View Full Version : Élelem gyûjtögetés a természetben
Így éld túl 2016-ot, ha netán eljönne a régóta várt világvége!
http://444.hu/2016/01/02/igy-eld-tul-2016-ot-ha-netan-eljonne-a-regota-vart-vilagvege
Unicornis
01-03-2016, 11:11 AM
Aki ezt írta egy komplett idióta! A hozzászólók nagy része is az.
Persze van benne néhány evidencia, de a többi nettó baromság.
Ez a félkegyelmû kiküldené a túlélõket az erdõbe meghalni, családostul.
A cikkíró olvasott már valamit a témában, és most mint "szakértõ" írogat.
Persze ha, viccnek szánja az egészet akkor érthetõ, de akkor a preppereket cikizi ki a cikkel.
Ez a félkegyelmû kiküldené a túlélõket az erdõbe meghalni, családostul.
Én is nagyot néztem mikor olvastam. Nagyon keveri a dolgokat, de õ az aki osztja az észt. :haha:
Ihasz Laci
01-06-2016, 01:31 PM
mondjuk abban egyet ertek vele, hogy egy ilyen szinte teljes merteku nepesseg kihalas eseten nem jo egyedul bilyongani egy varosban.
viszont a termeszetben sem olyan hu de jo am. foleg ha gyujtogetesbol akarja fenn tartani magat ahogy irta ,, Mert bár lesz szó állatok elejtésérõl, gyûjtögetni sokkal egyszerûbb.'' az biztos, hogy egyszerubb viszont a gyujtogetes 3 nagy hatranya:
1, szezonfuggo.
2, ismeret igenyes. egy novenyhatarozobol nem fogod megtanulni, hogy mi az eheto es mi nem. ahhoz tobb tapasztalat es tudas kell!
3, energiapocsekolas. nem tudsz annyi mindent gyujtogetni amibol annyi energiat nyersz ki mint amennyit a gyujtogetesbe belefektettel!
en szemely szerint keresnek egy elhagyott tanyat vagy preshazat es ott kezdenem ujra. akar mennyire is szeretem a termeszetet es gyakorolni a tulelest a termeszetben azert nem szeretnek egy vadaszo-gyujtogeto eletmodot elni.
en szemely szerint keresnek egy elhagyott tanyat vagy preshazat es ott kezdenem ujra. akar mennyire is szeretem a termeszetet es gyakorolni a tulelest a termeszetben azert nem szeretnek egy vadaszo-gyujtogeto eletmodot elni.
Ott a pont!
3, energiapocsekolas. nem tudsz annyi mindent gyujtogetni amibol annyi energiat nyersz ki mint amennyit a gyujtogetesbe belefektettel!
Ez így nem teljesen igaz!a kettes pontban mondtad meg a frankót.Ha most a hóban elmennék sétálni itt ,a belvárosban,fél óra alatt összeszednék csak a növényekbõl egy napi kaját.Hát még az erdõben...!
Ott van a kaja mindenhol,csak látni kell!
Ihasz Laci
01-06-2016, 07:30 PM
Ott a pont!
Ez így nem teljesen igaz!a kettes pontban mondtad meg a frankót.Ha most a hóban elmennék sétálni itt ,a belvárosban,fél óra alatt összeszednék csak a növényekbõl egy napi kaját.Hát még az erdõben...!
azt nem tudom, hogy hol laksz de az biztos, hogy az erdoben fel lelheto novenyi eredetu kajak nagyon keves energiat adnak. a gyujtogetes az egy egesz napos elfoglaltsag es nem sok energiat lehet vele nyerni.
foleg itt angliaban, nagyon ritkan talalok eheto novenyeket az erdokben.
Dream_walker
01-07-2016, 08:02 AM
Mostanában nézzük a river cottage sorozatot, nem tudom, hogy mennyi a "filmes módszer" a dologban, de a csávó gyakran megy ki a környékére az erdõbe kaját gyûjteni, és jól szokott menni neki.
Ihasz Laci
01-07-2016, 09:24 AM
Mostanában nézzük a river cottage sorozatot, nem tudom, hogy mennyi a "filmes módszer" a dologban, de a csávó gyakran megy ki a környékére az erdõbe kaját gyûjteni, és jól szokott menni neki.
azt a sorozatot nem ismerem. az tuti, hogy nem egy kornyekre jarunk kajat gyujreni:)
de ha talal is egy csomo mindent azoknak igen keves az energie erteke.
felesegem szokott ilyen meregtelenito napokat tartani meg egeszsegesen taplalkozni. nehe hagyom, hogy rabeszeljen engem is:)
egyszer ket napig ettem zoldseget, gyumolcsot. mindig ehes voltam es egesz nap ennem kellet. egy mai atlag ember energiaszuksegletet nagyon nehezen lehet nyers novenyfelekkel fedezni. foleg ha meg tulesz is kozben amihez meg tobb energie kell!
nem azt mondom, hogy lehetetlen de nagyon nehez dolog, foleg telen.
azt nem tudom, hogy hol laksz de az biztos, hogy az erdoben fel lelheto novenyi eredetu kajak nagyon keves energiat adnak. a gyujtogetes az egy egesz napos elfoglaltsag es nem sok energiat lehet vele nyerni.
