PDA

View Full Version : Milyen karórát érdemes?

Gabe
04-08-2016, 04:10 PM
Kíváncsi vagyok mi a véleményetek, szerintetek milyen a megfelelõ karóra összeomlás esetére?
Én valamilyen napenergiával mûködõ G-Shock órában gondolkodom.
De ezen felül analóg, vagy digitális? Az analóg ugye használható iránytû helyett is.
Milyen más funkciókkal bírjon egy ilyen óra? A barométer szerintem hasznos lehet idõjárás elõrejelzés végett.

Ihasz Laci
04-08-2016, 05:08 PM
homokora, napora vagy felhuzhatos.

apii
04-08-2016, 07:01 PM
Kíváncsi vagyok mi a véleményetek, szerintetek milyen a megfelelõ karóra összeomlás esetére?
Én valamilyen napenergiával mûködõ G-Shock órában gondolkodom.
De ezen felül analóg, vagy digitális? Az analóg ugye használható iránytû helyett is.
Milyen más funkciókkal bírjon egy ilyen óra? A barométer szerintem hasznos lehet idõjárás elõrejelzés végett.

G shock 5600 nálam még a gyári elemmel megy a 4. éve.Megbízható, pontos, strapabíró órának tartom. Háttérvilágítással éjszaka is jól látható az idõ.Viszonylag nem tud semmit az alap funkciókon kívül, de nem is igen tartom értelmét több funkciónak.Úgy sem pontosak, vagy csak akkor használhatóak, ha le van véve a kézrõl az óra.Öt év utáni szíj csere is biztos. Napenergiás órák többségében van elem, csak rásegít az energia a töltésben. Pár év után azokban is kell cserélni elemet.

WestBam
04-08-2016, 09:50 PM
Nekem egy acéltokos mutatós quartz casio van kb. 15 éve. Elemet kell benne cserélni 3-4 évente. Pontos. Karcos az üveg mert ez alap óra sima üveg lappal. Aztán vettem egy jobb féle citizent. Az is acél és quartz de abban már zafír üveg van illetve az is napenergiával megy. Ebben nem elem van hanem egy kondenzátor amit a fény feltölt így nem akkuban vagy elemben van az áram tárolva. kb. 10 év az élettartama. Állítólag. Na már most ennek a csudijó órának kb. 1.1,5 éves korában elszakadt a szíja, természetesen ez acél, vonalaiban harmonizál az óra tokjával. Mondom beviszem a kedvenc órásomhoz, csinálja meg. Nem lehet. Menjek a westendbe az importõrhöz és rendeltessem meg a kiesett szemeket mert az csak japánban van, a komplett szíj meg elég húzós. Nos azóta is vígan jár a kis casio a kezemen, mellette van egy minõségi drága órám a szekrény mélyén. Ha most vennék valszeg valami egyszerõ naptáras casio lenne az is. Mondjuk ha g-shock akkor vagy egy dw5600 vagy egy mutatós ga100. Semmivel nem vagyok elõrébb ha tudom a tsz feletti magasságot. A barométer még hasznos is lenne de megéri a felárat?

Gabe
04-08-2016, 11:14 PM
Pontosan így jártam a Citizen órámmal én is. 2 év alig hordás után a szíja elszakadt. Gondoltam veszek rá gyárit. A szíj bõrbõl van, "karbon mintás" és sárga az oldalán a varrás.
Az importõr csak fehér varrással tud szerezni 10 ezerért másikat. Gondoltam ha már lúd akkor nekem a sárga kell, azzal szebb az óra.
Kutattam a neten is, de úgy néz ki leálltak a gyártásával... Vettem hozzá ugyan olyan szíjat más márkából. Amúgy az óra stopper mutatója nullázáskor nem áll nullára, hanem 2 másodperccel a 12-es mögött parkol.
Elég nagyot csalódtam az órában, mert szép, de ennyi pénzért többet vártam.

Ha meglesz az órám amit napi használatra tervezek, akkor majd beszámolok a barométer/hõfok/magasságmérõ használhatóságáról.
Amit kinéztem az a G shock Rangeman, vagy a Protrek prg-270 negatív kijelzõs verziója.
Mindkettõ napelemes, és megvan benne minden érzékelõ amit szeretnék. Rangeman kicsit formailag nem a legjobb.

WestBam
04-09-2016, 10:57 AM
Az inverz kijelzõt nézd meg élõben is lehetõleg verõfényes napsütésben. A rádióm inverz és napfényben alig látható.

