View Full Version : Menetelés, túra, vízi átkelés
Treff király
01-26-2016, 12:55 PM
A túlélõnek a mozgás, menet, gyalogos helyváltoztatás csak másodlagos fontosságú tevékenysége a rejtõzködõ életmód mellett. Próbáltam összegyûjteni a "kõbe vésett" ismereteket. Elsõsorban Makrai ales kiváló Túlélõiskolája adott alapot.
Várnám a Fórumtársak reakcióit, kiegészítéseit, cáfolatait, saját egyéni menettapasztalataik leírását.
1. "szintet nem vesztünk" - tájékozódási futók megállapítása. Hegynek föl, hegynek le: 11-szeres illetve 3-szoros energiaigény. Inkább megkerüljük.
2. "a konvoj sebességét a leglassúbb hajó szabja meg" - no comment
3. pár fõs csoportban a legerõsebb, legtapasztaltabb halad az élen, hátul a második ilyen, középen a többiek. Az õ dolguk a menettáv számolása (lépéspárok) - 65 lépéspár 100 méter, de 190 cm magas embernél ez 60 lépéspár.
4. A kés és a kulacs után a harmadik legfontosabb tárgyunk a jó minõségû lábbeli (impregnálás, tartalék cipõfûzõ). Csak bejáratott cipõt/bakancsot használjunk, ne vadonatújat.
5. menetidõ becsléséhez: 15-20 kg-os csomaggal - úton 4-5 km/ó, terepen 3 km/ó, terepen sötétben 2 km/ó, gyors menetelésnél 6 km/ó.
6. Kalóriaigény: 400-500 kcal/óra, 8-10 órás gyaloglásé 3500-4000 kcal. Erõltetett menet többszörös energiaigény. Sok csomag szintén.
7. Túraterv készítése: idõbeosztás, utazási idõ, útvonalvázlat, menetidõszámítás, pihenõk helye, ideje, tartalékidõ, fõbb tájékozódási pontok. Köd, vihar, hófúvás, este, éjszaka - meggondoljuk az elindulást.
8. Ellenséges területen az ösvény, patak, nyílt terület, valamint az akadályok, utak, vasút, lakott terület, víziút, híd, örvény, áramlás, emberi építmények, személyek kerülendõk. Lassú mozgás, nem építünk menedéket, tüzet legfeljebb mély gödörbe rakunk, nem fõzünk, nem sütünk (szag). Nappal alszunk, éjjel haladunk. Nálunk erõsebb egységet elkerülünk, csak magányos emberrel beszélünk.
9. Télen vetkõzünk, nyáron öltözünk. Ha fázik a lábad, tedd föl a sapkádat!
10. A ruházatunkon, zsebben stb. azonnal elérhetõ tárgyak: kés, lõfegyver, gázspray, csúzli/bola, távcsõ, petárda, síp, balta, bot.
11. Karjelzések, sípjelek közös ismerete.
12. Erdõtûztõl, ellenségtõl menekülés: ellentûz gyújtása
13. Kamásli fontossága, hótalp készítésének ismerete, Dürfer-ereszkedés (meredek hegyoldalon) ismerete, hóvakság ellen papír-szemüveg
14. Késsel a kézben nem haladunk, ha mégis: a kést befordítjuk úgy, hogy fokát heggyel felfelé az alkarunkhoz szorítva, éllel kifelé tartjuk. Ha megbotlunk, elesünk, akkor zuhanás közben dobjuk el.
15. Kijelölhetõ gyülekezési hely, ahol veszély, egymás elveszítése után találkozunk.
16. Pihenõ: külön nagy témakör (leülni-nem leülni, málha le vagy nem, terepátvizsgálás, szemét összeszedés, õrködés stb.)
17. Ellenfeleink sorrendben: ember, kullancs, kutya(falka), vaddisznó, kígyó/pók, erdõtûz
18. Kevés beszéd, levegõt az orron át vesszük, árnyékban haladunk. Étkezés napközben szénhidrátdús, a fõétkezés este.
19. Elérhetõ helyen, pl. zsebben 1-2 nylonzacskó gyors útközbeni élelem- és élesztékgyûjtéshez.
20. Rejtõ terepszín: korom, cipõpaszta, sár, fogkrém, faszén, növénypép, télen csíkokra tépett fehér vászon, póló rávarrása. Növény viselése
21. nyomok eltüntetése: táborhely felszámolása, patakmederben haladás. Rejtõzés: elhagyott, bozótos helyek keresése, a dombgerinc, hegytetõ elkerülése. Távcsõ, szemüveg, óra, tükör penge csilloghat.
22. Kutyás nyomozás ellen: borspor kiszórása, vízi átkelés, sokáig patakban haladás megtévesztõ kimászási helyekkel. Hõkamera ellen csak barlang, pince, igen vastag földréteg véd, hóbarlang nem.
23. Vízi átkelés folyón: vízmentesen zárt csomagra rádõlve, lábtempókkal. Kiürített 2 l-es mûanyagpalack is elég lehet. Sebes sodrású folyó, patak: kötéllel, vagy egymás kezét fogva átgyaloglás.
24. Radioaktív felhõ terjedése elõl: keresztirányban futunk el, vagy óvóhely.
GAZDA
01-26-2016, 03:13 PM
Próbáld ki és meglátod mi mûködik. Egyébként elég vegyes tanácsok ezek pl.magányos emberrel beszélünk miért? katonai szempontból nem beszélek senkivel legfeljebb vallatunk civilként meg mi értelme bujkálni? a helyiektõl kapom a legfontosabb infót.
Folyón való átkelés és rádióaktív felhõ problémája nem jön elõ túl sûrûn vagy ha mégis akkor már mindegy.
Kutya nem magában bóklászik hanem egy vadász csapattal szóval nem egyszerû kicselezni sõt nem is nagyon lehet! De ez is katonai téma amit elég hosszan tanítanak a seregben nem lehet könyvbõl megtanulni.
Pontosan mire kellenek neked ezek az ismeretek?
Ihasz Laci
01-26-2016, 04:12 PM
en mint turazo szemszogbol kozelitem meg a temat. szoval semmi kommando meg bujkalas csak gyaloglas.
1. szeretek hegyre felmenni, jo erzes megmaszni valamit+jo a kilatas.6865
2. nem mindig jo otlet mert a lanyom sebessegevel haladva sose ernenk oda sehova:) valamikor eroltetni kell azt aki lassu.
3. csaladi turan ez en vagyok de csak azert mert a felesegem nem tud terkepet olvasni:) menet tavot meg soha nem szamoltam, csak annyi a dolgom, hogy ne tevedjunk el.
4. az ujat is be kell torni es arra a legjobb egy rovid tura, 10 km alatti.
5.-6. egyenfuggo, kinek milyen a kondija, mennyire edzett. en nem szeretek rohanni turazas kozben.
7. logikus, nem jo csak ugy nekiindulni aztan majd lesz valahogy.
8. nalam nem szamit en nem jarok ellenseges teruleten:)
9. telen-nyaron tartalek zokni es necc harisnya vagy noi bokafix es egy kis babahintopor a labnak! telen extra also ruha amit felvehetsz ha atizzadtad ami rajtad van. nyaron szalma kalap a legjobb fejfedo!
10. nalam: terkep, zsepi, aprosagok, nem harci cucok.
11.-12.-13. nalam nem szamit.
14. logikus.
15. lanyom nyakaba van sip meg egy hazi keszitesu ID card ha elveszne az erdoben
16. csak kenyelmesen:)
17. senki es semmi jelenleg.
18.-19.-20.-21.-22. nalam nem szamit.
23. ha nem muszaly ne csinalom de a lanyom kedveert neha muszaly megmutatni, hogy mekkora hos vagyok 1.59-nel van a vizi atkeles:
https://www.youtube.com/watch?v=2iU6qeO6SCQ
24. lovesm sincs
varég
01-26-2016, 07:43 PM
...
3. pár fõs csoportban a legerõsebb, legtapasztaltabb halad az élen, hátul a második ilyen, középen a többiek. Az õ dolguk a menettáv számolása (lépéspárok) - 65 lépéspár 100 méter, de 190 cm magas embernél ez 60 lépéspár.
,,.
Ezt kicsit másképp csinálnám:
A legerõsebb hátul, a második legerõsebb elõl...
