View Full Version : Éjjellátók
Unicornis
03-26-2013, 08:34 PM
Szerintem ez egy fontos dolog, de a hazai oldalakon nem foglalkoznak vele.
Az éjjellátóknak fontos szerepe lehet a prepper eszköztárában! Figyelembe kell venni. Hogy az összeomlás során áram sem lesz, így természetesen közvilágítás sem. Most sehol sincs teljesen sötét éjjel Magyarországon. Mivel a közvilágítás, és az egyéb fények szóródnak a légkörben, és így derítik a tájat. Viszont az összeomlás után akár több száz kilométeren belül
sem lesz emberi világítás. Ha felhõs lesz az ég akkor a csillagok fénye sem látszik. Olyan sötét lesz mint egy barlangban! A látótávolság nulla, az orrodig sem látsz.
Persze mondhatnánk, hogy ott van a zseblámpa, petróleumlámpa, stb.. Igen, a különbözõ lámpáknak meg lesz a maga normális szerepe mindenhol. De figyelembe kell venni, hogy az SHTF után veszélyes, sõt életveszélyes környezetben találjuk magunkat, a föld valaha élt legveszélyesebb csúcsragadozói az emberek között! Az ilyen környezetben az érzékeink kiélesednek. Bizonyított tény, hogy teljes sötétségben egy gyufa lángját 1km. távolságból meg lehet látni. Hát még egy zseblámpáét! Én ezért nem tartom jó ötletnek az összeomlás után a lámpázást, csak ha nagyon muszáj, mert odacsalja a ragadozókat (mármint a kétlábú ragadozókat) Ilyenkor egy éjjellátó nagyon jól jöhet. Feltûnés mentesen õrködni, területet biztosítani, vagy biztonságosabban eljutni A ból B be fejkosaras éjjellátó használatával.
A civil szakmám révén is van egy kis rálátásom ezekre ezért megosztanám a tapasztalataimat.
Gen. „0” generációs éjjellátó: A tipikus régi honvédségi harckocsizó sisakra szerelt darabok.
Ezek mûködéséhez infravörös reflektor kell. ( Az a bizonyos fekete üvegû reflektor a régi katonai teherautókon) Ezek nem erõsítik a fényt, csak infravörösben látnak. Muzeális darabok. Ilyet NE vegyél, öt forintot sem ér. Mert az infravörös reflektor fénye egy másik éjjellátóval nézve egy valóságos világítotorony!
Gen1 Ezek már igazi éjjellátók! Érzékenységük általában 0,05 lux és 0,01 lux közötti Ez olyan fél hold és negyed hold fényerõ a gyakorlatban. Ha ennél kevesebb a fény akkor infaravetõt kell használni (nem reflektort, csak néhány milliwattos ledes vagy lézert)
A kép a látómezõ szélén általában homályosabb, illetve torzít. Ez az elsõ generációs EOK (elektro optikai képerõsítõ) sajátossága sajnos. Az áruk újonnan 50-60 ezer körüli, de használtan már 20 ezertõl kapható.
Nekem ilyen van: http://www.newcon-optik.com/stargate_m.html
Ez egy különlegesség! Ugyanis nem kell hozzá elem! Igazi prepper cucc.
Elem csak akkor kell hozzá ha az infravetõt is használjuk.
A tápellátást a beépített piezó kristály szlogáltattja, amit a kar egyszeri lenyomásával, és nyomva tartásával lehet aktiválni. Egy lenyomás 1 perc megfigyelésre elég.
Nagyon érzékeny: 0,005 lux. Ami már megközelíti a második generációs éjjellátókét is.
Persze a képminõség azért messze nem ugyan az.
Teljesen fém házban van, mindenhol gumi tömítéssel! Örök élet +1 év.
Gen2. Itt van a minõségi ugrás! Ezekben már teljesen más az EOK nagyobb felbontás jobb képminõség, és nem utolsó sorban nagyon nagy érzékenység: általában 0,005 lux tól 0,0005 ig! És sokkal hosszabb EOK élettartam jellemzi ezeket.
Nálunk 2012 jan 1. után már szabadon vásárolhatóak lettek. ( Ezelõtt súlyos bûncselekménynek számított a tartásuk. Haditechnikai eszközzel visszaélés bûntette volt 2-8 év „böri” volt a jutalom akinél megtalálták) Most csak a kimondottan haditechnikai éjjellátók tiltottak. Pl.: Éjjellátós puskatávcsõ….
A Gen2+ és a Gen3 technikailag már nem tud annyival többet, csak ezt a technológiát finomítják tovább.
Áruk újonnan 550 ezer tõl indul sajnos.
Digitális éjjellátók. Gyakorlatilag ezek videokamerák. Speciális nagy érzékenységû chipel vannak ellátva de képrögzítési lehetõség nélkül. Érzékenységük 0,05-0,02 lux körüli
Nagyon jó a képminõségük, de kicsi a felbontás: általában 400*500 pixel
És kicsi a látómezõ. 100 méteren 5-7 méter. Az elõnyük nagyobb észlelési távolságban van.
Hõkamera: Na, ezaz igazi profi megfigyelõs cucc. Ezt használják a határõrök is.
Ez elõl nem lehet elrejtõzni. A testhõt elfedni nagyon nehéz..
http://leitz-hungaria.hu/termekek/1012/flir-scout-ps
Csak sajnos az áruk még nagyon magas.
Chehomero
03-26-2013, 08:59 PM
Az A-vitamin is segít, hogy lássunk a sötétben. http://ujramegujra.blog.hu/2010/11/10/a_vilag_tiz_leggyalazatosabb_es_legmeglepobb_katon ai_kiserlete bár nem tom mennyire hiteles eme forrás.
Don't Panic
03-26-2013, 09:00 PM
Legutolsó infóm az volt, hogy ezeket édes hazánkban nem lehet birtokolni. Akkor ez a törvényi szabályozás már nincs életben?
cereal killer
03-26-2013, 09:14 PM
Szia!
Ez a nightvision M roppant mód érdekes! Tudnál róla pár szóban nyilatkozni, hogy milyen tapasztalataid vannak vele? Nem túl sok találatot adott a google rá, pedig nagyon ötletes hogy nem elemmel mûködik. Viszont ami nem világos, hogy fejkosaras avagy csak kézben szorongatós?
Don't Panic
03-26-2013, 09:48 PM
Találtam egy linket (http://beo-pa.hu/hu/hirek/ejjellato_ll_gen_uj_jogi_szabalyozas) a törvénymódosításra. Tavaly jött ki.
Tehát, akinek az éjjellátók eddig nem voltak a látókörében azoknak jó hír, hogy most már polgári célú éjjellátót valóban lehet engedély nélkül vásárolni és birtokolni.
Katonai célúakat még mindig illegális, szóval jól nézzük meg a vásárolni kívánt modelt, mielõtt bajba kerülnénk!
Unicornis
03-26-2013, 10:15 PM
Ez a kütyü nem fejkosaras, kézben kell fogni. Nagyon kézreálló darab, akkora mint egy pici kézi kamera.
Nagyon érzékeny, de a látómezõ széle felé már torzít. A látómezõ 20fok. A jó képminõségû rész ebbõl kb.12-15 fok.
Úgy tudom hogy van a cégnek Német viszonteladója. Én itt vettem Magyarországon használtan.
Az tetszik benne még, hogy brutál masszív, tömített Alu háza van. Másrészt az éjjellátókban sokszor a nagyfeszültségû rész romlik el, nem is az EOK. Na ebben ilyen nincs! Mert a piezó kristály csinálja közvetlenül a nagyfeszt (mint a gázgyújtókban)
Az meg nem romlik el egyhamar. Úgyhogy egy jelentõs hibaforrást ki iktattak belõle. :)
cereal killer
03-27-2013, 08:46 AM
Köszi, jó hogy van valaki aki elsõ kézbõl szármozó infókkal szolgál és nem kereskedõ :) Mivel tényleg kuka vagyok a témához ezért valószínûleg nagyon triviális kérdéseket teszeke most fel.
Mi van akkor ha, éjjel a sötétben valami erõs fényforrás felé fordítja az ember az optikát (mondjuk gépkocsi reflektor, elemlámpa, jelzõrakéta stb) Akkor károsodik a képalkotórész? Ha az infravetõ be van kapcsolva annak van a sötétben látható jele? Mennyit bír egy elemmel az infravetõ?
zukajev
03-27-2013, 10:28 AM
Ma már elég jókat lehet kapni elfogatható áron, pl a pulsar-t a yukon tól.
Vetõvel kuka sötétben 3-4 száz méterig el látsz, jó azt ilyen távon nehéz megmondani, hogy mi az a valami de látod az alakot.
Ha fényforrásba nézel az vakító élmény, meg ha vetõvel, közeli tárgyat nézel az is.
Unicornis
03-27-2013, 10:57 PM
Ha bekapcsolt állapotban erõs fény éri, akkor esetleg károsodhat az EOK!
A pár száz méterre lévõ közvilágítási lápák fénye már nem károsítja, csak zavaró a képben.
A túl sok fény ellen a második és harmadik generációs készülékek jobban védettek.
Az elsõ generációs készülékekhez gyártott infravetõk 800-850nm. között dolgoznak, mert az EOK itt a legérzékenyebb.
Ennek a fénye egy kicsit még látszik, de nem feltûnõ, de 40 méternél messzebbrõl nézve már nem észrevehetõ.
A második generációs készülékek érzékenyebbek a távolabbi infravörösre 900-1100nm. Az ilyen hullámhosszú fényt kibocsátó infravetõ fénye már egyáltalán nem látszik szabad szemmel.
Traveller
06-10-2013, 03:18 PM
Ismer valaki olcsóbb infravörös lézer fényvetõt a Nite Hunter IR 300 (http://www.thehuntinglife.com/forums/topic/251888-ir-300-for-sale/) helyett?
Ez tetszik, elég jól mûködik patkányirtásra egy olcsó camcorderrel összekötve a távcsövet, de hátha van olcsóbb alternatíva.
Daniui
06-10-2013, 03:33 PM
infravörös lézer fényvetõ
Nekem ez új dolog... elmagyaráznád hogy mi is ez pontosan meg milyen paraméterekkel rendelkezik egy ilyen és a felhasználási lehetõségeit?
Fogalmam van róla csak a proffesszionális felhasználást nem ismerem.
Traveller
06-10-2013, 03:56 PM
:-) Éjszakai patkányvadászat mondjuk légpuskával, mert elszaporodtak.
Ha van egy jó légpuskád megfelelõ távcsõvel, ez az infrared fényvetõ elég messzirõl bevilágítja a célterületet a távcsõre szerelt olcsó digitális kamerának. Így teljes sötétségben drága éjjellátó nélkül is kedvedre tudsz célba lõni a patkányokra.
Ez az IR fényvetõ 300 mW teljesítményû, 100 méterre is bevilágítja a célpontot.
Daniui
06-10-2013, 07:58 PM
Az komoly kösz az infót.
Traveller
06-10-2013, 08:27 PM
Az igazán komoly cuccok a jövõ héten jönnek, ahogy kaptam az infót, 500+ méterre bevilágító infralézer és .50 kalibert bíró infravörös kamera távcsõre. Ezt mind legálisan veheti meg még bárki, s ezek nem döglenek olyan gyorsan, mint az éjjellátók.
mossberg-operator
06-10-2013, 10:42 PM
Bocs, hogy igy beledumalok, de ha nappali cuccot szeretnek venni, s csak egy szemre, akkor mit is vegyek? Celt nezni/vizsgalni illetve terepen hasznalnam. Sajna nem ertek hozza semmit. Milyen nagyitasut? Strapabironak kell lennie. Koszi.
hwahun
11-21-2013, 05:49 PM
http://www.amazon.com/STARGATE-2x35-Night-Vision-Monocular/dp/B00006I5IS
Amatorpe
11-21-2013, 09:22 PM
Biztos jók ezek a kütyük meg minden, de amilyen összegekbe kerülnek, hát én tuti elõbb vennék autót meg 500liter benzint...
Vagy 2 évi élelmet meg vizet meg minden egyebet.
Persze ha milliomos lennék... :D
Vasember
11-21-2013, 09:37 PM
Ezek ráadásul nem sok sz.rt érnek. Elég gyenge a képük. Ami használható az meg nagyon dràga és nem igazán kerülhet civil kézbe.
Ennyi pénzért gondolom hogy nem tudhat túl sokat az a műszer. Persze szerintem eBay-ről, Amazonról én nem vennék ilyesmit. :)
Hyster
02-15-2014, 11:41 AM
http://www.carinex.hu/pnp.php
hozzáértõknek errõl mi a véleménye?
Unicornis
02-16-2014, 07:46 PM
Ahogy megnéztem a weblapot, szerintem profi a cucc! Ha van rá lehetõséged vegyél egyet.
De a hõkamerák is jók.
Nealden
08-28-2014, 12:28 PM
Akkor fordítsuk meg a kérdést (remélem nem baj, hogy itt kérdezem). Lehet olyan pillanat, amikor pont ilyen kell "menekülni". Kinek milyen ötlet, eszköz, ruha stb. jut eszébe ezzel kapcsolatban? Najó azt már a Predator 1-bõl megtudtuk, hogy Svarci bekeni magát vastagon sárral, aztán hiába kattog a ragadozó cimboránk a földönkívüli high-tech busómaszkjában, mert bizony nem látá vala az izomkötegek hõképét :).
fater.lajos
08-28-2014, 06:22 PM
Van az indexen egy fórumrész (Fórum » Technika és használata » Fegyveres » Technikák, kiegészítõk » Éjjellátó) ahol ezt igen jól kitárgyalták, kipróbálták. Ott találsz infokat.
Nem mindegy a típus, a kép erõsítõ, ne használj optikai fehérítõszeres mosószert, mindig maradj fedezék mögött, stb...
Lekvár
01-07-2015, 08:19 PM
Hadd kérdezzek:
Mi a nyavalyára jók, a sok helyen reklámozott éjjellátó szemüvegek?
A szemüveg zöld plexi, kétoldalt meg valami megvilágító LED-ek vannak!
Köszönöm!
Vasember
01-07-2015, 08:23 PM
Semmire.
Pityubá
01-07-2015, 09:31 PM
Hadd kérdezzek:
Mi a nyavalyára jók, a sok helyen reklámozott éjjellátó szemüvegek?
A szemüveg zöld plexi, kétoldalt meg valami megvilágító LED-ek vannak!
Köszönöm!
Háát én 1 kicsit átalakítanám. A zöld plexit víztisztára, a LED-eket 5 Wattosra cserélném.
Így már sokkal jobb éjjellátó készülék válik belõle. :D
GAZDA
02-25-2015, 09:21 PM
Ilyen készüléket használt már valaki:
http://www.dedal.hu/dedal-370-dk3
raktaros
03-27-2015, 01:41 PM
Lassan nem kell éjjellátó sem :)
Pár csepp izé, és látunk a sötétben (http://index.hu/tudomany/egeszseg/2015/03/27/par_csepp_ize_es_latunk_a_sotetben/)
Lekvár
03-27-2015, 08:07 PM
Ilyen készüléket használt már valaki:
http://www.dedal.hu/dedal-370-dk3
Jól látom az árát??? 4 315 € !!!
Ennyiért embert kapok, aki lát nekem a sötétben, és elmondja mi hol van... :haha:
Zacskóbicska
03-28-2015, 10:20 AM
Jól látom az árát??? 4 315 € !!!
Ennyiért embert kapok, aki lát nekem a sötétben, és elmondja mi hol van... :haha:
Vagy fogsz egy denevért, rákötöd egy botra oszt azzal rohansz. Valahányszor jön szembe egy fal, vagy fa, a denevér mindig visítani fog.
törölt tag -gl
04-30-2015, 03:01 AM
Hõkamera, éjjellátó.
Ezek elég drága cuccok, be lehet õket szerezni olcsón?
Gondolkodtam, hogy talán egy sima infrás webkamera is megtesz, összeszerelve egy távcsõvel, amire ráteszel egy infra-led-es fényvetõt, meg hozzácsapsz egy akksit. Talán.
A hõkamera már sajna bonyolultabb.
törölt tag -gl
04-30-2015, 03:04 AM
Ezek a kínai éjjellátók érnek valamit?
http://www.aliexpress.com/item/Infrared-digital-Night-vision-monocular-scope-5x40-for-200Meter-zoom-5X-IR-5MP-digital-camera-video/2042220060.html
Nincs erre Magyarországon korlátozás? Úgy hallottam hogy van hogy milyen fajta engedélyezett és melyik tiltott.
törölt tag -gl
04-30-2015, 04:04 AM
Elvileg a haditechnikai célú tiltott, a gen1-2 egyszerû távcsövek (talán) polgári célra használhatóak, talán. De vajon ki nézné? Fõleg összeomlás után.
GAZDA
04-30-2015, 07:15 PM
Céltávcsõként nem lehet használni éjjellátót de keresõtávcsõként lehet.
yeahno
04-30-2015, 11:19 PM
Hõkamera, éjjellátó.
Ezek elég drága cuccok, be lehet õket szerezni olcsón?
Gondolkodtam, hogy talán egy sima infrás webkamera is megtesz, összeszerelve egy távcsõvel, amire ráteszel egy infra-led-es fényvetõt, meg hozzácsapsz egy akksit. Talán.
A hõkamera már sajna bonyolultabb.
A kamera így már lát a sötétben de neked is kéne látni amit a webcam mutat. Régi VHS kamerák viewfinder részét használják ehhez DIY projectekben.
Ha találsz valamit majd jelezhetnéd itt, engem is érdekelne egy olcsó egyszerûen összetákolható eszköz vagy egy bevállt kínai cucc.
yeahno
05-14-2015, 10:00 PM
Egyszerûbb lenne egy digitális fényképezõgép viewfinderét használni, eleve össze van kötve a kamerával, csak az IR szûrõt kell kimûteni a gépbõl. Meg kell egy no-glow IR reflektor zseblámpának.Kis szerencsével a gép nagy része elhagyható és talán ráfér a lényeg egy szemüvegre vagy baseball sapkára.
Vagy egy telefon kijelzõjére erõsitett viewfinder lencséje.
yeahno
05-14-2015, 10:21 PM
http://www.instructables.com/id/DIY-Infrared-Night-Vision-Device/?ALLSTEPS
WestBam
05-15-2015, 06:54 AM
Ha nem magasak az igények akkor házilag gyorsan meg lehet oldani az éjjellátót: KATT (http://danyk.cz/nocvid_en.html)
Stalker
05-15-2015, 02:11 PM
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5118.html
darxide21
11-24-2015, 06:04 AM
Üdv,
hozzájutottam egy PNV-57-es éjjellátóhoz és azt szeretném megtudni, hogy mi az a hullámhossz, amit érzékel? LED-ekkel szeretném megoldani az infravetõt hozzá és ehez kellene a segítség.
Köszönöm.
yeahno
11-24-2015, 06:30 PM
Mennyi volt, ha szabad tudni?
Én úgy tudom a LEDek csak pár méterig jók, nagyobb távot IR lézerrel meg lencsével v prizmával szokták áthatolni.
darxide21
11-27-2015, 12:34 PM
Ajándékba kaptam, de láttam neten 12000ft-ért is. A pár méter nekem már megfelelõ. Utánanéztem és 805-850nm ig írják a hullámhosszokat, hátha valakinek segít. Az enyém innen van azt hiszem: http://felszereles-es-kiegeszitok.armybazar.eu/hu/katonai-orosz-ejjellato-pnv-57-dobozaban-id18671/
mzperiksz
11-27-2015, 12:51 PM
Azért csak óvatosan a használatával, a magas feszültség lágy szövet nem jó párosítás.
Unicornis
11-27-2015, 09:18 PM
Az PNV-57 0. generációs éjjellátó!
Nem erõsíti a fényt, hanem csak infrában lát. Ez aktív infrás éjjellátó.
Sok fény kell hozzá hogy mûködjön. A régi katonai teherautók elején lévõ infravörös(fekete üvegû) fényszórót használták hozzá.
Az a gond, hogy sok energia kell hozzá. És ha másvalaki is éjjellátót használ, akkor ennek a fénye valóságos világítótorony a számára! Elárulja a helyzetedet, és célponttá tesz! Nem véletlenül nem használják már sok évtizede egyik ország hadseregében sem. Nem akarlak elkeseríteni, de ez most már csak egy technika történeti régiség.
Inkább vegyél egy rendeset, és ezt ne használjad SHTF esetén, a saját érdekedben!
darxide21
11-30-2015, 06:21 AM
Üdv! Tisztában vagyok azzal, hogy múzeumi darab a pnv-57, de nem nukleáris holokauszt utáni pusztában barangoláshoz van szükségem (illetve egyáltalán nincs szükségem éjjellátóra, de ha már van...) rá.
Mint írtam ingyé' vót, ebbõl szeretném a legtöbbet kihozni, amit lehet. Sem pénzem, sem kedvem 100+K-ért vásárolni egyet (meg az asszony sem engedné :)), úgysem használnám, csak porosodna a polc tetején.
Ez meg pont jó arra, hogy elbohóckodjak vele. :)
Mindenesetre köszönöm a hozzászólást.
