PDA

View Full Version : Csináld magad - ötletek

TMIB
04-07-2016, 01:08 PM
Ide jöhetnek ezek az okos kis megoldásos dolgok.

Itt a budipapírtekercs kartonjának néhány lehetséges felhasználási módja. :)

http://www.tudnivalok.eu/osszegyujtott-egy-csomo-wc-papir-gurigat-egyszeruen-megdobbento-mire-hasznalja-oket/

Ihasz Laci
04-07-2016, 03:27 PM
hazi keszitesu gyujtos.

egy ket teamecsest kell felolvasztani valamilyen edenyben. ebbe lehet belemarogatni papir zsepit, tampont, vattakorongot. miutan megszaradt es megkemenyedett kesz is es hasznalhato.

Ádám Csaba
05-15-2016, 10:47 AM
Pet palackból készült légyfogó!
Csatornázásnál visszamaradt pvc csõ végére kupakot ragasztottunk, fúrtunk rá pár lyukat és leásruk fa mellé. Így folyamatosan adagolja a vizet.
Bébiételes üvegekben vannak a csavarok, szegek, alátétek.7154

TMIB
06-07-2016, 03:02 AM
Csónak:

https://scontent-lax3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13331028_1182417081804210_7974226604275867310_n.jp g?oh=f9140fbee13baea3c938f14c0c095320&oe=57CD9E42

Flakon ház:

Ennél nem tudom hogy oldották meg. Ha fel van töltve mind vízzel, akkor gondolom hogy van súlya. Esetleg még nem ártana farostlemezzel körberakni. De amúgy jól néz ki. :)

https://scontent-lax3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13315565_1182417088470876_4738441582996610668_n.jp g?oh=5103531c4416e58daa4668ef1fb2f0fb&oe=57C475D2

Doom
06-07-2016, 03:28 AM
...per pillanat egy "városi túlélõ eszköz" fejlesztésén dolgozok....

GAZDA
06-07-2016, 08:31 AM
képek, koncepció?

Doom
06-07-2016, 03:37 PM
képek, koncepció?
Azon filózok mostanában...ha az emberek hajlandók zsebbe nyúlni és kifizetni 80 ezret egy semmire se való dologért...akkor egy valóban hasznos cuccért???
Ha csak hetente egyet csinálok,már meg van a zsebpénz :rolleyes:

GAZDA
06-07-2016, 04:14 PM
Ne zsúfold túl az a lényeg. Milyen eszközöket akarsz összemókolni?

WestBam
06-07-2016, 07:02 PM
Elhúztad a mézesmadzagot, most már írd meg min ügyködsz:eek:
Aki meg 80e-ért vesz kést az nem eszközt vesz hanem mûtárgyat (bálványt) szerintem.

Doom
06-07-2016, 07:59 PM
Elhúztad a mézesmadzagot, most már írd meg min ügyködsz:eek:
Aki meg 80e-ért vesz kést az nem eszközt vesz hanem mûtárgyat (bálványt) szerintem.
Képzelj el egy "legenda vagyok","Éli könyve "szerû szituációt.Bizonyos dolgokhoz hozzá kell jutni!
Hangsúlyozom ..ABBAN A SZITUÁCIÓBAN! Mielõtt bárki rám sütne valami ocsmányságot!
Kihívásnak tekintem,hogy másfél kilóba/30 centibe bele tudjak sûríteni egy olyan eszközt,ami valóban használható...tesztelni természetesen nem valós körülmények között fogom!:haha:
Képek még nincsenek,csak egy halom szemét,a garázsba,mert nyilván nem akarok rá költeni.
Tehát..pajszer,zártörõ,erõvágó,szekerce,üv egtörõ,üzemanyag tank lyukasztó,macséta és fa/fém fûrész.
Természetesen elnyûhetetlen minõségben. Ami nem lesz....szép!:)

WestBam
06-07-2016, 09:07 PM
Ezeket olvasva/vizualizálva nem csak felettéb csúnya lesz de irtózatosan nehéz is. Biztosan egybe tudsz ennyi mindent gyúrni?
Pajszert/erõvágót lájkolom, nekem is a listámon. Üvegtörõ az biztosan kell egy pajszer mellett? Macséta kezelhetõ lesz ha egy pajszer súlya is benne lesz? Fémfûrész elég, azzal fát is lehet fûrészelni. Lassabb, de fordítva nem mûködik. Tank lyukasztót még nem láttam de el tudom képzelni milyen lehet. Azt nem krokodik emelõvel mûködtetik? Én kíváncsian várom mi lesz belõle de szerintem pár dolgot ki kell hagynod, hogy valóban használható is legyen.

GAZDA
06-07-2016, 09:45 PM
Képzelj el egy "legenda vagyok","Éli könyve "szerû szituációt.Bizonyos dolgokhoz hozzá kell jutni!
Hangsúlyozom ..ABBAN A SZITUÁCIÓBAN! Mielõtt bárki rám sütne valami ocsmányságot!
Kihívásnak tekintem,hogy másfél kilóba/30 centibe bele tudjak sûríteni egy olyan eszközt,ami valóban használható...tesztelni természetesen nem valós körülmények között fogom!:haha:
Képek még nincsenek,csak egy halom szemét,a garázsba,mert nyilván nem akarok rá költeni.
Tehát..pajszer,zártörõ,erõvágó,szekerce,üv egtörõ,üzemanyag tank lyukasztó,macséta és fa/fém fûrész.
Természetesen elnyûhetetlen minõségben. Ami nem lesz....szép!:)

Fûrész ne tegyél bele vagy valami szabvány fûrészlapot használj. Inkább fejsze mint szekerce mivel nem precíziós eszköz lesz.

GAZDA
06-07-2016, 09:47 PM
Ha már említetted a szekercét, tömegre lehet irányadó 80-85 dkg-nál több ne nagyon legyen mert nehézkes lesz.

TMIB
06-07-2016, 10:09 PM
Ha a két film az alap akkor tudom hogy mi lesz ez. Kutyapáncélba épített rejtett Biblia-tartó zseb. :D

Komolyra fordítva a szót, kíváncsi leszek hogy mit hozol össze. Valami svájci bicska féle készletet? :)

Doom
06-08-2016, 04:01 AM
Komolyra fordítva a szót, kíváncsi leszek hogy mit hozol össze. Valami svájci bicska féle készletet?
A fejemben és ,a papíron jelenleg,egy olyan szerkezet körvonalazódik ,aminek az alapja,két egymásba csúsztatható ,mindkét végén menetes,csõ áll.
Ezek kihúzva szolgálnak egy viszonylag nagy erõkart,valamint az erõvágó két nyele.Az összes adapter ezekre csatlakoztatható,természetesen hosszú menettel,az igénybe vétel miatt.A vékonyabb csõ egy szûkítõ ,lyukasztó kiegészítõvel az üzemanyag szerzõ cucc.
Az üvegtörõ,csak+funkció,de lehet egy gyémánt vágót is integrálok.
A fûrész kerete,ahová a lapot lehet tenni,a szekerce és a csõvég háromszög alakban.
A pajszervég kialakítása olyan lesz,hogy pont belefér a hengerzár,amit valljuk be nem nehéz eltörni.
Az szomszédom egyik lakatos,kizárta magát és kért egy fogót.Tudtam adni egy picike vízpumpa fogót neki+ egy kis csavarhúzót,egy perc alatt otthon volt.Csak néztem...ilyen egyszerû.
A vágó/kés nem nagy lesz ,egy 20 centis pengét gondoltam,dróttörõvel,a hátoldalán fa fûrésszel.
Az egész cucc el fog férni,egy bontóból zsákmányolt bõr tokban.
A két csõ már megvan,sikerült két hosszú(35cm) króm/vanádium csõkulcsot újítani(könnyû ,erõs),lehet még fúrok rá lyukakat,a kikönnyítés miatt.

GAZDA
06-08-2016, 10:40 AM
Valami ilyesmire gondolsz: http://kiegeszito-munkat-keres.oktatas.aproneked.hu/orosz-aso-balta-kes.html

Doom
06-08-2016, 02:25 PM
Valami ilyesmire gondolsz: http://kiegeszito-munkat-keres.oktatas.aproneked.hu/orosz-aso-balta-kes.html
Hát ennél azért jobbat szeretnék!
Vannak a piacon hasonlók,de mindegyik csak játék és igazából semmire sem jók.
Annyi változás lehet lesz,hogy nem menetes csatlakozó lesz,hanem kapok egy leselejtezett krova készletet.Nem a hagyományos,csatlakozós,hanem biztonsági ,feltolhatós,olyan mint a hidraulika csöveken van.Van hozzá hosszabbító is.Jó lesz,mert így a fejekre kell rászerkeszteni,hegeszteni a szerszámokat.
+ van trabi rugóm is és szereztem egy darab törött scania rugót..abból lesz a szekerce és a pajszer fej....

fater.lajos
08-23-2016, 05:19 PM
Sörösdobozból aluzsindely. Szerintem az a sablon zseniális.

https://www.youtube.com/watch?v=twqdITBAGKA

Zacskóbicska
08-24-2016, 05:04 AM
A fejemben és ,a papíron jelenleg,egy olyan szerkezet körvonalazódik ,aminek az alapja,két egymásba csúsztatható ,mindkét végén menetes,csõ áll.
Ezek kihúzva szolgálnak egy viszonylag nagy erõkart,valamint az erõvágó két nyele.Az összes adapter ezekre csatlakoztatható,természetesen hosszú menettel,az igénybe vétel miatt.A vékonyabb csõ egy szûkítõ ,lyukasztó kiegészítõvel az üzemanyag szerzõ cucc.
Az üvegtörõ,csak+funkció,de lehet egy gyémánt vágót is integrálok.
A fûrész kerete,ahová a lapot lehet tenni,a szekerce és a csõvég háromszög alakban.
A pajszervég kialakítása olyan lesz,hogy pont belefér a hengerzár,amit valljuk be nem nehéz eltörni.
Az szomszédom egyik lakatos,kizárta magát és kért egy fogót.Tudtam adni egy picike vízpumpa fogót neki+ egy kis csavarhúzót,egy perc alatt otthon volt.Csak néztem...ilyen egyszerû.
A vágó/kés nem nagy lesz ,egy 20 centis pengét gondoltam,dróttörõvel,a hátoldalán fa fûrésszel.
Az egész cucc el fog férni,egy bontóból zsákmányolt bõr tokban.
A két csõ már megvan,sikerült két hosszú(35cm) króm/vanádium csõkulcsot újítani(könnyû ,erõs),lehet még fúrok rá lyukakat,a kikönnyítés miatt.

A két csõ meg jó lesz elöltöltõs kanócos puskának. Az egyik a kartács, a másik golyós :thumbup

Éli
09-03-2016, 01:37 PM
https://www.facebook.com/FullOfWeapons/videos/1169664276424070/

aksurv
09-03-2016, 09:06 PM
https://www.facebook.com/MilitaryNews2016/videos/1847028358859797/
ötletes.

Ihasz Laci
09-11-2016, 06:54 AM
most jon a hideg szezon es gondolkodom egy uj otleten.

van egy jo 3 evszakos halozsakom de mumia szabasu es csak fuggoagyas kempingezeshez hasznalom mert a foldon alvashoz annyira nem jon be nekem mert nem tudok benne mocorogni.

a nyari halozsakom giga nagy es kenyelmes http://www.gooutdoors.co.uk/freedom-trail-hibernate-200-sleeping-pod-p331835 foldon alvashoz nekem tokeletes mert tudok benne mocorogni. viszont hidegben mar nem hasznalom.

most ezt a halozsakot probalom teliesiteni ugy, hogy ilyen nagy maradjon. nezegettem halozsak beleseket de nem talatam ilyen nagymeretut es a legtobb beles is eleg vekonynak tunt. aztan eszembe jutott a megoldas:)
a 274. hozzaszolasom a bug out shelter topikban amikor egy fleece takarot teszteltem. este 14C fokban kint aludtam a takaroval. most ezt a takarot fogom osszevarni halozsak formajura. eleg nagy igy felbe hajtva is egy jo 10 cm-el szelesebb lesz mint a legtobb halozsak. es melegebb mint barmelyik halozsak beles!

rendeltem erosebb cernat meg tut, ha megjonnek nekiallok es megvarrom. ha kesz lesz majd megmutatom. szeptember vegen pedig tervezem tesztelni.

amit varok tole, hogy a nyari halozsakom, amiben 18 fokig tudok aludni boxerban meg poloban fel tuningolja annyira, hogy 10 fokig tudjak benne aludni extra ruha nelkul.
hidegben pedig az elonye, hogy tagas igy fel tudok oltozni vastagon es bele fogok ferni ugy is a halozsakba. majd tobbet tudok rola mondani ha elkeszult es teszteltem

varég
09-11-2016, 09:00 AM
most jon a hideg szezon es gondolkodom egy uj otleten.

van egy jo 3 evszakos halozsakom de mumia szabasu es csak fuggoagyas kempingezeshez hasznalom mert a foldon alvashoz annyira nem jon be nekem mert nem tudok benne mocorogni.

a nyari halozsakom giga nagy es kenyelmes http://www.gooutdoors.co.uk/freedom-trail-hibernate-200-sleeping-pod-p331835 foldon alvashoz nekem tokeletes mert tudok benne mocorogni. viszont hidegben mar nem hasznalom.

most ezt a halozsakot probalom teliesiteni ugy, hogy ilyen nagy maradjon. nezegettem halozsak beleseket de nem talatam ilyen nagymeretut es a legtobb beles is eleg vekonynak tunt. aztan eszembe jutott a megoldas:)
a 274. hozzaszolasom a bug out shelter topikban amikor egy fleece takarot teszteltem. este 14C fokban kint aludtam a takaroval. most ezt a takarot fogom osszevarni halozsak formajura. eleg nagy igy felbe hajtva is egy jo 10 cm-el szelesebb lesz mint a legtobb halozsak. es melegebb mint barmelyik halozsak beles!

rendeltem erosebb cernat meg tut, ha megjonnek nekiallok es megvarrom. ha kesz lesz majd megmutatom. szeptember vegen pedig tervezem tesztelni.

amit varok tole, hogy a nyari halozsakom, amiben 18 fokig tudok aludni boxerban meg poloban fel tuningolja annyira, hogy 10 fokig tudjak benne aludni extra ruha nelkul.
hidegben pedig az elonye, hogy tagas igy fel tudok oltozni vastagon es bele fogok ferni ugy is a halozsakba. majd tobbet tudok rola mondani ha elkeszult es teszteltem

Van egy csávó a jutubon, õ úgy téliesítette a hálózsákját, hogy kívülre ráhúzott egy tépõzárral ellátott pokrócot.
A belsõ felére nem tennék betétet, inkább kívülre.

Ihasz Laci
09-11-2016, 09:32 AM
Van egy csávó a jutubon, õ úgy téliesítette a hálózsákját, hogy kívülre ráhúzott egy tépõzárral ellátott pokrócot.
A belsõ felére nem tennék betétet, inkább kívülre.

egyenlore kiprobalom ezt a fleece takarot a belso oldalon, aztan ha nem jon be majd tovabb probalkozok.

Ihasz Laci
09-15-2016, 06:26 PM
na elkeszult a nagy remekmu:)

7462 7463 7464

a halozsakkal amihez keszitettem, igazandibol az egy extra nagy sleeping pod, abba csinaltam ezt a nagymeretu halozsak belest amiben foldon alskor is tudok kenyelmesen mocorogni.
a halozsakbelest egy fleece takarobol csinaltam aminek eleg jo a ho tarto kepessege. ez meg a 2 evszakos halozsak egyut remelem hasznalhato lesz olyan 5C ig, vastagon feloltozve akar -1 -2 C ig. de azt majd csak teszteles utan tudom meg.
jovo het szombaton megyek kint aludni, majd kiviszem.

Doom
09-16-2016, 02:35 AM
vastagon feloltozve akar -1 -2 C ig. de azt majd csak teszteles utan tudom meg. Ezzel a polár béléssel,nyugodtan pihenhetsz tûrõképességedtõl(egyéni hõérzet) függõen nagyon hidegben is.Csak a polár többet fog a testhõn,mint a hálózsák maga...nem kell nagyon felöltözni,elég egy boxer alsó+a poló,jobban melegít mintha beöltözöl!
Jó koncepció!:beer:

Ihasz Laci
09-16-2016, 06:39 AM
Nagy remenyeket fuzok hozza en is. Majd jovo het szombaton tesztelem, bar meg nincsenek hideg estek. Aztan majd telen is kiviszem. Remelem jo lesz.

varég
09-16-2016, 07:51 AM
Ezzel a polár béléssel,nyugodtan pihenhetsz tûrõképességedtõl(egyéni hõérzet) függõen nagyon hidegben is.Csak a polár többet fog a testhõn,mint a hálózsák maga...nem kell nagyon felöltözni,elég egy boxer alsó+a poló,jobban melegít mintha beöltözöl!
Jó koncepció!:beer:

Amit esetleg fent lehet hagyni, az technikai aláöltözet, a vékony testre tapadós fajta.
Nálam az még nem fogott sokat, viszont a polár már eléggé elcsapta a zsák hõtartását...

Ihasz Laci
09-25-2016, 01:27 PM
tegnap este megtortent a fleece halozsak felavatasa. a hozza fuzott remenyeket bavalltotta es nagyon boldog vagyok vele.

igazandibol nem ugy teszteltem ahogy az elkepzeltem de azert igy se csalodtam benne. erdeti elkepzeles az volt, hogy nadrag polo pulcsi-ba alszok es csak ezt a halozsakot hasznalom.

aztan csak egy boxer also lett belole. a fleece halozsakot beleraktam a 2 evszakos tavaszi-nyari halozsakomba es igy aludtam. este 14C fok, szaraz derus ido.
kimondottan melegem volt a halozsak zipzarjat teljesen ki is nyitottam es a fleece halozsakot csak a honamaljaig huztam fel.

igy elsore nagyon bejott, kivancsi leszek ra telen hidegben is.

Ihasz Laci
12-17-2016, 07:58 AM
fejsze elvedo

akartam elvedot az uj fejszemre de nagyon dragak. a fejsze volt 10 font. a legolcsobb elvedo pedig 19 amit az ebayen lattam. amelyikek tetszettek azok meg 30 font folott voltak. szoval tok nem erte meg. ezert megprobaltam magam csinalni egy elvedot.
nem egy nepmuveszeti remekmu de a celnak megfelel.

7686

igy csinaltam.
igazabol ezzel volt a legnagyobb szerencsem. volt egy regi ovem (bor-mubor keverek) amit hasznaltam alapanyagnak. a vastag mubor reszre volt belulrol raragasztva egy vekony igazi bor reteg.

7687

ebbol a vekony borbol keszult a nagyja

7688

elso lepesnek vagtam egy csikot ami az eredeti ov teljes szelesege es a fejsze elenek a ketszeres hosszusaga.
ebbe a vekony borbe varrtam bele 2 csikot a vastag mubor anyagbol. ugy, hogy a bort felbe hajtva a mubor csikokat a bor anyag belso reszere varrtam, ez lesz kesobb az elvedo.

7689

a felso kep bal oldalan latszik az elvedo.
a masik pedig a szij ami az elvedot a helyen tartja. eloszor vagtam egy kb 12 cm-es darabot a borbol aztan egy vekony csikot kb 0,5cmx 25cm. utana ezt a vekonyat raragasztottam a szelesebb anyagra.

utana az elvedot raraktam a fejszere aztan ugy ragasztottam ra a tarto szijat.
mikor megszaradt a ragaszto (kb 1 ora) utana vagtam meg egy darab bort amit az elvedovel parhuzamosan attol hatrebb ragasztottam ra a tarto szijra ugy hogy a fejsze fejet felulrol atolelje.
a szijat egy sima gyuruvel lehet megszoritani. a gyurut a muborbol csinaltam. egy ceruza kore hajtottam egy kis csikot amit aztan ossze ragasztottam es ebbe a gyurube fuztem bele a tarto szijat. igy nez ki:

7690 7691

es igy lehet az elvedot levenni a fejszerol, csak a tarto szjat kell meglazitani es az egesz elvedot elore es felfel huzva levenni a fejszerol

7692 7686

Ihasz Laci
12-17-2016, 08:02 AM
a bort eloszor varrni akartam de nem volt konnyu. ezert ragasztottam ami gyors es egyszeru volt. ehhez gorilla ragasztot hasznaltam, nagyon jo ragaszto!

http://www.ebay.co.uk/itm/GORILLA-GLUE-MULTI-PURPOSE-ORIGINAL-SUPER-GLUE-EPOXY-WATERPROOF-STRONG-ADHESIVE-/281701460501?var=&hash=item4196b72a15:m:mnMkDefk-t28d3_53kmWJ9A

GaborV
12-18-2016, 06:56 PM
DIY - Varrókészlet

Diavetítõ fóliából és egy cukorkás dobozból csináltam tartót a varrókészletemnek. Pontosan kimértem minek mekkora hely kell így semmi nem mozog benne. A jól kell kiszerkeszteni hogy a pakkok közötti fal duplán hajtogatva pont megfelelõ magas legyen. A középsõ pakkoknak csináltam oldalfalat amit visszahajtottam az egyik falba egy kis füllel, hogy stabil legyen (a 2. képen jól látszik).

A kész készlet tartalma:
- 1 spurni fogselyem (jó varrni is)
- 1 körömcsipesz
- 2 tekercs drót (2x félméter)
- 3 befõttesgumi
- centi
- 1 katonpapírra feltekerve 5m damil (csapdához és varrásra is jó)
- 2 cérna (egyiket majd erõs bõrvarrócérnára akarom cserélni)
- 4 különbözõ méretû biztostû
- 5 tû (2 varrótû, 1 tompatû (javításhoz), 1 bõrvarrótû, 1 gombostû)
- pár gomb
- 2 kulcskarika
- tûbefûzõ
- mûanyag fogvájó

Mint látszik nem csak varrásra való, hanem sok apró holmit tartok benne aminek nem találtam jobb helyet.

7695

fater.lajos
04-04-2017, 05:54 PM
Néhány mûszakirajz Oroszországból szeretettel...
79457946794779487949

LSVF
04-10-2017, 08:55 AM
ezeket farigcsáltam:

Ihasz Laci
04-10-2017, 07:25 PM
ezeket farigcsáltam:

szepek lettek nagyon, az a sotetebb szinu a bal szelen be lett festve vagy olajozva valamivel?

ilyen nagy merokanalakat meg nem csinaltam de most kedvet kaptam hozza, amit fahoz jutok neki is allok.

az en heti termesem:

7955 7956

7957 7958

7959 7960

LSVF
04-11-2017, 06:05 AM
Azrét neked se kell a szomszédba menni eszközért :thumbup

A sötétebbik cigány meggy,
paraffin olajjal átkentem párszor, de már az elsõ kenés után besötétedett. ezt használom is, ez a kedvencem, saját!!!
a legkisebb az asszonyé gyertyán elvileg, a mintás 2 lukú amibe a 2 kanál van az kõris az csak van - majdnem/kb 3 decis, a másik sima 2 lukú az ajándék egy jó cimbinek, az is gyertyán elvileg.
a kanlak kb akkorák mint amit te fogsz a képen.
a merõ kanál még vissza van, azt csicsásra akarom vagy ahogy sikerül leginkább...
ha kész lesz megmutatom úgyis.

Ihasz Laci
04-11-2017, 07:08 AM
Ezek mind magyal fabol lettek faragva. Nem a legjobb fa de ez volt irtva az erdoben es ebbol szedtem. Lenolajjal lettek lekenve, a 2 kozepso kepen meg csak ugy nyersen vannak, az alsok meg felso kepeken mar olajozas utan. Kicsit besargult, olyan arany szinure. Nem rosz de fenyobol sokkal szebbeket lehet csinalni. Az jobban szivja az olajat es szebb lesz a szine meg a fenyonek a mintazata is sokkal szebb.
De az a barna szin tetszik nagyon, kiprobalom a parafint en is.

LSVF
04-11-2017, 07:38 AM
Nem üt ki rajta a gyanta?
Csak emiatt nem próbáltam még a fenyõt.
Tuja lett volna épp de azzal nem tom hogy vagyok....
Én a favágók által otthagyott fákat használom fel. Van köztük ami pont méret így csak faragni kell, a méret adott.:cool:
De hoztam már el méter fát is.:gonoszrohog:

Ihasz Laci
04-11-2017, 07:43 AM
7961 7962

7963

az elso ket kepen fenyobol keszult kaveskanalak vannak, meg olajozas elott.
a harmadik kepen a felso kanal megint fenyo az alatta levo pedig bukk fa, eddig abbol keszultek a legszebb mintazatu kanalaim.

Ihasz Laci
04-11-2017, 07:47 AM
a gyantaval eddig meg nem volt bajom a fenyobol keszult kanalakkal, nekem bejon a fenyo a szep mintaja miatt.

LSVF
04-11-2017, 07:55 AM
akkor legközelebb kipróbálom.

köszi

Ihasz Laci
04-11-2017, 08:20 AM
most szedek majd szet egy raklapot, valami paraszt szemetlerakonak nezte a parkolonkat es par napja ledobott 2 raklapot oda:(
de nekem jo lesz, fenyo, ugyhogy sok kanal keszul majd belole:)

LSVF
04-11-2017, 08:41 AM
az én kanalaim is raklapból vannak:thumbup:haha:

Ihasz Laci
04-12-2017, 08:00 PM
az én kanalaim is raklapból vannak:thumbup:haha:

ezt sikerult eddig osszehoznom a kidobott raklapbol:

7965

LSVF
04-13-2017, 06:09 AM
Ennyi!
teljesen korrekt.
nem kell erdõt irtani ha az ember találékony......

Törölt_reg
04-18-2017, 04:01 AM
Tanult lövész,íjász kollégákhoz egy kérdés!
Akarok csinálni egy lõteret a magánterületemen.A telek hátsó végébe íjászatra,csúzlizásra,7,5 J légpuskára,pisztolyra,késdobálásra.
Tervem 2,5 méter magas deszka fal(kerítés) a teljes hátsó részre (15 méter széles)elé szalmabálák a tetejéig.Ez elé kerülne a lövedékfogó,polifoam vagy ami éppen a cél.
Van e még valami amit tudni kell,hogy ne kötekedjenek a szomszédok?

WestBam
04-18-2017, 08:13 AM
A szomszédok ellen nem tudsz mit tenni. Ha akarnak kötekednek, rád hívhatják akár folyamatosan a yardot. Szóval süti, kávé, jófejség. Hivatalos lõteret nem fogsz tudni nyitni, csak saját hobbyra kialakítani. Nem csak a hátsó részére kellene bála, legalább a két oldalára is olyan 5-10m hosszban. Az ördög sosem alszik, egy eltévedt vesszõ akár életet is kiolthat, légpuskától jobban fognak félni holott az kevésbé életveszélyes. Ha nem szeretnél velük rosszban lenni akkor a fém célokat vagy golyófogót kerülöd.

fater.lajos
04-18-2017, 09:47 AM
A lõállást alakítsd ki úgy, hogy akarva se tudj a célterületen kívülre lõni.

LSVF
05-16-2017, 05:16 AM
Jelenleg Opinel modifikation lázban égek!:cool:

például https://www.etsy.com/ch-en/listing/516485972/modifiedcustom-pocket-knife-folding?ref=related-2
de van sokféle....jóféle....

Vettem 2 db 8-as pengét, 1 inox 1 szénacél. A szénacél pengéjét már átalakítotam, besötétítettem, a markolat van vissza.
A penge most pont 8cm.
Kérdés, hogy tudnám besötétíteni kicsit a markolatot?

Laci
05-16-2017, 05:21 AM
Égesd meg.

LSVF
05-16-2017, 09:03 AM
Gondoltam rá. De utána mindenképp lekenem minimum paraffin olajjal.

apii
05-16-2017, 06:01 PM
Gondoltam rá. De utána mindenképp lekenem minimum paraffin olajjal.

Vagy áttörlöd valami vékony színes fapáccal, és utána kezeled olajjal.Sima lenolaj kence is sötétít rajta egy kicsit.

Dream_walker
05-17-2017, 07:42 AM
Az elmúlt két hétben felújítottuk a hálószobát meg a nappalit. Összesen 50 m2. Teljes festés, a szobába padlószõnyeg, a nappaliba laminált padló és járólap. Új lámpák, új huzat az ülõbútorokra. Egy-két apróság még mellé, fõleg dekoráció.
Mivel nem hívtam szakit, hanem kis segítséggel mindent én csináltam, a festés teljes költsége 27000 volt, a két helyiség komplett felújítása 210000-be került. A konyhát (inkább csak fõzõfülke) karácsony elõtt csináltuk meg (december 20.-án bombáztam szét, hogy meglegyen a motiváció a tempós munkára :D ), ott konyhabútor is lett, így kicsit drágábbra jött ki, de 100000 forintban megállt.
Magyarul kb. 350ezer forintból a három leggyakrabban használt helyiséget tiptop állapotba sikerült hozni (a fürdõt még a beköltözésünk elõtt újítottak fel, 5-6 éve), mivel maga az épület száz éves, nincs benne egy normális egyenes fal, meg ilyen kis apróságok :)
.)
Nem mondom, hogy csúcsminõség, de nem biztos, hogy egy szaki jobban csinálná, viszont a csilliárdos munkadíj helyett nálam három 6-os zsugor sör fogyott el :)

suuperbus
05-21-2017, 09:14 AM
Egy mérnök haverommal beszélgettünk arról, hogy manapság vagy megcsinálod magad (persze õ a villanyszereléstõl kezdve mindenfélét megold otthon), vagy olcsón jön egy kókler vagy sokat vársz és megfizeted a jó szakembert. Én konyhát bármikor kifestek fehérre, de pl. ha repedt a fal vagy egyenetlen azt már nehezebben oldom meg saját kezûleg (persze rabichálót és hasonlókat ismerem, tehát nem reménytelen a helyzet), tehát az már akkor is bonyolultabb. Amit leírtál, az alapján piaci alapon, helytõl függõen (Bpesti vagyok) kb. egy - másfél millát spóroltál meg!

Alpha
05-21-2017, 09:30 AM
A saját kézzel elvégzett munkát más szemmel nézi az ember! És ha valaki megdicséri, az meg külön öröm és büszkeség.
Szerintem is egy vagyont spóroltál vele.

raktaros
05-21-2017, 12:03 PM
....vagy olcsón jön egy kókler vagy sokat vársz és megfizeted a jó szakembert....
Van még lehetõség: nem találsz jó szakembert vagy jól megfizeted a kóklert.
Sajnos egyre nehezebb jó szakembert találni, sõt én nem is találtam olyant akivel teljesen elégedett lettem volna.
Érdemes utánajárni a dolgoknak és figyelni mit csinálnak, mert hajlamosak egyszerûsíteni a munkát aztán majd évek múlva jönnek elõ a problémák.
Nagyobb kõmûves munkára és az új tetõszerkezetre hívtam szakembert, de minden mást én csinálok meg. (Két kõmûves után a 3. már elfogadható munkát végzett)
Így ha lassabban is megy, olyan lesz amilyent szeretnék, sikerélmény mikor egy dologgal elkészülök, nem kell igazodnom szakemberhez és bizony pénzt is spórolok amin tudok venni további építõanyagokat.

