PDA

View Full Version : Olcsóbb dologból többet, vagy drágábból kevesebbet?

yeahno
08-21-2016, 01:41 PM
Mi az amibõl inkább legyen több, hiába kicsit rosszabb minõség?
És mi az amibõl inkább csak egy legyen de az jó minõségû?

Ruhák, eszközök, bármi.

Pl. multitoolból lehet jobb 3 kínait venni, a BOB-ba, az EDC-be, meg a BOL-ba. Így valószínûbb hogy lesz egy kéznél mikor szükség van rá, és ha az egyik tönkremegy van helyette két másik. Egy leatherman árából kijön 3-4 hasonló kínai.

Legyen belõle kevesebb, de az jó minõségû:
- bakancs

Legyen több, még ha rosszabb is:
- multitool?

GAZDA
08-21-2016, 02:54 PM
Mi az amibõl inkább legyen több, hiába kicsit rosszabb minõség?
És mi az amibõl inkább csak egy legyen de az jó minõségû?

Ruhák, eszközök, bármi.

Pl. multitoolból lehet jobb 3 kínait venni, a BOB-ba, az EDC-be, meg a BOL-ba. Így valószínûbb hogy lesz egy kéznél mikor szükség van rá, és ha az egyik tönkremegy van helyette két másik. Egy leatherman árából kijön 3-4 hasonló kínai.

Legyen belõle kevesebb, de az jó minõségû:
- bakancs

Legyen több, még ha rosszabb is:
- multitool?

A multitool pont olyan eszköz amibõl minõségit (svájcit az nem rohad) vegyél ha veszel de ki lehet váltani egy svájci bicska+valamilyen fogó kombóval (egy tok 2 eszköz).
Egyébként ami "vasból" van abból érdemes minõségit venni mert az olcsót is cipelni kell és a legrosszabbkor fog cserben hagyni.
Ruházatnál a lábbeli és kabát fontos de pl. a nadrágból nagyon sokkféle jó lehet katona, munkás, sport nem kel feltétlenül takticool ruciban rohangálni.
Hátizsákból is inkább a kényelem és a jó elrendezés a lényeg pl. én dél-afrikai málhazsákot vettem elég olcsón ami cordura(erõs) és barna színû tehát rejt de nem tûnik katonainak. Kínait viszont ebbõl sem vennék!

yeahno
08-21-2016, 03:43 PM
A svájci bicska és fogó egy tokban jó ötlet, erre nem is gondoltam.

+ két szerszámot lehet egyszerre használni (egyikkel csavarozni, másikkal rátartani,vagy a fogóval megfogni, késsel pedig munkálni)
+ ha az egyik tönkremegy/elvész még ott a másik, bár egy törött multitoolon is maradnak használható dolgok
+ az eszköz kialakításánál nem voltak kompromisszumok, a fogó célszerszám, fogónak lett tervezve, nem volt szempont az összehajthatóság, nem kellett elférnie a többi eszköz mellett, erõsebb a nyele
+ könnyebb találni egy saját igényeknek megfelelõ fogót és egy bicskát, mint egy olyan multitoolt amiben megfelelõ a fogó és az eszközök is.

Hátrány:
- 2 eszköz nehezebb és több helyet foglal mint egy. EDC-nél fontos szempont

Viszont szerintem még mindig elõnyösebb adott keretbõl inkább több gagyibb multitoolra költeni mint egyre. És lehet hogy inkább két gagyibb multitoolt mint egy 1 gagyi multitoolt és egy fogót. Jobb ha van belõle több is, több helyen, fõleg ha 3-4db-ot is tudok venni egy "minõségi" mondjuk leatherman árából. Nem hiszem hogy egy Leatherman 3-4x jobb minõségû, vagy hogy 3-4x többet bírna, vagy annyival tovább bírná mint egy gagyibb.

EDC-nél ha mindig magammal cipelem akkor nyilván jobb egy drágább, csak így hogy mindig nálam van még nagobb a valószínûsége hogy elhagyom, ellopják, elhasználom.

Hátizsákból lehet érdemes gagyibbal kezdeni hogy kialakuljon mit várok el egy zsáktól, mi hiányzik, mi a jó, aztán upgrade-elni egy tartósabb zsákra, az régi olcsóbbat meg lefokoznii, bolb-ban hagyni, horgásszáknak, vagy elásni egy cache-be.

Doom
08-21-2016, 06:47 PM
Hát nem írtad milyen célból menne a felhalmozás,de gondolom a fórumra tekintettel SHTF esetére.
Mibõl az olcsót és sokat?!
Ásványvíz,kukás zsák,papírtörlõ,tartalék ruházat,törölközõk,konyharuhák,wc papír,gyertya,gyufa,vetõmag,kézi szerszámok(ásó,balta,lapát,kasza,kalapács)ed nyek,konyhakések,fûszerek,rizs,liszt,cukor,bab, krumpli,csoki,húskonzerv,májkrém,trudi kenyér,háztartási keksz,kávé,dohány+papír,tûzifa,szivattyúk,na pelemek,gumibelsõ,légpuska,számszeríj,bozótv gó,túlélõ kés,táskák,csomagoló anyagok,üzemanyagok,gáz és egyéb fõzõk.....kombinált fogó,kerítés drót,....takarók,ágynemû,ponyvák
Mibõl drágábbat és kevesebbet?!
Fogós kérdés! :thumbup
Talán akkor számít,ha limitált a súly és a térfogat......bár nem vagyok benne teljesen biztos ,hogy azonos súlyban négy extolt (5000,-)vagy egy BK-2(45000,-)csomagolnék e be a hátizsákba.:confused:

GAZDA
08-21-2016, 06:54 PM
Törekedj a kevés de jó minõségû eszközre mert azokra tudsz MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT SZÁMÍTANI! A gagyi fogó, zsák, ruha csak bosszúságot és csalódottságot okoz ezt szeretnéd?

TMIB
08-21-2016, 08:44 PM
Középkategória, igaz sokból elég az olcsó is. Az olcsó nem jelenti azt hogy rossz, fõleg hogy megveszel valamit magyar boltban, de drága volt, aztán megnézed Ali-n vagy Gearbest-en és megtalálod pontosan ugyanazt, fillérekért. De annyira pont ugyanazt hogy a magyar bolt ahonnan beszerezted, az is valószínûleg attól a kínai gyártótól vette meg.

WestBam
08-21-2016, 09:06 PM
Az egy-egy darab jó minõségû szerintem sem a legjobb út, mert ha elhagyod/hátrahagyod/elveszik erõszakkal, akármi, akkor még lehet tartalékod, mondjuk a bolban is egy készlet mindenbõl, elásott készletnél is lehet még pár multi- kés bedobva pluszban, otthon fiókban tartalékba. Egy spyderco- leatherman páros betéve pluszban mindenhol kicsit költséges lenne.
Túlélõ jól látja, a boltosok is ugyan onnan veszik sok esetben, vagy a kereskedõt megkerülve alibabáról nagyobb tételben a gyártótól, aztán szétdobják egymás közt az országban és mehet a 5-6x-os áron a piacra mindenkinél a szajré és még választhatsz is melyik boltos a szimpatikus akitõl megveszed jó eséllyel ugyan abból a szállítmányból való cuccot :)

Ádám Csaba
08-22-2016, 11:26 AM
Nem biztos, hogy teljesen jó a példám, de talán használható. A munkámban sokszor beigazolódott a számomra, hogy csak minõségi gépekkel és szerszámokkal lehet dolgozni. Volt, hogy vettem valami olcsó szerszámot és nem bírta csak pár napig. Vele ellentétben megvettem a minõségi szerszámot 3-5 x annyiért, de évek óta jól mûködik. Nekem határozott véleményem, hogy kifizetõdõ minõséget vásárolni.

mmilan21
08-22-2016, 06:42 PM
Nekem határozott véleményem, hogy kifizetõdõ minõséget vásárolni.

Szerintem is, a tartós "fogyasztási" cikkekbõl, tehát a gépekbõl, eszközökbõl, szerszámokból, építõanyagból, jármûbõl, ruházatból, stb.-bõl általában kifizetõdõ a minõségi darab megvásárlása.
Hogy mi a minõségi termék, az egy másik kérdés.

A nem tartós cikkekbõl is érdemes a minõségit választani, de olykor belefér egy kis spórolás, ha a helyzet megkívánja (pénz) vagy ha nincs más választási lehetõség.

GAZDA
08-22-2016, 07:50 PM
Középkategória, igaz sokból elég az olcsó is. Az olcsó nem jelenti azt hogy rossz, fõleg hogy megveszel valamit magyar boltban, de drága volt, aztán megnézed Ali-n vagy Gearbest-en és megtalálod pontosan ugyanazt, fillérekért. De annyira pont ugyanazt hogy a magyar bolt ahonnan beszerezted, az is valószínûleg attól a kínai gyártótól vette meg.

Mindent újonnan kell venni? Üzletelni nem lehet?

TMIB
08-22-2016, 08:36 PM
Mindent újonnan kell venni? Üzletelni nem lehet?

Én inkább újat veszek. Ha valami használt, akkor fennáll a veszélye annak hogy azért akar tõle megszabadulni a gazdája mert nem jó.

Meg attól függ, nálunk az üzletelés annyira nem divat. Az barátok közt oké, családi, haveri, ismerõsi kör, de nekünk pl. itt senkink sincs. Ismeretlenekben meg nem igazán bízom. DVD filmet vettem használtan, eBay-rõl, de annál is aggódtam hogy nehogy karcos legyen.

Milan21:
Szerintem is, a tartós "fogyasztási" cikkekbõl, tehát a gépekbõl, eszközökbõl, szerszámokból, építõanyagból, jármûbõl, ruházatból, stb.-bõl általában kifizetõdõ a minõségi darab megvásárlása.

Attól függ, mert megvettem én a 65 dolláros egeret és villámgyorsan tönkrement. Most 20 dolláros van, ez jól megy. De legközelebb inkább Alin veszem meg ugyanezt 5 dollárért. Vagy ott volt a 80 dolláros speciális fejhallgatóm. Ami pár hónap leforgása alatt bénára szorította a füleimet, aztán 3 darabba tört, majd szétszakadt az egész. A fele annyiba kerülõ meg tökéletesen mûködött. :)

GAZDA
08-23-2016, 06:24 AM
Elektronikai dolgoknál vagy ruháknál mûködhet ez a vegyünk" sokat óccón" de nem mindent gyártanak Kínában! Mondok egy példát is: fejsze nagyon nem mindegy milyen kialakítású a fej milyen anyagból van én is nagyon meglepõdtem hogy az orosz fejszével sokkal hatékonyabban lehet gallyazni mint a némettel, nem mindegy hogy egy ághoz 1* vagy 2-3* kor megemelni a fejszét. Vagy a multitoolon lévõ szerszámok a másik, egyszerûn használhatatlanok a szerszámok és könnyen törnek.

mmilan21
08-23-2016, 03:44 PM
Attól függ, mert megvettem én a 65 dolláros egeret és villámgyorsan tönkrement. Most 20 dolláros van, ez jól megy. De legközelebb inkább Alin veszem meg ugyanezt 5 dollárért. Vagy ott volt a 80 dolláros speciális fejhallgatóm. Ami pár hónap leforgása alatt bénára szorította a füleimet, aztán 3 darabba tört, majd szétszakadt az egész. A fele annyiba kerülõ meg tökéletesen mûködött. :)

Az hogy melyik a minõségi termék, az egy másik téma. - Ahogy írtam is. Nem feltétlenül a drága a jó.

Egyrészt ki lehet tapasztalni, de az költséges.

A másik megoldás, hogy körbenézel a neten a független tesztoldalakat, fórumokat, blogokat átnézed vélemények után kutatva (ez nálam jó pár óra szoktt lenni) és a számodra megfelelõt kiválasztod. Ebben az esetben ezt követõen jön a személyes tesztelés.