Gabe
04-15-2016, 09:01 AM
Megvettem az órát.
Végülis a PRG-270 mellett döntöttem. A fekete kijelzõ nem zavar, ma elég fényes napsütés van, és jól látszik.
Elvoltam kicsit a beállításokkal, mostanra beállítottam mindent. A magasságmérõ nem igazán jó arra hogy pillanatnyi magasságot mérj. Ugyanis légnyomás alapon mûködik. Ha hirtelen változik a légnyomás, akkor a magasság is megváltozik, holott az óra maradt ugyan ott. Azt írja a dokumentációja is, hogy az a legjobb ha a túrád elején beállítod a magasságot, és a változását tudod az órával követni, ha pl hegyet mászol.
A nap kelte-napnyugta idejét egész jól be tudtam lõni, még az iránytût nem volt alkalmam tesztelni.
A barométer jól mûködik, szépen látszott a légnyomás emelkedés, és az idõ is megjavult.

A tartósságára kíváncsi leszek, szeretném álladóan hordani majd.

fater.lajos
04-18-2016, 01:20 PM
Nekem volt egy kvarc analóg Casio órám. Ment több mint húsz évet.
A vészhelyzetiben van egy szovjet felhúzós Pobeda. Tud idõt mérni, jó irány kimérésére, vízálló és nem kell bele elem. Valószínûleg ütésállóbb mint én. Ronda, erõs, acéltokos. Szerintem ki fog húzni felhúzás után vagy 20 évet. Nekem meg az valószínûleg elég.
Tudom, minimalista vagyok, de hát ez egy ilyen fórum...

LSVF
04-22-2016, 09:50 AM
Timex-et ne!!!
Van 1 Glashütte felhúzós wasserfest naggyon régi órám, az egyik nagypapától maradt rám. De ha elfelejtem felhúzni szarba leszek.
Casio lesz a következõ, mutatós, semmi extra 10000-15000 max összegben.
Nekem nem tartozik az óra minõsége a fõbb szempontjaim közé.

Tanki
06-10-2016, 11:09 AM
Nekem egy Casio PRG110 van, kb 8 éve. Már nagyon kopott szegénykém, de mûködik. Iránytûs-barométeres-magasságmérõs. Napelemes rásegítéses. A gyári szíja az kb. 2 év után tropra ment. Csináltam hozzá mûszálas hevederbõl. Városban már nem hordom. Az iránytûjét néha kalibrálni kell, mert "elmászhat".
A "városi" órám egy Seiko 5-ös. Automata felhúzós, egyszerû analóg, foszforeszkálós mutatókkal. Ez 3 éve van meg. Szeretem, bár 2 havonta olyan 4 percet siet. Elvileg be lehetne állítani, de nem akarom megbontani a házat (vízálló is!)
Mindkettõt ajánlani tudom!

suuperbus
06-10-2016, 01:49 PM
Több órám is van, ami most érdekes, az a seiko 5 military automata verziója (csuklón feltölti magát a mozgási energiából) és egy régi felhúzós svájci. Ez utóbbi nem igazi prepper óra, terepre nem is szívesen vinném, viszont nem kell bele elem és nagyon pontos.

[Én abszolút nem vagyok Armageddon hívõ, inkább gazdasági stb. problémákra történõ felkészülést tartom szem elõtt.]

Alpha
06-21-2017, 12:12 PM
Pár hete vettem egy Casio G-t. Soláros és rádiojel vezérelt. Maximálisan elégedett vagyok vele, csak ajánlani tudom!

Zacskóbicska
06-23-2017, 06:45 AM
Olyat, amilyet az egyszeri órás mester mondott az este a feleségének:

-" Na asszony, karóra! "

shadow177
12-10-2018, 08:58 PM
Ehhez az órához mit szóltok?
https://www.ebay.com/itm/WATCH-Mens-KOMANDIRSKIE-VOSTOK-WATCH-211307-RUSSIAN-NEW/252629859404?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.M BE%26ao%3D2%26asc%3D20160323102634%26meid%3D7b40b5 11ef1a4db281bea5730a3b3888%26pid%3D100623%26rk%3D2 %26rkt%3D6%26mehot%3Dlo%26sd%3D262696601301%26itm% 3D252629859404&_trksid=p2047675.c100623.m-1&fbclid=IwAR1XT3snb0bYSECdAqp40Di0DmAGbJ3MAuNaUIm6r mHa_6TKEkzwczx2Ums

