View Full Version : Repülõgép és repülõ szerkezetek házilag
survivorman
02-07-2016, 06:52 PM
Sziasztok
Lehet, hogy egy kicsit furcsa ötlet, de elgondolkoztam rajta, hogy ha sikerül elég infót szereznem, akkor építek egy egyszerû repülõ szerkezetet. Lehet ez hõlégballon, vagy valami egyszerû, motor nélküli repülõgép. Egy olyan repülõ szerkezetet akarok építeni, ami természetesen motor nélkül megy. Lehetõleg fából és vászonból elkészíthetõ legyen. Eddigi információim szerint, a hõlégballon a legegyszerûbb, mert ahhoz tényleg csak fa meg vászon kell, meg némi kötél. De esetleg valami repülõgéphez hasonló szerkezetet lehetne építeni ? Régen olvastam, hogy az 1700-1800-as években már építettek fából és vászonból, motor nélküli repülõgépeket, amik mûködtek is.
Várom az infókat, ötleteket, tanácsokat.
Házlag? Az kemény lenne. A sárkányrepülõ talán érdekes lehet, de csak minõségi beellenõrzött keretek között. Meg az nem is repülés, hanem csak az áramlatok tartják fenn. Ejtõernyõ az szintén nem repülés, bár azt kipróbálnám. Persze nem kinyitott esernyõvel vagy teszkós reklámszatyorral, hanem minõségi ejtõernyõvel. :) Én házilag készített repülõ alkalmatosságban nem bíznék.
Várom az infókat, ötleteket, tanácsokat.
vegyél egy jó vastag csövet,lõport nem nehéz "találni",irányítsd a Holdra!6937
vagy a titkos projectedet,most a farsangi bál okán megvalósíthatod 69386939
Ha türelmesen,összezárod a pónidat egy hattyúval,bármi lehet 6940
...és hát ugye,ami mindent visz...6941
mmilan21
02-07-2016, 08:25 PM
MacGyver a 3. évadban épített egy hõlégballont ponyvákból, kerti tárolóból meg a lángvágó palackjaival. :) Így tudtak megszökni az NDK-ból.
Egyébként nagyon sok nem légáteresztõ vászon anyag kell hozzá. Rengeteg ragasztó, egy pb gázpalack.
Nyárfa, alumínium és hasonló könnyû anyagokból épített kosár, erõs felsõ vázzal amire a köteleket kell kötni. Paracord kötél pár száz méter.
Magát a hõlégballont eleve nehéz megtölteni levegõvel, pláne ha nincs szuper könnyû hõlégballon vásznad hozzá.
Egyébként én mindig léghajóról álmodoztam. Az a legszimpatikusabb nekem. Jóformán nincs is ilyen jármû már a világon, pedig ötletes megoldás
A hélium helyett meleg levegõvel is elüzemel és akkor nem lesz már robbanásveszélyes sem annyira.
mmilan21
02-07-2016, 08:30 PM
...és hát ugye,ami mindent visz...6941
Mondjuk az Up! (Fel!) címû animációs film ebbõl a szempontból érdekes:
http://sites.psu.edu/gretalindsley22/wp-content/uploads/sites/28954/2015/08/pixar.jpg
Ihasz Laci
02-07-2016, 09:15 PM
nem olyan nagy ordongosseg ez:)
https://www.youtube.com/watch?v=ZKOrmETgMkM
Ha valaki mérnök, akkor valószínûleg nem lehetetlen. De kétlem hogy itt a fórumon túl sok mérnök lenne, fõleg annyi szabadidõvel hogy repülõt építsen. :)
Ihasz Laci
02-07-2016, 10:07 PM
Ha valaki mérnök, akkor valószínûleg nem lehetetlen. De kétlem hogy itt a fórumon túl sok mérnök lenne, fõleg annyi szabadidõvel hogy repülõt építsen. :)
jovo hetvegen neki is allok aztan atrepulok hozzad egy sorre:)
WestBam
02-07-2016, 10:45 PM
A drog káros, értem?
Viccet félre: aminek szárnya van az már átlagembernek bonyolult. Az a két oldalra nyúló izé nagyon nem mindegy, hogy milyen szöget zár be a gép testével, egyáltalán nem mindegy az elhelyezkedése a törzsön hol van, hogy a szárnyaknak milyen az alakja, az alsó és felsõ lapjának a szögállása egymáshoz, van ugye hátul is az a két kis vízszintes izé, nos azok is elég fontosak és akkor nem lettek még kitalálva sem a csûrõlapátoknak a hosszai, a szélességei, azoknak a mozgatásához mert ugye azok furcsa módon tudnak mozogni egymáshoz képest is kellene egy valamiféle rudazat is és tudni kéne kiszámolni valami hülye dinamikai törvények alapján a maximális expókat is. Van elöl vagy oldalt ilyen forgó-zörgõ-füstölõ micsoda, nos arra sem lesz megfelelõ valami háztartási ventillátornak a lapátja bár azzal szerelve egészen biztonságossá tehetõ egy házi építésû "repülõ", annak is van egy kiszámolható emelkedése nyilván a hosszának és a motor áttételezésének függvényében. Szóval én azt mondom jobban jársz ha az erre a projektre fordítható anyagi eszközöket motorba/quadba/autóba fekteted, azokkal nehezebb is leesni. Nekem még szerencsére nem sikerült igaz inkább a vitorlázás áll közel a szívemhez nem ezek a bonyolult propelleres izék. Még mielõtt forgószárnyasban kezdenél gondolkozni az sem egyszerû, de legalább baromi bonyolult. Talán ezek a nagy lufik lehetnek érdekesek számodra de elõször meg kellene ismerni az idõjárási együtthatót mert az a hülye aki kitalálta a hõlégballont az meg elfelejtett kormányt tenni bele. Persze ma már nincs ész így a mostaniakból is kihagyják, inkább mennek az áramlatokkal, hagyatkoznak a szélirányokra és lifteznek fel le. Mellesleg egy kész hõlégballon árából lehet már venni egy teljesen jó dacia terepjárót szalonban átvéve, szóval szerintem még mindig az a jobb befektetés, fõleg a családod számára.
Ha érdekel a repülés és szeretnéd kipróbálni akkor ajánlom a vitorlázást. Ha van a közeledben sportreptér akkor némi mozipénzzel felszerelkezve menj ki, legyél jó fej és pár ezresért elvisznek ha van nekik kétszemélyes gép kéznél repkészen egy iskolakörre. Élvezetes és relatív ez a legolcsóbb valódi repülõ érzés. Ha szerencséd van és van még nálad némi pénzmag esetleg még az idõjárás is kedvez valami jó emelésû termikkel akkor még azt is átélheted, hogy egy ilyen vékony kis vacakkal milyen 100-160km/h sebességgel utazni, esetleg egy dugóhúzóval összecsináltatnak ott helyben, hogy kiszállni nem bírsz a gépbõl mert remegni fog kezed-lábad. Szép dolog a repülés, még szebb egy olyan géppel amivel van esélyed tervezetten lejönni, mert mint mondani szokás: nyugi, még senki sem maradt fent!
Buckalako
02-08-2016, 03:42 PM
Nem fura ötlet (ne törõdj a trollal), viszont motor jó ha van :)
Talán a legegyszerûbb megoldások ha elfogadod a motort:
motoros siklóernyõ
http://atka.felhout.hu/wpimages/wpdf4f3585_06.jpg
motoros sárkányrepülõ
http://www.motorossarkany.hu/images/katalogus_150.jpg
gyrocopter -mint a madmax-ben :)
http://www.unicopter.com/Gyrobee.jpg
Ezek megfizethetõ árban is vannak valószínûleg és házilag is elkészíthetõ geddon esetén.
WestBam
02-08-2016, 06:28 PM
Azért gondold már át picit mielõtt átküldöd a másvilágra: 0 elméleti és gyakorlati tapasztalattal mekkora az esélye, hogy nekiáll és épít valamit ami repülni tud és nem esik le?
Siklóernyõt varrni nem lehetetlen de házilag azért nem is kifizetõdõ, mert nem csak alapanyagok kellenek hozzá hanem kokrét tervek, ipari varrógép. Ha össze is dobja akkor sem biztos, hogy repülni fog vele. Vegyen egyet használtban, ok. Attól még mindig le fog esni. Kéne hozzá egy tanfolyam is mert jobb fent látni mint a híradóban. Motoroshoz kell még egy beülõ, megfelelõ motor (mondjuk megteszi egy trabi is de azért lehet abból is jobbat), megfelelõ légcsavar és ugye ezzel is kell valami oktatásféle mert nem annyira jó az, hogy ott vagy fent aztán akkor kell kitanulni a dolgot.
Sárkánnyal hasonló a helyzet. Egy sikló sárkányt is jobb beszerezni mint megépíteni, ez már nem a '80-as évek. Akkor erre is kell tanfolyás, hogy túlélje. Triciklivel szereltet szintén lehet eszkábálni tudomásom szerint trabi mocival is de azért az sem annyi, hogy összerakod aztán repül. Súlypont, kiegyensúlyozás, propeller elhelyezés, ezek mind-mind sok idõt és pénzt emésztenek fel és akkor még nem repült vele.
Gyrokoptert én még nem láttam bár nem is kerestem célirányosan. Amit a forgószárnyasokról tudok az édes kevés de azt tudom, hogy azzal sem egyszerû repülni, az ember aki helikoptert vezetett nálunk az a 30 év alatt 6x zuhant le ha jól emlékszem. Persze mindezt egy gyári ka-26-tal, nem egy tákolt valamivel.
Én még mindig nem tanácsolom ezt a jellegû építést.
survivorman
02-09-2016, 08:09 AM
Ez csak egy ötlet volt, mi lenne ha. De én is úgy látom semmi esély ilyet építeni.
Egy repülõgépmérnök, sok pénzbõl össze tudna hozni egy ilyet, vagy aki sok éven át tanulmányozná a témát és lenne ideje is, pénze is hogy belefogjon, úgy esetleg kivitelezhetõ lenne. De én akkor se akarnék olyan szerkezettel repülni. Vásárolni lehet hõlégballont vagy hasonlót, de biztosan drága hobbi.
shadow177
02-09-2016, 09:00 AM
Hobby pilótáknak a könnyû kezelhetõség nagy repülési stabilitás és alacsony üzemeltetési költség miatt a gyrokopter ideális lehet.
Óránként 15-17l üzemanyaggal 30-160 km/sebességre képes. 10-70m felszálló pálya kell neki, leszállni akár helyben is le tud. Motorhiba esetén sem esik le, csak ~3-6m/sec sebességgel süllyed.
Persze egy ork hordáktól nyüzsgõ világ felett agyaggalambként röpködni nem túl egészséges....
Dream_walker
02-09-2016, 11:24 AM
Akkor már egyszerûbb, ha eltérítesz egy ufót, azokon csak van álcázó :D
st.jimmy
02-09-2016, 07:28 PM
annyiból nem hülyeség a legolcsóbb nem feltétlen engedélyes repülés megcélzása, hogy adott körülmények között, a geddon sûrûje után bizonyos területeken elég jól helyzetbe hozhatja magát az ember, ha vannak ilyen ambíciói :D
aki lowprofile-ban gondolkodik annak nyilván eszébe se jut :D
fater.lajos
02-10-2016, 11:18 AM
Néztem már gyrot, gondoltam megveszem. http://www.repulogep.hu/index.php?option=com_classifieds&searchadv=&parent=1&catid_classified=12
Lapoztam. Nincsen 51000-56000 EUR kp a zsebemben.