PDA

View Full Version : Középkori harc

Ihasz Laci
04-19-2016, 07:30 PM
nemreg futottam bele ebbe a videoba:

https://www.youtube.com/watch?v=F41xH9mRlso&index=39&list=WL

engem mindig is erdekeltek a kozepkori harcmuveszetek meg ugy altalaban az egesz kozepkor.
ez a battle of the nations a nemzetek csataja vilagbajnoksag bovebb info itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Nations_(Medieval_Tournament)

magyarorszag meg nem kepviselteti magat sajnos ebben a sportban, pedig milyen jo lenne a magyar csapatnak szurkolni!
onvedelmi kuzdosportnak is megfelel, eleg valos kepet ad egy tomegverekedesrol vagy egy az egy elleni harcrol. es ha itt viritasz es megtanulsz kezifegyverekkel verekedni az utcan egy bottal is eleg jo eselyel meg fogod tudni vedeni magad.

varég
04-19-2016, 08:47 PM
nemreg futottam bele ebbe a videoba:

https://www.youtube.com/watch?v=F41xH9mRlso&index=39&list=WL

engem mindig is erdekeltek a kozepkori harcmuveszetek meg ugy altalaban az egesz kozepkor.
ez a battle of the nations a nemzetek csataja vilagbajnoksag bovebb info itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Nations_(Medieval_Tournament)

magyarorszag meg nem kepviselteti magat sajnos ebben a sportban, pedig milyen jo lenne a magyar csapatnak szurkolni!
onvedelmi kuzdosportnak is megfelel, eleg valos kepet ad egy tomegverekedesrol vagy egy az egy elleni harcrol. es ha itt viritasz es megtanulsz kezifegyverekkel verekedni az utcan egy bottal is eleg jo eselyel meg fogod tudni vedeni magad.

Pedig van magyar B.O.N csapat :)
(A fészbúkkon Battle of the nations. Team Hungary néven szerepelnek)

Jómagam is õriztem a hagyományt ilyen módon, eléggé durva tud lenni, védõfelszerelésben is...

Ihasz Laci
04-19-2016, 09:48 PM
nem tudtam, hogy van magyar csapat is, a veboldalon nem voltak magyarok a resztvevo csapatok kozt.
majd megnezem oket a facebookon, kosz, hogy szoltal!

Ihasz Laci
04-19-2016, 09:53 PM
ez egy meg jobb video. itt a lengyelek meg az amerikaiak verik szanaszet egymast:)

https://www.youtube.com/watch?v=FPbTWDeqQf0&list=WL&index=28

Ihasz Laci
04-19-2016, 10:13 PM
megtalaltam a magyar csapatot is itt a nemetekkel verekszenek

https://www.youtube.com/watch?v=vi2_6CNKD_8

GAZDA
04-20-2016, 09:12 AM
Jó játék ez de a mai viszonyok között, hogy akarod alkalmazni? Most õszintén vannak ettõl hatékonyabb küzdõsportok/harcmûvészetek.

Ihasz Laci
04-20-2016, 09:21 AM
Jó játék ez de a mai viszonyok között, hogy akarod alkalmazni? Most õszintén vannak ettõl hatékonyabb küzdõsportok/harcmûvészetek.

elso kommentem: ,,onvedelmi kuzdosportnak is megfelel, eleg valos kepet ad egy tomegverekedesrol vagy egy az egy elleni harcrol. es ha itt viritasz es megtanulsz kezifegyverekkel verekedni az utcan egy bottal is eleg jo eselyel meg fogod tudni vedeni magad.''

mondj nekem meg egy kuzdosportot ahol tomegesen verekszenek valamilyen fegyverrel?
mert az utcan egy bunyoban nem lesz egy az egy ellen csak puszta kezzel az tuti. mindenki mindennel ami a keze ugyebe kerul. ennel jobb kuzdosportot elkepzelni se tudok ami felkeszit egy valos verekedesre.

GAZDA
04-20-2016, 09:28 AM
Nyilván Te mindig páncélban jársz! Teljesen életszerû. :-D Vannak olyan stílusok ahol tanítanak több ember harcolni és még olyan is van ahol eszközösen pl. Systema ( http://www.specpodgotovka.hu/index.php/edzeseink/folyamatos-edzeseink/edzesek-budapest/systema-edzesek ). Az a gond a régi stílusokkal hogy az akkori viszonyokra készültek nem a mai kornak. Páncélban bele lehet állni ilyen erõs ütésekbe de ha védtelen a tested széttörnek, fegyverek is mások stb.. Ma már teljesen más taktikák kellenek és vannak is.

Ihasz Laci
04-20-2016, 09:42 AM
,,Nyilván Te mindig páncélban jársz! Teljesen életszerû. :-D''
mondtam en ilyet vagy utaltam ra? nem! te neked vannak csak ilyen hulye gondolataid.

az, hogy van egy ket sport ahol tanitanak tobb ember elleni harcot (csak es kizarolag edzesen, gyakorlas kozben) es esetleg meg hasznalnak fegyvert is az nem jelenti, hogy csinaljak is full contact-ba!
meg egyszer mondom nincs mas kuzdosport ahol fegyveresen tomegben verekszenek!
egy ilyen pancelos verekedesben a legeletszerubb elmenyt kapod arrol, hogy milyen is egy igazi tomegverekedes, amit semmilyen mas kuzdosportban nem tanulsz meg.

ha verekedni kell es nem egy az egy ellen szepen koerografalt mozgasokkal hanem tomegben mindennel ami a kezed ugyebe kerul ez a sport keszit fel ra a legjobban.

varég
04-20-2016, 10:00 AM
,...

ha verekedni kell es nem egy az egy ellen szepen koerografalt mozgasokkal hanem tomegben mindennel ami a kezed ugyebe kerul ez a sport keszit fel ra a legjobban.

Ebben a buhurtban(ez a szakág megnevezése) éppen az a szép, hogy kb. minden engedélyezett, persze ésszerû keretek között...

Egy teljes vértben(nekem 9. sz. viking felszerelésem volt), élezetlen fegyverekkel hadakozva is elég sokféle hatás(fizikai, mentális) éri az embert vívás(verekedés) közben.
Az ellenfél kiszámíthatatlan. Lehet hogy egy, de lehet hogy 10 ember kezd el ütni kb. 3 másodperc alatt... :D
Védekezni érdemben nem lehet, mert vagy a kard, vagy pajzs, esetleg a lábszárvért landol a sisakodon...

Akinek van lehetõsége, próbálja ki ezt finomított változatban, párnázott kardokkal.
(az is tud fájni...)

Ihasz Laci
04-20-2016, 10:13 AM
nezegetem a pancelokat megis mennyibe kerulnek, eleg nagy kulonbsegek vannak. a legolcsobb 400 font (120.000ft) volt es 3500 (1.300.000ft) font volt a legdragabb amit eddig lattam gondolom minosegtol fuggoen.
ugy megis mibe kerul egy teljes pancel amibe lehet mar verekedni is?

varég
04-20-2016, 09:37 PM
nezegetem a pancelokat megis mennyibe kerulnek, eleg nagy kulonbsegek vannak. a legolcsobb 400 font (120.000ft) volt es 3500 (1.300.000ft) font volt a legdragabb amit eddig lattam gondolom minosegtol fuggoen.
ugy megis mibe kerul egy teljes pancel amibe lehet mar verekedni is?

Nos, ez nem ennyire egyszerû:
A felszerelésnek(a B.O.N szerint) korhûnek kell lenni.

A ruházat kb. 20.000Ft...
A gambezon(az a vastag ütés csillapító kabát, nadrág, fejvédõ) kb. 100.000Ft
Sisak 50.000Ft
Karvértek szintén 50.000Ft
Kesztyû 30. 000
Mellvért 60.000Ft
lábszárak: 40.000ft
Csimma 30.000Ft
Láncing: 45-50,000Ft
Ezek alap cuccok, saccper árai, elég sokminden befolyásolja az árat(diszítés, mennyire összetett, stb.)

Ha komolyabban gondolja az ember, akkor min. 1,5-ös acéllemezbõl kell elkészíttetni a vértezetet...
Egy használható felszerelésre jelenleg alaphangon(!) 700-800000 Ft-t kell számolni, fegyverrel, ruhával, vértezettel, kiegészítõkkel.
Sok minden elkészíthetõ, ha kitart az ember fia, és van ideje.
(láncingemet magam készítettem, 4 hónap alatt, szemenként fûzve...(délutánonként 3-6 órát)
Ha varrni tudsz, akkor a ruhákat is anyagárba lehet kalkulálni.

Egy ismerõsöm oldala, aki ilyenekkel foglalkozik:
http://pancelkovacs.hu/pancel.html

Ihasz Laci
04-21-2016, 06:35 AM
sejtettem, hogy azok a nagyon olcsoak nem lesznek hasznalhatoak. en is erre a kozep arkategoria gondoltam alap pancelnak.
erdekel a dolog, most igy az elso fellangolasban vagyok:)
igazandibol penz meg ido kerdese, hogy tudnam-e csinalni.

GAZDA
04-21-2016, 07:44 PM
,,Nyilván Te mindig páncélban jársz! Teljesen életszerû. :-D''
mondtam en ilyet vagy utaltam ra? nem! te neked vannak csak ilyen hulye gondolataid.

az, hogy van egy ket sport ahol tanitanak tobb ember elleni harcot (csak es kizarolag edzesen, gyakorlas kozben) es esetleg meg hasznalnak fegyvert is az nem jelenti, hogy csinaljak is full contact-ba!
meg egyszer mondom nincs mas kuzdosport ahol fegyveresen tomegben verekszenek!
egy ilyen pancelos verekedesben a legeletszerubb elmenyt kapod arrol, hogy milyen is egy igazi tomegverekedes, amit semmilyen mas kuzdosportban nem tanulsz meg.

Írtam egy példát, mit nem lehet ezen érteni?

Ihasz Laci
04-22-2016, 11:50 AM
Írtam egy példát, mit nem lehet ezen érteni?

azt, hogy eleg hulye peldat irtal: ,,Nyilván Te mindig páncélban jársz! Teljesen életszerû. :-D'' ki fene jarkal pancelban? es ezt ugy irtad mintha en ezt csinalnam. ,,Nyilván Te mindig páncélban jársz!''
erre irtam, hogy ez eleg hulye gondolat, de ha peldanak szantad annak is eleg hulye pelda mert senki nem maszkal pancelban.

GAZDA
04-23-2016, 02:55 PM
Páncélban teljesen másképpen mozog az ember és a fegyvert is másképpen használja, szélesebbek a mozdulatok az állás is szélesebb stb.. De nyilván napközben nincs rajtad páncél? Mi értelme olyan harci technikát megtanulni amit nem tudsz használni? Vagy ha így viselkedsz egy valódi harcban hogy beleállsz ütésekbe akkor rövid lesz a karriered.

Ihasz Laci
04-23-2016, 09:42 PM
na akkor megegyszer es utoljara:

,,egy ilyen pancelos verekedesben a legeletszerubb elmenyt kapod arrol, hogy milyen is egy igazi tomegverekedes, amit semmilyen mas kuzdosportban nem tanulsz meg''

ennyi, ezt semmilyen mas kuzdosporttol nem kapod meg.

Kamionos
05-20-2016, 02:32 PM
Hehe...:) kb. 10 éve a Börzsönyi Vadkanok lelkes tagja voltam. Imádtam. Elõtörtek az emlékek.

Egy-egy csatajelenet, vagy várostrom elképesztõen izgalmas, adrenalin fokozó. Volt, hogy 5szörös túlerõt próbáltunk visszatartani várvédõként. Máskor meg egyszer csak csata közben féloldalról, mint a nehéz tehervonat telibe kap valaki és már a földön is vagy:)

Jó, összetartó, viszonylat zárt társaságok ezek. Általában a legtöbben komoly magyarság-és éntudattal rendelkeznek és nem ez a "matricát kiragasztgatós divatmagyar" fajtából. Esténként pedig elképesztõ mennyiségû pálinka és bor tudott fogyni, de mégis mindenki normális maradt.

Sergeant
12-25-2017, 05:29 PM
Ihasz Lacival értek egyet. A buhurt felkészít a valós harcra. Erre találták ki. Mentálisan is ad egy jó adag pluszt.
Persze nem mászkálunk páncélban, karddal a kézben. Ilyen erõvel a távol-keleti harcmûvészek sem szaladgálnak katanával, hosszú bottal és egyéb eszközökkel az utcán. Tõlük viszont illik hasra esni...
Az ütések elviselése erõsíti a vázizomzatot. A fej hozzászokik a terheléshez, sokkal nehezebben lesz agyrázkódása egy ilyen jellegû sportot mûvelõnek. Kard helyett a hétköznapokban jó egy bot, gumibot vagy vipera is...
Önbizalomban pedig nem lesz hiánya, aki ily módon gyakorol. :)
Az, hogy mennyire áll bele valaki az ütésekbe az utcán, az megint csak kérdéses. Gyakorlott, fejlesztett reflexekkel ki lehet kerülni sok mindent. Viszont igaz a magyar mondás: nem az a legény, aki üti, hanem aki állja. :D
Én is szívesen csinálnám, csak az anyagi oldala miatt nem tudom vállalni, egyelõre.