PDA

View Full Version : Iránymeghatározás egy bot segítségével!

Jed
07-23-2016, 09:53 AM
Sziasztok!
Sikerült megszereznem a John "Lofty" Wiseman féle SAS Túlélési Kézikönyvet. A könyvben van egy fejezet, ami a tájékozódással foglalkozik. Ott van két módszer, miszerint egy leszúrt karó árnyéka alapján meg lehet mondani merre vannak az égtájak. Kipróbáltam a módszert, nagyon jól mûködik, legalábbis itt az északi félteken. De a könyv azt nem írja, hogy a Déli félteken is mûködik-e a módszer. Ott is ugyan így mûködik, ugyan ezek a paraméterek ott is?
Itt egy kép a módszerrõl:
https://html1-f.scribdassets.com/1o1c57jjy838mr20/images/356-31ea6c15f2.jpg
Köszönöm a segítséget.
Jed

bel
07-24-2016, 08:17 AM
Szia,

A leirt modszer szerintem mukodik a deli felteken is. Persze az arnyek nalunk delben eszak fele mutat, ott pedig del fele.

Bel

Rozsomák
07-24-2016, 11:00 AM
Hehe az jutott az eszembe, hogy addig ütöm, amíg...

GAZDA
07-24-2016, 11:02 AM
Ez az órás tájolás primitívebb változata.

Doom
07-24-2016, 12:32 PM
Ez jó ötletnek tûnik....bár ki kell próbálni a gyakorlatban is!
(ki is fogom a valóságban,mert van egy kis kétségem,de nem lövöm le a poént)
A sas könyvrõl....vannak benne ilyen tippek!
Akartam csinálni egy videót amiben a gyakorlatban is megnézhetjük mennyire mûködnek a tanácsok.....végül is pár tipp kipróbálása után úgy döntöttem nem jó ötlet..már a könyv szerzõinek tulajdonított tiszteletem jeléül sem(ha már ennyit dolgoztak vele)
....van amelyik viszont jó,mûködik! Próbálgatni kell és a saját szemeteknek hinni!

fater.lajos
07-25-2016, 06:51 AM
A módszer az összes háború elõtti cserkészkönyvben benne van. Mûködik, jó. A cserkészeket nem akarták a déli féltekére küldeni, így a második kérdésre nem tudom a választ.

Atyesz
10-07-2016, 01:03 PM
Végül is mindegy milyen körülmény kell hozzá, hogy az ember ne tudja, merre van az arra, de még ha eszméletlen is voltam, és felébredve nem tudom, hol vagyok, és elsõ dolgom az lenne, (nem az) hogy az égtájakat keressem, nagyon erõs ködnek kell lennie, hogy ne sejtsem a napot. Ha látom, akkor azt is tudom, merre megy. (balról, jobbra, ha szemben állok vele). Itt az északi féltekén nincs olyan magasan, hogy pont fölöttem legyen. Tehát, ha reggel van, akkor épp kelet felé nézek, ha este, akkor meg nyugat felé. Minek ehhez bármilyen eszköz?

Zacskóbicska
10-07-2016, 05:03 PM
Sziasztok!
Sikerült megszereznem a John "Lofty" Wiseman féle SAS Túlélési Kézikönyvet. A könyvben van egy fejezet, ami a tájékozódással foglalkozik. Ott van két módszer, miszerint egy leszúrt karó árnyéka alapján meg lehet mondani merre vannak az égtájak. Kipróbáltam a módszert, nagyon jól mûködik, legalábbis itt az északi félteken. De a könyv azt nem írja, hogy a Déli félteken is mûködik-e a módszer. Ott is ugyan így mûködik, ugyan ezek a paraméterek ott is?
Itt egy kép a módszerrõl:
https://html1-f.scribdassets.com/1o1c57jjy838mr20/images/356-31ea6c15f2.jpg
Köszönöm a segítséget.
Jed

Sajnos ez nem mindenütt mûködik. Ém pl. eltöltöttem 10 napot a 60-ik É-i szélességi fokon túl úgy, hogy egyszer sem láttam a Napot. Halvány remény sem volt árnyékra (sõt ott még a mágneses tájoló sem mûködött). De idehaza is adódhat olyan helyzet. Sõt már Finnországban sem az igazi, ahol nyáron oda-vissza megy a nap. Én pl. el is veszítettem ott a tájékozódó képességemet. Rettentõen zavart, aztán kásõbb rájöttem, hogy a parkok kiülõs helyein fel van tüntetve minden padra a K-Ny irány.