Dream_walker
05-21-2017, 03:46 PM
A 350ezret 6 hónap alatt két fizetésbõl raktuk félre, hogy ne kelljen túl szorosra húzni a nadrágszíjat. Persze ez relatív, az átlaghoz képest nem vagyunk költekezõsek.
Egy-másfél millát nem tudtunk volna, vagy csak sokkal lassabban. Szóval maradt a csináld magad :) Én nagyon szívesen kifizetném a pénzt a szakiknak, ha lenne mibõl :D

Meg aztán igazatok van, én minden este leültem a földre a szoba közepére, néztem a haladást, és az a sör valami hihetetlenül jól esett, és kifejezetten büszke voltam magamra :D

Amúgy eljutott arra a szintre a jutúb, hogy macskás videók mellett pl. ott néztem meg, hogyan kell lerakni egy járólapot, vagy mire figyeljek a glettelésnél.

Ihasz Laci
07-23-2017, 09:15 PM
8103

8104 8105

ezeket farigcsaltam monstanaban, 2 keszletet csinaltam jandekba ment mindketto ismerosoknek.

az elso 6db-os keszlet fenyobol keszult, raklapbol egesz pontosan, mar ki volt szaritva, de igy is konnyu volt faragni, puhafa, szep mintaval.
a masodik 3 db-os pedig diobol, nagyon jo volt a frissen vagott fat faragni es szep a mintaja is.

Kamionos
07-24-2017, 12:13 PM
Én építkezek idén. Szerkezetkész állapotnál járok. Volna pénz kifizetni, de miért ne spórolnék. Minden mester mellett segédmunkás vagyok, hogy lássam, mit csinálnak, amit pedig tudok, azt egyedül csinálok. Valahogy azt érzem, hogy jobban odafigyelnek és tempósabban megy így a meló:) Nincs okom panaszkodni, mert 93 ezerre kijött a szerkezetkész állapot eddig. A 100-110 ezer átlagnak mondható.
Egyébként horror szakembert találni. A bádogos pl. a tavalyi ár duplájáért jött el, de a 30-50% áremelkedés teljesen normálisnak mondható. A kõmûvesem a jövõ évre is már betáblázta magát a mostani horror árhoz képest is +33%-os áron. Nyugati bérek!
Ráadásul hónapokkal ezelõtt lebeszélt és folyamatosan egyeztetett szakik is csúszkálnak 2-4 hetet. Finoman lehet "ütni" is csak õket, mert berágnak és van másik x hely bármikor, ahová mehetnek.

st.jimmy
07-25-2017, 02:04 PM
Én építkezek idén. Szerkezetkész állapotnál járok. Volna pénz kifizetni, de miért ne spórolnék. Minden mester mellett segédmunkás vagyok, hogy lássam, mit csinálnak, amit pedig tudok, azt egyedül csinálok. Valahogy azt érzem, hogy jobban odafigyelnek és tempósabban megy így a meló:) Nincs okom panaszkodni, mert 93 ezerre kijött a szerkezetkész állapot eddig. A 100-110 ezer átlagnak mondható.
Egyébként horror szakembert találni. A bádogos pl. a tavalyi ár duplájáért jött el, de a 30-50% áremelkedés teljesen normálisnak mondható. A kõmûvesem a jövõ évre is már betáblázta magát a mostani horror árhoz képest is +33%-os áron. Nyugati bérek!
Ráadásul hónapokkal ezelõtt lebeszélt és folyamatosan egyeztetett szakik is csúszkálnak 2-4 hetet. Finoman lehet "ütni" is csak õket, mert berágnak és van másik x hely bármikor, ahová mehetnek.

Még jó, hogy van bádogosod, mi fél évig nem is találtunk.

TMIB
07-25-2017, 04:08 PM
Beázik a tetõnk valahol. Én nem is akarok szakembert találni, inkább veszek egy létrát és magam oldom meg a helyzetet. :-/

darxide21
12-14-2017, 10:26 AM
https://9gag.com/gag/ar5QRDp

fater.lajos
12-14-2017, 11:17 AM
https://9gag.com/gag/ar5QRDp
Pózna-mászóvasnak hívják felénk. Egyes jobb környékeken ilyennel kampózzák a légvezetéket áramlopáshoz...
8263
A képen látható úr nem kapóz, hanem azt szedi le...:haha:

darxide21
12-14-2017, 02:11 PM
Az általam linkelt némileg kényelmesebben használható (az adott póznán) mint amiket eddig láttam.

Rozsomák
04-15-2018, 10:47 AM
Préseltem egy kis étolajat. (szotyit ettem) :)

Ihasz Laci
05-08-2018, 06:54 PM
csinaltam egy uj ponyva satrat, mark 2:)

https://www.instagram.com/p/BhwAb68jLOv/?hl=en&taken-by=ihasz_laci

az elso az tonkrement, de maga az otlet mukodott es bevallt. a masodik modell jobbra sikerult. sokminden nem kell hozza csak ponyva meg cerna es tu meg nehany gomb, kb 2 ora munkaido es kesz is. egy egyszemelyes satrat csinaltam amit lehet nyitva is hasznalni, konnyu, vaznelkuli csak kotel kell a felallitasahoz.

raktaros
06-23-2018, 06:59 PM
Úgy emlékszem van itt valaki aki mélyépítésben jártas.
Szennyvíznek egy üvegszálas tartályt szeretnék leásni. Eredetileg álló tartály volt, így az aljából kispórolták az anyagot, elég vékony falvastagság van ott.
Mivel tudnám megerõsíteni hogy a föld ne nyomja be, ami idõtálló lesz és nem hajlik sokat?
Valami olcsóbb megoldást keresnék.

Alpha
06-24-2018, 06:25 AM
Szennyvíznek egy üvegszálas tartályt szeretnék leásni. Eredetileg álló tartály volt, így az aljából kispórolták az anyagot, elég vékony falvastagság van ott.
Mivel tudnám megerõsíteni hogy a föld ne nyomja be, ami idõtálló lesz és nem hajlik sokat?

Miért akarod az alját megerõsíteni? Teljesen zártat akarsz? Nem jobb, ha elszivárog a talajba és kevesebbet kell elvitetni belõle?

Rozsomák
06-24-2018, 07:56 AM

Polifoam csõ félbevágva, és üvegszál paplan rá meg két komponensû mûgyanta. Amibõl a hajókat építik. Gyakorlatilag bebordázod. Elõtte csiszold fel. De nem értem, ha beásod akkor akár egy neylon zacskó is lehet, a föld tartja a súlyt. oldalt kell erõsebbnek lenni, hogy ne omoljon be. Felomlani nem fog :)

raktaros
06-24-2018, 01:39 PM
Ilyen tartály, csak kicsit nagyobb:
https://static.landwirt.com/3422-c0e986c67a64e0d8e25a17a37528f46c-1728984-0vb.jpg

Mivel én fektetve teszem le (most látom kimaradt az írásomból), az alja nem alul lesz.
Mûgyantával nem dolgoztam még, de gyanítom nem olcsó, 1.6m átmérõt kellene megerõsíteni.

st.jimmy
06-26-2018, 10:13 AM
Festett rétegelt lemez? erõs, ha nem kap vizet, mert jól le van festve, akkor nem rohad

Alpha
06-26-2018, 02:44 PM
Ilyen tartály, csak kicsit nagyobb:
https://static.landwirt.com/3422-c0e986c67a64e0d8e25a17a37528f46c-1728984-0vb.jpg

Mivel én fektetve teszem le (most látom kimaradt az írásomból), az alja nem alul lesz.
Mûgyantával nem dolgoztam még, de gyanítom nem olcsó, 1.6m átmérõt kellene megerõsíteni.

Hogyan fog mûködni a szennyvíz aknád? Zárt és szolgáltatóval szállíttatod el a szmötyit? Vagy Te szivattyúzod ki?
Na azért kérdezem, mert ha az utóbbi, akkor nem kell teljesen kiszivattyúzni és marad belül ellennyomás.
A tartály kialakítását tekintve szerintem bírnia kellene a föld nyomását. Elvileg arra tervezték, hogy folyadék legyen benne. A formáját tekintve meg könnyebb lenne belsõ nyomással szétrobbantani, mint külsõ nyomással összeroppantani. Fõleg, hogy mindenhol ívelt. Én simán elásnám a helyedben...

Laci
06-26-2018, 02:49 PM
Körbe 10 cm beton , vasalva .

raktaros
06-28-2018, 08:17 PM
Leginkább csak az alját féltem,mert az nagyon vékony és az nem is ívelt, a többi szerintem bírja.
Szippantó kocsival gondoltam az ürítését.

Alpha
06-29-2018, 10:08 AM
Leginkább csak az alját féltem,mert az nagyon vékony és az nem is ívelt, a többi szerintem bírja.
Szippantó kocsival gondoltam az ürítését.

Állva vagy fekve rakod a földbe a tartályt? A vékony rész alul vagy oldalt lesz?

raktaros
06-30-2018, 03:56 PM
Fektetve ezért oldalt lesz.

Alpha
07-01-2018, 03:39 AM
Abban az esetben talán a legjobb megoldás a beton. Ha van zsaluanyagod, akkor egyenletes 15 cm-re megcsinálod, de jó sok vasat rakj bele.

Ihasz Laci
02-21-2019, 01:24 PM
kanalfaragos tema, nemreg fedeztem fel az instagramon ezt a teknikat es gondoltam megosztom itt veletek.

egyszeruen berakod a kanalat a sutbe es 180 fokon 1,5-2 oraig sutod a kanalat, ezutan nagyon szep barnas szint fognak kapni.

8434

eddig csak kanalakkal probaltam de szerintem barmilyen fa targyat lehet igy kezelni, ha befer a sutobe:)

raktaros
02-21-2019, 03:01 PM
Végül gázolajjal jól átitatott colos rétegelt lemezt tettem oda. Betemetéskor beszapoltam, remélhetõleg mire elrohad a fa a föld bekeményedik.
Nagyon agyagos, nehéz volt kifaragni is a gödröt, még kályhás is vitt belõle :)

st.jimmy
02-27-2019, 03:00 PM
kanalfaragos tema, nemreg fedeztem fel az instagramon ezt a teknikat es gondoltam megosztom itt veletek.

egyszeruen berakod a kanalat a sutbe es 180 fokon 1,5-2 oraig sutod a kanalat, ezutan nagyon szep barnas szint fognak kapni.

