PDA

View Full Version : Mi a terved?

Doom
04-29-2016, 04:36 AM
Bizonyára mindenkinek van valamilyen terve rövid és hosszú távra?!
Bizonyára már elgondolkodtatok,hogy a különbözõ katasztrófákat,negatív változásokat hogyan kezelitek.
Egyfajta összefoglalása lehetne ez a topic a különbözõ gondolatoknak.
Mindenki másként készül,más helyen,más anyagi és családi körülmények között.
Természetesen,konkrét helyek,személyek megnevezése nélkül írjátok már le,hogy Ti hogyan gondolkodtok,mit tesztek és mit terveztek még!
Tanuljunk,okuljunk egymástól!Az építõ kritika belefér,sõt szükséges! :)
Kezdeném azzal,hogy én hogyan gondolkodok(per pillanat).

Elõször amit eddig elértem(prepper témában)-
1- kipróbált,letesztelt Bob/túlélõ csomag összeállítása (nyílt idõtartamra szolgál,nincs konkrét idõtartam,lejárat és nincs konkrét hely ameddig/ahová alkalmas,ahová el akarunk jutni,inkább egy általános túlélésre tervezve/összeállítva extrém változások kezelésére)
Ezzel kezdtem az egészet pár éve,ami nemrégen fejezõdött be,a valóban használható szerszámok legyártásával.Így lett teljes.
Miért?!
A legfontosabb dolognak legelõször,a legexrtémebb helyzetekre való felkészülést tartottam fontosnak.A lakás megsemmisülése,katasztrófa,háborús helyzet,stb.Egyszóval amikor ezen a cuccon kívül minden vagyonom,számlám,pénzem,segítségem megsemmisül és magamra vagyok utalva.Amikor minden elvész és csak annyi a tulajdonom/segítségem amit elbírok és meg tudok védeni.
2- tudás,ismeret szerzés (ez folyamatos tevékenység)
A teljes összeomlás/apokalipszis utáni idõkben is meg kell szerezni a mindennapi élethez szükséges dolgokat és a biztonság is fontos dolog.Igen tág ismeret anyag gyûlt már össze,a pocsolya vizének az ihatóvá tételétõl,az alapvetõ önvédelmi ismeretek elsajátításán át,egy használható házikó felépítéséig.
3- A mindennapok biztonságának a megteremtése
Ahhoz ,hogy nyugodtan készülgessen az ember(még egyébként is élni/jó körülmények között élni kell),stabilitásra van szükség.Hosszas keresgélés után, sikerült egy olyan lakást találni,ami szinte minden szempontnak megfelel.Biztonságos,bûnözés mentes helyen,tele az utca kamerával,figyelmes szomszédokkal,jól ellátott boltokkal ,közel a buszmegálló,vasútállomás,közel a horgásztó,több menekülési útvonal közúton,de mégis rengeteg zöld terület és erdõ közelében.
A béklyóktól (hitelek) sikerült megszabadulni,bár nagy volt a csábítás nyaraló,tanya,Bol vásárlására.
Biztos,bár középszerû jövedelmet nyújtó állás megtartása,képzések.
4- Egészség megõrzése(ez egyértelmû)
5- A lakás biztonságossá tétele és felkészítése elzárkózásra,kijárási tilalomra,ideiglenes infrastruktúra hiányára (élelmiszer hiányra,háborúra,összeomlásra nem)
Betörés védelem különbözõ eszközökkel.
Víz, élelem és más felszerelés tárolása rövidebb(két hét)idõtartamú elzárkózásra akár a teljes infrastruktúra nélkül is,bízva abban,hogy ez csak átmeneti zavar és helyre áll a rend.
6-gyors menekülés biztosítása (a hová mindegy,csak ki a zónából minél elõbb)
Jellegtelen,a többi autó közé besimuló,senkinek sem kellõ,öreg,de megbízható,jól karbantartott gépjármûvet szereztem be és szereltem fel,
Sziget üzemben,mindenféle külsõ erõforrás felhasználása nélkül(kivétel a víz) két hétre biztosítja a túlélést(télen-nyáron). Hatótáv 800 km.
7-a fölösleges dolgoktól való megszabadulás,erõforrások felszabadítása
Nem tárolgatok dolgokat.Sok holmit leteszteltem és nem teljesen feleltek meg.Csak a legjobb ,kedvenc,valóban használt(és használható)dolgokat tartottam meg.A többit eladtam(bútor,prepper cucc,autó gumik,telkek,ruhák...) Így újra van erõforrás tovább lépni.
8--ideiglenes bol felállítása
Pár helyen,amit jól ismerek és megfelel a paramétereknek hordókat ástam el felszereléssel élelemmel.

A további tervek.
-A garázs átalakítása raktárrá és egy hosszabb távú készlet felhalmozása.
-A gazdasági változások figyelése és ingatlan ár csökkenés esetén egy vízpart ház vásárlása(állandó lakhatásra,mert ha csak nyaraló kifosztják)
-tanulás,további ismeretek megszerzése(mostanában a növényekre vagyok rákattanva)

TMIB
04-29-2016, 04:44 AM
A rövid távú (néhány hónapnyi) tervem az, hogy költözök, bekapcsoltatom a villanyt, gáztartályt szerzek, bevezettetem az Internetet.

Ugyanakkor folyamatosan dolgozom, sokat. Nekiállok újra videókat is készíteni, fényképezni.

Kirándulok, többet gyalogolok, nekiállok és elkezdek felüléseket és fekvõtámaszokat csinálni, kicsit lefogyok és helyrehozom az egészségem, amennyire csak lehetséges.

Jó lenne ültetni majd néhány fát, bokrot. Kert se ártana, bár abból lehet csak jövõre lesz valami, idén már túl sok a dolog amit intéznem kell.

Hosszabb távra majd csak ezek után fogok gondolni.

Doom
04-29-2016, 05:41 AM
Még vannak tervek,bár kicsit félve írom le ,mert nem egyszerû..sõt talán a legnehezebb dolgok!

1- laza túlélõ csoport
Nem szeretek másokon lógni és én sem szeretem,ha valaki/valakik a nyakamon vannak!Nem szeretek függeni senkitõl.Nem szeretem a csoportot,bár elismerem az elõnyeit.Ezért is gondolom,hogy szükséges lenne egy baráti ,laza,elkötelezettség nélküli társaság.Na ez nem könnyû,különösen prepper témában.
2- Társ találása
Leírom ide,hátha olvassa valamikor egy kedves hölgy (és ír egy privit) . A megfelelõ társ megtalálása rendkívül nehéz.A közvetlen környezetemben egyenlõre nincsen megfelelõ (vagy nem tudok róla). Az interneten vagy más ismerkedési helyen nem látom értelmét keresgélni,A randizásokra,meg az ismerkedésekre nincsen sem idõm,sem kedvem!

cantharis
04-29-2016, 06:52 AM
Kirándulok, többet gyalogolok, nekiállok és elkezdek felüléseket és fekvõtámaszokat csinálni, kicsit lefogyok és helyrehozom az egészségem, amennyire csak lehetséges.

^ez. Én úgy elhanyagoltam magam hogy ha ellepnek a homoknigge... úgyértem, ha bármi probléma történik, most nehezen élném túl ilyen gyenge fizikummal.

Amit én még hozzátennék Doom listájához az a készpénztartalék védelme. Ha beüt a rossz idõ, rendeleti pénzben - legyen az forint, dollár, euró vagy bármi más - nagyon nem tartanám a megtakarításaimat, pillanatok alatt elértéktelenedhetnek, és valószínûleg el is fognak. Aranyban vagy Bitcoinban érdemes tartani legalább egy részüket, aminek csak kúszni fog fel az ára, amikor elkezdõdik az event.

Doom
04-29-2016, 08:12 AM
Én úgy elhanyagoltam magam hogy ha ellepnek a homoknigge... úgyértem, ha bármi probléma történik, most nehezen élném túl ilyen gyenge fizikummal.
Emiatt ne aggódj szerintem.Ha jól érzed magad semmi baj.Amúgy is fejben dõl el minden!Aki nem tud futni,legyen bringája.

Aranyban vagy Bitcoinban érdemes tartani legalább egy részüket, aminek csak kúszni fog fel az ára, amikor elkezdõdik az event.
Igen jó az ötlet!:thumbup
Ezért is fontos az események napra kész figyelése,több forrásból.Nézni kell a királyi médiát,az alternatívot,mindent.Jó eséllyel középen van az igazság.
Valahol arra is kell egy terv,hogy a keserves kis megtakarítást okosan költse el az ember...és JÓ IDÕBEN!
Nem tudom,hogyan fog elindulni a dolog!Csak reménykedem,hogy nem arra kelek éjjel kettõkor,bár ez is benne van a pakliban.
Figyelni kell a morzsákat és a jelentéktelen,kisbetûs cikkeket.
Talán kezelhetõ sebességgel omlik össze a rendszer.Ez esetben(ahogy most is jól látható),a fölösleges dolgoktól próbálnak megszabadulni az emberek(most is rengeteg az eladó ingatlan) és valami munkát,jövedelmet keresni az iparosodott,még mûködõ régiókban!
Tehát az ilyen helyen lévõ ingatlan árak az egekbe kúsznak(ez most is igaz és csak erõsebb lesz),a munkahely mentes régiókban(ahol egyébként kitûnõen lehet gazdálkodni,megtermelni a betevõt)viszont árzuhanás van...és még inkább lesz!
Nézzétek meg az ingatlan piacot!Egy Gyõri,Pesti,Kecskeméti panel áráért kapni négy-öt tanyát rengeteg földdel.A másik,hogy egy ilyen panelt egy nap alatt el lehet adni.
Tehát ha össze rakja az ember a képet...hogy ez a válság bizony hosszú lesz és egyhamar nem lesz rend..csak rosszabb lesz...mozduljon...A JÓ IDÕBEN!
Hamar passzolja el a panelt..egy egyébként tájékozatlan reménykedõnek...
Hamar nézzen egy jó kis,olcsó helyet magának (akár nézegethet,tervezhet,bejárhatja most az országot,feltérképezve a viszonyokat,eladó házakat,tanyákat).
A kp,arany némi tartalékot képezhet,de jobb szerintem a kézzelfogható dolog(mag,konzerv,szerszámok,fegyverek).
Úgyhogy a kis tartalékon kívül gyorsan el kell költeni a pénzt,versenyt futva a folyamatos áremelkedéssel.
Nem egy szerû és kell majd hozzá egyfajta hit.El kell hinni a nyilvánvaló dolgokat és merni kell mozdulni.
De nem szabad harácsolni sem,mert meg is kell tudni védeni a menedéket!

mmilan21
04-29-2016, 07:56 PM
Nekem a terveim a rendszertõl való függõség csökkentésére irányulnak.
A lényeg hogy egy válság esetén lesz mihez nyúlnom: legyen az víz, élelem, fegyver, eszközök és legfõképpen a tudás.