Stalker
12-03-2015, 12:01 PM
Egyetértek Unicornis hozzászólásával, +annyi kiegészítés, hogy az általa írtak a "sima" PNV-57-re vonatkoznak. A PNV-57E viszont egy korrekt, 1+ generációs éjjellátó. Egy nem leharcolt példány felveszi a versenyt bármelyik modern 1+ generációs éjjellátóval. Külsõleg abban tér el a sima PNV-57-tõl, hogy nagyobb átmérõjûek az optikája lencséi és nem szürke, hanem barnás-aranyszínû. Szerintem két komoly hiányossága van mindkettõnek: 1. úgy tervezték õket, hogy a harcjármû tápellátásához csatlakoztatva mûködnek (bár beszerezhetõ hozzájuk barkácsolt szivargyújtó adapter és pl. egy derékszíjra függesztett akkumulátorral is mûködésre lehet bírni õket), 2. élettani szempontból kockázatos, hogy a nagyfeszültségû tápegység doboza a harckocsizó fejvédõ hátsó részére van szíjazva, azaz az agytörzs közvetlen közelébe. Úgy hallottam, hogy ez volt az egyik oka, hogy kivonták õket, de lehet, hogy ez csak UL.
mmilan21
12-04-2015, 09:17 AM
2. élettani szempontból kockázatos, hogy a nagyfeszültségû tápegység doboza a harckocsizó fejvédõ hátsó részére van szíjazva, azaz az agytörzs közvetlen közelébe. Úgy hallottam, hogy ez volt az egyik oka, hogy kivonták õket, de lehet, hogy ez csak UL.
Szerintem ez nem UL. A mobiltelefon is hasonlóan káros, csak az apránként gyengíti az immunrendszert.
fater.lajos
12-04-2015, 11:19 AM
Viszont, ha lõnek rám, nem nagyon izgat hogy mi gyengít lassan...
darxide21
12-06-2015, 05:55 PM
2. élettani szempontból kockázatos, hogy a nagyfeszültségû tápegység doboza a harckocsizó fejvédõ hátsó részére van szíjazva, azaz az agytörzs közvetlen közelébe. Úgy hallottam, hogy ez volt az egyik oka, hogy kivonták õket, de lehet, hogy ez csak UL.
Gondoltam rá, hogy valahova deréktájra kellene szerelni a nagyfesz trafót, de ezzel kapcsolatban hobbielektronikán is csak találgatások vannak, hogy milyen kábel lenne a megfelelõ.
darxide21
12-09-2015, 05:07 PM
Üdv,
ma megjöttek kínából a LED-ek, 850nm-esek és kiválóan mûködik vele a szerkezet. 25-30m-re egész jól ellátni vele. Ami viszont zavaró, hogy a már korábban említett nagyítás mellett a kép némileg torzít is (ez lehet az általam bírtokolt szerkezet hibája is). Szét fogom szedni az optikát és átnézem, hátha van vele valami probléma. Szerencsére mikroszkópokkal és azok optikájával foglalkozom, úgyhogy valószínûleg ez sem fog problémát okozni.
Unicornis
12-10-2015, 12:14 AM
Felesleges szétszedned, ezek ilyenek. Torzítanak a kép széle felé.
darxide21
12-10-2015, 06:24 AM
Köszi, akkor elfogadom ilyennek és örülök, hogy mûködik.
shadow177
09-11-2017, 12:14 PM
Szerintetek ez hogy mûködik?
Poén a gyereknek sötétben bohóckodni vele? Lát vele valamit?
http://www.ebay.com/itm/ADJUSTABLE-ELASTIC-MILITARY-NIGHT-VISION-GOGGLES-GLASSES-SECURITY-EYESHIELD-YG-/282559638570?hash=item41c9ddec2a:g:NZMAAOSw4SlV7tG W
fater.lajos
09-11-2017, 12:41 PM
Infravörös led fényforrás szélen, meg egy infrára szûrõ "napszemüveg".
Ha a gyerek kommanóst játszik, akkor jó!
shadow177
09-11-2017, 12:45 PM
És akkor elvileg tényleg lát vele 7-8m-t tök sötétben?
Mert akkor egy jó ajándék.
Ideje volt már, de úgy tûnik hogy itt van. Éjjellátó - SZÍNEKKEL!
Eddig csak fekete-fehér volt, meg fekete-zöld, de most végre itt az új technológia.
Cikk, képekkel:
http://www.thedrive.com/the-war-zone/25803/this-is-what-color-night-vision-looks-like-and-it-stands-to-be-a-game-changer
https://www.youtube.com/watch?v=pPaaz-dTNzg
Nem akarom tudni az árát...
Elég pöpec.
Dream_walker
01-08-2019, 08:18 PM
[B]Ideje volt már, de úgy tûnik hogy itt van. Éjjellátó - SZÍNEKKEL!
Eddig csak fekete-fehér volt, meg fekete-zöld, de most végre itt az új technológia.
Cikk, képekkel:
Itt van megnyitva a másik lapon a böngészõmben a videó, most akartam belinkelni ide :D