View Full Version : Pirotabletta házilag (ESBIT helyett)
GaborV
06-16-2016, 08:54 PM
Egy ideje olyan módszeren gondolkozok, ami tudja pótolni az esbitet, alkalmas tûzgyújtás elõsegítésére, de ha kell meg tudok fõzni rajta egy instant levest vagy teát.
Az intenreten sok módszert láttam, de MIND kormol és / vagy büdös. Emiatt nem tudok merre induljak el a kérdésben. :confused:
- Grillgyújtó tabletta - iszonyat büdös
- Feltekert karton gyertyaviaszba mártva - nagyon kormol
- Fatwood / nyírkéreg - nagyon kormol
- Házi tûzzselé (tojásból) - nehézkes a precíz készítés, emiatt elégtelen a teljesítménye
- Vatta szõlõzsírral és gyertyaviasszal kezelve - büdös és kormol is
- Kandallógyújtó kocka (Korona gyújtós) - NINCS TAPASZTALATOM
- Karton mécses paraffinjába mártva - NINCS TAPASZTALATOM
Ti milyen módszert ismertek? Mit használnátok?
fater.lajos
06-17-2016, 09:31 AM
Alkoholos kézfertõlenítõ zselé. Aldiban van a pénztár mellett.
Ihasz Laci
06-17-2016, 09:55 AM
Egy ideje olyan módszeren gondolkozok, ami tudja pótolni az esbitet, alkalmas tûzgyújtás elõsegítésére, de ha kell meg tudok fõzni rajta egy instant levest vagy teát.
Az intenreten sok módszert láttam, de MIND kormol és / vagy büdös. Emiatt nem tudok merre induljak el a kérdésben. :confused:
- Grillgyújtó tabletta - iszonyat büdös
- Feltekert karton gyertyaviaszba mártva - nagyon kormol
- Fatwood / nyírkéreg - nagyon kormol
- Házi tûzzselé (tojásból) - nehézkes a precíz készítés, emiatt elégtelen a teljesítménye
- Vatta szõlõzsírral és gyertyaviasszal kezelve - büdös és kormol is
- Kandallógyújtó kocka (Korona gyújtós) - NINCS TAPASZTALATOM
- Karton mécses paraffinjába mártva - NINCS TAPASZTALATOM
Ti milyen módszert ismertek? Mit használnátok?
ezek a modszerek mind kormolnak, nem fogsz olyat talani ami nem kormol.
egyedul az alkoholos kezfertotlenito, vagy annak a tovabb fejlesztett valtozata az alkoholos kalyha
7240
a kezfertotlenitobol csak ra kell csopogtetni egy adagot fadarabra aztan mar eg is. maga a kezfertotlenito nem fog kormolni csak a fa amikor el kezd egni, de az nem olyan merteku mint a szintetikus gyujtosok kormolasa.
Ihasz Laci
06-17-2016, 10:09 AM
ez talan meg egy jo megoldas lehet a dragon fire gel
tulajdonkeppen zselesitett kezfertotlenito ami fust nelkul eg amilyet keresel
https://www.youtube.com/watch?v=3nTevaGZ25U
GaborV
06-17-2016, 09:21 PM
Még azon a verzión is gondolkoztam, hogy simán bevágok egy zacskó olcsó mécsest, 4dbon megfõzönk 3-4 levest :D
Az alkoholos kályha sem rossz megoldás, de a denszesz nem lenne sokkal olcsóbb mint az esbit xD
Sóherség régi átok :D
Ihasz Laci
06-17-2016, 09:44 PM
Hat, hogy neked semmi sem jo:)
Sóherség régi átok
Akkor meg kell fõzni otthon és berakni a termoszba!
Egyébként kiváló alternatíva a villany/gáz tûzhely,mikrosütõ,sparhert......
Nem tudom ki mennyit fõz a természetben,de arra meg pont a gyári kocka ...a többi cucc meg másra...arra van kitalálva....
No meg ott a sima fa is...7242(megjegyzés..ez nem az én kályhám..de az egyik kávé az volt ;))
fater.lajos
06-20-2016, 11:44 AM
A nem kormoló hõtermelõrõl jut az eszembe...
Mire is kell? Ne füstöljön ha szarban vagyok, vagy lusta vagyok súrolni, cipelni?
Dönteni kell. És vállalni annak a következményét.
Na, az a sz.a.r. ha lusta meg sóher valaki egyszerre... A túlélés nem mindenkinek való.
