert nem tettek le a fegyvert Hirosima utan?
Volt ra 3 napjuk.
Bel
Én mást kérdeznék. :) Miért döntött már előre kettő város bombázása mellett az USA?
De az igazi kérdés szerintem inkább az, hogy az 1945. januári japán megadási javaslatok közül miért nem fogadtak el egyet sem a szövetségesek? Hiszen végül Hirosima és Nagaszaki után lényegében ugyanazt írták alá, amit Japán már januárban felkínált. A jelek szerint tudták is jól, hogy ez enyhén szólva "problematikus", és ezért titkolták el a nyilvánosság elől egészen a világháború lezárásáig a japán békekezdeményezéseket. Gondolom, akkor már az volt az "irányelv", hogy nem kötnek békét Japánnal, hanem végigviszik a Manhattan terv eredményének éles tesztelését.
Ugyanez vonatkozik persze a japánok Potsdam utáni javaslatára is. Azt írod, hogy Hirosima után lett volna 3 napjuk megadni magukat. De ők már 3 nappal Hirosima előtt felajánlották a békekötést.
Én mást kérdeznék. :) Miért döntött már előre kettő város bombázása mellett az USA?
Szia,
Szerintem azert, mert ertelmes ido alatt ennyi atombombat tudtak legyartani. :-)
Nyilvanvaloan folytattak volna, amint elkeszul a tobbi.
Bel
aksurv
12-31-2021, 12:17 PM
De az igazi kérdés szerintem inkább az, hogy az 1945. januári japán megadási javaslatok közül miért nem fogadtak el egyet sem a szövetségesek? Hiszen végül Hirosima és Nagaszaki után lényegében ugyanazt írták alá, amit Japán már januárban felkínált. A jelek szerint tudták is jól, hogy ez enyhén szólva "problematikus", és ezért titkolták el a nyilvánosság elől egészen a világháború lezárásáig a japán békekezdeményezéseket. Gondolom, akkor már az volt az "irányelv", hogy nem kötnek békét Japánnal, hanem végigviszik a Manhattan terv eredményének éles tesztelését.
Ugyanez vonatkozik persze a japánok Potsdam utáni javaslatára is. Azt írod, hogy Hirosima után lett volna 3 napjuk megadni magukat. De ők már 3 nappal Hirosima előtt felajánlották a békekötést.
A japánok nem a feltétel nélküli megadást ajánlották fel.
És a kettő bomba UTÁN is alig akarta a politikai vezetés megadni magát, olyannyira, hogy úgy kellett Hirohito nyilatkozatát becsempeszni a japán rádióba, mert az vívő katonákat megölték az első körben.
Tehát nagyon nem lejatszott meccs volt.
P. Dude
12-31-2021, 01:24 PM
Feljebb leírtam pontokban felsorolva, hogy mit ajánlottak fel a japánok '45 januárban. Teljes megadást. (5 féle javaslatot is felkínáltak amúgy) Ennyit tudok, de már nem szeretném ragozni a témát, mert úgysem jutunk közös nevezőre. Ez van.
A két bomba kétféle volt. Valószínű hogy mindkettőt ki akarták próbálni.
"Different kinds of bombs were used on the two cities, that dropped over Hiroshima being a uranium-235 bomb, whereas the one used against Nagasaki was composed of plutonium-239. As will be brought out in the next chapter, the radiation spectrum of these two bombs differed." - Wiki
Ha nem a kipróbáláson lett volna a hangsúly, akkor nem civilekre dobják le, hanem valami katonai támaszpontra, vagy hadianyaggyárra, esetleg oda ahol szem előtt van, de nem okozott volna akkora kárt emberéletben, de anélkül is megrémísztette volna a japán vezetést.
aksurv
01-01-2022, 12:19 AM
Feljebb leírtam pontokban felsorolva, hogy mit ajánlottak fel a japánok '45 januárban. Teljes megadást. (5 féle javaslatot is felkínáltak amúgy) Ennyit tudok, de már nem szeretném ragozni a témát, mert úgysem jutunk közös nevezőre. Ez van.
Ehhez képest Okinawa egy vérfürdő volt.
Pontosan amiatt dobtak le a bombákat.
Tök felesleges idióta összeesküvés elméleteket ebbe is belekeverni.
Olvasd el a Pokol a Csendes Óceánon könyvet abból készült a Pacific sorozat.