TMIB
12-10-2018, 09:19 PM
Amazonon van róla csomó értékelés, ahogy nézem ezt a márkát átlag 4 - 4 és fél csillagosra értékelik, szóval gondolom nem lehet rossz. Bár szerintem az ára azért ilyen magas, mert már régiségnek számít.

cattaro
12-10-2018, 10:25 PM
Kaptam ajándékba pár éve egy 'Molnija' (cirill betûket nem tud a fórum kezelni) márkájú szovjet zsebórát, tökéletesen mûködik, de nem használom, ez lesz a végítélet után az óra, amit minden nap óvatosan és gondosan fel kell majd húzni, hogy ne vesszen el a pontos idõ végleg az emberiségnek. A BOB-ba pakolandó cuccok között tartom (ezeknek van egy külön mûanyagláda, hogy azért ne legyenek láthatatlanul elzárva egy zsákban, csak be kelljen dobálni a döntõ helyzetben). A képen láthatóhoz nagyon hasonló, de sokkal csicsásabb fedéllel, + lánccal. (A mindennapokban amúgy egy kb. 2000 Ft-os lidl-es kínai mutatós kvarcot hordok, kb. 2 éve megy az eredeti elemmel.)
8389

fater.lajos
12-11-2018, 07:49 AM
A név stílusos! Villámcsapás!
Ez kell a cuccodba!

Én be tudom írni ciril betûkkel is! Молния

cattaro
12-12-2018, 09:58 PM
(Nálam mindenféle kockák meg egyéb karakterek jelentek meg posztolás után, amikor bekopiztam a cirillt, de lehet, én bénáztam...)

Alpha
12-23-2018, 11:20 PM
Vásárolt tõlem ezt-azt egy srác. Pakolás közben dumáltunk és kiderült, hogy órás a szakmája. Gondoltam megkérdezem a véleményét a piacon található karórákról. Mondta, hogy az igazán jó európai órák megfizethetetlenek. Japánból az olcsó nem ér sokat. Szerinte a japán közép kategória a legjobb ár-érték arányba. Nézelõdtem órás boltokban és megtetszett egy Seiko. Kis habozás után megvettem. Hát meg kell hagyni, hogy fényévekkel jobb, mint az eddigi óráim. Meg is hirdettem a g-shockot. Remélem tartós is lesz...

fater.lajos
12-24-2018, 01:13 PM
Nekem volt Seiko órám. Használtan kaptam, húsz évet ment elemcserékkel. (Kb két évenete...) Aztán beadta a kulcsot, havonta nyelt le egy elemet.
Kaptam egy újat, az Doxa. Álítólag svájci... Kb azonos árfekvés. Ennek adok 30 évet. Az nekem elég...
A Seiko-ban nem fogsz csalódni!

HMMWV
12-24-2018, 04:56 PM
IMG_0553.JPG En csak maradok a Breitling Emergency oramnal. Tennek fel kepeket de valahogyan nem jon ossze.

maghar
01-04-2022, 08:53 PM
Casio sgw 1000 múlt hónapban vettem,sgw 100-at akartam de megláttam ezt egy kirakatban 44e-ft ért nem hagytam ott.Az sgw már kifutó széria nem sok van raktáron,az új prw sorozat meg háromszor ennyibe kerül.A légnyomás mérő szenzora jött be a legjobban,elég pontosan meg lehet vele becsülni a várható időjárást.91339134

Arroyo2077
12-21-2022, 09:14 PM
Sziasztok! Nekem egy Wostok Komandirskie van.

TMIB
12-22-2022, 12:49 AM
Az enyém ma érkezett meg a postával. Nem nagy szám, de vártam mert majd történetet is mondok mellé egy videóban. :)

Fekete-Báró
02-19-2023, 04:49 PM
Régebben nézegettem egy karórát, aminek a szíja multitoolként is funkcionált, de most nem találom. Tudnátok tippeket adni?

Arroyo2077
02-20-2023, 11:35 AM
Régebben nézegettem egy karórát, aminek a szíja multitoolként is funkcionált, de most nem találom. Tudnátok tippeket adni?

