PDA

View Full Version : Kecsketartók Klubja

Törölt_fórumtag2
09-21-2015, 05:44 PM
Ajánlom ezt az oldalt Lekvár barátomnak. Úgy hiszem kevesen vannak, akik jobban értenének a témához.
Elõre is köszönöm, hogy megosztja velünk a tapasztalatait.
Én is tartottam már kecskét, öltem is, ettem is. Tudásom eltörpül Lekvár és Csigasütõ tagtársaké mellett.

Lekvár
09-21-2015, 07:05 PM
Azt hiszem valami szerényet kellene írnom... :D
Meglepett, mellbe vágott, és mélységesen meghatott.
Köszönöm Oakland Barátomnak a bevezetõ sorokat, igyekszem megfelelni az elvárásoknak.
Csigasütõ, a feleségem is fog néhány okosságot ideírni, a nyúzáshoz jobban ért.
Az enyém a tartás, a fejés, elletés, vágás és a darabolás rám esõ része.
Elõször ódzkodtam az egész kecskézéstõl, de a feleségem rábeszélt... jól tette!
Az egyik legigénytelenebb igazi "prepper" állat a kecske.
A továbbiakban, el fogom mondani, mi hogyan kezdtük, és most hol tartunk. (Ha van rá igény.)

Köszönöm.

Törölt_fórumtag2
09-21-2015, 07:09 PM
Van rá igény. Írjál, Testvérem.

Törölt_fórumtag3
09-21-2015, 07:27 PM
Aranyos, Oakland, köszönöm a szép szavakat, de azt hiszem, vannak itt néhányan, akik sokkal többet tudnak a kecskékrõl. Én is kételkedem, hogy érdekel valakit a dolog, de hát próbáljuk meg.
Amellett, hogy nagyon finom a húsa (leginkább az õzhúsra emlékeztet, megjegyzem, a zöldbableves és a pörkölt is abból készült :-), néhány kecske húsa hónapokra elég egy családnak. Kettõnknek még sok is, több húst vagyunk kénytelenek enni, mint szoktunk. A teje nagyon értékes, palacsintának, kalácsnak még azok is kérnek tõlünk, akik meg nem innák. Annyira finom a belõle készült étel. A joghurt, a sajt, a túró, a rikotta egyszerûen elkészíthetõ, és a boltival köszönõ viszonyban sincs.
Kecskét tartani nem nehéz, igaz vannak idõszakok, amikor kitartást is igényel. Mint minden más.

Törölt_fórumtag2
09-21-2015, 07:34 PM
Tanúsíthatom, hogy a zöldbableves és a pörkölt nagyon finom volt.
Talán, ha négyszer-ötször szedhettem belõlük.:D

Törölt_fórumtag2
09-21-2015, 07:53 PM
Azt hiszem valami szerényet kellene írnom... :D
Meglepett, mellbe vágott, és mélységesen meghatott.
Köszönöm Oakland Barátomnak a bevezetõ sorokat, igyekszem megfelelni az elvárásoknak.
Csigasütõ, a feleségem is fog néhány okosságot ideírni, a nyúzáshoz jobban ért.
Az enyém a tartás, a fejés, elletés, vágás és a darabolás rám esõ része.
Elõször ódzkodtam az egész kecskézéstõl, de a feleségem rábeszélt... jól tette!
Az egyik legigénytelenebb igazi "prepper" állat a kecske.
A továbbiakban, el fogom mondani, mi hogyan kezdtük, és most hol tartunk. (Ha van rá igény.)

Köszönöm.

Testvérem!

Amit írsz, azt hallom a fülemben, a hangodon elmondva. Olyan szinten önmagadat adod, hogy az már maga a csoda.
Nem kertelsz, nem beszélsz mellé.
Köszönöm.

Salmo
09-21-2015, 07:56 PM
Lassan nálunk is jön a kecske vágás ideje. Tavaly is négy darabot vágtunk, idén is így lesz. kettõ darab megy a szalámiba, egy-egy meg
a két családnak ( unokaöcsémék meg mi) a mélyhûtõbe. A szalámiról nem ejtenék szót, a feldarabolt kecskehúsból (hátsó comb, gerinc) szalonnával,
fokhagymával tûzdelt sült lesz, az elsõ combokból, aprólékból Hugh féle jamaicai kecske curry

ja, búr, és szanentáli keverékek

Törölt_fórumtag3
09-22-2015, 10:01 AM
Lassan nálunk is jön a kecske vágás ideje. Tavaly is négy darabot vágtunk, idén is így lesz. kettõ darab megy a szalámiba, egy-egy meg
a két családnak ( unokaöcsémék meg mi) a mélyhûtõbe. A szalámiról nem ejtenék szót, a feldarabolt kecskehúsból (hátsó comb, gerinc) szalonnával,
fokhagymával tûzdelt sült lesz, az elsõ combokból, aprólékból Hugh féle jamaicai kecske curry

ja, búr, és szanentáli keverékek

Kedves Salmo Szaktárs!

Teljesen felcsigáztál az írásoddal. Szeretnélek megkérni, hogy írd meg a szalámi, és a Hugh féle jamaicai kecske curry receptjét, mert szeretnék elmélyedni benne. :)
A búr kecskét megnéztem képen, nem semmi megjelenésû!

astonferi
09-22-2015, 11:06 AM
ez komoly ? kecske tartó topic ?
miért nem csináltok valami tanya fórumot ? van elég paraszt topic már teljesen szétbasszátok ezt fórumot ezzel a sok baromsággal gondolkozzatok már.
nem prepperek vagytok hanem valami tanyasiak akik unatkoznak hagyjátok már abba vagy el akartok mindenkit üldözni ?

Törölt_fórumtag3
09-22-2015, 11:18 AM
miért nem csináltok valami tanya fórumot ? van elég paraszt topic már teljesen szétbasszátok ezt fórumot ezzel a sok baromsággal gondolkozzatok már.
nem prepperek vagytok hanem valami tanyasiak akik unatkoznak hagyjátok már abba vagy el akartok mindenkit üldözni ?

Mit keresel itt, hívott valaki?

raktaros
09-22-2015, 11:22 AM

Ez most komoly?
Ha nem érdekel valakit nem nyitja meg. (Én sem nyitogatom a késes témát mert nem érdekel.)
Nem hinném hogy valaki emiatt lép le innen mert létezik olyan téma ami nem érdekli.
Volt itt aki rendesen próbálta szétcseszni a fórumot, az meg rendben volt :duhos:.

astonferi
09-22-2015, 11:29 AM
nem jönnek már a régi tagok mert tele van értelmetlen semmirõl nem szóló topicokkal. ezek váltották fel a rendes témákat. és igen benézek és nem nyitom meg a topickat mert ilyen szemétrõl szólnak csak de akkor kár prepper fórumnak hívni.

Törölt_fórumtag3
09-22-2015, 11:50 AM
nem jönnek már a régi tagok mert tele van értelmetlen semmirõl nem szóló topicokkal. ezek váltották fel a rendes témákat. és igen benézek és nem nyitom meg a topickat mert ilyen szemétrõl szólnak csak de akkor kár prepper fórumnak hívni.

Azt hiszem, nem te fogod megmondani, hogy mirõl beszélhetünk és mirõl nem. Ha nem tetszik a téma, húzz innen, én se megyek okoskodni azokra a témákra, amik nem érdekelnek. Ha érdekel egy téma, nyisd meg, és beszélgess azokkal, akiket érdekel, de szerintem innen kopj le, ha zavar a beszélgetés!

Törölt_fórumtag2
09-22-2015, 11:56 AM

Látod, ennyit tudtok, a cimboráddal együtt. Másokat leszólni. Ahogy Raktáros is írja, nem kötelezõ sem megnézned, sem pedig hozzáfûzni valamihez bármit is, ha nem érdekel a téma.
A másik, nehogy már ti mondjátok meg, hogy mi a perepper téma és mi nem. Kinek képzelitek magatokat?
Csak trollkodni tudtok. Hasznos dolgot, még nem olvastam tõled.
A régi tagok azért nem jönnek, mert állandó hisztériázást csináltok Doom cimboráddal. Ebbõl nem kérnek az emberek.

mmilan21
09-22-2015, 01:54 PM

Nem csak konzervekkel és száraz kajával lehet prepperkedni. Mi is tartunk haszon állatokat. Speciel kecskét nem, de egyébként szimpatikus jószág.

És akkor itt van az a kérdés hogy most ki állt bunkó módon a dolgokhoz... Mindegy. Nem változtat semmin.
Ha nem tetszik a téma, akkor ne olvasd.
Részemrõl ennyi.

Nekem tetszik ez a fórumtéma sok másikkal egyetemben. Szívesen olvasom ennek is a folytatását. Esetleg kérdezek is.

Vietnamiveteran
09-22-2015, 02:22 PM
Engem érdekel minden ami az önellátással függ össze . Le lehet nézni a vidéki embereket de nekik még akkor is lesz mit enni amikor a panelfighterek már azt a fotelt eszik amibõl most hülyeségüket írogatják :) :)

WestBam
09-22-2015, 02:30 PM
Én városi vagyok de engem is érdekel a téma, nagyon is hasznos, sok infót kérünk ide! :thumbup

TMIB
09-22-2015, 03:25 PM
Szerintem rendben van a topic, bár nincs információ benne.

1. Mit eszik a kecske?
2. Mennyit?
3. Naponta hányszor kell etetni?
4. Mennyi ideig vemhes egy kecske?
5. A kecske születésétõl mennyi idõnek kell eltelnie (illetve mennyi az optimális idõ) a vágásig?
6. Kecsketej mire jó, mennyire jó, kik ihatják? Zsírtartalma, laktóz tartalma?
7. Mennyit tejet ad egy átlagos kecske?
8. Hányszor lehet, illetve hányszor kell egy kecskét fejni egy nap / 1 héten?
9. Mire kell vigyáznia egy kecsketartónak?
10. Mennyibe kerül egy kecske? (Kicsi, illetve átlagosra nõtt.)