Ihasz Laci
07-06-2016, 01:02 PM
tessek itt a megoldas a surolas elkerulesere:
http://tulelniatermeszetben.blog.hu/2016/06/29/hasznos_otletek_596
hasznalhatod a legolcsobb legkormolsabb gyujtosokat ezentul:)
A következõ videó,pont errõl fog szólni.Tervem szerint egy ezresbõl ki tudok hozni úgy egy kiló kockát...meglátjuk!?
Lesz egy kis idõ ..neki állok!:cool:
Ihasz Laci
07-06-2016, 02:43 PM
A következõ videó,pont errõl fog szólni.Tervem szerint egy ezresbõl ki tudok hozni úgy egy kiló kockát...meglátjuk!?
Lesz egy kis idõ ..neki állok!:cool:
csak ne egy orasra csinald a videot legyszi:)
amugy mit tervezel mibol akarod csinalni? en teamecsesbol meg vatta gombocbol csinaltam parat, de az se eri meg mert a bolti olyan olcso. 0.5 gbp, igen fel font kb 200 forint egy 21 kockas csomag! ha ilyen olcso minek csinaljak sajatot amikor az meg dragabbra is jon ki.
otthon mennyibe kerulnek ezek a gyujtos kockak?
csak ne egy orasra csinald a videot legyszi:)
amugy mit tervezel mibol akarod csinalni? en teamecsesbol meg vatta gombocbol csinaltam parat, de az se eri meg mert a bolti olyan olcso. 0.5 gbp, igen fel font kb 200 forint egy 21 kockas csomag! ha ilyen olcso minek csinaljak sajatot amikor az meg dragabbra is jon ki.
otthon mennyibe kerulnek ezek a gyujtos kockak?
..ott van az utolsó videóba...890 Ft..a kis esbit..ami nem tud annyit mint a 200 Ft os grill begyújtó:cry:..aminek óriási baja,hogy kiszárad.
Az,hogy milyen hosszú lesz?(csak egy nap a préselés :eek:)..ne nyilván ezt nem fogom végig venni :haha:
A többi legyen meglepi!
Nos ez igaz..hogy kapni a boltban!..ez tény!..és lehet,hogy jobb is(meglátjuk a teszten).
De az,hogy jól elszórakozik az ember vele..csak jobb,mint nyomni egy gombot..oszt hozza a futár!
Arról nem is beszélve,ha esetleg nem lesz..vagy bolt nem lesz...internet sem lesz..hát akkor már ott van a kezedbe,fejedbe a módszer,tudás,gyakorlat!
Víz is van a csapban...a boltban..mégis kell gyakorolni a tisztítást,beszerezni víztisztítót..
Ez a prepperkedés...mi lesz ?...ha nem lesz?..ha magunk kell boldogulni!
Ihasz Laci
07-06-2016, 03:06 PM
,,Arról nem is beszélve,ha esetleg nem lesz..vagy bolt nem lesz...internet sem lesz..hát akkor már ott van a kezedbe,fejedbe a módszer,tudás,gyakorlat!''
en gyujtost nem tudok eloallitani, csak boltban kaphato dolgokbol:) vagyis ha nem lesz bolt es nem tudok gyujtost venni akkor valoszinuleg azokat a dolgokat se fogom tudni megvenni amik ahhoz kellenek, hogy sajat keszitesu gyujtost csinaljak.
ezert marad a nyirfakereg:)
de azert kivancsian varom, hogy mit fozol ki!
https://www.youtube.com/watch?v=9MJc_GYTC2o
Crusoe
07-23-2016, 04:15 PM
Sziasztok! Az esbit (Hexametilén-tetramin ) egyszerûen formalin és ammónia (szalmiákszesz) vizes oldatának elegyítésével elõállítható. A formalin kb. 600ft/l. https://www.youtube.com/watch?v=mCCpl08_WjQ
De ha valaki nem akar kutyulni, kalcium acetáttal zselatinálhat izopropil alkoholt, ami szintén jóval olcsóbb a bolti terméknél. https://www.youtube.com/watch?v=DjmnSoupVoA
Remélem hasznos volt az infó.
fater.lajos
07-23-2016, 04:37 PM
Recept a kálcium-acetátos zselésítésre:
http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/tudomany/ego-paszta
GaborV
09-24-2019, 12:17 PM
a videó törlésre került
fater.lajos
09-25-2019, 01:35 PM
Én két éve posztoltam a linket...
A mostani Youtube cenzúra mellett csoda ha van még olyan pirotechnika-készítő videó amit még nem töröltek. :hogymi: