View Full Version : Digitális pénz
A világ egyre inkább a digitális pénz (bankkártya, mobiltelefonos fizetés, Bitcoin, stb.) felé halad (https://www.theguardian.com/cities/2017/jan/09/rise-cashless-city-contactless-payments-exclusion-cashfree-society).
Mi a véleményetek errõl? Hogyan befolyásolja ez a mindennapjaitokat? (Miként) Készültök a készpénz nélküli világra?
WestBam
07-06-2017, 11:16 AM
Ezzel lehet elérni a totális kontrollt az emberek felett.
Ha rendszeren kívüli vagy csak egy kattintás, és nincs "pénzed", senkivé válsz. Szóval ez baromi veszélyes irány - szerintem.
Zacskóbicska
07-06-2017, 11:59 AM
Én is egyetértek. Ráadásul olyan totális kontrollt jelent, hogy még azt is pontosan tudják rólad, mibõl mennyit fogyasztasz, mikor hol tartózkodsz, hol ebédelsz, ki a fogorvosod, milyen mosószerrel mosol, milyen borotvapengét használsz, stb.
Nyilván lesznek olyan érdekek, amik szeretnék ezeket az információkat magukról korlátozni. Erre új bûnözõi "iparág" fog kialakulni, vagyis újszerû maffia jelenik majd meg az életünkben. Viszont a különbözõ titkosszolgálatok is új helyzetbe kerülnek majd. Pl. ha nem akarják, hogy elmenj a Balatonra, egyszerûen nem tudsz majd megtankolni, mert a kártyád átmenetileg nem kapcsolható a bankodra és illedelmesen tájékoztatnak, hogy 3 nap múlva próbáld meg újra.:)
Dream_walker
07-06-2017, 01:34 PM
A jelen gazdasági helyzetben gyakorlatilag nem lesz olyan, hogy készpénzmentes világ.
Amíg bárhol van valaki, aki elfogadja, addig mindig is lesz fizikai bankó, vagy annak valamely kézzelfogható megfelelõje.
A bankkártyás fizetésnek van elõnye, hátránya, ráadásul ez személyenként változhat. Sõt, adott helyzetben is változhat, annyiféle változó lehetséges.
Én pl. vásárlásnál úgy szoktam, hogy mindig viszek magammal kp-t, de kártyával fizetek. Ha bármi gond van (eddig egyetlen egyszer volt gond, bedöglött a kártyaolvasó termináljuk), egyszerûen fizetek papírral.
A szó szerinti digitális pénzek (bitcoin és társai) viszont pont a kontrollt akadályozzák meg a decentralizálással. Hiszen nem lehet elvenni egy kattintással, mert nincs hová kattintani, ugyanis a rendszer szétszórva létezik az ÖSSZES felhasználójánál. Kizárólag az árfolyamot lehet manipulálni, de a "rendes" pénzekhez képest sokkal kevésbé, ugyanis nem lehet felvásárlással csökkenteni vagy eladással növelni a "készletet", illetve lehet, csak akkor a skála, hogy gyakorlatilag lehetetlen.
Ráadásul a hagyományos pénzrendszereket fenyegetõ veszélyek (infláció, embargó, stb.) egyszerûen nem mûködnek.
Törölt_reg
07-06-2017, 02:51 PM
hogy még azt is pontosan tudják rólad, mibõl mennyit fogyasztasz, mikor hol tartózkodsz, hol ebédelsz, ki a fogorvosod, milyen mosószerrel mosol, milyen borotvapengét használsz, stb.
Havi kb....
-30 lityi gázolaj
-2 karton tej
-8 csomag elõre kaja
-10 kutya konzerv,1 kiló szárított hús,6 csomag lapocska
-mosópor hedensoldesz,amodent,vilkinzon,arcszesz,szappan
-kenyér 12 kg+kifli+zsömje
-kóbász 2 kiló+szalonna+májkrém és virsli..
-mekis kaja 5cör+pizza
-energi ital és sör 4-5 liter
-fodrász.kutya kozmetika
-rezsi
-gyogyószerek
-etetõ kaja,csonti,pióca...
-....
Könyörgöm mi ebben a titkos? :confused:
Nálunk a papírpénz már nem divat, de nekem ezzel semmi gondom. Kezdjük azzal, hogy ha van jó kártyád, akkor 1%-ot visszakapsz ha használod. Nekünk ez olyan havi 7-8 dollár. Ingyenpénz, mindig jó.
A másik hogy nyomon következõ a pénzmozgás. Az adóhivatal követheti, nekem az nem gond. Az egyetlen ami történhet, hogy látják hogy nincs sok pénzünk. Ugyanakkor az üzletemet igencsak megkönnyíti és átláthatóvá teszi. Adófizetésnél jó az ha minden világos és látom hogy mit mikor mennyiért vettem.
Havonta rendelünk a Walmart-ból 1x. Kártyával, mert máshogy nem is lehetne. Kínából se tudnék készpénzzel rendelni.
Ha a készpénzt viszi egy tolvaj akkor vége van. Ha hitelkártyát, akkor az azonnal letiltható. Tehát a bûnözést is visszaszorítja. Nálunk a házban összesen 3 dollár van most.
Ma kaptam meg az új kártyámat is. Ezentúl nem kell majd bankba mászkálni, elég lesz elvinni a csekkjeimet az automatához, beteszem a kártyát, beteszem a csekkeket és megy a számlára minden.
A készpénz helyett az ezüst valószínûleg jobb. Abból van itthon az a 20 amit régen vettem. Igaz, nem egy nagy vagyon, 300 dollár? Betörni azért se lenne érdemes. :)
Én is egyetértek. Ráadásul olyan totális kontrollt jelent, hogy még azt is pontosan tudják rólad, mibõl mennyit fogyasztasz, mikor hol tartózkodsz, hol ebédelsz, ki a fogorvosod, milyen mosószerrel mosol, milyen borotvapengét használsz, stb.
Ezt már most is tudják , csak suoershop / Tesco clubcard-nak hívják .....
Rozsomák
07-06-2017, 09:29 PM
A jelen gazdasági helyzetben gyakorlatilag nem lesz olyan, hogy készpénzmentes világ.
Nagyot tévedsz. Megyünk a kp nélküli világba. Ha nem nyomtatnak, hiába fogadná el bárki. Most már lefedett a világ nagy része internettel, a kütyü hozzá fillérekbe kerül. (lehet drágán adják, de szinte ingyen van) A sarki virágárus lánynál is lehet egy kütyü amivel fogadja a lóvét. A Marinéni nem fogja tudni eladni a tojást feketén, legfeljebb elcseréli páleszre. 10 tojás egy feles barackpálinka. Egy csomag hagyma 2 szál cigi. Izé jut eszembe a cigi fogja helyettesíteni a pénzt mint a kóterban. Az, hogy mit veszel mire költessz leszarják amíg az adót le tudja vonni belõlle, és amíg tõle veszed a cuccaid. A cigis csereberét nagyon nem fogják szeretni.
WestBam
07-06-2017, 10:07 PM
Az "alternatív" krypto pénzek (Bitcoin (https://bitbargain.co.uk/bitcoin-presentation/magyar.html), Ethereum, Ripple, stb.) valóban érdekes irányvonal, de ezt az állam nem fogja támogatni, sõt, biztos vagyok benne, hogy hamarosan üldözni is fogják õket éppen az anonimitás, a P2P fizetés miatt. E felett nincs kontrolljuk, ez nekik nem jó. Nekünk sem, mert ha lekapcsolja a netet, vagy célirányos portokat korlátoz, hogy ne tudd használni akkor lehet pislogni. Én nem érzem szükségét, de nyilván megvan a felhasználói köre ennek is, a hagymás világban nyilván ez jelenti a szükséges szabadságot és anonimitást is, de ugye ilyenekhez csak keveseknek van köze.
Törölt_reg
07-07-2017, 12:27 AM
Az, hogy mit veszel mire költessz leszarják
...hát igen!Sokan kicsit(nagyon)túlértékelik a saját fontosságukat.
Nem tudom,hogy a paranoia egy enyhe formája e ,hogy "biztos megfigyelnek,összeírnak,letárolnak..."
Nem csak a vásárlásban,de a térfigyelõ kameráknál,gps-es kocsiknál is megfigyeltem már ezt.
Szerintem amíg valaki nem huncutkodik,valóban mindenki lexarja ki-mit csinál....oly annyira,hogy az emberek kínjukban, szánt szándékkal tolják a világ szeme elé,hogy mit vettem,mit csinálok,hol vagyok, ki a fogorvosom,mit eszek......jutyub,fészbuk,twitter,fórumok...;)
De ez a téma is egyenlõre csak egy konteó...szó nincsen ,hogy belátható idõn belül kivonnák a készpénzt a forgalomból.
Zacskóbicska
07-07-2017, 06:25 AM
Havi kb....
-30 lityi gázolaj
-2 karton tej
-8 csomag elõre kaja
-mekis kaja 5cör+pizza
-fodrász.kutya kozmetika
-rezsi
-gyogyószerek
-....
Semmi. Ebbõl kapásból látni, hogy egyedül élsz, szeretsz horgászni és idõnként iszol is néhány sört.
Ez senkit nem érdekel, amíg nem vagy valamilyen szempontból fontos ember. Mihelyst az leszel, már felhasználható ellened.
Képzeld el, ha pl. Orbán Viktorról leírnák, mennyi páleszt vett az utóbbi öt évben, mennyi sört, milyen ciklusokkal, stb. Utána menne a duma, hogy Magyarország miniszterelnöke alkoholista, új választást kell kiírni és minden egyéb. (Mert uigye az nem lényeg, ki itta meg és hányan ezt a mennyiséget.)
Sajnos az információk kellõ rosszindulattal hihetetlen hitelrontásra alkalmasak. Az én életemben is elõfordult már olyan, amit el sem tudtam volna képzelni.
Még bíróságra is kerültem, igaz, csak tanúként a végén. De lényeg az, hogy rendõrség, bíróság. A többi kit érdekel utána? Az, hogy tiszta voltam? Számít? Ezzel az ügylettel úgy elbaszták a renomémat, hogy a veszteségem legalább 10 millióban kalkulálható. Még szerencse, hogy az idegrendszerem jó:) Az erkölcsi gyõzelmemmel meg vastagon kitörölhetem a seggem.
Remélem, sikerült meggyõznöm téged.
Törölt_reg
07-07-2017, 06:56 PM
Remélem, sikerült meggyõznöm téged.
Persze,nyilvánvaló.
Nemrég néztem meg a Kör címû filmet.Érdekes csavar volt a végén..."hogy akkor most legyenek átlátszók a megfigyelõk is...":eek:
Az a gond ezekkel a globális nagy dolgokkal,hogy semmiféle beleszólásunk nincsen.A kp.nélküli világba sem,a chip beültetésbe sem,sem semmi másba.
Mi kisemberek csak alkalmazkodni tudunk és túlélni nap.mint nap.
Nem mi döntünk a minimálbérrõl,a banki kamatokról...semmirõl.
Persze lehet ágálni ellene+meg felírni,"hogy nem tetszik"...atrocitás nem ér érte senkit,mert valójában semmit nem is ér a véleményünk.
...az,hogy valaki kilép a társadalomból?......az egy vicc!...mondjuk én nem próbálnám ki,de aki akarja megteheti...próbálja meg...sok sikert.
Tehát oszthatjuk az észt ...ebben a témában is...sõt késhegyre menõ vitákat lehet folytatni...de úgyis úgy lesz...ahogy lesz!
Majd alkalmazkodunk!
Én most vettem észre hogy a bankomnál olyat is lehet hogy lefényképezek egy csekket és a pénz megy is a számlámra. Ez így elég szuper, még ma kipróbálom, mert 7 csekkem van itthon. :) Ebbõl a nagytestvér majd látja hogy mennyire sz.rér-húgyér dolgozom. :haha:
Rozsomák
07-07-2017, 08:22 PM
...az,hogy valaki kilép a társadalomból?......az egy vicc!...mondjuk én nem próbálnám ki,de aki akarja megteheti...próbálja meg...sok sikert.
Jelen helyzetben a kilép a társadalomból azt jelenti, hogy ügyeskedik és a társadalom hátán viszonylag jól megél. Pld a filléres cuccokért nem kell dolgoznia napokat verejtékesen, hanem megveszi a bótban. Nem kell napokat gyalogolnia a vásárba, a társadalom odaviszi neki szinte helybe. Úgymond ingyenes a rendõrség, meg sok más is nem fizet adót ha elcserél egy jerkét egy bödön mézre. Persze így könnyû kiválni a társadalomból, én is szeretnék. :D az alkalomra várok, talán eljön talán nem.
Szia,
Szamomra nem az egyetlen, de fontos szempont volt a szigettel kapcsolatban, hogy betiltottak a keszpenzes fizetest par eve (azota meg se nezem a reszletes programlistajukat).
Bel
Dream_walker
07-13-2017, 07:51 AM
Nagyot tévedsz. Megyünk a kp nélküli világba. Ha nem nyomtatnak, hiába fogadná el bárki. Most már lefedett a világ nagy része internettel, a kütyü hozzá fillérekbe kerül. (lehet drágán adják, de szinte ingyen van) A sarki virágárus lánynál is lehet egy kütyü amivel fogadja a lóvét. A Marinéni nem fogja tudni eladni a tojást feketén, legfeljebb elcseréli páleszre. 10 tojás egy feles barackpálinka. Egy csomag hagyma 2 szál cigi. Izé jut eszembe a cigi fogja helyettesíteni a pénzt mint a kóterban. Az, hogy mit veszel mire költessz leszarják amíg az adót le tudja vonni belõlle, és amíg tõle veszed a cuccaid. A cigis csereberét nagyon nem fogják szeretni.
Nem tévedek :) A jelen gazdasági helyzetrõl írtam. A nyomtatás meg olyan, hogy nagyon-nagyon sokára fog eltûnni. Ha nem lesz ft, lesz dollár, meg euró. Gyakorlatilag a fél világon "hivatalos" fizetõeszköznek számít mindkettõ, még ha igazából nem is az.
Amíg a papírnak biztosítják a hátteret akármelyik jelentõs gazdaságban, addig a papír létezni fog. Márpedig a hátteret biztosítani fogják, ugyanis akkora feketegazdaság épült a készpénzre (beleépülve a felsõbb körökkel), hogy nem vágják ki maguk alatt a fát.
Mint az egyik filmben, ahol feltették a kérdést: "Tudod, hogy számolja a kartell a pénzét? Lemérik a kamionokat."
Elõbb-utóbb eljön a kp-mentes világ, de szerintem az nem a mi életünkben lesz.
Az ausztrál kormány nanochipekkel követné a 100 dolláros bankjegyeket (https://smallcaps.com.au/australia-track-hundred-note-cashless-society/) - szigorúan az állampolgárok érdekében.
Én sehogy sem készülök kp nélküli világra.
Eccer ne legyen áram oszt baszhatom a kiló kenyeret..
Nemrég 3 nap nem volt a melóhelyen net! Nem áram csak inernet! MEGÁLLT az élet! Utána meg sok meló,hogy minden rendben legyen megint
Persze tárolgassam felhõbe az infót meg digitális píz..... A biztosíték attól még kiég és ennyi.....
Jobb szeretem fizikálisan érezni/látni a matekot a zsebbe és nem csak tudni, hogy van.
Az elmúlt pár napban történt valami más is. Míg azzal volt tele minden sajtó és média hogy Trump nem határolódott el elég gyorsan egy tüntetéstõl, a háttérben közben volt egy megegyezés arról hogy a kormány nekimegy a Bitcoinnak és egyébe hasonló online fizetõeszközöknek. Persze a t-izmus elleni harc nevében. Ugyanakkor érdekes mert a hírekben még soha nem hallottam olyat hogy t-isták Bitcoinnal fizettek volna egymásnak. Egyszerûbben szólva megint biztonságra hivatkozva akarnak tönkretenni olyan dolgokat amit a senkinek nem ártó polgárok használnak.
Dream_walker
08-21-2017, 07:12 AM
A hírekbe nem kerül be, mert a hírkészítõk hülyének nézik a hírnézõket (talán nem is teljesen alaptalanul), és egy hülyének a digitális péz olyan, mintha azt mondanánk, hogy a mobiltelefon varázslattal mûködik.
De a bitcoint használja a nagyban mûködõ feketegazdaság komoly része. A tenoristák is.
Tulajdonképpen itt Mo-n eladhatsz bitcoinért bármit, de szó szerint bármit, nincs számla, nincs áfa, semmi. Aztán a bevallásodba beleírod az árfolyamnyereséget (vagy minek hívják most) x összegben, befizeted az adót, és gyakorlatilag tisztára van mosva a lé, teljesen törvényesen.
Persze, jó, hasznos, mûködik. Viszont a politikusok és az óriásvállalatok kicsinálhatják ha akarják.
A Google-bejelentés óta töretlenül gyengül a bitcoin árfolyama
"Azóta, hogy a Google szerdán bejelentette, hogy júniustól betiltja az összes kriptovaluta és az azokkal való kereskedési opciók reklámozását, a legkeresettebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama szinte töretlenül gyengül.
A Google a szerdai bejelentéssel csatlakozott a Facebook januári hasonló döntéséhez. A szakértõk szerint a korlátozások nem befolyásolják érdemben a két cég reklámbevételeit.
A bitcoin árfolyama szerdán még 9313 dolláron is állt. Vasárnap, röviddel 14 óra 30 után 7620 dolláron jegyezték. A bitcoin december közepén rekordszinten, 19 666 dolláron is állt." (MTI)
Ha így halad a helyzet, akkor meghal az egész és nem kripto-valuta lesz hanem kripta-valuta. :hogymi:
Dream_walker
03-19-2018, 06:52 AM
Érdemes az idõtávot is nézni, hirdetésekben kb az elmúlt 1-2 évben szerepeltek a kriptók, aztán léteznek 2009 óta. Tehát az élettartamuk 80%-ában nem voltak reklámozva, és a bitcoin pl. ez alatt az idõ alatt növekedett 0,02 usd/btc árfolyamról 1000 usd körülire, ami 2.000.000% növekedés, ehhez képest a mostani 10-15% körüli esés egy légysz.r a falon.
Annyi biztos hogy a Forinthoz, dollárhoz, vagy akármi máshoz képest még mindig a csillagos égben van. :)
Jön a következõ csapás, a Twitter is letiltja az összes crypto-valuta reklámot.
http://truthinmedia.com/twitter-banning-cryptocurrency-ads/
Dream_walker
03-20-2018, 06:33 AM
Most jól megzuhan a kriptók árfolyama, ilyenkor érdemes venni.
Én a litecoint javaslom, btc-egyenértéken nagyon-nagyon olcsó. Technikai alapon a bitcoin árfolyamának a negyedét kellene érnie, azaz 2000 dollárt. Ehelyett 150 usd. Azaz csak a technológiai alapok miatt benne van egy 10-15-szörös emelkedés. Ha a bitcoin megindul felfelé, az megintcsak felhúzza a többit.
Az ethereum is jó vétel, az eddigi csúcsa 1400 volt, most 600.
Hozzáértõbbeknek dash (full anonim, míg a btc a híresztelésekkel ellentétben nem), iota (nem blokklánc, hanem tangle alapú, amely ugyanazt tudja gyorsabban, olcsóbban, biztonságosabban), neo (az egymilliárd lakosú kínai gazdaság saját fejlesztésû platformja, azaz nem csak coin, hanem komplett rendszer).
Ilyen célra érdemes egy havi fix, kis összeget eltenni, mondjuk 5-10k forintot. Ennyit meg lehet nyesni a kávé-cigi-szesz-csoki-cuki büdzsébõl is akár. Értelme nincs az árfolyamokat figyelgetni, úgy kell felfogni, mint mondjuk egy nyugdíjbiztosítást, amit megkötsz 10-20 évre.
Annyiban érdemes követni a fejleményeket, hogy ha a nagy összeomlás közeledik, ki lehessen szállni.
Parasztcipo
03-20-2018, 09:36 AM
A kriptovalutáknál a türelem a legfontosabb. Ismerõsünk benne van a bizniszben, neki egy év kellett mire visszajött a befektetett pénz. Most van nullában. Ha egyszer megengedi, csinálok majd képet, hátul a sufniban tartja a gépparkot, a dédmamától örökölt konyhaasztalokon. Egy klasszikus ólajtó van az épületen, lakattal leláncolva. Kívülrõl azt gondolná az ember h max pár rozsdás szerszám van ott. Újrahasznosításból jeles.
Dream_walker
04-18-2018, 07:35 AM
Aki kriptóban gondolkodik, annak lassan érdemes bevásárolnia, úgy néz ki, hogy jön az emelkedés.
A héten rakom össze én is a "portfóliót", mert igencsak bizakodó vagyok :D
"A japán pénzügyi felügyelet (FSA) szigorú előírásai ellenére ismét hatalmas összeget, mintegy 6,7 milliárd jen (16,5 milliárd forint) értékben loptak el kriptodevizát egy japán váltóból számítógépes kalózok – közölte csütörtökön a váltót üzemeltető vállalat. Az oszakai székhelyű Tech Burea közleményében arról tájékoztatott, hogy a felfüggesztette a váltó működését, miután a múlt pénteken több fajta kriptodevizát – a többi között bitcoint és monacoint – loptak el nagy mennyiségben két óra leforgása alatt. A váltó hétfőn észlelte a rendellenességet a számítógépes rendszer működésében, és rá egy napra derített fényt a lopásra.
A japán rendőrség szerint az idei év első hat hónapjában 158 hasonló hekkertámadást történt, számuk megháromszorozódott az előző év hasonló időszakához képest. Míg a tavalyi év első felében 115 millió jennek (282 millió forint) megfelelő digitális pénzt loptak el, az idei évben ez az összeg 60,5 milliárd jenre (150 milliárd forint) rúgott, jórészt a Coincheknél történt hatalmas lopás miatt." (MTI)
Dream_walker
09-21-2018, 02:38 PM
A Coincheck egy harmadosztályú tõzsde, nem véletlenül, és elég ramatyul összerakott rendszerrel. A 16 milliárd huf lopás nem is számít nagynak ilyen téren amúgy. Persze ez nem mentség, de a három világvezetõ tõzsdérõl még nem loptak semmit, mondjuk mindháromnál dollármilliós büdzsé van csak a rendszerbiztonságra.
Másrészrõl no1 szabály a kriptóvilágban, hogy ha hosszú távra tervezel, vagy nagyban (kinek mi a nagy persze) játszol, NE tartsd a pénzed tõzsdén, mert bármilyen jók is a programozók, nincs feltörhetetlen rendszer. Megfontolandó amúgy...
A jobb tõzsdék pl csak az eszközállomány 2%-át teszik online elérhetõvé, ez elegendõ a napi forgalom fedezésére, valamint erre van biztosításuk is.
st.jimmy
09-22-2018, 06:54 AM
Hasznos infó!
Amúgy ezek a lopásos hírek szinte mindig furák nekem...
Míg az információ hasznos, mert növelhetné az emberek tudatosságát a nagyobb biztonság érdekében, a tálalás borzalmas, és csak úgy süt az elrettentõ szándék.
Dream_walker
09-22-2018, 10:01 AM
Hírérték. A múltkor olvastam egy cikket, hogy a létrehozása óta a bitcoint már 300! nemzetközi, milliós olvasottságú sajtócikkben temették el, hogy ennyi, vége, kifújt. Aztán még mindig itt van, és lassan egész kormányok meg multicégek állnak át blokkláncos megoldásokra a közigazgatásban, oktatásban, kereskedelemben. De persze a tömegmédia az a tömegnek szól, az õ értelmi szintjüket kell elérni.
A cenzúra topicból:
Ezekre mind megoldás a blokklánc és a kriptopénz. De nem, nem használjuk, mert bonyolult, és NEM HISZÜNK BENNE, inkább hagyjuk, hogy góliát ismét letérdeltesse dávidot...
Én nem vagyok egy Alex Jones, csak egy sima átlagember. De vaze, ha a fejemre akarnak sz.rni, akkor arrébbállok oda, ahol vagy nem akarnak, vagy nem tudnak. Persze én nem vagyok okos és milliók által követett, csak egy átlagember...
A helyzet az, hogy egyre több országban tiltják le a bankok. Kanadában, Jordániában, Indiában és Tájföldön is. Vietnámban legális ha van, de illegális fizetni vele. 15 országban már teljesen illegális. És ez csak a kezdet, most indult be a dolog.
Emellett a bányászatot is tiltják egyre több helyen, mobil-appok tiltva, Apple-n és Google-n is. Steam-en szintén tiltólistára kerültek.
Tavaly év végén kezdődött sok helyen, de nagy részük 2018-as tiltás. Láthatóan ez a folyamat fel fog gyorsulni.
Facebook, Twitter, Google még a Cripto reklámokat is letiltották.
Sőt, olyat is olvastam pár hónapja, hogy crypto kiszolgálók világnézet miatt tiltottak le felhasználókat. Tehát pont ugyanazt történt mint PayPal-nál, hitelkártya-szolgáltatóknál, stb.
Dream_walker
09-24-2018, 08:03 AM
A kriptó és a kriptopénz az egy bazinagy ágazat lett mára. Igen, vannak vadhajtások, ahogy vannak a világ összes más üzletágában is.