Kurvára nem akarták a japcsik megadni magukat. Az nem az ő műfajuk.
Milliós veszteség lett volna a szárazföldi támadás, és évekig tartó háború.
Ezt egy elnök se vállalja be, ha van más eszköze is.
aksurv
01-01-2022, 12:24 AM
A két bomba kétféle volt. Valószínű hogy mindkettőt ki akarták próbálni.
"Different kinds of bombs were used on the two cities, that dropped over Hiroshima being a uranium-235 bomb, whereas the one used against Nagasaki was composed of plutonium-239. As will be brought out in the next chapter, the radiation spectrum of these two bombs differed." - Wiki
Ha nem a kipróbáláson lett volna a hangsúly, akkor nem civilekre dobják le, hanem valami katonai támaszpontra, vagy hadianyaggyárra, esetleg oda ahol szem előtt van, de nem okozott volna akkora kárt emberéletben, de anélkül is megrémísztette volna a japán vezetést.
Arra dobtak.
Mindegyik kiemelt katonai célpont volt.
Nagasaki pl a japánok egyik legfontosabb hadikikötője.
Itt röviden összeszedtek mi miért volt.
https://ujkor.hu/content/hirosima-a-hadmuvelet-hetven-eve
Ott megtehették volna hogy nem az egész városból csinálnak hamut, hanem egy komolyabb szőnyegbombázással elintézik kikötőt.
Persze ott volt Dresden is. (Amiről persze a Wikipédia azt írja hogy nem is úgy volt, meg csak alig 25ezer ember halt meg, és hogy az úgy nem sok, meg különben is csak a szélsőjobb szerint volt rossz hogy meghaltak ott a civilek, stb.)
Szerintem csak annyi a helyzet hogy a történelmet a győztesek írják. A szövetségesek hadereje is elkövetett egy rakás ilyet, nem beszélve a vörös hadseregről, de el van nézve a dolog.
Erről jut eszembe, 2 napja néztem egy Margaret Thatcher-rel készült interjúból részletet. Azt mondta hogy "ha közömbös lett volna a világ, akkor Sztálin nem veszített volna". Erre a sok kommentelő a videó alatt ódákat zengett arról hogy milyen okos nő. Én meg néztem egy nagyot. Sztálin győzött, nem veszített, ráadásul pont a szövetségesek segítségével győzött, és miattuk is maradt hatalmon a haláláig. Ezek szerint Margaret Thatcher ennyire nem ismerte a történelmet? :confused: Ami elég kínos, de az hogy az összes hozzászóló is meghallgatta és nem tudta hogy mi történt Sztálinnal. Margaret Thatcher-t annyian imádják, de nem értem hogy miért. Ha ilyeneket mondott, akkor nem tudom hogy miért mondják okosnak. :hogymi:
P. Dude
01-01-2022, 11:11 AM
Ehhez képest Okinawa egy vérfürdő volt.
Pontosan amiatt dobtak le a bombákat.
Tök felesleges idióta összeesküvés elméleteket ebbe is belekeverni.
Olvasd el a Pokol a Csendes Óceánon könyvet abból készült a Pacific sorozat.
Kurvára nem akarták a japcsik megadni magukat. Az nem az ő műfajuk.
Milliós veszteség lett volna a szárazföldi támadás, és évekig tartó háború.
Ezt egy elnök se vállalja be, ha van más eszköze is.
Nem minden összeesküvés-elmélet, ami cáfolja a véleményedet. Forrást odaírtam ha jól emlékszem, de úgyis mindegy.
P. Dude
01-01-2022, 11:21 AM
Arra dobtak.
Mindegyik kiemelt katonai célpont volt.
Nagasaki pl a japánok egyik legfontosabb hadikikötője.
Itt röviden összeszedtek mi miért volt.
https://ujkor.hu/content/hirosima-a-hadmuvelet-hetven-eve
Hogyne, azok voltak. :haha: Legalábbis Truman azt mondta, és nyilvánvalóan az amerikai elnök mindig igazat mond. Kár, hogy lényegében kivétel nélkül civil áldozatok voltak, '46-ban pedig az USA stratégiai bombázási felmérése azt írta le a hivatalos beszámolóban, hogy Hirosimát és Nagaszakit is a koncentrált népesség és tevékenységi kör miatt választották célpontnak.