Ez így szerintem 10 alap kérdés, amire a topicban válaszolni lehetne. Bár az a gond, hogy a vita után ezek a kérdések már a többedik lapon lehetnek majd megválaszolva, pedig az elsõn kellett volna. :(

BragBOL
09-22-2015, 04:35 PM
Most volt a tv-ben, hogy nem szereti az esõt és a hideget, ezért biztosítani kell neki hajlékot. :)

fater.lajos
09-22-2015, 06:00 PM
Tízbõl 9-re itt a válasz. Sajnos nekem nincsen kecském...
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0059_juh_es_kecsketenyesztes/adatok.html
A tizedikre meg a felénk jellemzõ árat tudom. Egy pár (Bak meg anya állat) 16-30 ezer között van. Az olcsó az gyengébb minõség... Egy gida 5 és 10 közé esik a piacon. Ha többet is veszel durván lehet alkudni!

Salmo
09-22-2015, 06:22 PM
Kedves Salmo Szaktárs!

Teljesen felcsigáztál az írásoddal. Szeretnélek megkérni, hogy írd meg a szalámi, és a Hugh féle jamaicai kecske curry receptjét, mert szeretnék elmélyedni benne. :)
A búr kecskét megnéztem képen, nem semmi megjelenésû!

Ez a szaktárs kicsit erõs....... :eek::haha:

Szóval én fotel kecsketartó vagyok, miután a kecskék nem nálam, hanem unokaöcsém 3,5 hektáros gazdaságában vannak. És bár én vettem
meg õket, tulajdonképpen "feles tartásban" vannak nála a kecskék. Nyilván sok dolga nincs velük, ki vannak csapva egy 9000m2 elkerített területre és ha van nyaló só meg víz, akkor napokig hozzájuk sem kell szólni ( nincsenek fejve, a búr bak is azért lett választva, mert erõsen hús termelõ fajta) Az éves szaporulatot levágjuk, feldolgozzuk. ( sajnos tavaszra kell egy másik bak, de ez
egy másik történet.....)

A szalámiról: tisztán kecskébõl nem lenne jó ( túl száraz lenne) így kerül bele sertés hús, és zsírszalonna is ( kb 60-40 % az arány) mûanyag
szalámi bélbe van töltve, és csabai jellegû ízesítéssel készül

A kecske curry:
olaj, egy kiló csontos hús, curry por és õrölt szegfûbors, 1 fej hagyma,egy fél kápia paprika, erõs paprika, fél fej fokhagyma (3-4 gerezd) egy kiskanál apróra vágott gyömbér, 4 paradicsom,kakukkfû, egy doboz kókusztej,egy krumpli A curryt megfuttatunk olajon csak hogy illatozni kezdjen. Hozzáadjuk a húst, sózzuk és fél óráig minden oldalát barnára pirítjuk. A megpirított húst kiszedjük, a maradék olajos currys léhez adunk egy fej hagymát és a kápia paprikát, amit üvegesre párolunk.
Mehet bele a gyömbér, paradicsom, a kockázott krumpli, fokhagyma, kakukkfû és a kókusztej és majd ugyanannyi víz és a pirított hús.
Másfél-két órát fõzzük

doki
09-22-2015, 06:32 PM

Minden, aminek valaha hasznát veheted prepper szempontból, hasznos téma. Ha csak a "klasszikus" (fegyver, bunker, konzerv, raktározás, jármû, bushcraft, conteók, ruházat, edzés, kommunikáció, alternatív fizetõeszközök) prepper topikok mûködnének, akkor valószínûleg még kevesebb hozzászólás lenne. Ez a fórum amúgy is elég szûk rétegnek szól , sokan- mint minden más fórumról- innét is kikopnak...

doki
09-22-2015, 06:38 PM
Tízbõl 9-re itt a válasz. Sajnos nekem nincsen kecském...
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0059_juh_es_kecsketenyesztes/adatok.html
A tizedikre meg a felénk jellemzõ árat tudom. Egy pár (Bak meg anya állat) 16-30 ezer között van. Az olcsó az gyengébb minõség... Egy gida 5 és 10 közé esik a piacon. Ha többet is veszel durván lehet alkudni!

Áprilisban két 8 hetes gidát vettem 6 ezer Ft-ért. :thumbup

astonferi
09-22-2015, 06:43 PM
na akkor kezdjük ...látom tényleg taj parasztok vagytok a húzzál innen és hasonlókkal. elkeserítelek egyelõre oda megyek ahova akarok és abba szólok bele amibe akarok. jogot formálok azon jogon hogy regisztrál tag vagyok ( régebben mint TI ), Ti kezdtetek belepofázni mindenbe és kritizálni szét, trollkodni mindent. kis gyûlésetek fotóján jót nevettem mert úgy néz ki mint a hajléktalanok a kórházi fertõtlenítõ osztályon. biztos valamelyikõtök elvágta a szuper túlélõ késével az ujját és szaladtatok a bibit bekötöztetni mert egy ragtapasz sem volt nálatok.
mint Túlélõ rávilágított sekélyes konkrétum nélküli tartalomra.
lehet nekem esni én bírom a parasztkodást ez pesti össznépi játék és ebben jó vagyok nem fogok kiregizni mint Doom de még csak lapítani sem fogok.
és végül akinek nem tetszik befogja, nem olvassa és eltakarodik innen.

Buckalako
09-22-2015, 06:56 PM
Off:
Mintha a mai szavaidat tudjukki diktálná, szerintem ilyen hozzászólások cseszik szét a fórumot :(.

astonferi
09-22-2015, 07:02 PM
Off:
Mintha a mai szavaidat tudjukki diktálná, szerintem ilyen hozzászólások cseszik szét a fórumot :(.
nem kedves buckalakó nekem nem diktál senki és az ilyen topicok és az ilyen emberek akik ilyen stilussal lépnek
fel csesznek szét mindent. vissza kell olvasni a többi topicot.
értelmes dolgokhoz még nem nagyon volt hozzászólás de trollkodás az megy

mzperiksz
09-22-2015, 07:08 PM
Ha már van kecskés topik...
Fõznék egy jó csípõs masalát, tud valaki egy hentest a nagyfaluban ahol kapok húst?

astonferi
09-22-2015, 07:19 PM
Ha már van kecskés topik...
Fõznék egy jó csípõs masalát, tud valaki egy hentest a nagyfaluban ahol kapok húst?
11. ker karinthy f . u eleje szir bolt és hentes rendelésre és dolgozik.

mzperiksz
09-22-2015, 07:42 PM
bittedanke

11. ker karinthy f . u eleje szir bolt és hentes rendelésre és dolgozik.

Lekvár
09-22-2015, 08:52 PM
Elnézést kérek, de csak most kerültem gép elé. Köszönöm a Fórumtársak buzdító írásait, igyekszem elmondani hogy MIÉRT a kecske...

Nem szeretnék tulelo kolléga kérdéseire azonnal válaszolni, mert ezeket a válaszokat a google is adhatná, és semmiféle "hozzáadott érték" nem lenne mellé.
A fórum akkor élõ, ha a fórumtagok a saját élményeikbõl, tapasztalataikból akarnak átadni a többieknek, nem pusztán lexikális információkat.
Külön szeretném tárgyalni a tartás, az ellés, a vágás, a fejés mozzanatait saját tapasztalataim alapján.
A tudás mindig cseppenként jön, néha az ember lázad ellene, tagadja, de ha logikusan gondolkodik, rájön az összefüggésekre.

Évekkel ezelõtt amikor még a feleségem futógépén és az ágy alatt tároltuk a túlélõ készleteket, már akkor beszéltünk arról, milyen állatot fogunk tartani.
Hogy miért? Mert akármilyen készletet is halmozunk fel, az mindig csak valamennyi idõre lesz elég. Egy havi, egy évi, három évi... de csak korlátozott idejû és eltarthatóságú.
Ha állatot tartasz, növényt ültetsz, voltaképp "transzformátort" üzemeltetsz, amely átalakít. Az emberi fogyasztásra alkalmatlant, átalakítja hússá, tejjé, tojássá, paradicsommá, kukoricává... etc. Mivel ezek a "transzformátorok" reproduktívak, vagyis szaporíthatók, az élelmiszer ellátás idõkorlát nélkül megoldható. Noé bátyánk sem véletlenül vitt magával állatokat, Õ pedig csak tudta.
Amit leírtam, teljesen logikus és még a hozzá nem értõk számára is világos.
Egy prepper csak akkor marad tartósan életben egy szétesett világban, ha az életfeltételeket meg tudja teremteni.
Az elsõk között az élelmiszer áll! Aki maga még nem éhezett, az fel sem tudja mérni az élelmiszer jelentõségét, pedig el kell rajta gondolkodni!

A feladat tehát: Olyan állat kell, amely igénytelen, viszonylagosan szapora, több hasznosítható "terméke" is van, szinte BÁRMIT megeszik, bírja a szomjúságot.
A kecske, rideg tartásban jól érzi magát. (A szelet nem szereti, szélvédett helyrõl gondoskodni kell.)
A kecske, évente 1-3 gidát (fiú), gödölyét (lány) ellik. (Viszonylag nagy súllyal, 4-5 hónapos korra vágáséretten).
A kecske, tejet ad (napi 1,5-3 liter antiallergén, laktózérzékenyek által is fogyasztható)
húst ad (kortól és fajtától függõen, 5-15kg színhúst plusz a csontos részek levesbe)
bõrt ad (fajtától függõ nagyságú, kellõ kikészítés után, bármire használható)
A kecske, a növények döntõ többségét megeszi, még az allergén, mérgezõ növényeket is. (ezeket semlegesíti, és a tejben mintegy "gyógyszerként" jelenik meg)
A kecske, naponta kétszer igényel vizet. (nagyon keveset párologtat, és képes a vizet is "méregteleníteni" magának bizonyos határok között.)

A kecske tipikus prepper állat, nagyon jól hasznosítja a befektetett energiát és törõdést.
Egy négytagú családnak egy bak és három anya "megtermeli" az éves tej és húsmennyiséget, viszonylag kis ráfordítással.

6391

Folytatása következik! :)

WestBam
09-22-2015, 09:40 PM
Mivel bazi finnyás vagyok arról írjatok legyetek szívesek, hogy a húsa milyen? Kötött nagyon vagy lazább szerkezetû? Nyúlós vagy teljesen normális? Inas vagy van benne sok színhús is? Ízre kb. mihez lehetne hasonlítani? Pl. sima rántott hús készítésére alkalmas? Vagy egy sima normál pörköltnek? Darálva esetleg fasírtnak? Vaslapon sütve is élvezhetõ?
Bocsi a hülye kérdésért de még soha nem ettem kecskehúst, fõleg mivel kb. 3 féle színhúsra korlátozódik a teljes húsfogyasztásom: csirkemell, tarja és kraj. Ha vidéken laknák (lenne kertem) én kis vietnámi malacot tartanék leginkább mert abból sok olyan hús kijön amit én is megeszek, a többibõl lehetne tepertõ meg kolbász, hasonlóak bár mivel legutoljára hurka-kolbász készítéssel is kb. 26éve találkoztam így lehetséges, hogy a maradék húsok még arra sem alkalmasak. Kecsketejbõl készült "trappista" sajt valóban trappista ízû? Házilag elkészíthetõ az egész speciális baktériumkultúrák nélkül is?

Doom
09-23-2015, 01:10 AM
Szeretném megkérdezni,azoktól akik tartanak ilyen háziállatot,hogy van e tapasztalatuk,hogyan tolerálja az állat a málházást,a hajtást,a terelést?

Törölt_fórumtag3
09-23-2015, 06:50 AM
Mivel bazi finnyás vagyok arról írjatok legyetek szívesek, hogy a húsa milyen? Kötött nagyon vagy lazább szerkezetû? Nyúlós vagy teljesen normális?
Teljesen "normális" szerkezetû húst képzelj el, de ha a bolti csirkemellhez vagy szokva, ami kenõdik, akkor ahhoz képest kötöttebb szerkezetû jóval.

Inas vagy van benne sok színhús is?
Természetesen van benne sok színhús is, a karaj rész és a comb például teljesen zsírtalan. Mi nem szoktunk öreg állatot vágni, így inas, ehetetlen résszel én még nem találkoztam. A két éves anya húsa is kifogástalan volt számomra.

Ízre kb. mihez lehetne hasonlítani?
Ízre a borjú- és az õzhúshoz hasonlít.

Pl. sima rántott hús készítésére alkalmas?
A karajt már rántottam többször, nagyon finom.

Vagy egy sima normál pörköltnek?
A normál pörköltnél finomabb, ami a combjából készült.

Darálva esetleg fasírtnak?
Fasírtnak készítettem, szerintem ahhoz jobb más húst használni.

Vaslapon sütve is élvezhetõ?
Még nem próbáltam.

Bocsi a hülye kérdésért de még soha nem ettem kecskehúst, fõleg mivel kb. 3 féle színhúsra korlátozódik a teljes húsfogyasztásom: csirkemell, tarja és kraj. Ha vidéken laknák (lenne kertem) én kis vietnámi malacot tartanék leginkább mert abból sok olyan hús kijön amit én is megeszek, a többibõl lehetne tepertõ meg kolbász, hasonlóak bár mivel legutoljára hurka-kolbász készítéssel is kb. 26éve találkoztam így lehetséges, hogy a maradék húsok még arra sem alkalmasak.
Mi nem tartunk disznót, de egy preppertárs a közelben igen, így vele szoktunk cserekereskedelmet folytatni szalonnáért, kolbászért, zsírért.

Kecsketejbõl készült "trappista" sajt valóban trappista ízû? Házilag elkészíthetõ az egész speciális baktériumkultúrák nélkül is?
Ezt bármilyen "fesztivál" vagy kézmûves vásár alkalmával meg tudod kóstolni. Én az un. ecetes módszerrel dolgozom, nagyon egyszerû, és igen finom az eredmény. Nem beszélve arról, hogy ha ki akarom rántani, nem kell duplán panírozni, mert nem folyik.

Salmo lehet, hogy sokkal többet tud neked mondani a húsokról, bízzunk benne, hogy olvas minket. :)

Törölt_fórumtag3
09-23-2015, 06:55 AM
Ez a szaktárs kicsit erõs....... :eek::haha:

Szóval én fotel kecsketartó vagyok, miután a kecskék nem nálam, hanem unokaöcsém 3,5 hektáros gazdaságában vannak. És bár én vettem
meg õket, tulajdonképpen "feles tartásban" vannak nála a kecskék. Nyilván sok dolga nincs velük, ki vannak csapva egy 9000m2 elkerített területre és ha van nyaló só meg víz, akkor napokig hozzájuk sem kell szólni ( nincsenek fejve, a búr bak is azért lett választva, mert erõsen hús termelõ fajta) Az éves szaporulatot levágjuk, feldolgozzuk. ( sajnos tavaszra kell egy másik bak, de ez
egy másik történet.....)

A szalámiról: tisztán kecskébõl nem lenne jó ( túl száraz lenne) így kerül bele sertés hús, és zsírszalonna is ( kb 60-40 % az arány) mûanyag
szalámi bélbe van töltve, és csabai jellegû ízesítéssel készül

A kecske curry:
olaj, egy kiló csontos hús, curry por és õrölt szegfûbors, 1 fej hagyma,egy fél kápia paprika, erõs paprika, fél fej fokhagyma (3-4 gerezd) egy kiskanál apróra vágott gyömbér, 4 paradicsom,kakukkfû, egy doboz kókusztej,egy krumpli A curryt megfuttatunk olajon csak hogy illatozni kezdjen. Hozzáadjuk a húst, sózzuk és fél óráig minden oldalát barnára pirítjuk. A megpirított húst kiszedjük, a maradék olajos currys léhez adunk egy fej hagymát és a kápia paprikát, amit üvegesre párolunk.
Mehet bele a gyömbér, paradicsom, a kockázott krumpli, fokhagyma, kakukkfû és a kókusztej és majd ugyanannyi víz és a pirított hús.
Másfél-két órát fõzzük

Köszönöm, mindenképpen ki fogom próbálni!

Törölt_fórumtag3
09-23-2015, 07:00 AM
Most volt a tv-ben, hogy nem szereti az esõt és a hideget, ezért biztosítani kell neki hajlékot. :)

Az esõt tényleg utálja, de hogy nem bírná a hideget?! Valamilyen hajlékot minden háziállatnak szokott az ember biztosítani, ez különben is beletartozik szerintem a háziállat és az ember közötti "szerzõdésbe". :)

fater.lajos
09-23-2015, 12:47 PM
Bocsi csigasütõ, de belebeszélek...
"Kecsketejbõl készült "trappista" sajt valóban trappista ízû? Házilag elkészíthetõ az egész speciális baktériumkultúrák nélkül is?
Ezt bármilyen "fesztivál" vagy kézmûves vásár alkalmával meg tudod kóstolni. Én az un. ecetes módszerrel dolgozom, nagyon egyszerû, és igen finom az eredmény. Nem beszélve arról, hogy ha ki akarom rántani, nem kell duplán panírozni, mert nem folyik."

Mindenkinek üzenem, a kecskesajtnak kecskesajt íze van, ami nagyon finom! Soha nem lesz gyári trappista íze...

Lekvár
09-23-2015, 08:43 PM
Szeretném megkérdezni,azoktól akik tartanak ilyen háziállatot,hogy van e tapasztalatuk,hogyan tolerálja az állat a málházást,a hajtást,a terelést?

Annak idején sokat gondolkodtam én is a kecskék fizikai erejének hasznosításán... volt néhány elvetélt ötletem. (szánhúzás, szántás...)
Azt mondom, a kecske túl ijedõs, minden ismeretlen akadály elõtt leblokkol, hirtelen zajtól megriad és elfut.
Ha nem legeltetõ tartáson van, a kifutóból is feszítõvassal lehet kihozni. Persze szoktatás kérdése, pár év alatt megtanulhatja a csomagcipelést, de semmi olyat ne tegyél a málhába ami életbevágóan szükséges, mert ha elfut, ottmaradsz kecske és gatya nélkül. :D

Törölt_fórumtag3
09-24-2015, 08:05 AM
Bocsi csigasütõ, de belebeszélek...
"Kecsketejbõl készült "trappista" sajt valóban trappista ízû? Házilag elkészíthetõ az egész speciális baktériumkultúrák nélkül is?
Ezt bármilyen "fesztivál" vagy kézmûves vásár alkalmával meg tudod kóstolni. Én az un. ecetes módszerrel dolgozom, nagyon egyszerû, és igen finom az eredmény. Nem beszélve arról, hogy ha ki akarom rántani, nem kell duplán panírozni, mert nem folyik."

Mindenkinek üzenem, a kecskesajtnak kecskesajt íze van, ami nagyon finom! Soha nem lesz gyári trappista íze...

Igen, azért mondtam, hogy meg kell kóstolni. WestBam kolléga írta, hogy nagyon finnyás, gondolom, csak Trappista ízû sajtot szeret.
Ma már mindennek lehet minden íze, lehet rendelni az oltóanyag mellé mindenféle kultúrát és aromát is.

Salmo
09-24-2015, 09:01 AM
Darálva esetleg fasírtnak?
Fasírtnak készítettem, szerintem ahhoz jobb más húst használni.

Vaslapon sütve is élvezhetõ?
Még nem próbáltam.

/B]

Fasírtnak próbáltam, több zsömlét, és több tojást tettem hozzá a sertéshúsnál megszokottnál, így nem volt száraz. Reszelt nyers vöröshagymával, és nem fokhagymával ízesítettem paprika nélkül, jó volt.....

Tárcsán sütöttünk combszeletet. Be volt pácolva elõzõ nap mustáros, olajos pácba. Az íze jó volt, állaga nem egy csirkemellre, hanem inkább egy grillezett tarjára emlékeztet.

WestBam
09-24-2015, 10:11 AM
Szuperül hangzik, az is ehetõ akkor lehet ez is ehetõ :)
Ennek van valami trükkje vagy a friss hús is feldolgozható és süthetõ azonnal?
[off]A nyúlnál nálunk az lett a megállapítás, hogy ha fogyasztás elõtt le van fagyasztva sokkal omlósabb a húsa, kevésbé nyúlós mint frissen megfõzve. Akkor szinte mindenki azt mondta, hogy nem az igazi, nem olyan finom mint a kiengedett húsból készült.[on]

Törölt_fórumtag3
09-24-2015, 06:21 PM
Szuperül hangzik, az is ehetõ akkor lehet ez is ehetõ :)
Ennek van valami trükkje vagy a friss hús is feldolgozható és süthetõ azonnal?
[off]A nyúlnál nálunk az lett a megállapítás, hogy ha fogyasztás elõtt le van fagyasztva sokkal omlósabb a húsa, kevésbé nyúlós mint frissen megfõzve. Akkor szinte mindenki azt mondta, hogy nem az igazi, nem olyan finom mint a kiengedett húsból készült.[on] Azonnal süthetõ, fõzhetõ, ehetõ! Én nem vettem észre különbséget a fagyasztott és a friss között. Ez egy természetes élelmiszer, a kecske nem eszik tápot, se génkezelt szóját, se antibiotikumot, se hormonokat. Így a húsa is finom, nem nyúlik, nem gusztustalan. Nincs mellékíze, se furcsa szaga. Tiszta, bio élelmiszer. Ajánlom! :-)

Lekvár
09-24-2015, 08:28 PM
Azt szeretném most kicsit kielemezni, miért NE a kecske legyen a kiválasztott prepper állatunk.
Néhány tévhitet, hallomást igyekszem megcáfolni, de õszintén szeretnék beszélni a kecskék "hátulütõirõl" is.