Az élelem elég lesz megközelítõleg 3-4 hétig. Kert is van sokféle növénnyel.
Víz az lesz saját kútból.
Fegyverek, önvédelmi eszközök vannak.
Kézi szerszámok vannak sokféle munkához, használni is tudom a nagyját.
A tudás pedig az információ szerzés utáni gyakorlatból fakad.

Majd akkor hagyom el a váram, ha a zombultak komolyan fenyegetnek, akkor meg ott van a BOB.
Addig is a low profile és az információs nehéztüzérség védi a dolgaimat.

Addig is napról-napra felkészültebbé válok.
Átszervezem lassan az egész házat. Készletek több helyen vannak. Beépítek és rendszeresítek dolgokat fizikailag és mentálisan egyaránt.
Cselekvési tervet készítettem. Van egy mindig aktualizálódó beszerzési listám.
Mindezt low profile módban - csak egy öko hippi vagyok a szomszédok szemében. :D
Nem bunkert építek, hanem egy élhetõbb mikrokörnyezetet. Nem csak a fizikai szinten.
Illetve van egy barátom aki hasonló képen gondolkodik.

2 éve éreztem rá a felkészülõs õsi érzésére és azóta kb. napi szinten foglalkoztat a téma.

Terveim vannak még mint a tenger.

Ihasz Laci
04-29-2016, 10:01 PM
nem kinevetlek vagy ilyesmi, csak kerdezem mert nem ertem. mi az, hogy: ,,éreztem rá a felkészülõs õsi érzésére'' ?
ugy ertettd, hogy osztonosen jon a dolog mint valami osi oszton? vagy osi modszerek hasznalatra gondoltal?

Doom
04-30-2016, 04:50 AM
"Vállalkozásra" (kereskedésre) készül valaki? Érdekes lenne olvasni egy ilyen elképzelésrõl!?
Olvasok egy könyvet a Római-birodalom bukásáról és az is szerepel benne,hogy a nagy rendszer összeomlása után pár száz évig visszafejlõdés történt.
Nem építettek új utakat,mert nem ment senki sehová.Az emberek technikailag és morálisan visszafejlõdtek,koszosak,mocskosak lettek kívül belül.
Kis falu közösségekben tengették az életüket és csak a vándor kereskedõk útján tudták meg a híreket és jutottak portékákhoz.Persze a járványokat is ezek a kereskedõk hozták,terjesztették.

GAZDA
04-30-2016, 07:20 AM
A "kereskedelem " alatt mit értesz pontosan? Nyilván egy mesevilágban a kereskedelem sem úgy fog kinézni mint ma. Kevés könnyen rejthetõ, bárhol piacképes áruval érdemes kereskedni vagy sok áruval erõs védelemmel.

GAZDA
04-30-2016, 07:22 AM
Nekem a terveim a rendszertõl való függõség csökkentésére irányulnak.
A lényeg hogy egy válság esetén lesz mihez nyúlnom: legyen az víz, élelem, fegyver, eszközök és legfõképpen a tudás.

Az élelem elég lesz megközelítõleg 3-4 hétig. Kert is van sokféle növénnyel.
Víz az lesz saját kútból.
Fegyverek, önvédelmi eszközök vannak.
Kézi szerszámok vannak sokféle munkához, használni is tudom a nagyját.
A tudás pedig az információ szerzés utáni gyakorlatból fakad.

Majd akkor hagyom el a váram, ha a zombultak komolyan fenyegetnek, akkor meg ott van a BOB.
Addig is a low profile és az információs nehéztüzérség védi a dolgaimat.

Addig is napról-napra felkészültebbé válok.
Átszervezem lassan az egész házat. Készletek több helyen vannak. Beépítek és rendszeresítek dolgokat fizikailag és mentálisan egyaránt.
Cselekvési tervet készítettem. Van egy mindig aktualizálódó beszerzési listám.
Mindezt low profile módban - csak egy öko hippi vagyok a szomszédok szemében. :D
Nem bunkert építek, hanem egy élhetõbb mikrokörnyezetet. Nem csak a fizikai szinten.
Illetve van egy barátom aki hasonló képen gondolkodik.

2 éve éreztem rá a felkészülõs õsi érzésére és azóta kb. napi szinten foglalkoztat a téma.

Terveim vannak még mint a tenger.

Megkérdezhetem mit jelent neked a fegyver fogalma?

mmilan21
04-30-2016, 07:24 AM
nem kinevetlek vagy ilyesmi, csak kerdezem mert nem ertem. mi az, hogy: ,,éreztem rá a felkészülõs õsi érzésére'' ?
ugy ertettd, hogy osztonosen jon a dolog mint valami osi oszton? vagy osi modszerek hasznalatra gondoltal?

Régen az embereknek teli volt a kamrája élelemmel, manapság inkább cseng az ürességtõl.
Régen elõnyben részesítették a tartós eszközöket, manapság mindent el lehet adni ami olcsó.
Régen a városi polgárok egy részének is volt vidéken földterülete, most már vidéken is kihalófélben van a kertészkedés, nemhogy a városban élõk körében.
Régen voltak parasztfelkelések, meg egyetemisták tiltakozása, manapság már nem sok ilyen van, illetve nem a magas benzinár/adminisztációs költség, hanem az Uber miatt vonulnak utcára a taxisok.
Régen szinte minden jól megtermett ember megtudta védeni/meg védhette magát, manapság meg azt mondják a hatóságok hogy kevesebb jogod van mint a támadódnak - ne is próbáld megvédeni magad az utcán. Emiatt és a technológiák miatt elpuhult a többség. A konditermes Jóskák meg nem a harcmûvészet mesterei. (Vannak igazi harcmûvészek, de egyenlõre kevesen.)
Hol van már a magyarság Szomszédok Vágási Ferijéhez hasonlatos önvédelmi képessége? Kiveszni látszik a társadalomból. Leszámítva a harcmûvészeteket tanult embereket.

Ezeket próbálom visszahozni a múlt homályából - ahogy egyre többen mostanában.

Ezek mind õsi dolgok. Az emberek régen felkészültek voltak szinte bármire - manapság a technológia jóvoltából a legtöbben elkényelmesedtek a modern világban.
Persze még mindig nem beszéltem a felkészülés õsi érzésérõl, de a kivetüléseit sikerült körvonalaznom.

"2 éve éreztem rá a felkészülõs õsi érzésére és azóta kb. napi szinten foglalkoztat a téma."
Lényegében az akartam ezzel a mondattal körülírni, hogy hallgatok a belsõ hangomra, a megérzéseimre és tudatosan készülök fel.

Vannak "misztikus" dolgaim is, de nem erre alapozom a terveimet. Az az extra tényezõ.

mmilan21
04-30-2016, 07:37 AM
Megkérdezhetem mit jelent neked a fegyver fogalma?

-Pszichológiai megfélemlítés, meglepetésszerû támadás. ...
-Gázpisztoly, gumilövedékes, paprika spray, baseball ütõ. ...
-Pusztakezes harc. ...
-Kés, szívlapát, nyílpuska és íj gumis vesszõvel, csúzli, machete, mozgó jármû. ...

Vannak még hasonlók. Mindet most nem sorolom fel. Nagyjából úgy halad a fegyverek súlyosság ahogy felsoroltam azokat.
Persze nem vagyok én szadista. Nem akarok alapvetõen bántani senkit, de megvédem magam ha sarokba szorítanak.

GAZDA
04-30-2016, 08:17 AM
-Pszichológiai megfélemlítés, meglepetésszerû támadás. ...
-Gázpisztoly, gumilövedékes, paprika spray, baseball ütõ. ...
-Pusztakezes harc. ...
-Kés, szívlapát, nyílpuska és íj gumis vesszõvel, csúzli, machete, mozgó jármû. ...

Vannak még hasonlók. Mindet most nem sorolom fel. Nagyjából úgy halad a fegyverek súlyosság ahogy felsoroltam azokat.
Persze nem vagyok én szadista. Nem akarok alapvetõen bántani senkit, de megvédem magam ha sarokba szorítanak.

Ha csak akkor véded meg magad ha sarokba szorítanak az kicsit késõ. Pusztakezes harcot gyakorlod valamilyen formában?

Doom
04-30-2016, 10:11 AM
Lényegében az akartam ezzel a mondattal körülírni, hogy hallgatok a belsõ hangomra, a megérzéseimre és tudatosan készülök fel.
Érdekes!Az a baj,hogy keveset megy a beszélgetés valóban fontos dolgokról,máskülönben kiderülne,hogy voltaképpen mindenki ugyan azon az úton jár!
Valami hasonló történt velem is jó 5 éve.
Könyököltem az ablakba,néztem a járókelõket és egyszer csak valami sugalmazásféle "készülj,nyugi még van idõd,de kezd el!"
lehet röhögni! :haha:....
...most már nem!
Az ember elõször azt hiszi,hogy meg fog bolondulni és küzd ellene és vannak folyamatosan megtorpanások!Aztán mindig vissza tér az érzés és teszi az ember,jórészt ösztönszerûen a dolgát!
Hogy ez mi,azt nem tudom!
Maxispirituális haveromat kérdezve,arra jutott hogy - "irigylésre méltó kiválasztott vagy!" :eek:
"Megkaptad a jelet,hát élj vele!Veled valakinek tervei vannak!" :cool:
Na persze a materialista világon nevelkedett ember némi szkepticizmussal fogadja az ilyen dolgokat...de hát ki tudja,baj nem lehet belõle?!:D
-kérdem,Te nem kaptál jelet?
-"de igen,de nekem a szellememre van szükség,a fizika létemre,a burokra nem.Neked más sorsot szántak,rád itt van még szükség egy ideig,te ezért kaptad ezt a jelet!"
Azért sokszor elgondolkodok ahogy olvaslak titeket,figyelem az embereket,hogy valahol a felkészülés útja,módja sem véletlen!
Mindenkinek meg van/lesz a helye.Mint a kirakós játékban a részek,önmagában értelmetlennek tûnik,de ha a helyére kerül csodás kép kereked!

Ihasz Laci
04-30-2016, 10:14 AM
Régen az embereknek teli volt a kamrája élelemmel, manapság inkább cseng az ürességtõl.
Régen elõnyben részesítették a tartós eszközöket, manapság mindent el lehet adni ami olcsó.
Régen a városi polgárok egy részének is volt vidéken földterülete, most már vidéken is kihalófélben van a kertészkedés, nemhogy a városban élõk körében.
Régen voltak parasztfelkelések, meg egyetemisták tiltakozása, manapság már nem sok ilyen van, illetve nem a magas benzinár/adminisztációs költség, hanem az Uber miatt vonulnak utcára a taxisok.
Régen szinte minden jól megtermett ember megtudta védeni/meg védhette magát, manapság meg azt mondják a hatóságok hogy kevesebb jogod van mint a támadódnak - ne is próbáld megvédeni magad az utcán. Emiatt és a technológiák miatt elpuhult a többség. A konditermes Jóskák meg nem a harcmûvészet mesterei. (Vannak igazi harcmûvészek, de egyenlõre kevesen.)
Hol van már a magyarság Szomszédok Vágási Ferijéhez hasonlatos önvédelmi képessége? Kiveszni látszik a társadalomból. Leszámítva a harcmûvészeteket tanult embereket.

Ezeket próbálom visszahozni a múlt homályából - ahogy egyre többen mostanában.

Ezek mind õsi dolgok. Az emberek régen felkészültek voltak szinte bármire - manapság a technológia jóvoltából a legtöbben elkényelmesedtek a modern világban.
Persze még mindig nem beszéltem a felkészülés õsi érzésérõl, de a kivetüléseit sikerült körvonalaznom.

"2 éve éreztem rá a felkészülõs õsi érzésére és azóta kb. napi szinten foglalkoztat a téma."

Vannak "misztikus" dolgaim is, de nem erre alapozom a terveimet. Az az extra tényezõ.

akkor ugy nagyjabol mindket dologra ertetted az osi szot. mint osi szokasok es mint osi oszton.
semmi gond veluk.
szerintem az en osi osztonom a kempingezes. az, hogy kimenjek kicsit az erdobe, egy kicsit egyedul legyek a sotetben es, hogy egy kicsit feljek.

mmilan21
04-30-2016, 11:25 AM
Ha csak akkor véded meg magad ha sarokba szorítanak az kicsit késõ. Pusztakezes harcot gyakorlod valamilyen formában?

Pontatlanul fogalmaztam: akkor védem meg magam amikor veszélyben érzem magam.

A házi bokszzsákomat ütöm mostanában. Kombinált technikákat ennél ritkábban gyakorlom.

GAZDA
04-30-2016, 02:41 PM
Valamilyen stílust gyakorolsz vagy gyakoroltál régebben?

mmilan21
04-30-2016, 03:33 PM
Valamilyen stílust gyakorolsz vagy gyakoroltál régebben?

Egyenlõre még nem.
Az ütéseim hatékonyságát fejlesztem.
A fegyencedzés ehhez hozzá rakja - idõvel - a jobb állóképességet és határozottabb mozdulatokat.

GAZDA
04-30-2016, 04:41 PM
Egyenlõre még nem.
Az ütéseim hatékonyságát fejlesztem.
A fegyencedzés ehhez hozzá rakja - idõvel - a jobb állóképességet és határozottabb mozdulatokat.

Csuklód nem sérült meg? Az ütéstechnikákat jobb szakembertõl megtanulni! Könnyen lesérülhetnek az ízületeid!

cantharis
04-30-2016, 05:56 PM

Könyököltem az ablakba,néztem a járókelõket és egyszer csak valami sugalmazásféle "készülj,nyugi még van idõd,de kezd el!"

Az én teóriám az, hogy az emberi evolúció során olyan sokszor és olyan sorozatosan történtek meg a nagyméretû összeomlások, hogy a jelek annyira beleégtek a génállományunkba, hogy ösztönszinten érzékeljük õket.

GAZDA
04-30-2016, 06:22 PM
Ezek szerint ösztönösen reagálunk a veszélyre mint állatok? Vannak ösztönös túlélési stratégiák is?

Rozsomák
04-30-2016, 09:35 PM
Terv.

Veszek két konyikot egy mént meg egy kancát. (Kis ló de nem póni kb 2x erõsebb mint egy magyar ló, nem kell patkolni ellenálló, ridegtartásos.)
Felzsákolok rájuk, tartalék bakancs, némi gyógyszer, elõre befizetek egy évi tb-t (ki van váltva az eus kártyám).sátor nuku, kevés élelem, zab, kávé, cukor, bab, szalonna, hagyma. Meleg, hideg ruha, lóútlevél, gyalog, csak néha lovagolva irány Dél-Spanyolország. Útközben meg-megállni tanyákon, élelemért útravalóért munka, szállás istállóban, alvás földön báránybõr, fölöttem max ponyva, hazám a Föld, közelebbrõl Európa, utam az erdõ, földutak, városokat kerülném.
Ha elfogy a pénzem, rajzolgatok, festegetek, eladom olcsón, lovagoltatok baksisért, megveszem ami kevés kell, ruha vöröskereszt mosás patakban, fürdés. szintén. Élelmet szinte csak tanyasi munkákkal szereznék.
Ha lóval megy az ember nem nézik csavargónak, nem félnek, hogy lelépsz a lopott holmival, mert feltûnõ vagy könnyen megtalálnak, ezt az emberek felmérik, ha nem is tudatosan.
Vélemények? Ha lehet buktatók amire nem gondol az ember.

100% komoly terv. 99%, hogy nem valósul meg. De ezt a 99 et le lehet tornázni amit rátok bízok. Doommogásra nagyon számítok, remélem sok lelkesítõt ír.

Ihasz Laci
05-01-2016, 05:15 AM
Volt egy pasi csepin peter ha jol emlekszem a nevere. O csinalt ilyen nagy lovaglos turakat. Lattam egy eloadasat a youtube-on ahol arrol mesel hogy hogyan lovagoltak ketten haza kazahisztanbol.
Szoval lehetseges a dolog es biztos nagy elmeny lesz.
Ami nehezseget latok az az utvonal. Nyugat eu nem olyan mint magyarorszag. Nagyon sok az elzart magan terulet ahol nem lehet csak ugy lovagolni meg taborozni. Ha ezt a reszet jol megtervezed szerintem siman menni fog. Sok sikert elore is.

Doom
05-01-2016, 05:59 AM
Ezek szerint ösztönösen reagálunk a veszélyre mint állatok? Vannak ösztönös túlélési stratégiák is?
Igen ,mivel MI is csak egy állatfaj vagyunk..se több-se kevesebb!
Vannak/lesznek túlélõk és vannak/lesznek akik elvéreznek.
sokan úgy gondolkodnak,"hogy függetlenedek a rendszertõl".
Ok!Jó ötlet!Aztán vesz (pénzért)valami helyet,ahol ez megvalósítható(telekkönyvbe bejegyezve),épít rá valamit(építési engedéllyel,bejegyezve a térképre)aztán ás/fúr kutat,vesz napelemet(vagy amit gondol)..és LOL!
Ok!Független a rendszertõl!De valóban az?
Mi biztosítja a rendszerrõl való leválás nyugalmát?
Mi biztosítja,hogy elmondhassa valaki "ez az enyém"!
Mi biztosítja,ha rosszarcok támadnak rá,jogorvoslatban,védelemben részesül?
....xar ügy,de maga a Rendszer!:cry:
A rendszer biztosítja a tulajdon fogalmát,a rendszer biztosítja,hogy fel lehet hívni a 107-et,hogyha elveri a jég az almát,el lehet menni a teszkóba,ha beteg lesz meggyógyítják,hogy öreg korára sem hal éhen,.....
Ha nincs a rendszer,nincs a mai felfogás szerinti tulajdon,egy nem létezõ fogalommá válik!
Mi lesz helyette?
Nézzünk egy vadont(az állatokat)a préda állatoknak,nincs határ,nincs kerítés,nincs írott terület..oda mennek ahol jó a legelõ(zsigerbõl).
Más állatok kijelölnek maguknak egy területet és ádázul védelmezik a betolakodóktól .
Más állatok több tucat négyzetkilométert tekintenek a saját vadász területüknek!
Nincsen rendszer,nincsen telekkönyv,nincsen pénz....semmi olyan természet idegen dolog,amit az ember alkotott.
Jókat nevetek,amikor hallom..pl.sokan mennyi termõföldet harácsolnak össze.
Az az övé?
Dehogy :haha:,nem is volt és nem is lesz soha(csak egy papír,egy elektronikus bejegyzés),aminek addig van"értéke"amíg a rajta termett dolgokat el lehet adni(és van aki meg veszi) és amíg a pénznek van értéke(van valaki ,aki pénzért beül a traktorba).
Ha a rendszer bedõl,ha a pénznek nincs csere értéke,marad a gaz,majd cserjék,majd fák,majd növény evõ állatok,majd egy farkas falka területévé válik.
.....és mit tesz tisztelt "földbirtokos" emberünk?.....hívja a 107-et,hogy védjen meg a farkasoktól? :eek:.. de hát pénz ,fizetés nélkül a rendõr sem ül autóba.
..és ugyan ez a tulajdon minden szintjén igaz!
Ha nincs a Rendszer,senkinek sincsen semmije!...illetve minden mindenkié!
Aki ezt fel tudja fogni,magáévá tudja tenni és válaszokat fog találni az új helyzetre..az túlélõ! A többiek.....

hazám a Föld, közelebbrõl Európa, utam az erdõ, földutak, :thumbup

Doom
05-01-2016, 06:23 AM
Terv.

Veszek két konyikot egy mént meg egy kancát. (Kis ló de nem póni kb 2x erõsebb mint egy magyar ló, nem kell patkolni ellenálló, ridegtartásos.)
Felzsákolok rájuk, tartalék bakancs, némi gyógyszer, elõre befizetek egy évi tb-t (ki van váltva az eus kártyám).sátor nuku, kevés élelem, zab, kávé, cukor, bab, szalonna, hagyma. Meleg, hideg ruha, lóútlevél, gyalog, csak néha lovagolva irány Dél-Spanyolország. Útközben meg-megállni tanyákon, élelemért útravalóért munka, szállás istállóban, alvás földön báránybõr, fölöttem max ponyva, hazám a Föld, közelebbrõl Európa, utam az erdõ, földutak, városokat kerülném.
Ha elfogy a pénzem, rajzolgatok, festegetek, eladom olcsón, lovagoltatok baksisért, megveszem ami kevés kell, ruha vöröskereszt mosás patakban, fürdés. szintén. Élelmet szinte csak tanyasi munkákkal szereznék.
Ha lóval megy az ember nem nézik csavargónak, nem félnek, hogy lelépsz a lopott holmival, mert feltûnõ vagy könnyen megtalálnak, ezt az emberek felmérik, ha nem is tudatosan.

100% komoly terv. 99%, hogy nem valósul meg. De ezt a 99 et le lehet tornázni amit rátok bízok. Doommogásra nagyon számítok, remélem sok lelkesítõt ír.
Megnyugvással olvasom,hogy vannak akik reálisan gondolkodnak!:thumbup..és van kalandvágyuk!
Nem is tudom már ki írta,hogy "mit értél el eddig?"
Nos a mai társadalmi felfogás szerint semmit!....illetve mindent! Ha pénzt,a "vagyont" vesszük nincsen sok!De minden megvan ami a nyugodt élethez kell,se több,se kevesebb!
Amitõl igazán gazdagnak érzem magam,az a sok"szép kép"!Boldog vagyok,hogy olyan felfogásban éltem eddigi életemet,hogy megtettem azokat a dolgokat amiket szerettem volna,hogy bejártam az országot és Európa nagy részét(sajnos keveset...eddig).
Továbbra sem kívánok vagyont harácsolni...pont elég ami van....de továbbra is rácsodálkozok,gyönyörködök egy virágzó fában,jókat sétálok,kirándulok,shoppingolok,olvasok,moziba járok.....
Ezt kívánom Neked is Kedves Barátom!...élj úgy ahogy szeretnél,ne úgy ahogy kell,ahogy elvárják!
...és amikor "lehullik a lepel" neked egy reális,mûködõ megoldás lesz a kezedben...

GAZDA
05-01-2016, 06:38 AM
Terv.

Biztos erõsebb ló mint a magyar fajta ami évszázadok óta elgyepezget a Hortobágyon.

Doom
05-01-2016, 06:43 AM
Doommogásra nagyon számítok, remélem sok lelkesítõt ír.
Sokakban nincsen meg az a bizonyos "kapcsoló".
A konzerv gyûjtögetés,a kút,a tanya,a praktikák,az arany..gyûjtögetése jó dolog!Kisebb krízisek áthidalására alkalmas és szükséges!
Persze ezek a módszerek mind azt feltételezik,hogy a krízis után helyre áll a Rend(szer). Kifújjuk magunkat,boldogok vagyunk,hogy túléltük,lezuhanyzunk és bemegyünk dolgozni vagy felássuk a kertet. Megúsztuk!
De mint minden nagy rendszer,EZ is be fog dõlni (bele van kódolva és nem az öröklétre lett tervezve,létrehozva)!
...és itt jön képbe az a bizonyos "kapcsoló"! Át kell kapcsolni,a másik világra...ami nem ez!
A mai rutinok nem fognak mûködni,a ma preferált megoldások életképtelenné válnak!
A konzerv,a kiskert,a csirkék,a befõtt kell,mert a változást túl kell élni!
De utána más megoldás kell!
Erre az egyik ami mûködik(mert mûködni fog higgyétek el)Rozsomák kolléga elképzelése!

GAZDA
05-01-2016, 07:09 AM
Sokakban nincsen meg az a bizonyos "kapcsoló".
A konzerv gyûjtögetés,a kút,a tanya,a praktikák,az arany..gyûjtögetése jó dolog!Kisebb krízisek áthidalására alkalmas és szükséges!
Persze ezek a módszerek mind azt feltételezik,hogy a krízis után helyre áll a Rend(szer). Kifújjuk magunkat,boldogok vagyunk,hogy túléltük,lezuhanyzunk és bemegyünk dolgozni vagy felássuk a kertet. Megúsztuk!
De mint minden nagy rendszer,EZ is be fog dõlni (bele van kódolva és nem az öröklétre lett tervezve,létrehozva)!
...és itt jön képbe az a bizonyos "kapcsoló"! Át kell kapcsolni,a másik világra...ami nem ez!
A mai rutinok nem fognak mûködni,a ma preferált megoldások életképtelenné válnak!
A konzerv,a kiskert,a csirkék,a befõtt kell,mert a változást túl kell élni!
De utána más megoldás kell!
Erre az egyik ami mûködik(mert mûködni fog higgyétek el)Rozsomák kolléga elképzelése!

Azért nagy kérdés hogy mire kapcsoljon át? Ahogy járom a vidéket (amit kinéztem magamnak hûvösebb napokra) már most nagyon sok ragadozó van. Egyre többször gondolkozok el hogy talán lehet ez a helyes stratégia közép távon és csak hosszabb távon lehet mást építeni?

Doom
05-01-2016, 07:42 AM
Azért nagy kérdés hogy mire kapcsoljon át?
Nem kell félni a változástól!
Olyan mint a halál...biztos,hogy lesz,hogy megtörténik!
Ha már amúgy is biztos,hogy így alakul,inkább legyünk rá kíváncsiak! Mi lesz utána?
Nem úgy kell,a változásra tekinteni,mint egy szörnyû folyamat,hanem mint végtelen lehetõségekre.
- végre ,még ha ideiglenesen is,de lehet tengerparti villátok..nincs ott senki,beköltöztök..aztán ha jön a tulaj,hát viszlát, vagy egy erõsebb zavar el...hát lesz másik...most mondjuk Székelyföldön,a hegyekben...
- Az x7-bõl mindennap téged bámuló,önmegvalósító , szép fenekû kékharisnya,aki a társadalmi elvárások között sínylõdik...hálásan bújik melléd a tûz mellett a lópokróc alá.
- Végre nem a hitel,a számlák,az elvárások,a lecseszések,a fizetés várásával töltöd a drága életed...hanem leülsz hallgatod a madárcsicsergést,elnyújtózkodsz,a sikeres élelemszerzés után, a napos domboldalon.
..csak rajtad múlik ,hogy félig tele lesz a pohár...vagy félig üresnek látod...

Rozsomák
05-01-2016, 07:44 AM
Biztos erõsebb ló mint a magyar fajta ami évszázadok óta elgyepezget a Hortobágyon.

Ha a huculra gondolsz attól nem erõsebb, de rokonok.

GAZDA
05-01-2016, 10:22 AM
Ha a huculra gondolsz attól nem erõsebb, de rokonok.
Nem arra : https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%B3niusz_%28l%C3%B3fajta%29
Azért csak jobb egy nagy rámás ló.

GAZDA
05-01-2016, 10:37 AM
Nem kell félni a változástól!
Olyan mint a halál...biztos,hogy lesz,hogy megtörténik!
Ha már amúgy is biztos,hogy így alakul,inkább legyünk rá kíváncsiak! Mi lesz utána?
Nem úgy kell,a változásra tekinteni,mint egy szörnyû folyamat,hanem mint végtelen lehetõségekre.
- végre ,még ha ideiglenesen is,de lehet tengerparti villátok..nincs ott senki,beköltöztök..aztán ha jön a tulaj,hát viszlát, vagy egy erõsebb zavar el...hát lesz másik...most mondjuk Székelyföldön,a hegyekben...
- Az x7-bõl mindennap téged bámuló,önmegvalósító , szép fenekû kékharisnya,aki a társadalmi elvárások között sínylõdik...hálásan bújik melléd a tûz mellett a lópokróc alá.
- Végre nem a hitel,a számlák,az elvárások,a lecseszések,a fizetés várásával töltöd a drága életed...hanem leülsz hallgatod a madárcsicsergést,elnyújtózkodsz,a sikeres élelemszerzés után, a napos domboldalon.
..csak rajtad múlik ,hogy félig tele lesz a pohár...vagy félig üresnek látod...

Ez jó dolog ahogy leírod de közben mi is változunk és lehet hogy a mindennapos nem hozza ki a legjobbat az emberbõl?

Doom
05-01-2016, 11:10 AM
Ez jó dolog ahogy leírod de közben mi is változunk és lehet hogy a mindennapos nem hozza ki a legjobbat az emberbõl?
Az egyik ember öröme...a másik bánata.
Aki betétbe teszi a pénzét kamatra,örül,hogy kap egy kis pluszt...de azt a pénz egy másik ember adja,aki hitelt vesz fel kamatra.
Valaki mindig szív..így volt..van...lesz!
A kolbászért a malacka,az almáért a férgek...
Az a bizonyos "kapcsoló" sok mindent át fog állítani...már aki képes lesz elfordítani!
Pl. vár otthon a kis család,Apa elment szerezni valami élelmet....bolt nincs,kölcsön nincs,hitel nincs,a kertbõl elfogyott(vagy más ellopta)...vegyük el valakitõl?
(ó milyen eretnek gondolat,hát ilyet nem szabad írni,mert nem lesz rá lájk) Írjunk szépeket?Megoldás?
Valaki szívni fog!
De a feleséged hálás tekintete,hogy a gyermeketeket,teli hassal viheti aludni...

GAZDA
05-01-2016, 01:04 PM
Az egyik ember öröme...a másik bánata.
Aki betétbe teszi a pénzét kamatra,örül,hogy kap egy kis pluszt...de azt a pénz egy másik ember adja,aki hitelt vesz fel kamatra.
Valaki mindig szív..így volt..van...lesz!
A kolbászért a malacka,az almáért a férgek...
Az a bizonyos "kapcsoló" sok mindent át fog állítani...már aki képes lesz elfordítani!
Pl. vár otthon a kis család,Apa elment szerezni valami élelmet....bolt nincs,kölcsön nincs,hitel nincs,a kertbõl elfogyott(vagy más ellopta)...vegyük el valakitõl?
(ó milyen eretnek gondolat,hát ilyet nem szabad írni,mert nem lesz rá lájk) Írjunk szépeket?Megoldás?
Valaki szívni fog!
De a feleséged hálás tekintete,hogy a gyermeketeket,teli hassal viheti aludni...

Ezt én is így gondolom! Ezért szerveztem a csapatomat leszerelt katonákból, más sírjon ne én!

GAZDA
05-01-2016, 01:07 PM
De viccet félretéve: egy halom szociopata között(akik túlélik az elsõ hullámot) egy általad felvázolt családi beszerzõkörútnak mi lehet a végeredménye?

Doom
05-01-2016, 01:52 PM
De viccet félretéve: egy halom szociopata között(akik túlélik az elsõ hullámot) egy általad felvázolt családi beszerzõkörútnak mi lehet a végeredménye?
Alapvetõen,akik akkor szociopaták,azok most is szociopaták,csak nagyobb a büntetéstõl való félelmük,ezért nem önmaguk!
Egyszerû példa.
Valamilyen nem várt probléma miatt jól felkészült prepperünk is segítségre szorul.Vándorlása közben elér egy helyre.
KÉR!
Szépen udvariasan,esetleg felajánlja a munkáját ,csere tárgyat...szóval próbál a körülményekhez képest viselkedni..nem kap semmit,sõt elkezdik gyalázni,fenyegetni,megpróbálják(akár tettleg) elzavarni.
NA JÓ :cool: LEGYEN ÍGY!.....
Nyilván fordítva is igaz a dolog!
..Következzenek a végkifejletek...
-...Ez csúnya ..+16
-....még rosszabb...
- nem megy haza
- kap,de csak keveset..holnap újra kell kezdeni máshol
- "hát jöjjön a családjával,úgyis kell a dolgos kéz"
A legutolsó két EMBER típus a mi potenciális szövetségesünk,a többiek ,a szociopaták csupán zavaró körülmény.

(Ha momentán mi állunk a fax kellemesebb végén és mi is csúnyán viselkedünk...hát mi sem várhatunk mást!)

GAZDA
05-01-2016, 02:48 PM
Nagyon optimista vagy. Szerintem sem a kapcsolatfelvétel sem a csere nem lesz ilyen egyszerû.

Doom
05-01-2016, 03:59 PM
Nagyon optimista vagy. Szerintem sem a kapcsolatfelvétel sem a csere nem lesz ilyen egyszerû.
...ja,hát próbálom az összeomlásba is a pozitív dolgokat keresni!persze vannak/lesznek veszélyek,de majd lesz valami(megoldjuk)..ha meg vége-hát vége..egyszer úgyis vége!
De addig kellemesen,kényelmesen töltöm az idõt!
Ez a két lovas szisztéma azért érdemel pár szót.
Mondjuk én szamarakat választanék és két jó kutyát melléjük.De addig is,használni kell a modern technikát.
Praktikusan én egy 4*4-es kisbuszt szeretnék nagyon.Üzemanyag még egy ideig lesz ;)
Már hogy elromolhat?...hát persze,ahogy a szamarak is el fognak romlani.
ha jön a tél irány dél,ha jön a jó idõ irány észak...a lényeg.hogy mindig arra kell járni ahol a kaja terem.(ahogyan az állatok,menni a kaja után).
Közben biztos lesznek kellemetlen és kellemes emberek..de hát ez van!A lényeges,hogy ne legyen az ember lába betonba öntve,mert akkor vége.
Attól,hogy vándorol az ember még nem kell koszosnak lenni,nem kell igénytelennek lenni és nem kell bunkónak sem lenni.
Amit azért érdemes megjegyezni!
kerülni kell az embereket!nem is a támadások,hanem a betegségek miatt.
Az ugye megvan mindenkinek,hogy hányan élnek gyógyszereken!...csúnya lesz,ha nem lesz gyógyszertár.
.....az is megvan,hogy rengetegen elhagyják majd magukat?A fertõzõ betegségek melegágya lesz minden település(ahogy mindig így volt a történelemben).
Cserébe viszont rengeteg használható ingatlan áll rendelkezésre.Gyakorlatilag,már most is több az ingatlan,mint a lakó.
Ha tetszik megállunk,kicsit szántunk-vetünk ,szüretelünk.Ha gázos kezd lenni,akkor gyerünk tovább!
Szóval nem kell olyan vészesen felfogni az egészet!Legyen meg minden ami kell a kényelmes élethez,de ne legyen semmi amiért sírni kell,ha hátra marad!
Gyakorlatilag mi kell?
Bútor?...az minek?
elektromos cuccok? villany és net kapcsolat/szolgáltatás nélkül minek?
Pár kedvenc ruha,edények,tisztálkodós cucc és szerszámok....de ezek nagy része és a többi,ami kell még, mind ott lesz az út szélén,csak le kell hajolni érte!

Rozsomák
05-01-2016, 05:44 PM
Nem arra : https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%B3niusz_%28l%C3%B3fajta%29
Azért csak jobb egy nagy rámás ló.

Patkolni kell. A Tarpát Hucult, Konyikot nem kell.

GAZDA
05-01-2016, 07:03 PM
Patkolni kell. A Tarpát Hucult, Konyikot nem kell.

Patkolni minek? Legfeljebb papucsa lesz!

GAZDA
05-01-2016, 07:36 PM
...ja,hát próbálom az összeomlásba is a pozitív dolgokat keresni!persze vannak/lesznek veszélyek,de majd lesz valami(megoldjuk)..ha meg vége-hát vége..egyszer úgyis vége!
De addig kellemesen,kényelmesen töltöm az idõt!
Ez a két lovas szisztéma azért érdemel pár szót.
Mondjuk én szamarakat választanék és két jó kutyát melléjük.De addig is,használni kell a modern technikát.
Praktikusan én egy 4*4-es kisbuszt szeretnék nagyon.Üzemanyag még egy ideig lesz ;)
Már hogy elromolhat?...hát persze,ahogy a szamarak is el fognak romlani.
ha jön a tél irány dél,ha jön a jó idõ irány észak...a lényeg.hogy mindig arra kell járni ahol a kaja terem.(ahogyan az állatok,menni a kaja után).
Közben biztos lesznek kellemetlen és kellemes emberek..de hát ez van!A lényeges,hogy ne legyen az ember lába betonba öntve,mert akkor vége.
Attól,hogy vándorol az ember még nem kell koszosnak lenni,nem kell igénytelennek lenni és nem kell bunkónak sem lenni.
Amit azért érdemes megjegyezni!
kerülni kell az embereket!nem is a támadások,hanem a betegségek miatt.
Az ugye megvan mindenkinek,hogy hányan élnek gyógyszereken!...csúnya lesz,ha nem lesz gyógyszertár.
.....az is megvan,hogy rengetegen elhagyják majd magukat?A fertõzõ betegségek melegágya lesz minden település(ahogy mindig így volt a történelemben).
Cserébe viszont rengeteg használható ingatlan áll rendelkezésre.Gyakorlatilag,már most is több az ingatlan,mint a lakó.
Ha tetszik megállunk,kicsit szántunk-vetünk ,szüretelünk.Ha gázos kezd lenni,akkor gyerünk tovább!
Szóval nem kell olyan vészesen felfogni az egészet!Legyen meg minden ami kell a kényelmes élethez,de ne legyen semmi amiért sírni kell,ha hátra marad!
Gyakorlatilag mi kell?
Bútor?...az minek?
elektromos cuccok? villany és net kapcsolat/szolgáltatás nélkül minek?
Pár kedvenc ruha,edények,tisztálkodós cucc és szerszámok....de ezek nagy része és a többi,ami kell még, mind ott lesz az út szélén,csak le kell hajolni érte!

A szamár sokkal gyengébb mint egy ló és lassúbb is. Szerintem jobban jársz 2 lóval nem kell hogy hiperszuper tenyészetbõl legyenek, elég az egyszerû paraszt ló is (az jóval olcsóbb). Terepen a hosszú tengelytávú gépek nagyon rosszul mozognak jobban jársz egy Vitarával vagy Nívával. Feléd milyen a talaj?
Vándorlásról az a véleményem hogy nem jó ismeretlen helyen kóborolni mert hamar lenyomják az embert. A környezetemet kb. 20.000 hektárt elég jól kiismertem, itt nem tudnak egykönnyen lépre csalni, ennyinek elég kell lenni "vándorolni".

mmilan21
05-02-2016, 05:48 AM
Vándorlásról az a véleményem hogy nem jó ismeretlen helyen kóborolni mert hamar lenyomják az embert. A környezetemet kb. 20.000 hektárt elég jól kiismertem, itt nem tudnak egykönnyen lépre csalni, ennyinek elég kell lenni "vándorolni".

Nekem is hasonló a véleményem. Maradok a környéken amíg jónak látom.
A helyi alvilággal nem lesz könnyû a munka, de erre is készülök.

Az idegen területek alvilágát nem ismerem, így a hazai pályán eleve jobbak az esélyek.
Hazai pálya - a lakók nagyobbik részét nem csak látásból ismerem.
Tudom hogy melyik házban találok menedéket és hogy hova nem érdemes beugrani, mert egy vadállat(tényleg az) kutya lapul az udvarban.

Nem ragaszkodok végletekig a fizikai dolgokhoz, de jobb ha van fedél az ember feje felett zûrös esetben.
Lehet, hogy szó szerint kiszabadulok ebbõl a testbõl, de legalább addig harcoltam és nem az állam segítségét vártam tétlenül.

Lélekben is magyarnak tartom magam. Akkor vándorlok el, ha reménytelenné válik a helyzet. Pusztán a félelem kedvéért nem.

Ihasz Laci
05-02-2016, 07:08 AM
rozsomak:

csak egy otlet de szerintem erdemes lenne vele foglakoznod.
a lovaglos turadat erdemes lenne valami jotekonysagi ugyert csinalni. tobb okbol is megeri. nyilvanosan tudsz adomanyokat gyujteni, persze azt atadod a jotekonysagi szervezetnek vagy a raszoruloknak akiknek gyujtesz de a turadat abbol finanszirozod.
a masik nagy elonye, amirol te is beszeltel, hogy soha senki nem fog csavargonak nezni ha valami kis zaszlot vagy charity-s polot viselsz, nagyon meg fogja konnyiteni a dolgod ut kozben, foleg a hatosagokkal.
es te valasztod ki, hogy kinek mire gyjtesz adomanyokat, valami extra jot is teszel.

szerafine
05-02-2016, 12:09 PM
Jó ötlet ez a topic! Végig olvastam az eddigi hozzászólásokat, és azt hiszem ismét át kel gondolnunk a terveinket...egyáltalán nem vagyok könnyû helyzetben...a férjem támogatása nélkül nehezebb lesz sokkal, már pedig Õ nem fog velünk tartani. Õ igazi Pató Pál úr...nem viccelek, komolyan olyan. Mindig mindennel ráérünk még. Hát szerintem meg nem.
Amit eddig el tudtam végezni, hogy mind az ötünknek meg van a BOB-ja, van benne egy heti ruha vízhatlan csomagolásban,kés, kisbalta, gyalásó; van raktározva rízs, bab, liszt,lencse, zab,olaj,cukor,só, gyertya.Kávét nem rakok el, mert mi inkább teásak vagyunk... Nagyon kicsi a lakásunk ( 40 nm), és nincs lehetõségünk költözni. Van A és B-terv is, jelenleg egy C terven dolgozunk a nagyfiammal. Érdekes, hogy mennyivel tisztánlátóbb, mint az apja...Párom tartozásait sikerült az elmúlt évben minimalizálnom, már "csak" négy van, plusz a lakáshitel. Ráadásul a három gyerekbõl egy kollégista, Õ nincs velünk, és igen messze benn a Fõvárosban éli mindennapjait. Ki kellene találnom, hogyan fogunk tudni eljutni érte, mert nem akarok lemondani róla csak azért, mert messze van...Egy anyának mindig az a legnehezebb, ha le kell mondania valamelyik gyermekérõl...
Én tudom, hogy nagyon nehéz döntések és tettek várnak majd ránk, nem élek álomvilágban.Pusztán igyekszem optimista lenni, és mindent megtenni azért, hogy minél tovább túl tudjunk élni, és a családomból - lehetõleg- mindenkit megmenteni.
Nagyon szeretnék egy tanyát valami eldugott helyen, de a párom ragaszkodik a mostani helyünkhöz, és a tanyát sem szeretné,pedig vidéken nõtt fel.

Terveim: Az eddigi 45 kg után még 25 kg-tõl megszabadulni, minél többi izmot felszedni magamra, kialakítani egy megfelelõ biztonsági rendszert a zombik ellen arra az esetre, ha elkésnénk az indulással. Továbbfejleszteni a közös jelnyelvi rendszerünket, és tökéletesíteni a rovásírást-, olvasást. Szeretnék egy jó rádiót is beszerezni, ami viszonylag olcsó is. Igyekszem az itthoni költségeinket minimalizálni, hogy az így megspórolt pénzt félretudjam tenni vésztartaléknak.
Egyenlõre ezek a terveim...tudom, nem nagy szám, de egyenlõre ennyit tudok megtenni...

Treff király
05-02-2016, 01:54 PM
Mi a cél?

Mi a cél? Magányos hõsként, esetleg kisebb csapat felnõttel éldegélni vándorolva vagy letelepedve?
Szerintem nem.
A cél a nemzet fenntartása. Ehhez TALÁLT GYEREKEKET KELL BEGYÛJTENI, GYEREKEKET NEMZENI ÉS ÕKET FELNEVELNI.
Szerintetek jó lesz majd 70 éves Rambo-ként végelgyengülni - egyedül?
Gondoljátok meg: a gyerekeknek és a nõknek 100-szor nehezebb lesz túlélni, pedig nélkülük nincs FOLYTATÁS.

Tehát a megoldás: lakhely, és oda olyan sok gyereket begyûjteni, amennyit csak lehet.

GAZDA
05-02-2016, 02:56 PM
Ez jó ötlet! A gyerekek nehezebben fáradnak és sokkal kisebb célpontot nyújtanak! Iránban is a gyerekeket használták fel az amcsik kiûzésére! Be kell gyûjteni a gyerkõcöket AK-t a kezükbe és már mehetnek is.

Doom
05-02-2016, 03:14 PM
Egyenlõre ezek a terveim...tudom, nem nagy szám, de egyenlõre ennyit tudok megtenni...
Gratulálok,nagyon jó úton jártok,bár már nincsen sok idõ,úgyhogy hajrá!Hogy álltok a "kapcsolóval"?

Mi a cél? Magányos hõsként, esetleg kisebb csapat felnõttel éldegélni vándorolva vagy letelepedve?
A cél a túlélés,mindenáron!
Nincsen hõs,nincsen Rambó és nincs sem magányos,sem csoport!Nincsen letelepedés és nincsen vándorlás sem!
Tervek vannak..amiket az élet felül fog írni!
Aki magányosan tervezi,az tuti belefut egy szimpi csapatba,aki védi a várát azt elzavarják az elsõ héten,aki csportot szervez,azok nem fognak találkozni!Ez van/lesz!:cry:

A cél a nemzet fenntartása.
Azt hiszem,hogy ami ránk vár,..a faj fenntartása is nagy szó lesz.

Ehhez TALÁLT GYEREKEKET KELL BEGYÛJTENI, GYEREKEKET NEMZENI ÉS ÕKET FELNEVELNI.
...lesz bõven elhagyott gyermek....sokan fel fogják adni és lógnak a csilláron..remélem legalább a gyerekeiknek esélyt adnak és nem viszik magukkal az õrült útjukra....

Szerintetek jó lesz majd 70 éves Rambo-ként végelgyengülni - egyedül?Senki nincsen egyedül!Aki a várható körülmények között megéli a 70 évet,az keresett ember lesz minden megmaradt közösség számára!Masszív ,lelkileg letisztult,óriási tapasztalattal rendelkezõ,ritka emberek lesznek Õk!A bölcsek!

GYEREKEKET NEMZENI ÉS ÕKET FELNEVELNI. Igen!Utána ez következik!Addig csak átgondoltan!Aki úgy érzi el tudja/el fogja tudni tartani az tegye.De az elsõ dolog az összeomlás után a segélyek,pótlékok megszûnése(nem lesz aki fizesse),tehát a szülõk magukra maradnak.Csak türelem,majd ha vége,majd ha túlélték,akkor lehet terveket szövögetni,ha lesz biztonság és fedél!Addig elég lesz ha mindenki a már meglévõ gyermekeit és magát meg tudja menteni,higgyétek el az is nagy szó lesz!

