PDA

View Full Version : Túl sok a technológia

TMIB
03-26-2013, 11:59 PM
iPhone, iPad, iAkármi.

Igazából egy ideje nincs telefonom és marhára idegesít az, hogy a gmail telefonszámot kér, a Facebook is van hogy kér, ha boltba regisztrálok, telefonszámot kérnek de lassan már mindenhol kötelezõvé teszik. Minek egy boltnak a telefonszámom? Ott az email címem és a lakcímem. Mit akarsz a telefonnal? Ha beszélgetni akarsz, hívd fel a lelki segély szolgálatot, ne engem! :mad: Volt hogy egy bolt is felhív mikor alszom, hogy nincs nekik raktáron ez meg ez. Mi a fene? Email! Írjatok emailt! Felriadok és beszélgessek angolul az õ raktárkészletükrõl? Azóta minden rendelésnél odaírom, hogy fel ne hívjanak, mert nem leszek tõle túl boldog, hanem inkább küldjenek emailt.

Legutóbb a tárhelyszolgáltató küldött egy emailt, amiben panaszkodtak, hogy nem tudtak felhívni, pedig szerettek volna köszönteni a rendszerükben. Ha Internetes tárhelyszolgáltató vagy, akkor van email címed, küldjél köszöntést ott. Telefonálni még magyarul is utálok, nem hogy angolul dadogjak.

Az külön szép, mikor hivatalos ügyet intéznék és egyszerûen nincs email cím! A múltkor is intézkedtem volna és 11 telefonszám mellett egyetlen email cím sincs az irodának. Az itteni adóhatóságot is szerettem volna megkérdezni néhány dologról a papírjaimmal kapcsolatban. Nincs email címük! Könyörgöm mi ez? 1968? 2013-at írunk, a telefon már lejárt, egy ideje már van Internet is!

Vegyél mobiltelefont, van benne nyomkövetõ is. Milyen jó, ha nem vagy elég óvatos, automatikusan küldi az információt a Facebook-odra is és kiírja hogy épp hol vagy. Van aki szándékosan hagyja bekapcsolva. De miért? :confused:

És mi ez az iPad õrület? Ahogy olvastam róla, sokkal kevesebbet tud mint egy laptop. Akkor minek? Játszani, zenét hallgatni, meg közepes minõségû fényképeket készíteni? Apám is majdnem vett egyet, de lebeszéltem róla. Lett helyette egy használt, de jó és olcsó de laptopja. Mit csinált volna egy méregdrága iPaddal?

A számítógépekkel és játékkonzolokkal pedig az a gond, hogy tönkremennek. 2 év, 3 év és valami szétmegy benne. 15 évvel ezelõtt még nem mentek tönkre a gépek azonnal. Vettem egy fejhallgatót. Széttört, pedig nem volt olcsó. Aztán kaptam egy másikat ajándékba. Drágát. Széttört az egyik oldala 2 héten belül. Aztán nemrég a másik oldala is ketté tört. Fél éves se volt. Ma vettem egy masszívat, de kegyetlen drága volt. (Az én pénztárcámhoz mérve.) 59 dollárt adtam érte. Igaz, volt 300 dolláros is a polcon. Olyat meg ki vesz?
Csak remélni tudom, hogy ez a mostani nem megy tönkre azonnal és kibír majd 5-10 évet.

Vettem régebben egy webkamerát. Windows 7 alatt már nem fut. A kamera gyártója igen sokat segített azzal a tanáccsal, hogy "vegyé másikat". Kössz szépen! :mad:

Szeretem a számítógépemet, hasznos a két kis kamerám de nem akarok se telefont, se iPadet, még laptopot se, nincs szükségem különféle fényképezõgépekre, se másra. Sajnos egyre inkább úgy tûnik hogy egyszer majd muszáj lesz mobilt vennem, pedig nagyon utálom. Csak azért kényszerítenek majd rá, mert Internetes regisztrációnál kell, mert itt se családom, se barátom, akkor ki akarna felhívni?

Titeket is idegesít ez az egész? A tönkremenésre tervezett elektromos készülékek, a túl sok telefon meg minden. :duhos:

Sgtmaj.Prepper
03-27-2013, 07:39 AM
Nekem nincs bajom a telefonommal, mert szeretem, hogy egybõl látom és el is tudom olvasni a leveleim. Ha meg idegen számról hívnak (szolgáltatók, cégek), akkor egyszerûen nem veszem fel. Itt nem zaklatnak angolul, úgyhogy azzal nincs gondom. :) De nyilván ez egyéni beállítottság kérdése. Van akit zavarnak ezek a dolgok, másokat nem, vagy kevésbé.
Ami viszont határozottan bosszantó és mélységesen egyet értek veled, az a készülékek és általában véve a használati tárgyak elképesztõ ütemben mennek tönkre. Valamikor a 90-es évek közepétõl kezdtek elkúródni a dolgok ezen a téren. Addig lehetett kapni gagyit, ami még mindig jobb volt, mint a mai gagyik, illetve ha az ember rászánta a pénzt és vett egy márkás cuccot, akkor tudhatta, hogy azzal tényleg minõséget vett. Ma már a márka semmit sem jelent, legalábbis a minõséget illetõen. A gyártók a profit növelés érdekeben hajlandóak voltak engedni a minõségbõl, illetve némely esetekben kifejezetten programozzák - különféle gyártástechnológiai módszerekkel - a tönkremenetelt. Ma már nem minõség adja el a terméket, hanem a marketing, az agymosó marketing.
Anno 1991-ben, a Váci utcai Levis márkaboltba (hû de nagy szó volt ez akkor) vettem három Levis pólót. Azóta eltelt 22 év, de a három póló még mindig meg van. Az egyiken megkopott a felirat, de az anyaguk teljesen hibátlan! Az akkori 100% pamut és a mostani 100% pamut minõsége között éktelen szakadék tátong. Ma is képesek lennének ilyen minõséget gyártani, de nem teszik, mert az jelentõsen visszavetné a bevételeiket, hisz, ha nem kopik, szakad a termék, akkor nem is fognak venni annyit. Ez logikus. Ugyanakkor jól példázza, hogy a gyártók erõltetik ránk a fogyasztást és nem a szükséglet növekedett ennyire. S mindezt miért? Hogy az adott cég vezetõi, tulajdonosai elképesztõ luxusban élhessenek. Szóval az õ pazarlási vágyuk miatt kell nekünk is pazarolni a föld erõforrásait és tönkretenni a természetet. Néha azt gondolom, hogy ennek a pazarlásnak a megállítására nem is lenne rossz megoldás egy világméretû összeomlás, amikor a valódi tudás, és a valódi értékek kerülnek újra elõtérbe, a fogyasztás pedig normalizálódik a valóban szükséges szinten.
Csak egy kiragadott példa: A régi, keverõtárcsás Hajdú mosógépek simán elmentek 20-30 évig, és ment volna tovább is, de a háziasszony lecserélte automatára. A váz ment a szemétbe, de a motorját még utána beépítették házilag készített fûnyíróba. Egyszerûen kivégezhetetlen volt a szerkezet. A két és fél éve vásárolt mosógépünk már kehes.

TMIB
03-27-2013, 08:05 AM
Nekem is megvannak még a 15 éves Adidas pólóim, úgy néznek ki, mintha tegnap vettem volna õket. Van egy pulóverem, ami szintén 15 éves, de az se néz ki rosszul azon kívül, hogy néhány cérnaszál kiáll belõle.

20 évvel ezelõtt vettem egy számítógépet, amire néhány éve az új gazdája azt mondta, hogy azóta is mûködik. Közben én itt már 2 számítógépet selejteztem le, mert örökre elnémultak. Elég egy laza áramszünet és a tápegység, az alaplap, a memória, minden elszáll. 3 HDD meg itt van a hátam mögött. Azok a merevlemezek is csak gondoltak egyet és megálltak.

A telefonok nem azért idegesítenek, mert haszontalan dolgok, hanem mert rákényszerítik a megvásárlásukat az emberekre. Ha van számítógépem, akkor nem akarok telefont. Emailt írni szeretek, ha pedig megadom nekik a nevem, címem, email címem, akkor legyen az elég minden boltnak és a Google-nak is. A tárhelyszolgáltatónak például szándékosan adtam meg helytelen telefonszámot, mert volt egy rossz elõérzetem. És milyen jól tettem, mert próbáltak felhívni. (Magyarul a kölcsön kapott telefon gazdáját zaklatták volna mindenféle hülyeséggel.) Arra hogy havonta vegyek egy valamit, azért nem akarok évi 600 dollárt kiadni egy mobiltelefonszolgáltatásra. Se barát, se család nem hívna, mással se akarok beszélni. De sok helyen ha nem adsz meg telefonszámot, akkor nem vásárolhatsz, nem regisztrálhatsz be sehová.

Ott van pl. az a fórum amirõl a másik topicban beszélgetünk, oda is meg kell adni telefonszámot és majd õk felhívnak. És ha valakinek nincs telefonja, akkor nem kívánatos személy azon a fórumon? Akinek nincs telefonja, azt már nem veszik emberszámba sehol? :hogymi:

Ha meg idegen számról hívnak (szolgáltatók, cégek), akkor egyszerûen nem veszem fel. Itt nem zaklatnak angolul, úgyhogy azzal nincs gondom.
Nekem amíg volt is telefonom, egyszerûen csak soha nem kapcsoltam be.

cereal killer
03-27-2013, 08:09 AM
Abszolút egyetértek veled. "Jó látni" hogy azért amerika sem fenékig tejfel. Itthon valamiért az a kép él az emberek egy jelentõs többségében, hogy odaát minden klappol és faszán mûködik...

A mûszaki eszközök elavulásáról egy nagyon jó fejtágító videót tudok ajánlani:

http://www.youtube.com/watch?v=aM2SoPr9I7k

TMIB
03-27-2013, 08:47 AM
A villanykörte az külön történet. Próbálják nyomni ezt a fejfájdítós remegõ fehér fényû villanykörtét, mert hogy kevesebbet fogyaszt. Igen, csodálatos, csak szédülök tõle, drága és nem mondhatnám hogy tartósabb mint a többi. A fürdõszobában havonta tönkremegy egy. Volt olyan hogy a szobában pár naponta kellett cserélni, mert mindig elpattant benne a szál. Tényleg annyira környezetkímélõ, ha egyszer mindig tönkremegy? :confused:

Én többek között azért nem megyek vásárolni, mert ha bemegyek a boltba, 5 perc alatt rám jön a fejfájás a remegõ fehér fénytõl.

A másik amit még utálok az a légkondi. Mindegy hogy egy boltról van szó, egy étteremrõl, vagy másról, mert mindenhol teljes erõvel megy. Meg lehet fagyni nyáron. Szállodába bemész és megcsap a jeges fuvallat. Miért pocsékolnak? Miért akarnak nyáron fázni? Miért nem építik úgy a házakat, hogy ne kelljen légkondicionáló berendezés? :duhos: A nagyszüleim házában sose volt kánikula, ha odakint 35 fok volt, akkor bent 23. A kamrában meg akkor se volt több 12 foknál, úgyhogy lehetett ott tartani a húst és minden mást, mert semmi nem romlott meg a legnagyobb kánikulában se. Itt meg mindenütt maximumon megy a légkondi.

Egyszer üzleti úton voltam, másokkal együtt egy teremben hallgattam az elõadást, de olyan hideg volt bent nyár közepén, hogy kegyetlenül megfáztam. :nemnem:

Don't Panic
03-27-2013, 09:13 AM
A mobiltelefonszámok megadásával kapcsolatban nagyon az az érzésem, hogy nem az említett célokra kell a Rendszernek, hanem személyes nyomkövetõnek. Bár ezt bizonyítani nem tudom és ez már inkább összeesküvés-elmélet. De, én nem értem a logikát, hogy mi a lóf***nak a Googlenek az én telefonszámom email fiók nyitásához??? Az más kérdés, hogy egy bolt esetében jól jöhet. Anno, amikor a Skeletoolomat rendeltem egy ír boltból, kellett is. Felhívott a tulaj, hogy elnézést a zavarásért, de az általam választott model már nincs a mûbõr tokkal csak a sima mûanyag csomagolásban (tok nélkül), hogy az megfelelne-e. Mondtam, hogy tojok a gyári tokra, azok úgyis többnyire elég gagyik, meg majd varrok magamnak olyat, amilyet én szeretnék, szóval küldje. Másnap futárral ott volt a Skeletool.
Egyébként a technika valóban túl sok mára és az mellett, hogy csak ellustulunk tõle még gyorsabban is mennek tönkre és könnyebben megfigyelhetõek, követhetõek, bemérhetõek vagyunk. Szóval én 98%-ban ellenzem! A mobilnak egyetlen elõnye, hogyha bajba kerülsz, akkor szinte bárhonnan kérhetsz segítséget. Akárcsak családot, havert felhívni...nem a rendõröket. Ennek ellenére az enyémben az automatikus adatközlés, letöltés, továbbítás, gps frissítés és minden, ami lokalizálhatna ki van kapcsolva. Ha olyan helyre megyek nem is viszem a mobilt! Máskor meg totálisan szétkapom, hogy még kikapcsolt állapotban se lehessen szórakozni a másik oldalról. EAGLE EYE! Javaslom mindenkinek megnézni azt a filmet! Már nem vagyunk messze tõle...

TMIB
03-27-2013, 09:24 AM
hogy mi a lóf***nak a Googlenek az én telefonszámom email fiók nyitásához?

A magyarázatuk az rá, hogy úgy biztosabb hogy valódi személy vagy, meg nem vagy spammer, meg nem használod rosszra. Jó, de van olyan akinek egy év alatt 20 telefon is átmegy a kezén. Vagy elõfordulhat hogy valaki kölcsön telefonnal regisztrál be. (Mint például én is.) Úgy hogy sok dolog miatt gyenge a magyarázat arra, hogy miért kell nekik.

rendeltem egy ír boltból, kellett is. Felhívott a tulaj, hogy elnézést a zavarásért, de az általam választott model már nincs
Engem is ezért hívtak fel. Berohan a barátnõm a szobába, hogy itt a telefon mondj nekik valamit. Akkor alig 2 órát aludtam, kinyitom a szemem, azt se tudom hol vagyok, erre valaki mondja a fülembe, hogy "jó napot kívánok, ez és ez nincs raktáron, küldjük-e ezt a sokkal drágábbat, vagy mi legyen."

Ez nem olyan döntés amit félálomban hozok, úgyhogy próbált magyarázni, de annyit mondtam neki hogy írja meg hogy mi a helyzet egy emailben és majd válaszolok rá. Kínos helyzet volt annyira álmos állapotban beszélni vele, de emailben késõbb letárgyaltuk a dolgot.

Dream_walker
03-27-2013, 07:39 PM
Szerintem a technológia nem sok, csak sokan túlzásba viszik :)
Nekem a telefonálásra elég egy telefon, mondjuk sima butatelefon. Ez olyan 5-10k forintért kapható, és a mostaniak olyan 2 évet bírnak. A régi telefonom mondjuk 6 évet bírt, és már használtan került hozzám, de jó kis története van (a szemem elõtt esett bele egy mûködõ gabonakombájn vágóasztalába, átment rajta, és egészben kijött, ott megvettem a kombájnostól egy tizesért). Aksicsere 3 év után, meg elõlap, meg ilyenek. Végül azért cseréltem le, mert már annyi alkatrészt kellett volna cserélni rajta, hogy sok lett volna.

Mikor nem akarom, hogy hívjanak, kikapcsolom, vagy áramtalanítom teljesen. Olyan nincs, hogy alvás közben zavarnak :) Amúgy meg kamu telefonszámot megadni nem törvénybe ütközõ :)

A terepi használatra tervezett mobilok, laptopok manapság is simán kibírnak 6-8 évet, fõleg, ha normál körülmények között vannak használva. Azoknál még talán érvényes az, hogy a magasabb árért minõséget kap az ember.

Zöld Október
04-19-2013, 05:50 PM
Én sem vagyok egy nagy telefonbarát. Amikor van barátnõm, akkor miattuk szoktam figyelni, mert jön a fejmosás, hogy "minek van telefonod, ha nem veszed fel?". Egyébként volt, hogy 3 napig hozzá se nyúltam, mert különösebben nem izgatott. Barátnõm néha rám szól, hogy miért nem veszek okostelefont, én meg kérdem, hogy minek? Fotózni nem akarok, játszani megint nem, netezni meg pláne nem! Így is sokat tölt az ember a net elõtt, nem kell, hogy suliban, úton vagy épp budin ülve is ezt nyomkodja! Mellesleg az okostelefonok szerintem vackok: hamar lemerülnek, lényesek, sérülékenyek, csak a gond van velük! De nincs szükségem se laptopra, se webkamerára, se mikrofonra, se iPodra (ezt egyébként se tudom, hogy különösen miért jó, pedig fiatal vagyok), se mp3 lejátszóra. Plazma TV megint csak nem kell, amúgy sincs semmi a TV-ben, csak a szemét.
Telefonra visszatérve: engem marhára tud idegesíteni, ha sokszor keresnek és ha - szerintem - felesleges dumálásokat kell folytatnom. Néha barátnõm rákezd, s egy 30 perces beszélgetés után már a halálomon vagyok!! Nekem az ideális telefonálás 1 és 5 perc közötti, maximum!
A telefon csak egy eszköz lenne, ami praktikusabbá, könnyebbé tehetné az életet, ehelyett egy olyan dolog, ami az emberi kapcsolatokat károsítja: a szomszéd cimborák nem mennek át egymáshoz, mert telefonon beszélnek vagy face-en, a diákok az iskolában nem figyelnek, mert nyomják a facebookot, a fiatalok pedig az utcán zombiként közlekednek, mert a hülye telefonjukat bámulják! Szóval én ebben a kérdésben Túlélõ pártján állok.

Ami pedig azt illeti, hogy miért is mennek tönkre a dolgok, arra itt egy jó kis dokumentum film:
http://www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c

TMIB
04-19-2013, 06:33 PM
A tönkremenésrõl annyit, hogy ugye 3 felé tört a fejhallgatóm. Eléggé új volt, és 30 dollár nem is annyira kevés. Azt hittem, hogy nagy a fejem és azért. De most mondta barátnõm, hogy most az övé is eltört. Ugyanolyan volt az övé is, és mivel õ apró termetû, így biztosan nem a fejméret volt a gond. Inkább a fejhallgató sz.r minõsége. :mad:

fisligery
04-19-2013, 06:51 PM
Nekem két fejhallgatóm ment tönkre kevesebb mint egy év alatt, azután lett egy drágább ami sokkal jobban bírja.

TMIB
04-19-2013, 07:34 PM
Most legutóbb én is egy drágát vettem. Belesajdult a pénztárcám, de elég erõs fejhallgató és remélem hogy kibírja legalább 5 évet, vagy tovább is.

TMIB
05-05-2013, 08:30 PM
I'm Watch - Okos-óra (még több gyorsan lemerülõ akkumlátoros szemét, amit félévente lehet fejleszteni hogy ki lehessen dobni az eggyel régebbi típust)

http://index.hu/tech/cellanaplo/2013/05/05/mostantol_a_karora_is_lefagy_es_lemerul/ (http://index.hu/tech/cellanaplo/2013/05/05/mostantol_a_karora_is_lefagy_es_lemerul/)

A világnak rettentõ nagy szüksége van erre. :rolleyes:

TMIB
07-23-2013, 08:11 AM
Amazon:

Identity Verification is a 3 step process

Enter the phone number
Click “Call me now” to generate the PIN, after which you will receive a call
Receive the call and enter your PIN

Nincs telefonod, tehát nem vagy létezõ ember. :duhos:

MaRee
08-06-2013, 11:54 AM
Egyetértek bizonyos mértékben veletek. Bár nem a technológia hibája, hogy az emberek hülyék.

Sajnos manapság mindenhol csak azt látni, hogy fõleg a fiatalok folyamatosan az "ájfont" nyúzzák, nevetséges, mikor elmegyek szórakozni, és egy 10 fõs baráti társaságból mondjuk 7 ül csendben és facebookozik EGYMÁSSAL.. Legszívesebben oda mennék és földhöz vágnám az összes sz@rt. Az okostelefonokkal nincs bajom, nekem is volt, de nem volt rajta mobilnet elõfizetés, így csak telefonáltam rajta (én is utálok), zenét hallgattam és ebookot olvastam. Sajnos a nyáron ellopták, azóta butatelefonom van, egy kb 5 éves samsung, tökéletesen mûködik. Egy óra alatt fullon van az akksija, és eddig 9 nap volt a legtöbb, ameddig bírta feltöltés nélkül. Azért nem rossz az okostelefonok 1-2 napos, vagy még kevesebb üzemidejéhez képest. Bár az ebookjaim hiányoznak :(

Az autó is jó dolog ugye, nekem is van egy szép, de nyáron és tavasszal munkán kívül szinte mindenhova biciklivel járok, amikor az idõ engedi a többi évszakban, akkor meg gyalog. Mocskosul ellustultak az emberek, fõleg az ilyen elektromos "Tornádó" bicikliktõl tudok falra mászni. Egyik családtagom is akart venni, de mondtam hogy ne vegyen, mert kidobom a kukába :) Érdekes, a 70+ éves nagyapám egy átdolgozott élet, egy szívmûtét és majd' 50 év cigaretta után mai napig fel bír pattani a 28'-as csepelre és elteker a boltba, meg bárhova a környéken..

Szó mi szó, nagyon rossz irányba halad az emberiség ezzel a technológia függõséggel, ma már a 7-8 éves gyerekek is okostelefonnal rohangálnak és ipadot nyomkodnak, nevetséges. Milyen felnõttek és öregek lesznek ezekbõl? Én sem vagyok idõs és persze szeretek is számítógépezni meg játszani rajta, de azért volt normális gyerekkorom, és most sem itt töltöm az életem nagy részét.

A. L. Ias
08-06-2013, 12:15 PM
Mocskosul ellustultak az emberek, fõleg az ilyen elektromos "Tornádó" bicikliktõl tudok falra mászni.

Ráadásul ön és közveszélyesek. Általában olyanok használják akik már nem tudnak "rendes" kerékpárral közlekedni. Ezzel viszont mennek, mint a meszes, mert a sebesség jót tesz az egyenesfutásnak. A reakcióidõ pedig méterekkel lemaradva követi õket. Az elmeszesedett nyak és derék pedig megakadályozza a körültekintõ közlekedést. Nem lehet elég nagy ívben kikerülni õket.

TMIB
08-06-2013, 02:08 PM
Az elektromos biciklik már 10-12 éve is mentek. Hangjuk nincs, csak akkor veszed észre õket, mikor 8 centire tõled elsuhannak vagy 30 km/h-val. ZUMM! Sokszor estem biciklivel, úgyhogy tudom hogy még akkor is csúnya baleset lehet, ha lassabban mész vele. Az ilyen elektromos csoda meg aztán megy rendesen. :hogymi: Lehet hogy azért "Tornádó" a neve, mert ha nekimegy valaminek akkor akkora pusztítás végez mint egy tornádó. :haha:

TMIB
08-13-2013, 09:20 AM
Most nem villámokat szórt, hanem felrobbant egy iPhone

Júliusban egy huszonhárom éves nõ összeesett és meghalt áramütés következtében, mert egy hívásra felvette töltés közben az iPhone-t, egy férfi pedig kómába került, mert nem eredeti töltõvel próbált iPhone-t tölteni. Most, augusztusban újabb iPhone-horrorról jött hír.

Ezúttal nem a töltõbõl következett a baj. Az übergizmo kínai jelentése szerint a iPhone-nal telefonáló nõ érezte, hogy mintegy negyven perces beszélgetése alatt a készülék egyre melegebb lett. Ez azonban akár normális jelenség is lehet, az okostelefonok erõsen hevülnek használat közben.

A robbanás akkor következett be, amikor a nõ a hívás befejezéséhez megérintette a képernyõt: az égési törmelékek pedig a szemébe repültek. Li nem tudta kinyitni a szemét, a munkatársai vitték kórházba, ahol megállapították, hogy a baj kisebb, mint gondolták, nem vesztette el a látását.

Az Apple képviselõi közölték, hogy vizsgálják az esetet. (Híradó)

:hogymi: Mázlija volt hogy nem vakult meg.

MaRee
08-17-2013, 07:18 AM
Fontos kérdés az is, hogy az emberek mennyire fogják bírni esetleg áram nélkül azt, hogy nincs számítógép-tv-internet. Ugye ma már simán lehet internet és számítógép függõségrõl beszélni.

Bevallom nekem is az az elsõ dolgom reggel, hogy benyomom a gépet, aztán egy kávéval leülök és megnézem a fórumokat, meg stb. Mondjuk legalább én nem a fészbukot meg egyéb hülyeségeket bámulom naphosszat, dehát kinek mi.

Tv-m már rég nincsen, ha filmet akarok nézni nagy ritkán, akkor letöltöm, egyébként felesleges pénzkidobásnak tartom.

Próbáltam egy-két napot beiktatni a múltkor úgy, hogy se teló,tv,gép, de nagyon nehezen bírtam (egy napig). Egyszerûen a városi ember szerintem rá van kényszerítve már ezekre. A vidéki házunkban én is ellennék egész nap, ugye ott vannak az állatok és egyéb ház körüli teendõk, nem lehet unatkozni. De városban, fõleg panelban egyszerûen megbolondul az ember, ha otthon ül. Olvasni ugye nem lehet egész nap, ha nincs kert akkor nem is nagyon van mit csinálni a ház körül, csak nézni a négy falat.

Kíváncsi leszek, ha egyszer beüt mondjuk egy keményebb napkitörés, hogy fogja fogadni pl a több százezer-millió internetfüggõ, hogy nincs fészbuk. Bár lehet akkor ez lesz a legkisebb gond :)

TMIB
08-17-2013, 07:26 AM
Nem tudom, de Internet nélkül én buknám a munkámat. Úgyhogy én biztosan nem szeretném kipróbálni hogy milyen az. :( Kíváncsi lennék rá hogy mit csinálnának mások, de nekem is rosszul jönne az biztos.

TMIB
10-09-2013, 09:34 PM
Hozzák a telefont, hogy engem keresnek. Mobil, egy rendelés miatt hívtak. Kb. egy büdös szót nem értettem abból amit mondtak. Hogy az egyik póló nincs raktáron, meg már nem is gyártják, meg csak M-es méretben van, mit csináljanak. De mindez olyan halk volt, hogy kb. 10x szóltam neki, hogy nem értem mit mond. Nem a hívó miatt, hanem mert a telefon használhatatlan. Mert mobil, mert nincs rajta kagyló mint a régi vonalas telefonokon, amik még valamennyire használhatóak voltak. Mindig leírom, hogy "ne hívjanak telefonon, ha kell valami küldjenek emailt". Nem véletlenül. Használhatatlan az egész high-tech technológia. Jelenleg így nem is tudom hogy akkor most küld M-es méretű pólót, vagy más fajtát küld, vagy mi lesz. Nem mintha annyira számítana, mert nem nekem lesz, de azért nem lenne rossz tudni, ha már fizetek érte. :rolleyes:

Mobiltelefonok. :mad:

Ráadásul néztem egy hírvideót, élő adásban jelentkezett egy riporter, mutatta a kamera, két mondat között a mobiltelefonját babrálta. 2 percre nem tudja letenni míg adásban van? :huuu:

raktaros
10-09-2013, 09:48 PM
2 percre nem tudja letenni míg adásban van? :huuu:

Nem. És egyre többen nem. Melóhelyen a rövid szünetben enni is alig van idõ, mégis a többség egyik kezében a telefon, másikban szendvics vagy cigi...
Anyám is múltkor kérdezi, mit csinál a sok fiatal a buszon a telefonjával? Az ujjukat rángatják folyamatosan rajta le-föl, jobbra-balra :).

MaRee
10-10-2013, 06:04 AM
Ne is mondjátok, tegnap nagy családi ebéden voltam, keresztapám meg a két fia folyamatosan a telefont nyomták, úgy lett rájuk szólva, hogy ugyan tiszteljék már meg az egybegyûlteket azzal, hogy nem akkor facebookoznak,youtubeoznak meg játszanak max hangerõn.

Ordinis.Esse
10-10-2013, 06:07 AM
Ez a függés lesz a "civilizált" embert veszte! A mostani generáció egy durva agymosáson vesz részt, melynek célja a totális beetetés! :(
Egy mostani fiatal, nem tud megmozdulni a telója nélkül. Nem tudják a régi emberek életvitelét, és hogy hogy tudtak elektromosság nélkül megélni 10 ezer éveket??:hogymi:
Egy mostani fiatal egy vész esetén körbe-körbe rohangálna maga körül és várná a segítsége! Nem tudnak élelmet szerezni, szerszámokat készíteni, hogy utána azzal tudjon boldogulni. Nem ismerik a mezõgazdasági növényeket, állatokat.
Túl sok a technológia valóban! Annyira sok és haszontalan, hogy a lényeges technikák már háttérbe szorultak, szinte elvesztek. Maradt a szórakozás, a bulis dolgok, a sok hasznavehetetlen ámítás.
Nagyon kevesen vagyunk, kik a családjukat, környezetüket próbálják felkészíteni az lehetséges elkövetkezõ nélkülözésre, melyben csak olyanok élhetnek/élhetik túl kik rendelkeznek az alapvetõ (nem is olyan (régmúlt) életvitel ismeretével. Röviden: pl. ismerik a régi paraszti/tanyasi életvitelt és (!!) bekészítették a megfelelõ szerszámokat, dolgokat ehhez.
Egy nagy katyvasz esetén a városban lesz a legnagyobb elhullás (szinte 100 %), utána a városok sugarában, mert a városi hordák -akik akár a magukból kivetkõzött addig becsületes polgárok is lehetnek-, mindent felesznek amit érnek. Mivel nem rendelkeznek alapvetõ tudással a témában, egy pár szem krumplit sem hagynak, hogy abból majd jócskán teremjen a köv. évben.
Mit fog érni a mai technika akkor? Semmit! Sõt hatalmas nagy hátrányt fog jelenteni azok számára, kik ennek a bûvkörében, hatalma alatt élnek most.

Ha valóban igaz az "1 milliárd ember maradhat" elmélet, akkor azt ilyen technikai függés mellett könnyen végre fogják hajtani... akár most, bármelyik pillanattól.

fater.lajos
10-10-2013, 06:32 AM
Ne feledjétek! A zombik kevésbe technológia függõek!

MaRee
10-10-2013, 06:51 AM
Szörnyû ez a néphülyítés ami most megy, tényleg. Nem rossz dolog a technológia, de ilyen szinten függeni tõle már-már beteges. Van egy ismerõsöm, aki MINDEN pénzét ilyenekre költi. Ki jött a legújabb akármilyen okosteló, megvette, oké, nekem is volt, újdonság varázsa. Aztán fél év múlva kijött annak egy új változata, ami kb az ég világon semmivel nem jobb mint az elõzõ, megvette, bukott kb 50 ezret. Megvette kicsit késõbb az annál is újabbat, megint sok tízezer mínusz, 2 hónappal késõbb ugyan olyat vett csak más színben, most meg egy még újabbat, ami kb annyiban különbözik, hogy akkora, mint egy vasalódeszka. Száz ezer mínusz. A kérdésre hogy ez minek meg mivel jobb nincs értelmes válasz, csak az, hogy mert jobb. Ugyan ez volt a helyzet a tv-vel, számítógépekkel is. Mert jobb, és kész. :confused: Természetesen mindegyik készülékkel csak a fészbukozás meg netezés megy, amit a 35ezer forintos 7éves laptopomon is lehet, tökéletesen mûködik. De az nem jó. Most akar táblagépet is venni :hanyas:

Nekem nem tisztem megmondani, hogy ki mire bssza el a pénzét, én pl könyveket gyûjtök, másnak biztos az értelmetlen. De ilyenkor falba tudnám verni a fejem, meg akkor, amikor a 4-5 éves gyereknek tabletet vesznek meg ájfont (családomban vannak ilyen elmebetegek), mert az kell. Szerencsétlen göthös gyerek se úszni se focizni se semmit nem tud, sikítva szalad minden állattól és elfújja az elsõ szellõ, de a tabon már profin mennek a játékok.

raktaros
10-10-2013, 08:31 AM
https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/q71/1378555_563713030360465_84378524_n.jpg

dínó
10-10-2013, 11:50 AM
Valamelyik topicban írtam, hogy mennyire nem vagyok próféta a saját hazámban. Történet: ismerõsök vannak nálunk. A nappaliban vagyunk és beszélgetünk. Ismerõsöm erõs mobilfüggõ(ha nem érkezik néhány percenként esemes mondjuk a tókiói tõzsde pillanatnyi változásáról, akkor már idegesen röpköd a pillája és feszeng). Kapja a telefont és hívja a feleségét kérdve: mikor hozod már a kávémat? Feleség a konyhában volt tõle kb. 4 méterre és látta is, hogy ott van. Ez milyen? :duhos: Ennek miféle esélyei lesznek, ha eldurran a rendszer?

TMIB
10-10-2013, 11:55 AM
Én egész nap a Neten vagyok, de ha tegyük fel nem megy néhány órán át, attól még nem esem kétségbe. Kimegyek ha jó idő van. Csinálok mást. Olvasok valamit. Ellenben a barátnőm Net nélkül 3 perc után már idegesen kapkod és elkezd mérgeskedni, kábeleket rendezgeti, magyarázni kezd hogy csináljak valamit mert nincs Net. :hogymi:

dínó
10-10-2013, 11:58 AM
Én egész nap a Neten vagyok, de ha tegyük fel nem megy néhány órán át, attól még nem esem kétségbe. Kimegyek ha jó idõ van. Csinálok mást. Olvasok valamit. Ellenben a barátnõm Net nélkül 3 perc után már idegesen kapkod és elkezd mérgeskedni, kábeleket rendezgeti, magyarázni kezd hogy csináljak valamit mert nincs Net. :hogymi:

Ja. Mert vészesen leesett a vérNet szintje. :)

Laci
10-10-2013, 01:23 PM
Valamelyik topicban írtam, hogy mennyire nem vagyok próféta a saját hazámban. Történet: ismerõsök vannak nálunk. A nappaliban vagyunk és beszélgetünk. Ismerõsöm erõs mobilfüggõ(ha nem érkezik néhány percenként esemes mondjuk a tókiói tõzsde pillanatnyi változásáról, akkor már idegesen röpköd a pillája és feszeng). Kapja a telefont és hívja a feleségét kérdve: mikor hozod már a kávémat? Feleség a konyhában volt tõle kb. 4 méterre és látta is, hogy ott van. Ez milyen? :duhos: Ennek miféle esélyei lesznek, ha eldurran a rendszer?

A mi esélyeinket növeli .... :haha:

TMIB
10-12-2013, 01:31 PM
Nem csak hogy felesleges is, de kényelmetlen és nem is működik.

http://index.indavideo.hu/video/Benaztunk_a_kemkaroraval

dínó
10-18-2013, 08:32 AM
Ez is egy felesleges technológia---bár kicsit máshogy.
http://www.videobarlang.com/nezd-meg-mi-lesz-a-sracbol-ha-lemossa-a-pudert-extra-durva/

MaRee
01-03-2014, 07:25 AM
http://sg.hu/cikkek/102300/mindenhol-erintokepernyot-vizional-a-samsung

Na az ilyenektõl hülyét kapok.

degu
01-03-2014, 07:54 AM
Nincs bajom a tech fejlodessel, bar eleg ijesztoen nez ki az utcso 20 ev ugrasa. Mindig voltak "reform korok" melyeket nem volt konnyu befogadni bizonyos "(kor)osztalynak". Jelen esetben a veszelyt az osi keszsegek elvesztese jelenti. De termeszet osanya nagy ur(no), lehet igy fogja visszaforditani a tulnepesedest :D A tulelok megmaradnak a tobbinek meg finito mert ugye mobilt nem lehet megenni. Aramtol fuggeni eleg nagy para. Akinek meg nem, az nevet rajtunk, utana meg majd panikol es szevasz.
Az a velemenyem hogy amikor bevezettuk a szamitastechnika orakat be kellett volna vezetni vele egyidoben a buschcraft a tuleles a novenytermesztes es allattenyesztes orakat is.

Nagy telelo a Fold es az ember is, szerintem a kerdes adott, ki a jobb a temaban?

Doom
01-03-2014, 04:59 PM
A szörnyû jövõ......

1168

TMIB
01-03-2014, 06:51 PM
Egy ilyen szép nõ sose lesz rászorulva egy robotra. Az már valószínûbb hogy egy ronda, kövér férfi szerez majd be nõrobotot. :haha:

szöged
01-03-2014, 07:45 PM
OFF
az agalmatofília egy létezõ mentális betegség
ON

a japánok tökélyre fejlesztették azt a gyakorlatot, hogy a mûszaki (elektronikai) eszközök élettartamát az átlagos felhasználó által a termékre gyakorolt átlagos igénybevételt tekintve a garanciális idõ+10% -ra lõjék be.
például úgy, hogy a nyomtatott áramkörök kondenzátorainak dielektrikumai tönkremennek.
ebbe a kutatásba komoly pénzeket öltek.
múlt idõ.

manapság ezzel már nem igazán vergõdnek a gyártók.
belövik a kb 3 évet, de már nem ez a fontos.
inkább azzal érik el, hogy vásároljanak tõlük, hogy valami újdonságot (ha az mégoly apróság is, mint pl a design, vagy kompatibilitás ... esetleg annak hiánya) csempésznek a meglévõ termékeikbe, melyeket a megfelelõ reklámokkal a célcsoportjuk számára kikerülhetetlenné tesznek.
mert a 2-3 év túl hosszú!

és el is értünk a lényeghez:
FOGYASZTÓI TÁRSADALOM

ha a sok birka nem venné meg a legújabb iIzét (és társait), akkor becsõdölne az egész gazdasági rendszer, és jönne a "zombiapokalipszis"
és itt teljesen mindegy, hogy azért veszi meg, mert 2 év után tönkrement, vagy azért, mert fél év után kiment a divatból

tehát én nem veszem meg (jó nekem a 3000 forintos feltöltõkártyás mobil is), de örülök, hogy a "nyugati világ" lakóinak jelentõs hányada az enyémtõl eltérõ állásponton van

Mizu
01-03-2014, 09:15 PM
Egy ilyen szép nõ sose lesz rászorulva egy robotra. ..
Ember! Te még sosem hallottál a vibrátorról?? :D

TMIB
01-03-2014, 11:13 PM

Jó, de ilyen szép nõnek minek? Melyik férfi mondana neki nemet? :haha:

szöged
01-04-2014, 06:30 AM

Én már hallottam!
A betonipar elengedhetetlen kelléke!
( jöhet a kétmillió forintos kérdés:) )

sokan nem használják, pedig nem ezen kellene spórolni
szóval ezen a területen pont túl kevés a technológia, nem pedig túl sok

raktaros
01-07-2014, 07:56 PM
http://www.youtube.com/watch?v=2VBVD1VYFjg

TMIB
01-07-2014, 09:19 PM
Pont annyi klikkelni egyet az egérrel, mint hadonászni a monitor elõtt. Illetve az egér még kényelmesebb, hiszen a karodat nem kell felemelni, nem kell mozgatni, még a kezedet sem igazán, csak az ujjad. :hogymi:

(A mozgásérzékelés jó lehet játékoknál, WI (vagy mi az a konzol ami használja), viszont annál se tökéletes, mert a legtöbb játék elég használhatatlan rajta. Szemben van érzékelõ, oldalt nincs. Nem tudom hogy a fejlesztõk hogy gondolták. :rolleyes:)

raktaros
01-07-2014, 09:26 PM
Majd hamarosan a térfigyelõ kamerákra is szerelnek és ha egy adatbázisban eltárolt mozdulatot lát, riaszt.
pl. buszmegállóban rágyújtasz, már küldi is a közterületest, fényképpel.
Vagy egy rettegett karlendítést csinálsz...

Daniui
01-07-2014, 09:41 PM
OFF
az agalmatofília egy létezõ mentális betegség
ON

a japánok tökélyre fejlesztették azt a gyakorlatot, hogy a mûszaki (elektronikai) eszközök élettartamát az átlagos felhasználó által a termékre gyakorolt átlagos igénybevételt tekintve a garanciális idõ+10% -ra lõjék be.
például úgy, hogy a nyomtatott áramkörök kondenzátorainak dielektrikumai tönkremennek.
ebbe a kutatásba komoly pénzeket öltek.
múlt idõ.

manapság ezzel már nem igazán vergõdnek a gyártók.
belövik a kb 3 évet, de már nem ez a fontos.
inkább azzal érik el, hogy vásároljanak tõlük, hogy valami újdonságot (ha az mégoly apróság is, mint pl a design, vagy kompatibilitás ... esetleg annak hiánya) csempésznek a meglévõ termékeikbe, melyeket a megfelelõ reklámokkal a célcsoportjuk számára kikerülhetetlenné tesznek.
mert a 2-3 év túl hosszú!

és el is értünk a lényeghez:
FOGYASZTÓI TÁRSADALOM

ha a sok birka nem venné meg a legújabb iIzét (és társait), akkor becsõdölne az egész gazdasági rendszer, és jönne a "zombiapokalipszis"
és itt teljesen mindegy, hogy azért veszi meg, mert 2 év után tönkrement, vagy azért, mert fél év után kiment a divatból

tehát én nem veszem meg (jó nekem a 3000 forintos feltöltõkártyás mobil is), de örülök, hogy a "nyugati világ" lakóinak jelentõs hányada az enyémtõl eltérõ állásponton van

Jókat írsz le csak a végén az az apokalipszises állításod nem tetszik.
A kapitalizmus már amúgy is elavult lehet, hogy ebben a rendszerben a fogyasztás visz elõre midnent de így kell ennek lennie, nem lehet hogy már gondolkodásmódot kéne váltani? Mert a mai technológia megengedné azt is hogy másfajta életet éljünk mert a túlfogyasztás pazarlás, amit pazarlunk arra valójában nincs szükségünk, tehát az is megvan amire szükségünk van csak néhány profitorientált hataloméhes embernek más az érdeke. Érted minek pazarolni? Azért mert ez tartja fent a gazdaságot? De ha meg tudunk teremteni mindent akkor elvileg képes az ember pazarlás nélkül is élni nem értem miért kell pazarolni azt leszámítva hogy néhányan kõgazdagok lesznek.
Ja és hidd el a tudás meglenne arra hogy úgy éljünk, hogy ne kelljen pazarolni, ne kelljen pusztítani az élõvilágot iylen mértékben, ne kelljen háborúzni. Csak hát az ember az ember és még elég gyökér szegény.

fater.lajos
01-09-2014, 11:23 AM
Az hagyján, de ha észreveszi a kütyü, hogy úttesten menetelsz, akkor mocskos aktivista meg protestáló vagy és egybõl küldik a lézervezérelt atomkönnygázt.