Azt mondják, a kecske büdös állat.
Nem teljesen igaz, a tisztán tartott állatoknak semmiféle szaguk nincs, a kis kecskéknek tipikus lanolinos baba illatuk van. Az anyákra is inkább a szénaszag jellemzõ.
A bak a párzási idõszakban valóban büdös, jellegzetes égetett bakelit és aszfaltszag keverékét állítja elõ. :)
A bakot nem érdemes az anyák közelében tartani éjszakára és a fejés idejére.

Azt mondják a kecsketej agyhártyagyulladást okozhat, ha fertõzött kullancs csípi meg az anyát.
Soha egyetlen más tartónál, és a saját állataimnál sem találkoztam ezzel a problémával. Szerintem kitaláció.

Egyes kecskék 6-8liter tejet adnak.
A kecskék átlagban (kortól és ellésszámtól függõen) 1-3 liter tejet adnak. A fent írt mennyiség illúzió, kb a sztahanovista munkások teljesítményével tudnám illusztrálni, amikor mindenki a kezük alá dolgozott. A legtöbb tejet adó 3. ellés után, adott tápanyagbevitellel, kevés mozgással, adott fajtájú kecske, néha adhat ennyi tejet. (többször fejve.)

Azt mondják a kecskehús faggyús.
Nem igaz, kortól függõen van a hústól különálló kis mennyiségû zsírszövet, de faggyú nincs jelen. Száraz, vadhúsra emlékeztetõ állagú, nagyon ízletes húsa van.

Idõs kecskét nem érdemes feldolgozni, rágós a húsa.
Kolbászba, szalámiba elsõrangú.

És most jöjjön, amiért néha megbánja az ember a kecsketartást:
- A kecske, ha valami baja van, üvölt. Nem mekeg, hanem a gyereksírás és a vízbefúlni készülõ ember spektruma között talál valami piszkosul idegesítõ hangot.
A bakunk (núbiai) még hörög is mellé! Több embernek kellett mondanom, hogy nem értelmi fogyatékost tartok az ólban, hanem kecskét...
- A kecske válogatós, ha valami étel a földre esik, már nem hajlandó megenni. Ha van lehetõsége kiválogatja a neki tetszõ növényeket, a többi nem érdekli.
- A kecske egy szabadulómûvész, hihetetlen intelligenciával képes rájönni a zárak, láncok mûködésére, és elhagyni a kijelölt zónát hogy garázdálkodjon.
- A kecske képes biológiai csapást mérni a kiskertre ha kiszabadul, csemetékrõl a kérget lerágni, friss hajtásokat az atomvillanás sebességével lecuppantani.
- A kecske intelligens, ha fejed és nem bánsz vele szépen... odaszellent az orrod alá.
- A kecskét érdekli a technika, már többször kellett a mobilomat életveszélyes fenyegetéssel visszaszereznem.
- A kecskéknél szigorú hierarchia van, elsõ feleség...akárhányadik feleség, étkezés rendfokozattól függõen.
- A kecskebak agresszív lehet, én csak szarvatlanokkal foglalkozom, nem szeretnék a combomba egy döfést. Az elõzõ bakom, még így is térdre kényszerített néha.
- A kecske ...

Szóval néha nem egyszerû.

fater.lajos
09-25-2015, 11:43 AM
Lekvár!
Én nem piszkálnám az oroszokat! Meg a kecskéket...

Mizu
09-25-2015, 02:00 PM
Lekvár!
Emelem kalapom írásod elõtt! :D :D Rég nevettem ilyen jókat... :D :D

Annyit hozzátennék, hogy egy kollégámtól hallottam, aki szintén kecsketartó:

"Ritka egy marha állat! Kiszedte az olka vakolása alól a vakolatnádat és ropogtatta mint a ropit.

Aki nem tud káromkodni, vegyen kecskét ! "

..hihihi

Kamionos
09-27-2015, 07:23 PM
Már idén bele akartam fogni, csak érkezett az újabb gyerek, szóval jövõre marad a kecsketartás.

Sok kérdésem lesz még, de az elsõ ötletem, hogy nem fogok bakot tartani mellé, hanem elviszem pároztatásra ismerõs kecsketartóhoz. Mûködhet?

Mizu
09-28-2015, 12:45 PM
...az elsõ ötletem, hogy nem fogok bakot tartani mellé, hanem elviszem pároztatásra ismerõs kecsketartóhoz. Mûködhet?

.. ha nem jönne be a dolog akkor besegítesz.. :D

(bocsi, de feldobott labda volt..)

gyûjtögetõ
09-28-2015, 01:45 PM
Vagy majd a migránsok :haha:

Törölt_fórumtag2
09-29-2015, 06:54 PM
Már idén bele akartam fogni, csak érkezett az újabb gyerek, szóval jövõre marad a kecsketartás.

Sok kérdésem lesz még, de az elsõ ötletem, hogy nem fogok bakot tartani mellé, hanem elviszem pároztatásra ismerõs kecsketartóhoz. Mûködhet?

Itt, nálunk is egy bak volt a környéken. Mindenki oda vitte fedeztetni. Általában nem tartanak bakot, azt is etetni kell...
Viszont létezik a Malevil szindróma is.

Lekvár
09-29-2015, 07:08 PM
Sokan csinálják, hogy nem tartanak bakot, az anyákat utaztatják.
Én nem vagyok berendezkedve, az utaztatásra (60kg-os anyát nehéz szállítani, nem csak a súlya miatt), és a függõséget sem szeretem.
Stabil núbiai keverék bakom van most, messze a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakorlatilag barátok vagyunk. Soha nem támadott meg, még párzási idõszak közben sem. Gyönyörû és jól eladható gidákat ellettek tõle az anyák.
Inkább bevállalom egy kecske plusz költségeit, minthogy az anyákat egy más baktériumflórájú helyre vigyem.
Semmi komoly betegsége nem volt eddig az állományomnak, és nem is szeretném ha behurcolnának valamit.
A bak kérdést (sajnos) sokan úgy oldják meg, hogy ivarzási idõszak elõtt vesznek egy fiatal bakot bagóért, és a párzás után levágják.
Ettõl feláll a hátamon a szõr, ilyen helyeken az állat csak eszköz, de elõbb utóbb az ember is csak eszköz lesz a Sátán kezében.
Tudom ez furcsa gondolat, de hiszem hogy így van.

A Malevil c könyvet nemrég olvastam. Ajánlom mindenkinek!
Arra utal talán talán Oakland tanult Barátom, hogy nem egészséges ha minden utódnak azonos az apja...

fater.lajos
09-30-2015, 06:22 PM
Kecskénél az inszemináció miért nem buli?

Törölt_fórumtag2
09-30-2015, 07:54 PM
Sokan csinálják, hogy nem tartanak bakot, az anyákat utaztatják.
Én nem vagyok berendezkedve, az utaztatásra (60kg-os anyát nehéz szállítani, nem csak a súlya miatt), és a függõséget sem szeretem.
Stabil núbiai keverék bakom van most, messze a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakorlatilag barátok vagyunk. Soha nem támadott meg, még párzási idõszak közben sem. Gyönyörû és jól eladható gidákat ellettek tõle az anyák.
Inkább bevállalom egy kecske plusz költségeit, minthogy az anyákat egy más baktériumflórájú helyre vigyem.
Semmi komoly betegsége nem volt eddig az állományomnak, és nem is szeretném ha behurcolnának valamit.
A bak kérdést (sajnos) sokan úgy oldják meg, hogy ivarzási idõszak elõtt vesznek egy fiatal bakot bagóért, és a párzás után levágják.
Ettõl feláll a hátamon a szõr, ilyen helyeken az állat csak eszköz, de elõbb utóbb az ember is csak eszköz lesz a Sátán kezében.
Tudom ez furcsa gondolat, de hiszem hogy így van.

A Malevil c könyvet nemrég olvastam. Ajánlom mindenkinek!
Arra utal talán talán Oakland tanult Barátom, hogy nem egészséges ha minden utódnak azonos az apja...
Igazából arra gondoltam, pont amiatt hogy fedezo kanokat használtak a könyvbeli városban, komoly gondot okozott, azok könnyebben megcsappano létszáma az esemény bekövetkezte után.

fater.lajos
10-07-2015, 07:47 PM
Ezt ma találtam:
6464
Ez is a kecske mellett foglal állást.
A linkje, amin nagyobb a kép:
http://cdn.infographicsarchive.com/wp-content/uploads/2013/03/NatGeo_preppers-infographic-590x2030.jpg

Ádám Csaba
04-12-2016, 06:46 PM
A gyerekkori lakásunknál anya tartott kecskét! Az utca végén volt egy juhász, hozzá vittem el fedeztetni a kecskénket. Most májusra elkészül nálam is a helyük, akkor venni akarok 2-3 állatot. Nagyon foglalkoztat a kérdés, hogy bakot is vegyek-e. Mennyire büdös szabadtartáson? Igényel valami plusz törõdést az anyaállattal szemben?

fater.lajos
04-13-2016, 10:24 AM
Én azt mondom "anya" jól tudta mi a teendõ! A bak nem csak szagos, de sokszor terület és anyaállat védõ, igen agresszív. Embernek, kutyának, kerítésnek vagy bárminek nekimegy...

venosz
04-13-2016, 08:11 PM
25 deka kecskesajt=?házi tojás tápmentes. Ne számoljatok forintos árat, azt én is ki tudom számolni.

Ádám Csaba
04-15-2016, 01:24 AM
Többször olvastam már a bejegyzésed, de nem értem! Milyen szempont alapján akarsz egyenletet felállítani sajt és tojás között?

