View Full Version : 'Pusztuló jelen,vészes jövõ"
Törölt_reg
01-01-2017, 06:48 PM
http://filmezz.eu/kereses.php?s=Pusztul%C3%B3+jelen+v%C3%A9szes+j%C3 %B6v%C5%91&w=0&o=feltoltve&q=0&l=0&e=0&c=&t=0&h=0
Kezdjük a végén!
http://vidto.me/uyqbbx089ohm.html
Több napon át néztem ezt a sorozatot!
Kitûnõen rávilágított a sorozat a valódi okokra.
A pénzügyi válságokra,migrációra,gyárbezárásokra és az ezt kísérõ jelenségekre.
Úgy tûnik,hogy megértsük a világunkba zajló eseményeket,mélyebbre kell ásnunk!
Persze fontos a szilveszteri molesztálási botrány,de a lényeg mélyebben van és riasztó a jövõ!
Ebben a részben a vízhiány okozta migráció van a középpontban..és egy gazda,aki elhagyja a farmját.
Pedig olyan hévvel istenítjük a gazdálkodást,önmagunk ellátását...és tessék..van ahol már ezt sem lehet.
Ahogy az Afrikában élõ milliók is jó prepper módjára ellátták magukat...eddig!
Mindenképpen nézzétek végig és gondolkodjatok el a dolgokon!
Amerika és a világ éléskamrája kiszárad?
Milliós városok a víz alatt?
Milliós városok vízkészletei tûnnek el?
Kétszáz méteren van a víz,a szokásos húsz helyett?
Tízmilliók kelnek útra?
Persze kényelmesebb a "retraumás stressz" állapotába bújni a baj elõl,de ezzel meg lesz oldva?
Ez nem sci-fi!Ez MOST történik!Megtörténik...márpedig velünk!
mzperiksz
01-01-2017, 07:13 PM
https://media.giphy.com/media/oV4DOTSXRhRMA/giphy.gif
GaborV
01-07-2017, 12:02 PM
Túlzásokkal teli egy mûsor, inkább nézd meg a Globális Környezeti Kihívásaink c. könyvet.
https://moly.hu/system/covers/big/covers_49994.jpg
Törölt_reg
01-08-2017, 05:18 AM
Magyar Prepper fórum :haha:
7769
Vagy 15 évvel ezelõttre ígérték hogy elfogy az összes olaj. Meg persze hogy az egész ózonlyuk eltûnik pár éven belül és mindenkinek bõrrákja lesz aki kilép az árnyékból. Aztán ehelyett befoltozódott az a lyuk. Megmondták vagy 12 éve hogy pár éven belül kiszárad a Balaton. Aztán jött pár esõsebb év és nem oldódott a vízprobléma. Ne felejtsük el a 2000-es átállást sem, ahol megmondták hogy brutális balesetek lesznek, lezuhan az összes repülõ, tönkremegy minden számítógép. Elmaradt. És persze a 2012-es világvégét is csak átvészeltük valahogy.
Szóval nem érdemes mindent elhinni. :)
GaborV
01-09-2017, 11:48 AM
Vagy 15 évvel ezelõttre ígérték hogy elfogy az összes olaj.
Az a média baromsága, a tudomány már 1968-ban (Római jelentés és az 1. Meadows modell) 2050-re tette az olajválságokat, és NEM azt mondták, hogy elfogy, csak hogy a könnyen elérhetõ források kimerülésével annyira meg fog drágulni, hogy nem éri meg majd kitermelni.
BTW A kõkorszak sem azért ért véget mert elfogyott a kõ.
Aztán ehelyett befoltozódott az a lyuk.
MERT BETILTOTTÁK AZ ÓZONKÁROSÍTÓ VEGYSZEREKET.
Megmondták vagy 12 éve hogy pár éven belül kiszárad a Balaton....
A tudomány sosem mondott ilyeneket.
Ha a valós kockázatok érdekelnek csak (sokadjára) ezt a könyvet tudom ajánlani:
Globális Környezeti Kihivásaink - Rakonczai János
https://moly.hu/konyvek/rakonczai-janos-globalis-kornyezeti-kihivasaink
Törölt_reg
01-18-2017, 04:17 AM
http://filmezz.eu/film.php?n=pusztulo-jelen-veszes-jovo-2-evad&q=cD0xJmU9Jmg9JnJlPSZvPWZlbHRvbHR2ZSZzPSZsPSZjPSZx PSZ0PQ==
A második évad,ötödik része...az óceánok és korallok.
Elkeserítõ.:duhos:
elgondolkodtam pár dolgon!...voltaképpen a koromnál fogva én már nem fogom átélni a bolygó élhetetlen idõszakát..mire odaér az emberiség tevékenysége,hogy fenntarthatatlanná válik a jóléti/fogyasztói társadalom,én már meghalok.
Ahogy nézegetem a környezetem a mostani 60-80 éveseket abszolúte nem érdekli õket ez a téma...legyen farhát,sorozat,pletyka,gyógyszer+nyugdíjemelés ...de,hogy mit eszik az unoka az nem számít és nem is kíván tenni ellene.
Aztán itt van a feltörekvõ ifjúság.