Tehát a megoldás: lakhely, és oda olyan sok gyereket begyûjteni, amennyit csak lehet.
Igen,a ha elültek a hullámok Ez a helyes út!

A szamár sokkal gyengébb mint egy ló és lassúbb is. Szerintem jobban jársz 2 lóval nem kell hogy hiperszuper tenyészetbõl legyenek, elég az egyszerû paraszt ló is (az jóval olcsóbb).Úgy vagyok vele,hogy most még válogathatok,virtuálisan!:) Aztán úgyis az lesz...ami lesz!

Vándorlásról az a véleményem hogy nem jó ismeretlen helyen kóborolni mert hamar lenyomják az embert. A környezetemet kb. 20.000 hektárt elég jól kiismertem, itt nem tudnak egykönnyen lépre csalni, ennyinek elég kell lenni "vándorolni". Hát persze...jobb!Csakhogy ismét ,mint a szamárnál..nem mi fogjuk eldönteni!Hozza az élet!az nem baj,ha valaki többet tud,többet lát,nagyobb területet ismer ...mint amire szüksége lesz(persze ezt elõre megmondani képtelenség)!
Utazni kell,világot látni,amíg béke van,amíg nem kényszer.Meglátjátok majd,szinte minden település ugyan olyan!Vannak persze gócok,amit jó ha ismer az ember!
Ezért is nem tartom jó ötletnek,ha valaki már most bebetonozza magát és nem lát!majd ráér az ember..utána...helyet keresni,ahol letelepedhet!
Ezért akarok mikrobuszt!Hogy ne kelljen szállást fizetni,hanem az is mehet üzemanyagra!Menni-menni,tapasztalni,megismerni,élményeket,"szép képeket" gyûjteni...amíg nem kényszer!
Utána már ismerõs lesz az érzés!

Terepen a hosszú tengelytávú gépek nagyon rosszul mozognak jobban jársz egy Vitarával vagy Nívával.
Persze,így van!Csak nehéz a kicsi autóba ágyat szerkeszteni és kevés cucc fér el szépen rendezetten!A kiruccanások alkalmával abban akarunk élni.Bejárni amit csak lehet,amire van idõ,lehetõség!
Bármikor lehet répát egyelni!
Most még van idõ,lehetõség turistáskodni,megismerni a világot.Sokat be jártam már,de nem eleget!

Doom
05-03-2016, 12:07 AM
rozsomak:

csak egy otlet de szerintem erdemes lenne vele foglakoznod.
a lovaglos turadat erdemes lenne valami jotekonysagi ugyert csinalni. tobb okbol is megeri. nyilvanosan tudsz adomanyokat gyujteni, persze azt atadod a jotekonysagi szervezetnek vagy a raszoruloknak akiknek gyujtesz de a turadat abbol finanszirozod.
a masik nagy elonye, amirol te is beszeltel, hogy soha senki nem fog csavargonak nezni ha valami kis zaszlot vagy charity-s polot viselsz, nagyon meg fogja konnyiteni a dolgod ut kozben, foleg a hatosagokkal.
es te valasztod ki, hogy kinek mire gyjtesz adomanyokat, valami extra jot is teszel.
Óriási ötlet!Legalább már tudja az utat!
Ha valaki a pokalipszis után rendel a e-bajról,legalább el tudja neki hozni.:)
...de most tényleg.rengeteg felfedezõ és világutazó volt már a történelemben és nem mészárolták le õket.

Doom
05-03-2016, 12:50 AM
Az elsõ káoszos idõktõl eltekintve,amikor valóban nagy veszélyben lesz mindenki(el kell bújni és meghúzni magunkat),hosszútávon már nem olyan nagy a veszély!
Ami most is világosan látszik,az emberek többsége szeret a kis,jól ismert helyén mozogni.Az emberek többsége nem világutazó,hanem csendben ,békében leéli az életét egy jól körülhatárolt környezetben.
De mindenki szereti a híreket,mindenki szereti az egzotikus dolgokat,termékeket,különlegességeket.
A történelem nagy háborúiban is keresett volt a luxus(kávé,tea,harisnya,nyugati cigi,csokoládé....)
Az idõsebbek talán emlékeznek,amikor megnyílt a vasfüggöny kijártunk Ausztriába "bizniszelni:D" (kilós kávé,kétkazettás magnó,hordozható fülhallgatós pici magnó,különleges csokik,...),sokan jöttek és már kérdezték mikor mész és leadták a rendelést jó elõre és teljesen természetes volt a némi "fuvardíj" rászámítása.
Ugyan ez lesz!
A vándorkereskedõ megbecsült ember lesz a falukban!Õk hozzák-viszik a híreket,a postát,a luxus cikkeket.A távoli helyek varázsát,a kuriózumokat.
Bár nem szeretnek az emberek messze menni,de kíváncsiak a világra,szeretik meglepni a szeretteiket egy különleges tárggyal.Szeretnek a kocsmában felvágni a haverok elõtt,egy nehezen beszerezhetõ aprósággal.Körbe fogják venni a kereskedõt az emberek és a másik országban rekedt szeretteik felõl fognak érdeklõdni....-"a lányom Belgiumban volt amikor elkezdõdött,nem tudja mi van most ott?"
Az ilyen szabad mentalitású embereknek ez az állás pont feküdni fog!

TMIB
05-03-2016, 03:37 AM
Ez a topic is jól elszállt. Hogy jutottatok el a "kiskertet szeretnék"-tõl a Kalashnikovos gyerekekhez?

http://www.happysimpleliving.com/wp-content/uploads/2014/08/Garden6.jpghttp://yukifukaya0820.weebly.com/uploads/2/8/6/9/28694449/8922757_orig.jpg

Treff király
05-03-2016, 09:46 AM
A kalasnyikovos gyerek nyilván vicc. Amivel a baj csak az, hogy fogyasztja az ember figyelmét, idejét, energiáját - feleslegesen.
A lényeg: nem az a cél, hogy felnõtt túlélõként egyedül vagy társaságban leéljük (meghosszabbítsuk) az életünket. Hanem hogy értelmes alternatívát tudjunk felmutatni. A jövõnket kell megmenteni!
Írta valaki, hogy az emberiséget.

Nem.

Arra ott vannak a gazdagok, a jóléti országokban, a bunkereikkel, a két nagyságrenddel több felkészülési, tartalék anyagaikkal.

Nekünk /csak/ a magyar nemzetet kell megmentenünk. Fiatalokat, nõket, és ha helyre állt egy törékeny rend, akkor a nemzetet.

Ádám Csaba
05-03-2016, 01:09 PM
Hazai pálya híve vagyok! A tanyám 5 km-es körzetében jól ismerek mindent. Nem mennék idegen helyre, ha nem muszály. Más topicban már írtam a tanyáról, de itt is megemlítek egy-két dolgot! Alapból nem mondtunk le semmi technikai vívmányról. Autóval járunk ki, van áram, furt kút, központi fûtés és fürdõszoba. Mindemellett törekszek arra, hogy ezek nélkül is élhetõ legyen a tanya. Minden szerszámot beszereztem a földmûveléshez, építek füstölõt, kemencét, kerti wc-t és pincét.
Szerzek be rángatós kutat és aggregátort! Vettem egy kis kályhát, van több kézi fûrészem, felyszék, balták, stb.
Én valami ilyet tervezek!

Doom
05-03-2016, 02:18 PM
Ez a topic is jól elszállt. Hogy jutottatok el a "kiskertet szeretnék"-tõl a Kalashnikovos gyerekekhez?

http://www.happysimpleliving.com/wp-content/uploads/2014/08/Garden6.jpghttp://yukifukaya0820.weebly.com/uploads/2/8/6/9/28694449/8922757_orig.jpg

Mindenki másként készül,más helyen,más anyagi és családi körülmények között.
Természetesen,konkrét helyek,személyek megnevezése nélkül írjátok már le,hogy Ti hogyan gondolkodtok,mit tesztek és mit terveztek még!
Tanuljunk,okuljunk egymástól!Az építõ kritika belefér,sõt szükséges!

...hát ebbe a topicba minden belefér...semmi sem OFF.:D

Doom
05-03-2016, 02:25 PM
Nekünk /csak/ a magyar nemzetet kell megmentenünk.
Hogy tisztán lássunk,definiáljuk már mi az a Magyar Nemzet?!
Az itt élõ nemzetiségek és kisebbségek?
Az itt élõ és állampolgársággal rendelkezõ különbözõ vallási hovatartozású emberek?!
A keleti itt élõ népek képviselõi?!
A határon túli,hajdanán a nagy Magyarország lakói?!
A székelyek,a szlovákok,A horvátok,A lengyelek,az amerikai magyarok...a teljesség igénye nélkül...?!
Az itt menedéket és állampolgárságért folyamodó,közel -keleti menekültek?!...még sorolhatná, estig...
Mindannyiuknak akár magyar felesége /férje van már,gyermekeik vannak,itt adóznak és ezt az országot tekintik otthonuknak!

Doom
05-03-2016, 02:38 PM
Kérdeznék valamit..és ez már most is valós jelenség!(a pokalipszis miatti népesség fogyás miatt még inkább az lesz)
Van egy szép kialakított helyetek,a szomszéd ház már évek óta elhagyatott(sok ilyen van a falukban),veri a gaz,bosszankodsz mert átjön a gazmag+ meg az akácmagok.néha gyerekek és kétes elemek ott vannak pár napig.Szóval nem szép látvány a szomszédban.
1, felhasználjátok e a saját célra(nem most,a katasztrófa után)?
2, szívesen látnátok e ,egy menekült családot(nem a mostani menekültekre gondolok..úgy általában akinek nem marad otthona),akik beköltöznek és szépen rendben tartják,kertészkednek,stb,semmi baj velük..csak nem az övék?

