PDA

View Full Version : Internet (szolgáltatók, tehcnológia, árak, értékelés)

TMIB
04-11-2017, 11:50 AM
Mivel nálunk a "tányéros Internet" borzalmas, így hetente nézem a híreket hogy esetleg mire lehetne leváltani, hogy jön-e másik szolgáltató errefelé, lesz-e fejlesztés.

A többi mûholdas Internet néhol fejleszt, duplázzák az adatforgalmat, az elért plafon utáni lassú sebességet, de a miénk még csak ezt se csinálja.

Nekünk most van 10GB egész hónapra, nappalra. (Ami 2-3 napra elég, de ha normálisan használnánk 720p -s videókhoz, zenét hallgatnánk meg ilyenek, akkor talán fél nap alatt eltûnne az a 10 GB.)

Éjszakára 50GB van. Ami attól függ hogy elég-e, hogy alszunk-e éjjel vagy dolgozom. Persze van hogy csak azért vagyunk fel éjjel hogy tudjunk egy kicsit rendesebben Internetezni. Ugyanakkor mostanában sorozatot is nézünk (nem HD minõségben, csak normálban), úgyhogy kevesebb mint 2 hét alatt elhasználtuk az 50 GB-ot is.

Ezek után meg 17 kbyte/s. (maximum, de néha csak 14, vagy 7, vagy egyenesen felcsipogós 5 kilobyte-os, ami esetleg 20 évvel ezelõtt egy kis magyar faluban volt elfogadható Internet sebesség.)

Amin most megakadt a szemem az az 4G mobil-Internet.

http://unitedwireless.com/4g-lte-wireless-internet

Mennyire megbízhatóak ezek? Mennyire új technológia? Ki az aki próbálta mondjuk falun vagy tanyán? Mi a tapasztalat?

mzperiksz
04-11-2017, 12:01 PM
Napi szinten használok 4G-t, eddig mindenhol tökéletesen mûködött ahol volt térerõ.

TMIB
04-11-2017, 12:21 PM
Városon belül? Messze van a mobiltorony? Sebességrõl tudsz valami megközelítõt írni? 500k? 1Mb/s? Esetleg 5 vagy 10?

Igazából ha nekünk lenne egy 500k/s sebességû de nem adatkorlátos, 60 dollárért, annak mi végtelenül örülnénk. Mert bár lehet hogy elavult lenne városi szemmel nézve, de a mostani Netünkhöz képest mégis nagy elõrelépést jelentene. :)

bel
04-11-2017, 01:41 PM
5 kilobyte-os, ami esetleg 20 évvel ezelõtt egy kis magyar faluban volt elfogadható Internet sebesség.

Szia,

Tudom, hogy ez most teged nem vigasztal, de hihetetlenul gyorsul az Internet-eleres, 20 evvel ezelott (1997) kifejezetten jonak szamitott a majdnem 2 kbyte/s-os (14.4 kbit/s) sebesseg: uj epitesu vonal, uj telefonkozponttal tudta ezt a sebesseget.

25 evvel ezelott a 8 kbyte/s pedig a teljes Magyarorszag osszeadott nyugati forgalma volt.

Akkor, ez nem Internet volt, hanem az IBM ingyen az ELTE, Kozgaz, BME, Jate szamara hasznalatra ajandekozott ez 20 millio dollar erteku, 40 tonna sulyu nagyszamitogepet, es ha mar adta a gepet, 2 evre (1991-92) fizette a Becsi egyetem szerverevel (es igy kozvetve a teljes European Academic Research Networkkel, ami egy tobb millio embert osszekoto SNA halozat volt) az osszekottetest.

1993-ban mar a DANTE halozathoz kapcsolodva szuk ertelemben vett Internet eleresere is volt lehetoseg, raadasul a korabbinal nagyobb sebesseggel (arra nem emlekszek, hogy a 1 Mbit-et elerte-e az orszag teljes savszelessege), illetve kereskedelmi szolgalatatonal vasarolni is lehetett mar Internetelerest (8 kbyte/sec sebesseggel, persze nem elofizetonkkent, hanem a ceg teljes kulfoldi savszelessege ennyi volt, amin az osszes elofizeto osztozott). Persze ekkor meg nem volt BIX, vagyis ha egy kereskedelmi elofizeto megnezett egy magyar egyetemi oldalt, akkor az eloszor kiment kulfoldre, majd visszajott, tehat duplan fogyasztotta a savszelesseget.

Bel

mzperiksz
04-11-2017, 02:04 PM
Járom az országot, szinte mindenhol megvan a 10-15 megabit, városokban az 50 is.

TMIB
04-11-2017, 02:23 PM
18 Mbit volt a régi helyen a városban. 2 MB/s sebességgel is jött néha, a Netspeeden mindig teszteltem. Itt a városban van 60-as is.

Viszont az a helyzet az, hogy már majdnem az összes Net szolgáltató korlátos. A városon belüliek is 300 GB / hó, 500 GB / hó, 1 Terra / hó. Ami soknak tûnhet, de nem az. 4K-n jönnek a Netes tévéelõfizetések, szóval aki azt nézi olyan felbontásban, az könnyen belefut a korlát-pofonba.

Otthon hogy megy ez? Ott is 1 Terrabyte korlátozott a "korlátlan"?

bel
04-11-2017, 02:30 PM
Szia,

Szerintem itt valoban korlatlan a korlatlan.

Bel

WestBam
04-11-2017, 02:40 PM
Jól tudod. Irreális forgalom esetén van valami ejnye-bejnye állítólag.

TMIB
04-11-2017, 02:41 PM
Nálunk meg mondhatni mozgalom van ellene, mert a korlátlan is korlátos. Alig van már 1-2 szolgáltató (azok is kisebbek) amik valóban korlátlan szolgáltatást is nyújtanak.

Tényleg, a "legjobbat" nem is mondtam. Mikor a mûholdasnál eléri valaki a korlátot, onnantól kezdve $10 / Gigabyte. Ha valaki automatára állítja a fizetést, az nagyon rosszul járhat. Olvastam olyanról hogy valaki csak úgy netezett egész hónapban, aztán kapott egy 4.800 dolláros számlát. (Mennyi is az? Másfél millió forint?)

Még valami amit elfelejtettem. Sok szolgáltató úgy nyit, hogy 2 éves szerzõdés. Aki elõbb visszamondja, annak 20 dollár / hónap ami maradt a 2 évbõl. Úgyhogy ha valaki bekötteti, de rájön hogy rossz, nem mûködik nála, vagy csak nagyon elégedetlen vele, esetleg talál jobbat és visszamondja még abban a hónapban, az fizethet 2 éven át, összesen 480 dollárt. :huuu: (Persze úgy, hogy semmit nem kap cserébe.)

mzperiksz
04-11-2017, 04:13 PM
Nálunk 25GB mobilnet korlátlan böngészéssel és levelezéssel 4000Huf/hó, 120Mbit-es korlátlan kábelnet 4000Huf/hó.

coco
04-11-2017, 04:55 PM
A semmi közepén lakunk, mobil interneten lógunk. Fogalmam sincs, hol vannak a tornyok, de a 4G helyett 3G van 3-4/5 térerõsséggel. A sebesség 6-14Mbit/s között ingadozik. Játékra alkalmatlan, streamelt tartalomra is max. akkor jó, ha éppen szerencsés idõszakot fogsz ki. Van, amikor óránként egy tucatszor is újrakapcsolódik. Online rádió még elprüntyög vele, mert relatíve kis sávszélt igényel. A nappali adatkorlát 50GB, az éjszakai 100GB, még sosem futottunk ki belõle, általában jócskán marad is.

TMIB
05-19-2017, 07:04 PM
Folyamatosan kutatok. A mobil dologban nem vagyok biztos. Csak 1-et találtam ami elméletileg korlátlan, de az is gyanús, mert mindenhol azt írják hogy korlátlan mobilinternet nem létezik. (Legalábbis az USA-ban.)

Megnéztem egy másik tányéros-szatellitest, ami jobb mint a miénk. Ugyanazért a pénzért, többet ad és ha lemegy a maximum adat, akkor a lassított sem annyira lassú mint most a miénk.

Illetve van még egy dolog amit tegnap próbáltam. Az egyik közeli szolgáltatót felhívtam, kértem információt, azt mondták hogy 8600 dollárért kihúznák ide hozzánk. Ami k.rva sok pénz, viszont talán megérné, mivel sokat lehetne spórolni a havi számlán, lenne normális Internet munkához és gyorsabb, meg korlátlan is, szóval nem kellene idegeskednem azon hogy nem tudom megnyitni a gmailen az emailjeimet, hogy 10 percig tölt a Facebook, vagy hogy a 3. nap után betárcsázós a sebesség és minden használhatatlan. Persze most nincs 8600-unk, de talán részletfizetés, vagy akármi ha lenne, akkor valószínûleg bevállalnám, mert a mostani szolgáltatónk 1 év alatt teljesen kiakasztott napi szinten.

coco
05-19-2017, 07:35 PM
Csináltál ezzel kapcsolatban megtérülési számítást? Az a 8600 dollár nagyon soknak tûnik nekem és annak is van havidíja.

Inkább kipróbálnám a többi lehetõséget, megpróbálnék technikailag trükközni az adatforgalom csökkentéséért és változtatni az internetezési szokásaimon. A bekötési költségért csak szolgáltatási végpontot kapsz, ami nem is a sajátod és abból a szép halom pénzbõl inkább a házat és a telket javítgatnám, hogy javuljanak a túlélési lehetõségeim :)

OFF: a téma címében a technológia szóban elgépelés vanik :)

TMIB
05-19-2017, 08:42 PM
Évi 240 dollár visszajönne. Ha nem halok meg korán, akkor esetleg megtérülhet. De nem az a lényeg, hanem az hogy legyen normális Internet, ne kelljen hogy naponta 16 órán át vágjon szét az ideg a használhatatlan mostani Internet miatt. A 8600 nem is olyan sok, mert van olyan aki több tízezer dollárt kifizet érte.

Nincs több lehetõség, mind bizonytalan, agyonkorlátozott, utána meg feltárcsázós sebességû, használhatatlan. Az adatcsökkentésért már mindent megtettem, de nem ér semmit az egész. Nekünk tévénk sincs, az egyetlen ilyen szórakozás az az Internet.

A túlélési lehetõségeim romlanak, ha nem tudok pénzt keresni, ahhoz viszont Internet kell. :( De ezzel az Internettel az nem jön össze. Csak ami a mellékmunkának kellett volna, az volt 15 GB. Szóval ez munkaügy (is), nem csak szórakozás.

De a nyugalom is lényeg. Hogy a nap 2/3-át gép mellett töltöm és folyamatosan ki vagyok akadva mert még egy emailt se tudok megnyitni, meg nem tudom intézni a saját boltomat mert épp szétkapcsol a net, vagy csak annyira lassú hogy nem megy semmi, az úgy nem jó.

Még arra gondoltam hogy van néhány ember az utcában, ha õket be tudnám szervezni, akkor talán kedvezményt kaphatnék a dologra, vagy nem tudom.

TMIB
10-20-2017, 08:52 PM
Nálunk változások vannak. (Szerintem még nem írtam róla.)

Szóval 18 hónapon át 10 GB nappali keret, utána 10-15-17 kbyte / s. Használhatatlan szemét, emailt se nyitotta meg. Aztán nyár elején az egyik nap gondolt egyet és 100-120kb/s -el kezdett jönni a letöltés. Ez játékhoz kevés, meg HD-hez, viszont így (néha kis elõtöltéssel) 360p-ben jön a Youtube. Ez nekem így már nem rossz! A hetvenakárhány dollár nagyon sok érte, szerintem 10-15 lenne a reális, ugyanakkor most hogy vagy 7x olyan a sebesség, így már nem gond az email megnyitás, meg a videó nézés nem a legrosszabb felbontásban. :tapsol:

1.19 Mbit, tehát 119 kb / s. Igaz hogy a városi 18-szor gyorsabb volt, viszont ez azért már használható.

https://i.imgur.com/nF5UzSV.jpg

Alpha
10-29-2017, 09:24 AM
Alföldön élek egy kis városban. Most vagyunk szolgáltató váltásban. UPC-t néztem, mert ott a nagyobbik tv csomaggal együtt a 100 Mbit-es net 6500. Tudtok jobbat ajánlani?
Gyerek és az asszony miatt kell tv is.

raktaros
01-07-2018, 03:09 PM
Pár napja valami "iungo" internet reklámok jönnek, de magyar nyelvû információt nem találok. Tud valaki róla mi is ez?

TMIB
01-19-2018, 06:29 AM
Azt hiszem muszáj lesz majd váltanunk. A mostani szolgáltatónknál csak úgy lehet hosszabbítani, ha összekötjük TV-vel, ami meg méregdrága. Nekünk meg nincs is tévénk.

Viszont most lõttek fel egy másik szolgáltatónál egy új mûholdat, ami komoly változásokat okoz. Be van ígérve az 1,2 MB/s, korlátlan, ami nekünk megfelelõ lenne. Azzal már tényleg bármit lehet csinálni, talán csak az FPS multiplayer játékok nem mennének vele rendesen, mert az PING függõ (is), nem csak sebesség függõ.

A régi korlátlanuk $150 / hó -ért ment, ami rettenetesen drága. Ha viszont jól olvasom akkor egy kis szerencsével hozzájuthatnánk rendes nethez havi $50-ért. Hát nagyon reménykedem.

Még nagyjából 3 és fél hónapunk van eldönteni hogy mi legyen, remélem hogy nagyon beindulnak a fejlesztések a másik szolgáltatónál és akkor jól fogunk járni. :)

Közben a mobilszolgáltatók is próbálkoznak. Nem csak mobilnettel, hanem városon belüli rádióhullámossal is. 500 Kilobyte / s sebességrõl írnak azzal kapcsolatban.

mmilan21
01-19-2018, 07:23 AM
Itt Magyarországon az internetszolgáltatás áfája csökkent januártól 18-ról 5%-ra. Rá is fért egyébként.

Erre, felém szerencsére nincs gond az internet sebességével.
A Telekom 30/5 Megabites csomagja már egész jó videófeltöltésre is.
Kínálta az 50 Megabites csomagot a kollégájuk amikor csomagot váltottunk, de nemet mondtam rá, mert ahhoz is ugyanúgy 5 Megabit feltöltés jár(nem sok logika van benne, ez a VDSL technológiai korlátja).
A letöltés így is kellõen gyors már egyébként.

Telefonvonalon, VDSL2 technológián keresztül érkezik az internet. A hálózattal nincsen gond. A folyamatos letöltések mûködnek rendesen.
Viszont az egyszerû HTTP kapcsolatok esetében ingadozik az elérés sebessége (vagy teljes sebesség vagy semmi). Hiába nem használja semmi a hálózatot, akkor is nagyjából szabályos idõközönként szélsõségesen lelassul, de leginkább teljesen megszakad a kapcsolat. Általában az van hogy 1-2 percig mûködik rendesen a kapcsolat(egyébként villámgyorsan, mert maga az oprendszer és a böngészõ is be van állítva rendesen), aztán 10-20 másodpercre teljesen megszûnik a kapcsolat.
Míg ha eközben töltök le valamit a böngészõben vagy torrenten keresztül, akkor azok zavartalanul mennek tovább. Ha nincsen folyamatos adatáramlás, akkor instabillá válik a kapcsolat. Érdekes. Ha nem töltök le folyamatosan a böngészés mellett, akkor is ugyanúgy megszakad a HTTP kapcsolat.
Mindez leginkább napközben és este jelentkezik, amikor csúcsidõ van. Viszont torrentezni és böngészõvel letölteni ekkor is lehet full sebességgel, zavartalanul. Ha egyszer elindult a letöltés, akkor nem szakad meg.
Ez az egész azóta jelentkezik, amióta csomagváltás és egyben modem csere volt tavaly.

Annyira nem zavar, de azért el tud venni számottevõ idõt a sikertelen weboldal betöltés és az újrapróbálkozás amit manuálisan kell megejteni.

raktaros
01-19-2018, 03:22 PM
Nálam is az utóbbi fél-egy évben a böngészés lelassult.
A sebességteszt rendben, ha töltök le az is szépen jön (csúcsidõben azért ez sem a maximum), de a böngészés fõleg ha 2-3 eszköz aktív (egy pc, 2 deszka) nagyon belassul.
Routert cseréltem, wifit is a kevésbé zavart csatornára állítottam, pc-t kábelre tettem de nincs javulás.

mmilan21
01-19-2018, 06:51 PM
Nálam is az utóbbi fél-egy évben a böngészés lelassult.
A sebességteszt rendben, ha töltök le az is szépen jön (csúcsidõben azért ez sem a maximum), de a böngészés fõleg ha 2-3 eszköz aktív (egy pc, 2 deszka) nagyon belassul.
Routert cseréltem, wifit is a kevésbé zavart csatornára állítottam, pc-t kábelre tettem de nincs javulás.