A tiltás egy kontraszelektív dolog, nem véletlen, hogy fõleg a kevesebb értelemmel rendelkezõ országok teszik. Kanada nem, hogy tilt, de elkezdte a bányászokat magához édesgetni, mivel van olcsó energiája, és szeretne cserébe adófizetõket kapni. Szóval az ottani tiltás az fake.
Gugli meg a többiek egyszerûen h.lyék, ugyanis az ico reklámokat akarták betiltani (szerintem jogosan), ehelyett sikerült mindent, ami kriptó.
A facebook saját kriptót akar a piacra dobni, értelemszerûen elõször eltakarítja a konkurenciát.
Jordánia, India, Tájföld, Vietnám parazita kormányok alatt nyög, akik nem szeretik, ha az alattvalók olyan pénzzel rendelkeznek, amit nem lehet megsarcolni. Harmadik világbeli ország ne legyen már etalon. Miért nem Svájc a példa, amelyik ezerrel igyekszik megszerezni a kontinens vezetõ kriptós hatalma címet? Vagy Franciaország, ahol pont a napokban fogadtak el egy nagyon ügyfélbarát szabályozást, és így már van értelme kivinni a törvényes vizekre a kriptót...
Venezuelában a hiperinfláció miatt a telekom kriptóval elõre feltöltött telefonkártyákat kezdett árulni, amely nem inflálódik...
Szóval nem, a kriptó nincs bajban. A tiltások esetében az ellenállás végvonaglását látjuk.
Akinek van esze, az már igyekszik felugrani a vonatra. Bloomberg Galaxy Crypto Index, Nasdaq cryptotõzsde, hogy csak a két legnagyobbat említsem.
Emellett ha a pénzügyi részt hanyagoljuk is, ismétlem, a decentralizált alkalmazásokat, internetes oldalakat NEM LEHET lekapcsolni, cenzúrázni, csak akkor, ha a teljes net ki van lõve világszinten.
Olyan, hogy egy crypto-szolgáltató tilt világnézet miatt, olyan nincs. Ha van, akkor az nem crypto-szolgáltató, hanem átverés.
st.jimmy
09-24-2018, 10:32 AM
Egymásnak ne feszüljetek itt miattam! :D
Dream_walker
09-24-2018, 10:38 AM
Egymásnak ne feszüljetek itt miattam! :D
Nem vagyunk hülyék :D
Azért írom le ezeket, mert ahogy a konzervatív nézeteket, úgy a kriptós információkat is szívesen mellõzi a mainstream média.
Pl sehol sem írták le, hogy a Maersk, a világ legnagyobb tengeri szállítmányozó cége a dokumentációját blokkláncra teszi, az IBM által fejlesztett kriptó-projektére, mert egy csomót tud spórolni.
Nem írják le, hogy az amúgy centralizált, de mégis kriptopénz, az XRP megegyezett a világ három legnagyobb bankjával meg a WesternUnion-nal, és a nemzetközi tranzakcióikat az általuk fejlesztett kriptopénz segítségével fogják intézni, mert olcsóbb meg gyorsabb. Nem tudom, hány milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, de a világ minden fiszemf.szom városában van már WU-pont.
Azt sem írják le, hogy a Dél-koreai államigazgatás azt tervezi, hogy a TELJES állami bürokráciát, illetve annak a papírmunkáját ráteszi az egyik helyi fejlesztésû kriptopénz-projektre, és költségcsökkentési okokból blokkláncon fog futni ezentúl.
Viszont leírják, hogy a bitcoin és a kriptopénzek csak egy lufi... Ahamm, igen, mert mi itt mind tudjuk, hogy a média az csak az igazat közli :D
Hát, ha van új információ, akkor írd ide, csak egyszerűen mint ahogy fent, hogy megértsük. :thumbup
Engem csak meglepett hogy tavaly még arról volt szó hogy 1 ország tiltólistára tette, aztán most néztem és egy csomó megtette. De ha pozitív dolgok is vannak, akkor arról is jó tudni. :)
Dream_walker
10-12-2018, 08:14 AM
Sziasztok!
A mai naptól ingyen letölthetõ egy veterán kripto-blogger, trader ekönyve, magyar nyelven.
A fordítást én csináltam, a terület sajátosságaihaz mérten megbízható projekt, és a szerzõ sem csaló.
Osztalékfizetõ coinokról és hasonló passzív jövedelemtermelõ befektetésekrõl szól, akit érdekel, az alábbi linken több részletet megtudhattok, és ott van a letöltõlink is:
https://kriptoakademia.com/blog/passziv-jovedelem-kriptopenz-befektetessel
Kérdés: a kriptobányászat az bonyolult? Miből áll? Egyszerű elindítani? Mi a lényege? Hogy működik?
Gondolom van róla sok infó, de szerintem a többségnek (nekem is) kínai. Egyszerű válaszok is vannak, vagy csak a bonyolult verzió? :)
Dream_walker
10-12-2018, 07:33 PM
Van egyszerû válasz :D
A bányászat az maga a tranzakciók hitelesítése. Mikor Piroska néni a bankfiókban rányomja a pecsétet az átutalási megbízásra. Piroska néni a bank alkalmazottja, a bank megbízásából, a bank szabályai alapján végzi a pecsételést, és így a bank rendszerében, valamint a vele szerzõdésben álló ügyfél szemében a lepecsételt papír a kritériumoknak megfelelõ, hiteles megbízásnak minõsül, amely alapján a két résztvevõ bankszámla között egyenleg-változással járó tranzakció hajtódik végre. X átutal Y-nak 1000 fabatkát, ezt X, Y, és külsõ szemlélõ Z (akinél Y fabatkáért cserébe tejet vásárol) is tényként ismeri el.
A kriptopénz egy decentralizált program (szó szerint egy számítógépes program), amely egy elosztott hálózaton fut, és minden csomópont (Piroska néni) egy-egy bányász. A szabályokat a program megírásánál lefektették, azoktól eltérni nem lehet, mindenki ismer minden apróbetûs részt, és mikor egy csomópont hitelesít egy tranzakciót, azt más csomópontok megerõsítik, és az így generált blokkba bekerül, hogy X küldött Y-nak 1000 fabatkát.
A csomópont pedig azért, mert futtatja a programot, könyveli és hitelesíti a tranzakciót, és a blokk legenerálása után biztosítja annak megváltoztathatatlanságát, blokk jutalmat kap, azaz kriptopénzt. Ahogy X, Y, és Z (valamint Piroska néni) szorgalmasan fizeti a számlavezetési díjat a banknak, úgy a blokklánc szorgalmasan fizeti a dolgozóinak a munkabért.
Ez a bányászat. Az átmeneti tárolóba került tranzakciók adatainak (ki, kinek, mennyit) blokkba csomagolása, és a blokkláncon való rögzítése.
Több féle bányászati metódus ismert, az egyikhez milliós géppark kell plusz számítógépes és programozási ismeretek, a másikhoz semmi, csak kell nyitni egy tárcát (mint egy email-fiókot), és ott tartani a kriptopénzedet, ezzel jelentkezel be "hitelesítõnek" azaz bányásznak. Mindkettõnek van elõnye és hátránya, és mindkettõ mûködik.
Ebben a könyvben az indirekt bányászatról van szó, azaz sokszor még tárcát sem kell nyitni, mert megcsinálja helyetted a rendszer.
Rozsomák
10-13-2018, 12:08 PM
Ha belassul a géped, akkor valaki a te gépeden végzi a bányászatot a maga javára. :)
raktaros
10-13-2018, 08:01 PM
Ha belassul a géped, akkor valaki a te gépeden végzi a bányászatot a maga javára. :)
Van rá valami keresõ program?
Dream_walker
10-14-2018, 01:48 PM
Van rá valami keresõ program?
A feladatkezelõ megmutatja az ilyen programokat is. Nem tud elõle elrejtõzni :)
Coinhive a legelterjedtebb.
Dream_walker
10-15-2018, 08:47 AM
...és pont most jött szembe egy nagyon jó és részletes ismertetõ a Revolut-ról, ajánlom mindenkinek:
https://forum.kriptoakademia.com/t/revolut-bemutato/3112
Dream_walker
10-16-2018, 08:21 AM
Egy érdekes cikk a Wall street és a kriptopénzek kapcsolatáról, rövid és velõs, egy perc alatt át lehet futni.
Szerintetek a portfólió pont hu vajon ír róla? Költõi kérdés volt ;) Mint tudjátok a kriptopénzek egy halott ágazat :D :D
Dream_walker
10-16-2018, 06:38 PM
Lol, az bizony le :D
https://kriptoakademia.com/2018/10/16/a-fidelity-kripto
Dream_walker
10-26-2018, 12:30 PM
Újabb cikk, azért elég érdekes, hogy ezek az információk miért nem jelennek meg mondjuk a portfólión, amely elméletileg a vezetõ gazdasági hírportál itthon:
https://cryptoguru.hu/2018/10/23/tokenizacio-kriptopenzek-jovo-penzugyi-rendszere/
st.jimmy
10-27-2018, 07:04 AM
Sziasztok!
Jól sejtem, hogy ez ma a legegyszerûbb módja a budapestiek bitcoinhoz jutásának?
https://www.youtube.com/watch?v=EKlDd4pq7JA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3mT7ARBtWKvR7gOyImOZ5zsmKLy02Aaek4YqnBH X1Vy93oqPxXQ-maOnY
Hátrányok, mellékhatások amiket nem látok a videóból?
Dream_walker
10-28-2018, 07:43 AM
Sziasztok!
Jól sejtem, hogy ez ma a legegyszerûbb módja a budapestiek bitcoinhoz jutásának?
https://www.youtube.com/watch?v=EKlDd4pq7JA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3mT7ARBtWKvR7gOyImOZ5zsmKLy02Aaek4YqnBH X1Vy93oqPxXQ-maOnY
Hátrányok, mellékhatások amiket nem látok a videóból?
Ez a legegyszerûbb módja.
Hátrány, ha nem budapesti vagy :D
Az atm-ek legtöbbször jó magas jutalékkal dolgoznak, ez olyan 3-5% között van, nemzetközi mezõnyben még jó is, világszinten nem ritka a 10%-os jutalék levonása. Én nem használtam még sosem, pedig van nálunk is.