TMIB
04-15-2016, 02:27 AM
Én se értem. Kalóriaérték? Belefektetett munka? :)

venosz
04-15-2016, 05:43 PM
Egyszeru, van felesleges tojásom, és kérek sajtot erte a kecskéstol.
.

TMIB
04-15-2016, 05:50 PM
Szerintem az összehasonlítás inkább úgy kellene hogy tojásért kecsketejet. A sajt az már egy feldolgozott élelmiszer, nem alapanyag. Gondolom attól függ hogy egy kecske mennyi tejet ad egy nap. (Azt írják hogy 3 és 6 liter között.)

Doom
04-16-2016, 04:08 AM
Egyszeru, van felesleges tojásom, és kérek sajtot erte a kecskéstol.
.
Nagyon érdekes témát vetettél fel!:thumbup
A mai világunkban,ahol az ár/érték arány világosan meg van határozva,nem nehéz a kérdés!
Ahogy írtad is
Ne számoljatok forintos árat, azt én is ki tudom számolni.

Kb 10 tojás negyed kiló sajt.
A kérdés az ínség idején lesz pikáns.:confused:
Hogyan lehet az értékes tíz tojást jól elkölteni?
Mondjuk legyen ugyanúgy tíz tojás,persze ha a kecske tulajnak nincsen tyúkja,tehát Õ is szükséget szenved valamibõl ..pl tojásból!
Az ár/érték arány aszerint alakul,hogy a cserélõ felek mennyire vágynak a másik termékére.
De ha jól keveri valaki a paklit akár egy tojás is elég egy kiló sajtra!
Ha egyébként van mást mit enni,talán nem is kell elvenni a tojást a tyúktól,hanem hagyni ,hogy tegye a dolgát és költse ki a tíz tojást.
Az már tíz kiscsirke,amiknek a csere értéke(mint hús)napról-napra egyre több és pár hét múlva mindegyik megér egy kiló sajtot.
A szaporító anyag(termékeny tojás,megújuló vetõmag)mindig többet ér mint a feldolgozott termék!
Az utóbbit elfogyasztjuk és kész,nincs tovább!
Egy marék búza(ha tovább vethetõ) sokkal értékesebb,mint egy kiló kenyér!

Ádám Csaba
04-17-2016, 06:43 AM
Nekem úgy mondta egy fazon, akitõl veszem a tejet, hogy naponta 1-3 litert ad egy kecske!
A tojás-sajt kérdés értelmetlen, mert mindig annyit kapsz érte, amennyiben megegyeztek.

Ádám Csaba
05-24-2016, 02:12 AM
Van itt olyan, aki tartott kecskét láncon? Rengeteg gaz és vad fû nõl a kerítésen kívül. Azon agyaltam, hogy két kecskét lehetne láncon legeltetni.

WestBam
05-24-2016, 07:09 AM
Gyerekkoromban a szomszéd ezt csinálta pontosan. Ki volt kötve olyan 6-7 m-es lánccal a kecske, egy visszahajtott betonacél volt amit levert teljesen a földbe a gazdája, volt neki kitéve víz és lenyírta a dzsumbujt. Biztosan járható út.

fater.lajos
05-24-2016, 10:07 AM
Szerintem a kutya láncon tartására vonatkozó szabályokat itt is tartsd be, s még így is lehet hogy egy elvetemült feljelent...

WestBam
05-24-2016, 11:36 AM
Ha csak nap közben köti ki az nem számít tartós láncon tartásnak. Estére mehet be a baromfiudvarba szabadon.
Mondjuk én jobban szeretem azt a kecskét de fõleg kost ami láncon van, de a kikötött birkákat is jobban bírom. Tudni illik fiatal koromban párszor hazáig futottam kedves agancsos barátaim elõl mikor nem volt kikötve és észrevettek. Bele sem gondolok mi lett volna ha egy kis happymeal gombóc vagyok :haha:

Ádám Csaba
05-24-2016, 12:35 PM
Valami árnyékadó ernyõben mindenképpen gondolkozok, de szerintem szinte egész napos lenne a kint léte.
Nem igazán tartok a feljelentéstõl, mert a tanyám elõtt elvezetõ dûlõn kb. havonta 1-2 traktor megy el, senki más. :)

TMIB
05-24-2016, 06:52 PM
Anyámék 1-2 hete vettek egy kecskét.

Ádám Csaba
05-24-2016, 06:57 PM
Láncon legeltetik?

TMIB
05-24-2016, 07:00 PM
Nem tudom, majd megkérdezem. :)

Ádám Csaba
05-28-2016, 08:11 PM
Sikerült beszereznem egy anya állatot két gödölyével. Lekerítettem nekik egy részt az erdõben és megkezdtem a kecsketenyészetem kialakítását! :)

TMIB
05-28-2016, 08:20 PM
Anyámat megkérdeztem, õk láncon tartják a kecskét, de van ól is, amikor az ólban van, akkor nincs rajta lánc.

Ádám Csaba
06-05-2016, 04:07 AM
Ahogy írtam is, egy bekerített részen tartom a kecskéket. Amikor a tanyán vagyok, akkor láncra kötöm az anyát, hogy legeljen. A gidák az annyuk 10 méteres közelében maradnak. Este adok egy kis szemes takarmányt nekik és akkor futnak be a helyükre.
Szerintem kedves állatok!

Ádám Csaba
07-01-2016, 06:05 AM
Már több mint egy hónapja vagyok "kecsketulajdonos"! Egy ideje úgy csinálom, hogy reggel kikötöm az anyát, adok neki vizet és estig maradnak is legelni. Este, amikor mennek a helyükre, akkor még kapnak akác hajtást meg borsó szárat. Kb. két hete nem kaptak szemes takarmányt. Szerintem optimális állat a túléléshez. Ha leválasztanám a kicsiket, akkor még fejni is lehetne.

Ádám Csaba
07-16-2016, 09:29 PM
Van itt valaki, akinek van gyakorlati tapasztalata a villanypásztorral körbekerített kecsketartásról? Technikai kérdéseim lennének a villanypásztor kialakításával kapcsolatban!

Sergeant
05-17-2017, 12:11 PM
8018
Most vettem õket. :D Automata fûnyírók, 300négyszögölön szabadon tartva.
8019
Még családi körben. Június elején lehet leválasztani õket.

Sergeant
05-21-2017, 01:59 PM
8027
Készül a kecske leválasztó anti-kuvasz kerítés. :)
A gyerekek régi hintaálványából lettek az oszlopok, az újrahasznosítás jegyében.
Még egy 2,5m-es szakasz van a ház másik oldalán és egy kapufélét kell hegesztenem.
Az alsó része fel lesz csirkehálózva, mert a tyúkokat is kiengedem kapirgálni.
Anyag, amit venni kellett: 100m szögesdrót, 25fm csirkeháló. Összesen 7ezer Ft.
A két kecske 12ezer.

Sergeant
06-06-2017, 05:29 PM
8038
A "nyáj" elsõ találkozása a tyúkokkal.
Na, az a helyzet, hogy nem úgy lett, ahogy terveztem.
A két kicsi közül az egyik elpusztult. Öröm az ürömben,hogy nem nálam.
Egy kecske, nem kecske. Elsõ körben megalkudtam a másik anyára, utána megvettem a kicsi anyját is.
2 tejelõ kecske és a gödölye 28ezer. Pest megye.
Ma már a saját kecskéim tejét iszom. :D
Ja, és a kuvaszt beszabályozták fél perc alatt....

Sergeant
06-07-2017, 05:36 AM
8040
Reggeli fejés elõtt.
Úgy gondoltam, hogy folyamatosan leírom a tapasztalatokat. Nem önmutogatási céllal, hanem hogy másoknak a segítségére legyek.
Voltak régen kecskéim, de nem volt sikeres az elsõ próbálkozás, a fagyasztóba kerültek. Nem voltam rájuk eléggé felkészülve.
Igazából Lekvár tagtársnál tett látogatásom során láttam elõször professzionálisnak mondható kecsketartást.
Nincsenek illúzióim, biztos vagyok benne, hogy elsõ idõben vissza fog esni a tej termelés. Be kell szokniuk az új helyre, én legeltetem õket, eddig karámban voltak. A napjuk nagy része a kutya megfigyelésével folyik. Az már nem is mer a közelükbe menni, rögtön támadják. :-) Ezzel mondjuk a legnagyobb godtól szabadítottak meg, féltem nehogy a kutya megölje õket.
Tegnap már ihattam a tejükbõl és ez egy jó dolog a szabadság felé vezetõ úton.

Sergeant
06-07-2017, 07:45 AM
8041
Reggeli fejés. Csak egy kecske, a másiknál még szopik a kicsi. Késõbb azt is megfejem majd.
Átszûrtem, most forralom.

BragBOL
06-07-2017, 09:46 AM
Permakultúra fórum:
kecske-es-tyuktartas (http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/forum-top/26-%C3%81llattart%C3%A1s/6900-kecske-es-tyuktartas)
juh-vagy-kecske (http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/forum-top/26-%C3%81llattart%C3%A1s/7014-juh-vagy-kecske)
funyiro-haszonallatot-de-honnan-es-milyet (http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/forum-top/26-%C3%81llattart%C3%A1s/2954-funyiro-haszonallatot-de-honnan-es-milyet)
elo-kerites-es-a-kecskek (http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/forum-top/26-%C3%81llattart%C3%A1s/515-elo-kerites-es-a-kecskek)

Sergeant
06-07-2017, 01:14 PM
Az a jó, hogy mindenki másképp csinálja.
A szomszédom valamikor nagyban csinálta, szerencsére ellát jó tanácsokkal.
A mai nap egyik ilyen segítsége az volt, hogy sarlózzak és szárítsak szénát. Reggel azt adjam nekik, nehogy az esõ utáni fûtõl felpuffadjanak.
Bele is pusztulhatnak.
Úgyhogy követem a tanácsot és megyek sarlózni...
A másik a pata vágása. Na, abba is bele kell jönni...
A fejés már jól megy, rájöttem a nyitjára...
Ja és kaptam árpát, oda vannak érte...

