View Full Version : Waterworld - Magyarország szeretlek
Fenevad tagtárs bemutatkozó topicja elgondolkodtatott,hogy milyen csodálatos,hasznos és élhetõ a Hazánk.
Sokan a világban irigykedve tekintenek Ránk.Ami nekünk természetes,hogy átmegyünk egy utazáson,hidakon,öntözõ csatornákon,mocsarak és tavak mellett haladunk el.Sokaknak már fel sem tûnik!De a szakavatott szem ételt lát,ivóvizet lát,növényeket lát és oda igyekvõ állatokat.
A víz élet és ez ma már a híradások alapján,nem csupán egy elcsépelt tézis.
Szállítási útvonal,menekülési útvonal,kapocs országok és emberek között.
Búvóhely és otthon! Hihetetlenül fontos prepper szempontból is a vizek ismerete.
Ide írhatnak a Tisztelt Fórumtársak,az ismert vizekrõl,elõnyökrõl ,hátrányokról.
Különleges építményekrõl,hajókról Magyarország vizein,partjain.
Kis kedvcsináló!
644864496450645164526453645464556456
BragBOL
10-04-2015, 07:36 AM
Valamikor régen, még az osztrák idõk elõtt igazi vízvilág volt az áradások idején, fokgazdálkodás! Annyi hal volt hogy puszta kézzel elkaphattad! :D
Legszívesebben a világ összes bombáját beletenném a gátrendszerbe és felrobbantanám!
A városok köré építenék gátakat, legalább nem nõnének túl a takarójuk alol! :D
Annyi hal volt hogy puszta kézzel elkaphattad!
Gyermekkoromat egy tórendszer partján töltöttem el.Annyi volt a hal,hogy nyáron a befolyó patakban derékig állva kenyér morzsával és deszkával fogtuk a halat. Mindig tele volt a krumplis zsák halakkal,úgy mentünk haza a zsákkal a bicikli kormányon.
Sokat a bátyámmal is lejártam,ha volt rám türelme.Akkor még nád bot volt és racsnis tároló orsó.Sosem felejtem el,amikor egyik alkalommal elindult a bot befelé és a Tesó utána kapott.Mennyei hang volt, ahogy szakaszosan sivított az orsó,ahogy a nagy ponty kerülgette a nádtorzsákat.Fürdés lett belõle ,de a tesó kihozta,majd akkora volt mint én.
nem kellett profi csali,kukac vagy paprikás kenyér volt a menõ.
Eltelt 40 év,de mikor arra járok felsóhajtok a csodás élményeken.
Ma már többször beszennyezett ,horgászatra,halgazdálkodásra alkalmatlan lett a terület.Oda engedik a tehéntelep szennyvizét.
Egy könnycsepp ezért a tóért! :cry:
mmilan21
10-04-2015, 10:00 AM
Az idei évben május végén voltam a Tisza tó melletti Ökocentrumban és egy csoportos csónaktúrára is sor került.
Érintetlen a tó területe, leszámítva az évenkénti kotrást, a csónakforgalmat és a szigorúbb horgászati lehetõségeket.
Egy gyönyörû pillanat egy szürke gémmel:
http://i.imgur.com/xIsFeg0.jpg
A Tisza tavon átívelõ híd a háttérben:
http://i.imgur.com/X3rIZ77.jpg
A tó sajátossága hogy iszap szigetek találhatóak benne:
http://i.imgur.com/tHkhlXk.jpg
és a nyírfák kidõlnek idõnként, mert a gyökerüket nem eresztik elég mélyre a nedvesség miatt:
http://i.imgur.com/XXsQyvl.jpg
Különleges növényekbõl is akad néhány:
http://i.imgur.com/Q6GSDcW.jpg
Nem nagyon látszik, de ott tavirózsák vannak a part mentén:
http://i.imgur.com/CGEHkHp.jpg
Nagyon jó volt arrafelé a levegõ, részben azért is mert a Hortobágyi Nemzeti Park területéhez tartozik.
A kiskörei vízerõmûnek köszönhetõ a létrejötte.
A Föld teljes vízmennyiségének (1.360.000.000 km3) kevesebb, mint 3%-a édesvíz, amely elsõsorban a gleccserekben és jégtakarókban (29.000.000 km3) található fagyott állapotban. A fennmaradó édesvíz mennyiség (8.700.000 km3) 98%-a talajvíz, és csupán 2%-a (174.000 km3) érhetõ el könnyen felszíni vízként.
Figyelted hogyan tûnt el az a sok nullás?
Tovább tetézi a problémát, hogy a világ ivóvíz készletének 60%-a kilenc, ritkán lakott ország területén található. Kanada például a Föld teljes édesvíz készletének 25%-át birtokolja. Az emberiség nagy többsége tehát csupán 70.000 km3 felszíni vízen osztozik úgy, hogy mostanság évente kb. 4.000 km3 ivóvizet használ fel.
Természetesen hozzáférhetünk a talajban található vízhez is, de minden ilyen rendszernek - akár csak a kútfúrásnak - többletköltségei vannak. Mivel a talajvíz természetes körforgásban csupán néhány ezrelékben újul meg minden évben, nem nehéz megbecsülni, hogy a közeljövõ egyik legnagyobb problémája az ivóvízhez jutás lesz. A világon már ma is 1,2 milliárd ember kénytelen tiszta víz nélkül élni, de a vízhiányos országok lakossága – tanulmányok szerint – 2025-re már 3 milliárdra nõhet.
A rohamléptû ipari és mezõgazdasági fejlõdésnek köszönhetõen száz év alatt hatszorosára nõtt a világ vízfogyasztása. Eközben a Föld lakossága háromszorosára nõtt, így egyre többen szomjazunk tiszta vízre. Érdemes azt is megnézni, mire megy el a sok folyadék. A mezõgazdasági öntözés a globális vízfogyasztás mintegy 70%-át teszi ki, 22%-ot az ipari tevékenység visz el és a maradék 8% (320 km3) jut emberi fogyasztásra. A háztartások vízfogyasztása persze igen különbözõ (míg az USA-ban 573 liter víz jut egy fõre naponta, addig Mozambikban ez a mennyiség csupán 10 liter), de összességében a Föld lakosai kb. 13 km3 vizet isznak meg évente.
6458
Nem véletlen ez a sok válság,nem véletlen ez a népvándorlás! Az egyéni kis problémáink mellett,azért jusson idõ elgondolkodni,hogy milyen szerencsések vagyunk!
De mint minden kincset,amikhez az ember ingyen jut,amiért nem kell kegyetlenül megdolgozni minden nap,ezt sem becsüljük meg eléggé!
Megvan?Érted? Elgondolkodtál?
645964606461
pár gondolat a fentebb feltöltött képekrõl.
A 2 bejegyzés elsõ képe,a kedvenc csukázó helyem,jó kis mellék ág.Alap esetben ilyenkorra már jó 10-15 kg csuka figyel a fagyiba.Most 10 centis a víz!
Aztán ott van az a globális térkép!
Sok vizünk van,de láthatólag azért elég veszélyes a helyzet,Ha rátennénk egy katonai rácsot,lehetne látni hol érdemes területet venni,elfoglalni.Gondoljátok el ezt 15 év múlva!Lehet mi is sétálunk északra?
Apropó séta!
Nézitek ezeket a képeket?Ugyan olyan emberek mint mi és ugyan úgy gondolkodnak!
Mit tennénk ha mi lennénk ott és a faluban lévõ okostelóra jönnének a képek,a már Európába eljutott emberektõl.
-"Nézd má vazze,ezek tiszta vízzel húzzák le a xart!"
-" nézd má vazze ez mi?Így néz ki egy folyó?Duna?Ez meg a Balaton?Ennyi víz nincs is!"
Tudjátok ilyenkor én is a földhöz bacnám a rozsdás vödröt és haza mennék -" Anya pakoljál,sétálunk egyet!"
Kétsége ne legyen senkinek,hogy egy történelmi,egy új korszak részesei vagyunk!
BragBOL
10-05-2015, 05:24 AM
Legalább a felére, de akár (terménytõl függõen) negyedére lehetne csökkenteni a növénytermesztés vízfogyasztását!!!
ÉS! a módszer mellékhatása, hogy kevesebb vagy semmi mûtrágyát kell kiszórni!!!
Ehhez ki kell fejleszteni egy mulcsozógépet, de mégjobb lenne a kisparcellás mezõgazdaság bevezetése.
Valamint be kell hálózni erdõsávokkal a nagy földeket!
mmilan21
10-05-2015, 07:31 AM
Legalább a felére, de akár (terménytõl függõen) negyedére lehetne csökkenteni a növénytermesztés vízfogyasztását!!!
ÉS! a módszer mellékhatása, hogy kevesebb vagy semmi mûtrágyát kell kiszórni!!!
Ehhez ki kell fejleszteni egy mulcsozógépet, de mégjobb lenne a kisparcellás mezõgazdaság bevezetése.
Valamint be kell hálózni erdõsávokkal a nagy földeket!
És ez Afrikában is mûködik... :
Angol hanggal és felirattal: https://www.youtube.com/watch?v=wezxNnkcsW8
BragBOL
10-05-2015, 08:59 AM
"Hazánk síkvidéki erdõségeinek fokozatos kiirtása, folyóinak szabályozása és kiterjedt belvizeinek lecsapolása gyarapította ugyan a szántóföldek területét, a talaj vízellátottságára azonban kedvezõtlenül hatott. A kevés' és nem megfelelõ eloszlású csapadék, a tartósan fúvó szelek erõs párologtatása gyakori szárazságot, növény- termelésre kedvezõtlen éghajlati és termõhelyi viszonyokat teremtett. A fátlan síksá- gon akadálytalanul végigszáguldozó szelek talajromboló ereje utat nyitott a futó- homok, a sivatagosodás terjedésének. A szárazság fokozódása a káros nátriumsók erõsebb felhalmozódására és a talajszerkezet elromlására vezetett. így alakultak ki Alföldünk szikes pusztaságai. Ezekre a jelenségekre meteorológusainkon és talaj- tudósainkon kívül erdészeink is felfigyeltek. Alföldfásításunk és erdõgazdaság-poli- tikánk gazdag irodalma mutatja, hogy hányszor emeltek szót az alföldi leromlott éghajlati és termõhelyi viszonyok megváltoztatása és rendszeres alföldfásítás alkalma- zása érdekében"
http://www.erdeszetilapok.hu/?page=arch_view&id=40237
1952 -ben íródott!!!
Bocs talán nem pont ide kellett volna tennem :)
GAZDA
10-05-2015, 02:45 PM
Most látom, hogy mindenki jó helyen lakik csak nekem jutott sivatag? :-((((
Akkor séta !?
GAZDA
10-05-2015, 05:30 PM
Akkor séta !?
Nem teljesen! :-) Én ismerem a vízlelõ helyeket. Jó dolog az ha kevés a szomszéd. :-D
mmilan21
10-05-2015, 07:05 PM
Nyugalom. :) Én konkrétan 200 km-t utaztam oda és vissza is, hogy megnézhessem a Tisza tavat.
A Szalajka völgyben is voltam már osztálykiránduláson még 2007 tavaszán. Akkor "csak" 350 km-t kellet utazni oda és vissza is.
Itt egy saját kép a híres Fátyol vízesésrõl 2007-bõl, ha már vízi világ:
http://i.imgur.com/v2nGPG4.jpg
st.jimmy
10-05-2015, 07:34 PM
Nyugalom. :) Én konkrétan 200 km-t utaztam oda és vissza is, hogy megnézhessem a Tisza tavat.
A Szalajka völgyben is voltam már osztálykiránduláson még 2007 tavaszán. Akkor "csak" 350 km-t kellet utazni oda és vissza is.
Itt egy saját kép a híres Fátyol vízesésrõl 2007-bõl, ha már vízi világ:
http://i.imgur.com/v2nGPG4.jpg
Elég dzsuvásnak tûnik a meder, mi volt akkor? :O
mmilan21
10-05-2015, 08:21 PM
Elég dzsuvásnak tûnik a meder, mi volt akkor? :O
Tavasz vége. Május 25.
Mohás volt a kõzet, de a víz tiszta volt. Elõtte volt azt hiszem egy esõs idõszak.
st.jimmy
10-06-2015, 03:55 PM
Tavasz vége. Május 25.
Mohás volt a kõzet, de a víz tiszta volt. Elõtte volt azt hiszem egy esõs idõszak.
Jóval nagyobb mohás köveket, jóval nagyobb vízhozammal másztunk a szigetközben a hallépcsõnél :D életveszélyes, de jó buli :D
Csak hogy ON is legyek, a szigetköz is egy érdekes vízi paradicsom, prepper szempontból az mit jelent, hogy erõsen szabályozott a vízállás? ráadásul, ha jól tudom Szlovákia szabályozza... A Duna vízszintje jóval az ágrendszeré alatt van. Lehet, hogy egy komolyabb összeomlásnál minimumra ürül az egész? Sártenger? Vergõdõ halak? Mi lesz ott? Lehet, hogy pokol az arra bújónak, lehet, hogy paradicsom! Mert ami most ott egy belsõ sziget, azt ha méteres iszap veszi körbe, akkor lehet, hogy tényleg senki és semmi nem fog tudni odamenni, teljes a nyugalom :D