(ha a kommunikáció bajos, akkor õ elõrehaladva tud jelezni, lehagyva a gyengébbeket.)
Ha veszély nem várható, akkor a két legerõsebb jó, ha hátul van, így nem õk diktálják a tempót a menet nagy részében, ez a morálnak is jót tesz, illetve szükség esetén elõrehaladva át tudják venni az elsõ vezetést is...
Treff király
01-27-2016, 07:42 AM
GAZDA: Próbáld ki és meglátod mi mûködik. Egyébként elég vegyes tanácsok ezek pl.magányos emberrel beszélünk miért? katonai szempontból nem beszélek senkivel legfeljebb vallatunk civilként meg mi értelme bujkálni? a helyiektõl kapom a legfontosabb infót.
Folyón való átkelés és rádióaktív felhõ problémája nem jön elõ túl sûrûn vagy ha mégis akkor már mindegy.
Kutya nem magában bóklászik hanem egy vadász csapattal szóval nem egyszerû kicselezni sõt nem is nagyon lehet! De ez is katonai téma amit elég hosszan tanítanak a seregben nem lehet könyvbõl megtanulni.
Pontosan mire kellenek neked ezek az ismeretek?
Egy ember beszélgetés közben nehezebben méri föl a csapatunkat - fõként, ha tõlünk is csak 1 fõ tárgyal vele.
Elhiszem, h kutyás nyomozást nem, vagy nagyon nehezen lehet kicselezni, de nem adom meg magam feltartott kézzel. Próbálok túlélni.
Ezek az ismeretek 'Geddon utánra kellenek, amikor - a rosszabbik esetben - ember embernek farkasa.
GAZDA
01-27-2016, 08:58 AM
Próbáltam rávilágítani, hogy ezeket a dolgokat nem lehet ilyen sablonosan kezelni. Próbálj inkább készségeket fejleszteni, ha sokat beszélsz emberekkel és kicsit utánaolvasol hamar meglátod ki mikor és miben hazudik, ez elég nagy elõny lehet.
Egyáltalán van csapatod? Ha van kezdjetek el kijárni terepre airsoftokkal jól lehet gyakorolni a katonai mozgást ha van valaki aki megmutatja. Tehát érdemes keresned valakit aki olyan helyen volt katona/ határõr.
fater.lajos
01-31-2016, 03:55 PM
Szóval, szerintem van itt egyszerre igaza is meg nem is egyiknek is meg másiknak is. pl. kutya, nyomok stb.
1 változat: A kutya miatt a pisit kakit zacskóban magammal viszem, nem hagyok biológiai nyomot.
2 változat: A környezet védelme miatt a pisit kakit zacskóban magammal viszem, nem hagyok szanaszét mocskot.
3 változat: A kevesebb súly miatt ott hagyod a pisit kakát ahol van és nem érdekel tovább.
4 változat: A pisi kaki megy a folyóba, tóba papír nélkül, mert a kutya így elveszti a szagot, a halak a matériát megeszik és így az újra bekerül a körforgásba, stb
Ha megiszok egy kis bort, akkor még írok vagy ötöt...
Hasonló módon mindenre van érv és ellenérv és van egy helyzet. A helyzetre nem tudsz felkészülni, mivel nem tudod mi lesz. Magadat fejlesztheted (készségek), és adott helyzetben döntesz jól, vagy rosszul.
Tanki
06-14-2016, 01:17 PM
Szerintem a mozgás, "menetelés" fontos dolog. Gyakorolni kell ezt is, mint mindent. Elõször kis kirándulások, hogy szokja az ember a felszerelést, a pakolás rendjét a zsákba, stb. Aztán kisebb túrák, szintén a tapasztalás jegyében. Aztán egyre hosszabb túrák. Ha bevadul az ember, akkor jöhetnek a teljesítmény túrák is. Ott ki lehet próbálni a teljesítõ képességet, a gyors haladást, a menet közbeni evést, a felszerelést, különbözõ praktikákat. Hasznos próbálgatni, mert sok minden nem úgy mûködik a gyakorlatban, mint ahogy elképzeljük magunkban. Nem utolsó sorban edzettséget is ad, és élményeket is! Csak ajánlani tudom mindenkinek! Aztán, hogy eközben mit gyakorol az ember, az már az õ dolga (rejtõzködés, gyors táborozás, táborbontás stb.)
Ez a videó talán ide illik a legjobban!
https://www.youtube.com/watch?v=z-AYyRz3bgw
Rozsomák
07-16-2016, 08:10 PM
Egy osztálykirándulásrakészültem vagy 3 napig, tervezgettem mit vigyek, kulacs , kaja, stb. egy osztálytársam egy szál bõrdzsekiben eljött velünk, és nézett ki a fejébõl: Hülye ez a csoport? Teli hátizsák? kulacs? Törülközõ? Minek? És igaza volt, a sarki kocsmában evett egy rántottát, a kútnál ivott vizet, a túristaházban gyöngy üdítõt, a szobában volt törülközõ, szappan. Hülyének éreztem magam az egész kirándulás alatt. A magabiztosság lehet számít?
Egy osztálykirándulásrakészültem vagy 3 napig, tervezgettem mit vigyek, kulacs , kaja, stb. egy osztálytársam egy szál bõrdzsekiben eljött velünk, és nézett ki a fejébõl: Hülye ez a csoport? Teli hátizsák? kulacs? Törülközõ? Minek? És igaza volt, a sarki kocsmában evett egy rántottát, a kútnál ivott vizet, a túristaházban gyöngy üdítõt, a szobában volt törülközõ, szappan. Hülyének éreztem magam az egész kirándulás alatt. A magabiztosság lehet számít?
Nos igen!
Gondolom olyan várlátogatós,buszos röffenés volt?!...nem mind1!
Mûködik Ez az "egy szál bõrdzsekis "dolog...amíg ott a csapat,a tantónéni,a zsebpénz a szülõktõl,a társadalom ami biztosítja a kutat,rántott husit,a törölközõt....
De elég egy homokszem és vége a vagányságnak!....nem mûködik a kút,a kocsmában nem fõznek és nem jár a szobához törölközõ...
Ekkor megy át a fiatalember a here funkcióba....."van egy korty vized?"..."van egy cigid?"..."van egy csokid?"..."van aprótok?"(automatába)...."ide férek az esernyõ alá?"..
...vagy oldja meg a tantónéni!!!!!...végül is ezé van!!!...nehogy már ázzon,fázzon,nélkülözzön a kicsifiú...mer bemegy anyám és feljelenti az igazgatónál,hogy a kisfiam milyen szörnyû körülmények között kirándult!
Ádám Csaba
07-17-2016, 07:09 AM
A magabiztosság minden helyzetben fontos! A bizonytalan embert hamarabb megpróbálják félrevezetni és lehúzni. Egy magabiztos karakter jobb eséllyél indul vitás helyzetekben is. (Volt egy fõnököm. Alacsony, átlagos megjelenésû figura, de mindenkire mindent rá rudott dumálni. Hatalmas vagyont szedett össze, jó nõket dugott, mindenki kereste a társaságát. Sikeres volt és szerintem a meggyõzõ stílusa miatt)
Treff király
11-10-2016, 10:08 AM
A farkasfalka ritmusa
(BBC frozen planet)
Az elsõ három a leggyengébb és a legbetegebb farkas. Õk adják a falka ritmusát. Ha fordítva lenne, õk elvesznének egy esetleges támadás esetén. Õk elõl mennek, létrehozzák az ösvényt, így a hátsók energiát spórolnak. Õket követi 5 erõs farkas, õk az élcsapat, középen a falka vagyona, 11 nõstény, aztán még 5 farkas, a végén.
Az utolsó, szinte elszigetelve a falka vezér, aki az egész falkát láthatja, hogy vezesse, szervezze azt és a szükséges parancsokat kiadja.
A farkasok mindenfajta elméleti tudás vagy tanulás nélkül pontosan megmutatják, hogyan mûködik egy jól szervezett társadalom, ahol a gyengéket támogatják az erõsebbek és védik azokat, akik védelemre szorulnak.
A farkasfalka ritmusa
(BBC frozen planet)
Az elsõ három a leggyengébb és a legbetegebb farkas. Õk adják a falka ritmusát. Ha fordítva lenne, õk elvesznének egy esetleges támadás esetén. Õk elõl mennek, létrehozzák az ösvényt, így a hátsók energiát spórolnak. Õket követi 5 erõs farkas, õk az élcsapat, középen a falka vagyona, 11 nõstény, aztán még 5 farkas, a végén.
Az utolsó, szinte elszigetelve a falka vezér, aki az egész falkát láthatja, hogy vezesse, szervezze azt és a szükséges parancsokat kiadja.
A farkasok mindenfajta elméleti tudás vagy tanulás nélkül pontosan megmutatják, hogyan mûködik egy jól szervezett társadalom, ahol a gyengéket támogatják az erõsebbek és védik azokat, akik védelemre szorulnak.
Nem tudom, hogy a képet sikerült-e feltöltenem, de ez egy 25 farkasból álló falka menete. Érdekes, hogy a gyengék mennek elõl, õk tiporják a havat. Így - összességében - még lassabb a csapat.
Treff király
11-10-2016, 11:20 AM
Rákerestem, rosszul fordítottak: az alfa-nõstény vezeti a csapatot.
Hálás lennék, ha valaki be tudná másolni a fényképet (BBC frozen planet)
WestBam
11-10-2016, 01:03 PM
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/10/18/1318949455151/Frozen-Planet-012.jpg
cattaro
11-24-2019, 04:58 PM
Kis színes hír Szibériából: ha menni kell, hát menni kell.
Egy hõs jakut postás több száz kilométert caplatott a tajgán át, hogy kézbesítse a nyugdíjakat
https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/11/24/egy_hos_jakut_postas_tobb_szaz_kilometert_caplatot t_a_tajgan_at_hogy_kezbesitse_a_nyugdijakat/
Rozsomák
11-25-2019, 07:35 AM
A farkasfalka ritmusa
(BBC frozen planet)
A farkasfalka ritmusa
(BBC frozen planet)
Nem tudom, hogy a képet sikerült-e feltöltenem, de ez egy 25 farkasból álló falka menete. Érdekes, hogy a gyengék mennek elõl, õk tiporják a havat. Így - összességében - még lassabb a csapat.
Marhaság. Az elsõ a falkavezér. a többi meg nem érdekes. Ahol élnek õk a csúcsragadozók. Beszopni egy ilyen faszságot :) Volt már kutyád? Mindig elõl akar menni a falkavezér.
cattaro
01-01-2020, 06:08 PM
Ma sétáltam egy 25 km-es kört a BOL körzetében erdei-mezei dûlõutakon, amelyeket nagyrészt csak mezõgazdasági munkagépek használnak. Kb. ilyen utakon terveztem meg egy alternatív menekülõútvonalat a város és a BOL között, ha menni kell. Nos félig fagyott, félig felengedett sáros, pocsolyás, csúszós, ragadós talajú utakon kellett hosszú szakaszokon haladni, amiket helyenként teljesen tönkretettek a traktorok a nyári állapothoz képest. Sokszor megérte inkább az út melletti mezõn vagy szántón kerülni, de néha nem lehetett, mert az utat sûrû bozótos vagy nádas szegélyezte. Elképzeltem egy felmálházott biciklivel, vagy egy fullra pakolt hátizsákkal ugyanezt egy városból kimenekülõs helyzetben, elég reménytelennek tûnik, vagy legalábbis nagyon függ az épp aktuális idõjárástól, csapadékviszonyoktól, hõmérséklettõl. Úgyhogy kezdõdhet egy áttervezés az alternatív útvonalakkal kapcsolatban.
Túrának mindenesetre jó volt ez az évindító kirándulás a jó levegõn, napsütésben.
