PDA

View Full Version : Villanypásztor

törölt tag -gl
08-13-2015, 10:28 PM
Sziasztok!
Mostanában jöttem rá, hogy szeretnék malacot.
Munkagépnek, Sepp Holzer módszeréhez hasonlóan talajelõkészítésnek.
Arra jöttem rá, hogy mindenképp kelleni fog villanypásztor. Milyen költségekkel számoljak? Esetleg ha aliexpressrõl vásárolok villanypásztor "generátort" az mennyire lehet tartós?
A villanypásztor úgy általában mennyire megbízható?

A malacok mennyi élelmet tudnak az adott területrõl maguktól összeszedni, mennyi takarmány kell nekik? Feltétlen szükséges egy ól, vagy mehet ridegtartásban? (mangalica?) kóbor kutya-róka mennyire piszkálja õket? Milyen állományt érdemes tartani? (5 fõre lesz, de alapvetõen ketten foglalkozunk a dologgal)
Másrészt meg ahogy holzer is teszi, ahol feltúrták a malacok a földet, oda mehetnek majd tavasszal a vetõmagok. (ha ez így mûködik)

Nagyon nagy a területünk de nincs kerítés, ezért gondolkodom ezen.
De mivel nincs kerítés a haszonállat "védelme" sem megoldott. Be lehet dobni a kutyát a malacok közé a villanypásztorhoz? Vagy hogyan lehet ezt megoldani? El szokták lopni a malacot? Ha be van kapcsolva a pásztor? Mennyire rongálják úgy poénból meg? (nekünk a kutyánk sírjáról ellopták a nyakörvet pl, szóval történnek furcsa dolgok a kertben)

Malac amúgy dzsindzsát, bodzát kiszedi? A villanypásztorhoz gondolom nem érhet hozzá fû mert nem fog mûködni, ugye? Mit kell tudni róla?

mmilan21
08-14-2015, 05:43 AM
Én a villanypásztorban nem bízok annyira mint pl. egy drótkerítésben, de ha nincs más...
A drótkerítés nem akadály a setéseknek(nem véletlenül nem használnak ilyet sehol).

A villanypásztor elõnyei:
- olcsóbb mint a drótkerítés
- gyorsan telepíthetõ
- kevésbé látható

Hátrányai:
- egy csípõfogó és annyi a védelemnek
- egy ember átléphet felette vagy elszakíthatja
- a malacot gyorsan ellophatják, a kutyát lefújhatják paprika spray-el, mert 2 másodper alatt át lehet jutni a védelmen.
- nem jelent fizikai védelmet, egy machete jellegû suhintással hatástalanítani lehet vagy a sertés elrágja(ehhez nagyon értenek).

TMIB
08-14-2015, 05:58 AM
Van még egy hátránya. Áram kell hozzá. :)

törölt tag -gl
08-14-2015, 08:33 AM
Vajon be lehet állítani valami komolyabb riasztást, ami akkor aktiválódik, ha elszakad a kábel? Akkor rögtön sziréna, és a kert kivilágítása led-es fényvetõkkel.
Nemrég vettem egy kis ledes fényvetõt. 2000 lumenes, megvan az ára, de ha olcsóbb lenne tökéletes lenne a kert kivilágítására mondjuk riasztás esetén.
Nyilván a sertést nem az ölében viszi ki a tolvaj, ha meg a malac elrágja még lenne idõ megfogni. (ez mennyire gyakori? vagy csak valami mendemonda?)

GAZDA
08-14-2015, 06:57 PM
Miért ne használnák???? Erdõs területen általánosan használják vaddisznó ellen is. Nem rágja el a disznó legfeljebb átszalad rajta ha megcsapja az áram de legközelebb már nem megy a közelébe.

Takács
08-22-2015, 11:08 AM
"A malacok mennyi élelmet tudnak az adott területrõl maguktól összeszedni" Legfeljebb annyit amennyi ott van. Te tudod milyen arra a környék. Ha csak gyom meg fû van arra akkor nem sokat. Ezt kell kiegészíteni táppal vagy mással. Pl ha tököt termelsz azt szeretik.

"Feltétlen szükséges egy ól," valami fedett hely nem árt nekik, esõ elõ elbujni vagy árnyékolónak.

"Milyen állományt érdemes tartani?" Mennyi húst akarsz belõlük? Mennyi területed van? mennyi tápot tudsz nekik biztosítani ha kell? Tenyészteni akarod vagy mindig újat venni?

"kóbor kutya-róka mennyire piszkálja õket" Semennyire ha elég nagyok a kismalacokat esélyesen.

"Be lehet dobni a kutyát a malacok közé a villanypásztorhoz?" Ha ridegen tartott disznók közé "bedobod" a kutyádat esélyesen vehetsz új kutyát.