A gyerekek nem,mert õk még fel sem fogják(helyette tömik a fejüket a baromságokkal,ahelyett,hogy már az óvodában elkezdenék a környezet tudatos életmódot).
Szóval itt van a 18-30-as korosztály.Õk azok akik megszívják..de brutálisan.Ennek ellenére semmi,nem érdekli õket a jövõjük.Ha elkezd beszélni velük az ember errõl a témáról küldenek egy idióta szmájlit vagy egy agresszív,köcsög beszólást.Ahogy látom náluk ért célba a leghatékonyabban az agymosás...pedig õk az áldozatok.
Úgy tûnik a mostani 40-50 es korosztálynál volt egy zökkenõ a központi elme programozásban,mert a legtöbbet ez a korosztály foglalkozik ezzel a témával..pedig minket ez nagyon picit fog érinteni,20 év múlva,amikor már nem nagyon számít,mert csak az érdekel,hogy legyen farhát,sorozat....:)
Nem értem!
Pedig a feltörekvõ ifjúság elvileg sokkal iskolázottabb mint az én korosztályom.Mindenki mérnök,technikus és érettségizett...ennek ellenére két kézzel szórják a kukába az erõforrásokat....megy a szaladás,rohanás,faxbux,évente új teló,keressünk külföldön nagy dohányt...és leszarják!!!! Ez már a kolletktív öngyilok egy egészen beteges,perverz megnyilvánulása kezd lenni.
Senkit nem érdekel,hogy ötven éves korára nyomorban fog élni,vegetálva a mindennapokban,rettegve az életéért????
Rozsomák
01-18-2017, 08:28 AM
[B]
A tudomány sosem mondott ilyeneket.
[/url]
Úgy tudom a tavak elfogynak, elmocsarasodnak idõvel. Az idõ mondjuk relatív, nem mindegy, hogy az ember szemével nézzük, vagy a tó partján álló kõ "szemével".
Törölt_reg
01-18-2017, 04:02 PM
7798
Egy kb 40 éve épült hálózatot jártam be ma.A képen látható hibából 30 fölött rögzítettem.A hiba az,hogy kb 1 méter föld hiányzik az oszlop tövébõl.A földelõ vas(a vízszintes lapos vas) alatt tíz centire kellene ,hogy legyen a talajszint.
De nem ezért írok.A gond,hogy amikor az oszlopok le lettek ásva még jó volt a talajszint.
Az elmúlt években ezen a területen(..és máshol is)nyáron porviharok vannak.Felszántják ,elvetik és a nyári kánikulában,amikor kiszárad a föld,frankó sivatagi porvihar van kisebb szélben is.
Durva,hogy most már (képen)mennyire látszik!
a döbbenet,hogy nemrég állítottunk egy oszlopot és tíz centi volt csak a fekete föld ,a termõ réteg alatta sárga homok.De már látszik szántás után is,hogy nem fekete,hanem kis sárga árnyalata van a földnek.
Egyszerûen elfújja a szél a termõréteget.
Több tízezer hektár ahová vissza kellene hordani a termõföldet.
..mi lesz ebbõl???? :confused:
BragBOL
01-18-2017, 04:42 PM
Sivatag...
Az ilyen veszélyeztetett helyeket be kéne bozótosítani, aztán pedig erdõsíteni (szukcesszió mentén)!
Aztán 50-30 év múlva lehet valami agroerdészet mentén hasznosítani.
A sárga árnyalat az agyag. Ha jól emlékszem, az éves talajerózió nem haladhatja meg az évi 2-3 cm-et és akkor minden rendben van. Viszont a termõtalaj képzõdése sokkal lassabb, durván a tizede (az egyszerûbb összehasonlítás kedvéért). Így simán kijön az általad hiányolt talajvastagság és a gazda vállát is megveregethetjük, hogy jól dolgozott :(
Az ilyen talajokból lesznek a sivatagok, hála a modern mezõgazdaságnak. Egyébként nem úgy van az, hogy visszahordod a talajt. Mibõl, honnan? Ha hordasz is rá földet, még nem jelenti azt, hogy lesz is benne normális talajélet, nem tartalmaz mindenféle fertõzéseket, betegségeket, stb. És ez még csak a probléma megoldásának a kis része.
Paradigmaváltás kéne, új módszerek, világnézet használata. de az mindig nagyon fájdalmas. Így marad az elsivatagosodó, de még ha nem is, akkor is minõségét. tápanyagtartalmát drasztikusan elvesztõ talajunk, amiben ha kicsit gyengébbnek tûnik a vetett növényzet, adunk neki még egy kis NPK-t, az majd megold minden gondot, hisz eddig is mûködött ...
Törölt_reg
01-18-2017, 07:33 PM
Paradigmaváltás kéne, új módszerek, világnézet használata. de az mindig nagyon fájdalmas.
Nem tudom,hogy van e elég erõ az emberiségben a megoldásra?Nem látom az akaratot és a szándékot sem.Mindenki valahogy úgy van,hogy még egy jó évet adj Uram,még egy vetést,....
Ha már vegyszerekkel sem lesz rentábilis...akkor parlagon hagyják és lesz belõle sovány ,szikes rét.
Aztán elkezdik marni az emberek egymást mind többen mind kevesebbért...
De Õk itt lesznek utánunk is.
..felemelték a fejüket és felém kémleltek,a nagy fülüket mozgatták ahogy sétáltam feléjük.Kitértek egy kicsit,jól tudván,hogy Õk és én milyen gyorsak vagyunk.
Valahogy az Õk területén,gyalog nem is éreztem magam a teremtés koronájának...
78007801
jók ezek a hosszú séták..mint a Camínó.Kiszellõzik az ember feje és megvilágosodnak a gondolatai.De kínzó érzés is hatalmába kerített..kocsi,puska és úgy egyáltalán a technikánk nélkül....lassú vagyok,fázós és nincsen mit enni-inni....:cry:
Õk meg teli szájjal ,laza ügetéssel lenyomnak....
Nem az emberiségben kell gondolkodni, hanem kis léptékben. Abban, hogy TE mit tudnál tenni az ügy érdekében. Senki nem fogja megmenteni a s.ggünket, ha nem teszünk érte magunk is. Nehéz elindulni ezen a téren (is), mert rengeteg elképzelés, módszer (vallás?) között kutathatunk, de ha már van egy jó kérdésünk, akkor az fél siker. Biztos vagyok benne, hogy talál az ember egy olyasvalakit, aki tudja rá a választ.
Mi úgy kezdtük el a párommal, hogy a teraszon lévõ ládákba dísznövények helyett fûszernövényeket ültettünk. Fantasztikus lenne, ha mindenki tartana otthon legalább egy cserepes haszonnövényt. Ha megtapasztalnák a növénytermesztés problémáit, örömét, akkor biztos, hogy másképp állnának hozzá a kérdéshez. Lenne egy kézzel fogható, saját élményük, hogy a termõföldbõl minden szempontból jobbat, elõnyösebbet lehet kihozni, mint a központosított tömegtermeléssel. Ezzel lehetne nyomást gyakorolni, elérni az újragondolást, ugyanis a pénzeddel szavazol. Ha a kényelmünk fontosabb az életbenmaradásnál, akkor marad a fenti, Általad leírt vízió :(
A mezõgazdaságban dolgozók nagyrészt fel sem fogják a problémát, mert még relatíve bõséges a termés és most (látszólag) az idõjárás több gondot okoz. Az pedig szinte elképzelhetetlen, hogy folyamatosan tanuljanak, képezzék magukat a hivatalos, elvárt (törvények, vegyszerfelhasználás, stb) területeken kívül. Megismerjék a talajt, a benne lévõ életet, a mûködését, átlássák a rendszer egészének a mûködését, együtt éljenek a földdel, ami számukra megadatott. De ehhez ki kell lépni a komfortzónából, így marad a régi kotta ...
Az embert a szerszámkészítés képessége emeli ki az állatok közül, anélkül esélyünk sincs a túlélésre :(
BragBOL
01-19-2017, 01:48 PM
De pl Magyarországon aki akarna se tud nagyobb léptékben tenni, mert a törvény nem teszi lehetõvé a kevert mûvelési módokat.
Erdõ, legelõ és.... "sivatag".
raktaros
01-19-2017, 04:04 PM
Betilthatják a szilárdtüzelést és a konvektort? (https://www.vgfszaklap.hu/hirek/4227-betilthatjak-a-szilardtuzelest-es-a-konvektort)
Törölt_reg
01-20-2017, 12:34 AM
hogy TE mit tudnál tenni az ügy érdekében.
...talán a legelsõ lépés,hogy el kell hinni,amit évtizedek óta mondanak,figyelmeztetnek..a klímaváltozás nem kamu,létezik,az életkörülmények romlanak és túlnépesedés egy égetõ probléma..
El kell hinni ,hogy a pusztító idõjárási anomáliák e miatt vannak.
A felelõs keresés,talán szükségtelen is,mert úgysem lehet visszadugni a cuccot a kipufogó csövekbe és a kéményekbe.
Ha tudatosul mind több emberbe ez a dolog,akkor már kezd látszani mindenkibe némi fény,már van esély,hogy megálljon és elgondolkodjon.....és talán a maga kis szintjén tegyen is.
Akik már túl vannak a kicsinyes hitetlenségen,azoknak pedig sulykolni kell a többiekbe ,még akkor is ha goromba választ kapnak vagy hülyének nézik.
Végül is senkinek sem kerül pénzbe,ha egy nap egy gyagyás poszt helyett egy figyelmeztetõ,oktató jellegû posztot ír...ha mind többen állnak az Ügy mellé,talán megfordulhat és talán trendivé válhat..
Persze szélmalom harcnak tûnik elsõre,mert még a netes fórumokon az ön és köz pusztító gyagyások vannak többségben...de hát ez a túlélés,a túlélés pedig nehéz.
Gyakran megesik,hogy valamit túl kell élni és készülni kell rá.Ebben a prepperek az élen járnak.
...na most itt van ez a klíma változás dolog amit túl kellene élni...ami senkinek nem fog menni a többiek nélkül...akkor a legjobb felkészülés----a megelõzés vagy legalábbis a következmények csökkentése.
...A kérdésed jogos!...Mit tud tenni az egyén az ÜGY érdekében?
-értelmes,felnõtt emberként és prepperként foglalkozok a témával
-keresem és regisztrálom a közvetlen környezetben a jeleket,történéseket...amit közzé is teszek elgondolkodtatásul
-lexarom ki-mit gondol vagy néz hülyének,mivel tudom ,hogy valójában a fikamatyi MÉG vak és buta,tehát türelemmel kell lenni iránta
-napra kész készlet nyilvántartás..praktikusan mindig tudom mi van otthon fogytán és ha napközben beugrik az ember egy vízért a boltba ,beleteszi ami még kell a kosarába(+pár konzerv hátha bukik a mutatvány)...nem kell a kocsit annyit használni
-sétálás...ha lehet jó idõbeosztással az elintézendõ ügyeket gyalogosan végzem el.
-vásárlás vissza szorítása...az emberek rengeteget tartalékolnak és sokszor felesleges dolgokat vásárolnak meg...amit a kereskedelem ki is használ,Meg kell tudni húzni a vonalat...,hogy ennyi elég!!!!..nem kell tíz,lámpa,ötven kés,húsz hátizsák.kétévente új autó,havonta mobil telefon...és sorolhatnám.
-a nagy beruházások tervezése és tudatos felkészülés a váltásra. pl. elég öreg az autóm..néha felmerül a csere..de úgy vagyok vele,hogy jó állapotban tartom és most már akkor fogom csal lecserélni,ha elterjed és olcsóbbá válik az elektromos autó (pár év csak)
-bagatel :haha: ,de volt errõl egy jó nagy vitám...praktikusan a felvilágosult,"környezet tudatos " emberkék felszedik és nejlon zacskóba csomagolják a kutya kakit,így évezredekre konzerválva ,nehogy le tudjon bomlani+ minden xarás egy zacskó/kutya ....tudom mikor van a kutyámnak a széklet és nem vagyunk lusták kimenni az erdõ szélre(ahol nincsen senki,nem jár senki és nincsen messze sem)ahová el helyezheti az aknát...ami szépen lebomlik + nem szeméttel etetem a kutyát,hanem rendes étellel így az akna sem káros a környezetre...sõt!
-amikor elmegyek otthonról és estére lejjebb tekerem a radiátort...a kutya nem igényli a 20 fokot és aludni is kellemesebb betakarózva+ kis pénz is marad a zsebbe
BragBOL
01-20-2017, 10:16 AM
+ A húsos csomagolópapírról szétválasztani a mûanyagot a papírtól! :)
A WC papír gurigával nem szállítok levegõt, hanem szétvágva egymásba tömbösítem.
A felelõs keresés másodlagos dolog, mert túl sokminden alkotja,
viszont lehet hogy a megoldás, de legalábbis az enyhítõ megoldás egy!
Így azzal érdemes kezdeni, mint pocsékolni a drága idõt az okok keresésére és visszafogására vagy megszüntetésére.
Törölt_reg
01-20-2017, 03:20 PM
viszont lehet hogy a megoldás, de legalábbis az enyhítõ megoldás egy!
Mi az ötleted?
+ A húsos csomagolópapírról szétválasztani a mûanyagot a papírtól!
banális dolog..de igazad van.Vicces így elsõre,de rengeteg embernek adna(és ad,csak máshol)munkát a szemét szétválogatása,újra hasznosítása.
Törölt_reg
01-20-2017, 03:34 PM
A topic címében szereplõ sorozat egyik része az Amazonas esõerdejével foglalkozik...ami elég elszomorító!
...de a közvetlen környezetünkben is ugyan ez folyik...
A képeken a Még!!! érintetlen ártéti vadon látható.
78087809
A halálra ítélt terület egy nagyon népszerû, horgász és túrázó hely,de nem leterhel,tehát igen jót kirándulhatott a család vagy a gombász ebben a csodás erdõben.Kb 5 kilométeres árnyas,szép túra volt a strandtól a hídig.Volt fakopács,mókusok,madarak vízi és erdei.Gomba tonnaszám..egyszóval nem egy szemetes lestrapált hely,hanem a valódi vadon érzetét keltette az ide látogatóban.
Még jócskán bent voltunk a gombaszezonban,amikor az elsõ láncfûrészek hangja zavarta meg a csendet.Akkor még úgy volt kommunikálva,hogy a túrázók védelmében,pár veszélyes fát el kell távolítani......gondoltam is milyen rendes,gondoskodó a rendszer...hogy oda figyelnek az emberekre.
Aztán hétrõl hétre csak a láncfõrész..aztán jöttek a fanyûvõk is,a nagyágyúk..aztán igen jól haladt a munka...ami a mai nap is folyamatban van...
Itt tartunk!...az érintetlen ,csodás ártéri erdõ....:cry:
78107811
BragBOL
01-20-2017, 05:22 PM
Mi az ötleted?
Erdõsítés,
Sarjhajtatásos erdõmûvelés (papírnak, tûzifának...)
Nagy szántók felszabdalása, erdõsávosítás,
Vegyesmûvelés engedélyezése és támogatása (ligetes legelõ, agroforestry, erdõkert)
Magába szívja a szén-dioxidot; megfogja a szelet; plusz a légszennyt; plusz a fényt, vagyis nem válik hõvé, mert az energiáját hasznosítják; plusz hûti a levegõt; megfogja a csapadékot (és kelt is).