Orwell 1984. Könyvben, filmen mindegy. 1949-ben adták ki. De már akkor mindez megvolt benne.

szöged
01-09-2014, 03:48 PM
Jókat írsz le csak a végén az az apokalipszises állításod nem tetszik.
A kapitalizmus már amúgy is elavult lehet, hogy ebben a rendszerben a fogyasztás visz elõre midnent de így kell ennek lennie, nem lehet hogy már gondolkodásmódot kéne váltani? Mert a mai technológia megengedné azt is hogy másfajta életet éljünk mert a túlfogyasztás pazarlás, amit pazarlunk arra valójában nincs szükségünk, tehát az is megvan amire szükségünk van csak néhány profitorientált hataloméhes embernek más az érdeke. Érted minek pazarolni? Azért mert ez tartja fent a gazdaságot? De ha meg tudunk teremteni mindent akkor elvileg képes az ember pazarlás nélkül is élni nem értem miért kell pazarolni azt leszámítva hogy néhányan kõgazdagok lesznek.
Ja és hidd el a tudás meglenne arra hogy úgy éljünk, hogy ne kelljen pazarolni, ne kelljen pusztítani az élõvilágot iylen mértékben, ne kelljen háborúzni. Csak hát az ember az ember és még elég gyökér szegény.

mivel túltermelés van, ezért pazarlás nélkül bedõlne a rendszer, és beállna egy állapot, ami hasonlatos lenne egy polgárháborús afrikai országhoz
ott marakodnak, hogy ki legyen a fõnök
értelemszerûen az erõsebb kutya b@szik
de ugye elõbb vagy utóbb mindig akad egy erõsebb
tehát a lakosságnak nem sok nyugta van

ehhez képest amíg a monetáris világ mûködik, addig egyértelmû, hogy ki birtokolja a hatalmat (aki a pénzt birtokolja)
kihasználják a hétköznapi embereket (a világ egyik végén élõket így, a másik végén élõket úgy)
de cserébe nem kell fosniuk (fosnunk), hogy egész városokat irtanak ki bozótvágóval, csak mert a helyi kiskirály részegen valamit böfögött.
ahhoz, hogy ez a rendszer megmaradjon, a nagy tömegeknek pazarolniuk kell.

tehát a pazarlás rossz, a környezetszennyezés rossz, a kõgazdagok, akik a szálakat mozgatják, nos ... õk is rosszak, DE!
mindez a SZÜKSÉGES ROSSZ kategóriába tartozik
és addig szükséges, míg fenn szeretnénk tartani a relatív nyugis társadalmi berendezkedésünket
ha bármilyen okból kifolyólag megszûnik a pazarlás, rövidesen anarchia lesz.

és nem is gondolnád, hogy mennyire igazad volt!
az emberi faj gyökér!

kb ez minden emberi probléma forrása

Doom
01-09-2014, 04:02 PM
....ez a pazarlás ahhoz vezet,hogy nem sokára nem lesz mit pazarolni...elõbb-utóbb összeomlik a rendszer...talán egy békés lassú átmenet kevésbé fájna.....

Daniui
01-09-2014, 04:07 PM
mivel túltermelés van, ezért pazarlás nélkül bedõlne a rendszer, és beállna egy állapot, ami hasonlatos lenne egy polgárháborús afrikai országhoz
ott marakodnak, hogy ki legyen a fõnök
értelemszerûen az erõsebb kutya b@szik
de ugye elõbb vagy utóbb mindig akad egy erõsebb
tehát a lakosságnak nem sok nyugta van

ehhez képest amíg a monetáris világ mûködik, addig egyértelmû, hogy ki birtokolja a hatalmat (aki a pénzt birtokolja)
kihasználják a hétköznapi embereket (a világ egyik végén élõket így, a másik végén élõket úgy)
de cserébe nem kell fosniuk (fosnunk), hogy egész városokat irtanak ki bozótvágóval, csak mert a helyi kiskirály részegen valamit böfögött.
ahhoz, hogy ez a rendszer megmaradjon, a nagy tömegeknek pazarolniuk kell.

tehát a pazarlás rossz, a környezetszennyezés rossz, a kõgazdagok, akik a szálakat mozgatják, nos ... õk is rosszak, DE!
mindez a SZÜKSÉGES ROSSZ kategóriába tartozik
és addig szükséges, míg fenn szeretnénk tartani a relatív nyugis társadalmi berendezkedésünket
ha bármilyen okból kifolyólag megszûnik a pazarlás, rövidesen anarchia lesz.

és nem is gondolnád, hogy mennyire igazad volt!
az emberi faj gyökér!

kb ez minden emberi probléma forrása

Igen ebben a rendszerben ez szükséges a pazarlás... A pazarlás tartja fent a rendszert, azaz a fogyasztás, de kérdem én ha egy rendszer elavul és nem tartja a lépést a technológiai adottságokkal és a gondolkodás változásával akkor az jó rendszer. És félre értés ne essék tudom hogy kihasználják ebben a rendszerben a technológiát, csak az a baj hogy nem arra használják amire kéne, amikor valaki kitalált egy technológiát, akkor azt egy gazdag megvette, elvette, ellopta tök mindegy de az övé lett és mivel gazdag van pénze hogy kihasználja, de mivel osztozni nem akar ezért halmoz, és akiket valójában megilletne a technológia a népet az embereket azok nem kapnak belõle csak a hátrányait élvezik, kevesebb a munkahely mert a gépek felváltják az emberi munkaerõt, egy gép 100x annyit tud termelni már mint 20 ember csak mondtam valamit. Egy a baj ebben a rendszerben hogy azok a magasabb értékek amik még le is vannak írva az alaptörvényben nincsenek érvényesítve eléggé, látszólag igen, meg persze vannak szociális intézmények amik foltozgatják az egyenlõtlenségeket, de ez semmi.

Én teljes mértékben megértem amit mondasz, hogy ha megszûnik a pazarlás anarchia lesz, mert háborúk törnek ki harcok lesznek, de a másik dolog hogy a káoszból születik mindig valami új, összeomlik a kapitalizmus, majd jön helyette valami más, és csak attól függ majd mi jön hogy kik mennyire lesznek erõsek, mert a káoszból is fegyverrel és propagandával lehet kijönni és valami újat felépíteni, mert már nem ártana, nem tudom a nagy fejesek mit gondolnak, de õk is tudják legbelül hogy ami van az már elavult, csak ha továbbra is hatalmat akarnak akkor lehet hogy a káoszból valami még rosszabbat hoznak ki. De tudni kell káoszban a nép nagyon erõs, iszonyat nagy erõ tud benne lenni, és egy jó népi vezetõ iszonyat erõs tud lenni, úgyhogy lehet még jó is kisül egy káoszból. Mindez csak fikció a részemrõl.

szöged
01-10-2014, 05:08 PM
amikor valaki kitalál valami okos rendszert, hogy az milyen jó is lenne az emberiségnek, akkor abból indul ki, hogy senki nem áll seggel a témához, és mindenki azt szeretné, hogy jó legyen az emberiségnek.
sajnos azonban ez közel sincs így.
az ember önzõ.
az ember akkor elégedett, ha többet birtokol, mint a közvetlen környezete (akár anyagi javakról van szó, akár hatalomról).
tehát egyik "okos" rendszer sem mûködik.
alapvetõen a nacionalizmus is mûködhetne, ha mindenki szeretné, hogy békésen mûködjön.
vagy a kommunizmus is mûködhetne, ha mindenki tényleg azt szeretné.
de mindig lesz egy-két ember, aki nem tartja majd magát a közösség által elfogadott szabályokhoz, és kezdõdik a "közlegelõk tragédiája" (link: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zlegel%C5%91 )

...mert az emberi faj gyökér!

a legalapvetõbb ösztöneinket kellene kiirtani magunkból, hogy olyan mûködõképes társadalmat alkothassunk, amely hosszútávon mûködõképes.
a hangyáknál ez szerintem azért mûködik, mert csak a királynõ képes szaporodni.
minden élõlényben dolgozik az ösztön, hogy szaporodjon (így örökítve csodálatosnak hitt génállományát), de a hangyáknál a dolgozó csak úgy képes biztosítani, hogy a (csodálatos) génállománya fennmaradjon, ha a királynõ életben marad, ezért bármikor hajlandó a saját életét feláldozni a boly érdekében.
ha egy ember tesz ilyet, az annyira kivételes, hogy szûkebb, vagy tágabb társadalmi rétegek fogják hõsnek titulálni.
a hangyáknál mindennapos.
az õ társadalmuk tökéletesen mûködik.

és mindegy, hogy az éppen aktuális "-izmus" összeomlása után milyen társadalmi berendezkedés jön majd ... elõbb vagy utóbb az is össze fog dõlni az alapvetõ emberi tulajdonságok miatt.

de ezeket az alapvetõ ösztönöket kiirtani nem lehet (esetleges rettenetes erõszakkal elnyomni, de hosszútávon az sem járható út).

viszont ha egy nagyobb közösség minden tagja ráébred (vagy egymást meggyõzik) a saját maguk korlátok közé szorításának szükségességérõl és ezáltal önszántukból teszik azt, akkor van esély egy olyan generáció kitenyésztésére (szándékosan használtam ezt a kifejezést), amely már magában hordozza egy élhetõ jövõ reményét.
azért csak remény, mert ebben az esetben is a populáció minden tagjának 100%-osan magáénak kell vallani a kezdeményezést és a vezetõ(k)nek a következõ tulajdonságokkal kell bírnia (bírniuk):
emberfeletti szervezõkészség
óriási intelligencia (NEM érzelmi! .. kizárólag logikai!)
az adott társadalom iránti feltétlen elkötelezettség

és a jövõ vezetõinek ugyanezen tulajdonságok birtokában kell lenniük, különben kezdõdik a kizsákmányolás és az azzal járó minden negatívum elölrõl.

káoszból ilyen "tökéletes társadalom" nem születik

mindez az én részemrõl is csak fikció ...

Daniui
01-10-2014, 08:41 PM
Jól látod a dolgokat én is hasonlóan gondolkodom.

Az emberben valóban vannak bizonyos ösztönök amik ellehetetlenítik a fejlõdést, de a mai tudás olyan szinten van hogy technikailag megoldható lenne, az emberek irányítása, megoldott is, csak ebben a rendszerben a cél a versenyképesség, ezt nevelik az emberekbe.
Technikai tudás alatt azt értem, hogy nagyon sok módszer van már az emberek manipulálására, és én szerintem attól függõen hogy milyen célt akarunk elérni a manipulálással lesz jó vagy rossz. Ha a manipulálás célja a kizsákmányolás az egyértelmûen rossz, ez van most. Ha a manipulálás célja az hogy az embereket olyanná tegyük akik törõdnek a környezetükkel, nem a saját érdekük az elsõ, nem önzõek, stb, stb. Ha ez a cél véleményem szerint be lehet vetni sok mindent, mert a tudás megvan hozzá. Minthogy ahhoz is megvan a technológiai tudás hogy sokat termeljünk viszonylag kis energia igénybevétellel, de mivel itt az extra profit a cél és nem az hogy az embernek ételt adjunk ezért ez a technológia sem arra van használva amire kéne, mert ha állami kézben lenne véleményem szerint akár piac nélkül is képes lenne az ország magát fenntartani, ha képes egy család önellátásra berendezkedni akkor egy országnak is képesnek kellene lennie rá, bár ez is csak fikció.

Elsõ és legfontosabb lenne egy jó vezetõ aki kezébe veszi az irányítást, és nem a saját érdekeit nézve cselekszik, a háta mögött tudós gárdával, a józan ész alapján cselekedne ahogy te is mondtad, érzelmeknek helye nincs a politikában, ösztönöknek sincs helye ott csakis az ész a szín tiszta ok-okozati összefüggések amik elõre visznek, még ha valamire nincs is 100%-os magyarázat a józan ész arra is képes a leghatékonyabb megoldást kitalálni, nincs lehetetlen.

Remélem egyszer lesz egy olyan vezetõ aki nincs megfertõzve a kapitalizmussal és tud a kereteken kívül a józan ésszel gondolkodni.

Amúgy ha megnézitek most a globalizáció a cél azaz hogy minél kisebb helyen összpontosuljon a hatalom, az EU is egy lépés e felé, attól függõen hogy mi lesz ezzel a céljuk lesz ez is jó vagy rossz, de eddig pozitív változást nem véltem felfedezni.

raktaros
01-11-2014, 04:41 PM
:D
Minek a távirányító, lusta lehajolni?
http://www.eregulations.com/wp-content/uploads/2014/01/ThermaCELL_Heated_Insoles_ProFLEXb810b6.png (http://www.griffinsguide.com/?p=60949)

Doom
01-11-2014, 07:06 PM
Amúgy ha megnézitek most a globalizáció a cél azaz hogy minél kisebb helyen összpontosuljon a hatalom, az EU is egy lépés e felé, attól függõen hogy mi lesz ezzel a céljuk lesz ez is jó vagy rossz, de eddig pozitív változást nem véltem felfedezni.

http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2014/01/cel-az-europai-egyesult-allamok-errol.html

TMIB
01-11-2014, 08:13 PM
Az Egyesült Államok az kicsit olyan mint Magyarországon a megyék. Nincs értelme az EU-t az USA-val együtt emlegetni. Az USA minden államában keveredés van, lengyel, cseh, német, olasz származású együtt él, tehát nincs jelentõsége a dolognak. Európában mindenki külön van, mindenkinek más a történelme, más a kultúrája, ami az Egyesült Államokban viszont közös. Mindegy hogy Florida állam, vagy Washington állam, mindkét helyen amerikaiak laknak. Ami Törökország és Svédország összehasonlításánál nem áll fenn. Se közös történelem, se közös kultúra, se közös szociális rendszer, se közös törvények, a nemzet sem nem közös. Teljesen más világ. Miért akarná az EU ezt tönkretenni? Errõl az jut eszembe, hogy ha tüzet vízzel kevernek akkor mi történik, a tûz kialszik, a víz meg elpárolog. Az EU-ban ezt is utálom. El akarják törölni a különbözõ kultúrákat, nemzeteket, hagyományokat, értékeket. Egy nagy masszát akarnak helyette.

Daniui
01-12-2014, 01:56 PM
http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2014/01/cel-az-europai-egyesult-allamok-errol.html

Igazat megvallva ha létre is hoznák ezt a centralizálást még akkor se tudna mûködni, késõbb ha dolgoznak még rajta mûködõképessé tehetik de még nincs olyan szinten.
Az meg más kérdés hogy még megszavazzák az emberek a nemet, de késõbb amikor a mostani médián felnövõ generáció lesz többségben már igennel fognak szavazni.
Hosszú távon egy ilyen törekvés ellen csakis népi összefogással lehet tenni, és nem muszáj fegyverrel félreértés ne essék. Elõ kell segíteni helyi párbeszédek létrejöttét a centralizálási probléma felvetésével és kivesézésével, és az embereknek kell eldönteni hogy ebben részt akarnak e venni, ha arra jutnak hogy igen akkor meg fel kell vázolni a módszereket, és ebben az esetben még van remény.

MaRee
01-12-2014, 05:01 PM

Ilyen soha nem lesz. Jól mondja Tulelo, ez nem az USA és nem is lesz, legalábbis nem a közel jövõben. Túl nagyon a nyelvi, kulturális és történelmi különbségek. Még ha lenne egy közös nyelv, akkor hagyján, de az Európában élõ ~800millió ember nem fog mind megtanulni angolul, vagy németül, vagy kitudja hogyan. Tanuljanak meg õk magyarul :D

szöged
01-12-2014, 06:10 PM
Amikor csak órási logika van, érzelmi intelligencia nélkül, akkor szokott jönni a népirtás, mint logikus lépés, mivel az elitnek nem érdeke sem a kontrollálhatatlanul sok alattvaló, sem az, hogy az erõforrásokból az alattvalók is részesüljenek.

...aminek egyenes következménye a környezet kizsákmányolásának megszûnése (vagy legalábbis csökkenése)

Doom
01-12-2014, 06:17 PM
Ilyen soha nem lesz. Jól mondja Tulelo, ez nem az USA és nem is lesz, legalábbis nem a közel jövõben. Túl nagyon a nyelvi, kulturális és történelmi különbségek. Még ha lenne egy közös nyelv, akkor hagyján, de az Európában élõ ~800millió ember nem fog mind megtanulni angolul, vagy németül, vagy kitudja hogyan. Tanuljanak meg õk magyarul :D
A folyamat már jó ideje tart.....érdemes ezt a filmet megnézni,valamelyik hosszú téli estén....szívesen kielemezném veletek...

https://www.youtube.com/watch?v=6WgiRvde310

Daniui
01-12-2014, 06:17 PM
Amikor csak órási logika van, érzelmi intelligencia nélkül, akkor szokott jönni a népirtás, mint logikus lépés, mivel az elitnek nem érdeke sem a kontrollálhatatlanul sok alattvaló, sem az, hogy az erõforrásokból az alattvalók is részesüljenek.

Szerintem ez nincs így miért kéne jönnie a népírtásnak? A népírtás nem logikus, mert a célunk nem a pusztítás, célt kell kijelölni és a felé haladni a logika csak egy eszköz hozzá, nem kell senkit kiírtani.

szöged
01-12-2014, 07:26 PM
Szerintem ez nincs így miért kéne jönnie a népírtásnak? A népírtás nem logikus, mert a célunk nem a pusztítás, célt kell kijelölni és a felé haladni a logika csak egy eszköz hozzá, nem kell senkit kiírtani.

a cél elérését gátló tényezõket eliminálni kell.
mivel a legtöbb ember szeretné a célját mihamarabb elérni, ezért kézenfekvõ és egyben a leggyorsabb megoldás a likvidálás.
logikus.

Daniui
01-12-2014, 07:29 PM
a cél elérését gátló tényezõket eliminálni kell.
mivel a legtöbb ember szeretné a célját mihamarabb elérni, ezért kézenfekvõ és egyben a leggyorsabb megoldás a likvidálás.
logikus.

És ha az emberi értékeket szemügyre vesszük akkor is logikus? És azt kimondani hogy likvidálni logikus valakit az logikus? Ez bonyolultabb dolog annál hogy a legkézenfekvõbb dolgokkal dolgozzunk. Likvidálás helyett manipulálni is lehet és igen önvédelembõl mást is megtehetsz, de az hogy valakit likvidálunk csak úgy az nekem nem tetszik. De a cél szentesíti az eszközt, és ezt minden fejes tudja és e szerint is cselekszik.

bögre
01-26-2014, 12:35 PM
offline.hu/kikapcs/2014/01/berohant-ego-hazaba-hogy-kimentse-az-xbox-ot

raktaros
01-26-2014, 12:54 PM
offline.hu/kikapcs/2014/01/berohant-ego-hazaba-hogy-kimentse-az-xbox-ot

A tévét meg nem vitte hozzá? Mit csinál így vele? Vagy a játék mentések miatt kellett csak? :)

Amatorpe
01-26-2014, 12:59 PM
Azért bele nézett valaki a doboz belsejébe? Ki tudja, mi mindent rejtegetett benne... :D

TMIB
02-11-2014, 08:40 AM
A nyomtatómmal kapcsolatban: Kinyomtatok vagy 70 oldalt és kiírja hogy kifogyott a tinta. 70 az talán soknak tûnik, de a leggyengébb fokozaton nyomtatom, tehát annyira mégse sok az a 70. Szóval kiírja hogy kifogyott a tinta. Cserélgetem itt, aztán gondoltam hogy csak utánanézek ennek. Kiderült hogy az, hogy kiírja hogy nincs benne tinta, az semmit nem jelent. Van egy trükk, nyomva tartottam az egyik gombot 10 másodpercig. Ez érvényteleníti a "kifogyott a tinta" jelzést és tovább nyomtat. Vagy 100 másik oldalt kinyomtattam azzal a tintapatronnal ami a nyomtató szerint "üres". :hogymi:

Most kereshetem meg a régi nyomtatópatronokat, mert azokban is van még egyenként 100 oldalnyi tinta, csak a trükkel törölnöm kell a hibajelzést.

Nekem senki ne mondja hogy ez nem szándékos! Miért van egyáltalán ilyen kijelzés rajta, ha nem igaz? Még a dupláját lehetne nyomtatni, de mégis letiltja a nyomtató a patront, csak hogy új patront vegyek. Aki nem tudja a trükköt az bizony nagyon sok pénzt elpocsékol vele. Ez egyáltalán hogy lehet legális? :mad:

raktaros
02-11-2014, 08:55 AM
Van amelyiknél nem ilyen egyszerû a patron számlálóját nullázni.
Buta nyomtató kell :)

TMIB
02-11-2014, 09:03 AM
Egy másik nyomtatónál azt olvastam, hogy van a patronon egy kis luk, amibe be kell szúrni egy tût és azzal lehet törölni a patronban a memóriát. De késõbb arra azt írták, hogy a gyár eltüntette róla a lyukat. :hogymi: Szerencsére az én nyomtatómnál nincs ilyen gond, remélem nem is lesz és a trükk még nagyon sokáig mûködni fog.

bögre
02-26-2014, 07:05 PM
Nagy döntést hoztam. Rájöttem hogy egy kocka vagyok. Régen mindenkit leszoltam amiatt hogy telefonon kockul. Pár honapja folyamatosan azt veszem észre magamon ha van vele célom ha nem nyomkodom a telefonom ha kell ha nem ha valamit meg akarok nézni ha nem...
Ez igy nemlessz jo. Ezentul péntek szombat vasárnap az tv gép és telefon mentes nap lessz.
Amugy sokakon vettem észre ezt. Ha kell hanem nyomkodják azt a k telefont, unalombol csak kattimtgatnak a gép elött, hiába a 8000 dik ismétlés nézik a tv-t...
Na nekem itt lett sok. Gondolkodom erössen a tv végleges kiiktatásán. Nemkell az nekem. Minek nézem néha azt se tudom. Ugyan azt adják mindenhol évek ota...

Medve
02-26-2014, 07:26 PM
Véleményem szerint:
Nem okos telefont kell venni, hanem igazi telefont, aminek az alapszolgáltatása: telefonálni, a bónusz extra szolgáltatásnak meg sms-ezni lehet vele...
Mivel én szeretem a régidõk filmjeit, az eredeti szinkronjukkal, én nem iktatnám ki a tv-t, csak a házimozihoz és konzolhoz használnám. De a kábel tv-re és/vagy mûholdas tv-re, faluja válogatja, tényleg semmi szükség. Egy felõl mert, mindent utószinkronizálnak, cenzúráznak, kivágnak... más felõl, ha 100-ból 1x van olyan mûsor amit megakarsz nézni, tuti akkor csinálnak vele valamit...

Dream_walker
02-26-2014, 09:07 PM
Nagy döntést hoztam. Rájöttem hogy egy kocka vagyok. Régen mindenkit leszoltam amiatt hogy telefonon kockul. Pár honapja folyamatosan azt veszem észre magamon ha van vele célom ha nem nyomkodom a telefonom ha kell ha nem ha valamit meg akarok nézni ha nem...
Ez igy nemlessz jo. Ezentul péntek szombat vasárnap az tv gép és telefon mentes nap lessz.
Amugy sokakon vettem észre ezt. Ha kell hanem nyomkodják azt a k telefont, unalombol csak kattimtgatnak a gép elött, hiába a 8000 dik ismétlés nézik a tv-t...
Na nekem itt lett sok. Gondolkodom erössen a tv végleges kiiktatásán. Nemkell az nekem. Minek nézem néha azt se tudom. Ugyan azt adják mindenhol évek ota...

