View Full Version : Veszélyes ragadozók
Ihasz Laci
02-12-2016, 10:49 AM
szerintem ez is a temahoz kapcsolodik es erdemes elgondolkodni rajta.
innen jott az otlet:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kirov_wolf_attacks sajnos csak angolul talatm ra.
a lenyege az irasnak, hogy az akkori szovjetunioban 44-50 kozott a kirov korzetben elszaporodtak a farkas tamadasok.
ezt elso sorban azzal magyaraztak, hogy szinte minden fegyveret es ferfit elvittek a haboruba. nem maradtak vadaszok es es fegyverek a civil lakossagnal.
a farkasok meg felbatorodtak es elkezdtek gyerekekre vadaszni. aztan tinedszer koru gyerekekre es vegul felnottekre is ratamadtak. a haboru utan volt egy kis kaosz meg a szu-ban aztan elkezdtek levadaszni a farkasokat. 46-ban 500+ farkast vadasztak le es az utana levo 3 evben meg 1500-at. ezek a szamok jol jelzik, hogy mennyire elszaporodtak a farkasok es mennyire veszelyesek tudnak lenni ha elvesztik az embertol valo felelmuket.
egy osszeomlas utan vajon ez ujra eloforduln-e? vagy a vadaszok egybol levadasznanak minden elot az erdokben ha nem lenne torvenyi szabalyozas?
Treff király
02-12-2016, 12:09 PM
Jó kérdés.
Szvsz:
- ugrásszerû szaporodásuk várható ilyen esetben
- a vadászok a saját élelemszerzésükkel lesznek elfoglalva összeomlás után
- TOVÁBBÁ megnõhet a barnamedve állomány is (lásd Brassó környéki viszonyok napjainkban)
- TOVÁBBÁ a legnagyobb veszélyt az elszabadult kutyafalkák fogják jelenteni.
Ha a mostani 0 db magyarorszagi farkas/medve megtizszerezodik, meg az is 0. :-)
Vadaszok: ha nagyon ehesek, akkor megeszik a farkasokat, addig nem.
Viszont az elvadult kutyafalkak valoban realis veszelyt fognak jelenteni, amire keszulni kell!
Kerdes az ijjaszathoz ertok fele: az mennyire hatekony ilyen helyzetben?
Pl. ha 20-40 m tavolsagbol tamad 5-10 kutya (vagyis ha 1-4 masodperc van nehany gyorsan mozgo cel eltalalasara).
Ihasz Laci
02-12-2016, 12:43 PM
en ugy hallotam, hogy van mar m.orszagi farkas es medve allomany is. csak keves 2 farkas csaladrol es 2-3 medverol van szo. szlovakiabol jottek at, rohadt bevandorlok:)
en egy kicsit ijaszkodtam. ez csak az en tapasztalatom.
mozgo celt en csak nagyon kozelrol tudtam elatalni 3-4 m. ilyen kozelrol 1 kutyat ha el tudok talalni. es az se lesz rogton elintezve. ijas vadaszatkor amiket lattam videokat az allat mindig elszalad talalat utan es csak percek mulva verzik el. ha jo helyen lett meglove!
szerintem az ij vagy szamszerij nem alkalmas arra, hogy megvedd vele magad egy kutyafalkaval szemben. hacsak nem tudsz gyursan felmaszni valahova magasra es onnan lodozod le a kutyakat.
GAZDA
02-12-2016, 04:14 PM
Elõfordulna. Abban a szituban húsra mennének a vadászok (disznó, szarvasfélék) nem pazarolnák a lõszert ragadozókra. Ja és a mostani vadászok egyre növekvõ része újgazda vadász akik több millás felszerelés nélkül nem sokat érnek.
Északon lesz állat bõven. Farkas is, hiúzok, valami másik vadmacskaféle, moose (a leganagyobb szarvasfajta és szeret emberre támadni). Medve is van, bár nem hinném hogy túl sok lenne belõlük arrafelé. Még északabbra biztos tele van velük a terület. Borzok is vannak, de az van itt is a városban. Néha találkozni szoktam velük, mikor átsétálnak nyáron az utcán. De csak vaksötétben mászkálnak, nappal még egyet se láttam. Bár szerintem annyira nem lehetnek veszélyesek, a lespriccelést kivéve. Amúgy szerintem aranyos állatok.
https://www.youtube.com/watch?v=dLz1GSkJeks
GAZDA
02-12-2016, 06:52 PM
Ez nem Eu-s borz, a hazai fajta nagyobb és képes emberre támadni. A környéken történt ilyen eset, egy idõs tanyasi nénit támadott meg borz.
Ami a videóban van az még csak gyerekborz. A felnõtt borzok sokkal nagyobbak. A vaksötétben sétálva csak annyit lehet látni, hogy 1 méterre egy nagy fehér izé lebeg a levegõben. Aztán lehet rájönni hogy az nem a levegõben van, hanem egy borz farka. De tényleg csak nagyon sötétben jönnek elõ.
A felnõtt példány akár 1 méteresre is megnõhet és 8 kilós is lehet. Ami azért már elég komoly. Nem igazán veszélyesek, viszont fogékonyak a veszettségre, úgyhogy nem érdemes velük barátkozni.
st.jimmy
02-12-2016, 09:17 PM
SHTF helyzetben ha vadász lennék lelõdözném, de lehet, hogy inkább megmérgezném, csapdáznám a farkasokat (és az elvadult kutyákat), nem szeretem a konkurenciát
védekezés kutya/farkas/medve ellen íjjal szinte reménytelennek tûnik trükkök nélkül
talán a tûz az ami a legjobb, ha elfogyott az összes medvespray, esetleg más módszer amivel el tudod ijeszteni: ostor, harci legyezõ/esernyõ tudomisén
lehet, hogy van, vagy kifejleszthetnénk, valami speckó füstölõt erre a célra
GAZDA
02-13-2016, 04:35 PM
Esetleg faraghatsz 50 cm hosszúságú mindkét végén hegyes fákat. Azzal elég jól lehet dobálni a jószágokat (régi pásztor módszer), másra úgy sincs idõ.
Treff király
02-15-2016, 07:07 AM
Igen. Ezt hívták hajítófának. S ebbõl ered a mondás: "hajítófát sem ér".
Treff király
02-15-2016, 07:18 AM
:)
Felirat egy USA Nemzeti Park bejáratánál:
WELCOME, kedves látogatóink, üdvözöljük Önöket a Nemzeti Parkban!
Parkunkban a rengeteg látnivaló és állat közül kiemelkedik fontosságban az amerikai feketemedve és a grizzlymedve.
Veszélyes ragadozók, így jó, ha felkészülnek elõre.
1. Nem árt, ha itt a shop-ban rögtön vásárolnak néhány zacskó bors-port, amit a mellékelt biztonsági tûvel a ruházatukra erõsítenek. A bors fanyar, átható szaga távol tartja a medvéket.
2. A shop-ban kis csengettyûket is lehet vásárolni! Ezek szintén a ruházatra csíptetendõk, a jellegzetes, éles csengõhang elriasztja a medvéket.
3. Nem árt tudni, milyen a medvék ürüléke! Egyrészt ujjunkat belenyomva, hõmérsékletébõl következtethetünk az állat távolságára. Másrészt könnyû megkülönböztetni így a kétféle medvét. A feketemedve ürüléke nyálkás, feketés, többségében gyümölcsmaradványokat tartalmaz. A grizzlymedve ürüléke sötétbarna, egységes, kissé borsszagú és apró csengettyûk találhatók benne ...
:):)
Zacskóbicska
02-15-2016, 08:39 AM
Ez nem Eu-s borz, a hazai fajta nagyobb és képes emberre támadni. A környéken történt ilyen eset, egy idõs tanyasi nénit támadott meg borz.
Akkor támad, ha nincs más kiút számára a menekülésbõl, vagy ha annyira részeg vagy, hogy kifekszel neki prédának. (Tudok olyan esetrõl, ahol egy fickó így járt és csak a felismerhetetlen maradványai maradtak belõle hátra.) Egyébként egy meglehetõsen esetlen állat, mondhatni veszélytelen. Nem úgy, mint az északabbra elõforduló rozsomák (wolverine) nevû unokatestvére. Az már igen durva fenevad és gondolkodás nélkül támad nála jóval nagyobb lényekre, akár medvére is.
Ihasz Laci
04-17-2016, 11:41 AM
van itt egy par erdekes eset:
https://www.youtube.com/watch?v=0SHHPqPTxvc
nem csak a vadonban de a varosban is vannak veszelyes ragadozok amikre erdemes odafigyelni es felkeszulni