Most hirtelen ennyi.
BragBOL
01-20-2017, 05:34 PM
Akkor is csökkenti a klímaváltozás hatását, ha a mezõgazdaságon (erdõírás) kívül nem az ember mûve.
Törölt_reg
01-20-2017, 06:12 PM
Erdõsítés,
Sarjhajtatásos erdõmûvelés (papírnak, tûzifának...)
Nagy szántók felszabdalása, erdõsávosítás,
Vegyesmûvelés engedélyezése és támogatása (ligetes legelõ, agroforestry, erdõkert)
Magába szívja a szén-dioxidot; megfogja a szelet; plusz a légszennyt; plusz a fényt, vagyis nem válik hõvé, mert az energiáját hasznosítják; plusz hûti a levegõt; megfogja a csapadékot (és kelt is).
Most hirtelen ennyi.
http://avilagtitkai.com/articles/view/magyarorszag-hamarosan-vizkatasztrofa-ele-nez
Itt egy jó cikk,ha valaki nem akar a világ túlsó felével foglalkozni vagy a tengerparti városok elöntésével...
Durva és itt van a nyakunkon...már csak 20 év! :eek:
...aztán itthon is lesznek menekültek..hová megyünk?
Igen el kellene kezdeni valamit!..a forrás?...csak halkan mondom...olimpia,.....nem tudom,de a kaja nem fontosabb lenne?
BragBOL
01-20-2017, 06:41 PM
Nem lep meg... Legfeljebb az idõ közelsége, a többivel tisztában vagyok...
(De mintha a vagyoni eloszláshoz is köze lenne {aki szegény, szegényebb lesz, aki gazdag, még gazdagabb...} lehet valami lelki összefüggés :D )
GAZDA
01-20-2017, 07:06 PM
http://avilagtitkai.com/articles/view/magyarorszag-hamarosan-vizkatasztrofa-ele-nez
Itt egy jó cikk,ha valaki nem akar a világ túlsó felével foglalkozni vagy a tengerparti városok elöntésével...
Durva és itt van a nyakunkon...már csak 20 év! :eek:
...aztán itthon is lesznek menekültek..hová megyünk?
Igen el kellene kezdeni valamit!..a forrás?...csak halkan mondom...olimpia,.....nem tudom,de a kaja nem fontosabb lenne?
Miért pánikolsz 20-30 év nagyon de nagyon hosszú idõ és ha ennyi idõ alatt nem képes ez a nyomorult népség megoldani ezt a kérdést akkor megérdemli hogy felforduljon.
BragBOL
01-20-2017, 08:48 PM
A fentiek alapján 10 év múlva a burgonyáról át kell állnunk a batátára! :D
Törölt_reg
01-21-2017, 05:58 AM
Miért pánikolsz 20-30 év nagyon de nagyon hosszú idõ és ha ennyi idõ alatt nem képes ez a nyomorult népség megoldani ezt a kérdést akkor megérdemli hogy felforduljon.
kicsit erõs így beszélni az emberekrõl...akik bár nemtörõdömök és buták(vagy abban vannak tartva)...de tetszik nem tetszik mindenkinek szüksége van a társadalomra és a többi emberre.
Persze vannak háborodott elmék,akik vízióktól gyötörten egy apokalipszis utáni világban,méltó szegénységben,önellátóan ,megszabadulva a társadalom vívmányaitól,leválva a KÖZszolgáltatásokról kívánnak élni!
Nos éljenek!(megtehetik akár ebben a pillanatban is..senki nem tartja vissza õket)
De milyen beteg elme akar így élni?
Nem jobb ha jól ellátott boltokba lehet ellátogatni,tiszta víz jön a csapból,gáz,villamos szolgáltatás ,színház,mozi,túra útvonalak,egészségügy és oktatás?...ja és az internet!
Nem lemondani kell a társadalomról,hanem felvilágosítani!Ez egy közös társasjáték...Nem mindegy,hogy a net elõfizetésért valaki baromságokat írogat a közösségi portálokon vagy próbálja felnyitni polgártársai szemét..ugyan annyiba kerül!
GAZDA
01-21-2017, 06:54 AM
Doom
Javíthatatlan optimista vagy. :-) Saját tapasztalataim szerint nem lehet tanítani a társadalom NAGYOBBIK RÉSZÉT, talán idomítani lehet õket de tanítani nem. Nézz szembe a mai társadalommal nagyrészt "fogyasztó", ennyi az életük. :-(
Ha megnézed ennek a népnek a történelmét mindig egy nagy vérveszteség után tudott csodákat alkotni, ki kell égetni a szemetet, mint amikor az acélt gyártják.
Törölt_reg
01-21-2017, 07:30 AM
szerint nem lehet tanítani a társadalom NAGYOBBIK RÉSZÉT, talán idomítani lehet õket de tanítani nem.
Azért maradjunk a tanításnál...ha már emberekrõl van szó.
De az igaz,hogy elég alacsony a színvonal...a jó hír viszont,hogy innen csak felfelé vezet út.
elértünk a falig..amblokk mindenki..út van felfelé...lefelé csak szakadék..valamerre el kellene indulni...ha nem akkor le fogunk zuhanni.Mindannyian,nincsen kivétel.
