View Full Version : 10 dolog amit magaddal vihetsz!
D - törölt tag
08-31-2015, 04:43 AM
Drága Barátaim!
Bizonyára mindenki sokat tanult már itt a fórumon és a magánéletében.
Vitázzunk el egy kicsit a felszerelésekrõl.Mindenki nagyon okos az odavetett mondatokkal.Mérjük le egymás tudását,fantáziáját,hozzáállását.
Magaddal vihetsz 10 felszerelési tárgyat,az alapfelszerelésen kívül!
Az alapfelszerelés:
- 1 cipõ(bakancs)
- 1 Hosszú nadrág
- 1 pár zokni
- 1 alsó
- 1 póló vagy ing vagy trikó(egyéni)
- 1 pulcsi
- 1 párka vagy kabát
- 1 törölközõ
- 1 sapka,kalap(egyéni)
ennyi!A táska nem!, az már a 10 be tartozik,mert mindenki döntse el ,hogy a zsebébe teszi,vagy batyuba!
A körülmények! Káosz! fosztogatás,népvándorlás,a rend felbomlása,termelés,egészségügy,közmûvek leálltak!
A helyszín mindenhol!Városi környezet,vidéki környezet,hegyvidék,sivatag.Mindegy mindenhol helyt kell állni,nem tudni mit dob a gép!
Tehát 10 dolog!
Aki gyógyszert szed,szemüveges az megszívta mert az már -1.A gyufa,tûzkõ,öngyújtó szintén mindegyik 1 nem számít.
Na engedjük el a fantáziánkat és lehetõleg részletes indoklással,linkekkel mutassuk be egymásnak mit tudunk már,mit próbáltunk,teszteltünk már,mire lennénk képesek ha túl kell élni'
Tanuljunk egymástól!
Szia,
Elso pillantasra nagyon jonak tunt a topic, de jobban meggondolva nagyon irrealis, hogy db-ra merjuk a dolgokat, es nem tomegre.
De ha ez a szabaly, akkor e szerint jatszunk, az en otleteim:
1. szemuveg
2. BTR80A
3-4. Gazolajjal teli utanfuto (nehany m3)
5. 1 m3 ivoviz
6. 1 m3 mez
7. Viztisztito
8. egy mazsa arany
9. mobiltelefon
10. valtas zokni
Erdõlelke-íjszelleme
08-31-2015, 11:23 AM
6. 1 m3 mez
:thumbup
WestBam
08-31-2015, 12:26 PM
8. egy mazsa arany
Több nem is kell :haha:
Salmo
08-31-2015, 12:43 PM
BTR-t csak szemüveggel vezethetsz? Benne van a jogsidban?
törölt tag -gl
08-31-2015, 01:06 PM
Valószínûleg délnek venném az irányt.
1. Ha elsõsegély csomag 1-nek számít, akkor azt vinném, ha nem, akkor mindenképp vinnék betodint és rengeteg antibiotikumot (ennek késõbb csereértéke lehet)
2. Vinnék valamiféle fegyvert, lehetõleg lõfegyvert töltényekkel. és-vagy kést.
3. sawyer víztisztító alkalmatosság
4. 2-4 kiló fehérjepor (testépítõs) 1 kiló egy hónapra elegendõ, szerintem a legkoncentráltabb formában így lehet fehérjéhez jutni vészhelyzetben. közben olyan területnek venném az irányt, ahol fellelhetõ gyümölcs, vagy állatok lehetõleg egész évben.
5. szénhidrátból is hasonló mennyiség. (esetleg zab, vagy rizs) Valamiféle olaj aminek magas az omega3 és szénhidráttartalma. (nem tudom élelem egy dolognak számít-e) esetleg só, nagyjából ezek alapján állítanám össze:
https://diy.soylent.com/recipes/simplent
6. függõágy. (lehet, hogy vinnék egy hálósat és egy neylont is, ha a neylon szakadna maradna egy háló az meg jó a cuccoknak, egyben a háló táskának is jó lehet! sõt talán vadászni, halászni is) Tartozékként rovarhálót, és a drága hegymászó sátramról egyszerûen levágnám a szakadásmentes esõálló ponyvát és természetesen azt is vinném az ágyhoz.
7. napelemes töltõs, vagy kurblis zseblámpa, amivel tudom tölteni a readert.
8. ebook olvasó rajta offline térképpel, hasznos információkkal, növényhatározókkal, mindenféle információkkal (csomókötés, akármi) Szerintem ez nagyon fontos lehet. több ezer könyv is elférhet rajta és egy hétig is olvasható egyetlen feltöltéssel, könnyû is.
Egy alu edény, amiben ki tudom forralni a vizet.
9 szemüveg
Hirtelen õszíntén ezek jönnek.
10 Talán horgászfelszerelés de az is jól megválogatva, (erõs fonott zsinór, nagyon sok horog (legalább 100 kicsi és 50 nagy), illetve valamiféle szütyõ amibe kavicsot tudok fogni ólomnak. (ólmot nem cipelnék)) bár nem szeretem a halat, de ez a legbiztosabb. A kis halakat könnyû kifogni például hálóval és jó fehérjeforrás lehet, lehet 100 kishal kitesz akkora súlyt mint egy nagyobb.
Én azt gondolom az antibiotikum és a fegyver lehet a legfontosabb, ezeknek komoly csereértékük is lehet. De az is lehet, hogy a kirabolt gyógyszertárakból mindenkinek jut majd.
Nem tudom csalni lehet-e, én úgy tervezném, hogy a kijelölt zarándokútam mentén és a célomhoz kisebb ellátmányokat raknék el. Ez teljesen random. Tehát a felsõeket úgy vegyük, hogy csak az indulást vesszük.
Az indulást lehet vehetjük úgy is, hogy amint beüt egy olyan helyzet, spontán nyaralást rendeznék és repülõjegyet vásárolnék mondjuk új zélandra, ahol kisebb eséllyel omlik össze a társadalom. ez attól is függ hogyan alakulnak az anyagiak a jövõben.
Lehetséges, hogy olasz, vagy görögország, vagy spanyolország fele indulnék meg, a hegyeknek. Ez helyzettõl is függ.
Hát így ezek alapján elsõre nem nagyon élném túl, vagy maximum azoknak lennék jó célpont akik fosztogatnak.
Tegnap néztem meg a párommal Az út címû filmet, és az emberevés sajnos reális veszély lehet, de nem valószínû.
Szerintem a 10 dolgot le kéne cserélni 10 kilóra, az reálisabb. Ha meg tudom elõzni a katasztrófahelyzetet elõször repülõre szállnék és ha nem zárnak menekülttáborba új zélandon, vagy ahova eljutok, ott bevásárolnék. Magyarországot nem tartom biztonságosnak összeomlás szempontból, épp azt beszéltük a párommal, hogy a helyi cigányok talán már a harmadik nap jönnének követelni a jussukat miután bezárnak a boltok mi meg eszegetjük a maradék terményt, készleteket.
Ja és lehet a szemüvegemet becserélném a mosózsákomra, vízhordásnak is jó (sima vízálló zsák) vízmelegítésre fürdéshez, stb. Esetleg ha mellé lehet csapni vinnék valami nagyon erõs tisztítószert, ha lehet por állagban. (mosópor?) de abból is környezetbarát, hogy fogmosásra, fürdésre is jó legyen. max 200 grammot. a szememen azt vettem észre, hogy idõvel alkalmazkodik és egyre jobban látok szemüveg nélkül. fõleg ha süt a nap.
Tûzgyújtásra is vinnék valamit, azt kihagytam.. szikrakõ?.. azért télen megnézném.... ezért tartanék délnek.
törölt tag -gl
08-31-2015, 01:16 PM
Update: tûzgyújtásra valami usb-s tûzgyújtót vinnék, így a napelemes töltõvel vagy a solar power bankról bármikor tudnék elektromos tüzet gyújtani. ha már lenne nálam. Talán kis mennyiségû víz felforralására is elég lehet a power bank, ezt nem tudom.
varég
08-31-2015, 01:16 PM
1 kés
2 balta
3 tûzszerszám
4 ifak(elsõsegély)
5 számszeríj
6 ponyva
7 hálózsák
8 sok sok lavinazsinór(akár 300 méter is)
9 horgászfelszerelés
10 egy csinos kis szõke(bár nem tárgy :) )
Emellett lehet improvizálni.
astonferi
08-31-2015, 01:18 PM
csak a kistáskámat :D
6221
törölt tag -gl
08-31-2015, 01:42 PM
Ja és ha bárki kérdezi orvosnak adnám ki magam. Ez takarna is valamit a valóságból, mert az ebook readeremen orvosi könyveket is tárolnék vészhelyzetre, lenne nálam gyógyszer és betadin. Az orvosban megbíznak, orvost nem ölik meg.
törölt tag -gl
08-31-2015, 02:06 PM
Érdekes alternatívák:
Úticél:
-Izland: hõforrások, vadak, populáció amely feltehetõleg nem fog összeomlani. és amíg jár oda repülõ el tudok jutni.
- Trópusi sziget a csendes óceánon: sok élelem, halak, trópusii gyümölcsök, a benszülöttekkel meg lehetne barátkozni.
- Dél amerika:
Hasonló a helyzet. Még valakinek a csicskájaként is jobb mint halottként. Az esõerdõk sok embert eltartanak egész évben. Ugyanez igaz afrikára és thaiföldre is.
A betegségek ellen természetesen oltások.
-hawaii
szintén dzsungeles terület barátságos lakókkal,
Magyarország természetileg és társadalmilag is tönkre van téve. Szerintem még dél amerika is jobb úticél lehet túlélés szempontjából mint itt maradni.
D - törölt tag
08-31-2015, 02:06 PM
Ja és ha bárki kérdezi orvosnak adnám ki magam. Ez takarna is valamit a valóságból, mert az ebook readeremen orvosi könyveket is tárolnék vészhelyzetre, lenne nálam gyógyszer és betadin. Az orvosban megbíznak, orvost nem ölik meg.
Ez az ötlet mondjuk életképes!
Gratulálok :thumbup!
Orvos,borbély(aki fogat is húz) keresett és megbecsült személy lehet,sok-sok dologhoz hozzájuthat a tudományával!
D - törölt tag
08-31-2015, 02:08 PM
csak a kistáskámat :D
6221
Ez tizenöt+a táska! :thumbup :haha:
D - törölt tag
08-31-2015, 02:10 PM
1 kés
2 balta
3 tûzszerszám
4 ifak(elsõsegély)
5 számszeríj
6 ponyva
7 hálózsák
8 sok sok lavinazsinór(akár 300 méter is)
9 horgászfelszerelés
10 egy csinos kis szõke(bár nem tárgy :) )
Emellett lehet improvizálni.
Alakul ez! :thumbup Van aki ért hozzá! ;)
törölt tag -gl
08-31-2015, 02:12 PM
Köszi, a lényeg az e-könyv olvasón van, megfelelõ kézikönyvekkel még mûteni is lehet. Elsõ körben elsõsegély, másrészt szakorvosi kézikönyvek. Az interneten gyakran akadok rá szinte receptkönyvszerû leírásra, hogy bizonyos esetekben mi a protokoll. Azt hiszem a magyar orvosi kamara vagy az egészségbiztosítási tárca biztosít is instrukciókat az orvosok számára (ezzel lehetetlenné téve az alternatív, vagy fejlettebb kezeléseket) Ezek az instrukciók is biztosan letölthetõek valahonnan. A lényeg, hogy ki kell szemezni ilyen jellegû információkat, és eltárolni egy e-könyv olvasóban.
Vannak már olyan olvasók amikhez memóriakártyát is lehet rakni, így konkrétan az egész wikipédia ott lehet a zsebedben.
D - törölt tag
08-31-2015, 02:16 PM
Szia,
Elso pillantasra nagyon jonak tunt a topic, de jobban meggondolva nagyon irrealis, hogy db-ra merjuk a dolgokat, es nem tomegre.
De ha ez a szabaly, akkor e szerint jatszunk, az en otleteim:
1. szemuveg
2. BTR80A
3-4. Gazolajjal teli utanfuto (nehany m3)
5. 1 m3 ivoviz
6. 1 m3 mez
7. Viztisztito
8. egy mazsa arany
9. mobiltelefon
10. valtas zokni
Igen elsõ pillantásra egyszerûnek tûnik! De ha belemélyedtek már nem is az,kell hozzá szakértelem és tudás!Ez a tpoic célja!
De legyen igazad!
Tíz dolog,úgy hogy gyalog elbírjuk és mozogni is tudjunk vele!
törölt tag -gl
08-31-2015, 02:17 PM
Ugyanakkor orvosnak kiadni magad nem játék. Legjobb ha azt mondod mondjuk fogorvos vagy, de értesz sok máshoz is.
Azért is nem játék, mert ha komoly sérült van a csapatban, vagy beteg, és nem tudod meggyógyítani rádkenhetik a halálát, vagy likvidálhatnak. (akár másnap már nem ébredsz fel közöttük) Tehát ahogy az egész. Ez sem játék.
törölt tag -gl
08-31-2015, 02:19 PM
Mivel megemlítetted a fogorvost csak hirtelen példaként hoznám fel, hogy úgy tudom pillanatragasztóval lehet fogat tömni. Egy foghúzás pedig nem lehet bonyolult, hacsak nem törik bele a gyökér. Fertõzésre, gyulladásra jó az antibiotikum és a betadin.
D - törölt tag
08-31-2015, 02:34 PM
Köszi, a lényeg az e-könyv olvasón van, megfelelõ kézikönyvekkel még mûteni is lehet. Elsõ körben elsõsegély, másrészt szakorvosi kézikönyvek. Az interneten gyakran akadok rá szinte receptkönyvszerû leírásra, hogy bizonyos esetekben mi a protokoll. Azt hiszem a magyar orvosi kamara vagy az egészségbiztosítási tárca biztosít is instrukciókat az orvosok számára (ezzel lehetetlenné téve az alternatív, vagy fejlettebb kezeléseket) Ezek az instrukciók is biztosan letölthetõek valahonnan. A lényeg, hogy ki kell szemezni ilyen jellegû információkat, és eltárolni egy e-könyv olvasóban.
Vannak már olyan olvasók amikhez memóriakártyát is lehet rakni, így konkrétan az egész wikipédia ott lehet a zsebedben.
Végülis Te leginkább a tudást vinnéd magaddal!
Ami egyébként kiváló ötlet egy napelemmel tölthetõ e-könyvben és nem is nehéz!Iszonyat mennyiségû tudásanyagot lehet feltölteni rá,a receptektõl az ehetõ növényekig,képekkel.Talán nem romlik el.Mondjuk villanyra,netre ne számítsunk.
De nem egyszerû felsorolások kellenének,hanem konkrét típus,tárgy.
Nem egyszerûen balta,hanem melyik balta?Miért pont az a balta?
Szóval nem egyszerû!
D - törölt tag
08-31-2015, 03:05 PM
6225622662276228622962306231623262336234
törölt tag -gl
08-31-2015, 03:44 PM
Élelmiszert nem vinnél? Nem biztos, hogy bölcs dolog élelmiszertartalék nélkül nekivágni. Minimum valami por állagú kaja, zabpehely, tömegnövelõ-por.
törölt tag -gl
08-31-2015, 03:45 PM
Másrészt ugye a magyar viszonylatokat nem érdemes összehasonlítani szerintem az amerikai túléléssel. Ha az amerikaihoz hasonló tájakat szeretnél, az osztrák alpokig szerintem el kell menned, vagy legalább a tátráig.
mzperiksz
08-31-2015, 04:18 PM
Vinnék egy kalasnyikovot kilenc tárral.
Ha kalasnyikov van minden van :D
mod: Nem, nincs kalasnyikovom, de tudom honnan lehet szerezni ha eljõ az idõ :D
D - törölt tag
08-31-2015, 05:33 PM
Vinnék egy kalasnyikovot kilenc tárral.
Ha kalasnyikov van minden van :D
mod: Nem, nincs kalasnyikovom, de tudom honnan lehet szerezni ha eljõ az idõ :D
"..akinél a puska van az lõ! Ha a puskás elesik,akkor akinél a lõszer van az felveszi és lõ! " (Ellenség a kapuknál)
D - törölt tag
08-31-2015, 05:38 PM
Élelmiszert nem vinnél? Nem biztos, hogy bölcs dolog élelmiszertartalék nélkül nekivágni. Minimum valami por állagú kaja, zabpehely, tömegnövelõ-por.
Másrészt ugye a magyar viszonylatokat nem érdemes összehasonlítani szerintem az amerikai túléléssel. Ha az amerikaihoz hasonló tájakat szeretnél, az osztrák alpokig szerintem el kell menned, vagy legalább a tátráig.
Pont EZ a topic lényege!Hogy szûkösen érezzétek magatokat,hogy érezzétek a korlátozott készletek okozta bizonytalanságot.
Hogy használjátok a szürke állományt!
Ilyen az élet,ilyen lesz az élet az összeomlás után.
Mindig lesz valami,ami nagyon kellene de nincs.Valamivel pótolni kell vagy megszerezni.
Ilyen a tarcsi étel is ,nem fér bele a tízbe.Meg kell szerezni!
Nem én fogom eldönteni,hogy merre az arra!Valószínûleg sodornak majd az események!De mindenhol boldogulni kell,hiányos felszereléssel,készletekkel.Azzal ami jut,amit találsz!
varég
08-31-2015, 05:45 PM
Viszont, amint kiderül, nem vagy orvos, na az csúnya szenvedés lesz.
(inkább a "szürke ember", aki tud ez-azt, híreket, infókat, stb...)
D - törölt tag
08-31-2015, 06:28 PM
Akkor jön a miért!
5.11 Tactical Rush 24
https://www.youtube.com/watch?v=O7rr5L39Za8
Nem nagy és nem kicsi,kényelmes,rendkívül praktikus és erõs.Bõven marad hely a kiválasztott dolgokon kívül a talált készleteknek is.
pajszer https://www.youtube.com/watch?v=slRsexrhbG8
KA-BAR CUTLASS https://www.youtube.com/watch?v=tEFB00KtwCM
A kézikönyv a bibliánk,ha valamit nem tudok hát elõveszem és iránymutatást kérek.A napló része éleszték vagy vészhelyzeti segédeszköz.
A gyufa...az gyufa::eek:
Aláöltözet a hálózsákot kiváltja és meleg.Ez a típus önmagában is hordható mint egy szabadidõ ruha.
ka-bar mark 1 https://www.youtube.com/watch?v=381qQ9P4NHc
Katadyn Pocket Filter https://www.youtube.com/watch?v=vL9mjcq66-w
ponyva https://www.youtube.com/watch?v=yMAtpWQdVbY
csajka errõl ódákat lehetne írni.
varég
08-31-2015, 06:42 PM
Ezek az 5.11 zsákok egyre jobban tetszenek, de mielõtt beszerzem, sajna el kell adni/cserélni a zsákjaimat... :(
st.jimmy
08-31-2015, 07:06 PM
Ez a kabar macséta ha made in taiwan és ugyanolyan anyagból van, mint a kukri macsétájuk, akkor csináltatnék valami fasza anyagból inkább egyet hasonló/ugyanolyan dimenziókkal, ha pénz/idõ nem számít.
Ugyanitt 1 db zsír új Kabar Kukri macséta eladó, az ikertestvérét használgatom néha, kellemes eszköz :D
GAZDA
08-31-2015, 07:10 PM
Ilyesmiben gondolkozok én is csak olcsóbb változatban. Ha lehet annyi észrevételem, jobban járnál rozsdamentes pengékkel, azokat nem kell annyit takarítani ami idõ és energia nyereség.
D - törölt tag
08-31-2015, 10:27 PM
Ez a kabar macséta ha made in taiwan és ugyanolyan anyagból van, mint a kukri macsétájuk, akkor csináltatnék valami fasza anyagból inkább egyet hasonló/ugyanolyan dimenziókkal, ha pénz/idõ nem számít.
Ugyanitt 1 db zsír új Kabar Kukri macséta eladó, az ikertestvérét használgatom néha, kellemes eszköz :DEgy ilyesmi laprugóból engem is érdekelne.Sajna a profi gyártóknál ugyan annyi,mint a bolti.
D - törölt tag
08-31-2015, 10:55 PM
Amiket biztos,hogy nem tennék a tíz közé!
Kulacs - olyan mennyiségû petpalack van szétdobálva,hogy egyszerûen lehetetlen nem találni.
Balta,fejsze - szinte minden háznál,nyaralónál van a kamrában és szinte minden boltba kapható,tehát van,találni bõven.Jó bozótvágót,ami mellesleg kiváló eszköz másra is ,viszont igen kevés van szerteszéjjel.
Kötél,drót- ez is,kilométerszám van mindenfelé,a hozzávaló szerszámokkal együtt.
Késélezõ--ha nem is lesz borotva él,de egy kõvel meghúzva már használható,persze ha nem 60 hrc
Kesztyû-ugyan az,évtizedekig el van látva mindenki akkora készlet van belõle
pohár-gyakorlatilag ezeken is át lehet esni
eü csomag-ezzel bajban vagyok, kéne nagyon+pár gyógyszer is,de mit dobjak ki helyette? marad a jószerencse!Elhagyott autókban azért találni.Elsõ lesz amit a zsákba teszek,ha találok!!!!
Fegyver-na ez itthon óriási hiánycikk,így a hozzávaló lõszer is.Ha kifogy a tár,már csak ballaszt.
hálózsák-minden lakásban és úgy egyáltalán mindenhol van egy darab szövet,takaró amibe bele lehet bújni,ebbõl sok van.
váltás ruha-ne ez mint a petpalack,hegyekben áll mindenhol,nem baj ha kicsit nagyobb. a kényelmes ,az én lábamra való bakancs viszont NEM! Az induló készlet!!!
papír-ott a benedvesített törölközõ,találni lehet,mert szemét az van/lesz bõven(reméljük ritkán kell)
elektromos,elemes kütyük- ha már a cipeléssel drága kalóriát kell égetni,inkább egy jó alkalomnál almákkal pakolom meg a zsákot.Egyébként meg soha nincs igazán sötét,tehát igazából lámpa sem kell.Ha nem látunk annyira,átveszi a többi érzékszerv a szerepét,csak hagyni kell,hogy dolgozzon a testünk.
WestBam
09-01-2015, 07:24 AM
Nekem furcsa csak, hogy senki nem vinne térképet vagy egy térképes (kézi sport) GPS-t? Értem én, hogy ismerjük a közvetlen környékünket de mit kezd az ember magával 100-200km-el odébb ahol nem tudja mi merre csak a táblákról?
GAZDA
09-01-2015, 07:08 PM
A pet palack az komoly? Mi van ha vegyszerrel szennyezett? Baltából csak kínai xart fogsz találni, jobb ha beszerzel egy normálisat. A ruhának van olyan veszélye hogy elõzõ tulajdonosa élõsködõit is megöröklöd. Hadi és népszerû vadász lõszert se lehet majd találni? Éjjellátó esetleg hõkamera vásárláson nem gondolkozol?
Salmo
09-01-2015, 07:45 PM
Doom nem gondolkozik, Õ mint már írta készségeket fejleszt. Most dolgozik azon hogyan tágítsa a pupilláját, illetve megpróbálja kitolni a 400-800 nano méteres
színlátását....
Morpheus
09-01-2015, 08:04 PM
Szerintem van legalább három igen elterjedt kaliber, amihez a feketepiacon is kapsz majd lõszert.
0,22cal, 9*19 és 16-os sörét.
Arany? Pár gramm súly és a hülyéknek mindig érték marad.
Egy pici Baofeng uv3 Mark II ? Elemlámpa, FM rádió (hírek) és kapcsolat. 5 voltról tölthetõ. Van vagy öt deka.
Salmo
09-01-2015, 08:17 PM
Egy kicsit gondolkodtam....... miután a születési rendellenességként velem élõ cinizmusomat vélhetõen úgy tekinted hogy
Mindenki nagyon okos az odavetett mondatokkal
Ezért egy kis vélemény, tapasztalat a világításról. Egri gyerek lévén jártam néhány bükki barlangban, túráztam sokat este, sötétben.
Zárt helyen beszûrõdõ fény nélkül, vagy szabadtérben 8/8-os felhõzetnél csillagfény, és holdfény nélkül dolgoztathatod te bárhogy
a tested a lábadat sem fogod látni, és bár kötelet meg az általad említett dolgokat valóban lehet találni, amikor majd a sötétben pont egy
lámpa kell szar lesz majd keresni.....
Igen, jogos az észrevétel az elektromos kütyükkel, de akkor egy tekerõs dekatlonos kis pöcsköszörû is jobb a semminél, vagy egy ilyen
http://www.westernsafety.com/products/petzl/petzltower10pg9-E+Lite.jpg
a lithium CR2032 elemnek köszönhetõen a Petzl 10 éves mûködést ír rá, mint vészeseti lámpára
Ja és csak 27 gramm súlyú. Én az autós BOB-omban hordom 4 éve. ( még világít :thumbup )
Egy alma 193 gramm ( most mértem meg)
suuperbus
09-01-2015, 09:31 PM
Nos az alapfeltételek engem a jelenlegi szíriai helyzetre emlékeztetnek.
"A körülmények! Káosz! fosztogatás,népvándorlás,a rend felbomlása,termelés,egészségügy,közmûvek leálltak!"
Én nem a bozótosba való bevetést látom a megoldásnak, hanem a rendezett világ felé való leggyorsabb eljutást. Ez lehet gyalog, autóval, busszal, vonattal, ami jön. Az elején fõleg gyalog vagy kerékpár, de biztosan sok gépjármû megy még ilyenkor. A minimális lista.
1. olcsó nem feltûnõ hátizsák kb. 30-as;
2. élelem több napra. Pl. kétszersült, húsos konzervek, de a könnyített fajta, önmelegítõ kaják, szárított marhahús, csokoládé stb.;
3. két db. 1.5 literes ásványvíz, erõsebb újratölthetõ pet palackban és kéznél egy fél literes alumínium kulacs;
4. okostelefon;
5. elsõsegély cucc alapgyógyszerekkel;
6. dinamós kurblis töltõ;
7. hitelkártya;
8. többféle készpénz a haladási országoknak megfelelõ;
9. sátor vagy legalább egy olcsó vízhatlan ponyva;
10. hálózsák.
Az elején kerülve a nagyobb közlekedési pontokat jutok el gyalog/kerékpárral vagy autóra, szekérre felkérve magam a legközelebbi nyugisabb, biztonságos helyre. Onnan a fõútvonalakon a leggyorsabb módon megyek, amivel tudok és amit meg tudok fizetni, lehetõleg egy biztonságos országba. Busz, vonat, stop taxi, ami jön. Térkép az okostelefonon, iránytû stb. szintén. olvasnivalót, zenét szintén oda mentem le.
A többi apróságot, további élelmet, vizet megveszem, többet úgysem lehet vinni. Bár az már egy kicsit csalás, de fogkefe, szappan kerülne az eü csomagomba.
A lényeg pedig, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nem egyszerre történnek a gebaszok, hanem lokálisan és ezért jobb lelécelni, mint maradni, ahhoz pedig ezek kellenek. A bozótharcos dolog jópofa,de csak addig szükséges, amíg kimented magad a vörös zónából. Például Szíriában egyes területeken mûködnek bankok, pénzforgalom, máshol teljes káosz szétbombázott területek és õrült fegyveresek. Ukrajnában és máshol is ehhez hasonló lehet.
Szemüveget pedig aki hord, azon rajta van, hülyeség külön számolni. Alapfelszerelés.
D - törölt tag
09-01-2015, 10:39 PM
A pet palack az komoly? Mi van ha vegyszerrel szennyezett? Baltából csak kínai xart fogsz találni, jobb ha beszerzel egy normálisat. A ruhának van olyan veszélye hogy elõzõ tulajdonosa élõsködõit is megöröklöd. Hadi és népszerû vadász lõszert se lehet majd találni? Éjjellátó esetleg hõkamera vásárláson nem gondolkozol?
Ha szennyezett ott a másik.
A kínai balta is megteszi,ha a túlélés a tét,ez van,ezt kell szeretni!
Ha ilyen ruhát talál az ember,hát kimossa ha finnyás.De vesszek meg ha nem jobb egy koszos kabát,mint fázni!
Ha találni ilyen lõszert a fegyver sem lesz messze tõle vagy pont abban lesz!;)
Nem,nem akarok vásárolni éjjellátót,sem semmi mást!Már csak egyetlen dologra van szükségem,egy 20-25 centis ,5-10 mm vastag széles pengéjû,lehetõleg fa nyelû késre/bozótvágóra.Ez még kell nekem!:rolleyes:
Egyébként már minden megvan ami kellhet,akár fél évre is.A ház elhagyására is.Köszönöm jól állok!
De meghúzom a vonalat a normális élet/munka/társadalom és az õrület között,Készülni kell és érdemes,mert nem marad minden,mindig így!Lehetnek problémásabb idõszakok is!De van nálam egy határ,amit nem lépek át a prepperkedéssel és nem a félelmeim irányítanak!
D - törölt tag
09-01-2015, 10:48 PM
Zárt helyen beszûrõdõ fény nélkül, vagy szabadtérben 8/8-os felhõzetnél csillagfény, és holdfény nélkül dolgoztathatod te bárhogy
a tested a lábadat sem fogod látni, és bár kötelet meg az általad említett dolgokat valóban lehet találni, amikor majd a sötétben pont egy
lámpa kell szar lesz majd keresni.....Van nálam gyufa,a többit megoldom! Fáklya,tûz,ami van.De ha belebotlok egy lámpába ígérem elteszem.;)
Egyébként úgy látom volt létjogosultsága a topicnak.
Nem véletlen a limitált 10 darab!Soknak tûnik,de amúgy szánalmasan kevés!Valami mindig hiányzik,valami mindig kellene még,van mindig egy jobb ötlet.
El vagyunk kényelmesedve,mert ha kell valami csak egy telefon vagy pár kattintás és már csönget is a futár.
Csak jelzem,hogy ez nem mindig lesz így!Lesz amikor nem tíz,hanem öt dolgot találunk csak.De meg kell oldani azzal is!
D - törölt tag
09-01-2015, 11:02 PM
A lényeg pedig, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nem egyszerre történnek a gebaszok, hanem lokálisan és ezért jobb lelécelni, mint maradni, ahhoz pedig ezek kellenek.
Ez egy jó gondolat!
De elõbb-utóbb csak rend lesz és akkor vissza lehet menni vagy máshol újra kezdeni.
Akkor szerintetek mi a jobb taktika ?
Beleheccölni a sok pénzt egy birtokba amit védeni kell ,de lehet,hogy elvész megsemmisül vagy elásni aranyat,drágakövet az újrakezdéshez?
D - törölt tag
09-01-2015, 11:22 PM
http://www.filmezz.eu/film.php?n=fear-the-walking-dead-1-evad&q=cD0yJmU9Jmg9JnJlPSZvPWZlbHRvbHR2ZSZzPSZsPSZjPSZx PSZ0PSZ3PQ==
+1 kérdés a Tisztelt Fórumtársakhoz!
A második részben a késes kis srác meg a tanárnõ ,az iskola menzájából jócskán "vételezett" konzerveket.
Szerintetek ez fosztogatás vagy egy okos,elõre látó ember cselekedete?
D - törölt tag
09-02-2015, 12:11 AM
Doom nem gondolkozik, Õ mint már írta készségeket fejleszt. Most dolgozik azon hogyan tágítsa a pupilláját, illetve megpróbálja kitolni a 400-800 nano méteres
színlátását....
Igen kiválóan haladok a látásom fejlesztésével!Ennek ellenére valahogy nem látom a TE tízes listádat ! :confused:
Pedig úgy írnék rá valamit! :gonoszrohog:
D - törölt tag
09-02-2015, 12:16 AM
Szerintem van legalább három igen elterjedt kaliber, amihez a feketepiacon is kapsz majd lõszert.
Egy pici Baofeng uv3 Mark II ? Elemlámpa, FM rádió (hírek) és kapcsolat. 5 voltról tölthetõ. Van vagy öt deka.
1 egy huszonkettes
2 egy rádió
3 elemlámpa,FM van egybe is úgyhogy ez egy tétel
4 arany
Még választhatsz akkor hat dolgot!?????
törölt tag -gl
09-02-2015, 04:16 AM
Doom lassan valósággá válik a topicod.
A barátnõm ki akar dobni.
Ma a születésnapom másnapján közölte, hogy neki elege volt az együttélésbõl, átölelni se hagyta magát.
Reggel fogta a kis táskáját, hogy elmegy. Megfogtam. Közöltem, hogy mielõtt elmegy, rendezze le a dolgokat, segítsen összepakolni, beszéljük meg mi kié, normálisan, bántás nélkül.
A kisasszony elkezdett visítani, majd átjött az anyja, a lány harapdált, az anyja ütött, karmolt.
az anyja rendõrt hívott. a rendõr a lányt kérdezte, de végül elmentek.
Magamra zártam az ajtót. nem tudom mit "vigyek".
Basszus 2 éve élek itt, költöttem egy lakásra amit én építettem.
Ezek megvárták a helyzet csúcsát, hogy meddig adok bele sok pénzt és mikor szállok ki. Miután elfogyott a pénzem és mondtam is, hogy saját házat kéne nézni az anyja házának újítgatása helyett, érdekes, néhány hét után elõállt a szakítással.
Tegnap pedig még a facebookon is megosztotta mennyire szeret mert milyen szép tortát készített.
törölt tag -gl
09-02-2015, 04:17 AM
Az a baj, hogy én szeretnék vele maradni még ezek után is. Minden nõ hülye, kezelhetõek, megszoktam, megismertem már.
