PDA

View Full Version : kérdések-válaszok ?

astonferi
08-05-2015, 08:16 AM
megpróbálok Doom ötlete mentén feszegetni kérdéseket és saját tapasztalatokat gondolatébresztõnek
nem lesz igazság mert nem tudjuk melyik a legjobb kés, autó, hátizsák stb. olyan mint a NÕ mindenkinek más tetszik

astonferi
08-05-2015, 08:41 AM
elsõ - jármûvek
számomra : benzin - automata - összkerék.
miért ?
összkerék jobb tapadás stabilabb úttartás ( nem kell terepre menni )
automata váltóval egy kéz és egy láb sérülése esetén is vezethetõ
vezetni nem tudó embert könnyebben megtanítasz vezetni.
benzin miért ?
+ pozitívum
benzin csendes ,
egyszerûbb szerkezet
kis hozzáértéssel javítható egy része
benzin nem fagy meg nem dermed le
egyszerûbb szûrõvel koszt jobban bírja.
nincs kettõs tömegû lendkerék.
- negatív
többet fogyaszt
benzin tárolása 1 - 1,5 év
kisebb nyomaték
akku nélkül (gyenge akkuval) nem megy
persze lehet még + - keresni de ez a fõ vonal
dizel hangos még a modernek is és a modern motorok nagyon üzemanyag érzékenyek.
nem tudsz porlasztó csúcsot, izzító gyertyát cserélni míg a benzinesen a gyertya csere nem nagy meló.
dizelben nagy a nyomaték de a magas fordulat számot nem bírja sokáig.
megy lemerült akksival is max nem használsz inedeszet meg világítást.
tartalék alkatrész:
öninditó , generátor, gyertya ( benzineshez ) üzemanyagszûrõ, levegõ, olaj szûrõ motorolaj
azt gondold végig hogy 1000 km megtétele kb.100 liter benzin megpakolva terhelve a kocsi nem fog 6-7 liter enni aki ezt nem fogadja el csak hazudik magának.
ezek fényében számomra két ideális autó van
VW Touareg 3,2 V6 benzin.
jól bírja a patkázást, kisebb akadályokat masszív erõs futómû terhelhetõ majdnem 700 kg-val
vagy Skoda Oktávi Scout 1,8 benzin 4X4 emelt hasmagasság 150 Le elég pont
ezek az én véleményeim és elképzelésem de mindenki izlése szerint választ

astonferi
08-05-2015, 09:03 AM
kettõ - kések
na én nem vagyok késbuzi így nekem mindegy ami a kezembe akad azt használom.
konyhában egy kerámia kés
nálam pedig egy Gerber van igaz 9 cm a pengehossz és a felsõ él fele is élezve van.
valamint egy victorinox hutsman amit most cserélek victorinox outrider-re
van kép csak nem engedi feltõlteni nem tudom miért

astonferi
08-05-2015, 10:20 AM
5964

astonferi
08-05-2015, 10:30 AM
három - eü
gebasz után nagy gond lesz az orvosi ellátás hiánya. apróbb sérülések elfertõzõdhetnek a végzetes lehet. vakbél, epe gyulladással nem tudunk mit kezdeni majd az halálos és fájdalmas dolog lesz. csont törés ha elmozdult béna kezet lábat eredményez. ezért mindig óvatosan és megfontoltan cselekedj.
fogászati gondok is komoly bajt okoznak de egy idõ után kihal a gyökér és szétrohad a fog. hosszú fájdalmas dolog.
kötszer, fertõtlenítõ, antibiotikum a rendszer része. két molle zsebben ami akár táskára akár övre tehetõ. maszk gumikesztyû hegyekben, csipesz, betadin és gyógyszerek. van amit hûtõben tárolok mint tetran kenõcs. fenisztil, nurofen szirup,
és kötszer több csomagban hogy mindenkinél legyen és ne vesszen el minden egyszerre.

astonferi
08-05-2015, 10:35 AM
59715972597359745975597659775978597959805981

D - törölt tag
08-05-2015, 02:10 PM
megpróbálok Doom ötlete mentén feszegetni kérdéseket
Nyugodtan tesó,Tied a pálya!
Az enyém pár komoly fórumtagon kívül senkit nem érdekelt,ezért töröltettem!
Te szimpatikusabb vagy a Fórum közösségnek ,amit teljesen megértek és elfogadok! Sok sikert a próbálkozáshoz,remélem ha Te töltesz fel valamit a fórumra,ami érték,az többeket érdekel majd! :thumbup

varég
08-05-2015, 03:10 PM
három - eü
gebasz után nagy gond lesz az orvosi ellátás hiánya. ...

Szerintem orvos az akad, de nem lesz mivel gyógyítson...
Viszont ha akad megfelelõen képzett ember, valamivel "meg kell fizetni a tudását", legyen az szolgáltatás, vagy cseretárgy...

astonferi
08-05-2015, 06:30 PM
Nyugodtan tesó,Tied a pálya!

magam miatt csinálom inkább mert unatkozom meg hogy képbe legyünk a valósággal

astonferi
08-05-2015, 06:32 PM
Szerintem orvos az akad, de nem lesz mivel gyógyítson...
Viszont ha akad megfelelõen képzett ember, valamivel "meg kell fizetni a tudását", legyen az szolgáltatás, vagy cseretárgy...
gondolkodom alapvetõ orvosi cucc beszerzésén ( szike, érfogó, seb varró tû és selyem ) meg ami még kellhet. orvos szerintem segít ha van felszerelésed és csak a tudása kell mert erre esküdött fel de lehet hogy naiv vagyok.

varég
08-05-2015, 06:41 PM
...és csak a tudása kell mert erre esküdött fel de lehet hogy naiv vagyok.

Háát, az eskü olyan mint a szellentés. Amíg bírja, tartja az ember...
Ha most az orvosok 70%-a hálapénz esélye nélkül nem is áll szóba ember módjára a pácienssel, akkor a geb@asz esetén se sok jóra számíthatunk...

astonferi
08-05-2015, 06:42 PM
hátizsák
ez megint az egyéni ízlés kérdése. én egy Mil-tech assault-ot használok. ez kb 25 literes. KICSI. városba elég de egy túrához kicsi. a molle rendszer nagyon jó de erdõben szûk helyen használhatatlan mert a ráaggatott zseb bele akad valamibe mindig. városban házak közt ha nem kell bujkálni jó.
kényelmes sok zseb, rekesz. ACU digitál azért ez mert ez tetszett semmi egyéb oka nincs. mindenképpen kell egy nagyobb mert ebbe nem fér az én + a gyerek cucca.
ami benne van rozsdamentes csajka 0,5 lit és 0,3 lit gyereknek. egymásba tehetõ kis helyet foglal. 2 kanálgép, vihargyújtó, öngyújtó, vízhatlan tokban gyufa, én nem vagyok szikravetõ zseni ezért nem is tartok ilyet. beszerzek majd és megtanulom a profiktól ha lesz idõ. napelem töltõ telefont tölti. szerszámok ( multifogó, kis francia kulcs 0-17 ig méret ) paracord, iránytû .fekete molle zseb, kis damil, uszó horoggal ( pecára) vízhatlan tartóban, só, bors,
miért ennyi és ilyen errõl késõbb írnék.

astonferi
08-05-2015, 06:43 PM
5982598359845985598659875988

varég
08-05-2015, 06:53 PM
Astonferi!

A gyufa mellé tegyél vattát, vagy tampont.
Tökéletes éleszték, magasabb hõt ad le, kb. addig ég mint egy gyufa.
(nem mellesleg a gyufa nem zörög majd)

Másik sufnituning:
Pár gyufát márts viaszba. Használat elõtt a viaszt kapard le a fejérõl.
Kettõs haszon: vízálló lesz, és a viasz miatt tovább is ég... :)

astonferi
08-05-2015, 07:12 PM
Astonferi!

