View Full Version : wc papír alternatívák
Don't Panic
03-26-2013, 08:50 PM
Amikor nincs WC papír...
Tudom, hogy kevésbé illik ilyen témákról beszélni, hiszen a hátsó fertály higiéniája nem köztéma. Mégis egy preppernek – bár szerintem mindenkinek – tudnia kellene azokról az alternatívákról, amiket akkor lehet használni, ha épp nincs a közelben vagy kifogyunk abból a bizonyos pihe-puha, illatosított alkalmatosságból. Kétféle ember létezik a történelemben: aki mossa és aki törli alfelét. A kínaiakról már az idõszámítás elõtti VI. században feljegyezték, hogy papírt használtak ezen célokra – vagyis töröltek. Az európai civilizáció magaskultúrájának számító rómaiaknál ellenben a sokkal higénikusabb mosás volt alkalmazásban. Akinek voltak már altáji problémái (pl. aranyér mûtét) vagy csak simán egy kiadós hasmenése, az tudja, hogy a wc papír nem a legoptimálisabb megoldás. Ráadásul vannak olyan európai országok, ahol nem is lehet a latrinákba dobni, mert eltömíti azokat (pl. Görögország) és erre a turisták figyelmét is felhívják - jó esetben. A mai wc papírok egyébként sem a környezetbarát szemléletmód megtestesült angyalai, hiszen a hófehéreket agyonklórozzák az eljárás során. Az az ipari szennyvíz pedig elõbb-utóbb a Természetben köt ki. Ráadásul napjainkban használt változatok között rengeteg a kevert alapanyagú - kissé nejlonos tapintásukról ismerhetõek fel -, amik az átázást és nem kívánt szakadást hivatottak megakadályozni. Ezek szintén nem valami környezetkímélõek a végállomáson. Ezenfelül mi történne, ha egyszer csak valamilyen oknál fogva nem érkezne több tekercs a boltok polcaira vagy nem is volna hova érkezniük netán kifogynának még a prepper készleteink is? Nem kell megijedni! Volt élet a modernkori klotyópapír elõtt is a Földön. Hiszen a most ismert gurigás, perforált altesttörlõ csak 1880 körül került a boltok polcaira. De, mi volt elõtte vagy éppen mit használhatnánk, ha egyszercsak kifogynánk belõle – ahogyan arra 1973-ban már volt példa Amerikában? Íme néhány ötlet a történelem különbözõ idõszakaiból és a világ minden szegletébõl:
Gazdag ókori rómaiak: csipke, gyapjú és rózsavíz
Római polgárok: szivacs vagy kender egy bot végére erõsítve, amit használaton kívül sós vízben tartottak.
Gazdag franciák: csipke, gyapjú vagy kender és bidé használata
Középkori Európa: szénalabdacs, szalmacsutak, fûcsomó, kaparófa vagy a mai wc keféhez hasonlatos dolog csak kendergombolyaggal a végén (gompf stick). Ez utóbbi már csak a jobb módúaknak járt ki.
Korai, amerikai telepesek: rongyok, újságpapír, katalógusok, kukoricacsutka, levelek.
Viking-kori Anglia: kiselejtezett birka és báránygyapjú.
Brit lordság: az elolvasott verseskötetek lapjai.
Spanyol és portugál hajósok: a kiszálasodott horgonykötelet használták erre a célra (akkoriban ez még kenderbõl volt, nem acélsodrony!).
Hawaii-szigetek: kókuszdió héj (szõrrel együtt).
Eszkimók: hó és tundrai növények
India: a bal kezed és víz (arab országokban is hasonló megfontolásból a bal kéz a “koszos kéz” és sértést bármi okból is azt nyújtani valakinek)
Országtól függetlenül a köznép: Európában ez inkább a középkorban volt divat, de ma is vannak a Földnek olyan területei, ahol a köznép egyszerûen a folyókba intézi a dolgát.
A fent említett anyagokon kívül világszerte használatosak még a rongyok, homok, faforgács, levelek, fûfélék, lekerekített kövek, kavicsok és agyagcserepek darabjai, botok, mohatelepek, páfrány, a kukorica szinte minden része, víz, hó, almacsutka, gyümölcshéjak, kagylóhéjak. Sõt, régebben élõ libának a nyakába is törölték az emberek magukat! Meg van a Macskajaj?
Túrázások során különbözõ növényeket, avart, fûcsomót, de még havat is személyesen is kipróbáltam. A kavicsokat és botokat inkább kihagytam. Az már nekem szado-mazonak hat. Ugyanúgy, ahogyan a kukoricacsutkát sem tudom áztatás nélkül elképzelni ilyen célokra. Valakinek tapasztalata? A hóval kapcsolatban annyit, hogy természetesen nem a legkellemesebb élmény. Ám, ha valakinek hasmenése volt, akkor még jól is jön, hiszen hûti az irritált, kivörösödött bõrfelületet a záróizmok környékén.
Nos, jól látszik, hogy nem kell megijedni, ha kifutnánk a klotyópapírból. Az opciók tárháza végtelen. Ráadásul gondolom a 30 feletti korosztály még emlékszik az árnyékszékekre és az ott elhelyezett idejét múlt napilapok használatára. Csak egy kicsit össze kellett gyûrni, morzsolni, hogy ne legyen olyan éles. Bár, a napilapok nyomdafestékétõl az ember fél valaga és keze csupa fekete volt az eljárás végén. Azonkívül arra is biztos sokan emlékeznek, hogy mi volt az eldobhatós pelenka elõtt? Úgy van rongypelenka. Anya mosta a sz***os seggünket és a pelenkát is. Szegényeket nem irigyelem! Azok a szagok, amik egy kisbabából ki tudnak jönni!!! Szaddám mustárgáza kutyafüle azokhoz képest és a mi drága édesanyánk szakadatlanul mosta, amíg szobatiszták nem lettünk! Tehát a rongyok használatában semmi kivetni való nincs! Mégis, nekem személy szerint a rómaiak módszere tetszik a legjobban: nyél, cserélhetõ, többször használható, puha fej valamiféle fertõtlenítõ folyadék oldatában. Itt egy kép a Flick-rõl, ahol jól látszik egy római kori közhelység rekonstrukcióján hogyan vezették a padló két vájatába a forrásvizet és öblítették el a folyó vízben a fenéktörlõ alkalmatosságokat. Ja, Róma fénykorában popótörlésre és szárításra nekik erre külön rabszolgáik voltak!
