View Full Version : Pazarló társadalom
Don't Panic
03-27-2013, 09:21 AM
Nem rossz :)
Ma reggel kaptam egy ceges emailt hogy a pinceben levo butorok mennek a kukaba ha valaki nem viszi el oket. Meg is neztem mi a palya es dorzsoltem is tenyerem a jo kis acel polcok lattan :) EHUNE (http://indafoto.hu/degu/image/18218769-389971c9/details/l/user)
Mindig is szerettem volna ilyet van egy igazi raktar filingje jelenleg egy osszetakolt szekrenyben tartom a cumokat.
Ez meg mar szetszerelve varja a hazautat ;)
Aztan meg kaptam ket nagyon jo allapotban levo polcos zarhato acel szekrenyt is igy mar viszont futot is kellett szerezni. Asszony meg fog olni.
Szal jol indul a nap!
Ti ilyeneket dobáltok ott ki? Basztikuli, akkor Norvégiában tényleg õrült pazarlás megy!!!!!:eek:
Akkor azt már ne is akard tudni, hogy itt miket dobnak ki a jobb környékeken. Tökéletes fotel, ágy, szekrény, asztal, lámpa, hangfal, fogas, tükör, minden. Az élelmesebbek teherautóval szedik össze a teljesen jó bútorokat és átgurulnak vele egy közeli használt-bútor kereskedésbe, ahol átveszik a kidobott árut.
cereal killer
03-27-2013, 09:37 AM
Komolyan, el sem hiszem amiket írtok, ez a jóléti társadalom fogja okozni többek közt a végünket. A múltkor segítettem egy cégnél lomtalanítani, akarjátok tudni hogy itthon miket dobáltunk ki? Volt egy csomó kartondoboz, nem mûködõ lapmonitorok, üres tonerek, pár rossz akkumulátor, felújítási hulladékok. Itthon a hiperpigmentáltak már vártak, le se tudtam tenni. Az üres fénymásoló tonert visszaveszik 100 forintért, az akksiiért is adnak valamennyit, a kartont elvitték a méhbe.
Van egy kis különbség :S
A másik topicban már elkezdõdött egy beszélgetés errõl, itt folytathatjuk.
Átemelem onnan az ide való hozzászólásokat.
cereal, itt 3 napja jöttem rá, hogy a számítógépes alkatrészekért fizetnek. Ha van egy nagy rakás alaplapod, hangkártyád, videokártyád, merevlemez lapod, és hasonlók, azért jó pénzt adnak eBay-en. Miért? Mert aki ért hozzá, az ki tudja belõle nyerni az aranyat és egyéb nemesfémeket. A felvásárlók átverik az embereket, de eBayen licitálás van és ott ez nem lehetséges. 50 kilónyi alaplapért 100.000-120.000 forintot is megadnak.
Néhány példa:
10 kiló memória: 328 dollár - elkelt
30 kiló alaplap: 248 dollár - elkelt
22 régi processzorlapka: 132 dollár - elkelt
129 Pentium processzor lapka: 4306 dollár - elkelt
60 kiló memória: 2200 dollár - elkelt
Itt nem kell hogy problema legyen a cuccal, altalaban nincs is. De meg kell jegyeznem ez a "vegunket okozo joleti tarsadalom" mar akkor szelektiven gyujtott mikor mi meg nem is hallotunk a temarol. Minden haz elott tobb kuka all (komposzt, muanyag, maradek, kulon zacsiban a tejesdoboz, konzerveket uvegeket pedig kozos kontenerbe, ruhaknak szinten az megy is a botba), Szinten itt lattam eloszor a sorozdoboz visszavaltoautomatat, ahol amugy valaszthatsz a visszajaro es a voroskereszt tamogato gomb kozott. (sok butor is hasznalt piacokra kerul es az abbol a befolyt osszeget szinten jotekony celra forditjak)
Ami itt megy a ceges "kukaba" az sem a tengerbe omlik a szallito ceg ujrahasznositja. Eloszor persze en is kiakadtam, de talalkoztam mas nezetekkel. Szerintuk igy forg az aru, igy van termeles. Ha nem veszel "haladsz a korral" nem porog a piac, nincs termeles, nincs munkahely, meg ezer mas dolog... szal en sem csipem mert tudom otthon hanyan orulnenek az itt recirkularasra itelt dolgoknak...de mikor mar betaraztam, kezdtem ugy erezni magam a pincemben mint a gyujtogetok sorozat beteg alanya, en is rajottem menjen aminek mennie kell.