Nekem direkt a modembe van bedugva az asztali gépem UTP kábele. Szóval ez nem lehet gond.
A modemnek van Wifi része, de azt én nem használom(más se, mert ki van kapcsolva).

Még annyit, hogy bizonyos weboldalak gyorsabban töltenek be mint néhány másik. Mindegy hogy mennyire összetett az oldal, mennyi képet tartalmaz. Akkor is van szórás két hasonló típusú oldal között, pedig a többség .hu domaines. Igaz ez nem azt jelenti hogy biztosan Magyarországon van fizikailag a szerver és az aktuális terheltsége sem mindegy nyilván.

Az lehet egyrészt a háttérben, hogy a szolgáltató bizonyos szervertermek és szolgáltatók felé nagyobb sávszélességet biztosít, míg másikokhoz kevesebbet. Ennek a másik része amit Amerikában már alkalmaznak is talán(illegális módon), hogy bizonyos weboldalak üzemeltetõi fizetnek azért az internetszolgáltatóknak, hogy az az õ oldaluk adatforgalmának nagyobb prioritást és ezáltal sávszélességet adjon mint a konkurens szájtoknak.

A másik ok az, hogy lehet minden típusú kapcsolatnak(HTTP, P2P, FTP, stb.) a kvótája/prioritása, ami terheléstõl függõen változik. Ez a szolgáltatón múlik, hogy nála hogy mûködik.
Egy további lehetséges ok hogy a sok okos eszköz sok-sok lekérést generál, még ha nem is nagy sávszélességet használva és ez leterheli a hálózati útválasztókat, amelyek így nem tudják elég hatékonyan/gyorsan kiszolgálni a klienseket - érezhetõ lassulást produkálva. Hozzá teszem hogy egyre több alkalmazásban van telemetria általi internetes adatküldés(az Nvidia driverénél is ki kellet kapcsoljam)(a Win 10-ben pláne, a Win 8-ban és a Win7-ben is van most már alap felállás szerint), amelyek sok kis és nagy lekérést tudnak generálni. A rengeteg okostelefonnal fészbúkozó(meg a többi közösségi cucc) mérhetetlen mennyiségû lekérdezést generál percrõl percre. Sok kicsi lekérés viszont képes úgy hatni a hálózati elosztókra és a szerverekre mint egy DDOS támadás(amikor sok (száz) ezer megfertõzött géprõl(okostelefonról is) indítanak egy kiszemelt szerver felé annyi lekérést, amennyit csak az adott internetkapcsolat elbír). Ehhez még hozzájön hogy egyre több adatlekérést generálnak a felhõ alapú szolgáltatások is. Az irodai programcsomag, a vírusirtó és egyre több más fajta szoftver is igényel folyamatos internetkapcsolatot a mûködéséhez.
A már meglévõ alkalmazások és weboldalak sávszélesség igénye is emelkedik, egyre többen néznek FullHD és UHD filmeket/videókat, stb... Az egyes oldalakon megjelenõ egyre több reklámról(mobilokon is szép számmal vannak már) nem is beszélve, ezek is jellemzõen sok kis lekérést generálnak.

A lényeg hogy néhány évente megduplázódik az internetes adatforgalom, de az adatlekérések/feltöltések száma még ennél is jobban növekszik. Az internetes hálózatot pedig nem tudják ilyen gyorsan fejleszteni, az EU-s és kormányzati támogatásokkal sem, csak több éves késéssel. 10 évvel ezelõtt nem sokan gondolták hogy ennyi mobilinternetes eszköz lesz használatban mint manapság.

A másik lényeges pont, hogy folyamatos letöltést a hálózati eszközök jobban tudják kezelni, elõre jelezni és adni hozzá minél nagyobb sávszélességet, mivel az vagy egyetlen egy fix szerverrõl(HTTP/FTP) vagy néhány másik fix(legalábbis ritkán cserélõdõ) géprõl(P2P) érkezik.
A random lekéréseket, amit egy weboldal betöltése tud generálni, azokat sokkal nehezebb nagyobb sávszélességgel ellátni. Ezek ráadásul sok kis méretû fájl letöltésével járnak, amelyek lassabban történnek meg, mintha egy nagyobb fájlt töltõdne le. A böngészõknek is idõbe telik betölteni a weboldalakat, habár az elmúlt pár évben a gyorsaságuk már (több tényezõbõl kifolyólag) sokat javult a korábbiakhoz képest.
A kliensek(számítógép/okostelefon stb.) és az ezeket kiszolgáló szerverek/útválasztók/elosztók könnyebben és gyorsabban tudják kezelni a folyamatos adatátvitelt, mint a sok kis apró lekérést.
Ezt a merevlemezek mûködéséhez tudom hasonlítani. Sok apró fájl (pl.: képek, dokumentumok) másolásakor nem hozza közel sem a gyári adatokat a merevlemez, nem úgy mint amikor például egy nagy méretû videofájlt másolunk egyik merevlemezrõl a másikra vagy egy SSD-re.

Persze az is benne van a képletben, hogy bizonyos körzetek internethálózata kevésbé van leterhelve mint némely másik, illetve nem mindenhol végezték el a hálózatfejlesztési munkákat sem, nem állnak egyforma fejlettségi szinten.

Remélem nem gond hogy egy regényt írtam le ide. :)

TMIB
02-16-2018, 10:51 PM
Most állítják és indítják be a VIASAT 2 mûhold, erre a hónapra ígérik a (mondhatni) korlátlan mûholdas Internetet. Sokkal jobb sebesség, nincs 20-40-100 GB havi korlát.

De ez nem minden.

Most vasárnap lõtték fel az elsõ kifejezetten Internet-mûholdat is. A SpaceX cég, aki a múltkor a kocsit lõtte ki az ûrbe.

Tehát jelentõs fejlõdés várható a mûholdas Internet terén, valóban rohamléptekkel haladnak elõre.

raktaros
02-18-2018, 11:58 AM
Telekom Wifi Fon-t használ valaki?
Kutatok a témában, de elég homályos hogyan lehet hozzáférést szerezni.

Két lehetõség körvonalazódik:
- Akinek ilyen Fon megosztós eszköze van, az másokét is használhatja.
DE! :

Kérjük, vedd figyelembe, hogy speciális digitális elosztó nem jár automatikusan minden otthoni internet elõfizetõnek, mivel azok elhelyezésénél mûszaki és üzleti szempontokat is figyelembe veszünk.
Tehát majd õk eldöntik kiknek adnak. Mivel a szembe szomszédomban van, így nekem már nem valószínû hogy nekem is adnak üzleti szempontból, mivel már le van fedve ez a terület. Mondjuk igénylési lehetõséget sem látok a weboldalon.
- Erre alkalmas mobil díjcsomag. Itt viszont nem igazodom el, hogy domino-val milyen csomag kell, ill. a csomag adatkeretes, a wifi nem számít bele?

Tulajdonképpen anyámnak akarok netet, a szomszédjában is van Fon eszköz.
Ha más nem lesz, beköttetjük a hagyományos netet, de egyszerûbb lenne ez a megoldás.

mmilan21
02-20-2018, 12:59 PM
Telekom Wifi Fon-t használ valaki?
Kutatok a témában, de elég homályos hogyan lehet hozzáférést szerezni.

Két lehetõség körvonalazódik:
- Akinek ilyen Fon megosztós eszköze van, az másokét is használhatja.
DE! :

Tehát majd õk eldöntik kiknek adnak. Mivel a szembe szomszédomban van, így nekem már nem valószínû hogy nekem is adnak üzleti szempontból, mivel már le van fedve ez a terület. Mondjuk igénylési lehetõséget sem látok a weboldalon.
- Erre alkalmas mobil díjcsomag. Itt viszont nem igazodom el, hogy domino-val milyen csomag kell, ill. a csomag adatkeretes, a wifi nem számít bele?

Tulajdonképpen anyámnak akarok netet, a szomszédjában is van Fon eszköz.
Ha más nem lesz, beköttetjük a hagyományos netet, de egyszerûbb lenne ez a megoldás.

Nekünk lassan egy éve van 30 Mbites internetünk amihez kellett új, VDSL 2 képes modem. Így adtak egy olyat, ami tudja ezt a szabványt és ez az a bizonyos fajta ZTE modem, ami támogatja a Telekom Wifi Fon szolgáltatást.
Aztán tavaly novemberben vagy decemberben küldtek maguktól egy levelet, amiben az áll hogy telepítették a modemünkre a Wifi Fon hozzáférési funkciót.
Továbbá küldtek egy felhasználónév + jelszó párost, aminek a segítségével tudunk csatlakozni Wifi-n keresztül akármelyik másik aktív Wifi Fon hozzáférési pontra.

Nem kellett hozzá tudtommal mobilinternet vagy mobiltelefon elõfizetés. Elég volt a vezetékes telefon + internet (meg a tv amit én nem nézek kb. sosem) csomag.
A Wifi Fon korlátlan adatforgalmat biztosít, csak a sávszélességet korlátozzák adott esetben, attól függõen hogy az adott (nálunk) telefonvonal mennyit bír.
Az elõfizetõ vezetékes internet sebessége fix (legalábbis a jelvivõ frekvenciák száma) és az ezen felül megmaradt sávszélességet (jelvivõket) osztják ki a Wifi Fon szolgáltatás keretében.

Most jut eszembe, hogy már jó ideje látható a Telekom Fon a Wifi jelek között, csak egyenlõre nincs ki használja nálunk. A saját bekonfigurált Wifi hálózatunk pont elég ilyen célra és az fix, nem módosíthatja a szolgáltató. Mondjuk én UTP kábelen keresztül netezek, szóval... Nekem nem kell ilyesmi, itthon legalábbis.

Viszont hasznos funkció ez. Amikor lesz egy laptopom(elõbb mint okostelefonon), akkor majd hasznát veszem annak hogy van kvázi ingyen netem sok helyen.

raktaros
02-21-2018, 05:34 PM
Igen, erre a gondoltam ahogy neked is van. Csak igénylési lehetõséget nem találtam rá.
A másik lehetõség, hogy ezért valami mobilcsomagot fizessek már nem tetszik :)

Most van valami "digitális jólét csomag" 2600huf egy évig, valószínû az lesz megrendelve.

TMIB
06-18-2018, 02:35 AM
WTF...

Kint sétálgatok, nézelődök, mászkálok a kamerával az utcán. Nézem a póznát, fura az a fekete vastag kábel. Vajon mi lehet. Rázoomolok a póznára a kamerával, ott egy kis táblácska a kábel alatt. Azt mondja hogy "Optic Fiber".

???

Ez nem azt jelentené, hogy itt állati gyors Internetnek kéne lennie? Úgy tudom hogy a Fiber sebessége az 1 GB/s. Ha kábel van, akkor mi a probléma? Miért nem kaptunk ajánlatot? Most írtam a két helyi szolgáltatónak hogy mondjanak erre valamit. :hogymi:

https://i.imgur.com/00FfTpQ.jpg

Frissítés:

Az egyik szolgáltató azt mondja, hogy nem tudja kié a kábel.

Frissítés #2:

Másik kettő is válaszolt, ők se tudnak róla.

Dream_walker
06-18-2018, 05:30 AM
Ez nem olyan fura, pl. errõl sem tud semmit a NASA:

http://cdn.delmagyar.hu/common/kepgaleria/cikk/250/2499554/1280.jpg

TMIB
06-18-2018, 06:26 AM
Azért fura, mert a kábel már akkor is itt volt, mikor ideköltöztünk, annak meg már 2 éve. Tehát kéne hogy legyen rajta szolgáltatás, különben minek rakták volna fel a póznára? :-/ Már azt nem számítva hogy dollármilliárdokat kapnak az államtól ezek a net-szolgáltatók hogy kiépítgessék a rendszereiket.

Dream_walker
06-18-2018, 06:30 AM
Egy teljesen hülye kérdés, de miért nem dugsz rá valamit, és máris kiderül, hogy mi megy rajta :)

TMIB
06-18-2018, 07:40 AM
Nem a házban van, hanem kint az út melletti póznán. Nincs kihúzva a házhoz, a fotó is az egyik oszlopról készült.

Laci
06-18-2018, 03:36 PM
Vágd el . :D Elõbb utóbb kimegy a szerelõ ... :D
Vicc volt .

bel
06-18-2018, 04:22 PM
Szia,

Egy uvegkabelre azert nem olyan egyszeru radugni valamit:
-kell hogy legyen ve'ge (el kell vagni :-))
-kell ra egy csatlakozo (egyszer lattam, hogy toldanak meg ilyen kabelt, hat hasznaltak mikroszkopot is az automata berendezes mellett)
-raadasul az "olcso" gigabit ethernet eszkozok 50 um-es kabelt hasznalnak, de nagyobb tavra a 9 um-es kabelt hasznaljak, amihez minden sokkal dragabb (a hullamhossz is teljesen mas, szoval egyaltalan nem kompatibilisek egymassal az 50 es a 9 um-es eszkozok SFP-jei).
-neha tobb uvegkabel forgalmat rateszik egy kabelre. Ennek az olcso verzioi (CWDM, passziv DWDM) 100 kUSD korul van, a dragabb (aktiv DWDM) 1 M USD korul van (igaz, Tulelonek csak a felebe kerulne, mivel ezek az arak eszkozparra vonatkoznak).

Bel

TMIB
06-18-2018, 08:01 PM
Nekem egyelőre annyi is elég lenne ha megtudhatnám hogy melyik cégé a kábel, mert úgy már eltudnék indulni egy vonalon hogy tárgyaljak azzal a céggel. De mind azt mondja hogy nem az övék. :-/

Dream_walker
06-18-2018, 08:07 PM
Akkor nyilván valami szupertitkos hárombetûsé. Nehogy elvágd :D

TMIB
06-18-2018, 08:59 PM
Lehet hogy valami cég lefektette, aztán most évek óta hagyja rohadni a póznán, anélkül hogy csinálnának vele valamit. Ez az egyik tippem.

mmilan21
07-05-2018, 05:49 PM
Épp néztem az elõbb, hogy a Telekom megemelte a vezetékes internet csomagok sávszélességét.
Most már 50 Mbit-es a legkisebb kínált letöltési sebesség, ami azért egész jó már. A feltöltési sebesség maradt 5 Mbit-nél.
Ezek szerint már jól állnak a VDSL2+ alállomások létesítésével.

A jó hír az, hogy a 30 Mbit-es csomag helyére lépett ár tekintetében az 50-es.
A rossz pedig az, hogy így akkor nincsen már alacsonyabb sebességû, olcsóbb internet csomagjuk azoknak akik nem sokat töltögetnek le és fel.

Ha belegondolok hogy 10 évvel ezelõtt még egy (le)1/(fel)0,1 Mbit-es internettel neteztem és az is ennyibe került, mint most a 30/5-ös...

A mobilinternetek viszont még csak most kezdik kinõni a gyermekbetegségeiket, a magasabb késleltetést és legégetõbbet, az adatkorlátot.
Bírom amikor a sebességgel és a lefedettséggel reklámozzák ezeket(ami meg is van az esetek többségében). Aztán amikor elfogy az adatkeret, akkor szívás van...
Mondjuk most már van 1X ezerért korlátlan mobilnet is, amibõl akár egy 2 gigabites otthoni internete is lehet az embernek, ha olyan helyen lakik ahol van optikai kábel.

Nekem mondjuk nem kell a 250 Megabites és Gigabites net sem, mert csak 100 Megabites hálózati kártyám van. :D

TMIB
07-05-2018, 11:31 PM
Mi még nem hívtuk a netszolgáltatót hogy egyezkedjünk velük, de ami késik, nem múlik. A mobilinternet nálunk kilőve, T-mobil lenne tűrhető, de nincs tornyuk, nincs lefedettség. (Pedig elvileg most már ők a legnagyobbak.) Ráadásul a mobilos netcsomagok max. 18 GB-ban vannak megadva, korlátos mind. Tehát az egyetlen esély, ha megegyezünk a kábeles szolgáltatóval, valahogy...

Na ja, emlékszem hogy 14ezres telefonszámlát csináltam egyszer, anyám meg őrjöngött még úgy is, hogy kifizettem. Aztán mikrohullámos netünk lett, de az is havi 15-be került. És 5 giga korlát volt rajta, állandóan leállt. Volt olyan hónap, hogy a 4 hétből 3 hétben nem működött. És bármikor amikor hívtam a szolgáltatót, fenyegetőztek hogy "ha kimegyünk megnézni és nálad van a hiba akkor fizetni fogsz!". Aztán csak kijöttek mikor már vagy 30x hívatam őket, vagy fél éven át, és kiderült hogy szar volt az antennájuk. Erre elengedtek 1 hónapból 5000 forintot. Hát marha jó, mert amúgy simán elengedhettek volna 60ezret is, ha már annyi gond volt vele. Persze csak azért csinálták ezt, mert akkoriban nem volt alternatíva. Voltak ők, de más szolgáltató nem létezett a városban.

TMIB
09-20-2018, 08:21 PM
2 hete felhívtunk egy számot, mondták hogy 8000 dollár. (Ez 1 ezressel jobb mint amit legutóbb mondtak.) Annyiért húznák ki a kábelt. Mondták hogy adjuk meg a számunkat, megadják a helyi csapatnak és ők meg majd felhívnak minket 48 órán belül. Hát persze hogy nem hívtak fel.

Ma újra felhívtuk a számot hogy mi van, mára már azt mondták hogy attól függ, mert ha olyan a terep akkor 40ezer dollár is lehet a végösszeg. Meg most már azt mondták hogy menjünk ki a címre és adjuk meg a személyes adatokat, hogy kijöjjenek a helyszínre. (Ezt mondhatták volna 2 hete is.)

Még több fárasztás. A lényeg az lenne, hogy a mostani drága lassú helyett legyen kicsit gyorsabb és hogy X év alatt visszahozza az árát. Ez persze csak úgy működne ha kijönnének, bevezetnék vagy 2000-ért és annyi. Vagy 2000-ért és amellett még eltennének 6000-t, de akkor az már 10 évre előre fizetett net kéne hogy legyen. Amúgy van 3 szomszéd is, akikhez behúzhatnák a Netet, gondolom hogy úgy már bőven megérné a cégnek, mert az 10 év alatt 3 szomszédnál vagy 30ezer dollár lenne. Általában akinek van pénze az nem csak a Netre mozdul, hanem a tévére is, telefonra is. Tehát a 30-35ezer dollár nem eltúlzott saccolás. Arról nem is beszélve hogy 500-600 méterre van egy rakás másik ház, tehát ha velük is tudnának egyezkedni, akkor jól járna az egész szomszédság, meg a Net szolgáltató is. A kérdés hogy ezt csak én látom-e, vagy majd a szolgáltató is lát benne rációt. :hogymi: Az sajnos biztos hogy nincs pénzünk arra hogy kifizessünk csak a bekötésre $8000-t. Úgy nagyon nem érné meg, főleg hogy a lényeg a megtakarítás lenne.

st.jimmy
09-21-2018, 06:52 AM
Még gondolkodhatsz abban, hogy te osztod tovább a szomszédoknak. :D (tévével nem megy, de internettel biztos)

Egyébként igyekszem tisztességes módszerekkel csinálni mindent az életben és nem szoktam mást se másra bíztatni, de ha így dobálóznak ezekkel az összegekkel, meg ennyire elérhetõek, lehet tényleg azzal járnál a legjobban, ha véletlen leszakadna az a kábel, véletlen szóbaelegyednél a szerelõvel.

Nem azt mondom, tuti nem fog neked ott és akkor internet hozzáférést kialakítani, de lehet megkönnyítené a dolgot és közelebb kerülne az ügylet a 2000 dollárhoz...

Szokott vihar lenni?

TMIB
09-21-2018, 10:21 AM
A gond nem az hogy itt az Internet csak nem vezetik be, hanem az hogy nincs Internet. Nincs kábel, semmi sincs. A legközelebbi ház aminél van az vagy 650 méterre van, ami elég nagy távolság, tehát nem tudják csak simán kirántani ide a Netet, hanem kábelt kell fektetniük az út mellett.

Azt számolgatom hogy ha a net egy kicsit olcsóbb, meg a drága mobil helyett lehetne egy fokkal olcsóbb itthoni, akkor azzal 10 év alatt mennyit lehetne spórolni, mert mindkettőt a Netszolgáltatónál lehet beszerezni (meg a tévét is, de az nekünk nincs). De a szolgáltató oldalán nincsenek egyértelmű árak kiírva, csak hogy "az első 12 hónapon át ennyibe kerül". És utána? Mert utána az árak feljebb mennek, de az meg már nincs odaírva. :hogymi: Szóval nem tudom, majd kiderül. Egyelőre az asszony majd elteker a cég helyi irodájába, megadja nekik a címünket, ők meg majd kijönnek a házhoz és beszélgetünk egyet.

Amúgy hülyét kapok ettől, hogy Internetes cég, és telefonálgatni kell velük, meg személyesen menni. Email-ről még nem hallottak? :confused:

st.jimmy
09-21-2018, 01:01 PM
elég nevetséges :D

amúgy szerintem nem reális, hogy egy szolgáltató 10 évre elõre megadja az árait

noha az meg nagyon is reális, hogy lehessen tudni, hogy mennyire emelkedik az 1 év "akció" letelte után

TMIB
09-21-2018, 01:15 PM
Itt nem az van hogy mondanak egy árat és annyi, hanem alkudozni kell. Mondják hogy ennyiért kihúzzák a kábelt, de mondasz kevesebbet, rádobod hogy 5 éves szerződést is kötsz velük, stb. Aztán majd lesz valahogy. Én is erre alapozok, mert amúgy elég esélytelen lenne az egész, csórók vagyunk, nem tudnánk 8 ezret kifizetni, többet meg aztán főleg nem.

Sok helyen olvasni, hogy emelné az árát a szolgáltató, de betelefonál a kliens hogy "ne csináljátok már", és enged a szolgáltató egy csomót a havidíjból.

Nem túl magyaros és otthon lehetetlen lenne ez, de itt ilyenek vannak. :hogymi:

st.jimmy
09-22-2018, 06:58 AM
Ne hidd, hogy itthon lehetetlen, pl. a Vodáról olvastam, hogy nagyon komoly ügyfélmegtartási programjuk van (egy másik szolgáltató disznóságán felbuzdulva írták, ha jól rémlik). Ha valaki jelzi, hogy valami nem tetszik és emiatt lelépni szándékozik, akkor találnak neki valami jobb megoldást. Valószínûleg az elérhetõ kedvezmény léptéke nem ugyanaz, de azért van.

TMIB
09-22-2018, 10:53 AM
Azt mondták tegnap hogy 8600 dollár és kész, úgyhogy várnom kell. Összeszedem majd a gondolataimat, ugyanis ez rengeteg. Ha a harmada lenne, az teljesen rendben volna. Ha a fele, még azt is ki tudnám gazdálkodni, mert visszahozná az árát a mostani drága nettel szemben. de 8600 az nagyon sok. A gond hogy annyi kórházi számlát fizettem, meg állatorvosi számlát is, hogy ha az a pénz meglenne akkor könnyedén kifizetném a 8.6-ot. Gondolom a legutolsó számlával valamit csinálok, a kórházzal egyezkedünk. Aztán meg újra megpróbálok majd tárgyalni a Netszolgáltatóval. Vagy megpróbálom behúzni a 3 másik szomszédot. Talán aláírnának valamit, vagy nem tudom. Az asszony azt mondta hogy az irodában egy lekezelően beszélő nő volt, de még arra se vette a fáradságot az az irodás, hogy adjon egy telefonszámot vagy alap felvilágosítást vagy valamit. Benne lenne a 8600-ban az "áfa"? Benne lenne a házhoz bekötés is, vagy nem? Ki tudja...

TMIB
09-26-2018, 07:22 PM
Szóval: $8.600... Az ügyfélszolgálat meg annyit mondott, hogy "próbálják meg rávenni a szomszédokat hogy szálljanak be".

Ok, itt a kérdés. Ha így is-úgyis kifizetem, akkor a szomszédok miért szállnának bele a számlába? Nem egyszerűbb nekik megvárni míg én egyedül kifizetem, aztán ők ingyen megkapják? Szóval mi lenne benne nekik a logika hogy akár egy fillérrel is beszálljanak az összeg kifizetésébe? Elég ésszerűtlen javaslat.

Tehát ahogy most kinéz a helyzet, mi (a fillérekből élők), az összes összekuporgatott tartalékunkat ráköltjük az olcsóbb Internetre, kifizetve (a jómódú) szomszédok részét is kifizetve.

Jó a rendszer, mi?

Mondjuk megkérdezzük őket, de esélytelen a dolog...

st.jimmy
09-27-2018, 11:27 AM
azt kell mondani, hogy tört részét kifizeted, ha õk is benne vannak akkor összegyûlik, ha nem, marad minden

TMIB
10-02-2018, 06:47 PM
Ami eddig történt:

A nagyvállalatot többször is megkerestem online, nagy nehezen aztán adtak egy telefonszámot. Az asszony személyesen ment be érdeklődni, ahol valami csövesnek nézték és bunkók voltak vele. Kijelentették hogy 8600 dollár, pontosan, letéve az asztalra, különben nem lesz semmi. Ezen őrlődtem, de minden tartalékunkat összeszedve, bankszámlákról átmozgatva, írtam egy csekket. Hosszú távú befektetés. (Nagyon hosszú távú.)
Az asszony odavitte nekik, mire mondták hogy nem kell a csekk, de küldenek egy csapatot 48 órán belül és majd nekik kell csekket írni. Persze eltelt 48 óra, csapat sehol. Az asszony megint odament hozzájuk, megint 48 órát mondtak. Csapat megint sehol. Aztán telefonáltak, hogy "majd hétfőn, vagy kedden". Tegnap sehol se voltak, eddig ma se.

Azt is mondták hogy küldenek a postával valamit. Hát, nem érkezett a postával semmi. És úgy tűnik hogy a $8600 se biztos, tehát az se volt igaz.

Ezeknek az embereknek nem kell a pénz? Mi a francot szórakoznak? Ennyi idő alatt már be is fejezhették volna a munkát, csak egy géppel kell 660 métert kiásni egy vékony darabon és ledobni a kábelt. Pénzt zsebre vágni, aztán lehet örülni mindenkinek. De ezek tökölnek meg mellébeszélnek.

raktaros
10-02-2018, 09:53 PM
... csak egy géppel kell 660 métert kiásni egy vékony darabon és ledobni a kábelt ...

Miért nem lövik át wifivel?? Arrafelé nem szokás?

Nekem külterületen hamar megoldották wifivel olcsón.
Írtam nekik, telefonszámot kértek még aznap, másnap felhívtak, harmadnap jöttek körülnézni, mérni, rá két napra felszerelték.
1 éves szerzõdéssel bekötés 10.000huf, egyenlõre csak 5M kértem (ház felújítás alatt még, csak kamerákhoz kell hozzáférjek, a mobilnetet nagyon fogyasztotta) az 2000huf/hó (15M 2.900Ft / 30M 5400Ft)
Kis szolgáltató, látszik is a hozzáállás :thumbup

TMIB
10-02-2018, 11:41 PM
Nincs itt semmi. Mobilnet nem megy, ami van az hulladék korlátos lassú. Volt egy Viasat2 nevű, reménykedtem benne, de mindenki szidja, ráadásul mikor beharangozták hogy nagy fejlesztés lesz és minden gyors lesz és korlátlan, akkor jól megemelték az árát annyira hogy ne érje meg az egész. Szóval marad az, hogy próbálkozok a kábeleseknél.

raktaros
10-03-2018, 09:37 AM
Kábelesekre gondoltam, ha nem éri meg nekik a kábel, toldják meg wifivel azt a 700 métert.

st.jimmy
10-03-2018, 01:20 PM
Ezek ilyen irányított antennás cuccok?
Te végeden mit raktak fel vagy le raktaros?

TMIB
10-03-2018, 07:03 PM
Kábelesekre gondoltam, ha nem éri meg nekik a kábel, toldják meg wifivel azt a 700 métert.

Megérné, főleg hogy rajtam vasalják be, épp csak munkával jár, az meg úgy látom hogy büdös.

:hogymi:

Megint nem jött semmi a postával. Holott ha tényleg küldtek volna valamit hétfőn, akkor az ma már tegnap ideért volna.

raktaros
10-03-2018, 10:01 PM
Ezek ilyen irányított antennás cuccok?
Te végeden mit raktak fel vagy le raktaros?

https://www.ubnt.com/airmax/airgridm/
A 23-as típust tették fel.

TMIB
10-15-2018, 10:28 PM
Ilyen nincs apám... hihetetlen.

Szóval több mint egy hete (8 napja? 10?) szóltak hogy a munkáscsapat megcsinálta a föld felmérést a munkálatokhoz és majd felhívnak pár napon belül. Teltek a napok, meg a hét, senki nem hívott.

Aztán mi hívtunk egy telefonszámot. Vagy 3 emberrel beszéltünk, ezúttal nem a helyi kirendeltséggel, hanem a nagy céggel. Azok adtak mindenféle adatokat, de azt mondják hogy ugyan volt egy dokumentum nyitva a munkának, de az be is lett zárva, ok nélkül. Meg azt is mondták hogy semmi jel nem utal arra hogy tényleg megtörtént a föld felmérése, mert semmilyen adat vagy bejegyzés nincs róla. Akkor meg mi ez? Hazudtak nekünk? De miért? :confused: Miért mondták hogy elvégezték azt a munkát? És miért zárták le az egész dokumentumot?

Mi várunk itt, 1 hónap eltelik és pontosan ugyanott tartunk mint múlt hónap közepén.

Most azt mondták hogy 1 hét múlva szólnak újra. Hát fantasztikus, épp csak ma már havazott. 4 hét nem volt elég arra hogy gyorsan kinézzenek, átvegyék a csekket, géppel kikotorják az árkot, beledobják a kábelt? Csak 600 méter, nem kilométerekről van szó.

Komolyan, milyen indítékuk lehet arra hogy a saját üzletüket szabotálják.

"Hé, itt egy zsák pénz! Az összes megtakarításom! Tessék, vegyétek el!"

Erre nem kell nekik? Munka helyett meg hazudoznak? Miféle cég az ilyen?

(Monopol cég. És mivel nincs másik helyettük, velük kell tökölnünk.)

TMIB
10-16-2018, 03:55 PM
Kijött egy arc a szolgáltatótól és megcsinálta azt amit már lassan 1 hónapja kellett volna. Azt mondta hogy "nagyon drága lesz".

Hát, annál drágább ne legyen mint amit mondtak, mert nincs rá több... :hogymi:

Amúgy semmi speciális készüléket nem használt. 1 fickó, 1 távolságmérővel és egy mobiltelefonnal. A mobiljával fényképezte az utcát, meg a házat. Ennyi. Szóval semmi ok arra hogy ez ne tudták volna megcsinálni. Szerintem 10 percnél nem tartott neki tovább.

TMIB
10-19-2018, 12:27 AM
Nem hívtak, mi hívtuk õket. Mit mondtak? Van kõ a föld alatt, nehéz az ásás, de adnak 3000 dollár árengedményt és úgy megcsinálják alig $71.000 -ért! Jó vicc... Soha nem volt annyim, ez majdnem kétszer annyi mint amennyit a házunk ér. Szóval ennyit errõl...

Nyitva tartom a szemem és figyelek, néha érdeklõdök más szolgáltatóknál, de egyelõre nincs más.

Van a mostani, drága, lassú, korlátos.
Van amivel próbálkoztunk most. Esélytelen.
Van egy másik kábel, messze van, még a kérdésekre se válaszolnak.
Mobil-térerõ nincs. És drága is lenne meg szintén korlátos.
Egy új is volt a környéken, "tányéros", de egyelõre nem is lehet õket hívni, most beszüntették a szolgáltatást, mert más helyen terjeszkednek. De amúgy is jól megemelték az áraikat, szóval felesleges is lenne próbálkozni.

Itt a Fiber Net kábel a ház elõtt már ki tudja mióta, de nem tudom milyen cégé lehet. Nincs rajta semmilyen szolgáltatói térképen és eddig az összes azt mondta hogy nem az övé, pedig megkérdeztem az összes céget.

Ahogy nézem a mûholdas Net fejlõdik most, de baromira lassan, vagy 4-5 cég akar mûholdakat fellõni, de hogy abból mikor lesz Internet, azt ki tudja... 3 év? 5 év? 8 év? Bazz, lehet meg se érem...

Jelenleg itt tartunk.

Dream_walker
01-17-2019, 08:56 PM
Megtaláltam, ez kell neked:

https://www.kickstarter.com/projects/1776324009/brck-your-backup-generator-for-the-internet

st.jimmy
01-18-2019, 08:44 AM
vaaagy elvágja azt a kábelt az egyik vihar véletlenül :)

TMIB
01-18-2019, 09:08 AM
Elméletben van valami nagyon minimális izé, amivel picit lehet gyorsítani a rendszeren. Új doboz, új technika. Viszont újabb 2 éves szerzõdés. De mit lehet tenni, felhívjuk majd õket... A következõ 2 évben úgysem lehet túl sok új dologra számítani. Úgy néz ki hogy csak mûholdas dolgok mennek, de azok is több év múlva lesznek fejlesztve. 2020-2021-re van belõve. Dobunk nekik egy telefont, ha ez a max. 100 kbyte/s lenne 300 kbyte/s, már az is sokat számítana. Meg tudnám nyitni az emailjeimet és mehetne a Youtube 320p felbontásban. Jelenleg még ezzekkel is probléma van...

TMIB
01-19-2019, 11:14 AM
Holnap kijön a szerelõ és kicseréli a rendszert, elvileg jobbra. Ugyan annyi az adatkorlát, de elméletben gyorsabb lesz utána. Most ha eléri a 100 kbyte /s-t, akkor már örülni kell. 100 és 300 közöttre írják az új rendszernél. Meg valami speciális engedmény Youtube-nak, az se lenne rossz, mert marhára unom hogy a 144p -nél is beakad és nem játszik le semmit. Meglátjuk, majd az elsõ hónapnál majd kiderül hogy jobb-lesz-e. Más választásom nincs, itt nem lesz fejlesztés még éveken át.

Szegény szerelõ jöhet holnap a -15 fokban.

TMIB
01-20-2019, 10:47 PM
Itt volt, a -15 bent 2 órán át szerelt odakint. Elõször elázáott a nadrágja, az olvadt hó miat, aztán ráfagyott. Remélem jól megfizetik érte...

Új parabolát rakott fel, új modemdobozt is hozott.

2 dolog lenne fontos, hogy valamivel kevesebbet kelljen érte fizetni, vagy hogy ugyanannyiért egy picivel jobb legyen a szolgáltatás. Egyelõre egyiket se látom, pontos ár nincs fent, pontos sebesség meg fõleg nincs.

Most mûködik, de csak majd késõbb derülnek ki a dolgok, ha lejár az adatkorlát, meg mikor megkapom az elsõ számlát.

A weboldalukon a beállítás gomb nem jelenik meg. Hogy miért, azt nem tudom. Vannak akik panaszkodnak erre a szolgáltató fórumán, de nem kapnak rá semmilyen választ. :hogymi:

Ami még kiakaszt. A régi szolgáltatónak mondtam hogy zárják be a fiókomat. Mondták hogy telefonszámot kell hívjak. Az új szolgáltatón hogy nem megy a beállítás dolog, nincs ott, gondoltam rájuk írok. A válasz az volt hogy hívjak fel egy telefonszámot.

Mi ez a telefonálás ökörség? Hányat írunk? 1960-at? Mi lesz legközelebb? Küldjek morse-jeles táviratot? Esetleg libatollal írjak egy levelet és küldjem el egy lovasfutárral? Pony Express?

Nem azért van Internete valakinek, hogy azzal intézzen el dolgokat? Egyáltalán, mi van ha nincs telefonom? Akkor mi van? Eregethetnék füstjeleket a hátsó udvaron?

:huuu:

TMIB
01-21-2019, 06:53 AM
Azóta se megy a dolog a weboldalon, nem jelenik meg a "beállítások" link.

Közben rájöttem, hogy rá kell kattintani a számlán, mert vannak ott linkek. Apám amit ott van, katasztrófa. Olyan adók amikõl még sose hallottam. Olyan adó, amit az állam szed be, de valamiért ez a netes cég is beszedi. Semmi értelme. Meg fizetek $15 bérletidíjat a modemért. Ok. De -5 dollár kupon van. Jó. De az adó 15 dollárért van levonva. De ha 10-et fizettem, nem 15-öt, akkor az adó az hogy annyi?

Nehéz így okosnak lenni...

Amúgy meg nem lehet kikapcsolni az automatikus pénzlevonást. Az milyen hogy mindenféle pénzeket levesznek, elõre, de hogy miért, azt csak majd a számlából tudod meg, amit a hó végén kapsz meg. Nem úgy lenne normális hogy kapsz egy számlát és majd TE kifizeted? Ki szereti azt, ha a hitelkártyájáról szedik a pénzt valami cégek, anélkül hogy megmondanák hogy miért, meg hogy egyáltalán szólnának hogy viszik a pénzt?

Szoktam elég gyanús alibabás kínai cégekkel üzletelni (nem sûrûn, de elõfordul, Aliex-en meg Alibabán). De õk se mondják hogy fizessek addig amíg nem küldenek egy pontos számlát arról hogy miért is fizetek és mennyit.

Dream_walker
01-21-2019, 01:17 PM
Nálunk sehol nincs engedélyezve, hogy a szolgáltatók az úgynevezett csoportos beszedéssel hozzáférjenek a számlámhoz. Mindig csodálkoznak rajta a bankban is, meg a szolgáltatóknál is, hogy hát miért nem kapcsolom be, az eseti utalásnak amúgy is díja van, stb, stb.

Mondom én nem fizetek tévedésbõl kétszer, de olyan már volt, hogy a gázszolgáltató szerette volna kétszer levonni, "mert rendszerhiba". Hát nem.

TMIB
01-26-2019, 08:43 PM
Nem tudom mennyire lesz érthetõ, de igyekeztem.

(Ha nagyon gáz ez a mondhatni vágás nélkül, elõre megírt szöveg nélküli videó, akkor mondjátok meg, bírom az építõ jellegû kritikát.) :)

https://www.youtube.com/watch?v=0DnQ4K6Y6Mg

TMIB
02-28-2019, 09:39 PM
A tetvek folyamatosan hívogatnak. Tegnap egy hívás a régi szolgáltatótól, név és cím, aztán kinyomják a telefont. Felhívtuk õket, mondták hogy elnézést, soha többet nem fognak minket hívni. Aztán ma reggel is ébresztettek minket. Ugyanaz. Hívás, név, cím, majd kinyomták a telefont. Megint felhívtuk õket, de hiába, mert szart se intéztek el. Aztán utána vagy fél órával megint egy hívás. Mondjuk be a nevet és a címet. Bemondtuk, majd félretették a telefont és kész. Halóztunk egy csomót, de semmi válasz, csak síri csend.

Utána felkerestem õket chat-en, majd mindenféle magyarázatot kaptam a múltkori 240 dolláros dologra is. Elõször hogy nem adtuk vissza a routerüket, de az hazugság. A szerelõ elvitte. Erre mondta hogy "késõbb elvitte a szerelõ", de ez se igaz, mert még aznap vitte el. Majd változott a sztori és azt mondta hogy mi 24 havi szerzõdésben voltunk. De nem voltunk, mert az fél éve lejárt. Erre nem tudott mit mondani, csak hogy telefonon beszéljek valami "specialistával". Azzal akivel már beszéltünk vagy 6 hete és aki a gyanús dolgot levonta.

Szóval: 18 dolláron szaroznak, miközben megpróbáltak minket átverni 240 dollárral. Egy órán át telefonáltunk mire azt megoldottuk, de bocsánatkérést nem kaptunk. És megint hívni kellett õket, aztán még félóra chaten. Meg a telefonhívások amiket kinyomnak, meg melléraknak. Már nem azért de ez minimál órabérben számolva is több mint 18 dollár amit nekünk kellett velük tökölni.

Eleve õk mondták hogy ez egy "upgrade". Holott egyáltalán nem az. Sebesség, meg minden ugyanannyi mint volt. Ez nem "upgrade", hanem egy szolgáltatócsere. Tehát az egész "upgrade" dolog egy nagy hazugság volt a részükrõl.

Hihetetlen hogy miféle pofátlan mocskok vannak. Hazudozás, mellébeszélés, hívogatás-kinyomás, mellérakás, lehúzási kísérlet, stb. Még van pofájuk 18 dollárért balhét csapni, nemhogy annak örülnének hogy nem a rendõrséget hívtam rájuk a múltkoriért.

Akárhogy is, az biztos hogy nem engedek nekik, vagy úgy elhúzom a dolgot hogy sok idejükbe fog telni és pénzükbe. Küldözgethetnek dolgokat a postán keresztül, azzal is pocsékolják a pénzüket és az idejüket. Még lehet hogy a rendõrségnek is küldök egy mailt, csak hogy legyen valami nyoma, esetleg majd õk is figyelnek az ilyesmire. Marhára öregezés szaga volt annak a $240 dolognak.

TMIB
03-17-2019, 01:57 AM
Küldtek egy újabb felszólítást. Kb. 5 napra rá már pénzbehajtó telefonált! (Nem vicc.)

Aljas egy cég. Nem elég hogy hazudoztak, majd komoly összeggel be akartak csapni, a végén bocsánatkérés helyett még ezt is megcsinálták.

Mondjuk ez egy állatság minden szempontból. Üzletiből is, mert én úgy voltam vele hogy ha nem jön össze a mostani céggel, akkor visszamegyek a régihez. Átszámítva 600ezer forintot fizettem ki nekik 30 hónap alatt a rendkívül szar lassú és korlátos internetért. És a végén kinyírták a lehetőségét annak hogy újra visszamenjek hozzájuk. Miért? 18 dollár miatt. Gerinctelenek és ostobák is.

Kifizettem nekik a 18 dollárt és takarodhatnak a francba. Mondjuk küldtek vagy 3-4 felszólítást is, meg munkájuk is volt vele, szóval a végén többet buktak vele mint 18 dollár. Ha elengedték volna mikor kiderült a 240 dolláros becsapási kísérlet, akkor jobban jártak volna azzal.

Remélem hogy jön az a Space X netszolgáltatás 2020-ban és rögtön jelentkezek rá, mert ez a két cég ez katasztrófa. Kihasználják hogy nincs választási lehetősége az embereknek és így bármit megtehetnek.

raktaros
03-30-2019, 01:57 PM
Eléggé lemaradtam, azt hittem még mindig megfizethetetlen átlagembernek a kétirányú mûholdas internet, de úgy néz ki lement az ára:
http://www.vannet.hu/lakossagi/muholdas-internet

TMIB
03-30-2019, 06:33 PM
Nagyjából olyan mint a miénk, csak velünk 4x annyit fizettetnek ki érte. :(

coco
03-31-2019, 07:34 AM
Ismered a HughesNetet (https://survivalblog.com/hughesnet-satellite-internet/)?

TMIB
03-31-2019, 09:52 AM
Bár ne ismerném. Se a Dish-t. :haha: Van még az Excede, amiből lett egy másik cég. De az is rossz volt, majd nem javult semmit, viszont drágább lett. Az Elon Musk féle SpaceX a műholdas Net jövője, viszont van néhány másik cég is ami erre próbál ráállni. Még éveket kell rá várni sajnos...

TMIB
04-06-2019, 12:24 AM
Új fejlemények. Először volt a SpaceX bejelentés. Aztán jött a OneWeb. Most pedig beszáll az űr-Internet projectbe a Facebook és az Amazon is. Minél több, annál nagyobb a verseny, sebességben, olcsóságban.

Az Amazon több mint 3200 műholdat akar felküldeni, 30-asával.

https://www.cnbc.com/2019/04/04/amazon-project-kuiper-broadband-internet-small-satellite-network.html

:thumbup

Mondjuk elgondolkodtató a dolog, de ahogy számolgatok, itt vagy 20,000 új műhold lesz hamarosan. Annyinál már esélye van egy összeütközésnek is, nem?

TMIB
05-16-2019, 11:32 AM
SpaceX - Starlink: - Az első 60 műhold elvileg ma lesz az égre küldve. Musk szerint 12 x 60-al már le lehetne fedni az országot és annyival már el lehetne indítani a szolgáltatást. Elvileg havonta akarnak űrjáratot újabb szett műholddal. Ha jól emlékszem 40-esével tervezték, de a rakéta elbír 60-at is.

https://twitter.com/elonmusk/status/1127388838362378241

:thumbup

Dream_walker
05-17-2019, 07:36 AM
Van a Blockstream szolgáltató, az már most lefedte az egész bolygót, viszont "csak" a bitcoin hálózata érhetõ el rajtuk keresztül, de az ingyen.
Magyarul most már semmiféle kormányzati/akármilyen internetlekapcsolással nem lehet leállítani a bitcoin elérhetõségét és korlátlan használatát, teljesen szabadon futtathatsz akár saját csomópontot is, szolgáltatási díj nélkül.

Innen technikailag ténylegesen csak egy lépés, hogy a teljes internet szabadon elérhetõ legyen bárhol, bármikor.

st.jimmy
05-19-2019, 06:43 PM
az elég komolyan hangzik

jól látom, hogy van egy sáv, ahova nem ér el?

https://blockstream.com/satellite/

Dream_walker
05-20-2019, 06:02 AM
Jaja, még van egy kevés fejlesztési mozgásterük :D

TMIB
07-20-2019, 03:01 AM
A Starlink-SpaceX most eléggé csendben van, Musk-ék nem tudom mikor lövik fel a következő 60 műholdat. Elvileg legalább 2 újabb adagot akarnak felküldeni még idén.

De a OneWEB is fellőtt 6 darabot. Ők összesen kb. 2000 műholdat akarnak és 2021-ben indítanák be a rendszert.

https://www.geek.com/tech/early-tests-of-onewebs-new-satellite-internet-service-hit-400mbps-1796452/

TMIB
09-09-2019, 12:54 AM
Starlink/SpaceX 2020 végére kb. 800 működő műholddal fog rendelkezni, míg a OneWEB 700 körül tart majd. Az Amazon terveiről semmi hír.

A SpaceX bejelentette hogy még jobb/gyorsabb Net-kapcsolatú műholdakat nyom fel, úgyhogy még kevesebb is elegendő lesz a rendszer beindításához.

A SpaceX 4x60 -at akar fellőni még idén, és 9 x 60 -at jövőre.

A OneWEB is akar néhányat idén, és 19-szer jövőre. Igaz, ők csak 32-34 darab műholdat fellövésenként.

De így a verseny eléggé ki fog éleződni jövőre és csak az a kérdés hogy melyikük indítja be a rendszerét először a lakosság számára.

TMIB
09-11-2019, 05:28 AM
https://spacenews.com/spacex-plans-24-starlink-launches-next-year/

A tegnapi hírek szerint a SpaceX nem 9 adagot akar jövőre fellőni, hanem 24-et. Ami végül úgy nem 800, hanem 1800 műholdat jelent. 400-nál már beindítható a rendszer, 1000-nél pedig már jól működő Internet lehet bárki számára. Ha minden jól megy Januárban, vagy talán Februárban már elkezdhetik a komolyabb teszteléseket, és a következő év második felében akár már el is indulhat a normális Internet az ország tanyavilágának, elhagyatott falvainak. (Meg erdőlakóinak, például nekem...) Ez szerintem azt fogja jelenteni hogy a jelenlegi 2 nagy műholdas szolgáltató bedobja a törülközőt, mert nekik ezzel annyi. Lassú, drága szolgáltatás nem kelhet versenyre egy korrekt beárazású villámgyors nettel. Főleg nem kettővel, hogy a OneWEB is versenyben van. A másik hogy a semmi közepén lévő helyeken is megindulhat egy kicsit az élet, az elmaradott tanyasi falvak is felzárkózhatnak majd a többséghez. Gazdaságilag is nagy segítség lesz. És persze az, hogy az emberek megtudnak majd tenni olyan dolgokat ami máshol teljesen természetes. Youtube videók nézése, email megnyitása anélkül hogy hibát jelezne a rendszer, stb, stb. Szerintem Musk-ot szentté avatja az ország egy része. Musk az Internet védőszentje.

:admire:

Csak látnánk már! :)

st.jimmy
09-11-2019, 10:19 AM
Nekem az lenne a logikus, ha a mostani mûholdasok a semmi közelébe ejtenék az árakat. Kvázi bedobnák a törülközõt, de mégis lenne egy B szint

Ez akkor érvényes, ha igazából nincsenek fenntartási költségeik, ahogy feltételezem. Ha jelentõs összeg az üzemeltetés, akkor valami más utat kell keressenek

TMIB
09-11-2019, 06:07 PM
A mostani műholdak nem csak drágák, de korlátosak és lassúak is. Szóval még ha le is vinnék az árat fele annyira mint az újak amik jönnek, vagy harmadára, negyedére, akkor se kellenének senkinek. Az újak gyorsak lesznek, nem lesznek korlátosak (úgy ígérik) és nem 80-100-150-200 dollárért fognak futni, hanem 50 körüli havidíjban.

Én rákérdezem a nagy szolgáltatómnál, nem is terveznek új műholdat fellőni a közeljövőben, talán csak valamikor 2024-ben, ami elvileg tudna majd nagyobb forgalmat, de az is nagyon magasan lenne, szóval a 700-as pingen az nem nagyon javítana. És persze ez csak egy terv náluk, de szerintem addigra ők már csődben lesznek...

