View Full Version : Zöldségtermesztés
Ádám Csaba
05-15-2016, 12:00 PM
Minden hozzászólást várok, ami összefüggésben van a zöldségtermesztéssel.
Technikák, ötletek, természetes permetlevek, védekezés kártevõk ellen, öntözés, szaporítás, stb.
Ádám Csaba
05-15-2016, 12:02 PM
Az idei év az elsõ, hogy több száz m2-en vannak zöldségeink. Az a tervem, hogy õsszel szántás után felparcellázom 5x5 méteres táblákra, sarkaihoz leütök egy-egy karót és így táblánkénk kezelem. Köztük kb. 60 cm utat hagyok közlekedni. Itt jön a saját fejlesztésem. Minden tábla közepébe leások egy oszlopot (föld feletti magassága 2,5 m) feszítõ dróttal összekötöm az oszlopokat és lefedem hálóval. (Jég és erõs napsütés elleni védelem) a háló alá mikroszóró rendszert szerelek, amit 2-3 táblánként külön körre kötök. (1 kör alá csak azonos vízigényû fajtákat ültetek) egy öntözésvezérlõvel szabályozhatom, hogy mikor melyik kör mennyi ideig locsoljon.
Ami növény nem szereti a locsolást, az meg kapna a tövéhez csepegtetõt.
Minden táblát lefednék geotextillel és csak a növénynél lyukasztanám ki. (Gazosodás elleni védekezés)
A locsolórendszer hidrofor tartályára raknék betáplálási lehetõséget tápoldat vagy permet kijuttatásához. (Csak természetes eredetû anyagokat kívánok használni)
Hát nem az a klasszikus kiskerti zöldséges, de így nagyon megkönnyíteném az életemet.
Kérlek írjátok le a véleményeteket, hogy mennyire életképes az elképzelésem. Min változtatnátok, stb.
WestBam
05-15-2016, 12:41 PM
Mi kb. 15 éve próbáltuk a geotextilt. Nálunk nagyon nem jött be így marad az eper alá a szalma. Az mûködik, mondjuk kell gazolni mellette de nem a földbe (sárban) van az eper. A sorok közt kis csatorna van, így kapják a sorok a vizet. Nekem tetszik a terved de városban lakom így sajnos nem nagyon értek hozzá mennyire életképes. A csepegtetés tuti jó öntözésre de arra millió meg egy verzió van.
Ádám Csaba
05-15-2016, 12:57 PM
Az öntözés valóban elég szerteágazó fogalom. A középiskolámba oktattak zöldségtermesztõket. Majd ott próbálok információt beszerezni. Ott biztosan tudnak olyat mondani, aki termelõ és talán tapasztalatuk is van vele kapcsolatban.
Amit leírtál , annak sok a költsége szerintem ( háló , mikroszóró rendszer ) , hacsak nincsenek már meg régebbrõl . Érdemes lenne kiszámolni a bekerülési költséget , és a megtérülést .
Én gravitációs mûködésû csepegtetõs rendszert telepítek jövõre . Gazosodás : zöldségnél vetés után 1-2 nappal , még mielõtt a vetemény látható lenne , megpermetezem a vetést ecettel , az a vetés óta kinõtt apró gyomokat kiírtja , és elméletileg természetes szer .
Geotextil miért jobb , mint a sima fólia ?
Ádám Csaba
05-15-2016, 01:17 PM
Oszlopok vannak, háló is van valamennyi. Majd még ezután kalkulálok árat. Az öntözésre meg mindenképpen ki kell valamit találni, mert rengeteg idõ megy el rá. Amennyi idõt megspórolna ez a rendszer nekem, annyi idõ alatt vígan megkeresném az árát.
Az ecetet töményen permetezed ki? 10 vagy 20 %-osat használsz?
A fólia alá kellene befûzni a csepegtetõt. A geotextilen meg átfolyik a víz.
20 százalékosat , higítás nélkül .
Egyelõre én nem tudom mi lesz, mert a fû is alig nõ ki a ház körül. Ilyen fura, homokos talaj van.
Ádám Csaba
05-15-2016, 05:25 PM
Vannak zöldségek, amik a homokot szeretik. Az erdõben nincsenek ehetõ növények?
mmilan21
05-15-2016, 05:43 PM
Egyelõre én nem tudom mi lesz, mert a fû is alig nõ ki a ház körül. Ilyen fura, homokos talaj van.
Kezdj el komposztálni és azzal javítsd a talaj minõségét. Ezt akár most is elkezdheted.
Egy helyre hordod a levágott füvet és a konyhában keletkezett növényi hulladékokat. Úgy sem adtak kukát, így legalább megspórolod ennek a szállítási díját.
Gyorsan kiszárad ott a homokos talaj, a fû állapota errõl árulkodik.
Faszénport és/vagy agyagot(agyagos földet) érdemes keverni abba a talajba. Vagy hozathatsz termõföldet. Ott is biztos van ilyen lehetõség.
Csak nem olyanok ott a szállítók mint hivatalbeliek, hogy nem hajlandóak kijönni 3 km-t a tanyára. :)
Homokkedvelõ növényeket is telepíthetsz oda, ahogy elõttem is írták.
Egyelõre én nem tudom mi lesz, mert a fû is alig nõ ki a ház körül. Ilyen fura, homokos talaj van.
nekem a második telkem volt ilyen.
A hamis ciprus+a csodasövény termett meg benne,a többi csak vegetált.A környéken mindenki szõlõzõtt+õszibarc kfákkal foglalkozott.Egyiket sem szeretem!
Még rendes gyepet sem tudtam csinálni!
Persze lehetett volna jó zsíros fekete földet hozatni+ krumpli héjjal feljavítani...de ennek az árából életem végéig megveszem a napi két almát+ egy paradicsomot vagy paprikát!
A franc kínlódott vele,megvártam a tavaszi idõszakot,amikor viszonylag szép volt és jó pénzért tovább adtam rajta!Nyáron katasztrofálisan nézett ki .
Azért most már okosabb vagyok ennyivel is.A következõ teleknél okosabb leszek.Pl. ahol a kollégám lakik,olyan jó a talaj,hogy egész évben harapni lehet a füvet és elég csak beletaposni a lehullott paradicsomot és kikel a következõ évben.
Van úgy,hogy kár kínlódni..inkább kicsit arrébb kell menni!
..most tényleg,szórakozol velem?Nem írok semmi rosszat vagy szabály elleneset!
WestBam
05-15-2016, 09:01 PM
Nyírségi burgonya, az lesz Túlélõ új bevételi forrása, homokos talajt kedveli
..most tényleg,szórakozol velem?Nem írok semmi rosszat vagy szabály elleneset!
A fórrummotorhoz beszélsz? Az szûr mindent. WestBam commentjét is kiszûrte.
