View Full Version : Emp/emi
Ardaxas
06-12-2016, 11:22 AM
Hogy mit is jelent? Elektromágneses impulzus, mostanában sokat lehet hallani a médiában a nap kitörésekrõl illetve az EMP bombákról. Mirõl is szólnak? Az elektromos hálózat tönkretételérõl azaz magyarul vissza küldene mindkettõ minket a középkorba...
A sugárzás hatással lenne az elektromos hálózatra, a rádió kommunikációra, a mûhold rendszerre, internet, GPS, számítógépek, stb.-re. Pillanatok alatt elfüstölne a 20-21. Század technikai vívmányai.
Már csak az a kérdés hogy mi mindenre lenne hatással egy Prepper felszerelésében? Ötletek?
Ádám Csaba
06-12-2016, 12:17 PM
A felszerelés függ attól, hogy mire rendezkedik be az ember. Én a helybenmaradást választanám amíg csak leher. Pont most vagyok egy kétdugattyús kút beszerzésében. Azzal a víz kérdés megoldott elektromos áram nélkül is. Földmûvelésnél csak a szántáshoz használtunk traktort, azóta mindent mechanikusan oldunk meg. Állattartáshoz meg semmi áramot sem használunk. Vásároltam két kéményt, a nyáron fel is építjük õket és beállítok egy kályhát vészhelyzetre, mert áram nélkül nem mûködik a keringetõ. Önvédelmi eszközeim nem elektromosak.
suuperbus
06-12-2016, 12:41 PM
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem!
A digitálisan rögzített képek, videók nálam többféle adatrögzítõben vannak lementve (háttértároló, pc, laptop stb.).
Egy ilyen - valljuk be csekély eséllyel bekövetkezõ -, de mégis lehetséges természeti jelenség után ezek nem törlõdnek?
Úgy tudom emiatt az adathordozókat Faraday kalitkában (zárt fémszekrényben - dobozban kell elhelyezni.
Ez igaz?
mmilan21
06-12-2016, 12:49 PM
A negyvenes évek elektronikus berendezései nagyrészt kibírnak egy EMP hullámot.
Az atomtesztek idején a katonák rádiói és a a tesztet felvevõ kamera is túlélte a robbantást, pedig csak pár km-re volt a robbanástól.
Igaz hogy ezek nem egy EMP fegyver tesztjei voltak, ezért nem volt maximalizálva a bomba EMP ereje.
Továbbá ezek talaj menti kísérletek voltak. Egy 40 km felett felrobbantott EMP-re optimalizált bomba sokkal nagyobb energiát tud felszabadítani.
Ráadásul ilyen esetben a távolság növekedésével kevésbé veszt az erejébõl az energiahullám.
Például a régi elektroncsöves rádiók/TV-k túlélnék az EMP hatásait.
Alapvetõen azért ellenállóak ezek az eszközök, mert vastagok az alkatrészek áramkörei.
Nem nanométerben, hanem kb. tized milliméterben mérhetõ a az ilyen eszközöknek félvezetõjének/vezetõjének/(szigetelõjének) a legszûkebb keresztmetszete.
A sérülékeny, modern mikroáramköröket (tranzisztort) tartalmazó eszközöknek egy esélyük van: egy Faraday kalitka.
Például egy vashordót résmentesen lezárva egy teljes értékû Faraday kalitka készíthetõ.
A szünetmentes tápegység nem véd az EMP ellen. Az EMP 3-4 szeres sebességgel terjed a villámhoz képest, ezért az elektronika nem tudja elhárítani azt.
mmilan21
06-12-2016, 12:52 PM
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem!
A digitálisan rögzített képek, videók nálam többféle adatrögzítõben vannak lementve (háttértároló, pc, laptop stb.).
Egy ilyen - valljuk be csekély eséllyel bekövetkezõ -, de mégis lehetséges természeti jelenség után ezek nem törlõdnek?
Úgy tudom emiatt az adathordozókat Faraday kalitkában (zárt fémszekrényben - dobozban kell elhelyezni.
Ez igaz?
Ha egy EMP-tõl akarod megvédeni az adatokat, akkor igaz. Faraday kalitka kell hozzá.
mmilan21
06-12-2016, 01:22 PM
Hogy mit is jelent? Elektromágneses impulzus, mostanában sokat lehet hallani a médiában a nap kitörésekrõl illetve az EMP bombákról. Mirõl is szólnak? Az elektromos hálózat tönkretételérõl azaz magyarul vissza küldene mindkettõ minket a középkorba...
A sugárzás hatással lenne az elektromos hálózatra, a rádió kommunikációra, a mûhold rendszerre, internet, GPS, számítógépek, stb.-re. Pillanatok alatt elfüstölne a 20-21. Század technikai vívmányai.
Már csak az a kérdés hogy mi mindenre lenne hatással egy Prepper felszerelésében? Ötletek?
Az összes digitális, tehát tranzisztort tartalmazó áramkör károsodna, ha nincs megfelelõen levédve az elõbbiekben említett Faraday kalitkával.
Egy egyszerû izzószálas zseblámpa szerintem túlélheti.
Az alkáli elemek és az ólomsavas akkumulátorok biztosan túlélnék, mert elnyelik az energiát.
Ami még valószínûleg mûködni fog: Simson, Babetta, régi Lada, Trabant, régebbi Ikarus buszok (260, 263 és a többi), berántós benzines kerti gépek többsége, MTZ, TZ4K, Rába Csepel és MIA motoros gépek, veterán kocsik többsége (30+ évesek), Zil, Tárta, Kamaz, Uaz, az 1-es 2-es Wv Golf kocsik. Minden jármû amiben karburátor vagy dugattyús adagoló + porlasztó van.
Talán a napelemek is túlélhetik egymagukban védelem nélkül, mert nincs bennük tranzisztor.
Tehát a rádiók, a mai generátorok, aggregátorok, az összes mobil eszköz(okostelefon, tablet, laptop, egyéb kütyük) mind használhatatlanná válhat.
Minden amiben mikroelektronika van.
Nyilván nem mindegy hogy hol van az adott eszköz. A mi 100 éves, boltíves, föld alatti pincénkbe nem jut be egy rádióadás sem. Egyszerûen kb. 80-90%-kal csökkenti a bejövõ jel erõsségét a sok föld és tégla.
Ide fogom majd lerakni a Faraday hordómat.
A videokazettákat és hangszalagokat is védeni kell, mert a mágneses hullám azokat is lenullázza(lemágnesezi).
Az alufólia is szóba jöhet mint Faraday kalitka.
Hozzáteszem, hogy nem tartom szakértõnek magam, csak ismerem a régi gépeket, olvastam szakértõk véleményét és még érdekel is a téma.
Ardaxas
06-12-2016, 02:21 PM
Azaz csomagoljam be alu fóliába a számomra fontos eszközöket? :D
Ádám Csaba
06-12-2016, 03:09 PM
Azaz csomagoljam be alu fóliába a számomra fontos eszközöket? :D
plusz rakj egy alufólia tölcsért a fejedre... :haha:
st.jimmy
06-12-2016, 07:05 PM
Ez a topic is mehet a megfelelõ helyre, valahol taglaltuk korábban ha jól emlékszem
Ardaxas
06-13-2016, 03:10 AM
Köszi biztató :D csak nem akarom hogy a számomra fontos cuccaim tönkre menjenek... :/ nem találtam ezt a topicot, abban az esetben ha volt errõl már szó akkor bocsánat :/
Ardaxas
06-13-2016, 05:38 PM
Az alu fóliás ötlet bevált :D 3 rétegbe betekertem és tökéletesen zár :D nem lehet felhívni, nem jön át rajta a bluetooth meg a wifi se azaz sikerült leárnyékolni...
Sziasztok,
Valaki hozzaerto utanagondolhatna, hogy ami tonkretesz egy taviro vonalat, az nem teszi tonkre az alufoliat?
Ha igen, akkor nagy EMP-re nem jo.
ui. valaki szedett mar szet mikrohullamu suto ajtajat? Azon milyen vastag a szigeteles?
Bel
mmilan21
06-13-2016, 07:53 PM
Sziasztok,
Valaki hozzaerto utanagondolhatna, hogy ami tonkretesz egy taviro vonalat, az nem teszi tonkre az alufoliat?
Ha igen, akkor nagy EMP-re nem jo.
ui. valaki szedett mar szet mikrohullamu suto ajtajat? Azon milyen vastag a szigeteles?
Bel
Nyilván egy bizonyos szintig véd csak az alufóliába tekerés. A rádióhullámokat felfogja. Az EMP ereje ennek több 1000 szerese lehet(a pusztító ereje alapján).
Egy 0,5 mm falvastagságú, minden oldalt vasból készült lezárt hordó a mikrót lepipálja EMP védelemben, annyi biztos.
Plusz ha mindezt elásom földbe vagy a pincébe rakom, akkor biztosabb védelmet nyújt.
Unicornis
06-14-2016, 10:55 PM
De el kell szigetelni az eszközt, nem lehet fémes kapcsolat (kontaktus) közte és a fém doboz között.
Mert különben nem lesz jó!
mmilan21
06-15-2016, 12:55 PM
De el kell szigetelni az eszközt, nem lehet fémes kapcsolat (kontaktus) közte és a fém doboz között.
Mert különben nem lesz jó!
Pontosan.
suuperbus
06-19-2016, 10:49 PM
Én végül fémdobozra szavazok. nem tudom elég vastag-e de az lesz. esetleg ha valakinek van trezorja, az arra is jónak tûnik. vastag fémdoboz. Jó lenne beszerezni ebbõl is.
sukran4fish
11-17-2016, 01:54 PM
A faraday kalitka egy jó megoldás, de a mai napig viták folynak a pontos fizika-elméleti tisztázásról, így nem lehetsz 100% biztos semmiben. Ezek a fejlemények mint általában, nem jelentik hogy ne létezne faraday effektus, viszont arra a kérdésre hogy milyen típusú árnyékolás (hiszen egyfajta árnyékolásról beszélünk) mennyire hatásos, komoly hatással vannak.
