View Full Version : Cefre készítés, erjedés
survivorman
01-21-2016, 12:37 PM
Magát a cefrét el tudom készíteni, de nem tudom hogy kell erjeszteni. Miután a hordót félig megtöltöttem szétzúzott, már pépes állagú gyümölccsel, és némi vízzel utána nem tudom mit kell csinálni. Van ahol azt írják hogy az erjedési folyamat alatt (2-3 hét) tartsam lezárva a cefrét, és sose nyissam ki. De van ahol azt írják, ha lezárva van tárolva, akkor szétrobbanhat a szén-dioxid miatt. Megint máshol azt írják, ha levegõt kap, akkor annyi neki. Mi az igazság, hogy kell valójában erjeszteni ?
Dream_walker
01-21-2016, 01:40 PM
Kétféle módja van, a természetes erjesztés, és az "elõsegített".
Ha megfelelõ a hõmérséklet, és van elegendõ cukor, akkor a mindenhol jelen lévõ vadélesztõk beindulnak, és az erjesztés megy magától.
Ha erre rá akarsz segíteni, akkor adhatsz a cefréhez úgynevezett fajélesztõt. Borászati boltokban vehetsz, értelemszerûen borokhoz bõséges a kínálat, egyéb alkoholokhoz jóval szerényebb.
Az, hogy valaki fajélesztõt használ, vagy a "vadakat" hagyja dolgozni, teljesen egyéni ízléstõl függ. Ne higgy a lózungoknak, melyek szerint "minõségi bor csak tiszta fajélesztõvel készülhet", ez egyszerûen kamu. Az élesztõkultúra valóban befolyásolja a végeredmény ízvilágát, de a vadélesztõtõl nem gyengébb minõségû lesz, hanem egyszerûen más.
Az edényt nem szabad lezárni, mert tényleg szétrobbanhat a gázképzõdéstõl. Lefedni érdemes, hogy pl. ne hulljon bele nem odavaló dolog. A levegõ nem okoz számottevõ kárt, hiszen ha így lenne, a fa alatt lévõ hullott gyümölcs sem erjedne meg magától, márpedig megerjed :)
mmilan21
01-21-2016, 03:21 PM
Magát a cefrét el tudom készíteni, de nem tudom hogy kell erjeszteni. Miután a hordót félig megtöltöttem szétzúzott, már pépes állagú gyümölccsel, és némi vízzel utána nem tudom mit kell csinálni. Van ahol azt írják hogy az erjedési folyamat alatt (2-3 hét) tartsam lezárva a cefrét, és sose nyissam ki. De van ahol azt írják, ha lezárva van tárolva, akkor szétrobbanhat a szén-dioxid miatt. Megint máshol azt írják, ha levegõt kap, akkor annyi neki. Mi az igazság, hogy kell valójában erjeszteni ?
Vizet felesleges bele rakni. A gyümölcs több mint 90%-a víz. Anélkül is szépen beindul a forrás.
Csakis a fáról magától lehullott gyümölcsöt szabad belerakni, a bogyós gyümölcsöket meg a többit akkor amikor a legédesebbek. Így gyorsan levet enged, el kezd erjedni és jó minõségû lesz a végeredmény.
Az edényzet tetejét úgy kell rárakni, hogy a túlnyomás távozhasson(meglazított vagy félig becsavart tetõ). Aztán amikor már leállt a buborékozás akkor rá lehet zárni és idõnként ellenõrizni mi van vele nyomás ügyileg. Ha már nem képzõdik túlnyomás akkor már érettnek tekinthetõ.
Ezután még nyugodtan lehet várni a kifõzéssel akár 3-4 hónapot is, ha megfelelõen zártak a tárolóedényzetek. Saját tapasztalatból beszélek.
survivorman
01-21-2016, 03:43 PM
Köszönöm a válaszokat, nagyon sokat segítettetek. Természetesen természetes erjedésre gondoltam, mert túlélési helyzetben sem lesz erjesztõgomba, cukor stb. A megerjesztett "lé" lényegében már alkoholtartalmú bor igaz ? Ha lepárlom, akkor a párlat pedig a pálinka, azt tudom.
survivorman
01-21-2016, 03:45 PM
Még annyi, hogy amikor a cefrén megjelenik a "bunda", akkor azt érdemesebb néha visszanyomkodni, vagy hagyni kell ? Olvastam ezt is, azt is.
Dream_walker
01-21-2016, 07:20 PM
A megerjesztett "lé" lényegében már alkoholtartalmú bor igaz ? Ha lepárlom, akkor a párlat pedig a pálinka, azt tudom.
A megerjesztett lé az bizony még csak murci :D Berúgni be lehet tõle, de bor akkor lesz, mikor szûrõd, tisztítod, lefejted.
Még annyi, hogy amikor a cefrén megjelenik a "bunda", akkor azt érdemesebb néha visszanyomkodni, vagy hagyni kell ? Olvastam ezt is, azt is.
Teljesen mindegy, mit csinálsz vele, semmiféle hatása nincs a végeredményre. Sõt, ha túlságosan híg a cefréd, akkor a hab le is ülepszi az aljára. Ez fõleg boroknál van így, pálinkacélû cefrénél azért sûrûbb szokott lenni a cucc :)
Ádám Csaba
04-06-2016, 03:07 PM
Bács-Kiskunban élek, itt mindenki fõzi, de a nem mindenki tud jót készíteni. A minõségi pálinka alapja a kiváló cefre. Könyvet lehetne róla írni, de nem minden fogás kivitelezhetõ otthon gazdaságosan. Viszont amit Te is megtehetsz a minõség érdekében azaz, hogy beteg, sérült, rohadt gyümölcsöt nem raksz bele. Nem darálod, hanem aprítod a gyümölcsöt. (A sérült rostokat nehezebben bontják a gombák) Adj hozzá 10 % vizet. Ne rakd napra, melegre vagy fagyba. Legjobb 10-15 C. Fedd le, mert elpárolog az alkohol. Annyi nyílást hagyj, hogy ne robbajon fel. 2-3 naponta keverd meg. Az elsõ fõzés az vodka. Masodik fõzésbõl lesz a pálinka, de ott elõször metil alkohol jön, ami mérgezõ. A fõzés külön tudomány. Ha szükségesnek tartod, akkor arról is írhatok néhány tanácsot.
Vasember
04-06-2016, 09:19 PM
Én szoktam fajélesztõt használni, sõt bizonyos gyümölcsökhöz pektinbontót is. A hõmérséklet fontos, ha nagyon hidegbe teszed akkor nem dolgoznak az élesztõk, ha melegbe akkor olyan bacik is elszaporodnak amikre nincs szükség. Levegõt ne engedj be mert megfertõzheted és penészedik vagy megrohadhat. Legegyszerûbb ha a hordó fedelébe fúrsz egy lukat és egy tömszelencébe teszel egy kotyogót. Ezt kapsz a gazdaboltban. Nekem va üvegbõl is meg mûanyagból is, mindkettõ jó. Ebbe vizet kell tölteni és a gázokat kiengedi (közben kotyog) de a levegõt nem engedi be. Ezen keresztül könnyedén nyomon követheted az erjedést hiszen látod mennyi széndioxidot enged ki, és az alkohol mennyisége evvel arányos.
Ja lényeges még a savasság beállítása, hogy a ph optimális legyen azoknak a baciknak amik nekünk dolgoznak.
Ha mindenre odafigyelsz akkor tudod kihozni a maximum mennyiséget és minõséget a gyümölcsbõl.
Ja, én a szerverszobában szoktam cefrét csinálni, ott a klímát beállítom 18 fokra az bejött. És gyümölcsbõl csak olyat teszek bele amit megennék, nem lehet koszos vagy rohadt.
Unicornis
09-30-2017, 09:23 PM
Az elõttem szólók jól leírták a lényeget. Tisztaság, odafigyelés, szakirodalom elolvasása (google a barátod)
Szóval nálam is forr a cefre! :D A körte lassan már jó lesz...
Az almát tegnap oltottam be ( szépen rotyog) 350kg. Gála almából. Jó lesz karácsonyra fahéjas alma pálinka! :D
Szeretik a rokonok a kézmûves házi pálinkát.....
Nálunk saját használatra is illegális bármilyen alkohol párlása. Nincs pálinka, nincs sör, nincs semmi. Persze aki átmegy a bonyolult engedélyeztetésen, az úgy fõzhet otthon.
Unicornis
09-30-2017, 11:07 PM
Hát azt sajnálom, hogy nálatok tilos.
Egyébként már itthon is újra "tilos", köszönhetõen az EU-nak. Illetve nem tilos, csak adózni kellene utána, és be kellene jelenteni az otthoni pálinkafõzõ készülékeket.
Gondolom sokan bejelentették a fõzõjüket.... :haha: Hogy azután jöhessen a VPOP szaglászni, romancsolni.....
Én akkor is lefõztem amikor tényleg nagyon tilos volt otthon fõzni.
Ha nem kobozzák el nálatok a fináncok a csomagban küldött piát, akkor küldhetek postán majd egy üveggel kóstolóba egy kis hazait! Ezt most komolyan mondtam! :)
Család most akart küldeni egy üveg kerítésszaggatót (van a családnak bõven, mert apámék mindig fõzetnek egy raklapra valót), de lebeszéltem róla õket, mert a posta szigorúan tiltja, meg a vám is. Úgyhogy küldenek helyette csokit. :) Pár vadász csokit is, abban ugyan van rum, de kétlem hogy érdekelné a vámosokat. :haha:
Alpha
10-01-2017, 08:21 AM
Van egy 60 literes vastag falú, nyomástartó rozsdamentes tartályom, amit piacra bocsátok. (Kis átalakítás után pálinkafõzõnek alkalmas)
Ha valakit érdekel, írjon rám privátban.
Unicornis
10-10-2017, 07:09 PM
Pálinkafõzõs poén!:
Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenõrizzék az illegális szeszfõzést. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta mögötti mezõn lévõ fészerhez, oda ne menjenek. Na, erre nagy arrogánsan elõhúzza a pénzügyõr a szolgálati igazolványát. – Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezõgazdasági létesítmény, akármelyik részlegébe bemehetek, úgy hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak. – Rendben van, maga tudja. A pénzügyõr átlép a kerítésen, és eltûnik, majd kisvártatva üvöltözve sprintel visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika. Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren teret nyer. Az öreg azonnal eldobja a kezébõl a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból kiáltja neki – AZ IGAZOLVÁNYT ! MUTASSA NEKI ! AZ IGAZOLVÁNYT!!! :haha: :haha: