View Full Version : Tervezzünk felszerelést az apokalipszisre
Nem tudom ki hogy van vele,de én nem vagyok elégedett ,a kereskedelmi forgalomban kapható árucikkekkel.
nem mondom szépek,márkásak,drágák,de valahogy hiányzik az elérhetõ és használható kategória.
persze egy fesztiválra találni bõven cuccot,de mikor kemény az idõ,mikor nem mindegy a gyorsaság,súly,hatékonyság akkor bizony bajban vagyok,mit válasszak,hol keressem.
Egy jó ideje foglalkozok a prepperkedéssel,még régebben a pecával és kint élek,melózok az utcán.
Autodidakta módon sok cuccot kipróbáltam,leteszteltem...majd eladtam MERT NEM JÓ.
lassan ott tartok,hogy le kell egyedileg gyártani a cuccokat.Ami döbbenet,de töredékére jön ki a csilli-villi bóti felszerelésnek.
Szóljon ez a topic arról,hogy a személyes tapasztalata alapján,milyen felszerelést csinálnánk,hogyan módisítsuk a már meglévõ,kapható cuccokat.
varég
01-31-2016, 07:18 PM
Nemrég beszereztem elég jó áron 6 méter Rábaterep anyagot.
Ebbõl akarok majd késõbb ruhát varrni magamnak, olyan északi jellegû anorákot, meg nadrágot...
Ha azt nézem, hogy a használt ruhásoknál 2000Ft alatt lehet már venni kiváló állapotú katonai/munkás ruhákat, akkor nem tudom, megéri-e szenvedni vele.
Egyéb felszerelés esetén, pl. hátizsák, egyszerûen nincs megfelelõ lehetõsé otthoni barkácsolásra, esetleg kiegészítõ tokokat lehet varrni, spéci felszerelés nélkül...
Hálózsákot-amennyiben a megfelelõ töltõanyagot be lehet szerezni, szintén lehet otthon készíteni.
Nem ördöngösség a varrás, magam is megtanultam alap szinten, tokokat már simán el tudok készíteni gyöngyvászonból...
Ihasz Laci
01-31-2016, 07:24 PM
en ruhanemuk teren teljesen elegedett vagyok a kereskedelmi forgalomban kaphato vagy katonai ruhak minosegevel. az aruk persze lehetne baratsagosabb de meg nem igazan gondolkodtam azon, hogy valamit sajat magam keszitsek vagy keszittessek.
szereszamok teren mar inkabb gondolkodok egy egyedi szemelyere szabott dolgokon. bar itt is van mikor az ar miat inkabb a kereskedelmi termeket valasztom, foleg keseknel. bar doom kese eleg jo ar ertek aranyu:) de nekem nem tetszik (bocsi). ha hasznalok valamit azt szeretem ha jo es jol is nez ki. persze ez csak az en velemenyem. valakinek a kinezet nem fontos.
szoval ruhanemuk/labbelik teren nekem teljesen jo a bolti.
szerszam/eszkozok teren csak akkor ha az ar nem megy tul a bolti termek aran.
Kabát/hálózsák!
már elkezdtem a hátizsák topicban :hipnozis: ezt a témát.Szerintem ezt a két felszerelést szépen össze lehetne fésülni,rengeteg helyet és súlyt spórolva meg.Találtam egy hasonlót 60000-ért,ami még mindig nem az igazi.
Egy ilyen felszerelési tárggyal mik a követelmények?
-Vízálló,hogy akár le is lehessen az avarra,fûbe feküdni benne vagy a romok között,üldöztetve egy gyors szunyára.
-Sima kabátként is hordható
-Sok,használható zseb
-jól elcsomagolható,könnyû
-Meleg és szellõzik
-Rovarok,szúnyog,kullancs ellen véd
-könnyen lemosható,tisztítható,gyorsan szárad
-ha meglepnek az önvédelmi eszköz azonnal használható(vadászoknál,horgászoknál azonnal akciókészség)
Itt van egy kabát ami jó alap lehetne,6800 !!!!!!!!!!!!! :tapsol: forintért
http://www.energofish.hu/product.php/ET-OUTDOOR-CAPTURE-KAB%C3%81T/10588/
6896
Van egy ilyen kabátom!
Nem mondom a víztaszítás kitûnõ,valóban és teljesen vízálló,bele lehet feküdni a pocsolyába,nem ázik át.
a zsebek katasztrofálisak és kevés(miért sajnálják),a cipzárt nem lehet állig felhúzni,hanem egy gyengus tépõzár tartja össze a nyaknál a kabátot(most miért nem volt egy tíz centivel hosszabb cipzár :duhos:)
ez kiegészítve egy lecipzározható lábzsákkal ugyan ilyen béléssel ,ilyen anyagból,mondjuk az + 5000,- szóval max 15-be lenne egy király cucc!!!Fogyna mint a veszedelem(nem kell a gyártónak a pénz vagy mi van?)
varég
01-31-2016, 07:29 PM
Kabát-hálózsák témához, az usa poncsó és poncsóbélés páros nem járható út?
Vízálló, meleg, és lehet benne közlekedni is...
Ihasz Laci
01-31-2016, 07:34 PM
nekem egy ilyen smock dzseki sokkal jobb valasztasnak tunik. erosebb az anyaga es ami szamomra sokkal fontosabb az az, hogy ez a smock nem olvad vagy eg ki ha parazs esik ra! ami eleg gyakran elofrdul taborozas kozben ha az ember tuzet rak.
6897
GAZDA
01-31-2016, 07:39 PM
Ne baxd el a rába anyagot, inkább átveszem!!!!
Ilyen terepszínû ruhát lehet venni fölösleges varratni és ezeket az északi formákat én kerülném mert NEM IDE VALÓK!
Hátizsák, hálózsák témában egyet tudok érteni.
bar doom kese eleg jo ar ertek aranyu de nekem nem tetszik (bocsi).
semmi baj!:cool:
Tudod ez olyan mint a nagy fenekû,szõrös lábú,bajszos házvezetõnõ...jól fõz,ragyogó tiszta minden és nem lop!A fogadásra,bálba,színházba,ágyba meg ott van a reprezentatív,nagy mellû,szõke cicababa.
Ha bedurvul a világ a házvezetõnõ marad!
Egyébként folyamatba van a kés kis tesójának gyártása is,lesz belõle egy ...valami :haha:,ha kész lesz felteszem...ide!
GAZDA
01-31-2016, 07:55 PM
Kabát/hálózsák!
már elkezdtem a hátizsák topicban :hipnozis: ezt a témát.Szerintem ezt a két felszerelést szépen össze lehetne fésülni,rengeteg helyet és súlyt spórolva meg.Találtam egy hasonlót 60000-ért,ami még mindig nem az igazi.
Egy ilyen felszerelési tárggyal mik a követelmények?
-Vízálló,hogy akár le is lehessen az avarra,fûbe feküdni benne vagy a romok között,üldöztetve egy gyors szunyára.
-Sima kabátként is hordható
-Sok,használható zseb
-jól elcsomagolható,könnyû
-Meleg és szellõzik
-Rovarok,szúnyog,kullancs ellen véd
-könnyen lemosható,tisztítható,gyorsan szárad
-ha meglepnek az önvédelmi eszköz azonnal használható(vadászoknál,horgászoknál azonnal akciókészség)
Itt van egy kabát ami jó alap lehetne,6800 !!!!!!!!!!!!! :tapsol: forintért
http://www.energofish.hu/product.php/ET-OUTDOOR-CAPTURE-KAB%C3%81T/10588/
6896
Van egy ilyen kabátom!
Nem mondom a víztaszítás kitûnõ,valóban és teljesen vízálló,bele lehet feküdni a pocsolyába,nem ázik át.
a zsebek katasztrofálisak és kevés(miért sajnálják),a cipzárt nem lehet állig felhúzni,hanem egy gyengus tépõzár tartja össze a nyaknál a kabátot(most miért nem volt egy tíz centivel hosszabb cipzár :duhos:)
ez kiegészítve egy lecipzározható lábzsákkal ugyan ilyen béléssel ,ilyen anyagból,mondjuk az + 5000,- szóval max 15-be lenne egy király cucc!!!Fogyna mint a veszedelem(nem kell a gyártónak a pénz vagy mi van?)
Egy varratott kabátnál hogy oldod meg a vízállóságot? Membrán kell bele pl. Gore-tex és a varrásokat le kell hegeszteni, ehhez komoly technika kell egy varrónõnek nincs ilyen. Más megoldás még a 2 réteg sátorlap esetleg mûbõr kombó de az meg nehéz és messze nem olyan vízálló.
Egyszerûen drágább kabátot kell venni azok minden feltételnek megfelelnek pl. tex-es kabátból is van ami Nomexes az nem ég ki.
nekem egy ilyen smock dzseki sokkal jobb valasztasnak tunik. erosebb az anyaga es ami szamomra sokkal fontosabb az az, hogy ez a smock nem olvad vagy eg ki ha parazs esik ra! ami eleg gyakran elofrdul taborozas kozben ha az ember tuzet rak.
6897
az anyagban igazad van!Hõre tényleg érzékeny!
Talán olyan anyag kellene kívülre,mint a régi viharkabátok.
