View Full Version : Élet a csatornában
Ihasz Laci
10-28-2015, 11:57 AM
Ezen mar gondolkodtam egy idelye, hogy erdekes tema lehet es talan erdemes rola beszelni.
Elsosorban filmekbol meg gyerekkori elmenyekbol jott az otlet.
Lehetne-e a fold alatti csatorna rendszerben valamifele eletre berendezkedni?
Filmekben mar volt ra pelda de ugye az azert messze van a valosagtol. Meg anno gyerekkent haverokkal neha lementunk a csatornakba korulnezni
meg vaganykodni. Igazandibol nem tudom milyen csatornaba voltunk de nem tunt szennyviz csatornanak. Nem volt budos es patkanyokat se lattunk mint a filmekben. Amolyan szuk alagut szeru volt, neha egy tagabb terrel meg a feljarokhoz kialakitott letrakkal.
Szoval kinek mi a velemenye?
Egeszsegugyileg mennyire kockazatos? Megeri megprobalni vagy tul sok a fertozes veszely?
Lakhatas szempontjabol ki mennyire tartja kivitelezhetonek? Berendezni egy alvohelyet ami ved a hidegtol, esotol, szeltol es csak aludni jarni oda?
Vagy az egesz otlet hulyeseg es folosleges vele foglakozni?
Szia,
Tippem szerint esovizelvezeto csatorna lehetett.
Valoszinuleg nincsenek nagyon tulmeretezve, vagyis egy nagyobb eso eseten teljesen megtellnek.
A kozelmultban is volt nemegy olyan eso, amit nem tudtak azonnal elvezetni.
Ihasz Laci
10-28-2015, 04:14 PM
Szia,
Tippem szerint esovizelvezeto csatorna lehetett.
Valoszinuleg nincsenek nagyon tulmeretezve, vagyis egy nagyobb eso eseten teljesen megtellnek.
A kozelmultban is volt nemegy olyan eso, amit nem tudtak azonnal elvezetni.
hat akkor ennyi volt, ezzel meg is valaszoltad a kerdesem, egy aradas siman kiontheti az embert a berendezett kis lakjabol.
Vagy az egesz otlet hulyeseg es folosleges vele foglakozni?
Mindennel érdemes foglalkozni a prepperkedésnél,túlélésnél szerintem!Nincs olyan,hogy elvetélt ötlet.
Ami szinte bizonyos,hogy a baj ill. szükség a lehetõ legváratlanabb helyzetben és idõpontban fog minket érni.
Biztos,hogy senki nem jelenti be,hogy bombázás lesz két hét múlva kedden 11-kor.Valószínûleg bármilyen helyzet jön improvizálni kell,gyorsan és hatékonyan.Jók a tervek,jók a készülés ,de arra is fel kell készülni,hogy papucsba,max egy edc-vel kell túlélni napokat...akár egy csatornába.
Szerencsés akinek a városa,élõhelye alatt csatorna hálózat,kaf-alagút rendszer van,hálsten ide tartozom én is.
Ismerem is jól,sokszor bejártam már.Memorizáltam a lejáratokat,hogyan lehet bejutni.Nem mintha vonzana a büdös koszos hely,de ha a távolban nagyot villan valami akkor mindegy ,csak minél több beton és föld legyen a fejem felett.
Az is jó ötlet,hogy átgondoljuk mi kell egy ilyen helyen a túléléshez,mindennapokhoz.
Kicsit más mint az erdõ.Már eleve az,hogy mindig sötét van és nincs semmi élelem és tiszta víz!
Ihasz Laci
10-29-2015, 07:44 AM
hat igen. ugye egyreszrol a fold alatti bunkerek mar bizonyitottak, hogy kepesek vedelmet nyujtani. valami ilyesmi szerpkorben a csatorna is szoba kerulhet. ez amolyan idieig oraig tarto lehetoseg, gyorsan lemenekeulni ha tortenik valami es utana elojonni.
de vajon ki lehetne-e huzni honapokat esetleg eveket odalenn? mondjuk lepicelni a felhalmozott keszleteket, van elelem es viz.
mennyire birna ki az ember a lenti eletet a bezartsagot meg mindazt ami a csatorna elettel jar?
Azt tudom hogy valamelyik országban a metróalagutak úgy lettek elkészítve, hogy vészhelyzetben óvóhelynek is használhatók.
A csatornarendszer szerintem elég nedves lehet és mivel oda ömlik mindenféle mocsok is, így elég komoly fertõzésveszélyt is rejthet magában.
Gondolj arra, hogy ha a hajléktalanok nem laknak lent, akkor valószínûleg azért nem mert szerintük se jó, õk meg biztosan tapasztalták már hogy vészhelyzetben hol jó és hol nem jó aludni.
:)
Azt tudom hogy valamelyik országban a metróalagutak úgy lettek elkészítve, hogy vészhelyzetben óvóhelynek is használhatók.
:-)
Az a valamelyik orszag konkretan Magyarorszag. M2 es M3 metrok.
Ha erdekel, irok rola reszletesebben.
Ihasz Laci
10-29-2015, 11:19 AM
A csatornarendszer szerintem elég nedves lehet és mivel oda ömlik mindenféle mocsok is, így elég komoly fertõzésveszélyt is rejthet magában.
Gondolj arra, hogy ha a hajléktalanok nem laknak lent, akkor valószínûleg azért nem mert szerintük se jó, õk meg biztosan tapasztalták már hogy vészhelyzetben hol jó és hol nem jó aludni.
:)
ez egy eleg jo erv a csatorna ellen, ha mar a hajlektalanok se mennek le oda.
bar ott nehezen tudnanak kitol keregetni, ami eleg komoly vissza tarto ero szerintem. ugye estenkent meg azert ok is alszanak valahol, lehet, hogy egy ketto lemegy szunyalni.
tudom ez csak film de azert lehet, hogy volt nemi alapja. szoval a sztalingrad cimu 2vh-s filmben a nemetek es az oroszok harocltak is a csatornakban es meg civilek is menekultek le oda a harcok miatt.
st.jimmy
10-29-2015, 08:59 PM
azt amúgy honnan tudja bárki, hogy a hajlékonyak nem mennek oda?
én láttam valami dokumentum jellegû mozgóképet, hogy mindenféle földalatti bármikbe behúzódgattak, amik egészen csatorna jellegûek voltak
nyilván a jól megtervezett részeknél tuti kiönt az elsõ nagyobb víz, de elhagyott ágak, vagy gyûjtõk egyes részei lehet h játszanak... persze csak azoknak akik immunisak minden mocsokra, pl a hajléktalanok :D
WestBam
10-29-2015, 10:06 PM
Bukarestben mûködik (http://offline.hu/kikapcs/2014/06/a-valodi-pokol-bukarest-utcai-alatt-18)
fater.lajos
11-01-2015, 04:49 PM
A rendszerváltás körül szociális munkásként dolgoztam egy kicsit, na jó nagyobb vidéki városban.
Ne csak csatornában gondolkozzatok. Rengeteg vezetékakna és folyosó van a városokban.
A távhõ vezetékek környéke csuda érdekes és gyakran lakott. Csak a lejárókat kell megtalálni. Volt egy koma aki egy lépcsõházi radiátorig is eljutott, s visszafelé nem ment, úgy kellett kiszedni. Van rengeteg lepukkant régi ház pincékkel és a nagyfaterok által fúrt és azóta elfelejtett átjárókkal. Ezeket gyakran csak egy kamu aknafedél takarja. Ezek ismerete szájról szájra terjed.
A kommunikációs kábelek egy része is alagutakban fut. Úgy csinálták õket, hogy javításhoz mászni lehessen benne. Ezekbe a partizán rejtegetõ alagutakba is beköltöznek. Itt még sokszor villany világítás is van, vagy csinál magának...
Van egy csomó vízóra akna is. Ezekbõl a kapós a nagy, és téliesített. Addig mûködik, amíg észre nem veszik...
Akkor jól emlékeztem hogy van egy olyan ország. :haha:
suuperbus
11-22-2015, 05:20 PM
Két történet jutott errõl eszembe. Az egyik a varsói (vagy krakkói?) mindenesetre lengyel nagyvárosban a II. világháború során a Gestapo elõl a csatornába menekült zsidó családok sorsa. Volt, aki túlélte, de volt segítõjük a csatornamester személyében, aki lengyel volt és vitte nekik az élelmet illetve ide-oda irányította õket ha jöttek a németek.
A másik egy érdekes történet, mostani sztori egy hajléktalanról, aki egész ügyesen szerel, na ebbõl ez jön össze, érdemes megnéznetek!
https://www.youtube.com/watch?v=2BYoPUOXhVA&feature=youtu.be
survivorman
01-23-2016, 05:33 PM
Sziasztok
Magyarországon két féle csatornafedõ van: az egyik egy kör alakú, a másik pedig kocka alakú és rácsos. Mind a kettõ rendes bejárható csatorna alagutat rejt, vagy csak sima vízvezetékeket ?
Elsõsorban a Miskolci csatornarendszer érdekelne, de bármely várossal kapcsolatban szívesen fogadom az információkat.
A "vizvezetek"-nek nincs csatornafedele, mivel az teljesen zart (hiszen semmilyen mergezo/fertozo anyag sem kerulhet az ivovizbe).
A vizoraaknaknak van fedele, de ezek oldal iranyba zartak, vagyis biztos nem ez erdekel teged.
A szennyvizcsatorna fedele altalaban ket kicsi luk kivetlevel zart (kor alaku). Aki belemegy, az szamitson sok-sok bakteriumra.
Az esovizscsatorna fedele altalaban nyitott (negyzet alaku, racsos), hogy bele tudjon folyni sok esoviz. Aki belekoltozik, az egyreszt reszlegesen se torlaszolja el (hogy ne ontse el az utcat a viz egy nagyobb esozeskor), masreszt szamitson arra, hogy nagy esozeskor rengeteg viz lesz benne (neha szinultig megtellik).
A mellekagak atmeroje jellemzoen kicsi (joval kisebb, mint hogy beleferjen egy ember).
survivorman
01-24-2016, 01:03 PM
Én ilyesmi szennyív/esõelvezetõ csatornákra gondolok:
http://www.museumofthecity.org/wp-content/uploads/2014/03/Rome-Sewer.jpg
Magyarországon is ilyenek a szennyvíz vagy a esõvízcsatornák ?
mmilan21
01-24-2016, 02:14 PM
Nincs vagy csak elvétve.
Esetleg elhagyatott létesítményekben lehetnek ilyen alagutak/csatornák ahová be tud jutni az ember.
Inkább barlangokat, elhagyott földalatti építményeket/pincéket lehet találni Magyarországon.
A környékemen nincs barlang(Alföld közepe), de tudok egy óriási elhagyatott üres pincérõl ami kb. 200 négyzetméteres. Oda egy kisebb hadsereg is beférne. :)
st.jimmy
01-24-2016, 05:57 PM
Lehet arról a pincérõl más is tud :D
De ez a csatornákkal és egyéb járatokkal kapcsolatban is felmerül! Meg aztán ott van a természet nem mindenkinek való topic is (bár az elmúlt évben nem olvastam) jelentõs igazságtartalommal
Itt latszik, hogy milyen volt/milyen lett az egyik csatorna: https://www.youtube.com/watch?v=UX_ojoLI8X8
mmilan21
01-25-2016, 08:05 AM
Itt latszik, hogy milyen volt/milyen lett az egyik csatorna: https://www.youtube.com/watch?v=UX_ojoLI8X8
Akkor ezek szerint vannak ember magasságú csatorna szakaszok, csak nem érdemes oda lemenni mert meg lehet fulladni, fertõzéseket összeszedni és az esõvíz is kiöntheti az embert.
fater.lajos
01-31-2016, 04:10 PM
A helyszínen kell kivizsgálnod. Pl itt: http://www.nagyvenyim.hu/vizikozmutarsulat/terkep.jpg
nevko
05-04-2016, 02:48 PM
Kedves bel!
Érdekelne!!!
Szia,
A hideghaboruban az volt az elkepzeles, hogy haboru eseten akit lehet, azt elkuldenek Budapestrol (meglepo modon Magyarorszag legertekesebb dolgai a hideghaboruban a Duna hidak, es mivel ebbol Budapesten van a legtobb, ezert ezt nagy erovel tamadtak volna), vagyis pl. az osszes gyerek elkerul innen, es persze veluk egyutt az osszes tanar is.
Azonban (akkor meg) tele volt Budapest fontos gyarakkal, amiket nem kivantak bezarni, ezert jelentos lakossag maradt volna a fovarosban tovabbra is, akiknek valami vedelemre volt szukseguk.
Ide tartoznak a regi pincek (ezeknek mar a 30-as evekben is kotelezo volt kibirniuk a romterhet, vagyis kozvetlenul bennuk robbano bombatalalatot ugyan nem, de a felettuk levo hazat lerombolo bomba hatasat igen), minden modern haz ovohellyel epulhetett csak, sok munkahelyen is volt ovohely.
De a legnagyobb polgati vedelmi objektum a 2 metro (M2, M3).
Nagyon okosan minimalis koltsegbol epitettek meg ezeket ovohelynek, szinte csak az ajtok kerultek penzbe!
Ugyanis elsodlegesen a metroszerelvenyek HELYETT helyeztek volna el az embereket.
Vagyis legiriado eseten aramtalanitjak a vonalakat, a tomeg leozonlik a metroallomasokon keresztul a sinekre.
Majd hatalmas ajtokkal le zarjak a metroallomasokat, illetve a metroallomasok kozott szinten igen komoly ajtokkal szakaszoljak azt (ez kulonosen fontos a Duna szintje alatt, hiszem egy esetleges folyami talalat eseten vedeni kell az elarasztastol a vonalat). Jopar eve meg rendszeresen gyakoroltak a metro dolgozoi az ajtozarast (ez nem egyszeru, hiszen elso lepeskent fel kell szedni az ajto utjaban talalhato sint!) Gondolom, az elmult par evben Polgari Vedelem osszeomlasaval ez a tudas is megszunt.
Minimalis mennyisegu sajat (vizmutol fuggetlen) kuttal rendelkeztek, amivel epp-hogy eleg mennyisegu, epp-hogy elfogadhato minosegu ivovizet tudnak adni a bent levoknek, illetve kis mennyisegu WCvel is rendelkeztek.
Volt levegoszures is, hatalmas aktiv szenes szurok voltak (egyenkent mint egy kisebb hordo), amikkel egy rovid ideig tudtak szurni a levegot (hatalmas kapacitas kellett volna hosszabb idore).
Aramellatast egyreszt az biztositotta, hogy az orszag szamos pontjarol lehet a metrot taplalni (kis tulzassal, ha az orszag barmelyik reszeben van aram, akkor a metroban is van), masreszt a szellozteto-veszvilagito berendezeseket hatalmas sajat generator(ok) is ellattak. Bekeidoben viszonylag keves uzemanyaggal (par orara eleg).
Most hirtelen ennyi jutott az eszembe, sajnos fotozni nem lehetett.
ui. nem teljesen ide tartozik, de eszembe jutott: a NATO europai eroi sokkal gyengebbek voltak, mint az oroszok, ezert magatol ertetodo modon mindenki arra keszult, hogy az oroszok fognak tamadni, pontosabban a Varsoi Szerzodes, aminek mi is a tagjai voltunk. Ezert klasszikus ertelemben vett tamadastol nem kellett felteni az orszagot, viszont azzal szamolni kellett, hogy a NATO orszagok elemi erdeke, hogy lassitani tudjak a tamadast. A Del-Europai iranyban ennek a legjobb modja a Duna hidak pusztitasa lett volna, mivel igy ha nem is megakadalyozzak, de hatasosan lassitjak az elorenyomulast. A orszagban szinte kizarolag ezeket a hidakat tamadtak volna, persze atom fegyverek bevetesevel. Es ezert volt az orszagban rengeteg pontonhidpeito ezred, hogy csokkentsek az elparolgott hidak okozta lassulast.
Bel
fater.lajos
05-05-2016, 10:26 AM
Bel!
A metró alagútjait, mindenki betervezte óvóhelynek. Keleten és nyugaton is. Hosszú távú ott-tartózkodásra a légcserélõ nem volt alkalmas. Az csak idõ meghosszabbításra alkalmas ezekben az óvóhelyeken. Van rá módszer hogy kiszámolják hány embernek hány óráig van ott levegõ, aztán kampec.
Vitatkozom is veled!
Nem azért voltak hidász alakulatok nagy számban mert a Duna hidakat akarták kiváltani. Egy polgári híd használata kockázatos. Eleve beépítették a robbantó üregeket. Átvonulás elõtt tûzszerészekkel ellenõrizni fél-egy nap? Az átvonuló erõk könnyen számolhatóak. Egy harckocsi zászlóaj 31 harckocsi, 3 harckocsi vontató meg még vagy ötven egyéb jármû. A legnagyobb Duna hídra egyszerre hány tankot mernél ráereszteni hadi helyzetben? Milyen jó kis koncentrált célpont.http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2016/04/10/napi_erdekes_224
No, ez egy békés kép egy zászlóaj nehéz gépeirõl...
Szóval, a sereg csak a saját hídját használja hadi helyzetben. Keletre is meg nyugatra is...
törölt tag -gl
11-09-2017, 11:15 PM
https://www.youtube.com/watch?v=2BYoPUOXhVA
Egyébként gyakran hallani olyan híreket, hogy elhagyott pincéket, vagy alagutakat találnak meg, általában úgy, hogy ezek beomlanak. Kíváncsi lennék, hogy a természetben barlangokat, vagy egyéb dolgokat nem lehet-e e találni mondjuk valamiféle talajradarral vagy más feltárási módszerrel. A barlang téma engem is nagyon érdekel.
Egyébként egy ideje a balatonnál bérelek egy présházat és télen elég jó túlélõ környezet lehet, mert gyakorlatilag üres az egész mint a sír, és a legtöbb létesítmény (kempingek, strandok) nincsenek úgy védve mint egy nagyvárosi akár parkolóház, vagy építési terület, teljesen átjárható. Egyik télen valamelyik strand öltözõjébe jutottam be és ott ücsörögtem néhány óráig, egy pisszenést sem lehetett hallani csak a helyi állatok hangját akik ilyenkor kimozdulnak a partra.
Tökéletes.
Ha szezonon kívül (szeptembertõl áprilisig) történik valami tejjel mézzel folyó kánaán lehet túlélés szempontjából.
Zöld Október
02-21-2018, 08:09 AM
Vízépítésben, valamint víziközmû-építésben voltam 4 évig mûvezetõ. Minden eszembe jut a csatornáról, csak az élet nem. :) Még ideiglenesen sem.
Alpha
02-21-2018, 10:26 AM
https://www.youtube.com/watch?v=2BYoPUOXhVA
Egyébként gyakran hallani olyan híreket, hogy elhagyott pincéket, vagy alagutakat találnak meg, általában úgy, hogy ezek beomlanak. Kíváncsi lennék, hogy a természetben barlangokat, vagy egyéb dolgokat nem lehet-e e találni mondjuk valamiféle talajradarral vagy más feltárási módszerrel. A barlang téma engem is nagyon érdekel.
Egyébként egy ideje a balatonnál bérelek egy présházat és télen elég jó túlélõ környezet lehet, mert gyakorlatilag üres az egész mint a sír, és a legtöbb létesítmény (kempingek, strandok) nincsenek úgy védve mint egy nagyvárosi akár parkolóház, vagy építési terület, teljesen átjárható. Egyik télen valamelyik strand öltözõjébe jutottam be és ott ücsörögtem néhány óráig, egy pisszenést sem lehetett hallani csak a helyi állatok hangját akik ilyenkor kimozdulnak a partra.
Tökéletes.
Ha szezonon kívül (szeptembertõl áprilisig) történik valami tejjel mézzel folyó kánaán lehet túlélés szempontjából.
Az alföldön egy nagy tó mellett van nyaralónk! (Néhány száz nyaraló van "kis várossá" tömörülve. Aszfaltozott, közmûvesített utcák)
Télen több alkalommal is szoktunk menni, megnézni, hogy minden rendben van-e.
Én se szoktam mozgást tapasztalni, szinte teljesen kihalt a vízpart. Viszont mivel szezonális épületekrõl van szó, így nem valószínû, hogy sok étel van otthagyva bennük. A másik meg az, hogy fûtés sem megoldott ezek az épületek egy részében.
Én akkor választanék télen vízparti ingatlant, ha bújkálnom kellene valaki(k) elõl.
Parasztcipo
03-24-2018, 03:12 PM
Nem értek hozzá, de van ismerõs aki ezzel foglalkozik. Geofizikus. Létezik hozzá mûszer, de fogalmam sincs, hogy milyen hatékonyságú vagy pl. milyen árban van:) Az viszont biztos, hogy csak szakembernek van értelme ilyesfajta feltárással foglalkoznia, õ több területen is kiválóságnak számít. Legközelebb ha találkozunk, megkérdezem mi a mûszer neve, és akkor akit érdekel rá tud keresni.
Érdekes még, hogy sokszor megjelenik hírekben, hogy a piramisokban lehet találtak rejtett kamrát röntgen módszerrel. De aztán sosem mondják biztosra. Valószínûleg túl vastagok a kövek bármi komolyabb mérésre, mert anyagi fedezetük tuti van a legjobb cuccokra.
törölt tag -gl
05-20-2019, 01:32 AM
Nem értek hozzá, de van ismerõs aki ezzel foglalkozik. Geofizikus. Létezik hozzá mûszer, de fogalmam sincs, hogy milyen hatékonyságú vagy pl. milyen árban van:) Az viszont biztos, hogy csak szakembernek van értelme ilyesfajta feltárással foglalkoznia, õ több területen is kiválóságnak számít. Legközelebb ha találkozunk, megkérdezem mi a mûszer neve, és akkor akit érdekel rá tud keresni.
Érdekes még, hogy sokszor megjelenik hírekben, hogy a piramisokban lehet találtak rejtett kamrát röntgen módszerrel. De aztán sosem mondják biztosra. Valószínûleg túl vastagok a kövek bármi komolyabb mérésre, mert anyagi fedezetük tuti van a legjobb cuccokra.
Kiderült már valami info hogyan lehet ilyen üregeket felfedezni?