Római közvécé rekonstrukció (http://www.flickr.com/photos/psundstrom/2120134370/)
Ez elég fontos téma, tekintve hogy ez olyasvalami, amit mindenki használ.
Utánanéztem az 1973-as dátumnak, azt írják, hogy az egész egy tévés beszélgetés mûsor miatt történt, mert ott mondta egy humorosnak szánt dolgot, hogy elfogy a vécépapír, erre mindenki felvásárolt mindent amit talált, és pont ez okozta azt a problémát, hogy a végén tényleg nem lehetett kapni. :huuu: Aztán mikor késõbb elnézést kért a viccért és azt mondta, hogy valójában nincs vécépapírhiány, akkor már hiába mondta, mert nem tudta a lavinát megállítani. (Hiszen akkora már tényleg hiány lett belõle.) 3 teljes héten át problémát jelentett a WC papír vásárlás, mert üresek voltak a polcok.
"Eszkimók: hó" - Az biztos kellemes lehet
Kagylót is lehet erre használni? Akkor viszont ez a videó ide való. Angolul van, de gondolom mindenki ismeri a jelenetet!
http://www.youtube.com/watch?v=rBI8uCKi2lI
cereal killer
03-26-2013, 11:17 PM
Jó, de a videóból pont a lényeg nem derül ki, hogy hogyan is kéne használni a kagylókat!:D
66
Egyébként tényleg jó a téma, mert elég tabu. Azon gondolkodtam, hogyha mondjuk dédapáinkat egy idõgéppel ide tudnánk hozni, vajon mit szólnának ahhoz, hogy hogyan oldjuk meg a szennyvíz problémát? Vajon mennyire tartanák kultúráltnak, vagy egyáltalán épeszûnek, hogy a saját élõ-, ivóvizeinkbe közvetlenül beleszarunk, aztán iszonyatos nagy erõfeszítések és szarkavarás (szó szerint, a szennyvíztelepen csak kavarják a szart) árán, rengeteg vegyszerrel próbáljuk tisztítani? De vajon mit szólnának ahhoz hogy a taknyot az orrunkból a zsebünkbe tesszük? Nem durva, ha belegondoltok?
Én az ürülék kezelését valamilyen tõzegszórós komposztvécében látom igazán megoldottnak, nemtudom itt a fórumon linkelte-e már valaki, vagy máshol láttam, de majd megkeresem ha érdekel valakit.
Mod: Tulelo, a képek URL feltöltésénél nekem mindig rinyál a blogmotor a méret miatt, lehet ezzel csinálni valamit? A fenti képet feltöltöttem a gépemrõl, de így meg olvashatatlanul kicsit lett.
raktaros
03-26-2013, 11:41 PM
Én Ország József által ajánlott alomszéket akarom kipróbálni.
Száraz toalettek építése:
http://www.ecolinst.hu/letoltok/Szaraz%20toalettek.pdf
Sgtmaj.Prepper
03-27-2013, 06:57 AM
Hiánypótló írás! Az érdekes az, hogy éppen tagnap gondolkodtam azon, hogy a Walkind Dead-es mókusok miként oldják ezt meg (persze, ha igazi lenne a szitu). Mondjuk ott papír szerintem van még bõven az áruházakban, viszont a ma használatos wc-k vezetékes víz hiányában nem mûködnek. Mondjuk, mikor a rabokkal találkoznak a börtönben, akkor kiderül, hogy õk egy szobát használtak wc-nek. Nyilván Rick-ék is ezt tudják tenni.
Mindenesetre, ha elfogy a papír, akkor azért azt kellemetlen lesz. Gyerek koromban (42 vagyok) nálunk is pottyantós wc volt, mint akkoriban sok helyen. Két féle papír volt. Az egyik a Népszava elõzõ napokból származó példányai, ami oda volt készítve a deszkára, és akkurátusan csíkokat tépett belõle az ember. Akkor nem tûnt fel, de szerintem nem lehetett túl hatékony, hisz elég kemény papír volt. Meg azóta olvastam olyat, hogy a nyomdafestékben lévõ ólom nem feltétlenül tett jót az ember végbelének, ami egy késõbbi daganat kialakulását is elõsegíthette. A másik papír már hivatalosan is wc papír volt, de nagyon rossz minõségû anyagból készült. Nem tekercsben volt, hanem leporellószerûen volt összerakva. Anyaga valami nagyon ócska, fényes papír volt, ami értelemszerûen irritálta az ember seggét, illetve nem nagyon tisztította, mert a fényes felület miatt nem tapadt rá, aminek kellett volna.
A pottyantós wc általában távol volt a háztól, érthetõ okokból. Szóval az ember csak akkor ment oda, ha nagyon muszáj volt, illetve leginkább nappal. Estére ott volt az ágy alatt, vagy egy másik helységben az éjjeli edény vagy egy pléh vödör. Arra emlékszem, hogy ezt már akkor is undorítónak találtam, de mint gyerek, nem sokat találkoztam vele.
Ami a természetben lévõ dolgok használatát illeti... Régen rengeteg lapulevél volt mindenfelé. (Ma már szinte sehol nincs) Szintén gyermek koromban használtam ilyesmit is, ha a természetben csatangoltunk a többi gyerekkel. Akkor ez természetes volt. A lapulevél puha volt, jól vitte az anyagot és mint említettem, rengeteg volt belõle minden felé. Egy hátránya persze volt, néha beszakadt. :) Meg talán zöld is lett tõle az ember hátsója, de azt ugyebár nem látta senki.
Mekkorát változott azóta a világ.
A lényeg, hogy ez fontos, de amúgy elhanyagolt téma, szóval hiánypótló írás volt ez. Köszönjük!
Akinek nagy helye van és felesleges 600.000 forintja, az egyszerre megvehet 40 évnyit és nem lesz többet gondja rá. És a nagy kiszerelés miatt ha jó helyrõl veszi, sokat spórolhat vele. Nem nem emlékszem hogy otthon mennyibe kerül egy nagy csomag akármilyen vécépapír, de az ittenit kiszámoltam és 3000 dollárból kijönne. Egyszeri befektetés, amit amúgy is megvennél az évtizedek során, épp csak sokkal többet fizetnél érte.