Nyírségi burgonya, az lesz Túlélõ új bevételi forrása, homokos talajt kedveli
Egyelõre még nem tudom. Az biztos hogy nálunk most is reggelenként 0 fok körül van a hõmérséklet. Anyám azt mondta hogy szerezzek be ládákat, meg jó földet aztán majd termesszek abban valami zöldséget. Majd kiderül, még nem tudom mit kéne.
A fórrummotorhoz beszélsz? Az szûr mindent. WestBam commentjét is kiszûrte.
ja!...már azt hittem valami "háttérhatalom"....
De most tényleg...ha termelni akarsz(gondolom ez volt a szándék) akkor az a föld nagyon nem jó...
Személy szerint nem tartom értelmes dolognak a trágyázást,feljavítást,termõföld oda hordását..
Iszonyat költség...és akkor már tényleg értelmesebb dolog megvenni a boltban(azért olyan sok nem kell).
ha üzleti vállalkozást akarsz(piac, õstermelõ)szintén ugyan ez lesz a helyzet,elmegy öntözésre,szerves/szervetlen trágyára a haszon!
Tovább kell állni,mert most még lehet válogatni!Az ember állítólag egy értelmes lény..ha valahol nem jó arrébb megy!
nekem nem volt szerencsém..mert nem értek hozzá!De most már annyit leszûrtem,hogy a fû,a gaz elég jó etalon lehet.
Ahol a rekkenõ kánikulában is gyönyörû a fû az árokparton,ott érdemes telket nézegetni.
Persze ott a másik szépség a belvíz,amikor túl sok a jóból!
Summa-summárum nyitott szemmel kell járni és több évszakban megnézni a vágyott telket,érdeklõdni a környéken és nézni mit termelnek a helyiek.
A jó földben élvezet és játék a kertészkedés és örömöt okoz.A rosszban,meg kínszenvedés.
Most még lehet válogatni!
mmilan21
05-16-2016, 05:22 AM
Egyelõre még nem tudom. Az biztos hogy nálunk most is reggelenként 0 fok körül van a hõmérséklet. Anyám azt mondta hogy szerezzek be ládákat, meg jó földet aztán majd termesszek abban valami zöldséget. Majd kiderül, még nem tudom mit kéne.
Majd kerítsd be a kertet ha lehet, mert lehetnek arrafelé vadállatok amelyek kárt tehetnek a veteményesben.
Csak egy nagyon kis hely van a ház mögött, a többi mind dzsungel/mocsár. Ami meg nem, az homok. A fû se nõ. Vagy 2 éve nem volt fû vágva, mégse nõtt nagyra. Meg van egy rész, ami száraz fûvel borított kõdarabos hely. A ház elõtt van egy kicsit jobb föld, ott még a pitypang is kinõtt. Egyelõre inkább a víztározást akarnám megoldani, meg mondjuk konzervfelhalmozást vagy valami hasonlót.
Ami érdekes, hogy még nem láttam semmilyen állatot, csak madarakat. A városban láttam borzokat és rengeteg mókust, itt viszont még semmit. Gondolom hogy az erdõ mélyén lapulnak a mumusok. :hogymi:
Az idei év az elsõ, hogy több száz m2-en vannak zöldségeink. Az a tervem, hogy õsszel szántás után felparcellázom 5x5 méteres táblákra, sarkaihoz leütök egy-egy karót és így táblánkénk kezelem. Köztük kb. 60 cm utat hagyok közlekedni. Itt jön a saját fejlesztésem. Minden tábla közepébe leások egy oszlopot (föld feletti magassága 2,5 m) feszítõ dróttal összekötöm az oszlopokat és lefedem hálóval. (Jég és erõs napsütés elleni védelem) a háló alá mikroszóró rendszert szerelek, amit 2-3 táblánként külön körre kötök. (1 kör alá csak azonos vízigényû fajtákat ültetek) egy öntözésvezérlõvel szabályozhatom, hogy mikor melyik kör mennyi ideig locsoljon.
nem tudom mivel szántasz?traktor,ló,rotakapa?
Már csak azért kérdezem,mert az oszlopok nélküli területet jól be lehet szántani,de ha megcsinálod a terved utána kerülgetni kell,az oszlopokat.
A másik dolog amit kalkulálj a jégesõ,a hóteher és a jegesedés(már ha télre is marad?)
Szerintem egy-két sima fóliasátorral jobban járnál...vannak már jól bevált/hatékony technikák a földmûvelésben....
Csak egy nagyon kis hely van a ház mögött, a többi mind dzsungel/mocsár. Ami meg nem, az homok. A fû se nõ. Vagy 2 éve nem volt fû vágva, mégse nõtt nagyra. Meg van egy rész, ami száraz fûvel borított kõdarabos hely. A ház elõtt van egy kicsit jobb föld, ott még a pitypang is kinõtt. Egyelõre inkább a víztározást akarnám megoldani, meg mondjuk konzervfelhalmozást vagy valami hasonlót.
Ami érdekes, hogy még nem láttam semmilyen állatot, csak madarakat. A városban láttam borzokat és rengeteg mókust, itt viszont még semmit. Gondolom hogy az erdõ mélyén lapulnak a mumusok. :hogymi:
Nyami.....tuti jó hely lehet!Én biztos nem kínlódnék olyan dolgokkal amik reménytelenek!Olcsó kerítéssel bekeríteném és "szabadon engednék kecskéket+meg ami gondozás mentes,csüngõhasú malac pl. pár gyümi fa ami bírja a klímát.....és ha már van mocsár ott van víz is bõven...A legmélyebb pontjára csinálj egy tavat(markoló egy nap alatt megcsinálja)
Egyrészt kevesebb lesz a szúnyog,másrészt az igénytelenebb halak jól érzik magukat benne.Ja és lesz vized bõven.
A konzerv felhalmozás értelmes ötlet...ha már pénzt kell költeni,biztosabb élelem forrás mint a kétes kimenetelû gazdálkodás.
Tuti jó hely is, csak nem termesztés szempontjából. A nagy zúgás helyett csend és nyugalom van. Minden helynek megvannak a jó és rossz oldalai. Itt legalább etethetek madarakat anélkül hogy feljelentene a szomszéd. :) Néhány gyümölcsfa talán jobban megállna mint a paradicsomtõ. Gyümölcsfák hogy bírják a homokos talajt?
Ádám Csaba
05-16-2016, 07:38 AM
Tuti jó hely is, csak nem termesztés szempontjából. A nagy zúgás helyett csend és nyugalom van. Minden helynek megvannak a jó és rossz oldalai. Itt legalább etethetek madarakat anélkül hogy feljelentene a szomszéd. :) Néhány gyümölcsfa talán jobban megállna mint a paradicsomtõ. Gyümölcsfák hogy bírják a homokos talajt?
Ez a dolog túl sok tényezõs, szerintem nézz szét a környéken, hogy milyen fák élnek meg azon a talajon és aszerint válassz.
