PDA

View Full Version : Tó, kerti tó, fürdõ tó

Ádám Csaba
06-27-2016, 08:18 AM
Mint lehetõség, megfordult a fejemben, hogy a tanyán ásatok egy tavat! Kb. 20x30 méter, közepénél 2 méter mély. Nem fóliázott, hanem természetes mederrel. Jó agyagos az altalaj! Mennyi hal élne meg benne? Mûködne, mint élelmiszerforrás?
Nem kell valakinek 1200 m3 föld? :D

TMIB
06-27-2016, 08:32 AM
Nekem kéne, jó sok mocsarat be tudnék vele temetni, de drága lenne postán átküldeni. :D

Amúgy nem tudom én csak valami gyerekmedencét akarok majd a hátsó kertbe, mû-tó témában nem tudok tanácsot adni. :)

fater.lajos
06-27-2016, 08:34 AM
Mint lehetõség, megfordult a fejemben, hogy a tanyán ásatok egy tavat! Kb. 20x30 méter, közepénél 2 méter mély. Nem fóliázott, hanem természetes mederrel. Jó agyagos az altalaj! Mennyi hal élne meg benne? Mûködne, mint élelmiszerforrás?
Nem kell valakinek 1200 m3 föld? :D

Itt nézz szét szakirodalomban:
http://mkk.szie.hu/dep/halt/UserFiles/File/tananyagok/

Ádám Csaba
06-27-2016, 08:40 AM
Területi vízgazdálkodás témában érintettük a tavak biológiáját fõsulin, de az kevés volt. Jó lenne beszélni valami hal szaporító szakemberrel. És nem másod sorban lehetne benne fürödni. Most tényleg foglalkoztat a dolog.
Hová lehetne ennyi földet elsütni?

shadow177
06-27-2016, 09:07 AM
Feltétlenül meg akarsz tõle válni?
Lehetne belõle szélárnyékoló, hóvédõ dombot, földházat, felszín feletti pincét vagy akár óvóhelyet építeni.

Ihasz Laci
06-27-2016, 09:50 AM
vagy megtolteni a homokzsakokat? :)

Ádám Csaba
06-27-2016, 10:03 AM
Hát így se hatalmas a kert, ott nem maradhat a(z összes) föld. Valami épületet építeni jó lenne, de most nincs rá pénzem. Zsákos dolgot nem tudom értelmezni. Valahová inkább eladnám...

Kisss
06-28-2016, 07:58 PM
Vagy a tó szélére rakod a kiásott földet, így mindjárt nem kell olyan mélyre menni!

Ádám Csaba
06-28-2016, 08:10 PM
Valamennyi biztosan kell a szélére, mert alföldi ingatlanhoz képest nagy lejtése van a telkemnek, de az összes akkor is sok oda szerintem. Na majd holnap csinálok rá számítást. A felsõ termõ réteget nem akarom eladni, csak az alatta lévõ agyagos homokot.
De köszönöm a tanácsot! :thumbup

Sergeant
07-03-2016, 07:50 AM
Igen sok minden kell egy medence vagy kerti tavacska életben tartásához.
Nekem egy 9 m3-es medencém van. Ha nem kezeljük a vizet, akkor nagyon gyorsan beopálosodik és elkezdõdik a poshadás, iszaposodás.
Szükséges a kezdeti "sokkolása" a víznek nagy mennyiségû klórral, utána a folyamatos klórozás az úszó adagolóval. Algaölõ koncentrátum, baktérium-és vírus ölõ, pelyhesítõ és ph beállító hetente. Keringetõ szivattyú járatása folyamatosan, használat után a hálós tisztítás, lefedés.
Kerti tavacska esetén a folyamatos levegõztetése a víznek, télen fûtése. Melóhelyemen van stresszoldó tavacska díszhalakkal, növényekkel. Elég sokat dolgoznak vele a kertészek.
Szóval, nem egyszerû a dolog. Fõleg, ha nagy méretût akarsz...

venosz
07-03-2016, 10:05 AM
Láttam egy angol dokfilmet, ahol a bombatölcsérek élõvilágát mutatták be. Valami olyan volt benne, hogy ha 1 m-nél mélyebb, akkor nem fagy be teljesen, és beáll a tó azaz az ökoszisztéma vagy mi egyensúlyba kerül, benépesedik, de ott mindet nagy fák árnyékolták körbe, és a klíma is kicsit más, nincs nagyon meleg, és nagyon hideg sokáig.
https://b.geolocation.ws/img/032/310/121-F.jpg

venosz
07-03-2016, 10:06 AM
Robbants egy tölcsért :D

TMIB
07-03-2016, 11:13 AM
Egy zöld petárdával. :)

Ádám Csaba
07-03-2016, 06:29 PM
Lehet biluxolna a szomszéd ha robbantanék egy tavat. Mondjuk lehet én is pislognék mert szolgalmi jog bejegyzése van a mol-nak egy gázvezetékre a telkem alatt...

TMIB
07-03-2016, 06:55 PM
Gázvezeték? Akkor jó nagy tavad lenne! :D

:haha:

Ádám Csaba
07-04-2016, 04:44 AM
Igen! Szolnok irányába lehet átlógna a szomszéd telkére egy kicsit! :haha: