View Full Version : Mosás
törölt tag -gl
07-09-2015, 09:31 PM
Mosás anélkül, hogy vízbe áztatnád a kezed, vízálló zsákkal (ami másra is használható) kevés vízzel és samponnal.
https://www.youtube.com/watch?v=sKK4ZRFceQw
+
Sokáig kerestem hasonló zsákot, végül jelenleg a decathlonban kapható piros 20 literes tribord vizitúra zsák vált be. Ez nem csöpög.
Még nem teszteltem, nem tudom mennyit fog bírni.
törölt tag -gl
07-29-2015, 08:27 PM
Update: teszteltem a tribord zsákot, bírja, tökéletes, de hosszútávra vastagabb, masszívabb zsákot ajánlok, ami fekete, így a nap könnyedén felmelegítí, de mûködik amúgy.
Az egyik legérzékenyebb dolog, a mosás, megoldható egy vízálló zsákkal.
sukran4fish
10-14-2018, 12:25 PM
Én mostanában Hand-plunger + bucket kombinációt tesztelgetek otthon. Vécépumpa fejet raktam egy hosszabb nyélre, és forró/meleg vizes hordóba reszelek szappant majd olyan 10-15 percig "köpülöm". Sajnos nem vagyok elájulva az eredménytõl, a ruhák ugyan tiszta illatúak de erõsen szürkések maradnak, koszosnak tûnnek a zoknik pl. A durvább szennyezõdéseket sem tünteti el, azokat muszáj kézzel átmosni újra. Még próbálkozom másféle szappannal és a 10-15 perc emelésével de nem valami könnyû munka.
Alpha
10-14-2018, 01:37 PM
Én mostanában Hand-plunger + bucket kombinációt tesztelgetek otthon. Vécépumpa fejet raktam egy hosszabb nyélre, és forró/meleg vizes hordóba reszelek szappant majd olyan 10-15 percig "köpülöm". Sajnos nem vagyok elájulva az eredménytõl, a ruhák ugyan tiszta illatúak de erõsen szürkések maradnak, koszosnak tûnnek a zoknik pl. A durvább szennyezõdéseket sem tünteti el, azokat muszáj kézzel átmosni újra. Még próbálkozom másféle szappannal és a 10-15 perc emelésével de nem valami könnyû munka.
Szappan helyett próbálkozz nátrium-karbonát szódabikarbóna keverékkel. Fehér ruhák esetében nátrium-perkarbonáttal. Citromsavas hideg elõáztatás ajánlott mindkét esetben. (Színeseknél okosan a citromsavval)
Olcsó, nagy mennyiségben felhalmozható és környezetbarát.
Tetszik a téma, épp ma volt nekem is eszemben a vegyszer-mentes tisztítás fogalma.
BragBOL
10-14-2018, 06:53 PM
Szerintem az a leghatékonyabb, ha kidobjuk a vizes ruhát a 10. emeletrõl néhányszor! :haha:
Esetleg berakni 2 vízálló mélynyomót egy kádba és pár ezredmásodpercnyi késleltetéssel belenyomni valami technót vagy metált... :haha:
fater.lajos
10-15-2018, 08:21 AM
A szappant elõre oldd fel meleg vízben elõzõ nap. Ezt az oldatot használd a mosáshoz. A mosáshoz meg próbálkozz egy felültöltõs automata roncsának és egy kerékpárnak a frigyével. Ilyet Egyiptomban láttam a magyar barátomnál a semmi közepén.
BragBOL
10-17-2018, 07:13 AM
Most láttam egy kerékpárost:
4:30
https://www.youtube.com/watch?v=jPC9h-75QsU
sukran4fish
01-27-2023, 01:23 PM
Ezt is updatelném 5 év távlatából (te jó ég, 5 év?!). A módszerrel volt gond, mert pesti tahó voltam gondolom, és nem is gondoltam át mit is csinál tulajdonképpen egy mosógép. Kezdjük azzal, hogy a szappan/szódabikarbóna/stb. csak fellazítja a felületen található anyagokat, ez történik tulajdonképpen első körben, amikor a pumpával vagy akár kézi mosásnál kézzel amennyire lehet beledolgozod a szövetekbe. Amikor kiöntöd a vödröt, a szövetanyagban még mindig a fellazított koszos víz van, azzal szívta meg magát, így MINDENKÉPPEN kell egy második kör is amikor tiszta vízzel újra eljátszod a "köpülést", majd ezt kiöntve a különbség ég és föld lesz. Azóta is ezt használom, a centrifugálás kézzel nem igazán kivitelezhető értelmes keretek között (ezt a fentebb említett biciklis módszer viszont úgy képzelem megoldja ha van hozzá helyed), igy marad a kézzel való kicsavarás amit felülről lefele haladva érdemes, minnél inkább összefogva az anyagot akár több rétegbe hajtva amennyire bírod, így nem gyűrödik annyira hosszútávon. Igazából ez melósabb tud lenni, mint maga a "mosás".
Magához a cucchoz annyit tennék hozzá, hogy egy 40 literes hordót használok, relatíve hangos tud lenni ahogy súrlódik a fa a műanyag furatban, ezért érdemes 1-2 milliméterrel nagyobb helyet hagyni neki (bár igy is lesz hangja), én koronafúrót használtam végül a pontosabb lyukhoz (körvágónak is hívják). A pumpa gumiját is érdemes sok helyen megfúrni a jobb vízáramlás miatt. Tulajdonképpen ez egy teljesen korrekt leírás, de aki annyira pesti tud lenni mint én annak érdemes többször elolvasni és mindent pontosan követni: How to make a 5$ bucket washing machine (https://www.primalsurvivor.net/diy-bucket-washing-machine/). Vízzel óvatosan érdemes bánni és csak a nagyon szükséges mennyiséget használni, mert könnyen "megesz" annyit, mint egy mosógép.
Mi kézzel mostunk tél előtt egy rakás ruhát.
Nagy vödörbe ruhák, rá a mosószer. forró vizet rá, jól megnyomkodni egy karóval, hogy a mocsok kijöjjön belőle. Állni hagyni vagy 20-30 percet. Utána kivenni belőle, kicsavarni, üres vödörbe tenni. Rá a tiszta vizet ami már lehet hideg. Jól megnyomkodni, hogy még jöjjön ki belőle kosz és a mosószer. Kiönt, ruha kifacsar. Újra tiszta víz és vödör, nyomkodni, kiszedni, kifacsarni. 2-3 ilyen öblítés kell neki, aztán tiszta lesz.
A többit megoldotta a centrifuga és a szárító. :)
Az biztos hogy mosógéppel ezerszer könnyebb mosni mint kézzel...