TMIB
09-25-2019, 09:29 PM
Annyira ráálltam a SpaceX, OneWEB, Amazon műholdas netes hírekre, hogy közben nem figyeltem a többit. Holott ahogy nézem jön a 5G Internet is, 1,2-2 GB/másodperces sebességgel. Ami a Fiber-kábelt is hülyére veri. Egyelőre csak nagyobb városokban indítják, de úgy tűnik hogy ez lesz a jövő...

50 dollár / hó, megfizethető. 30-100 MB/másodperc simán mindenkinek.

2020 körül a T-mobil országos szinten nyomja a 5G netet mindenkinek rengeteg felé. 2024-re az lakott területek 52%-át érhetik el a szolgáltatással. 1 darab 5G torony 1000 négyzetmérföldet fed le.

https://www.lifewire.com/5g-availability-us-4155914

bel
09-27-2019, 11:21 AM
Szia,

Az eleg meredeken hangzik, hogy nagy sebesseggel 1000 negyzetmerfoldet lehessen lefedni.

En csak azt tudom elkepzelni, hogy van valami extra lassu verzioja az 5G-nek (ez persze nem hulyeseg, pl. telefonalashoz es foleg SMS-hez boven eleg), amivel lehet igy messzire kommunikalni.

Az egyik cikkben 60-70 Mbps-t irnak, de az nincs benne, hogy ez a cella osszteljesitmenye, vagy sok ember altal egyenkent elerheto sebessege. Ha az elso, akkor az ugye azt jelenti, hogy ha negyzetmerfoldenkent 1 ember akarja hasznalni egyszerre, akkor fejenkent 60-70 kbps jut, ami tulajdonkeppen nem rossz (telefonalni, SMS-t kuldeni, termeszetesen videot nezni hasznalhatatlan). Ez foleg abbol a szempontbol jo, hogy a nagyjabol lakatlan reszeken ezzel ki lehet epiteni epiteni mobil lefedettseget (es ha 10 negyzetmerfoldenkent van egy ember, akkor mar nem is olyan lassu sebesseg jut rajuk).

Bel

st.jimmy
09-27-2019, 02:59 PM
Ha jól tudom az 5G-t nem a lakatlan pusztaságokhoz, hanem az "okosvárosokhoz" tervezik, tehát minden elõnye ami kijöhet a ritkán rakott területeken szerintem inkább a véletlen mûve, mint másodlagos szempont.

bel
09-27-2019, 03:51 PM
Szia,

Nekem ugy tunik, hogy (a T-Mobile altal javasolt verzioban legalabbis) az 5G harom kulonbozo frekvencian tud mukodni, amik valoban kulonbozo jellemzokkel is mukodnek, vagyis a nagy frekvencia nagyon gyors, de extra problemas (szinte minden learnyekolja), az alacsony (600 MHz) frekvenzia nagyon jol terjed, de cserebe viszonylag lassu, a kozepes meg kozepes. :-)

Bel

TMIB
09-27-2019, 05:17 PM
Nem tudom, nekem a lényeg az hogy legyen vagy 20 Mbps letöltés és ne legyen a ping 750, csak mondjuk 100.

A mostani béna műholdas Netünk is megbírja a 25 Mbps-t, épp csak a 10 GB letöltés korlát után visszaveszik a sebességet átlag 50 kbyte/s-re.

Dream_walker
09-30-2019, 10:08 AM
Vagy a mûholdas net fog hatalmasat fejlõdni, vagy valami ilyesmi:

https://althea.net/how-it-works

Szerintem a régi, kábeles netnek a nagyvárosok kivételével nagyjából le fog áldozni pár éven belül.

TMIB
09-30-2019, 07:44 PM
A 5G-vel tényleg igaza van Bel-nek. 1000 négyzetmérfölddel dobálóznak, de a magas hullámhosszon működő 5G hullám marhára nem jut el 10 négyzetkilométeres sugárban. 100 méterről beszéltek, majd 200-ról, majd 500-ról. Ha jól emlékszem az egyik helyen 1000 métert olvastam. De az még mindig 16-od? annyi mint ami 1000 négyzetmérföldhöz kellene. A technológia a kerékkötő. Ahogy nézem kemény kutatások folynak a távolság meghosszabbítására, illetve a 5G-t alacsonyabb hullámhosszokon is be akarják izzítani, hogy minél messzebbre jusson el a jel. (Ami lassabb Internetet jelent, de jelentősen növekedik vele a távolság. Viszont ha meglenne 1.5-2 MB/s letöltés, akkor azzal is boldog lenne a többség, hiába csak ezred olyan sebesség amennyit a rendszer megbír.)

De az 1000 méter sem rossz, mert 1 nagy kell, majd 1000 méterenként 1-1 kis "adóvevő" vagy mi, amit fel lehet dobni egy villanypóznára is. (Elvileg erről szól a dolog.)

Minden hamarosan kiderül.

A OneWEB idén is löveti fel a rakétákat az oroszokkal, a SpaceX meg főleg, csak az saját maga viszi fel a műholdakat.

Egy kis szerencsével jövőre vagy az egyik rendszer, vagy a másik rendszer indul be.

Nekem mindegy, csak legyen már valami...

TMIB
09-30-2019, 08:29 PM
EBay-en találtam egy rakás 5G antennát amire 10 mérföldes hatótávolság van írva. 200-250 dollárban adják őket.

https://www.ebay.com/p/1243776174?iid=352051831053

Itt meg a 5G kis "adó", a 4G-s toronyhoz viszonyítva.

https://www.lifewire.com/thmb/iO8ERaMwGSi-lgyUaqiGUhyf19k=/1888x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc() :format(webp)/5g-vs-4g-tower-size-5c40c63f46e0fb0001b59e48.png

Szerintem a régi, kábeles netnek a nagyvárosok kivételével nagyjából le fog áldozni pár éven belül.

A helyzet az hogy néhány éve elszaladt velük a ló, és OK NÉLKÜL lekorlátozták az emberek netét, majd aki átlépte a nem túl magas korlátot, azt automatikusan felpofozták egy magasabbra emelt számlával. Csak úgy megemelgették az alapdíjakat is. Sokakat becsábítottak kliensnek havi 50-dollárért, amit megemeltek 80-ra, csak úgy.

Szóval valóban nem árt ha megszívatják ezeket a kábeles cégeket...

Ged
10-01-2019, 06:10 AM
Itt meg a 5G kis "adó", a 4G-s toronyhoz viszonyítva.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a frekvencia, annál kisebb területet képes lefedni egy-egy adó, tehát sûrûbben kell telepíteni az adókat. Így viszont egy-egy adó kisebb teljesítménnyel tud mûködni. Élettani hatását tekintve, biztos, hogy ez nem használ az embereknek. A régi GSM (900 MHz) max. távolsága kb. 35 km volt, a DCS (1800 MHz) távolsága felére csökkent. Az 5G-t sûrûn lakott nagyvárosokba, irodakomplexumokba találták ki, nem gondolnám hogy a hatótáv 10 mérföld (16 km?) lenne, hacsak nem valami trükközéssel, ami a sávszélesség csökkenését eredményezi.

Lehet, de ez a felhasználóknak biztos nem jó. Ha csökken a verseny, nõ az ár. Egyébként az elektroszmog, - amire fentebb már utaltam – egyre durvább lesz, ami kábel esetén nem jellemzõ. A kábeles jelátvitel sokkal kevésbé zavarható. Az optikai kábelnek még egy atomvillanás nem árt. Minél inkább ráépül a technológiára a társadalom és a gazdaság, annál nagyobb károkat lehet okozni egy EMP csapással.

TMIB
10-01-2019, 06:15 AM
A kábel marad a nagyvárosokban, mert a fiber-t is fejlesztik még. Bár SOKKAL drágább mint az új műholdas dolog. Az hogy minden házhoz fiber-t húzzanak ki az valami akkora irgalmatlan összeg lenne hogy képtelenség. sűrűn lakott helyeken megéri, de amúgy nem. De a világ már a nagy 5G-re készül, ami lehetséges lesz, de nem ártana nekik ha valamit kitalálnának a hatótávolság növelésére. Úgy olcsóbb lenne.

hacsak nem valami trükközéssel, ami a sávszélesség csökkenését eredményezi

Nekem az is jó. Nem kell 2GB/másodperc, elég nekünk a 20MB/másodperc is. Az 50kbyte/másodperchez képest az is 40x -es javulást jelentene. Csak legyen megfizethető is.

Dream_walker
10-01-2019, 09:13 AM
EBay-en találtam egy rakás 5G antennát amire 10 mérföldes hatótávolság van írva. 200-250 dollárban adják õket.

Mert ez csak egy jelerõsítõ, nem pedig "adó" antenna. Azért kisebb és olcsóbb. Ehhez ettõl függetlenül kell egy brutál erõs adó, hogy legyen jel, amit tovább lehet dobni.

A helyzet az hogy néhány éve elszaladt velük a ló, és OK NÉLKÜL lekorlátozták az emberek netét, majd aki átlépte a nem túl magas korlátot, azt automatikusan felpofozták egy magasabbra emelt számlával. Csak úgy megemelgették az alapdíjakat is. Sokakat becsábítottak kliensnek havi 50-dollárért, amit megemeltek 80-ra, csak úgy.

Nem ok nélkül történt. Hanem a monopolhelyzet miatt. Így megy ez mindenhol.

Lehet, de ez a felhasználóknak biztos nem jó. Ha csökken a verseny, nõ az ár. Egyébként az elektroszmog, - amire fentebb már utaltam – egyre durvább lesz, ami kábel esetén nem jellemzõ. A kábeles jelátvitel sokkal kevésbé zavarható. Az optikai kábelnek még egy atomvillanás nem árt. Minél inkább ráépül a technológiára a társadalom és a gazdaság, annál nagyobb károkat lehet okozni egy EMP csapással.

Szerintem lemaradt a lényeg az efféle elosztott netszolgáltatásról. Itt nem arról van szó, hogy nem lesz verseny, hanem arról, hogy annyian fognak rajthoz állni, hogy értelmét veszíti a verseny.

Az Althea rendszerét kisközösségi szinten fillérekbõl meg lehet valósítani, semmi extra cucc nem kell hozzá. Tegyük fel, hogy otthon megcsinálom én is.

Most fizetek 6000 forintot a netre, mert nálunk ennyi az alapcsomag. Ha ezt szétszórom 100 méteres körben, szabadon, az azt jelenti, hogy rákapcsolódhat 10 háztartás, és mindegyiknek jut 200 KBs, ami ugyan nem sok, de ha megosztozunk az árakon, az pont 600 huf. De legyen mondjuk a legnagyobb csomag, itt 70 MB 12k huf, az 10 felé osztva 7 MB, 1200 forintért. Tehát ötödárért van egy 7szer gyorsabb netem. Nem látom, ez miért is rossz nekem, mint fogyasztónak.
Na ennyi a matek.

TMIB
10-17-2019, 02:06 AM
Musk Starlink-SpaceX -e 12ezer műhold mellé még 30ezret akar fellőni. Beadták rá a kérelmet a hatóságokhoz.

https://www.space.com/spacex-30000-more-starlink-satellites.html

https://www.geek.com/news/spacex-wants-to-launch-30000-more-starlink-satellites-1807556/

TMIB
10-23-2019, 11:53 PM
2020 közepén megindul a Starlink Internet szolgáltatása.

Ha minden jól megy akkor 2021-ben már az egész világon működni fog a rendszerük (Magyarországon is).

Persze ez nem városi dolog, Musk elmondtak hogy leginkább a kihaltabb területekre szánják a dolgot, ahol vagy nincs, vagy nagyon rossz Internet van. Apró falvak, tanyák, stb. Talán Magyarországon nincs úgy szétszórva a lakosság, de gondolom van néhány ezer vagy pár tízezer ? ember akit érinthet a dolog.

https://spacenews.com/spacex-plans-to-start-offering-starlink-broadband-services-in-2020/

fater.lajos
10-31-2019, 09:54 AM
Nem lesz nagy cucc. Szinte mindenütt van most 3G. Csak a "magas hegyek mély völgyeiben" nincs. Arrébb mész 100 métert és van.

TMIB
10-31-2019, 10:13 AM
A sima 3G az semmire nem jó, 30 kb/s. A komolyabbak gondolom használhatóak, meg a 4G, de valójában az sem, mert 5-15 GB-os korlát van rajtuk, ha meg az lemegy akkor visszaesik 100 kb/s-re, amivel megint csak nem lehet túl sok mindent kezdeni. Nagy fejlődés lesz ez. A 5G -ben lenne lehetőség, csak nem tudom hogy milyen messzire tudják eljuttatni és a tornyokat milyen messze kell majd telepíteniük egymástól.

Szerintem a szokásos lesz a helyzet, ahogy most indulásnál is. Nagyvárosokba beteszik, aztán hurrá, a tanyasi paraszt meg szerezzen WIFI-t a gémeskútból. Úgyhogy jöjjön a képbe az új műholdas net, mert nagyon kell az. :)

Főleg hogy most a 5G ellen indul a tüntetés, hogy mindenki meghal, mert milyen káros lesz az. Erről én nem láttam még semmilyen kimutatást. Erősen kétlem hogy káros hatása lenne. (Nem csodálkoznék ha a kábel-netesek terjesztenék ezt, mert ők most nagyon rettegnek, mert igencsak ki lesznek ütve a nyeregből, ha egyszerre megérkezik az olcsó/villámgyors mobil és a műholdas net is. Akkor kinek kell az 1 Mb/s net, ha lesz 2,5Mb/s műholdas fele áron, vagy 2 GB/s a kábel árának a 70%-áért?)

bel
10-31-2019, 11:13 AM
Szia,

"A sima A sima 3G az semmire nem jó, 30 kb/s."

Elvileg 384 kbit/s. Es a tobbi reklamban szereplo szam se igazabb, mint ez.

Bel

TMIB
11-04-2019, 10:21 AM
Már a FB-on is sorra jelennek meg a siránkozásos kommentek és az összeesküvős videók az 5G Internetről. NULLA bizonyíték van arra hogy ártana. Nem bizonyították a többiről sem. Most a videóban amiből megnéztem 1 percet, abban elmondták hogy a 5G az az a kísérlet amivel emberek bőrét égették meg. Igaz hogy ez a sztori is valszeg egy hoax és már vagy 15 éve kering az Interneten, amikor még nem hogy 5G nem volt, de talán még 3G sem, se sebaj. Aztán ki is X-eltem a videót, mert ez fárasztó és nem fogom megnézni hogy aztán végeláthatatlan vitába kezdjek mindenféle ismeretlen emberrel. Bizonyítani nem szokás semmit, és ha rákérdezek ilyen esetekben akkor csak megkapom hogy "csak a naívak akarnak bizonyítékot látni". :hogymi: (Komolyan, pár napja ezt írták nekem egy másik összeesküvés-elmélet kapcsán.) :huuu:

Nem-e lehetséges hogy a kábel-netesek terjesztenek mindenfélét? Mert hát ha jön a 5G, akkor nekik annyi... Ugrik a városi monopólium. Falvakban, némelyik elhagyatottabb környéken meg betör Musk műholdas Net-e.

(Tényleg az utóbbi jövő hét hétfőn lövet fel újabb 60 műholdat. 2020 közepére tervezik a rendszer indítását.)

coco
11-04-2019, 11:32 AM
Miért, a DDT-vel, a PET-palackokkal, a nem lebomló mûanyag szatyrokkal, bizonyos gyógyszerekkel stb. kapcsolatban talán elõállt a gyártó / feltaláló, hogy hát ezzel bizony lehetnek gondok, elvtársak? Miután annyi idõt, lóvét belelocsoltak, nem szeretnék csak úgy lehúzni a rötyin. A negyedéves pénzügyi jelentés az isten.

A másik oldalon meg idõ kell az adatok begyûjtésére, elemzésére. Honnan tudod, hogy a teljes körû bevezetése és használata után 5 évvel mondjuk nem nõ másik fejed tõle? Õszintén, meglenne a tudásod az elérhetõ irodalom feldolgozására és a nyers adatok elemzésére? Nekem nem. Arra van bizonyíték, hogy nem árt? :) Érdekelne bárkit is, ha már a jelenlegi rendszer is ártalmas lenne? :rolleyes:
Ügyesen zavarossá tették a vizet és olyanok törnek pálcát felette, akiknek nagy valószínûséggel fingjuk sincs az egészrõl. Így eljut az egész a klímaváltozás és lapos föld viták szintjére :thumbup

Harmadrészt nem igazán látom, milyen égetõ szükség lenne az 5G szolgáltatásra a kényelmen és a pénzen kívül, de nyilván nem nekem szánják :)

TMIB
11-04-2019, 10:54 PM
2-3-4 G-s internet már van egy ideje. 2G-s valami 15 éve startolt? Nem lett tőle baja senkinek, de a többitől sem. Wifi dettó. 18 vagy hány éves koromban lett WIFI netem, olyan mikrohullámos ami egész városon át ívelt. Nem lett tőle bajom.

