View Full Version : Hogyan készül az összeomlásra a hatalom?
törölt tag -gl
07-08-2015, 01:47 PM
Sziasztok, úgy láttam nincs ilyen topic, vagy nincs összeszedve. Engem nagyon érdekelne egy ilyen forgatókönyv.
Amerikáról ugye már tudjuk, hogy fema táborokba szállítanák az embereket fema vonatokkal, de mégis mire lehet ezen kívül számítani?
Nem gondolom, hogy olyan egyszerû lenne túljárni az eszükön, ha valami rosszra készülnek.
Az is lehet, hogy segítenék az embereket.
Lehet, hogy õk lennének az összeomlás okozói, de az is elképzelhetõ, hogy nem. Ebben az esetben is biztos vagyok benne, hogy bármi is történik, volna rá valamiféle protokolljuk, amit ilyenkor "lefuttatnának" akár emberbaráti, akár nem.
Mire lehet számítani?
Szia,
A marcius 15-ei hovihar megmutatta, hogyan keszul a magyar allam:
ha katasztrofa van, akkor kituntetik magukat, majd megvarjak, amig az osztrakok atjonnek, segitenek, majd kozlik, hogy katasztrofaturistak.
Úgy, mint bárhol a világban. Megvannak a kis bunkereik a magyar hegységekben, vagy bérelnek, lízingelnek, vettek egyet Svájcban, a vagyonuk bizonyos része aranyban, földben, bányákban, egyéb "el nem pusztítható" vagyonban pihen. Le vannak zsírozva a magán repcsik, pickupok, btr-ek a kis garázsaikban, amikkel majd le lehet lépni. Megvannak a kis vészeseti forgatókönyvei a nemzetbiztonságiaknak, teknek tököm tudja kinek gazdasági csõd, háború, zombi apokalipszis stb. esetére, hogy mi legyen azzal a pár tízezer emberrel MO-on, aki "számít". Megvannak a szutyis kis paktumaik az izraelitákkal, rothschildokkal, olajmilliárdos arabokkal, nem tudom kivel.
Szerintem komolyabb összeomlás esetén segítséget várni a magyar (bármilyen) politikai, gazdasági, egyéb "elittõl" balgaság, naivitás.
törölt tag -gl
07-09-2015, 08:38 PM
Nem feltétlenül erre gondoltam.
Hanem arra, hogy fellépnének-e esetleg támadóan az emberekkel szemben, például vírus esetén (ami szerintem a legvalószínûbb forgatókönyv) útlezárások, karantén. Kényszerintézkedések, kiürítések, karantén táborok. Ilyenekre gondolok.
Persze, vagy csak hagynák õket elpusztulni.
Amíg õk biztonságban lehetnek a pénzükkel, addig a szavazatok és a hatalom szerzése jár a fejükben, úgyhogy ha tesznek valamit, az propagandacélokat használ. Ha viszont túl nagy a baj, akkor mindegyik nagy formátumú politikus a saját s.ggét menti.
Unicornis
07-10-2015, 11:02 AM
Hát hogy, hogyan készül az elit az összeomlásra? Arra itt egy jó kis Sci-fi.... (sci-fi??) Papica tollából.
Nagyon jó novella!
Lehet hogy beszéltünk már róla itt a fórumon, akkor bocsi!
https://mega.co.nz/#!1BYi3LBB!B8u9XIzMlc4yMlXdgbsRvNl_SFHcKtgUKN4UKC1 iSAs
Morpheus
07-22-2015, 06:11 AM
Megyénként 4-5, stómanok által vezetett gazdaság. Több száz hektár, szürkemarha, tejelõtehén, disznó, juhok. Százasával. Minden pályázatot megnyernek, minden támogatást megkapnak, de nem pénzlenyúlás. Beforgatják a pénzt. Állat, takarmány, új kutak. Õk fogják etetni a hatalmat kiszolgáló cselédséget. Nézz szét és láss.
Morpheus
07-22-2015, 06:13 AM
Van ami volt honvédségi területeken épült. Hangárak, alagutak, források, stb. Nógrádban legalább öt ilyen van, de kiderült egy barátomról is. Csodálkoztam is, honnan van pénze 300 hektárra a bakonyban.
Rozsomák
07-22-2015, 07:29 AM
Nagyon elgondolkodtam én is azon a támogatásokon, amik a kisgazdaságot favorizálják a gazdaságosabb ésszerûbb nagygazdaságokhoz képest. Összeomláskor a nagygazdaságok nem életképesek, a kisgazdaságokat meg az elitt lerabolhatja mert életképes.
mzperiksz
07-22-2015, 08:26 AM
Hogyan készülnek?
Építik a vasfüggönyt hogy ne lehessen elmenekülni.
Ugye nem arra a rozzant déli kerítésre gondolsz? :haha: Meg aztán ki akarna pont Szerbiába (illetve Újvidékre) menekülni? Szerintem mindenki nyugat felé indulna meg.
mzperiksz
07-22-2015, 09:03 AM
Most még szerbia, aztán jön a többi határ.
Szerinted miért a határtól ~25 méterre húzzák fel? Mögé jön az aknamezõ...
Én úgy tudom hogy azért, mert csak látszatintézkedés és mivel 25 méterrel beljebb van, így ha megállnak a vándorlók, akkor ugyanúgy el kell helyezni õket, mivel jogilag már Magyarországon tartózkodnak.
Valahogy aknamezõt valószínûtlennek tartom, a kerítés meg nem véd az érkezõktõl, akkor viszont a távozókat se állítaná meg. De ez csak az én véleményem. :)
Unicornis
07-22-2015, 10:47 PM
Szerintem a hatalmi elit itthon, nagyon is tisztában van a helyzettel és a jövõbeli kilátásokkal!
Erre is utal, hogy Orbán állítólag nagy horderejû bejelentést készül tenni szombaton Tusnádfürdõn!
http://index.hu/belfold/2015/07/22/tusnadfurdo_elozetes/
Nagyon kíváncsi leszek hogy mirõl lesz szó. Annál is inkább mivel valószínûleg a "mi" tágabb környezetünkbõl is kaphat, illetve kaphatott információkat. Van egy tippem hogy ki lehet az egyik háttérember, illetve szellemi mûhely.....
Érdemes elolvasni a cikket!
http://www.tmkronika.hu/hirek/uresek-az-allami-elelmiszerraktarak
Hogy a készlet többi részével, az élelmiszer-tartalékkal mi lett, eladták, megsemmisítették vagy továbbra is õrzik valahol, arra rákérdeztünk a Miniszterelnökségnél, de egyelõre nem érkezett válasz.
http://www.atv.hu/videok/video-20160907-sallai-robert-benedek
...elgondolkodtató!
Unicornis
09-08-2016, 12:48 AM
Szerintem ez arra volt jó, hogy lenyúlták, és átszállították a saját, és a haverok raktáraiba az élelmiszer készleteket!
De lehet hogy simán csak eladták, és szétdobták az árát maguk között....
shadow177
09-08-2016, 07:28 AM
Csak és kizárólag arra készülnek, hogy magukat óvják, illetve hogy maradjon erejük továbbra is lerabolni a vidéket és kirabolni a lakosságot.
Még az eddigi aparatcsikok sem érdeklik majd õket. A bírók, ügyészek, bûnsegédi hívatalnokok mehetnek a levesbe.
Másra nem készülnek. Minden évben meglepetésként éri õket hogy télen hideg van és hó, de az is az újdonság erejével hat, hogy nyáron meleg van.
GAZDA
09-08-2016, 09:55 AM
Miért ésszerûbb egy nagy gazdaság mint egy kicsi?
Sziasztok,
A nemet polgari vedelmi ajanlas: 24.08.2016 Konzeption Z ivile Verteidigung (KZV) (https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Broschueren/2016/konzeption-zivile-verteidigung.pdf?__blob=publicationFile)
google tranlate (https://translate.google.hu/translate?sl=de&tl=hu&js=y&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fwww.bmi.bund.de%2FSharedDocs%2FDow nloads%2FDE%2FBroschueren%2F2016%2Fkonzeption-zivile-verteidigung.pdf%3F__blob%3DpublicationFile&edit-text=)
Par erdekesebb resz kiemelve (bocs, maradt a google forditas):
7.3 Az Állami Sürgõsségi felkészültség különösen biztosítja a minimális ellátás teljes népesség ivóvíz legalább 14 nappal azután, hogy az elõírásoknak víz befagyasztását és az elfogadott törvény a konkretizációjaJogszabályok a jelenlegi változat. Az alapvetõ szükségletek ivóvíz
- 15 liter fejenként és naponta,
- 75 liter ágy napi kórházi és ápolási intézményekben
- 150 liter ágy naponta az intenzív ellátáshoz,
- 40 liter állattartó egység naponta.
A textúra nem lehet káros.
14 napon belul nem biztos, hogy adnak ivovizet!
7.4 az egyén szemrehányás élelmiszer-ellátás egy tíz napos idõszakban annak érdekében, hogy megfelelõ személyi rendelkezés, hogy támogassa a kormányzati intézkedések.
10 napra mindenki tartalekoljon elelmiszert.
7.6 Adatátviteli szolgáltatások beleértve Internet-hozzáférési szolgáltatások, E-mail Telepítése és anti-zavarás terminálok és átviteli útvonalak ezeket a szolgáltatásokat.
Az Internet is kritikus, vedendo eroforras (hasonloan, mint a keszkenz, hulladekkezeles, szenyvizelvezetes).
7.10.1. A kórházak vannak általában felszerelt sürgõsségi generátorok független legyen a Networks közmûvek korlátozott ideig (24 óra) az áramot függetlenül.
A lakosság megfelelõ intézkedéseket kell tennie, hogy áthidalja a rövid távú áramkimaradások képes lehet. az tartalmaz megfelelõ Elõkészítõ intézkedések különösen
- Gondoskodni meleg takarókat és ruhát,
- ellátás szén, brikett vagy fa kandalló / kályha,
- ellátás gyertyák és zseblámpák (hajtókar, napelemes lámpák) és Csereizzókat, akkumulátorok, gyufa,
- A feltöltött akkumulátort a számítógépek, mobiltelefonok, telefonok,
- nyújtása napenergiával mûködõ akkumulátortöltõk,
- Gondoskodni hálózattól független rádió,
- készpénz tartalék.
Bel
Nauda
09-09-2016, 03:15 PM
USA-ban szerintetek SHTF esetén ha akkora a baj hogy megnyitják a FEMA táborokat, akkor az önkéntes lesz? Tehát aki szeretne menni azt viszik, aki meg maradni akar mert önellátó azt meg nem? Vagy ha nem megy velük önként akkor elviszik erõszakkal?
Szia,
Azt gondolom logikusnak, hogy 2 fokozat legyen:
-segelyhelyek megnyitasa
-kitelepites
Az esetek tobbsegeben (pl. aramszunet, viz es futes leallasa) semmi indok sincs a kitelepitesre.
Nehany esetben (pl. vegyi katasztrofa, megfekezhetetlen tuz, arviz elonti a teruletet) viszont okkal feltetelezheto, hogy aki marad, az nem eli tul. Ilyen esetben indokolt a kitelepites, ami kotelezo.
Magyarorszagon (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_kitelepites) kitelepiteskor: "Mindenki eldöntheti, hogy a kijelölt befogadó helyre vagy rokonokhoz, ismerõsökhöz megy."
Tehat a dontes arra nem terjed ki, hogy marad!
Annyibol logikus, hogy ilyenkor a javak vedelme a rendorseg dolga, es ez sokkal egyszerubb, ha nem kell valogatni, hogy ki az ott lako, es ki a fosztogato bunozo.
Bel
GAZDA
09-09-2016, 08:24 PM
Ez csak felületesen tûnik ilyen egyszerûnek! Vannak dolgok amiket nem lehet csak úgy otthagyni pl. jószágállománnyal mi van ilyen helyzetben? USA-ban elég jól meg tudták oldani az árvíz elleni védelmet egyénileg is.
WestBam
09-09-2016, 09:49 PM
Mennek az állatvédõk (vagy mentõk, nem tudom mi a pontos megnevezésük) és begyûjtik õket. Ott ilyenekre is van ember/kapacitás. Kutyát-macskát-baromfit, mindent kimentenek amíg vissza nem jut a tulaj a lakhelyére, állatorvosi ellátást is kapnak. Nem vicc ;)
Unicornis
09-10-2016, 12:14 AM
Ez a Német katasztrófa védelmi ajánlás? Hát akkor én ezt erõsen túlteljesítettem......:D
Részemrõl oké! Had menjen....
Másrészt a katasztrófa védelem lokálisan képes jól kezelni a problémákat. Pl.: Árvizek, ipari katasztrófák,
(vörösiszap) De földrengések esetén, már jól jön a külsõ segítség. Mert nagyobb lehet a terület, és több az áldozat. Viszont egy egész országot érintõ vészhelyzetben már tehetetlenek. Mert túl kevesen vannak, és szerintem nincsenek is jól megszervezve. Annyit érnek akkor mint: "fing a viharban"..
Hogy mire lehet tõlük számítani, azt jól megmutatta amikor néhány éve Márciusban leesett az a nagy hó.
Küldték az SMS-t hogy " Ha kifogyott a benzinje, üljön át egy másik autóba" Ennyi!
Teljes összeomlás esetén valami olyat küldenének, (persze ha volna mobiltelefon szolgáltatás)
" Ha elfogyott az élelme egye meg a macskáját" Úgyhogy szerintem aki az állami segítségben bízik az bolond!
A magyar politikai és gazdasági elit is jól feltöltött bunkerekben dekkolna már a második napon, és röhögnének a markukba.
politikai és gazdasági elit is jól feltöltött bunkerekben dekkolna már a második napon
Ez így van!:thumbup
...mint ahogyan mindenki a maga módján próbál "túlélni"....
Van Az a helyzet,amikor az egyénnek el kell fogadnia,hogy magára maradt..."és old meg!"
Mindenki a saját kis életével,családjával,barátaival,jószágaival ,értékeivel lesz elfoglalva....a többiek?....majd ha lesz rá kapacitás!
Az orvos elõször a gyerekeit fogja elhozni az oviból,a rendõr elõször a saját családjának visz ételt,az ács elõször a saját házának tetejét javítja,a politikus elõször a saját dolgait menti...
Nincsen ebben semmi kivetni való!Van az a helyzet amikor a közösség iránt érzett felelõsséget,felülírja az önvédelem ösztöne.Mindenki így fog cselekedni,kétsége ne legyen senkinek e felõl.
Mindenki a saját lehetõsége,befolyása,anyagi helyzete,rendelkezésére álló erõforrások mértékében fog túlélni vagy próbálkozni túlélni!
..ez mindig így volt mióta ember él a földön...és így is lesz!
Ha összeomlik a pénzrendszer,senki nem fog bemenni dolgozni....de miért is menne be?...a semmiért?
Ha akkora a zavargás,káosz kit lõjön le egy rendõr...(mikor nincs annyi lõszer a tárban és ki utasítaná egyáltalán?..és mire?),nem lesz más csak egy ember aki szerencsés,mert jutott fegyver neki.
A tûzoltó nem fog küzdeni kifogyott tartállyal,döglött tûzcsappal...mikor aggódik mi lehet a babával,asszonnyal...
De az elején mindenki csak néz mint a lukinyúl....ha kicsi a geddon...hát a hírekbõl kiderül(ha van),hogy csak pici katasztrófa....hazaszól telón..."minden ok?"...ok!...akkor lehet oltani,kötözni,adót beszedni...
Na de ha nagy a geddon..esetleg kontinensnyi vagy még nagyobb....Na akkor mindenki megy "haza" és menti a saját irháját...kortól,nemtõl,anyagi helyzettõl,politikai hovatartozástól függetlenül...
Unicornis
09-10-2016, 09:05 AM
Ez így van, egyetértek! Teljesen igazad van Doom!
Rozsomák
09-11-2016, 06:47 AM
Az ember azért bemegy dolgozni, mert otthon mit csinál? Az utolsó pillanatig bemegy, mert mi mást csinálna? A munkahely sok ember számára a második otthon, többet tölt a munkatársakkal mint a családdal. Nem is a pénz miatt...Tanácstalan, fix pont a munkahely, tétovázik de bemegy. Ez sok millió emberre vonatkozik, gyárakban mûhelyekben, irodákban, csak akkor nem megy ha szolnak, ne gyere. esetleg az asszony otthon marad a gyerekekkel. Te otthon mit csinálnál? Mennél rabolni? vagy ülnél a rádió, tv elõtt a híreket lesve? Jobb bemenni akkor is ha nincs víz, nincs anyag, csavar, ügyfél, csak ültök és vártok a munkahelyen, aztán hazamentek. Másnap megint bemennek amíg tudnak, ha esetleg jön áru, kirakják, ha jön ügyfél kiszolgálják, ha jön anyag megcsinálják, keveset, de meg.
raktaros
09-11-2016, 02:40 PM
Régen rossz ha azért megy be a munkahelyre valaki mert nem tud otthon mit csinálni :)
Nekem pl. a munkahely egy szükséges rossz, ami az idõmet rabolja.
Bemenni ücsörögni a munkahelyen mikor otthon meg a rengeteg tennivaló, fõleg hogy sosem lehet azt mondani, hogy jöhet bármi, felkészültem.
Ebben a helyzetben már látni konkréten mire kellett volna leginkább felkészülni, talán még jut rá egy kis idõ bepótolni.
WestBam
09-11-2016, 06:46 PM
Egyébként jó kérdés, hogy ha ilyen szitu lenne bemennék-e dolgozni. Egyébként minden bizonnyal ha biztonságban érezném a családot akkor igen. Miért is? Mert onnan tudok vinni haza nagy mennyiségben vizet, élelem a szomszédban lévõ tescoban valamennyi lenne, mindenki ismer mindenkit így mi ki lennénk szolgálva szerintem. Nagyjából fel lehetne mérni a többiek helyzetét is, nyilván a sajátomat nem felfedve.
Bowman
09-12-2016, 07:53 PM
...Ha akkora a zavargás,káosz kit lõjön le egy rendõr...(mikor nincs annyi lõszer a tárban és ki utasítaná egyáltalán?..és mire?),nem lesz más csak egy ember aki szerencsés,mert jutott fegyver neki.
