PDA

View Full Version : Digitális pénz

Oldalak : 1 [2]

st.jimmy
11-13-2021, 10:24 AM
Ha valaki kriptotõzsdéjén van SEPA transferes feltöltési lehetõség (ez egy európai bankok közötti protokoll, ha jól értem), akkor édemes lehet arra vetni egy pillantást ahogy én csinálom a dolgokat.

1. Van egy bankszámlám és egy bankkártyám (Cib), ennek vannak díjai (nem is kevés), de ezeket ígyis-úgyis fizetem.

2. Van egy Revolut accountom, aminek ha jól tudom nincsen díja, akkor se ha most nyitsz egyet újonnan, csak ha akarsz fizikai bankkártyát tõlük. A Revolut egyenleg feltöltése bankkártyával, az körülbelül azonnali, majdnem ugyanolyan bankkártyás vásárlás, mintha a boltban lehúzom a kártyám, nekem ingyenes, de szerintem a legtöbb esetben (vagy mindig?) az.

3. A revoluton átváltom a feltöltött forintokat euróra, itt van egy átváltási díj, ami ha minden igaz világbajnok, a revolut az egyik, ha nem a legolcsóbb váltó. (de sok kicsi sokra megy alapon, kevés kiadással azért ez masszívan megéri nekik)

4. A revolutról az eurót egy SEPA transferrel elküldöm a kriptotõzsdém egyenlegét feltölteni EZ IS INGYENES és fél munkanap alatt írják jóvá (az utalás sem azonnali, és miután átért még várni kell, hogy megjelenjen, de kapok róla e-mailt)

5. Ha olyan kriptót akarok venni aminek van euró párja, akkor az ott adott megbízás teljesülése SZINTÉN INGYENES. Ezzel jobb vigyázni, mert gyakran jobban járok, hogyha az eurót USDT-re váltom, majd az USDT pár kereskedése során egy jól célzott Limit megbízással veszem az adott kriptót. A kriptók közötti váltás az 0,75%-os díjjal van a Bittrexen, ami ha jól értem soknak számít a Binance 0,1%ához képest

Ugyanitt várom a javaslatokat korrekt kriptotõzsdékre, amik fogadnak SEPA transfert :D (a Binance-al nem jutottam messze, ha valaki megerõsíti, hogy az is tudja, akkor nekiveselkedem mégegyszer)

Amúgy azért lett a Bittrex Global az elsõszámú kriptobefektetési helyem, mert az azonosításnál elfogadták a magyar lakcímkártyámat szemben 2-3 másik hellyel, majd kiderült, hogy a nagy tõzsdék közül kb az egyetlen, amit még nem törtek fel, ráadásul ilyen gyönyörûen tudok vásárolni, szinte komissziós díjak nélkül. Ugyanakkor ez a 0,75% bassza a csõröm, mégis 7,5* annyi, mint a 0,1... ráadásul van egy pár coin amit szeretnék, de nincs (pedig elég széles a paletta, bár sok shitcoinnal)

Remélem valakinek segített,

Várom javaslataitokat

TMIB
11-14-2021, 01:29 AM
Hát, ez nekem sajnos teljesen kínai, úgyhogy nem tudok benne segíteni. :(

TMIB
12-10-2021, 10:33 PM
Újabb digitális pénzformátum-os teszt Coinbase-en. Szintén $3-t fizet a gyorsteszt. :)

Megcsináltam és átváltottam Bitcoin-ra. A bitcoin most kissé megzuhant, gondolom nem sokára emelkedni fog. Talán most azért van lentebb, mert az ünnepek miatt jobban megy a gazdaság, vásárolnak az emberek. Januárban meg ki tudja mi várható...

raktaros
02-07-2022, 02:12 PM
Helium hálózatos dolgot próbálta valaki?
Egy munkatársam akar belevágni, nekem is bogarat ültetett fülembe mert nagy területre van rálátásom.
Csak nem nagyon bízok ilyesmiben, főleg hogy legolcsóbban is 100e egy ilyen rádiós egység.
Valakinek van tapasztalata vele?

TMIB
02-07-2022, 04:16 PM
Helium? Annak mi a lényege?

A Bitcoin meg a többi most nagyon megnyekkent.

Én megint részvényt vettem, de most az is parás a kamionos sztrájk miatt.

raktaros
02-07-2022, 05:31 PM
Egy kis sebességű de nagyobb hatótávolságú (lorawan) internet hálózat építése, az egyre jobban terjedő iot eszközöknek.
Kripto-val díjazzák ha üzemeltetsz ilyen hálózati pontot.

(Vannak akik úgy keresnek vele, hogy berendelik a gépet és mivel a nagy kereslet miatt 2-3 hónapokat kell várni, el tudják itthon adni 2-3x áron. Sokan nagyon rápörögtek, van aki 400e-ért is 3-4 gépet akar venni)
Úgy nézem nem lesz ebből nekem semmi, esetleg kiadom bérbe a helyet az antennaárbócom :D

https://www.youtube.com/watch?v=sBn-9dcZWwA

Dream_walker
02-09-2022, 09:55 PM
Úgy nézem nem lesz ebből nekem semmi, esetleg kiadom bérbe a helyet az antennaárbócom :D

Gyakorlatilag megtaláltad az egyetlen módot, amellyel pénzt lehet keresni a heliummal :D :D

Az egész dolog extrém ködös, kétes alakokkal, legalábbis külföldi vonalon, a technológia maga meg hát, amolyan nesze semmi. Az IOT az tök menő, és jó, hlogy építsünk hálózatot, csak valószínűleg senki sem fogja használni, mert nem decentralizált (ha van sok modul, attól nem decentralizált, és attól sem lesz az, hogy találhatnak kerülőutat az adatforgalomnak), és nem engedélymentes. Nem biztos, hogy lesz nagy cég, amely ilyen hálózatra felengedi a gépeit.

Dream_walker
02-09-2022, 10:09 PM
A Bitcoin meg a többi most nagyon megnyekkent.

Multinacionális cégek váltják át a tartalékkassza egy részét bitcoinra. Országok teszik hivatalos fizetőeszközzé. Az aktuális árfolyam az előadás része, de a lényeg a függöny mögött van.

P. Dude
02-10-2022, 11:31 AM
Multinacionális cégek váltják át a tartalékkassza egy részét bitcoinra. Országok teszik hivatalos fizetőeszközzé. Az aktuális árfolyam az előadás része, de a lényeg a függöny mögött van.

Másik topicban írtad nemrég: "A pénzről szól az egész, azzal lehet visszaállítani a feudalizmust földesurakkal, jobbágysággal, csak most már digitális karámok közé szorítva. A WEF, a World Economic Forum csinálja, fent van a honlapjukon minden, reklámspotokat készítenek róla, mert van egy ilyen hülyeségük, hogy előre el kell mondani, hogy mit fognak tenni."

Tegyük fel, hogy összejönne nekik. Gondolod, hogy "hagynák" azt, hogy egy "jobbágy" ebből kitörjön bitcoinos gyűjtögetéssel? Például egy hónapja volt egy cikk az Indexen: "Összeomolhat idén a kriptopiac (https://index.hu/gazdasag/2022/01/08/kriptodeviza-bitcoin-kriptopiac/)". Tudom csak egy híroldal, de az általában lekövethető belőle, hogy mi a mainstream üzenet.

"Egyre erősebb a nyomás a bitcoinon amiatt is, hogy a világon mind több országban szigorítanak a kereskedelmén: 2021-ben Kína országszerte ellehetetlenítette a bányászatot, megtiltotta a pénzintézeteknek, a fizetési vállalatoknak és az internetes cégeknek, hogy megkönnyítsék a kriptopénzekkel való kereskedést, és közölte, hogy minden, digitális pénzekkel kapcsolatos tevékenység illegális. A nyugati világban a Bank of England, a Federal Reserve és az Európai Központi Bank is problémát lát abban, hogy a bitcoinos tranzakciók sokszor követhetetlenek, ami melegágya a pénzmosásnak vagy a terrorizmus finanszírozásának. Eközben az iszlám világ legnépesebb országában, Indonéziában már a vallási vezetők is a sariával ellentétesnek minősítették a kriptodevizákat."