8434

eddig csak kanalakkal probaltam de szerintem barmilyen fa targyat lehet igy kezelni, ha befer a sutobe:)

VAjon érdemes lehet elõtte valamilyen olajjal (pl lenolaj) kezelni? Akár evõeszközt is, de talán fõleg, ha nem evõeszközrõl van szó

varég
02-27-2019, 05:23 PM
VAjon érdemes lehet elõtte valamilyen olajjal (pl lenolaj) kezelni? Akár evõeszközt is, de talán fõleg, ha nem evõeszközrõl van szó

Finn videóban láttam, hogy sót tettek a kifaragott fa edénybe, és órákon át fõzték, így tartósították, utána valamilyen olajjal átkenték...

Ihasz Laci
02-27-2019, 07:39 PM

Elotte allitolag nem jo mert kiparolog/kifo belole az olaj. Utana viszont erdemes kezelni, en is lenolajba aztattam oket.

coco
06-04-2019, 06:16 AM
Aki szeretne megismerkedni a csomókötéssel vagy bõvíteni a tudását, annak hasznos lehet az Animated Knots (https://www.animatedknots.com/) oldal. Jó szórakozást! :)

Al Bundy
10-25-2019, 01:43 PM
Nem tudom ezt lattatok-e mar, nagyon otletes.

https://www.instagram.com/p/B39vnpKndC7/?igshid=q43rsrtip6xj

coco
11-10-2019, 10:34 AM
Van ötletetek, hogy honnan tudnék szerezni fogyasztásra alkalmas fehér mustármagot nagy (min. 1 kg) kiszerelésben?

Alpha
11-10-2019, 11:09 AM
Van ötletetek, hogy honnan tudnék szerezni fogyasztásra alkalmas fehér mustármagot nagy (min. 1 kg) kiszerelésben?

Gasztroellátó boltban vagy neten is tusz rendelni.

st.jimmy
11-10-2019, 03:04 PM
1 kg mennyiség elég brutál, az szerintem sehogy nem lesz olcsó

TMIB
11-10-2019, 03:40 PM
Ahogy nézem itt a legolcsóbb: http://www.okootthon.hu/termek/feher-mustarmag-250-gr/

1kg 1880 Ft.

coco
11-10-2019, 05:16 PM
Van ennél olcsóbb is: https://tortadekoracio.hu/shop/fuszerek/mustarmag-egesz-sarga-1kg/ , nehézsúlyúaknak https://www.eletmodabc.hu/mustarmag_egesz_sarga_25kg_ledig :haha:

Kérdés, hogy milyen a minõsége, de az majd csak vásárlás után derül ki.

Dream_walker
11-11-2019, 07:37 AM

A lakóhelyedhez közel megszólítasz egy gazdálkodót, hogy melyik "kollégája" termel mustárt, és elkéred a telefonszámát. Felhívod, és kérsz tõle 1 kg-ot, szerintem ingyen ad. Nálunk a termelõi ára ha jól emlékszem, olyan 150 ft per kg.

Vagy a neten keress vetõmagos céget, aki foglalkozik ilyennel, és direktben keresd meg õket, szerintem onnan is tudsz postáztatni magadnak csávázatlant.

Szerk: okés, most megnéztem, a 150 huf az régen volt, most olyan 5-600 kilója.

coco
11-12-2019, 12:16 PM
Köszi a sok tippet! :thumbup Amint lesz gyakorlati tapasztalat, jelentkezem.

raktaros
02-16-2020, 06:10 PM
Valaki most kezd konténerház építésébe: https://www.facebook.com/kontenerhazam2020/

Rozsomák
02-22-2020, 12:32 PM
Volt egy kis lúgom egy 25 literes kannában, valahogy beállt mintha kõ lenne, mi a teendõ vele? vissza lehet vizezni? veszélyes? szétvágjam a kannát és összetörjem?

Alpha
02-22-2020, 07:00 PM
Volt egy kis lúgom egy 25 literes kannában, valahogy beállt mintha kõ lenne, mi a teendõ vele? vissza lehet vizezni? veszélyes? szétvágjam a kannát és összetörjem?

Lúg oldat volt? (Folyadék?)
Ha igen, akkor nem hallottam még ilyet. A pikkelyes lúgot (nátrium-hidroxid) vízzel szoktuk oldani. Arra kell vigyázzni, hogy hõt képez és erõsen maró hatású. Mint általában a lúg...
Szerintem valami pálcával feszegess le belõle darabokat, ami ki tud jönni a kannából és azzal teszteld le. Lakmusz papírt fillérekért tudsz venni. Ha megy a dolog, akkor nagyobb mennyiségben is oldhatod.
Mire akarod használni?

Rozsomák
02-23-2020, 07:00 AM
Köszi. Fehérítéshez, foltkiszedéshez használta a párom, oszt beállt :) Megpróbálom.

darxide21
03-01-2020, 07:45 AM
8648

darxide21
03-01-2020, 09:25 AM
Elvileg ez a hivatalos, gyógyszertáraknak kiadott recept.

GaborV
03-01-2020, 03:11 PM
Vettem egy halom minõségi hajcsatot (vasatabb és vékonyabb is volt a 20-as csomagban). Elõvettem egy vékonyabb fogót, reszelõt és készítettem egy zárfeltörõ készletet. Egyszerûen kihajtogattam a fogóval ezeket a formákat (link: https://img.dxcdn.com/productimages/sku_364135_1.jpg ) és azóta minden lakaton ami a tárolóban hever kipróbáltam , 1db speciális kulcsos kivételével minden nyitható 30mp alatt. Ennyi a lakatok okozta hamis biztonságérzetrõl is...

varég
03-01-2020, 04:00 PM
Vettem egy halom minõségi hajcsatot (vasatabb és vékonyabb is volt a 20-as csomagban). Elõvettem egy vékonyabb fogót, reszelõt és készítettem egy zárfeltörõ készletet. Egyszerûen kihajtogattam a fogóval ezeket a formákat (link: https://img.dxcdn.com/productimages/sku_364135_1.jpg ) és azóta minden lakaton ami a tárolóban hever kipróbáltam , 1db speciális kulcsos kivételével minden nyitható 30mp alatt. Ennyi a lakatok okozta hamis biztonságérzetrõl is...

A zár/lakat nem feltétlen azért jó, mert feltörhetetlen lesz a lezárt ojjektum.
Azért jó, mert idõ, amíg feltörik, ami ráadásul zajjal is járhat.

Tehát minél bonyolultabb valaminek a kinyitása, annál esélyesebb, hogy más, könnyebb célpont után néznek a rosszemberek...

TMIB
03-01-2020, 07:30 PM
Ennyi a lakatok okozta hamis biztonságérzetrõl is...

Nézd a jó oldalát, az átlag tolvaj nem ilyenekkel mászkál. A legtöbb csak betöri az ablakot és kívülről kinyitja. Az hogy a tolvaj elővegyen ilyen álkulcs-készletet és szerencsétlenkedjen vele az éjszaka közepén, holott simán leverhet egy lakatot vagy betörhet egy ablakot, az úgy elég valószínűtlen. :)

darxide21
03-02-2020, 12:08 PM
https://index.hu/tudomany/til/2020/03/02/anglia-lakat-zar-zartores-amerikai-biztonsag-alfred-hobbs/?fbclid=IwAR1nCMxKrAogFP3a0Ij45YLP7dB7YvLdC-A8jsAPq4YCMKP6SOH9Dj8LamQ

raktaros
03-15-2020, 02:28 PM
Indult egy diy lélegeztetõgépes projekt: https://gitlab.com/TrevorSmale/low-resource-ambu-bag-ventilor

st.jimmy
03-16-2020, 09:33 AM
Királyság!

Remélhetõleg itthon is lesz aki adaptálja, ne legyen, de jó eséllyel szükség lesz rá

GaborV
05-28-2020, 11:17 AM
https://www.youtube.com/watch?v=vCKR4UbMYgk

Ihasz Laci
06-21-2020, 07:07 PM
sajat keszitesu markolat farago keshez

https://www.instagram.com/p/CBsQzy9h7IO/

a kes penget az etsy-n keresztul vettem a finn lauri kes keszito cegtol, a markolat tipikus 8 szogletu farago kes markolat cseresznyebol. a markolattuskereketoldalt felragasztottam 2 fa panelt, azt szepen kerekre faragtam, utana kifurtam a lyukat a faba, beragasztoztam es beleutottem a kes markolat tuskejet. ezutan megfaragtam a markolatot, teljesen szabad kezzel, kessel es baltaval mindenfele gep nelkul.

varég
06-22-2020, 07:39 AM
sajat keszitesu markolat farago keshez

https://www.instagram.com/p/CBsQzy9h7IO/

a kes penget az etsy-n keresztul vettem a finn lauri kes keszito cegtol, a markolat tipikus 8 szogletu farago kes markolat cseresznyebol. a markolattuskereketoldalt felragasztottam 2 fa panelt, azt szepen kerekre faragtam, utana kifurtam a lyukat a faba, beragasztoztam es beleutottem a kes markolat tuskejet. ezutan megfaragtam a markolatot, teljesen szabad kezzel, kessel es baltaval mindenfele gep nelkul.

Nagyon jó lett, odavagyok az északi késekért. Is.
Most barátkozom a Jakut késtípussal, eddig jól haladunk... Nagyon más, mint az eddig megismert típusok, rengeteg elõnnyel, és pár hátránnyal...

Ihasz Laci
06-22-2020, 10:24 AM
Nagyon jó lett, odavagyok az északi késekért. Is.
Most barátkozom a Jakut késtípussal, eddig jól haladunk... Nagyon más, mint az eddig megismert típusok, rengeteg elõnnyel, és pár hátránnyal...

koszi szepen!
egy egy jo ideje mar csak puukko keseket hasznalok, nekem azok jonnek be a legjobban, ezt is abban a stilusban nyeleztem.
a jakut kesekkel mar en is szemezgetek egy ideje, egyszer majd azt is kiprobalom!