Az otthoni szinesfemgyujtok meg tobb kart okoznak mint hasznot szal veluk rohadtul nem peldaloznek.
Szerintuk igy forg az aru, igy van termeles. Ha nem veszel "haladsz a korral" nem porog a piac, nincs termeles, nincs munkahely, meg ezer mas dolog
Itt is ez a szemlélet a lakosság nagy részénél. Van benne logika, de nekem akkor se tetszik ez a világnézet. :hogymi:
Az otthoni szinesfemgyujtok meg tobb kart okoznak mint hasznot szal veluk rohadtul nem peldaloznek.
Csak elõre dolgoznak. Már akkor viszik a drótot, amikor az még a póznán van áram alatt.
cereal killer
03-27-2013, 12:31 PM
Eszem ágába nem volt a színes fémgyûjtõket pozitívan beállítani. Én a lomisokról beszéltem, akik szintén reciklátorok a maguk módján, mint ahogy azt kifejtettem. A példát arra írtam, hogy mekkora különbségek vannak a felétek kidobott meg az itt kidobott cuccok közt.
Szerintuk igy forg az aru, igy van termeles. Ha nem veszel "haladsz a korral" nem porog a piac, nincs termeles, nincs munkahely, meg ezer mas dolog
Ez szerintem egy nagyon nagy tévút, sõt egyenesen zsákutca. Ez egy rövid távon sem fenntartható, túlhajszolt gazdaságnak a haláltánca, de majd ezt igazolja vagy megcáfolja az idõ. Végülis az elõbbire készülünk, nem? :)
raktaros
03-27-2013, 10:17 PM
Egy barátom rendszeresen jár kincset keresni a méh-be.
Sajnos egyre többet elzárnak a látogatók elõl, csak befele lehet vinni dolgokat.
Sokszor még bontatlan cuccokat is lehet találni.
Egyszer mentem vele. Láttunk 20-25 nagy alumínium üzemi konyhai edényt, vinni akartunk belõle.
Hát a mocskok mindegyik alját átütötték fejszével, nehogy még használható legyen...
Trendo
03-28-2013, 08:14 AM
Nálunk április 5.-én lesz az éves lakótelepi lomtalanítás. Az egész olyan, mint egy nagy tápláléklánc. A lakosság van az alján. Mi termeljük ki a "planktont", a lomokat. Mikor van a rajzás, mozdonyszõke nagycsaládok egy-két nappal elõtte kitelepítik a figyelõket, akik azokra a cuccokra buknak, amiket a lakók már a kijelölt dátum elõtt lehordanak. Mindnél telefon, és ha értékes zsákmány van, azonnal jön érte egy kocsi. A hierarchia magasabb szintjén vannak a begyûjtõk. Ezek, komoly szelekció és elõzetes értékbecslés alapján folyamatosan pakolják az állandó mozgásban levõ gyûjtõs kocsikat, melyek egy sofõrrel, egy rakodóval járnak, ha kevés az izomerõ, akkor bevonják a figyelõket. Bármelyik lakó szól nekik, örömmel leviszik tõle az utcára a kiselejtezett cuccokat. Mondjuk én legalább az ajtó elé kirángatom, ha van valamim.:) Külön autó jár a fémhulladékért. Ez általában kiöregedett háztartási gépet jelent, néha épületgépészeti cuccokat. A helyszínen mindig vannak "elõkészítõk", akik ezeket kibelezik. Ezek általában munkanélküli hajdani iparosok, szerelõk. Kiszedik és külön rakják a motorokat, trafókat. Némelyik igényesen dolgozik és "alkatrészre megy". Ezek leszedik a kicserélt ablakokról a vasalásokat, a kidobott gáztûzhelyek stb. felújítható szerelvényeit. Külön kaszt a számítógépes guberáló. Ezekbõl már több körzetre jut egy. Az elavult nagy monitorokat a helyszínen szétverik, a komplett gépeket viszont elviszik mûhelyekbe. A folyamatosan halomba hordott cuccok egy idõ után már túl értékesek ahhoz, hogy a cigányasszonyok, öregek, gyerekek meg tudják õrizni. A kampány csúcsán már megjelennek az õrök, akik a felmerült torzsalkodásokat eldöntik, fenyegetõzések ill, kisebb-nagyobb csetepaté árán. Néha körüljár a fõnökség, általában Mercivel, fehér öltönyben, teli arany smukkal :) Tavaly egy ilyen összeveszett a másik klánvezérrel, bicska is elõkerült. Meghempergõztek a sárban, egy kis vér folyt, majd a sebesültet ellátták, senki nem látott semmit persze. A tekintély meg lett õrizve! :) A kampány összesenl 2-3 napig tart. A helyszínen irtózatos kupi marad. Jönnek a szitkozódó tisztaságiak és összekotorják a szemetet.
Don't Panic
03-31-2013, 05:49 PM
Csak elõre dolgoznak. Már akkor viszik a drótot, amikor az még a póznán van áram alatt.
Az nem is volna baj, csak sülne hozzá! :D
Don't Panic
03-31-2013, 05:51 PM
Ez szerintem egy nagyon nagy tévút, sõt egyenesen zsákutca. Ez egy rövid távon sem fenntartható, túlhajszolt gazdaságnak a haláltánca, de majd ezt igazolja vagy megcáfolja az idõ. Végülis az elõbbire készülünk, nem? :)
Ott a pont! Olyan ütemben merítjük ki a forrásainkat, hogy erre még nagy ráb*** lesz!
Trendo
04-03-2013, 05:14 PM
Mivel az állam képtelen volt megbírkózni a hulladékgazdálkodás problémájával (állandóan egymásnak ellentmondó koncepciókat találnak ki), a tátongó piaci résekbe benyomultak az élelmes lomizók. Ez most a szürkegazdaság egy igen jelentõs szeletét fedi le. A rossz szabályozás miatt összeér a dolog a bûnözéssel. Az állam eltûri a dolgot, mert azt hiszik, aki lomizásból él, az legalább nem áll sorban a segélyért. Nem a fenét... :(
nomad
04-03-2013, 08:40 PM
Igazándiból lehetne indítani egy faragd az integrált áramkört mozgalmat. Így az arany 10 kiló szemét helyett ~ 10 dkg maszatban leledzene. Hasznot egyénileg nem hozna, de valami gyerek alapítvány támogatásra lehetne fordítani.
Pont ma volt egy cikk -talán az Indexen olvastam-, hogy a világ aranykészlete egyre kevésbé bõvül és amit ki is bányásznak az is egyre silányabb minõségû. Nem csoda hogy olyan sok pénzt adnak az elavult számítógép alkatrészekért.
nomad
04-03-2013, 08:49 PM
Nem anyagi okokból, de: Tej az automatából, pet palackos innivalót nem veszünk. Kenyeret ~ bemérjük, hogy ne száradjon. Ha mégis, akkor bundás kenyér, ha szárazabb, akkor zsemlemorzsa lesz. Ha kifogy, sütünk egy 60 dekásat. A szemét: kidobós, komposztálható - a papír is:) Üdv
Grafitos
04-05-2013, 10:08 AM
Nálunk április 5.-én lesz az éves lakótelepi lomtalanítás. Az egész olyan, mint egy nagy tápláléklánc. A lakosság van az alján. Mi termeljük ki a "planktont", a lomokat. Mikor van a rajzás, mozdonyszõke nagycsaládok egy-két nappal elõtte kitelepítik a figyelõket, akik azokra a cuccokra buknak, amiket a lakók már a kijelölt dátum elõtt lehordanak. Mindnél telefon, és ha értékes zsákmány van, azonnal jön érte egy kocsi. A hierarchia magasabb szintjén vannak a begyûjtõk. Ezek, komoly szelekció és elõzetes értékbecslés alapján folyamatosan pakolják az állandó mozgásban levõ gyûjtõs kocsikat, melyek egy sofõrrel, egy rakodóval járnak, ha kevés az izomerõ, akkor bevonják a figyelõket. Bármelyik lakó szól nekik, örömmel leviszik tõle az utcára a kiselejtezett cuccokat. Mondjuk én legalább az ajtó elé kirángatom, ha van valamim.:) Külön autó jár a fémhulladékért. Ez általában kiöregedett háztartási gépet jelent, néha épületgépészeti cuccokat. A helyszínen mindig vannak "elõkészítõk", akik ezeket kibelezik. Ezek általában munkanélküli hajdani iparosok, szerelõk. Kiszedik és külön rakják a motorokat, trafókat. Némelyik igényesen dolgozik és "alkatrészre megy". Ezek leszedik a kicserélt ablakokról a vasalásokat, a kidobott gáztûzhelyek stb. felújítható szerelvényeit. Külön kaszt a számítógépes guberáló. Ezekbõl már több körzetre jut egy. Az elavult nagy monitorokat a helyszínen szétverik, a komplett gépeket viszont elviszik mûhelyekbe. A folyamatosan halomba hordott cuccok egy idõ után már túl értékesek ahhoz, hogy a cigányasszonyok, öregek, gyerekek meg tudják õrizni. A kampány csúcsán már megjelennek az õrök, akik a felmerült torzsalkodásokat eldöntik, fenyegetõzések ill, kisebb-nagyobb csetepaté árán. Néha körüljár a fõnökség, általában Mercivel, fehér öltönyben, teli arany smukkal :) Tavaly egy ilyen összeveszett a másik klánvezérrel, bicska is elõkerült. Meghempergõztek a sárban, egy kis vér folyt, majd a sebesültet ellátták, senki nem látott semmit persze. A tekintély meg lett õrizve! :) A kampány összesenl 2-3 napig tart. A helyszínen irtózatos kupi marad. Jönnek a szitkozódó tisztaságiak és összekotorják a szemetet.