De ezzel, hogy ki akarnak dobni, ezzel nincs mit kezdeni.
mmilan21
09-02-2015, 04:52 AM
http://www.filmezz.eu/film.php?n=fear-the-walking-dead-1-evad&q=cD0yJmU9Jmg9JnJlPSZvPWZlbHRvbHR2ZSZzPSZsPSZjPSZx PSZ0PSZ3PQ==
+1 kérdés a Tisztelt Fórumtársakhoz!
A második részben a késes kis srác meg a tanárnõ ,az iskola menzájából jócskán "vételezett" konzerveket.
Szerintetek ez fosztogatás vagy egy okos,elõre látó ember cselekedete?
Én is ezt tenném, ha felfordulni látszana a társadalmi berendezkedés akkor meg kellellene ragadni (fõleg zombiapokalipszis esetén :D) az ilyesfajta lehetõségeket.
Így hogy már sokan látták a Walking Deadet, szerintem mások is gondolni fognak erre a kaja forrásra.
Én inkább meglátogatnák egy konzerv gyárat vagy egy-egy nagy (pl.:TESCO) logisztikai központot - na ott lenne konzerv az biztos, ha még meg nem elõztek.
Morpheus
09-02-2015, 06:28 AM
Doom lassan valósággá válik a topicod.
A barátnõm ki akar dobni.
Ma a születésnapom másnapján közölte, hogy neki elege volt az együttélésbõl, átölelni se hagyta magát.
Reggel fogta a kis táskáját, hogy elmegy. Megfogtam. Közöltem, hogy mielõtt elmegy, rendezze le a dolgokat, segítsen összepakolni, beszéljük meg mi kié, normálisan, bántás nélkül.
A kisasszony elkezdett visítani, majd átjött az anyja, a lány harapdált, az anyja ütött, karmolt.
az anyja rendõrt hívott. a rendõr a lányt kérdezte, de végül elmentek.
Magamra zártam az ajtót. nem tudom mit "vigyek".
Basszus 2 éve élek itt, költöttem egy lakásra amit én építettem.
Ezek megvárták a helyzet csúcsát, hogy meddig adok bele sok pénzt és mikor szállok ki. Miután elfogyott a pénzem és mondtam is, hogy saját házat kéne nézni az anyja házának újítgatása helyett, érdekes, néhány hét után elõállt a szakítással.
Tegnap pedig még a facebookon is megosztotta mennyire szeret mert milyen szép tortát készített.
Szerintem MA add ki a lakást egy cigány családnak! :-)
törölt tag -gl
09-02-2015, 07:38 AM
Szerintem MA add ki a lakást egy cigány családnak! :-)
Áh, anyja itthon van. Meg itt az volna a cél, hogy folytathassam itthon a békés életem a szerelmemmel....
Folyt köv Nõi és férfi szerepek a családban topicban!
Morpheus
09-02-2015, 08:19 AM
Rendben költözz és vidd a gyereket! 1-10 ig! :-)
Én is egyedül nevelem.
GAZDA
09-02-2015, 09:41 AM
16-os sörétet honnan szerzel?
GAZDA
09-02-2015, 09:47 AM
Ha szennyezett ott a másik.
A kínai balta is megteszi,ha a túlélés a tét,ez van,ezt kell szeretni!
Ha ilyen ruhát talál az ember,hát kimossa ha finnyás.De vesszek meg ha nem jobb egy koszos kabát,mint fázni!
Ha találni ilyen lõszert a fegyver sem lesz messze tõle vagy pont abban lesz!;)
Nem,nem akarok vásárolni éjjellátót,sem semmi mást!Már csak egyetlen dologra van szükségem,egy 20-25 centis ,5-10 mm vastag széles pengéjû,lehetõleg fa nyelû késre/bozótvágóra.Ez még kell nekem!:rolleyes:
Egyébként már minden megvan ami kellhet,akár fél évre is.A ház elhagyására is.Köszönöm jól állok!
De meghúzom a vonalat a normális élet/munka/társadalom és az õrület között,Készülni kell és érdemes,mert nem marad minden,mindig így!Lehetnek problémásabb idõszakok is!De van nálam egy határ,amit nem lépek át a prepperkedéssel és nem a félelmeim irányítanak!
Már értem az álláspontod. Ezt merem ajánlani (én is ezt használom, viszi a fát is nem úgy mint a vékony pengések és nem rozsdásodik): http://oroszfegyver.hu/product-noj_malish
Egy ilyenre? (Bár a nyele G10...)
6237
Salmo
09-02-2015, 01:42 PM
Nem látom a pengetõnél a készítõ beütõjét, de ha hegyespenge kreálmány akkor az ha most megrendeli a következõ világvégére sem lesz kész.......:haha:
suuperbus
09-02-2015, 04:08 PM
Ez egy jó gondolat!
De elõbb-utóbb csak rend lesz és akkor vissza lehet menni vagy máshol újra kezdeni.
Akkor szerintetek mi a jobb taktika ?
Beleheccölni a sok pénzt egy birtokba amit védeni kell ,de lehet,hogy elvész megsemmisül vagy elásni aranyat,drágakövet az újrakezdéshez?
Ez egy nagyon jó kérdés, de bevallom nem tudom az egyértelmû választ.
Magyarországon az elmúlt században végigsöpört két háború , két forradalom és megtorlás (õszirózsás és 56), ezekkel összefüggésben: I. vh. román megszállás és Budapesten egy tél fûtõanyag nélkül, II. vh. fõváros ostroma hosszan, civil lakosságot figyelmen kívül hagyva, magyar zsidóság üldözése és a Holokauszt továbbá a háború utáni hiperinfláció és komcsi diktatúra, földek kisajátítása földmûvesek, iparosok meghurcolása (kulák, feketézõ stb.).
A történelmi tapasztalat alapján nehéz dönteni mert pl. Budapest ostromakor inkább vidéken húztam volna ki, 50-es évek beszolgáltatásakor, földek kisajátításakor inkább a Fõvárosban. Ha zsidó lennék és élek abban a korszakban én a II. vh. alatt a fõvárosban húztam volna meg magam hamis papírokkal de még inkább emigráltam volna, mindenem eladva - nem csak Svájc fele lehetett menni, de például Törökország irányába is ami olcsóbb hely volt akkoriban is - ugye nem jutna eszetekbe...
Hiperinfláció idején ezüstbe és aranyba érdemes tenni, ez manapság is megfontolandó, bár ahogyan mondják, az ezüst a szegény ember aranya. Azonban az arany jobban mozgatható(1 kiló ezüst nagyságrendileg egy uncia vagyis 31 gramm arany értékben), vihetõ akinek van.
Nincs egy válasz. Sok egyedi helyzet van és azokra sokféle válasz.
mzperiksz
09-02-2015, 04:36 PM
Erõsen vadkan szaga van, de az a leélezés kicsit fura...
Nem látom a pengetõnél a készítõ beütõjét, de ha hegyespenge kreálmány akkor az ha most megrendeli a következõ világvégére sem lesz kész.......:haha:
mzperiksz
09-02-2015, 04:39 PM
Na akkor ontopic is leszek.
Miért is bullshit ez a 10 dolgos téma?
Ha eljõ az idõ lehet hogy egy alsógatyát se tudsz felkapni, de az is lehet hogy telepakolod az autót.
Száz szónak is egy a vége, én inkább nem azon filózok hogy mi legyen a minimal csomagban, hanem hogy mi legyen ma a vacsi :D
Salmo
09-02-2015, 05:43 PM
Nem on topik, hiszen itt a fórumon a nõ verés is lehet téma.....
Mi ma bolonyai spagettit vacsoráztunk. 7 kg vegyes darált húsból készítettem szószt ( rendesen szofrítóval, nem por szarból) és elraktam
0,75l üvegbe ( 16 üveg lett) aztán ment a befõzõ autómatába. Most meg csak le emelem a polcról ha éppen kell. 15 perc múlva eszünk ( mégse 3,5 óra...)
mzperiksz
09-02-2015, 06:03 PM
Jól hangzik, mennyi ideig lehet eltenni a bolonyai lekvárt? Én frissen szoktam csinálni, de néha már kopog a szemem mire elkészül.
Mi ma bolonyai spagettit vacsoráztunk. 7 kg vegyes darált húsból készítettem szószt ( rendesen szofrítóval, nem por szarból) és elraktam
0,75l üvegbe ( 16 üveg lett) aztán ment a befõzõ autómatába. Most meg csak le emelem a polcról ha éppen kell. 15 perc múlva eszünk ( mégse 3,5 óra...)
CsaládApa
09-02-2015, 09:10 PM
Jól hangzik, mennyi ideig lehet eltenni a bolonyai lekvárt? Én frissen szoktam csinálni, de néha már kopog a szemem mire elkészül.
Igaz Salmot kérdezted, de a tapasztaltom szerint sok évet kibír, mint a gyári szósz (csak az UV-tõl védd). Én nemrég ettem másfél éves paradicsomos húsgombócot, székelykáposztát (mind saját üveges) és bolonyait (ez csak egy éves volt), de minden ok volt velük. Olyan mint a konzerv, csak törékeny.
Morpheus
09-03-2015, 10:09 AM
Az alapfelszerelés:
- 1 cipõ(bakancs)
- 1 Hosszú nadrág
- 1 pár zokni
- 1 alsó
- 1 pulcsi
- 1 párka vagy kabát
- 1 törölközõ
- 1 sapka,kalap(egyéni)
[/FONT]
1. A gyerekem (hogy legyen célom)
2. A jármûvem egy terep scooter (közlekedni, hamarosan bemutatom)
3. 0.22lr távcsöves puska válszíjjal, túsvédõ táskával, abban +300 db subsonicus lõszer. (vadászni)
4. 0.22lr pisztoly, öntöltõs. 100 db erõs lõszer. (önvédelem)
5. Orvosi csomag
6. Víztisztító palack (svájci ktonai)
7. Élelmiszer csomag
8. Függõágy (kétszemélyes, moszkitóhálós, zsebes, esõvédõs) nálam egy hõvédõs polifoam és egy hõtakaró a csomag része.
9. Kés-balta.
10. Tûzgyújtófelszerelés (nálam a fõzõcucc része. )
+11 mivel megérdemlem: zz pax túlélõ telefonom. IP64, GPS, FM rádió, URH rádió, elemlámpa egyben. Hatalmas aksival, ami 15perc alatt töltõdik a nulláról.
Kicsit nehéz ezt így, mert nálam pakkok vannak. Ha lesz idõm bemutatom.
Az orvosi cuccban vannak az írataim és az arany, ami csak pár gramm, most kb 300.000-et ér. Ékszerek és pár arany tallér. Vízmentes cucc.
A fõzõ cucc is kicsi és minden benne van egyetlen HM csajkában a begyújtó, de a kézmelegítõ és a szénrudak is belefértek.
A scooter 5volttal tölt menet közben. De kevés folpackkal át tudom alakítani szélkeréknek. :-) :-) :-)
mzperiksz
09-03-2015, 10:53 AM
Köszi, akkor legközelebb nagyobb adagot csinálok és megpróbálom eltenni.
Igaz Salmot kérdezted, de a tapasztaltom szerint sok évet kibír, mint a gyári szósz (csak az UV-tõl védd). Én nemrég ettem másfél éves paradicsomos húsgombócot, székelykáposztát (mind saját üveges) és bolonyait (ez csak egy éves volt), de minden ok volt velük. Olyan mint a konzerv, csak törékeny.
Morpheus
09-03-2015, 10:56 AM
16-os sörét? A második legelterjedtebb típus a 12-es után. Nálunk minden második vadásznak van.
Morpheus
09-03-2015, 11:00 AM
Akkor beszéljünk a nõverésrõl:
Szerintetek csak kézzel illik verni, vagy lehet rugdosni is, illetve eszközhasználat is játszik?
Salmo
09-03-2015, 12:19 PM
Várjuk meg, míg a téma nagy szakértõje nyilatkozik....
D - törölt tag
09-03-2015, 03:55 PM
ez úgy tûnik jó lesz!
6239
A Kershaw Camp 10 kés a megfelelõ eszköz minden kemping házimunka-re elszámolási kefe ahhoz, hogy gyújtós. Természetesen zombik nem esélye ellene ez a nagy 10-es penge nem tükrözõ powdercoat sem.
Míg lenne sok móka a mi marketing osztály, hogy eladja a Camp 10-a végsõ zombi-kolosszális eszköz, az igazság az, hogy valójában egy csomó más felhasználásra, hogy ha csak lehet találni, hogy egy sokkal közvetlenebb természetû, mint zombi védelem. Nem mintha figyelmen kívül hagyva, hogy az elkövetkezõ Zombiepocalypse, ne feledd. Mi csak úgy gondolja, hogy a Camp 10 tesz egy elég félelmetes tábor kést, és hogy ez nem egy nagy munka a kolosszális kemping vagy más szabadtéri házimunkát le a méretet nagyon rövid idõn belül.
Elszámolóházi ecsettel így gyújtós, a Camp 10 az ideális kültéri és túlélés eszköze. Vágott, szelet, slash, hack, split, kaparja-épp olyan feladatot kérsz belõle, a Camp 10 képes kezelni. A teljes tang Camp 10 készült szerszám szénacél a szívósság és kopásállóság. Egy egyszerû fekete powdercoat megvédi az acélt, és a karbantartást könnyebbé teszi.
Tetszeni fog a biztonságos, kontúros markolat a Camp 10 is. A fogantyú beépített kézvédõ és fúrt elöl és hátul egyaránt, így csatolja a zsinór egyik helyen, vagy mindkettõ-hordozására sokoldalúságát. Természetesen, ha egy zombi nem kap közelrõl és személyesen veled, akkor igen, akkor lesz elég örülök, hogy van egy Camp 10 a kezében is. :haha:
mzperiksz
09-03-2015, 04:27 PM
Ha már macséta kell akkor én ezt vinném
https://i.cdn.nrholding.net/16772702
D - törölt tag
09-03-2015, 04:40 PM
Hmm!Melyik felét kell fogni?
GAZDA
09-03-2015, 06:03 PM
Nem a legjobb választás, a mûanyag nyél nem tompítja megfelelõen a rezgést. Inkább csak gallyazni jó.
GAZDA
09-03-2015, 06:04 PM
Jó környéken laksz, felénk nem ilyen könnyen beszerezhetõ vagy nagyon drága.
varég
09-03-2015, 06:09 PM
Nem a legjobb választás, a mûanyag nyél nem tompítja megfelelõen a rezgést. Inkább csak gallyazni jó.
Ez eredetileg gallyazókésnek is készült. ;)
GAZDA
09-03-2015, 06:11 PM
Ez eredetileg gallyazókésnek is készült. ;)
Errõl nem nyitunk vitát.
mzperiksz
09-03-2015, 06:11 PM
Köszi az infót, majd legközelebb mondom neki :)
GAZDA
09-03-2015, 06:15 PM
Hogy tudod átnyelezni? Lehet ezzel szúrni?
mzperiksz
09-03-2015, 06:21 PM
Nem értem a problémát. Miért kellene átnyelezni, és miért kellene vele szúrni?
GAZDA
09-03-2015, 06:34 PM
Nem értem a problémát. Miért kellene átnyelezni, és miért kellene vele szúrni?
Azért kell átnyelezni mert el fog törni a nyél( bármit is hazudnak a nagy gyártók). A szúrás egy többlet lehetõség ami sokszor jól jöhet. Ha korlátozott az eszközök száma amit magaddal vihetsz és a tömeg is nem célszerû egy feladatra kifejlesztett eszközöket vinni. Én pl. kis távra viszek több eszközt nagy kés fejsze, gyalásó ha viszont állandóan cipelni kellene csak gyalásót vinnék mert az kiváltja a többi eszközt(nyilván nem 100%-ban).
mzperiksz
09-03-2015, 06:45 PM
Ha eltörik a nyele majd veszek másikat, franc se fog vele veszõdni...
Azért kell átnyelezni mert el fog törni a nyél( bármit is hazudnak a nagy gyártók). A szúrás egy többlet lehetõség ami sokszor jól jöhet. Ha korlátozott az eszközök száma amit magaddal vihetsz és a tömeg is nem célszerû egy feladatra kifejlesztett eszközöket vinni. Én pl. kis távra viszek több eszközt nagy kés fejsze, gyalásó ha viszont állandóan cipelni kellene csak gyalásót vinnék mert az kiváltja a többi eszközt(nyilván nem 100%-ban).
GAZDA
09-03-2015, 07:09 PM
Jó megoldás ha van rá lehetõség.
D - törölt tag
09-03-2015, 07:13 PM
Ha eltörik a nyele majd veszek másikat, franc se fog vele veszõdni...
Valószínû Gazda arra gondolt,ha eltörik a nyele,eldobhatod és már csak kilenc tárgyad használható marad.Mert nem javítható terepen ez az eszköz.Amúgy a felhasználása is korlátozott.
Amit feltettem képet,nem bozótvágó,inkább egy nagyobb kés.
Nyilvánvalóan fát vágni egy balta hatékonyabb!!!Bár sokkal hangosabb.
Minek a nagy kés?