Nem akarlak rábeszélni a zöldségtermesztésre, de a homokos talajt rengeteg növény kedveli. (saláták, hagymák, tökök, stb.)
Akkor ezek szerint nincs minden veszve. De hidegtûrõnek is kell hogy legyen, mert itt aztán nyáron se izzad senki.
csak nem termesztés szempontjából.
hát igen gondolkodni azt kell/nem is árt!
Apró példa:
Egy 0.75 borsó konzerv 165 Ft.ha úgy veszem(nem tudom más mit dolgozik,de ez az összeg kb.5-10 perc munka egy melóhelyen vagy más munkával..és nincsen semmi befektetés!Teljesen rizikó és bosszankodás mentes!
Amíg béke van és jólét a boltokban mindent meg lehet vásárolni,napra készen,frissen,bevizsgálva,garantált minõségben.
Konzervként és más terményt/terméket betárolva és forgatva a készletet,akár évtizedekre is lehet elõre tárolni,szinte mindent.(a példánál maradva egy óra alatt 12 db(8 kg)konyhakész,feldolgozott,további munkát nem igénylõ borsó konzervhez lehet jutni..ami garantáltan megvan)
Ha már amúgy is dolgozni kell valamit egyértelmû ,hogy az értelmes ember a kevesebb befektetett energiát igénylõ tevékenységet csinálja!
Így rengeteg idõt spórol meg és a siker biztos!(biztos hogy lesz mit enni)..és nem elhanyagolható szempont,hogy egy jól lezárt pincében vagy tároló helyen biztonságban is van a készlet.Nagyságrendekkel könnyebb megvédeni egy zárt pincét a ház alatt,mint egy nyílt földterületet! ;)
A fennmaradó idõt szórakozásra,mûveltségek,nyelvek megszerzésére,ismeretek szerzésére tudja fordítani...vagy marad ideje a birtok biztonságosabbá tételére,gyakorlásra,építésre.
Ádám Csaba
05-16-2016, 08:21 AM
hát igen gondolkodni azt kell/nem is árt!
Apró példa:
Egy 0.75 borsó konzerv 165 Ft.ha úgy veszem(nem tudom más mit dolgozik,de ez az összeg kb.5-10 perc munka egy melóhelyen vagy más munkával..és nincsen semmi befektetés!Teljesen rizikó és bosszankodás mentes!
Amíg béke van és jólét a boltokban mindent meg lehet vásárolni,napra készen,frissen,bevizsgálva,garantált minõségben.
Konzervként és más terményt/terméket betárolva és forgatva a készletet,akár évtizedekre is lehet elõre tárolni,szinte mindent.(a példánál maradva egy óra alatt 12 db(8 kg)konyhakész,feldolgozott,további munkát nem igénylõ borsó konzervhez lehet jutni..ami garantáltan megvan)
Ha már amúgy is dolgozni kell valamit egyértelmû ,hogy az értelmes ember a kevesebb befektetett energiát igénylõ tevékenységet csinálja!
Így rengeteg idõt spórol meg és a siker biztos!(biztos hogy lesz mit enni)..és nem elhanyagolható szempont,hogy egy jól lezárt pincében vagy tároló helyen biztonságban is van a készlet.Nagyságrendekkel könnyebb megvédeni egy zárt pincét a ház alatt,mint egy nyílt földterületet! ;)
A fennmaradó idõt szórakozásra,mûveltségek,nyelvek megszerzésére,ismeretek szerzésére tudja fordítani...vagy marad ideje a birtok biztonságosabbá tételére,gyakorlásra,építésre.
Doom, szerintem neked konzerv volt oviban a jeled! :)
Komolyan nem akarlak lebeszélni a konzervek fogyasztásáról, csak kérdezem, hogy jártál Te konzervgyárban. Láttad már, hogy hogyan készül?
Komolyan nem akarlak lebeszélni a konzervek fogyasztásáról, csak kérdezem, hogy jártál Te konzervgyárban. Láttad már, hogy hogyan készül?
Mesélhetnél . Mi a baj velük , a sok tartósítón kívül ? Bár van néhány hõkezeléssel tartósított fajta is .
Opció lehet a házilag beföttesüvegben konzervált étel is .
Doom, szerintem neked konzerv volt oviban a jeled! :)
Komolyan nem akarlak lebeszélni a konzervek fogyasztásáról, csak kérdezem, hogy jártál Te konzervgyárban. Láttad már, hogy hogyan készül?Köszi!:haha:
Félre értés ne essék,senkit nem akarok semmirõl le vagy rábeszélni,...mindenki tegyen belátása szerint!:admire:
Igazából a legjobb nem a VAGY...hanem az ÉS!Tehát konzerv/tartalék biztonságban ÉS kert,háztáji meg ilyesmi(ja és a mobilitás ;) )
No de ezzel van pici probléma..pénz és idõ! Ha mindkettõbõl szûkösen áll valaki akkor bizony elõ kell venni a szürke állományt és a lehetõ legtöbbet kihozni a helyzetébõl!
Mivel ez elsõsorban egy felkészülõs fórum extrém helyzetekre,így elsõsorban a biztonság kérdésköre van elõtérben(szerintem).
Nem csak a saját személyünk biztonsága,hanem az értékes ,az életünket megmentõ készletek biztonsága is.
A "védelem " kifejezésnél nem csak a zombik,fosztogatók elleni védelemre gondoltam,hanem a természet erõi,a kártevõk,a környezeti szennyezés,ipari katasztrófák,ne adj Isten radioaktív szennyezõdésre is!
Kérdés!
Melyik preppernek nagyobbak a túlélési esélyei(ha már a VAGY szó kerül elõtérbe) tornádó,földrengés,hurrikán,jégesõ,extrém tél helyzet,atom katasztrófától/ támadásból rádióaktív kiszóródás,ipari katasztrófától környezeti szennyezés....vagy esetleg fosztogatás...
Akinek negyven centi beton alatt van a készlete és 1000 palack ásványvíz...vagy akinek a földön van vagy a fán,...legel a háztáji és a kútban van a vize?
Nem kötekedés..de tényleg ..gondoljatok bele a szituba,ha már prepper fórum!
Láttad már, hogy hogyan készül?
ettõl függetlenül nyilvánvaló,hogy akinek van ideje fõzzön be magának..ugyan olyan jó ötlet mint a konzerv..lényegében konzerv!
Láttad már, hogy hogyan készül?
Nem!De igazából nem is érdekel.Évek óta preperkedek és forgatom a készletet...semmi bajom tõle!Olyanokat tárolgatok,amiket szeretek/szeretünk.Ami el is fogy ha lejár a szavatossági idõ!
Egyébként meg megveszem a boltba piacon a frisset!A konzervek CSAK vésztartalék!
Ádám Csaba
05-16-2016, 09:31 AM
Mesélhetnél . Mi a baj velük , a sok tartósítón kívül ? Bár van néhány hõkezeléssel tartósított fajta is .
Opció lehet a házilag beföttesüvegben konzervált étel is .
Nagykõrösön nõttem fel, ott volt közép-Európa legnagyobb konzervgyára. Mára tönkretették, de lett helyette Bonduelle. Élelmiszeripari középiskolában tanultam, így a gyakorlatokat, nyári munkákat vagy a Bonduelle-ben vagy a Nagykõrösi Konzervgyárban vagy az Univernél (Kecskemét) töltöttük.
- Volt, amikor a lejárt konzerveket kellett felnyitnunk és öntögetni a zárógépbe. Azaz a sok éves konzerveket úgy adták el, mint a friss termék.
- A borsót vágás után 4-5 órával már hõkezelni kell, mert különben megsavanyodik. Bonduelle-nek a békéscsabai telepe nem tudta fogadni az árut, így átirányították Nagykõrösre. Nyári melegben 12-14 órát töltött a teherautón és utána kezdték feldolgozni. Olyan rohadt silószaga volt, amikor leöntötte az autó, hogy forgott a gyomrunk, de eladták azt is.
- Az idénymunkások higiéniájáról gondolom nem kell beszélni. Láttam amikor a román vendégmunkások megfürödtek a paradicsom fõzõüstben és benne hagyták a vizet. Az ott is maradt a következõ paradicsom alatt. (Errõl még fotó is készült, szerintem meg is van valahol)
- Az udvaron állt a rengeteg feldolgozásra váró gyümölcs. Ahogy ott volt, úgy öntötték fel, mert sietni kellett. Rohadt gyümölcs nem volt úgy kiválogatva, mint odahaza.
- A raktárakban van külön szav.idõ nyomtató és palettázó. Diákok rendszerint szedték szét a raklapokat, törölték le alkohollal a szavatossági idõt és rakták fel a szalagra.
Igazándiból azért nem hiszek a minõségi ellenõrzésekben, mert mondta a laboros is, hogy Õ leveszi a mintát, amikor beérkezik az autó, de amikorra azt kielemzi, akkorra már dobozban van az áru. Néha szól, hogy rakás szart hoztak be, meg teljesen más fajtát, mint amire leszerzõdtek, de akkor már nincs mit tenni. Legfeljebb az ilyen nem exportálják, hanem marad idehaza.
Meg mindig tudtuk egy nappal elõre, hogy mikor van audit. Akkorra eltüntettünk minden nemodaillõ dolgot és szép, modern, higiénikus volt a gyár.
Jelenleg hetente többször járok baromfivágóhídon. Az se pite, de fele annyira se gyomorforgató, mint a konzervipar.
Én nem tudom, de én konzervkajától beteg még sose lettem, pedig jó sok konzervet megettem már. Ugyanakkor házikolbásztól és házi krumplitól félholtra betegedtem. Amíg nem betegít meg a konzerv, addig nem érdekel hogy készül. Ráadásul sok éven át eláll, ettem már 6 és fél éves babkonzervet, teljesen jó volt. (Valahol itt van a videó róla, a fórumon.) :)
Király! ...legalább edzésbe lesz a gyomor!..ha beüt a krakk úgyis mindent meg kell tudni enni! :haha:
Nálunk egy idõben nem volt hûtõ. Ne tudd meg hogy nyáron miket meg nem ettünk. :) Kemény idõszak volt...
Ádám Csaba
05-16-2016, 09:47 AM
Köszi!:haha:
Félre értés ne essék,senkit nem akarok semmirõl le vagy rábeszélni,...mindenki tegyen belátása szerint!:admire:
Igazából a legjobb nem a VAGY...hanem az ÉS!Tehát konzerv/tartalék biztonságban ÉS kert,háztáji meg ilyesmi(ja és a mobilitás ;) )
No de ezzel van pici probléma..pénz és idõ! Ha mindkettõbõl szûkösen áll valaki akkor bizony elõ kell venni a szürke állományt és a lehetõ legtöbbet kihozni a helyzetébõl!
Mivel ez elsõsorban egy felkészülõs fórum extrém helyzetekre,így elsõsorban a biztonság kérdésköre van elõtérben(szerintem).
Nem csak a saját személyünk biztonsága,hanem az értékes ,az életünket megmentõ készletek biztonsága is.
A "védelem " kifejezésnél nem csak a zombik,fosztogatók elleni védelemre gondoltam,hanem a természet erõi,a kártevõk,a környezeti szennyezés,ipari katasztrófák,ne adj Isten radioaktív szennyezõdésre is!
Kérdés!
Melyik preppernek nagyobbak a túlélési esélyei(ha már a VAGY szó kerül elõtérbe) tornádó,földrengés,hurrikán,jégesõ,extrém tél helyzet,atom katasztrófától/ támadásból rádióaktív kiszóródás,ipari katasztrófától környezeti szennyezés....vagy esetleg fosztogatás...
Akinek negyven centi beton alatt van a készlete és 1000 palack ásványvíz...vagy akinek a földön van vagy a fán,...legel a háztáji és a kútban van a vize?
Nem kötekedés..de tényleg ..gondoljatok bele a szituba,ha már prepper fórum!
ettõl függetlenül nyilvánvaló,hogy akinek van ideje fõzzön be magának..ugyan olyan jó ötlet mint a konzerv..lényegében konzerv!
Nem!De igazából nem is érdekel.Évek óta preperkedek és forgatom a készletet...semmi bajom tõle!Olyanokat tárolgatok,amiket szeretek/szeretünk.Ami el is fogy ha lejár a szavatossági idõ!
Egyébként meg megveszem a boltba piacon a frisset!A konzervek CSAK vésztartalék!
Olvasom amit írsz és agyalok is rajta, sõt elfogadom a Te nézetedet is, de saját részemrõl arra jutok mindig, hogy hosszútávon nem megoldás a konzerv, csak egy átmeneti vegetatív állapothoz jó.
Szerintem termelgetni kell és raktározni egy-két évre. Ha van vetõmagom, akkor azt máshol is el tudom vetni.
Ha van több tonna konzervem, akkor meg vannak számlálva a napjaim, ha viszont van egy kis gazdaságom, akkor tudok termelni. Elláthatom magam és jó esetben még csereárum is van.
Ha radioaktív szennyezõdés van, akkor baszhatjuk a készletet meg a kertünket is. Ipari katasztrófánál meg kérdéses, hogy melyik a jobb. Ha derékig ér a vörös iszap a spájzban vagy a konzerv raktárban.
Én azért nem készülök ennyire drasztikus dolgokra, inkább csak szeretnék független lenni.
Elfogadom, hogy Te a konzervekben látod a túlélést, de nem foglak követni...
Gondolj arra, hogy ha szeptemberben jön egy baj, akkor ott már nincs veteményes és ki kell húzni a telet. Aztán a tavaszt is és majd valamikor Júniusban, Júliusban lesz elsõ termés. Persze tényleg az a legjobb ha van kert is, meg háziállatok is, meg persze ha védve van a hely, mert a konzervet azt még el lehet dugni vagy ásni, vagy akármi de 8-10 disznót, 20 csirkét, 10 kacsát, meg 1 hektár bevetett földet már nem. Szóval kert vs. konzerv, elõny-hátrány van mindegyiknél.
Elfogadom, hogy Te a konzervekben látod a túlélést, de nem foglak követni...
A rövidtávú túlélést igen!De hosszútávon ,évtizedekben Neked van igazad és annak akik birtokban gondolkodnak!
Ha radioaktív szennyezõdés van, akkor baszhatjuk a készletet meg a kertünket is.
Ez így nem teljesen igaz!Lásd Csernobili katasztrófát.Mindenük hátra maradt és évtizedeken át használhatatlan minden.Azért a konyhakész cuccokat fel lehet pakolni egy utánfutóra és meg lehet enni,túl lehet élni.A termények,állatok és minden amit ért a rádioaktív por,már csak szemét.Ha esik az esõ akkor a kút is használhatatlan.Lehet nem örökké tart a konzerv készlet,de több mint a semmi.
Vagy ott van a Katrina utáni állapot...nem jött senki segíteni napokig..most képzeld el ezt a szitut súlyosabba!...és tedd rá a rádióaktív port...Mobilitás...ki kell tudni jönni a gázos helyrõl és akár hetekig is magára lehet valaki utalva a készleteivel..
Szerintem termelgetni kell és raktározni egy-két évre. Ha van vetõmagom, akkor azt máshol is el tudom vetni.
Voltaképpen ugyanúgy gondolkodunk :beer: Nekem is van többféle vetõmagom becsomagolva ,menetkészen.Azt is mindig forgatom,ahogy lejár a csírázási ideje.
Kertet is keresgélek,csak ami jó az drága,ami per pillanat elérhetõ azzal meg úgy járnék ahogy írtad.
derékig ér a vörös iszap a spájzban vagy a konzerv raktárban.
mmilan21
05-16-2016, 12:15 PM
Csak egy nagyon kis hely van a ház mögött, a többi mind dzsungel/mocsár. Ami meg nem, az homok. A fû se nõ. Vagy 2 éve nem volt fû vágva, mégse nõtt nagyra. Meg van egy rész, ami száraz fûvel borított kõdarabos hely. A ház elõtt van egy kicsit jobb föld, ott még a pitypang is kinõtt. Egyelõre inkább a víztározást akarnám megoldani, meg mondjuk konzervfelhalmozást vagy valami hasonlót.
Ami érdekes, hogy még nem láttam semmilyen állatot, csak madarakat. A városban láttam borzokat és rengeteg mókust, itt viszont még semmit. Gondolom hogy az erdõ mélyén lapulnak a mumusok. :hogymi:
Azzal kezdjed amivel könnyebben boldogulsz. Az esõvíz tároló és a konzerv készlet viszonylag könnyen megoldható.
A kertesítés várhat még a következõ tavaszig. Fát ültetni õsszel kell, ha azt is tervezel.
Ádám Csaba
05-16-2016, 07:45 PM
Öntözési technológiáról van valakinek tapasztalata? Úgy gondolom, hogy kis kertbe mi lenne a jó? Függõ vagy álló, fix vagy mobil, pár darab nagy vagy sok kicsi fej, stb.
WestBam
05-16-2016, 09:31 PM
Tuti jó hely is, csak nem termesztés szempontjából. A nagy zúgás helyett csend és nyugalom van. Minden helynek megvannak a jó és rossz oldalai. Itt legalább etethetek madarakat anélkül hogy feljelentene a szomszéd. :) Néhány gyümölcsfa talán jobban megállna mint a paradicsomtõ. Gyümölcsfák hogy bírják a homokos talajt?
Ha már volt a szomszéd látogatóban akkor ideje felkerekedned a drótszamárra és menj el te is hozzájuk. Mutatkozz be illendõen, hogy te vagy aki oda költözött, beszélgess el velük, érdeklõdj, hogy mit érdemes arra felé gazdálkodni, milyen a közbiztonság, mire érdemes figyelni, cseréljetek számot és figyelj amit mondanak, hátha sikerül pár értelmes helyi tapasztalatot összeszedned. Én mindenképp így tennék. Meg ugye környéken ha mész egy-egy nagyobb kört akkor látni is fogod mik vannak ott, csak nem mindenhol a dzsungel és a mocsár van. Esetleg érdeklõdd meg milyen veszélyes állatok vannak arrafelé, jobb ezeket a helyiektõl megtudni még mielõtt szemtõl szemben találkoznál valami kígyóval vagy ilyesmi.
Nem baráti látogatásra jött, hanem csak megnézte hogy mi a helyzet. Amúgy bemutatkozott meg én is neki és annyi. Nem vagyok egy barátkozós típus, de szerintem itt senki nem olyan. Különben akkor nem akarnának kint élni az erdõ közepén. :) Amit észrevettem az az, hogy minden portára ki van téve a "Magánterület, ne gyere be!", meg "Magánterület, takarodj!" kis tábla. Nem véletlenül. Az enyémen is kint lesz. :-)
csak nem mindenhol a dzsungel és a mocsár van
Dél felé vagy 3-4 kilométeren át csak dzsungel és mocsár van. Aztán csak fû és mocsár még néhány kilométeren át. Aztán következik a város.
Én kiskertet nem igazán láttam sehol, csak lentebb ahol már nincs erdõ. Az se zöldség volt, hanem valamilyen virágok egy ajándékbolt vagy micsoda elõtt.
Dream_walker
05-17-2016, 11:37 AM
Öntözési technológiáról van valakinek tapasztalata? Úgy gondolom, hogy kis kertbe mi lenne a jó? Függõ vagy álló, fix vagy mobil, pár darab nagy vagy sok kicsi fej, stb.
Attól függ, hogy mit akarsz öntözni, és honnan jön a víz.
Szórófejeshez nyomás kell, vezetékes víz, vagy szívattyú.
Gyümölcsbokrokhoz, fákhoz jó a csepegtetõ is, arra fixen leteheted a csövet, és oda elég egy két raklap magasra tett köbös ibc víznyomása is.
Egyébként takarni érdemes mindent, és akkor töredék víz kell.
Nekem jelenleg egy ibc van tele esõvízzel, a slagot elviszem a zöldségsor végére, és szép lassan visszahúzom, amennyi víz kell rá, annyi oda is folyik a tövekhez.
Ádám Csaba
05-17-2016, 01:59 PM
Attól függ, hogy mit akarsz öntözni, és honnan jön a víz.
Szórófejeshez nyomás kell, vezetékes víz, vagy szívattyú.
Gyümölcsbokrokhoz, fákhoz jó a csepegtetõ is, arra fixen leteheted a csövet, és oda elég egy két raklap magasra tett köbös ibc víznyomása is.
Egyébként takarni érdemes mindent, és akkor töredék víz kell.