Sergeant
06-08-2017, 07:45 AM
Forralás nélkül jobb a tej. Így benne is maradnak a hasznos összetevõk.
Egy halom betegséget gyógyít a rendszeres fogyasztása.
Pl. allergia...
Most voltam fejni. Olyan alkarom lesz, mint Popeynek. :D

Sergeant
06-08-2017, 07:59 AM
http://napidoktor.hu/dieta/a-gyogyito-kecsketej/

Sergeant
06-10-2017, 02:59 PM
8043
Elsõ sajtunk.
4liter tejbõl, oltóanyag almaecet. :D

Sergeant
06-11-2017, 10:27 AM
8044
Igazi, Wass Albert által megfogalmazott meditatív élmény.
Az embert áthatja a nyugalom és az elégedettség.

Dream_walker
06-12-2017, 06:40 AM
Ja és kaptam árpát, oda vannak érte...

Az árpa a legjobb beltartalmú takarmány/élelmiszer. Az embereknek is, csak kevesen szeretik az árpakenyér ízét. Tulajdonképpen jobb a kukoricánál is.
Emellett még a zab a nagyon jó (nem tudnám megmondani, hogy melyik a nyerõ a kettõ közül), viszont az összetétele miatt "termelõ" állatnak kevés lehet.

Sergeant
06-12-2017, 11:11 AM
Az a baj, hogy csak búzát kaptam. Az pedig enyhén meghajtja õket.
Figyelmeztettek rá, de a tyúkok miatt úgyis kellett vennem. Most ez van...

Dream_walker
06-13-2017, 08:53 AM
Ha nem tudsz nekik jót adni, akkor akár el is hagyhatod a gabonát. Semmi bajuk nem lesz, mivel a kérõdzõknek nem a gabona az alapvetõ tápláléka, hanem a fûfélék. Mivel nem iparszerûen termeled a tejet, a családi kassza sem fog összeomlani, ha mondjuk 4 deci helyett "csak" hármat adnak, mert nincs plusz gabona :)

Sajthoz:
Érdemes rendes sajtkultúrát beszerezni, és eltartható keménysajtot csinálni, mert (ezt saját tapasztalatomból mondom) az elsõ idõben nagyon fílinges, hogy mindig van friss gomolya, de pár hónap után nem fog elfogyni napi 30 deka :)

Ha pedig meditatív élmény, akkor javaslom neked ezt a kisfilmet, fél óra, amolyan portré-szerûség:

https://www.youtube.com/watch?v=VcrjAgYejT4

A hangulat valami hasonló lehet :)

Sergeant
06-14-2017, 09:30 AM
A kisfim igen jó, mond nagy igazságokat. Szoktam én is nézegetni a videóikat.
A gomolyát megunni nem nagyon tudjuk. Nagy is a családom, meg persze mindennap másként ízesítjük. A tegnapi 4literbõl kapros lett, a mai diós lesz, a holnapi snidlinges. :)
A sima legeltetés valóban gazdaságos. Viszont, ég és föld a tejleadás, ha abrakot is kapnak. Ha nem is eladásra készül a sajt, csak magunknak, akkor sem mindegy, hogy mennyi a haszon. Ha már dolgozik érte az ember. De ezt Te is tudod, ha a gazda szemével nézed, csak hízik az ember egója, amikor a teli sajtárt leteszi a konyha asztalra... :)g

Ja, a búza. Elsõ két nap tényleg kicsit átmozgatta õket, de azóta helyreállt a székletük.
A tejrõl meg annyit, hogy igenis kell forralni. A kullancs terjesztette betegségek átkerülnek a tejbe. Igaz, hogy a gümõkor ellen védett a kecske, de a lyme kór például átjuthat...

Sergeant
06-18-2017, 07:44 AM
8058
8059
Elsõ formázott sajtunk. :)
Egyébként snidlinges.
Ez az, amit lehetetlen itthon egy munkából élõ családnak megengednie, hogy mindig legyen az asztalon egészséges, friss, nem mindenféle adalékokból álló élelmiszer. Úgy látom, hogy mi már jó úton járunk...
Lehet követni a példánkat!

Sergeant
06-18-2017, 08:09 PM
8060
Ebbõl ez lett:
8061
Kõrözött. :D

Sergeant
06-25-2017, 08:08 AM
Miután minden nap van tej bõven, napi szinten tudunk túrót készíteni.
Egy kecskefarm oldalán találkoztam kínálatukból a szendvicskrémek széles választékával.
Mi is elkezdtük csinálni a különbözõ ízesítésû kenyérre való, kenhetõ krémeket.
Tehát sajt, túró, szendvicskrémek. Ezeket már elõ tudjuk állítani házilag.
Az "értéktelenebb" tejbõl nagyobb értékû dolgokat tudunk készíteni viszonylag kevés energia ráfordításával. :D

Sergeant
07-01-2017, 05:52 AM
A gödölye golyvás lett. Már amikor hozták, láttam, hogy enyhén duzzadt a nyakánál.
Vettem is nyalósót, betettem az ól sarkába. Hiba volt. Már az elhelyezése.
Valamelyik összemocskolta és a továbbiakban nem nyúltak hozzá. A kicsinek látható golyvája lett.
Na fogtam a kerti kést és megfaragtam a sókockát. Már a lehulló darabokat is szedték össze, a porát felnyalogatták a betonról.
Már sejtettem, hogy jó úton járok. Lyukat faragtam a közepébe és berántózsinórra fellógattam. Ezt a madzagot nem rágják meg valamiért, az összes többit igen.
Két nap elteltével elkezdett a golyva eltûnni...

Tegnap este joghurt készítésbe fogtam. Alakul, az illata már jó, de még nem elég sûrû. Még hagyom dolgozni.
Valószínûleg az is közrejátszik, hogy szolid 20fokot esett a hõmérséklet.

Sergeant
07-01-2017, 09:50 AM
A joghurt nem jött össze. A recept szerint 1,2 liter tejhez egy kis pohár élõflórás natur joghurt kell oltóanyagként.
Hát ebben nem volt élõflóra, semmit nem csinált...
Meg sem lepõdök...

Nem veszett kárba, ment a túró alapanyaghoz. :)

Dream_walker
07-03-2017, 11:20 AM
Annak idején én az alföldi, meg a danone joghurtjával oltottam, mindkettõ szuperül mûködött. Prózai oka volt, ezeket tartották a falu boltjában :) Akkor mûködött.
Az adaggal kísérletezzél bátran, én 2 literes csuporral csináltam, abba is elég volt egy kis pohárnyi.

Ha pedig folyamatosan csinálsz joghurtot, az oltáshoz szükséges adagot mindig tedd félre a kész anyagból, ahogy mondjuk a kovászt is szokás. Nem szükséges mindig új joghurtot venni.

Zacskóbicska
07-03-2017, 12:09 PM
A gödölye golyvás lett. Már amikor hozták, láttam, hogy enyhén duzzadt a nyakánál.
Vettem is nyalósót, betettem az ól sarkába. Hiba volt. Már az elhelyezése.
Valamelyik összemocskolta és a továbbiakban nem nyúltak hozzá. A kicsinek látható golyvája lett.
Na fogtam a kerti kést és megfaragtam a sókockát. Már a lehulló darabokat is szedték össze, a porát felnyalogatták a betonról.
Már sejtettem, hogy jó úton járok. Lyukat faragtam a közepébe és berántózsinórra fellógattam. Ezt a madzagot nem rágják meg valamiért, az összes többit igen.
Két nap elteltével elkezdett a golyva eltûnni...

Tegnap este joghurt készítésbe fogtam. Alakul, az illata már jó, de még nem elég sûrû. Még hagyom dolgozni.
Valószínûleg az is közrejátszik, hogy szolid 20fokot esett a hõmérséklet.

Lehet, hogy célszerû lenne nekik jódozott sót adni.

Sergeant
07-03-2017, 01:48 PM
Igen, szórok ki nekik azt is. Sajnos már lehetett látni, amikor hozták. A testvére is elpusztult, még a régi gazdájánál.

Sergeant
07-04-2017, 05:23 PM
Iszogatom a tavalyi bodzapálinkát, miközben kecskesajtot majszolok és azon tûnõdök, hogy milyen kegyetlen az élet. :D

Zacskóbicska
07-05-2017, 06:14 AM
Iszogatom a tavalyi bodzapálinkát, miközben kecskesajtot majszolok és azon tûnõdök, hogy milyen kegyetlen az élet. :D

Nem az élet kegyetlen, te vagy az. Gondolom, a kecskék meg csak nézik ezt az "elmélkedést", közben csorog a nyáluk és nem kapnak belõle egy kortyot, vagy falatot sem :)

Sergeant
07-05-2017, 02:24 PM
Vettem nekik 2 zsák zabot. Egy szavuk sem lehet. :)

Zacskóbicska
07-06-2017, 06:35 AM
Azért a sajtkészítésnél megmaradt savót add vissza nekik.

Sergeant
07-06-2017, 10:02 AM

Lefagyasztom. Általában kenyérsütéshez használjuk.
Hogy érdemes a kecskéknek visszajuttatni.? Megitatni velük?
Nem csináltam még, megköszönöm az infót. Disznónál ráöntik a moslékra.

Zacskóbicska
07-06-2017, 11:51 AM
Egy idõben jártam egy idõs házaspárhoz kecskesajtért és húsért. Ott láttam, hogy úgy simán odaöntötték nekik az itatóba, azonnal rohantak érte. Növeli a tejhozamot, reprocesszálódik.

Sergeant
07-22-2017, 07:57 PM
Lassan két hónapja megvannak a kecskék.
Elõször több, mint egy óra volt a fejés. Most tíz perc a kettõ. :)
Átlagban, napi félóra-negyven perc melóm van velük. Takarítás, fejés, etetés, esetleg gyors sarlózás az x-lábú etetõbe.
Az egyik anya még szoptat, így négy liter tej van naponta kettõjüktõl. Felénk 400 Ft literje.
Csak tej árban 1.600 Ft haszon naponta, havi 48ezer. Ebbõl lejön a zab 3 ezer. Saját telkemen legelnek, van mit.
Ha bármit is készítünk a tejbõl, csak nõ a profit.
Egy szó, mint száz, megéri tartani õket.