A topic témájánál maradva,ez észjáték!Korlátozott számú eszközt ,tárgyat lehet kiválogatni.Nyilván emiatt olyan dolgokat kell kiválasztani ami két-három,vagy akár több eszköz,tárgy funkcióját is ellátja ,Persze igaz,hogy mindenre van egy ideális célszerszám,de akkor harminc-negyven tárgyat kellene a zsákba tenni.
Az is igaz,hogy az ilyen "öszvér" eszközöket a saját területén veri a célszerszám.
Szóval minek a "nagy kés" ?
-étel elõkészítésre kis ügyességgel megfelelõ (halpucolás,nyúzás,zöldségek felvágása,hús aprítása,szárnyasok,kis/nagyobb állatok darabolása,krumpli zöldségek kiásása)
-tûzgyújtásra,fát hasogatni megfelelõ
-menedéknek kisebb ágakat méretre vágni megfelelõ
-horgászhely kialakítására nádban kitûnõ
-aljnövényzetben elõre haladásra kitûnõ
-táborhely megtisztítására,gaz vágásra kitûnõ
-ásásra megfelelõ
-önvédelemre kiváló
-az elrettentõ ereje kitûnõ
-javíthatósága megfelelõ
-szállíthatósága kiváló
-ha hirtelen nincs más,sín a törött végtagra
Most több nem jut eszembe!Ha erre a sok mindenre az ideális célszerszámot csomagolnánk be ,az minimum 3-5 kg,ellenben a kés fél kilójával.
Errõl szól ez a topic!
D - törölt tag
09-03-2015, 07:29 PM
Még jutott eszembe..
-kötelet rákötve és bedobva egy villás ágba patakon,meredélyen át tudsz lendülni/leereszkedni/felmászni valahová
-kitûnõ lándzsa készíthetõ belõle ,így nagyobb"állatokra" is lehet vadászni
-óvatosan a pengéjén egy szelet húst,zöldséget is meg tudsz sütni
-rögtönzött fakanál
-konzervnyitó,sörnyitó
mzperiksz
09-03-2015, 07:47 PM
Értem, tehát sok mindenre használható csak késnek nem.
Fantasztikus választás.
-étel elõkészítésre kis ügyességgel megfelelõ (halpucolás,nyúzás,zöldségek felvágása,hús aprítása,szárnyasok,kis/nagyobb állatok darabolása,krumpli zöldségek kiásása)
Salmo
09-03-2015, 07:54 PM
A topic témájánál maradva,ez észjáték!
Akkor gondolkodjunk Béláim.....
Szóval minek a "nagy kés" ?
Biztosan csak kés jöhet szóba? Mit szólnátok ehhez a multifunkcionális célszerszámhoz
http://www.thespecialistsltd.com/files/Replica_AK47.jpg
Mire is alkalmas egy ilyen multitool?
Itt egy kicsit vissza megy idõben a szerszám hiszen nem csak hús aprításra, hanem az idézetben a már tényszerû meglétét alapul vevõ,
emiatt kicsit elnagyoltan kezelt kis/nagyobb állatok megszerzésében is
-tûzgyújtásra,fát hasogatni megfelelõ
Fát hasogatni parádés, ( lásd vasember aláírása) bár ennél a felhasználásnál kicsit megnõ lõszer szükséglete, de ugye baltát mégsem kell cipelni.
A kompenzátorhoz illesztett tollaságat meg remekül gyújtja 2500 bar nyomású forró levegõ
-menedéknek kisebb ágakat méretre vágni megfelelõ
Némileg kevesebb lõszerrel, mint a fa hasogatásnál már hejre kis menedéket rittyenthetünk magunknak. Viszont kisebb ágak méretre
vágásánál figyelni kell nehogy lábon lõjük magunkat....
-horgászhely kialakítására nádban kitûnõ
Itt egy szintén komoly elõny, mondhatni tú in van tulajdonsága a szerszámunknak, hogy egy menetben alkalmas nádvágásra,
(vízszintes kaszáló mozdulatokkal haladjunk) és ettõl bizonyára azok is messzire szaladnak akik a horgászhelyünkre pályáztak aljasul.
-ásásra megfelelõ
Itt azért fel kell hívnom a leendõ felhasználok figyelmét némi balesetvédelmi kockázatra, vagy csukjuk be a szemünket ha a multi szerszámunk
segítségével ásunk, vagy vigyünk védõszemüveget ( figyelem 1 minusz a 10 listából!!!! ) ugyanis a lövedékek által felszaggatott talaj könnyen
szemsérülést okozhat
-önvédelemre kiváló
Ezen a felhasználási területen mindent visz ( szinte)
-az elrettentõ ereje kitûnõ
ezt fokozhatjuk is ezzel a megoldással
http://news.tacticalgear.com/wp-content/uploads/2012/07/pink-AK47.jpg
-javíthatósága megfelelõ
Annyira megfelelõ, hogy szinte el sem romlik......
-szállíthatósága kiváló
nyilván, feldobom a hátamra oszt' zamek
-ha hirtelen nincs más,sín a törött végtagra
Akár törött végtagra is tehetjuk sínként, de ha sínt ( vasúti) szeretnék a törött végtagra tenni abban is segítség
Most több nem jut eszembe
Nekem sem pedig gondolkodom erõsen
Errõl szól ez a topic!
Így van ! MPF fórum én így szeretlek
mzperiksz
09-03-2015, 07:59 PM
Faszé' köll széttrollkodni eszt a topikot is?
Biztosan csak kés jöhet szóba? Mit szólnátok ehhez a multifunkcionális célszerszámhoz
Itt egy kicsit vissza megy idõben a szerszám hiszen nem csak hús aprításra, hanem az idézetben a már tényszerû meglétét alapul vevõ,
Fát hasogatni parádés, ( lásd vasember aláírása) bár ennél a felhasználásnál kicsit megnõ lõszer szükséglete, de ugye baltát mégsem kell cipelni.
A kompenzátorhoz illesztett tollaságat meg remekül gyújtja 2500 bar nyomású forró levegõ
Némileg kevesebb lõszerrel, mint a fa hasogatásnál már hejre kis menedéket rittyenthetünk magunknak. Viszont kisebb ágak méretre
Itt egy szintén komoly elõny, mondhatni tú in van tulajdonsága a szerszámunknak, hogy egy menetben alkalmas nádvágásra,
(vízszintes kaszáló mozdulatokkal haladjunk) és ettõl bizonyára azok is messzire szaladnak akik a horgászhelyünkre pályáztak aljasul.
Itt azért fel kell hívnom a leendõ felhasználok figyelmét némi balesetvédelmi kockázatra, vagy csukjuk be a szemünket ha a multi szerszámunk
segítségével ásunk, vagy vigyünk védõszemüveget ( figyelem 1 minusz a 10 listából!!!! ) ugyanis a lövedékek által felszaggatott talaj könnyen
szemsérülést okozhat
Akár törött végtagra is tehetjuk sínként, de ha sínt ( vasúti) szeretnék a törött végtagra tenni abban is segítség
D - törölt tag
09-03-2015, 08:03 PM
Fantasztikus választás.
Miért ne lenne jó késnek?:confused:
D - törölt tag
09-03-2015, 08:07 PM
szemsérülést okozhat
ASZTA! Ki is cserélem a csajkát erre!Remélem még nem késõ! ;)
D - törölt tag
09-04-2015, 02:16 PM
Fantasztikus választás.Mondjuk én szeretek az okosabbtól tanulni.
Írjál légy szíves ilyen tárgyat,ami ennyi mindenre jó!Kösz!
Esetleg amit próbáltál már?Esetleg a kishusi a csomagtartóban,mire jó még a tapasztalataid szerint a favágáson,szögelésen kívül.
De más jellegû nem szerszámokkal kapcsolatban is szívesen venném szakértõ véleményedet!
mzperiksz
09-04-2015, 02:55 PM
Pár multifunkciós eszköz, mindenki találja ki mire használható.
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4guob-okdJNr3JhrKQ8RcFK-S48Y5q1IPFi6-bWNsFDkDg6mY
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/9/2/1378120614794/Condom-006.jpg
http://media.salon.com/2013/12/tampon-620x412.jpg
https://magzsola.hu/images/termek/alufolia_0.jpg
És végére ami mindent visz:
http://www.thegreenhead.com/imgs/xl/giant-swiss-army-knife-xl.jpg
Mondjuk én szeretek az okosabbtól tanulni.
Írjál légy szíves ilyen tárgyat,ami ennyi mindenre jó!Kösz!
Esetleg amit próbáltál már?Esetleg a kishusi a csomagtartóban,mire jó még a tapasztalataid szerint a favágáson,szögelésen kívül.
De más jellegû nem szerszámokkal kapcsolatban is szívesen venném szakértõ véleményedet!
Még ha lehetett is volna ebbõl a topicból egy jó beszélgetés, a végén tényleg széttrollkodtátok. :hogymi:
mzperiksz
09-04-2015, 04:23 PM
Szerintem ez a topic a hülyeség megideologizálásáról(van ilyen szó?:eek:) szól, semmi kivetni való nincs a hozzászólásokban.
D - törölt tag
09-04-2015, 06:05 PM
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4guob-okdJNr3JhrKQ8RcFK-S48Y5q1IPFi6-bWNsFDkDg6mY
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/9/2/1378120614794/Condom-006.jpg
""végére ami mindent visz"" szerszámot nem tudom mire lehetne használni,HACSAK arra nem,ha nincs remény zsebre tesszük és a folyóba vetjük magunkat.Garantált az eredmény!
A többi négy tárgyon töröm a fejem!
Mire is lenne jó?Mire is lenne jó?Mire is lenne jó?Mire is.....
MEGVAN!
Készíthetünk a tárgyacskákból egy tündi-bündi MZ / X figurácskát!
A kis kabala baba testének a tampont használjuk fel.
A kezeket,lábakat a fogpiszkálókból formázzuk meg.
Az alufóliából csinos kis pellust formázunk kedvencünknek.
Majd piros varázsló kalapnak a gumit a fejébe húzzuk.
Opcióként a tampon zsinórját áthúzhatjuk a kalapon,így a kocsi belsõ tükrére is felakasztható.
Sok haszna nincsen,de kiválóan javítja a morált és mosolyt csal a megfáradt túlélõ arcára. :)
Pityubá
09-04-2015, 07:33 PM
Fent említett tárgyak használata ismert, és ajánlott túlélési szituációban.
Nem akarom az össz. felhasználást leírni, szeretném ha mások is hozzátennék ami eszükbe jut.
Fogpiszkáló, hegyes, szúrásra, kis helyrõl tárgy kipiszkálására alkalmas. stb.
Óvszer, eredeti funkcióján túl, víztározás, csúzligumi, gáz+oxigén tárolás, stb.
Tampon, eredeti funkcióján túl, víztisztítás, tûzgyújtás, lámpáshoz kanóc, stb.
Alufólia, tárolás/csomagolás, sütés/fõzés, testhõ visszaverés, leégés ellen hõ/fényvisszaverõ, parabolatükör készíthetõ véle, stb.
A multifunkciós eszköz pedig amire tervezték. Röviden ennyi jut eszembe.
Tegyétek hozzá amit kihagytam.
Salmo
09-04-2015, 09:19 PM
The real survivor
http://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2015/sep/04/syrian-refugees-pack-for-the-crossing-to-europe-crisis
suuperbus
09-04-2015, 10:48 PM
The real survivor
http://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2015/sep/04/syrian-refugees-pack-for-the-crossing-to-europe-crisis
Õk tengeren menekülnek, de elképesztõen kevés cuccal. Kevésnek találom, de nem lehet sok választásuk. Bezsúfolják gumicsónakba a menekülteket, ezért nem vihetnek sokat. Az utolsó meggyõzõ, én is sok vizet vinnék alapból, nála a lézeres jelzõlámpa hiányzik. Itt is igaz, hogy más kell vízi és más szárazföldi menetelõs változathoz.
D - törölt tag
09-05-2015, 04:33 PM
Elgondolkodtam ,hogy miért nem mûködnek az észt igénylõ topicok?!
Talán a fórumozók vegyes képének köszönhetõ.Többféle emberke van itt.
-a hozzá nem értõ,de érdeklõdõ,csak figyel
-a hozzá értõ,de csak figyel és olvasgat,nem szól hozzá
-nem is hozzá értõ,nem is érdekli,csak itt van,hát mer csak
-nem ért hozzá,de úgy csinál,általában egy vigyorgó sárga fejjel leplezi
-ért hozzá,de lusta gondolkodni,kényelmes és inkább csak egymondatos polémiákban merül ki az aktivitás
-a vérszívók,akik mások produktumát szétszedik,fikázzák,félre magyarázzák.Önálló produktumra képtelenek,a többiek hátán élnek.
-akik szimplán csak buták
-hozzáértõ,empatikus,korrekt fórumozók
Sok dolog lett már a fórumon bemutatva.Amit személy szerint hiányolok az a miért!?
Miért ezt vettem?Miéért ezekben gondolkodunk?Mi a cél?Van e már tapasztalat?
Olvasgatom az ezt vettem topicot!Szándékosan figyelem,hogy a vásárlást követõen,van e valami tapasztalat a dologról?!
Semmi!Mi lesz a vágyott tárggyal?Kuka,szekrény?
Részletesen leírtam miért a "nagy kés"!Egyáltalán érdekel valakit?Megrendeltem egy nagy kést és szívesen be is mutatnám ,mire jó,de érdekel egyáltalán valakit?
Úgy egyáltalán érdekel valakit a felszerelések,kaják,módszerek,részletes tesztjei,a fórumtársak tapasztalatai?
Le kell,hogy csesszelek Titeket!
Pár korrekt,hozzáértõ fórumtárs kivételével egy ilyen egyszerû feladatot nem tudtok megoldani,hogy egy limitált alapcsomagot állítsatok össze! Persze indoklással!
Ok,azt mondjátok ,ez baromság,hülyeség,nem érdekel,"hát én nem fogok,,,",minek,!
Nos igen,csak kezdek ráérezni,hogy nem ez itt a gond,hanem a gyávaság és a tapasztalat,hozzáértés hiánya!
Gyávaság,mert a saját összeállítását nem meri közzé tenni és megvédeni a fórum társak kritikájától!
Bizonytalanok vagytok,mert nem értetek hozzá és ezt senki nem meri õszintén bevállalni!
Pedig nagyon király lenne értelmes beszélgetések közben a homlokunkat csapkodni,"hogy ez nem jutott eszembe!","de jó ötlet!"
Arany igazság: "A hülye kérdez,aki nem az ,az is marad!"
gyûjtögetõ
09-05-2015, 05:43 PM
Doom te melyik kategóriába sorolod magadat?
D - törölt tag
09-05-2015, 06:02 PM
Doom te melyik kategóriába sorolod magadat?
Mert egyáltalán foglalkozom bármivel a fórumon.Lehetne másként is,de nincs így.Marakodás gyökérkedés,kezdem megunni a folyamatos küzdelmet
És Te?
Rozsomák
09-05-2015, 06:35 PM
Elgondolkodtam ,hogy miért nem mûködnek az észt igénylõ topicok?!
Talán a fórumozók vegyes képének köszönhetõ.Többféle emberke van itt.
-nem is hozzá értõ,nem is érdekli,csak itt van,hát mer csak
-nem ért hozzá,de úgy csinál,általában egy vigyorgó sárga fejjel leplezi
-ért hozzá,de lusta gondolkodni,kényelmes és inkább csak egymondatos polémiákban merül ki az aktivitás
-a vérszívók,akik mások produktumát szétszedik,fikázzák,félre magyarázzák.Önálló produktumra képtelenek,a többiek hátán élnek.
-hozzáértõ,empatikus,korrekt fórumozók
Sok dolog lett már a fórumon bemutatva.Amit személy szerint hiányolok az a miért!?
Miért ezt vettem?Miéért ezekben gondolkodunk?Mi a cél?Van e már tapasztalat?
Olvasgatom az ezt vettem topicot!Szándékosan figyelem,hogy a vásárlást követõen,van e valami tapasztalat a dologról?!
Semmi!Mi lesz a vágyott tárggyal?Kuka,szekrény?
Részletesen leírtam miért a "nagy kés"!Egyáltalán érdekel valakit?Megrendeltem egy nagy kést és szívesen be is mutatnám ,mire jó,de érdekel egyáltalán valakit?
Úgy egyáltalán érdekel valakit a felszerelések,kaják,módszerek,részletes tesztjei,a fórumtársak tapasztalatai?
Le kell,hogy csesszelek Titeket!
Pár korrekt,hozzáértõ fórumtárs kivételével egy ilyen egyszerû feladatot nem tudtok megoldani,hogy egy limitált alapcsomagot állítsatok össze! Persze indoklással!
Ok,azt mondjátok ,ez baromság,hülyeség,nem érdekel,"hát én nem fogok,,,",minek,!
Nos igen,csak kezdek ráérezni,hogy nem ez itt a gond,hanem a gyávaság és a tapasztalat,hozzáértés hiánya!
Gyávaság,mert a saját összeállítását nem meri közzé tenni és megvédeni a fórum társak kritikájától!
Bizonytalanok vagytok,mert nem értetek hozzá és ezt senki nem meri õszintén bevállalni!