A gyufa mellé tegyél vattát, vagy tampont.
Tökéletes éleszték, magasabb hõt ad le, kb. addig ég mint egy gyufa.
(nem mellesleg a gyufa nem zörög majd)

Másik sufnituning:
Pár gyufát márts viaszba. Használat elõtt a viaszt kapard le a fejérõl.
Kettõs haszon: vízálló lesz, és a viasz miatt tovább is ég... :)
jó ötletek köszi ezek könnyen kivitelezhetõek és apróságok de hasznosak lehetnek. köszi

astonferi
08-06-2015, 07:45 AM
akkor most hogy miért így szedem össze a dolgokat.
rengeteg értelmetlen vita megy-ment melyik a legjobb ez vagy az. kezdtem agyvérzést kapni attól hogy mindig oda értünk hogy a zsiguli meg a niva és az uaz a király.
ha ezek olyan jó és használható jármûvek lennének akkor ilyet használnának az erdészetek, közmû cégek és hadseregek. de nem ezek mind hülyék és nem tudják mi a legjobb.
azt is leszögezhetjük hogy mindenki terepjáróra áhítozik, mert majd menekül a terepen. persze terepvezetési rutinja, tapasztalata nincs vagy minimális. kell, muszáj az ilyen rutin. nekem sincs, voltam terepen de az nem gyakorlat csak játék volt. épeszû ember nem megy be mert odalehet a kocsi és a felszerelés egy része is. ez csak önámítás aki azt hiszi ez menni fog és Õ mindent tud.
én vezetek minden jármûvet rutinnal . busz, teherautó, kamion, autómentõ, targonca, markoló ( homlokrakodó ) és még pár jármûvet. de mindnek meg van a határa amit ismerned kell. én csinálom 25 éve van honnan rutin. nagy távolságú, nagy sebességû vezetés, ( 3-4-500 km 180-200 tempoval ) sok ember azt hitte nyomom a gázt az megyünk. hát nem sokat láttam aki feladta. kamion, busz. persze nyomom a gázt.ja azt meg kell állni és tolatni fordulni. sok embert láttam elvérezni.
mindenki autót meg lehet állítani akadályokkal ez vegyük figyelembe, sérülékenyek a jármûvek.
és végül a vita melyik a legalkalmasabb ...nincs ilyen neked mi tetszik melyiket érzed magadénak mi hogyan áll kézre. sofõrszolgálatoztam 5-6 évig kevés olyan autó van amiben nem ültem lamborghini-tõl a hummer-ig, bentley-tõl a veterán merci-ig. volt komoly autó amibõl vártam mikor szállhatok ki mert nem éreztem jól magam benne és valakinek ez volt a napi használatos kocsija. szóval ez a vita értelmetlen és felesleges.

astonferi
08-06-2015, 07:53 AM
kések és egyéb cuccok.
megveszed mert tetszik és nem próbáltál mást. azt kiderül hogy nem olyan jó lenne jobb is.
kések nem is érdekelnek használom ami a kezembe kerül. van akinek van 10-20-50 kése, minek ? nem tudod magaddal vinni mindet béke idõben pedig csak azt ami legális .
hátizsák is ilyen az én zsákom nekem jó Alias elvitte tesztelni neki nem felelt meg mert mások voltak az elvárásai. õszintén ? én sem biztos hogy megint ilyet vennék. elkapkodtam használom és tudomásul vettem a korlátait. veszek még másikat. ez az a pont ahol megjegyzem hogy erre lennének jók a találkozok hogy egymás cuccait kipróbáljuk.
ezért lázadtam hogy rágódunk a késeken és osztjuk az észt milyet kell venni.

astonferi
08-06-2015, 08:18 AM
végül.
városi ( pesti :D) gyerek vagyok itt születtem itt élek azóta is. átlagon felüli helyismerettel. nem érzem jól magam vidéken de ettõl még elfogadom hogy valaki azt választja és eszemben sincs meggyõzni hogy jöjjön ide, de fogadja el hogy itt is lehet élni csak ismerni kell a részleteket és elõnyöket. a nejem családja gazdálkodó volt a bátya a mai napig is az. tudom mit dolgoznak, malac, csirke, liba, méhek, 4 hektár föld. nejem meséli mennyit dolgoztak és amikor a forumos írásokat felolvasom neki hogy napi pár óra munkával önellátó ( önfenntartó ) gazdaságot üzemeltetnek és nem kell pénz és minden megterem akkor fogja a fejét hogy kik ezek és melyik bolygón élnek. én inkább neki hiszek és azt gondolok aki ezen önámításban hisz az csúnyán ráfarag majd de akkor késõ lesz. más:
másként van a cuccom mint Doom-nak mert én gyerekkel és asszonnyal nem tudok 2 perc alatt kocsiba ülni. nejem bátyához mennénk a család másik részével 340 km. át gondolva és nem kapkodva. nagy távolság sok cuccot kell vinnem. szerencsére mindkét sógorom (nejem bátya és nõvérének férje ) vadásznak :D fegyver van legálisan. együtt indulunk csak. addig elvagyok a városban van víz, és egyebek.
azt lássuk be ellátás ( közmû és egyéb ) szempontból a város tovább üzemel mert itt a közigazgatás és a politikusok féltik az életüket és kényelmükbõl sem akarnak sokat leadni. megnézve a jelenlegi polgárháborús részeket ez jól látszik.
persze megint igaz hogy milyen esemény lesz és meddig tart. mennyire fognak össze az emberek vagy esnek egymásnak.
és amirõl még nem volt szó. étel és egyéb allergiák . nejem lisztérzékeny ezért az étkezést és raktározást át kell gondolni. és nem bírom a fokhagymát. görcseim vannak nagy dózisban korház. szerencsére kiszagolom és nem eszem meg :D van aki dióra egyéb magvakra érzékenyek. de mi van a cukor betegekkel ? aki inzulinos stádiumban van az kb. halálra van ítélve. egy méh csípés is lehet végzetes. sok mindenre nem gondolunk és nem beszélünk.

D - törölt tag
08-06-2015, 02:08 PM
kések és egyéb cuccok.
megveszed mert tetszik és nem próbáltál mást. azt kiderül hogy nem olyan jó lenne jobb is.
kések nem is érdekelnek használom ami a kezembe kerül. van akinek van 10-20-50 kése, minek ? nem tudod magaddal vinni mindet béke idõben pedig csak azt ami legális .
hátizsák is ilyen az én zsákom nekem jó Alias elvitte tesztelni neki nem felelt meg mert mások voltak az elvárásai. õszintén ? én sem biztos hogy megint ilyet vennék. elkapkodtam használom és tudomásul vettem a korlátait. veszek még másikat. ez az a pont ahol megjegyzem hogy erre lennének jók a találkozok hogy egymás cuccait kipróbáljuk.
ezért lázadtam hogy rágódunk a késeken és osztjuk az észt milyet kell venni.
Osztom az észrevételeidet!
Duma- duma a nagy semmirõl+a de jó lenne ha!
Mondjuk én, a 30 rugóért kést akarok venni címû dolgon kaptam agyvérzést :D
+ a wu-tangon + a konvex élen meg az ilyesmin!
Köll egy buszjegy emberek oszt be köll fáradni a bótba,ahol késeket adnak el! oszt ott lehet fogdosni+ kézbe venni.
Ha tudnátok hol jár a teszt és milyenek az eredmények.
Na majd a következõ találkozón megdumáljuk!

D - törölt tag
08-06-2015, 02:19 PM
másként van a cuccom mint Doom-nak
Mondjuk ez érthetõ!Nekem spec,azért ilyen az elképzelésem(ami meg is van valósítva!!!!!!),mert ilyen a beállítottságom.
Amit említettél ez a város- vidék dolog,Lerágott csont!De azért annyit,hogy valóban csak az beszél zõdeket,aki tájékozatlan.Aki nincs tisztában a havaria ügyrenddel,a katasztrófa védelemmel és a rendeletekkel.
Jól látod!Elsõ a város!Aztán a kisváros és így tovább!
De mind egy ne nyissunk újabb vitát,úgy sem értik meg az emberek! Kár a szóért!

mzperiksz
08-06-2015, 02:24 PM
Gondoltam beleröffentek én is.
Jármû:
Nem vagyok prepper, nem készülök semmire, de ha az lennék akkor híradós ural vagy kraz, puttonyban 2 ibc nafta.
Kések:
Nem vagyok késbuzi, de van pár bökõ szétszórva a lakásban.
Átturtam a hátizsákot(melóba járós, mindig nálam van), egy Native 1, egy Izula, egy Farkasfog, és egy Opinel.
Azt használom ami éppen a kezembe kerül, de mindg mindegyiknek borotva élesnek kell lennie :)
Konyhában meg santoku a kedvenc.
EÜ: csak az alap dolgok, meg néhány cicás ragtapasz a fiókban.
Orvos az utca túloldalán, ha gond van átmegyek.

astonferi
08-06-2015, 05:49 PM
errõl írtam . mindenkinek más az elvárása és elképzelése.
ural durva de sok pénz a 2000 liter nafta...persze ha ingyen van :D
késeknél nem is értem mirõl írsz :confused:

mzperiksz
08-06-2015, 06:05 PM
Sütõolaj és "fáradtolaj" ócsóért beszerezhetõ és nem romlik meg :)

errõl írtam . mindenkinek más az elvárása és elképzelése.
ural durva de sok pénz a 2000 liter nafta...persze ha ingyen van :D

astonferi
08-06-2015, 06:35 PM
az igaz és az ural birja is. nálunk a reptéren kerozin meg parafin keverékkel ment meg még ki tudja mit öntöttek bele az oroszok

Buckalako
08-06-2015, 07:52 PM
Aki nincs tisztában a havaria ügyrenddel,a katasztrófa védelemmel és a rendeletekkel.
Jól látod!Elsõ a város!Aztán a kisváros és így tovább!
De mind egy ne nyissunk újabb vitát,úgy sem értik meg az emberek! Kár a szóért!