A iphone-ban (nekem nincs ilyen, de láttam már) például benne van a világ legcsóróbb megoldása, a gyárilag beleforrasztott akkumulátor. Ez egy túlárazott termék, de mégis ilyen gagyi megoldást alkalmaznak benne...

fater.lajos
08-23-2016, 04:33 PM
Én kézi szerszámokat a használt cikkek piacán veszem. Ami ott ép és jó, az már bizonyított. Lehet hogy fekete vagy rozsdás, de acél.

Zacskóbicska
08-24-2016, 05:13 AM
Én az egyszerû és ritkán használt szerszámokból a legolcsóbbat veszem. Mire legközelebb kell, úgyis eltûnik valahova és egyszerûbb venni egy másikat, mint a régit megkeresni. Ilyen pl. a fázisceruza. Elvileg van belõle legalább 50-60 db, gyakorlatilag egy sincs.

pomm
08-24-2016, 05:36 AM
Én az egyszerû és ritkán használt szerszámokból a legolcsóbbat veszem. Mire legközelebb kell, úgyis eltûnik valahova és egyszerûbb venni egy másikat, mint a régit megkeresni. Ilyen pl. a fázisceruza. Elvileg van belõle legalább 50-60 db, gyakorlatilag egy sincs.

Mondjuk pont a fázisceruzánál nem jó játszani. Nekem is van itthon pár 300 forintos, de tavaly úgy jártam, hogy átalakításkor olyan helyre helyeztem át a házi NAS szervert, ahol nem volt kiépítve konnektor. 50 éves vezetékek kábelrengetegében próbáltam kinyomozni mi merre fut. Mikor megvoltak a vezetékek elkezdtem megnézni melyik a fázis. Egyik se volt. Mivel ezek soha nem voltak használatban, akár még igaz is lehetett, hogy nincs bennük áram, de jó hogy gyanakvó típus vagyok és bementem egy olyan helyiségbe, ahol volt áram és ott is csekkoltam a fázisceruzával. No, a ceruza nem mûködött. A másikkal már meg is lett a fázis. Ahogyan a villanyászok mondják: "A feszültség alatti kábel pont úgy néz ki, mint ami nincs feszültság alatt, csak a fogása más"

Treff király
08-24-2016, 09:59 AM
Szvsz kezdetnek legyen meg mindened, ami kell, ha olcsó cuccokból, akkor azokból. UTÁNA kezdd el cserélgetni az egyes dolgokat minõségibbekre!

mmilan21
08-24-2016, 12:22 PM
Én kézi szerszámokat a használt cikkek piacán veszem. Ami ott ép és jó, az már bizonyított. Lehet hogy fekete vagy rozsdás, de acél.

A bizonyított használt cuccokat én is elõnyben részesítem bizonyos eszközök esetében(egy HDD-nél például nem).
Ilyen lesz például a Lenovo Thinkpad 430-as laptopom is. Megbízhatóak és van hozzájuk gyári alkatrész évek múlva is.

yeahno
08-24-2016, 02:04 PM
A drága multitoolhoz hátrányként felmerült még nálam, hogy sajnálom használni, inkább kimegyek a kombinált fogóért mint hogy a a leathermant amortizáljam.

Elsõsegélycsomagnál is többször felmerült a kérdés, pl Celox-nál meg Israeli bandages-nél.
Celoxnál arra jutottam hogy inkább veszek valami mást az árából, az okok külön topikba mennek majd.
Israelinél meg arra hogy
- az a pár extra funkció nem ér annyit amennyivel drágább
- egy-egy sérülésnél mérlegelnem kéne hogy elhasználjam-e rá a drága, komolyabb sérülésekre való nyomókötésemet, vagy tartogassam inkább komolyabb sebre.
- vannak olcsóbb változatai, meg koppintások is kb fél vagy harmad annyiért
- steril fásli mullap kombót nem sajnálnám kisebb sérülésekre sem, igaz hogy ha elejtem szétbomlik a tekercs, nem úgy mint az izraeli, meg csomót kell kötni míg az izraelit akasztani.
- amennyire látom az Izraeli kötés harctéren szaladozó medicnek való, akinél minden másodperc számít.

Inkább veszek egy utánzatot és átlagos kötszereket az árából, több helyre jut belõle és többféle kisebb-nagyobb sérülésre is bátrabban használom.

Sok helyre kell osztanom a készleteimbõl hogy legyen valami értelme:
EDC, BOB, BOL, kocsi, canga, otthon, cache

A leatherman árából meg inkább egy biciglitartót kellett volna vennem a kocsira....

Doom
08-24-2016, 02:55 PM
Szvsz kezdetnek legyen meg mindened, ami kell, ha olcsó cuccokból, akkor azokból. UTÁNA kezdd el cserélgetni az egyes dolgokat minõségibbekre!A drága multitoolhoz hátrányként felmerült még nálam, hogy sajnálom használni, inkább kimegyek a kombinált fogóért mint hogy a a leathermant amortizáljam.

Doom
08-24-2016, 03:09 PM
Treff király Hozzászólás
Szvsz kezdetnek legyen meg mindened, ami kell, ha olcsó cuccokból, akkor azokból. UTÁNA kezdd el cserélgetni az egyes dolgokat minõségibbekre!

A drága multitoolhoz hátrányként felmerült még nálam, hogy sajnálom használni, inkább kimegyek a kombinált fogóért mint hogy a a leathermant amortizáljam.
Na kis történet a témában!
Pár éve elkezdtem ezt a felkészülés dolgot...
Az elején volt-ami volt...jórészt pecázós,kint alvós,hosszú versenyekre való cuccok(ami nem túl mobil..kocsi nélkül esélytelen.
Mivel rákattantam erre a dologra..."hogy úgyis vége a fennálló világnak,mi a xarnak van a pénz a bankban"..elkezdtem vásárolni dolgokat!
Nézegettem a videókat,a saját tapasztalatokat....(a videjókon minden nagyon faca).
Szóval bk-2 meg ilyesmi..tatonka edény 7000é...
Aztán elkezdtem(ahogy idõm engedte)használni ,tesztelni ...a Valóságban...
Hát gyerekek...kiderültek a turpisságok...hogy ez nem olyan mint a videókon...,hogy ez nem úgy megy ahogy pár szóban leírják,elmondják a "szakértõk!
Szóval a csilliárdos dolgokról kiderült(tisztelet a kivételnek),hogy használhatatlan,kényelmetlen,átázik,nem tartós.....
Bejártam az utat,kipróbáltam...aztán eladtam,a xarokat....
Amit tudok inkább összeválogatom,átalakítom,legyártom...hogy valóban használhatóak legyenek!
...persze-persze a biznisz....ha lenne pár jó cucc a piacon,olcsón..(mert azért van!!!)...a rengeteg gyártó és forgalmazó csõdbe menne.
El kell adni a dolgokat...király marketinggel és egy Celebbel.....de a vásárlón kívül mindenki tudja,hogy pár hónap múlva újra fog böngészni...mert a kiválasztott király cucc...hogy is mondjam...meztelen...és veszi a következõ király cuccot!

bel
08-24-2016, 04:01 PM
Szia Yeahno,

Az elsosegely topicban valaszolok.

Bel

GAZDA
08-24-2016, 05:28 PM
Ha ki tudsz menni kombinált fogóért akkor abban a helyzetben nem multitoolra van szükséged.

yeahno
08-24-2016, 10:04 PM

Asszem ez a legjobb út, köszi a tanácsot.

Ha ki tudsz menni kombinált fogóért akkor abban a helyzetben nem multitoolra van szükséged.

Ez igaz, de nem tudom meddig érdemes elmenni ezen a vonalon, mert ennyi erõvel a boltba is elmehetek / kölcsön kérhetek egy szerszámot mikor éppen kell, amíg nincs SHTF addig igazán nincs is szükségem multitoolra mert vannak más lehetõségek meg célszerszámok.

Így hogy nem használom nem tudom majd mire képes, milyen lehetõségek rejlenek benne, hogyan fogjam úgy ne csússzon le a kezem róla és ne sérüljek meg, gyors/biztos elõvétel és elrakás stb.

Szia Yeahno,

Az elsosegely topicban valaszolok.