...
Az alföldi nagyonkisvárosban, ahol lakom, e rendõrök a szolgálat végén beautóznak a közeli nagyvárosba, és leadják a fegyvert, lõszert. Ha kezdik a szolgálatot, újra irány a nagyváros. (ha az egészet nem rendõrtõl hallom, el sem hiszem)
Ilyen felkészültség mellett "szolgálunk és védünk"?
Mivel?
Unicornis
09-13-2016, 11:10 PM
Én úgy látom, hogy a hatalom készül egy nagyobb SHTF helyzetre, de csak amolyan fél szívvel-fél lélekkel.
Vagy csak nem akarják az ország nagyobbik részét megmenteni.
Persze most elõször látszik, hogy a kormány elõre gondolkozik, ha csak egy lépéssel is. Eddig mindent csak utólag csináltak.
Lásd a kerítés építése. Most hogy látszik hogy durvulni fog a migrációs helyzet elõre elkezdték építeni a második kerítés sort is. Ez dicséretes! Ez szükséges, de nem elégséges! Ha az EU és Törökország között felbontják a migrációs szerzõdést, (ami egyre valószínûbb) a Törökök ráeresztik (rá zavarják) Európára az ott lévõ migránsokat. Azt is mondta Erdogan, hogy buszokkal fogják a Bolgár-Török határra szállítani õket!
Azaz pár hét leforgása alatt 2-4 millió ember indulhat el a Balkánon nyugat Európa felé! Ezt még a dupla kerítés sem fogja meg! Emlékszetek még a röszkei "csatára" ott csak 3000 migráns csinálta a balhét. Most képzeletben százszorozzuk meg a számukat.. 300ezer! Ennyien áttörnek mint kés a vajon, pláne ha tudják, hogy mögöttük még 3 millió van úton erõsítésnek!
Hiába képezek még ki 3000 határvadászt. Ki merne rájuk fegyvert fogni? No pláne, rájuk lõni? Nincsenek erre felkészítve a határõrök se jogilag, se erkölcsileg, se fizikailag, se logisztikailag. És még a parancsokság sem állna ki értük (ezt tudják õk is)
mindenki féltené a szaros seggét...
Na, képzeljük el megindul az M5-ösön 300-500 ezer migráns.... De elõtte még beugranak Szegedre egy kicsit....
Ennyien együtt már nem kérnek, hanem elvesznek mindent amit csak akarnak! Kaját, autót, pénzt, feleséget, barátnõt, kislányt.....:cry:
És az ország még mindig nincs felfegyverezve, felkészítve, SEMMIRE! Nincs nemzeti gárda, a hadsereg csak jelképes.
Szóval nem látom a logikát, a koncepciót benne. Mire számít, és mire készül az elit?
Zacskóbicska
09-14-2016, 05:23 AM
Azért ne feledjétek, hogy igen nagy a különbség a vidéken, pl. kisebb falvakban élõk és a városi lakosság között egy SHTF esetén. A városokban beindul a hatalmas zûrzavar, aminek napokon belül következménye a városi lakosság nagy részének migrációja a falvak felé. A falvak lakosai besokallnak, féltik a tartalékaikat és belázadnak a városból beáramolni igyekezõk ellen. Közben a falvak és városok között kialakul egy csellengõ tömeg is. Részben kevésbé határozottak, részben olyanok, akik nem jutottak idõben benzinhez, vagy készpénzhez. Valahogyan õk is szervezõdni fognak a túlélésük érdekében. Valószínûsítem, hogy belõlük alakulnak majd ki a fosztogató hordák.
Ádám Csaba
09-14-2016, 05:32 AM
Én úgy látom, hogy a hatalom készül egy nagyobb SHTF helyzetre, de csak amolyan fél szívvel-fél lélekkel.
Vagy csak nem akarják az ország nagyobbik részét megmenteni.
Persze most elõször látszik, hogy a kormány elõre gondolkozik, ha csak egy lépéssel is. Eddig mindent csak utólag csináltak.
Lásd a kerítés építése. Most hogy látszik hogy durvulni fog a migrációs helyzet elõre elkezdték építeni a második kerítés sort is. Ez dicséretes! Ez szükséges, de nem elégséges! Ha az EU és Törökország között felbontják a migrációs szerzõdést, (ami egyre valószínûbb) a Törökök ráeresztik (rá zavarják) Európára az ott lévõ migránsokat. Azt is mondta Erdogan, hogy buszokkal fogják a Bolgár-Török határra szállítani õket!
Azaz pár hét leforgása alatt 2-4 millió ember indulhat el a Balkánon nyugat Európa felé! Ezt még a dupla kerítés sem fogja meg! Emlékszetek még a röszkei "csatára" ott csak 3000 migráns csinálta a balhét. Most képzeletben százszorozzuk meg a számukat.. 300ezer! Ennyien áttörnek mint kés a vajon, pláne ha tudják, hogy mögöttük még 3 millió van úton erõsítésnek!
Hiába képezek még ki 3000 határvadászt. Ki merne rájuk fegyvert fogni? No pláne, rájuk lõni? Nincsenek erre felkészítve a határõrök se jogilag, se erkölcsileg, se fizikailag, se logisztikailag. És még a parancsokság sem állna ki értük (ezt tudják õk is)
mindenki féltené a szaros seggét...
Na, képzeljük el megindul az M5-ösön 300-500 ezer migráns.... De elõtte még beugranak Szegedre egy kicsit....
Ennyien együtt már nem kérnek, hanem elvesznek mindent amit csak akarnak! Kaját, autót, pénzt, feleséget, barátnõt, kislányt.....:cry:
És az ország még mindig nincs felfegyverezve, felkészítve, SEMMIRE! Nincs nemzeti gárda, a hadsereg csak jelképes.
Szóval nem látom a logikát, a koncepciót benne. Mire számít, és mire készül az elit?
Voltam a déli határon 1,5 hete, beszélgettem a rendõrökkel és mezõõrökkel! Nem a második, hanem a harmadik sor kerítést építik, teljes szakaszon kiépült a kamerarendszer és éjszaka helikopterrõl is figyelik a migránsokat. Jelenleg nem használhatnak éles lõszert, de ez változhat...
Biztosan lenne hová fejleszteni, de szerintem ez kezdetnek elég jó védelem! Biztosan nem fogna meg fél millió embert, de azt hiszem akkora tömeget semmi sem tudna megállítani fegyver nélkül...
Zacskóbicska
09-14-2016, 05:36 AM
Hogyan fog erre reagálni pl. egy európai hatalom? Sehogy, mert szerintem erre nincs felkészülve. Próbálják majd a szakembereikkel az optimális megoldásokat keresni, valamiféle médiát fenntartani és mûködtetni. Ötletszerûen hoznak döntéseket. Pl. elrendelik, hogy aki ivóvíz forrással rendelkezik, köteles vizet adni a rászorulóknak. A rászorulók megrohamozzák a kúttal rendelkezõ embereket. Ahol mûködik szivattyú, oda többen mennek annak a reményében, hogy hamarabb és több vízhez juthatnak. Senki nem fog törõdni azzal, hogy a kút gazdájának talán üzemanyagot is kellene adni az aggregátorához ha már nincs áram, így a kút gazdája gyakorlatilag halálra van ítélve és elõbb-utóbb a legfõbb utálat tárgya, a nép ellensége lesz. De ugyanez lesz a disznókat tartó emberekkel is és még sok mással is. Nincs az a hatalom, ami képes lenne megoldani és elhárítani a totális társadalmi és morális összeomlással járó eseményeket, fõként ha azok gyorsan eszkalálódnak. Éppen ezért javasolt a 10 napi önellátás. Addig esetleg ki lehet dolgozni az alapellátás optimális megoldását úgy, hogy a nagy zûrzavar kevésbé következzen be.
GAZDA
09-14-2016, 05:39 AM
Egy kérdésem van : határõröket láttál?
Ádám Csaba
09-14-2016, 06:44 AM
Egy kérdésem van : határõröket láttál?
Magyarországna nincs határõrsége. A rendõrségnek van valami határrendészeti része. A határt tagoltságától, növényzettõl és terepviszonyoktól függõen pár száz méterenként vannak tornyok és ezekben folyamatos a megfigyelés. Rendészeti autók is közlekedtek folyamatosan.
Epp most loptak el a teljes veszhelyzeti elelmiszertatalekot. Illetve mar egy eve eltunt az utolso konzerv is, de most lett belole sok ujsagcikk.
A hatalom egy dologra "keszul": felelmet kelt egy nem letezo veszellyel szemben, aztan hoskent megvedi a semmitol az orszagot. Jobban, mint amikor marciusban ho esett.
Ha valaki esetleg elfelejtette volna: 2013. marcius 14-en a katasztrofavedelem azzal volt elfoglalva, hogy sok kituntetest adjon onmaganak, amiert olyan huseges a parthoz (korabban tomegesen kirugtak mindenkit, aki katasztrofavedelmi vagy polgari vedelmi vezeto volt, hogy legyen hely az elvtarsaknak).