Lehet azért nem értik meg, mert nem érdekli õket a havaria meg a katasztrófások, hiszen pont arra készül itt a többség, hogy ne az államtól kelljen várnia a segítséget. ;)

Salmo
08-06-2015, 08:41 PM
Leírtam már, megteszem még egyszer. IMHO. Ha sikerül egy havária utáni 2-3 hétben teljesen elkerülni az impotens OKF, és egyéb rendvédelmi szervek tevékenységének rám esetleg kiható részeit, az már fél siker..... utána már " túlélek"

D - törölt tag
08-07-2015, 03:44 AM
Sütõolaj és "fáradtolaj" ócsóért beszerezhetõ és nem romlik meg :)

:thumbup Nahát,elképzelem,hogy lángos szagot árasztva menekül valaki,utána a az éhezõk tömege,csorgó nyállal! :haha:

D - törölt tag
08-07-2015, 03:45 AM
Lehet azért nem értik meg, mert nem érdekli õket a havaria meg a katasztrófások, hiszen pont arra készül itt a többség, hogy ne az államtól kelljen várnia a segítséget. ;)

Mindenki arra készül amire akar és úgy ahogy akar! Nekem aztán mind1!

D - törölt tag
08-07-2015, 04:15 AM
Lehet azért nem értik meg, mert nem érdekli õket a havaria meg a katasztrófások, hiszen pont arra készül itt a többség, hogy ne az államtól kelljen várnia a segítséget.
Leírtam már, megteszem még egyszer. IMHO. Ha sikerül egy havária utáni 2-3 hétben teljesen elkerülni az impotens OKF, és egyéb rendvédelmi szervek tevékenységének rám esetleg kiható részeit, az már fél siker..... utána már " túlélek"
Ha tudujátok milyen helyzetben mire számítsatok az már fél siker. :thumbup
Csakhogy ez így elég egyirányú gondolkodás.Fõleg az,hogy nem is érdekel mi fog történni körülöttünk,hanem szemellenzõvel,bezárja valaki a lakás ajtót vagy a kert kaput és túlél! :)
Nem is kell megismerni az evakuálási terveket,a segélyhelyek listáját,a jogokat és kötelességeket,a sziréna jeleket,a településetek besorolását,az eljárási ügyrendeket.Nem kell Isten õrizz!Még a végén kapnátok segítséget vagy éppen Nektek kellene segíteni!
Az nem baj ha van készletetek,de egy értelmes ember,nem hárítja el magától,ha adnak neki egy gulyást vagy megkérdezik tõle kell e egy takaró.
Persze aki a befõttjein ülve,penge dróttal körbe húzza a lakását,azt biztos békén fogják hagyni!?
Vagy elviszik a gyogyóba,mint ön és közveszélyes elemet?!
Kicsit használni azt a szürke állományt Testvérek és rugalmasabbnak lenni!De mint írtam nekem mindegy!

Zacskóbicska
08-07-2015, 05:45 AM

Ez komoly fenyegetés lehet valóban. Mert ugye ezeket nem érdekli a bunkered és a felszerelésed. Ha valamelyik félmûvelt irodista olyan döntést hoz, erõszakkal is kitelepítenek olyan helyre, ahol már semmi nem a tiéd, még a személyes holmid felett is rendelkezhetnek.

Salmo
08-07-2015, 06:15 AM
Csakhogy ez így elég egyirányú gondolkodás.Fõleg az,hogy nem is érdekel mi fog történni körülöttünk,hanem szemellenzõvel,bezárja valaki a lakás ajtót vagy a kert kaput és túlél! :)

Ezt, hogy a tarka faszba olvastad ki a hozzászólásomból?

Buckalako
08-07-2015, 06:26 AM
Ha tudujátok milyen helyzetben mire számítsatok az már fél siker. :thumbup
Nem is kell megismerni az evakuálási terveket,a segélyhelyek listáját,a jogokat és kötelességeket,a sziréna jeleket,a településetek besorolását,az eljárási ügyrendeket.Nem kell Isten õrizz!Még a végén kapnátok segítséget vagy éppen Nektek kellene segíteni!
Az nem baj ha van készletetek,de egy értelmes ember,nem hárítja el magától,ha adnak neki egy gulyást vagy megkérdezik tõle kell e egy takaró.
Persze aki a befõttjein ülve,penge dróttal körbe húzza a lakását,azt biztos békén fogják hagyni!?
Vagy elviszik a gyogyóba,mint ön és közveszélyes elemet?!
Kicsit használni azt a szürke állományt Testvérek és rugalmasabbnak lenni!De mint írtam nekem mindegy!

Nem errõl volt szó, hanem hogy ellátás szempontjából mik az elsõdlegesek.
Nem volt szó bezárkózásról, szögesdrótról, bunkerrõl és társairól, de arról sem hogy nem segít vagy a segítséget, ellátást visszautasítja.
Inkább arról, hogy ha mégsem állnak a helyzet magaslatán az illetékesek és késõn vagy egyáltalán nem jön a segítség, akkor sincs nagy baj.
Magyarul, ha városban lakom, akkor sem ülök a seggemen, hogy úgyis a város a prio, hanem készülök pl. bolt, víz, villany, gáz kimaradásra.
Vagy ha ezek hiánya már gond, akkor kirándulsz egyet, az is egy terv.
Az hogy várom a segítséget, mert úgyis az elsõk között leszek, az sokunknak nem terv.
De ha mégis lesz idõben segítség, ellátás, akkor kellemes csalódás :).

astonferi
08-07-2015, 10:01 AM
Kat.véd-nek van terve sok mindre. apránként kapom is ezeket egy ismerõstõl. ami a baj vele hogy javarészt általános tervek természeti katasztrófa, vegyi szennyezés, most bevándorlókra fertõzésveszély valamint hogy a lakossági erõ és eszközökre épít. miután nincs honvédség vagy ami van nem ezzel fog foglalkozni nagyobb gebasz esetén hanem a rendfenntartással így tényleges veszély mint valaki írta lefoglalja az eszközeidet. persze nem túrja fel a házad elemlámpáért meg kajáért de sose tudni.
segíteni magamon kell és nem várni azt ahogy Buckalako írja de Doom-nak abban van igaza hogy elõadni a szerencsétlent és kapsz kaját takarót pluszba jó dolog. az is feltûnõ lehet hogy köszi nekem nem kell semmi. szerintem ez helyzet függõ lesz és ezért kevés a tervem ( nem gondolok mindent túl ) mert azok úgy is összedõlnek és improvizálni kell.