Ihasz Laci
08-10-2020, 03:01 PM
Various garden/home decoration.
Fairy doors and mushroom houses with little foxes.
.
.
.
#fairydoor #mushroomhouse #gardendecor #homedecor #woodworking #woodcarving #fafaragás #giftideas #ajándék
https://www.instagram.com/p/CDtjKECDOP2/?igshid=8yb0pjdj47ck

Nehany sajat keszitesu kerti vagy lakas dekoracio, gyerekekkel nagyon jo elfoglaltsag👍

Dream_walker
08-10-2020, 07:03 PM
Wow, nagyon tuti :)

Ihasz Laci
08-10-2020, 10:44 PM
Wow, nagyon tuti :)

Koszi szepen!
Ezek ilyen kis egyszeru dolgok de nagyon jol el lehet veluk szorakozni:)

maghar
01-04-2022, 08:24 PM
Házi készítésű füstölő,a héten beüzemeltem.Nyári projekt még egy festés kell neki.Hozzávalók: 4 db bontott ajtólap,tetőléc,cserép,némi csatornacső és egy kidobott házi vízmű tartálya.913091319132

TMIB
01-04-2022, 10:57 PM
Szuper a füstölő, a nagyszüleimnek is hasonló volt amikor gyerek voltam. :)

maghar
01-06-2022, 10:16 AM
Nekem is a nagyszüleimnél volt ilyen füstölő,ők önellátóak voltak.A szüleim már nem nagyon kertészkedtek,és nem tartottunk állatokat úgyhogy a gyerekkori emlékeim alapján próbálom összerakni az önellátáshoz szükséges dolgokat.Nagyjából emlékszem mit hogy csináltak,csak gyakorlatom nincs benne.:)Minden esetre a hús tartósítás sikerült.

maghar
01-06-2022, 10:35 AM
Egyszerű tartósítási módszerem:hús sozása,egy-két naponta forgatni 8 celsius foknál ne legyen melegebb,mert megromolhat.Ha nem télen csinálom akkor a hűtőben tartom a sózott húst.Sózási idő:csirke comb 2-3 nap só+2nap füst,pulyka comb 6-7 nap só+3nap füst,kolbász 2nap füst,szalonna 2-3hét só+3-5nap füst,nagyobb húsok sonka stb.4-5hét só+5nap füst.
Füstölés előtt célszerű a húsról kicsit lemosni a sót és egy napot szárítani.Füstöléshez jó az akác,kőris,bükk.Mással is lehet még,de én nem próbáltam.Nem kell fűrészpor ha nincs,be kell gyújtani a fát,és ha elég parázs van le kell fojtani a tüzet és szépen fog izzani meg füstölni.(nagyjából ennyit értek a dologhoz)

maghar
01-25-2022, 09:04 AM
Ezt ide rakom,hátha valakit érdekel a téma.Kés markolat anyag gyártáshoz vákuum+hőkezelő kamra.Egy ismerősöm mondta hogy már 200e.ft ba van neki a rendszer,de még nem működik és hülyének nézett mikor mondtam neki hogy 5e.ft-ból meg lehet oldani.A projekt elbontásra kerül mivel nem nagyon tudtam markolatanyagot eladni,a stabilizálló anyag ára meg egy év alatt a háromszorosára ment föl.De működött :) 914091419142
A képen színezett stabilizállt kőrisfa van.

raktaros
01-25-2022, 05:53 PM
Ezt ide rakom,hátha valakit érdekel a téma.Kés markolat anyag gyártáshoz vákuum+hőkezelő kamra.Egy ismerősöm mondta hogy már 200e.ft ba van neki a rendszer,de még nem működik és hülyének nézett mikor mondtam neki hogy 5e.ft-ból meg lehet oldani.A projekt elbontásra kerül mivel nem nagyon tudtam markolatanyagot eladni,a stabilizálló anyag ára meg egy év alatt a háromszorosára ment föl.De működött :)

Ügyesen megoldottad! :tapsol:

maghar
02-25-2022, 08:36 PM
Töröltem a szélkerék projektemet,rájöttem hogy nem célszerű áramkimaradás esetén arra várni hogy mikor fúj a szél.(Lehet hogy lesz áram,csak év vége felé már nem biztos hogy meg tudjuk fizetni.)Így a már megépített generátorom,9168 ezzel a módszerrel akarom meghajtani https://www.youtube.com/watch?v=31JOvAnsah8
felhasználtam két házi vízmű tartályt és megépítettem a kazánt és a gőzfejlesztőt 9169
Ha működik lesz egy 12v-os fával működő áramfejlesztőm,ha nem akkor meg nagyot fog szólni :) (2db kuktából kiszuperált biztonsági szelepet azért beépítettem.)Jövő héten kapok egy lengés csillapítót és mehet tovább az építés.

raktaros
02-26-2022, 05:20 PM
Töröltem a szélkerék projektemet,rájöttem hogy nem célszerű áramkimaradás esetén arra várni hogy mikor fúj a szél.(Lehet hogy lesz áram,csak év vége felé már nem biztos hogy meg tudjuk fizetni.)Így a már megépített generátorom,9168 ezzel a módszerrel akarom meghajtani https://www.youtube.com/watch?v=31JOvAnsah8
felhasználtam két házi vízmű tartályt és megépítettem a kazánt és a gőzfejlesztőt 9169
Ha működik lesz egy 12v-os fával működő áramfejlesztőm,ha nem akkor meg nagyot fog szólni :) (2db kuktából kiszuperált biztonsági szelepet azért beépítettem.)Jövő héten kapok egy lengés csillapítót és mehet tovább az építés.

Érdekes projekt, követem ;)

maghar
02-26-2022, 07:09 PM
Ma csináltam egy levehető főzőlapot is,eddig csak gázzal és villannyal tudtunk főzni.Elkészítettem a kémény kivezetést a rostélyt a belső borítást,és teszteltem.(Hosszabb kémény kell,és jobb lett volna a főzőlap öntöttvasból ha lett volna,ez deformálódik de működik :) )
917091719172

raktaros
02-26-2022, 07:56 PM
:thumbup

Nekem is neki kellene állnom már a fagázfejlesztőnek...

maghar
02-26-2022, 10:27 PM
:thumbup

Nekem is neki kellene állnom már a fagázfejlesztőnek...

Régebben nekem is tervben volt,benzinmotort akartam működtetni vele.Sajnos magyarul nem sok leírás van róla,annak idején találtam egy szakdolgozatot sok hasznos infó van benne,de méretezés sajnos ebben sincs,meg az autó karburátorát is át kellene állítani,nem vagyok szerelő úgyhogy részletes szerelési utasítás nélkül nem fogtam bele.
http://tothgergely.web.elte.hu/downloads/Fagazzalmukodoautok_PappGabor_2009_2.pdf

raktaros
02-27-2022, 10:31 AM
Régebben nekem is tervben volt,benzinmotort akartam működtetni vele.Sajnos magyarul nem sok leírás van róla,annak idején találtam egy szakdolgozatot sok hasznos infó van benne,de méretezés sajnos ebben sincs,meg az autó karburátorát is át kellene állítani,nem vagyok szerelő úgyhogy részletes szerelési utasítás nélkül nem fogtam bele.
http://tothgergely.web.elte.hu/downloads/Fagazzalmukodoautok_PappGabor_2009_2.pdf

Magyarul tényleg alig van valami, de külföldi oldalakon rengeteg. Évekkel ezelőtt gyűjtögettem az anyagokat hozzá, de nem álltam neki. Napelem mellé gondoltam, szükség esetén fel lehessen tölteni az akkukat ha sokáig nincs napsütés.
Talán legegyszerűbb lenne egy dízel mia / mib motor használt étolajjal.

P. Dude
02-27-2022, 01:32 PM
Én nem tudom magam csinálni, úgyhogy össze kellene spórolnom egy kisebb benzines generátorra. Túl sok dolgot kellene megvenni túl rövid idő alatt, minimálbérből nem fog menni, miközben omlik össze a forint. De hát ez van. Ti milyen generátort javasolnátok egy kis egyszemélyes háztartásba?

maghar
02-27-2022, 02:00 PM
Benzines generátor szerintem nem a legjobb ötlet,ha már nem lesz áram üzemanyag sem lesz.Ha nem lenne már generátorom,akkor ilyesmit építettem volna https://www.youtube.com/watch?v=KIDIeu2GMWg
elég hozzá egy nyomásálló tartály(kukta,poroltó,gázpalack stb.)meg roncstelepről egy autó dinamó (nem generátor) meg egy kis barkácsolás.

maghar
02-27-2022, 02:09 PM
Benzines generátor szerintem nem a legjobb ötlet,ha már nem lesz áram üzemanyag sem lesz.Ha nem lenne már generátorom,akkor ilyesmit építettem volna https://www.youtube.com/watch?v=KIDIeu2GMWg
elég hozzá egy nyomásálló tartály(kukta,poroltó,gázpalack stb.)meg roncstelepről egy autó dinamó (nem generátor) meg egy kis barkácsolás.

Biztonsági szelepből 2 bar-os kell,a kuktáé kevés lesz az kb 0,6-0,9 bar körül nyit.

P. Dude
02-27-2022, 02:15 PM

Nézegettem biciklis generátort is, de azt Magyarországon mintha nem is lehetne kapni, ill. láttam valami félmilliós árakon.

raktaros
02-27-2022, 06:33 PM
Nézegettem biciklis generátort is, de azt Magyarországon mintha nem is lehetne kapni, ill. láttam valami félmilliós árakon.

Én azt feleslegesnek tartom. Csak apróbb dolgok töltésére tudod használni, akkor meg inkább egy napelem.
Az hogy mindent elláss saját árammal azt el kell felejteni.

P. Dude
02-27-2022, 06:59 PM
Én azt feleslegesnek tartom. Csak apróbb dolgok töltésére tudod használni, akkor meg inkább egy napelem.
Az hogy mindent elláss saját árammal azt el kell felejteni.

Inkább abban gondolkodom, amit maghar írt. Ha már nehéz lenne fizetni az áramot az infláció miatt, akkor egy generátorral lejjebb lehetne vinni a rezsi költségeit. Benzint is lehetne hozzá apránként tartalékolni itthon. Ezt a cikket találtam a szempontokról:

https://ezermester.hu/cikk-5330/Milyen_aramfejlesztot_valasszunk_

Azt mondjuk nem értem benne, hogy 10-14 kW-os generátorokról ír. Nem írta azt el? Ahogy nézegetem a kínálatot, már a 10 kW is ritka, és magánhasználatra nem is hiszem, hogy kell. Bár azt a cikk is írja, hogy ha nem egyszerre menetünk róla a porszívótól kezdve mindent, akkor annak a 10-14 kW-nak a töredéke is elég lehet.

varég
02-27-2022, 07:38 PM
Én nem tudom magam csinálni, úgyhogy össze kellene spórolnom egy kisebb benzines generátorra. Túl sok dolgot kellene megvenni túl rövid idő alatt, minimálbérből nem fog menni, miközben omlik össze a forint. De hát ez van. Ti milyen generátort javasolnátok egy kis egyszemélyes háztartásba?

Mi az, amit feltétlenül áramról akarsz üzemeltetni?

Ha idáig fajulnak a dolgok, akkor max egy laptop, telefon, hűtő lenne az, ami kellhet, éjjelre meg led-es lámpa.
Viszont, azt ne feledd, hogy ezek a kisebb generátorok nem hosszú idejű(max 1-2 óra) használatot bírnak, utána pihentetni kell.