Készítettem egy remek fotót.Kitûnõen összefoglalja a jelen állapotokat.
7812
...szétcseszett pad,"szelektíven" gyûjtött szemét,kidobott három kiló kenyér...
Van mit tenni....
GAZDA
01-21-2017, 11:22 AM
Egyszer majd megunod a tanítást. Mibõl gondolod hogy nincs lejjebb, mindig van!
Törölt_reg
01-21-2017, 04:59 PM
7814
Itt van az a jelenség amit följebb beszéltünk.Tiszta sárga az egész,nem szép zsíros fekete..pedig nedves a föld.
Ez nem ott készült ahol a villanyoszlopos kép,másik földterületen.Direkt néztem az úton ezt a dolgot..hát gyászos.
Eddig nem is tûnt fel és nem is mindig látszik ,csak ilyenkor amikor mélyszántás utáni idõszak van.Nyáron eltakarja a vetés és amúgy is minden szürke ,kiszáradt.
GAZDA
01-21-2017, 06:04 PM
Nem ártott volna lezárni a talajt. Ja és nem ártana ha lenne tápanyagpótlás fõleg a mikro és mezo elemek nincsenek visszapótolva. A pétisó meg szépen telíti nitrogénnel a talajt és lassan kutat se lehet fúrni.
De ez törvényszerû egy túlerõltetett, monokultúrás mezõgazdaságban. Mi lenne a megoldás szerinted?
BragBOL
01-21-2017, 07:48 PM
Énszerintem: Szántás betiltása (Kivétel gyepes terület feltörése esetén), nem hasznosított növényi részek a helyszínen hagyása, szárzúzás, talajlazítás (grúber?) (utána jöhet a szokásos eke utáni dolgok).
Télire nem csupaszon hagyni a területet, hanem bevetni valami gyorsan kinövõ de elfagyó zöldtrágya keverékkel!
Ehhez lehet drágább berendezések kellenek, mert a makacs gyökérmaradványok gondot okozhatnak.
Az a baj a régimódi észjárással, hogy fagyra bízzák a földet, hogy azok a mikroorganizmusok is elfagynak, amik a talaj termõképességét tartják fenn!
Ehelyett be kéne takarni õket hogy ne fázzanak, és legyen mit enniük!
raktaros
01-22-2017, 08:39 AM
1ó42p-tõl: Holnapolisz (https://videa.hu/videok/film-animacio/holnapolisz-teljes-film-2015-a-az-3ymn3mV29Qdu282P)
Törölt_reg
01-22-2017, 09:07 AM
1ó42p-tõl: Holnapolisz (https://videa.hu/videok/film-animacio/holnapolisz-teljes-film-2015-a-az-3ymn3mV29Qdu282P)
Érdekes meglátás..talán jobban belegondolva igaz is lehet....,hogy az emberiség vágyik az összeomlásra!
...unalomból,frusztráltságból,kapzsiságból,b eteges agresszivitásának a kiélésére(büntetlenül),a saját nyomorult sorsának a megváltoztatására,a lapok újra osztása céljából,meló nélkül javakhoz jutni...vagy csak ütni ,vágni ,gyújtogatni...
BragBOL
01-22-2017, 09:32 AM
23:45
raktaros
01-22-2017, 09:39 AM
23:45
-Értem hogy rossz a helyzet, de mit teszünk ellene?
-Jó hétvégét mindenkinek!
:)
GAZDA
01-22-2017, 10:42 AM
Énszerintem: Szántás betiltása (Kivétel gyepes terület feltörése esetén), nem hasznosított növényi részek a helyszínen hagyása, szárzúzás, talajlazítás (grúber?) (utána jöhet a szokásos eke utáni dolgok).
Télire nem csupaszon hagyni a területet, hanem bevetni valami gyorsan kinövõ de elfagyó zöldtrágya keverékkel!
Ehhez lehet drágább berendezések kellenek, mert a makacs gyökérmaradványok gondot okozhatnak.
Az a baj a régimódi észjárással, hogy fagyra bízzák a földet, hogy azok a mikroorganizmusok is elfagynak, amik a talaj termõképességét tartják fenn!
Ehelyett be kéne takarni õket hogy ne fázzanak, és legyen mit enniük!
Nem akarlak megsérteni de ugye neked nem sok közöd van a mezõgazdasághoz? A szántás betiltása nagyon buta ötlet. Gyepes területek feltöréséve meg az a probléma hogy ezek a területek és az erdõk nem véletlenül nem szántó területek, a talajminõség általában ezeken a helyeken gyenge. Sajnos mostanában a területalapú támogatás miatt minden talpalatnyi földet beszántanak.
A másik dolog amiért nem lenne szabad feltörni a gyepeket, hogy egy nagyon különleges növényi és állati élettér ami elpusztul ha beszántják.
fater.lajos
01-22-2017, 11:07 AM
BragBOL!
A vetést szántás nélkül nálunk madáretetésnek hívják. Az ásóbotot a földmûvelés kezdete óta használja az ember. Az meg az õskor...
