PDA

View Full Version : Nyílveszõ készítés

survivorman
04-02-2016, 09:19 AM
Sziasztok
Néhány hete készítettem egy íjat. Kiszárítottam meg minden, nagyon jól sikerült. Elképesztõen nehéz teljesen hátrahúzni. De a lényeg, hogy nem tudok nyílvesszõket gyártani. Pontosabban tudok, de a végüket (a bemetszést, amibe az ideg kerül) nem tudom megcsinálni. Ha csak egyszerûen 6mm mély bemetszést ejtek a végükre (ahogy az SAS könyv írja) akkor nem fér bele az ideg, mert az kb 2,5mm átmérõjû, a bemetszés pedig egy sima bemetszés. Ha rendesen formára vágom a bemetszést, magyarul kifaragom az ideg helyét, akkor belefér az ideg, de amikor megfogom az ideget, és hátrahúznám egyszerûen kicsúszik a rovátkából. Magyarán nem szorul bele. Ti mit ajánlotok, milyen bemetszést készítsek, és hogyan?
Egyszerûen nem tudom elhinni, hogy az íjat tökéletesen sikerült elkészíteni, még a vesszõket is. De a vesszõn lévõ rovátka kifog rajtam.

WestBam
04-02-2016, 11:32 AM
Írj privit Antal felhasználónak, ha valaki ért hozzá az õ lesz ;)

varég
04-02-2016, 05:18 PM
Omega formát próbálj meg:
7072

Doom
04-02-2016, 06:19 PM
Jó az ahogy csinálod!Amikor csak "töltve " van az íjad,kicsit húzz rá úgy,hogy a a fogó kezed mutató újjával meg tudd a helyén tartani!Amikor lõni akarsz kicsit ferdítsd el az íjat és szorítsd a a matató+ a gyûrûs közé a vesszõt!ahogy feszíted a fogó kezed matató úját váltsd le a bütyükre.(nem tudom elmagyarázni,próbálgasd) nyugodtan akár vízszintesig is fordíthatod az íjat,de az sem baj,ha a mutató újjad alatt lõsz.

st.jimmy
04-02-2016, 08:23 PM
Doom szedd össze magad, fejezd be a trollkodást, vagy kevesebb kábszi, vagy nemtom...

survivorman
04-03-2016, 05:05 AM
Akkor lényegében annyi a titka, hogy mindegy milyen a bevágás. De amikor hátrahúzom a húrt, akkor a vesszõ végét erõsen szorítsam a mutató és a középsõ ujjam között?

Laci
04-03-2016, 05:20 AM
Úgy kell elkészíteni a vájatot , hogy a nock-ban szoruljon az ideg . Ha a vesszõt felteszed az idegre , és függõlegesen a föld felé fordítod , nem eshet le az idegrõl , csak ha egy kicsit megütöd az ideget .

https://www.google.hu/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&ved=0ahUKEwiwgKDy2_HLAhUHuxQKHfJeDDUQ5TUICQ&url=http%3A%2F%2Fmisz.hu%2F%3Fdl_id%3D15&psig=AFQjCNGq_6bq2s631BFGy2HoWmpt9UWVSQ&ust=1459747112434614

Doom
04-03-2016, 05:29 AM
Akkor lényegében annyi a titka, hogy mindegy milyen a bevágás. De amikor hátrahúzom a húrt, akkor a vesszõ végét erõsen szorítsam a mutató és a középsõ ujjam között?Lényegében igen!A négy ujjaddal feszítesz,a vesszõt a két ujjaddal rajta tartod,a gravitáció+ az íjon tartja a vesszõt.
Persze lehet kifutót és nockot is használni...de hát ha nincs...nézz videókat az Afrikai vadászokról...ott csak az van ami a szavannán fellelhetõ.
Csinálj egy egyszerûbb gyenge íjat,olyat mint a gyerekek a grundon(darab bot+ cipõfûzõ) és egy egyszerû egyenes botot.Esetleg szigszalaggal tegyél rá egy szöget(hogy jól repüljön). Tegyél a "vesszõ" végére egy egyszerû V bemetszést.Gyakorolj vele,hamar ráérzel az ízére és utána az erõs íjjal is megy majd!
Fedezd fel,hogyan csináltad gyerekként...hát úgy kell!