Kozben kialakult egy olyan helyzet, ami idealis a KV szamara: tul nagy esemeny ahoz, hogy lekezelje az autopalyakezelo es az aramszolgaltato, az atlag monikaso nezo is felfogja, hogy milyen jo, hogy mukodik KV, hiszen csak azzal lehet 1 nap alatt kiszabaditani mindenkit a ho fogsagabol es helyreallitani az aramellatast. Kozben tartanak egy szuper-realis orszagos gyakorlatot, mikozben azert 1 napnyi kemeny es celiranyos munkaval felszamoljak ezt a kisebb fajta katasztrofat, tehat nem kell nagyon megeroltetni magukat, mint mondjuk egy Catrina hurrikan eseten kellene.
Na ezt a helyzetet szarta le a KV vezetese, mikozben a tuzoltok, rendorok (pl. a Keszenleti Rendorseg M1-en ragadt emberei a tomegoszlato pajzsukkal astak ki az autokat a hobol), es rengeteg civil kemenyen dolgozott, hogy megmentsej az utakon ragadt ezreket (es az akkor mar celiranyosan az allam altal a csod fele tolt aramszolgaltatok, hogy az aram nelkul maradt sok 10 000 embert ellassak).
A katonak szerettek volna segiteni, de aznap nem kertek a segitsegukbol.
Masnap (15-en) nagy nehezen hajlandok voltak foglalkozni a dologgal: kuldtek SMSt. Sot, egy ido utan meg a katonaknak is megengedtek, hogy segitsenek.
Mivel ekkora az osztrak szervek (leginkabb a voroskereszt es az ottani kozukezelo) mar felszamoltak a sajat kis katasztrofajukat (ami pont akkora volt, mint a mienk), ezert ok is szerettek volna jonni segiteni, de abbol se kertek. Aznap este bemondtak a nagy hazugsagot: "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is".
Aztan 16-an meg kihoztak sok embert a hoakadalyok mogul. Aztan 17-en vegre tenyleg az utolso autopalyan elakadt emberek is elindulhattak (http://index.hu/belfold/2013/03/14/kovesse_eloben_a_nagy_marciusi_hidegbetorest/mire_10_kilometernyi_auto_elindul/). Igen, ezek az emberek 14-en akadtak el, vagyis a 4. napon lettek kiszabaditva!
Sajnos meg ekkor sem a hatosagok altal, hanem az "illegalis" osztrak segitseggel, akikrol azt kozoltek, hogy "katasztrofaturistak (http://ezekmennek.hu/ok-katasztrofaturistakent-akartak-jonni-magyarorszagra-na-azt-nem-lehet/)".
Na, azota lehet tudni, hogy mire lehet szamitani a bajban a hatalom reszerol: ami segitseg jonne kulfoldrol onkent, azt is akadalyozzak.
Bel
shadow177
09-14-2016, 09:49 AM
Erre felé azon röhögtünk napokig hogy innen is akartak az agyontanult katasztrófavédelmi vezetõk BM utasításra tûzoltókat indítani segíteni, az 5. nap mikor éppen magától elolvadt a hó!
GAZDA
09-14-2016, 12:25 PM
Ha felszámolták a kifejezetten a határ védelmét ellátó erõszakszervet akkor ezek szerint nem veszik olyan komolyan a határ védelmet ugye? A többi csak kirakat és mese!
lewy77
01-12-2020, 06:54 PM
https://playtech.ro/stiri/1-mai-isu-surpriza-alarme-15094
lewy77
01-12-2020, 06:55 PM
google fordítóval
lewy77
01-12-2020, 06:55 PM
https://evz.ro/ne-pregatim-de-razboi-decizie-de-urgenta-luata-la-constanta-news-alert.html
ez is google fordítóval
GaborV
01-14-2020, 12:21 PM
Ma beszéltem egy régi cimborámmal aki a HM-ben dolgozik. Néhány érdekesség amit tõle halottam és amit saját szememmel láttam egy "katasztrófavédelmi lerakatban".
- Gyakorlatilag nincsenek tartalékok a rendszerben. a közigazgatásban általában pont annyi ember van amennyi épp el tudja látni a feladatot. A honvédségnél, tûzoltóságnál annyi sincs ami elméleti szükséges létszámszint lenne.
- Az irányítási rendszer hézagos, katasztrófahelyzetben a meglévõ emberállomány irányítása is meglehetõsen kaotikus lenne.
- A tévhitekkel ellentétben viszont az anyagi bázis többé-kevésbé megvan. A szükség-lerakatok fel vannak töltve (rakarók, ágyak, homokzsáknak való, stb stb), viszont hiány lenne ételbõl, világítás nem megoldott és sok helyen a fûtés is nehézkes lenne. Mûszaki felszerelés szükséges mértékben megvan.
- Tehát SHTF szituációban hiába lenne még meg a felszerelés nagyja nem lenne ember aki eljuttassa/használja.