Szia! Én nem vagyok egy nagy órás, de a saját tapasztalataimat szívesen megosztom, nem tudom segít e elindulni valamerre. Nekem egy Wostock Kommandirskie van. Azért vettem, mert Mo-n és nyugaton egyszerűen nem létezik hagyományos mechanikus óraszerkezet (aliexpress-en sem), vagy horror pénzekért, amit az én kis csinovnyik fizum nem enged meg. Nekem az volt a szempont, hogy olcsó legyen, EMP hullámok ellen védve legyen, vízálló legyen, mutassa az időt, legyen naptára meg lume. Ezt tudja. Foglalkozni kell vele, ez tény. Automata lenne a jó választás, de ezek szintén nagyon drágák, kínaiban láttam már 32 ezerért is, de nem merném megvenni. A multitoolos szíjat magad is megtudod csinálni egy kis ráfordítással. Én majd akarok csinálni egyet a jövőben olyat, ami lefedi az órát is egyrészt, hogy védje másfelől a "csillogása" ne legyen amit ki lehet szúrni. Ilyen taktikai szíjat 1-2 ezer forintért árulták korábban, Mo-n kikopott a tudatból. Németo.-ból lehet rendelni Max Fuchs Industries gyártja (M-TRAMP, FOX OUTDOOR stb.).

varég
02-20-2023, 06:09 PM

Ezt keresed szerintem:
https://leatherman.hu/tool.php?id=803

Fekete-Báró
02-21-2023, 10:16 AM
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!

Fekete-Báró
02-21-2023, 10:18 AM
A mechanikus órán én is gondolkodtam. Ha szerencsénk lesz, az EMP talán nem következik be, de bármilyen SHTF esetén előfordulhat, hogy lemerül az elem, és nem lehet pótolni. A Wostock Kommandirskie-t hol vetted?

Fekete-Báró
02-21-2023, 10:19 AM
Ezt keresed szerintem:
https://leatherman.hu/tool.php?id=803

Igen, pontosan erre gondoltam. (Úgy látom, sajnos már nem kapható)

Arroyo2077
02-21-2023, 11:31 AM
A mechanikus órán én is gondolkodtam. Ha szerencsénk lesz, az EMP talán nem következik be, de bármilyen SHTF esetén előfordulhat, hogy lemerül az elem, és nem lehet pótolni. A Wostock Kommandirskie-t hol vetted?

Nagyon szívesen! Én jófogáson vettem, ha beírod a keresőbe, hogy régi orosz óra vagy Vosztok óra általában kidobja , szinte minden márkából szokott lenni neki (Antikszem nikkel van fent,eredeti neve azt hiszem Dimitrj Szeman), (Lucs, Rakéta, Poljot és a katonai változatok Sturmanszki, Kommandirskie). Ezt a típust, ami nekem van ez egy haditengerészeti típus, egy tengeralattjáró van rajta, rengeteg változata létezik. Ezt 16.000 forint +foxpost volt. Hozzátartozik a dologhoz, hogy felújított alkatrészek, új számlapok, más órák alkatrészei előfordulhatnak benne, ennyi pénzért ez benne van a pakliban, jó ha egy órás ránéz. Az enyémben pl a hátlapon nincs beütve szám és más a házon a keret nem tudom mi a pontos megnevezése, tekergetni lehet :D:D. Tavaly nyáron vettem, azóta teszi a dolgát gond nélkül, pontos.

Fekete-Báró
02-22-2023, 11:28 PM
Nagyon szívesen! Én jófogáson vettem, ha beírod a keresőbe, hogy régi orosz óra vagy Vosztok óra általában kidobja , szinte minden márkából szokott lenni neki (Antikszem nikkel van fent,eredeti neve azt hiszem Dimitrj Szeman), (Lucs, Rakéta, Poljot és a katonai változatok Sturmanszki, Kommandirskie). Ezt a típust, ami nekem van ez egy haditengerészeti típus, egy tengeralattjáró van rajta, rengeteg változata létezik. Ezt 16.000 forint +foxpost volt. Hozzátartozik a dologhoz, hogy felújított alkatrészek, új számlapok, más órák alkatrészei előfordulhatnak benne, ennyi pénzért ez benne van a pakliban, jó ha egy órás ránéz. Az enyémben pl a hátlapon nincs beütve szám és más a házon a keret nem tudom mi a pontos megnevezése, tekergetni lehet :D:D. Tavaly nyáron vettem, azóta teszi a dolgát gond nélkül, pontos.

Köszönöm a részletes választ, utánanézek majd a jófogáson.