Ez inkább ugyanaz a helyzet mint a "a tej mérgező/a tej egészséges". Hol ezt mondják a "tudósok", hol azt. Ugyanaz a zsírról. Ugyanaz a tojásról.

Ha lenne súlyos következménye a WIFI-nek és a többinek, akkor látnánk is. Mindamellett igen komoly orvosi ellenállás lenne vele kapcsolatban, de az sincs. A tudósoknak nem lenne wifi-jük, se mobiljuk, mert féltenék a gyerekeiket tőle. De mégis mindnek van. Az sem véletlen hogy az összeesküvés-elméletes oldalak tolják az egész rémhírt és nem orvosok és tudósok tömegei beszélnek.

"Arra van bizonyíték, hogy nem árt?" - Nem azt kell bizonyítani hogy nem árt, hanem azt hogy árt. Pont ahogy nem az ártatlanságot kell bizonyítani a bíróságon, hanem a bűnösséget.

Harmadrészt nem igazán látom, milyen égetõ szükség lenne az 5G szolgáltatásra a kényelmen és a pénzen kívül, de nyilván nem nekem szánják - Nekem szánhatnák, mert én itt vagyok ezzel a néha majdhogynem feltárcsázós sebességű nettel. Az Internet a nyugati világ alapja. Beleértve a gazdaságot, a mindennapokat, a szórakozást, a tanulást, banki tranzakciókat, online vásárolást, információt, meg mindent. Próbálj kártyával vásárolni egy üzletben ha épp nincs Net. Nem fog összejönni.

Jó Internetre szükség van. Ha BIZONYÍTJÁK hogy néhány éven belül rákot okoz, akkor "tíccsákbe". De nem bizonyítják, mert ahogy nem okozott rákot a 4G, a 3G és a 2G, úgy az 5G sem okoz. Nem okozott a WIFI sem, a TV sem és a rádió sem. A különbség hogy a TV-s és rádiós időkben nem tudtak rémhírterjeszteni róla, mert még nem volt Net, utána meg már nem volt értelme terjeszteni. Persze akkoriban is csinálták, elmondták hogy a tévében túl sok az erőszak és azért van erőszak a valóságban. Na ja, az első és a második világháború is azért történt, mert túl sok akciófilmet néztek az emberek.

A valós probléma hogy tele vannak az óceánok szeméttel, de arról mégis nagy a csend. (Úgy hírlik hogy a Coca Cola pet palackjaival van tele minden leginkább. Ez megmagyarázná valamennyire hogy miért nem beszél az egészről senki.) Most megjelenik a 5G, betesz az irgalmatlanul hatalmas / dúsgazdag kábel-szolgáltatóknak. Tele a net azzal hogy az 5G az ártalmas lesz és kinyírja az egész bolygót.

TMIB
11-05-2019, 11:20 AM
Na itt meg a következő dolog ami miatt érdekeltek bizonyos körök az 5G támadásában:

"A Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat közreműködésével épül ki Magyarországon az ötödik generációs (5G) hálózat."

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/11/05/a-huawei-kozremukodesevel-epul-ki-magyarorszagon-az-5g-halozat

TMIB
11-06-2019, 08:38 AM
Itt egy normális írás, cáfolatokkal, a szerző a nevét és arcát adta a cikkéhez, mindent forrással jelölve:

Valóban van félnivalónk az 5G-től? – Okozhatnak-e sugárzás révén valós fizikai vagy biológiai károsodásokat a vezeték nélküli hálózatok?

https://www.facebook.com/koncz1987/photos/a.1773252212900233/3076283029263805/

TMIB
11-08-2019, 04:22 AM
A T-mobil bejelentette hogy a jövő hónapban indítják az országos 5G-t. És ráadásul 600 Mhz-n.

A magas frekvencia helyett így csak 20%-os lesz a sebesség (ami még mindig 200-300 Mb/s!) viszont nem csak 500 méterre jut el a jel, hanem jóval messzebbre is.

https://www.theverge.com/2019/11/7/20953285/t-mobile-nationwide-600mhz-5g-network-phones-galaxy-oneplus-launch-date

Úgy érzem hogy 2020 a Netszolgáltató-háború éve lesz. Valószínűsítem hogy egymás torkának esnek a kliensekért, ami csúnya lesz, viszont az átlagember sokat nyerhet vele. Meg lesz a technológia, és akkor mit tehet az egyre telítődő szolgáltatói réteg? Aláígérnek egymásnak a szolgáltatási árakban.

A T-mobil most vágta ki az asztalra, hogy 15 dolláros havidíjas szolgáltatást ajánl majd keveset kereső családok részére, illetve rendőröknek, mentősöknek és tűzoltóknak is.

https://www.usatoday.com/story/tech/2019/11/07/tmobile-budget-plan-price-drops-5-g-coming/2507329001/

40 dollár alatt nem igazán van havi díj Netes mobilra. Úgyhogy esélyes hogy ez is nagyon fog akkor szólni.

+10 millió! háztartásba ingyen! Internetet ígérnek.

TMIB
11-11-2019, 07:51 AM
Még 7 óra és indul a következő 60 Starlink műhold az ég felé. Azt írják hogy "upgraded", ami úgy tudom hogy azt is jelenti hogy kicsit felturbózták benne a sebességet, de szerintem az első fellövés utáni technikai fejlesztéseket is elvégezték, hogy még kevesebb menjen tönkre a fellövés után. Ez megmagyarázná a késlekedést a második adag műhold esetében.

https://spaceflightnow.com/2019/11/10/spacex-readies-upgraded-starlink-satellites-for-launch/

Közben itt az első számolgatás arról hogy az amerikai kábelszolgáltatók hány klienst fognak veszíteni 2020-ban. Az első tipp szerint az első évben vagy 5.000.000 előfizető lép majd le tőlük.

https://bgr.com/2019/11/10/cable-vs-streaming-2020-pay-tv-subscriber-losses-estimate/

TMIB
11-14-2019, 07:16 AM
Az Internetszolgáltató-háború már elindult, csak egyelőre még egy alacsonyabb szinten folyik.

Tömegesen jelennek meg a cikkek arról, hogy Elon Musk Starlink műholdas Internete tönkreteszi az égboltot, meg hogy UFÓ-nak nézik a műholdjait. Tehát eddig 5000! műhold volt az égen és SENKIT nem zavart, de most hogy Musk fellőtt 120 darabot, már rögtön az első 60 darab kész őrületet váltott ki? 5000 műhold nem zavarta az eget, de 5060 az zavarja? Illetve az az 5000 nem zavarja, csak a jóval kisebb 60 darab?

Brutálisan jó szemmel kell legyen megáldva az ember hogy észrevegyen nagyon sötét éjjel egy műholdat, és persze városban, faluban nem láthatja senki, csak az Isten háta mögött ahol korom sötét az ég és minden csillag látszódik amit lehetséges szabad szemmel látni a Földről. Tehát semmilyen szinten nem lehet zavaró egy városinak vagy bárkinek aki településen lakik, mégis 10-ből 7 cikk arról szól hogy Elon Musk műholdjai máris tönkretették az égboltot. Ott van 2 másik óriáscég is, ami tervez műholdakat az égre, de valahogy róluk nem jelennek meg ilyen témájú cikkek.

Kicsit úgy tűnik mintha ezeket a cikkeket fizetnék, generálnák, jó pénzért jelentetnék meg, mondjuk a kábel-Internet szolgáltatók akiknek most tele van a gatyájuk. Ahogy az 5G Internetről is mindenféle tudománytalan rémhírterjesztő cikk jelenik meg. Annál még be lehet mesélni hogy 5 perc alatt rákos lesz mindenki aki 5G-s torony mellett lakik, de a műholdnál ezt nem tudják elhitetni, úgyhogy marad az "elrontja az égbolton a kilátást". Ami cikket még találtam hogy "túl sok szemét lesz az égen Musk miatt", ami újra csak baromság, mert úgy tervezték meg a műholdakat hogy le lehessen őket "zuhantani" (de csúnya szó) és a tervezésük olyan hogy 100%-uk elég a zuhanás közben. Arról nem is beszélve hogy ha minden nem lenne elég meggyőző, akkor már tervezik a rakétát ami befogná a tönkrement műholdakat...

Szóval gyanúsak ezek a cikkek. Úgy tűnik hogy aknazár alá vannak véve az új netszolgáltatók, ahogy a régiek csúnyán lövik feléjük ezeket a propaganda-írásokat hogy félelmet és ellenszenved gerjesszenek az átlagemberekben.

Dream_walker
11-14-2019, 12:01 PM
Minden a matekon fog múlni. Az emberek le fogják sz.rni az égbolt "szépségét", ha ingyen vagy fillérekért lesz a korlátlan net.

Amúgy meg a klasszikus recept megy, biztos hallottátok már ti is a folyamat leírását: kinevetnek, küzdenek ellened, gyõzöl. Ezer helyen láttuk, látjuk.

TMIB
12-02-2019, 01:31 AM
A T-mobile December 6-ra ígéri az 5G Internet indítását. 600 MHz-en, és 200 millió embert akarnak vele elérni. Meglátjuk hogy sikerül-e majd nekik.

Az AT&T is ígér.

https://www.rvmobileinternet.com/wp-content/uploads/2019/11/ATT-5G-Flavors-768x504.png

2 mérföld az már komoly távolság...

Valójában az a helyzet, hogy most indul, de érdemes várni egy kicsit. Az első gond hogy alig van olyan készülék amit használni lehet vele, a másik hogy gondolom hogy kell majd néhány hónap hogy egyáltalán megszilárduljon a rendszer. Ez nagy lépés lesz ha sikerül. :hogymi:

https://www.pcmag.com/news/372147/at-t-opens-pre-orders-for-its-first-consumer-5g-phone

"T-Mobile is turning on its low-band 5G network on Dec. 6, using somewhere between 15 and 31MHz of 600MHz spectrum in each location and covering about 200 million people."

TMIB
12-02-2019, 11:39 PM
A T-mobile idő előtt indította a rendszerét. Az 5G elméletileg működik, épp csak nem lehet használni, mert December 6.-án kezdik hozzá árulni az 5G-t használó mobiltelefonokat. Hát, legalább van 4 napja az óriáscégnek hogy tesztelje...

:haha:

https://www.youtube.com/watch?v=a84UlLe6zDg

Verizon 5G. 73 Mb/s. (A videóban rosszul mondja a feltöltő és 730 MB/s-nek gondolja.)

https://www.youtube.com/watch?v=lnBO-ayjIVs

A T-mobile 1 hónapja jött ki egy új, Otthoni Internet csomaggal. 2 és 5 MB/s letöltési sebesség, nincs adat-korlát, többnyire városon kívül élő lakosságnak. Igaz, ez még nem 5G, csak 4 LTE, de szerintem az 5G is rövidesen megjelenik. :)

TMIB
12-05-2019, 10:30 PM
Az amerikai kormány elkülönít 9 milliárd dollárt arra hogy a tanyasi emberek is 5G nethez jussanak.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7760505/The-FCC-announces-new-9billion-5G-fund-ensure-American-farmers-high-speed-internet.html

:tapsol: (Ha már a helyi adóim a semmibe vesznek, legalább kormány hasznosan költi a szövetségi adóm egy részét.)

TMIB
12-06-2019, 08:22 PM
A T-Mobile sebessége miatt siránkoznak, hogy tényleg letakarja az ország 60%-át, de nem jó nekik, mert nem 2GB/s a sebesség hanem sok helyen csak 20 MB/s és 60MB/s között ingadozik. :rolleyes: Az egyik hogy ez a 600 Mhz-es sáv, tehát várható volt hogy a távolság jóval nagyobb lesz, a sebesség viszont nem megy fel gigabájtos magasságokba. Viszont így is megugrott a sebesség a 4G LTE-hez képest. (Valami 20%-al.) Ráadásul ez nem is a végleges sebesség, épp csak a gyors rendszer kiépítése jóval tovább tart, ráadásul a telefonok sem bírják. (Túlmelegednek a villámgyors letöltésektől.) Néhány videón tesztelték ott ahol tényleg volt GB-os letöltés) és mikor a mobil túlmelegedett, akkor visszaváltott 4G-be.

Sokan viszont siránkoznak hogy nem erre számítottak, hanem ők rögtön világmegváltást szerettek volna, holott várható volt hogy az még el fog tartani egy darabig. A lényeg most az lenne, hogy a 60%-ot kihúzzák 100%-ra, meg összeálljanak a Sprint-tel a T-Mobilosok és akkor abból a nászból is lehetne egy komolyabb előrelépés.

TMIB
12-20-2019, 05:19 AM
A Verizon 30 városban akar 5G szolgáltatást az év végéig.

Mi a valóság?

Hogy lehet hogy harminc városban lesz szolgáltatás, de nem fedi le a szolgáltatás azokat a városokat. Bedobnak a városok közepére 1-1 adót, ami vagy 1 kilométeres körben működik és annyi. New Yorkban az mit jelent? 10.000 embert? 30.000 embert? Több mint 8 és fél millióan laknak a városban.

1-2 naponta telepítenek egy új adót. Ha ilyen ütemben haladnak akkor több ezer év kell majd nekik hogy kiépüljön a rendszerük.

Azt mondanám hogy 2020-ban a T-Mobil hülyére fogja őket verni. Ha a T-Mobil egyesült a Sprint szolgáltatóval, akkor meg főleg.

Mondjuk ez a magyar netszolgáltatást nem érinti, de szerintem érdekes téma.

TMIB
01-07-2020, 02:45 AM
Felment az újabb 60 Starlink műhold a 3. rakétával. A videóba beletekerve megnézhetitek a rakétakilövést.

Januárban még legalább 1, de lehet hogy még 2 fellövés is lesz. Úgy már meglesz a 300 műhold ami mérföldkő, mert -ahogy több helyen írták- az a legkevesebb amivel már el lehet indítani az Internet-rendszert.

https://www.youtube.com/watch?v=HwyXo6T7jC4

Dream_walker
01-08-2020, 09:49 PM
Nem ez az elsõ blokkláncos telefon, de a jelek szerint ez az elsõ, amely tudja a teljesen blokklánc, azaz központi szolgáltató nélküli üzemmódot:
https://www.indiegogo.com/projects/bob-world-s-1st-blockchain-phone#/

A PundiX komoly névnek számít a kriptoiparban, kriptopénzes pos-terminálokat gyártanak, teljes kriptós szolgáltatáscsomag, meg hasonlók. Dél-amerikában mozgolódnak a legjobban, mondjuk ott a gazdasági helyzet adja, hogy labdába rúghatnak.

A telefonról egyelõre sokat nem tudni, mármint a konkrét mûködésérõl, mert ugye oké, hogy a blokkláncot használja hálózatként, de ahhoz valahogy csatlakozni kell. Egy város közepén mûködik a mesh, kint a határban meg nem. Dizájn készlet az van hozzá, de a mûholdas csipet nem látom a listájukon :D Szóval ez a kérdés egyelõre engem is érdekel, mindenesetre az irány jó.

TMIB
01-11-2020, 01:28 AM
Lám, igazam volt. Éreztem én hogy dolgoznak az ügyön.

A legutóbbi 60 műholdból 1 már be van feketítve, az a prototípus. Ha beválik akkor gondolom az összes többi olyan lesz, hogy annyival kevésbé zavarják a csillagászatot.

https://www.scientificamerican.com/article/spacex-tests-black-satellite-to-reduce-ldquo-megaconstellation-rdquo-threat-to-astronomy/

TMIB
01-20-2020, 07:01 AM
Atomtechnológia, erre fél méteres hóban, -14 fokban másszak a tetőre, hogy melegvízzel sprickoljam a "TV tányért" hogy bejöjjön rajta a Net. De végül is sikerült... tiszta hó és jég volt az antenna, de a nagyját lesöpörtem, rálocsoltam a meleg vizet, és rögtön megindult az adatforgalom.

raktaros
01-20-2020, 09:20 AM
Atomtechnológia, erre fél méteres hóban, -14 fokban másszak a tetõre, hogy melegvízzel sprickoljam a "TV tányért" hogy bejöjjön rajta a Net. De végül is sikerült... tiszta hó és jég volt az antenna, de a nagyját lesöpörtem, rálocsoltam a meleg vizet, és rögtön megindult az adatforgalom.

Bejön a jó idõ szereld földi tartóra, hogy könnyen hozzáférj. Nekem is volt 110es tányér a földön, fél méter magasan volt az alja, hogy fûnyírásnál elférjek. Mûholdas antennánál nem számít az a pár méter magasság :)

TMIB
01-20-2020, 11:53 AM
Ez netes műhold, ha elmozdul a tányér, akkor lehet hívni a szerelőt. Mindenféle gépekkel mérte be hogy pontosan merre kell nézzen a rendszer. Még vissza is kellett másznia és igazgatnia kellett mert a sok géppel együtt se akart pontos lenni. Nem nyúlnék hozzá, mert ha gáz lenne akkor megint jöhetne a szerelő, aztán az már szerintem pénzes ügy lenne. Amúgy is abban reménykedek hogy jön a Starlink, vagy a 5G vagy valami más és nem tart már sokáig hogy ezzel a mostanival kelljen szerencsétlenkednünk.

A másik hogy azt mondták hogy áprilisig X összeget kell fizetnünk, de most mégis 16 dollárral több lett a számlánk. Pár órája küldtem nekik egy emailt hogy mi van már...

raktaros
01-20-2020, 04:28 PM
Akkor majd ha gond lesz vele rakasd le, õ is könnyebben állítja. Addig betonozz le egy tartót :) De ha csak ideiglenesen van ez a net, akkor tényleg ne veszõdj vele.

TMIB
01-30-2020, 01:28 PM
Tegnap újabb 60 műholdat lőttek fel Musk-ék. Ez elég nehéz szülés volt, mert 3x (vagy talán 4x is) el kellett halasztaniuk a dolgot, többnyire az időjárás miatt.

A OneWeb Február 2.-ára tervezi az első lépést, 34 műholdat lőnek fel az oroszok Soyuz rakétájával.

TMIB
02-07-2020, 02:10 PM
Pályára állították a brit OneWeb 34 műholdját

"Sikerült pályára állítani a brit OneWeb telekommunikációs vállalat mind a 34, most fellőtt műholdját az orosz Szojuz-2.16 hordozórakéta és a Fregat-M gyorsítóblokk segítségével – közölte pénteken a Roszkoszmosz orosz állami vállalat.

A távközlési műholdak célpályára állítása három és fél órán át tartott, és kilenc szakaszból állt. Az elsőben két műhold vált le a Fregatról, a továbbiakban pedig, mintegy húszpercenként újabb négy.

A OneWeb egy 672 egységből álló műholdhálózatot szeretne kiépíteni, amellyel olcsó internet- és telefonszolgáltatást biztosítana világszerte. A cég szputnyikrendszere a tervek szerint jövőre lesz képes az egésznapos kapcsolatot biztosítani, de a műholdak üzleti alkalmazása már idén megkezdődik."

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/02/07/palyara-allitottak-a-brit-oneweb-34-muholdjat

st.jimmy
02-07-2020, 03:56 PM
ha így folytatják, megtelik az ég, megállítják a globális felmelegedést

TMIB
02-12-2020, 03:08 AM
A bíró a T-mobilenak és a Sprint-nek megengedte hogy egyesüljenek. A T-mobile részvényei azonnal 12%-ot ugrottak. (A Sprint részvényei meg 77,5%-ot!) Úgy néz ki hogy jobban beindul most a 5G-sítés, most már egyesült erővel. És esélyesebb hogy mi "pusztai parasztok" is jó nethez jussunk.

https://www.foxbusiness.com/markets/t-mobile-sprint-merger-approved-judge

Mindemellett a következő Starlink műholdfellövés is jön, most szombatra tervezik, ha az időjárás megfelelő lesz rá.

bel
02-12-2020, 02:16 PM
Szia,

Ez azert nehez kerdes, mert rovid tavon jo, ha egyesitik az erejuket a szolgaltatok, viszont ha nem lesz verseny, akkor azt _nagyon_ megszivjak a vasarlok.

Persze ahogy irtad is, nem az 5G-bol all a vilag, tehat megha azon belul monopolium is alakul ki, pl. a Starlink miatt marad verseny.

Bel

TMIB
02-12-2020, 05:21 PM
Üdv! Igen, azon volt a huza-vona, hogy ha egyesülnek akkor "talán" emelik a szolgáltatási díjat. A helyzet viszont az, hogy még ha emelnék is, a Verizon, AT&T és a többi már most sokkal drágább. A T-mobile-nak miért szabnák meg hogy mennyi legyen a havi díja, és a többinél ez miért nincs meghatározva? Érdekesség, hogy a 5G megjelentekor a T-mobile volt az egyetlen, ami nem emelte az árait. A Verizon rögtön rácsapott egy +10 dolláros felárat. Mindezt úgy, hogy a Verizon még csak néhány városban indította el az 5G-t, a T-mobil meg az ország jelentős részében 5G-t működtet.

Ráadásul az egyesülés egyik feltétele az volt a Sprint felől, hogy a T-mobile olcsón, szolgáltasson olyan településtől távol élő embereknek is, akik jelenleg rendes Internet nélkül kénytelenek élni.

Mondjuk a mi szempontunkból mindegy hogy emelnek-e, mert nincsenek is a könyéken. Ha az egyesülés miatt ide is jönnek akkor mi mindenképpen nyerünk vele.

És ahogy mondod, ott a Starlink is. Ha a T-mobile nem jönne akkor ott vannak Musk-ék.

De azért én titkon reménykedem a T-mobile-ban, ugyanis a telefonszámla Verizonnal havi 45 dollár és havonta 1-2 hívásnál nem szoktunk többet megereszteni. T-mobillal feltöltős kártyával havi 2 dollárt költöttünk. (Amíg működött.) Nem mindegy. :hogymi:

TMIB
02-17-2020, 09:49 PM
A Starlink újabb 60 műholdat lőtt fel, igaz most a landoló rakéta mellément és a hajó helyett a vízben csobbant. Kihalászták és remélhetőleg nem esett baja, mert bár nem a hajóra érkezett hanem a vízre, de óvatosan landolt.

Most már közel 300 működő Starlink műhold van. Még 2 rakétaút és a rendszer képes lesz a kezdeti minimális szolgáltatásra.

https://www.space.com/spacex-starlink-4-launch-success-misses-rocket-landing.html

TMIB
04-20-2020, 11:06 PM
A OneWEB csõdöt jelentett március végén. Kb. 70 mûholdat felküldtek az égre, amit használni fognak, de ez csak a 10%-a annak ami tervben volt. Most a bíróságon vannak, gondolom csõdeljárás meg ilyenek, meg lesz új tuladonos is, aki talán majd továbbfejleszti a dolgot és folytatja az újabb mûholdak fellövését. Egyelõre kérdéses hogy mi fog történni velük...

"OneWeb declared bankruptcy in late March 2020, and has laid off most of their employees, but is maintaining the satellite operations center for the approximately 70 satellites already in orbit while the court determines disposition of the OneWeb assets."

WestBam
04-21-2020, 08:12 AM
Teleszemetelték az eget és most megy minden a szemétbe? Zsír. Tegyük tönkre az egész univerzumot, ne csak ezt a bolygót :duhos:

TMIB
04-21-2020, 04:47 PM
Dehogy, a 70+ mûködõ mûhold amit lehet használni. Külön kiemelték hogy fontos szerepe van a mûholdaknak mert hozzák a pénzt, szóval nem vész kárba a dolog, fõleg ha valaki felvásárolja õket és folytatja a projektet.

Dream_walker
04-22-2020, 06:52 AM
Az eget amúgy sem lehet teleszemetelni, az univerzumot meg pláne nem.

Amit rövid távon nem tud majd megoldani az aszteroidabányászat (amely szerintem az orbitális pályákon keringõ sok szirszart is összeszedi majd, mivel az tulajdonképpen ingyen nyersanyag), azt majd hosszú távon megoldja a gravitáció.

TMIB
04-22-2020, 11:51 PM
Ma újabb Starlink mûholdak kerültek az égboltra, ezzel megvan a 400, sõt egy kicsit több is. (420) Ennyi már elég a minimális szolgáltatáshoz, úgyhogy remélem hogy hamarosan jó hírek jönnek majd Muskéktól...

:)

Frissítés: Ok, máris itt az új infó. Musk azt mondja hogy kb. 3 hónap múlva indul a Béta tesztelés privátban. 6 hónap múlva lesz a nyilvános Béta verzió ami már bárki számára elérhetõ lesz.

:tapsol:

Tehát van esély arra hogy Karácsonyra nekünk is legyen normális Internetünk.

TMIB
06-19-2020, 09:27 PM
A Starlink azóta fellõtt még 2 adag mûholdat, és hamarosan felmegy a következõ is. Sõt, most már lehet náluk jelentkezni, mert hamarosan indul a Béta tesztelés. Jó lenne bekerülni a tesztelõk közé, mert nálunk katasztrófa a net. (Igaz most egy kicsit jobb, mert Covid-sebességpörgetés van a szolgáltatónál, de ez csak azt bizonyítja hogy lehetne jobb is a net, csak visszafogják azért mert csak...)

raktaros
06-25-2020, 09:43 AM
Én is feliratkoztam, van netem, de érdekel a dolog :)

TMIB
08-19-2020, 02:00 AM
A Starlink közben lassan lõdözi fel a mûholdakat. Már 655 van fent.

Az elsõ tesztek is biztatóak, 60 Mbps feltöltés, 17 Mbps feltöltés, a ping meg átlag 60 körüli.

Persze az adatok még javulhatnak a finomhangolás után, illetve az egyre több mûholddal.

https://mashable.com/article/spacex-starlink-internet-speed/ :)

TMIB
09-01-2020, 10:31 PM
Errõl se hallottam még.

Project Loon

2013 óta mûködik, igaz azt írják hogy csak 100kb/s sebességû Internetet biztosít. Nagy légballonok amik Internet-szolgáltató ketyerével repkednek mindenfelé.

"A Project Loon a Google kutatás-fejlesztési projektje, melynek deklarált célja, hogy internet-hozzáférést biztosítson a világ sûrûn lakott területektõl távol fekvõ, vidéki részeinek. Ezt a sztratoszféra mintegy 20 km-es magasságába felbocsátott, magaslégköri léggömbökkel kívánják elérni, melyek a 3G sebességéhez közeli, vezeték nélküli hálózatot tennének elérhetõvé a levegõbõl. Még a Google berkeiben is úgy gondolták, hogy a terv õrültségnek hangzik, ezért adták neki a „Project Loon” (loon=bolond, balloon=léggömb) nevet."

Magyar Wiki oldala:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Project_Loon

A 100 kb/s az elég lassú, de ahogy nézem nem is terjedt el teljesen a dolog.

"Bill Gates kritikával illette a Project Loont, kijelentve, hogy „Amikor maláriában haldokolsz, gondolom majd felnézel és látod azt a léggömböt, és nem vagyok biztos abban, hogy ez segíteni fog rajtad. Ha egy kisgyerek hasmenést kap, semmilyen weboldal nem fogja ettõl megszabadítani.”

Jajj. Hát, meglepõ ennyire bugyuta szöveget olvasni pont Bill Gates-tõl... A valóság az, hogy ha az afrikai gyerek tud Internetezni, akkor megnézheti hogy hogy kerülhet el bizonyos betegségeket, illetve hogy csillapíthatja a fájdalmait. Illetve ha fejlõdik egy ország az Internet segítségével, akkor a betegségek és a szegénység is visszaszorul(hat).

st.jimmy
09-03-2020, 07:26 AM
Megnéztem a wiki-s linket, az angol nyelvût is. Nem voltam nagyon alapos, de a lefedettségrõl nem találtam adatokat. Lehet, hogy csak kísérleti jelleggel ment fel ilyen léggömb?

Dream_walker
09-03-2020, 11:44 AM
Elég sok mindennel kísérleteznek a guglisok, lehet, hogy ez is csak tervezõasztalon létezik.
Bill Gates is valószínûleg azért húzza a száját, mert felszorozta, hogy egy ballon lefedne 100x100 km-t, hát Afrikai beterítéséhez nem elég a világ összes pénze sem, és hát igazából túl nagy hatása sem lenne, van értelmesebb helye a pénznek.

TMIB
09-10-2020, 10:49 PM
Újabb Starlink teszt-adatok:

102 to 103Mbps letöltés
40 to 42Mbps feltöltés
18 to 19ms ping

https://www.pcmag.com/news/spacexs-satellite-internet-service-latency-comes-in-under-20-milliseconds

:admire: :tapsol:

Már nagyon várom.

https://i.pcmag.com/imagery/articles/07ujpXtuolfi8nhHUsOrZDi-2.fit_lim.size_768x99999.png

Fura, de az 5G-rõl hónapok óta nem hallottam semmit.

TMIB
09-30-2020, 03:06 PM
Washington állam vészhelyzeti katonai egységei használták elõször a Starlink Internetet. A pusztító bozóttüzek az Internetet is kicsinálták, de a Starlink már mûködik és el voltak tõle ragadtatva.

Azt mondták hogy a terminált kevesebb mint 10 perc alatt állították be, nem kellett hozzá semmilyen különleges felszerelés. Az illetõ azt mondta hogy más mûholdas rendszernél 4-5 órát is eltöltött csak a beállításokkal.

A Starlink-nek már több mint 700 mûholdja van az égen.

A havidíjról és hasonlókról még nincs információ. Muskék azt mondják hogy az még nincs kidolgozva hogy mi mennyibe kerül majd náluk.

A következõ 60 mûholdat néhány nap múlva tervezik fellõni.

https://www.cnbc.com/2020/09/29/washington-emergency-responders-use-spacex-starlink-satellite-internet.html

TMIB
10-07-2020, 05:41 AM
Tegnap újabb 60 mûhold került az égre. Musk Twitteren azt írta, hogy amikor elérik a kívánt pályát, akkor indulhat a nyilvános Béta Internet mindenki számára. (Már azoknak akik az észak-USA dél-Kanada tartományban vannak.)

10 Mb/s letöltés, 30-as ping.

https://www.pcmag.com/news/elon-musk-public-beta-for-spacexs-satellite-internet-will-start-soon

Most már csak az kell hogy ne legyen drága és a házra szerelendõ szerkentyû se legyen megfizetehetetlen.

TMIB
10-09-2020, 12:43 PM
Egy indián törzs is korai hozzáférést kapott a Starlink rendszerhez.

"A SpaceX a semmibõl jött ide hozzánk és egybõl a 21. századba repített minket" - mondta annak a Hoh törzsnek az egyik vezetõje, ami a Washington állam nem túl lakott környékén él.

https://www.pcmag.com/news/native-american-tribe-gets-early-access-to-spacexs-starlink-and-says-its

https://www.youtube.com/watch?v=CbLY8xLXP0E

TMIB
10-18-2020, 06:43 PM
A Starlink most új dolot csinál, 1 hét alatt 2 rakétát indítanak és megpróbálnak 120 mûholdat az "égre tenni". A mai sikeres volt, a következõt szerdára tervezik. :tapsol:

TMIB
10-27-2020, 05:25 PM
Starlink BETA tesztelõkrõl infó. Õk 500 dollárt fizettek a "szerkezetért", és $99 havidíjat. Na ez gáz... Az 500 dolláros cuccra számítottam, igaz az elején 300-at mondtak. Jó, mindegy 500... De a 99 dolláros havidíj az elég magas. Jelenleg mi 45-öt fizetünk és abban benne van az antanna is, meg a hozzá tartozó egyéb ketyerék+ingyen kötötték be.

Remélem hogy lejjebb viszik majd 50 dollárra.

Itt a cikk:

https://www.pcmag.com/news/spacex-now-sending-starlink-beta-test-invites-heres-how-much-it-costs

TMIB
11-01-2020, 12:45 AM
Béta tesztelõk mindenütt, tele van az Internet, fotókat posztolnak, videókat, teszteredményeket. Mindenütt agyondicsérik. Farm, erdõ közepe, ott ahol se mobiltérerõ, se semmi, ott is jól mûködik. 10 MB/másodperc letöltést általában ki tudnak hozni belõle, de van ahol 13 is megvan, egészen 19-ig. A ping 20-50 körül van, ami a mûholdak növekvõ számával egyre javulni fog, beleértve a sebességet is.

https://imgur.com/a/XUN7nRV

st.jimmy
11-02-2020, 04:31 PM
Jó hírek :D

TMIB
11-03-2020, 03:23 AM
Elon Musk válasza az Európai Starlink kérdésre az, hogy minden európai országtól külön kell engedélyt kérniük, mivel nincs egységes EU engedélyeztetés, de intézgetik a dolgot, így jövõ év február-március környékére várható a európai Starlink minden engedélyének a beszerzése. Sok engedély van és bonyolult az intézésük.

https://twitter.com/elonmusk/status/1323359592722669573

TMIB
11-14-2020, 06:40 PM
Na, akkor itt vagyunk... Egy saját videó. :)

Starlink Internet magyar értékelés

https://www.youtube.com/watch?v=72fayZZIQak

WestBam
11-15-2020, 01:49 PM
Belinkeltem a videód a mobilaréna fórumán is. Szerintem jöhet majd 1-2 videó és tapasztalat róla 👍🏻

TMIB
11-15-2020, 07:35 PM
Köszi. :beer:

A tapasztalat eddig annyi, hogy megy esõben is. Tegnap is eléggé esett, meg viharos szél volt, nem bortul fel az antenna, az Internet egyszer-kétszer leállt néhány másodpercre, de utána nem volt gond. Esõben sebességteszt 160-ról 80-ra eset vissza, a Ping pedig 40-rõl 60-ra emelkedett. De ez még mindig nagyon jó.

Bele van építve egy fûtõ-akármi, ami a havat és a jeget leolvasztja az anatennáról.

Sok a fa nálunk, de nem okoznak gondot. Azt írták hogy famentes helyre kell tenni, távol a háztól, de fa is van, meg közvetlen a ház mellett van, mégis jön a letöltés-feltöltés, gond nélkül.

Néha nem töltõdik be egy-egy weboldal, akkor "reload"-ra kattintok és másodjára bejön.

Egyelõre pozitív tapasztalat.

Az ár húzós, viszont a Starlink vezetõség azt nyilatkozta hogy próbálnak a felszerelés és a havidíj árán is csökkenteni.

A 499+99 nem valós. 499+50 postaköltség + adó. Tehát közel 600 lett a vége. A 99 is szerintem nem 99, hanem 99+adó.

Szerintem az árak majd változnak. Ahogy azt sem hiszem hogy minden országban ugyanannyiba fog kerülni. Kétlem hogy egy afrikai faluban majd simán kicsapnának az asztalra havi 120 dollárt. Fõleg nem utcánként, vagy akár fejenként.

Ja, és még valami. Ez olyan "tanyasi" embereknek való mint én. Nem városi Internet, a Starlink nem akar versenyezni sem az 5G-vel, sem a kábelszolgáltatókkal, sem a Fiberrel. Városon, falun kívüli embereknek van, akik olyan helyen laknak ahol nincs más.

TMIB
11-16-2020, 07:27 PM
Belinkeltem a videód a mobilaréna fórumán is. Szerintem jöhet majd 1-2 videó és tapasztalat róla 👍🏻

Ránéztem hogy mit írtak oda. Több ezer fõs településekrõl írnak, holott a Starlink nem olyanoknak van akik 3000-4000 fõs településeken élnek. Anyám pici faluban lakik, de még õ is több féle Internet közül választhat.

Az árak pedig nem véglegesek, ez jelenleg a BÉTA árfolyama, ami valószínûleg csökkenni fog, legalábbis ezt mondták a Starlink vezetõi.

WestBam
11-17-2020, 09:42 AM
Ha regisztrálva vagy esetleg megoszthatod magad is az ezzel kapcsolatos videóid. Ha nem akkor majd megosztom én. Úgy néz ki azért van olyan akit érdekel ez a téma, ezért is írtam, hogy majd a tapasztalatokról is készíts videót, mert van rá igény :thumbup

TMIB
11-20-2020, 02:38 AM
Fantasztikus... Le akartuk mondani a másik Internetet, azt mondták hogy a 2 éves hûségszerzõdésbõl még van 2 hónap. 100 dolláros díj ha lemondjuk, vagy 92 dollár a 2 hónap ha hagyjuk lefutni. Tehát olcsóbb ha marad még 60 napig. A végén beleegyeztem abba hogy maradjon 2 hónapig, jó lesz tartaléknak a Starlink mellett. Erre ma mit látok? 100 dollár levonás a kártyámról!

:duhos:

Ha már beleegyeztünk hogy maradunk, akkor miért vágták el a szerzõdést és szüntették meg a szolgáltatást? Miért fizetnék 100 dollárt a semmiért, ha 92 dollárért lehet 2 hónapra Internet-tartalékom? Mi értelme lett volna megszüntetni???

raktaros
11-20-2020, 10:46 AM
Nézd a jó oldalát, végre megszabadultál tõlünk. Nem lehet letiltani õket, hogy már ne tudjanak semmit levonni? Hátha eszükbe jut még valami.

TMIB
11-20-2020, 05:28 PM
Kaptam egy emailt, hogy telefonáljak nekik mert emailen nem tudnak intézkedni. De pont az volt a gond, hogy telefonon intézkedtünk és nem emailben. Ha írásban vagy akár chat-en intézhettem volna mindent akkor nem lett volna probléma, így viszont egy mexikói ? nõvel kellett beszélünk. Lehet hogy abból volt a gond, elbeszéltünk egymás mellet vagy nem tudom... Majd kiderül hogy hogy lesz...

raktaros
12-06-2020, 08:06 PM
Lassan elér Európába is :thumbup Csak hát az ára...

Starlink Európában - valószínû dátumokkal (https://smartme.pl/hu/starlink-Eur%C3%B3p%C3%A1ban-van-val%C3%B3sz%C3%ADn%C5%B1-d%C3%A1tum-%C3%A9s-f%C3%A9nyk%C3%A9p-a-gy%C5%B1jtem%C3%A9nyr%C5%91l/)

bel
12-08-2020, 03:13 PM
Sziasztok,

885 millio $ tamogatast kapott a starlink (https://www.spacedaily.com/reports/SpaceX_wins_885_million_for_Starlink_broadband_ser vice_999.html).

Bel

raktaros
12-10-2020, 10:02 PM
Vajon csak hardverhiba vagy valami támadás okozta ma a hálózati akadásokat?
Behalt a fb messenger és nem tudtam kártyával fizetni, volt aki pénzt akart felvenni azt sem tudott.

TMIB
12-11-2020, 10:19 AM
Muskék idén 24 fellövést akartak véghez vinni, de úgy néz ki hogy decemberre már nem terveznek semmit, úgyhogy a 24-bõl csak 14 jött össze. Azt mondanám hogy a vírus igencsak hátráltatta a dolgokat, talán jövõre nagyobb lesz a lendület és elérik majd a 24-et. Bizonyították hogy menne nekik a 36 is, mert az egyik hónapban (októberben) 3 fellövés is volt.

TMIB
12-25-2020, 04:31 PM
A Starlink kapott egy zsák pénzt a kormánytól arra hogy csökkentsék majd az áraikat 35 államban.

https://arstechnica.com/tech-policy/2020/12/spacex-gets-886-million-from-fcc-to-subsidize-starlink-in-35-states/

Mi is benne vagyunk a 35-ben, úgyhogy remélem a 99 dolláros havi díj 50-re változik. :) Az pl. fantasztikus kezdése lenne 2021-nek.

TMIB
03-04-2021, 09:47 AM
Ma is volt egy sikeres Starlink mûhold fellövés.

Néhány napja Musk azt mondta hogy dolgoznak a gyorsításon. Ez igaz lehet, mert ma teszteltem a sebességet és 257 Mbps-t mértem (egy ideig felugrott 300 fölé!) .

TMIB
03-30-2021, 10:44 PM
Ahogy megyegetnek fel az új mûholdak, úgy növekszik a sebesség. Most ez az új rekord nálam.

https://i.imgur.com/apVLa7U.jpg

:)

TMIB
09-15-2021, 12:30 AM
Kicsit megtorpant a Starlink, de ma újra felõttek 51 mûholdat. A 2 és fél hónapos késlekedés oka az volt, hogy továbbfejlesztették a mûholdakat, így most már az 1.5-ös verziót lövik fel, amiben valamilyen lézeres adattovábbító összeköttetés is van.

TMIB
02-27-2022, 06:31 AM
Elon Musk elintézte a Starlink Netet elérést Ukrajnának, hogy legyen Internet akkor is az embereknek ha közben a háború miatt megszűnik a kapcsolatuk a külvilággal.

https://www.dailywire.com/news/elon-musk-praised-for-coming-to-ukraines-rescue-pushes-a-button-and-changes-the-course-of-history

raktaros
03-06-2022, 06:57 PM
Itt meg leállt a háború indulásakor: https://bigblu.hu/frissites/

TMIB
03-24-2022, 04:57 PM
Megijedtem, mert 6 órán át nem működött a Starlink. Sőt, majdnem 7 órán át. Ki-be kapcsolgattuk, de villogás, szoftverfrissítés, aztán piros led világítás. Aztán az asszony talált valami videót amiben egy fazon elmondta hogy a Starlink doboz alján van egy gomb, azt be kell nyomni, kék lámpa után újraindul benne a rendszer. És valóban, megjavult tőle a Net. De már tiszta idegek voltunk mindketten, mert azt hittük hogy elromlott az egész.

raktaros
05-10-2022, 05:13 PM
Jött egy email ma.... :)
(Csak kár hogy drága)

9216

TMIB
05-11-2022, 08:27 AM
Szuper. :)

Hát, ha nem 360+ Ft. lenne egy dollár, hanem normális árfolyam lenne 180 Ft-on, mint 2006 környékén, akkor nem lenne annyira veszélyes. Akkro 20ezer forint lenne. Igen komoly előrelépés egy tanyának, erdei háznak, lakott területen kívül eső nyaralónak, stb.

Persze ilyen árfolyam mellett kétlem hogy túl sok ember engedhetné meg magának közép és kelet-Európában. Az ukránok tömegével kapják, elvileg már 150ezer felhasználó van Ukrajnában Starlinken.

Ami gáz, hogy a 99 dolláros árazás most már 110/hó. Az inflációt adták meg indoknak, ami indoklás szomorú, de elfogadható. :(

Hm... elkezdték tömegek nézni a Starlink értékelős videómat a magyar Youtube csatornámon. Akkor ezek szerint ez az oka, hogy most jelent meg az országban.

sukran4fish
05-11-2022, 10:07 AM
Szerintem a beszállási költség az ami igazán necces Magyarországon. Képzeld el bármelyik szolgálatót elkérni negyedmillió forintot szerződéskötéskor, már ha nem tévedek a starlink ára igy áll össze, nem kizárólag havidij van.

TMIB
05-11-2022, 12:14 PM
Igen, 500 dollárt le kell tenni az eszközért is.

Nincs szerződéskötés igazán, én kifizettem, ideért, elindult, aztán jött a számla a 99 dollárról. Nem írtam alá semmit, a weboldalon nincs hűség időszak meg ilyesmi. Egy klikkelés és nincs szolgáltatás. Egy másik klikkelés és indul a szolgáltatás újra. :) Ez elég nagy pozitívum, mert a béna régi fajta műholdas szolgáltatásnál 2 éves hűségidőszak van, addig senki nem mehet sehová. Aki mégis, azt jól lehúzzák, akár 250 dollárral is. (Nekem is azt próbálták a nyakamba sózni, holott nálam már rég lejárt a 2 év.)

Annyira nem lenne veszélyes az árazás Magyarországon sem, csak az árfolyam miatt húzós nagyon.

Meg ha úgy nézzük, akkor mennyibe kerül egy új iPhone 12-es? $700+

raktaros
05-11-2022, 01:22 PM
Nem csak az árfolyam, hanem a fizetés is probléma :(

Ugyanezt a sebességet megkapom 4760 forintért, így még a 20e is elég drága.
Tanyán is akkor érdemes ha a munkához kell vagy van mit a tejbe aprítani, egyéb esetben ott a 15Mbit műholdas 7.000-ért.
Vagy digi mobil 50GB 1.000 forintért.

TMIB
05-11-2022, 10:46 PM
Igaz, de a Starlink arra az esetre van hogy ha nincs más alternatíva. A másik fajta műholdas az viszont használhatatlan. Jó, 15Mbit, de az valójában kevesebb, ráadásul ráraknak egy 10Gb-os korlátot, annyi 1 napra elég. A másik 29 nap pedig egy korlátozott sebesség lesz, ami néha a régi felkerregős vonalas telefonos Internet sebességével megy. Emailt megnyitni is alig lehet vele.

Nálunk ezt váltotta ki, a használhatatlan nagy műholdas rendszert. Meg az nem 7000 Ft-tól kezdődött nálunk hanem 75 dollártól, aztán lett helyette a Starlink, kicsit többért.

Magyarország Európa közepe, úgyhogy azért sejtem hogy jó mobilhálózat a legtöbb helyen van. Nálunk az sincs, csak papíron. A Tmobil az országtérképén besatírozta a mi házunkat is, hogy itt a jó mobilelérés 4G-s nettel, közben nincs torony se vagy 150 km-es körzetben és egyáltalán nem működik a Tmobil.

raktaros
05-12-2022, 05:39 PM
Akkor neked tényleg megérte :thumbup

Ha gyenge a mobil lefedettséged, mobilnethez segítség lehet ilyesmi eszköz (https://www.accesspoint.hu/egyeb/letoltes/pag_letoltes.aspx?ID=758). Nálunk is használják tanyákon, távoli mobiltornyok esetén

TMIB
05-13-2022, 12:44 AM
Mobilfajtából is csak egy működik. T-mobilt szerettünk volna, meg volt is, működött 1 évig, aztán örökre elhallgatott, mert más céggel tornyát használta. Aztán összeolvadt a két cég is, de a Tmobil-nak hiába írtam, nem mondtak semmit hogy miért nem működik a szolgáltatásuk.

Tényleg mindennek utánajártunk, de nem volt más megoldás. Mindegy, a Starlinkkel most meg vagyunk elégedve. :) (Csak jöhetett volna mondjuk 7 évvel korábban, akkor rögtön azt szerezhettük volna be.)

raktaros
07-09-2022, 09:42 AM
https://americanmilitarynews.com/2022/07/canada-suffering-massive-nationwide-internet-outage-possibly-millions-impacted

TMIB
07-09-2022, 11:45 AM
Lassan visszatér a net, de jó nagy gubanc volt belőle...

https://www.reuters.com/business/media-telecom/rogers-communications-services-down-thousands-users-downdetector-2022-07-08/

TMIB
04-01-2023, 04:17 PM
Jött egy fickó, mondta hogy indul a kábelnet az utcában... Úgyhogy lehet búcsút intünk a Starlinknek ha annyival olcsóbb...

Szuper a Starlink, csak hát 99 dollárról 110-re, aztán most már 120-ra... ez így már elég húzós. Úgyhogy most majd agyalok a helyzeten, azt mondta hogy hó végéig van időnk dönteni. (Lehet hogy azért hó végéig mert induláskor adnak valami bónuszt?)

Évi 300.000 Ft-ot fogunk megspórolni. Nagyon nem mindegy!

TMIB
04-08-2023, 07:23 PM
Na ez megint akkora baromság volt hogy külön videót érdemel majd... :huuu:

TMIB
04-10-2023, 05:20 AM
Internetes őrület/szarcég, tavasz... (videóblog)

https://www.youtube.com/watch?v=_cj1gva1LIs

https://www.youtube.com/watch?v=_cj1gva1LIs

TMIB
12-07-2023, 10:53 PM
Starlink GEN 2 Internet - Magyar értékelés vlog (második generációs Starlink készlet)

https://www.youtube.com/watch?v=tTLffOnJ6zE

https://www.youtube.com/watch?v=tTLffOnJ6zE

TMIB
01-23-2024, 06:05 AM
Amikor átjöttem a Starlinkhez, akkor a Hughes-nél 3. generációs Net volt. Most jött ki a 6. generációs. Letöltés, feltöltés egész jó sebesség, elvileg nincs adatkorlát sem. De még mindig 700-as ping... Ezzel FPS-ezni meg hasonló játékot játszani nem lehet. Persze sokkal jobb mint a 3. generációs béna net, de a 700-as pingtől bárki messzire szaladna. Nyugdíjasoknak oké, főleg ha a havidíja rendben van...

Viszont most írják hogy a Hughes elveszítette a kliensei 30%-át amióta megjelent a Starlink. Jobb ha tovább gyúrnak, és valamit kezdenek a PING-el, ha életben akarnak maradni. Meg tartsák nagyon alacsonyan azt a havidíjat...

Ugyanakkor én nem utáltam őket. A cég régebben sunyi volt egy kicsit, de nem annyira mint a másik amiről videót készítettem (a Dish). Most meg muszájból feljavították a technikai részét is a szolgáltatásnak. Hát, sok sikert nekik. Minél több a lehetőség, annál jobb helyzetben vannak a felhasználók. Nincs egyeduralom, nincs kényszer, jobb szolgáltatás, jobb havidíjak. :)

https://www.youtube.com/watch?v=79rVkg7FpHE