Nem része ez is az új jobbágyság előkészítésének? "Az amerikai National Bureau of Economic Research (NBER) becslései szerint az összes bányász mindössze 10 százaléka felel a termelés 90 százalékáért, miközben 10 ezer befektető birtokában van a tokenek közel harmada." Gondolom, van egy terv arra, hogy a "pórnép" a bitcoinnal se járhasson jól hosszú távon. (Úgy hosszú távon, hogy a spotjaik szerint kb. 2030-ra tervezik az új világrendet.) Mit gondolsz erről? Látsz ilyen "tervet"? Ha igen, szerinted ki lehet cselezni valahogy?

Dream_walker
02-10-2022, 11:55 AM
a lényeg a függöny mögött van.

9157

Össze lehet számolni, hányszor tiltotta be Kína a világ legnagyobb tech-szolgáltatásait (gugli, jutub, fészi, stb.), és hány tiltás járt sikerrel.

Ha bárki nullánál nagyobb hitelt ad az index, fed, ekb, nber propagandának, akkor jó olvasgatást hozzá.

P. Dude
02-10-2022, 01:02 PM
9157

Össze lehet számolni, hányszor tiltotta be Kína a világ legnagyobb tech-szolgáltatásait (gugli, jutub, fészi, stb.), és hány tiltás járt sikerrel.

Ha bárki nullánál nagyobb hitelt ad az index, fed, ekb, nber propagandának, akkor jó olvasgatást hozzá.

Épp ezt írtam én is, hogy propaganda/üzenet. Azért szoktam ránézni mert akkor van egy képem arról, hogy aktuálisan mit akar elhitetni, mit "vár el" a mainstream. A kérdés ugyebár nem is az Indexre irányult, hanem az általad hivatkozott WEF-elképzelésekre. Ők hagynának az általuk jobbágynak szántak közül kiemelkedni a bitcoin által egy anyagilag függetlenedő réteget, vagy kiiktatnák az ilyen irányú próbálkozást az elkövetkező 10 évben? Az anyagaikból úgy tűnik, hogy meglehetősen konkrét elképzeléseik vannak.

bel
02-10-2022, 02:31 PM
Szia,

Szerintem vannak valos ertekkel biro dolgok, peldaul kenyer, ivoviz. Nyilvanvaloan ezek egy reszet nehez raktarozni (pl. konzerv), egy reszet meg teljesen lehetetlen (pl. kenyer); igy aztan nem is lehet ezeket valodi befektetesi formanak tekinteni.

Vannak olyan dolgok, amiknek az ertekeben az emberek 1000 eve is hittek, es ma mindenki tudja, hogy az elmult 1000 evben soha nem vesztette el az erteket. Ennek legtipikusabb kepviseloje az arany, de pl. a gyemant is ide tartozik. Igen-igen kicsi az eselye, hogy az emberek a kovetkezo 100 evben barmikor ertektelennek tekintsek ezeket. "Biztonsagi" befektetesnek ezek idealisak (vagyis nyilvan egy ugyes befektetessel _sokkal_ tobb hozamot ki lehet hozni, mint ezekbol, de nem nagyon van olyan, aminel kisebb az esely a jelentos vesztesegre, mint ezeknel).

A kovetkezo dolog a keszpenz. Mindenki megtanulta az iskolaban, hogy Magyarorszagon az utcan soportek a penzt, mert olyan inflacio volt, es az emberek tobbsege beszelt azokkal, akik ezt at is eltek, szoval elegge benne van a "nep" tudataban, hogy ezzel nem csak egy szolid ertekcsokkenes, de a teljes ertekvesztes is elofordulhat, noha a szemelyesen a tomegek ezt nem eltek at. Az eddigi eletunkben azt lattuk, hogy a teljes erteket elvegyek a keszpenznek, ahhoz az kell, hogy fizikailag odamenjenek az emberhez, es elvegyek; ez eleg problemas, mert nem biztos, hogy begetve belenyugszik.

A bankszamla sokkal rosszabb: barmikor egy tollvonassal mondhatjak azt, hogy korlatozzak a penzfelhasznalast. Ez nem gyakori, de pl. Gorogorszagban 2009 korul lathattunk ilyet, ami azert eleg kozel van minden ertelemben.

Vagy a nyugdijpenztarak, ahol szinten egyetlen tolvonassal tobb millio magyar allampolgartol kizsarolt fejenkent tobb mint 1 millio Ft-ot egy bunozoi csoport (amelyik bizik benne, hogy ezt mar elfelejtettek az emberek, es megint megkapja a szavazatok 1/3-t, es ezzel szerez 2/3-t a parlamentben).

Meg ennel is problemasabb a bitcoin, amit pl. az eszak koreai allami bunozok rendszeresen elrabolnak (https://hvg.hu/gazdasag/20220207_Tobb_szaz_millio_dollart_nyultak_le_eszak koreai_hekkerek), es lehet naluk reklamalni, ha nem tetszik a dolog.

Hogy visszakanyarodjak P.Dude kerdesehez: manapsag a jobagyok csak akkor torodnek bele a helyzetukbe, ha egyreszt megkapjak a napi facebook-adagjukat, masreszt megkapjak a remenyt arra, hogy milliomosak legyenek. Tehat az, hogy nem kasztrandszer van, hanem a rendszert nem zavaro mertekben (pl. egymilliobol 1 esetben) ki lehet torni, az kifejezetten celja az elnyomoknak.

Bel

P. Dude
02-10-2022, 03:25 PM
Bel, köszi az elgondolkodtató választ. (Tényleg kár, hogy nincs Thumbs Up. :) )

raktaros
02-10-2022, 07:10 PM
Gyakorlatilag megtaláltad az egyetlen módot, amellyel pénzt lehet keresni a heliummal :D :D

Az egész dolog extrém ködös, kétes alakokkal, legalábbis külföldi vonalon, a technológia maga meg hát, amolyan nesze semmi. Az IOT az tök menő, és jó, hlogy építsünk hálózatot, csak valószínűleg senki sem fogja használni, mert nem decentralizált (ha van sok modul, attól nem decentralizált, és attól sem lesz az, hogy találhatnak kerülőutat az adatforgalomnak), és nem engedélymentes. Nem biztos, hogy lesz nagy cég, amely ilyen hálózatra felengedi a gépeit.

Nekem sem tiszta mi ebben az üzlet a fizető cégnek.
Anno nézegettem azt a LoRa hálózatot, az Antenna Hungária akkoriban kezdte kiépíteni, most nem tudom hogyan áll a dolog.
Ezek meg kombinálták rajta kicsit, lehet nem is kompatibilis a hagyományos LoRa eszközökkel, hanem sajátokat akarnak majd erre a hálózatra eladni...?
Most nagyon sokan lázban vannak, meg úgyis jön az adóvisszatérítés sok embernek :)
De Budapestiek már kezdenek panaszkodni hogy ott már annyi van, hogy már csak felét termeli mint az elején.

Dream_walker
02-10-2022, 10:02 PM
Ők hagynának az általuk jobbágynak szántak közül kiemelkedni a bitcoin által egy anyagilag függetlenedő réteget, vagy kiiktatnák az ilyen irányú próbálkozást az elkövetkező 10 évben? Az anyagaikból úgy tűnik, hogy meglehetősen konkrét elképzeléseik vannak.

Természetesen ki fogják iktatni. Ahogyan kiiktatták a nagyon hasonló működési elvek alapuló torrentezést is, amely mára végleg eltűnt a világból az összes többi nyílt forráskódú p2p technológiával együtt.

Nekem sem tiszta mi ebben az üzlet a fizető cégnek.
De Budapestiek már kezdenek panaszkodni hogy ott már annyi van, hogy már csak felét termeli mint az elején.

Az eszközök eladása az üzlet. Meg nem tudom, mennyire figyeli a cég az adatforgalmat, amelyik átmegy a gépeiken. A szolgáltatók szeretnek nézelődni, főleg felsőbb utasításra, ezeket a masinákat nem ismerem közelről, de nyilván monitorozhatnak mindent, ha akarnak.

P. Dude
02-11-2022, 07:00 AM
Természetesen ki fogják iktatni. Ahogyan kiiktatták a nagyon hasonló működési elvek alapuló torrentezést is, amely mára végleg eltűnt a világból az összes többi nyílt forráskódú p2p technológiával együtt.

Igen, a "nem lesz semmid" határozottan erre a szándékra utal. Kérdés, hogy összejön-e.

P. Dude
02-17-2022, 02:47 PM
Hogy visszakanyarodjak P.Dude kerdesehez: manapsag a jobagyok csak akkor torodnek bele a helyzetukbe, ha egyreszt megkapjak a napi facebook-adagjukat, masreszt megkapjak a remenyt arra, hogy milliomosak legyenek. Tehat az, hogy nem kasztrandszer van, hanem a rendszert nem zavaro mertekben (pl. egymilliobol 1 esetben) ki lehet torni, az kifejezetten celja az elnyomoknak.

Ez most még így lehet. De vannak olyan elképzelések is, hogy az MI fejlődésével és a technológiai munkanélküliség globálissá válásával eljöhet egy olyan forgatókönyv, amiben megsemmisítik vagy minden nélkül ("nem lesz semmid" ugye) sorsára hagyják az emberiség legnagyobb részét. A mainstream média egy jó ideje már amúgy is tolja az emberiség létszáma miatt "aggódó" cikkeket. Két hosszabb idézet Pokol Béla könyvéből (A mesterséges intelligencia társadalma), az ismert izraeli történészre, Hararira hivatkozva:

"A legtöbb ember azonban nem lesz továbbfejlesztve, következésképpen alacsonyabb kasztot alkot, amelyet egyaránt uralnak majd a számítógépes algoritmusok és az új szuperemberek' (Harari, 2017. 298.). Továbbfejtve ezt a gondolatot, nem riad vissza annak felvetésétől se, hogy az 'emberisten'-elit számára a történelem folyamán először teljesen fölöslegessé válnak az egyszerű sapiensek haszontalan tömegei, melyek részére így az ellátás megvonása is felmerül, hisz a források a szuperemberek számára kellenek: 'Ahogy az emberi katonák és a munkások helyét átveszik az algoritmusok, legalább az elit egyes tagjai arra a következtetésre juthatnak, hogy nincs értelme emelt vagy akár alapszintű egészségügyi ellátást biztosítani a haszontalan szegények tömegeinek, sokkal kifizetődőbb lenne inkább arra összpontosítani, hogy egy maroknyi szuperembert a norma fölé fejlesszenek.' (Harari, 2017. 300.). Ugyanez más megfogalmazásban: 'A 20. századtól eltérően, amikor az elitek érdekében állt a szegények problémáinak megoldása, mert katonailag és gazdaságilag is feltétlen szüksége volt rájuk, a 21. században leghatékonyabb (noha eléggé kegyetlen) stratégia az lehet, ha lekapcsolják a hasznavehetetlen harmadosztályú vagonokat, és csak az első osztály száguld tovább' (Harari, 2017. 301.). (...) ...az eddigi történelem során a mindenkori uralkodó elitnek elemi érdeke volt a forrásokat a számára megteremtő tömegek létének biztosítása. Így, ha a teljes mértékű technológiai munkanélküliség körülményei között a továbbfejlesztett szuperemberek két-három százaléka mellett az emberiség 98 %-a pusztán az eltartott és a haszontalan létezés állapotába kerül, akkor ezek teljes mértékű 'eliminálása' is a valószínű fejlemények sorába kerül. Az állandó atomfenyegetettség egész emberiséget eltüntető réme ma is létezik, és a mesterséges intelligencia ezerszer hatékonyabb pusztító gépezetének mozgásba hozása (illetve 'e mozgásba hozás útjából az akadályok elhárítása') állandó opcióvá válhat, ha a szűk elit biztos fedezékből élheti ezt túl. A Harari által felvetett lehetőség az emberiség kettéválására egyrészt 'emberistenek'-re, másrészt haszontalan tömegekre, így egyben a szupereliten túl az egész emberiség eltüntetését is a valószínűség egy fokára hozza fel." (167-169.)

"A negatív szcenáriókat elemezve, a legrosszabb verziónak Chace az emberiség kettéválását látja a már ismertetett Yuval Harari-leírásban 'emberistenek'-re és haszontalan tömegekre, jelezve, hogy bár Hararit harsányan kinevette a hallgatóság 2015-ben a híres TED-talk rendezvényen tartott előadásának e részéért, de ennek nagyon is van realitása, és nem nevetni, hanem inkább szellemi erőfeszítéseket kellene tenni ennek elkerüléséért. Némileg enyhébb verziót jelent az a szcenárió, amikor a munka nélküli és az új világ átlátásától megfosztott tömegek a virtuális valóság egyre rafináltabb eszközeivel egy művilág élvezetébe merülnek el szinte bódultan. Bár a társadalom legnagyobb részét kitevő tömegek a tengerparton lévő fényűző villákhoz és a közösségi szórakozás eszközeihez nem tudnak eljutni, szegényes nagyvárosi dzsumbujban tengetve életüket, de a valóság átélését leghívebben imitáló virtuálisvalóság-sisakokban és a VR más eszközeivel szubjektíve kielégítő életet élhetnek, akár viskókba zártan is. Ugyanígy az értelmes élet pótlékát már ma is látjuk a televíziós 'reality show'-k számtalan műsorában, és ez a jövőben szinte egész napos elfoglaltságot jelenthet a milliók számára." (184.)

Dream_walker
02-17-2022, 10:09 PM
Elég esélyes forgatókönyv. A bitcoin falhoz állítja, és darabokra szedi, mint minden mást.
A "szuper" meg "elit" az eufemizmus, csupán annyit jelent, hogy vastag pénztárca. A bitcoin esetében akkor vastag a pénztárca, ha az ember megdolgozik érte, és értéket teremt mások számára. Lehet, hogy az átmenet eltart 1-2 évtizedig, de a nyílt forráskódot nem lehet megállítani. Sosem lehetett, mióta számítógépek léteznek.

bel
02-18-2022, 08:50 AM
Elég esélyes forgatókönyv. A bitcoin falhoz állítja, és darabokra szedi, mint minden mást.

Szia,

Hat, vagy segiti, mert elokesziti az embereket arra, hogy meg jobban elfogadjak erteknek a virtualis dolgokat.

Persze eleg nagy reszben mar ma is elfogadja nagyon sok ember (pl. szerintem senkinek sem jutott volna az eszebe 30 evvel ezelott valos penzert venni monopoli-penzt, hogy utana a jatekban jobban szerepeljen, mikozben ma mar ugyanez az on-line jatekokban teljesen megszokott).

Bel

P. Dude
02-18-2022, 12:33 PM
A "szuper" meg "elit" az eufemizmus, csupán annyit jelent, hogy vastag pénztárca. A bitcoin esetében akkor vastag a pénztárca, ha az ember megdolgozik érte, és értéket teremt mások számára. Lehet, hogy az átmenet eltart 1-2 évtizedig, de a nyílt forráskódot nem lehet megállítani. Sosem lehetett, mióta számítógépek léteznek.