Az,hogy valakinek nem sikerül az nem baj!Gyakorolni kell,figyelmesen járni-kelni,akár könyveket vagy tapasztalt terészetjárók tanácsait kikérni és elfogadni.
Amit a "kedvedért" :D kutyázás közben,itt a városban összeszedtem. Mogyoró,dió,rigómeggy,tyúkhúr,mácsonya és fenyõ hajtás.Némi csipkebogyó,ami még nem rohad.A máj mellé van salátám,teám és holnap sütök sütit.Nem volt fél óra sem!;)
Ihasz Laci
01-07-2016, 07:59 PM
Az,hogy valakinek nem sikerül az nem baj!Gyakorolni kell,figyelmesen járni-kelni,akár könyveket vagy tapasztalt terészetjárók tanácsait kikérni és elfogadni.
Amit a "kedvedért" :D kutyázás közben,itt a városban összeszedtem. Mogyoró,dió,rigómeggy,tyúkhúr,mácsonya és fenyõ hajtás.Némi csipkebogyó,ami még nem rohad.A máj mellé van salátám,teám és holnap sütök sütit.Nem volt fél óra sem!;)
es megis hany kilot sikerult belouk osszeszedned amivel jol is laksz meg eled energiat is ad?
es megis hany kilot sikerult belouk osszeszedned amivel jol is laksz meg eled energiat is ad?Mindig van nálam kakis zacsi,úgyhogy összeszedek dolgokat.Nem tudom hány kalória,de több mint a semmi--ami ugye nem hátrány,ha túlélõ szituba kerülnénk ;)----A dióval,mogyoróval.csipkebogyóval egy zacsi tele lett,a másik a salátának(tegnap megettem,fokhagymás,tejszínes mártással vacsorára) valóval.Ma feltöröm õket és tésztába keverem sütinek.
De nem is az a lényeg,hanem a nyitott szem(hogy tudd hol van és akár a hó alatt is megtaláld).a tapasztalat és a jó érzés,hogy ezt "én találtam és sikerült!"
Zacskóbicska
01-08-2016, 06:35 AM
Nincs. Ami potenciálisan lehetne, ahhoz meg nem férsz hozzá és több energiába kerülne megszerezni, mint amennyit kinyersz belõle.
Javaslat:
7 nap - letesztelni - blogot írni belõle, fényképes illusztrációval
:beer:
Ihasz Laci
01-08-2016, 07:11 AM
Mindig van nálam kakis zacsi,úgyhogy összeszedek dolgokat.Nem tudom hány kalória,de több mint a semmi--ami ugye nem hátrány,ha túlélõ szituba kerülnénk ;)----A dióval,mogyoróval.csipkebogyóval egy zacsi tele lett,a másik a salátának(tegnap megettem,fokhagymás,tejszínes mártással vacsorára) valóval.Ma feltöröm õket és tésztába keverem sütinek.
De nem is az a lényeg,hanem a nyitott szem(hogy tudd hol van és akár a hó alatt is megtaláld).a tapasztalat és a jó érzés,hogy ezt "én találtam és sikerült!"
mielott felre ertjuk egymast. en nem azt mondtam, hogy lehtetlen dolog a gyujtogetesbol megelni hanem azt, hogy nagyon nehez.
mert: 1,szezon es 2, ismeretfuggo valamint 3, energia igenyes dolog a gyujtogetes es nem sok energiat nyersz a begyujtott dolgokbol.
az olajos magvak adjak a legtobb energiat. mogyorobol kb 500 szemet kell megenni, hogy 2800kcal energiat kapj. ami eleg egy napra viszont rengeteg idobe telik begyujteni es megenni ennyi mogyit:) a tobbi eheto dolog pedig ennel csak kevesebb energiat ad. ami azt jelenti, hogy a gyujtogetesre meg tobb idot kell forditani es az evesre is.
a mondandomnak az volt a lenyege, hogy a cikk iroja azt mondta, hogy gyujtogetsbol fenn tudja magat tartani es en erre reagaltam az elso kommentel miszerint ez egy marha nehez dolog csak es kizarolag erdei eheto dolgok gyujtogetesebol eletben maradni.
a gyujtogetest en amolyan kiegeszito dolognak tartom, de nem alapoznam ra az eletben maradasomat.
