PDA

View Full Version : Rejtekhelyek

Atyesz
10-18-2016, 08:53 PM
Mi a helyzet, ha csupasz seggel kell menekülnöd?
Ha nálad van, de elfogy a BOB -ban tárolt cucc, és nincs lehetõséged hazamenni utánpótlásért?
Ha nem bírod magaddal cipelni az összes dolgot, ami kellhet?

Ekkor jön jól, egy elõre elásott, elrejtett kincsesláda.

Mint egy titkos raktár a DOOM-ban.

Te gondoltál már erre?

Mibe, hol, és mit tennél, tettél?

Hordó, hullazsák, faláda, barlang, tó feneke, elásni, elrejteni, láncrakötni és kihúzni, vagy szerszámmal, zárral zárni?

Mekkora legyen, 30-200 liter?

Mi legyen benne?

Hány darab lenne optimális?

És ilyen messze tõled?

TMIB
10-18-2016, 09:38 PM
Nálunk külön elásandó tárolókat is árulnak. A légmentesen zárható mûanyag valószínûleg a legjobb választás. Emlékszem hogy az egyik webboltban Mossberg 500-asokat árultak elásható tárolóval, túlélõkönyvvel és egyéb hasznos cuccokkal. :)

Szerintem az lényeges hogy saját területen ásd el, fõleg ha sok/drága dolog van benne, mert ha valaki kikaparja magának akkor oda a holmid. Vagy olyan helyre vidd, ahol még kincsestérképpel se találnák meg, ami közterület, nem más helye, illetve ahová biztos nem fognak X év múlva felhúzni egy épületet, vagy beásni egy mélygarázst.

És persze ne felejtsd el hogy hol van. Az sem utolsó szempont.

Doom
10-19-2016, 04:05 AM
Szerintem az lényeges hogy saját területen ásd el,
Pont hogy nem!..mivel amikor szükség lesz rá,eltûnik az a fogalom,hogy "saját hely" és az "enyém"!..az lesz a Te területed,ahol éppen vagy és amit meg tudsz védelmezni...ez igaz mindenfajta "tulajdonra" is!Praktikusan,ha ilyen tartalék készlet elrejtésén gondolkodik valaki,olyan helyet válasszon ,ami másoknak kevéssé vonzó,de Õ maga kitûnõen ismeri és elboldogul a területen.
Mi legyen benne?
Jó elõre kijelölsz magadnak egy elméleti területet,amit alkalomadtán "saját területnek"gondolsz.Ez kb 2-5 km2,...egy ekkora terület kitûnõen ellát egy családot,vetés,stb nélkül is(víz legyen).
Aztán azt kell belerakni ami az adott terület forrásainak a megszerzéséhez szükséges.(annyi élemet úgysem tudsz bele rakni ami elé(kis kaja az induláshoz,amíg beindítod a dolgokat.
De nagyon ismerni kell a terciát minden évszakban!..az,hogy elásod és majd kiugrassz az tuti bukó,rendszeresen ismerkedni kell a helyszínnel.
Az adottságokhoz pakolj!
Pl. ha mocsaras,tavas,sárvizes a tercia..esõruha,gumicsizma,peca cucc ill halász háló...gázfõzõ(mert kevés a fa),macséta(mert sok a szálas növény). szúnyog riasztó.....
--de ha hegyvidék,akkor kényelmes bõrbakancs+kamásli,balta,tûzgyújtó eszköz(mert sok a fa).kullancs riasztó+csipesz....
Alap cucc!
-Két olcsó vödör(mosogatás,mosás,tisztálkodás,vízhord s(esõvíz gyújtés),talált dolgok "haza" szállítása
-tisztálkodó cucc,mosó szappan,mosogató cucc,törölközõ,konyha ruha,
-tû+cérna,
-gyógyszer+kötszer
-pálesz,fûszerek,oliva olaj
-egy-két heti konzerv
-szerszámok az adott területre!!!!!
-menedék ,sátor,ponyva,ki mit szeret...azért az megvan,hogy hetekig nem lehet egy ponyva alatt élni..(csak úgy mondom)
-ruházat négy évszakra(kidobásra szánt melós gönc,egyebek)
-edények,konyhai cuccok!!!!!
-szakkönyvek (gomba határozó,gyógynövényes,vadnövényes könyv,...)
-élelem szerzõ cuccok(horgászat,vadászat,csapd.....(ja ezt nem preferáljuk nyilvánosan)
-víztisztító!!!!! 20 liter/nap/fõ alsó hangon (pl egy gomba pöri elkészítése két személyre min 2 liter tiszta vizet igényel +tisztálkodás,mosás ..ha nem adsz a higéniára letetvesedsz,rühes leszel és meghalsz+ivás 3 liter,akkor is igyál ha nem vagy szomjas,segít tisztítani a szervezetet..mert lesz genya bõven)
-kétszáz literes hordó minimum!
-----és a helyismereted!!!!!+a tudásod!!!!...fotelból nem fog menni!
75527553

Treff király
10-19-2016, 07:00 AM
Sztem 30-60 literes mûanyag hordó elegendõ, akár 3 személyig is. Elásva.
Mi kell bele?
- konyhakések, több
- öngyújtók, sok
- ponyva
- használt ruhák, cipõk, MÉRETHELYESEN, télre készülve, (dokkmunkás) sapka
- fejenként 4 liter víz mûa. palackban (életmentõ lehet)
- 1 kis zseblámpa, tartalék elemmel
- fejenként 2db 40 dekás konzerv, konzervnyitó
- cukor, só, /sós/mogyoró zacskóban (elállnak)
- saját gyógyszer, amit szedni szoktál
- minimális kötszer
- tartalék SZEMÜVEG. Jó a távollátóknak! :confused:Õk tudnak venni + jelû olvasószemüveget pl. a Tesco-kban. Mínuszos nem létezik!
- horgászkészség, egyszerû
- 10 m jó kötél
- valamilyen hátizsák, oldaltáska, fejenként 1+
- legalább fénymásolt térkép a körzetrõl.

Ennyi. Biztosan hagytam ki valamit, de ezek nélkülözhetetlenek.

Ihasz Laci
10-19-2016, 07:04 AM
Most csak ugy eszembe jutott, hogy van elasott kincsem:)
Olyan 8-9 eves lehettem mikor nagyszuleim kertjebe elastam egy kincses ladat. Volt benne uveg golyo, bicska,madzag, autos kartya meg ez az, aprosagok. Aztan nagyszuleim meghaltak a kincseslada meg elfelejtodott. Egy parszor mar eszembe jutott azota de meg mindig ott van, remelem. Legkozelebb ha otthon leszek elmegyek erte. Hatha beenged az uj tulaj.

Ihasz Laci
10-19-2016, 07:09 AM
Sztem 30-60 literes mûanyag hordó elegendõ, akár 3 személyig is. Elásva.
Mi kell bele?
- konyhakések, több
- öngyújtók, sok
- ponyva
- használt ruhák, cipõk, MÉRETHELYESEN, télre készülve, (dokkmunkás) sapka
- fejenként 4 liter víz mûa. palackban (életmentõ lehet)
- 1 kis zseblámpa, tartalék elemmel
- fejenként 2db 40 dekás konzerv, konzervnyitó
- cukor, só, /sós/mogyoró zacskóban (elállnak)
- saját gyógyszer, amit szedni szoktál
- minimális kötszer
- tartalék SZEMÜVEG. Jó a távollátóknak! :confused:Õk tudnak venni + jelû olvasószemüveget pl. a Tesco-kban. Mínuszos nem létezik!
- horgászkészség, egyszerû
- 10 m jó kötél
- valamilyen hátizsák, oldaltáska, fejenként 1+
- legalább fénymásolt térkép a körzetrõl.

Ennyi. Biztosan hagytam ki valamit, de ezek nélkülözhetetlenek.

Az elem meddig all el? Fold alatt hidegben lemerul nem? Nekem mindig lemerulnek az elemek a kocsiban tartott zseblampakban telen, ugy, hogy nem is hasznalom oket.
En inkabb olyan kezzel hajtos lampat tennek bele.

Treff király
10-19-2016, 07:19 AM
Teljesen jogos a kézzel hajtott lámpa! Igaz!

Még valami nagyon kell a készletbe: arab-magyar, magyar-arab szótár!! :)

mmilan21
10-19-2016, 07:22 AM
Az elem meddig all el? Fold alatt hidegben lemerul nem? Nekem mindig lemerulnek az elemek a kocsiban tartott zseblampakban telen, ugy, hogy nem is hasznalom oket.
En inkabb olyan kezzel hajtos lampat tennek bele.

Én napelem + töltésvezérlõ + szuperkondenzátor kombó használatát tervezem.
Ezek a kondik elérhetõek egészen a KWh nagyságrendû kapacitásig.
Olcsóbbak mint az akkumulátorok (kapacitás/ár arány alapján), legalább fél millió töltés/lemerítési ciklust elbírnak (normál használat mellett), mûködnek mínusz 30-40 fokban is, a beletáplált energia 95%-a kinyerhetõ belõlük, könnyûek(egy 3000Farád kapacitású csak 500 g), gyorsan tölthetõek, kapacitásuk nem csökken illetve rendkívül jó az energia sûrûségük.

Nagyon lassan merülnek le amikor nincsenek használva. Mint kb. egy normál lítium ion akkumulátor.

TMIB
10-19-2016, 02:43 PM
Pont hogy nem!..mivel amikor szükség lesz rá,eltûnik az a fogalom,hogy "saját hely" és az "enyém"!..az lesz a Te területed,ahol éppen vagy és amit meg tudsz védelmezni...ez igaz mindenfajta "tulajdonra" is!Praktikusan,ha ilyen tartalék készlet elrejtésén gondolkodik valaki,olyan helyet válasszon ,ami másoknak kevéssé vonzó,de Õ maga kitûnõen ismeri és elboldogul a területen.

Gondolj arra, hogy ha magánterület, akkor be se mehetsz oda. Ha közterület, akkor azt eladhatják és késõbb magánterületté válhat. Arra építkezhetnek is. Illetve akár az önkormányzat áshatja fel, építhet rá dolgokat. Csak az a biztos ha a saját területeden van a holmi. Persze el lehet ásni bármit, bárhová, csak tudni kell hogy esetleg más megtalálja, vagy rákerül pár tonna beton, esetleg fát ültetnek rá és ásáskor rábukkannak.

Doom
10-19-2016, 04:07 PM
Gondolj arra, hogy ha magánterület, akkor be se mehetsz oda. Ha közterület, akkor azt eladhatják és késõbb magánterületté válhat. Arra építkezhetnek is. Illetve akár az önkormányzat áshatja fel, építhet rá dolgokat. Csak az a biztos ha a saját területeden van a holmi. Persze el lehet ásni bármit, bárhová, csak tudni kell hogy esetleg más megtalálja, vagy rákerül pár tonna beton, esetleg fát ültetnek rá és ásáskor rábukkannak.
Igen,igen csak már annyiszor rám lett szólva ,hogy maradjak a topic témájánál,....az pedig ez!

Ha nálad van, de elfogy a BOB -ban tárolt cucc, és nincs lehetõséged hazamenni utánpótlásért?
Ha nem bírod magaddal cipelni az összes dolgot, ami kellhet?A topic indítója egyértelmûen definiálja,hogy nem marad a saját területén,birtokán..hanem evakuál onnan!
Persze nyilván jobb a saját területen elrejteni,de nem ez az indító gondolat..hanem ha el kell hagyni az ott hont mi legyen.
De hasznos ötletek figyelembe venni,hogy eladhatják stb.:thumbup
a dolog érdekessége,hogy most így vagyok...eladták a területet,ahol az egyik menedék helyem van.:mad:
De a jóság benne,hogy csak konceociót kapott,mert természet védelmi terület..úgyhogy kivágási engedélye van,de ültetni is kel helyette.Amúgy mindenki szabadon látogathatja!..úgyhogy nagy vész nincsen!
A másik,hogy a geddon után,amikor nincs kormány,önkormányzat,szolgáltatás,termelés,s zervek,gazdaság...ugyan lobogtathatja valaki a tulajdoni lapját!:haha:
Kit hív fel...és mivel?

Én napelem + töltésvezérlõ + szuperkondenzátor kombó használatát tervezem.Nehogy elásd..vagy jól szárítsd ki.Amúgy mire kell ?
Szerintem amikor már az ilyen mindennek vége készletre szorulunk..az már annyira extrém helyzet,hogy nem kell villamos energia..még elem sem...még lámpa sem(amúgy ritkán van sötét éjszaka).
Szerintem az ilyen készletbe csupán a létfenntartáshoz szükséges dolgok kellenek (legalábbis én csak azokat rakok).
De mindenki menjen ki az alkalmasnak vélt helyre,minimál cuccal!
Elõször csak picit..csak úgy kirándulni..majd egyre több idõt.
Füzet ceruza és kezdje írni...ez is kéne+meg ez is kéne...aztán próbálgassa...majd egyre többet,akár egy hétvégét...egy idõ után kialakul mi kell és mi az ami tök felesleges!
Ez csak hosszas gyakorlással fog menni!(ezért kellenek a találkozók).
Amúgy ott van minden csak ismerni kell..és mindenki rá fog jönni...milyen keveset tud!
pl. ez étel..ismeri valaki? 7554

mmilan21
10-19-2016, 04:28 PM
pl. ez étel..ismeri valaki? 7554

Épp tegnap szedtünk ilyet. Ez a déli tõkegomba

Nehogy elásd..vagy jól szárítsd ki.Amúgy mire kell ?7554

Nem akarom elásni, csak adtam egy tippet hogy mit lehet érdemes használni akkumulátor helyett.

Akkumulátor helyett szuper kondenzátorokat fogok venni. Ha bírják 10 évig - ahogy a dokumentációban szerepel - akkor már megéri ilyenbe beruházni.

Ádám Csaba
10-19-2016, 06:49 PM
Tároló kapacitása és ráfordítható anyagiak szabnak csak gátat. Akár elásható egy új élet elkezdéséhez szükséges START PACK is.
Ha egy reális lehetõséget vizsgálunk, akkor én csakis külterületen és saját földön ásnék el bármi hasznos cuccot. Belterületen szembetûnõ lehet az elásás és a kiásás is. Külterületen meg egy bokros rész közepén senki sem vesz észre. A saját terület is lényeges, mert ott a tulaj tudta nélkül nem történik talajmozgatás. Más külterületi tulajdonán bármikor lehet faültetés, tuskózás, mélyszántás, locsolórendszer fektetés, tóásás, stb. Vagy akár az is lehet, hogy világvége után oda települ egy fegyveres család.
Ha a tanyámon a melléképület mögé elások egy hordót és fölé rakok egy törmelékrakást, akkor azzal nem foglalkozik senki.
Tartalom: Két öltözet meleg ruha, 2-3 takaró, ponyva vagy fólia, ami alatt el lehet tölteni egy-két éjszakát szárazon. Napokra elegendõ ivóvíz és konzerv készlet. Fûrész, balta, kések, egy marék öngyújtó. Terület vadfajtáitól függõen csapda alapanyagok. (drót, szeg, stb.)
160 literes mûanyag hordó, lezáráskor sziló a fedél alá és akkor biztosan légmentesen zár.

mmilan21
10-19-2016, 08:08 PM
160 literes mûanyag hordó, lezáráskor sziló a fedél alá és akkor biztosan légmentesen zár.

Pont én is így tettem el, zártam le egy adag tartós élelmiszert egy mûanyag hordóban.
A környezetének köszönhetõen pedig láthatatlanná vállt.

Doom
10-20-2016, 01:40 AM
Amit látok,hogy nem tudjátok értelmezni,hogy mit jelent az "összeomlás" szó!
nem tudjátok értelmezni a "saját"ill.a "magántulajdon" fogalmát.
Magántulajdon!
A forgalomban lévõ,a regnáló hatalom által kibocsájtott csere eszközért megvásárolt dolog(föld,kocsi,televízió,kenyér). Értékét(ennyiért eladható másnak) és a tulajdonos személyét (nyilvántartások) a regnáló hatalom biztosítja.
Vitás esetben(pl lopás,csalás,sikkasztás,..) a regnáló hatalom által kijelölt szervezet(bíróság),dönt a dolog tulajdon jogáról.
A magántulajdont az erõszak szervezetek biztosítják(ideális esetben),hogy az a nyilvántartott tulajdonosnál is maradjon,õ rendelkezzen felette.
Eddig meg van?
Tehát addig mondhatja valaki bármire az,hogy "az enyém",amíg mûködik az állam!Mindenki a bizonyított (pl telekkönyv,törzskönyv,számla,adás-vételi szerzõdés) tulajdon jogát az állam közre mûködésével érvényesítheti!
Most következik a lényeg!..egy kis képzelõ erõ!...nincsen állam,nincsenek erõszak szervezetek,..nincs vagy nem mûködik,vagy részlegesen mûködik(nem jut mindenhová rendõr,tûzoltó,bíró,stb).
Tehát ha nincsen állam fabatkát sem érnek ,a tulajdon jogot bizonyító okiratok és más papírok,igazolások...egyszerûen nincsen akihez jogorvoslati kérelemmel lehetne fordulni!
Ezt tessék már megérteni végre!(tudom,hogy nehéz :))
Így egy komolyabb összeomlás esetén érvényét veszítik azok a szavak,hogy "magán terület","közterület","tulajdonos","enyém".
Egy olyan eseménynél,amikor nincsen akkora baj.pl hurrikán,jégesõ,hóhelyzet....nem kell elásott hordókban gondolkodni...mert otthon a polcon is kitûnõen el vannak a cuccok.Elõbb-utóbb helyre áll a rend!Ha van pár fosztogató azt meg el kell zavarni..oszt annyi.
Amikor ezekre az elásott készletekre szükség van,a topic témája szerint "csupasz seggel",el kell hagyni az otthont.(elzavarnak,megsemmisül,frontvonalba kerül,fenyegetve érzi valaki magát,ipari katasztrófa miatt evakuált területen van,radio aktívvá vált,...)
Tehát semmit sem ér a ház melletti készlet..ennyi erõvel a konyha szekrényben is lehetne!
Persze lehet úgy,hogy elmenekül valaki a fosztogatók elõl...aztán ha elmennek visszatér...akkor jó ez a készlet!

TMIB
10-20-2016, 04:14 AM
Ha valaki egy tanyán él, akkor ott nem sokat számít hogy milyen papírja van, mert úgyse kéri el tõle senki. És egy összeomlás után se menne oda valaki hogy papírok után érdeklõdjön. Arra kell a nyílpuska, hogy megvédhesse ami az övé.

Gondolj bele, összeomlás van, nincs törvény, mindenki azt csinál amit akar, nincs büntetés. Erre te bemászol egy kerítésen egy olyan területre, ami sose volt a tiéd és az eredeti tulajdonos ott jogosan kerülne veled összetûzésbe.

Nálunk meg mi lenne. Szerintem aki bemenne más házához, azonnal lelõnék egy igazi nagy összeomlásban. Még anélkül is. Még mos is lelõnek embereket ha be akarnak menni más házába, sokszor azért is ha csak más kertjébe mennek.

Csak azért említettem meg, mert ha most elásol valamit valahol és visszamész érte, akkor nem ver agyon a hely tulajdonosa. De egy törvény nélkül maradt világ esetén erre már nem vennék mérget. Én ezért javasoltam a magánterület dolgot. Persze ez csak a személyes véleményem. :)

Ádám Csaba
10-20-2016, 07:56 AM
A topic leírásában egyszer sem szerepel az összeomlás szó, de még csak az sem, hogy elveszted az otthonod. Arra keres választ, hogy hová és mivel felszerelve rejtenél el egy "kincsesládát".
A Magyar vidéki emberbõl kiindulva én azt mondom, hogy nem számít a tulajdoni lap, amit megszerzett az ember azt meg is védi. Ez a nép nem egy vándorló típusú életformát él. Évszázadok óta arra törekszik a többség, hogy "saját" földje, háza legyen. Most is mûködik a tulajdon védelme, szerintem egy katasztrófa, háború, stb. alatt, után még inkább fokozódna ez.

yeahno
10-20-2016, 12:40 PM
Beásott hordóhoz:
- patkány be tudja rágni magát
- esõk után a bolygatott talaj átrendezõdik, mozog, a hordót behorpaszthatja, emiatt lehet hogy a fedél nem fog zárni rendesen.

Szerintem akkor érdemes hordót beásva tartani ha viszonylag gyakran hozzá kell férni a tartalmához pl készletek forgatása miatt.
Hosszabb távra inkább PVC szennyvízcsõ, mindkét végén dugóval, leragasztva PVC ragasztóval. Nyitáshoz egy fûrészpengét lezsírozva, csomagolva elrejteni a közelében.

A patkány valószínûleg a PVC csövet is ki tudja rágni de jobban bírja a gyûrõdést minden szempontból.

Ádám Csaba
10-20-2016, 01:37 PM
Beásott hordóhoz:
- patkány be tudja rágni magát
- esõk után a bolygatott talaj átrendezõdik, mozog, a hordót behorpaszthatja, emiatt lehet hogy a fedél nem fog zárni rendesen.

Szerintem akkor érdemes hordót beásva tartani ha viszonylag gyakran hozzá kell férni a tartalmához pl készletek forgatása miatt.
Hosszabb távra inkább PVC szennyvízcsõ, mindkét végén dugóval, leragasztva PVC ragasztóval. Nyitáshoz egy fûrészpengét lezsírozva, csomagolva elrejteni a közelében.

A patkány valószínûleg a PVC csövet is ki tudja rágni de jobban bírja a gyûrõdést minden szempontból.

Ha a patkány kitudná rágni a PVC csövet, akkor nem abból építenék a szennyvízhálózatokat. Az esõvíz tárolók is mûanyagból készülnek. Szerintem nincs azzal semmi gond.

Doom
10-20-2016, 03:08 PM
A topic leírásában egyszer sem szerepel az összeomlás szó, de még csak az sem, hogy elveszted az otthonod

Ha nem bírod magaddal cipelni az összes dolgot, ami kellhet?

Ha nem veszíted el az otthonod...nem kell "csupasz seggel menekülnöd"...hanem otthon maradsz.:)

Atyesz
10-20-2016, 06:23 PM
Folytassátok csak !

Minden irány járható, és reális.

A patkányokra Én nem is gondoltam.

A vitában az is kiderül, kinek, mi a félelme.

Sokak viszont tényleg nem értik, mekkora lehet egy gebasz mérete, ideje, hatásköre.

Én PL. a többi emberre is úgy fogok tekinteni, mint egy zombira, gebasz esetén.

Még mozog, de már menthetetlen.(Még él, de mivel Õ nem prepper, halálra van ítélve) Veszélyes, hiszen csak ártani tud nekem, ha észrevesz.
(észreveszi, hogy van valamim, ami neki nincs, és ezért képes ölni is)

Doom
10-21-2016, 06:05 PM
Folytassátok csak !
Szívesen,mert a menekülõ csomag(bob..ááá, elcsesztem most át lesz helyezve a bob topicba) és ez a téma a kedvencem.

Minden irány járható, és reális. De minden téma különbözõ topicban!...kérem szépen itt rend van!:)
(nem is merem bele írni,hogy tennék bele olcsó légpuskát...mert akkor a légfegyver helye topicba lesz áthelyezve)

A vitában az is kiderül, kinek, mi a félelme. Ha lemeri írni!..ha nem akkor az a félelme!:rolleyes:

Én PL. a többi emberre is úgy fogok tekinteni, mint egy zombira, gebasz esetén.
Kérem a moderátort azonnal áthelyezni ezt a hozzászólást a zombis topicba! :haha:

Még mozog, de már menthetetlen.(Még él, de mivel Õ nem prepper, halálra van ítélve) Veszélyes, hiszen csak ártani tud nekem, ha észrevesz.
(észreveszi, hogy van valamim, ami neki nincs, és ezért képes ölni is)
---otthon védelmi topic....
Ejnye Testvérem,hát milyen rendetlen hozzászólásod volt!:nanem:Tessék a megfelelõ topicba írni!:haha:

Bocs,csak vicc!..végül is Túlélõnek szólt!Bármit áthelyezhetnél bárhová,bármilyen indokkal!:cry:

