View Full Version : Könyvek vízhatlan és sérülés mentesen szállítása, tárolása
survivorman
07-27-2015, 06:51 PM
Nem láttam még ezzel kapcsolatban írást ezen az oldalon, de úgy gondolom hogy nagyon fontos dologról van szó. Mindenki visz valami túlélési könyvet a BOB vagy INCH táskájában. De ha csak úgy bedobjuk a táskába, nem sokáig fogja bírni. Szétszakad, kiesnek a lapok, elázik hamar tönkremenne. Ki mit javasol, miben tároljuk a könyvet ? Amibe vízhatlanul van, és a sérülésektõl is védi. Kinek mi a javaslata?
WestBam
07-27-2015, 07:48 PM
Legolcsóbban nejlonszatyorba tekerve. Drágábban simítózáras tasakba (http://www.remenyi.hu/Simitozaras_zarotasakok), még drágábban valamiféle vízhatlan táskában (https://www.mall.hu/vizi-zsakok/seatosummit-ultra-sil-dry-sack-09?v=418022001). Más nekem nem jut eszembe, hacsak egy vízálló ebook reader (http://www.pcadvisor.co.uk/review/ereaders/kobo-aura-h2o-review-3589533/) nem játszik rajta digitális formában az összes könyveddel bár ha annak baja lesz akkor nem lesz mit olvasni.
mmilan21
07-28-2015, 05:11 AM
A legjobb ha a könyv tartalmát memorizálod és Begyakorlod.
Maximum csak a Herbáriumot vinném magammal, mert abban sok gyógynövény van jellemezve illusztrációkkal.
A könyv súlyát megspórolva vihetsz egyéb dolgot is.
Persze egy kisebb súlyú könyv még azért beleférhet.
Egy mélyhûtõs(ez erõsebb az átlagnál) nejlontasakba raknám a könyvet, majd bekötözném úgy hogy ne menjen bele víz.
survivorman
07-28-2015, 05:54 AM
Ez a simítózáras tasak megoldás tetszik a legjobban, hol lehet ilyet kapni milyen boltokban ? (ha nem tudok venni sehol, akkor marad az erõs reklámszatyor, az a vastag anyagú, tudjátok nem az a vékony mint a tesco szatyor)
survivorman
07-28-2015, 06:04 AM
De lehet hogy mélyhûtõs nejlontasakot veszek. Az hogy néz ki ? Képet tud valaki mutatni ?
varég
07-28-2015, 10:35 AM
Ha könyvet cipelnék, akkor simítózáras tasakban vinném, mellé egy szilika csomagot(pl. cipõkhöz adják, páramegkötésre), illetve nyomatnék bele CO2-t, pl. szóda patronból...
De a könyv súly, helyette szerszám/élelem...
Parasztcipo
03-27-2018, 08:19 PM
A súly miatt jó lenne egy saját túlélõkönyvet összevágni. Csak azt a részt kimásolni a már meglévõ könyvekbõl, amelyiket fontosnak tartod, pl. nem egy 1000 oldalas lexikont a csomózási technikákról, hanem 2-3 oldalnyit azokról a csomókról, amelyiket valóban meg tudsz csinálni a nálad lévõ kötélbõl és van is értelme (pl. a Börzsönyben nem lesz szükséged vitorla rögzítõ csomókra).
Viszont azzal mindenképp egyetértek, hogy egy jó növényhatározó szükséges, ha nagy valószínûséggel sokáig a szabadban kell lenned. Érdemes lehet a BOL-ban is szakirodalmat tárolni.
A zacskónál nincs jobb ötletem a vízhatlan tárolásra, de én mindenképp tennék egy átlátszó borítót is a fontosabb könyvekre, olyat, amit általánosban használtunk. Nekem anno a szendvics, kiborult tea stb.... mellett hasznosnak bizonyult az iskolatáskában. Szerintem sokat javíthat a könyv élettartamán.
fater.lajos
03-29-2018, 08:46 AM
A növényhatározó használatát sokáig kell tanulni, gyakorlat kell hozzá. Egy csomó növény, annak fajtái, fajtaváltozatai nincsenek benne (a legvastagabban se). Nagyon könnyen mellé lehet nyúlni! Csak akkor tedd be a cuccba, ha már jól tudod használni!
Parasztcipo
03-29-2018, 09:26 AM
Melyik határozót ajánlod lelkes kezdõknek?
fater.lajos
03-31-2018, 12:29 PM
Jávorka-Csapodi Kis növényhatározó Minél régebbi kiadás, annál kevesebbet vettek ki belõle. Az enyémben még szerepel a vadkender is...
mmilan21
03-31-2018, 05:51 PM
A súly miatt jó lenne egy saját túlélõkönyvet összevágni.
...
Érdemes lehet a BOL-ban is szakirodalmat tárolni.
A zacskónál nincs jobb ötletem a vízhatlan tárolásra, de én mindenképp tennék egy átlátszó borítót is a fontosabb könyvekre, olyat, amit általánosban használtunk. Nekem anno a szendvics, kiborult tea stb.... mellett hasznosnak bizonyult az iskolatáskában. Szerintem sokat javíthat a könyv élettartamán.