mielott felre ertjuk egymast. en nem azt mondtam, hogy lehtetlen dolog a gyujtogetesbol megelni hanem azt, hogy nagyon nehez.
mert: 1,szezon es 2, ismeretfuggo valamint 3, energia igenyes dolog a gyujtogetes es nem sok energiat nyersz a begyujtott dolgokbol.
az olajos magvak adjak a legtobb energiat. mogyorobol kb 500 szemet kell megenni, hogy 2800kcal energiat kapj. ami eleg egy napra viszont rengeteg idobe telik begyujteni es megenni ennyi mogyit:) a tobbi eheto dolog pedig ennel csak kevesebb energiat ad. ami azt jelenti, hogy a gyujtogetesre meg tobb idot kell forditani es az evesre is.
a mondandomnak az volt a lenyege, hogy a cikk iroja azt mondta, hogy gyujtogetsbol fenn tudja magat tartani es en erre reagaltam az elso kommentel miszerint ez egy marha nehez dolog csak es kizarolag erdei eheto dolgok gyujtogetesebol eletben maradni.
a gyujtogetest en amolyan kiegeszito dolognak tartom, de nem alapoznam ra az eletben maradasomat.
Zacskóbicska ,ott van az !;)
Túlélõ ,lehet megteszem,nem tudom lenne rá igény? Egy ilyen cikkre?
Forestwalker Hát nem könnyû az biztos,de igazad van nem lehetetlen.
Ja igen,mi is a gyûjtögetés?!
Mit is gyûjtögetünk?Nem csak pusztán a növényi eredetû élelmet,hanem mindent ami nem vadászat,csapdázás,vagy halász módszer.
Pl kismadár,tojás,hüllõk,bogarak,lárvák,hangyá k és tojásaik,sõt talán ide tartozik a dögök és az elejtett zsákmányok megszerzése,szóval nem tartom lehetetlennek megélni belõle.
A másik amit figyelembe kell venni!
sem az állatok ,sem õseink nem ültek a tojásaikon,amikor még ez az életforma volt a divat,hanem vándoroltak,a jó helyek és az elviselhetõ klíma után.Pl ilyenkor értelmetlen ezen a területen élni,délre kell menni(ill.már ott kell lenni ),tavasszal pedig vissza.
Sokat emlegetem a mobilitást,mint túlélési stratégiát!
Mindenkinek egyfajta sorrendet kell megtanulnia,amikor prepperkedésre,természetben való túlélésre és egyáltalán a túlélésrõl szeretne tudni valamit.
Kezdjétek a nehézzel és a legkönnyebb a vége!
Könnyû egy csilliárdos,birtokon túlélni ahol tonnaszám a konzerv,ezrével az állat és egy falunyi ember van dolgozni.
Na de ha ez valamiért nem lesz,vissza kell tudni lépni,aztán megeshet onnan is és így tovább.
A végén eljuthattok oda, amikor csak egy bicska mard+egy doboz gyufa+meg a ruhád,
Ezt is meg kell tudni oldani! Ja van még egy cuccotok,a fejetekbe a tudás,amit nem visz el az árvíz és a rabló sem!
Ihasz Laci
01-08-2016, 07:05 PM
Zacskóbicska ,ott van az !;)
Túlélõ ,lehet megteszem,nem tudom lenne rá igény? Egy ilyen cikkre?
Forestwalker Hát nem könnyû az biztos,de igazad van nem lehetetlen.
Ja igen,mi is a gyûjtögetés?!
Mit is gyûjtögetünk?Nem csak pusztán a növényi eredetû élelmet,hanem mindent ami nem vadászat,csapdázás,vagy halász módszer.
Pl kismadár,tojás,hüllõk,bogarak,lárvák,hangyá k és tojásaik,sõt talán ide tartozik a dögök és az elejtett zsákmányok megszerzése,szóval nem tartom lehetetlennek megélni belõle.
A másik amit figyelembe kell venni!
sem az állatok ,sem õseink nem ültek a tojásaikon,amikor még ez az életforma volt a divat,hanem vándoroltak,a jó helyek és az elviselhetõ klíma után.Pl ilyenkor értelmetlen ezen a területen élni,délre kell menni(ill.már ott kell lenni ),tavasszal pedig vissza.
Sokat emlegetem a mobilitást,mint túlélési stratégiát!
Mindenkinek egyfajta sorrendet kell megtanulnia,amikor prepperkedésre,természetben való túlélésre és egyáltalán a túlélésrõl szeretne tudni valamit.
Kezdjétek a nehézzel és a legkönnyebb a vége!
Könnyû egy csilliárdos,birtokon túlélni ahol tonnaszám a konzerv,ezrével az állat és egy falunyi ember van dolgozni.
Na de ha ez valamiért nem lesz,vissza kell tudni lépni,aztán megeshet onnan is és így tovább.