Gondolom az megvan, hogy Hirosima városközpontját bombázták le, ahol 350 ezer ember élt. Egész biztos tele volt katonai célponttal. :rolleyes: Ja nem, 4 katonai célpont volt a 30-ból.
Fekete-Báró
01-01-2022, 11:27 AM
Azt még érdemes hozzátenni, hogy a japán megadásban nagy szerepet játszott a szovjet hadüzenet. Miután az európai hadszíntéren befejeződtek a harcok, a a szovjetek a távol-keleti frontra tudtak koncentrálni. Kb. két hét alatt szétverték a mandzsúriai japán hadsereget. A japánok így kétfrontos háborúval néztek volna szembe, ráadásul északon igen rossz esélyekkel, mivel - amerikai támadásra számítva - a magasabb harcértékű csapatok délen (pl. Kyushu) állomásoztak. Ráadásul köztudott volt, hogy az amerikaiakkal ellentétben a szovjet hadvezetést nem érdekli különösebben, hány embert veszítenek egy adott cél elérése közben. Az is világos volt, hogy szovjet megszállás esetén bevezetik a kommunizmust, a császárt pedig kivégzik. Ez mind érv lehetett, hogy inkább az amerikaiaknak adják meg magukat.
aksurv
01-01-2022, 04:13 PM
Hogyne, azok voltak. :haha: Legalábbis Truman azt mondta, és nyilvánvalóan az amerikai elnök mindig igazat mond. Kár, hogy lényegében kivétel nélkül civil áldozatok voltak, '46-ban pedig az USA stratégiai bombázási felmérése azt írta le a hivatalos beszámolóban, hogy Hirosimát és Nagaszakit is a koncentrált népesség és tevékenységi kör miatt választották célpontnak.
Gondolom az megvan, hogy Hirosima városközpontját bombázták le, ahol 350 ezer ember élt. Egész biztos tele volt katonai célponttal. :rolleyes: Ja nem, 4 katonai célpont volt a 30-ból.
Ott volt a 2. hadsereg központja.
Egyébként tökmindegy az akkor érvényes katonai dokrina elfogadta a polgári célpontok tömeges tamadasat, a morál negtorese érdekében.
Tokió gyújtóbombazasa több embert ölt meg mint a két bomba.
Tehát ha amerikai elnök vagyok és a katonaim és a japán civilek élete között kell választani nem kérdés melyiket választom.
A ruszkik meg konkrétan sehol nem voltak partraszallas téren mégis mivel tették volna a usa D napot éveken készítette elő, csúnya lett volna a ruszkik ezt menetbol megoldjak az alliedhez képest nulla flottajukkal.
Nem kell tulragozni háborúban álltak és volt eszközük a partraszallas alternativajakent naná, hogy bevetettek.
Fekete-Báró
01-01-2022, 05:28 PM
Tény, hogy a szovjet flotta gyengébb volt, mint a brit vagy az USA flotta, ennek ellenére sikerült a Szahalin- és a Kuril-szigeteket elfoglalni.
" Mi több, egyes történészek úgy gondolják, a japán vezetés elsősorban nem is az atombomba jelentette új fenyegetés miatt volt hajlandó augusztus közepén hirtelen elfogadni a feltétel nélküli kapitulációt, hanem a szovjet támadás miatt látták hirtelen teljesen reménytelennek a helyzetet. A Kvantung-hadsereg gyors összeomlása ugyanis az ország utolsó erőtartalékait semmisítette meg, a szovjet hadba lépéssel pedig az a korábbi halvány remény is elveszett, hogy Moszkva közvetítésével valamilyen, az ország becsületét és egyes hódításait is megőrző békét lehet kialkudni a szövetségesekkel." https://24.hu/tudomany/2020/08/08/sztalin-japan-vilaghaboru/
Emellett Haszegava Cujosi a Racing the Enemy c. könyv szerzője és Terry Charman, a londoni Imperial War Museum történésze úgy gondolják, hogy az atomtámadások ellenére a háború folytatódott volna. Véleményük szerint Hirohito és a katonai vezetők abban reménykedtek, hogy Mandzsúria és Korea - amennyiben kezükön marad - elegendő erőforrással látja majd el a hadsereget, hogy ellenálljanak az amerikai inváziónak.
A Japán-szigetek elleni támadástól és a területveszteségtől egyébként a japán vezetés is tartott: "Ha ma elszalasztjuk ezt a lehetőséget, akkor a Szovjetunió nem csak Mandzsúriát, Koreát és Szahalint fogja megkaparintani, hanem Hokkaidót is. Véget kell vetnünk a háborúnak, amíg még tudunk az Egyesült Államokkal tárgyalni." (Szudzuki Kantaro miniszterelnök ) https://www.origo.hu/tudomany/20150807-szovjet-japan-haboru-szovjetunio-japan-masodik-vilaghaboru.html
Japán eleve hülyeséget csinált a támadással. Ok, lebombázták Pearl Harbour-t. És utána? Mi lett volna a nagy terv? USA-ba exportáltak volna 100.000 japán katonát? Vagy 1.000.000-t? 200.000.000 volt az USA lakossága. Japáné meg 65.000.000. Ha Japán valami csoda folytán 1 millió katonát tudott volna az USA-ba szállítani és partra tenni őket, akkor az egyik hogy az USA hadserege szétpofozta volna őket, a szám szerinti fölényükkel. De még ha nem is lett volna hadsereg, akkor a civil lakosság a 200millióból folyamatosan ki tudott volna termelni egy 3 millió fős ellenálló-milíciát, utánpótlással.
Mi volt a terv? Mi volt a logika? Irigyelték a németek katonai sikereit és meg akarták mutatni hogy ők is kemények?
Koreára kellett volna koncentrálniuk az elejétől a végéig. Nem gondoltak bele a dolgokba.
Persze ez nem menti fel a szövetségeseket az alól ami utána történt. Hiroshima, Nagasaki, Dresden, 250.000 halott civil (lehet hogy több). Ha negyedmillió embert táborban végeztek volna ki, mit mondott volna rá a történelem?
aksurv
01-01-2022, 11:28 PM
Tény, hogy a szovjet flotta gyengébb volt, mint a brit vagy az USA flotta, ennek ellenére sikerült a Szahalin- és a Kuril-szigeteket elfoglalni.
" Mi több, egyes történészek úgy gondolják, a japán vezetés elsősorban nem is az atombomba jelentette új fenyegetés miatt volt hajlandó augusztus közepén hirtelen elfogadni a feltétel nélküli kapitulációt, hanem a szovjet támadás miatt látták hirtelen teljesen reménytelennek a helyzetet. A Kvantung-hadsereg gyors összeomlása ugyanis az ország utolsó erőtartalékait semmisítette meg, a szovjet hadba lépéssel pedig az a korábbi halvány remény is elveszett, hogy Moszkva közvetítésével valamilyen, az ország becsületét és egyes hódításait is megőrző békét lehet kialkudni a szövetségesekkel." https://24.hu/tudomany/2020/08/08/sztalin-japan-vilaghaboru/
Emellett Haszegava Cujosi a Racing the Enemy c. könyv szerzője és Terry Charman, a londoni Imperial War Museum történésze úgy gondolják, hogy az atomtámadások ellenére a háború folytatódott volna. Véleményük szerint Hirohito és a katonai vezetők abban reménykedtek, hogy Mandzsúria és Korea - amennyiben kezükön marad - elegendő erőforrással látja majd el a hadsereget, hogy ellenálljanak az amerikai inváziónak.
A Japán-szigetek elleni támadástól és a területveszteségtől egyébként a japán vezetés is tartott: "Ha ma elszalasztjuk ezt a lehetőséget, akkor a Szovjetunió nem csak Mandzsúriát, Koreát és Szahalint fogja megkaparintani, hanem Hokkaidót is. Véget kell vetnünk a háborúnak, amíg még tudunk az Egyesült Államokkal tárgyalni." (Szudzuki Kantaro miniszterelnök ) https://www.origo.hu/tudomany/20150807-szovjet-japan-haboru-szovjetunio-japan-masodik-vilaghaboru.html
Ez nem zárja ki amit mondok hanem kiegészíti.