survivorman
04-03-2016, 05:37 AM
Itt egy kép, egy Afrikai Bushmanról. Õ a hüvelykujja és a mutató ujjával fogja a vesszõt. Az ideghez hozzá sem ér. Ez egy nagyon jó fogás, csak annyi vele a gondom, hogy a íj amit készítettem annyira erõs, hogy ezzel a fogással nem lehet hátrahúzni. Ez a fogás csak a gyenge íjakon mûködik.

http://s214.photobucket.com/user/grullaran/media/AfricanBushman_zps7c915a66.jpg.html

Doom
04-03-2016, 06:14 AM
Itt egy kép, egy Afrikai Bushmanról. Õ a hüvelykujja és a mutató ujjával fogja a vesszõt. Az ideghez hozzá sem ér. Ez egy nagyon jó fogás, csak annyi vele a gondom, hogy a íj amit készítettem annyira erõs, hogy ezzel a fogással nem lehet hátrahúzni. Ez a fogás csak a gyenge íjakon mûködik.

http://s214.photobucket.com/user/grullaran/media/AfricanBushman_zps7c915a66.jpg.html
Hát igen!A kis busman "használható íjat készít és elejti vele,amit megeszik!Az indiánok,magyar õsök is ilyesmit készítettek!
Persze ezzel nem lehet lelõni egy tehenet,de élelem szerzésre EZ való!A többi áltudományos fejtegetés!
A legjobb megoldás egy csilliárdos csigás és gyári vesszõ,gyári nockkkal.ez vitathatatlan!
De ha nincs vagy otthon hobbinak kell...vagy valós túlélõ szituba kell.....Akkor az egyszerû technika többet ér mint a faragcsikálás(mellesleg egy ilyen agyon faragott vég ,nem tart sokáig)
Ilyen csíptetõs technikával egy 25 fontos íj még feszíthetõ,az erõsebbek valóban nem.De az az erõ bõven eleég egy kis testû zsákmány elejtésére!

st.jimmy
Doom szedd össze magad, fejezd be a trollkodást, vagy kevesebb kábszi, vagy nemtom...

Megint szét akarsz cseszni egy topicot?A hozzá szólásodban melyik gondolat szól a "nyílvesszõ készítésrõl"?
Vedd már észre magad!Az a trollkodás ami Te csinálsz!
Mi csak beszélgetünk!
Te vagy akinek össze kéne szednie magát Tesó!
Milyen kábszer?Bolond vagy?

Laci
04-03-2016, 02:42 PM
Hát a 25 font vadászati értékével vitába szálnék . Nem igazán próbálkoznák 40 font alatt még apróvadra sem .

Doom
04-03-2016, 04:26 PM
Hát a 25 font vadászati értékével vitába szálnék . Nem igazán próbálkoznák 40 font alatt még apróvadra sem .
Pedig nyugodtan tedd meg:Az indiánok is 20-40 fontos íjakat használtak vadászatra.Ennek már jó száz méter a lõtávja(45 fokban persze). De pontos lövéshez úgyis 10-15 méterre kell cserkelned.Ami még jó egyébként,hogy viszonylag sokáig feszítve tudod tartani és pontosabb a lövés,mint egy remegõ kézzel,az erõ kifejtéstõl.Amúgy sok minden függ,a húzás hosszától,a gyorsaságtól(anyag),a vesszõ súlyától és a hegy kiképzésétõl is,a tollazás,ebbõl a távolságból jelentéktelen szerintem!

shadow177
04-03-2016, 06:45 PM
Hozzátenném, hogy egy 40 fontos íj gyakorlatilag bármire elég amivel Európában szembe kerülhetsz. A 40 font feletti erõ csak azt dönti el, milyen messzire megy a vesszõ a vad testét elhagyva.

Ihasz Laci
04-04-2016, 06:09 AM
szerintem nem fontos az, hogy a vesszo vege mennyire szuk es mennyiretartja az ideget a bevagas.
lottem olyan vesszovel ami kimondottan ,,trick shooting'' -hoz lett keszitve aminek az a lenyege, hogy a vesszo vege 2-3 szor szelesebb mint a hagyomanyos vesszoe. ezt azert csinaljak mert igy marha gyorsan lehet ujra tolteni.
ez a trick shooting:

https://www.youtube.com/watch?v=BEG-ly9tQGk

szoval a vesszo vege lehet akarmilyen formaju, ha gyakorolsz vele es raerzel elobb utobb ugyis megszokod es megtanulod.
az ijaszatnak a lenyege amugyis a giga sok gyakorlas.

st.jimmy
04-04-2016, 01:38 PM
Azért ez így kicsit túlzás, hamar akad 40 fontos íj, hozzá íjász, hozzá vesszõ, amivel nem érdemes vaddisznóra lõni. Ha rövidebb a húzáshossz, mert 170 centi magas az íjász és nem lóg a bokájáig a keze, ha egy lomhább íjjal van dolgunk, ha könnyebb a nyílvesszõ, a súlypontja elöl, akkor karcsú a 40 font. Ha minden mást optimálisnak veszek, a húzáshossz akkor is korlátozó tényezõ, egy olyan alkatnál.

Megfelelõ méreggel a rengeteg gyakorlással a bushman megoldás tökéletes lehet itthon is. Megfelelõ heggyel nagyon összehangolt felszereléssel lehet, hogy nem teljesen hülyeség apróvadra menni, 25 fonttal, meg csippentõs technikával, de minimum extrém.

Minden másra, ami ésszerûbb prepper felhasználás keretei között van, ott a szokásos angolszász módszer, ha nem az ideget "szorító" nock van faragva fából akkor a korábban említetteknek megfelelõen az ujjak egymás felé nézõ részei minimális erõvel megfogják, miközben az ideget lehet bazi erõvel húzni hátrafele kényelmesen.

Vasfûrészlappal viszonylag könnyû "kifaragni" azt a nockot a vesszõ végébõl ami "fogja" az ideget, a fán múlik, hogy mit bír el ilyen szempontból, javítani lehet a helyzetet, egy bandázzsal közvetlenül az alatt, ahogy megtámaszkodik az ideg

Amivel még talán érdemes foglalkozni tényleg erõs hagyományos íjak esetében az a vastagabb bandázs (akár leukoplaszt) az idegen, persze kizárólag ott ahol az ujjak húzzák. Minimálisan lassít, de kényelmesebb. És figyelembe kellhet venni, ilyen fa nockok esetében, lehet, hogy meg lehet csinálni olyanra, hogy segítsen.

Doom
04-04-2016, 03:30 PM
Azért némi észrevétel!
az összeomlás után,ne Hi-tech technológiába gondolkodjatok!
Ha szerencsések vagyunk,találunk valamelyik parkba,kertbe tiszafát vagy akác növendéket íjnak.
A vesszõ nád vagy akác nyesedék(az a legegyenesebb.)
A húr,jó esetben kukázott bála madzag vagy a cipõfûzõnk.
A hegy pedig egy út mellett kidobott régi bicikli kerék küllõje.Ha van csípõfogód,nyert ügyed van.A betonon ki lehet hegyezni.
A "zsákmány",elvadult macska,kutya,..galamb,patkány,rigó,varjú..jó estben vadkacsa vagy sirályok a szeméttelepek környékérõl.
Fácán,nyúl már mennyei eledel lesz,a róka meg dzsóker!
Vaddisznó?Ugyan már,azokat az elsõ hónapban kiirtják az õzekkel együtt.Meg amúgy sem úgy megy az(a vadászok tudják)

Ihasz Laci
04-05-2016, 06:06 AM
egy haver szerint a rokanak (meg ugy altalaban a ragadozoknak) szar ize van.
a kutyat macskat szeretik sokan. en egyedul a galambot meg a patkanyt hagynam ki a menubol.

Doom
04-05-2016, 02:03 PM
egy haver szerint a rokanak (meg ugy altalaban a ragadozoknak) szar ize van.
a kutyat macskat szeretik sokan. en egyedul a galambot meg a patkanyt hagynam ki a menubol.

..hát igen ,szar íze van...de egy róka..pont egy rókával több ,mint a semmi...:D
De nem is a gasztronómiai értékre gondoltam,hanem ,hogy a szóba jöhetõ zsákmány,"simán" elejthetõ egy hevenyészett,25 fontos íjjal és maszek vesszõvel.