A végén eljuthattok oda, amikor csak egy bicska mard+egy doboz gyufa+meg a ruhád,
Ezt is meg kell tudni oldani! Ja van még egy cuccotok,a fejetekbe a tudás,amit nem visz el az árvíz és a rabló sem!
volt az alone cimu tulelo musor londonercsecse es en linkeltuk egy egy ket epizodjat.
a lenyeg, hogy egy eszak amerikai erdobe 10 tulelo kezdte a musort es kieseses alapon ment a jatek. a gyoztes ha jol emlekszem 42 napot toltott az erdoben.
akik sokaig bent maradtak mind a viz parton probalkoztak elelem szerzessel. a halaszat volt a fo elelemforassuk de mellete gyujtogettek ok is meg csapdaztak is. de a gyujtogetes az csak olyan mellekes volt nekik. a fo elfoglaltsaguk a halaszat melett.
ez azert nagyon eghajlat fuggo is. egy tropusi eghajlaton ugye sokkal tobb mindent lehet talani es szinte egesz evben. minnel eszakabbra megyunk annal kevesbe szerepel a gyujtogetes a napi listan es a vadaszat vaeszi at a foszerepet.
mifelenk szerintem egy erdei tulelos helyzetben 70-30% oszlana el az elelembeszerzes a vadaszat/halaszat javara a gyujtogetessel szemben.
kell salata is a hus melle:)
GAZDA
01-08-2016, 07:56 PM
Inkább 90-10% az reálisabb! Vagy 80% tárolt élelem 19% vadászat 1% gyûjtögetés. Le kell tárolni élelmet aki erdõben/tanyán él mindenki ezt teszi. Most már csak néhány bogyó van ami ehetõ az erdõbe és ilyen hidegben az nagyon kevés.
Ihasz Laci
01-08-2016, 09:45 PM
Inkább 90-10% az reálisabb! Vagy 80% tárolt élelem 19% vadászat 1% gyûjtögetés. Le kell tárolni élelmet aki erdõben/tanyán él mindenki ezt teszi. Most már csak néhány bogyó van ami ehetõ az erdõbe és ilyen hidegben az nagyon kevés.
b@sszus ez az elso hozza szolasod amiota irogatunk egymasnak es nem kotekszel velem es en is egyet ertek a kommenteddel!
emberek itt csoda tortent!!! :))))
Buckalako
01-09-2016, 09:20 AM
Aki szerint megoldás a gyûjtögetés, esetleg segíthetne nekik is:
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/foldi-pokol-sziriaban
Van egy másik dolog is ezzel kapcsolatban. Ha már annyira nincs étel, akkor mások is gyûjtögetni fognak. Pontosabban szólva letarolnak mindent. Ha meg az a helyzet, akkor nagyon rövid idõn belül nem marad semmi és nem lesz mit begyûjteni. :-(
Én vadászatnál is erre gondoltam. Oké, valami gond lenne és vadásznék. Persze, de akkor az egész város vadászna és mennyi idõbe telne míg az összes vad eltûnne? 1 nap? 2 nap? Ugyanez igaz lehet a gyûjtögetésre is.
Van egy másik dolog is ezzel kapcsolatban. Ha már annyira nincs étel, akkor mások is gyûjtögetni fognak. Pontosabban szólva letarolnak mindent. Ha meg az a helyzet, akkor nagyon rövid idõn belül nem marad semmi és nem lesz mit begyûjteni. :-(
Én vadászatnál is erre gondoltam. Oké, valami gond lenne és vadásznék. Persze, de akkor az egész város vadászna és mennyi idõbe telne míg az összes vad eltûnne? 1 nap? 2 nap? Ugyanez igaz lehet a gyûjtögetésre is.
Hát bennem is felmerülnek ilyen "eretnek" gondolatok.
Mások is túl akarnak élni és mások is ügyesek nem csak mi prepperek. :cry:
persze a képzeletbeli dogma azt írja,hogy pánik lesz fosztogatás zûrzavar és minden hülye a lapostévékkel rohangál haza.Ja meg a városiak úgy simán éhen halnak! mert hát ugye mindenki ilyen engedelmes éhenhaló!:haha:
Na de van pár bibi!
Egy "élelmes" fosztogató pár perc alatt többet rak a kosaraiba,mint én évek alatt keservesen összegyûjtöttem,aztán jót röhög rajtam,hogy Õ hónapokkal tovább húzza.
Mire a falusi prepper tûzifa készlete kifogy,amit évek óta gyûjtöget és kimenne egy kis utánpótlásért,addigra az egész faluba tele minden porta tûzifával,az erdõbe meg csak gomba nõ.
De csitt,ezt csak gondoltam,nem írom ide.