Nyilván a kapitulaciónal ezek mind játszottak, de bombák nélkül biztos, hogy nem kapitulalnak.
aksurv
01-01-2022, 11:35 PM
Japán eleve hülyeséget csinált a támadással. Ok, lebombázták Pearl Harbour-t. És utána? Mi lett volna a nagy terv? USA-ba exportáltak volna 100.000 japán katonát? Vagy 1.000.000-t? 200.000.000 volt az USA lakossága. Japáné meg 65.000.000. Ha Japán valami csoda folytán 1 millió katonát tudott volna az USA-ba szállítani és partra tenni őket, akkor az egyik hogy az USA hadserege szétpofozta volna őket, a szám szerinti fölényükkel. De még ha nem is lett volna hadsereg, akkor a civil lakosság a 200millióból folyamatosan ki tudott volna termelni egy 3 millió fős ellenálló-milíciát, utánpótlással.
Mi volt a terv? Mi volt a logika? Irigyelték a németek katonai sikereit és meg akarták mutatni hogy ők is kemények?
Koreára kellett volna koncentrálniuk az elejétől a végéig. Nem gondoltak bele a dolgokba.
Persze ez nem menti fel a szövetségeseket az alól ami utána történt. Hiroshima, Nagasaki, Dresden, 250.000 halott civil (lehet hogy több). Ha negyedmillió embert táborban végeztek volna ki, mit mondott volna rá a történelem?
Erről a mostani regimentben pont vagy egy cikk.
A csuzimai ütközetben egy csatában megtortek az orosz flottát és atvettek Japán körül a tenger uralását.
Ez az együtéses győzelem utána beépült a japán katonai gondolkodásba.
Valami ilyenben reménykedtek a 41 ben is.
Azt se szabad elfelejteni, hogy a US. Army nem igazán fért bele a tíz legerosebb hadseregbe 1940 körül, csak a flotta volt vilagszinvonalú.
https://www.nationalww2museum.org/students-teachers/student-resources/research-starters/research-starters-us-military-numbers
Fekete-Báró
01-02-2022, 11:31 AM
Ez nem zárja ki amit mondok hanem kiegészíti.
Nyilván a kapitulaciónal ezek mind játszottak, de bombák nélkül biztos, hogy nem kapitulalnak.
Ahogyan írtam, ez a kérdés a történészek között is vita tárgyát képzi. Azt már soha nem tudjuk meg, mi lett volna bombák nélkül...
Fekete-Báró
01-02-2022, 11:41 AM
Úgy tudom, az USA elleni támadással a japán hadvezetés nem számolt. Egy japán tábornok mondta, hogy az - éppen a felfegyverzett civil lakosság miatt - reménytelen vállalkozás lenne, "mert minden fűszál mögül egy puskacső meredne a hódítókra." Érdekes kérdés azonban, ha a japánok nem támadják meg Pearl Harbour-t, az USA meddig tűrte volna csendes-óceáni térnyerésüket, és kezdeményezett volna-e háborút a japán hódítások megállítására.
Tokió gyújtóbombazasa több embert ölt meg mint a két bomba.
Szia,
Tokio elso bombazasaba is tobb ember halt bele, mint a ket atombombaba.
Keresztkerdes: ki tudja, hogy kb. milyen volt az aldozatok eloszlasa az elso tokioi bombazasnal?
Bel
aksurv
01-02-2022, 06:03 PM
Szia,
Tokio elso bombazasaba is tobb ember halt bele, mint a ket atombombaba.
Keresztkerdes: ki tudja, hogy kb. milyen volt az aldozatok eloszlasa az elso tokioi bombazasnal?
Bel
3/50 plusz megtorláskent 250 ezer kínai.
3/50 plusz megtorláskent 250 ezer kínai.
Szia,
Igen. Tenyleg kb 3 sajat halott urugyen megoltek a japanok kb 250 000 kinait (ertelem szeruen a kinaiaknak semmi koze nem volt magahoz a bombazashoz, abban semmilyen szerepuk nem volt, de a bombazas utan kenyszerleszallast vegzo amerikai pilotakat nem lincseltek meg nehany faluval odebb - ezert vegeztek ki oket).
Bel
aksurv
01-03-2022, 02:43 PM
Szia,
Igen. Tenyleg kb 3 sajat halott urugyen megoltek a japanok kb 250 000 kinait (ertelem szeruen a kinaiaknak semmi koze nem volt magahoz a bombazashoz, abban semmilyen szerepuk nem volt, de a bombazas utan kenyszerleszallast vegzo amerikai pilotakat nem lincseltek meg nehany faluval odebb - ezert vegeztek ki oket).
Bel
3 amerikai halt meg és 50 japán, de ez csak pontosítás.