* A fentiek nem csak a katasztrófavédelem-HM duóra igaz, de effektíve a közigazgatásban nincs tartalék, ha kihullik egy KAB-os csaj, nincs aki helyettesítse. Ez látszólag nem nagy gond de pl földrengés után képzeljétek mi mennyiségû személyi iratot kéne pótolni...
* Az EÜ rendszerben nem hogy tartalékok nincsenek, de sok kórház, SZTK, stb így is minimál létszám alatt fut. Szóval itt lenne még egy igen szûk keresztmetszet. A kórházak mûszaki állapotát nem is részletezném.
* A hálózatos infrastruktúra karbantartása is csak épp a "megoldott" szintbe esik, valójában egy 3-as erõsségû rengés tudna annyi kárt okozni a vízhálózatban, hogy akár hónapokra víz nélkül maradjunk.
* Az árvíz-védelem állapota tragikus, a vizügyi igazgatóságok hatáskörét a Fityesz elkúrmány nem csak jelentõsen megcsapta, de nagy mennyiségû embert vettek el tõlük. Emelett már a Lopcsányi éra óta folyamatosan hanyatlik az eszközpark is. Valójában a Tiszán bármikor jöhet olyan árvíz ami ellen semmit nem fog tudni tenni a jelenlegi rendszer. A Dunán jobb a helyzet. Az sem segít, hogy évtizedek óta nincs pénz kotrásra és a hullámtér feltöltõdése önmagában növeli az árvizek méretét.
* Mégnagyobb baj, hogy az összes érintett szakmában kevés a jó szakember, mert azok találtak elsõnek jó állást a magánszektorban / külföldön. Így nagy részint a régi 2. és 3. osztályú munkatársak adják ma a "szakmai elitet". Ez a földhivataloktól a tûzoltó állomásokon át a BTR-es századokig és a virológiai/infektológiai intézetekig egyaránt érvényes.
= a magyar államhatalom sehogy nem készül, de ha akarna se tudna leginkább az emberhiány és a szakértõk hiánya miatt.
+ Klímaváltozás.
A felkészülés sosem volt még ennyire aktuális.
Európában talán Svájc az egyetlen ország, ami tudatosan készül SHIFT helyzetekre - legalábbis róluk olvastam ilyen hírt. De ott a lakosság is "be van oltva", hogy ne csak várjon a sült galambra, hanem tegyen elõkészületeket, legyen tartaléka. Ha jól tudom, ott törvényi elõírás, hogy minden újonnan épülõ ház alatt óvóhelyet kell építeni. Vajon mit szólnának egy ilyen törvényhez a magyarok, ha emiatt még magasabbak lennének az ingatlan árak? Vagy ha félévvel ezelõtt hoztak volna egy törvényt, amiben elõírják, hogy minden családnak 3 havi tartós élelme otthon, valamint 20 db arcmaszk/fõ? Nem csak a kormánnyal van itt baj, hanem a lakossággal is.
varég
02-28-2020, 07:38 PM
Európában talán Svájc az egyetlen ország, ami tudatosan készül SHIFT helyzetekre - legalábbis róluk olvastam ilyen hírt. De ott a lakosság is "be van oltva", hogy ne csak várjon a sült galambra, hanem tegyen elõkészületeket, legyen tartaléka. Ha jól tudom, ott törvényi elõírás, hogy minden újonnan épülõ ház alatt óvóhelyet kell építeni. Vajon mit szólnának egy ilyen törvényhez a magyarok, ha emiatt még magasabbak lennének az ingatlan árak? Vagy ha félévvel ezelõtt hoztak volna egy törvényt, amiben elõírják, hogy minden családnak 3 havi tartós élelme otthon, valamint 20 db arcmaszk/fõ? Nem csak a kormánnyal van itt baj, hanem a lakossággal is.
Sõt, minden 18+ személy(kivéve mentális gondok) köteles otthon lõfegyvert tartani(az állam biztosítja), és évente lövészetre járni....
Ha úgy adódik, akkor pár perc alatt kiosztják a hozzávalót a helyi illetékesek...
fater.lajos
03-02-2020, 06:57 PM
https://evz.ro/ne-pregatim-de-razboi-decizie-de-urgenta-luata-la-constanta-news-alert.html
ez is google fordítóval
KONSTANCA amerikai haditámaszpont lett. Patriot ütegek, hajók. Így a város Orosz és közel-keleti célpont lett. Persze hogy felújítják a polgárvédelmi bunkereket...
Ez nem felkészülés. Szerintem...
Sziasztok,
Nebih: élelmiszertartalékolási útmutató. (https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1171081/elelmiszertartalekolasi_utmutato_vegleges.pdf/)
Bel