Ihasz Laci
01-09-2016, 10:14 AM
Aki szerint megoldás a gyûjtögetés, esetleg segíthetne nekik is:
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/foldi-pokol-sziriaban
raadasul ezek az emberek az igazi sziriai menekultek csak szerencsetleneknek meg eselyuk sincs nagyon a menekulesre.
az a sok szemet szarhazi ingyenelo meg jon a segelyekert meg az ingyenlakasert.
fater.lajos
01-09-2016, 01:08 PM
Ha csak gyûjtögetsz itt nálunk, akkor éhen halsz.
Gyûjthetõ fõzeléknek való növények környezetünkben, és szerintem:
Erdei mályva
Árva fehér csalán
Csípõs csalán
Gombák (amibõl azt is meg fogod enni, amit most a gombavizsgáló kiszed most mert nincs rajta a jegyzékén, vagy nagyobb mennyiségben mérgezõ)
Százszorszép
Fekete nadálytõ
Kutyatej
Cickafark
Szurokfû
Martilapu
Medvehagyma
Vad vagy mezei sóska
Piros virágú lóhere, vöröshere
Na ehhez add hozzá, hogy ezekbõl van olyan idõszak amikor egyik sem begyûjthetõ. Nem jogilag, biológiailag.
Ha meg mást gyûjtesz az már nem gyûjtögetés hanem más haszonnövényeinek begyûjtése, ellopása...
ui.: Ha valaki tudja a listát bõvíteni, az írja! Ne fûszernek meg teának, esetleg salátának valókat, hanem olyat ami jelentõs mennyiségû komplexebb tápanyagot ad.
Ha meg mást gyûjtesz az már nem gyûjtögetés hanem más haszonnövényeinek begyûjtése, ellopása...
picikét értelmetlen a mondat!
Amíg nem kell gyûjtögetésbõl megélni,addig "rend"van,mûködik az állam,a gazdaság,a pénznek van értéke,tehát nem kell gyûjtögetni,max hobbiból.
Amikor viszont a fellelhetõ dolgok,élelem összeszedésébõl kell megélni,akkor már nincs intézményi rend,jogállam,törvény,nyilvántartás,sem semmi ami ma garantálja a tulajdon fogalmát.Ha nincs tulajdon,akkor lopás sincsen!
Minden ,mindenkié,ill.az erõsebbé.Sem az állatokat,sem az embereket nem fogja érdekelni,hogy az az almáskert,cseresznyés valamikor kinek a nevére volt írva,ki volt a "tulajdonos". Csak egy darab földdé válik ennivalóval,ami mindenkié és senkié.
A többiben igazad van!De az is igaz,hogy egy bejegyzett és törvények által garantált tulajdon nélküli világban,mindig,mindenhol lesz táplálék.Csak nem ennyi embernek.
Gondoljatok bele,ha már leomlanak a folyó szabályozások,ha nem lesznek az állatok ezrével elgázolva,ha inni lehet a vízbõl és lapáttal halászni,akkor mennyi mindent lehet gyûjtögetni,vadászni,halászni.Kivirul a természet,maga lesz az édenkert.
Addig meg nem kell az erdõben bóklászni,ott a teszkó.
WestBam
01-09-2016, 03:09 PM
Azért itt Mo.-on nem menne a vadászat olyan könnyen. Kell hozzá valami fegyver. Lakosság nagy részének nincs és nem is lesz. Csapdázni fog szerinted? Azt sem tudja hogy kell, max az acélhurkot de ahhoz is kell némi tudás, hogy kiderüljön hol is jár a vad. A városi lakosság nagy része nem képes erre. Ha mégis fogna valamit nem tudná feldolgozni. Légpuskával esetleg pár galamot leszednek. Abból nagy lakoma nem lesz.
Készletezni kell otthonra. Kell fegyver jogszerûen tartva. Kell nyílpisztoly/puska mert az csendes és hatásos. Ismerni kell az ehetõ növényeket és a felismerésen kívül az elkészítésüket. Ezzel már sokat javíthatsz az életminõségeden shtf esetén.
Otthon lehet tartani pár vetõmagot. Nem kell itt bonyolult dolgokra gondolni. Paradicsom, paprika, sóska, spenót, saláta. Nem nagy dolgok de jobb mint a semmi, minimális hozzávalókkal lehet belõlük fõzeléket csinálni vagy simán megenni õket.
Ihasz Laci
01-09-2016, 05:32 PM
egy gazdasagi osszeomlas eseten szerintem az orvadaszok meg a vadaszok biztos nagyon hamar megtizedelnek a vadallomanyt mert keves lenne a hatosag ereje. de nem lenne totalis torvenytelenseg igy azert valamennyi megmaradna a vadallomanybol.
egy teljes osszeomlas eseten valoszinu ezek a vadaszok esz nelkul kezdenenek lelodozni mindent ami mozog az erdoben. aminek a hatasara a vadak elvandorolnanak. oreg fater meselte (vadasz volt), hogy a 2. vh-ban a keleti fronton probaltak vadaszni de semmi nyomat se lattak allatoknak, egyszeruen elvandoroltak bekesebb teruletre. ha tulzasba vinnek a vadaszatot a vadak eltunnenek hamar.