Sgtmaj.Prepper
03-27-2013, 07:43 AM
Én egyszer vettem egy egész kartonnal, mert jó áron volt. Olyan 250 tekercs lehetett benne. A boltban a többi vevõ furcsán méregetett minket, a pénztáros meg megkérdezte, hogy szállodások vagyunk-e, hogy ennyit veszünk? A fogyasztói társadalom tohonya kényelmébe és rövidlátásába belesüppedt tömegegek ostobasága és vaksága határtalan.
Don't Panic
03-27-2013, 08:32 AM
Csatlakozok cereal killerhez. A 250k nem megy képfeltöltésben és az õ általa feltöltött képet tényleg nem lehet kivenni, annyira le kellett kicsinyíteni. Ez így nem frankó boss!
cereal killer: nem tamkov által linkelt dologra gondoltál? Franciáknál nagyon népszerû. Én is látok benne fantáziát.
Bõvebben: alomszék használata (http://www.eautarcie.com/hu/05d.html)
Ha már a szennyvíztisztítást említetted! Azonfelül, hogy szerintem is észveszejtõ, amit mûvelünk. Az gondolom mindenkinek egyértelmû - még ha eddig nem is gondoltatok bele -, hogy a wc leöblítésére ivóvíz minõségû vizet használunk!!!!!!!! :duhos:
Hiszen egyetlen hidegvizes fõvezeték jön be a házba és az van leágaztatva erre-arra. Tehát akinek tartályos wc-je van annak vízhiány idején ott van cirka 8-10L iható vize. Le ne húzza, könyörgöm!
Nem fogják fel, hogy ha többet veszel, megtakarítasz vele. Volt hogy a bolt leárazott egy tartós élelmiszert és kb 6x fordultam. A pénztárosok úgy néztek rám, mintha szellemet láttak volna, de nem érdekelt. Nagyon sok pénzt megtakarítottam vele. Vécépapírnál ugyanez a helyzet. Nagyker áron megveszed, sokkal olcsóbban megkapod, kevésbé hat rád az infláció is, nem kell rá gondolnod ha legközelebb mész, mert tudod hogy sok van otthon, ráadásul ha beüt az összeomlás, akkor nekem még még akkor is lesz, amikor már senki másnak nem. :)
cereal killer
03-27-2013, 08:54 AM
Ezt a képet linkeltem, igazából csak poénnak szántam a boss videójára reagálva.
http://www.i-mockery.com/shorts/three-seashells/
Don't Panic
03-27-2013, 09:00 AM
Jó volt. Fõleg az alján a 'Fontos Megjegyzés'. :haha:
knife1
03-27-2013, 10:34 AM
Lapulevél: puha, szõrös és csak minden másodikon szalad át az ujjad!
knife1
03-27-2013, 10:37 AM
Itthon 50Ft/gurigától lehet kapni 150-200 Ft/gurigáig
asszony
03-29-2013, 07:44 PM
Nagyon fontos a nõi személyi higiénia. Számítani lehet nagyobb stressz esetén stb, a mensrtuáció elmaradására. De addig meg kell oldani ezt a kérdést.
Don't Panic
03-29-2013, 08:02 PM
Nagyon fontos a nõi személyi higiénia. Számítani lehet nagyobb stressz esetén stb, a mensrtuáció elmaradására. De addig meg kell oldani ezt a kérdést.
Az iparosodás elõtt ezt a kérdést állati szõrmével, mohapaddal, fûvel, tengeri szivaccsal és hínárral oldották meg. A textilipar terjedésével a különbözõ pamutanyagok váltották fel ezeket a természetes forrásokat és ugyanúgy mosták, mint a textilpelenkát. A csóróbbak öreg szõnyegdarabokat tettek a bugyiba mai tisztasági betétek mintájára. Innen az angol nyelvterületen elterjedt "on the rag" kifejezés, amit én is sokszor hallottam Írországban. Ez annyit tesz magyarul, hogy a "szõnyegen" van valaki. Ettõl függetlenül bármilyen nagy nedvszívó képességû, tiszta anyag megteszi. Nem tamponként, hanem tisztasági betétként alkalmazva!
A témához kapcsolódik, úgyhogy idetenném ezt a linket.
http://www.youtube.com/user/ThePatriotNurse/
PatriotNurse (PatriótaNõvér) csatornáján rengeteg higiéniás és egészségügyi információ van. Nem csak gyógyszerekrõl beszél, hanem pszichológiáról, SHTF-ben baba-ellátásról, gyerekekrõl, nõi havi problmémáról és még nagyon sok mindenrõl.
A hátránya pesze, hogy angolul van, de aki tud angolul annak érdemes rávetnie egy pillantást a videókra. Rengeteg információ van bennük és mivel nõvér, így tudja hogy mirõl beszél. :thumbup
Don't Panic
03-29-2013, 08:21 PM
Ismerem már régóta a csatornáját. Tényleg én is csak ajánlani tudom mindenkinek, aki ért angolul!
Batka
03-30-2013, 11:31 PM
Ez nagyon fontos és eléggé elhanyagolt kérdés, örömmel olvastam. A személyi higiénia elhanyagolása mindenféle elfertõzõdött fekélyek kialakulásához vezethet, ami pont kiélezett szituációban nem jön annyira jól. Itt is igaz, hogy a megelõzés sokkal kifizetõdõbb.
A kerti pottyantósba használat után szénát, faforgácsot, fûrészport kell szórni és nem lesznek kellemetlen szagok.
A legegyszerûbb megoldás a kerti pottyantós, ha megtelik, ásni kell egy másikat és ha emebben megérett a matéria, ki lehet szedni és trágyának fölhasználni. Az emberi ürülék az egyik legjobb trágya.
A most megszokott WC már nagyon rövid ideig lesz csak tolerálható a hatalmas környezeti terhelés miatt.
Jól modellezi ezt a kifordult -és milyen régen kifordult- világot.
mossberg-operator
03-31-2013, 07:11 PM
Egy regenyben telefonkonyveket hasznaltak wc-papirnak...
Don't Panic
03-31-2013, 08:11 PM
Annak a lapjai is jók, csak könnyen szakadnak. ;)
A joggal foglalkozó köteteket meg eltüzelték a Holnaputánban. Azóta kedvenc film. :haha:
Grafitos
04-02-2013, 12:34 PM
Az gondolom mindenkinek egyértelmû - még ha eddig nem is gondoltatok bele -, hogy a wc leöblítésére ivóvíz minõségû vizet használunk!!!!!!!! :duhos:
Hiszen egyetlen hidegvizes fõvezeték jön be a házba és az van leágaztatva erre-arra. Tehát akinek tartályos wc-je van annak vízhiány idején ott van cirka 8-10L iható vize. Le ne húzza, könyörgöm!
Naja..vanvan, bár nem tudom, hogy milyen gyakran nézel a wc tartályodba, de általában nem valami szép látvány..mindenképp tisztítani kell.
Amit én csinálok, mert az az óriási pazarlás már nekem is szemet szúrt, az az..hogy a wc-m a fürdõkád mellett van, mint ez elég gyakori. Vettem 1 kisteljesítményû szobaszökõkút motort, a végére dobtam 1 csövet, a motor elé 1 egyszerû szûrõt.
Alap, h nálam a wc-be menõ vízcsap el van zárva., tehát nem tölt föl autómatikusan.
Aztán mikor asszony elengedi magát, és csobban 1 jót úgy 50 lityó vízben, jövök én, és a kis motor segítségével 2 perc alatt átpumpálom egy 50 lityós tartályba a szûrt használt vizet, és veszem a fáradtságot, hogy minden elhúzás után fél perc alatt újra telepumpáljam a wctartályt vele.
Ezen kívül alapos tisztítással vészhelyzetvíznek is használható.
Vélemény???
nomad
04-02-2013, 12:57 PM
A római korban még klubként mûködöt (http://www.romaikor.hu/romai_elet/mindennapi_elet/tisztalkodas_higienia/wc_tortenet)t, de a vízöblítéses aranyérmosás ma is a legjobb papírpótló. Természetesen feltételezve egy komolyabb kézmosószert utána, a hosszabb élet reményében. Komposzt wc kísérlet megyen. Az itató anyag hullámpapír, de falevél is tökéletes. Az eredmény évente többször a 3 lépcsõs komposztáló elsõ rekeszébe kerül, ahová a kerti hulladék is, az elõérlelõbe. A második cella az érlelõ, ahonnan rostálás után kerül a harmadikba, ami a kész komposzt tároló. A rostán fennakadt anyag meg az elsõbe oltóanyagnak. Ezzel leírtam a szerintem ideális komposztáló felépítését is. Üdv
Mi 80%-ban koszos vízzel öblítjük le a WC-t.
Grafitos
04-02-2013, 06:13 PM
Mi 80%-ban koszos vízzel öblítjük le a WC-t.
és ti hogy varázsoljátok bele a koszos vizet a wctartályba? ez nagyon érdekel, mert éves szinten tényleg 10.000ekrõl van itt szó
és ti hogy varázsoljátok bele a koszos vizet a wctartályba?
Tartályba? Leöntjük vödörbõl és kész. Lehet hogy elsõre furának tûnhet, de spórolunk vele. Annyira nem nagy ügy felkapni a vödröt és kiönteni belõle a vizet, úgyhogy engem nem zavar hogy önteni kell. :)
Grafitos
04-03-2013, 11:16 AM
hmm..hát, ha így belegondolok engem sem nagyon zavarna..:)
Don't Panic
04-04-2013, 03:07 PM
Ez az átpumpálás nem rossz ötlet. Kérdés, hogy áramszünet esetén kézi erõvel is megoldható-e?
Grafitos
04-04-2013, 06:19 PM
Ja, de most a tulélõ megérintett a vödör dologgal:admire:..lehet h elkényelmeskedem a dolgot.?.szóval, ha áramszünet lesz tuti áttérek a leöntésre én is.
Csak arra kell ügyelni, hogy ne teljen meg a vödör teljesen, mert különben árvíz lesz a fürdõszobában. Más gond nincs vele. :)
Batka
04-04-2013, 11:05 PM
Naja..vanvan, bár nem tudom, hogy milyen gyakran nézel a wc tartályodba, de általában nem valami szép látvány..mindenképp tisztítani kell.
Ha csapvíz megy bele, akkor az csak vízkõ! Kivéve, ha használnak ilyen öblítõvízbe tett wc fertõtlenítõket.
Sgtmaj.Prepper
04-05-2013, 05:36 AM
Írtam már korábban, de most a téma kapcsán ismét csak rá kell jönnöm, hogy anyám a legnagyobb prepper, mert õ már vagy 10 éve a használt fürdõvízzel önti le a wc-t. :)
Ha egy ember a vödröt használja napi 2x, az vagy 20 liter. Havi 600 liter.
4 fõs családnál 2400. Az már egy komolyabb mennyiség.
Grafitos
04-05-2013, 09:35 AM
Ha csapvíz megy bele, akkor az csak vízkõ! Kivéve, ha használnak ilyen öblítõvízbe tett wc fertõtlenítõket.
Hát..nálunk nem túl bizalomgerjesztõ, de mondjuk minimum 10 éves a tartály. ha cserélem már tuti úgy alakítom, hogy akár iható legyen.
Don't Panic
04-05-2013, 09:48 AM
Nem kell a tíz literes vödör teljes tartalmát beleöntened. Csak a kupac mögé kell célozni!
Még jobb, hogyha a klotyópapírt rádobva a rakás hátsó oldalára, onnan a wc kefével tisztán letolod a végterméket a lyukba.
Azután a vödör víz fele is elég, hogy átcsússzon a bûzzáró kanyaron. Gyakoroltam vízhiánykor és kisnyomású klotyókkal.
Sgtmaj.Prepper
04-05-2013, 09:51 AM
Ez a mennyiség Magyarországon, csatornázott helyen, éves szinten olyan 30 000Ft, ami már olyan összeg, hogy érdemes átgondolni. Milyen jó kis felszerelést lehet venni ennyi talált pénzen. :)
asszony
04-05-2013, 09:55 PM
Alomszék.
http://farmgirl.blogter.hu/tag/alomszek
astonferi
05-06-2013, 08:00 PM
nos bár kényes téma és pazarlónak is tûnök de sokat voltam afrikában ahol nincs mindenhol papir így én is leszoktam róla. megoldás 1,5 L flakonba víz és megmosod. így az öblités egy része is megtörténik. kis gyakorlás után könnyen megy.
Grafitos
05-07-2013, 12:26 PM
Alomszék.
http://farmgirl.blogter.hu/tag/alomszek
Úgy látom ez az alomszék egy pottyantósbudi a lakásban..:D Annál még úgysem találtak ki környezetbarátabbat ezen a világon..
Zöld Október
07-20-2013, 01:34 PM
Itthon 50Ft/gurigától lehet kapni 150-200 Ft/gurigáig
Penny Marketben most 30 Ft/gurigáért van a 3 rétegû. Elmentem múlt hét vasárnap venni 4 csomaggal, mire hazaértem látom, hogy jött Penny-s újság, nézem, a budipapír amit vettem 2 nap múlva 40%-al (-160 Ft/csomag) lesz leértékelve. Egy cifra káromkodás bizony kicsusszant a számon.
Szóval menjetek a Penny-be budipapírt venni, mert most rohadt olcsó! :)
Amúgy a konzervek is sokszor baráti áron vannak a fenti üzletben. Persze ez nem reklám akart lenni. :)
fater.lajos
07-24-2013, 09:14 AM
Egy darabig voltam Afrikában. Mr. bedu a sivatagban egy marék homokot használt. Aztán kiszúrta, hogy én papírt. A másik oldala szerinte még használható volt. De ezt csak szigorúan bal kézzel tette. Tudod az Iszlám!
És ez nem vicc!
Sajnos a fantáziám nem elég élénk. Homokkal, fûrészporral hogy? Fõleg egy jó kis hasmenés után. Tuti, hogy még az is odaragad.
Grafitos
07-08-2014, 08:59 AM
Láttátok a reklámját a legújabb fejlesztésnek? ez a budiban oldódó wcpapír gurigának
Mit szóltok ehez?
Mikor én megláttam, csak annyi jött ki belõlem, hogy na végre..megtalálták a megoldást erre a globális felmelegedésnél 10 szer nagyobb problémára :cool:
A. L. Ias
07-08-2014, 11:39 AM
Attól, hogy az üres guriga feloldódik a vízben még nem leszek boldogabb ha nincs odakészítve az új tekercs. Kaparhatok ki egy marék fugát a csempe közül homok gyanánt....
Grafitos
07-08-2014, 11:49 AM
Sõt még a végsõ lehetõségtõl is megfosztod magad, ha lehúzod..ne feledjük, a guriga is papírból van:haha:
BragBOL
07-08-2014, 12:13 PM
Attól, hogy az üres guriga feloldódik a vízben még nem leszek boldogabb ha nincs odakészítve az új tekercs. Kaparhatok ki egy marék fugát a csempe közül homok gyanánt....
Pólód ujját letéped oszt kész! ;)
Vagy ha minden elfogyott akkor még ottvan az alsógatyád! :rolleyes::cool:
raktaros
07-13-2014, 08:42 PM
Komposzt wc rekeszbõl (http://www.rootsimple.com/2009/07/humanure-dry-toilet-made-from-a-milk-crate/)
Pityubá
07-13-2014, 10:25 PM
Komposzt wc rekeszbõl (http://www.rootsimple.com/2009/07/humanure-dry-toilet-made-from-a-milk-crate/)
Könnyen üríthetõ, felnyitva jól látszik a beltartalom. Gyümölcsös ládát gyengének tartom lábai nincsenek az ülõke alatt így vödör viseli a súlyt.
Egyébként 5 letes, akár légó pincében is használható. Erõsebb kivitel kellene, hogy 90 kilós ember is használni tudja.
Pityubá
07-13-2014, 10:49 PM
Nem akartam külön témát nyitni néki.
Gondolkodtam a mosógép öblítõ vizének 1 felsõ tartályban (60 L mûa. hordó, túlfolyóval, visszacsapó szeleppel) való tárolásában. Wc-t 2 öblítõ rendszer látná el.
Szükséges 1 átemelõ szivattyú ami felnyom abba a magasságba (bontott mosógép szivattyúra gondoltam). Az öblítõvíz leválasztásához, a szivattyú indításához szükséges jel levétele a gond.
Grafitos
07-14-2014, 07:10 AM
Ezen már mi is agyaltunk..sok pénzt lehetne megtakarítani ha szürkevízzel tudnánk mûködtetni a wcöblítést..
Egyszerûbb a menet, ha a mosógépbõl elõször egy megfelelõ méretû tartályba(hordócskába)engeded a vizet és utána onnan szivattyúzod a wc öblítõ tartályába akkor nem kell sem érzékelõ, sem visszacsapó szelep..:thumbup igaz így nem autómata a rendszer, mint a Te megoldásodnál..
Nálam egyértelmûen a hely a probléma..nincs hely a szürkevíz tárolásához :cry:
raktaros
07-14-2014, 08:04 AM
Ezen már mi is agyaltunk..sok pénzt lehetne megtakarítani ha szürkevízzel tudnánk mûködtetni a wcöblítést..
Egyszerûbb a menet, ha a mosógépbõl elõször egy megfelelõ méretû tartályba(hordócskába)engeded a vizet és utána onnan szivattyúzod a wc öblítõ tartályába akkor nem kell sem érzékelõ, sem visszacsapó szelep..:thumbup igaz így nem autómata a rendszer, mint a Te megoldásodnál..
Nálam egyértelmûen a hely a probléma..nincs hely a szürkevíz tárolásához :cry:
Miért nem automata? Nálam ilyesmi volt, csak nem szürkevíz volt a tartályban, hanem havonta 1x-2x feltöltöttem a kútvízzel.
Egy teszkós vízmû töltötte automatán róla a wc tartályt.
(két tartályszelepet tettem bele, balról a hálózati víz, jobbról a saját víz ment bele, bármikor lehetett oda-vissza váltani)
Pityubá
07-14-2014, 08:38 AM
Jó ha részben le tudunk válni a (vezetéken búsás haszonnal) szolgáltatott vízrõl.
Alsó tartály elhelyezése nem oldható meg nálam, wc mennyezete alatti 60L fektetett tartály jöhet szóba, be építve az öblítõ szelep és hálózati víz töltõ szelep.
Grafitos
07-14-2014, 08:42 AM
Tõlem lehet autómata..sõt biztos az a jobb. nekem gondot jelentene az áramellátása, a tartályom is porcelán, tehát nem tudok belefurkálni még egy lyukat a csõnek...tényleg sokat jelentene Nekem ha meg tudnám spórolni a wc vizet..pénzben 30-40%-al kevesbb lenne és úgy idegesít, hogy tiszta ivóvízet kell erre pazarolni!
raktaros
07-14-2014, 09:03 AM
Én is cseréltem tartályt :) Persze nekem nem (gondolom drága) porcelán volt.
De amiért most hanyagolom a témát, hogy nekem nem tûnt hatalmas spórolásnak, havi 1m3 körül húztunk le csak a vécén.
(Mivel pont 1m3-es volt a tároló, így külön mérni sem kellett.)
Amúgy sokan használják a manuális megoldást is a fürdõszobában, hogy a kádban hagyják a fürdõvizet és kancsóval azzal öblítik le a vécét.
Pityubá
07-14-2014, 09:12 AM
De amiért most hanyagolom a témát, hogy nekem nem tûnt hatalmas spórolásnak, havi 1m3 körül húztunk le csak a vécén.
Amúgy sokan használják a manuális megoldást is a fürdõszobában, hogy a kádban hagyják a fürdõvizet és kancsóval azzal öblítik le a vécét.
Spórolós kisnyugdíjasoknak is ajánlható 0Ft befektetéssel.:thumbup
Grafitos
07-14-2014, 09:31 AM
Azzal csak az a baj, hogy minden nap fürdök, ellenben, csak 2 naponta mosok:D
raktaros
07-14-2014, 10:58 AM
Azzal csak az a baj, hogy minden nap fürdök, ellenben, csak 2 naponta mosok:D
Miért baj?
Fürdés elõtt leengeded, aztán amiben fürödtél megint egy napig hagyhatod. Mindig "friss" vized lesz.
Grafitos
07-14-2014, 11:21 AM
Hijnye..mondtál valamit:thumbup
A. L. Ias
07-14-2014, 08:38 PM
Nem tudom ki mivel mos, de a használt mosóvizet nem érdemes hosszabb ideig tárolgatni. Hajlamos bebüdösödni, ha nem is annyira, mint az állott felmosóvíz. A tartály falára pedig feltapad, lerakodik a mosó-öblítõszer. Persze a Calgon erre is megoldás lehet :D
Pityubá
07-14-2014, 09:26 PM
Nem tudom ki mivel mos, de a használt mosóvizet nem érdemes hosszabb ideig tárolgatni. Hajlamos bebüdösödni, ha nem is annyira, mint az állott felmosóvíz. A tartály falára pedig feltapad, lerakodik a mosó-öblítõszer. Persze a Calgon erre is megoldás lehet :D
Így igaz. Az erõsen szennyezett mosóvíz kezeletlenül szerintem is megbüdösödhet néhány meleg nyári nap alatt.
Nálunk vízkõ ellen kezelt a mosógép betápja (szükséges volt mert kemény a víz) nincs lerakódás sehol sem, csillog-villog a fûtõbetét, a család nem akart hinni a szemének amikor 4 év használat után ki kellett vennem a fûtõbetétet, a dob lyukán kicsúszott 1 melltartó merevítõ acél, és megakadt a fûtõbetétben és kerregõ hangot adott a mosógép (jól be voltak ijedve, hogy tönkrement).
Ezért is gondoltam csupán az öblítõvíz feltöltését 60L tartályba ami kb 2 nap alatt el is fogy (ezt még tesztelni kell kádban).
fater.lajos
07-15-2014, 05:42 AM
Saját tapasztalat:
Felmosóvíz egy nap után büdös, csapvíz négy öt után kezd zöldülni. A mosógépbõl jövõ szappanos (mert az asszony házi szappanból készített mosószert használ, mosószódával meg szódabikarbónával) meg egy hét után kezd megbuggyanni a napon.
A kísérlet nem nagy cucc, három vödör (diszperzites...) egymás mellé a napra az udvar végén. A helyi körülmények így egyszerre befolyásolják mindet.
Grafitos
09-03-2014, 11:11 AM
Hallottátok tegnap a híradóban, hogy a Japán védelmi miniszter felszólította a lakosságot, hogy mindenki tartalékoljon legalább 1 havi wcpapírt..Ehez kölön egységcsomagban limitált szériás gurigákat is gyártottak:) Ez a nap híre lett volna, az oka mégis a japán elõrelátásban keresendõ.
Ugyanis az országnak abban a régiójában, ahol a legtöbb szXrópapírt készítik az elkövetkezendõ 20 évben viszonylag sûrûn várhatóak földrengések:tapsol: Ezek aztán tudnak elõre tervezni
Pityubá
09-03-2014, 11:16 AM
Hallottátok tegnap a híradóban, hogy a Japán védelmi miniszter felszólította a lakosságot, hogy mindenki tartalékoljon legalább 1 havi wcpapírt..Ehez kölön egységcsomagban limitált szériás gurigákat is gyártottak:) Ez a nap híre lett volna, az oka mégis a japán elõrelátásban keresendõ.
Ugyanis az országnak abban a régiójában, ahol a legtöbb szXrópapírt készítik az elkövetkezendõ 20 évben viszonylag sûrûn várhatóak földrengések:tapsol: Ezek aztán tudnak elõre tervezni
Hát arrafelé nem terem Lapulevél az árokparton ? Mint wc papír alternatíva. :D
BragBOL
09-03-2014, 05:31 PM
Ha valakinek van glicerinje és szeret kísérletezni kipróbálhatja a következõt:
ugyanannyi vizet és glicerint keverj össze, majd állítsd bele a letépett lapuleveleket, majd pár nap múlva próbáld ki, hogy javít-e a levelek tulajdonságain!
Pityubá
09-03-2014, 10:24 PM
Ha valakinek van glicerinje és szeret kísérletezni kipróbálhatja a következõt:
ugyanannyi vizet és glicerint keverj össze, majd állítsd bele a letépett lapuleveleket, majd pár nap múlva próbáld ki, hogy javít-e a levelek tulajdonságain!
Hoppá csak a lapulevelek szár végét kell beletenni, hogy felszívja ? vagy az egész lapulevelet belegyömöszölni a lébe ?
BragBOL
09-04-2014, 06:39 AM
Hoppá csak a lapulevelek szár végét kell beletenni, hogy felszívja ? vagy az egész lapulevelet belegyömöszölni a lébe ?
Igen, csak a szárvégüket kell beleállítani és majd felszívja, és lerakódik benne a glicerin.
A tárolhatósági ideje is meghosszabbodik valószínûleg.
Ezt a technikát a virágkötészek használják, hogy rugalmasabb legyen száradás után a virág.
Zacskóbicska
09-04-2014, 07:49 AM
Az arabok már évszázadokkal ezelõtt felkészültek a WC-papír hiányára és ezt a felkészültségi színvonalukat a mai napig is tartják. Nevezetesen a klotyó mellett állványon a bal oldalon a lavór, benne víz. (A lavór szélén aranycsík, annak vastagsága rendfokozatként jelöli a család társadalmi ranglétrán elfoglalt helyét.) Seggtörlés bal kézzel, majd kézöblítés a lavórban. Alapvetõ illemszabály, hogy bal kézzel nem éregetnek másokhoz, legfeljebb sértés és lealázás céljából.
Grafitos
09-04-2014, 11:16 AM
Gusztustalan.
Zacskóbicska
09-04-2014, 12:59 PM
Gusztustalan.
Az hát!
Törölt_fórumtag2
09-04-2014, 01:03 PM
Ugyanez Ázsiában is megtalálható. A jobb kezet hívják az evõ kéznek, a balt a trágyázónak.:)
A. L. Ias
09-04-2014, 04:32 PM
Gusztustalan.
Vagy a fertõzések elkerülésének igen praktikus módja. Vízszegény területeken fõleg. Náluk tradicionálisan kézzel esznek, nem használnak evõeszközt. Így egyszerûen elkülönítik a két tevékenységet már kisgyermek korban. Bevésõdnek a szabályok, megélhetik a felnõtt kort.
astonferi
09-04-2014, 04:35 PM
Az arabok már évszázadokkal ezelõtt felkészültek a WC-papír hiányára és ezt a felkészültségi színvonalukat a mai napig is tartják. Nevezetesen a klotyó mellett állványon a bal oldalon a lavór, benne víz. (A lavór szélén aranycsík, annak vastagsága rendfokozatként jelöli a család társadalmi ranglétrán elfoglalt helyét.) Seggtörlés bal kézzel, majd kézöblítés a lavórban. Alapvetõ illemszabály, hogy bal kézzel nem éregetnek másokhoz, legfeljebb sértés és lealázás céljából.
már nem lavor van hanem egy zuhany szerû csõ és azzal mossa meg magát ( bal kézzel ) ez egy egyszerûsített bidé. ahol ilyen nincs ott egy flakont használ azzal önti a vizet hátra :)
Zacskóbicska
09-05-2014, 05:50 AM
Vagy a fertõzések elkerülésének igen praktikus módja. Vízszegény területeken fõleg. Náluk tradicionálisan kézzel esznek, nem használnak evõeszközt. Így egyszerûen elkülönítik a két tevékenységet már kisgyermek korban. Bevésõdnek a szabályok, megélhetik a felnõtt kort.
A hepatitis A, a szalmonella, a vérhas, a kolera és sok endoparazita kifejezetten a széklettel terjed. Bizonyára a nem teljesen steril bal kezet is használják ajtók, kilincsek megfogására, stb., amibe utána más belenyúl az "evõ kezével". Feltételezem, hogy a hagyományaiknak is köze van ahhoz, hogy az arab területeken a lakosságnak több, mint 70 százaléka endoparazitákkal fertõzött. Pl. Egyiptomban sem túlságosan szokatlan az utcán állva fosó emberek látványa. Természetesen a fos beszárad a homokban, aztán az abból szállingózó részecskékbõl is mindenki inhalálhat kedvére.
Grafitos
09-05-2014, 11:52 AM
Az vajon opcionális, hogy melyik kézzel recskáznak.? Látom a dilemmát: szXró, vagy evõ kéz legyen ma??...hmm a kisebbik rossz :haha:
Zacskóbicska
09-05-2014, 12:05 PM
Az vajon opcionális, hogy melyik kézzel recskáznak.? Látom a dilemmát: szXró, vagy evõ kéz legyen ma??...hmm a kisebbik rossz :haha:
Tisztázandó, hogy elõtte volt-e anális szex, ill az is, hogy utána lesz-e orális.
szfenikus
09-22-2014, 10:35 PM
Olvasom, hogy áramszünet esetén is használni akarjátok a vízöblítéses budit...ha nincs villany, akkor a szennyvízhálózat átemelõszivattyúi sem mûködnek. A szivattyúház pedig elõbb-utóbb megtelik, majd a csõhálózat is...
Pityubá
09-22-2014, 10:56 PM
Olvasom, hogy áramszünet esetén is használni akarjátok a vízöblítéses budit...ha nincs villany, akkor a szennyvízhálózat átemelõszivattyúi sem mûködnek. A szivattyúház pedig elõbb-utóbb megtelik, majd a csõhálózat is...
Valóban ebben az esetben marad a lapát és a ház mögötti zöld (összerondított) terület.
Már többször említettem 3 évig körbezárt Szarajevót, a városi túlélés általam is követhetõ példáját. Õk is lapátoltak/pottyantottak ahol tudtak. :D
A. L. Ias
09-23-2014, 01:58 PM
Attól nem félnék, hogy megtelnének a szivattyú házak. Ugyanis ha nincs áram, víz sincs. Az, hogy pár száz vagy netalán ezer ember minimális vízhasználattal öblíti a budit, attól lassan telik meg. Ha átmeneti az áramgond, amikor helyreáll, a szivattyúk is mûködni fognak. Ha állandósul, mi is átállunk más megoldásra, mert kincs lesz a víz.
gattila
10-09-2014, 03:48 PM
Mi alomszéket használunk már három éve. Tapasztalat: elõször mûanyagvödröt használtunk, nem nyert. Havonta egyszer kifertõtlenítettük, és kitettük a napra két napig. A szag beleeszi magát az anyagba, úgyhogy váltottunk fémvödörre. A fémvödör elszínezõdik, és egy idõ után a húgyban lévõ anyagok (sav) elkezdik megenni a vödröt, de kb 2 évig simán használható egy db. Fûrészport, kartont és szalmát használunk. Szag minimális, de lehet rá kevés levendulaolajat csepegtetni, vagy pedig több vizet kell rá önteni. Létezik fém hamusvödör is, zárható tetõvel, abból talán nem jön ki a szag. A cucc megy a komposztra, mi abból (is) trágyázzuk a földet. Kell neki azért kb 2 év, mire használható lesz. A víz kb 30 %-át megspóroljuk.