GAZDA
01-31-2016, 08:02 PM
Doom
Ehhez mit szólsz? http://www.munder.hu/index.php?p=termek&id=6135
Doom
Ehhez mit szólsz? http://www.munder.hu/index.php?p=termek&id=6135
Nem tudom mennyire vízálló?
Egy funkció még eszembe jutott.
A lábzsák rész egy csatlakoztatható vállpánttal táskának is használható.keresztbe veti az ember a vállán és a zûrzavar,menekülés,túlélés közben a találmányokat(konzerv,használható cucc,zacskóba víz,tüzifa,gomba,hal,vad)bele lehet pakolni.vagy ami nem fér a hátizsákba.Kiváltja a + táskát,ami holt súly és másra nem igen való.
Ja és ha elfárad a kutyám,könnyen viszem benne és ha nem csatolom fel,mert nem fázok annyira + van a kis helye is.
GAZDA
01-31-2016, 08:20 PM
Annyira vízálló mint a sátorlapok és a Nikwax csodákra képes.
Van még egy megoldás téli kabátra: irhabunda vastagon bekenve méhviaszos bõrzsírral. Ez egy hagyományos vízhatlanító módszer de mûxik.
Ihasz Laci
01-31-2016, 08:22 PM
erre a smock dzsekire vissza terve nekem egy korabbi tipus van amit meg sivatagi terep mintaval vettem. de az eleg hulyen nez ki az angol erdokben:) igy egy kis hazi praktikaval atfestettem
ilyen volt:
6898
es ilyen lett:
6899
ilyen jellegu szemelyre szabast atalakitast praktikusnak tartok de szerintem magat a dzsekit hazilag vagy szabpval elkeszitetni nem erne meg, vagy nem ilyen lenne.
GAZDA
01-31-2016, 08:22 PM
Vegyél kenyérzsákot: http://combatgear.blog.hu/2013/07/29/osztrak_vesezsak vagy vigyél magaddal szövet zsákot.
A lábzsákot nem fogod tudni tisztítani.
A kabát/hálózsák/táska probléma csak egy a túlélõ felszerelésébõl!
A másik gondom ..az edény!
Milyenre lenne szükségem?
Formára/ûrtartalomra mint egy másfél literes befõttes üveg csak nagyobb szájjal.
Valami fajintos egy rétegû,vastag rozsdamentes acélból,hogy bírja az ütést és a nyílt lángot.
Kívül,mint a régi tejes kannáknál levehetõ fül,hogy bográcsnak is lehessen használni vagy kútból vizet húzni.
A kupak szintén acél,emelt 5-6 centi,hogy tányérnak is lehessen használni(meg kutya tálnak).
Jól záródó kupakkal,hogy vizet,ételt is lehessen benne szállítani.
Esetleg ha kivehetõ a gumi tömítés és a kis fület lehetne rá csatlakoztatni serpenyõnek is jó lehetne,mondjuk tojást sütni.
Ha a kupakon lenne egy apró csavar(ami egyébként jól tömít)kuktának is használható,pillák alatt forr a víz,gyorsan lehet benne fõzni és nyugodtan be lehet tenni a tûzbe,fel sem kell akasztani.
Ja,önvédelmi eszköznek sem rossz!
Vegyél kenyérzsákot: http://combatgear.blog.hu/2013/07/29/osztrak_vesezsak vagy vigyél magaddal szövet zsákot.
A lábzsákot nem fogod tudni tisztítani.Kifordítva teszem bele,ami koszos...ezért is lenne jó egy vízálló anyag,mert egy tóban is le lehet tisztítani.
GAZDA
01-31-2016, 08:34 PM
Én inkább az átalakításoknak, egyéni igényre alakításoknak látom értelmét pl. 2.000 Ft körül lehet venni régi surranót egy talp ringli csere után kész is a kényelmes, erõs tartós bakancs.
Mondjuk nem értem a sereg miért nem tudta ezt a fejlesztést megtenni inkább veszik az ócska Tisza bakancsokat arany áron.
GAZDA
01-31-2016, 08:39 PM
A kabát/hálózsák/táska probléma csak egy a túlélõ felszerelésébõl!
A másik gondom ..az edény!
Milyenre lenne szükségem?
Formára/ûrtartalomra mint egy másfél literes befõttes üveg csak nagyobb szájjal.
Valami fajintos egy rétegû,vastag rozsdamentes acélból,hogy bírja az ütést és a nyílt lángot.
Kívül,mint a régi tejes kannáknál levehetõ fül,hogy bográcsnak is lehessen használni vagy kútból vizet húzni.
A kupak szintén acél,emelt 5-6 centi,hogy tányérnak is lehessen használni(meg kutya tálnak).
Jól záródó kupakkal,hogy vizet,ételt is lehessen benne szállítani.
Esetleg ha kivehetõ a gumi tömítés és a kis fület lehetne rá csatlakoztatni serpenyõnek is jó lehetne,mondjuk tojást sütni.
Ha a kupakon lenne egy apró csavar(ami egyébként jól tömít)kuktának is használható,pillák alatt forr a víz,gyorsan lehet benne fõzni és nyugodtan be lehet tenni a tûzbe,fel sem kell akasztani.
Ja,önvédelmi eszköznek sem rossz!
Piacon tudsz venni rozsdamentes bográcsot vagy :http://diszkoszvas.uw.hu/a_sutodiszkosz.html rozsdamentes: https://www.mountex.hu/termek/10601-204-0/msr_alpine_stow_away_pot_1.1_l
Én jobban szeretem a rozsdamentes cuccokat a könnyebb kezelhetõség miatt.
Piacon tudsz venni rozsdamentes bográcsot vagy :http://diszkoszvas.uw.hu/a_sutodiszkosz.html rozsdamentes: https://www.mountex.hu/termek/10601-204-0/msr_alpine_stow_away_pot_1.1_l
Én jobban szeretem a rozsdamentes cuccokat a könnyebb kezelhetõség miatt.
van egy literes tatonka edényem,szeretem,tényleg jó cucc és a kutya is elfogadja belõle az ételt vizet.
https://www.mountex.hu/termek/10601-002-0/camp_set_large_edenykeszlet
Ennek megfontolandó,az átalakítása!Jó alap,:thumbup
valami tömítést kellene hozzá szerkeszteni,hogy ne lötyögjön ki a víz(kulacs nem kell,egy kütyüvel kevesebb) vagy egy összehajtogatható erõs kulacs bele.
A kukta csavart sem nehéz bele szerkeszteni.
A díszkovácstól lehet kérek egy árajánlatot a kívánt edényre...kíváncsi vagyok vállalná e ...és mennyiért?!
Ihasz Laci
01-31-2016, 08:52 PM
Én inkább az átalakításoknak, egyéni igényre alakításoknak látom értelmét pl. 2.000 Ft körül lehet venni régi surranót egy talp ringli csere után kész is a kényelmes, erõs tartós bakancs.
Mondjuk nem értem a sereg miért nem tudta ezt a fejlesztést megtenni inkább veszik az ócska Tisza bakancsokat arany áron.
en labbelik teren nagyon finnyas :) vagyok es csak a jo minosegut veszem meg.
a regi surrano nekem nagyon nagyon nem jott be. bar en egy katonai bakancsot se kedvelek. nekem turazni nem jo egy sem aminek hosszu a szara. a rendes tura bakancs ami erre valo es jobb is mint barmelyik katonai bakancs.
nem nagyon hiszek a teljes összeomlásban!!!!!!!!!
De nem én döntöm el,hogy lesz vagy nem!
Most ráérünk készülni rá!
Egyet biztosan tudok,ha Ez a világ bedõl,az bazi nagyot fog szólni!
Nem akarom,hogy letolt gatyával érjen és nem akarok siránkozni - "hogy volt idõm felkészülni...miért nem tettem! Ó,jaj én szegény!"
Tehát engedjétek el a fantáziátokat,mert erre kell a cucc!
690169026903690469056906
Ihasz Laci
01-31-2016, 09:21 PM
akkor en valami bor ruhat hordanek. eloszor valami motoros bor ruhat. viz es tuz allo, eros anyag es ki van belelve belulrol.
aztan mire lekopik rolam, megtanulom hogyan kell borbol ruhat kesziteni es az elso utbaeso medvebol kabatot keszitek magamnak:)
mmilan21
02-01-2016, 09:11 AM
akkor en valami bor ruhat hordanek. eloszor valami motoros bor ruhat. viz es tuz allo, eros anyag es ki van belelve belulrol.
aztan mire lekopik rolam, megtanulom hogyan kell borbol ruhat kesziteni es az elso utbaeso medvebol kabatot keszitek magamnak:)
A régi-új projektem keretén belül épp egy bõrruhát/bõrpáncélt készítek. Nagyon jó a szúrásállósága. Egy vékony tût is csak nagy nehezen lehet átnyomni rajta.
Késsel nehéz átdöfni, nekem még nem sikerült.
Nem egy golyóálló anyag, de hátba szúrások, késharcok és kutyatámadás során még jól jöhet. A nyílvesszõt is lelassítja valamennyire. A régi idõkben ezért is használtak bõrpáncélokat.
Bõrpáncél, kemény surranó, plexi pajzs... lassan már kész az otthonvédelmi páncél. :)
Ihasz Laci
02-01-2016, 09:24 AM
mar csak egy bukosisakot kell beszerezned!
GAZDA
02-01-2016, 12:02 PM
Megneznem hogy rozsdamentes anyaghoz mennyiert nyul hozza a kovacs?
GAZDA
02-01-2016, 12:10 PM
Megertem, turazni sokkal kenyelmesebb a sport bakancs mint a hagyomanyos surci. A modern Bw. Usa katonai es taktikai bakancsok azert mar vannak olyan kenyelmesek mint a sport bakik mivel ugyanazok a cegek gyartjak.
Ihasz Laci
02-01-2016, 12:27 PM
Megertem, turazni sokkal kenyelmesebb a sport bakancs mint a hagyomanyos surci. A modern Bw. Usa katonai es taktikai bakancsok azert mar vannak olyan kenyelmesek mint a sport bakik mivel ugyanazok a cegek gyartjak.
az lehet. az ujabb tipusu katonai bakancsokhoz meg nem volt szerencsem.
azt azert fenntatrom, hogy hosszu turakhoz a hosszu szaru bakancs kevesbe alkalmas mint a hagyomanyos tura bakancs.
lehet majd beszerzek egy katonait is osszehasonlitani a turazos bakanccsal
varég
02-01-2016, 01:11 PM
Nekem az új amcsi velúr-goretex sivatagi bakancsom van, hazai terepre, tavasztól õszig tökéletesen bevált, meglepõen jól tapad nyírkos-vizes sziklákon is.
Hidegebb idõre már kevés.
Kényelmes, és ami a lényeg, van 3 féle lábfejméret néhány gyártónál(keskeny, normál, széles), ami sokat számít szerintem.
persze kirándulgatni egy kényelmes edzõcipó is megfelel.még túra bakancs se kell.
De amikor le kell menni az útról(vagy nincs is út),hóolvadás után,tüskés ágak között,tégla halmok és meredezõ betonvasak között kell utat vágni...hát oda cipõ kell,
Brutál ,hosszú szárú bõrbakancs!Még a gumicsizma is necces.Arról nem is beszélve,hogy a törmelék,rom,kõomlás alattomos és csúnyán el tud intézni egy beszorult bokát,ha nincs védve,a talp átszúrásáról nem is beszélve!
GAZDA
02-01-2016, 03:45 PM
A régi-új projektem keretén belül épp egy bõrruhát/bõrpáncélt készítek. Nagyon jó a szúrásállósága. Egy vékony tût is csak nagy nehezen lehet átnyomni rajta.
Késsel nehéz átdöfni, nekem még nem sikerült.
Nem egy golyóálló anyag, de hátba szúrások, késharcok és kutyatámadás során még jól jöhet. A nyílvesszõt is lelassítja valamennyire. A régi idõkben ezért is használtak bõrpáncélokat.
Bõrpáncél, kemény surranó, plexi pajzs... lassan már kész az otthonvédelmi páncél. :)
A bivalybõr megfogja a 9mm-es pisztoly lõszert igaz van vagy 40 kg egy kabát, a KGB-s bõrkabátok is ebbõl a bõrbõl voltak.
GAZDA
02-01-2016, 03:47 PM
Nekem az új amcsi velúr-goretex sivatagi bakancsom van, hazai terepre, tavasztól õszig tökéletesen bevált, meglepõen jól tapad nyírkos-vizes sziklákon is.
Kényelmes, és ami a lényeg, van 3 féle lábfejméret néhány gyártónál(keskeny, normál, széles), ami sokat számít szerintem.
Több bakancs és csizma kell mert nincs olyan bakancs a világon ami minden idõben jó. Szerintem 8-10 pár jó bakancs/csizma kell legalább.
GAZDA
02-01-2016, 04:04 PM
Az ilyen dolgok miatt veszek régi surcit az elég erõs felépítésû az ilyen igénybevételhez.
Nem feltétlenül. Van egy Meindl vadász/ túra bakim (Colorado) és egy szintén Meindl Desert Fox-om (katonai), 90%-ban a Coloradot használom, sokkal kényelmesebb. Nagyjából októbertõl áprilisig ez van rajtam, ha túrázni, erdõbe megyek, akkor nyáron is. Viszont ha airsoftozni megyek, akkor sokkal jobb a magasabb szárú katonai cucc, ami masszívabban tartja a bokát, stabilabban tudsz benne közlekedni nehéz terepen is, fõleg, ha elkap a harci láz és nem igen nézel a lábad elé. Igazából ez sem kényelmetlen, simán le lehet benne tolni több tíz kilométert naponta (nem surranó fíling), viszont a polgári változat azért érezhetõen kellemesebb.
Ha nem kell futni, menekülni, akkor a mindenképp jobb a polgári változat, vészhelyzetben tuti a magasabb katonaiba ugranék bele, ez is tesztelve van, a bob mellett a helye... (Biztonságosabb, "stabilabb".)
Melyik fajta? Az Altama, vagy Lowa, Meindl? Nagyon nem mindegy.. Az Altamánál még a surci is jobb.
Találtam egy ku....jó edényt,már majdnem tökéletes...3500,- pénz!!!!!!!!!!!!!!!
Vödör,bogrács,kulacs,serpenyõ,tányér,kutyat l,termosz,kukta,tejforraló és ételhordó! tuti,csak pár apróságot kell megoldani!
Már rendelem is!
Egy egyszerû levehetõ nyél kell a serpenyõkhöz + és kész!
http://tutikonyha.hu/etelhordo-duplafalu-reszes-p-2858017.html
69146915
És egy kis érdekesség!
6916
GAZDA
02-01-2016, 05:11 PM
Ez waxkabát? Egyszer vettem egy ilyet 10.000.-ért egész jó de nem egy texes anyag.
GAZDA
02-01-2016, 05:18 PM
Nem feltétlenül. Van egy Meindl vadász/ túra bakim (Colorado) és egy szintén Meindl Desert Fox-om (katonai), 90%-ban a Coloradot használom, sokkal kényelmesebb. Nagyjából októbertõl áprilisig ez van rajtam, ha túrázni, erdõbe megyek, akkor nyáron is. Viszont ha airsoftozni megyek, akkor sokkal jobb a magasabb szárú katonai cucc, ami masszívabban tartja a bokát, stabilabban tudsz benne közlekedni nehéz terepen is, fõleg, ha elkap a harci láz és nem igen nézel a lábad elé. Igazából ez sem kényelmetlen, simán le lehet benne tolni több tíz kilométert naponta (nem surranó fíling), viszont a polgári változat azért érezhetõen kellemesebb.
Ha nem kell futni, menekülni, akkor a mindenképp jobb a polgári változat, vészhelyzetben tuti a magasabb katonaiba ugranék bele, ez is tesztelve van, a bob mellett a helye... (Biztonságosabb, "stabilabb".)
Airsoftnál én is átértékeltem a bakancs kérdést. Amikor belerohan az ember egy dupla üvegtáblába vagy egész nap a betonon ugrál kell az erõs de kényelmes (vibram talpas) bakancs. Nekem a Blackhawk baki nagyon bevált 4 évig de a legtöbb barátomnak 1 éven belül szétesett. Az erdõ viszont azt is megette de a gumicsizmát is oda kell a surci.
mzperiksz
02-01-2016, 08:19 PM
Azt a bivalyt azért megnézném :haha:
A bivalybõr megfogja a 9mm-es pisztoly lõszert igaz van vagy 40 kg egy kabát, a KGB-s bõrkabátok is ebbõl a bõrbõl voltak.
Elkészült,kész...10 munkaóra+2000 pénz.
6917691869196920692169226923
A kabát hálózsák kombóról letettem,mert kiszámoltam és nem rentábilis.
Viszont a katona boltba kaptam egy hibás,bizományba leadott(kiszakadt a gomb és van rajta egy csúnya pecsét) Cummandó smock pip-stop :) kabátot 3000 forintért. ,11 zsebe van,állítólag vízhatlan(majd kiderül),valamint gumírozott erõs,nem zörgõs ponyvát (méteráru)
Tervezés alatt van egy olyan öszvér,amibe be van varrva a hõvisszaverõ fólia,használható földre terítve és nyugágyként is és egy akkora bivakzsákot képez ami valóban kényelmes,ja és szúnyoghálós.
e mellé nagyon vastag polár pléd lesz a megfelelõ méretben,körbe cipzárral,hogy hálózsák és nagy takaró is lehessen belõle.
Az edényke úton van!
megy ez kérem,jól halad.
ezek legalább valóban használható dolgok.
Az ilyen dolgok miatt veszek régi surcit az elég erõs felépítésû az ilyen igénybevételhez.
Egyébként végignézve a bakancs kínálatot...egyetértek!A világvége :) esetén surranó,pufajka és az usanka lesz a nyerõ.
GAZDA
02-02-2016, 07:24 PM
Lehet nem hipermodernek ezek a ruhadarabok de ezeket pontosan a III. vh-ra gyártották!
Természetesen át kell alakítani ezeket a ruhákat de terepen messze többet bírnak. Ezt úgy mondom hogy napi szinten erdõs terepen dolgozom és kipróbáltam már elég sok csiri-viri ruhát amelyek kényelmesek de vagy már a hõszigetelõ képességük túl gyenge vagy a "tartóssági" tesztet bukták el.
http://vedocipo.hu/spd/4663/Belelt-vadasz-teli-kabat-310-gr-terepszinu-vizlepe
Hahó mélyen tisztelt tervezõk,gyártók,forgalmazók!
Hol vannak a zsebek???? hol vannak?Hol a két felsõ zseb,hol a két belsõ zseb,hol van a meleg béléses zseb,hol vannak a mandzsettára felkarra varrt zsebek?
Hadd döntse már el a kedves vadász,turista,horgász,természetjáró vagy utcai kabátra vágyó,hogy mi akadályozza a célzásban és mi nem!
Ha nem rak bele semmit,nem akadályozza!
Az ár jó,ennyit fog kifizetni egy normális ember egy kabátért!
A szín tökéletes!
De mi az istenért kell spórolni a zsebeken?! Miért? Milyen perverz önüzlet rontás vezeti a tervezõ kezét,amikor kiadja gyártásra ,az egyébként király jó kabátot zsebek nélkül?!Azért,hogy ne vegyék meg az emberek vagy mi az ok?!
nem kell feltalálni a kereket,csak használni!
Tisztelt Hölgyek/Urak,akik a természetben hordott kabát készítésre adják a fejüket!
Alapkövetelmények!
-bélelt kapucni
-elöl négy nagy zseb+az alsó zsebek alatt oldalról bedugható,a kezet melegítõ bélelt zseb(a mellnél elhelyezett melegítõ zseb nem kényelmes!)
-Két belsõ zseb
-Az alkaron két "mobiltelefon tartózseb" (bicskának,lámpának,lõszernek,csokinak)
-könyök megerõsítés(könyörgöm ott ahol a könyök van!)
-Váll megerõsítés a hátizsák pántja ne koptassa,az esõ ne áztassa át.
-5 centivel hosszabb(pont ennyi hiányzik ,hogy ne a nadrágra folyjon az esõvíz(tessék kipróbálni))
-kb 15...max,max 20 rugó(meg is veszik,lesz haszon!)
-....és az isten áldja meg tessék már egy méret táblázatot oda biggyeszteni
-teccenek látni!Lehet jó kabátot gyártani,majdnem ugyanennyibe kerül,csak a jóindulat hiányzik!
-a jó példa! (csak olcsóbban !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)6931
-Szín választék(terep,barna,zöld....)
mzperiksz
02-05-2016, 08:57 AM
Ha ennyire értesz hozzá miért nem vágsz bele a bizniszbe?
Hamar meggazdagodnál :haha:
http://vedocipo.hu/spd/4663/Belelt-vadasz-teli-kabat-310-gr-terepszinu-vizlepe
Hahó mélyen tisztelt tervezõk,gyártók,forgalmazók!
Hol vannak a zsebek???? hol vannak?Hol a két felsõ zseb,hol a két belsõ zseb,hol van a meleg béléses zseb,hol vannak a mandzsettára felkarra varrt zsebek?
Hadd döntse már el a kedves vadász,turista,horgász,természetjáró vagy utcai kabátra vágyó,hogy mi akadályozza a célzásban és mi nem!
Ha nem rak bele semmit,nem akadályozza!
Az ár jó,ennyit fog kifizetni egy normális ember egy kabátért!
A szín tökéletes!
De mi az istenért kell spórolni a zsebeken?! Miért? Milyen perverz önüzlet rontás vezeti a tervezõ kezét,amikor kiadja gyártásra ,az egyébként király jó kabátot zsebek nélkül?!Azért,hogy ne vegyék meg az emberek vagy mi az ok?!
nem kell feltalálni a kereket,csak használni!
Tisztelt Hölgyek/Urak,akik a természetben hordott kabát készítésre adják a fejüket!
Alapkövetelmények!
-bélelt kapucni
-elöl négy nagy zseb+az alsó zsebek alatt oldalról bedugható,a kezet melegítõ bélelt zseb(a mellnél elhelyezett melegítõ zseb nem kényelmes!)
-Két belsõ zseb
-Az alkaron két "mobiltelefon tartózseb" (bicskának,lámpának,lõszernek,csokinak)
-könyök megerõsítés(könyörgöm ott ahol a könyök van!)
-Váll megerõsítés a hátizsák pántja ne koptassa,az esõ ne áztassa át.
-5 centivel hosszabb(pont ennyi hiányzik ,hogy ne a nadrágra folyjon az esõvíz(tessék kipróbálni))
-kb 15...max,max 20 rugó(meg is veszik,lesz haszon!)
-....és az isten áldja meg tessék már egy méret táblázatot oda biggyeszteni
-teccenek látni!Lehet jó kabátot gyártani,majdnem ugyanennyibe kerül,csak a jóindulat hiányzik!
-a jó példa! (csak olcsóbban !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)6931
-Szín választék(terep,barna,zöld....)
Ihasz Laci
02-05-2016, 11:21 AM
azert azt szerintem erdemes megemliteni, hogy az atlag erdojaro / vadasz szamara nemigazan van szukseg ilyen jellegu kabatokra. nekik jo a sima egyszeru, ne azzon at / ne fazzak benne kabat. ez a sok zseb meg mindenfele megerositesek csak egy nagyon szuk regetnek kellenek. ilyen kis piacra meg nem erdemes nagy mennyisegu termeket eloallitani. igy a kis sorozat szamban gyartott kabatok (mint a masodik is) dragabbak lesznek.
ezzel nem nagyon lehet mit csinalni, ilyen a kereskedelem.
viszont erdemes korulnezni munka ruhazati boltokban. kicsit dragabbak mint a katonai ruhak de meg mindig olcsobbak mint a tura holmik es eros tartos ruhak.
azert azt szerintem erdemes megemliteni, hogy az atlag erdojaro / vadasz szamara nemigazan van szukseg ilyen jellegu kabatokra. nekik jo a sima egyszeru, ne azzon at / ne fazzak benne kabat. ez a sok zseb meg mindenfele megerositesek csak egy nagyon szuk regetnek kellenek. ilyen kis piacra meg nem erdemes nagy mennyisegu termeket eloallitani. igy a kis sorozat szamban gyartott kabatok (mint a masodik is) dragabbak lesznek.
ezzel nem nagyon lehet mit csinalni, ilyen a kereskedelem.
viszont erdemes korulnezni munka ruhazati boltokban. kicsit dragabbak mint a katonai ruhak de meg mindig olcsobbak mint a tura holmik es eros tartos ruhak.
szerintem azért járnak az "egyszerûbb" kabátba,mert nem kapni jobbat,azon az áron.Az sem igaz,hogy szûk réteget érdekel,mert ha emberi áron árulnák a jó kabátot,azt vennék meg nem az agyon variált,semmire se valót.
Ma körbe jártam minden boltot.
Katonai bolt,egyébként aranyár,a büdös,ezeréves tervezésû,raktárszagú kilóra,de nem vagyok katona!
Deca,a szokásos felhozatal,jó drága,agyonvariált,célszerûtlen,bár mutatós csicsapicsa.A vadász cuccokra 35000-ért sem fért bele a négy zseb elöl.
Kínaibótok,...ááá ...
Munkaruházati....rip-stop,brutál erõs vízhatlan anyag,bélelt kapucni,7 zseb,jó barna szín 10500,- na gyere apucival haza!:D
Ihasz Laci
02-05-2016, 11:49 AM
azt nem tudom, hogy otthon milyen es mekkora a valasztek van katonai ruhakbol de itt eleg jo.
sok es jo minosegu cuccot lehet kapni es az uj ruhak se dragak. nemreg vettem egy vadonat uj royal air force-os smock dzsekit 18 fontert kevesebb mint 8ezer ft.
Ihasz Laci
02-05-2016, 11:59 AM
ez hogy tetszik:
6932
pont ilyen kommandos tulelos vilag vegere valo es nemis annyira horror az ara http://www.ebay.co.uk/itm/Scruffs-EXPEDITION-TECH-JACKET-BLACK-All-Sizes-Mens-Waterproof-Work-Coat-/252238858657?var=&hash=item3aba9b89a1:m:md5Gh9aux77bOV7dtYAtf1Q
Ha ennyire értesz hozzá miért nem vágsz bele a bizniszbe?
Hamar meggazdagodnál :haha:
Jó ötlet! :thumbup
Neked ,van is egy ajánlatom! :haha:
6933
ez hogy tetszik:
6932
pont ilyen kommandos tulelos vilag vegere valo es nemis annyira horror az ara http://www.ebay.co.uk/itm/Scruffs-EXPEDITION-TECH-JACKET-BLACK-All-Sizes-Mens-Waterproof-Work-Coat-/252238858657?var=&hash=item3aba9b89a1:m:md5Gh9aux77bOV7dtYAtf1Q
nagyon királyul néz ki :thumbup,bár ezek a narancssárga bigyók nem az én világom,de nyilván jó az erdõbe bóklászni,mert nem durrantanak az emberbe.
Ihasz Laci
02-05-2016, 12:24 PM
a helikon tex markat ismered? eleg jo minosegu katonai stilusu ruhakat csinalnak viszonylag megfizetheto aron.
https://helikon-tex.com/#!/Home
varég
02-05-2016, 01:27 PM
a helikon tex markat ismered? eleg jo minosegu katonai stilusu ruhakat csinalnak viszonylag megfizetheto aron.
Nem rosszak a termékek DE:
Személyes átvétel javasolt, sajna a konfekció méreteik nem mindig azonosak!
Emiatt nem vettem át 2 gatyát tõlük az egyik érszoft bótba', sajna nem 56-os az az 56 náluk... :(
A táskáikat szintén érdemes áttekinteni, néha lehet kifogni hibásat is.
(nekem Racoon-om van 3. éve, nagyon szeretem még mindig, eddig nem sok panaszom van rá)
mzperiksz
02-05-2016, 02:38 PM
Commandert és Patriotot használok már 5 éve, minõségileg elsõ osztályú.
Ihasz Laci
02-05-2016, 03:25 PM
Commandert és Patriotot használok már 5 éve, minõségileg elsõ osztályú.
nekem egy sfu nadragam van toluk. 2 eve gyurom es meg semmi baja , csak jot tudok mondani rola en is.
vareg:
en egy nadragot vettem toluk, ugy rendeltem interneten. elsore jo lett a meret.
amugy eredetileg a helikon nem szamozassal adja meg a meretet hanem betuvel (pl.: xl regular). szerintem rosszul lett a magyar szamozasra atvaltva.
https://www.youtube.com/watch?v=yLT9zwndPp0
Nadrág!
GAZDA
02-05-2016, 06:00 PM
Doom
Ilyesmire gondoltál: http://www.splav.ru/goodsdetail.aspx?gid=20071116192049718000
http://www.splav.ru/goodsdetail.aspx?gid=20071116192049750000
GAZDA
02-05-2016, 06:01 PM
Maradjunk a katonai jellegûnél, a jó minõség az nem ilyen!
GAZDA
02-05-2016, 06:05 PM
https://www.youtube.com/watch?v=yLT9zwndPp0
Nadrág!
Ne semmi de arra kíváncsi lennék mennyire fullasztó a nadrág.
Doom
Ilyesmire gondoltál: http://www.splav.ru/goodsdetail.aspx?gid=20071116192049718000
Igen,ez tökéletes.
Képzeld el,hogy a hazai boltokban,ilyesmiket árulnának!:eek:
Több színben!Maxi bevetési katonaitól,a lányos polgári színekig.Akár egy sima munkaruha vászontól,a Cordura anyagik.Mindenki megtalálná a pénzének és ízlésének megfelelõt.
E helyett mi van?! Vedd amit kapsz és örülj,hogy van a méretedben!
mzperiksz
02-05-2016, 07:53 PM
Miért, milyen a jó minõség?
Ihasz Laci
02-05-2016, 08:13 PM
nincsen semmi baj a helikon tex minosegevel. nagyon jol birjak a gyurodest.
Ihasz Laci
02-05-2016, 08:15 PM
Doom
ettol a dzsekitol se kell elajulni.
fogtak az angol sas smock dzsekit es lemasoltak
GAZDA
02-05-2016, 08:19 PM
mzperiksz
Elgondolásom szerint egy jó minõségû kabátnak nem kell 2 szezon hogy betörjön, mert be kellett törni a Helikon-tex kabátot, újonnan olyan volt mint valami bádog kabát.
Még néhány "apró" hiba a cipzár xar még ha rá is írják hogy ykk-s, a bélés vékony a derék és alj behúzó gyenge gumi és elég rövid is ami bizonyos helyzetekben nem túl egészséges.
A civil Sandstone kabátom 8 év távlatából is simán veri amit ugyanannyiért vettem.
GAZDA
02-05-2016, 08:24 PM
ettol a dzsekitol se kell elajulni.
fogtak az angol sas smock dzsekit es lemasoltak
Fogták a sas smock dzsekit és TOVÁBBFEJLESZTETTÉK. Egyenruháknál ez gyakori és nincs ebben semmi rossz, jobb mintha valami életképtelen ipari hulladékkal szívatnák az embereiket mint a magyar rendvédelmi szervek.
Azért az angol kabátoknak nincs ilyen hõszigetelõ képessége és ez öltönyben van tehát van hozzá nadrág ami ugyanazt tudja.
Ihasz Laci
02-05-2016, 09:04 PM
Fogták a sas smock dzsekit és TOVÁBBFEJLESZTETTÉK. Egyenruháknál ez gyakori és nincs ebben semmi rossz, jobb mintha valami életképtelen ipari hulladékkal szívatnák az embereiket mint a magyar rendvédelmi szervek.
Azért az angol kabátoknak nincs ilyen hõszigetelõ képessége és ez öltönyben van tehát van hozzá nadrág ami ugyanazt tudja.
az angol kabatnak azert nincs ilyen hoszigetelo kepessege mert az egy smock es nem teli kabat. amugy van hozza nadrag is.
GAZDA
02-06-2016, 06:38 AM
Az angol kabáthoz gyakorló nadrág van? Ezért mondtam hogy továbbfejlesztés mert van a ruhának hõszigetelõ képessége nem is kevés!
Erre mondhatjuk hogy a smock megfelelõje: http://www.splav.ru/goodsdetail.aspx?gid=20120528141205998110
Ihasz Laci
02-06-2016, 07:16 AM
Az angol kabáthoz gyakorló nadrág van? Ezért mondtam hogy továbbfejlesztés mert van a ruhának hõszigetelõ képessége nem is kevés!
Erre mondhatjuk hogy a smock megfelelõje: http://www.splav.ru/goodsdetail.aspx?gid=20120528141205998110
a smock-nak pont az a lenyege, hogy nem hoszigetelt! mert ez egy egesz evben hordhato kabat, telen csak ala kell oltozni. erre terveztek az angolok a softie-t amit telen hordanak.
a hagyomanyos gyakorlo nadrag melett van ugyanilyen smock jellegu windproof nadrag is ami a smock-hoz van.
amit linkeltel az meg inkabb egy parka mint egy smock
GAZDA
02-06-2016, 07:54 AM
Gorka amit linkeltem a hegyi csapatoknak tervezték aláöltözve jó hazai viszonyok közt is. Nekem ilyen van és az aláöltözés így néz ki: pehely dzseki+polár és gyapjú pulcsi, NDK vattanadrág+polár és gyapjú aláöltözõ. Azért ez elég babrás felvenni és nem is illeszkedik pontosan egymásra, tehát nem jobb ha egybe van építve a pehelykabát a külsõ réteggel? Egyébként nyári ruhának nem tudsz rendesen aláöltözni télen mert nem lesz meg a kényelmi bõség és fázni fogsz.
Egyébként az angol softie ruha is ezt tudhatja (még nem próbáltam) és az is egy nagyon jó ötlet de akkor is 1-2 mérettel nagyobb kabát, nadrág kell télire.
A windproof naci milyen anyag sátorlap vagy valami tex-es csoda?
Ihasz Laci
02-06-2016, 09:49 AM
a nadrag ugyanaz az anyag mint a smock, a pontos osszetevojet nem tuntetik fel a ruhakon, hadititok:) az biztos, hogy nem gore-tex.
egyebkent ez a smock nem az utolso reteg a teli oltozkodesben az angoloknal. hidegben erre meg jon a gore-tex kabat, az az utolso reteg.
mossberg-operator
02-06-2016, 11:40 AM
Nekem is van par cuccom, kabat, gatya, hatizsak toluk. Az arert jo.
mossberg-operator
02-06-2016, 11:43 AM
Y
Gorka amit linkeltem a hegyi csapatoknak tervezték aláöltözve jó hazai viszonyok közt is. Nekem ilyen van és az aláöltözés így néz ki: pehely dzseki+polár és gyapjú pulcsi, NDK vattanadrág+polár és gyapjú aláöltözõ. Azért ez elég babrás felvenni és nem is illeszkedik pontosan egymásra, tehát nem jobb ha egybe van építve a pehelykabát a külsõ réteggel? Egyébként nyári ruhának nem tudsz rendesen aláöltözni télen mert nem lesz meg a kényelmi bõség és fázni fogsz.
Egyébként az angol softie ruha is ezt tudhatja (még nem próbáltam) és az is egy nagyon jó ötlet de akkor is 1-2 mérettel nagyobb kabát, nadrág kell télire.
A windproof naci milyen anyag sátorlap vagy valami tex-es csoda?
Van softie dzsekim, jo meleg, kb olyan mint egy bomber dzseki, de kellemesebb a tapintasa, a goretex kabatot fole kell venni. Tavaly a nagy telben, kivaloan vizsgazott.
mossberg-operator
02-06-2016, 11:46 AM
Van egy ilyenem is, szeretem: http://www.twicetheman.co.uk/keela-neutronic-smock---olive-3077-p.asp
mossberg-operator
02-06-2016, 11:47 AM
Ezen agyalok, de vissza kene fognom a lovet: http://www.heinnie.com/pentagon-artaxes-soft-shell-jacket
Ihasz Laci
02-06-2016, 03:47 PM
Ezen agyalok, de vissza kene fognom a lovet: http://www.heinnie.com/pentagon-artaxes-soft-shell-jacket
eleg jol nez ki, szerintem az ara se veszes. az en webtex soft shell dzsekim volt £41 azt az azert nem ilyen jo mint ez.
GAZDA
02-06-2016, 03:50 PM
A tex-es anyagok nagyon hangosak azért kérdeztem. A smockra rávenni tex-es kabátot ennek nem sok értelme van. A gore-tex kabátnak alapból van polár bélése a smock meg sûrû szövet tuti nem szellõzne?
GAZDA
02-06-2016, 03:52 PM
Én is terveztem venni de csak használtan tudok venni az meg....... lutri. Néhány használt kabátot láttam már katonákon, elég viharvertek.
varég
02-06-2016, 05:32 PM
A tex-es anyagok nagyon hangosak azért kérdeztem. A smockra rávenni tex-es kabátot ennek nem sok értelme van. A gore-tex kabátnak alapból van polár bélése a smock meg sûrû szövet tuti nem szellõzne?
Nekem van angol dpm smock-om.
Szellõzik, de minimálisan szél és vízálló.
Alá kell öltözni, pl. softshell vagy polárral.
Én szeretem, de esõben nem jó viselet, átázik.
Felsõ "kopó" rétegnek használom, így erdõben nem a drága polár szakad majd...
A gore és társai viszont csak akkor mûködnek jól(nem füllesztõ viselet), ha az alatta rétegek is hozzá valóak.
(aláöltözet-vékony polár-vastagpolár(nem softshell!!!)-goretex)
Nem tudom a modern hadi/polgári forgalomba szánt hadi jellegû ruháknál,mennyire érvényesül a fogyasztói társadalom(vedd meg/használd/dobd ki) ?
Egy orosz katona nem tudom mennyi váltás ruhát kaphatott míg eljutott Sztálingrádból,Berlinig?!Olyan sokat szerintem nem!
A modern hadseregbe megcsinálják az x idejû bevetést,aztán zuhany és tiszta ruha!Talán ,mondjuk Vietnamban kicsit rosszabb lehetett!
Kérdem ezt azért,mert körülbelül meddig kellene visszafelé gondolkodni a történelembe ,a felszerelés tartósságát illetõen?
Egy apokalipszis kicsit más,ott ráadásul nincsen logisztika és nincsen további termelés utánpótlás sem.Tehát mindennek király tartósnak kell lennie,mert nem biztos ,hogy a romok között kutatva,elhagyott ép házakban lesz méret (és szín :) )választék.
Talán beindul a sokk után egy idõvel ,valamiféle kézmûves tevékenység,ahol ruhához,szerszámhoz,edényhez lehet jutni,de az idõ,ki tudja mennyi idõ.
Egy ilyen szerkónak/cuccnak/felszereléseknek legalább egy-két évet ki kell bírnia szerintem!
varég
02-06-2016, 07:22 PM
Nem tudom a modern hadi/polgári forgalomba szánt hadi jellegû ruháknál,mennyire érvényesül a fogyasztói társadalom(vedd meg/használd/dobd ki) ?
Egy orosz katona nem tudom mennyi váltás ruhát kaphatott míg eljutott Sztálingrádból,Berlinig?!Olyan sokat szerintem nem!
A modern hadseregbe megcsinálják az x idejû bevetést,aztán zuhany és tiszta ruha!Talán ,mondjuk Vietnamban kicsit rosszabb lehetett!
Kérdem ezt azért,mert körülbelül meddig kellene visszafelé gondolkodni a történelembe ,a felszerelés tartósságát illetõen?
Egy apokalipszis kicsit más,ott ráadásul nincsen logisztika és nincsen további termelés utánpótlás sem.Tehát mindennek király tartósnak kell lennie,mert nem biztos ,hogy a romok között kutatva,elhagyott ép házakban lesz méret (és szín :) )választék.
Talán beindul a sokk után egy idõvel ,valamiféle kézmûves tevékenység,ahol ruhához,szerszámhoz,edényhez lehet jutni,de az idõ,ki tudja mennyi idõ.
Egy ilyen szerkónak/cuccnak/felszereléseknek legalább egy-két évet ki kell bírnia szerintem!
Saját magamon amit tapasztalok ruhák terén, az a kopás.
Combnál, térdnél kopik, majd szakad, kb. két év alatt.
Van némi anyagismeretem már varrás területén, ez alapján, ami tartós, az kényelmetlen, zavaró lesz a megfelelõ anyagvastagság esetén.
Azért sátorvászonból nadrágot készíteni, eléggé szadomazo vállalkozás lenne...
(vagy mi vagyunk elkényelmesedve?)
Az sem elhanyagolható, hogy milyen idõközönként van tisztítva, mivel, és hasonló dolgok...
Ihasz Laci
02-06-2016, 08:36 PM
nyugaton szerintem kb a 70-es evek utantol kezdtek atallni a tartossagrol a praktikussagra. a vietnami haboru sokat segitett a hadiruhak fejlodeseben.
ha megnezed az amerikai katonak egyenruhajat a vietnami haboru elejen (kb ugyan az volt mint a magyar nephadsereg gyakorloja a boci elott) es a vegen (m65 field jacket es bdu) eleg nagy fejlodesen ment at. es onnantol kezdve inkabb figyeltek a praktikussagra es a kenyelemre mint a tartossagra.
kelet europaban ez a valltas talan csak mostanaban kezdeodott el. foleg anyagi okok miatt. de amig sorozott hadseregek voltak a varsoi szerzodes kereten belul addig olya egyenruhakat gyartottak ami kiszolgalta soros katonak tucatjait.
Volt öregapámnak egy bõrkabátja (nem az ávós típus :D), apám is hordta egy darabig, utána rajtam volt kb. 8 évig, szerintem valahol még megvan... Természetesen (majdnem) tipp-topp állapotban, valószínûleg még 10-15 évet kibírna. Persze nem a legkényelmesebb cucc, nem is túl meleg, de bírja. Pár éve vettem az akkor kapható egyik legjobb softshell dzsekit, az már itt-ott szakadt (hónalj), a gumi a kabát aljában szét van töredezve, némely mûanyag pöcök letört. Kényelmes, szellõzik, praktikus, de pár hónap, talán év alatt lefoszlik az emberrõl.
A klasszikus orosz/keleti békebeli cuccok mellett még a bõr ruházat lehet nyerõ egy égés után, egy jó bõrkabát, csizma jó pár évig bírja.
Az sem elhanyagolható, hogy milyen idõközönként van tisztítva, mivel, és hasonló dolgok...
Hát elég jó a fantáziám és sokat segít elképzelni a szitut a melóm.Pár órás éjszakai "bevetés" a szántásba,kukoricába,erdõbe,viharba....és úgy nézünk ki mint a disznók(nem az ittas fajta). Az esõkabát átázva és sáros,a melós gönc a hátán,mandzsettánál,a nadrág alja átázva,a bakancs tiszta retek,télen átázik(de volt már,hogy meg is merült egy mélyedésbe)...
Szóval mindig elgondolkodok,hogy ok,ezt most megcsináltuk aztán mehetünk haza az ágyikóba,cucc meg a mosásba,de ha annyira tré lesz,le is cserélik.De mi van ha nincs hová haza menni?
Ha ez az akció mondjuk egy menekülés a rossz fiúk elõl,de sikeresen leráztuk õket,vagy egy akár jól sikerült vadászat vége,de a sebzett vad után kellett menni kilométereken át.
Akkor ott állunk,bár épen és teli hassal,se koszosan átázva,a hidegbe,esõbe!Át kellene öltözni vagy ilyesmi!Vagy megelõzni,hogy ilyen állapotba kerüljön a gönc.
De ez minden tárgyra igaz,egyszerûen nem mehet tönkre!
A kés,a hátizsák,a kabát,az edény,a víztisztító...az ember...mind-mind csúcsra jár abban a szituációban és nem tudni meddig Azt sem mikor,mennyi idõ lesz egy csendes helyen a mosásra,varrásra,alvásra,stb!
A mosást némi fantáziával el lehet képzelni,hogyan lesz!Már ha egyáltalán némi tiszta vízhez jut az ember(amit inkább megtisztít és megiszik). Valószínûleg ahogy a mondás mondja,"két hét után ,már kopik".
Felmerül a kérdés,hogy mennyire van létjogosultsága egy ilyen felszerelésnek?
Mindenki döntse el maga!
Én nem szeretem a százalékokat!,hogy mennyi esély van egy egy apokalipszisre,Szerintem 50 % !!!!!
Vagy igen/vagy nem!
Mi marad?A házam nem biztos(50-50 %),a bútorok,a gyümölcsfák,a háziállatok,a kocsi,a bankszámla,a tulajdoni lapok,a többi felszerelés????
Elbírom a ruhát ami rajtam van és jó esetben még tizenöt kilót!Ez marad a tulajdonom és semmi más!
Ja és még egy fontos dolog,az eszem,az ösztönöm,az akaratom!
Tehát cakli-pakli cc. húsz kilónyi felszerelés egy némi fantáziával meghatározható körülményekre,de meghatározhatatlan idõre.
Azon gondolkodok,nem jobb e a katonai gyapjú takaró,mint a hálózsák? használhatóság,stb:
Ihasz Laci
02-07-2016, 07:28 AM
Azon gondolkodok,nem jobb e a katonai gyapjú takaró,mint a hálózsák? használhatóság,stb:
szerintem a halozsak jobb mint a gyapju takaro. de ha mar takarot akarsz akkor a fleece takaro is praktikusabb mint a gyapju. konnyeb, jobban ossze lehet hajtogatni es ugyanugy melegen tart.
szerintem a halozsak jobb mint a gyapju takaro. de ha mar takarot akarsz akkor a fleece takaro is praktikusabb mint a gyapju. konnyeb, jobban ossze lehet hajtogatni es ugyanugy melegen tart.
...és hamarabb megszárad!
Valaki próbálta már kiég e a polár anyag? Nedvesen mennyire nehéz,mennyire szívja magába a nedvességet és akkor mennyire meleg?
A gyapjúval van valakinek ilyesmi tapasztalata?
WestBam
02-07-2016, 10:24 AM
Valaki próbálta már kiég e a polár anyag? Nedvesen mennyire nehéz,mennyire szívja magába a nedvességet és akkor mennyire meleg?
A legkisebb szikrától is leég róla azonnal a hordozó rétegig a felsõ "poláros" rész, sajnos a cigi miatt tapasztaltam nem egy felsõmön. Vizet nem nagyon szívja be, vagyis nem szívja fel annyira, inkább megáll a legtetején tapasztalatom szerint, mikor letörlöd kézzel akkor megy be az anyagába mélyebben. Persze nem vízálló de legalább hamar és könnyen szárad.
Gyapjút azt nem hordok.
A legkisebb szikrától is leég róla azonnal a hordozó rétegig a felsõ "poláros" rész, sajnos a cigi miatt tapasztaltam nem egy felsõmön.tehát éjjel vagy kiránduláskor a tûz mellé letelepdi nem jó!A gyapjú takaró az jó?Van valakinek ez a katonai,http://www.militaryplaza.hu/magyar_honvedsegi_aruk_109/mh_lopokroc_uj_ujszeru_1030 vagy hasonlóval tapasztalata?
Ihasz Laci
02-07-2016, 03:17 PM
hasznaltam ilyet otthon, jo meleg. ennyi penzert nagyon jo vetel vedd meg azonnal! itt a uk-ben 70%-os takarot kapsz minimum 3 szor ennyiert!
varég
02-07-2016, 03:32 PM
tehát éjjel vagy kiránduláskor a tûz mellé letelepdi nem jó!A gyapjú takaró az jó?Van valakinek ez a katonai,http://www.militaryplaza.hu/magyar_honvedsegi_aruk_109/mh_lopokroc_uj_ujszeru_1030 vagy hasonlóval tapasztalata?
Jó ez a takaró, viszont nehéz...
GAZDA
02-07-2016, 03:34 PM
Nem árt ha az aláöltözõre gyapjú réteg kerül mert nagyságrendekkel növeli a közérzetet(nem fullasztó a ruha még sokat mozogva sem).
GAZDA
02-07-2016, 03:35 PM
Doom
Ha érdekel a téma: http://combatgear.blog.hu/2016/01/25/m56_congo_camo_zubbony
GAZDA
02-07-2016, 03:38 PM
Részben van igazad! Sátorlapból is lehet kényelmes egyenruhát készíteni csak megfelelõ kényelmi bõséget kell ráhagyni. Nem divatbemutatóra és díszszemlére kell öltözni.
GAZDA
02-07-2016, 03:43 PM
Ezt hogy érted? Ez a két felszerelés kiegészíti egymást. A gyapjú elõnye hogy elázva is melegen tart amíg a szintetikus nem, viszont nehezebb.
Már alig vártam,hogy kicsit jobb idõ legyen.Ki is mentünk ma kirándulni,próbálgatni a dolgokat.
Nézegetem egy ideje a hobókályhákat,amiket bemutattatok.Régebben voltam ateszkóba és vettem egy kanál szárítót(840,-) és egy rozsda mentes tárolót (460.-) hozzá csaptam egy sátor leszúrót,mást nem módosítottam rajta.
A saját készítésû kés készletre is kíváncsi voltam már hogyan szuperál a valóságban.
...és jó!Minden jó és kényelmesen ,könnyen lehet mindent csinálni.
Elsõ dolog a sok esõ után tûzifát keresni a kályhába.Egy nagyon száraz,de nem a földön lévõ fát néztem ki.6970könnyedén levágtam,nagyon jó lett a "nagy kés",jó a trabant rugó erre a célra.A súlya pont jó.
Kis helykeresés és a konyha kialakítása után,leforgácsoltam a fadarabot,hogy a száraz részhez érjek.69716972
Egy egyszerû ebédet terveztem elkészíteni.69736974697569766977
Pár forintból is használható cuccot lehet össze állítani,a lényeg,hogy próbálkozzunk és jó levegõn legyünk.
697869796980698169826983
Ihasz Laci
02-20-2016, 03:40 PM
orulok, hogy elegedett vagy a keseiddel!
egy otlet ha erdekel. a kanalszarito egyik oldalara vaghatnal egy kis nyilast/ajtot ha nem a bogret teszed bele hanem valami nagyobbat a tetejere akkor is tudod etetni a kis kalyhadat faval.
Fõzõedénnyel mi a helyzet ? Melyik a jó ?
Nagyon hasonlót használok jelenleg . Az edényen fenti perem alá fûztem egy dróthurkot , abba egy másik drótot , és akkor fel lehet akasztani hobókájha fölé . Az edénytetõbõl kivettem a plexit , és a helyére egy rozsdamentes lemezt szegecseltem .
Ihasz Laci
02-22-2016, 06:02 PM
szinte barmelyik, olyan nagy elteresek nincsenek kozottuk
6985 en a jobboldalit hasznalom, teljesen jo, de a sima konyhai serpenyo is ugyanugy bevalik
6986 vizzforralonak meg egy fem teaskanna tokeletes vagy egy katonai alu bogre
szerintem ez a 2 fajta fozo edeny siman eleg
A kérdésre könnyû válaszolni...és nehéz is egyben!
A legjobb a titán bevonatú edény(30000,-)...már ha van pénz rá,csomag küldõ szolgálat,termelés,ebay.
No de ha topic témájánál maradunk,amikor a fél világot romba dönt egy szuper vulkán,földrengés,aszteroida,napkitörés vagy egy atomháború,a maga 6000 fokos lökéshullámával...akkor már nem is olyan könnyû a kérdés.
A válasz praktikusan...az a legjobb ami van! Ami viszonylag épen marad a romok között,amit sikerül összekukázni,megmenteni és autodidakta módon,a saját erõbõl és szánalmas szerszám készlettel átalakítasz magadnak vagy éppen nem annak gyártott tárgyakat össze vegyítve,a neked kellõ dolgokat kapsz.
Elgondolkodtatónak ajánlom a "Köd" címû filmet http://mozicsillag.cc/film/a-kod-2007-online
Amikor beüt a baj és letolt gatyába vagytok! Amikor csak mint mindennap bementek melózni és esetleg nálatok van egy EDC...vagy még az sem.Amikor csak annyi idõ marad,hogy pizsamába,gyerekkel az öletekbe kirohantok a házból vagy beszaladsz a metróba vagy menedéket találtok egy csatornába.
Szóval a túlélést meg tudjuk tervezni,tanulni,gyakorolni tudunk,de az ESEMÉNYRE nincsen ráhatásunk!Az akkor és olyan lesz ,amilyen Õ akar lenni!Mi annyit tehetünk,hogy túléljük!
Egyfajta szemléletet kell elsajátítani!....."bárhol,bármikor,bármibõl" használható felszerelést kell tudni összebogarászni,saját igényre átalakítani erõsen csökkentett erõforrásokkal!
Ahogy jár kel az ember..vásárol,dolgozik,viszi a gyereket az oviba,vendégségbe van...mindig figyelje a környezetét ,mit hogyan ,mire tudnánk használni...ha most,ebben a pillanatban szállna le a ..."köd".
Azért ehhez kell gyakorlás,kreativitás,tapasztalat.
Gondolkodni,gyakorolni,próbálkozni!
...Ajánlok mindenkinek egy helyzetgyakorlatot! (ingyen van és könnyû ;) )
Menjetek el egy bevásárló központba.Üres kosár a bejáratnál,óra indul!
...Van két perced (és ki is kell érni...aztán futás!),ments meg dolgokat,rakj össze egy általános, használható felszerelést...X napra (senki nem tudja megmondani meddig kell vele kihúzni!)
Könnyû!!!???:)
Mi lett ezzel ? Megvetted ? Bevált ?
Vödör,bogrács,kulacs,serpenyõ,tányér,kutyat l,termosz,kukta,tejforraló és ételhordó! tuti,csak pár apróságot kell megoldani!
Már rendelem is!
69146915
És egy kis érdekesség!
6916
Mi lett ezzel ? Megvetted ? Bevált ?
nem még nem!Nézegetem amerre járok,hátha valahol csak le kell venni a polcról.Az árához képest sok a szállítási költség!Nem tudom,kíváncsi vagyok rá.
...Ajánlok mindenkinek egy helyzetgyakorlatot! (ingyen van és könnyû ;) )
Menjetek el egy bevásárló központba.Üres kosár a bejáratnál,óra indul!
...Van két perced (és ki is kell érni...aztán futás!),ments meg dolgokat,rakj össze egy általános, használható felszerelést...X napra (senki nem tudja megmondani meddig kell vele kihúzni!)
Könnyû!!!???:)
Azért,ha kipróbáljátok,írjátok már fel,hogyan sikerült,mit sikerült.A csoportunkban szinte mindenki ugyan azokat a hibákat követi el(én is),amit mindig átbeszélünk.Jó móka!
fater.lajos
02-24-2016, 11:29 AM
Már rendelem is!
69146915
És egy kis érdekesség!
6916
Kell ez?
Én két nagyobb konzervdobozzal mindent megoldok. Még ásónak is jó a krumpliföldön...
Tudom, én minimalista vagyok.
shadow177
02-24-2016, 12:10 PM
Olyan lehetsz mint az a katonatársam aki rohamsisakban fõzte a mókusragut.....
fater.lajos
02-25-2016, 07:32 AM
Én kis varjút fõztem. meg az õrkutyáknak kiadott kiegészítõ ellátmányt... (étolaj, krumpli és kész a csipsz...)
GAZDA
02-25-2016, 03:24 PM
Kell ez?
Én két nagyobb konzervdobozzal mindent megoldok. Még ásónak is jó a krumpliföldön...
Tudom, én minimalista vagyok.
Gyalásó nem játszik?
http://www.grapefruitmagcsepp.hu/hatasa/
Kötelezõ cucc!
fater.lajos
02-26-2016, 09:18 AM
Gyalásó nem játszik?
Dehogynem. Imádom az univerzalitásáért. Az enyém a bal szélén fûrészes és van hozzá egy nehezítõ gyûrûm is. Kovács haver megedzette az élét elöl és jobb oldalt élnek. Leszedtem róla a zöld festéket és a lemezt savval mattítottam. Eredeti szovjet modellbõl készült. Úgy néz ki mint egy lestrapált vacak, senkinek nem kelti fel az érdeklõdését. Monolit fegyver, szerszám, mérõeszköz, serpenyõ és védelmi eszköz.
GAZDA
02-26-2016, 03:39 PM
Errõl az eszközrõl valami kép esetleg? A "nehezítõ gyûrû" érdekelne! Tervben van orosz gyalásó rugóacélból ezért minden újítás érdekel. :D
fater.lajos
02-28-2016, 12:08 PM
Sima megszoruló ólom karika. A nyél két fém füle a belsõ oldalára vájatot nyomott. Csak fegyverként akarom rá tenni, mert tartós munkához nehéz lenne.
yeahno
02-29-2016, 01:32 AM
http://www.grapefruitmagcsepp.hu/hatasa/
Kötelezõ cucc!
Nemrég futottam pont bele a témába.
Ezekszerint a kereskedelmi forgalomban kapható grapefruit cseppek fel vannak ütve szintetikus szerekkel és antimikrobális hatásuk is inkább ennek tudható be. A természetes kivonatoknak (alkohol és tartósítószerek nélkül) nem volt számottevõ anti -mikrobális -virális hatása
http://www.naturalnews.com/036125_grapefruit_seed_extract_chemicals_adulterat ed.html
http://www.curezone.org/forums/fm.asp?i=1148494
https://drnibber.com/grapefruit-seed-extract-fraud-body-blow-industry/
https://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_seed_extract
fater.lajos alkalomadtán lõhetnél az ásóról pár képet, engem érdekelne. Én is átfestettem meg befogaztam az enyémet.
GAZDA
02-29-2016, 09:08 AM
A leedzett ellel bagtal mar kemenyet pl. Fát? Nem pattogzik torik az él?
fater.lajos
02-29-2016, 03:21 PM
A leedzett ellel bagtal mar kemenyet pl. Fát? Nem pattogzik torik az él?
Nem. Kovács csinálta, nem nagyon keményre és viszonylag szélesen. Sokat vacakolt azzal, hogy csak a széleken melegítse fel a kokszban.
A legújabb szerzemény/fejlesztés.
Kedves ismerõsömnél láttam meg véletlenül ezt a csoda szerszámot,ami eredeti funkciójában disznók kettévágására szolgált.
Évtizedekkel ezelõtt IFA rugóból lett kovácsolva és sok "csatán" esett át az évek alatt.Kicsit/nagyon viseletes állapotban sikerült cserélni,hosszas rábeszélés után.
De a szakavatott szemem :D látta benne a lehetõséget.
Hosszas rozsda marózás,csiszolgatás után elõkerült ez a csoda penge,mint a piszkos kislány az Alien sorozatban.
Az érdekesség,hogy nem volt csorba,kipattogzott csak életlen,pedig pár tonna malac kettévált miatta.
A nyél sajnos menthetetlen volt,így azt lecseréltem.Kiszáradt akácból készült,három csavarral +sziloplaszttal rögzítve,nem lett szép,csak hasznos így kapott egy csúszás biztos borítást(zsugorcsõ, smirglivel érdesítve)
Beáldoztam továbbá öt centit a penge hosszból,hogy teljesen végig fusson a markolatban.
penge 254mm/48-56 a hegye felé szélesedik/5,6 mm tolómérõvel mérve/ 980 gr/nyél 160mm,a vastagsága/formája a kezemhez igazítva.
7023
Elsõ tapasztalatok!
Rohadt nehéz és rohadtul nagyot súlyt.Kisebb ágaknál vissza kell fogni,mert brutálisan dolgozik,nincsen kompromisszum.Mélyen vág a fába,vigyázni kell,hogy ne szoruljon be.
7024
A tûzifa hasogatás,ütõfázás nem probléma,hozza a kötelezõt.Egy vastagabb puhafa gerenda elvágása sem probléma.
702570267027
Elszórakoztam vele egy kicsit,az éle bírja,egy kasza kõvel párat húztam rajta itthon és kész is.Nem rozsda mentes,így vigyázni kell a vízzel.
törölt tag -gl
03-16-2016, 11:19 PM
Doom, úgy érzem a zika vírusból adódva a következõ népírtó dolog a hazai szúnyogokba lesz elrejtve. Ellenük miként tudunk outdoor védekezni?
Már egyetlen csípés is halálos lehet.
"A betegség általában enyhe lefolyású, nem halálos, azonban a fertõzés terhes nõk magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlõdési rendellenességet, ún. kisfejûséget (mikrokefália) okozhat, valamint más neurológiai szövõdmények is felléphetnek" - Wiki
:)
Doom, úgy érzem a zika vírusból adódva a következõ népírtó dolog a hazai szúnyogokba lesz elrejtve. Ellenük miként tudunk outdoor védekezni?
Már egyetlen csípés is halálos lehet.
Három része van a vegyi és a helykeresés,mechanikai védekezés!
A helykeresés az egyszerûbb!
Amikor szúnyog invázió van kerüld,hogy kint legyél szürkületkor és hajnalban,éjjel már nem aktívak annyira+amúgy is jobban fel van öltözve az ember.
Kerüld az olyan helyek,ahol ártér van,fõleg áradás után,ahol pocsolyák maradnak vagy befülledt/mocsaras részek.Ilyenkor ne oda menj kirándulni,hanem mondjuk állandó vízszintû tó/csatorna mellé,sokkal kevesebb a szúnyog.
Súlyánál fogva nem szereti a szelet huzatot(más bogár/rovar/élõsködõ sem),így ha kicsit kellemetlenebb is mint a szélcsendben,inkább oda tedd a tábor helyedet.Ha ilyen helyre mész sátor kell akármilyen gagyi,jpbb mint a nyugágy+ponyva.
Ha nappal is van szúnyog invázió akkor,bár kellemetlen menj ki a napra(kalapba és egy vizes törölközõvel hûsíteni magad),a szúnyog utálja a tûzõ napot.
Alapszabály mindenben...ami nekünk kellemetlen,az a többi élõlénynek is kellemetlen!
Vegyi védekezés.
Fokhagyma,minden nap egy kicsi,elõbb-utóbb átveszi a bõr a szagát,emberekre nem kellemetlen(egyébként is van sok értékes hatása),de a rovarok utálják!Ha felkészült vagy reszelj fokhagymát és egy kis üvegbe vízzel felesbe keverd el és a szürkületkor óránként kend a csupasz bõrre.Kiránduláskor+ jó a tubusos fokhagyma is.
Citrus olaj,zsálya...Minél intenzívebb az illat annál jobb.Nem elég egyszer bekenni,kell ismételni ha csökken a hatása.
Kerüld ,hogy megizzadj,ha mégis kell,mert valami munka van,a szürkület elõtt mosakodj le és öltözz át tiszta ruhába,a szúnyog,pók,köpõ légy,kullancs imádja az izzadság szagot...ha te nem is érzed kellemetlennek,Õk érzik rajtad.
Fel kell öltözni éjszakára,hosszú ujjú,hosszú nadrág,szúnyog hálós kalap vagy necc sál.Egy melós kesztyû is sokat segít.
Led lámpa,nem fénycsõ vagy hagyományos égõs zseblámpa.A led fény nem vonzza õket.
És hát a hagyományos kereskedelmi forgalomba kapható cuccok.
ha végképp nincs semmid,a füst is jó(kis zöld a tûzre)