GAZDA
01-09-2016, 08:48 PM
A vadászok egészséges önszelekciója miatt tovább fog tartani a vadállomány. :D
GAZDA
01-09-2016, 08:50 PM
Egyébként nem kötexem veled. Ha nem értek egyet valamivel akkor azt leírom ennyi.
GAZDA
01-09-2016, 08:53 PM
Ez a nyílpuska dolog nem tudom honnan jön???!!! A vadászíjászat külön vizsgához kötött és jó okkal! Még aktív vadásznak is tanulni kell és több 100.000Ft-os felszerelést használnak! Ja és külön terület van íjászoknak mert ahol puskával és technikával vadásznak ott nincs esélye se az íjásznak!
Zacskóbicska
01-10-2016, 08:52 AM
Ez a nyílpuska dolog nem tudom honnan jön???!!! A vadászíjászat külön vizsgához kötött és jó okkal! Még aktív vadásznak is tanulni kell és több 100.000Ft-os felszerelést használnak! Ja és külön terület van íjászoknak mert ahol puskával és technikával vadásznak ott nincs esélye se az íjásznak!
Gondolom, a nyílpuska ahhoz kell, hogy lelõdd vele a hurokba szorult vadat, ha még nem nyiffant volna ki. A városi emberek nem igazán szoktak vadakat levágni, de még háziállatot se. Lelõni az más! :haha:
A félreértés elkerülése érdekében közlöm, nem gyalázkodás volt szándékom, ha lenne nyílpuskám, én is inkább lelõném:)
GAZDA
01-10-2016, 10:59 AM
Így érthetõ. ;) Nem gondoltam, hogy valakinek ez probléma lehet. Viszont így gond lehet a SZAKSZERÛ feldolgozása az állatnak!
Buckalako
01-10-2016, 11:25 AM
Nem teljesen értem :)
Melyik "állapota" az országnak mikor hurkolni lehet, nyílpuskával vadászni nem?
(Amúgy máig nem értem hogy miért tesznek különbséget íj és számszeríj között.)
Íjas vadászat azért nem reménytelen, itt felénk (nyugati részen) nincs külön vadászterület vadászíjászatra, ugyanott vadásznak ahol a puskások.
Gondolom nem olyan gazdagok a VT-ok hogy a pár íjász miatt korlátozzák a puskásokat (és a bevételt).
GAZDA
01-10-2016, 11:43 AM
Ahol puskával vadásznak ott éjszaka mozog a vad és óvatosabb (nagyobb távolságot tart az embertõl)úgy meg elég nehéz íjjal vadásznak.
Hurokkal tilos vadászni de mégis csinálják. Egyébként nagyon hatékony módszer!
Buckalako
01-10-2016, 12:04 PM
Biztos nehezebb, csak azért írtam hogy nem lehetetlen.
Van a családban hivatásos vadász is, náluk sincs külön terület az íjászoknak, ugyanott vadásztatja azt a néhányat mint a puskásokat, nem eredménytelenül.
Már megen jöttök ezzel a "tehetetlen városi" dumával!A hatodikon a csávó a sparba hentes,minden hétvégén megy vidékre vágni,van amikor szabi alatt is megy.A vidéki meg buszozik ide a városba,széket csinálni a gyárba.
Én is nyúztam már nyulat,pucoltam csirkét és magunkra fõzök.Ne általánosítsatok,rossz az elképzelés!
mmilan21
01-10-2016, 01:21 PM
Már megen jöttök ezzel a "tehetetlen városi" dumával!A hatodikon a csávó a sparba hentes,minden hétvégén megy vidékre vágni,van amikor szabi alatt is megy.A vidéki meg buszozik ide a városba,széket csinálni a gyárba.
Nem Róluk van szó, hanem a maradék ~60 % emberrõl, hanem akik takarítók, közszférások, informatikusok, könyvelõk, pénzügyesek, irodisták és még kitudja mit dolgoznak ami nem lesz nagy hasznukra ha élelmet kell keresni.
Viszont vannak a hentesek, vadászok, természetjárók, gombászok és még sokan mások akik hasznosítani tudnak majd tudásukból valamennyit a szakmájukból eredõen.
Illetve azok (pl:Mi) akik célirányosan informálódnak a témában és kimennek terepre is.
Én is nyúztam már nyulat,pucoltam csirkét és magunkra fõzök.Ne általánosítsatok,rossz az elképzelés!
A halakról és pecázásról nem is beszélve.
Zacskóbicska
01-11-2016, 06:44 AM
Így érthetõ. ;) Nem gondoltam, hogy valakinek ez probléma lehet. Viszont így gond lehet a SZAKSZERÛ feldolgozása az állatnak!
Dehogyis! Ha netán benne maradt a nyílvesszõ, áttolod a másik oldalán keresztül és kihúzod. Utána addig ugrálsz a vadon, amíg a nyílvesszõ ütötte lyukakon keresztül ki nem fröcsög belõle az utolsó csepp trutymó is. Ha nagyon nettike vagy, akkor az alsó lyukat bedugod a szikravetõvel, a felsõn keresztül meg feltöltöd az egészet vízzel, majd ismét kiugrálod belõle az öblítést. Végül az egészet megtöltöd sóval, vagy hamuval, oszt máris kész a konzerv.
fater.lajos
01-12-2016, 10:29 AM
Doom!
A vita ideológiai. Engem az izgat amit megehetek. Az ellopható haszonnövények egy év alatt elfogynak. Vetni sem fognak... Akkor mit egyek?
Sajnos a listához senki sem tudott hozzáírni ehetõ mennyiséget is adó növényt...
Treff király
01-12-2016, 01:14 PM
A haszonnövények kb. 5 évig teremnek még, utána végük, nem bírják a versenyt a gyomokkal.
A listához: tarlórépa, marharépa, cukorrépa,
nádgyökér
dió, mogyoró, szelidgesztenye
vadalma, vadkörte
kökény, csipkebogyó
makk.
Treff király
01-12-2016, 02:01 PM
Továbbá: Ínség eledelek (Magyar Néprajzi Lexikon, Wikipédia):
fák puhább belsõ (szárított) kérge kenyérhez: tölgy, bükk, fenyõ, szil
káka, gyékény gyökere, sulyom (lisztnek)
papsajt (mályva), mogyorós lednek, bükköny, különféle rügyek (pl. mogyoró)
fenyõmag
berkenye, galagonya
kenyérbe: tarackgyökér, moha, páfrány, kukoricacsutka, szalma, tölgy, makk, fûrészpor, ocsú. (A tölgymakkot ki kell áztatni, a bükkmakkot lehet egybõl pörkölni)
csicsóka - kiirthatatlan
Mint fentebb írtam, a (nemesített) kultúrnövények csak pár évig bírják.
nyírfa viricselése (megcsapolása V alakban)
Szerintem a 2. listaban vannak teljesen haszontalak dolgok. Pl. a szalma, fureszpor biztosan az.
Ha ezt eszed, akkor ugyanannyi ido alatt halsz ehen, mintha semmit se ettel volna.
Zacskóbicska
01-13-2016, 05:53 AM
Ha most kikerülnél a természetbe túlélni Magyarországon, sajnos a táplálkozás terén igen komoly gondban lennél. Még találhatsz némi csipkebogyót és itt-ott galagonyát. Egy 1000 ha-os területrõl jól lakhatsz ezekbõl kb. kétszer, aztán el is fogyott. Dió, mogyoró nincs. Ha volt, a vadak már régen megették. Madártojás sincs és vadkörte se. (Ez utóbbi egyébként is iigen ritka már és a dióhoz, mogyoróhoz hasonlóan rövid a tenyészideje. Van max. egy hónapig és kész. Pl. az én vidékemen az erdõben rengeteg diófa van, de a 2015. évben egyiken sem volt termés. Vadkörte sem volt az általam ismert 3 fa egyikén sem. Az ismert 3 õszibarack fán sem volt semmi és a szilvafákon sem, pontosabban azokról még éretlenül lehullott a termés. A galagonya bokrokon 10-bõl egyen ha van valami. Ez is ilyen ritka szarul sikeredett. Ilyen helyen legfeljebb a csapdázás segíthet valameddig. Mindenesetre egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy 1000 ha terület képes lenne eltartani egy embert a gyûjtögetõ életmódból. Nagyobbat pedig már képtelenség érdemben bejárni naponta.
A videóban a legismertebb(általam legalábbis :)) nagy biztonsággal felismerhetõ,garantáltan ehetõ növényeket gyûjtöttem.
Eredetileg csiperkét szerettem volna vagy tinta gombát..de a szokásos lelõhelyeken egy darab sem volt :cry:..maradt a gévagomba(erdei csirke)...ami szintén összetéveszthetetlen és viszonylag könnyen gyûjthetõ(elég megbízhatóan ott van ahol szokott lenni)
Azért ha van türelmetek nézzétek végig a videókat,mert megpróbálom VALÓS körülmények között bemutatni,hogy mi legyen nálunk,mire jó,hogyan készítsük el magunk olcsón....