86198620
varég
01-01-2020, 07:41 PM
Ma sétáltam egy 25 km-es kört a BOL körzetében erdei-mezei dûlõutakon, amelyeket nagyrészt csak mezõgazdasági munkagépek használnak. Kb. ilyen utakon terveztem meg egy alternatív menekülõútvonalat a város és a BOL között, ha menni kell. Nos félig fagyott, félig felengedett sáros, pocsolyás, csúszós, ragadós talajú utakon kellett hosszú szakaszokon haladni, amiket helyenként teljesen tönkretettek a traktorok a nyári állapothoz képest. Sokszor megérte inkább az út melletti mezõn vagy szántón kerülni, de néha nem lehetett, mert az utat sûrû bozótos vagy nádas szegélyezte. Elképzeltem egy felmálházott biciklivel, vagy egy fullra pakolt hátizsákkal ugyanezt egy városból kimenekülõs helyzetben, elég reménytelennek tûnik, vagy legalábbis nagyon függ az épp aktuális idõjárástól, csapadékviszonyoktól, hõmérséklettõl. Úgyhogy kezdõdhet egy áttervezés az alternatív útvonalakkal kapcsolatban.
Túrának mindenesetre jó volt ez az évindító kirándulás a jó levegõn, napsütésben.
86198620
Ilyen alkalmakat érdemes megejteni, mert nem mindig az ideális állapotok uralkodnak majd...
Erre csak így lehet felkészülni.
st.jimmy
01-01-2020, 07:54 PM
Az nem elõny, hogy így tuti nem lesz zsúfolt útvonal? :D
cattaro
01-01-2020, 08:15 PM
Az nem elõny, hogy így tuti nem lesz zsúfolt útvonal? :D
Pontosan az ilyen vélt vagy való elõnyöket szem elõtt tartva néztem ki magamnak ezeket az utakat. Amik azért nem ilyen tragikusak az átlagév nagy részében. De pl. most ezek még egy 4x4-es pickuppal is nehezen volnának járhatók, ergo: A TRAKTOR A LEGJOBB TÚLÉLÕJÁRMÛ! Gyalogosan hozzáadtam 1 napot a város-BOL távolsághoz ilyen aktuális környezetben a kb. 80 km-es távon, tehát 2 nap helyett 3. De az is lehet, még + 1. :D
cattaro
03-09-2020, 08:02 PM
Nagyon kemény történet, meglepõen hasznos infókkal:
ÍGY ÉLHETI TÚL, HA A SARKKÖRÖN RAGAD A ZIMANKÓBAN (https://index.hu/tudomany/til/2020/03/09/emberi_test_kihules_megfagyas/)
P. Dude
08-28-2020, 10:34 PM
Két éjszakát élt túl egy rövidgatyás orosz nõ egy svájci gleccserszakadékban (https://444.hu/2020/08/27/ket-ejszakat-elt-tul-egy-rovidgatyas-orosz-no-egy-svajci-gleccserszakadekban)
"Szerencséjére sérülések nélkül fennakadt egy jéghídon 10-15 méteres mélységben, és még nagyobb szerencséjére két nap és két éjszaka után a közelében haladt el egy Olaszországba tartó alpinistacsoport, amely meghallotta segélykiáltásait és hívta a mentõket (...) A bajbajutott nõt nem keresték, mert eltûnését senki sem jelentette. >>A zermatti hegyimentés történetében 20 éve nem fordult elõ hasonló csodás megmenekülés<< - írta közleményében az Air Zermatt."
Alpha
11-15-2020, 06:39 PM
Családommal Pilisben töltöttem a hétvégét. Szombaton Rám-szakadékot néztük meg, vasárnap a Prédikálószék nevû hegyet. Mindkét esetben Dömös központjából indultunk. A 6 éves lányom végigsétálta mind a két túrát. Sok helyen ragadós sárban-vízben kellett menni. A mai Prédikálószéken, pedig ~500 m a szintkülönbség és vannak elég meredek szakaszok. Köd miatt nem láttunk sokat, majd nyáron megismételjük.
Ihasz Laci
12-28-2020, 05:05 PM
Családommal Pilisben töltöttem a hétvégét. Szombaton Rám-szakadékot néztük meg, vasárnap a Prédikálószék nevû hegyet. Mindkét esetben Dömös központjából indultunk. A 6 éves lányom végigsétálta mind a két túrát. Sok helyen ragadós sárban-vízben kellett menni. A mai Prédikálószéken, pedig ~500 m a szintkülönbség és vannak elég meredek szakaszok. Köd miatt nem láttunk sokat, majd nyáron megismételjük.
kiraly!
a ram szakadekot en is megmaszattam a lanyommal, mi nyaron mentunk, jo kis tura lehetett igy telen is!
kulon gratula a kislanynak!