Magam részéről, lehet a napelemet részesíteném előnyben, és a hűtőt valamilyen módon kiiktatnám a sorból...
Persze csak ha megoldható.

raktaros
02-27-2022, 07:42 PM
Inkább abban gondolkodom, amit maghar írt. Ha már nehéz lenne fizetni az áramot az infláció miatt, akkor egy generátorral lejjebb lehetne vinni a rezsi költségeit. Benzint is lehetne hozzá apránként tartalékolni itthon. Ezt a cikket találtam a szempontokról:

Azt mondjuk nem értem benne, hogy 10-14 kW-os generátorokról ír. Nem írta azt el? Ahogy nézegetem a kínálatot, már a 10 kW is ritka, és magánhasználatra nem is hiszem, hogy kell. Bár azt a cikk is írja, hogy ha nem egyszerre menetünk róla a porszívótól kezdve mindent, akkor annak a 10-14 kW-nak a töredéke is elég lehet.

Szerintem a hálózati áram mindig olcsóbb lesz mint benzinből előállítani, emiatt szerintem ne vegyél. Ha áramszünet miatt kell, akkor igen.

Al Bundy
02-27-2022, 07:50 PM

Ha az aramot nem tudod fizetni akkor a benzin mar egyenesen megfizethetetlen lesz. Ahogy neztem a hozaszolasaidat te lakasban laksz, ott meg a leghalkabb generator is nagyon hangos lenne, es sok merges gazt bocsat ki. Szerintem nezd meg, hogy mihez kell aram neked, es ahhoz lehet generatort valasztani, de szerintem is a napelem, vagy egy kis szelturbina neked eleg lehet.

raktaros
02-27-2022, 07:53 PM
Viszont, azt ne feledd, hogy ezek a kisebb generátorok nem hosszú idejű(max 1-2 óra) használatot bírnak, utána pihentetni kell.

Nekem nincs ilyen korlátozás (Heron EGM-30 AVR), de 1kW környékén már láttam.

Inkább abban gondolkodom, amit maghar írt. Ha már nehéz lenne fizetni az áramot az infláció miatt, akkor egy generátorral lejjebb lehetne vinni a rezsi költségeit. Benzint is lehetne hozzá apránként tartalékolni itthon.

Az enyémre 0,5L/kW fogyasztást ír 75% terhelésnél.

Ami bosszant, hogy hegeszteni nem tudok róla pedig fontos lenne :(

P. Dude
02-27-2022, 08:20 PM
Mi az, amit feltétlenül áramról akarsz üzemeltetni?

Ha idáig fajulnak a dolgok, akkor max egy laptop, telefon, hűtő lenne az, ami kellhet, éjjelre meg led-es lámpa.

Magam részéről, lehet a napelemet részesíteném előnyben, és a hűtőt valamilyen módon kiiktatnám a sorból...

Körülbelül ezeket üzemeltetném, igen. Esetleg még rádió. Azért nem feltétlenül a legkisebb generátorra gondoltam, beleférne egy középkategóriás is, ha össze tudom rakni rá a lóvét. Olyan helyzetben nekem nem nagyon kellene hűtő. Egyedül a konzerv macskaeledelt kellene hűteni, az gondolom megoldható máshogy.

P. Dude
02-27-2022, 08:31 PM
Ha az aramot nem tudod fizetni akkor a benzin mar egyenesen megfizethetetlen lesz. Ahogy neztem a hozaszolasaidat te lakasban laksz, ott meg a leghalkabb generator is nagyon hangos lenne, es sok merges gazt bocsat ki. Szerintem nezd meg, hogy mihez kell aram neked, es ahhoz lehet generatort valasztani, de szerintem is a napelem, vagy egy kis szelturbina neked eleg lehet.

Köszönöm a választ! Mivel egyikőtök sem javasolja a benzinest (meg igen, éppen ez az, hogy a benzin gyűjtögetése/beszerzése, nagyobb mennyiségben való tárolása megint problémás lehet), megnézem a többi fajtát.

P. Dude
02-27-2022, 09:21 PM

De ki nem lakik lakásban? :) Vagy hogy érted?

Al Bundy
02-27-2022, 09:32 PM
Ugy ertettem, Hogy aki csaladihazban, Tanyan lakik

maghar
02-27-2022, 10:38 PM
Én arra gondoltam mikor most elkezdtem építeni a gőzhajtásos generátort hogyha az oroszok elzárják a gázcsapot mindenki áttér elektromos áramra lakások fűtése pékek kemencéje stb.lehet hogy túlterhelve lesz az elektromos hálózat és lesznek időszakos áramkimaradások.Ha meg Paksra nem küldenek több nukleáris fűtőanyagot,még nagyobb a baj.A generátorral 3 autóaksit akarok tölteni,tudom hogy nem a legalkalmasabb mivel rövid ideig tartó nagy áramleadásra tervezték de SHTF után ezt lehet a legkönnyebben beszerezni.Mindenhez próbálok szivargyújtós töltőt is szerezni.A következőket működtetem róla:hajvágó,elemlámpák,lakás világítás led szalagokkal (ez már évek óta működik nálam)pmr rádió,laptop,telefon,18650-es aku töltő,12 voltos forrasztó páka,továbbá van egy kukázott szünetmentes tápegységem ha valamire 220v kellene,tökéletesen működik autó aksiról,12v-os vízforraló,és tervben van még egy használt abszorpciós hűtő beszerzése.Lehet venni hozzá 12v-os fűtőbetétet.Szerintem nagyon fontos ha csak pár órát tudom működtetni is.Gondoljatok csak bele,SHTF után 40 fokos kánikulában friss húshoz juttok,1 órán belül megromlik.De ha kicsit tudjátok hűteni elő lehet készülni sózásra füstölésre stb.

P. Dude
02-28-2022, 02:20 PM
Ugy ertettem, Hogy aki csaladihazban, Tanyan lakik

Ja nem, ez amúgy családi házon belül egy lakás, hosszú. A lényeg hogyha ezen múlna a benzines generátor, az megoldható lenne. De a többi érvetek alapján sem lenne túl jó megoldás, úgyhogy nézek mást.

P. Dude
02-28-2022, 02:36 PM

...és tervben van még egy használt abszorpciós hűtő beszerzése.Lehet venni hozzá 12v-os fűtőbetétet.Szerintem nagyon fontos ha csak pár órát tudom működtetni is.Gondoljatok csak bele,SHTF után 40 fokos kánikulában friss húshoz juttok,1 órán belül megromlik.De ha kicsit tudjátok hűteni elő lehet készülni sózásra füstölésre stb.

Ez az abszorpciós hűtő is jó ötlet. Lehet, hogy később valamikor beruházok rá. (Tegyük fel, hogy 2022-ben még nem omlik össze minden.) Most első körben nekem annyi kellene, hogy megbontott konzerveket egy-két napig tudjak tárolni valahol. Ismertek ilyen mini hűtőtáskát vagy ilyesmit, ami erre optimális lenne? Egyelőre ki is húzhatnám akkor a hűtőmet, mert másra nem nagyon használom. Plusz áramszünet esetére is jó lenne egy kis hűtőtáska, vagy valami amiben mondjuk 2 napig eláll egy megbontott konzerv.

P. Dude
02-28-2022, 03:07 PM
...lakás világítás led szalagokkal (ez már évek óta működik nálam)

Az egész lakást led szalagokkal világítod, vagy hogyan?

maghar
02-28-2022, 09:53 PM
Ja nem, ez amúgy családi házon belül egy lakás, hosszú. A lényeg hogyha ezen múlna a benzines generátor, az megoldható lenne. De a többi érvetek alapján sem lenne túl jó megoldás, úgyhogy nézek mást.

Azért a benzines generátor sem teljesen elvetendő dolog,csak kettő dologra kell vigyázni.A benzin nem tárolható örökké,a 95-ös már pár hónap után kezd szétbomlani és az etanol tartalma megeszi a karburátor belső gumi részeit,a másik dolog meg hogy SHTF után a generátor hangja messziről odavonz mindenkit akinek benzinre vagy áramra van szüksége.

maghar
02-28-2022, 10:03 PM
Igen,vettem kínai üzletben 4 méteres led szalagot kétfelé vágtam és felrögzítettem a mennyezetre kb annyit világít mint egy 100 wattos égő.Jár hozzá 12 voltos hálózati adapter,de ha kell működik autó aksiról.Úgy 3 éve használom folyamatosan,2500-ft körül volt az ára.

maghar
02-28-2022, 10:09 PM
Ez az abszorpciós hűtő is jó ötlet. Lehet, hogy később valamikor beruházok rá. (Tegyük fel, hogy 2022-ben még nem omlik össze minden.) Most első körben nekem annyi kellene, hogy megbontott konzerveket egy-két napig tudjak tárolni valahol. Ismertek ilyen mini hűtőtáskát vagy ilyesmit, ami erre optimális lenne? Egyelőre ki is húzhatnám akkor a hűtőmet, mert másra nem nagyon használom. Plusz áramszünet esetére is jó lenne egy kis hűtőtáska, vagy valami amiben mondjuk 2 napig eláll egy megbontott konzerv.

Vészhelyzetre nekem ilyesmi van,de egy nap alatt lemerít egy autó aksit.https://www.emag.hu/connabride-elektromos-hutolada-12-l-12-v-5099179006253/pd/DT85N3MBM/?ref=graph_profiled_similar_1_1&provider=rec&recid=rec_49_a7083e9fd1608447feb6760474a3bfcec2cd9 ed0dd6a585b05bebc86997d30c0_1646085939&scenario_ID=49

P. Dude
03-03-2022, 09:30 AM
Vészhelyzetre nekem ilyesmi van,de egy nap alatt lemerít egy autó aksit.https://www.emag.hu/connabride-elektromos-hutolada-12-l-12-v-5099179006253/pd/DT85N3MBM/?ref=graph_profiled_similar_1_1&provider=rec&recid=rec_49_a7083e9fd1608447feb6760474a3bfcec2cd9 ed0dd6a585b05bebc86997d30c0_1646085939&scenario_ID=49

Nekem egyelőre csak egy egész kicsi valami is elég lenne, ami tud folyamatosan mondjuk 40 órát hűteni. Ahogy olvasom, valóban ezek az elektromos hűtőtáskák az ajánlottak, de ezekből meg nem látok kisméretűt.

varég
03-03-2022, 10:33 AM
Nekem egyelőre csak egy egész kicsi valami is elég lenne, ami tud folyamatosan mondjuk 40 órát hűteni. Ahogy olvasom, valóban ezek az elektromos hűtőtáskák az ajánlottak, de ezekből meg nem látok kisméretűt.