Pedig nagyon király lenne értelmes beszélgetések közben a homlokunkat csapkodni,"hogy ez nem jutott eszembe!","de jó ötlet!"
Arany igazság: "A hülye kérdez,aki nem az ,az is marad!"
:D
Medve
09-05-2015, 06:41 PM
Kés: Mora Companion MG Stainless (http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/1-1-Kes-bicska/48-2-Mora/5/626-Mora-Companion-MG-Stainless) (Kés... Kell ezt indokolni?)
Fejsze: Fiskars X7 (https://www.mall.hu/balta/fiskars-x-7-kempingfejsze) (Mivel a Mora késnek megvannak a maga korlátai, amihez kevés a mora, ahhoz kell a Fejsze)
Shemagh. (Mechanikai szûrõ, szükség esetén gyújtós, szükségtáska ha kell, stb.)
Szikravetõ: LMF Army (http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/25-1-Tuzgyujtas/0/5/552-Light-My-Fire-Firesteel-2-0-Army-Black) (Tûz az kell)
Késélezõ: Haidu (http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/3-1-Elezo-fenoko/6-2-Haidu/5/560-Haidu-HCP600-mini-fenoko) (A vágóeszközök karbantartása fontos)
Hátizsák (Ha DooM által kiosztott nadrágon nem lenne zseb)
MH Csajka (Vizet forralni, fõzni)
2L-es Kulacs (Vízhordás)
Bushcraft könyv.
Elsõsegély készlet. (Mivel összekészített, egy tárolóban lévõ készletrõl beszélünk, így én azt 1-nek számolom.)
gyûjtögetõ
09-05-2015, 06:58 PM
A kettõ között valahol, mondjuk szerintem erõs kijelentés lenne azt mondani magamról hogy hozzá nem értõ. Régebben irkáltam 1-2 dolgot meg belinkeltem mit vettem. De azóta elgondolkoztam. Mi a faszért jó nekem ha tudják más emberek hogy nekem mim van milyen az érdeklõdési köröm mik a szokásaim, politikai nézetem stb. Vegyük pl hogy anno linkeltem miket vettem, elgondolkoztam hogy miért csináltam. Mert jól esett a buksisimogatás meg hogy kaptam 1-2 tetsziket rá mondjuk úgy hogy ez felért egy kis önigazolással hogy igen értelmes dolog volt a megvétele. Aztán fejlõdtem értelmileg és rájöttem mekkora baromságvolt kb ugyanaz a szint mint amit a facebookon mûvelnek az emberek hogy kiposztolják mit ebédeltek milyen fasza supra cipõt vettek vagy ájfón81-et mert ez a trendi meg a menõ, holott undorodom ettõl és értelmetlennek tartom. Arról aztán ne is beszéljünk hogy miért jó nekem hogy ismeretlen vadidegen emberek + a kormány tudja hogy miket veszek miket csinálok. Minél kevesebbet tudnak rólam mások annál jobb nekem, nekem nem érdekem hogy idegeneknek segítsek bármilyen információval éppen ezért nem fecsérelem feleslegesen kommentezéssel az idõmet. Ha kommentet írok akkor azt csak azért fogom tenni mert a saját érdekeim ezt kívánják meg nem azért mert másokon akarok segíteni. Most sejtem mit gondoltok rólam DE nem érdekel arctalan idegen véleménye. Vannak itt emberek akik naponta nyitnak 5-10topicotis meg írnak több tíz oldalnyi szöveget, teszteket csinálnak a SZABADIDEJÜKBEN. Miért? Nyilván azért mert szeretik csinálni, EZZEL NINCS SEMMI PROBLÉMA!!! ENngem ilyen dolgok nem érdekelnek, nem tudnak boldogítani ÉN inkább a szabadidõmet olyan dolgokkal töltöm amibõl profitálni tudok szellemileg fizikálisan vagy anyagilag. Tudom elég keszekusza volt ahogy leírtam a dolgokat de ennek is megvan az oka amit nem kötök az orrotokra :-))
D - törölt tag
09-06-2015, 04:20 AM
Kés: Mora Companion MG Stainless (http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/1-1-Kes-bicska/48-2-Mora/5/626-Mora-Companion-MG-Stainless) (Kés... Kell ezt indokolni?)
Fejsze: Fiskars X7 (https://www.mall.hu/balta/fiskars-x-7-kempingfejsze) (Mivel a Mora késnek megvannak a maga korlátai, amihez kevés a mora, ahhoz kell a Fejsze)
Shemagh. (Mechanikai szûrõ, szükség esetén gyújtós, szükségtáska ha kell, stb.)
Szikravetõ: LMF Army (http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/25-1-Tuzgyujtas/0/5/552-Light-My-Fire-Firesteel-2-0-Army-Black) (Tûz az kell)
Késélezõ: Haidu (http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/3-1-Elezo-fenoko/6-2-Haidu/5/560-Haidu-HCP600-mini-fenoko) (A vágóeszközök karbantartása fontos)
Hátizsák (Ha DooM által kiosztott nadrágon nem lenne zseb)
MH Csajka (Vizet forralni, fõzni)
2L-es Kulacs (Vízhordás)
Bushcraft könyv.
Elsõsegély készlet. (Mivel összekészített, egy tárolóban lévõ készletrõl beszélünk, így én azt 1-nek számolom.)
Van nekem is egy X7 fejszém 62496250
Csúnyán visszaüt,ha nem pontos a találat.A hasító képességével nem vagyok megelégedve,gyakorlatilag ütõfázni kell vele.
Nem tudom,biztos ,hogy kikísérletezték a nyelét,de én nem nagyon bízok abba mûanyag nyélbe.Nem merek úgy bánni vele,mint egy fanyelû baltával.De kempingezni jó,bár egy fél kilós 1000 forintos balta valahogy jobban bejön,
Kipróbáltam a tramontina macsétát ugyan ezekre a célokra,ami feltûnt az a két szerszám hangja közötti különbség.A baltától zeng az erdõ,a bozótvágóval,hang nélkül ugyan azt el lehet végezni.
Van a képen pár cucc,de több mint tíz,mit raknátok ki belõle ill. mit tennétek még hozzá?
D - törölt tag
09-06-2015, 04:34 AM
A kettõ között valahol, mondjuk szerintem erõs kijelentés lenne azt mondani magamról hogy hozzá nem értõ. Régebben irkáltam 1-2 dolgot meg belinkeltem mit vettem. De azóta elgondolkoztam. Mi a faszért jó nekem ha tudják más emberek hogy nekem mim van milyen az érdeklõdési köröm mik a szokásaim, politikai nézetem stb. Vegyük pl hogy anno linkeltem miket vettem, elgondolkoztam hogy miért csináltam. Mert jól esett a buksisimogatás meg hogy kaptam 1-2 tetsziket rá mondjuk úgy hogy ez felért egy kis önigazolással hogy igen értelmes dolog volt a megvétele. Aztán fejlõdtem értelmileg és rájöttem mekkora baromságvolt kb ugyanaz a szint mint amit a facebookon mûvelnek az emberek hogy kiposztolják mit ebédeltek milyen fasza supra cipõt vettek vagy ájfón81-et mert ez a trendi meg a menõ, holott undorodom ettõl és értelmetlennek tartom. Arról aztán ne is beszéljünk hogy miért jó nekem hogy ismeretlen vadidegen emberek + a kormány tudja hogy miket veszek miket csinálok. Minél kevesebbet tudnak rólam mások annál jobb nekem, nekem nem érdekem hogy idegeneknek segítsek bármilyen információval éppen ezért nem fecsérelem feleslegesen kommentezéssel az idõmet. Ha kommentet írok akkor azt csak azért fogom tenni mert a saját érdekeim ezt kívánják meg nem azért mert másokon akarok segíteni. Most sejtem mit gondoltok rólam DE nem érdekel arctalan idegen véleménye. Vannak itt emberek akik naponta nyitnak 5-10topicotis meg írnak több tíz oldalnyi szöveget, teszteket csinálnak a SZABADIDEJÜKBEN. Miért? Nyilván azért mert szeretik csinálni, EZZEL NINCS SEMMI PROBLÉMA!!! ENngem ilyen dolgok nem érdekelnek, nem tudnak boldogítani ÉN inkább a szabadidõmet olyan dolgokkal töltöm amibõl profitálni tudok szellemileg fizikálisan vagy anyagilag. Tudom elég keszekusza volt ahogy leírtam a dolgokat de ennek is megvan az oka amit nem kötök az orrotokra :-))
Logikusak és indokoltak a gondolataid!
Mondjuk én szintén ilyen megfontolásból fórumozok.
A környezetemben nincsenek felkészülõk ill. nem is másként fogalmazok.Nem tudok róla,hogy lennének felkészülõk,pont az általad is említett okok miatt,nem tárom a környezetem elé,mit csinálok valójában.
Az látják,hogy kirándulgatunk,pecázgatunk,stb.Nem terjesztem az igét,de azért beszélgetünk az aktuális dolgokról.de ezt mindenki teszi.
Jól látod itt vadidegen,arctalan emberek vannak,néha objektív véleménnyel! Többnyire érzelembõl és szimpátia alapon megy a fórumozás,de azokat nem nagyon veszem figyelembe ,komolytalan.
Némi kontrolt szolgáltatnak azok a hozzászólások,vélemények amik mögött érezhetõ a jó szándék és a tudás!
mmilan21
09-06-2015, 08:47 AM
Van a képen pár cucc,de több mint tíz,mit raknátok ki belõle ill. mit tennétek még hozzá?
Ezeket vinném:
-a hátizsák
-kulacs vízzel megtöltve,
-élelem
-csajka
-ponyva
-pokróc
-elsõsegély csomag
-a középsõ kés
-az itthoni régi fanyelû baltám, a mûanyag nem biztos hogy elég megbízható
-a fejlámpa feltöltött akkumulátorral
+egy tûzszerszám vagy gyufa, ha a hátizsák nem számít bele a 10-be.
Ezzel a felszereléssel így már el lehet indulni. Gyûjtögetni.
GAZDA
09-06-2015, 10:18 AM
"nagy kés" téma engem minden mennyiségben és bármikor érdekel. Viccet félretéve én a felszerelések közös tesztelésében is benne lennék.
D - törölt tag
09-06-2015, 04:04 PM
"nagy kés" téma engem minden mennyiségben és bármikor érdekel. Viccet félretéve én a felszerelések közös tesztelésében is benne lennék.
Remélem meg jön a jövõ héten,mert hétvégén már tesztelném is!
Keresek valami jó kis helyet,valószínû a Kunsági vagy a Fûzvölgyi csatorna vagy Velencei tó.
A terv egy laza egész napos túlélõ túra,ott alvás nélkül.Pecázás alkalmi felszereléssel,csali ásás,a fogott hal helyszíni elkészítése,gombászás,vad gyümölcsök,ehetõ gazok keresgélése,víztisztítás.Esetleg csiga, és rovarok elkészítése.
Szóval nem egy Kinizsi 100,inkább olyan bóklászós,keresgélõs kikapcsolódás,pihengetés! Aki úgy gondolja kedve van,megbeszélhetjük.
Ki is próbálom ezt a tízes csoportot,de most ilyen összeállításban:
Az alapfelszerelés:
- 1 cipõ(bakancs)
- 1 Hosszú nadrág
- 1 pár zokni
- 1 alsó
- 1 pulcsi
- 1 párka vagy kabát
- 1 törölközõ
- 1 sapka,kalap(egyéni)
-az új "nagy kés"(mindent ezzel szándékozok csinálni)
-a peca cucc
-egy literes acél edény fedõvel
-takaró fólia
-polár pléd
-gyufa
-100-as zsepi
-hátizsák
-kulacs
-víztisztító
A kutya cucca egy edény ,fél liter víz,csemege.póráz.Õ kicsi neki csak öt jár, :cry:
Jut eszembe! Az meg van ,ha ketten össze fogtok az már húsz tárgy!
Urak egységben a zerõ ! ;)
Pityubá
09-06-2015, 05:42 PM
........
Keresek valami jó kis helyet,valószínû a Kunsági vagy a Fûzvölgyi csatorna vagy Velencei tó.
A terv egy laza egész napos túlélõ túra,ott alvás nélkül.Pecázás alkalmi felszereléssel,csali ásás,a fogott hal helyszíni elkészítése,gombászás,vad gyümölcsök,ehetõ gazok keresgélése,víztisztítás.Esetleg csiga, és rovarok elkészítése.
Szóval nem egy Kinizsi 100,inkább olyan bóklászós,keresgélõs kikapcsolódás,pihengetés! Aki úgy gondolja kedve van,megbeszélhetjük.........
-az új "nagy kés"(mindent ezzel szándékozok csinálni)
-a peca cucc
-egy literes acél edény fedõvel
-takaró fólia
-polár pléd
-gyufa
-100-as zsepi
-hátizsák
-kulacs
-víztisztító
A kutya cucca egy edény ,fél liter víz,csemege.póráz.Õ kicsi neki csak öt jár, :cry:
Jut eszembe! Az meg van ,ha ketten össze fogtok az már húsz tárgy!
Urak egységben a zerõ ! ;)
Szimpi az elképzelésed, akárcsak én csináltam a Zala folyó és Válicka patak felderítésekor. (ehetõ növények keresése, és állatok becserkészése)
Pecafelszerelést csak engedélyhez nem kötött tavakban próbáltam sikerrel. (kösz a régebbi segítséget ez ügyben)
Sajna kutyát nem tudok magammal vinni 3 éve nincs....
Erdõlelke-íjszelleme
09-06-2015, 06:54 PM
Eddig a legjobb osztályzat 3-as, amit adhatok az összeállításokra.
D - törölt tag
09-06-2015, 11:20 PM
Eddig a legjobb osztályzat 3-as, amit adhatok az összeállításokra.
A hármas az pont elég! ;)
suuperbus
09-06-2015, 11:51 PM
A topicindítóban leírt kaotikus helyzetben megítélésem szerint továbbra is elvesztegetett idõ pecázgatni vagy ehetõ gombákat keresni, amíg ezzel szemben mások mennek és maguk mögött hagyják a káoszt.
Aki a bozótba merül el az onnan elõbb utóbb kijön, mert marhára fázik, éhes vagy csak éppen belázasodott. Elfecsérelte az erõforrásait, kifáradt és nem jutott biztonságba. Egyéntõl függõen ez lehet néhány nap vagy egy-két hét becslésem szerint. Ahhoz, hogy haladj, szükség van kajára és vízre, továbbá nagyjából hasonló dolgokra, amit korábban leírtam. Menni kell, ha úgy alakul és nem megállni.
D - törölt tag
09-07-2015, 12:42 AM
Menni kell, ha úgy alakul és nem megállni.
Nyilvánvaló!Még én sem vagyok olyan hülye,hogy árvíz idején a jeges vízben,derékig állva pecázzak!
Aki a bozótba merül el az onnan elõbb utóbb kijön
Inkább elõbb mint utóbb!Mindazonáltal,az nem árthat,ha tudja valaki mit-hol keressen és talál.Azonkívül kiváló szórakozás bóklászni a jó levegõn!
Elfecsérelte az erõforrásait, kifáradt és nem jutott biztonságba.Már amennyiben van erõforrása!De ha elfogyott a zsákból és nincs más(mondjuk lángosos vagy teszkó)útközben és ameki is bezárt akkor kénytelen vagy enni és inni.Hogyan helyesen leírtad!
Ahhoz, hogy haladj, szükség van kajára és vízre,
amíg ezzel szemben mások mennek és maguk mögött hagyják a káoszt. Vagy éppen bele szaladnak.De engem nem nagyon zavar mit csinálnak mások.
megítélésem szerint továbbra is elvesztegetett idõ pecázgatni vagy ehetõ gombákat keresni,Rossz a meglátás,de segítek!Nem pecázgatsz,hanem halat fogsz.Nem keresgélsz ,hanem tudod mikor, hol van és oda mész érte!Útközben meglátod,felismered és felveszed,elteszed megeszed.
De ez csak akkor megy ha tudod,érted,gyakorlod!
A pecáról pár szót.Az nem úgy van,hogy leülsz és elkezdesz pecázni.Bukta+Max szerencséd lehet,de mindenesetre jól látod ez idõ pocsékolás.
A helyzet az,hogy ehhez is érteni kell,melyik évszakban,hol,milyen vízen,milyen halra,milyen csalival.Nem egyszerû,legalábbis egy hozzá nemértõnek nem az.Azok éhen maradnak.
Ugyan ez igaz a gyógynövényekre,ehetõ gazokra,gombákra.
Én nem hagyom ki a lehetõséget,hogy feltöltsem a bendõmet és a zsákból sem fogy a kaja!
Egyéntõl függõen ez lehet néhány nap vagy egy-két hét becslésem szerint
Vagy egy óra,vagy két hónap.Végletesen gondolkodsz,legyél rugalmasabb!
Példa!Menetelsz az úton,az okos tömegben akik mindent jól csinálnak,csak te vagy a hülye.A zsákodban korlátozott mennyiségû erõforrás,pár nap után meg a semmi.
Meglátsz egy halastavat az utatoktól egy kilométerre(persze fel kell tudni ismerni,hogy az és nem pocsolya).
Személy szerint én leválok a csoportról és bepróbálom a sok éhes potykából egyet a hasamba varázsolni.Ha van mellé tuskógomba.,vagy vad szilva,dió az nem hátrány ugyebár.
Na most itt jönnek a cuccok,ha csak a megenni szánt dolgok vannak nálad,ott vagy,hogy elfogy és nincs semmid.
Erre szoktam mondani a szkeptikus kollégáknak,hogy te mennyi vizet bírsz el?...hm tíz-húsz litert,de más semmit!
Én két tonna vizet bírok el,de fél kilót cipelek!;)
Szóval bemész a dudvába egy kicsit,megpihensz figyeled a vizet és a tapasztalataidra támaszkodva,ami csak akkor lesz ha tapasztalsz!,kiválasztod a helyet a csalit (nyugi ott van minden a vízparton,csak látni tudni kell!). gyújtasz tüzet,vizet tisztítasz,keresel fûszer növényt,bár útközben is le kell érte hajolni.
Megfogod a halat ,eszel egy jót,megnyugszol,megpihensz.
Aztán elteszed a maradékot és mész tovább.Voltál pár órát a dudvában!
Nyilván ha sietni kell,nem állsz meg.
Csak rugalmasan!
fisligery
09-07-2015, 06:31 AM
Nálam ez lenne a tíz dolog:
kés
multitool
kulacs
csajka
szikravetõ
ponchó
poncho bélés
1,6 l -es tatonka
ponyva
elsõsegélycsomag
Pityubá
09-07-2015, 07:46 AM
A topicindítóban leírt kaotikus helyzetben megítélésem szerint továbbra is elvesztegetett idõ pecázgatni vagy ehetõ gombákat keresni, amíg ezzel szemben mások mennek és maguk mögött hagyják a káoszt.
Aki a bozótba merül el az onnan elõbb utóbb kijön, mert marhára fázik, éhes vagy csak éppen belázasodott. Elfecsérelte az erõforrásait, kifáradt és nem jutott biztonságba. Egyéntõl függõen ez lehet néhány nap vagy egy-két hét becslésem szerint. Ahhoz, hogy haladj, szükség van kajára és vízre, továbbá nagyjából hasonló dolgokra, amit korábban leírtam. Menni kell, ha úgy alakul és nem megállni.
Érthetõ az egyéni véleményed. Megjegyzem az emberiség sokáig halászó-vadászó-gyûjtögetõ életmódon élt, nem oly rég Pl. a pákászok.
Más látásmód szerint (mint a cserkészet, bushcraft) nem menekülnek a bozótba.
Haza a természetbe érkeznek, akinek megvan a tudása, gyakorlata hozzá az tartósan ott élni is tud.
Magyarországon vannak gyakorlati túlélõ képzõ táborok. (nem akarok ingyenreklámot csinálni egyiknek sem)
Sajnálom, hogy néked ehhez nincs elegendõ gyakorlatod, és nem látsz ebben az életformában túlélési lehetõséget, lehet 1x még erre lenne nagy szükséged. :(
Az én 10-es összeállításom:
1, cserkészbajonettem
2, nagy Svéd szikravetõ
3, Svéd csajka
4, Fém kulacs
5, ponchó
6, Kínai katonai víztisztító
7, meleg felsõ ruha
8, só
9, Mini horgász felszerelés (nem csak horgászatra, csapdázni is jó)
10, elsõsegélycsomag
Erdõlelke-íjszelleme
09-07-2015, 09:50 AM
Megjegyzem az emberiség sokáig halászó-vadászó-gyûjtögetõ életmódon élt, nem oly rég Pl. a pákászok.
Más látásmód szerint (mint a cserkészet, bushcraft) nem menekülnek a bozótba.
Haza a természetbe érkeznek, akinek megvan a tudása, gyakorlata hozzá az tartósan ott élni is tud.
:thumbup
D - törölt tag
09-07-2015, 02:28 PM
Nálam ez lenne a tíz dolog:
kés
multitool
kulacs
csajka
szikravetõ
ponchó
poncho bélés
1,6 l -es tatonka
ponyva
elsõsegélycsomag
Tökéletes!:thumbup
varég
09-07-2015, 02:52 PM
Én kissé kifordítanám a kérdést.
Nem 10 dolog amit magaddal vihetsz, hanem pl. 5 vagy 10 kilogramm felszerelés, amit a zsákodba teszel.
Nekem nem a darabszám, hanem a súly a mérvadó, mit bírok el...
egy fél kilós 1000 forintos balta valahogy jobban bejön
Szia,
Hol lehet kapni? (Hangsuly a fel kilon van, ha az ara kicsit tobb, az nem akkora gond, mintha 51 dekas).
D - törölt tag
09-07-2015, 05:28 PM
Én kissé kifordítanám a kérdést.
Nem 10 dolog amit magaddal vihetsz, hanem pl. 5 vagy 10 kilogramm felszerelés, amit a zsákodba teszel.
Nekem nem a darabszám, hanem a súly a mérvadó, mit bírok el...
Nem a darabszám a lényeg,mert lehetne akár 9 vagy 13 is.Hanem a hiány!Azon,hogy törd a fejed,mert valami mindig hiányzik a listából!Soha nem lesz tökéletes a cucc,ha csak tíz darabból áll.Gondolkozol rajta mit vigyél és közben felismered a dolgaid alternatív hasznosságát is.
Nyilván könnyebb lenne,ha az lett volna,hogy tíz kiló!Na abba azért fér rendesen cucc.De nem ez a lényeg,hanem a szûkösségben találd meg a legkisebb rosszat!
D - törölt tag
09-07-2015, 05:30 PM
Szia,
Hol lehet kapni? (Hangsuly a fel kilon van, ha az ara kicsit tobb, az nem akkora gond, mintha 51 dekas).
http://www.sumegi1001.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=170&virtuemart_category_id=76
GAZDA
09-07-2015, 06:29 PM
http://www.sumegi1001.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=170&virtuemart_category_id=76
Tényleg nem kötekedésnek szánom de ezek a filléres fejszék tévút. Én inkább "késkedvelõ" vagyok de erdõben a jó minõségû fejsze pótolhatatlan! Szinte mindent meg lehet csinálni egy JÓ MINÕSÉGÛ fejszével amit egy késsel (vagy kettõvel).
Nem feltétlenül, bár a legtöbb valószínûleg az. Ez egy Extol gyártmányú, eredetileg 600 grammos mûanyag nyelû balta, talán 2000 forint volt 6-7 éve. Kis átalakítás után kb. 550 gramm. Nem tudom, hogy milyen anyagból készült, de nagyon meg vagyok elégedve a mûszerrel, van még kettõ darab egy-két ezer forintos baltám, de ez messze viszi a prímet mindegyik közül. Sokkal jobb az éltartása, gyorsabban lehet vele dolgozni, jó az élkialakítása, mérete. A másik kettõ (az egyik kísértetiesen hajaz az elõbb belinkelt darabra) meg sem közelíti ezt a minõséget, a legnagyobb bajuk, hogy nagyon hamar elmegy az élük, nagyban lecsökkentve ezzel a munka hatásfokát :) . Ezt megfenem évente egyszer, bõven elég, jól bírja a bevetést. (Jelenleg ennél azért leharcoltabb állapotban van...)
6252
GAZDA
09-07-2015, 08:26 PM
Nem feltétlenül, bár a legtöbb valószínûleg az. Ez egy Extol gyártmányú, eredetileg 600 grammos mûanyag nyelû balta, talán 2000 forint volt 6-7 éve. Kis átalakítás után kb. 550 gramm. Nem tudom, hogy milyen anyagból készült, de nagyon meg vagyok elégedve a mûszerrel, van még kettõ darab egy-két ezer forintos baltám, de ez messze viszi a prímet mindegyik közül. Sokkal jobb az éltartása, gyorsabban lehet vele dolgozni, jó az élkialakítása, mérete. A másik kettõ (az egyik kísértetiesen hajaz az elõbb belinkelt darabra) meg sem közelíti ezt a minõséget, a legnagyobb bajuk, hogy nagyon hamar elmegy az élük, nagyban lecsökkentve ezzel a munka hatásfokát :) . Ezt megfenem évente egyszer, bõven elég, jól bírja a bevetést. (Jelenleg ennél azért leharcoltabb állapotban van...)
6252
Nem tûnik leharcoltnak a felületkezelés milyen, hideg barnítás? Mekkora élszalag van leedzve a fejszén? Valami anyag megjelölés van rajta pl. DIN?
D - törölt tag
09-08-2015, 01:39 AM
Tényleg nem kötekedésnek szánom de ezek a filléres fejszék tévút. Én inkább "késkedvelõ" vagyok de erdõben a jó minõségû fejsze pótolhatatlan! Szinte mindent meg lehet csinálni egy JÓ MINÕSÉGÛ fejszével amit egy késsel (vagy kettõvel).
Én is inkább késes vagyok.Azt Belnek linkeltem,gondolom az erdõ törvény miatt fontos a fél kiló.Kirándulni az X7-est viszem mert könnyû,otthon a garázsban,a kocsiban mindenhol van egy 600 gr extol balta.Béke idõkben szerintem nem is kell drágább,mert ha tönkre megy vesz az ember másikat.
De egy bob-ba már én sem tennék gagyit(nem is gagyi inkább kevésbé jó minõségû),mert abban a szituban tényleg gáz egy csorba balta,egy törött kés,egy vacak aksi a lámpába.
Ezért kutatom a nagy kést.
Amiért most kissé bosszús vagyok!Megrendeltem és tegnap felhívtak,hogy nincs,nem is lesz.Csodás!Elõbb utóbb kénytelen leszek tényleg gyártatni,vagy egy alkalmas hosszabbat leköszörülni rövidebbre.
Itt egy szakmai kérdés!Ha mondjuk egy 30 centis pengét elvágsz,megcsinálod az ívet ,az élszöget és megélezed,akkor az új rész ugyan olyan edzett mint a gyári él?
D - törölt tag
09-08-2015, 03:47 AM
balta vs. kés
https://www.youtube.com/watch?v=4GaVpiK34uA
Nem tûnik leharcoltnak a felületkezelés milyen, hideg barnítás? Mekkora élszalag van leedzve a fejszén? Valami anyag megjelölés van rajta pl. DIN?
A felületkezelés hideg barnítás, nem tudom, mekkora a leedzett élszalag és nincs rajta semmi jelölés.
Amiért most kissé bosszús vagyok!Megrendeltem és tegnap felhívtak,hogy nincs,nem is lesz.Csodás!Elõbb utóbb kénytelen leszek tényleg gyártatni,vagy egy alkalmas hosszabbat leköszörülni rövidebbre.
Itt egy szakmai kérdés!Ha mondjuk egy 30 centis pengét elvágsz,megcsinálod az ívet ,az élszöget és megélezed,akkor az új rész ugyan olyan edzett mint a gyári él?
Itt van: http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/24-1-Bozotvago-Machete/0/5/1540-Kershaw-Camp-10
Igen, a normális késeknél az egész penge edzett anyag, de ha levágsz belõle egy darabot és újra ki akarod alakítani a hegyet, élt, akkor azt valahogy úgy kellene megoldani, hogy minél kevésbé melegedjen át az anyag, flex, köszörû kizárva, maradnak a kézi szerszámok, reszelõ, fémfûrész, esetleg szalagos csiszoló kis fordulaton. Viszont, ha a penge keményebb 54-55 hrc-nél, akkor ezek nagy eséllyel csak csúszkálnak rajta... Egy anyagot kilágyítani, majd újra edzeni, átnyelezni otthon, komolyabb gépek és tapasztalat nélkül elég necces.
GAZDA
09-08-2015, 11:26 AM
Én is inkább késes vagyok.Azt Belnek linkeltem,gondolom az erdõ törvény miatt fontos a fél kiló.Kirándulni az X7-est viszem mert könnyû,otthon a garázsban,a kocsiban mindenhol van egy 600 gr extol balta.Béke idõkben szerintem nem is kell drágább,mert ha tönkre megy vesz az ember másikat.
De egy bob-ba már én sem tennék gagyit(nem is gagyi inkább kevésbé jó minõségû),mert abban a szituban tényleg gáz egy csorba balta,egy törött kés,egy vacak aksi a lámpába.
Ezért kutatom a nagy kést.
Erre akkor tudok válaszolni ha ismerem az acélt és a hõkezelést. A króm acélok ugyanolyan edzést kapnak a penge teljes hosszában a szénacélok differenciáltan vannak edzve a szerszám acélok pl. Rigor, Slepi mind a két módszerrel edzhetõk. VISZONT vannak gyártók akik trükköznek pl. kéregedzést használnak és így egy krómacél penge is 2mm-en van leedzve.
GAZDA
09-08-2015, 11:29 AM
A felületkezelés hideg barnítás, nem tudom, mekkora a leedzett élszalag és nincs rajta semmi jelölés.
Nem látszik az éltõl néhány centire egy vonal?
Medve
09-08-2015, 06:52 PM
Van nekem is egy X7 fejszém
Csúnyán visszaüt,ha nem pontos a találat.A hasító képességével nem vagyok megelégedve,gyakorlatilag ütõfázni kell vele.
Nem tudom,biztos ,hogy kikísérletezték a nyelét,de én nem nagyon bízok abba mûanyag nyélbe.Nem merek úgy bánni vele,mint egy fanyelû baltával.
Úgy gondolom a tervezésnél nem egy élettartam hosszig tartó folyamatos használat volt szem elõtt. Megjegyzem én is ódzkodom a nyéltõl, de pont ezért kell ésszel és erõbõl használni, mert ha nem bírja akkor inkább most derüljön ki, mint akkor mikor szükség van rá. Meg ugye a fa nyelû klasszikus fejû fejszéknek ha szükség hozza te magad is tudsz csinálni egy nyelet. Sajnos ez ha eltörik, akkor annyi. Maximum bárdnak lesz jó hozzákötve egy hosszabb ághoz. A budget fejszék meg azért jók, mert egy x7 árából vehetsz 4-et is. Anno egy kocsmázás alkalmával, illetve annak végeztével betévedtem haverral egy multiba ahol erõsen javított hangulatban kis híján vettünk 1-1 ilyen fejszét. Természetesen a történetnek az lett a vége, hogy mivel 3 km-t kellett haza fele sétálni, inkább vettünk dehidratáció elleni csodaszert, 4 dobozzal mert az üvegest nehezebb bontani. :D
varég
09-09-2015, 12:59 PM
""Van nekem is egy X7 fejszém
Nem tudom,biztos ,hogy kikísérletezték a nyelét,de én nem nagyon bízok abba mûanyag nyélbe.Nem merek úgy bánni vele,mint egy fanyelû baltával.""
Nekem is X7-em van, az élét konvexesítettem élezéskor, így klasszisokkal jobban használható.
A visszaütést nem tapasztaltam eddig.
GAZDA
09-10-2015, 06:11 AM
A mûanyag nyelû fejszék nem tompítják a rezgéseket ami így a felhasználó karjába megy és borítékolható a teniszkönyök. Egyébként használt cikk piacon egy gagyi fejsze áráért normális minõségû régi fejszét lehet venni én pl. 3.000.Ft-ért vettem orosz deszant fejszét, 2.000.Ft-ért német utász fejszét.
D - törölt tag
09-10-2015, 07:02 PM
23000,-6273
15000,-6274
A súly azonos,a felhasználás egyértelmû,a bob-ba megy.
Nem tudok dönteni ,szavazatatok!
GAZDA
09-10-2015, 07:25 PM
23000,-6273
15000,-6274
A súly azonos,a felhasználás egyértelmû,a bob-ba megy.
Nem tudok dönteni ,szavazatatok!
Nehéz kérdés! Amennyiben lehetséges én egy gyalásót javasolnék és egy kis kés. A kést se javaslom mert van rajta 2 feszültség gyûjtõ pont kapásból. A fejszével meg az a baj hogy túl keményre edzik az élét ami könnyen sérül és terepen nem tudod javítani.
D - törölt tag
09-11-2015, 03:22 AM
Eldöntöttem,a balta!Nem is a használat inkább a hordás miatt.
A baltára semmi tilalom nincs.Nem közbiztonságra különösen stb.Akár kívülre is tehetõ,nem ágál érte a szerv.
Erdõlelke-íjszelleme
09-11-2015, 09:58 AM
175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökrõl
b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelõ eszköz
Ebbe belefér a balta is, ha kicsit is szívózni akar a hatóság.
Erdõlelke-íjszelleme
09-11-2015, 10:02 AM
A kést se javaslom mert van rajta 2 feszültség gyûjtõ pont kapásból.
Mire gondolsz, hol vannak rajta azok a pontok? Nyélen belül lehetséges (sok rat-tail derékszögû keskenyítés után folytatódik), de a markolat elõtt nem látok, mert nincs benne nagy szögû töréspont, vagy rossz a szemem.
D - törölt tag
09-11-2015, 11:11 AM
b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelõ eszköz
Ez a boxerre vonatkozik.Ököllel ütünk,a baltával sújtunk!
Erdõlelke-íjszelleme
09-11-2015, 11:21 AM
Érdekes, mert a hatóságok ezt a bekezdést vonatkoztatják a viperára is.
varég
09-11-2015, 01:04 PM
Érdekes, mert a hatóságok ezt a bekezdést vonatkoztatják a viperára is.
Gumiszabály.
(úgy nyújtod, ahogy akarod)
Ha a viperát felszereled telefontartóval, akkor taktikai szelfibotként használhatod? :D
Erdõlelke-íjszelleme
09-11-2015, 02:43 PM
Ha elég meggyõzõen naiv arccal tudod elõadni, hogy az szelfihez van... :haha:
GAZDA
09-11-2015, 04:55 PM
Mire gondolsz, hol vannak rajta azok a pontok? Nyélen belül lehetséges (sok rat-tail derékszögû keskenyítés után folytatódik), de a markolat elõtt nem látok, mert nincs benne nagy szögû töréspont, vagy rossz a szemem.
A lyukak jelentik a feszültséggyûjtõ pontot. Megjegyzem ez az egyik oka amiért a paneles markolatokat ezért nem szeretem...
A tûzött markolat kovácsolva van és ezért erõsebb mint a paneles. Nem kell hinni nekem el kell menni HIVATÁSOS KÉSKÉSZÍTÕKHÖZ és meg kell kérdezni.
GAZDA
09-11-2015, 04:59 PM
Eldöntöttem,a balta!Nem is a használat inkább a hordás miatt.
A baltára semmi tilalom nincs.Nem közbiztonságra különösen stb.Akár kívülre is tehetõ,nem ágál érte a szerv.
Ha elfogadsz egy javaslatot, ne azt a fejszét vedd meg hanem egy ilyet: http://szabofejsze.hu/index.php/hu/galeria/category/3-fesb?start=30
vagy orosz háztáji fejszét ha be tudod szerezni.
mzperiksz
09-11-2015, 05:23 PM
Aztán gyõzze kivárni mire elkészül :D
Mellékesen szólva az a husi semmivel sem rosszabb, ráadásul hickory a nyele...
Ha elfogadsz egy javaslatot, ne azt a fejszét vedd meg hanem egy ilyet: http://szabofejsze.hu/index.php/hu/galeria/category/3-fesb?start=30
vagy orosz háztáji fejszét ha be tudod szerezni.
D - törölt tag
09-11-2015, 05:30 PM
6286Auuuu!
6287Inkább egy víztisztító!
GAZDA
09-11-2015, 06:43 PM
Aztán gyõzze kivárni mire elkészül :D
Mellékesen szólva az a husi semmivel sem rosszabb, ráadásul hickory a nyele...
Nem tudom most mennyi a várakozási az idõ de nem hinném, hogy több mint egy hobbi késesnél.
A husi minõsége változó van amelyik olyan csálé, hogy már szekerce és túl van edzve.
A nyele csak akkor mozdul meg ha beviszed panelbe vagy más extrém száraz helyre.
Nem akarok kötekedni de aki a szerszámain nem tud nyelet cserélni vagy élezni annak a jövõje bizonyos helyzetekben....hogy is fogalmazzak?
mzperiksz
09-11-2015, 06:56 PM
Saccperkábé fél év, legalábbis én ~5 hónap után adtam fel.
A Wetterlings és a Hultafors gyártja a Husquarna baltáit, egyik se ma kezdte az ipart. Ezek szerint az orosz teknika lekörözi õket...
Nem tudom most mennyi a várakozási az idõ de nem hinném, hogy több mint egy hobbi késesnél.
A husi minõsége változó van amelyik olyan csálé, hogy már szekerce és túl van edzve.
A nyele csak akkor mozdul meg ha beviszed panelbe vagy más extrém száraz helyre.
Nem akarok kötekedni de aki a szerszámain nem tud nyelet cserélni vagy élezni annak a jövõje bizonyos helyzetekben....hogy is fogalmazzak?
GAZDA
09-11-2015, 07:06 PM
Nem tudom, hogy volt a megrendelésed és nincs is közöm hozzá.
Létszíves ne sarkítsd ki a dolgokat! Nem mondtam hogy mindenben jobb a ruszki cucc de amire nekünk kell, arra a felhasználásra igen is jobb egy könnyen használható, karbantartható, a nagy és erõs köpûje miatt könnyen nyelezhetõ fejsze.
Azt a kérdést tedd fel, hol használnak napi szinten komoly famunkára fejszét/baltát skandináv részen vagy az orosz pusztaságban?
Erdõlelke-íjszelleme
09-12-2015, 02:04 PM
A lyukak jelentik a feszültséggyûjtõ pontot. Megjegyzem ez az egyik oka amiért a paneles markolatokat ezért nem szeretem...
Semmi baj, nekem meg nem feladatom eloszlatni a hiedelmeket, de nyugodtan szólj, ha segíthetek. :)
(Tudom, hogy a lyukak is jelentenek feszültségpontot, csak épp az a legkevesebbet, minden bemarás közül.)
A tûzött markolat kovácsolva van és ezért erõsebb mint a paneles.
Tehát a többi nincs kovácsolva, pl. a "paneles" nem lehet kovácsolva? Csak költõi a kérdés. Egyébként ahol lemezbõl vágják a full-tang pengét, ott a rat-tail pengét is. Ahol az egyiket kovácsolják, ott a másikat is. Ahol az egyiket edzik, ott a másikat is.
Nem kell hinni nekem el kell menni HIVATÁSOS KÉSKÉSZÍTÕKHÖZ és meg kell kérdezni.
A késkészítõ a készítéshez ért, nem az elpusztításához. Sokáig nekem se volt szívem extrém teszteknek alávetni a késeket.
GAZDA
09-12-2015, 07:41 PM
Semmi baj, nekem meg nem feladatom eloszlatni a hiedelmeket, de nyugodtan szólj, ha segíthetek. :)
(Tudom, hogy a lyukak is jelentenek feszültségpontot, csak épp az a legkevesebbet, minden bemarás közül.)
Tehát a többi nincs kovácsolva, pl. a "paneles" nem lehet kovácsolva? Csak költõi a kérdés. Egyébként ahol lemezbõl vágják a full-tang pengét, ott a rat-tail pengét is. Ahol az egyiket kovácsolják, ott a másikat is. Ahol az egyiket edzik, ott a másikat is.
A késkészítõ a készítéshez ért, nem az elpusztításához. Sokáig nekem se volt szívem extrém teszteknek alávetni a késeket.
Már megbocsáss de ezt kicsit kötekedésnek érzem.
Feszültség gyûjtõ pont: Miért van az hogy hagyományosan tûzött markolatos késeket használtak évezredekig sõt még a kardokat is tûzöttre csinálták?
Kovácsolás-hidegmegmunkálás:
Ahol kovácsolásra van kialakítva a technológia annak megfelelõ konstrukciókkal dolgoznak LEGTÖBB ESETBEN, ahol kivágják a pengét jellemzõen nem rendelkeznek meleg-megmunkáló technológiával. Magyarán alap fokú lakatos képesítéssel és eszközökkel is ki lehet vágni lemezbõl vagy szálból egy késpengét és azt csiszolni majd hõkezelni és finiselni.
Késkészítõ szakma:
Komolyan gondolod hogy aki évtizedek adott eszköz (késes és egyéb vágó eszközök) készítésébõl él nem ért a szakmájához vagy hogy nem kap visszajelzéseket a felhasználóktól?
Ahogy egyszer már írtam: meg kell kérdezni a készítõket akik napi szinten ezt csinálják!
mzperiksz
09-12-2015, 07:56 PM
Feszültség gyûjtõ pont: Miért van az hogy hagyományosan tûzött markolatos késeket használtak évezredekig sõt még a kardokat is tûzöttre csinálták?
Mert mást nem tudtak csinálni :D Ha most kitalálod hogy az a vékony bizbasz strapabíróbb mint a teljes bizbasz, akkor sokan ki fognak röhögni...
Ahogy egyszer már írtam: meg kell kérdezni a készítõket akik napi szinten ezt csinálják!
Ismerek pár készítõt akik napi szinten gyártanak késeket.
Az extra igényektõl eltekintve teljes bizbaszos késeket csinálnak...
Pityubá
09-13-2015, 01:20 PM
Nos ebben a markolatos dologban évezredek alatt sem dõlt el a verseny, most sem fog. Nehogy ezen a biz-izés dolgon vesszetek össze. :rolleyes:
Nékem csak markolatpaneles késekrõl van tapasztalatom, nincs összehasonlítási alapom.
Ezért nem is tudok dönteni melyik az erõsebb. Vagyis maradok a magamnak készített, megszokott késeimnél. (pl.: cserkész bajonett, fokoskés)
Gondolom így becsomagolva, érthetõ a válaszom. :D
GAZDA
09-13-2015, 04:05 PM
Mert mást nem tudtak csinálni :D Ha most kitalálod hogy az a vékony bizbasz strapabíróbb mint a teljes bizbasz, akkor sokan ki fognak röhögni...
Ismerek pár készítõt akik napi szinten gyártanak késeket.
Az extra igényektõl eltekintve teljes bizbaszos késeket csinálnak...
Nyugodtan nevethetsz de ezek szerint nem értetted meg amit a feszültség gyûjtõ pontokról mondtam. Ja és nem árt figyelembe venni a tömeg és használható vágófelület arányt.
Régen is készítettek full tang kardokat pl. németek törökök de azok egyszer használatos cuccok voltak.
Nem tudom kiket ismersz és mennyire mondják el neked a "jóságot" de jobb ha tudod divat a full tang azért csinálják mert könnyebb eladni.
GAZDA
09-13-2015, 04:11 PM
Nos ebben a markolatos dologban évezredek alatt sem dõlt el a verseny, most sem fog. Nehogy ezen a biz-izés dolgon vesszetek össze. :rolleyes:
Nékem csak markolatpaneles késekrõl van tapasztalatom, nincs összehasonlítási alapom.
Ezért nem is tudok dönteni melyik az erõsebb. Vagyis maradok a magamnak készített, megszokott késeimnél. (pl.: cserkész bajonett, fokoskés)
Gondolom így becsomagolva, érthetõ a válaszom. :D
Értékelem a békítõ szándékot de nem árt tisztázni bizonyos dolgokat.
st.jimmy
09-13-2015, 04:27 PM
Ideális esetben minden eszközbõl ami szóba jön, hogy az ember a felszerelése részévé tegye rendelkezésre állna két teljesen egyforma hibamentes darab. Az egyiket az ember tesztelné, fokozatosan a végsõkig, ha elégedett a másikat betenné a tatyóba és attól függõen, hogy milyen jellegû dolog beszerezne még x darab ugyanolyan hibamenteset belõle...
Amíg ez így nem lehetséges kompromisszumokat kötünk ilyen téren (is) :D
Engem valóban nehéz lenne meggyõzni, hogy egy jó rattail strapabíróbb, vagy legalább olyan strapabíró, mint egy jó full thang, de nyitott vagyok videóra is, éles tesztelésre is, utóbbira akkor, ha nem megismételhetetlen mûremekekrõl, de csúcsminõségû cuccokról van szó és nem én állom a tönkretett késeket.
Az más, ha az ember tömeget akar spórolni, de ha 10 dolgot vihetek magammal akkor azt nem a késen fogom megtenni... meg egyébként sem.
Egyébként ha már összesen 10 dolog játszik akkor volt egy érdekes topic ami arról szólt, hogyha 1 késed lehet az milyen lenne... 10 dolog közé valószínûleg nem tennék több kést. Bár ez inkább játék a gondolatokkal, a realitás az, hogy a felkészült embernél szinte mindig ott van egy rakás holmi akár shtf esetére is, ezek között akár több kés, de talán inkább egy kisebb, amit kiegészít egy nagyobbal, ha olyan a helyzet...
GAZDA
09-13-2015, 04:36 PM
Mond már meg nekem mitõl erõsebb egy szétfurkált markolat egy tömörre kovácsoltnál????
Ha tömeget nézünk 1 szétfurkált kés helyet vihetsz 2 kést, nem jobb?
Gondolom azért 2-3 kg-os tömegû késeket nem viszel?
varég
09-13-2015, 04:46 PM
Ha a kést késnek használod, nem feszítõvasnak/baltának/hidegvágónak, akkor a markolat kivitelezése(teljes, tüskés, köpûs) teljesen mindegy, csak legyen jól elkészítve.
D - törölt tag
09-13-2015, 04:52 PM
Mond már meg nekem mitõl erõsebb egy szétfurkált markolat egy tömörre kovácsoltnál????
Ha tömeget nézünk 1 szétfurkált kés helyet vihetsz 2 kést, nem jobb?
Gondolom azért 2-3 kg-os tömegû késeket nem viszel?
Én ezen döbbentem le! :duhos: 6311
st.jimmy
09-13-2015, 05:03 PM
A szétfurkált és a full thang szerintem nem egymáshoz közel álló kifejezés, a szétfurkált az amit Doom mutat :D
Ha egy full thangon van két nem túl nagy átmérõjû lyuk, még akkor is több anyag marad, mint egy rattail-nél. Értem amit mondasz a feszültségponttal kapcsolatban, csak azt gondolom, hogy ha jó anyagból jól van elkészítve a kés akkor ez nem lehet akkora probléma, hogy ne legyen még mindig bõven erõsebb a rattail-nél.
Abszolút jogos az is, hogy a kést késnek kell használni és akkor mindegy, de ha csak egy késed van és más eszközöknek durván híján vagy, hát lehet, hogy bajban leszel, ha ehhez akarod magad tartani... mondom, hogy játék a gondolatokkal az egész 10 dolog sztori, meg az "egy kés" is.
Azért egyszer megnéznék egy 2 kg-os kést :D
varég
09-13-2015, 05:39 PM
...
A Tracker igaz nem két kiló, hanem csak 70 deka, ennek ellenére rohadt nehéznek éreztem amikor próbáltam.
Nekem 30 deka alatti kések váltak be, mert azért fárasztó a háromnegyed kilóval dolgozni...
6320
st.jimmy
09-13-2015, 05:48 PM
Micsoda batár eszköz :O
Ha lenne más inkább mást vinnék és nyilván könnyebbet :D
De én szó szerint két kilósra gondoltam, 70 deka hamarabb összejön, ha valakinek elborul az agya :P
st.jimmy
09-13-2015, 05:51 PM
Talán ez, de ez sem a penge miatt :D
http://www.bellenews.com/wp-content/uploads/2013/10/Wayne-Bridges-drove-just-over-300-miles-to-West-Monroe-to-present-a-15-pound-pocket-knife-to-Jase-Robertson.jpg
Bár most nézem a linkben, hogy 15 pound, az 7 kg körül kell alakuljon, ha nem számolok rosszul fejben
mzperiksz
09-13-2015, 07:04 PM
Elnézést kérek, nem tudtam hogy egy metallurgia/mechanika/kovács/késkészítõ szakértõvel állunk szemben...
Muhaha....:haha:
Halkan jegyzem meg hogy évezredekig pattintott késeket és baltákat használtak. Azokban még ennyi feszültség gyûjtõ pont sincs, ergó még jobb teknika...
Nyugodtan nevethetsz de ezek szerint nem értetted meg amit a feszültség gyûjtõ pontokról mondtam. Ja és nem árt figyelembe venni a tömeg és használható vágófelület arányt.
Régen is készítettek full tang kardokat pl. németek törökök de azok egyszer használatos cuccok voltak.
Nem tudom kiket ismersz és mennyire mondják el neked a "jóságot" de jobb ha tudod divat a full tang azért csinálják mert könnyebb eladni.
GAZDA
09-13-2015, 07:07 PM
A szétfurkált és a full thang szerintem nem egymáshoz közel álló kifejezés, a szétfurkált az amit Doom mutat :D
Ha egy full thangon van két nem túl nagy átmérõjû lyuk, még akkor is több anyag marad, mint egy rattail-nél. Értem amit mondasz a feszültségponttal kapcsolatban, csak azt gondolom, hogy ha jó anyagból jól van elkészítve a kés akkor ez nem lehet akkora probléma, hogy ne legyen még mindig bõven erõsebb a rattail-nél.
Abszolút jogos az is, hogy a kést késnek kell használni és akkor mindegy, de ha csak egy késed van és más eszközöknek durván híján vagy, hát lehet, hogy bajban leszel, ha ehhez akarod magad tartani... mondom, hogy játék a gondolatokkal az egész 10 dolog sztori, meg az "egy kés" is.
Most még csak a markolatban lévõ vasról beszéltük az hogy mi van rajta arról nem pedig....
Az meg hogy életszerûen mit kell kibírnia egy késnek: https://www.youtube.com/watch?v=Cf21jvhTQfo
mzperiksz
09-13-2015, 07:07 PM
Pontosan. Tisztásztuk hogy e téren(is) begyöpösödött, szûklátókörû szagértõ vagy :D
Értékelem a békítõ szándékot de nem árt tisztázni bizonyos dolgokat.