Nem tudom. Nekem olyan szempontból "mindegy", hogy ha eddig elég balfék voltam ahhoz hogy ne foglalkozzam bitcoinnal, akkor azzal már valószínűleg nem érek sokat ha 2022-ben elkezdek havi minimális bitcoint gyűjtögetni. Attól függetlenül szerintem elkezdem azt a papírtárcás dolgot amit írtál.

Azt mondjuk nem értem, hogy ha valakinek már nincs szükség a munkájára és ezért megtagadják tőle mondjuk még az alapszintű egészségügyi ellátást is stb., azon hogyan segítene a bitcoin. Pokol Béla könyvét elolvasva őszintén meglepődtem, hogy már ott tart a technológiai munkanélküliség előkészítése, ahol tart. Tudtam hogy zajlanak ezek a folyamatok, de azt nem gondoltam hogy már most ilyen szinten van a dolog. Olyan szakmákban fog lenullázódni az emberi szerepvállalás, amik eszembe sem jutottak volna. Hozzátéve, hogy ez persze csak a nyilvánosan bemutatott felszín. A katonaság/nemzetvédelem ennél mindig minimum 10-15 évvel előrébb jár, és mivel a fejlődési görbe exponenciális, az a 10-15 év pár száz évet jelent. El sem tudjuk képzelni hogy hol tarthatnak, de valószínűleg a legdurvább sci-fi filmek szintje körül.

A "szuperember", "szuperelit" itt nem eufemizmus, mert nem a pénztárcára utal vele, hanem a Harari által feltételezett Homo deus emberfajra:

"Míg a nagy többség haszontalanná és eltartottá válik, addig egy egészen szűk elit - genetikailag feljavítva és agyi interfészek révén szuperemberré válva - a mesterséges intelligenciát uralva egy külön emberfajjá válik, a Homo sapiensek haszontalan tömegei felett a Homo deus új emberfajává: '(...) az egyes emberek nélkülözhetetlenek és megfejthetetlenek maradnak ugyan, de ők a továbbfejlesztett emberek kicsi, kiváltságos rendjét alkotják majd. Ezek a szuperemberek korábban soha nem látott képességeknek és kreativitásnak örvendhetnek, amelynek köszönhetően a világ legfontosabb döntéseinek zömét továbbra is ők hozzák meg."

Vagyis Harari messze túllendült a pénz problémáján, és az emberiség kettéválását prognosztizálja két külön, önálló fajra. Amik közül az egyik, a Homo sapiens a másik számára csak egy zavaró tényező, amit félre kell állítani vagy egy az egyben kiiktatni.

P. Dude
02-18-2022, 12:38 PM
Szia,

Hat, vagy segiti, mert elokesziti az embereket arra, hogy meg jobban elfogadjak erteknek a virtualis dolgokat.

Persze eleg nagy reszben mar ma is elfogadja nagyon sok ember (pl. szerintem senkinek sem jutott volna az eszebe 30 evvel ezelott valos penzert venni monopoli-penzt, hogy utana a jatekban jobban szerepeljen, mikozben ma mar ugyanez az on-line jatekokban teljesen megszokott).

Bel

Milliárdos technokrata oligarchák már ma is úgy tekintenek a virtuális valóságra, mint amivel majd olcsón be lehet fogni a pórnép száját:

https://www.wired.com/story/billionaires-use-vr-avoid-social-change/

Dream_walker
02-18-2022, 01:40 PM
szerintem senkinek sem jutott volna az eszebe 30 evvel ezelott valos penzert venni monopoli-penzt, hogy utana a jatekban jobban szerepeljen, mikozben ma mar ugyanez az on-line jatekokban teljesen megszokott)

A játékok a többség számára eszképizmusként működnek. A Bitcoin monetáris rendszerében gyakorlatilag megvalósíthatóvá válik az összes gazdasági utópia (kivéve kommunizmus, mert az fasság), tehát általánosságban lényegesen kevesebben költenek majd korlátozottan létező dolgokra csak azért, hogy jobban érezzék magukat. Főleg úgy, hogy a bitcoin kemény valuta, CSAK munkáért cserébe lehet hozzájutni. 30 éve (sajnos sokak számára még ma is) szélesebb körben létezett az az illúzió, hogy a pénznek önmagában is van értéke, és, hogy jobban jár az ember, ha inkább megtakarítja.

A "szuperember", "szuperelit" itt nem eufemizmus, mert nem a pénztárcára utal vele, hanem a Harari által feltételezett Homo deus emberfajra:

A technológiát meg lehet venni, pénzért. Szóval a pénz lesz a lényeg.

A szuperember kifejezés használata kényelmesen eltávolítja a tömegeket a lényegtől, hiszen nehéz azonosulni egy filozófiával, amely eleve szuperemberekkel dolgozik. főleg, ha mindenki jobbnak és okosabbnak tartja magát másoknál. Nagyon is elevenbe vágna viszont mindenkinek az, ha egyszerűen leírnák, hogy a csórók megszívják.

Ráadásul a Bitcoin monetáris rendszere ellehetetleníti a parazitizmust, tehát aki akar, az a nulláról is kiemelkedhet. Csak dolgozni kell érte, ennyi az egész.

2022-ben ott tartunk, hogy még 118 év van hátra a blokkjutalom eltűnéséig, a hosszú távú trend addig emelkedik. Lesz még 1 sat vásárlóereje annyi, hogy egy napi kaja kijöjjön belőle. És közel sem kell majd ennyit várnunk rá. Ma 1 forint tíz éven belül százezer lehet. Vagy nem. Senki sem tudja a jövőt. Csak éppen nagyon-nagyon valószínű.

P. Dude
02-22-2022, 01:43 PM
Továbbra sem értek sokat a bitcoinból, még nem olvastam el a Dream_walker által ajánlott könyvet sem. Ritkán benézek ebbe a topicba, és innen próbálom összegyűjtögetni az infókat, de sajnos ennek a nagy része számomra kínaiul van. A minap olvastam a Ledger Nano S cuccról, első körben úgy látom, hogy az talán kellően egyszerű ahhoz, hogy pénzügyi analfabéták elkezdjék a bitcoin gyűjtögetést. Mi a véleményetek?

st.jimmy
02-23-2022, 06:41 AM
Szerintem mint mindennel ezzel is az van, hogyha foglalkozik vele az ember, akkor az út az mutatja magát. Ha nagyon sokat foglalkozol vele és ügyesen navigálsz az elérhető tartalmak között, akkor nagyon fogsz érteni hozzá (ez nem én vagyok), ha nagyon kicsit foglalkozol vele, akkor a felszín kapargatásáig jutsz el.

Ledger Nano helyett papírtárca, vagy okostelefonos tárca az amit ajánlok. Hogy konkrétan melyiket? Fogalmam sincs, de a "Best Paper wallet 2022" vagy a "Best smartphone wallet 2022" keresésekkel 3 db (különböző feltöltők magas nézettség) 10 perces youtube videó megnézésével nem lesz nehéz választani egy valószínűleg jót.

Ha valamilyen fura oknál fogva mégis a Nano S a szimpatikus, akkor a "Best hardware wallet 2022" fog adni egy választ helyette valószínűleg egy másikra.

A havi X forintért történő gyűjtögetéshez (ahol X egy viszonylag kicsi forintösszeg) igazából hót mindegy, úgyis az emberi tényező a lényeg, hogy a kulcsot, vagy a seed-et megfelelően kezeld

P. Dude
02-23-2022, 08:40 AM
Köszi a támpontokat, st.jimmy. Természetesen ahhoz ért az ember, amivel foglalkozik. :) Ezért írtam, hogy még nem foglalkoztam behatóan a témával (mert sok más dolog is van), de igyekszem összerakosgatni az infókat. Nekem ezek semmit sem mondanak, hogy megfelelően kezelni a kulcsot/seedet, fogalmam nincs, hogy egy papírtárcából hogyan lesz bitcoin stb., semmit nem értek az egészből és ez idegesít. :) Majd utánajárok, még egyszer köszi az infókat.

P. Dude
02-23-2022, 02:53 PM
Ledger Nano helyett papírtárca, vagy okostelefonos tárca az amit ajánlok. Hogy konkrétan melyiket? Fogalmam sincs, de a "Best Paper wallet 2022" vagy a "Best smartphone wallet 2022" keresésekkel 3 db (különböző feltöltők magas nézettség) 10 perces youtube videó megnézésével nem lesz nehéz választani egy valószínűleg jót.

Akkor a papírtárcának az a legegyszerűbb módja, hogy elballagok egy CoinCash ATM-hez, az készít nekem egy tárcát, és a továbbiakban az ATM-nél vásárolok mondjuk havonta x összegért bitcoint? Erről találtam jó videót is, ami bemutatja az egésznek a menetét.

https://youtu.be/uU3P6TBEpoI

Dream_walker írta, hogy a papírtárca netes oldalon való generáltatása nem feltétlenül biztonságos, amivel egyet is értek. Ezért gondoltam az ATM-es létrehozásra. Az teljesen biztonságos, nem?

A bitcoin vásárlás módozataiból (hogyan mennyi a tranzakciós költség stb.) amiket itt írtatok, abból még nem sokat értek. Gondolom az elején jó az, ha havonta egyszer elbattyogok az ATM-hez, aztán ott veszek.

Dream_walker
02-23-2022, 08:36 PM
Papírtárca: bármely, BÁRMELY tárcaprogramból kimásolt privát kulcs, nyomtatott formában, hardcore felhasználók karaktersor helyett qr-kódot is használhatnak.

Ennyi.

Karaktersor:

Kfgasgsvbns84278ö2pqdsaaífbdfgkq

Ez nem egy privát kulcs, de így néz ki az is. Beírod a wordbe, kinyomtatod, kész a papírtárca. Ekkor a kulcsod van elmentve. A kulcsot BÁRMELY tárcába importálhatod.

Seed:

dark letters light cover blablabla... és ilyen szavakból 12 vagy 24 darab. A tárcaprogram telepítésekor írja ki a gép/telefon, és vissza is kell írnod a befejezéshez a megfelelő sorrendben. Word, nyomtatás, kész a papírtárca.

A seed CSAK azzal a tárcaprogrammal működik, amelyikben kaptad. Ledger Nano X seed-del nem tudsz Trezor hardvertárcát visszaállítani.

BTC-cím:

1Cdhgsgdhnakjbgkaflelfr56789öonerfg3edfgz

Ez sem valódi cím, de így néznek ki. Ezt kell megadnod, ha valaki küldene neked, vagy te vásárolnál, és ide kéred. A címet le tudod generáltatni qr-kódként is.

P. Dude
02-23-2022, 09:55 PM
Dream_walker, köszi az összefoglalást!

TMIB
02-24-2022, 11:06 PM
Megzuhant az árfolyam, de ma kb. 11%-ot emelkedett. A tőzsdére nem mertem ránézni...

P. Dude
02-24-2022, 11:18 PM
Megzuhant az árfolyam, de ma kb. 11%-ot emelkedett. A tőzsdére nem mertem ránézni...

Gondolom most a fa..erdőben nem érdemes a bitcoinon idegeskedni, attól hogy egy háború közepén hogyan áll, még hosszú távon jó befektetésnek tűnik. (A forinttal nem tudom mi lesz, de jó eséllyel katasztrófa.)

st.jimmy
02-25-2022, 07:12 AM
Kriptó egyszeregy amit Dream Walker is írt:

minden valódi tárcához tartozik legalább 1 db nyilvános kulcs, ez olyasmi, mint a bankszámlaszámod, ez kell a fogadáshoz

és tartozik hozzá egy privát kulcs, avagy költési kulcs. aki ennek a birtokában van, az el tudja küldeni/költeni az adott tárcából a kriptót

a kulcsok úgy néznek ki, ahogy Dream mutatta

ha olyan alkalmazást/hardveres tárcát használsz, ami lefordítja a privát kulcsodat seed-re, akkor elég a hardveres tárcára és főleg a seed re vigyáznod. a seed maga 24db (vagy ilyesmi nagyságrendű) random angol szó
igazából megtanulhatod, ez az előnye a random karaktersorral szemben

a trükk az, hogyha elveszted a privát kulcsodat, akkor könnyen előfordulhat, hogy nincs kihez fordulni, cseszheted a kriptód. ebben különbözik a mai kényelmes nyugati világunkban kb mindentől

Coincash praktikus, ha van a közeledben ATM, tudom ajánlani, pont úgy ahogy leírtad
Azt is lehet, hogy csak elsőre vásárolsz az ATM-ben, aztán ugyanazt a címet használva, amit akkor kaptál már átutalásosan vásárolsz náluk

Amikor el akartam költeni (nem a Coincash automatában) arról a tárcáról a BTC-t amit a Coincash automata generált nekem 5 perc google és egy telefonos app kellett hozzá.

vagy lásd a korábbi hozzászólásom, de akkor nézz utána mindennek rendesen

P. Dude
02-26-2022, 10:31 PM
Kriptó egyszeregy amit Dream Walker is írt:

minden valódi tárcához tartozik legalább 1 db nyilvános kulcs, ez olyasmi, mint a bankszámlaszámod, ez kell a fogadáshoz

és tartozik hozzá egy privát kulcs, avagy költési kulcs. aki ennek a birtokában van, az el tudja küldeni/költeni az adott tárcából a kriptót

a kulcsok úgy néznek ki, ahogy Dream mutatta

ha olyan alkalmazást/hardveres tárcát használsz, ami lefordítja a privát kulcsodat seed-re, akkor elég a hardveres tárcára és főleg a seed re vigyáznod. a seed maga 24db (vagy ilyesmi nagyságrendű) random angol szó
igazából megtanulhatod, ez az előnye a random karaktersorral szemben

a trükk az, hogyha elveszted a privát kulcsodat, akkor könnyen előfordulhat, hogy nincs kihez fordulni, cseszheted a kriptód. ebben különbözik a mai kényelmes nyugati világunkban kb mindentől

Coincash praktikus, ha van a közeledben ATM, tudom ajánlani, pont úgy ahogy leírtad
Azt is lehet, hogy csak elsőre vásárolsz az ATM-ben, aztán ugyanazt a címet használva, amit akkor kaptál már átutalásosan vásárolsz náluk

Amikor el akartam költeni (nem a Coincash automatában) arról a tárcáról a BTC-t amit a Coincash automata generált nekem 5 perc google és egy telefonos app kellett hozzá.

vagy lásd a korábbi hozzászólásom, de akkor nézz utána mindennek rendesen

Neked is köszönöm a türelmes okítást. :)

TMIB
02-27-2022, 06:01 AM
A Bitcoin beállt 38-39 ezer közé, szerintem a háborúskodás miatt most minden bizonytalan. Ugyanakkor a részvénypiac magához tért az első megrázkódtatás után. Tiszta depresszióban voltam, mert előtte fektettem be a részvényekbe és azt hittem hogy -5000 dollárban vagyok vagy ilyesmi. De nem. A háború indulásakor megnyekkentek a részvények, de 1-2 egy nappal utána nagyjából rendeződött a helyzet. Bárcsak itt lett volna a pénzem ami most magyar bankban van... Jól be tudtam volna fektetni és most gazdagabb lennék vagy 1200 dollárral. Ez van... A forint annyira hulla most hogy nem sokat tervezek vele. Igaz, kicsit az is javult pénteken... (bár nem sokat)

TMIB
03-03-2022, 05:08 AM
Dől a sok cripto adomány Ukrajnába. 20%-25%-30%-os kripto árfolyam emelkedés 1 hét alatt.

TMIB
05-17-2022, 09:22 AM
A Cypto megint megbolondult, 67ezerről zuhant meg a Bitcoin 29ezerre. Ami elég váratlan fordulat, tekintve hogy a "normális pénz" inflálódása pont az ellenkező hatást kéne kiváltsa a Crypto valutákra.

Volt olyan is aminek az árfolyama nem a felére esett, hanem 98%-át veszítette el az értékéből. Panaszkodtak egyesek hogy az életük befektetése volt benne és minden elúszott.

Szerintem a Bitcoin visszakúszik majd, legalábbis én kb. biztosra venném. Ezen a ponton ezerszer esélyesebb hogy a Bitcoin újra felmenjen 67ezerre mint az hogy a forint megerősödjön és visszamenjen 300 Forintos Euró árfolyamra...

Dream_walker
05-17-2022, 11:56 AM
A crypto nem egyenlő a bitcoinnal, a kettő valójában ellentétes. A kriptó tulajdonképpen ugyanaz, mint a dollár vagy a forint, vagy bármelyik. Digitalizált tervgazdaság.

A BTC 69 ezerről (2021 nov) esett 29 ezer alá, ennél nagyobb esés is volt már, meg lehet, hogy lesz is. Szabályozatlan piac, így valódi árfolyam-kialakulás van. Évtizedes időtávon nézve (a bányászati jutalom 2140-ig van időzítve) a felfelé menő trend a lényeg.

A kriptopénzek rizikósak, mikor valaki valamilyen altcoint (tehát nem bitcoint) vesz, akkor a 100% bukót kockáztatja. Mint a lottózás, meg kell találni a néhány nyertest, amit senki sem tud előre. Csak nem 90 számból kell ötöt megtalálni, hanem 19000-ből. Sok sikert hozzá.

Ráadásul ha valaki csak a bitcoinnál marad, de tőzsdézik, ugyanúgy elbukhat mindent. Ebből élnek a kriptotőzsdék. Már több tőzsde tulajdonosa is bekerült a világ ismert milliárdosai közé.

9217

Itt az eddigi tíz év:

9218

Bővítsük kicsit ki a grafikont:

9219

A bitcoin-használók (tehát nem a spekulánsok, hanem a tényleges felhasználók) számát néhány millióra teszik világszerte, és ez a szám rohamléptekben növekedett az elmúlt évtizedben, és semmi sem utal arra, hogy a következő évtized máshogyan telne, sőt, a terjedés üteme gyorsul. Ezért egy ilyent is érdemes megnézni:

9220

bel
05-17-2022, 11:56 AM
Volt olyan is aminek az árfolyama nem a felére esett, hanem 98%-át veszítette el az értékéből. Panaszkodtak egyesek hogy az életük befektetése volt benne és minden elúszott.

Szia,

Azert az se eppeszu, aki elete befekteteset kriptovalutaba tette. :-(

Ez a 98%-os ertekvesztes szerintem tipikusan az, amiben senki se lehetett biztos, de meglepodni sem szabad rajta.

Bel

Dream_walker
05-17-2022, 12:24 PM
Amúgy az ilyen árfolyamos dolgokat, meg, hogy szabályozás kell, meg ilyesmiket mindig érdemes úgy kezelni, hogy a médiának a figyelem kell, meg a dráma, hogy érzelmeket tudjanak kiváltani, és jöjjön a kattintás.

A bitcoinnal kapcsolatban történt egy másik dolog is, amelyik szintén érzelmeket váltana ki, de vélhetően egy darabig ez nem kerül be majd a hírekbe:

https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1526339994134229001

El Salvadorban hatalmas konferencia zajlik/zajlott központi bankok és pénzügyminisztériumok részvételével, többek között a bitcoinról és a pénzrendszerről, egészen pontosan 44(!) ország kormánya jelent meg. Vicces tény, de a Bretton Woods-i egyezmény 44 ország közreműködésével jött létre száz éve amúgy.
Lehet, hogy az IMF irodáiban most van némi fejvakargatás.

TMIB
06-13-2022, 02:23 PM
Úúú... Bitcoin jól megzuhant. Lassan már 20.000 lesz, 67.000-ről. Mi a probléma? Inflációnál nem növekedő tendencia lenne az ésszerű?

Persze ugyanez a kérdés a tőzsdével kapcsolatban is. Miért zuhan a tőzsde? Gyengülő pénznél a cégek értéke emelkedést kéne hogy mutasson. (Tudom nem úgy működik, de azért ésszerű volna.)

Akkor most mi az amibe bele lehetne fektetni a pénzt? Olyan mintha semmi nem lenne ami akár csak viszonylagos biztonságot adna, mert minden megy lefelé. :(

Dream_walker
06-13-2022, 08:43 PM
A kriptopénzek piacát és a tőzsdét ugyanúgy manipulálják. Az inflációra a korona-pániknál reagált a bitcoin, mikor szinte az összes országban pénznyomtatásba kezdtek. Akkor 5000 dollár körül járt, ahhoz képest most 300% pluszban van. Igen, a mesterségesen felpumpált árfolyamról visszazuhant. Na és? Nem kell tőzsdézni, és akkor nincs gond, a bitcoin p2p pénzrendszernek lett kitalálva, és jól is működik úgy.

Ha életképes befektetést keresel a mostani világgazdasági környezetben, akkor prepperként pontosan tudod, hogy tartós élelmiszer, fogyasztási cikkek, muníció a nyerő, és valószínűleg ez így is marad a következő évtizedben.

P. Dude
07-11-2022, 12:05 PM
9241

P. Dude
07-28-2022, 10:40 AM
A bitcoin mégis hogyan lenne a nasdaq-hoz kötve? Az egyik egy pénz, a másik meg egy tőzsde. Honnan veszel ilyeneket? :D

A bitcoin nem más, mint az állam és a pénz szétválasztása.
A nyomtatott sajtó pedig elhozta az állam és az egyház szétválasztását néhány száz éve. Ennek máig tartó, világszintű hatásai lettek. A bitcoinnal ugyanez lesz, erre lett kitalálva.

Na ezt inkább ebben a topicban kérdezem. Én azt nem értem, hogy ha a bitcoin olyan független, akkor mi váltja ki a szabadeséseit? Van garancia arra, hogy a zuhanásait majd mindig felemelkedés fogja követni hosszú távon?

sukran4fish
07-28-2022, 03:50 PM
Én azt nem értem, hogy ha a bitcoin olyan független, akkor mi váltja ki a szabadeséseit? Van garancia arra, hogy a zuhanásait majd mindig felemelkedés fogja követni hosszú távon?

a) A technológia független, a befektetők mentalitása viszont nem.
b) Nincs. Be is tilthatják az egészet bármelyik nap és onnantól nem tudsz adózni utána.

TMIB
07-28-2022, 04:53 PM
A FED bejelentette a kamatemelést, a tőzsde megreccsent, de a crypto megugrott. Mondjuk én nem értem hogy hogy megy ez, mert véletlenszerűnek tűnik. Bejelentik hogy értéktelenedik a dollár, a crypto erősödés helyett gyengül. Most meg fordítva.

Dream_walker
07-28-2022, 10:15 PM
Na ezt inkább ebben a topicban kérdezem. Én azt nem értem, hogy ha a bitcoin olyan független, akkor mi váltja ki a szabadeséseit? Van garancia arra, hogy a zuhanásait majd mindig felemelkedés fogja követni hosszú távon?

Semmire sincs garancia. De a matematika elég erős trendeket mutat, és a számoknak jobban lehet hinni, mint az embereknek. Felhasználóból több lesz, de a készlet nem változik.

Mi váltja ki a részvények szabadesését? A Facebook nem a Wall Streeten működik, hogyhogy akkor mégis esik a tőzsdén? Minden tőzsdei cikk valamilyen dolog, amely bizonyos összeget ér meg valakinek. Rengetegen egy sima befektetésként tekintenek a bitcoinra, és ha van egy hír, amelyet negatívként értelmeznek, akkor átgondolhatják, hogy tényleg megér-e nekik annyit, amennyit ráköltöttek. Ha a válaszuk nem, akkor eladnak, akár ár alatt is. Így jön létre az esés.

A bitcoin ráadásul egy pénz, amely jelenleg a valódi pénzzé válás fázisainak a határán jár. Ilyenkor természetes az ugrálás, hiszen a piacnak rá kell jönnie, hogy mi is ez az újdonság itt. A piac pedig emberekből áll. Szóval az embereknek kell először tanulni.

P. Dude
10-21-2022, 08:51 AM
Szóval a Bitcoin úgy lett megalkotva, hogy kiveszi a képbõl a nemzeti kibocsátású pénzeket, a központi bankokat, és a közvetítõket.

Nem, ez olyan, mint egy saját malacpersely, értékálló cuccal töltögetve. A számla/fiók/tagság hasonlatok sántítanak, mert itt CSAK a tulajdonos felelõs a pénzért, nem kell engedélyt kérni semmire, de nincs is kihez fordulni.

Én még mindig a dolog filozófiáját nem értem. Hogyan venné ki a képből a nemzeti kibocsátású pénzt, ha a kettő között elválaszthatatlan kapcsolat van? Fogom a forintomat, beteszem az atm-be, és konkrétan abból vásárolok bitcoint. Szimpla, hagyományos adásvétel. A forinton nem almát vettem a boltban, hanem bitcoint az atm-en.

Szó szerint nem tudok semmilyen más módon bitcoinhoz jutni, mint a nemzeti kibocsátású fizikai pénzemmel. Ha minden bank/pénztár stb. hasonlat sántít - ahogy Dream_walker írta -, akkor hogyan kell elképzelni a két pénz közötti kapcsolatot? Fizikailag "hova lesz" az a pénz, amit én betettem az atm-be én bitcoint vásároltam rajta? Azt mondjátok ezt nem úgy kell elképzelni mint egy banknál, hogy beteszem a pénzemet, majd kapok egy papírt arról, hogy adott számlán van a forintom. De akkor hogyan?

Rozsomák
10-22-2022, 06:04 AM
"Szó szerint nem tudok semmilyen más módon bitcoinhoz jutni, mint a nemzeti kibocsátású fizikai pénzemmel.'

Dehonnem!
Szolgáltatással, (Bérgyilkos, kurválkodás)
Árueladással, kereskedelemmel. (kábszer, szervkereskedelem)

A bank kb megmondja mennyivel vág le, de a bitkoinból időről időre kiveszik a hasznot.
Lásd a grafikonokat, mikor lezuhan a görbe akkor fölözik le röhögve a tejfelt. :D
Nem is értem miért nem látják az emberek annyit vesznek ki csak, hogy a koin még életben maradjon, de sokszorosát nyúlják le mint a bankok a kezelési költséggel meg a kamatokkal..
Ráadásul még infrastruktúrát sem kell kiépíteniük, és a dolgozók a "bányászok" végeznek minden munkát, nem jár szabadság, betegállomány, nem adóznak, abból amit lenyúlnak nem épül út, kórház....
A bitkoin rossz! Jó idea, lehetne jó is, de rossz!

P. Dude
10-22-2022, 10:35 AM
A bitkoin rossz! Jó idea, lehetne jó is, de rossz!

Köszi hogy bemutattad ezt a nézőpontot is. Érdemben hozzászólni nem tudok mert nem értek hozzá, ezért szoktam itt kérdezgetni. :)

Off: Egyébként te befejezted (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?816-Igazoltt%C3%A1-v%C3%A1lt-quot-%C3%B6sszeesk%C3%BCv%C3%A9s-elm%C3%A9letek-quot&p=109041#post109041) a prepperkedést, vagy mi újság?

TMIB
11-09-2022, 11:49 AM
Szegény Crypto megint megzuhant. Csúnyát esett, ezúttal bőven $18.000 alá. :(

Rozsomák
11-09-2022, 04:22 PM

Az váltja ki, hogy az a pár befektető, aki indította és betette a pénzét, (mondjuk 30 milliót fejenként) mikor összeomlás nélkül ki tudja venni a hasznát, kiveszi (mondjuk 300 milliót fejenként, dollárban, és persze továbbra is benn marad a 30 millió dollár tőkeként), tehát elad, mikor már nem ad el, akkor lassan megint vásárolgatnak tehát felmegy az értéke (a vesztesek a piramis alján lévő kisbefektetők.)
Minden hullám erről szól.

Rozsomák
11-09-2022, 05:05 PM
Köszi hogy bemutattad ezt a nézőpontot is. Érdemben hozzászólni nem tudok mert nem értek hozzá, ezért szoktam itt kérdezgetni. :)

Off: Egyébként te befejezted (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?816-Igazoltt%C3%A1-v%C3%A1lt-quot-%C3%B6sszeesk%C3%BCv%C3%A9s-elm%C3%A9letek-quot&p=109041#post109041) a prepperkedést, vagy mi újság?

Hááát :D eddig sem toltam hevesen, volt egy próbálkozásom, de befulladt Szegeddel. Korrekt volt, de az elképzeléseink nem egyeztek. Hááát van pár konzervem, egy két ismerősöm, egy elektromos bringám, meg a tudásom a kézügyességem. pld. egy szélmalmot összehozni szemétből egy késsel meg egy baltával nekem nem okoz gondot. Várakozó állapotban vagyok, várom mikor jön a népirtás, (vagy a migránsháború, vagy a 3. vh Európában) esélyem nagyon kicsi a túlélésre, nagy szerencse kell hozzá, jókor jó helyen lenni. ha tűlélem, akkor szerintem jön a jólét, egy jó darabig, és kb mire meghalok kezd nagyon szar lenni a világ a csicskáknak.

Dream_walker
11-09-2022, 08:25 PM
Szegény Crypto megint megzuhant. Csúnyát esett, ezúttal bőven $18.000 alá. :(

A szegény crypto ennél jóval nagyobbat esett, megint lettek projektek, amelyek földbe álltak. Ha esetleg a bitcoinra gondolsz, ez nem nagy esés, volt már többször is ennél komolyabb, az előző tizenvalahány évben. Magához fog térni, mivel a matematika és a fizika törvényei nem változtak. A bitcoin NEM egyenlő a cryptoval. Ez utóbbi gyakorlatilag szinte kizárólag piramisjátékot takar, vagy ha az usa törvényeit vesszük alapul, akkor regisztrálatlan értékpapír-kibocsátást.

TMIB
11-09-2022, 09:18 PM
Igaz, de mindig lefelé megy. Hol nagyot, hol közepeset, hol kicsit esik. Az előrejelzések nagyon nem ezt mutatták. Igazából nem értem a logikáját sem, mert ha erős a "pénz" akkor kéne gyengének lennie, és a dollár/euró gyengülésénél kellene erősödést mutatnia. Helyette csak együtt mozog a pénznemekkel és a tőzsdével.

Dream_walker
11-09-2022, 10:44 PM
Már nem azért, de te miről beszélsz?
9312

Egyértelműen vannak lejtők, főleg a túlfűtött felugrások után. Mindig lefelé megy...
Ez a grafikon amúgy elég vad képet mutat, mivel követi a dollár inflációját is. A bitcoin ugyanis nem a fogyasztói infláció ellen lett kitalálva, hanem a valuta leértékelése ellen, az pedig egy sokkal elnyújtottabb történet.

Így néz ki, ha összevetjük a bitcoin árfolyamát az usd M2 készletével:
9313
A kép innen van: https://www.lopp.net/bitcoinflation/btc-usd-m2.php és látszik, hogy 2009-es dolláron nézve az árfolyam most nagyjából 8-9000 dollár körül lenne (szerk: tehát valójában ennyi az aktuális vásárlóereje). De ez a kép is csalóka, mert ez meg logaritmikus skálát mutat, tehát az egyes szintek 10-szeres szorzót jelentenek.

A bitcoin kibocsátási ütemét úgy határozták meg, hogy 2140-ig (még 120 évig) stabilan kövesse a kódot és az ütemtervet. Ezt a stabilitást lehet hosszú távú tervezésnek, és megbízható pénzpolitikának nevezni. Így nehéz komolyan venni a nézőpontot, hogy "de hát tavalyhoz képest mennyit esett". Nem ez a lényeg. Az a lényeg, hogy az unokáknak mit tud hagyni az ember.

Itt egy harmadik kép is, az eddigi éves mélypontokat mutatja:
9314

Bármely grafikont, táblázatot be lehet tolni egy excelbe, és kihúzni az időskálát 2140-ig. Pesszimisták megfelezhetik, elharmadolhatják a változás arányát, de akkor is egyértelműnek tűnik a helyzet. Csak nem érdemes leragadni a tőzsdei daytrade mellett, mert az csak lottózás.

TMIB
11-09-2022, 11:30 PM
Helyesbítek. Amikor a tőzsde jól megy, a criptovaluták akkor is eshetnek, mint most is.

És még nem állt meg...

"Bitcoin (BTC) is down -13.10% to $16,021.06 in the last 17 hours."

Azért nem számít az hogy mennyi volt eddig a legalacsonyabb állás, akár év szerint, mivel a Facebook is megzuhant és elég esélytelen hogy kilábaljon belőle. Nincs 100%-os biztosíték arra hogy mi marad meg és mi megy a levesbe. Nekem 15 dollárom volt Bitcoinban, ami most már inkább csak $8. Szerencsére nem tartottam benne sok ezer dollárt. Persze nem mondom hogy nem kaphat majd erőre.

Dream_walker
11-10-2022, 07:29 AM
Összekevered a piaci árfolyam és a használati cél lényegét. Egy egyszerű példa: a fészi megzuhant. Mégis használod valamire, sőt, kétmilliárdan vagytok. Vagy tegnap törölted magad róla, mert megzuhant a részvényárfolyama? Próbáld meg összerakni a képet.

Amúgy lemehet még ennél is jobban, és akkor még több ember kapna esélyt rá, hogy alacsonyabb áron tudjon váltani. Persze nem 100%, hogy így fog történni.

TMIB
11-10-2022, 07:47 AM
A Facebook is attól függ hogy hány embert érdekel. A META részéről kiderült hogy senkit nem érdekel, az alap FB meg egyre kevesebb embert. Mindenki helyett egyre inkább nyugdíjasok anyázós politikai hadszínterévé válik. És ha ez a helyzet, akkor hiába van több milliárd regisztráció, aminek a fele "pótreg meg bot", a valós felhasználók számítanak, akik szerintem inkább már sokkal kevesebben vannak és egyre fogyatkoznak.

A kérdés hogy a Crypto-nál most mi a helyzet. Most miért esett megint és folyamatosan miért csökken az értéke az ilyen-olyan valutáknak. Szerintem a közelgő ünnepek nem befolyásolják. Esetleg a Fekete péntek miatt sokan kivették belőle a pénzüket hogy vásároljanak? A gazdaság nem lett jobb, az infláció meg főleg nem. A választások után esett egy nagyot. Talán az befolyásolhatta ennyire negatívan? A Crypto-t a bizalom, az érdeklődés és az ebből adódó befektetési kör határozza meg. Talán ezzel van most gond? Bár csak tippelgetni lehet, mert speciális kritós negatív hírt nem láttam mostanában.

Dream_walker
11-10-2022, 01:16 PM
A kriptó azért esik, mert a bitcoin esik. A tenger a bitcoin, a felszínen lebegő sz*r pedig a sok különböző kriptopénz. Mikor a tenger emelkedik, a sz*r is emelkedik, mikor pedig a vízszint lecsökken, vele csökken a sz*r is, végül pedig egyszerűen elmerül.

A bitcoin azért esik, mert lehet, hogy ez új információ, de a tőzsdéken a BTC-vel ugyanazok az emberek kereskednek, akik a részvényekkel meg a többi cuccal is. Ez az oka a korrelációnak. Mikor valaki elad, akkor mindenből elad. Azért adják el a népek a BTC-t, mert éppen bedőlt egy nagy tőzsde (FTX), akik a jelek szerint ellophatták a felhasználók pénzét, és most úgy néz ki, hogy a drágán vett tőzsdei tokenek (a vizen lebegő sz*r, ahogy már említettem) most körülbelül 0 dollárt érnek. Akik pedig a tőzsdén lottóznak, azok most be vannak ijedve, hogy az ő pénzükkel, nyitott pozícióikkal mi történhet. Ugyanaz történhet, mint a lottószelvényekkel, nem biztos, hogy nyertes számok lesznek rajta, és akkor kidobott pénz.

Nulla ember vesztett pénzt azok közül, aki nem kereskedik, nem tőzsdézik, nem vesz szirsz*r tokeneket, nem ad el két hét után, és nem tartja centralizált tárcában a bitcoinját. Nulla. Azok vesztenek, akik kockázatot vállalnak.

P. Dude
11-10-2022, 02:44 PM
Csak egy oldalt kell visszalapozni ahhoz hogy lássuk: Dream_walker júliusban még mereven elutasított bármiféle kapcsolatot a bitcoin ingadozása és a tőzsde között. Nem meglepő módon ugyanezzel a magabiztossággal. :D

TMIB
12-04-2022, 11:52 PM
Egy ideje nem néztem hogy hogy állnak a valuták. Most ez jött velem szembe:

A Cryptocurrency Named After The Fictional Money In Star Trek Is ‘Worthless’ And ‘A Scam,’ New Lawsuit Alleges

The complaint says the Bitcoin Latinum founder lured an investor in with the promise that the producers of Star Trek had already invested $20 million.

https://www.msn.com/en-us/money/companies/a-cryptocurrency-named-after-the-fictional-money-in-star-trek-is-worthless-and-a-scam-new-lawsuit-alleges/ar-AA14Kziq

Újabb átverés. Elég szomorú...

Pedig jó lett volna ha valami van mögötte ami miatt tartotta volna az értékét. Így sajnos egy sima lehúzás volt.

Dream_walker
12-05-2022, 08:40 AM
A kriptók 99,9%-a átverés. Mire számítottál? :) A baj az, hogy alapvetően nem nagyon lehet az ilyenek mögé tenni semmit, ami miatt tartaná az értékét. A bitcoin a matematika és a fizika törvényei alapján működik, ezért kell valódi energia a létrehozásához, és ezzel lehet garantálni a valódi pénzként való használhatóságot, ez van mögötte. A másolatok nem egy jobb pénzt akarnak az embereknek, hanem előre kibocsátott pénzt sajt maguknak.

Ha esetleg érdekel, hogy valójában mi is történt itt, ebben az ügyben, ebből az illusztrációból kiderül:

https://www.youtube.com/watch?v=CmR_V6zqgZ4

P. Dude
12-30-2022, 02:53 PM
Hááát :D eddig sem toltam hevesen, volt egy próbálkozásom, de befulladt Szegeddel. Korrekt volt, de az elképzeléseink nem egyeztek. Hááát van pár konzervem, egy két ismerősöm, egy elektromos bringám, meg a tudásom a kézügyességem. pld. egy szélmalmot összehozni szemétből egy késsel meg egy baltával nekem nem okoz gondot. Várakozó állapotban vagyok, várom mikor jön a népirtás, (vagy a migránsháború, vagy a 3. vh Európában) esélyem nagyon kicsi a túlélésre, nagy szerencse kell hozzá, jókor jó helyen lenni. ha tűlélem, akkor szerintem jön a jólét, egy jó darabig, és kb mire meghalok kezd nagyon szar lenni a világ a csicskáknak.

Ez amúgy az egyik legjobb hozzászólás, amit olvastam ezen a fórumon. Tetszik a hozzáállásod, tanultam belőle.