A linkelt az 12l, kb. mint egy kisebb hátizsák...
Ebből nem sok ennél kisebb, értelmesen használható méretű van.

P. Dude
03-03-2022, 01:58 PM

Hmm. Akkor ehhez vennem kéne egy aksit is, gondolom. :)

varég
03-03-2022, 02:46 PM

Nem árt meg.
Viszont, ha belefér a keretbe, akkor egy napelemet is vásárolj, vagy szerezz leselejtezettet, amivel az akkut tölteni tudod.

P. Dude
03-03-2022, 03:33 PM
Nem árt meg.
Viszont, ha belefér a keretbe, akkor egy napelemet is vásárolj, vagy szerezz leselejtezettet, amivel az akkut tölteni tudod.

Nna, akkor majd szépen sorjában! :)

raktaros
03-03-2022, 06:44 PM
Én arra gondoltam mikor most elkezdtem építeni a gőzhajtásos generátort hogyha az oroszok elzárják a gázcsapot mindenki áttér elektromos áramra lakások fűtése pékek kemencéje stb.lehet hogy túlterhelve lesz az elektromos hálózat és lesznek időszakos áramkimaradások.Ha meg Paksra nem küldenek több nukleáris fűtőanyagot,még nagyobb a baj.A generátorral 3 autóaksit akarok tölteni,tudom hogy nem a legalkalmasabb mivel rövid ideig tartó nagy áramleadásra tervezték de SHTF után ezt lehet a legkönnyebben beszerezni.Mindenhez próbálok szivargyújtós töltőt is szerezni.A következőket működtetem róla:hajvágó,elemlámpák,lakás világítás led szalagokkal (ez már évek óta működik nálam)pmr rádió,laptop,telefon,18650-es aku töltő,12 voltos forrasztó páka,továbbá van egy kukázott szünetmentes tápegységem ha valamire 220v kellene,tökéletesen működik autó aksiról,12v-os vízforraló,és tervben van még egy használt abszorpciós hűtő beszerzése.Lehet venni hozzá 12v-os fűtőbetétet.Szerintem nagyon fontos ha csak pár órát tudom működtetni is.Gondoljatok csak bele,SHTF után 40 fokos kánikulában friss húshoz juttok,1 órán belül megromlik.De ha kicsit tudjátok hűteni elő lehet készülni sózásra füstölésre stb.

Feldobott a youtube egy ilyent, pedig nem is kerestem ilyesmikre :)
https://www.youtube.com/watch?v=BwsyxRz_eXs

Én is igyekszem mindent beszerezni 12V-osban amit lehet, meg aminek van értelme. Nagyobb teljesítményű cuccoknak kell a 230V.
12V-os merülőforralónak, fűtőpatronos hűtőnek, szivargyújtós töltőknek érdemes egy ilyent venni: STUP-SKJ1200W (https://www.hestore.hu/prod_10041118.html)
Közvetlen tudod működtetni napelemről (vagy a gőzturbinás generátorodról) a cuccokat, persze ha nincs elég bemenő energia mert jött egy felhő lekapcsol, de ezeknek nem probléma.
(Minél kisebb a fogyasztás és minél nagyobb a napelem teljesítmény annál stabilabb)

maghar
03-03-2022, 07:46 PM
Jó cuccok,én ebből vettem kettőt https://www.aliexpress.com/item/4001001462358.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.bb523 581rfbzWQ&algo_pvid=f0a7b842-8f97-41a0-bfde-d3d9a82c9376&algo_exp_id=f0a7b842-8f97-41a0-bfde-d3d9a82c9376-56&pdp_ext_f=%7B"sku_id"%3A"10000013333294392"%7D&pdp_pi=-1%3B1854.99%3B-1%3B-1%40salePrice%3BHUF%3Bsearch-mainSearchfeszültségszabályzáshoz,állítható a feszültség és az áramerősség.17 voltos generátorhoz használom hogy legyen aksitöltéshez stabil 14,4 voltom.SHTF után ha tönkremegy úgy tervezem hogy autó fesz. szabályzóval fogom pótolni.

maghar
03-03-2022, 08:04 PM
Nem árt meg.

Néha lehet jó áron kifogni,persze mikor találok akkor meg nincs pénzem :( https://www.jofogas.hu/pest/Napelem_Olcso_Uj_6000ft_db__tetofedesre_is_1249673 49.htm
56w-os 6000ft/db.Persze amit ír szerintem fele sem igaz ez valószínűleg amorf napelem,biztos hogy nem jobb mint a poli vagy mono kristályos,de ennyi pénzért ajándék.Kell hozzá egy autó aksi meg egy kínai töltésvezérlő.

maghar
03-03-2022, 08:15 PM

Az aksi az nagyon drága,még az autóba való is,a szolár meg megfizethetetlen.Én mindig lesben állok mikor a szomszédok az autóban cserélik,már 3db-ot szereztem.Kaptak egy kis desztillált vizet mert ki voltak száradva,egy töltést és még mindig használhatók.

raktaros
03-03-2022, 10:25 PM
Jó cuccok,én ebből vettem kettőt https://www.aliexpress.com/item/4001001462358.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.bb523 581rfbzWQ&algo_pvid=f0a7b842-8f97-41a0-bfde-d3d9a82c9376&algo_exp_id=f0a7b842-8f97-41a0-bfde-d3d9a82c9376-56&pdp_ext_f=%7B"sku_id"%3A"10000013333294392"%7D&pdp_pi=-1%3B1854.99%3B-1%3B-1%40salePrice%3BHUF%3Bsearch-mainSearchfeszültségszabályzáshoz,állítható a feszültség és az áramerősség.17 voltos generátorhoz használom hogy legyen aksitöltéshez stabil 14,4 voltom.SHTF után ha tönkremegy úgy tervezem hogy autó fesz. szabályzóval fogom pótolni.

Nekem is van ilyen meg step-up is belőle. Egy már tönkrement, pedig nem volt strapálva, 12v-ról csinált 24V-ot routereknek.
Már 2-3 éve megy folyamatosan ez a fajta: https://www.aliexpress.com/item/1210612532.html
Egy 12->24V (hálózati eszközök) és egy 12->48V (kamerarendszer).
Csak ez nem állítható.

P. Dude
04-07-2022, 05:14 AM

Inkább veszek egyelőre egy minőségi passzív hűtőládát, 13 litereset. Minimum 24 órát hűt, de akár több napot is. (Például le tudom tenni a pincébe.) Ha első körben csak annyi a cél, hogy áramszünet esetén 24-48 órát tudjak hűteni kisebb dolgokat, akkor most inkább nem akkumulátorozok, napelemezek stb. Szerintem annyi anyagi ráfordítást egyébként nem ér meg egy hűtőláda.

P. Dude
04-07-2022, 06:03 AM
Inkább veszek egyelőre egy minőségi passzív hűtőládát, 13 litereset. Minimum 24 órát hűt, de akár több napot is. (Például le tudom tenni a pincébe.) Ha első körben csak annyi a cél, hogy áramszünet esetén 24-48 órát tudjak hűteni kisebb dolgokat, akkor most inkább nem akkumulátorozok, napelemezek stb. Szerintem annyi anyagi ráfordítást egyébként nem ér meg egy hűtőláda.

Ezt fogom megvenni:

https://www.dometic.com/hu-hu/outdoor/hu/term%C3%A9kek/%C3%A9lelmiszer-%C3%A9s-ital/hordozhato-hutotaska/passziv-hutotaska/dometic-cool-ice-wci-13-_-64103

Akár 10 napig is fagyasztva tartja a jeget. Egyetlen üzletben találtam meg, ott is már csak 3 db van belőle, úgyhogy szerintem még ma megrendelem.

Alpha
04-07-2022, 03:47 PM
Régebben ilyen fagyasztós dolgon én is agyaltam. Azt tartottam a legjobb ötletnek akkor, hogy fagyasztóláda gépészetét megtoldom 1 méterrel (kompresszort kihelyezem fagyasztóládán kívülre) és a láda kap 20 cm nikecell szigetelést. Anyag 20 e Ft + klímás munkadíj.
Hűvös pincébe sok napot bírna.
De utána elvetettem, mert nem csak 5-10 napban gondolkozok. Inkább építek füstölőt, savanyítok, befőzök, sütök, stb.
Szereztem egy 500 literes álló acél tartályt, abból csinálok hideg füstölőt őszre.

P. Dude
04-07-2022, 05:42 PM
Azt olvastam (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/02/tulelni_az_argentin_allamcsodot) anno, hogy a gyakorlatban nagyjából két hét a határ. Ha két hétig nincs se áram se gáz - valahol ahol addig volt, mondjuk egy mai városban -, akkor ott már nem lehet maradni és önellátásra/túlélésre berendezkedni. Hacsak nem eleve egy kommunában él az ember, ahol a közösség minden tagjának van egy AK-ja. :)

Persze ez inkább városi környezetre lehet igaz, mondjuk egy félreeső tanyán stb. más a helyzet. Itt városon én biztos nem készülnék egy olyan SHTF-re, ahol két hétnél hosszabb időre stabilan megszűnnek a közművek. Szerintem az pénzkidobás lenne, mert akkor már olyan brutális káosz lenne, hogy semmi lehetőség nem adódna húsfüstölésre, főzőcskézésre stb.

Persze ettől még a mostani szintemnél jóval komolyabban szeretnék készülni itt városon is, csak jelenleg nincsenek rá anyagi lehetőségeim.

yeahno
04-09-2022, 03:44 PM
Ezzel a hűtőtáskával mi a célod, mire haszálod majd? Nem túl kicsi ez bármihez?

P. Dude
04-10-2022, 10:52 AM
Ezzel a hűtőtáskával mi a célod, mire haszálod majd? Nem túl kicsi ez bármihez?

Amit például maghar belinkelt nemrég, amit ő használ vészhelyzetre, az hasonló méretű. Picit még kisebb is, mert az 12 literes.

Nekem alapból is alig van valami a hűtőben. :) Kenőmájas, a felbontott macska-konzerveledel, egy-egy ebéd, ilyesmik. Ha áramszünet van és ezeket gyorsan át kell tenni valahova, szerintem kényelmesen elférnek ebben a 13 literesben.

De még nem biztos, hogy megveszem, mert drága. Minden drága... Ezen a béren prepperkedni már nem nagyon lehet.

Rozsomák
05-06-2022, 04:59 PM
Szia!

Van Édesapámnak pár diófa deszkája, vennék vésőket hozzá, mit ajánlsz?
Valami lovas csatajelenetet faragnék. Nem bicskával kezdenék hozzá, kéne favéső, de nem tudom mi az a márka ami ár érték arányban jó.