GAZDA
09-13-2015, 07:13 PM
Elnézést kérek, nem tudtam hogy egy metallurgia/mechanika/kovács/késkészítõ szakértõvel állunk szemben...
Muhaha....:haha:
Halkan jegyzem meg hogy évezredekig pattintott késeket és baltákat használtak. Azokban még ennyi feszültség gyûjtõ pont sincs, ergó még jobb teknika...
Ha megkérhetlek észérveket sorakoztassál fel.
GAZDA
09-13-2015, 07:15 PM
Értem én a viccet csak nem szeretem. :-D
varég
09-13-2015, 07:19 PM
....
Az meg hogy életszerûen mit kell kibírnia egy késnek: https://www.youtube.com/watch?v=Cf21jvhTQfo
Észrevételem, nem kötözködésnek:
Nincs erõkar, a penge teljesen le van szorítva a penge, a szorító mellé lép az illetõ.
Ezt egy laposvas is kibírja, ha tudod hol lépj rá.
A videón nem életszerû a használat, mivel markolatig nem nagyon ütöd be sehova...(ha összejön, akkor az a kés jó eséllyel ott marad)
Ezt az oldalt nézzétek meg, milyen a rendes használata egy túlélõkésnek:
http://oszkarsteiger.blogspot.hu/2015/02/cold-steel-bushman.html
GAZDA
09-13-2015, 07:34 PM
Nem az életszerû használat volt a lényeg hanem még a leggyengébb szerkezetû bicska is bírja a terhelést, tehát fölösleges a túlbiztosítás.
Már néztem az öreg kalandjait, érdekes de én nem használnám ennyi mindenre a kést pl. minek késsel ásni? vagy úgy biztos nem állnék rá! Ha egy feladatra tudok készíteni eszközt akkor arra már nem kell kést használni pl. lehet faragni mûágat amin fel lehet mászni fára vagy gyalásót nem nehéz vinni de ha az nincs bottal ugyanúgy lehet ásni. Ha 1 db eszköz sok mindenre kell és nehéz vagy lehetetlen pótolni akkor ha lehet kímélni kell.
Erdõlelke-íjszelleme
09-14-2015, 06:38 PM
Már megbocsáss de ezt kicsit kötekedésnek érzem.
Távol álljon tõlem a kötekedés. Némi irónia volt benne, a költõi kérdésnél, mivel elõtte úgy írtad, mintha a marással ellátott vagy a full tang nem lehetne (jól) kovácsolt.
Mert az ókorban nem volt felsõmarójuk, CNC-jük, de még egy fúrógépük sem. :)
Ez megint nem kötekedés, de komolyan van valóságalapja.
(A másik, hogy mint írtam, értettem, mire gondolsz, de a kör alakú furat a lehetõ legalacsonyabb szintû f.gy. pont.)
Kovácsolás-hidegmegmunkálás:
Ahol kovácsolásra van kialakítva a technológia annak megfelelõ konstrukciókkal dolgoznak LEGTÖBB ESETBEN, ahol kivágják a pengét jellemzõen nem rendelkeznek meleg-megmunkáló technológiával. Magyarán alap fokú lakatos képesítéssel és eszközökkel is ki lehet vágni lemezbõl vagy szálból egy késpengét és azt csiszolni majd hõkezelni és finiselni.
Én is ezt mondtam, adott esetben a full-tang, vagy mart pengét is lehet kovácsolni, hideg-meleg-lassú edzeni, stb., ahol a rat-tail-t is így csinálják.
Késkészítõ szakma:
Komolyan gondolod hogy aki évtizedek adott eszköz (késes és egyéb vágó eszközök) készítésébõl él nem ért a szakmájához vagy hogy nem kap visszajelzéseket a felhasználóktól?
Biztosan jobban értenek a készítéshez, mint pl. én. De a felhasználásban és extrém tesztekben elég sok tényt sikerült már begyûjtenem empirikus úton is, és láttam, hogy nálam még szélesebb skálán mozognak a jobb sorsú országokban, mint pl. USA, ahol nem sajnálják a félezer dolláros kést sem extrém-tesztelni.
Az átlag felhasználói visszajelzések meg néha nem racionálisak (amellett, hogy nem is értenek feltétlen mindannyian hozzá), pl. ha veszünk egy porszívót, és elcseszõdik 1 év múlva, nem rohanunk visszajelezni a gyártónak, hanem legközelebb másik fajtát veszünk.
GAZDA
09-14-2015, 07:38 PM
Nézzük a dolgot más oldalról! Mit értesz extrém teszt alatt és ez mit mutat meg?
Az eszköz használhatóságát mennyire mutatja egy ilyen teszt?
Erdõlelke-íjszelleme
09-14-2015, 07:51 PM
Hasonló jelleggel, mint pl. Oszkár (de részleteiben más, én pl. soha nem ások késsel, ellenben csinálok egyéb feladatokat is, amit Oszkár nem). Odáig nem megyek el, mint AllOutdoor (régi knifetest.com), hogy kalapáccsal verjem szét, az a lényeg, hogy használat közben érje, ami érheti. Épp ezért a használhatóságát még jobban meg is mutatja.
GAZDA
09-14-2015, 08:15 PM
Hasonló jelleggel, mint pl. Oszkár (de részleteiben más, én pl. soha nem ások késsel, ellenben csinálok egyéb feladatokat is, amit Oszkár nem). Odáig nem megyek el, mint AllOutdoor (régi knifetest.com), hogy kalapáccsal verjem szét, az a lényeg, hogy használat közben érje, ami érheti. Épp ezért a használhatóságát még jobban meg is mutatja.
Jó akkor gyakorlatilag azt írtad le amit én is mondtam. A kés vésõként való használatának és sem látom értelmét mert a jó kés nagyon rossz vésõ. Viszont ha nem kap extrém terhelést a bökõ akkor minek annyi anyag a markolatba?
Erdõlelke-íjszelleme
09-14-2015, 08:19 PM
Azt nem mondtam, hogy nem vések. Fát. Földet valóban nem vések-ások velük, okkal. És bõven kap egyéb extrém terhelést, csak nem kõvel, nem kalapáccsal.
GAZDA
09-14-2015, 08:22 PM
Azt nem mondtam, hogy nem vések. Fát. Földet valóban nem vések-ások velük, okkal. És bõven kap egyéb extrém terhelést, csak nem kõvel, nem kalapáccsal.
Milyen fát és hogy vésel, kézzel ütöd a markolat végét vagy valamilyen eszközzel?
Fenevad23
09-15-2015, 01:54 AM
"1. szemuveg
2. BTR80A
3-4. Gazolajjal teli utanfuto (nehany m3)" Ezeken jót röhögtem :)..
D - törölt tag
09-17-2015, 01:46 AM
A "kés teszt" végeredménye! Nyert a G.I. tantó (9800 Huf ) ! :thumbup
Ebbõl veszek még kettõt!Amíg van.
Tehát két dolog ami biztosan bekerül a csomagba-
1, magyar bushcraft balta (kölcsön kaptam egyet a hétvégére,megfelelõnek találtam)
2, G.I. tantró
Tesztelgetek tovább!
Már most van pár cucc,amitõl megválnék jó pénzért ,ha érdekel valakit!
varég
09-17-2015, 12:51 PM
...
Tesztelgetek tovább!
Már most van pár cucc,amitõl megválnék jó pénzért ,ha érdekel valakit!
Nos, mik is volnának azok? :)
PÜ-ben is jöhet.
D - törölt tag
09-17-2015, 03:11 PM
Nos, mik is volnának azok? :)
PÜ-ben is jöhet.
Hátizsákok,kések,ruházat,hálózsákok egyenlõre!
Amik elbuktak a teszteken,azokat eladom!
Nem zsákba macska,leírom mi a nem jó(nekem)benne!
D - törölt tag
09-17-2015, 03:14 PM
Nagy fába vágom a fejszém,akarom mondani a késem!
Át akarom nyelezni a gitantót!Levágni ami nem kell és fa nyelet tenni rá!
20 centis ,az átlagnál hosszabb nyéllel,hogy megnöveljem a suLYtó erõt,Van valakinek ilyen kése?Tapasztalatok?
varég
09-17-2015, 03:30 PM
Hátizsákok,kések,ruházat,hálózsákok egyenlõre!
Amik elbuktak a teszteken,azokat eladom!
Nem zsákba macska,leírom mi a nem jó(nekem)benne!
Várom, hátha megakad valamin a szemem :)
D - törölt tag
09-17-2015, 05:11 PM
Várom, hátha megakad valamin a szemem :)
Ok,hétvégén,lefotózom õket és felteszem!
Vietnamiveteran
09-17-2015, 07:28 PM
10 dologból az egyik ez :)
6342
WestBam
09-17-2015, 07:47 PM
Egy jól karbantartott megbízható niva nagy segítség lehet :thumbup
Vietnamiveteran
09-17-2015, 07:59 PM
Egy jól karbantartott megbízható niva nagy segítség lehet :thumbup
A késre gondoltam :) , de ha meg kell indulni akkor a Níva a második dolog amit magammal viszek :)
Vietnamiveteran
09-17-2015, 08:04 PM
6343
4 orosz hóláncal a falon is átmegy :)
Erdõlelke-íjszelleme
09-19-2015, 09:09 AM
A "kés teszt" végeredménye! Nyert a G.I. tantó (9800 Huf ) ! :thumbup
Érdekelne, miben jobb és rosszabb, mint a Leatherneck késed.
D - törölt tag
09-19-2015, 09:27 AM
Érdekelne, miben jobb és rosszabb, mint a Leatherneck késed.
Az utolsó három teszt volt a döntõ.
Gödör ásás,ütõ fázás és tollas ág.
A finomabb munkában(paradicsom,jobb volt a 4mm-es penge.
A szélesebb tantó penge jobb volt ásni és az átütõ ereje is nagyobb,amit egy lambérián próbálgattam.
Összességében jobban szerepelt és a végeredmény is meggyõzõ.A tantót nem kellett élezni és a kabart sem,a többit újra húztam ill az egyiket el kell vinni késeshez,mert újra kell formázni az élszalagot.
A Leatherneck formásabb és kényelmesebb a fogása,a tantó egy katasztrófa.Hajnalig ezen dolgoztam.Kapott új nyelet és a tokon is módosítottam.Jó kis cucc lett.
GAZDA
09-19-2015, 11:54 AM
Nagy fába vágom a fejszém,akarom mondani a késem!
Át akarom nyelezni a gitantót!Levágni ami nem kell és fa nyelet tenni rá!
20 centis ,az átlagnál hosszabb nyéllel,hogy megnöveljem a suLYtó erõt,Van valakinek ilyen kése?Tapasztalatok?
Van ilyenem, általában ilyen 18-20 cm körüli késeket hordok "nagy késnek" szerintem mindenesnek az a legjobb, a markolat kb. 12 cm az nem tudom neked sok e?
D - törölt tag
09-19-2015, 04:08 PM
Van ilyenem, általában ilyen 18-20 cm körüli késeket hordok "nagy késnek" szerintem mindenesnek az a legjobb, a markolat kb. 12 cm az nem tudom neked sok e?
Az átalakítás után a penge 140 mm hosszú,4mm vastag és 40 mm széles maradt,a pengét nem bántottam mert nagyon jó.
A nyél 140 mm hosszú,teljesen egész keresztmetszetében egy anyag(full tang) 38 mm széles és 4mm vastag.
Levágtam a tantó két - nem is tudom minek nevezzem- kiemelkedését a gyári nyél elõtt,majd a harmadik lyuknál méretre vágtam , Így mard a nyél alatt két 2mm furat ,ami a gyári nyelet rögzítette.
A sallangok leköszörülése,élek tompítása után ,kapott 5 réteg UV álló,hõre aktiválódó ragasztós belsejû zsugorcsövet ,ez befedi a teljes nyelet és a végénél is szépen rásimul.Így már most használható a kés,mert a fogása nagyon kényelmes lett.
Az utolsó réteg alá befûztem a parakordot.A pengét (falapok között !)befogtam a satuba és egy vékony lécre feltekert parakordot iszonyat erõsen elkezdtem tekerni.Elõtte vastagon vízálló,színtelen extra erõs ragasztóval a nyelet lekentem.A parakorddal végig érve,az elõre bekészített másik végével eldolgoztam.
Egy jó fogású,kitûnõ egyensúlyú,könnyû,de erõs kést kaptam.
A gyári tokot méretre szabtam és a patentos rögzítést egy heveder gyors kapocsra cseréltem ki.Kézzel,bõrvarró cérnával varrtam meg.Jó lett ,akárhogy rázogatja az ember nem esik ki .
Meglepõen, a gyors kapocs sokkal könnyebben kezelhetõ,lazítható,szorítható egy kézzel mint a patent.
A kivitel kicsit "maszek",nem csilli-villi,inkább olyan "világvégecsináldmagad".
GAZDA
09-19-2015, 04:16 PM
Ahogy leírtad elég érdekes lehet de vannak ilyen kések pl. a jakut kések is hosszú nyelûek, igazából az számít neked jó e?
A tokokat én is át szoktam alakítani molle kompatibilisre (mert sose lehet tudni). A legjobb záró elem szerintem a pisztolytáskagomb, jól tart és könnye bontható, javítása is egyszerû.
D - törölt tag
09-20-2015, 11:47 AM
Bemutatom nektek az átalakított G.I Tantót!
Ilyen volt gyárilag.
6352
Délelõtt egy kis kiránduláson voltunk,szerencsénk volt,pont megkímélt minket az esõ.Igazán szép hely,gyakorlatilag egy negyedórás laza sétával elérhetjük.
63536354
Lehoztam az átalakított kést is egy kis tesztre!Az átalakítást elõrébb már leírtam.6355635663576358635963606361
A penge már a többi késemmel együtt végzett teszteken már bizonyított.
Most kíváncsi voltam hogyan szuperál átalakítva.
Több dolgot csináltam a késsel.
Gödör ásás,vándorbot vágás,tûzifa méretre vágása és ütõfával hasogatása,dobás,tollas ág gyújtósnak.63626363636463656366636763686369
A hordása roppant egyszerû,most csak a nyakamba akasztottam,kis extrát tettem hozzá,így komplett túlélõ felszerelés lett.637063716372
A penge nem csorbul és két teszt sorozat,két brigádbuli fõzés után is borotva éles a gyári él.Mert ez még a gyári él!
Összesen cirka 14000 pénz ,úgy ahogy látjátok,kiegészítõkkel együtt.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a kést!
Törölt_reg
12-26-2016, 04:03 PM
http://magyarprepperforum.net/showthread.php?540-Milyen-h%E1l%F3zs%E1kot-v%E1lasszak/page9
Itt folytatnám a ponyvás beszélgetést,mert kicsit elment a hálózsák témától.
A lényeg ,hogy rengeteg felhasználási lehetõsége legyen egy tárgynak.Lehet hirtelen pár dekával többnek tûnik és 5 centivel hosszabb,de ha kivált 4-5 kifejezetten célirányosan erre a funkcióra tervezett tárgyat,lehet megéri.
bár valószínûleg a mindenes tárgyak nem hozzák azt mint a célirányos gyártás,de ha megoldjuk vele akkor megérheti.
Akkor 2*3 obis,zöld takaró ponyva 80gr/m2,1499Ft, Tömeg 593 g szállítás Magass39,0 cm Szélesség:62,0 cm Mélység:2,0 cm
Mire jó?
-árnyékolás
-bivi zsák
-esõvédõ
-esõvíz gyûjtõ
-esõkabát,poncsó
-vízhordásra,mosásra,mosakodásra
-álcázásra
-hátizsákot,táskát lehet csinálni belõle
-ülõpárna
-evõ tálca,étel elõkészítõ
-zuhany függöny,öltözõ paraván
-felszerelés ideiglenes elásása elrejtése
-karra tekerve önvédelmi eszköz
-csapda építés
-halászatnál terelõ
-ha valaki levág belõle ...kötszer,nadrágszíj,fonva brutál erõs kötél,fásli,rögtönzött kamásli
-végtag törésnél rögzítés
-méteresre tekerve egy kõvel buzogány
...írjatok még...
Ihasz Laci
12-26-2016, 06:53 PM
Nem a ponyva sokretu felhasznalhatosagat vontam ketsegbe. Csupan megjegyeztem, hogy a bivi jobban megfelel a celnak mivel arra lett tervezve.
Rozsomák
12-26-2016, 07:43 PM
Nem vihetném Bear Gryllst és 9 tagu stábját?
Törölt_reg
12-27-2016, 04:06 AM
Nem vihetném Bear Gryllst és 9 tagu stábját?
Dehogynem!...bár elég hülyén nézne ki 10 pucér ember,ahogy ballag utánad...:haha:
Törölt_reg
12-27-2016, 04:06 AM
Nem a ponyva sokretu felhasznalhatosagat vontam ketsegbe. Csupan megjegyeztem, hogy a bivi jobban megfelel a celnak mivel arra lett tervezve.Nyilvánvaló.