Ihasz Laci
05-03-2016, 06:40 PM
Óriási ötlet!Legalább már tudja az utat!
Ha valaki a pokalipszis után rendel a e-bajról,legalább el tudja neki hozni.:)
...de most tényleg.rengeteg felfedezõ és világutazó volt már a történelemben és nem mészárolták le õket.

ez most ugy oszinten megis, hogy kacsolodik ahhoz amit irtam?
rozsomak lovas turat szervez, adtam neki gy tippet ami segithetne a kivitelezesben.
hogy jon ide az apokalidszis utani e-bay meg a felfedezok lemeszarlasa?

Doom
05-04-2016, 03:01 AM
ez most ugy oszinten megis, hogy kacsolodik ahhoz amit irtam?
rozsomak lovas turat szervez, adtam neki gy tippet ami segithetne a kivitelezesben.
hogy jon ide az apokalidszis utani e-bay meg a felfedezok lemeszarlasa?Egy kis humor......
De tényleg tudja majd az utat!

Doom
05-04-2016, 03:13 AM
Rozsomák kollégának!
Tényleg szervezel egy ilyen utat...vagy csak ötlet volt?! Lehet érdekelne,egy ilyen világ látás,persze nem lóval,hanem autós túra!
lehet lenne szponzor is!

Ihasz Laci
05-04-2016, 11:53 AM
Rozsomák kollégának!
Tényleg szervezel egy ilyen utat...vagy csak ötlet volt?! Lehet érdekelne,egy ilyen világ látás,persze nem lóval,hanem autós túra!
lehet lenne szponzor is!

en autoval jarok haza magyarorszagra. maga az utazas resze a nyaralasnak mer kb 4-5 napig tart. megallunk mindenhol ahol erdemes korulnezni.
nem olyan nagy ugy es autoval sok helyre lehet hamar eljutni.
aki kicsit bevallalosabb az meg nyugodtan aludhat kocsiban is, egy csomo penzt lehet sporolni a szallodakon.

Rozsomák
05-04-2016, 04:41 PM
Ja jaa,elgondolkoztam a nonprofit szervezetbe belépésen, az ötlet jó, kivitelezhetõ, némi adminisztráció amit ellensúlyoz a viszonylagos biztonság.
De mint autóstúra... Hát, Doom, ez a kapcsoló átkapcsolása lenne. A haza mint olyan a mindenhol lenne, nem haza mennék, hanem Élnék a föld nevû bolygón. Mint postás a filmben :D de posta nélkül. (bazz, neki is volt lova míg a gazok meg nem ették.)

Atyesz
11-08-2016, 09:08 PM
Jó régen írtatok ide, érdekelne, mi változott?

Én is talpig magyarként, maradok, amíg lehet. Ha menni kell, lesz hová országon belül. Ha kintre kell menni, csak annyi cucc a nélkülözhetetlen, ami befér egy hátizsákba. Így jöhet a bicaj is. Mert ha nincs semmi, akkor a haladás legjobb tárgya.

Nekem szerencsém van.
-Fitt vagyok,
-fegyverem van, és gyakorlok is,
-Közel van szinte minden, ami a bajban kellhet,
- több ingatlanba van teljes körû engedélyem,
-rengeteg, -több személyt kiszolgáló- prepper cuccom van.Szinte mindenre 2-3 megoldásom van.
-tanulok. gyógyító, ehetõ, mérgezõ, hasznos növényekrõl, mit, mikor érdemes, hová, hogyan tárold, stb.
-És ami a fórumtól is hasznosabb, a nagyi korúakat kérdezgetni a régi idõkrõl.
Esküszöm, nagyinak MINDENE megvolt, ami a túléléshez kellett. Csak szar helyen volt a háza.
Kipróbált, jól mûködõ cuccok vannak a nagyi házában. A legjobb holmit nem a neten, hanem a régiségvásárban szereztem.
Így konkrétan nem is kell külön terv. Bármi jöhet, mindent meg lehet oldani.

mmilan21
11-09-2016, 07:46 AM
Jó régen írtatok ide, érdekelne, mi változott?

Gyökeres változások nem történtek az én esetemben.

- Továbbra sem tervezem, hogy elköltözök otthonról. Ahhoz nyomós indok kell.
- Egyre inkább hosszabb távra rendezkedek be.
- Az önellátási szintemet évente tudom növelni valamennyivel.
- Klasszikus értelemben vett lõfegyverem nincsen, de ahelyett van más, mint pl. nyílpuska.
- A régi technológiák, praktikák, megoldások után én is érdeklõdöm és be is szereztem párat ami addig nem volt meg.
- A környék stratégiailag fontos pontjait feltérképeztem.
- Van egy B terv házam is immár.
- A saját kezûleg terveimbõl lassan már Dunát lehet rekeszteni.
- Javulnak a személyes kilátásaim a jövõvel kapcsolatban.

Az én felkészülésem is univerzálisnak tekinthetõ.

Törölt_reg
01-08-2018, 03:32 AM
..ide írnám a többit a csoport vs.egyedül témában...
SZERINTEM...mindkettõ,a szituációtól függõen!
Fel kell készülni mentálisan a vagyon,szeretett emberek,állatok,gazdaság,munkahely...akár ország elhagyására...de fel kell készülni ugyanakkor a kisebb-nagyobb csoportokban(akár társadalomban)való együttmûködésre is.
Nincs dogma,nincsen bevált stratégia..ha felfordul a világ nincsen rutin.Csak az évek alatt elsajátított tudásra támaszkodhat mindenki.
Ha egyedül marad a tudása ami megmenti,tovább élteti,ha csoportba kerül,a tudása az amit el tud adni,amitõl értékes lesz a csoportnak.
Súlyra ez a legkönnyebb,a legkönnyebben eltárolható,magunkkal vihetõ.
A tudás és a készségek!
A túlélõ tárgyak,földek,gazdaságok nem annyira fontosak.
Gyufa lesz még évtizedekig,ha leáll a termelés,pólót találni,tûzifa nõ magától.....Hely is bõven lesz gazdálkodni,vetni-aratni(még ha most nincs is pénz rá) csak le kell foglalni és megvédeni.
Az ipari termékekbõl akkora a készlet(mindenhol),hogy egy emberöltõt biztosan kitart a csökkent népesség mellett.
Minél szélesebb spektrumot ölel fel valakinek a tudása,annál könnyebben boldogul.Az "egy szál késsel a vadonban"-tól a plc programozáson át,az élelmiszer termelés,feldolgozásig.Minden fontos,hiszen nem tudjuk mi lesz.
Ja és az egészség és az erõ!
Amíg nincsen baj,addig kár ezerrel pörögni!

TMIB
01-08-2018, 06:37 AM
Volt egy egyedül vs csapatban dologról egy téma indítva, úgy emlékszem hogy sok hozzászólás volt. Próbáltam megtalálni de nem lett meg.

Parasztcipo
03-22-2018, 11:38 AM
Sajnos nagyon elszálltak az ingatlan árak, egyre nehezebb lesz egy BOL megszerzése:(

TMIB
11-16-2021, 10:43 AM
Nálam most az a terv hogy kipucolom a hordókat és feltöltöm õket vízzel a télre. A következõ 5 hónapban rámozdulok a kamrában lévõ tartalékra, a konzervekre és a tésztára, fõleg, és elkezdem megenni. 150 nap alatt gondolom elfogyasztom a nagy részét, aztán tavasszal lehet egy kicsit frissíteni a készleteket.

Az asszonynak meg kiadom parancsba hogy fõzzön lekvárt a bogyókból ami a fagyasztóban van. Úgy kaptuk a sok zacskó gyümölcsöt, sok helyet is foglal, szóval valamit kell vele kezdeni. :)

varég
11-16-2021, 01:45 PM
Mik a terveim:

Túlélni ezt a telet, új munkahelyet találni, elkerülni a depressziót, és nem kinyírni senkit.

Kicsit besokalltam, eléggé antiszociális lettem. a zasszony is mondta, hogy látja, valami nem okés.

P. Dude
11-16-2021, 02:13 PM
Mik a terveim:

Túlélni ezt a telet, új munkahelyet találni, elkerülni a depressziót, és nem kinyírni senkit.

Kicsit besokalltam, eléggé antiszociális lettem. a zasszony is mondta, hogy látja, valami nem okés.

Fel a fejjel! Én is szoktam mostanában idegelni. Ma voltam eü-ben egy érzésre elég jó interjún, utána meg olvasom, hogy már 3 oltás kötelezõvé tételén gondolkodik a kormány az egészségügyben. Közszférán kívül szinte sehol sem keresnek ilyen jellegû munkát a városban, ott meg majdnem mindenhol kötelezõ az oltás. Ráadásul keveset fizetnek. Ha meg azt mondom, hogy akkor napi vonatozás Pestre, akkor ott vagyok ahol most, hogy az egész napom rámegy a munkahelyre (most 12 órázom, de itt legalább nem kell mindennap menni).

Nem tudom mennyire a világod, de én kb. egy hete napi kétszer meditálok. Nagyon jónak és érdekesnek érzem, a mai interjún is például sokkal lazább voltam, mint a múltkorin ahol szerencsétlenkedtem. :)

Ged
11-16-2021, 02:30 PM
Én vizsgákra készülök. Év elején elkezdtem egy szakirányú képzést. Az a tervem, hogy idén levizsgázom négy tárgyból.

Al Bundy
11-16-2021, 02:43 PM
Remelem iden megjon a work permit, hogy tudjak dolgozni, normalis munkaban, jovore meg ha minden jol megy akkor belekezdek a farm vasarlasba. Adiig erosen lottozok.