Törölt_reg
01-22-2017, 11:16 AM
Nem tudom mennyi tartalékkal rendelkezik az emberiség...szerintem egy-két évre mindent békén kellene hagyni..és mint a régi konzerveket...hogy legyen helye az újnak,meg kellene enni...kicsit megelégedni mindennel kis idõre ami van..kicsit pihenni..pihentetni az embereket,a vadállományt,a halállományt,a termõföldeket,az erdõket,óceánokat...had térjen minden egy kicsit magához,had nyerje vissza minden a szaporulatot és úgy egyáltalán mindennek és mindenkinek jót tenne a lazítás...nem növekszik a gazdaság egy évig..és akkor mi van?..nagyrészt úgyis csak a nemlétezõ pénzzel a virtuális számlákat gyarapítja...most õszintén nem mindegy hány nulla van oda írva?:rolleyes:
GAZDA
01-22-2017, 11:25 AM
Doom
Az élet célja a küzdelem, nincs pihenés. :-)
BragBOL
01-22-2017, 04:56 PM
Nem õsgyepre gondoltam, hanem ugaron hagyott földre.
Amúgy valóban, nincs sok közöm hozzá.
Az ásóbot meg a kezdetleges faeke még jó, ezeket hívják ma kultivátornak meg mittudomén minek, nincs sok közöm hozzá ugye? :D
Az a baj az ekével hogy forgatják a talajt, ezzel pedig a lekerülõ talaj befullad, és az élõ szervezetek megfulladnak, amik fentre kerülnek azok meg kiszáradnak és elfagynak, veszít a talaj a nedvességébõl. Ha netán valamilyen szervestrágyát leszántnak, akkor az anaerob bacik kizabálják belõle a nitrogént.
BragBOL
01-22-2017, 05:19 PM
http://videa.hu/videok/tudomany-technika/a-jovo-farmja-dokumentumfilm-farm-film-o6I0BazGhdrOKiSF
23:30
"Aki alkalmazkodik, él, az élet akármilyen koszos, a javakat eléri, ha rossz lelkiismerettel is, a
többivel együtt van. Aki nem alkalmazkodik, akár undorból, akár más okból, a közösségbõl ki
van zárva, absztrakt dialógusban, csak mint ellenfél és vádló.
Aki behódol, az alkalmazkodásban lényét feladja és végül elveszti. Aki nem hódol be, lényét
megtartja, de nem tud vele mit kezdeni, mert egyedül áll.
Valaki vagy él, és az élet ára a beszennyezõdés, vagy nem akar beszennyezõdni, de akkor az
életrõl kénytelen lemondani."
BragBOL
01-23-2017, 12:30 PM
http://www.antalffy-tibor.hu/?p=9147
http://www.antalffy-tibor.hu/wp-content/uploads/2012/12/at438.jpg
Ez a 0 és az A horizont, itt összpontosul minden számunkra fontos élet, s ez az a réteg, amit viszonylag kis energiával tudunk kezelni, gyarapítani vagy az ipari mezõgazdaságot nézve, akár néhány évtized szorgos munkájával teljesen tönkretenni tízezer évek természetes talajképzõ folyamatainak eredményét. (Dust Bowl)
Törölt_reg
01-23-2017, 04:17 PM
http://www.antalffy-tibor.hu/?p=9147
Igen!:thumbup
A vadászat szavazós topicban már elkezdtem egy gondolat menetet.
Szóval eszement pocséklás ..
Kidobott ételek tonnái...
Nem hatékony mezõgazdaság..
Eszement zabálás...
Kézimunka háttérbe szorítása...ergo munkanélküliség....
Vadállomány pusztítása...
A termõ területek nem megfelelõ hasznosítása...adott területen,megfelelõ terményekkel,munkával,technológiával lényegesen több és egészségesebb termény állítható elõ...
Vízgazdálkodás teljes hiánya...
A jövõ felélése...
A butaság diadala....
GAZDA
01-23-2017, 08:34 PM
Doom
Már megint túlegyszerûsítesz dolgokat, egy társadalmat, iparágakat nem lehet ilyen egyszerûen megítélni. Több száz év alatt kialakult rendszereket nem lehet egyik napról a másikra átalakítani ez lassú folyamat vagy valami drasztikus dolognak kell történni.
Törölt_reg
01-24-2017, 04:36 AM
Doom
Már megint túlegyszerûsítesz dolgokat, egy társadalmat, iparágakat nem lehet ilyen egyszerûen megítélni. Több száz év alatt kialakult rendszereket nem lehet egyik napról a másikra átalakítani ez lassú folyamat vagy valami drasztikus dolognak kell történni.
Igaz...bár személy szerint ugyan készülök rá,mint minden értelmes ember...de nagyon nem vágyom arra,hogy valami drasztikus dolog történjen.
Magamat idézem a szavazós topicból..
Azon filóztam,mióta olvastam az ilyesmi hozzászólásokat,hogy tényleg elveszett e minden és esély sincsen az emberek gondolkodás módjának a megváltoztatására?
Hogyan fogadják az emberek,ha a megszokott komfortzónájuk meg lesz nyirbálva egy kicsit?
Hogyan fogadják az emberek,az új ötleteket?
Elõbb-utóbb (inkább elõbb)mindenkinek engedni kell egy kicsit a fogyasztásából,az elfoglaltságából, úgy egyáltalán lejjebb kell vennie az életszínvonalából...különben tényleg csúnya vége lesz!
persze nem megy egyik napról a másikra...de a problémák feltárása,megvitatása,ötletelés a megoldásra...a neten ingyen van..
Gondolj bele,ha száz emberbõl aki olvassa csak tíz elgondolkodik rajta...ha a tízbõl öt tenni is kar érte...és akár csak egy valaki "tollat ragad" és felírja...terjeszti....azt újabb száz ember fogja olvasni és....
Megéri azt a pár percet..ingyen van...
GAZDA
01-24-2017, 10:39 AM
Doom
Alapvetõ változásokat nem lehet ilyen módszerrel véghezvinni. A legtöbb ember csak a hatalomhoz igazodik és csak akkor cselekszik önállóan ha magára maradt (ha egyáltalán képes rá).
BragBOL
01-24-2017, 11:23 AM
mi van ha igaz a 100 ember elmélet?
Ha 100 embernek tudomása van valamirõl, akkor ezen emberektõl függetlenül, a világ más részein is tudomására jut az embereknek.
És mi van ha 100 ember csinálja is?
Rozsomák
01-24-2017, 04:34 PM
Szerintem az emberek nagy része tudja, érzi mi a helyes, mit kellene tenni, de mindenki úszik az árral.
Törölt_reg
06-23-2017, 05:58 AM
http://magyarprepperforum.net/showthread.php?277-Id%F5j%E1r%E1s-(hossz%FA-%E9s-r%F6vidt%E1v%FA)/page40&highlight=kl%EDmav%E1ltoz%E1s
Folytatás
egy szlogen "amit nem látunk,az nincs is" :confused:
Értsd.....attól,hogy per pillanat valaki a Földön nem kifejezetten érzékeli a változást,az nem jelenti azt,hogy minden rendben van.
A képletesség kedvéért hasonlítsuk a zajló folyamatokat egy nagy hajó elsüllyedéséhez.
Van aki az elsõ körben meghal,még a vízbe sem tud ugrani.
Van aki csak úszva menekül,az elfáradással a sorsa megpecsételõdött.
Van akinek jutott egy deszka,neki van pár óra kegyelem.
Van akinek nagyobb hajó darab jutott,a kiszáradásig talán el lesz.
Van aki egy mentõcsónakba kerül többedmagával élelem,víz nélkül.Az "eredmény" megjósolható.
Van aki a jól felszerelt mentõtutajba került,a túlélési esélyei egész jók.
Van aki tudta elõre,hogy el fog süllyedni a hajó és dobbantott egy jól felszerelt csónakban (prepperek :thumbup)
A gáz az,hogy a példában várható segítség illetve akár az okos,ügyes,szerencsés révbe is érhet,de nekünk ezen a bolygón nincsen hová révbe érni és nem jön segítség kívülrõl.
tehát EZ egy társasjáték!Senki nem tudja kivonni magát belõle.Nem lehet elmenekülni,nem lehet elbujdosni.Mindenkit érint elõbb-utóbb.
Sokak már évek óta érzik,sokan most vagy a jövõben szembesül vele,hogy hajléktalan lett,munka nélküli,hogy összedõl a háza,hogy elönti a felhõszakadás,árvíz...hogy locsolással sem tud termelni,vízhiány alakul ki..hogy felrobbantják,elütik,megkéselik..hogy egyre többet kell tenni ,egyre kevesebbért...
Az összes itt és máshol tárgyalt téma,voltaképpen egy gyökér okra vezethetõ vissza....elcsesztük!
Törölt_reg
07-14-2017, 07:21 PM
..nem csak a környezet....belül is baj van
Az összeomlás napja https://www.youtube.com/watch?v=rAWNYrwXhHk&index=2&list=PLbUDO1XD4zi-DosPNNoCq0-pD9HUP9Hbj
Al Bundy
07-08-2022, 11:54 PM
Nagyon jo film, hogy az ember hogy teszi tonkre a termeszetet maga korul a mezogazdasagon keresztul.
https://www.youtube.com/watch?v=i61OHaVRhiw
P. Dude
07-09-2022, 12:01 PM
Nagyon jo film, hogy az ember hogy teszi tonkre a termeszetet maga korul a mezogazdasagon keresztul.
https://www.youtube.com/watch?v=i61OHaVRhiw
A filmet még nem néztem meg, de pont hasonló témáról írtam (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?323-%C3%89lelmiszerv%C3%A1ls%C3%A1g&p=107594&highlight=m%C5%B1tr%C3%A1gyaf%C3%BCgg%C5%91s%C3%A9 g#post107594) a minap a másik topicban. Nagyon úgy néz ki, hogy előbb-utóbb lesz egy nagyobb összeomlás, ami után az élet sok alapvető területének kell majd újraindulnia olyan módszerekkel és technikákkal, amikkel nem cseszi szét a természetet és nem mérgezi meg az embereket. Az egyik ilyen terület lesz a mezőgazdaság, ami nyugaton már ma is szemetet állít elő élelmiszer helyett - részben a technológiának/módszereknek, részben az elcseszett jogszabályoknak "köszönhetően".