Nekem jelenleg egy ibc van tele esõvízzel, a slagot elviszem a zöldségsor végére, és szép lassan visszahúzom, amennyi víz kell rá, annyi oda is folyik a tövekhez.
Zöldségek és gyümölcsfák vízigényét szivattyús öntözõrendszerrel elégítem ki, mert a tetõtõl messze van, így macerás lenne az esõvizet odajuttatni.
Jelenleg fúrt kutam van egy kb. 80 literes hidrofor tartállyal és rajta egy szivattyúval, aminek se a teljesítményét se a típusát nem ismerem. Nem tudom mennyi a nyomás, mert nem mértem. Mindenképpen át kell alakítanom a rendszert még idén, mert nem fagymentes a szivattyú helye és télig megcsinálom neki az aknáját. Ha szükséges állítok a nyomáskapcsolón vagy akár le is cserélem a szivattyút, ha kicsi a vízhozama vagy emelési magassága.
Én szórófejes öntözést akarok csinálni 400 m2-en, 18 gyümölcsfának egy kör csepegtetõt tekerek le és további kb. 400 m2-en gazdálkodok még, de oda szerintem csak rakok felállásokat és igény szerint locsolom vagy árasztom.
A fõ kérdésem a 400 m2 szórófejes öntözésre vonatkozik. Mi lenne a jobb? Telepítsek fix rendszert vagy minden évben szedjem szét? Függesszem vagy állót rakjak?
fater.lajos
05-17-2016, 05:06 PM
Az árasztásos öntözést nem ajánlom, mivel a szivattyúval a kútból kell kinyerni a vizet. A kút kapacitása véges, de lehet hogy elég lenne. A szivattyú meg árammal megy, ami pénzbe kerül.
Szórófejeshez kevesebb víz kell. Ha piacos körforgós mûanyagot veszel az nagyon olcsón kiépíthetõ és örök életû, de eléggé gagyi kinézetû. A fix telepítésû öntözõrendszer neked nem megoldás mivel a konyhakert locsolási igénye folyamatosan változik növényenként.
A csepegtetõ a fákhoz jó választás. Kicsi vízigényû és oda juttatja a vizet ahova kell. A csepegtetõ csõ vagy izzadó csõ négy öt év alatt elalgásodik, vízkövesedik, ezért cserélni kell majd.
Ádám Csaba
05-17-2016, 06:38 PM
Az árasztásos öntözést nem ajánlom, mivel a szivattyúval a kútból kell kinyerni a vizet. A kút kapacitása véges, de lehet hogy elég lenne. A szivattyú meg árammal megy, ami pénzbe kerül.
Szórófejeshez kevesebb víz kell. Ha piacos körforgós mûanyagot veszel az nagyon olcsón kiépíthetõ és örök életû, de eléggé gagyi kinézetû. A fix telepítésû öntözõrendszer neked nem megoldás mivel a konyhakert locsolási igénye folyamatosan változik növényenként.
A csepegtetõ a fákhoz jó választás. Kicsi vízigényû és oda juttatja a vizet ahova kell. A csepegtetõ csõ vagy izzadó csõ négy öt év alatt elalgásodik, vízkövesedik, ezért cserélni kell majd.
A kút több lépcsõs fúrt kút, meglepõdnék, ha kiapasztanám egy ilyen komolytalan 1-2 kw-os szivattyúval. Vannak növények amiknek nem tesz jót a locsolás, ezért kénytelen vagyok árasztani vagy csepegtetni.
A piaci szórófejekbõl megjöttem. Azok egy kalap szart nem érnek. Alattuk áll a víz, szórni meg alig akarnak valamit. Arról nem is beszélve, ha 0,2 km/h szél fúj, akkor az összes víz a szomszéd repcén van.
Tudod, hogy növényfajtánként más-más a vízigény, ezt írtam is, hogy több körre kell csinálni a szórófejezést vagy szakaszolhatóra.
Köszi a tanácsokat.
Ádám Csaba
05-24-2016, 02:08 AM
A telkemen nagy a lejtés! (50 méteren kb. 1,5-2 méter.)
Nem akarok duzzasztót csinálni, de ezt valahogy árasztani is lehetne!?!? Árasztással szélben is tudnék öntözni!
Erre van valakinek elképzelése vagy tapasztalata?
fater.lajos
05-24-2016, 10:11 AM
Teraszos rizsföld...
7180
Ádám Csaba
05-24-2016, 12:32 PM
Teraszos rizsföld...
7180
Teljesen elképzeltem, hogy én vagyok az a rizsszedõ paraszt ott piros pulóverben. :)
Köszi, de ekkora lejtés azért nincs az udvaromban.
Ádám Csaba
07-13-2016, 11:20 AM
https://www.facebook.com/earthweareone/videos/1439261512756832/
A "nõi" Kalifornia paprikának 4 nyúlványa van, a "férfi"-nek meg 3. A nõben több a mag és édesebb is.
https://78.media.tumblr.com/78a34625b7c3ffb9cdbcdb647608bcfc/tumblr_p4o52qFpCK1x73bz5o1_1280.jpg
Parasztcipo
03-18-2018, 09:25 PM
Növényekkel kapcsolatban: ti melyik alapvetõ zöldségekkel/gyümölcsökkel kísérleteztek a kiskertben?
Nyilván krumpli, hagyma az alap, hogy legyen, de ezen kívül mit tartotok fontosnak?
Én ezekre gondoltam:
-kukorica (meg lehet õrölni akár kézzel is és azért vmi kenyérnek látszó tárgy készíthetõ belõle, én nem hiszem h búzatermesztéssel szenvednék malom meg hasonlók híján)
-paradicsom (elrakható télre, és paradicsomban fõzve elég sok mindent ehetõvé lehet vele varázsolni, itt húsokra, zöldségekre gondolok)
-pár tõke szõlõ (nem bor, hanem az ecet miatt, nem csak fõzés, hanem télire készülõdés vagy fertõtlenítés miatt is fontos, esetleg mazsolát is lehet aszalni)
-szilva (egyetlen, ami cukor nélkül is eltehetõ lekvárnak)
-fokhagyma (jól befokhagymázva egész sok minden ehetõ lehet ill. gyógyászati célja is van)
-csípõs paprika (itt nem tudom h a klasszikus macskap*** vagy esetleg valamilyen más fajta jobb, ezzel még nem kísérleteztem, mindenesetre ugyancsak bármit ehetõvé tesz)
-bab (jól tárolható, laktató)
-répa
Ezeket gondoltam alapnak, én a kertben, ezekkel foglalkozok. Mit ajánlotok következõ lépésnek? Gyümölcsökön gondolkozok nagyon, de csak az alma ami esetleg még elég soká bírja a pincében. Ha elfogy a cukor lekvár fõzéshez v befõtthöz akkor esetleg lehet aszalni, de aszalásban is a szilva a nyerõ, nem? Abból indultam ki, hogy a régi paraszt portákon se volt igazán másféle gyümölcs, gondolom nem véletlen. (Alapvetõen vmi lisztmentes étkezés felé húzódok, szerintem túl nagy szaktudás kell ahhoz hogy a búzaszemekbõl kenyér legyen, és ez nincs meg az átlagembernek.)