Én már évek óta nem tévézek. Ha érdekel egy film vagy sorozat, letöltöm a netrõl (szerencsére mo-n az ilyen fájlcsere nem illegális), sokszor eredeti nyelven, mert az utóbbi idõben botrány, amit szinkronizálás címszó alatt mûvelnek. Az eredeti nyelven való filmezésnek van egy másik elõnye is, hónapokat tudtam külföldön dolgozni azzal az angol nyelvtudással, amit filmekbõl meg játékokból szedtem össze, suliban sosem tanultam.
Rájöttem, hogy semmirõl, de semmirõl nem maradtam le. Jó érzés, hogy "mértékadó" hazai internetes hírportálok is annyira elkurvulnak, hogy címoldalon hozzák a különbözõ gagyi valóságsók szenzációit, nekem meg semmit nem mond a dolog. Ilyenkor érzem, hogy a tévétõl megszabadulva egy kicsit mitha növekedett is volna a józan ítélõképességem :)

kubikus
02-26-2014, 09:11 PM
Meg tudlak érteni!
Nekem csak egy nokia telefonom van, es ez sem a legdrágább és a legujabb típus. De netezni megteszi. Én esténként ezen logok, pl itt a portalon. Van hozzá 190Ft/ho próbanet. Nincs se tv-m se áramom. 12v napelemem az persze van, de a 220v nem hiányzik.:thumbup

TMIB
02-26-2014, 09:18 PM
Én meg azóta az ugyanazzal az "üres" nyomtatópatronnal nyomtatok. Kinyomtattam már legalább 150 oldalt -azóta hogy "kifogyott"- és még mindig megy vele. :hogymi: Ha elképzelem hogy az emberek folyamatosan kidobálják ezeket a patronokat, holott még a 2/3 tinta még bennük van. Jó nagy pocsékolás van azoknál akik nem tudják ezt a "titkot". Õk kinyomtatnak 50 oldalt teljes erõvel, én meg gyengített beállításokkal kinyomtatok 100 oldalt, aztán a trükkel még 200-at.

kubikus
02-26-2014, 09:26 PM
Meg tudlak érteni!
Nekem csak egy nokia telefonom van, es ez sem a legdrágább és a legujabb típus. De netezni megteszi. Én esténként ezen logok, pl itt a portalon. Van hozzá 190Ft/ho próbanet. Nincs se tv-m se áramom. 12v napelemem az persze van, de a 220v nem hiányzik.:thumbup

bocs bogre! Mire bepotyogtem már ketten is elõztek!:haha:

Mizu
02-27-2014, 06:00 AM
Meg tudlak érteni!
Lehet rosszul ertem, de akkor nem hasznalod a 220-t, vagy eleve nincs is neked? Ha igen, akkor egy-ket tapasztalatot, tanacsot adhatnal reszünkre.

BragBOL
02-27-2014, 06:35 PM
Túlélõ! Az epsonra tudsz valami trükköt?
Egy lapolvasós nyomtatóm van, televan a fekete patron, csupán a cián van kifogyva, mégsem akar fekete szöveget nyomtatni az édes csúcstechnikás jóédesannya!

*Eldugja a baltát, még kedve szottyan beléhajítani*

TMIB
02-27-2014, 06:44 PM
Rossz hírem van, mert én csak olyan dolgokat találtam, hogy az Epson nem hajlandó csak feketével nyomtatni. Mindenütt ezt írják. Nem írnak sehol trükköket, csak azt hogy kell bele mindenféle tintapatron, különben nem nyomtat. Ha van is trükk az Esponra, azt én nem találtam meg. :(

Medve
02-27-2014, 06:56 PM
Túlélõ! Az epsonra tudsz valami trükköt?
Egy lapolvasós nyomtatóm van, televan a fekete patron, csupán a cián van kifogyva, mégsem akar fekete szöveget nyomtatni az édes csúcstechnikás jóédesannya!

*Eldugja a baltát, még kedve szottyan beléhajítani*

Nem tudom hogy falusi módszer-e, de próbáld meg valamivel feltölteni a cián patront, hogy érzékelje hogy van benne valami. Lehet hülyeség de egy próbát megér.

BragBOL
02-27-2014, 07:04 PM
*Meglendíti az ötkilós nagykalapácsot...*

A kedves feltalálójának a vénájába kell mindenféle tintapatront felnyomni!
Ráadásul az elsõ lapot amit benyel ki is dobja, csak a másodikra képes nyomtatni a válogatós pofikája!

BragBOL
02-27-2014, 07:07 PM
Nem tudom hogy falusi módszer-e, de próbáld meg valamivel feltölteni a cián patront, hogy érzékelje hogy van benne valami. Lehet hülyeség de egy próbát megér.

Szerintem használja azokat is, de hogy minek fogalmam sincs,
Amikor kevés színes van, akkor még kiírja hogy akarok-e a színes patronokkal takarékoskodni asszem.

A. L. Ias
02-27-2014, 07:10 PM

Próbát megér, de ne fûzz hozzá nagy reményt. Ha "intelligens" a parton, akkor már beégette a chipbe, hogy üres a tartály. Pont azért, hogy ne lehessen újratölteni. Nem a nyomtatókban van a profit, hanem a kellékanyag ellátásban.

TMIB
02-27-2014, 07:29 PM
Egy dologról hallottam még, némelyik tintapatronon van egy lyuk. Azt kell benyomni és az törli a patron chipjét. Nem tudom melyik fajtához írták -régebbi típusokhoz-, de egy próbát megér és semmibe sem kerül.

környész
02-27-2014, 10:37 PM
Most az enyém is bejátszotta ezt, pedig nem sokat nyomtatok, meg a patronban is van még anyag, megnézem mit lehet vele csinálni. Egy régebbi Hp Deskjet a gépezet.

Grafitos
02-28-2014, 09:54 AM
Múltkor a céghez megjöttek a HP laserjet p2055ös nyomtatók..összeraktuk..hát nem mellékeltek olyan kábelt a drágák, amivel összeköthetnénk a sz.géppel a cuccot...minek az

Amatorpe
02-28-2014, 11:04 AM
Az a kábel mostanában nincs hozzájuk... Gyártófüggetlenül.

Grafitos
02-28-2014, 11:17 AM
Az a kábel mostanában nincs hozzájuk... Gyártófüggetlenül.

És? változtat ez azon, hogy egy oltári nagy baromságról van szó?:duhos:

Amatorpe
02-28-2014, 11:52 AM
Az attól függ.. azzal magyarázzák, hogy ha cseréled a nyomtatód, akkor úgyis van hozzá kábeled. Ami furcsa módon sokkal többet bír...
Persze érthetõ, hogy tudják elõre, hogy cserélni fogod, hiszen így tervezik õket.

Grafitos
02-28-2014, 12:20 PM
Az attól függ.. azzal magyarázzák, hogy ha cseréled a nyomtatód, akkor úgyis van hozzá kábeled. Ami furcsa módon sokkal többet bír...
Persze érthetõ, hogy tudják elõre, hogy cserélni fogod, hiszen így tervezik õket.

És mi van ha te a kereskedelmi cégek által legnagyobbra tartott Új vásárló kategóriába esel??Akkor annyira megbecsülnek, hogy jól megszívatnak..

Amatorpe
02-28-2014, 12:48 PM
Pontosan. Sõt, még a bosszúságon felül lesz egy párszázforintos pluszkiadásod is.
Fogyasztói társadalom.

Daniui
02-28-2014, 12:57 PM
Más téma. Lézerfegyver, már nem csak terv.
http://index.hu/tech/2014/02/27/azt_se_tudjak_majd_honnan_jott_a_loves/

raktaros
03-12-2014, 11:08 AM
Itt a baconillatú iPhone-kiegészítõ (http://index.hu/tech/2014/03/07/itt_a_baconillatu_iphone-kiegeszito/)

TMIB
03-12-2014, 11:25 AM
Csodálatos. Fõleg ha valakinek van egy butább kutyája. Megeszi a telefont. :haha:

shadow177
03-12-2014, 11:56 AM
Itt a baconillatú iPhone-kiegészítõ (http://index.hu/tech/2014/03/07/itt_a_baconillatu_iphone-kiegeszito/)

Nem is tudom hogyan is élhettem (sõt, hogyan élhetett az emberiség) e nélkül.....

TMIB
04-11-2014, 03:05 PM
Most legutóbb én is egy drágát vettem. Belesajdult a pénztárcám, de elég erõs fejhallgató és remélem hogy kibírja legalább 5 évet, vagy tovább is.

3 napja recseg, ropog, sistereg. 72 dollár volt és bírt nagyjából 1 évet! :duhos:

Törölt_fórumtag2
04-11-2014, 05:59 PM
Más téma. Lézerfegyver, már nem csak terv.
http://index.hu/tech/2014/02/27/azt_se_tudjak_majd_honnan_jott_a_loves/
Már a Szovjet-Kínai konfliktusban is bevetettek lézerfegyvert.
USA ûrvédelmi rendszer már egy ideje mûködik.

TMIB
04-12-2014, 05:51 PM
Tegnap leesett a kamerám. Ma nem fókuszált, hiába babráltam vele. Már arra gondoltam hogy újat kell vennem, de kikapcsoltam, aztán újra be és most jó. Igazából jó nagyot esett, hangosat csattant a padlón úgyhogy nem lett volna csoda ha elromlik. Igazából az én hibámból esett le, mert beleakadtam. De most mûködik. Nagyon nem bántam meg hogy ezt vettem meg, mert ezt is kibírta. Ha egyszer elromlik, megint ilyet fogok venni. Mindenkinek ajánlom a Sony HD kézikamerákat.

Daniui
04-12-2014, 07:25 PM
Már a Szovjet-Kínai konfliktusban is bevetettek lézerfegyvert.
USA ûrvédelmi rendszer már egy ideje mûködik.

Tudsz róla bõvebben infokat mert én nem nagyon értek a témához de ha az ismereteidet megosztod megköszönöm.

TMIB
04-27-2014, 11:21 AM
Ma azt írták nekem, hogy akinek nincs telefonja az "nem normális" (nem normális, mint bolond). Meg hogy "telefon azért kell hogy utolérjenek". De kicsodák? :confused: Legutoljára a Google akart engem felhívni, talán 4 évvel ezelõtt, de mikor nem sikerült nekik, akkor csak küldtek egy emailt. Nem is fontos dolgot akartak mondani. Európából senki nem akart hívni. Arra ott az email és a Skype. Fõnök emailt ír, vagy találkozom vele személyesen, ha muszáj. Barátnõmmel élõben beszélek. Akkor minek kéne nekem telefon? Miért fizetnék 50 dolláros havidíjat olyasmiért, ami nekem teljesen felesleges? :hogymi: A mai világban tényleg mindenki bolondnak tekinthetõ akinek nincs telefonja?

Dream_walker
04-27-2014, 11:26 AM
Miért fizetnék 50 dolláros havidíjat olyasmiért, ami nekem teljesen felesleges? :hogymi: A mai világban tényleg mindenki bolondnak tekinthetõ akinek nincs telefonja?

Igen, bolond vagy. Sõt, ha nincs regisztrációd a fészen, akkor ráadásul nem is létezel, ezt vedd tudomásul! Meg aztán nem gondolod, hogy spórolhatsz 50 dolcsit, szegény telekomosok meg menjenek a híd alá, csak mert te spórolgatni akarsz? Felháborító! Ez nagyon nem amerikai! Tessék most azonnal menni, és venni valami bizb.szt!

TMIB
04-27-2014, 11:44 AM
Azt is írták válasznak, hogy "a megfigyelések jó ha vannak, úgyse zavarja azt akinek nincs takargatnivalója", meg hogy a magánélethez való jog az csak "TASZ-os baromság" és hogy a rendõr mindenkit igazoltasson meg motozzon meg, mert úgy majd véletlenszerûen elkapják a bûnözõket. Szép rendõrállam. Biztosan támogatná a bõr alá ültetett azonosító microchip-et is. Az 1984-es filmre is azt írta hogy baromság a szereplõnek meg üldözési mániája volt. :hogymi:

raktaros
04-27-2014, 12:06 PM
Meg aztán nem gondolod, hogy spórolhatsz 50 dolcsit, szegény telekomosok meg menjenek a híd alá, csak mert te spórolgatni akarsz? Felháborító!

A végén majd a nemfogyasztásért is büntetnek, hogy veszélyezteted a munkahelyeket, az állami költségvetést...

Dream_walker
04-27-2014, 12:14 PM
A végén majd a nemfogyasztásért is büntetnek, hogy veszélyezteted a munkahelyeket, az állami költségvetést...

Ez most röhejes lesz, de megosztom. Volt a kezemben egy munkatervezet (igazából inkább ötletelés) egy jogszabályról, amely a kertészeti termeléssel foglalkozó gazdasági társaságokat érintette volna. Ebben leírták, hogy ha a cég selejtezés vagy raktári veszteség címszó alatt bármilyen mennyiségû zöldséget/gyümölcsöt úgymond kiír a leltárból, azután is meg kellene fizetni az áfát, mert az biztos, hogy a dolgozókhoz kerül, nem megsemmisítésre, és akkor a dolgozók annyival kevesebbet vásárolnak a boltban, tehát annyival kisebb lesz a költségvetési bevétel. Nem lett belõle semmi, de nem áprilisi tréfának szánták...

TMIB
04-27-2014, 07:56 PM

Pár napos hír, hogy adóztatják a napelemmel rendelkezõket, mert akik saját ellátásra napelemmel próbálják kiváltani az áramhálózatot és még vissza is töltenek rá, azok "rontják az áramszolgáltató vállalat üzletét". Ezért külön adót fizettetnek velük. Úgyhogy amit írtál az néhol már valóság.

TMIB
05-18-2014, 07:58 PM
Barátnõm vett telefont. 2 éves hûségnyilatkozat, 80 dollár / hó. Minek vette? 2 havonta egyszer felhívják a munkahelyérõl. Megér egy telefon hívásonként 160 dollárt? :duhos:

Amatorpe
05-18-2014, 08:05 PM
Remélem ennek a feljavított változata, különben nem értem:

http://mobilarena.hu/teszt/caterpillar_b15_meruloben_vakmero/adatkommunikacio_osszegzes.html

Al Bundy
05-18-2014, 08:15 PM
Én pont egy ilyet vettem 2 hete, és nagyon meg vagyok elégedve vele. És még jól is néz ki.

TMIB
05-18-2014, 08:59 PM
Remélem ennek a feljavított változata, különben nem értem:

http://mobilarena.hu/teszt/caterpillar_b15_meruloben_vakmero/adatkommunikacio_osszegzes.html

Én értem, a lényeg biztosan az, hogy végtelen beszélgetés, korlátlan SMS. Aminek sok értelme van, mivel barátaink nincsenek, rokonok sose hívnak minket, a munkahelyérõl egyszer hívás minden második hónapban, én meg persze itthon dolgozom úgyhogy nem hív senki, legutoljára talán 1 éve használtam telefont. :nemnem:

Fallout11
05-18-2014, 09:04 PM
Azt megtanultam, hogy sosem szabad hûségidõs dolgokat bevállalni. Nincs az az elektronikai cikk amiért megérné.

Amatorpe
05-19-2014, 02:26 PM
Én értem, a lényeg biztosan az, hogy végtelen beszélgetés, korlátlan SMS. Aminek sok értelme van, mivel barátaink nincsenek, rokonok sose hívnak minket, a munkahelyérõl egyszer hívás minden második hónapban, én meg persze itthon dolgozom úgyhogy nem hív senki, legutoljára talán 1 éve használtam telefont. :nemnem:

Te Túlélõ! Nem lehet, hogy el kellene kezdened aggódni, kivel akar végtelenül ingyen beszélgetni meg sms-ezni? ( Bocsi... :D )

TMIB
05-19-2014, 02:40 PM
Mivel állandóan Twitter-t olvas, szerintem azért akar mobilt. Mert hogy telefonálni nincs kinek és minket se hív senki, az biztos.

Amatorpe
05-19-2014, 02:55 PM
Akkor Ti most magányos sziget vagytok a népek tengerén? Nem hiányzik azért egy jó sörözés vagy focizás vagy valami, amit többen lehet csinálni? Ennyire elszigetelve azért nem jó lenni... Persze értem én, hogy a világvége után megvonod a vállad, hogy na ez is megvolt, mégsincs este, meg nem lesz nagy különbség az elõtte és az utána állapot között (legalábbis emberek terén) de azért nem hiányzik majd valaki/valami?

TMIB
05-19-2014, 03:09 PM
Régen mindig mentünk a haverokkal inni egyet, hiányzik is, de ez van.

Amatorpe
05-19-2014, 03:14 PM
Akkor azt hiszem mégis igaz a mondás, miszerint: "Mindenütt jó, de legjobb sehol!" :(

TMIB
05-19-2014, 03:17 PM
Ez sajnos így van.

Daniui
05-27-2014, 05:36 PM
Érdekes kis cikk a gépesítésrõl és az ebbõl fakadó problémákról:

http://smart.blog.hu/2014/05/25/milyen_lesz_a_robot_alapu_tarsadalom?error=badpass #comment-form

Amatorpe
05-27-2014, 08:33 PM
Nem mondom, hogy nincs valóságalapja, sõt! De én is olyan helyen melózom, ahol KELL a számítógépes rendszer, és korántsem hibátlan... Vannak fagyások, újraindítások, felmerülõ problémák, és olyan helyzetek, amiket csak egy nagyon bonyolult, nagyon sokoldalú, improvizálni és gondolkodni tudó lény tud csak megoldani. Szóval nem félek attól, hogy 3-4 évtizeden belül bekövetkezne a dolog, ha egyáltalán.

Daniui
05-28-2014, 08:14 AM
Ez már bekövetkezett régen, amikor az elsõ komolyabb gépeket létrehozták, de a technológia alapvetõen jó, mert megkönnyíti az emebrek életét, csak az a nem mindegy hogy a technológia adta lehetõségeket, a technológiával járó "plusz pénzt", nyereséget, ki birtokolja, mert általában a nagy vállalatok, mivel a technológia az õ kezükben van ezért a hasznát is õk tudják kinyerni, emiatt is lesz egyre nagyobb szakadék a gazdagok és szegények közt. Valós probléma mert lehet a te munkádat nem fogja elvenni egy gép, de másét már rég elvette, ez törvényszerû sok esetben. És nem azzal van a baj hogy egyetlen munkahely sem lesz mert mindig lesz valami, csak az a baj, hogy egyre kevesebb a munkahely és egyre nagyobb szakképzettség kell majd hozzá.

Amatorpe
05-28-2014, 12:55 PM
Oké, de ugyanakkor nem is lehetne, vagy csak nehezen, körülményesen mondjuk egy new yorkot etetni... Tehát ha marad a nagyvárosi élet, akkor kellenek a számítógépek, az egyéb munkagépek, az automatizáció, különben nem lehet megoldani a 100. emeleten a vízellátást. Ehhez gépek kellenek, de a gépekhez kezelõk, javítók, karbantartók. És akkor akik így kiesnek a körbõl, csinálhatnak mást. Egy bizonyos fokig, mert ugye a népességnövekedés nyilván hozza magával a nagyobb munkanélküliséget is. Szóval amíg város+szaporulat van, addig mindig is lesznek munkanélküliek, ha közben egyre jobb gépeket gyártanak, amit viszont muszáj, pont a létszámnövekedés miatt, hiszen mindenki igényét ki kell elégíteni. Legalábbis most még.

Daniui
05-28-2014, 01:20 PM
Jól látod, a megoldás nem az hogy visszamegyünk a kõkorszakba, gépek megkönnyítik az életet. A megoldás inkább a gépek teremtette javak igazságos elosztásán van. És a cikk írója az alap jövedelemmel ezt is szeretné, csak ez is egy halom problémát szülne.

bel
05-28-2014, 01:55 PM
Szia,

Szamomra elfogadhatatlan az alapjovedelem; vagyis az a koncepcio, hogy nehany hulyen (aki hajlando dolgozni) eloskodik a tarsadalom jelentos resze. (termeszetesen ebbe nem ertem bele azokat, akik onhibajukon kivul munkakeptelenek, es azokat se, akik egy rovid ideig munkanelkuliek).

Ezzel szemben szerintem minden ilyen jellegu gondot megoldana a munkaido csokkentese, vagyis a jelenlegi 40 oras munahetrol 32 vagy 30 oras munkahetre atteres.
A 32 ora a szabad penteket jelenti, a 30 ora pedig a 6 oras munkanapot.

Bel

Daniui
05-28-2014, 03:51 PM
Szia,

Szamomra elfogadhatatlan az alapjovedelem; vagyis az a koncepcio, hogy nehany hulyen (aki hajlando dolgozni) eloskodik a tarsadalom jelentos resze. (termeszetesen ebbe nem ertem bele azokat, akik onhibajukon kivul munkakeptelenek, es azokat se, akik egy rovid ideig munkanelkuliek).

Ezzel szemben szerintem minden ilyen jellegu gondot megoldana a munkaido csokkentese, vagyis a jelenlegi 40 oras munahetrol 32 vagy 30 oras munkahetre atteres.

Bel

Errõl is volt már szó régebben, ez jó megoldás lenne !

raktaros
05-28-2014, 04:31 PM
Nem mondom, hogy nincs valóságalapja, sõt! De én is olyan helyen melózom, ahol KELL a számítógépes rendszer, és korántsem hibátlan... Vannak fagyások, újraindítások, felmerülõ problémák, és olyan helyzetek, amiket csak egy nagyon bonyolult, nagyon sokoldalú, improvizálni és gondolkodni tudó lény tud csak megoldani. Szóval nem félek attól, hogy 3-4 évtizeden belül bekövetkezne a dolog, ha egyáltalán.

Nagyon nem hibátlan. És most következik ez :)
http://itcafe.hu/hir/google_auto_prototipus.html

TMIB
05-28-2014, 04:37 PM
Ha egy nyugdíjasról van szó, aki csak a közeli boltig és a gyógyszertárig meg, hetente háromszor, akkor talán ésszerû egy ilyen jármû. De hogy nincs benne kormány, az azért nem tûnik túl biztatónak. Hosszabb távra a 40 km / óra, meg a 160 km / feltöltés se túl jó. Nagyvárosi kisautó, nagyon idõseknek és olyanoknak akik például rokkantak vagy nem tudnak vezetni tanulni.

Ha lenne benne kormány, 3x annyi utat tudna megtenni egy feltöltéssel és tudna egy biztos 80 km / órát (és valami rendes kasznit adnának neki, amiben van kormány és fék), akkor el tudnám képzelni egy szélesebb körben, vidéki használatra is.

raktaros
05-28-2014, 04:41 PM

Nem értem amúgy miért erõltetik a 40 órás munkahetet.
Legyen pl. egy munkahét hétfõ-szerda és csütörtök-szombat, mindjárt kétszer annyi dolgozónk lenne munkahelye. De akármilyen más variációban.
De most mi van? Ha elmész valahova dolgozni, szinte másra nem marad idõd, energiád, mert nem te rendelkezel a napjaiddal.
(Nálunk gyakran hét közben 12órázások és szombaton is meló.)
Így vagy rabszolga vagy vagy pedig nincs pénzed, kettõ közötti állapot nincs.
Ill. talán lenne, ha vállalkozó az ember, de akkor meg több más probléma szakad a nyakába.

raktaros
05-28-2014, 04:44 PM
Ha egy nyugdíjasról van szó, aki csak a közeli boltig és a gyógyszertárig meg, hetente háromszor, akkor talán ésszerû egy ilyen jármû. De hogy nincs benne kormány, az azért nem tûnik túl biztatónak. Hosszabb távra a 40 km / óra, meg a 160 km / feltöltés se túl jó. Nagyvárosi kisautó, nagyon idõseknek és olyanoknak akik például rokkantak vagy nem tudnak vezetni tanulni.

Ha lenne benne kormány, 3x annyi utat tudna megtenni egy feltöltéssel és tudna egy biztos 80 km / órát (és valami rendes kasznit adnának neki, amiben van kormány és fék), akkor el tudnám képzelni egy szélesebb körben, vidéki használatra is.

Már elõre látom ahogy gyúrnak rá a hekkerek meg a vírusírók :D

TMIB
05-28-2014, 04:45 PM
Valaki be is írta oda a hozzászólásokhoz. Végül is igaz. Ha a számítógépeket fel lehet törni, meg a telefonokat is, nem beszélve a katonai drónokról, akkor egy ilyet miért ne lehetne? :hogymi:

Al Bundy
05-28-2014, 05:02 PM
Nem értem amúgy miért erõltetik a 40 órás munkahetet.
Legyen pl. egy munkahét hétfõ-szerda és csütörtök-szombat, mindjárt kétszer annyi dolgozónk lenne munkahelye. De akármilyen más variációban.
De most mi van? Ha elmész valahova dolgozni, szinte másra nem marad idõd, energiád, mert nem te rendelkezel a napjaiddal.
(Nálunk gyakran hét közben 12órázások és szombaton is meló.)
Így vagy rabszolga vagy vagy pedig nincs pénzed, kettõ közötti állapot nincs.
Ill. talán lenne, ha vállalkozó az ember, de akkor meg több más probléma szakad a nyakába.

Tökéletesen egyetértek veled. Vagy belerokansz, hogy annyi pénzt keress, hogy a család ne szenvedjen hiányt nagyon semmiben, viszont nincs másra idõd, még rájuk sem. Vagy vaelük vagy viszont akkor nélkülözni kell. Nekem ezt nem értette meg a volt asszonyom, hogyha velük vagyok akkor kevesebb a pénz. És ebbõl is lett elegem, meg sokaknak is akik a külföldi munkát és életet választották. Sajnos nincs alternatíva otthon.

bögre
05-28-2014, 05:04 PM
Ha a robotok termelnek. Igy a gazdagok gazdagabbak lessznek. A sok munka nélkülinek meg nem lessz pénze. Ha nem lessz pénze hiába termelnek égre földre a robotok ki fogja megvenni ki fog fizetni a szolgáltatásokért? :) Nincs körforgása a pénznek. Nem fenterthato rendszer....

A. L. Ias
05-28-2014, 05:06 PM
Szia,

Bel

Ne azt lásd bele, hogy nem dogozik és pénzt kap! Maga az ötlet nem hülyeség, a szociális és az ellátórendszer átalakításával láthatóak lennének támogatások. Mert akik akkor az többiek nyakán élõsködnek, azok most is élõsködõk. Az alapjövedelem bevezetésével együtt jár(hat)na a szociális segély intézményének eltörlése. Egyszerûsödhetne a közigazgatás, hiszen kevesebb ügyintézõre lenne szükség, illetve átcsoportosíthatóak lennének máshova. Az ingyenes egészségügy mítoszát (ami ugye nem ingyenes, most is azok fizetik akik dolgoznak) is fel lehetne számolni, van jövedelem amibõl fizethetõ az orvos. És sorolható lenne a több kisebb költségvetési tétel is.
És szerintem a közbiztonságot is javítaná. Mindenkinek lenne kimutatható jövedelme amire az állam rá tudná tenni a kezét. Nem lennének behajthatatlan büntetések, bírságok. A polgári pereket is megkönnyítené. Kifizetetlen számlák, fizetés nélkül lelépõ albérlõk, ellopott, vandál módon tönkretett házak, autók, eszközök... A bíróság dönt, a felperesnek igazat ad, de a követelés behajthatatlan jelenleg. Ez is megváltozna az alapjövedelem esetén.
Megvalósulhatna az egykeresõs családmodell. Az anya (vagy éppen az apa) otthon maradhatna a gyerekekkel, mert lenne egy minimum jövedelme aminél nem biztos, hogy sokkal többet keresne és az így felszabaduló idejében értékesebb munkát végezhetne (a gyerekek nevelése, otthoni oktatása). A felszabaduló munkahelyekre fel lehetne venni mostani állástalanokat vagy jobban megfizetni a maradó munkavállalókat.

A munkaidõ csökkentése szerintem(!) nem vezethet eredményre csak a kereset csökkentésével együtt. A munka annyit ér, amennyi értéket elõállít. Ha 20-25-30%-kal csökkentjük a munkaidõt, akkor ugyanennyivel csökken az elõállított érték is. Ha a kereset nem csökken, akkor kevesebb munkáért fizet ugyanannyit a munkáltató, ez nem más, mint bújtatott béremelés. Ha a kiesõ idõre új munkavállalót kell felvennie, akkor nem csak a munkáját kell kifizetnie, sokkal több terhet vesz magára. A magas közterheknek köszönhetõen, itt nincs meg a linearitás.

bel
05-28-2014, 05:37 PM
A munkaidõ csökkentése szerintem(!) nem vezethet eredményre csak a kereset csökkentésével együtt. A munka annyit ér, amennyi értéket elõállít. Ha 20-25-30%-kal csökkentjük a munkaidõt, akkor ugyanennyivel csökken az elõállított érték is.

Szia,

Igen, csak keresetcsokkenessel egyut mukodhet.

De nem csak akkor csokken az eloallitott ertek arányosan, ha 15-20-25%-kal csokken a munkaido, hanem akkor is ha 100%-kal csokken a munkaido. :-(

Bel

raktaros
05-28-2014, 05:45 PM
A munkaidõ csökkentése szerintem(!) nem vezethet eredményre csak a kereset csökkentésével együtt. A munka annyit ér, amennyi értéket elõállít. Ha 20-25-30%-kal csökkentjük a munkaidõt, akkor ugyanennyivel csökken az elõállított érték is. Ha a kereset nem csökken, akkor kevesebb munkáért fizet ugyanannyit a munkáltató, ez nem más, mint bújtatott béremelés. Ha a kiesõ idõre új munkavállalót kell felvennie, akkor nem csak a munkáját kell kifizetnie, sokkal több terhet vesz magára. A magas közterheknek köszönhetõen, itt nincs meg a linearitás.

Nem is ugyanannyi pénzért gondoltam én sem :).
De például valakinek mondjuk elég 40-50e a csekkekre, viszont a fennmaradó ideje meg fontosabb dolgokra kell mint a másik 50e forint...
A közterhet meg lehetne enyhíteni ha több dolgozó lenne és kevesebb az "eltartott".

Ha 20-25-30%-kal csökkentjük a munkaidõt, akkor ugyanennyivel csökken az elõállított érték is.
Nálunk van jó pár vezetõ (millió fölötti fizetéssel) akiknek munkaidejét töredékére csökkentve sem csökkenne az elõállított érték :D.

A. L. Ias
05-28-2014, 06:28 PM
A keresetcsökkenéssel együtt jár a keresetektõl függõ közterhek csökkenésével. Csak ezért nem fognak csökkenni a közterhek, sajnos.

Kapjon mindenki ~50e-t és eldöntheti mire költi. De ebbõl kell lakást, rezsit, ételt, orvost, iskolát, hiteltörlesztést, alkoholt, dohányt, kábítószert fizetnie. És hiába tartja a markát, hiszen kapott annyit, amibõl nem hal éhen. Ha ennél többre vágyik, akkor keressen állást és keresse meg a rávalót. Akinek ez elég, azt meg hagyjuk békén.
Ha pedig börtönbe kerül, akkor van mibõl vonni az eltartását. Így az nem kerül többletköltségbe a többségnek.

A felesleges munkaerõ azóta gond, amióta az élelmiszer termelés (létfenntartás) gépesítve lett és nem emészti fel a lakosság idejének és erejének 90%-át. (A következõ gondolatmenet erõsen túlzó, kérem kellõ távolságtartással szemlélni. De a lényeg benne van.) Ha több, jól képzett munkaerõt állítunk elõ az oktatással és nem 100%-os kihasználtsággal üzemeltetjük, az pazarlás. A munka ne járjon alanyi jogon. Küzdeni kelljen érte. Aki akar, aki küzd, aki tanul, az esélyt kap a munkára/jobb munkára, azaz a jobb életre. Aki nem akar küzdeni, és/vagy megelégszik az állami alamizsnával, az kapjon annyit és kész.

Dream_walker
05-28-2014, 07:29 PM
Anno a mezõgazdaság gépesítésének hatalmas hazugsága volt a munkaerõ megtakarítása. Merthogy a gépek ugye munkát takarítanak meg.
Ez tévedés, mert a gépek nem megtakarítják, hanem helyettesítik a munkát. A felszabaduló kapacitás pedig nem lett felhasználva, hanem úgymond ment a levesbe.
Megvett a téesz egy traktort, ami ellátta 10 ember munkáját. A felszabaduló 10 emberre építettek malmot? Takarmánykeverõt? Lekvárfõzõt/pálinkafõzõt/fóliasátrat? Elenyészõ azoknak a helyeknek a száma, ahol a felszabaduló munkaerõt értelmesen le tudták kötni. Pedig volna hová, csak hát azzal dolgozni kell, és a milliókhoz képest csak aprópénz jönne be. A tekintetes úr pedig nem dolgozik aprópénzért, neki elég a pár millió, mindenki más meg bek.phatja.

Az alapjövedelemhez szólva pedig igen, a legnagyobb tévedés, hogy az ingyenpénz. Az bizony k.rvára nem ingyenpénz, de mivel a koncepciót elmagyarázni már legalább kettõ bõvített mondatban lehet csak, kedves politikusaink/zsurnalisztáink inkább csak annyit mondanak, hogy ingyenpénz. Az utóbbi évtizedek legzseniálisabb és legigazságosabb közgazdasági elmélete, amely egycsapásra felszámolná a mélyszegénységet és az éhezést. Ez utóbbi az egyik oka, amiért nem nagyon várható a bevezetése.

TMIB
05-29-2014, 12:03 AM
Megnéztem hogy mikor vettem a fejhallgatót, Március végén. Ezek szerint hiába volt 60 dollár, pontosan egy évvel és néhány héttel késõbb tönkrement. Nincs rajta garancia se. Lehet veszek még egyet, most már 40 dollárért adják. Amíg mûködött, addig jó volt és szerettem is.

Csak most telt le a 12 hónap, úgyhogy kitöltöttem egy adatlapot, hátha mégis küldenek helyette egy másikat. 60 dollár az mégiscsak sok pénz még itt is, úgyhogy nem ártana. 1 év alatt ne menjen tönkre az ilyesmi.
Meglátjuk hogy mit válaszolnak rá.

(Amúgy jó sokat offoltatok. Hová tegyem ezt a sok hozzászólást a munkaórákról? Nyissak egy politikai off topicot és oda menjen?)

Amatorpe
05-29-2014, 07:04 AM
Vagy egy alapjövedelem-topikot.

Egyébként így egész élhetõnek tûnik, szerintem az lehetne a megoldás, hogy minden sulit végzett emberke dolgozik valamit, és azért jár egy olyan jövedelem, hogy mondjuk heti 3/4 nappal keressen annyit, amibõl most tud lakást venni, autót tartani, stb. Ha nem elég neki, a maradék idejében vállalhat pluszt. Így mindenki (aki képes rá, tehát nem kórházban fekszik, vagy hiányzik 2 végtagja) rá lenne kényszerítve hogy dolgozzon, cserébe viszont kapna annyit, hogy tudjon élni belõle. És mindenkinek lenne munkája, mert annélkül nem lenne pénze. És nem is az ország fele dolgozná ki a belét heti 7 nap, napi 12 órában, hanem mindenkinek lenne szabadideje meg jövedelme. Már ha akarná...

Daniui
05-29-2014, 03:15 PM
Ne azt lásd bele, hogy nem dogozik és pénzt kap! Maga az ötlet nem hülyeség, a szociális és az ellátórendszer átalakításával láthatóak lennének támogatások. Mert akik akkor az többiek nyakán élõsködnek, azok most is élõsködõk. Az alapjövedelem bevezetésével együtt jár(hat)na a szociális segély intézményének eltörlése. Egyszerûsödhetne a közigazgatás, hiszen kevesebb ügyintézõre lenne szükség, illetve átcsoportosíthatóak lennének máshova. Az ingyenes egészségügy mítoszát (ami ugye nem ingyenes, most is azok fizetik akik dolgoznak) is fel lehetne számolni, van jövedelem amibõl fizethetõ az orvos. És sorolható lenne a több kisebb költségvetési tétel is.
És szerintem a közbiztonságot is javítaná. Mindenkinek lenne kimutatható jövedelme amire az állam rá tudná tenni a kezét. Nem lennének behajthatatlan büntetések, bírságok. A polgári pereket is megkönnyítené. Kifizetetlen számlák, fizetés nélkül lelépõ albérlõk, ellopott, vandál módon tönkretett házak, autók, eszközök... A bíróság dönt, a felperesnek igazat ad, de a követelés behajthatatlan jelenleg. Ez is megváltozna az alapjövedelem esetén.
Megvalósulhatna az egykeresõs családmodell. Az anya (vagy éppen az apa) otthon maradhatna a gyerekekkel, mert lenne egy minimum jövedelme aminél nem biztos, hogy sokkal többet keresne és az így felszabaduló idejében értékesebb munkát végezhetne (a gyerekek nevelése, otthoni oktatása). A felszabaduló munkahelyekre fel lehetne venni mostani állástalanokat vagy jobban megfizetni a maradó munkavállalókat.

Mind a két módszer plusz terheket ró valakire az egyik az államra a másik cégekre, nagyválalatokra. És szerintem inkább a nagyvállalatok részvételét kéne elõtérbe helyezni, mert az alapjövedelemnél is valahonnan elõ kéne teremteni azt a plusz pénzt, amit vagy a munkavállalók vagy a munkáltatóktól lehetne elvenni, de egy alapjövedelmes rendszerben a munkavállalótól nincs értelme elvenni mert neki akarunk többet adni, az alapjövedelemnek kevesebbnek kell ugye lennie mint a minimálbér mert amúgy nem lenne mûködõképes.

Daniui
05-29-2014, 03:21 PM
Megnéztem hogy mikor vettem a fejhallgatót, Március végén. Ezek szerint hiába volt 60 dollár, pontosan egy évvel és néhány héttel késõbb tönkrement. Nincs rajta garancia se. Lehet veszek még egyet, most már 40 dollárért adják. Amíg mûködött, addig jó volt és szerettem is.

Csak most telt le a 12 hónap, úgyhogy kitöltöttem egy adatlapot, hátha mégis küldenek helyette egy másikat. 60 dollár az mégiscsak sok pénz még itt is, úgyhogy nem ártana. 1 év alatt ne menjen tönkre az ilyesmi.
Meglátjuk hogy mit válaszolnak rá.

(Amúgy jó sokat offoltatok. Hová tegyem ezt a sok hozzászólást a munkaórákról? Nyissak egy politikai off topicot és oda menjen?)

Én direkt nem veszek 3-4 ezer forintnál drágábbat, mert azok tovább bírják és a 3-4 ezres füles már elég jól szól. Már a 3. fülesem használom egy árán, visszavittem amint tönkrement. De cipõvel is így vagyok meg már szinte midnennel amit olcsón veszek és van rá garancia.

A. L. Ias
05-29-2014, 05:25 PM
Mind a két módszer plusz terheket ró valakire az egyik az államra a másik cégekre, nagyválalatokra. És szerintem inkább a nagyvállalatok részvételét kéne elõtérbe helyezni, mert az alapjövedelemnél is valahonnan elõ kéne teremteni azt a plusz pénzt, amit vagy a munkavállalók vagy a munkáltatóktól lehetne elvenni, de egy alapjövedelmes rendszerben a munkavállalótól nincs értelme elvenni mert neki akarunk többet adni, az alapjövedelemnek kevesebbnek kell ugye lennie mint a minimálbér mert amúgy nem lenne mûködõképes.

Az alapjövedelemhez szükséges fedezet egy (elég nagy) része már rendelkezésre áll a rendszerben. Amit eddig segélyként, családi pótlékként, támogatásként osztottak ki több különbözõ hivatal átláthatatlan rendszerén keresztül, azt most egy kasszából névre szólóan kapná meg a lakosság. A maradék fedezet egy része összejöhet az ellátórendszer egyszerûsítésébõl. Pár hivatal létszámát le lehetne építeni. Azok akik eddig több forrásból kaptak támogatást, az esetleges alapjövedelem mértékénél többet, azok biztosan háborognának. A társadalom másik része, akik azt látják, hogy azok is kapnak pénzt, amik nem dolgoznak meg érte, szintén háborognának. Így a bevezetése tiszta politikai öngyilkosság lenne.

Daniui
05-29-2014, 06:50 PM
Az alapjövedelemhez szükséges fedezet egy (elég nagy) része már rendelkezésre áll a rendszerben. Amit eddig segélyként, családi pótlékként, támogatásként osztottak ki több különbözõ hivatal átláthatatlan rendszerén keresztül, azt most egy kasszából névre szólóan kapná meg a lakosság. A maradék fedezet egy része összejöhet az ellátórendszer egyszerûsítésébõl. Pár hivatal létszámát le lehetne építeni. Azok akik eddig több forrásból kaptak támogatást, az esetleges alapjövedelem mértékénél többet, azok biztosan háborognának. A társadalom másik része, akik azt látják, hogy azok is kapnak pénzt, amik nem dolgoznak meg érte, szintén háborognának. Így a bevezetése tiszta politikai öngyilkosság lenne.

Én is inkább a rövidebb munkahét, vagy munkanap mellett vagyok az alapjövedelem túl nagy lépés lenne az inkább a távoli jövõben mûködhetne, minthogy most arra hirtelen átváltani. De szerintem a munkát nem érdemes beszüntetni az embernek kell valami elfoglaltság, hogy hasznosnak érezze magát, talán a távoli jövõben az emberek eljutnak egy olyan szintre, hogy önmaguktól tegyenek a társadalomért és ne kényszerbõl, lásd pénzért, megélhetésért életért.

A. L. Ias
05-29-2014, 07:25 PM
Én is inkább a rövidebb munkahét, vagy munkanap mellett vagyok az alapjövedelem túl nagy lépés lenne az inkább a távoli jövõben mûködhetne, minthogy most arra hirtelen átváltani. De szerintem a munkát nem érdemes beszüntetni az embernek kell valami elfoglaltság, hogy hasznosnak érezze magát, talán a távoli jövõben az emberek eljutnak egy olyan szintre, hogy önmaguktól tegyenek a társadalomért és ne kényszerbõl, lásd pénzért, megélhetésért életért.

A Kádár rendszer megpróbálkozott a teljes foglalkoztatottsággal. Mindenkinek volt munkahelye, akinek nem, azt a rendõrség elõállította, mint kmk. Mégsem hozta az elvárt eredményt. Ezen az sem segítene, ha nem lenne kötelezõ bent tölteni a teljes munkaidõt. Akik nem akarnak dolgozni, azok akkor sem dolgoznának. A jelenlegi társadalomban nincs meg a belsõ kényszer az önkéntességre. Ha lenne, nem lasszóval kellene keresni az önkénteseket a mindennapokban. Egy-egy nagyobb kampány jellegû megmozduláshoz (pl. árvíz) megmozdul mindenki, de a mindennapokban nincs segítõkészség. Ha hasznosnak szeretnék érezni magukat, és elfoglalni magukat, akkor most is megtalálhatnák.

MaRee
05-29-2014, 08:00 PM
Hogy kicsit visszatérjünk a témához, rohadt megbízhatatlan ez a mai fene nagy tecsnológia.

Egyik barátom kb 280 ezer forint értékû laptopot vásárolt magának, én mondtam hogy ne vegyen ilyet netezésre meg filmezésre, mert túl drága.
De az KELL mert jó (ugyan ez a 200ezres telefonoknál is amin facebookoznak csak). Meg is vette, örült neki, ez volt 2 hónapja azóta kb 3 órát nem használta a laptopot összesen, mert folyamatosan a szervizbe van, garanciás javításon. Elõször a touchpad bacódott el, utána a hangszóró, most pedig az istennek sincs rajta internet. :confused:

Ezzel szemben én nem olyan rég elõhalásztam a fiókból egyIBM Thinkpad T42 notit, kb 12 éves már biztos meg van. Annyira gyenge, hogy az XP sem futott rajta rendesen, úgyhogy felraktam rá egy Lubuntut. Azóta vígan üzemel, kicsit melegszik és kb 2és fél óra alatt lemerül, de mûködik, netezni és zenét hallgatni tökéletesen lehet vele. Ez egy jó cucc, aki olcsón akar laptopot venni annak bátran ajánlom.

Én az autóval szívtam most meg jól. Van egy 8 éves német autóm, amiben középen van nagy navi. Egyik napról a másikra ez elfeketedett, se be, se ki. Természetesen errõl megy a rádió is meg minden, tehát se navi, se rádió, se cd, semmi. A szervizben közölték, hogy ez gyakori típushiba, így jártam. Az egész központi fejegységet ki kell hozzá cserélni, ami újonnan 200ezer körül van, de tudnak maszekba bontottat 100-ért is :eek: Elvittem inkább pár helyre megnézetni, sajnos tényleg cserélni kell az egészet.

Másik autós sztori, rokonságban vettek egy vadonat új német luxusautót szalonból, 100 km-t nem mentek vele és úgy elromlott benne az elektronika, hogy az autó be se indul, az ablakokat sem lehet lehúzni, semmi nem mûködik.

Asszem Ladával kéne járni! :rolleyes:

Grafitos
05-30-2014, 08:12 AM
Egyszer a fõnököm mercije lent maradt a mélygarázsban...Az aksi teljesen üres volt..ami azért érdekes mert a kulcs is elektromos, az aksi meg a csomagtartóban van rejtve, ami meg ugye árammal nyílik:) Be se tudtuk bikázni így..Hívtunk egy vontatót, de az túl nagy volt, hogy le tudjon állni a társasház keskeny kis mélygarázs lejáróján..ami ráadásul vagy 15 méter hosszú és írtó meredek is volt..
Kitaláltuk, hogy csak a kötelet visszük le és felcsörlõzzük a gépsast..csak a hátába lehetett kampózni, mert kicsi volt a hely ehhez is.
Akkor durrant el az agyam amikor rájöttem, hogy abban a nagyon okos számítógéppel vezérelt nagyon drága gépjármûben még a visszapillantó tükröt sem lehet manuálisan mûködtetni(kihajtani), ami meg azért nem jön rosszul, ha az ember egy kis betonfolyosón akar tolatgatni..Ez az okos autó ugyanis áram nélkül szereti behajtva tárolni a visszapillantókat:duhos:

Mizu
05-30-2014, 08:26 AM
Valóban a logika (és a józan ész) ide fog (vissza) vezetni: ..trabi...zsiga... uaz.. niva...

shadow177
05-30-2014, 08:38 AM
A mai technikával simán lehetne "örök életû" és üzembiztos autókat tervezni, de sajnos ez nem érdekük....

Kamionos
06-01-2014, 11:21 AM
Én anno vettem egy 19 éves dizel mercit. Mindenki hülyének nézett. Fõleg, hogy akkoriban elég jól el voltam eresztve anyagilag. Aztán idõközben megörököltem egy 3 éves Opelt. 1 évig vaciláltam, hogy melyiket tartsam meg. Nagy volt a "külsõ" nyomás:) Végül mindenki megrökönyödésére a mercit tartottam meg. Tavaly adtam el 30 évesen és még hibátlanul üzemelt.

Kamionos
06-01-2014, 11:38 AM
Néha tényleg azt érzem, hogy bolondnak néznek. Én akkor vettem telefont, amikor már az óvodások is azzal rohangáltak. De most éppen elgondolkoztam, hogy lemondom az elõfizetést, mert szerintem össze-vissza számláznak. Napokra elfelejtem néha, hogy hol a telefonom, gyakran be sincs kapcsolva. Úgy vagyok vele, hogy ha valaki akar tõlem valamit, akkor az keressen meg. Szóval éppen azon gondolkozom, hogy teljesen lemondom a telefont. Tökéletesen el lennék nélküle.

A vállalatok tudatos amortizációjára nekem az a válaszom, hogy el kezdtem tudatosan leépíteni minden olyan dolgot, amikre nincs szükségem. A feleségem némileg gátló tényezõ, de alakítom. Ha rajtam múlna, akkor már autónk sem lenne:) Van tömegközlekedés. Ha pedig valamiért nagyon-nagyon kellene, akkor lehet bérelni egy napra 3500 forintért itt. Akkor minek?

Amire okvetlenül szükség van, abból igyekszek régen drágának számítót venni, esetleg olyat, ami technológiailag "elavult", de tökéletesen mûködik és használható. Szerintem egy 72 centis tv-n is lehet mûsort nézni. Pláne, hogy nagyjából hetente egyszer kapcsolom be:)

A laptopom egy ötéves x200-as, ami anno fél milla volt. Tökéletesen mûködik, már 1 éve.
A szobabútor az a klasszikus komplett szobabútor, amit néhány évtizede minden nagyszülõnk házában ott volt. 11 réteggel lakkozott, erõs és letisztultan egyszerû. Minket még biztos kiszolgál arra a néhány évtizedre, ami jó esetben hátravan. Ahogy a régiségkereskedõ mondta, nagyjából "semmit nem érnek ezek. Réginek nem elég régi, hogy érdekeljen bárkit, modernnek pedig nem elég modern."
Nem is tudom, hogy van-e más kütyüm, azért írtam már a bútort is ide:)

TMIB
06-01-2014, 01:44 PM
Ha úgyse használod a mobilt, érdemes váltani róla kártyásra. Az elõfizetéses drága és csak annak éri meg aki sokat telefonál. A kártyásnál meg megveszed bele és lebeszéled. Régen volt olyanom, hónapokig elvoltam 1 ezer forintos lebeszélhetõ kártyával. :)

raktaros
06-01-2014, 08:09 PM
Ha úgyse használod a mobilt, érdemes váltani róla kártyásra. Az elõfizetéses drága és csak annak éri meg aki sokat telefonál. A kártyásnál meg megveszed bele és lebeszéled. Régen volt olyanom, hónapokig elvoltam 1 ezer forintos lebeszélhetõ kártyával. :)

Nekem már volt olyan hogy azért kellett töltenem rá mert lejárt az egy éves felhasználhatóság :)

Mizu
06-03-2014, 07:59 AM
Két (számomra) érdekes hír:

http://sg.hu/cikkek/105722/a-hajlitott-kepernyok-felvillanyozzak-az-agyat
A jövõ - jelen állás szerint - a hajlított képernyõké. Egyre több eszköz alkalmazza a konkáv kijelzõket és a trend nem fog megtorpanni, állítólag az Apple következõ iPhone 6 készüléke is ezt az irányt fogja követni...

http://sg.hu/cikkek/105714/urhajosok-helyett-dns-vegezne-az-ur-kolonizalasat
Az exobolygók katalógusának folyamatos bõvülésével egyre komolyabb kérdésként merül fel ...
...a szakember elmondta, hogy a kiválasztott DNS-t az extrém körülményeket is túlélõ baktériumokba tölthetnénk, azokat mintegy tartós memóriaként használva fel, majd a helyszínen mesterséges, avagy természetes úton újraépítenénk a kifejlett emberi példányokat, hogy benépesítsük a kiszemelt bolygót...

shadow177
06-03-2014, 09:08 AM
Nekem.... hogy is mondjam hogy bele ne gázoljak a lelki csipkédbe.... nettó baromságnak tûnik mindkét cikk.
Mi a fenétõl lenne olyan sokkal jobb a hajlított kijelzõ? Az eladási statisztikáktól? :D

Az hogy DNS-el oltott baktériumokat hintsünk szét, az meg nem ûrkutatás, hanem baromság.
Ha lesz valami belõle odaát az nem lesz ember, nem fogunk tudni róla, õ sem fog tudni rólunk. :confused:

Mizu
06-03-2014, 10:32 AM
Nekem.... hogy is mondjam hogy bele ne gázoljak a lelki csipkédbe.... nettó baromságnak tûnik mindkét cikk.
Azt írtam, hogy érdekes a cikk számomra. Attól még én is lehetek szkeptikus a dologgal..
Ez a topik arról szólna, hogy túl sok a technológia, túl sokat akarunk, túl van bonyolítva minden...stb..
Erre is jó a két fenti cikk.

Számomra a DNS-l oltott baktérium azért elgondolkodtató, mert akár már ezt velünk is megcsinálhatta más idegen lény... és ahogy mondtad, mi sem tudunk róluk.. ha így lett volna..
...kicsit agyalni és elmélkedni, viszont jó téma :thumbup

Törölt_fórumtag2
06-03-2014, 11:32 AM
Néha tényleg azt érzem, hogy bolondnak néznek. Én akkor vettem telefont, amikor már az óvodások is azzal rohangáltak. De most éppen elgondolkoztam, hogy lemondom az elõfizetést, mert szerintem össze-vissza számláznak. Napokra elfelejtem néha, hogy hol a telefonom, gyakran be sincs kapcsolva. Úgy vagyok vele, hogy ha valaki akar tõlem valamit, akkor az keressen meg. Szóval éppen azon gondolkozom, hogy teljesen lemondom a telefont. Tökéletesen el lennék nélküle.

A vállalatok tudatos amortizációjára nekem az a válaszom, hogy el kezdtem tudatosan leépíteni minden olyan dolgot, amikre nincs szükségem. A feleségem némileg gátló tényezõ, de alakítom. Ha rajtam múlna, akkor már autónk sem lenne:) Van tömegközlekedés. Ha pedig valamiért nagyon-nagyon kellene, akkor lehet bérelni egy napra 3500 forintért itt. Akkor minek?

Amire okvetlenül szükség van, abból igyekszek régen drágának számítót venni, esetleg olyat, ami technológiailag "elavult", de tökéletesen mûködik és használható. Szerintem egy 72 centis tv-n is lehet mûsort nézni. Pláne, hogy nagyjából hetente egyszer kapcsolom be:)

A laptopom egy ötéves x200-as, ami anno fél milla volt. Tökéletesen mûködik, már 1 éve.
A szobabútor az a klasszikus komplett szobabútor, amit néhány évtizede minden nagyszülõnk házában ott volt. 11 réteggel lakkozott, erõs és letisztultan egyszerû. Minket még biztos kiszolgál arra a néhány évtizedre, ami jó esetben hátravan. Ahogy a régiségkereskedõ mondta, nagyjából "semmit nem érnek ezek. Réginek nem elég régi, hogy érdekeljen bárkit, modernnek pedig nem elég modern."
Nem is tudom, hogy van-e más kütyüm, azért írtam már a bútort is ide:)

Tökéletesen egyetértünk. Én már eljutottam odáig, hogy eladom a kocsimat is, a feleségem is elfogadta, amikor kibontottam, hogy mennyi pénzzel húznak le miatta. Veszek egy Simson-t, ha valamit cipelni kell, ne a hátamon hozzam.
Nem kell rá rendszám, nincs adója stb.
A mobiltelefonnal ugyanígy vagyok, egy levedlett Samsung van a zsebemben vészhelyzetre, õsz óta még a kártyára sem tettem.
A házamat, a kertemet a szükségleteknek megfelelõen és nem az aktuális divat kedvére formálom.:beer:

Amatorpe
06-03-2014, 01:26 PM
Azért pár szó az autók védelmében: nem csak munkaeszköz egy csomó embernek, de aki tanyán él, vagy családja van, annak megérheti fentartani egyet, csak utána kell számolni. Pl egy felnõtt vonatjegy tõlünk a nagy faluba oda-vissza kb 7.000, két felnõttre 14.000. Ennyibõl egy 120 éves ladával és 14 literes fogyasztással is lazán kijön az ember. És nincs idõhöz kötve, nem kell ismerni a csatlakozásokat, nem csak annyi cuccot vihet, amennyit a hátán bír, ott a csomagtartó, stb... És akkor még nem is beszéltünk arról, ha valakinek gyereke van... Sokkal könyebb, egyszerûbb, gyorsabb a dolog. Házhozszállítás sincs mindenhonnan, szóval egy okosan választott gépjármû azért hasznára lehet az embernek. Meg aztán ha menekülni kell...

A. L. Ias
06-03-2014, 01:40 PM
Ha csak az üzemanyag költséget számolod, akkor megérheti. De sajnos nem csak az a költsége van. A kopó-fogyó alkatrészek, az évi állapotfelmérés, karbantartás. Az adók, illetékek, biztosítások. Az forgalmi, jogosítvány, egyéb dokumentumok megújításának költsége. Stb.
Így vagy az üzemanyag lesz drága vagy a "biztosítás". Ha nem használod, akkor arányaiban nagyok a járulékos költségek, ha használod, akkor az üzemanyagra költesz sokat.

Természetesen az autó fenntartása nem csak pénz kérdés. Van ahol muszáj, hogy kéznél legyen egy jármû (lakhely, betegség, munka, stb.). A múltkor a totalcar podcastjában hallottam, hogy ma már nem divat a jogosítvány megszerzése. A fiatalok körében nem "menõ" 18 évesen jogsit szerezni. Pár évvel ezelõtt (~2006-2008, nem emlékszem pontosan) 100000 fölötti új jogosítvány volt évente. Most 70000-80000. A városi fiatalok inkább járnak tömegközlekedéssel.

Kamionos
06-03-2014, 02:15 PM
"Sokkal könyebb, egyszerûbb, gyorsabb a dolog"

Ez így van, de az ára túl nagy. Megveszel eszközöket, hogy általa idõt nyerj. Csakhogy ezt az idõt nem használhatod fel szabadon, hanem arra kell, hogy fordítsd, hogy többet dolgozz, mint egyébként tetted volna, hogy majd fizethesd abból az eszköz törlesztését, fenntartását, majd a cseréjét. Így aztán egy olyan egyre gyorsuló spirálba kerülsz, amibõl már nincs kiút. Én tudatosan lassítok magam körül mindent és ennek legjobb módja, hogy a kényelmet nyújtó eszközöket mellõzöm, amennyire lehet. Egyedül annak érdemes fenntartani autót, akinek jövedelmet hoz. Pl: piacozó, fuvarozó, kõmûves stb.

Amúgy érdekes, hogy akik autóban ülnek, azok folyton rohannak és veszélyes elõzéseket is bevállalnak akár még családostól is. Ez, hogyan lehet, ha egyébként az autóval idõt spórol??

Az általad írt helyzetekre jó megoldás az autóbérlés.

Egy átlag autó havi költsége egy családnak 80000 Ft. Szerintem elképesztõ összeg. Ebben benne van minden még a hiteltörlesztés is, ami lássuk be igen jellemzõ. Ha kiszámolod, hogy mennyi az autód havi törlesztése és az egyéb járulékos költségek, mint az autó amortizációja, kötelezõ stb, és leosztod egy hónapra, akkor megkapod, hogy hány napra tudnál autót bérelni egy hónapban mondjuk. Meg fogsz lepõdni...

Menekülésre szerintem tökéletes egy rendszám nélküli autó talonban, idõnként megjáratva a motort. Ahhoz nem kell drágán fenntartani egyet.

raktaros
06-03-2014, 09:43 PM
tökéletes egy rendszám nélküli autó talonban
Na itt is rátelepszenek az emberre. Volt egy régi kocsink, amivel valóságban nem csinálhattam azt hogy alkatrészeit eladom (nem vonják ki a forgalomból a kérésemre). Két lehetõség: eladom vagy le kell adni fillérekért bontóba (aki majd jó pénzt csinál belõle).
Vagy eltüntetem és bejelentem hogy ellopták?

Amatorpe
06-03-2014, 10:12 PM
Egy átlag autó havi költsége egy családnak 80000 Ft. Szerintem elképesztõ összeg. Ebben benne van minden még a hiteltörlesztés is, ami lássuk be igen jellemzõ. Ha kiszámolod, hogy mennyi az autód havi törlesztése és az egyéb járulékos költségek, mint az autó amortizációja, kötelezõ stb, és leosztod egy hónapra, akkor megkapod, hogy hány napra tudnál autót bérelni egy hónapban mondjuk. Meg fogsz lepõdni...

Az elég rossz lenne, nekem nincs annyi a lakástörlesztés... Nem kell új autót venni szalonból, jó a használt is. Mondjuk 5-600e. az elsõ év átírás, forgalmi, eredetiségvizsgálat, meg biztosítás kb 100e. Kétévente 20e a mûszaki, évi 30e a biztosítás+baleseti adó. Esetleg kalkulál az ember 20-40e/év javítással, mert használt.
Tehát elsõ év: 700e(mindennel, kivéve üzemanyag)
2-5 év: 40e mûszaki, 120e adók, 80-160e javítás, karbantartás, miegymás.
700+40+120+160=1.020.000 5 évre egy nagyon nem legalja autó, ami évi kb 200e, de ebben benne van minden (kivéve üzemanyag). Ha 1 napra 3500 a bérlés, akkor 200/3,5=57,14 nap jön ki szemben a saját 365nappal, ami azt jelenti, hogy csak akkor éri meg bérelni, ha elég hetente egyszer, és azt is úgy, hogy idõre el tudsz menni érte, és idõre vissza tudod vinni. Hétvége, ünnepnap kérdõjeles, váratlan események esélytelenek, olyankorra marad a taxi. Szóval ha heti 2x használ valaki autót, már megéri.

Egyébként az idõt nyer nálunk azt jelenti, hogy nem vagyok mondjuk buszhoz kötve, tehát tovább maradhatok akárhol, éjfélkor is nyugodtan elindulhatok haza. Családnál, 3 közeli, 2 távoli különbözõ település ez nagyon nem mindegy... De volt már, hogy sógórnõt hoztam haza esküvõrõl hajnal kettõkor, mert akkor max taxi van, de az olyan árban is... Eszem ágában sincs az így nyert idõt még több munkára fordítani... :)

Saját példa: autó 300e, elsõ év kb 80e, most 4 éves, de már költeni kell rá, ha sikerül minden kijön 100-ból (vezérmûszíjcsere nem olcsó, meg akkor már átnézetem rendesen), meg 40+30 a biztosítás (bónusz miatt olcsóbb lett, az átíráskori meg benne van az elsõ éves mindenben). Tehát 300+80+40+30+100=550, azaz évi 110, és van egy télen is pöcre induló, megbízható álomautóm. (Oké, 24 éves, nem terepjáró, de nekem álomautó.) 3,5-es bérléssel számolva 31,42nap, tehát minden 12-iken lenne, ha lenne.

Igen, lehet azt mondani, hogy évi 110-bõl mennyi víztisztítót meg napelemes töltõt lehetne venni, de akkor számoljuk azt is, hogy egy rokonlátogatás, ami 170km-re van tõlünk, és muszáj átszállni, mert se vonattal, se busszal nincs közvetlen járat, mennyi idõt, energiát, cipekedést, ideget visz el (késik, elmegy a csatlakozás, idõhöz vagy kötve), ha meg bérelsz, akkor mindjárt nem is 110, hanem csak max 50 egy évre, arra meg azt mondom, hogy annyit megér, hogy itt legyen, ha kell. Márpedig kell. Nagy a család, és ez benne a 2. autó, ami sokunknak elérhetõ.

De meggyõzhetõ vagyok, ha valaki tud jobbat és ésszerûbbet :D

A. L. Ias
06-03-2014, 10:54 PM
De meggyõzhetõ vagyok, ha valaki tud jobbat és ésszerûbbet :D
Nem áll szándékomban meggyõzni, mert van amikor nincs jobb. Nem az autó a luxus, hanem a fenntartása.

Az elég rossz lenne, nekem nincs annyi a lakástörlesztés... Nem kell új autót venni szalonból, jó a használt is. Mondjuk 5-600e. az elsõ év átírás, forgalmi, eredetiségvizsgálat, meg biztosítás kb 100e. Kétévente 20e a mûszaki, évi 30e a biztosítás+baleseti adó. Esetleg kalkulál az ember 20-40e/év javítással, mert használt.
Tehát elsõ év: 700e(mindennel, kivéve üzemanyag)
2-5 év: 40e mûszaki, 120e adók, 80-160e javítás, karbantartás, miegymás.
700+40+120+160=1.020.000 5 évre egy nagyon nem legalja autó, ami évi kb 200e, de ebben benne van minden (kivéve üzemanyag). Ha 1 napra 3500 a bérlés, akkor 200/3,5=57,14 nap jön ki szemben a saját 365nappal, ami azt jelenti, hogy csak akkor éri meg bérelni, ha elég hetente egyszer, és azt is úgy, hogy idõre el tudsz menni érte, és idõre vissza tudod vinni. Hétvége, ünnepnap kérdõjeles, váratlan események esélytelenek, olyankorra marad a taxi. Szóval ha heti 2x használ valaki autót, már megéri.

A 80000 Ft, a teljes havi költségre vonatkozott, hiteltörlesztéssel együtt. Saját példa: amíg fizettem az autó törlesztését: 30e részlet, 20-30e tankolás, havi szintre lebontva 5-8e javítás-karbantartás költség. És én csak 750e hitelt vettem fel 3 évre és szinte nem használtam napi rendszerességgel az autót. Simán elképzelhetõ a 40e-részlet, 40e üza ktg. havonta. Nem irreális a 80e.

(Nem megsértõdni, erõs szarkazmus következik!) Nem vennék tõled használt autót! :D
Kicsit alulkalkuláltad szerintem a 20-40e éves javítási költséget. Én számolnék évi 1 gumiabronccsal (8 évente lecserélõdik a téli-nyári garnitúra), 2 gumis látogatással (téli-nyári átálláskor legalább felrakás elõtti centírozás miatt), 1 mûszeres futómû ellenõrzéssel, 1 kerék fékfelújításával (4 évre a 4 fék cseréjre), 1 olajcsere. És akkor még semmi nem történt az autóval, sem defekt, sem motorhiba, sem karosszéria munka. Nem számoltam koccanással, akkucserével, klímahibával, elektromos gondokkal.

Egyébként az idõt nyer nálunk azt jelenti, hogy nem vagyok mondjuk buszhoz kötve, tehát tovább maradhatok akárhol, éjfélkor is nyugodtan elindulhatok haza. Családnál, 3 közeli, 2 távoli különbözõ település ez nagyon nem mindegy... De volt már, hogy sógórnõt hoztam haza esküvõrõl hajnal kettõkor, mert akkor max taxi van, de az olyan árban is... Eszem ágában sincs az így nyert idõt még több munkára fordítani... :)

Többek között én is ezért tartok fenn autót. De azt is megértem akinek ezek már vállalhatatlan költségek és leteszik az autót.