Hümm-hümm... a topic nagyon aktuálissá vált. :haha:
Ebben a FB videóban úgy tûnik hogy a németek már egymás között is kirobbantják a világháborút. Most vécépapírért.
https://www.facebook.com/stephanie.scherz.7/videos/10217025142521391/
Arra gondoltam hogy ha annyira rákattant mindenki, de nem lehet venni, akkor van papírkendõ, papírszalvéta, papír zsebkendõ. Ez senkinek nem jut eszébe?
Nálunk nem lenne gond, mert közel 5000 papírszalvétát is vettem 2018 végén és még alig fogyott belõle...
Ihasz Laci
03-16-2020, 05:29 PM
basszus nem hiszitek el de nalunk is meghulyult mindenki a budipapirert! mi a fene utott az emberekbe? ma 3 kulonbozo nagy boltba voltunk vasarolni, mindegyikba tudjuk, hogy mit erdemes venni jo aron, meg vannak kedvenc markak amik nem mindegyik boltba vannak meg.
szoval bejartuk a 3 nagy boltot, lidl, waitrose es sainsburys. beszaras, hogy mi volt! a waitroseba a wc papiros reszleg teljesen le volt fosztva, semmi nem volt!
a lidlbe mar sorba alltunk mikor kihoztak egy raklap wc papirt, verekedes nem volt de szegeny csajszi el se tudta huzni a raklapot a hejere es mar ledontottek, szetkapkodtak ami rajta volt. a sainsburys-be (a legnagyobb a 3 kozul) meg volt par darab de oda volt allitva 2 elado es minden vasarlonak 1 db 4-es csomagot adott:))))
mi a tokert kell ennyire a wc papir? nemkajat meg vizet kene vasarolni hamar keszulunk a vilag vegere?
WestBam
03-16-2020, 07:52 PM
Olyan világvége lesz, hogy besz@rsz. Ezért kell mindenkinek klotyópapír. :haha:
Most az idióták miatt vettem két havi adagot itthonra pluszban, mert még a végén itt is elfogy az összes a boltokból. Ezzel kezdtem is a sort, és máris fogy itt is a budipapír :D
szoval bejartuk a 3 nagy boltot, lidl, waitrose es sainsburys. beszaras, hogy mi volt! a waitroseba a wc papiros reszleg teljesen le volt fosztva, semmi nem volt!
Itt nem tudom hogy mi van a városban, de az asszony rokona már panaszkodott hogy náluk sincs WC papír a boltokban. Szóval ez már világjelenség.
Most az idióták miatt vettem két havi adagot itthonra pluszban, mert még a végén itt is elfogy az összes a boltokból.
Ez a lényeg. Ha egy szûkebb kör elkezd pánikolni és ész nélkül vásárolni, akkor muszáj beállni a sorba, hogy a napi használatra legyen. Ráadásul a távoktatás és a távmunka miatt otthon több fogy, mint egyébként.
Ha felröppen a hír, hogy a bankok bajba kerülnek és nem lesz biztonságban az ügyfelek pénze, elkezdik kivenni az emberek a lóvét a bankból, attól kerülnek bajba a bankok...
Egyébként valahol mintha olvastam volna tegnap, hogy elkezdték megrohanni az emberek az ATM-eket (asszem még nem Magyarországon). Ismerve az emberek reakcióját, nem lennék meglepve, ha pár nap múlva korlátozni fogják a naponta kivehetõ készpénz mennyiségét. Azt hallottam, hogy nálunk a patikákat rohanták meg. Akik rendszeresen gyógyszert szednek (pl. vérnyomáscsökkentõ), próbálnak több hónapra elõre felirtani a háziorvossal.
A vicc az, hogy éppen a budipapír az amibõl szinte bármennyit tudnak gyártani, papírhulladékból, automatizált gépsorokon. Ezzel szemben a krumpli, hagyma, alma, gabona a tavaly termett készletekbõl szerezhetõ be, amíg tart a készlet. Az idei termésre még várni kell pár hónapot...
cattaro
03-17-2020, 08:42 PM
Ez valószínûleg a 2. világháborúból ered. Emlékszem a gyerekkoromból, hogy a málenkij robotot is megjárt nagyanyám is be volt tárazva rendesen, nem csak ebbõl, nyilván nagyon rossz tapasztalatokat szerzett.
Amúgy alternatívákból (konyhai papírtörlõ, papírzsebkendõ stb.) roskadoznak a polcok.
Én inkább pzs-bõl vettem jó sokat, ha már járvány, meg amúgy is mindenre jó. (Van egyébként a címszereplõ termékbõl is vagy 40-50 guriga a BOL-raktárban régóta, ki tudja, meddig elég egy nukleáris tél esetén.) :)
fater.lajos
03-18-2020, 08:51 AM
A WC papír addig nem probléma, amíg van mosdóvíz. Az ókori Róma is így mûködött.
A beduin meg kimegy a tábora mellé a sivatagba és ha elvégezte a dolgát kitörli bal kézzel és homokkal. Ez is alternatíva. (Ezt láttam, megéltem. Szó szerint körbe szarták a tábort...)
GaborV
03-20-2020, 09:14 PM
én biztos ami biztos egy adag reklámpapírt félretettem még 2 hete, hogy összegyûrve az is több, mint a semmi. Csak ne a csillogós papírra nyomtatottat használjátok, mert tartkóig húzod vele a kondenzcsíkot.
kubikus
03-21-2020, 06:05 PM
Sziasztok!
Alternativ megoldasnak: kancsó, szappan, langyos víz! 😀👍
fater.lajos
03-30-2020, 03:11 PM
Nincsen papír? Használj botot!
http://muz4in.net/news/zakonchilas_tualetnaja_bumaga_ispolzujte_palku/2020-03-26-51446
Закончилась туалетная бумага? Используйте палку Ha nem megy azorosz fordítsd le guglival! Nagyon jó!