WestBam
03-18-2018, 10:34 PM
Tv paprika (+ paradicsom + hagyma = lecsó. Befõttnek eltehetõ, hasznos kaja, ha szereted)
Almával lehet mi bénázunk, de elég sokat kidobunk minden évben, még a pincét sem bírják megfelelõen, megromlanak hamar, tél vége elõtt már soha nincs egy deka sem.
Mogyoró bokor - igénytelen és finom, sokáig eláll.
Dió hasonlóan jó lehet, de mi nem szeretjük, illetve mostanság sok betegsége is van.
Sárgabarack befõzhetõ, a magja szintén fogyasztható télen.
Szilvával mi már nem tökölünk, két hatalmas fát vágtunk ki 15 éve, minden évben kukacos volt és igazából annyira nem volt nyerõ sem ízre, sem felhasználhatóságra.
A többire tippem van csak (zöldborsó, brokkoli, zöldbab, stb.), de azokhoz kell fagyasztó, ha jól értem azt kerülni szeretnéd és energia mentesen szeretnél tárolni mindent.
Majd ha jönnek a gazdálkodók kapsz még biztosan tippeket, én ilyen városi "hazajáró" falunszületett vagyok csak.
Al Bundy
03-19-2018, 02:36 AM
Az almahoz par tanacs. Nekunk volt az alfoldon tobb mint 100 fa. Nem mindegy melyiket akarod tarolni. Mi a jonatant termesztettuk inkabb de volt par starking fa is. A lenyeg ha tudod te szedd le es tenyleg mint a tojassal ugy kell banni, nem utodhet meg egy picit sem mert gyorsan el kezd belurol rohadni, valamint a gyumolcs viaszt a hejarol nem szabad letorolni, 1 es 5 celsius kozott taroltuk, a hidrofor hazban a tobbi zoldseggel egyutt. Februarig marciusig elallt. Kompotot lehet belole csinalni, az is elall sokaig, meg az aszalt alma is nagyon finom, telen, en nagyon szeretem, meg ha mar nem a legszebb telen meg is lehet sutni sutoben. Lereszelve palacsinta tesztaba megsutve olyan laktatos, hogy 2-3-nal tobbet nehez megenni belole.
Parasztcipo
03-19-2018, 01:14 PM
Igen, a lehetõ legkevesebb hozzáadást igénylõ tárolással kísérleteznék. Pl. lehet hogy eltárolok 20 évre elegendõ cukrot, de mi lesz 20 év múlva? Ha nincs elég élelem, nem hiszem hogy bárki is cukorgyártással foglalkozna, tehát ha most nincs, akkor 20 év múlva se nagyon lesz, cserélni sem tudok majd. Viszont annyi idõ alatt már bõven rájöhetek hogyan oldom meg cukor nélkül. Aztán ha elfogy, konstatálom, hogy elfogyott és élem tovább az életem.
Só viszont talán jobban hiányozna, de abból elképzelhetõ hogy beindul valamiféle kereskedelem, elõállítása egyszerûbb, mint a cukoré, és bár Magyarországon nincs sóbánya, de a szomszédban azért akad.
Ti mennyi sót és cukrot tároltok? Hogy számoltok?
Nagyszülõk náluk 50-50 kg-ot spájzoltak be a háború után, de nagy részét ki kellett dobni miután elhunytak, nem tudtuk átvinni máshova tárolni.
A másik probléma az üveg. OK, hogy pl. elteszel a padlásra 3x annyi befõttes üveget, mint amennyire szükséged van, de azok is eltörnek egy idõ után. Kerámia edényeket meg szerintem ha tudnánk is készíteni, kevés embernek van a közelében megfelelõ alapanyag ill. fazekas felszerelés, égetõ kemence. A mostani keramikusok se biztos, hogy kisujjból kiráznák a megfelelõ elegyet és formát ahhoz a kancsóhoz, ami pl. ecetkészítésre alkalmas.
szerintem túl nagy szaktudás kell ahhoz hogy a búzaszemekbõl kenyér legyen, és ez nincs meg az átlagembernek.
Szia,
Ugyan meg sosem csinaltam, de azt gondolom, hogy ka'sa't es lepenyt sokkal egyszerubb csinalni, mint kenyeret, szoval a buzanak is van konnyu feldolgozasi modja.
Bel
Parasztcipo
03-21-2018, 06:39 PM
Bel,
én már ott szerintem elakadnék hogy a búzát learatni meg rostálni. Maradok a kukoricánál szerintem. Azt láttam házilag is hogy lehet feldolgozni, viszont a búzát nem nagyon tanulhatod meg a kiskertben:( Viszont most hogy mondtad kipróbálok azért egy kásareceptet, én sem csináltam még soha.
Dream_walker
03-22-2018, 06:35 AM
Semmi különbség nincs a kukorica meg a búza között ilyen szempontból :)
Leszeded a kalászt (csövet), kimorzsolod, kiszeleled (addig fújod, míg a pelyva ki nem megy belõle), mehet az õrlõkövek közé.
Ami számíthat, az a termésmennyiség, búzából kb. kétszer akkora terület kell ugyanannyi terméshez, mint a kukoricából.
RedAngel
04-20-2018, 05:04 PM
A tartósításhoz annyit szólnék hozzá, hogy (szinte) mindent lehet konzervként tartósítani üvegben. A zöldbabtól a reszelt almán és a csöves kukoricán át a tökig. Régi, múlt század eleji szakácskönyvekben rengeteg ilyen recept van. Akkoriban meg nem volt fagyasztó, tartósítani viszont kellett valahogy a termést. (Hõ)energia kell ugyan az eltevéshez, de a kamra polcán elállnak ingyen.
darxide21
08-18-2018, 03:07 PM
Üdv, 2 nap alatt 2 tõ paradicsomról kb 100 db mutáns poloskát szedtem le. Nem a hagyományos, hazai zöldek, hanem ilyen pöttyös dögök. Mit lehet ellenük tenni? Úgy tûnik végtelen utánpótlás van belõlük. Vízben pikk-pakk kipurcannak, nem úgy, mint a hagyományosak. Van valakinek valami tippje ellenük az összeszedésükön kívül?
Köszi
Rozsomák
08-19-2018, 07:01 AM
Bel,
én már ott szerintem elakadnék hogy a búzát learatni meg rostálni. Maradok a kukoricánál szerintem. Azt láttam házilag is hogy lehet feldolgozni, viszont a búzát nem nagyon tanulhatod meg a kiskertben:( Viszont most hogy mondtad kipróbálok azért egy kásareceptet, én sem csináltam még soha.