MaRee
06-04-2014, 05:56 AM
Ezért érdemesebb motorra / robogóra váltani annak, aki inkább csak a városban szaladgál, de kicsit nagyobb köbcentivel már az agglomeráció is bejárható. 50-esre nem kell semmilyen papír, fogyasztás elenyészõ, de még egy 500-as motornál is kb 12-15ezer az éves biztosítás, a fogyasztás pedig megáll 3-4literen normális használat mellett. A karbantartási költségeket pedig össze se hasonlítsuk egy autóéval.

Amatorpe
06-04-2014, 10:12 AM
A.L.Ias: szerintem egy nyelvet beszélünk, és közel ugyanúgy látjuk a dolgokat, mindössze nekem szerencsém volt azzal, amit vettem! 4évre visszamenõleg minden szervizes papírja megvolt, új akku, alvázvédelem, stb... Évi kb 10.000 km-t megyek/megyünk vele, az meg nem cégesautó használat. De egyébként igazad van, másmilyen körülmények között valószínûleg nem lenne...

MaRee: volt, szerettem, 50ccm-es chopper, de nem tudom hol tartani panelben, szóval 12 éve canga. A legjobb városon belül. Na jó, mondjuk nem pest...
Ilyenem volt, csak feketében :D

http://users.atw.hu/minichoppers/knight50_elemei/image001.jpg

MaRee
06-07-2014, 02:33 PM
Mondjuk ekkora köbcentisben ilyet nem vennék, csak robogót :D

Amatorpe
06-09-2014, 02:35 PM
Mondjuk ekkora köbcentisben ilyet nem vennék, csak robogót :D

Á, csak azért mondod, mert még nem ültél rajta... Kézi váltós, ezen tanultam meg motorozni! Nem automata, sokkal jobb! És az ülése... Olyan kényelmes, mint egy bõrfotel! Mopeden ilyen egyszerûen nincs! Vagy csakolyan árban, hogy annyiért mást veszek... Sokkal nagyobb kerekek, kátyúknál, fekvõrendõröknél nagyon elõnyös.
És még egy pont: Faluból jöttem vissza városba, idióta audis meg kivágódik nem messze elõttem a kanyarban. Ha mopedem lett volna, lehet elcsap, de így olyan gyorsan húzódott vissza saját sávjába, hogy öröm volt nézni. Szembõl nagyon nehéz volt megmondani, hogy nem egy 1000ccm-es harley :D

Törölt_fórumtag2
06-10-2014, 08:11 PM
Az enyém meg (teljesen) ilyen volt:
3099

BékésAtes
06-13-2014, 10:04 PM
Szevasztok!

Most néztem a villogó dobozban az új nyomkövetõt. UBER alkalmazás. Taxisok ezrei tiltakoznak ellene... No nem azért mert gondolkodnak, hanem a pénz miatt... Eddig csak azt tudták hol vagy, ki vagy. Most már azt is tudják merre szeretnél menni, kivel beszéltél, mirõl beszéltetek, milyen autóval... Vagyis: Megmondják merre menj, kivel utazz, mivel utazz. Elgondolkodtató...

Köszönöm a lehetõséget, hogy megoszthattam a gondolatom.

Mizu
06-17-2014, 06:03 PM
Kizárt dolog!
1. Se te se én, se sokan innen nem engedik már most a technikáknak, hogy ilyen mértékben beavatkozzanak életünkbe, mellékesen meg adatokat továbbítsanak és gyûjtsenek rólunk...
2, Tíz év múlva nem lesz technika! Kasza, kapa, balta, fûrész, tûz, víz... ennyi...

(bocsi! tudom hogy ez a cím... csak olyan furcsa volt ezt a te tolladból látni! :D )

TMIB
06-17-2014, 06:13 PM
Vagy igaz, vagy nem. Ne felejtsük el, hogy 2000-re sok régi sci-fi magazin már rutin ûrutazásokról írt. Az se jött be. :)

Néhány embernek tényleg nem ártana ha egy szoftver mondaná meg hogy mibõl mennyit vegyen, mert annyi felesleges ökörséget megvesznek, az étel fele meg megy a szemétbe. Jó lenne egy olyan szoftver ami rákiabálna az emberre, hogy "B+ ne vedd meg ezt a sz.rt! Semmi szükséged rá!" :haha:

Szerintem egy helyen kellene komolyan bekeményíteni technológia terén, és az az orvostudomány. Egy náthát nem tudnak meggyógyítani, egy rossz fület nem tudnak megmûteni, egy hiányzó lábat nem tudnak rendesen pótolni, vakságot nem tudnak gyógyítani, nem beszélve a rákról, AIDS-rõl és egyéb dolgokról. :nemnem:

Mizu
06-17-2014, 06:21 PM
Jó lenne egy olyan szoftver ami rákiabálna az emberre, hogy[I] "B+ ne vedd meg ezt a sz.rt! Semmi szükséged rá!"

Nekem van ilyen szoftverem! Úgy híjják, hogy AZ ASSZONY 2.0.

TMIB
06-17-2014, 06:34 PM
Nálunk fordítva van. Én azt veszem meg ami hasznos, amibõl pénzt látok, vagy ami baj esetén jól jöhet. De én hiába mondom el százszor hogy ezt ne vedd meg, vagy azt ne vedd meg, úgyis megveszi. :nemnem: Megvett valami akármilyen i-valamit. Mindent tud a ketyere, kivéve a telefonálást. Használta vagy 2 hónapig. Aztán vett egy okostelefont, ami tudja azt amit a másik, meg még telefonálni is lehet vele. Akkor pontosan miért kellett megvenni az elsõt? :confused: Ha a telefonnal nyit és nem veszi meg az elsõt, akkor megspórolt volna vagy 120 dollárt. :hogymi:

TMIB
06-18-2014, 07:22 AM
A számítógépes Google-autóval kapcsolatban engem csúnyán elmondtak mindenféle elmaradott hülyének, mikor azt írtam a videóhoz hogy ha sok olyan autó lesz akkor meg fogják hackelni. Az egyik azt is írta, hogy "tipikus amerikai idióta" vagyok. :rolleyes:

shadow177
06-18-2014, 07:28 AM
Egyébként, csak csendesen kérdem, mert nem értek hozzá. De, az ilyen közveszélyes hekkereket, a vírusírókat, a spammereket nem lehet megtalálni? Úgy értem lenyomozni, elkapni és úgy elverni hogy besz.rjon aztán bele verni a hülye fejét a tulajdon sz.rába! Azért mindennek van határa feltörni valami pöffeszkedõ hivatal vagy cég rendszerét egy dolog. De vírusokat írni, meg mozgó jármûvekkel szórakozni :eek: :mad: mégis csak túlzás!

Amatorpe
06-18-2014, 03:00 PM
Inkább örüljünk, hogy nem élesben derülnek ki ezek a hiányosságok...

Mizu
06-26-2014, 06:38 AM
Légibalesethez vezettek a túl bonyolult rendszerek

3206

A pilóták hibája és a repülõgép automata rendszereinek bonyolultsága okozta a dél-koreai Asiana Airlines légitársaság 214-es járatának tavaly július 6-i San Franciscóban bekövetkezett balesetét - állapította meg ma nyilvánosságra hozott jelentésében az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB).

http://sg.hu/cikkek/106194/legibalesethez-vezettek-a-tul-bonyolult-rendszerek

raktaros
06-26-2014, 05:38 PM
Összefoglaló a Google I/O-ról (http://www.gamekapocs.hu/hir/40591/osszefoglalo_a_google_i_o_rol)
Lassan tényleg nehéz lesz távol maradni a goggle-tól...

raktaros
07-10-2014, 02:40 PM
Itt a „távirányítású” fogamzásgátló chip! (http://www.nlcafe.hu/szexesmas/20140709/taviranyitasu-fogamzasgatlo-chip-bill-gates/)

A bõr alá beültethetõ és 16 évig mûködõképes távirányítású fogamzásgátló chip készült Bill Gates támogatásával. A számítógépes chip a fogamzásgátló hatású levonorgesztrel hormon kibocsátásával szabályozza a teherbe esést. Az implantátum ugyanakkor távirányítható: a chippel rendelkezõ nõ aktiválhatja, de ki is kapcsolhatja. A chipet a tompor, a felkar vagy a has bõre alá ültethetik be.

TMIB
07-10-2014, 03:22 PM
Ez akár még hasznos is lehet. Jobb mint mikor a nõ nem akarja a gyereket és abortuszt csináltat.

raktaros
07-10-2014, 03:33 PM
Ilyenekrõl mindig a következõ lehetséges változtatás jut eszembe, pl. majd nem maga, hanem központilag szabályozzák majd.
Aztán majd meg kell venni a jogot a gyerekre ha valaki akar.

TMIB
07-10-2014, 03:34 PM
Azt chip nélkül is megteszik. (Kína rá a példa.)

raktaros
07-12-2014, 09:06 AM
Az ehetõ chippel ellátott gyógyszer megkapta a hatósági engedélyt (http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/egeszseg/mergez-etelek/1733-az-ehet-chippel-ellatott-gyogyszer-megkapta-a-hatosagi-engedelyt)

raktaros
07-13-2014, 08:09 PM
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/27/8a/1d/278a1d1218ce527c024bcc7668ef1929.jpg

Grohe Ondus Digital Bath System. Digital touch interface. Preset functions allow the user to personalize their preferred temperature and water pressure. An innovative “pause” function allows the user to temporarily stop the water.

TMIB
07-13-2014, 08:15 PM
Az angolok közben még itt tartanak.

http://i.stack.imgur.com/VosdN.jpg

:haha:

imi79
07-13-2014, 08:35 PM
Tényleg, erre van valami magyarázat az angolok részérõl? :)

Kisss
07-14-2014, 04:50 AM
Tényleg, erre van valami magyarázat az angolok részérõl? :)

Igen. Az, hogy idiotak!!! :)

bögre
07-14-2014, 05:16 AM
Pontosan! Az angoloknak 2.54 ujjuk van nemkell töllük sokat várni! :D

Grafitos
07-14-2014, 08:14 AM
Mikor kint éltem, a mi házunkban is ilyen volt..Ráadásul a melegbõl tényleg tûzforró víz jött..
Agyaltunk rajta miért lehet így..aztán rájöttünk, hogy felesleges, mert úgysem fogjuk kitalálni. De kellett az igazság, úgyhogy megkérdeztem egy angoltól.

Azt mondta, hogy a régi idõkben a melegvíz nem volt ivóvíz minõségû, csak a hideg. Így higiéniai okokból nem keverték a kettõt. Ugyebár akkor még nem lehetett leugrani ásványvízért.
Ha egy angolnak langyos kellett, megengedte a mosdókagylót félig meleg, félig hideg vízzel és mosakodott belõle.
Hozzátenném lényegesen kevesebb melegvíz fogyott ezáltal, tehát spóroltak is vele.
Szóval nem hülyék, megvan a logikus magyarázat.;) Az már más kérdés, hogy a 21.században, a világ egyik legfejlettebb társadalmában miért él tovább ez a hagyomány..talán megszokásból.

TMIB
10-19-2014, 10:36 PM
Végre egy jó hír.

Bemutatták a jövõ akkumulátorát

http://index.hu/tech/2014/10/14/bemutattak_a_jovo_akkumulatorat/

Mondhatnánk hogy nem nagy ügy, de elég csak belegondolni hogy egy erõs akkumulátor, ami nem romlik el, nem gyengül el és ráadásul még gyorsan is tölthetõ, tehát kényelmes, az mennyivel fogná vissza a környezetszennyezést. Nagyobb akkumulátorok mennyivel segítenék elõ a napenergiával kapcsolatos fejlesztéseket. (Mert annál az egyik nagy probléma az energia tárolása, tehát nagyon jó akkumulátorokkal az kiküszöbölhetõvé válna.)

(Rájöttem hogy nem akkumlátor, hanem akkumulátor. Tehát ezért húzta alá mindig a helyesírás-ellenõrzõ program.) :hogymi:

Daniui
10-19-2014, 11:16 PM
"mobilgyártók sem lesznek rákényszerítve, hogy kétévente új modellt adjanak ki."

Azokat nem kell erre kényszeríteni.:D

Amúgy ez sok téren nagyon hasznos lenne, airsoftosok is gyorsan áttérnének rá, nem is beszélve egy halom akkumulátoros készülékrõl amik tovább bírnák ezáltal.
Nem csak a napenergiával kapcsolatban, de az elektromos autónál is nagyon hasznos lenne, nem kéne órákig tölteni a kocsit, de még a mostani autókban is az akkumulátorok tovább bírnák.

TMIB
10-20-2014, 12:19 AM
Azokat nem kell erre kényszeríteni.

Én is pont erre gondoltam. A mobilgyárak 1-2 évente új mobilverziókat adnak ki, szinte alig változtatva az elõzõeket, mert abból van nekik pénz. Nem az akkumulátor miatt, hanem a profitért. Mert tudják hogy úgyis megveszik az újat, mert az új mobil egyszerûen presztízskérdéssé vált bizonyos körökben.

A múltkor ugyan megemlítettem az új fajta energiatárolót, de úgy emlékszem hogy az valamiféle hajlékony grafit-anyagból készült, Ez szerintem másik találmány. (De remélem hogy ezt a dolgot továbbviszik és nem tûnik el úgy mint a néhány évvel ezelõtti találmány.)

pappito
10-20-2014, 03:32 AM
Egyszer a fõnököm mercije lent maradt a mélygarázsban...Az aksi teljesen üres volt..ami azért érdekes mert a kulcs is elektromos, az aksi meg a csomagtartóban van rejtve, ami meg ugye árammal nyílik:) Be se tudtuk bikázni így.

a fõnök belenézhetett volna a kulcsba, vagy elolvashatta volna a könyvet amit kapott a kocsihoz, a fizikai szervizkulcs ott van a villanyos kulcsában :) villany nélkül meg nincs semmi egy modern autóban, de ez sem új dolog

pappito
10-20-2014, 03:58 AM
Mikor kint éltem, a mi házunkban is ilyen volt..Ráadásul a melegbõl tényleg tûzforró víz jött..
Agyaltunk rajta miért lehet így..aztán rájöttünk, hogy felesleges, mert úgysem fogjuk kitalálni. De kellett az igazság, úgyhogy megkérdeztem egy angoltól.

Azt mondta, hogy a régi idõkben a melegvíz nem volt ivóvíz minõségû, csak a hideg. Így higiéniai okokból nem keverték a kettõt. Ugyebár akkor még nem lehetett leugrani ásványvízért.
Ha egy angolnak langyos kellett, megengedte a mosdókagylót félig meleg, félig hideg vízzel és mosakodott belõle.
Hozzátenném lényegesen kevesebb melegvíz fogyott ezáltal, tehát spóroltak is vele.
Szóval nem hülyék, megvan a logikus magyarázat.;) Az már más kérdés, hogy a 21.században, a világ egyik legfejlettebb társadalmában miért él tovább ez a hagyomány..talán megszokásból.

a másik magyarázat az, hogy a melegvíz (ami késõbb került a házba) és a hidegvíz más nyomással mûködött, a melegvíztároló általában a padláson volt és gravitációs módon juttatta a vizet a csapba, míg a hideg az rendes vezetékes módon jött, volt nyomása, ha közösítették volna, akkor a hidegvíz visszanyomta volna a meleget vagy nem engedte volna lefolyni.

de azt is hallottam, amit te mondtál, hogy volt valami elõírás, hogy nem keveredhet a kettõ

de lehet, hogy tényleg csak az a magyarázat, hogy az angolok idióták :)

mindenesetre itt is sok helyen van ilyen, gondolom brit hagyomány, de kezd kiveszni, már csak az öreg házakban van ilyen, a felújításkor kidobják és keverõcsapost raknak fel, mi is laktunk olyanban ahol külön volt, fura, de igazából tökmindegy. a mostani házunkban keverõcsapok vannak mindenhol

pappito
10-20-2014, 08:58 PM
érdekes ez a sok panaszkodás a technológiára...
nekem viszonylag sokáig nem volt okostelefonom, és amikor vettem, akkor sem volt rá múlhatatlan szükségem, de túl drága se volt, szóval vettem. akkor tanultam meg értékelni, amikor a házat vettük és folyton kellett valamit intézni az ügynökkel, bankkal, ügyvéddel, nejemmel, valuerrel, jöttek mentek a pdf-ek, mélek, hívások, gyak. az egészet egy db. telefonon intéztem, hogy amikor eljön az ideje, akkor csak aláírni kelljen.
Ha nincs ez a szar a zsebemben, akkor ez hetekig elhúzódott volna, idõpontokat kellett volna egyeztetni, utazni, személyes találkozókra menni, rohadt sok pénz és idõt spórolt nekem ez a bigyó.

szóval nem csak az az aspektus van, hogy jujj, a nagytesó kimatekozza hol járkáltam, nem csak adunk, kapunk is.

TMIB
10-20-2014, 09:19 PM
Jó, de azt számítógépen megoldom. Illetve megoldanám, de mivel mindenütt csak telefonszám van, így meg vagyok lõve. Hiába a számítógépes technológia, ha nálunk semmilyen hivatal nem akar emailt olvasni. Még az a szerencse hogy a boltoknak más a hozzáállásuk és õk emaileznek is.

Mondom mi volt. A barátnõm új bankkártyát kapott. Meg szerette volna változtatni a mobilcégnél a banki adatokat. Mivel a kódját elfelejtette, így gondolta hogy kér egy emlékeztetõt. De az emlékeztetõhöz kellett volna a kód is. Tehát ha elfelejted a kódot és szeretnéd megtudni hogy mi volt a kódod, akkor be kell ütnöd azt a kódot amit elfelejtettél. :huuu: Mi lett volna az ésszerû? Hogy az emlékeztetõ az egy SMS legyen ami a mobilszámra érkezik, vagy ha az nem, akkor egy email értesítõ. De nem.
Aztán gondolta hogy ha muszáj felhívni õket akkor megpróbálja. De kiderült hogy a segítségkéréshez be kell pötyögni a kódot. Azt a kódot amit nem tudott és amit szeretett volna elkérni a szolgáltatótól. Annyit káromkodott 1 óra alatt hogy szerintem összesen nem mondott annyi trágár szót amióta együtt vagyunk. Tényleg vagy 1 órán át tartott mire a robot helyett élõ személy felvette a telefont a szolgáltatónál.

Hiába a technológia, meg az iPhone4, meg iPone5, meg 6, ha még a legegyszerûbb dolgokat se tudja a szolgáltatócég orvosolni.

Én nem szidom a technológiát, én számítógép párti vagyok. Szeretek fényképezni, filmezni. :thumbup

Kisss
10-21-2014, 06:50 AM
En is butatelefon parti voltam 2 evvel ezelottig! Aztan rabeszelt a T-mobilos ismeros 1re. Nem a legcsucsabbat vettem meg, de elketyeget rajta az internet, stb. Nem bantam meg es azota nem ternek vissza a hagyomanyosra! Mar, ha csak az e-mail, gps, google funkciokat nezzuk akkor is SZINTE nelkulozhetetlen egy okostelo a mai vilagban! Persze el lehet lenni mindenfele telefon nelkul is, de az mas eletformat kivan (amit neha nagyon szeretnek)! (slow life)

Grafitos
10-21-2014, 08:38 AM
Szerintem ha nem csipog arcomba a g-mail, meg a FB üzenet, attól az még nem slow life. Hazamegyek aztán majd otthon megnézem..megvagyok közvetlen információáramlás nélkül is

Daniui
10-21-2014, 09:10 AM
Tényleg sok hasznos alkalmazás van már az új telefonokon, amik megkönnyítik az ember életét, és ezzel nincs is semmi gond, a gond akkor jön ha minden évben vagy minden 2. évben veszünk egy újat, mert az új verzióban van fingó alkalmazás a régiben csak böfögõ volt...

TMIB
06-02-2015, 08:14 PM
Az új nyomtatómat beüzemeltem, de a szebb nyomtatásnak ára van. A régi nyomtatómnál úgy oldottam meg, a papírról borítékra váltás, hogy kivettem a papírlapot a tetejérõl és beletettem egy borítékot. Egyszerû volt mint a faék.

Ennél az újnál ha ki akarok nyomtatni egy borítékot, akkor ki kell húznom a lenti fiókot, ki kell szednem belõle a papírokat, bele kell tennem a borítékokat, át kell állítanom az egészet, utána nyomtathatok. Persze aztán ha újra a papírra kell váltani, akkor kezdhetem elölrõl az egész folyamatot. :hogymi:

Hiába tetszik, a modernitás ebben az esetben hátrány lesz.

varég
06-02-2015, 08:18 PM
Hétvégén tervezem egy butafon vásárlását.
A jelenlegi "okosabb" meg marad kvázi táblagépnek(kicsi táblagépnek :D ).

Nincs, és nem is kell mobilnet, amit akarok, otthon rendes gépen elintézem.
Erre jó a sima telefon.
Igaz, így is sokat punnyadok a gép elõtt :(

Zacskóbicska
06-03-2015, 06:02 AM
Én is butatelefon párti vagyok. A butatelefonok rendszerint sokkal nagyobb érzékenységûek a térerõ vonatkozásában. Pl. az erdei tanyámnál az okostelefon mûködésképtelen. Semmi térerõt nem érzékel, a butánál ugyanazzal a sim kártyával ez 2-3 vonásos térerõ.

Dream_walker
06-03-2015, 07:31 AM
A póttelefonom egy kétkártyás nokia 101, független, pár éve vettem, 7k huf, és meglepõen strapabíró. Nem tudom, gyártják-e még, de az jó választás butafonnak.

TMIB
06-23-2015, 09:17 PM
És az miért van hogy feketét nyomtatok és beállítom hogy feketét használjon a nyomtató, mégis elhasználja a fekete nyomtatásra az összes színes tintát. :hogymi: A másik nyomtató is ezt csinálta.

WestBam
06-23-2015, 10:12 PM
Lehet csak kamuzza, hogy használja mert bele van programozva. Sajnos az "új" technológiában figyelnek nagyon arra, hogy nekik legyen jó ne az usernek és ezért meg is tesznek mindent. De csak egy példa: ha kifogy a fekete akkor a szinessel tudsz feketét nyomtatni? NEM. Pedig tudna ha összekeverné az rgb szineket mert a háromból ugye fekete lesz. Mégsem engedi, legalábbis az elmúlt 10 évben egy nyomtatónk sem tudta. Ha a nagy "ipari" canonhoz jön a szerelõ mert fogy a tinta akkor valami ellenállással szokott vackolni és hopp, máris elmegy még két hónapot is simán az "üres" patronokkal.
Rendelek is kínából gyorsan egy feketét itthonra mert ennek is az a baja, hogy kifogyott pedig van benne, mert utántöltöttem de nem hajlandó nyomtatni vele és nem is érzékeli mert üresnek rajzolja a gyári program holott legalább tele van mert elég kicsi kapacitású gyárilag :duhos:

TMIB
06-23-2015, 10:33 PM
Nálam a régi nyomtatott üressel is. Csak egy trükk kellett hozzá. Ez az új meg jelzi hogy kifogyott, de attól én még vígan nyomtatok vele. Csak benyomtam az OK gombot, hogy tudomásul vettem. :)

Pityubá
06-24-2015, 07:22 AM
Nálam a régi nyomtatott üressel is. Csak egy trükk kellett hozzá. Ez az új meg jelzi hogy kifogyott, de attól én még vígan nyomtatok vele. Csak benyomtam az OK gombot, hogy tudomásul vettem. :)
Nálam a Samsungon ezt nem lehetett eljátszani, a beépített chip üresnek jelezte, pedig volt benne por.
Után gyártott tonert kellett vennem. (majdnem annyiba került mint a nyomtató) Viszont ez nem jelzi ki a "tinta" szintet, lehet ez lesz a nyerõ.
Az eredetibõl kiszedem a port és valahogy beletöltöm az után gyártottba.
Van valami hack amivel a chipet ki lehet iktatni, ha tud valaki ebben segítsen.

TMIB
06-24-2015, 09:37 AM
Az enyém is azt csinálta, de egy gombnyomás kombinációval azt ki lehetett kerülni. Te nem kerestél rá Google-n hogy van-e trükkje a tiédnek? A legtöbb nyomtatónál el lehet játszani. :)

Pityubá
06-24-2015, 12:31 PM
Az enyém is azt csinálta, de egy gombnyomás kombinációval azt ki lehetett kerülni. Te nem kerestél rá Google-n hogy van-e trükkje a tiédnek? A legtöbb nyomtatónál el lehet játszani. :)
Kösz a tippet. Sajna már kidobtam egy csomó pénzt a tonerért, elõbb kellett volna utánanéznem. :(

A. L. Ias
06-24-2015, 03:07 PM
Lehet csak kamuzza, hogy használja mert bele van programozva. Sajnos az "új" technológiában figyelnek nagyon arra, hogy nekik legyen jó ne az usernek és ezért meg is tesznek mindent. De csak egy példa: ha kifogy a fekete akkor a szinessel tudsz feketét nyomtatni? NEM
Én egy kicsit máshogy látom a dolgot. Persze nagyon nagy "lehúzás" van a kellékanyag forgalmazásban. De jelenleg a gyártónak az az üzlet. Áron alul, veszteséggel adja el a nyomtatót, mert a felhasználó azt nézi milyen olcsó. Ha pedig megvette a "nagy értékû" eszközt, akkor hajlandóbb a túlárazott festékért apránként többet fizetni. Így válik gazdaságossá a gyártás a számára. És a technológia is változott. Egyre kevesebb elektronika van a nyomtatóban és egyre több a patronban. Ezért is drágábbak a mostani típusokhoz. A másik indok a képminõség növelése. Egyre kisebb festékcseppeket juttat a lapra a nyomtató, így lehet fotorealisztikus a nyomat. Ehhez csak kiváló minõségû festék használható, ezért van lejárati ideje. Ha a benzinnek van, ennek miért ne lehetne? Persze utána is színezi a papírt, de nem garantálják a színhûséget. Ettõl otthoni felhasználásra még alkalmas, de így hárítják el a vevõi panaszokat.

Pedig tudna ha összekeverné az rgb szineket mert a háromból ugye fekete lesz.
Nem tudná, mert a nyomtató nem RGB színrendszer használ, hanem CMYK-t. Ha a három alapszínt a türkizt, bíbort és a sárgát összekeverjük, egy nagyon sötét barnát kapunk. Ezért is adják hozzá a kulcsszínként a feketét a nyomdászatban.

Mégsem engedi, legalábbis az elmúlt 10 évben egy nyomtatónk sem tudta. Ha a nagy "ipari" canonhoz jön a szerelõ mert fogy a tinta akkor valami ellenállással szokott vackolni és hopp, máris elmegy még két hónapot is simán az "üres" patronokkal.
Rendelek is kínából gyorsan egy feketét itthonra mert ennek is az a baja, hogy kifogyott pedig van benne, mert utántöltöttem de nem hajlandó nyomtatni vele és nem is érzékeli mert üresnek rajzolja a gyári program holott legalább tele van mert elég kicsi kapacitású gyárilag :duhos:
Barkácsolni lehet, van amelyiket könnyebb, van amelyiket nehezebb. De ilyenkor mondjunk le a precíz színhûségrõl. (Amire egyébként az egyszerû felhasználónak nincs se szüksége, se igénye.)

Erdõlelke-íjszelleme
06-24-2015, 08:36 PM
fércpukk, közösségi háló, exhibicionizmus

5756

TMIB
07-11-2015, 07:08 AM
Youtubeon reklám, kocsiban Net. Mondja a végén a nõ:

"That's the dream. To have WIFI in the car."

"Az a nagy álom, hogy WIFI legyen a kocsiban."

Ha neked az a nagy álmod akkor nagy gáz van! :eek: Annyit nem bírsz ki, hogy ne legyen Net a kocsidban? Engem még a rádió is idegesít, meg a CD lejátszó. Minek üvölt zene a kocsiban? Most meg már Net is legyen benne. Tényleg van akiknek ez a nagy álma? Én örülök ha kocsiba ülök és csend van, nyugalom és megvagyok Internet nélkül is. Persze van aki a telefonja nélkül is idegrohamot kap 10 perc alatt. Azoknak biztos úgy kell a WIFI is a kocsiban, mint heroinistának a fecskendõ.

Erdõlelke-íjszelleme
07-11-2015, 08:23 AM
Ha nem lennének ártatlanok is az utakon, azt mondanám, az ilyenek netezzenek csak menet közben jó sokat, ne is figyeljenek az útra, forgalomra. De, ha egyedül vannak a fasorral szegélyezett úton, akkor feltétlenül a wifi-s netes telefonjukra koncentráljanak vezetés közben. :)

Amatorpe
07-11-2015, 10:23 PM
A múltkor egy egyirányú utcában jön velem szemben egy mercis terepjárós csávó, a telefon a kezében, fülére tapadva... Nem értette, miért nézek rá furcsán... De komolyan, ott ült az értetlenség az arcán, miért bámulom õt meg a kocsiját annyira... Mintha ez olyan természetes lenne...

BragBOL
12-05-2015, 04:37 PM
Telekom dsl router végbelébe dugható telefon esetén mit lehet tenni ha áramszünet(fél napos) van?

mmilan21
12-05-2015, 08:32 PM
Telekom dsl router végbelébe dugható telefon esetén mit lehet tenni ha áramszünet(fél napos) van?

a) Beszerzel egy kis méretû szünetmentes tápegységet. (10000Ft kb.)
b) Nem használsz telefont. :) (ingyenes)
c) Mobiltelefont használsz addig amíg nem jön vissza az el. áram.
d) Mindenhol a mobilszámodat adod meg, így nincs szükség telefonra, csak a vonalfenntartási díjat kell fizessed(nem tudom hogy ez olcsóbb-e mint ha megmaradna a vezetéken keresztül történõ telefonszolgáltatás).
e) Egy telefon/internet szûrõt építesz be. Lehet van valakinek felesleges példánya ebbõl. Venni meg gondolom lehet újonnan is. (0 - x ezer Ft)
(Az internet szûrõ csak a telefon frekvenciáját engedi át a telefonnak.) Azt nem tudom hogy mûködik-e a te vonaltípusoddal is.

BragBOL
12-05-2015, 11:21 PM
a) drágálom
b) c) Akkor nem kérdezek... :)
d) ...
e) az az apró dobozka 3 dugaljzattal? Még be van építve azthiszem, azon keresztül meg a routerbe, és mintha már próbáltam volna arról használni a telefont és nem mûködött, de majd ma kipróbálom megint (De már nincs villanymentes telónk, ha meg tudom oldani a mûködtetését, vennem kell.).

Nem létezik valami telefonhálózatról mûködõ kütyü ami mûködteti a telefont?

Laci
12-06-2015, 12:35 PM
Ezek csak adó egységek ? Milyen ezeknek a vevõ része ? Hogy mûködnek ?
http://www.ebay.com/itm/Safe-Device-Window-Door-Sensor-Burglar-Entry-Wireless-Alarm-System-Home-Security-/261623667751?hash=item3ce9fc5c27:g:Id0AAOSwU9xUOXg X

http://www.ebay.com/itm/315MHz-Wireless-Door-Window-Cabinet-Entry-Security-Magnetic-Switch-Sensor-Alarm-/311459559701?hash=item48846fb915:g:egIAAOSwVL1WE4H h

http://www.ebay.com/itm/Magnetic-Sensor-Wireless-Alarm-System-Door-Window-Entry-Detector-Home-Security-/271957277088?var=&hash=item3f51eab9a0:m:mdwLFBmUnUr0iE-SfNGi6DQ

mmilan21
12-06-2015, 01:31 PM
Nem létezik valami telefonhálózatról mûködõ kütyü ami mûködteti a telefont?

Van sima analóg vezetékes telefon is, az mûködik a telefonhálózat energiájával. Nekünk ilyen van, de ehhez digitális helyett analóg vonal kell.

Az internet meg a szûrõre rákötött Dlink 360RT1E + UTP only elosztó routerrel van megoldva. Stabil megoldás és mûködik szünetmentesrõl is.

BragBOL
12-07-2015, 10:51 AM
A szünetmentesek csak pár percig bírják, nem fél napig (8-9 óra), úgyhogy ez kilõve...

A szûrõrõl nem mûködik, szóval valószínûleg digitális vonalunk van, nem analóg.

Itt már csak egy betáplálás nélküli modemes csodatelefon segíthet :D

mmilan21
12-07-2015, 12:56 PM
A szünetmentesek csak pár percig bírják, nem fél napig (8-9 óra), úgyhogy ez kilõve...

Téves információ. Nem egy számítógépet akarsz mûködtetni 60 W átlag fogyasztással, hanem egy átlagosan 5 W fogyasztással rendelkezõ hálózati egységet.

Egy átlag szünetmentes (7,2 Ah akkumulátorral) egy 60 W fogyasztású számítógépet kb. 1 óráig képes üzemeltetni.
Akkor azt a hálózati egységet kb. 5-6 órán át képes mûködtetni(vagy több, de ez a szünetmentes hatékonyságától függ elsõsorban).
Azért csak 5-6 óra, mert a szünetmentesnek is van energiafogyasztása.

Alfa
01-25-2016, 04:06 PM
Törvényben kötelezhetik az Apple-t és a Google-t, hogy a kormányok mindenhez hozzáférhessenek a telefonokon
http://hvg.hu/tudomany/20160119_ios_android_titkositas_kiskapu_feltores

Alfa
05-21-2016, 07:08 PM
Nesze okostelefon "kultúra".
https://www.youtube.com/watch?v=fTOZjXjaCaE

https://www.youtube.com/watch?v=Z_sAY_BHPNI

TMIB
06-10-2018, 08:24 PM
De jó... akartam egy Steem-it fiókot regelni, erre kiírja hogy a telefonszám már használatban van. Kiderült hogy az asszonynak már van fiókja és ő használta a telefonunkat.

"This number is already linked to an existing account, or to an account still under review."

Miért kell hogy minden embernek legyen telefonja? Miért nem elég 1 telefon / háztartás? :duhos:

bel
06-11-2018, 07:44 AM
Tul sok technologia: Bokros Lajos: Mi lesz velünk külsõ katonai támadás esetén? (https://varosikurir.hu/bokros-lajos-mi-lesz-velunk-kulso-katonai-tamadas-eseten/)

Dream_walker
06-11-2018, 08:52 AM
De jó... akartam egy Steem-it fiókot regelni, erre kiírja hogy a telefonszám már használatban van. Kiderült hogy az asszonynak már van fiókja és õ használta a telefonunkat.

"This number is already linked to an existing account, or to an account still under review."

Miért kell hogy minden embernek legyen telefonja? Miért nem elég 1 telefon / háztartás? :duhos:

Az azonosítás miatt kell a telefon.
Viszont a faq-ban nem találtam olyant, hogy tilos lenne két embernek ugyanazt az accot használni. Ettõl függetlenül lehet, hogy tilos, csak nem találtam meg a megfelelõ passzust :)
Szóval posztolhatsz te is azon az accon, fõleg, ha amúgy is csak te csinálsz tartalmat.
Csinálsz egy egyedi thumbnail-t a te anyagaidhoz, és akkor te is meg az olvasóid is tudják, hogy mi a szitu.

Mivel én is szeretnék más témában is posztolni, nem csak a macskás képregényt vinni, ezért most annak beállítottam egy "profilképet", és a képregényes cikkeknél az jelenik meg a bejegyzés címe mellett. Mikor más témában írok, ahhoz meg majd más képet állítok be.

TMIB
06-11-2018, 09:06 AM
Megkértem valakit hogy hadd menjen a kód a telefonjára, aztán átküldte a kódot, úgyhogy a regelés megtörtént. Csak elég bonyolult lett így, meg másokat zargatni ilyesmivel, csak mert 2 telefon kell. Gondolom most majd várnom kell 1-2 hetet, mire engedélyezik a fiókot.

Dream_walker
06-11-2018, 12:32 PM
Nekem 5 nap volt a visszaigazolás.
Készülj fel, hogy generált jelszót kapsz, és nem tudsz sajátot beállítani (illetve generáltathatsz újat), hanem azt kell használnod, ránézésre olyan 40 karakternyi krixkrax :D

raktaros
06-11-2018, 01:23 PM
És ha jól emlékszem azt is írta, hogy nem lehet visszaállítani ha elfelejtem...

Dream_walker
06-12-2018, 05:43 AM
Így van. Én papírra is leírtam, és el van rakva :)

BragBOL
07-29-2018, 03:03 PM
A game center kéretlen bejelentkezési zaklatásait hogy kell kiirtani?
A telefonomon régebben nagy nehezen sikerült, de már nem emlékszem hogy csináltam.

BragBOL
07-30-2018, 02:47 PM
Válaszolok magamnak:
Kell valami gyorsan betöltõdõ játék,
Kilépni a game centerbõl,
a játékot ki be kapcsolgatunk úgy 20-25-ször,
és közben szorgosan utasítgatjuk vissza a Game center beléptetõjét.
Egyszer megunja és nem zaklat többet.

TMIB
07-30-2018, 08:13 PM
Ez tényleg ilyen mobilapp izé lehet. Nálam Steam van és Origin, de egyik se csinál semmit. Steam-re figyelni kell, mert néha úgy dönt hogy elkezd játékokhoz frissítést letölteni.

mmilan21
09-17-2018, 01:12 PM
Jobb helyet nem találtam neki:

Alapvetõen a gyerekek és az okos eszközök kapcsolatáról szól a videó.
Ha csak a nyilvánvaló célzott applikáció reklám lenne benne, akkor nem raknám ide be, de a "nagyi", avagy az anyós kommentárjai nagyon ott vannak és Viktornak se rossz a szövege.

Az igazság a kettõ között van. Tudja a gyerekem azt hogy mi az hogy internetbiztonság és hogy mi az hogy (fizikai) munkavédelem - csak hogy nagyon röviden szemléltessem a véleményemet a témával kapcsolatban.

https://www.youtube.com/watch?v=ulOujJ3GNks&feature=youtu.be

TMIB
09-24-2018, 09:16 PM
2 napja beszélgettünk az asszonnyal, mondja hogy 4 éve megvan a telefonja és nem érti hogy mások hogy törik össze képernyőt. Az övén se törés, se karcolás, de még ujjlenyomat sincs. Annyira tiszta és úgy néz ki mintha új lenne.

Ma elment a bankba, leejtette a telefont és szarrá törte.

:hogymi:

Így megtalálta a választ arra, hogy mások hogy csinálják. Mondta is hogy nem esett le nagyon, mégis 100 felé tört a kijelző, és hogy biztos hogy nem véletlenül gyártják ilyenre. Hát, logikus hogy nem. Ha nehéz lenne összetörni, akkor nem kellene újat venni. Vagy nem kellene megjavíttatni, ami egy kész vagyon.

Ja, pár napja az asszony talált is egy telefont, ami jobb mint az övé (pont amiatt jött szóba a kijelző, mert az a telefon modernebb mint az övé, de rommá van törve a kijelzője).

WestBam
09-25-2018, 07:11 AM
Erre is jó a "tempered glass" néven kereshetõ edzett üveg.
Sok esetben pont felvesz annyi energiát a becsapódásból, hogy nem a gyári kijelzõ, hanem a rátapasztott edzett üveg fog elrepedni. Az asszony telefonját számtalanszor védte meg, többször tört össze rajta az edzett üveglap a saját kijelzõje helyett. Kolléganõm a tanácsomra vett ilyet a telefonjára (az enyémen látta) és kb. két héten belül jött is tõle egyik este az üzi, hogy köszöni szépen a tippet, most ejtette pofára a telefont és bizony az üveglap szanaszét tört, de alatta a kijelzõnek semmi baja. Ez az esetünkben kb. 60-70e Ft-os kijelzõ cserét jelentene. Az üveglap aliról rendelve kevesebb mint 1,5$ volt házhoz. Lehet, hogy nem lesz tõle szép a telefon, de az is biztos, hogy sok esetben rengeteget lehet a segítségével spórolni. Ha tényleg szépen zsír és por mentesre le van a kijelzõ takarítva akkor magától rácuppan buborék mentesen és simán elmegy rajta egy évet a nélkül, hogy felválna a széle. A mostani telefonom íves szélû, erre olyat vettem, aminek a kerete valami fekete mûanyagos körben és a középsõ részén van az edzett üveg, ilyen védte meg a kolléganõ telefonját is. Ezt is szépen fel lehetett tenni. Mondjuk egy Samsung Sx edge telefonra biztos nincs ilyen de a picit íveltebb szélûekre úgy nézem, hogy mûködik. Ipad esetén szintén mûködik, szóval tabletre sem hülyeség ilyen edzett üveglapot tenni.

TMIB
09-25-2018, 01:27 PM
Köszönöm, majd utánanézek. Amúgy itt a csere az kb. 80 dollár, ugyanakkor egy olyan telefon mint az asszonyé, $34, ingyen kiszállítással. Az milyen mikor az új kijelző üveg több mint kétszeresébe kerül mint egy új telefon? Ki van ez találva. :(

BragBOL
10-08-2021, 08:23 PM
Figyelmeztet a volt Google-vezetõ: kipusztíthat minket a mesterséges intelligencia (https://hvg.hu/tudomany/20211006_google_x_algoritmus_mesterseges_intellige ncia_mo_gawdat)

varég
10-09-2021, 07:01 AM
Figyelmeztet a volt Google-vezetõ: kipusztíthat minket a mesterséges intelligencia (https://hvg.hu/tudomany/20211006_google_x_algoritmus_mesterseges_intellige ncia_mo_gawdat)

Az ilyenektõl tartok én is.
Nem attól tartok, hogy eredendõen gonosz lenne az MI, hanem attól, hogy nem feltétlenül-a mi általunk használt- logika szerint mûködik majd, és emiatt képes lesz pusztítani...

P. Dude
10-11-2021, 11:25 AM
Az ilyenektõl tartok én is.
Nem attól tartok, hogy eredendõen gonosz lenne az MI, hanem attól, hogy nem feltétlenül-a mi általunk használt- logika szerint mûködik majd, és emiatt képes lesz pusztítani...

Olyat is olvastam, hogy talán azért ültetnek az elnöki székbe Bideneket stb., hogy a lakosságot fokozatosan rávezessék az MI-kormányzás, MI-döntéshozatal elfogadására. Az az amerikai választások óta világos, hogy a demokráciát mindenhol fel akarják majd számolni. A szavazás digitalizálása a covidra hivatkozva pedig kitûnõ lehetõség lesz erre (ahogy azt szintén láttuk Amerikában). Viszont a következõ lépcsõfok lehet majd az MI-kormányzás, ahol már minden lehetõség elveszik a felelõsségre vonhatóságra. Vagy már az sem jelent semmit, ha a népharag valahol elsöpri az MI mögött álló embereket, mert az MI már rég függetlenítette magát tõlük.

Nem tartom ezt valóságtól elrugaszkodott gondolatnak, mert Bidenre például tényleg nehéz más magyarázatot találni, ilyet még az USA eddigi történelmében nem láttunk.

TMIB
10-11-2021, 09:33 PM

Ha nem is pusztít ki, de sok kárt okoz.

Elég csak az automatikus cenzúrára gondolni, de mivel mesterséges intelligencia végzi, így olyat is töröl ami szarkazmus, ami ártatlan szöveg, stb.

Vagy amit az Amazon csinál, a vevõnek kínja van, automatikus szöveget kap. A kereskedõnek nem engedi a rendszer hogy felvegye a kapcsolatot a vevõvel. Tehát a problémák megoldása lehetetlenné válik. A rendszer aztán automatikusan visszaadja a pénzt a vevõnek, akinek esetleg nem is kell a pénz, mert neki cserére lett volna szüksége és arra amit megrendelt, nem a pénzére. Késik a posta, a rendszer mesterséges intelligenciája automatikusan a kereskedõt büntetni.

Sorolhatnám tovább... Szörnyû, irritáló, és millióknak okoz stresszt, ami az egészségre is káros.