Idõvel aztán egyre kevesebb könyvre, oldalra van szükség. Késõbb már a képek, az illatok, a hangok, a tapintható részletek, a rutin, a rengeteg kiegészítõ információ mind mind az az ember elméjébe ég, ami vízálló, nem foglal súlyt és mindig kéznél... illetve fejben van.
Parasztcipo
07-06-2018, 09:34 PM
Idõvel aztán egyre kevesebb könyvre, oldalra van szükség. Késõbb már a képek, az illatok, a hangok, a tapintható részletek, a rutin, a rengeteg kiegészítõ információ mind mind az az ember elméjébe ég, ami vízálló, nem foglal súlyt és mindig kéznél... illetve fejben van.
Szerinted mennyi ideig fontos, hogy a könyv bírja? Szerintem 2-3 évet kéne kibírnia amíg túlélsz pár teljes évet és kiderül mikor mire van szükség.
Antikváriumban simán a polcra vannak dobálva a könyvek, de 60-80-100 évet még úgy is simán kibírnak.
st.jimmy
07-07-2018, 05:24 AM
De azért ott nincs túl sok nedvesség és hõingás... vagy ha van, akkor az egy elég vacak antikvárium :D
mmilan21
07-07-2018, 05:36 AM
Szerinted mennyi ideig fontos, hogy a könyv bírja? Szerintem 2-3 évet kéne kibírnia amíg túlélsz pár teljes évet és kiderül mikor mire van szükség.
Akár 1 év is elég lehet, mert ha mondjuk havonta átolvasod az egészet és ami kell azt gyakorlatba ülteted(a többibõl megjegyzed amit tudsz), akkor már lesz egy jó alapod a továbbiakhoz. Persze csak akkor ha addig sikerül átvészelned a mostohább körülményeket.
Egy könyv információmennyisége viszont kevés lesz. Kivéve persze, ha valami válogatott túlélõ könyvecske gyûjteményt (bibliát) viszel magaddal alapból.
Viszont az elsõ és legfontosabb, hogy ne akkor akarj elkezdeni megtanulni túlélni, sõt élni a mostohább körülmények között, amikor beüt a gebasz.
Hanem ennek az alapozását kezdd el mondjuk most.
Legyen egy alap tudásod, ahol csak lehet gyakorlati tapasztalattal és csak azt tartsd magadnál gebasz után könyv formában, amit még nem tudtál elsajátítani és gyakorlatba ültetni addig.
varég
07-07-2018, 04:32 PM
...
Viszont az elsõ és legfontosabb, hogy ne akkor akarj elkezdeni megtanulni túlélni, sõt élni a mostohább körülmények között, amikor beüt a gebasz.
Hanem ennek az alapozását kezdd el mondjuk most.
Legyen egy alap tudásod, ahol csak lehet gyakorlati tapasztalattal és csak azt tartsd magadnál gebasz után könyv formában, amit még nem tudtál elsajátítani és gyakorlatba ültetni addig.
Ez a lényege az egésznek, mert nem akkor kell elkezdeni pl. a tûzgyújtást gyakorolni, amikor a fagyhalál fenyeget... ;)
Parasztcipo
07-07-2018, 08:03 PM
Növényhatározó, elsõsegély (ezt az egyet nem igazán lehet élesben elõre gyakorolni, az ember van hogy évekig nem kerül olyan helyzetbe hogy segíteni kéne valakin) ebbõl a két témakörbõl gondoltam a BOB-ba. Nyilván kell a pl. növénygyûjtéshez is gyakorlat, de stresszhelyzetben nagy megnyugvást okozhat szerintem, ha ellenõrizheted hogy tényleg jót szedtél-e le. Otthonra meg természetesen növekszik lassacskán a könyvtár, minden témakörbõl megveszem, amit megengedhetek magamnak, antikváriumokban szoktam vadászni és tényleg lehet 50-100 Ft-ért is kincseket venni. BOL sajnos még nincs, de ott is biztos tartanék valamit, ha lenne. Ti mennyire tartjátok azt életszerûnek, hogy pl. könyvbõl megtanulni kemencét építeni? Csak mert úgy gondolom, hogy ha tartunk is ilyen jellegû szakirodalmat azért kicsit az esélye hogy valami értelmeset sikerüljön belõle kihozni, fõleg hogy SHTF szituáció esetén nem tudsz kiugrani a TÜZÉP-re alapanyagért. Azért hoztam ezt fel példának, mert jövõre tervezem, hogy építtetek egyet, tehát ez meglesz, ennek nem állnék neki akkor sem, ha doktori disszertációk sora állna róla a polcaimon.