"A villanypásztorhoz gondolom nem érhet hozzá fû mert nem fog mûködni, ugye?" de fog. legfeljebb nem olyan jól.

Építs egy ólt és tereldbe estére oda a disznókat. Egyébként simán ellopják õket. Elvágják a villanypásztort és elterelik a kocsihoz szevasz malac.

Sövény telepítésen még nem gondolkodtál?

törölt tag -gl
08-22-2015, 06:07 PM
Hát csak gyom és fû van, de eléggé dús a terület.
Kb 500 négyzetméter lenne a malacoknak, de akkor nem éri meg jobban pl a birka, vagy a kecske, hogy legeljen?

"Feltétlen szükséges egy ól," valami fedett hely nem árt nekik, esõ elõ elbujni vagy árnyékolónak.
Értem

"Milyen állományt érdemes tartani?" Mennyi húst akarsz belõlük? Mennyi területed van? mennyi tápot tudsz nekik biztosítani ha kell? Tenyészteni akarod vagy mindig újat venni?
két-három fõre kéne a hús.

Sövény telepítésen még nem gondolkodtál?
De, csak 2000 négyzetméteres a terület, elég nagy sövény kéne.
Vegyes sövényen gondolkodtam szeder-homoktövis-gleditsia (méztövis) és vadrózsa keverékébõl, de még nem sikerült töveket szereznem hozzá, elég sok kéne. A gleditsia magjaim meg nem úgy keltek ki ahogy számoltam vele. Nem maradt meg.
Kéne valamiféle mini faiskola a kertembe, vagy helybe is vethetõ, de elõ kéne készíteni a területet mert kissé gazos.
A szomszédok egyébként nem tudom mennyire örülnének ennek a szúrós sövénynek.
616961706171

Ezek még tavalyi képek, azóta nagyjából rendbe szedtem a területet. ÜLtettem hátra fákat.
617261736174

Összesen 2000 négyzetméter

Takács
08-22-2015, 07:20 PM
"A szomszédok egyébként nem tudom mennyire örülnének ennek a szúrós sövénynek." Magadnak csinálod vagy nekik?
Tökéletes most az idõ,hogy szétnéz a környékeden és bujtással csinálj magadnak annyi palántát amennyit csak tudsz. Tavasszal meg a gyökeres kezdeményeket elülteted.
Amit meg nem tudsz bujtatni, azt gyökereztetõ hormon segítségével õsszel cserepekbe rakod és ami gyökeret ereszt tavaszra elülteted.

törölt tag -gl
08-22-2015, 07:30 PM
Köszi, csak ugye rengeteg növény kell hozzá! :) De rajta vagyok az ügyön.

Törölt_fórumtag2
09-20-2015, 05:32 PM
Kecske? Láncon, nyakörvvel?

Dream_walker
09-25-2015, 08:26 PM
Hm, már említettem neked régebben is, mikor érzékletesen bemutattad tágabb lakókörnyezetedet, de megismétlem, némi aktualizállással:
Ahol egy nyakörvet ellopnak, ott minden forint, amit villanypásztorra (vezeték, karók, tápegység) és malacra költesz, kidobott pénz, mert ellopják, és hiába mész a barátságos közeghez feljelentést tenni.

Egy faék egyszerûségû megoldás van a dologra: költözz el a p.csába onnan.

Ádám Csaba
07-17-2016, 11:17 AM
Van valakinek gyakorlati tapasztalata villanypásztor üzemeltetésben? Mennyire földeli le az esõ, jégesõ, hó? Milyen magasságba rakjam a szálakat? (Kecskék ellen lesz!) Alsó szál mennyire legyen a talajtól? (Kutya, hó, stb. Miatt)

GAZDA
07-17-2016, 11:25 AM
A gyom szokta leföldelni a drótot arra érdemes figyelni. Télen hogy akarod használni mit legelnek a jószágok? Az aksi biztos hamar le fog merülni. Talán érdemesebb lenne karámot építeni.

Ádám Csaba
07-17-2016, 11:45 AM
A gyom szokta leföldelni a drótot arra érdemes figyelni. Télen hogy akarod használni mit legelnek a jószágok? Az aksi biztos hamar le fog merülni. Talán érdemesebb lenne karámot építeni.

Télen nem akarok legeltetni, de gondolom akkor is mozognak az állatok. Ha meg olyan telek lesznek, mint az utóbbi 2 akkor akár még találnak is valami ennivalót maguknak. Lesz egy karám nekik, de villanypásztorral biztosítanék nekik nagyobb életteret, amit szükség szerint növelhetek-csökkenthetek vagy áthelyezhetek. A felnövõ gazról hallottam. Tervem szerint 25 cm magasan lenne az alsó drót. Szükség szerint, 1-2 hetente levágnám alatta a gazt fûkaszával. Bár ahogy a kecskék természetét ismerem, pont az a gaz fog nekik kelleni, ami a villanypásztor alatt van vagy azon túl.

Ádám Csaba
08-22-2016, 07:39 PM
Megépítettem a villanypásztort és be is üzemeltem. Kövezzetek meg érte, de tetszett az ismerkedésük. Lazán rá akart harapni az anyakecske, olyan hangot adott ki, hogy még most is elmosolyodok ha eszembe jut.
Komolyra fordítva, szerintem a leherõ legjobb "mobil kerítés" kecskékhez.

Zacskóbicska
08-24-2016, 05:17 AM
A "nyári szállásom" környékén nagy legelõk vannak bekerítve villanypásztorral. Van, ahol lovak vannak így elhatárolva (amikor úgy gondolják, átudorják, aztán meglátogatnak), másik részen marhák. Az õszi szarvasbõgési idõszak az, amikor a villanypásztorok jobban amortizálódnak. Egyébként azt figyeltem meg, hogy a bekerített állatok viszonylag hamar megszokják és utána ha már feszültség sincs a drótokban, akkor is tiszteletben tartják.

Ádám Csaba
08-24-2016, 07:16 AM
Egyébként azt figyeltem meg, hogy a bekerített állatok viszonylag hamar megszokják és utána ha már feszültség sincs a drótokban, akkor is tiszteletben tartják.
Errõl olvastam egy blogon. Ott azt írták, hogy napokra is kikapcsolják amikor leesik a hó. Szerintem én is így fogok tenni.

Zacskóbicska
08-24-2016, 12:22 PM
Szerintem rendszerint azok is ki vannak kapcsolva, amelyeket említettem. Rendszeresen bújok át alatta (útba esik, ha megyek gombászni, vagy egyéb dzsindzsa túrára), elõfordul, hogy hozzám ér, de igen ritka az az eset, amikor meg is b@sz. Viszont azt is megfigyeltem, hogy a bekerített állatok a bekerített területet territóriumukként kezelik. Ha megjelenik a behatoló, rögvest oda nyomulnak. A múltkor nem vettem észre a hátam mögött utánam sompolygó húsmarhákat. Alapból szelídek, viszont barátkozásból az egyik úgy hátba nyomott az orrával, hogy majdnem hasra estem.

Ádám Csaba
12-01-2016, 02:12 AM
A villanypásztornak alapból van egy pattogó hangja. Van olyan kecském, amelyik ezt megfigyelve tudja mikor nincs áram a vezetékben. Kihúzom ha valamit köztük csinálok. Olyankor rágja a vezetéket és többször hozzáér. Nem öröm ez számomra, mert ahogy írtam is, télre a hó miatt nem akartam üzemeltetni...

st.jimmy
12-02-2016, 02:30 PM
mi a baj a hóban üzemeltetéssel?
leföldelné az oszlop és a drót között?
ahogy ismerlek azt megoldod egy perc alatt :D
a villanypásztor különbözõ kialakításokkal a legtöbb lábas jószágnál jól mûködik, de a kecske úgy fest egy kicsit túl okos
a nyúl meg egy kicsit túl buta hozzá amúgy, amit kevés tapasztalatunk mutat

Ádám Csaba
12-02-2016, 06:31 PM
mi a baj a hóban üzemeltetéssel?
leföldelné az oszlop és a drót között?
ahogy ismerlek azt megoldod egy perc alatt :D
a villanypásztor különbözõ kialakításokkal a legtöbb lábas jószágnál jól mûködik, de a kecske úgy fest egy kicsit túl okos
a nyúl meg egy kicsit túl buta hozzá amúgy, amit kevés tapasztalatunk mutat

Ha hagyok az alsó szál alatt 30-40 cm-t, akkor a gidák kijutnak. Ha alacsonyra rakom, akkor meg:
1. nagyobb hóesésnél leföldel a technika
2. nyáron gyorsan ránõ az aljnövényzet.
Erre maximum egy fûtõszálas villanypásztort tudnék elképzelni, de az meg lehet nem egy megtérülõ befektetés.

st.jimmy
12-04-2016, 08:44 PM
Ahányszor 10 centinél nagyobb hó esik mostanában szerintem nem kell aggódj a föld és az alsó drót közötti hóért
egy egész almában fogadnék veled, hogy kieszik a drót alól a füvet nyáron :D a kecske okos, nem fogja messzirõl kerülni

Ádám Csaba
12-05-2016, 09:53 AM
Egész nyáron kaszálnom kellett a villanypásztor alatt. Sajnos nem legelik alatta. A hó mennyiségét tekintve van igazad.... Majd kiderül télen, hogy lesz-e gondom vele.