Source:
https://sinews.siam.org/DetailsPage/TabId/900/ArtMID/2243/ArticleID/757/Surprises-of-the-Faraday-Cage.aspx
https://news.ycombinator.com/item?id=12202829
Én épp a napokban gondolkodtam rajta, hogy valahogyan tesztelni kellene EMP szituációkat régi diszkekkel és olcsó elektronikai eszközökkel, de egy laborkörnyezet létrehozása nem triviális feladat, pedig ezek a témák borzasztó fontosak. Ajánlom olvasásra annak aki nem megfelelõen felkészült angolból hogy EW101 anyagokat toljon a következõ disszertációt: http://uni-nke.hu/downloads/konyvtar/digitgy/phd/2003/vanya_laszlo.pdf
palizerhuszár
11-30-2016, 07:11 PM
Tehát akkor elég ha egy zárt fém dobozba teszek szigetelõ anyagot és abba rakom a gépeket? No, de itt is az a nagy kérdés, mikor kell elraknom mindent? Hogyan lehet használat mellett megoldani a folyamatos védelmet szerintetek?
WestBam
11-30-2016, 09:26 PM
Benne van a helye. Ha nem használod visszateszed, mikor használod kiveszed. Mondjuk itt nem napi használatban lévõ pl. telefonról beszélek, de egy legolcsóbb akármilyen független telefon elfér benne tartalékba, szigorúan feltöltött akkuval. Bár ha emp van akkor gsm az nincs :haha:
st.jimmy
12-02-2016, 02:34 PM
tartalék rendszereket lehet érdemes benne tárolni, volt szó valahol e-bookról pl.
Folyamatos üzemet úgy tudom elképzelni, hogy akkora a kalitka, amiben elférsz, és tudsz dolgozni, és aggregátról (ami szintén bent van)
vagy cserélgetett aksiról mûködik
de ez elég durván hangzik :D
palizerhuszár
12-03-2016, 05:59 PM
köszi
Sziasztok
Felmerült bennem egy kérdés EMP vonalon.
Az ok, hogy lehet védekezni ellene Faraday kalitkával,ugyanúgy mint a villám ellen is,
de! Mi a helyzet a repülõkkel? Ott mûködik a villámok ellen a dolog (sok ilyen van évente),
viszont úgy tudom hogy az emp ellen nem véd.
Akkor most mûködik a kalitka vagy sem?
Esetleg azért nem, mert a repülõgépek vékony alumínium lemezzel vannak borítva?
Tud errõl valaki valamit?
mmilan21
01-04-2018, 12:40 PM
Sziasztok
Az ok, hogy lehet védekezni ellene Faraday kalitkával,ugyanúgy mint a villám ellen is,
de! Mi a helyzet a repülõkkel? Ott mûködik a villámok ellen a dolog (sok ilyen van évente),
(Egyébként ebbe még eddig nem gondoltam bele konkrétan, de megpróbálom levezetni.)
Ahogy én tudom már egy 0,5 mm-es alumínium lemezbõl készült Faraday kalitkával is meg lehet védeni az elektromos eszközöket egy EMP hullámtól.
A villám és az EMP hullám különbözik egymástól.
Az újabb repülõgépek egyre több része van szénszálas anyagból(szárnyak, orrkúp, egyes léterelõ lapok és miegymás) ami a villámot nem engedi át tudtommal, viszont az eletromágneses hullámot(EMP/EMI) nem tudja megfogni, mivel nem fémbõl van.
Viszont.
Alapvetõen minden repülõgép esetében az utastérben és a pilótafülkében lévõ ablakok azok, amelyek biztosan átengedik az EMP-t(mivel a rádióhullámokat is átengedi az üveg).
A villám energiája viszont szétoszlik a gép törzsén és mivel nem szokott a feszültségéhez képest nagy áramerõssége lenni(ezért tudtak egyes emberek túlélni egy közvetlen villámcsapást mintha csak egy túlméretezett Taser pisztollyal(elektromos sokkoló pisztoly) lõtték volna csak meg õket, de emellett leégett a hajuk, égési sérüléseik lettek és hasonlók).
A repülõgép törzse jobban bírja a villámcsapást mint egy ember teste és jobban is el tudja oszlatni azt, a jóval nagyobb felülete és tömege miatt. A villám pedig a fém részekbe szokott belecsapni szinte mindig, nem a szénszálas kompozit anyagba(abba vág bele ami legjobban vezeti az áramot és közelebb van, persze vannak egyedi estek amikor ez nem feltétlenül érvényes).
Az EMP hullám azért is tud kárt tenni a gépekben, mert különféle hullámhosszokon terjed egy idõben maga a lökéshullám. Ahogy én tudom szinte az összes rádiófrekvencián át tud terjedni, habár ez függ az EMP kiváltó eseménytõl/eszköztõl is, hogy melyik frekvencián milyen intenzitással adja le az energiáját.
A pilótafülke ablakai egy utasszállító esetén kb. 0,7-1 méter átmérõjûek szoktak lenni a legkisebb részükön általában(van ennél nagyobb és kisebb is).
Tehát ebben az esetben a 0,7 méter alatti frekvenciákon(a rádiósok tudják melyik rádiónak a hullámhossza ez) be tud jutni a fülkébe az EMP lökéshullám, ami a fedélzeti számítógépet rögtön gallyra vágja. Aztán nincs mi vezérelje a kormányzó rendszer hidraulikáját, a hajtómûveket, a létfenntartó rendszereket ezért irányíthatatlanná válik a gép. A vésztartalékként jelen lévõ elektromos áramot termelõ kis légcsavar sem tud ezen javítani, mert a szétégett számítógépes rendszer nem tudja többé ellátni a feladatát.
A régebbi típusú gépeknél (már amelyiknél, inkább a 80-as évek(és korábbi) utasszállító gépeire jellemzõ ez, amibõl már nem sok repked a levegõben) még megmarad ilyenkor is a kézi irányítás és a kézi futómû leengedés lehetõsége, viszont azonnal vitorlázó géppé változik a repülõ, amint megsült az elektronika benne és leállnak a hajtómûvek. A kisebb gépek nem ennyire bonyolultak, pontosabban csak késõbb vezetik/vezették be ezeknél a kötelezõ számítógépes automatizálásokat és gépiesítéseket.
Ha új típusú a gép, akkor a pilóta gyakorlatilag semmit sem tud tenni a géppel, mert az irányíthatatlanná válik, leállnak a számítógép vezérelt hajtómûvei, ezt követõen rövidesen aerodinamikailag átesik és szabadesésben zuhanni kezd.
Persze lehet hogy tévedek, nem vagyok szakmabeli, csak érdekel ez a téma is. A repülõgépek különösen és az EMP is valamilyen szinten.
varég
01-04-2018, 01:58 PM
Sziasztok
Egy észrevétel:
A Faraday ketrec földelve van, míg a repülõgép nincs...
Sziasztok,
Ami biztos: ahol mukodik a mobiltelefon, az nem Faraday kalitka, es repulon mukodik.
Bel
Sziasztok!
mmilan21 köszönöm a kimerítõ választ!
Van még min agyalnom :)
Olyan szituban gondolkodok, amikor nukleáris bomba robban a magas légkörben.
(Többek közt Papica is ellõtte ezt az alternatívát)
Felmerült még egy kérdés:
Ilyenkor az emp gömb irányban terjed, vagy korlátozottan lefelé.
A navigációs és kommunikációs mûholdak vajon megúszhatják?
Gondolkodom egy mûholdas telefonban, de nem vagyok meggyõzõdve....
Van esetleg info-tok a dologról?
Ha a földön robban, akkor gondolom nem érinti a 10km magasan repülõ gépeket. Hiroshimában is el tudott pucolni a bombázó miután ledobta a "csomagot". De gondolom számít a repülési magasság mellett az hogy mi robban, mekkorát és pontosan hol. (Bár én csak próbálok logikusan gondolkodni, mert amúgy gõzöm sincs az EMP témáról.) :)
mmilan21
01-05-2018, 08:19 AM
Túlélõ:
Az hogy érinti-e a 10 km-es magasságban repülõ gépeket, az a robbanás nagyságától függ.
Akkoriban, amikor Hirosimánál ledobták a bombát, a repülõgépek egyszerû belsõégésû benzines motorokat használtak ahogy én tudom.
Ezek a motorok szikragyújtással(gyújtógyertyával) és teljesen mechanikus vezérléssel mûködtek, mint egy Zsiguli vagy egy Trabant, csak több volt a mérõmûszer benne és a mechanika. Az EMP hullámot a gyújtás rendszer kondenzátora és az ólomsavas akkumulátor könnyûszerrel el tudta nyelni, mert távol voltak a robbanásoktól és viszonylag kis hatóerejû taktikai tölteteket használtak.
A Little Boy 15 kilotonna robbanóerejû volt, a Fat Man pedig 22 kilotonna robbanóerõvel bírt.
Ezek eltörpülnek késõbb a kísérletek során felrobbantott bombákhoz képest.
Megatonnás erejû bombái vannak Amerikának, Oroszországnak, Nagybritanniának és még néhány országnak. (Újabban már 700-800 kilotonnás töltetekrõl beszélnek többen, mint új generációs nukleáris telet nem okozó eszközökrõl.)
Sziasztok!
mmilan21 köszönöm a kimerítõ választ!
Van még min agyalnom :)
Olyan szituban gondolkodok, amikor nukleáris bomba robban a magas légkörben.
(Többek közt Papica is ellõtte ezt az alternatívát)
Felmerült még egy kérdés:
Ilyenkor az emp gömb irányban terjed, vagy korlátozottan lefelé.
A navigációs és kommunikációs mûholdak vajon megúszhatják?
Gondolkodom egy mûholdas telefonban, de nem vagyok meggyõzõdve....
Van esetleg info-tok a dologról?
Egy sima atom bomba és egy EMP-re optimalizált (atom)bomba robbanásának ereje is gömb formában terjed alap esetben.
A bomba robbanásának helyétõl nézve ami horizont alatt van vagy egy hegy takarja el, az elvileg biztonságban van.
Minél inkább a horizont alatt van a védendõ elektromos eszköz, annál jobban védve van.
Egy darab ma létezõ bombával nem lehetséges haza vágni a mûholdas hálózatok egészét. Viszont egy egész kontinens maradhat bizonyos típusú mûholdak nélkül.
Van a GPS(amerikai), Glonass(orosz), Beidou(kínai) és ha jól tudom más országok is építenek ilyen helyzetmeghatározó rendszereket. Mindegyik rendelkezik tartalék mûholdakkal is, amelyek pár hét alatt a kiesett mûholdak helyébe tudnak lépni, mert van saját pozicionáló hajtómûrendszerük.
Ha egy helyen robban fel egy bomba, akkor nem fog javíthatatlan kár keletkezni a mûholdas rendszerekben, mert a kereskedelmi célú mûholdakból(a mûholdas telefon és helyzetmeghatározás is ilyen) mindig van tartalék az ûrben avagy a magas légkör legfelsõ részén.
Kommunikáció terén az internetet a mûholdak kiesése nem tudja megbénítani, mert az nagyrészt földkábeleken és mélyvízi kábeleken keresztül zajlik.
Az hogy nem fog mûködni a mûholdas TV, az engem nem érint. :)
Persze az EMP az internet elosztókra is ugyanúgy hatással tud lenni.
Egy mûholdas telefon jóval megbízhatóbban tud mûködni mint az egyszerû GSM mobiltelefonok.
Kevesebben használják(nem fog túlterhelõdni olyan gyorsan), nincsenek hatással a közvetítõ mûholdakra a természet elemei, leszámítva a napkitöréseket, a kozmikus sugárzást és a szerintem nem reális atombomba támadást.
(Mivel vannak sokkal kifinomultabb módszerek is ez utóbbinál, errõl lejjebb írok. Észak Korea is nagyban hekkerkedett például az elmúlt években.)
Ha egy országot el akarnak lehetetleníteni, egyszerûbb egy vírussal leállítani/megbénítani az erõmûvek SCADA(integrált számítógépes vezérlõrendszer platform) rendszereit. Ezután 1-2 hétig is eltarthat, amíg átnézik, mentesítik és újra mûködésbe hozzák az erõmûvet, pláne ha meghibásodásokat is okozott a vírus, akkor még több idõbe telik a helyreállításuk. Volt már ilyenre példa Iránban(az urán dúsító üzemüket tette használhatatlanná), Pakisztánban (az áramellást bénította meg) és még pár helyen. És ezek egyike sem volt az internetre csatlakoztatva. Egy pendrive által meg tudtak(és tudnak is) fertõzni ilyen rendszereket, csak egy belsõs ember kell hozzá.
A mûholdak vírussal való megfertõzõdésérõl nem sok hírt olvastam eddig. Az ISS-re viszont már vittek fel egyszer egy vírussal fertõzött laptopot, de kárt nem tudott tenni benne.
Ha egy hétig leáll mondjuk Németország összes erõmûve(vírustámadás miatt), beleértve a napelemes rendszerek vezérléséért felelõs eszközöket is, az komoly gazdasági gondokat okozhat ott és máshol is, mert a pénzügyi szektor és úgy általában az átlagemberek hozzá vannak szokva hogy van áram a konnektorban minden egyes másodpercben.
Szia,
Az apro betus reszt azzal egeszitenem ki, hogy nem csak a "pénzügyi szektor és úgy általában az átlagemberek hozzá vannak szokva hogy van áram a konnektorban minden egyes másodpercben", hanem szinte minden leallna azonnal.
Tehat egy nagyon rovid ideig mennenek a telefonhalozatok, csatornarendszer, es (nem Magyarorszagon) a korhazak.
De pl. a benzinkutak azonnal leallnak. Es innen rovid idon belul leall minden, ami uzemanyaggal megy, pl. a teljes aruszallitas (de ez ugyis mindegy, hiszen nalunk aramszunet eseten tilos kiszolgalni a vevoket a boltban az on-line penztargepek miatt)
Bel
mmilan21
01-06-2018, 12:46 PM
Szia,
Az apro betus reszt azzal egeszitenem ki, hogy nem csak a "pénzügyi szektor és úgy általában az átlagemberek hozzá vannak szokva hogy van áram a konnektorban minden egyes másodpercben", hanem szinte minden leallna azonnal.
Tehat egy nagyon rovid ideig mennenek a telefonhalozatok, csatornarendszer, es (nem Magyarorszagon) a korhazak.
De pl. a benzinkutak azonnal leallnak. Es innen rovid idon belul leall minden, ami uzemanyaggal megy, pl. a teljes aruszallitas (de ez ugyis mindegy, hiszen nalunk aramszunet eseten tilos kiszolgalni a vevoket a boltban az on-line penztargepek miatt)
Bel
Igen. Így van. Sarkítva fogalmaztam.
Ami még lényeges, hogy az egy hete nem mûködõ rendszerek újraindítása is napokig tart bizonyos helyeken.
Egy olajfinomító (Százhalombattán pl.) újraindítása nem egy nap alatt megy végbe. Le sem szokták állítani hétvégére (teljesen) úgy tudom.
Egy atomerõmû újraindítása is több napig tart, de a kiterjesztett tesztelésekkel még ennél is több idõt vesz igénybe az elõvigyázatosság elve miatt.
Az ivóvízhálózat fertõtlenítése, a csatornarendszer duguláselhárítása, a vandálok, huligánok és a tûz okozta károk elhárítása.
Az internet helyreállítása sem két perc, mert a teljesen leállt rendszerek újraindítását szakembernek kell felügyelnie.
A készletek újratöltése csak a kommunikációs rendszer helyreállítása után indulhat meg.
Az áruházaknak és a beszállítók többségének nincsen alternatívája az internet és a mobilhálózat együttes kiesésére.
Ott van még az emberi tényezõ is. Sokan nem tudnak eljutni a 50-100.150 km-el arrébb lévõ munkahelyükre, mert nem megy a tömegközlekedés, nincsen üzemanyag a kocsihoz, ezért a hiba elhárítását végzõ így is kevés szakemberbõl még kevesebb tud dolgozni a hibák elhárításán.
Egy EMP csapás után szinte minden elektromos eszközt ki kellene cserélni ami nem volt levédve/védett helyen, ha van honnan egyáltalán alkatrészeket/eszközöket/gépeket rendelni.
A backup HDD-imet alumínium kofferbe raktam(ami egy Faraday kalitka gyakorlatilag). A merevlemezek el vannak választva szigetelõ antisztatikus anyaggal egymástól és a koffer falától is.
Nem egy EMP támadástól tartok, hanem csak nem akarom hogy egy az elektromos hálózatba becsapó villám elvigye a fontos adataimat. Amúgy sincsenek bekötve a gépbe(a zsarolóvírusoktól sem ijednék meg ilyen módon, azoktól is véd ez a megoldás), viszont a hálózati vezetékbe csapó villám (és egymagában a villám is ha jól tudom) magasfeszültsége korlátozott hatósugarú EMP-t hoz létre.
A számítógépbe be nem kötött HDD elektronikájában és a HDD vas/alumínium házán az EMP miatt indukálódó feszültség adott estben (erõsebb villámcsapás) kisütheti annak az elektronikáját. A számítógépbe bekötött HDD-két pedig különösen.
Ettõl akarom megvédeni a fontosabb adataimat.
Volt már rá példa hogy a szomszédunkhoz becsapott egy villám és tönkre tett pár eszközt náluk. Gondolom azóta õk is kihúzzák az eszközeiket vihar esetén(nyugdíjasok, így szinte mindig otthon vannak, ezt meg tudják tenni).
Errefelé légvezetéken keresztül kapja mindenki az áramot, ami a falun belül lecsapó villámoknak gyakran villámhárítóként funkciónál.
A légvezetékek pedig továbbítják a háztartásokba a villám energiaimpulzusát.
Történik errefelé minden viharszezonban pár eset, amikor egy-két házban a konnektorba dugott elektromos háztartási gépeket tönkre teszi egy villámcsapás.
Nem lennék a helyükben annyi biztos.
A merevlemezeknek(HDD) pedig a könnyebb kezelhetõséget és a jobb ütés/esés/rázkódás védelmet is biztosít az alu koffer az EMP védelem mellett.
varég
01-06-2018, 03:40 PM
Olvassátok el az Egy másodperccel késõbb sorozatot, szerintem reálisan írták le egy esetleges emp támadás következményeit...
mmilan21
01-07-2018, 09:29 AM
Olvassátok el az Egy másodperccel késõbb sorozatot, szerintem reálisan írták le egy esetleges emp támadás következményeit...
Egyetértek.
A harmadik kötet elolvasása nekem még hátra van, de az elsõ kettõ alapján az sem lesz kevésbé érdekes.
Unicornis
01-07-2018, 11:07 AM
Jó a harmadik rész is!
Egyben lezárása is a történetnek.
A harmadik kötet nálam is várat magára.
Ez volt az egyik ok, ami miatt el kezdtem az emp-n agyalni annakidején.
Persze a Papica féle Összeomlás is rátett! :)
Erre is van már megoldás :) https://empshield.com/
Erre is van már megoldás :) https://empshield.com/
Talán. Kipróbálni hogyan lehet? Ha élesben nem úgy mûködik, akkor már nem lesz kinél reklamálni. Én nem adnék ennyi pénzt egy bizonytalan eredménnyel kecsegtetõ kütyüre, de ha valakit ez nyugtat meg, vegyen.
Pár éve vettem vettem egy masszívnak kinézõ alumínium koffert, azzal a céllal, hogy pár érzékeny dolgot (kézi rádió, töltõ, lámpa, stb.) EMP védett helyen tároljak. Most, hogy itt a fórumon elõkerült a téma, újra átnéztem, és csak most vettem észre, hogy a koffer sarkain lévõ megerõsítés kemény mûanyagból van. Kibontottam a bélést és bizony a sarkokon 1 cm lyuk van a fémlapok találkozásánál :( Így sz@rt sem ér.
Szia,
Az a fo problema, hogy nem tudjuk (en biztos nem tudom :-)), hogy milyen energiaju es hullamhosszu lesz az EMP.
Marpedig ez 2 olyan ertek, amire egyreszt tervezni kell, masreszt a kiprobalasnak is az alapja.
Ami "biztos":
-A hullamhossz 1/4-enel kisebb lyukak lehetnek a vezeto retegben (mint a mikrohullamu suto ajtajan). De mivel nem tudjuk, hogy mekkora a hullamhossz, ez nem sokat jelent.
-Viszonylag kis energia eseten nagyon vekony (pl. szazad milimeter) vastag vezeto reteg is megfelelo. De mivel nem tudjuk, hogy mekkora az energia, ez nem sokat jelent.
-Nagy energia eseten kepzodhet valtozo magneses mezo a vezeto retegben, vagyis magaban az "EMP pajzs"-ban, ami a benne levo tekercsekben aramot indukal, es ez az aram tonkreteheti a dolgokat belul.
-Ez utobbival szemben vedelmet jelenthet egy viszonylag vastag ferromagneses (pl. vas, de NEM aluminium) pajzs.
Ha csak az erdekel, hogy 1-2 hullamhosszal (900 MHz, 1800 MHz) szemben ved-e a berendezes, azt lehet hazilag tesztelni: bele a telefon, ha nem csong amikor hivod, akkor erre az 1 vagy 2 hullamhosszra kis energia eseten ved az eszkoz.
Bel
A véleményemhez annyit elõzetesen hozzátennék, hogy nem vagyok atomfizikus, csak egy villamosmérnök és nem kutattam a témát komolyan, illetve az angol szakirodalmat nem értem.
-A hullamhossz 1/4-enel kisebb lyukak lehetnek a vezeto retegben (mint a mikrohullamu suto ajtajan). De mivel nem tudjuk, hogy mekkora a hullamhossz, ez nem sokat jelent.
Szerintem, ha a lyukak átmérõjét nullára redukáljuk, magyarán tömör alumínium lemezt használunk, akkor az védettséget ad bármilyen hullámhosszúságú EM jel ellen.
-Viszonylag kis energia eseten nagyon vekony (pl. szazad milimeter) vastag vezeto reteg is megfelelo. De mivel nem tudjuk, hogy mekkora az energia, ez nem sokat jelent.
Szerintem nem a fémlemez vastagsága adja a védelmet, hanem az a tulajdonsága, hogy vezetõ. A fémdoboz minden oldalán - elvileg - azonos elektromos potenciál alakul ki, így feszültségkülönbség híján nem alakul ki elektronáramlás. Szóval egy fémdoboz, vagy fémhordó már elég kellene hogy legyen egy EMP ellen.
-Nagy energia eseten kepzodhet valtozo magneses mezo a vezeto retegben, vagyis magaban az "EMP pajzs"-ban, ami a benne levo tekercsekben aramot indukal, es ez az aram tonkreteheti a dolgokat belul.
Ebben nem vagyok biztos. Az elõzõ pontban írtam, hogy elvileg nem képzõdhet nagy áram, mert a Faraday kalitkánk külsõ felülete azonos potenciálon van. Az elektormágneses jel, pedig nem generál mágneses mezõt, maximum a vezetõben meginduló áram, de az elõbbiek miatt szerintem nem kell nagy árammal számolni a kalitka anyagában.
-Ez utobbival szemben vedelmet jelenthet egy viszonylag vastag ferromagneses (pl. vas, de NEM aluminium) pajzs.
Az elõbbi pontokban leírtak alapján én nem számolok mágneses mezõ okozta károsodással. Az alumíniumot azért tartom jobb megoldásnak, mint az acélt, mert könnyebb (ha cipelni kell a dobozunkat), illetve jóval jobb a vezetõképessége, ami - szerintem - a védelem lényege.
Szia,
Villamosmernokkent te biztos jobban ertesz hozza, mint en!
Ez a magyar nyelvu leiras szerint nagy meretu, vekony falu dobozon atjuthat a jel: http://fizikaiszemle.hu/mindtudisk/mobiltelefon.pdf
Egy masik leiras (http://www.sze.hu/~farkasgy/EMC-konyv/EMC3.doc)
Bel
varég
07-08-2019, 05:30 PM
Egy kis olvasmány...
https://modernwartech.blog.hu/2017/06/07/az_empress_ii_tesztbarka
Kisss
12-08-2019, 09:08 AM
Hali! Az érdekelne, hogy hogyan lehetne kizárni/leárnyékolni egy családi házat a rádióhullámoktól? Kinek van ötlete?
st.jimmy
12-08-2019, 02:47 PM
nekem az az ötletem ehhez, hogy nehezen és/vagy drágán
azt hiszem ebben a topikban korábban volt olyan infó, hogy az "általános teljes" leárnyékolás az nem olyan nagyon játszik, számít a hullámhossz meg az energia, nagyon sokat
Ha kvázi minél jobban akarsz árnyékolni, akkor naaaaagyon sok elektromos vezetõre (fém) lesz szükséged. Számít a vezetõképesség arany>réz>alumínium>vas, de lehet, hogy a mennyiségre lenne érdemes menni
Ha tudsz hullámhosszt és energiát specifikálni ami ellen árnyékolni akarsz, akkor már egészen más a kérdés fekvése. Én EMP ellen nem árnyékolnám, a házat, hanem a védendõ elektronikákat külön-külön. Adat ki-be szivárgás miatt meg nem kell túl nagy energia ellen készülni, ott kevesebb fém is elég, akár hálók, hullámhossztól függõen, de a jó tervezés biztos nagyon sok spórolást jelent
varég
12-08-2019, 03:18 PM
Viszont a rádióhullámok az árnyékolt épületbõl kifelé sem fognak terjedni, arra számíts...(tehát bentrõl nem lehet telefonálni pl.)
Ha nem titkos, mi ellen szeretnél árnyékolni?
Kisss
12-08-2019, 07:49 PM
Elsõsorban mobil telefon hullámhosszának a kizárásán gondolkodom!
Kisss
12-08-2019, 08:12 PM
Mobil
Elektromágneses árnyékolásra rákeresve találhatsz ide vonatkozó oldalakat. Mint ezt is: https://tetastore.hu/index.php?route=common/home
Az egész házat leárnyékolni nem lesz olcsó mulatság...
Kisss
12-09-2019, 08:21 PM
Köszi! Esetleg a falazat vastagsága tompíthat jelentõsebben?
Dream_walker
12-10-2019, 06:38 AM
Favágó módszer, de ha a mobilokat akarod blokkolni, akkor egyszerûen vegyél egy akkora gsm-jammert, amely lefedi a megfelelõ alapterületet. Aztán máris nincs jel.
Kizárást/árnyékolást írt a kérdezõ. A blokkolás nem az.
A kérdés, hogy mi a cél. Az elektroszmog csökkentése, vagy a mobilozás ellehetetlenítése. Az utóbbi esetén egyszerûbb és olcsóbb megoldás lehet a zavarás.
Igen, a fal vastagsága is számít, de a vastagságnál jobban befolyásol a fal anyaga. A vasbeton jobban árnyékol, mint a vályog.
Kisss
12-14-2019, 03:16 PM
Az elektroszmog csökkentése a cél!
Gondolom, belül már megszüntettél minden forrást. Érdemes lenne lakóövezeten kívülre költözni, ott alapból kisebb az elektroszmog.
Honnan jött az ötlet?
Szia,
Ha csokkenteni akarod az elektroszmogot, akkor ahogy a tobbiek is mondtak, az elso lepes a _belso_ csokkentes (mivel a tavolsag negyzetevel aranyosan csokken az ero, ezert pl 1000 m-rol egymillioszor jobban gyengul, mint 1 m-rol, vagyis ha van egy olyan cucc, tolled 1000 m-re, ami 10 000-szer erosebben sugaroz, mint az, ami 1 m-re van tolled, akkor bizony 100-szor erosebb hatas er a kozelitol, mint a tavolitol).
Hogy mire gondolok "belso" elektroszmogkent: mindenek elott a "vezetek nelkuli vonalas" telefonokat, wifit, bluetuth eszkozoket, okostelefonokat (4g, 3g), hagyomanyos mobiltelefonokat. Ezen kivul meg esetleg lehetnek tobbe-kevesbe hibas eszkozok, amik veletlenul generalnak jeleket.
Eddig volt konnyu. :-)
Folytataskent lehet szigetelni a falakat: ha vasbeton, akkor nem is nagyon kell szigetelni, ha nem az, akkor vagy vekony femhaloval, vagy vekony foliaval be lehet boritani. Lehet kapni ilyen tapetat, de draga.
Az ajtokkal viszonylag egyszeru a helyzet, egy atlagos vasajto, vagy fem erositesu ajto (ahol a femreszek osszeernek, tehat a zsanert tarto csavar hozzaer a megerosito laphoz) jol szigetel.
Az ablakra vekony femhalot lehet tenni, ha ugy nez ki, mint a mikro ajtaja, az jo jel (persze ezt is foldelni illik).
Szerintem sok penz, nagy munka, nem eri meg, de persze ez a te dontesed.
Bel
Kisss
12-22-2019, 09:56 PM
Az 5g-s mobiltechnológia hírei/hatásai miatt vetõdött fel bennem a kérdés!
A 5G-s dologról (és hatásairól) hosszabban beszélgettünk az Internetes hírek és az Internet szolgáltatók topicban.
Kisss
12-28-2019, 05:31 PM
Ok. Köszi.