Sergeant
07-23-2017, 06:48 AM
Még egy dolog, volt aki figyelmeztetett, hogy ne tartsam együtt õket a tyúkokkal.
Lehet, hogy a terület nagysága miatt, de mûködik a szimbiózis. A tyúkok mindent eltakarítanak a kecskék után.
Kevesebb takarmány, maradék megy veszendõbe.
Tojás lesz belõle. :D

Sergeant
07-29-2017, 09:54 AM
8109
A jövendõbeli bak jelölt. :)

Sergeant
07-30-2017, 05:35 PM
Hóvégén már takarékoskodni kell.
Vacsorára marad a kecskesajt és a könnyû spanyol vörös bor. :D
8110
Piszok rosszul élünk Magyarországon.
FreeDoom-nak kell igazat adnom. Aki nem fél a munkától és a fejét is használja, azért megél. :)

Sergeant
07-31-2017, 03:05 PM
Ötleteket várnék.
Kétszer futottam bele túró készítés közben, hogy nem áll össze a túró a savó tetején, hanem apró pelyhekben marad.
Mindent ugyanúgy csináltam, mint a többi esetben és mégis másként történtek a dolgok.
Próbáltam több ecetet hozzá adni, úgysem változott semmi. Pontosabban csak annyi, hogy savanyúbb lett a túró.
Mi lehet az oka?

Zacskóbicska
08-01-2017, 08:22 AM
Lehetséges, hogy valamilyen okból kevesebb volt a tejben a fehérje, vagy pedig nem csapódott ki a hevítés, vagy oltópor hatására.

Sergeant
08-05-2017, 12:25 AM
Talán még több túró jött le belõle.
Oltóanyagként ecetet használok.

Sergeant
08-06-2017, 07:44 PM
81158116
Szûrõtölcsér. Nagyon hasznos tud lenni...

Sergeant
08-15-2017, 02:45 PM

Nem isszák meg. Többször próbáltam.

fater.lajos
08-15-2017, 04:19 PM
81158116
Szûrõtölcsér. Nagyon hasznos tud lenni...

Felénk textilpelenkát kötöttek a vödör tetejére, s abba fejtek. A birkabogyót meg kifricskázták...

Sergeant
08-15-2017, 04:29 PM
A tölcsért a már lefejt tej szûréséhez használom. Még ebbe is teszek egy gézlapot. :)
Sõt, amikor megy a fazékba, akkor még egyszer átszûröm...
Fejéshez kétliteres mûanyag vödröt használok, amit kézben tartok, nehogy felrúgja a pokolfajzat.
Fejés elõtt alaposan lemosom nedves szivaccsal a tõgyét. Eddig max 1-2 szõrszál jutott át.

Sergeant
08-20-2017, 09:25 AM
8118
Itt méteres fû és bozót volt. :D
Ha érdekel valakit van eladó fûnyíróm és fûkaszám, meg néhány kapagép. :D

Zacskóbicska
08-22-2017, 05:39 AM
Nem isszák meg. Többször próbáltam.

Valószínû az ecet miatt. Ahol itták, ott a sajtkészítéshez használt oltóanyaggal választották le a tejbõl a túrót.

Sergeant
08-26-2017, 06:33 AM
Elképzelhetõ.

Sergeant
09-12-2017, 07:57 AM
8169
A BAK.
Most vettem, két napja az õszi pároztatáshoz.

Sergeant
09-12-2017, 08:01 AM
8170
A NYÁJ.
Tavasszal, reményeink szerint már többen lesznek.

Sergeant
09-12-2017, 12:51 PM
8171
Készül a chilis-petrezselymes kecskesajt.

Sergeant
09-12-2017, 12:57 PM
8172
Néhány órával késõbb...
A friss gomolya sajt. Én ilyenkor szeretem a legjobban.
Néhány nap érlelés után felveszi a félkemény jelleget. Megbõrösödik, kicsit megsárgul a külseje.

Sergeant
09-16-2017, 03:07 PM
Hatvan méterrel lejjebb telepítettem a kecskeólat és az összes etetõ-itató kelléket.
A baknak olyan erõs szaga van, hogy könnybe lábad az ember szeme. :-)
Elment szinte az egész napom vele, de megérte.
Amúgy a bak teszi a dolgát. Már mindegyiket elkapta.
Végtelenül szelíd, csak a lányok érdeklik. Remélem, hogy tovább örökíti a jó tulajdonságait.
Ma 1,2kg túró lett. Megszavaztuk a körözöttet. :-)

Sergeant
09-16-2017, 08:06 PM
Most állnak az esõben és áznak.
Kimentem és levittem õket. Kijöttek és inkább áznak.
Na ezért van, hogy mi esszük meg õket és nem fordítva.

TMIB
09-16-2017, 08:50 PM
Melegük volt és kellett nekik a hideg zuhany? :)

Sergeant
09-17-2017, 05:51 AM
A pincelejáró tetõje alá álltak. Ki kellett nyitnom a pincefolyosót, hogy elférjenek.
Azóta ott állnak...
Az esõ még mindig esik.
Huhhhhhhhh!
Iszok egy kávét és megpróbálok csodát tenni.

Sergeant
09-17-2017, 10:35 AM
Cirka 17 óra kellett, hogy megtalálják az ólat. Nagy boldogan felfedezték. Miután ott voltak mellettem, amikor áthelyeztem. Egy az egyben ugyanaz, nincs semmi változtatás rajta. Ott a víz, a nyalósó, a vedres abrak, zöld a legelõ mellette. Az egyetlen valóban száraz hely a telken, a tyúkól kivételével.
Hullámokban esik. Ahogy elkezd csepegni, azonnal felrohannak a pincelejáróhoz.
Ha mégegyszer valaki a kecskék rendkívüli intelligenciájáról kezd okoskodni, azt azonnal megütöm.
Ostobák, mint a hintaló. Nem sok sajnálat lesz bennem, amikor eljön az idõ a levágásukhoz.

Sergeant
09-17-2017, 07:16 PM
Holnap elmegyek néhány bála szalmáért. Vastagon bealmozok alájuk. Megpróbálom vonzóbbá tenni a szállásukat.
Rendkívüli módon bosszant a viselkedésük. Állnak a terasz ajtó alatt. Szerencse, hogy nem esik. A pincelejárót lezártam, rossz volt nézni, hogy másfél négyzetméteren négy kecske zsúfolódik.
Ettõl azért több értelmet néztem ki belõlük.

Sergeant
09-18-2017, 09:31 AM
A szalma bevált.
Tiszta 50 elsõ randi feeling. Újból megmutattam a helyet.
Talán mûködni fog a dolog. Este kiderül.
Egyelõre reggel óta, újból felfedezik a kert végét.
Pont úgy, mintha elõször járnának ott. :duhos:

st.jimmy
09-18-2017, 11:49 AM
Zsenik :D

Sergeant
09-19-2017, 09:09 AM
Nem tudom ismeritek-e a viccet:
Paraszt bácsi áll az állatkertben a zsiráf ketrecénél, nézi mereven, közben azt mondogatja, ilyen állat pedig nincsen. :D

Kezdek valahogy így lenni a kecskékkel. Az éjszakát megint kinn töltötték, reggel bementek az ólba, majd azóta állnak az esõben.
Már nem is dühítem magam. A tejet leadják, ennyiben érdekel a dolog. Ha ez így jó nekik, csinálják. :duhos:

Azért arra, annak a nagyeszû kutatónak az elmeállapotára kíváncsi lennék, aki publikálta, miszerint a kecske sokkal inteligensebb a kutyánál. :gonoszrohog:
A másik zseni isteníti a viselkedésüket, hogy milyen logikus és becsületes. :hanyas:

Sok hülye van, az biztos.

Sergeant
09-19-2017, 12:39 PM
És igeeeen! Eljött a pillanat, miután szarrá áztak az esõben, a parlagi vezetésével bevonultak az ólba.:D

Törölt_reg
09-20-2017, 03:03 AM
Nem tudom,hogy az állatok érzékelik e egyáltalán az idõjárás viszontagságait?..vagy egyáltalán szempont e a "kényelem" az életükben?Végül is négy évszakos ruházatuk van,iszonyat erõs immunrendszerrel.
Ha építenek is fészket,kotorékot vagy természetes búvóhelyre vonulnak,az jobbára a csemeték védelme érdekében van.Az ilyen legelészõ békés jószágokat még ez sem érdekli,szülnek a mezõn és kész.

Sergeant
09-20-2017, 06:10 AM
Ha mostohák a körülmények, akkor nem lesz tej. Márpedig elsõsorban ezért tartom õket.
A felelõs állattartás híve vagyok, megpróbálok minél jobb körülményeket teremteni a jószágaimnak.
Mégpedig úgy, hogy nem akarom kiszakítani õket a természetes életmódjukból.
Nem vagyok híve a zárt tartásnak, a pici kis karámoknak. Nálam 400 négyszögölön szabadon jönnek-mennek.
Az ólon sincs ajtó.
Viszont az elmúlt néhány esõs nap alatt kezdtek kehesedni, ez pedig nem jó.
Nagy öröm számomra, hogy végre az éjszakát fedett helyen, szalmában töltötték.
Valóban úgy van, ha kinn tartja õket az ember, akkor alkalmazkodnak a viszonyokhoz. Bevastagodik a bundájuk, erõsödik az immunrendszerük. Viszont a három nagy kecske félig zárt tartásból került hozzám. Talán majd jövõre már bátrabban hagynám kinn õket.

Sergeant
10-23-2017, 11:05 AM
Idõközben megtalálták a helyüket. Segített benne az igen nedves idõjárás.
A tej egyre kevesebb. A bak tete a dolgát, tavaszra várható a szaporulat.
Hátul leválasztok egy száz nöl körüli darabot. A bak igen szagos.
A terület többi részén termelni akarok. Jól megtrágyázták a jószágok. :D

Sergeant
12-17-2017, 06:43 AM
Igen kevés idõm maradt írogatni, sok a megbízás.
Azért próbálkozom. :)
Mostmár tavasz óta kecskézünk. Nagyon sok helyen látom, hogy néhány hónap után feladják a dolgot. Részint amiatt, hogy a romantikus gondolatok és a büszke dicsekvés után, marad a mindennapi munka az állatokkal. Etetés, itatás, laktációs idõszakban a napi kétszeri fejés, almozás, takarmány után szaladgálás, kaszálás stb...
A továbbiakban nincs nyaralás, nem lehet az állatokat egyedül hagyni.
Nem beszélve a sok legendáról, ami a tartásukhoz kötõdik. Folyamatosan dõlnek meg az extrém tanok.
Szakirodalom szinte nincs, az is az 50-es évekbõl. Mindenki másként csinálja és vérre menõ vitákat folytatnak a különbözõ fórumokon.
Nincsenek nagy öregek, akiktõl lehetne tanulni.
Így a saját kárán tanul az ember.
Az elsõ lecke, hogy teljesen szabadon nem lehet tartani õket, karám kell, amit lehet takarítani. A 400-as telken nem lehet szalmázni, nem lehet gereblyézni, csak gyûlik a trágya. Aminek szaga van. Tavasszal kapagéppel beforgatom, igen hasznos lesz a talajnak.
Szóval, építettem egy karámot és bezártam a négy kecskét. Két vemhes anya, egy gödölye és a bak. A jelenlegi létszám így áll össze.
A baknak külön karámot építek és a vemhes anyák is új szállást kapnak a jelenlegi sátor helyett. Ezeknek február végéig meg kell történniük, nagyjából akkorra várom a szaporulatot. Viszonylagos kényelmet és biztonságot kívánok nekik nyújtani.
Remélem az ellésnél nem lesznek komplikációk. Nem tudok folyamatosan mellettük lenni.
A karámok azért is hasznosak, mert mindentõl és mindenkitõl le tudom szeparálni az állatokat.
Az egyik szomszédom bukott kecsketartó, állandóan a jószágaimat etetgette, símogatta. Az állatok ezt megszokták, amikor reggel meglátták, akkor rohantak a kerítéshez mekegve. Ezzel fel is ébresztve bennünket. Egy idõ után már a szomszéd jött panaszra, hogy a kecskék felugrálnak a kerítésre. Megkértem, hogy ne etessék õket... Az emberi butaság határtalan...
Nem beszélve róla, hogy elkezdtek kiözönleni Pestrõl az emberek. Egy éve még tucatjával volt eladó telek a környéken, ma már egyetlen sincs. Kiköltöznek, kiírtják a kultúr növényeket, majd azt gondolják, hogy egy panelben élnek. Jelentgetik fel egymást. Mindenért.
Gusztustalan.
Sokszor jut eszembe, hogy ha õk magyarok, akkot én mi vagyok. Illetve a fordítottja, ha én magyar vagyok, akkor õk micsodák?

Sergeant
12-17-2017, 08:46 AM
Pontosítva, a karám a második lecke.
Az elsõ, hogy alaposan nézzük meg a megvásárolni kívánt jószágokat, a helyet, a körülményeket, az emberi tényezõt az életükben, mielõtt pénzt adnánk értük.
Én elkövettem a hibát, hogy látatlanban megbíztam az eladóban.
A kecskék egy lakatos mûhely mellett éltek, zajban, stresszben. Amikor szabadon engedtem õket a kertben, nem tudtak mit kezdeni a szabadsággal hosszú ideig. Az ól mellõl nem távolodtak el hetekig.
A nagyobbik anya állt a ház hátsó falánál és negyedórákig fejelgette teljes erõbõl.
Féltek tõlem, mint kiderült elég keményen bánhattak velük. Végtelenül agresszívak voltak egymással is.
A gödölye golyvás volt. Rossz volt ránézni, hónapokig tartott míg kikezeltem és ugrabugra jókedélyû kis jószág lett belõle.
Ebbõl tanulva, a bak kiválasztásánál már személyesen ott voltam. A legszelídebb, szarvatlan, nagy testû állatot akartam megszerezni a harmincas nyájból. Sikerült, nem csalódtam a bakban. Könnyen kezelhetõ, a dolgát is tette. Erõteljes parlagi géneket hordoz. Képes a hóba is lefeküdni.
A gödölyére visszatérve, nem láttam az apját, az anyja parlagi. Nagyon nagytestû lehetett a bak, a kicsinek az izületei is nehezen bírták a súlygyarapodását. Vennem kellett mész granulátumot, vitaminos, ásványi anyagos változatban.
Kapják mellette a szelénes nyalósót, a jódozott sót is folyamatosan. Sóból is rendeltem januárra hat tömböt a vitaminos változatból. Sajnos, ebbõl nincs készlete a gazdaboltnak, csak a vadgazdaság szokott belõle rendelni, idõszakosan. Így, meg kellvárnom õket.
Miután mindent lelegeltek, november közepén már vennem kellett szénát. Tíz naponta elfogy egy jó, keményre tömött kisbála.
Mellette kapják a szemest is. Kukorica, búza, árpa keveréket. Nem grammozok, ha megeszik a vödörnyit, újat kapnak.
Itatónak jó a mûanyag vödör, etetõnek viszont csak fémet használjunk. A dulakodás közben széttörik. Nekem a fém veder bele van állítva két autógumiba, a biztonság kedvéért. Volt, hogy így is a kert másik végében találtam meg...
A mozgékonyságukról még annyit, hogy a bak egy bdogság rohamában azzal szórakozott, hogy 30 méterrõl dombnak felfelé, nekirohant a házfalnak és, mint a vérfarkasos filmekben, a függõleges falon vízszintesen egy méter magasságban 3-4 lépést rohant...

Vasember
12-17-2017, 11:46 AM
A mieink tavaly csak -15 alatt mentek be az ólba, addig a havon aludtak. Mondjuk olyan a téli bundájuk, hogy abban én sem fáznék.
A múlt héten,( persze mikor nem voltam itthon), többször megszöktek és egybõl az állomásra mentek ahol úgy kellett lerángatni õket a Pestre induló vonatról. A fene se tudja hova indultak, talán karácsonyi bevásárlásra.
(Jövök a bakternak két üveg borral)

Sergeant
12-24-2017, 06:56 AM
Mindent elkövettem annak érdekében, hogy ne tudjanak szökdösni.
Miután egyedül a szögesdrótot tisztelik valamilyen szinten, abból fontam nekik kerítés hálót.
Bánta két kesztyûm, a kezemrõl nem is szólva. Elment 400 m szögesdrót. Újabb tapasztalat, hogy ahova befér az állat feje, ott meg is próbál átmenni. Szûkíteni kellett a háló kockákat. A karám kapu egy 22-es OSB lap lett, csúszókapuként, oldalra elhúzva nyílik.
Ma reggelre sikerült az ól elejébõl egy deszkalapot a kerítésre dönteniük. Ha rááll a bak a 80 kilójával, akkor letaposták volna a kordont és. Kiszöknek a kertbe. Percekre lehettek tõle.
Úgyhogy, elég morcosan, ezzel kezdtem a karácsony reggelt. :D
Csak az vállaljon jószágot, aki megfelelõen tudja tartani és van elég ideje rájuk. Szinte állandó elfoglaltságot jelentenek.
Ezt már akkor megtanultam, amikor csincsilláztam és meló miatt pár napig mást kértem meg az etetésre. Penészes lucernát kaptak, egy hét alatt mind elpusztult. Akkor döntöttem el, hogy kényes, tájidegen jószágot nem tartok többé és, hogy saját kézben kell lennie a dolgoknak.

Sergeant
12-24-2017, 09:55 AM
Még egy gondolat. Nagyon nagy hatással volt rám Ueshiba farmdojo szemlélete.
Õ mondta, hogy a gazdálkodás, maga a budo. Folyamatos küzdelem, nap nap után a természettel, az elemekkel.
Van benne valami...

coco
12-26-2017, 07:58 AM
Remélem, hogy nem ezt mondta. Ha küzdesz a természettel, akkor rajtavesztesz. Nagyobb, erõsebb és végtelen idõvel rendelkezik (a mi életünkhöz képest). Nem véletlenül törekednek a természeti népek harmóniára a környezetükkel, mert csak így lehet hosszú távon jó eredményt elérni. Lehet trükközni, de annak ára van, amit szigorúan meg kell fizetni. A saját tapasztalat is ezt igazolja, mindegy, hogy állat- vagy növénytartásról van szó.

Mindenesetre köszönöm, hogy megosztod velünk az utad érdekesebb mozzanataid és kívánom, hogy legyen sok örömed ezekben a mekegõ gazfickókban :)

coco
12-26-2017, 08:19 AM
A lényeg csak kimaradt: ha már szinte csak küzdelemként tekint az ember az egészre, akkor jobb abbahagyni. Jobb az embernek és állatnak egyaránt. Sajnos elég sok embert láttam emiatt megkeseredni, elfásulni a környezetemben :(

Sergeant
12-26-2017, 09:41 AM
Nem tudsz összhangban élni a természettel. Az egész világunk mesterséges. Igen messzire kellene hozzá elköltözni.
Amíg mesterséges anyagok használatából és bolondok által alkotott törvényekbõl áll az élet, addig alkalmazkodnunk kell, nem is kicsit.
Egy lótartó barátom mondása: ha egyetlen kiálló szög is van a több négyzetkilométeres területen, ahol az állatokat tartja, akkor biztos, hogy valamelyik beleakad. Ez minden állattartásnál így van.
A romantikus, meseszerû álmok nem mûködnek. Marad helyettük a mindennapi kötelezõ rutin, nem beszélve a betegségekrõl, az idõjárás okozta szélsõségekrõl, a más állatok okozta támadásokról stb., lehetne végeláthatatlanul sorolni. Egyik szomszédom kecskéit kóbor kutyák tépték szét és ették meg, nem sok maradt belõlük. A saját kutyája is beállt a falkába.
A csak elengedem õket, aztán ellesznek, hiszen a természetben is így élnek, nem mûködik.
Ez egy folyamatos harc.

Alpha
12-26-2017, 12:55 PM
A fatolvajok miatt naponta megyek az erdõbe. A telkünktõl pár száz méterre lakik egy pár. Kutyákat, birkákat, kecskéket tenyésztenek és kézmûves cuccokat gyártanak. A pár nõi tagja lázasan fekszik négy napja, a birkák fele most ellik karácsonykor, autójuk elromlott, két birka lebetegedett és vágni kellett, egyik kecske belelépett valamibe és alig tud járni.
Ezek történtek az elmúlt napokban. És lehet nem is tudok mindent, mert viszonylag új a "barátságunk" és keveset is beszélünk.
Szerintem nagyon kemény dió az állattartás vagy a növénytermesztés.
Odahaza a szülõvárosomban láttam egy fiatal tanár házaspárt. Örökségbõl tanyát és állatokat vettek egy tavasszal. A csaj lelépett már nyáron. A fazon küzdött az állatokkal de a telet már albérletben húzta le valami nagyvárosban. Az állatok megszöktek, ellopták vagy éhendöglöttek. A tanyával már nem tudom mi lett.