Ez a lényege az egésznek, mert nem akkor kell elkezdeni pl. a tûzgyújtást gyakorolni, amikor a fagyhalál fenyeget... ;)
Igaz, bár ahhoz sem árt néhány száraz könyv. :haha:
mmilan21
07-08-2018, 08:46 AM
Ti mennyire tartjátok azt életszerûnek, hogy pl. könyvbõl megtanulni kemencét építeni? Csak mert úgy gondolom, hogy ha tartunk is ilyen jellegû szakirodalmat azért kicsit az esélye hogy valami értelmeset sikerüljön belõle kihozni, fõleg hogy SHTF szituáció esetén nem tudsz kiugrani a TÜZÉP-re alapanyagért. Azért hoztam ezt fel példának, mert jövõre tervezem, hogy építtetek egyet, tehát ez meglesz, ennek nem állnék neki akkor sem, ha doktori disszertációk sora állna róla a polcaimon.
Ha van készséged, elszántságod a saját kezes munkavégzés terén és láttál már párszor rendes kõmûveseket dolgozni, esetleg falaztál/vakoltál is már, akkor össze fogsz tudni rakni egy (nem tökéletes de) már használható kemencét.
Amúgy meg nem kell ragaszkodni feltétlenül a könyvekben leírt alapanyagokhoz.
Agyagból is el lehet készíteni, nem kell hozzá feltétlenül égetett tégla.
Vagy malter helyett agyaggal is lehet falazni az égetett téglákat és hasonlók.
Ugyanakkor számos helyen és módon lehetséges hibázni az építés során, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Érdemesebb egy kevésbé összetett kemencetípus megépíteni elsõre.
A könyvbõl/internetrõl tanuláshoz:
Nem olyan rég nekiálltam egy ostort készíteni. A nyelét viszonylag egyszerûen össze tudtam hozni ahogy az ostorrész csatlakozását is.
Maga az ostorrész elkészítése tart sokáig. A belseje elkészült némi anyagkeresés, összefonás és bandázsolások után.
A külsejét kígyóbõr szövéssel elkészíteni viszont nem kis kihívást jelent.
A szövés technikáját sehol sem tudták(mondjuk nem is akarták ahogy láttam) rendesen bemutatni képeken keresztül, így magamnak kellett rájöjjek a mikéntjeire.
Szõni szõttem, fonni fontam már eddig is többször(a kettõnek a keveréke lényegében), ezért volt némi elképzelésem róla és néhány próbálkozás után végül sikerült is összehozni.
Az arányokat viszont sehol nem említették meg, szóval arra nekem kellett rájöjjek, hogy mondjuk milyen széles bõrcsíkok is kellenek egy 16-os kígyóbõrszövéshez x átmérõvel rendelkezõ ostor belsõ esetén.
Így is nagyobb lett a külseje a kelleténél, de legalább már tudom közelítõleg az optimális arányokat.
Lassan készülget és remek elfoglaltságot jelen számomra.
Én azt mondanám, addig legyen veled a könyv, amíg élsz. Idõnként nem árt frissíteni a tudást, megfakulhat, kophat, esetleg rosszul is vésõdhetnek be dolgok.
Rozsomák
07-17-2018, 03:55 PM
Ha van készséged, elszántságod a saját kezes munkavégzés terén és láttál már párszor rendes kõmûveseket dolgozni, esetleg falaztál/vakoltál is már, akkor össze fogsz tudni rakni egy (nem tökéletes de) már használható kemencét.
Amúgy meg nem kell ragaszkodni feltétlenül a könyvekben leírt alapanyagokhoz.
Agyagból is el lehet készíteni, nem kell hozzá feltétlenül égetett tégla.
Vagy malter helyett agyaggal is lehet falazni az égetett téglákat és hasonlók.
Ugyanakkor számos helyen és módon lehetséges hibázni az építés során, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Érdemesebb egy kevésbé összetett kemencetípus megépíteni elsõre.
A könyvbõl/internetrõl tanuláshoz:
Nem olyan rég nekiálltam egy ostort készíteni. A nyelét viszonylag egyszerûen össze tudtam hozni ahogy az ostorrész csatlakozását is.
Maga az ostorrész elkészítése tart sokáig. A belseje elkészült némi anyagkeresés, összefonás és bandázsolások után.
A külsejét kígyóbõr szövéssel elkészíteni viszont nem kis kihívást jelent.
A szövés technikáját sehol sem tudták(mondjuk nem is akarták ahogy láttam) rendesen bemutatni képeken keresztül, így magamnak kellett rájöjjek a mikéntjeire.
Szõni szõttem, fonni fontam már eddig is többször(a kettõnek a keveréke lényegében), ezért volt némi elképzelésem róla és néhány próbálkozás után végül sikerült is összehozni.
Az arányokat viszont sehol nem említették meg, szóval arra nekem kellett rájöjjek, hogy mondjuk milyen széles bõrcsíkok is kellenek egy 16-os kígyóbõrszövéshez x átmérõvel rendelkezõ ostor belsõ esetén.
Így is nagyobb lett a külseje a kelleténél, de legalább már tudom közelítõleg az optimális arányokat.
Lassan készülget és remek elfoglaltságot jelen számomra.
Tavaly nyáron kb 3 óra alatt dobtam össze :)8339
Rozsomák
07-17-2018, 03:58 PM
A következõ generáció számára nem kell megõrizni? Azok menjenek a levesbe. Mekkora egy önzõ társaság. :)