Finom ám a kása, melegen hideg tejjel, hidegen meleg tejjel, vagy zsírban hagymát pirítani ropogósra, pici paprika és rálocsolni. Azért nem szerették az emberek, mert sajna régen a szegények napi szinten ezen éltek.
Üdv, 2 nap alatt 2 tõ paradicsomról kb 100 db mutáns poloskát szedtem le. Nem a hagyományos, hazai zöldek, hanem ilyen pöttyös dögök. Mit lehet ellenük tenni? Úgy tûnik végtelen utánpótlás van belõlük. Vízben pikk-pakk kipurcannak, nem úgy, mint a hagyományosak. Van valakinek valami tippje ellenük az összeszedésükön kívül?
Köszi
Szia!
Ismerõs a probléma, viszont a tapasztalat az hogy atom helyett tökéletes megoldás a Karate permetszer.
Nekem a paradicsom közelében chili is van, (ez most az új õrületem :), és tökéletesen mûködik a védelem, bátran merem ajánlani! https://www.biokertapolas.hu/karate-25wg-kontakt-hatasu-rovarolo-szer-2523
Üdv
Opos
cattaro
01-09-2019, 08:40 PM
Az "elit" prepperek már nagyon készülnek.
"300 kilogramm zöldség termett az Antarktiszon"
https://index.hu/techtud/2019/01/09/300_kilogramm_zoldseg_termett_az_antarktiszon/
Azt értem hogy nem kell napfény, mert az UV alatt is megnõ egy növény, de föld nélkül hogy? Igaz, arra is emlékszem hogy második osztályos kisiskolás koromban babot csíráztattunk és nem földbe tettük, hanem ecettel locsoltunk meg egy vattát és abba tekertük a babot. Bár nem tudom hogy egy kifejlett növénynél ez hogy mûködne. Már ha egyáltalán ez a koncepció ami alaján 3 mázsányi zöldséget "állítottak elõ".
fater.lajos
01-10-2019, 09:38 AM
Hidropóniának hívják a módszert. Salátát sok felé termesztenekvízen úszó lyukacsos tálcára tett maggal. Azt hiszem ez a legrégebbi. Amit én is láttam, az Egyiptomban retek volt vízkultúrás üvegházban (nem fûtötték...). De van olyan is, hogy föld helyett égetett kerámiagolyókat használnak.
Krumplit termelhetsz betonon is. Szórd szét a szalmát arra a vetõkrumplit és ismét szalmát. Már csak locsolni kell. A youtub-on errõl sok videó van. Ha szalma nincs, akkor valami más fedõanyag is jó lehet...
cattaro
01-10-2019, 05:55 PM
Azt értem hogy nem kell napfény, mert az UV alatt is megnõ egy növény, de föld nélkül hogy? Igaz, arra is emlékszem hogy második osztályos kisiskolás koromban babot csíráztattunk és nem földbe tettük, hanem ecettel locsoltunk meg egy vattát és abba tekertük a babot. Bár nem tudom hogy egy kifejlett növénynél ez hogy mûködne. Már ha egyáltalán ez a koncepció ami alaján 3 mázsányi zöldséget "állítottak elõ".
A cikkbõl is kiderül, hogy tápoldatra van szüksége a növénynek, tehát tkp. "ugyanazokat" az anyagokat megkapja, mert meg kell kapnia, mint amiket a természetes/trágyázott talajból kivonna.
föld nélkül hogy?
Szia,
Sajnos manapsag egyre tobb olyan aru van a boltokban, amit igy termelnek, meg is erzodik az izukon, illetve az iz hianyan.
Bel
FarosCsirke
01-11-2020, 10:42 AM
Egyelõre én nem tudom mi lesz, mert a fû is alig nõ ki a ház körül. Ilyen fura, homokos talaj van.
http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=301
Tanulmányozd a magaságyásos technológiát, majd ötvözd a fentivel!
FarosCsirke
01-11-2020, 11:41 AM
Igen, a lehetõ legkevesebb hozzáadást igénylõ tárolással kísérleteznék. Pl. lehet hogy eltárolok 20 évre elegendõ cukrot, de mi lesz 20 év múlva? Ha nincs elég élelem, nem hiszem hogy bárki is cukorgyártással foglalkozna, tehát ha most nincs, akkor 20 év múlva se nagyon lesz, cserélni sem tudok majd. Viszont annyi idõ alatt már bõven rájöhetek hogyan oldom meg cukor nélkül. Aztán ha elfogy, konstatálom, hogy elfogyott és élem tovább az életem.
Só viszont talán jobban hiányozna, de abból elképzelhetõ hogy beindul valamiféle kereskedelem, elõállítása egyszerûbb, mint a cukoré, és bár Magyarországon nincs sóbánya, de a szomszédban azért akad.
Ti mennyi sót és cukrot tároltok? Hogy számoltok?
Nagyszülõk náluk 50-50 kg-ot spájzoltak be a háború után, de nagy részét ki kellett dobni miután elhunytak, nem tudtuk átvinni máshova tárolni.
A másik probléma az üveg. OK, hogy pl. elteszel a padlásra 3x annyi befõttes üveget, mint amennyire szükséged van, de azok is eltörnek egy idõ után. Kerámia edényeket meg szerintem ha tudnánk is készíteni, kevés embernek van a közelében megfelelõ alapanyag ill. fazekas felszerelés, égetõ kemence. A mostani keramikusok se biztos, hogy kisujjból kiráznák a megfelelõ elegyet és formát ahhoz a kancsóhoz, ami pl. ecetkészítésre alkalmas.
Szia!
Bár nem mostani hozzászólás, de elmondom, én hogyan csinálom.
Kétmillió befõttes üveg sorakozik nálam, de a gyorséttermekbõl rendszeresen kundészok mûanyag vödröket, 5-10 literes kiszerelésekben, savanyúságot elrakni azokban is érdemes ínséges idõkben! Továbbá léteznek azok a receptek, amik ún. beledobálós módszerrel az éppen akkor érõ zöldségeket savanyítják, azokat is ilyen vödrökben szoktam elrakni, kisebb dinnyéknek, patiszonnak, ilyesmiknek például ez a legmegfelelõbb. Nálam rendkívül bõ termés van mindig, ezeket a vödröket elcserebelélem. Magunknak természetesen üvegekben tartósítok, de volt alkalom, hogy olyan potom áron jutottam karfiolhoz, hogy ilyen vödrökben raktam el, és elfelejtettük, négy éves karfiolt ettünk kifogástalan állapotban!
Érdemes tehát hordókat és vödröket raktározni!
Éttermek, pizzériák naponta termelik ki, egy kis házi tojásért/zöldségért cserébe szívesen félretesznek jónéhányat, de a neten árulják is ezeket fillérekért a rátermettebb melósok, érdemes körülnézni ezügyben!
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2024 vBulletin Solutions, Inc. Minden jog fenntartva.