Ádám Csaba
10-21-2016, 06:31 PM
Szívesen,mert a menekülõ csomag(bob..ááá, elcsesztem most át lesz helyezve a bob topicba) és ez a téma a kedvencem.
. De minden téma különbözõ topicban!...kérem szépen itt rend van!:)
(nem is merem bele írni,hogy tennék bele olcsó légpuskát...mert akkor a légfegyver helye topicba lesz áthelyezve)
Ha lemeri írni!..ha nem akkor az a félelme!:rolleyes:

Kérem a moderátort azonnal áthelyezni ezt a hozzászólást a zombis topicba! :haha:

---otthon védelmi topic....
Ejnye Testvérem,hát milyen rendetlen hozzászólásod volt!:nanem:Tessék a megfelelõ topicba írni!:haha:

Bocs,csak vicc!..végül is Túlélõnek szólt!Bármit áthelyezhetnél bárhová,bármilyen indokkal!:cry:

Lépj már túl és ne hisztizz... Ennek a hozzászólásodnak pont nincs köze a topichoz.

Atyesz.

Mindenkit kinyírsz majd aki nem prepper? Senkivel sem próbálsz majd kereskedni, együttmûködni, stb.? Hogyan állapítod meg, hogy prepper és nem egy jól felszerelt turista vagy egy erdei remete? :)

Doom
10-22-2016, 03:50 AM
Lépj már túl és ne hisztizz... Ennek a hozzászólásodnak pont nincs köze a topichoz.
Igazad van! :admire:..Át is kell helyezni a "Lépj már túl és ne hisztizz"topicba...a "panaszláda"mellé kéne egy ilyet is nyitni!:rolleyes:

Mindenkit kinyírsz majd aki nem prepper? Senkivel sem próbálsz majd kereskedni, együttmûködni, stb.? Hogyan állapítod meg, hogy prepper és nem egy jól felszerelt turista vagy egy erdei remete?
Ennek a hozzászólásodnak pont nincs köze a topichoz.:huuu:

Atyesz
10-22-2016, 06:57 PM
Ádám Csaba!

Ha nincs hatalom a háttérben, akkor mindenki mindenki ellen van.

Amíg észrevétlen vagy, addig nem kell külön védelmet felállítani.
Tudok olyan pénzszállító céget, aki civil autóval, civil ruhás dolgozókkal visz pénzt, és még soha senki nem akarta õket kirabolni.

Bármikor elõfordulhat, hogy egy felderítõbe botlassz. Okosan megkérdezi, milyen cserealapod van. Mondjuk van örök élete, vagy összes fegyver kódja, vagy ingyen söre, ingyen nõje. Szóval valami amire mindenkinek szüksége van, és muszáj nagyot villantani, hogy alkuképesnek tûnj a szemében, és, hogy a tiéd legyen a szent grál. Aztán a választól függõen késõbb megkeres a jobban képzett barátaival, akik többen vannak, kegyetlenebbek, mint amit Te magadról elképzelnél. Folytassam? Hol a legegyszerûbb pontot tenni e történetre? Lelövöd, kirabolod, mert alig van valamid, leállsz alkudozni, (amit nem értek, mert ha van valamid, miért adnád oda, ha el is veheted?) és kockáztatsz, vagy észrevétlen maradsz, mert meg van mindened. A legnagyobb rabló banda is csak addig marad életben, amíg van kitõl rabolni. Ha többen maradnak életben rosszak, hamarabb élik fel a tartalékokat, a lopott cuccokat, és hamarabb tisztul meg a világ tõlük.

Doom
10-23-2016, 03:42 AM
Lelövöd, kirabolod, mert alig van valamid, leállsz alkudozni, (amit nem értek, mert ha van valamid, miért adnád oda, ha el is veheted?) és kockáztatsz, vagy észrevétlen maradsz, mert meg van mindened.
Volt régebben egy fórumtárs Morpheusz ,aki azt azt mondta ,hogy Doom(ez csak egy nick)fosztogatásra készül,mert van a felszerelésbe feszítõ vas is.
Mivel ez prepper fórum,nem fosztogató fórum..így talán helyénvaló is volt.
Nincsen "zártörõ" topic,nincsen "biztonsági ajtón való behatolás" topic,nincsen "hogyan verem le és rabolom ki" topic.
(ja...ne helyezd már át LÉCCI!..itt merült fel a téma,itt van értelme hozzászólni...KÖSZI!)
észrevétlen maradsz, mert meg van mindenedIgazából ez a fórum errõl a gondolatról szól!..Milyen zár legyen,hogy ne lehessen feltörni,milyen legyen a biztonsági ajtó,hogyan védekezz azok ellen akik le akarnak verni és kirabolni!
Ez így rendben is van!?
..és akkor jön a logikai bukfenc!:eek:
Készülünk mindenféle okossággal,mert mi prepperek tudjuk értelmezni a mondatot.."EZ VELEM NEM TÖRTÉNHET MEG"....Tehát tisztában vagyunk vele,hogy igenis a világ gonosz is tud lenni,lehetnek ínséges idõk,nem mindig szép az élet..és ez ránk is vonatkozhat...ezért készülünk!
Eddig meg van?
Na most akármennyi a konzerv mennyisége,bármilyen tuti a védelmi rendszer bizony megeshet(talán biztos is),hogy elõbb-utóbb felfedik a titkainkat,ránk találnak és elzavarnak onnan és oda lesz minden("csupasz seggel kell menekülni"). Sokan azt mondják .."EZ VELEM NEM TÖRTÉNHET MEG"....:haha:,,kellemes logikai bukfenc nem?
...ekkor szegény prepperünk kikerül a való életbe..a ragadozók közé....vagy elbujdos vagy felveszi a ritmust....vagy elbujdos és felveszi a ritmust...
De ez a fórum csak az otthon,bázis,bol elveszítéséig tárgyalja ki a dolgokat.....hogy mi legyen utána??!!!:confused:

Doom
10-23-2016, 04:06 AM
Na most az igazi "rejtekhely" az bennetek van!A fejetekbe !A tudás az ami meg fog menteni...a többi kis segítség.
Nincsen akkora pince,garázs,elásott hordó...ami ELÉG lesz!
Nincsen olyan bázis,otthon ami ELÉG biztonságos!
Nincsen annyi tárolt konzerv,víz ami ELÉG lesz!
A túlélés igazi grálja Ti magatok vagytok a "csupasz seggetekkel"!
Az akaratotok,a tudásotok,az intelligenciátok,a hitetek,az erõtök,az egészségetek,az ismereteitek.
Az e-bajról könnyû rendelni (pl kést)...tuti király kényelmes és jó......de tudni kell csinálni is egyet(pl egy fûnyíróból)..persze nem lesz olyan szép,kényelmes és tartós...de van,megoldottad...és ez így van mindennel.
Tudni kell mindent!
Tudni kell kertészkedni állatokat nevelni....de tudni kell (adott esetben)a vadnövényeket,a gombákat,a gyógynövényeket,a préda állatok szokásait és elejtésüket.
(zárójelben hozzá teszem..nem létezik a JÓ felkészülési stratégia,nem létezik a JÓ hely(város/vidék/tanya...)..mindenkinek áll a zászló...és tévúton jár ha valaki azt gondolja "EZ VELEM NEM TÖRTÉNHET MEG")

Atyesz
10-23-2016, 11:16 AM
Mintha Én írtam volna.

törölt tag -gl
11-30-2016, 09:55 AM
Én jó rejtekhelynek a mezõgazdasági területek közötti fasorokat, fás-bokros szigeteket találom. Általában ide hordják össze a területen talált köveket így egész biztosan nem szántják a területet. Ritkán fedeztem fel ilyen foltokban emberi tevékenység nyomait.
Szerintem ilyen helyre el lehet rejteni a tartalékot és ha elég fás bokros (vannak egyébként ilyen, szinte áthatolhatatlan bozótos foltok is szúrós bokrokkal, stb) talán a közepén kialakított megtisztított terület pár napig táborhelyként is szolgálhat. Mivel szigetszerû könnyen védhetõ, könnyedén, már messzirõl felfedezhetõek a behatolók.
Szerintem ez a nyerõ.

Gyakorlásra is tökéletes. Magyarországon több tíz, vagy akár százezer ilyen kis sziget is van a szántóföldek, vetések között. Általában vadászterületek.

st.jimmy
11-30-2016, 10:04 AM
A vadászok hogyan "hasznosítják" ezeket? Gondolom nem ássák be magukat a legnagyobb bozótba, de lehet, hogy figyelik a közeli lesrõl, vagy nem onnan. Nyilván ezt nem teszik 0-24. Nem zavarnak be a képbe? Mert ezek szerint más aligha zavarhat, ha egy ilyen elég távol van mindentõl...

törölt tag -gl
11-30-2016, 11:43 AM
Én leseket láttam, de vadászt még nem, gondolom ritkán van vadászat azt meg észre lehet venni.
Gyakran látok leseket mindenütt, de általában nincs benne vadász. Persze ez területfüggõ.
Ha nagyon közel esik belterülethez, vagy olyan helyhez ahol nem szabad vadászni valószínûleg nincs is vadász.
Ahol meg olyan vadászhely van amit hasznosítanak ott szinte alagútként látható a kitaposott ösvény a bozótban meg általában egy kis fedett les is oda van tákolva.
Szóval. Meg általában észrevettem, hogy ahol ilyen hely van azt kocsival is meg lehet közelíteni könnyedén, vagy már kijárt keréknyom van.

törölt tag -gl
11-30-2016, 11:48 AM
7656
ezeknek a szigeteknek a mérete mondjuk extrém nagy, de áthatolhatatlan szúrós gazból áll az egész. (100 méteres keresztmetszet) az ideális talán a 10-20 méteres szigetek, sávok lehetnek.

Laci
11-30-2016, 12:37 PM
7656
ezeknek a szigeteknek a mérete mondjuk extrém nagy, de áthatolhatatlan szúrós gazból áll az egész. (100 méteres keresztmetszet) az ideális talán a 10-20 méteres szigetek, sávok lehetnek.

Nincs ez túl közel a faluhoz ?

törölt tag -gl
11-30-2016, 12:56 PM
Hát ez konkrétan sztem közel van, de vannak helyek amik 10-15 km-re vannak lakott területtõl.
Ez kb 4-5 km lehet sztem. De gondolod, hogy van aki direkt oda jár?

Laci
11-30-2016, 01:36 PM
Hát ez konkrétan sztem közel van, de vannak helyek amik 10-15 km-re vannak lakott területtõl.
Ez kb 4-5 km lehet sztem. De gondolod, hogy van aki direkt oda jár?

Ez kb 1,2 km-re van a falutól ... :-) És mintegy 200 méterre van egy ház is .
Magyarországon nem negyon van 10-15 km távolság lakott települések között szerintem , max a hegyek között .

törölt tag -gl
11-30-2016, 02:15 PM
Laci, környékbeli vagy? :) Én már nem is tudom honnan fényképeztem, talán Bicske, vagy Kosd környéke. Vagy talán a horányi sziget.

Laci
11-30-2016, 02:22 PM
Laci, környékbeli vagy? :) Én már nem is tudom honnan fényképeztem, talán Bicske, vagy Kosd környéke. Vagy talán a horányi sziget.

Igen , környékbeli . :-)

törölt tag -gl
12-01-2016, 09:08 AM
Akkor lebuktam. Basszus. :D Vigyázz az aknákkal. Meg az aligátorokkal!

Atyesz
01-27-2017, 08:59 PM
Ezeket a szúrós szigeteket már Én is néztem. De eszembe jutott már elhanyagolt vasúti vonal, vagy autópálya, vagy útmodernizálás miatt ottfelejtett régi aszfalt darab, amit késõbb körülnõnek a fák, bokrok. De a kedvencem az autópálya lehajtóknál, "keresztezõdéseknél" lévõ körök, háromszögek.

De évek óta csodálkozom, hogy ha 3-4 hónapig megmarad a hó, és egy magas ház tetejérõl lenézel, a terület 75%-a szûz hó.
Az emberek csak a megszokott utat járják, és ismerik.

Ezért kell alternatív tájékozódási pontokat is megfigyelni! Hogy nem csak haza, de a cucchoz is odatalálj!

törölt tag -gl
03-27-2018, 07:52 PM
sziasztok! Nagyon meghalt a téma, kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye ezekrõl a "szúrós szigetekrõl"
Ideálisabb rejtek lehet mint egy erdõ, nyáron a barátnõmmel mindig ilyen helyekre jártunk hûsölni és már messzirõl láttuk, ha valaki esetleg közeledne, persze sosem közeledett senki, egy két-sast, vadat láttunk általában. A vadászok által járt utakon keréknyomok voltak. Ha vadászatot láttunk általában ott állt a pickup a les mellett 5 méterre.
Érdemes lenne egy ilyen ponton esetleg földalatti menedéket építeni?
Bármilyen jó távcsöve is lehet esetleg valahol a közelben levõ vadásznak, 20 méter sûrû, szúrós bozóton nem fog átlátni. Gyakorlatilag ez olyan mint egy élõ sövény. csak 10x 30x vastagabb és magasabb, olykor 5, gyakran 10 méterre nyúló fákkal ami egyben kiváló kilátóhely is lehet. Kedvenceim azok a részek, ahol jegenyék is elõfordulnak a környéken ami szintén kiváló kilátóhely lehet akár úgy, hogy néhány kampót csavarunk be, így mászófelszereléssel könnyen megközelíthetõ.

Unicornis
03-27-2018, 09:36 PM
Ez szerintem jó ötlet!:thumbup
A szúrós bozótok, szigetek jó rejtekhely lehet. Oda biztos nem jár senki.
Csak az a lényeg, hogy minél messzebb legyen a településektõl.
Ha ott beásod magad, nem vesznek észre az biztos. Ott nyugodtan építhetsz földalatti rejtekhelyet, nem igen fedezi föl!

varég
03-28-2018, 03:30 PM
Jó a megközelítés, de egyvalamit vegyetek figyelembe:

Ha rendszeresen odamész, vagy valamit alkotsz, annak nyoma marad, amit elõbb-utóbb valaki kiszúrja, és esetleg meglátogatja a területet...

törölt tag -gl
04-04-2018, 03:06 AM
Ez mindig benne van a pakliban..... Megfelelõen kell rejteni és semmit sem elõlhagyni esetleg 1-2 sörösdobozt szemetet széthagyni csalinak hogy úgy tûnjön mintha csak iszogatni járnál oda.
Szerintem így is nagyobb az esély arra, hogy mondjuk a házadba betörnek.