Bel

http://magyarprepperforum.net/showthread.php?63-Els%F5seg%E9ly&p=74854&viewfull=1#post74854

Doom
08-25-2016, 03:20 AM
https://www.youtube.com/watch?v=c3qgZcl_ToY
https://www.youtube.com/watch?v=ghDvipT7uhU
Olcsó sok---drága(minõségi) kevés
Mi a minõség?
A szépség,esztétikum,trendi,másnak is az van,drága?.....vagy kényelmes,használható,tartós?
.....ja...ki látja a parton,erdõben,telken,kirándulás,túlélés közben?!
Egy rugó köteg 1000,-(ha rosszul alkudoztok),ebbõl kijön mérettõl függõen 4-9 kés (nagy rugónál 6 bozótvágó)
A 4 késhez ugyan annyi flex korong és egy köszörû korong fogy el.(3000,-)+némi smirgli papír polírozni.
Darab bõr és cérna 1000+valami nyél(ha ügyes vagy fából megcsinálod,ha nem veszel egy zsugor csövet 1500,-
......6500,-/4 kés ++++a saját munkád díja..cc. a 4 kés 30 munkaóra (ami a zsebben marad!!!+jó szórakozás)
Tehát szórakoztok,tanultok,kreatívkodtok egy kicsit...és potom pénzért van 4(kisebbekbõl több)elnyûhetetlen,a Ti igényeteknek megfelelõ,csúnya késetek.
Aztán ki nézi?

GAZDA
08-25-2016, 07:08 AM
Doom

Azért pár dolgot kihagytál! Te is elvitted köszörûshöz a vasat ha jól tévedek? Hõkezelés, feszültségmentesítést nem kellene a folyamatba beiktatni? Hidd el nekem soha sem fogsz olyan minõséget (éltartás, kényelmesebb használat stb.) szempontjából mint aki 30 éve csak késeket készít.
Ha rugóacélból akarsz dolgozni lehet újonnan is venni és akkor legalább ismered az összetételt, ja és nem drágább.

Doom
08-25-2016, 02:22 PM
Te is elvitted köszörûshöz a vasat ha jól tévedek?...hát persze,benne is van a videókban!Dobjál hozzá 800 forintot!:D (már vettem egy polírkorongot azobiba,úgyhogy ez is megoldva)

Hõkezelés, feszültségmentesítést nem kellene a folyamatba beiktatni?..minek?Így is pont jó amire kell!Felesleges hókusz-pókusz!Semmivel nem lesz jobb!Ezek nem díszek..ezek dolgoznak.

Hidd el nekem soha sem fogsz olyan minõséget (éltartás, kényelmesebb használat stb.) szempontjából mint aki 30 éve csak késeket készít. ..persze,de minek nekem a sárba,esõbe,kint az ártéren egy olyan csilli-villi cucc 40000é ?
+ úgy járnék,hogy nem merem használni mert baja lesz!:D ..megélezem ha kell..kasza kövön...vagy a beton sarkán...kényelem???...túlélõ szituba?...kint a dágványba?...inkább egy jó matrac!:D

Ha rugóacélból akarsz dolgozni lehet újonnan is venni és akkor legalább ismered az összetételt, ja és nem drágább.

már késõ..van egy köteg..életem végéig kitart...fõleg ha ilyen ütemben amortizálódnak a saját kések...még élezni sem kellett egyiket sem!
Egyébként meg hol érdekel engem az összetétel+a Hrc+meg a többi tudományos dolog...vág ? ...vág...bírja?...bírja!....sajnálom használni?...nem!....szép?..nem!...de kit érdekel!...szerszám és ennyi!

GAZDA
08-26-2016, 06:34 AM
Doom
A jó minõségû szerszámokat szokták hõkezelni tudtad? :-D Egy idõ után rájössz majd, hogy hol van az ilyen eszközhasználatnak a határa. Egyébként ki mondta hogy 40.000es gyári xar kést vegyél? Egyszer próbálj már ki egy normális késkészítõ által gyártott tisztességes kést, fogsz tapasztalni 10 apró különbséget.

Doom
08-26-2016, 04:41 PM
fogsz tapasztalni 10 apró különbséget.
7423