Laci
08-07-2015, 10:54 AM
A katasztrófavédelmis terveket nem szeretnéd megosztani velünk ? :-)

D - törölt tag
08-07-2015, 02:51 PM
Ezt, hogy a tarka faszba olvastad ki a hozzászólásomból?
Ez a rész nem a Te hozzászólásodra vonatkozik! a Tiedre a mondanivaló második részének eleje!;)
Egyébként ugyan arról beszélünk,csak Feri érti,hogy mirõl!
A rugalmasságról és a "minden lehetõséget kihasználunk" címû fejezetrõl.
Egy gondolat!
Tudom,most lehet a hiénáknak mocskolódni meg fikázni,mert alig várják,hogy valami belekötni való elhangozzon!:haha:
Miért baj,ha egy prepper elfogadja a segítséget,miért baj ha egy felkészülõ segít kórházba szállítani a sérülteket,eltakarítani a romokat?Esetleg nem is a saját háza elõl?Miért baj az ha egy felborult teherautóból,amibõl potyog a kenyér,konzerv és mindenki azon tapos---tehát senkié---beteszel a táskádba párat?Úgyis széttipornák az emberek!
Miért gond az,ha megsérülsz bemész a segélyhelyre?Miért gond az ha nincs kocsid vagy benzined felszállsz egy teherautóra?
Mi az Isten bajotok van,hogy nem tudtok rugalmasan gondolkodni?Az,hogy van készlet,birtok,állatkák,gyümölcsfa,kút,terep járó,bob,terv az jó!!!!!!
De könyörgöm,miért kell zsigerbõl,gondolkodás nélkül elutasítani,hogy a nagy Túlélõterv,egy perc alatt romba dõlhet???!!!
Miért nem vagytok nyitottak?Miért nem intelligensek(tudjátok mi a szó jelentése) ?
Az intelligencia komplex képesség, ami a problémamegoldásra irányul. Ide tartozik például az összefüggések átlátása, az emlékezõképesség, a gondolkodás gyorsasága.
Szedjétek már össze magatokat és a buta vagdalkozás,trágárkodás,szimpátia fórumozás helyett legyetek már FELKÉSZÜLÕK!!!!
Persze nekem mind1,nekem ettõl nem lesz rosszabb,csak megemlítettem!

Más! Ez Ferinek szól és mindenkinek aki a közcélú üzemekben melózik!Rám is!:eek:
Gondolkodtál már,ha baj lesz és evakuálják a nagy Pestbudát,be fognak rendelni?Akár visznek is ha kell?Én ettõl nagyon tartok!Akkor minden értékem,kutyám,Neked a családod értékeid ott maradnak õrizetlenül!
Erre van valakinek megoldási javaslata?

WestBam
08-07-2015, 02:53 PM
Azok a bizonyos tervek engem is érdekelnének ha publikusak vagy link is megfelel ;)
Doom b+ töröltetted a topicot én meg 2 napig nem voltam netközelben, engem érdekelt volna ami benne van, remélem csak a kestesztrõl maradtam le. Amúgy sok jó ötlet volt benne, szerintem hiba volt a teljes törlés :(

D - törölt tag
08-07-2015, 03:04 PM
Doom b+

WestBam b+ ! :haha: nem maradtál le semmirõl!A bobot olvastad,de mindenkinek akit érdekel privibe küldök mindent(akit meg nem annak minek!)
A késtesztet közzétételét abbahagytam mert azt éreztem,hogy hülyét csinálok magamból.Én barom gondolom ki a teszteket,megveszem,megszerzem a hozzávalókat és fényképezek meg szépen mindent leírok!...és nincs egy hozzászólás,egy fórumtag szavazat semmi b+!
Értem én ,hogy nagy a pofám és nem azt írom amit klikk akar hallani,de hogy a valóság sem érdekel senkit?
Na ez a gáz b+!
Megy itt a szimpátia fórumozás!Meg a semmi megbeszélése oldalakon át!
Amikor meg valódi dolgokról van szó,ami kézzelfogható és valódi érték ,akkor meg nem tud mit kezdeni vele a díszes társaság b+ ! :haha:

Szóval,ha senki nem akar velem beszélgetni akkor mit kínlódjak?elvégzem a teszteket magamnak!

D - törölt tag
08-07-2015, 03:16 PM
Ja ,a késtesztben torony magasan egy 90 forintos,vásárból,a pokrócról árult,fanyelû kiskés vezet! :eek:
aúúúú "eszem,faxom megáll!"

Buckalako
08-07-2015, 06:00 PM
Nem értem a kiborulásaid, Doom.
Csak az lett volna a mondanivalóm lényege, hogy szerintem nem érdemes arra alapozni, hogy esõként fognak segíteni. (Fõleg hogy az elsõként még nem is jelenti azt hogy hamar)
Noha többször említetted ezt az elõnyt, azért te is készülsz arra (helyesen), hogy esetleg el kell hagynod a lakhelyed.

Doom - Téma:
Szerintem nem volt rossz ötlet, lehetne más dolgokat is tesztelni, kinek mibõl van gyûjteménye.
Kár volt berágni és abbahagyni, attól hogy nem pofáztunk bele még érdekelhetett.
Sõt le is mentettem ;)

astonferi
08-07-2015, 07:04 PM
A katasztrófavédelmis terveket nem szeretnéd megosztani velünk ? :-)

igen amikor konkrét válaszokat kapok és nem általános infokat valamint láttam valami leírás félét mert jelenleg csak egy ott dolgozó szóbeli tájékoztatását kapom és nem mindig részletes. lassú dolog de úgy látom most hogy megéri.
bevándorlok esetében kész a virus fertõzési terv. karantén a pályaudvarokon, tömegközlekedés korlátozása bezárt kórház megnyitása elszigetelése. akár munkaszünetek elrendelése, ovi iskola bezárása.
valamint majd zárt részben nyitok ennek részt de tényleg csak ha nem mendemondák és fél infoim vannak.

D - törölt tag
08-07-2015, 07:08 PM
Csak az lett volna a mondanivalóm lényege, hogy szerintem nem érdemes arra alapozni, hogy esõként fognak segíteni. (Fõleg hogy az elsõként még nem is jelenti azt hogy hamar)
Noha többször említetted ezt az elõnyt, azért te is készülsz arra (helyesen), hogy esetleg el kell hagynod a lakhelyed.

Doom - Téma:
Szerintem nem volt rossz ötlet, lehetne más dolgokat is tesztelni, kinek mibõl van gyûjteménye.
Kár volt berágni és abbahagyni, attól hogy nem pofáztunk bele még érdekelhetett.
Sõt le is mentettem ;)

Dehogy vagyok kiborulva! Én ilyen vagyok!:haha: ilyen a stílusom csak nem a megszokott!Csodálkozok is ,hogy sokan mekkora hisztit rendeznek miatta!
Ja hát ha tényleg érdekel valakit tetessük vissza Túlélõvel,nekem végül is mindegy!

astonferi
08-07-2015, 07:10 PM
Más! Ez Ferinek szól és mindenkinek aki a közcélú üzemekben melózik!Rám is!:eek:
Gondolkodtál már,ha baj lesz és evakuálják a nagy Pestbudát,be fognak rendelni?Akár visznek is ha kell?Én ettõl nagyon tartok!Akkor minden értékem,kutyám,Neked a családod értékeid ott maradnak õrizetlenül!
Erre van valakinek megoldási javaslata?
nincs és igen közfeladatot ellátó személyként jó esély van erre hiszen az eszköz parkunkat azonnal használni fogják a kitelepítésekre pl.
terv nincs improvizálunk majd. nem tudom de nem tudsz alóla könnyen kibújni mert tényleg jön érted a kocsi. most is van ilyen ha nagy gáz van és nem érnek el valakit. viszont talán elõnyökhöz is juthatok de ez is kérdéses.

D - törölt tag
08-07-2015, 07:30 PM
nincs és igen közfeladatot ellátó személyként jó esély van erre hiszen az eszköz parkunkat azonnal használni fogják a kitelepítésekre pl.
terv nincs improvizálunk majd. nem tudom de nem tudsz alóla könnyen kibújni mert tényleg jön érted a kocsi. most is van ilyen ha nagy gáz van és nem érnek el valakit. viszont talán elõnyökhöz is juthatok de ez is kérdéses.
Engem nagyon komolyan foglakoztat ez a kérdés!
Jó a havaria ügyrend szerint,kapunk ellátmányt,ha kell szállást,szóval éhezni ,fosztogatni :haha: nem kell.Még ha semmire sem készülnénk semmi készlettel akkor sem.
Van egy csomó prioritás ahová elõször szolgáltatni kell!És nincs kec-mec!Megjegyzem most sincs!Mész és kész!Gálánsan megfizetnek minket,de tényleg nincs vissza duma!

WestBam
08-07-2015, 08:20 PM
Kettõs éle lehet ám ennek a közfeladat ellátásnak, mert ez által lehet kapsz ellátmányt és éhen nem halsz de könnyen megeshet az is, hogy a tûzfészekbe kerülsz és ott bajod esik míg mások el tudják húzni a csíkot.

Én elsõsorban attól tartok mivel az ország teljesen Budapest központú, hogy ha itt valaha is felütné a fejét pl. valami t-sejt akkor annak elsõdleges célpontja ez a város lenne. Szóval van sok elõnye a fõvárosnak de mivel ennyire centralizált az ország ezáltal rettenetes hátrányban is vagyunk. Ok, itt lesz a leggyorsabb is a reagálás akár katasztrófavédelmis szituról, akár egyéb feladatokra kell kivezényelni akár redfenntartókat de míg kisvárosban, faluban ló*ar nem fog történni itt lehet az utcán fognak páran (vagy sokan) koktélozni, törni-zúzni. Épp ezért én két bolban gondolkozom, egy város mellettiben és egy távoliban. Irányban is eltérõek, egyik nyugat másik kelet, így van elég mozgástér mindenféle esetre is.

Késteszt: szerintem azt nem lehet érdemben elvégezni mert egyfelõl minden kés másban nagyon jó, másfelõl mindenkinek más-más jön be, szóval lehet egy kést tesztelni, hogy mennyire éltartó, mennyire könnyû utánélezni de a többi az minden teljesen szubjektív hangsúlyozom szerintem.

D - törölt tag
08-08-2015, 04:03 AM
Kettõs éle lehet ám ennek a közfeladat ellátásnak, mert ez által lehet kapsz ellátmányt és éhen nem halsz de könnyen megeshet az is, hogy a tûzfészekbe kerülsz és ott bajod esik míg mások el tudják húzni a csíkot.
Igen,pont ezek a dolgok,amik foglalkoztatnak!

Ok, itt lesz a leggyorsabb is a reagálás akár katasztrófavédelmis szituról, akár egyéb feladatokra kell kivezényelni akár redfenntartókat de míg kisvárosban, faluban ló*ar nem fog történni itt lehet az utcán fognak páran (vagy sokan) koktélozni, törni-zúzni. Épp ezért én két bolban gondolkozom, egy város mellettiben és egy távoliban
Köszönöm,pont ezt a rugalmas gondolkodást szeretném átadni!
A vén erõs tölgy törik,a gyenge nád hajlik a viharban.

Késteszt: szerintem azt nem lehet érdemben elvégezni mert egyfelõl minden kés másban nagyon jó, másfelõl mindenkinek más-más jön be, szóval lehet egy kést tesztelni, hogy mennyire éltartó, mennyire könnyû utánélezni de a többi az minden teljesen szubjektív hangsúlyozom szerintem.
Pedig lehet,bár abban igazad van,hogy szubjektív,tehát a teszt végzõjének az igényeit fogja tükrözni.
Bár megpróbálok olyan feladatokat kitalálni,amit jó eséllyel mindenkinek meg kell csinálnia.
A cél pedig egyértelmû,nekem kell egy két olyan kés ami nekem jó.
A másik az élezés,A tesztek végére kíváncsi leszek a bácsika(profi kés élezõ hivatás szerûen és keresztapám)mit fog mondani az elhasznált élekrõl . Hétvégén érdekes forduló lesz,gödör ásás,Egy 20*20*20 centis gödröt fogok kiásni ,nem köves talajon mindegyikkel,a kezemet nem használom lapátnak.

D - törölt tag
08-08-2015, 04:51 AM
A fejembe jutott egy kérdés!
Ki meddig akar prepperkedni,felkészülni?Meddig akarja ezt a hobbit,életmódot folytatni?Mikor jön el az a pillanat,amikor valaki azt mondja,"már nem kell?
Tételezzük fel megvolt a Nagy Összeomlás!Túléltük!:huuu:
Akkor talán újjá kéne építeni!
Kérdés marad valaki a vackán és keres magának egy újabb konteót,amitõl retteghet?
Kijön a fényre és nekilát talicskázni a romokat,bekötözni a sebeket?
Elviseli a felebarátja tekintetét és a suttogást,hogy "ez a gyökér nem segített!"
Vagy visszabújik,hogy "csak" 2 milliárdan haltak meg,lesz még rosszabb is?

WestBam
08-08-2015, 07:53 AM
Köszönöm,pont ezt a rugalmas gondolkodást szeretném átadni!
A vén erõs tölgy törik,a gyenge nád hajlik a viharban.

Ennél a pontnál szerintem félreértettél.
Nem azt akartam mondani, hogy vidéken nem jön a segítség (polgári- vagy katasztrófavédelem, yard, milícia) és így nem fog történni semmi, úgy értettem, hogy mikor itt nálunk a fõvárosban zavargások lesznek (akár egy-két robbantás után akár gazdasági okokból) itt már forró a pite de lehet 30km-re a várostól lévõ településen meg semmi sem fog történni, megkockáztatom az ország egyéb tájain csak a hírekbõl fognak tudni bármirõl is és élik szépen a mindennapjaikat.
Itt ha valami gebasz van rettenetes mennyiségû embert érint, én ebben elég nagy veszélyt látok. Kis közösség összefog, megoldja ha van baj, látható a megoldásba fektetett idõ vége. Ezt itt ha nem csak 5 hanem mondjuk 500 családnál van gebasz akkor hogy fogják tudni kezelni? Nehéz, vagy kivitelezhetetlen lesz a dolog.

A prepperkedésbe fektetett idõ legyen csak elpazarolt idõ én ezt kívánom mindegyikõnknek. Hasznos tudást lehet szerezni de ne legyen rá soha szükség. Olyan meg nincs, hogy felkészülés vége hacsak nem megnyered a lottót és svájcban veszel egy szép házat alatta bunkerral és full felszereléssel természetesen hálózat nélkül is teljesen mûködõ rendszerekkel.

astonferi
08-08-2015, 05:56 PM
szerintem el kéne lebontani az eseményeket és annak várható hatásait.
vidéken árvíz - megy mindenki mindenhonnan ez így normális.
pesten - árvíz veszély - jöttek mindenhonnan így normális...........de ezeket a hatóságok szervezték
földrengés szintén ugyan ez bár magyarország nem fekszik tectonikus törésvonalon így csak kisebb rengések vannak és ritkák is.
tornádo nincs.
zavargások lázadások. ezek jellemzõen a fõvárosokból indulnak hiszen itt vannak az államigazgatási hivatalok és itt lehet nagy tömeget összeszedni gyorsan. ebben az esetben vidék kimarad amíg nem húzódik és durvul el a dolog.
a földönkívüli invázió hatását nem tudom :D

astonferi
08-08-2015, 05:58 PM

igen ennek valós veszélye van, de ez a munkám amit szeretek és megfizetnek. tehát vállalnom kell a kockázatát.

D - törölt tag
08-09-2015, 04:24 AM
igen ennek valós veszélye van, de ez a munkám amit szeretek és megfizetnek. tehát vállalnom kell a kockázatát.
Hát igen a kockázat és a döntések.
Egy tény! Amit nehéz másként magyarázni!
Ma aki dolgozik és jó munkája van ,az jó létben és szabadságban élhet.
Jó létben,mert azt vesz meg a boltban amit akar,sörözgethet,kirándulgathat,vehet vidéki nyaralót,akár vidéki házat,birtokot.
Szabad,mert a munkahelye,a lakhelye,a hobbija,az asszonya,a barátai kizárólag a személyes döntésének az eredménye.
Most béke van és jó lét!Annak aki dolgozik!
Meddig?Ezt senki nem tudja korrekten megválaszolni!!!!
Véleményem szerint nagyobb a kockázata annak,hogy valaki félelmében földet szór a fejére és elbújik a társadalom elõl ezzel megfosztja magát a bõséges jótól.
Mint az ,aki melózik ,élvezi a jóléti társadalmat és majd valamikor,esetleg lesz egy összeomlás!
Aztán nézzük a józan észt!
Egy a legolcsóbb Budapesti ingatlan árából is bármikor lehet vidéki birodalmat vásárolni.Ez fordítva nem igaz! Ez tény!
Egy fõvárosi család,bármikor dönthet úgy,hogy vidéki gazdálkodó lesz!
A vidéki gazdálkodónak nincs meg ez a szabadsága(persze anyagi helyzettõl függõen,de itt nem milliomosok vannak,ha igen ...én kérek elnézést!)!
Egyrészt egy falusi ház piacképtelen,másrészt kiesik a továbbképzésekbõl a ritmusból és a munkaerõ piaci a helyzete nem túl jó!
Persze ez így általánosítás,de hát nem tudok minden embert egyénileg tárgyalni!
Tehát egy pesti család azt a kockázatot vállalja ,hogy nem tudni mikor és milyen katasztrófa lesz és azt sem,hogy hol!:)

D - törölt tag
08-09-2015, 10:43 AM

Doom - Téma:
Sõt le is mentettem ;)
Szia! Szöveget is mentettél le vagy csak a képeket?
Átküldhetnéd privibe az anyagot,akkor újra tudnám indítani a topicot és feldobálom mellé a képeket is,

astonferi
08-10-2015, 04:30 PM
kicsit más.
gyógyszerekkel is kell foglalkozni de az a kérdés milyen esemény lesz amikor leáll a gyógyszergyártás 1-2 évre ?
szavidõk 1 év utána rohamosan csökken a hatóanyag tartalma majd megszûnik

varég
08-10-2015, 05:04 PM
kicsit más.
gyógyszerekkel is kell foglalkozni de az a kérdés milyen esemény lesz amikor leáll a gyógyszergyártás 1-2 évre ?

Az esemény kérdését nem fejtegetném, viszont volna egy alternatív lehetõség.
Ki kell tanulni, tapasztalni a "füvesember létet".
Tehát melyik növény mire jó, hogyan kell tárolni, elkészíteni, adagolni, mikor szedhetõ, és hol tenyészik.
Olvastam egy könyvet, ami szerint a gyógynövények hatóanyagaira a szervezet kissé máshogy reagál, viszont mellékhatás nincs, vagy jóval kevesebb.

mzperiksz
08-10-2015, 06:01 PM
Tegyél félre egy kis zacskó mákot, tökéletes fájdalomcsillapító :)

kicsit más.

astonferi
08-11-2015, 12:31 PM
igen a mák esetleg fájdalomra :haha:
gyógynövények is biztos használhatóak bizonyos területeken.
mi van viszont a cukor betegekkel, asztmásokkal, szív és vérnyomás gyógyszerekkel, allergiával pl: fulladás egy méh csipéstõl

doki
08-11-2015, 01:35 PM
Allergia: csalán, kasvirág, kakukkfû, martilapu, arány 4:2:2:2. Erõs allergiám van, illetve volt a fûfélékre, mivel a mezõgazdaságban vagyok, ezért ez nem kifejezett elõny.:D Mióta ezt a keveréket iszom, kb. 3 éve, azóta talán kétszer vettem be valamilyen gyógyszert. Ha teljesen nem is múlik el, de abszolút elviselhetõ, se takony, se fulladás. Csak idõszakosan kell inni, évente 4-6 hétig, naponta egyszer.
Vérnyomás, szív saját keringése: galagonya kivonat, többször leírtuk. Nálam bevált, 160/100-ról, 140/85, nem feltétlenül ideális, de a szúrások teljesen elmúltak, évente két kúra (esténként 1,5-2 cent), két hónap, 5 hónapos kihagyások, nem kell folyamatosan fogyasztani, beállítja a vérnyomást.
Cukorbetegség (többek között): http://cukorbeteg.hupont.hu/31/csicsoka

Erdõlelke-íjszelleme
08-11-2015, 03:47 PM
Áh, itt nem szeretik az ilyen légbõl kapott javas-füves-növényes kuruzslási mesebeszédet, mert a 21. században élünk, modern orvostudomány és modern kutatások által fejlõdõ csodálatos modern gyógyszeriparral, ami az emberiség megmentõje! A gyógyszeripar csodálatos termékei nélkül elvesznek, meghalnak az emberek, hiszen ma csakis a modern gyógyszerek miatt él ennyi ember a bolygón!
;)

astonferi
08-11-2015, 04:28 PM
az a gondom ezzel hogy
1. én személy szerint nem igazán hiszek ezekben
2. kicsi a hatásuk
3. sok idõ míg hat a "gyom"
4. sok idõ míg a hozzá való tudást megtanulod

tehát ha valakinek fulladásos allergiás rohama van akkor nincs idõ füveket szedni és teázgatni. és még van pár ilyen eset.
azért jók az ötletek és biztos bizonyos területeken van benne ráció

varég
08-11-2015, 04:51 PM
az a gondom ezzel hogy
2. kicsi a hatásuk

tehát ha valakinek fulladásos allergiás rohama van akkor nincs idõ füveket szedni és teázgatni. és még van pár ilyen eset.

Most még van idõ elkezdeni.

Azért úgy vagyok, hogy pl. egy húgyhólyag gyulladás jobb ha lassan gyógyul, mintha tovább terjed...
A semminél azért jobb...

astonferi
08-11-2015, 04:58 PM
na ok ezeknek utána nézek. esetleg valami könyv cím ?

péntekre-szombatra tervezek egy kis konzerv és kaja összefoglalot

mmilan21
08-11-2015, 06:13 PM
Aszthmás (enyhébb) rohamra a mentohol (rágógumit próbáltam) kifejezetten jó. (Aszthmás voltam és párszor segített)

doki
08-11-2015, 07:28 PM
az a gondom ezzel hogy
2. kicsi a hatásuk

Ebbõl a harmadik, negyedik pont igaz. A hatásuk nem kicsi, meggyógyulsz tõlük, a betegségek 90%-ára van gyógynövény, csak ismerni kell. Fulladásos rohamod pedig nem lesz, ha megtalálod a megfelelõ növényt, kombinációt és rendszeresen fogyasztod. Hosszabb távon sokkal kifizetõdõbb, mint gyógyszert szedni. Igen, vannak esetek, amikor viszont teljesen nem tudod, vagy nehezen tudod megoldani a bajt gyógyszer nélkül, ill. pl. ha gyors hatás kell (mondjuk menekülés közben), akkor a gyógyszer célravezetõbb, mert mondjuk különben esetleg kifosztanak, megölnek stb. Gyógynövényekbõl és gyógyszerbõl is van tartalék gebasz esetére.

mmilan21
08-12-2015, 06:49 AM
pl. ha gyors hatás kell (mondjuk menekülés közben), akkor a gyógyszer célravezetõbb, mert mondjuk különben esetleg kifosztanak, megölnek stb. Gyógynövényekbõl és gyógyszerbõl is van tartalék gebasz esetére.

Pl. egy Ventolin pipa hasznos tud lenni egy aszthmásnak, mert 10 másodperccel a belélegzés után már jól érezhetõ a hatása. 1 perc után már szinte kutya baja az embernek és 6 órán keresztül biztosan hat. Nem is túl drága egyébként.
(Egyébként egyes sportolók doppingszerként is használták. :D)

bel
08-12-2015, 07:05 AM
na ok ezeknek utána nézek. esetleg valami könyv cím ?

A blogom (http://magyarprepperforum.org/blog.php?231) irasahoz aktivan tamaszkodtam Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim cimu konyvere.

ui. pl. a levendulas reszben amiket irtam, az szerintem a feldolgozatlan novenyre is tobbsegeben igaz.

doki
08-12-2015, 12:43 PM
Ezt csak azért teszem ide, mert jól mutatja többek között azt, hogy például miért nem "hiszünk" a növények gyógyító hatásában.

"A modern államnak az embert szubnormálissá kell tennie, hogy egyáltalán tudjon vele mit kezdeni. A politikai tehetetlenség épelméjû embert nem tud kormányozni. De ahhoz, hogy az embert demoralizálja, nem elég, hogy a sajtóban és a rádióban és egyebütt a meteorológiáig bezárólag a közvéleményt dezinformálja. A világot teljesen át kell alakítani. Ez folyik ma. A szisztematikus dezinformációt már a népiskolában el kell kezdeni. A modern államnak a rendszeresen kiépített hazugságra olyan elképzelhetetlen körültekintést, gondot és költséget kell fordítania, amely erejét meghaladja. Elég arra gondolni, hogy például a pedagógiában az összes tantárgyat a maga célja érdekében meg kell változtatnia. De semmi sem fontosabb, minthogy a történetet meghamisítsa. Ezen egész tudományos intézetek dolgoznak. A gyermek úgy nevelkedjék, hogy tényleges adathoz egyáltalán ne jusson és tapasztalata a valóságról ne legyen, sõt a hiteles információt rosszhiszemû ellenséges propagandának, a valóságot pedig elavult és meghaladott fikciónak tekintse. A modern állam nem a nép munkájának kizsákmányolásából és nem az alattomos terrorból, hanem elsõsorban a dezinformált közvéleménybõl él. A becstelenségben keletkezett államot csak becstelenséggel lehet fenntartani."

H.B.

Ja, és ez még az ötvenes években íródott. Azon csodálkozom, hogy az ilyen és ehhez hasonló mûveket még egyáltalán engedik nyomtatott formában megjelenni.

doki
08-12-2015, 12:52 PM
Aszthmás (enyhébb) rohamra a mentohol (rágógumit próbáltam) kifejezetten jó. (Aszthmás voltam és párszor segített)

Patikában kristályos formában kapható mentol, nem drága, tömény alkoholos oldata párologtatóba, fürdõvízbe nagyon hatékony, van is itthon. A vízbe lehetõleg szemcseppentõvel tegyétek, ha véletlenül megborul, akkor nem csak a szemet csípi, hanem a bõrt is. Házilag készített kenõcsök, kozmetikumok jó kiegészítõje lehet, az arányokat ki kell tapasztalni.

fater.lajos
08-12-2015, 05:11 PM
A kristályos mentol vízben nem oldódik! Mindig alkoholos oldatban kell használni!

astonferi
08-13-2015, 10:37 AM
ok ebben ennek azért volt értelme és okosabbak is lettünk bár még mindig ott a kérdés milyen esemény az amikor megszûnik a gyógyszergyártás.

astonferi
08-13-2015, 10:41 AM
és ugyan péntek szombatra igértem belekezdünk.
konzervek, készétel és egyebek.
6035
sólet, chilis bab, rakott káposzta és töltött káposzta ( ez nincs a képen )
Lidl termékek 300 ft áron. nincs utóíz, gyomorégés, szóval békeidõben is eszem ha lusta vagyok fõzni, chilis bab mellé 125g rizs( gyorsrizs adagja ) és két felnõttnek kiadós laktató ebéd.

astonferi
08-13-2015, 10:44 AM
képeken látszanak az árak és a szavatossági idõk is valamint a súly. nagy mennyiségben olcsóbb :D
60366037603860396040604160426043604460456046

astonferi
08-13-2015, 10:47 AM
60476048604960506051605260536054605560566057605860 596060606160626063

astonferi
08-13-2015, 10:48 AM
és a végén gyümölcs. németország 0,69 € cent. ausztriában is láttam ilyet de kevés helyen sajnos.
6064

astonferi
08-13-2015, 10:49 AM
löcshúsokról írni fogok egy kis véleményt de csak holnap. van amit gebasz után sem ennék meg :haha:

mzperiksz
08-13-2015, 10:54 AM
A felsõ kettõ nálam is elsõszámú konzerv, bár a kolbászos sólet szerintem finomabb :)

és ugyan péntek szombatra igértem belekezdünk.
konzervek, készétel és egyebek.
6035
sólet, chilis bab, rakott káposzta és töltött káposzta ( ez nincs a képen )
Lidl termékek 300 ft áron. nincs utóíz, gyomorégés, szóval békeidõben is eszem ha lusta vagyok fõzni, chilis bab mellé 125g rizs( gyorsrizs adagja ) és két felnõttnek kiadós laktató ebéd.

mzperiksz
08-13-2015, 10:55 AM
Próbáld ki a lidlis löncshúst, drága de finom.
https://www.tackleuk.co.uk/SiteAssets/Products/800-800/1369995119_IMG_0789.JPG

löcshúsokról írni fogok egy kis véleményt de csak holnap. van amit gebasz után sem ennék meg :haha:

mzperiksz
08-13-2015, 11:02 AM
Paradicsompürébõl nálam ez a favorit:
http://retail.sandhurstfinefoods.com.au/wp-content/uploads/2011/07/Passata_Australia_400g11.jpg
Néha ki lehet fogni akciósan 2-300 forintért.

WestBam
08-13-2015, 12:04 PM
Azon ritka esetek egyike áll fenn, mikor egyet kell értenem, ugyan még nem ajánlottam senkinek de már megfordult a fejemben.
Nagyon fincsi ez a löncshús igaz 7-800Ft között van valahol. Amit legutóbb egy hete ettem annak 2019-es lejárata volt, kijön belõle ha nem vagy nagy étvágyú 3 reggeli simán, úgy már nem is olyan vészes az ára. Két péksüti 3-400Ft körül van és az csak egy laza reggelinek nevezhetõ.

astonferi
08-13-2015, 06:08 PM
600 forint és csak ezért nem tettem be mert más kategoria. mellékesen németektõl szoktam hozni ilyet ( Lidlben ugyan így ) csak 0,99 € - vicces nem -

mzperiksz
08-13-2015, 06:35 PM
Jólvan, de alsó hangon is 1000km. A gázolaj kicsit megdrágítaná:)

600 forint és csak ezért nem tettem be mert más kategoria. mellékesen németektõl szoktam hozni ilyet ( Lidlben ugyan így ) csak 0,99 € - vicces nem -

astonferi
08-13-2015, 07:13 PM
Jólvan, de alsó hangon is 1000km. A gázolaj kicsit megdrágítaná:)

Ural 100 on 100 at tiszta gazdaságos :D

WestBam
08-14-2015, 10:43 AM
No voltam ma a lidlben 340g nem a képen látható 300g-os kapható jelenleg.
http://p.coldline.hu/2015/08/14/1943643-20150814-2gfBsit.jpg (http://p.coldline.hu/2015/08/14/1943643-20150814-2gfBsi.jpg)

Buckalako
08-14-2015, 12:17 PM
Na ezt nekem is meg kellene kóstolnom ;)

astonferi
08-14-2015, 01:02 PM
nagyon finom de nem tárolok belõle gebasz utánra sokat mert ahhoz drága kicsit.

D - törölt tag
08-14-2015, 01:54 PM
khm!
Eddig olyan képek lettek feltöltve,idézve amiken kongó boltok,üres polcok láthatóak!
Most a roskadozó polcokat ábrázoló fotókat töltjük fel? Nem perverz ez egy kicsit? :haha:

astonferi
08-14-2015, 04:18 PM
nem barátom nem . ez a valóság nem az üres szájtépés :D
miután a 20 kg jázminrizst elkezdtem kiadagolni lett 250 g úti csomag is vákum csomagolva.
60746075
ez a mennyiség két felnõttnek elegendõ.

Buckalako
08-14-2015, 04:27 PM
Pont most vehetõ vákuumos csomagoló és fólia is a lidl-ben ;)

astonferi
08-14-2015, 04:58 PM
ez egy régi gép foliát megnézem majd.
várjál a Lidl-ben nem vákum csomagoló van csak fólia hegesztõnek jó

Buckalako
08-14-2015, 06:38 PM
Amit most lehet venni az vákuumos.
http://www.lidl.hu/hu/ajanlatok.htm?action=showDetail&id=20116

astonferi
08-14-2015, 07:24 PM
az jó ár. érdemes megvenni

astonferi
08-15-2015, 02:36 PM
lesznek még képek fõleg kiszerelt kajákról. kávé adagonként kicsomagolva és stb.
ami kell SÓ. kb havi 1 kg fogy de nem azért mert sok sót eszünk hanem mert a tészta vízbe sok kell és a krumplis ételek is sokat vesznek fel.
feketebors egész. összetöröd ha kell. ezeket nem tudod sem pótolni sem megtermelni.

Buckalako
08-15-2015, 03:58 PM
az jó ár. érdemes megvenni

Már vártam a csütörtököt hogy megvehessem :) Régóta tervezgettem már.
Vettem tartalék fóliát is hozzá, de sima zacsihoz képest elég drága. :(

Buckalako
08-15-2015, 06:16 PM

Megkóstoltam én is +1 :beer:

astonferi
08-16-2015, 04:53 AM
Már vártam a csütörtököt hogy megvehessem :) Régóta tervezgettem már.
Vettem tartalék fóliát is hozzá, de sima zacsihoz képest elég drága. :(
mára terveztem kipróbálni sima zacskokkal is. mondjuk az enyémen lehet állítania a hegesztés hõfokát.

astonferi
08-16-2015, 08:34 AM
kipróbáltam. mûködik sima uzsonnás zacsival is csak kevés ideig kell a fóliát hegeszteni de ugyan úgy vákumozza és jó is lett.

A. L. Ias
08-16-2015, 09:07 AM
...
miután a 20 kg jázminrizst elkezdtem kiadagolni lett 250 g úti csomag is vákum csomagolva.
...

Mennyire volt "szemetes" a rizs? Nehéz volt kiszelelni?

Én a konkurenciához mentem vákuumos fóliázóért. Az Aldiban +1000 Ft, de megettem a "különösen erõs vákuumpumpa" marketingszöveget. Majd kiderül mennyivel erõsebb. Meg lepróbálom sima zacskóval is ezek után.

astonferi
08-16-2015, 09:44 AM
nem volt szemetes kicsit átszitáltuk a rizsliszt miatt de hibátlan ilyet veszek csak. pumpára kiváncsi vagyok mert az enyém gyenge sokáig kell szívatni. zacskókkal kisérletezni kell de megéri mert akkor olcsón megúszható a zacskózás.
konzerveken rajta az áruk de ebbel kapunk kedvezményt beszéltem a tulajjal személyesen. 24 db van egy kartonban szinte mindenbõl.
vörös bab nem volt azért nincs fenn de ha lesz hozok abból is meg van lencse konzerv is.

Buckalako
08-16-2015, 10:15 AM
Mennyire volt "szemetes" a rizs? Nehéz volt kiszelelni?

Én a konkurenciához mentem vákuumos fóliázóért. Az Aldiban +1000 Ft, de megettem a "különösen erõs vákuumpumpa" marketingszöveget. Majd kiderül mennyivel erõsebb. Meg lepróbálom sima zacskóval is ezek után.

Fólia jobb árban van mint ahol én vettem. 600Ft-ot spóroltam volna :(.

A. L. Ias
08-16-2015, 10:35 AM
Fólia és fólia között is van különbség. Elõbb össze kell hasonlítani a kettõt, utána mondjunk ítéletet az árról! :)
Én sem hasonlítottam még össze a kettõt. Nem csak az árért vettem ezt, hanem mert ezt árulták a géppel egy helyen, mint hozzávalót. És csak akkor spórolás, ha szükséged van mind a kétfajta tasakra és hajlandó vagy egyszerre kifizetni a dupla mennyiség árát. Nem mindenki vásárol kezdõkészletként a gép mellé csomagolt 3 méter tasak mellé még 15 méternyit.

Buckalako
08-16-2015, 11:41 AM
Fólia és fólia között is van különbség. Elõbb össze kell hasonlítani a kettõt, utána mondjunk ítéletet az árról! :)
Én sem hasonlítottam még össze a kettõt. Nem csak az árért vettem ezt, hanem mert ezt árulták a géppel egy helyen, mint hozzávalót. És csak akkor spórolás, ha szükséged van mind a kétfajta tasakra és hajlandó vagy egyszerre kifizetni a dupla mennyiség árát. Nem mindenki vásárol kezdõkészletként a gép mellé csomagolt 3 méter tasak mellé még 15 méternyit.

Én vettem hozzá egy ilyen-egy olyan csomagot (ami az aldiban egybe van csomagolva), aztán majd használatkor kiderül melyik a praktikusabb, melyikbõl fogy több.

astonferi
08-17-2015, 11:13 AM
az alapesetek
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus

bel
08-17-2015, 02:06 PM
Logikus a veszhelyzeti csomagba ezt is beletenni: "az évszaknak megfelelõ lábbelit, felsõruházatot"?

astonferi
08-17-2015, 03:26 PM
Logikus a veszhelyzeti csomagba ezt is beletenni: "az évszaknak megfelelõ lábbelit, felsõruházatot"?

szerintem nem, mert van annyi idõd hogy ruhát összeszedjél.
mint látszik a legtöbb esetben szeded a cuccod és visznek vagy pár esetben lapítasz otthon. mindenhol 3-7 napi kaja legyen nálad tehát a kaja ellátás gondot jelenthet hirtelen. gondolom kell nekik pár nap míg alapanyag tábori konyha feláll.

astonferi
08-25-2015, 04:19 PM
még pár kép kaja ötletekkel. holnap magyarázó leírás.61846185618661876188618961906191619261936 1946195

astonferi
08-26-2015, 07:26 AM
akkor pár szó az egyéb kajákról.
nem tudsz mindig rizst enni. krumpli püré tasakban. van több féle ( tejjel és vízzel ) én a vízzel készítendõt veszem. ehhez csak só kell meg békeidõben kis vaj de ha nincs akkor is ehetõ. csak frissen tudod megenni melegítve folyik szar íze van. dobozban két tasak van egy tasak 2 felnõtt 1 gyereknek elegendõ egyszeri étkezésre. nálunk Lidl-ben láttam ilyet árát nem tudom németeknél 0,8 - 1 € közt van.
bulgur ( búzatöret ) és a kuszkusz ( couscous - búzadara csak durvább szemek ) szintén készíthetõ vízben de sajnos ezekhez kell ( muszáj ) a són kívûl az egyéb adalék ( vaj, olívaolaj, citromlé, bors, ) valamint önmagában nem tudod megenni mert száraz tehát kell hozzá valami szósz. sokaknak gyomorégést okoz a kuszkusz. békeidõben próbáld ki.
készítettem vákum csomagolt zacskós levest ( chow-mei tészta, maggi marhahúsleves kocka ) . semmi értelme !!!! árban ugyan ott vagyok mint a smack levessel és nem tudom úgy lezárni tehát szerintem nincs annyi szavatossági ideje. kísérlet volt .
viszont az elsõ kép nescafé, completta, cukor vákumozva. házi 3-1 ben csak a saját ízlés szerint. ennek van értelme.
vákumázásról pár gondolat. úgy fest nekem kezd a vákum szívóm megdögleni mert nem nagyon szív és sokáig is tart. kell egy erõsebbet vennem. bármilyen zacskóval használható de az az érzésem volt hogy a vékony zacskók mintha áteresztenék a levegõt egy idõ után. nem lett tökéletes. valószínû hogy nem véletlenül árúlnak hozzá kölün zacsit. kísérletezni lehet és kell is viszont.

astonferi
08-26-2015, 07:29 AM
tészták : én tojás nélküli durum tésztát tartok ( barilla - agnesa - colavita ) ezeken eleve 3 év a szavatossági idõ. létezik a barillából 1 kilós kiszerelés ami sokkal olcsóbb de nem mindig kapható. rendes tojásos tészta 1 év szav idõ de nincs még tapasztalat mi van ha lejárt.

astonferi
08-26-2015, 07:40 AM
egyéb dolog.
Doom említette a tûz esetet. fontos és mint páran megállapítottátok még otthon védelemre is jó lehet. a kicsi 1 kg a gyerekszobában tudja használni mert egy másikat kipróbáltunk ( ennyit megér a biztonság ) a nagyobb 2 kg konyhában és egy 6 kg jelenleg a pincében mert cserélni kell ( lejárt ) muszáj idõnként ellenõrizni és cserélni pár ezer forint de jobb mint bent rekedni valahol.61966197619861996200

doki
08-26-2015, 02:35 PM
tészták : én tojás nélküli durum tésztát tartok ( barilla - agnesa - colavita ) ezeken eleve 3 év a szavatossági idõ. létezik a barillából 1 kilós kiszerelés ami sokkal olcsóbb de nem mindig kapható. rendes tojásos tészta 1 év szav idõ de nincs még tapasztalat mi van ha lejárt.

Száraztészta, liszt: amíg nincs rossz íze addig fogyasztható, most pakoltam ki januárban lejárt szavidejû lisztet a készletbõl , simán sütök belõle, még van néhány kiló. (Nyitott színben van tárolva, csatos mûanyag hordóban, tehát ezek szerint -20 és +40 fok közötti hõmérsékletet tartományban is tárolható másfél, két évig.)

astonferi
08-27-2015, 06:56 AM
köszi erre irányuló tesztem még nem volt. akkor lisztet is tudok tárolni pláne hogy nálam van hûvös száraz hely.

Buckalako
08-27-2015, 10:45 AM
Ma megfõztünk egy régi tésztát, nem vettem észre minõségromlást, íze nem volt rossz, fõzéskor nem esett szét.
3 évet csatos hordóban volt, az utóbbi egy évben a világos kamrában.
Minõségét megõrzi: 01.06.2013
6203 6202

astonferi
08-27-2015, 11:57 AM
köszi srácok ezt jó tudni. van ugyanis olcsón 4 tojásos tészta csak a szavidõ aggasztott

Buckalako
08-27-2015, 05:35 PM
Anyósékak volt valami eu-s segélycsomagos tészta, na az mikor "lejárt" fõzéskor széthullott.