ez mekkora írás..ezt honnan tudod ilyen benfentesen..mármint a megnevezéseket?
Ez nálunk is így van...mostanában viszont fiatalok körében is megy az újrahasznosított bútor, meg a retró mánia. Sajna nekik már az "õrökkel" kell az árban megeggyezni
Daniui
05-08-2013, 04:06 PM
Ha nem veszel "haladsz a korral" nem porog a piac, nincs termeles, nincs munkahely, meg ezer mas dolog
Igen ez így van, de csak ebben a rendszerben. Valójában lehetne máshogy is. Mert ha belegondolsz azért van már egyre kevesebb munkahely, mert ugye a gépek átvették az emberi munkát és most 1 gép le tudja gyártani azt amit régebben 100 ember gyártott. Így már arra a 100 emberre nincs szükség csak arra az egyre aki kezeli a gépet meg a másikra aki javítja. Ha ezt valaki régen végigondoldta látta, hogy ez miylen jó kis dolog mert nem kell annyit dolgozni majd és lesz másra idõ, de mivel az ember nem ésszerûen, a köz hasznát nézte hanem a saját profitot, ezért ahelyett hogy pl a béreket felvitte volna, vagy a munkaidõt csökkentette volna amivel több embert tudna alkalmazni ugyanazon a béren ehelyett inkább a gép által nyert pénzt félretette és a vagyonát gyarapította. És mivel a sok terméket neki el kell adni azért neki nem érdeke minõségi cuccokat árulni, és nagyon is érdeke hogy fentmaradjon ez a fogyasztói társadalom. Az embereket mára szó szerint arra nevelték hogy ebben gondolkodjanak, peddig az alapvetõ logika szerint nem kéne hogy ez a körforgás legyen, nem törvényszerû, csak valakiknek ez az érdekük hogy ez így mûködjön. Mert nem hiszem el hogy a sok nagyokos aki ha háborúról van szó olyan dolgokat tudnak megtervezni hogy égnek áll a hajad, most ne mondja senki hogy nem tudnának egy olyan rendszert létrehozni ami az emberekért van és nem az emberek vannak az "elitért".
De ahogy észrevettem már születnek értelmesebb emberek is akik máshogy gondolkodnak. Meg hallottam a "kultúrális kreatívokról" ami egy új fajta világszemléletû emberek csoportjának a megnevezése, viszont a legtöbb abban a tudatban él hogy egyedül van.
Tulelo már lehet hallott róluk mert ezt a vizsgálatot pont az USA-ban végezték. Bár nem tudom ennek a statisztikának amit végeztek mennyi az igazságtartalma.
bögre
09-17-2013, 04:43 PM
netbulvar.com/a-vilag-legszegenyebb-allamelnokenek-megrazo-gondolatai/
Ha ilyen emberböl több lenne a világ sokkal jobb és boldogabb hely lenne.
e az élet úgy csúszik ki az ujjaink közül, hogy dolgozunk, folyton csak dolgozunk azért, hogy még többet fogyaszthassunk, és a fogyasztói társadalom a motor
„A börtönben rájöttem, hogy rengeteg fölösleges problémát gyártottam saját magamnak. Szabadnak lenni annyit jelent, hogy az ember a lehetõ legtöbb idõt azzal tölti, amivel igazán szeret foglalkozni. Persze ehhez rengeteg idõre van szükség. Ha sokat fogyasztanék, és nagy igényeim lennének, az egész életemet arra pazarolnám, hogy pénzt gyártsak az igényeim kielégítésére, így pedig nem lenne idõm szabadon élni”