Közben természetesen én is sokat tanulok! pl. találtam vagy két három kilónyi kocsonyás,nem túl megbízható kinézetû gombát(nem volt benne a könyvben)..itthon megnéztem ,hogy mi lehet...júdásfülgomba volt,tehát nyugodtan lehetett volna szedni!
De hát nem rizikózunk semmit!
Szóval ha nézitek a videókat,javaslom írjátok fel a dolgokat egy papírra...meglepõ,hogy szinte fillérekbõl össze lehet hozni egy jó kiránduló,menekülõ csomagot...BOB-ot! Ami...mint a videókon látható...mûködik!
https://www.youtube.com/watch?v=u1EHyDTMXEQ
...titeket nem bosszant..a tudatlanság?..engem nagyon!
Most,hogy elkezdtem komolyan foglalkozni a vadon növõ gyomnövényekkel,bogyókkal,gombákkal,gyógynöv ényekkel.....minél többet ismerek fel napról-napra...bújom a felhasználásukat..a buktatókat....rájövök,milyen keveset is tudok!:cry:
Itt taposok nap-mint nap az ételen..ami tonnaszám...ingyen áll rendelkezésre....és nézem,hogy ezt sem és ezt sem ismerem!
...akárhogy is..de ez kitûnõ elfoglaltság lesz hosszútávon!..és öröm , sikerélmény,ahogy egyre több ételt tudok elkészíteni a napközben csakúgy a zacskóba rakott....."gyomból"
Ja, ja .Én most a kövér porcsint próbálgatom .
Ihasz Laci
07-20-2016, 09:56 AM
Te meg Doom csinalhatnatok egy kiserletet ha mar ennyire benne vagytok a temaban.
Egy napra lebontva mennyi novenyt kell gyujteni. Es mekkora teruletrol tudtatok ossze szedni okeg. Es mennyire taplalo amit talaltatok.
Egy ilyen teszt kiserlet erdekes lenne. Ha valamelyikotok megcsinalna az jo lenne.
https://www.youtube.com/watch?v=0ogAfnNj3QU
Te meg Doom csinalhatnatok egy kiserletet ha mar ennyire benne vagytok a temaban.
Egy napra lebontva mennyi novenyt kell gyujteni. Es mekkora teruletrol tudtatok ossze szedni okeg. Es mennyire taplalo amit talaltatok.
Egy ilyen teszt kiserlet erdekes lenne. Ha valamelyikotok megcsinalna az jo lenne.Ez a mennyiség olyan kétmaréknyi és szinte két-három négyzetméterrõl összeszedhetõ..a tojás már bajosabb! :) (de nem lehetetlen..)
A mártás két gerezd fokhagyma,egy pici fõzõtejszín és olíva olaj.(fel is került a kötelezõ listára egy kis üveg olíva olaj)
Az biztos ,hogy laktató..ezt most bevágtam és elég is!De a gomba leves is bõven elég volt(az elõzõ videóben)
Egy ilyen teszt kiserlet erdekes lenne. Ha valamelyikotok megcsinalna az jo lenne.
Hát ha nem is teljesen az amit mondtál.....
Tehát a található vadnövényeken kívül(több mázsa),vadalmán,szilván,szedren kívül....vagy négy kiló gomba egy laza délelõtti sétán...és akkor még be sem dobtuk a horgokat és csapdákat sem állítottunk fel.....
https://www.youtube.com/watch?v=wQtrJyA7IZQ
Közbe meg járt a szám! :haha:
No azért a szemem is ,mert a nem ismert taplószerû gomba...Pisztricgomba volt,ami a gombász honlap szerint a gombászok egyik "nagy vadja". Amúgy ehetõ és jó szárítva fûszernek is.
a 7végén gyermekláncfû salátát ettünk.
már utólag jutott eszembe, hogy lehetett volna hozzátenni medvehagymát is.
Abban nem keserû folyadék van?
Azt tudom hogy a sárga virág részébõl lehet teát fõzni.
De ha 1 órával elõbb beteszed salátalébe, enyhül, vagy eltûnik az íze.
amúgy jó étek.
fater.lajos
04-07-2017, 09:23 AM
Szerintem a 2. listaban vannak teljesen haszontalak dolgok. Pl. a szalma, fureszpor biztosan az.
Ha ezt eszed, akkor ugyanannyi ido alatt halsz ehen, mintha semmit se ettel volna.
Csak most olvastam vissza hozzászólásodat.
Nagybátyám, aki orosz hadifogoly volt Finnországban, a fûrészport másként értékelte. Én hiszek benne. Azért volt jó a kenyér "dúsítására", mert tömegét és rosttartalmát növelte. Így csillapította az éhséget. Nem hasznosul, de mégis jó. Kiterjedten éltek ezzel a módszerrel Európában ott, ahol éhínség volt. Hogy a reklám szöveggel éljek: "Használata hosszú évek tapasztalatán alapul!"