Másik hátránya, hogy várni kell, míg az adat rögzül a blokkláncon. Ez lehet, hogy 1 perc, és lehet, hogy fél óra, nem lehet elõre tudni, hacsak nincs nálad valós idejû blokklánc-explorer megnyitva a telefonodon :D
st.jimmy
10-29-2018, 09:20 AM
Ha végig ér nem baj az a fél óra, nem tervezek minden nap menni :D
st.jimmy
10-29-2018, 10:03 AM
Túlélõ, ha nem jó helyen van kérlek mozgasd át ezt a hozzászólást!
Fõleg Dream-walker-t és aki jobban benne van a kriptóban azt kérdezem a hozzászólás azzal kapcsolatos részével, de szólok mindenki máshoz is, látjátok majd mindjárt, komplex kérdés következik.
A közeledõ válság árnyékában érdemes-e kriptopénzbe fektetni a jelenlegi forintjaim egy részét?
Milyen jellegû válság lehet a következõ, milyen valószínûséggel?
Mikor jöhet a következõ válság?
Egy komolyabb gazdasági visszaesés milyen hatással lehet a kriptopénzekre? Milyen valószínûséggel?
Melyik kriptopénz(ek)-be érdemes menekíteni az embernek a pénzét (nyilván csak egy részét)? (ha úgy tûnik, hogy érdemes)
Sokmindent végiggondoltam a fentebbiekkel kapcsolatban, kíváncsi vagyok mindenki meglátásaira!
Szia,
Aki tudja a valaszt a kerdeseidre, az milliardos lesz.
En csak annyit tudok valaszolni (de ezt valoszinuleg magadtol is tudtad eddig), hogy:
-ha meretet tekintve nagy (vilagmeretu) lesz a valsag, akkor a crypto valutak az elsok kozott fognak elertektelenedni, ezert nem erdemes egy fillert se benne tartani
-ha kicsi (orszagos) lesz, akkor vagy stabilan megorzi az erteket, vagy dinamikusan no az erteke (a valsagtol fuggetlenul), szoval erdemes bele fektetni.
Nekem inkabb kockazati befektetesnek tunik a cryptopenz, mint biztonsagi tartaleknak, de persze minden, ami noveli a tartalek sokszinuseget, az noveli a biztonsagot.
Bel
Dream_walker
10-29-2018, 03:04 PM
Hm, nem teljesen értek egyet Bel kollégával.
A bitcoin (használjuk most ezt a szót a kriptopénzkere általában) a válságok ELLEN lett kitalálva, a 2008-as ingatlanpiaci balhéból kinõtt világméretû válság kezdetén. Nem inflálódik, nem elidegeníthetõ, nem manipulálható (legalábbis nem úgy, ahogy a fiat pénzek), nem adóztatható. Emellett a bitcoin egy eszköz alapú termék, hasonló az aranyhoz. Itt az eszköz nem szó szerint értendõ, de a bitcoin hitelesítési hálózat, a nyilvános elosztott fõkönyv, a világon bárhol rendelkezésre állás és a törvényhozástól való függetlenség az az értékajánlat, ami miatt érdemes meggondolni.
Amíg a világon egyetlen nagyobb terület is lesz, ahol van mûködõ gazdaság, addig lesz hol elkölteni, és addig lesz értéke. Azt pedig tudjuk, hogy az elit környékeket, a luxusipart, és a nagyon felkapott üdülõhelyeket egyáltalán nem érintette a 2008-as válság. Szerintem a bitcoin és a kriptoipar bedõléséhez olyan világméretû gebasz kell, ahol már nem lesz prioritás, hogy van-e bármilyen megtakarításunk, mert az már a teotwawki helyzet lesz.
Ha ennél kisebb lesz a baj, akkor a kriptó felfelé fog menni, egyszerûen azért, mert az ember fogja, ráteszi egy kiskörömnyi memóriakártyára a kulcsokat, vagy megtanulja fejbõl, és a világ túlsó végére elutazva is egy okostelefonnal hozzáfér a pénzéhez. Ezt semmi mással nem tudod megtenni, csak kriptóval.
Ettõl függetlenül a terület még "éretlen", bent van a nagy bukó lehetõsége. Ha valaki inkább biztosra menne, akkor csak a bitcoinnal érdemes foglalkozni. Sosem állt le, sosem törték fel.
A többi coin egyelõre kétesélyes. Még ha szerintem egyik-másiknál csak 1% körüli a bukó esélye, akkor is ott az az esély. A btc stabil. Ha a btc-nek vége, az azt jelenti, hogy az ismert világunk megszûnt, apokalipszis van.
De jelenleg a tendenciákat figyelembe véve, mikor ezermilliárd dolláros alapok kezdenek beszállni a kriptóba, én azt mondom, hogy bízok a jövõben.
st.jimmy
10-31-2018, 02:58 PM
Köszönöm az inputot!
Azt gondolom, hogy be kell tartsam az örökérvényût: maximum akkora része legyen a pénzednek kriptóban, amit, ha elbuksz nem rokkansz bele.
Namost erõsen gondolkodom a fájdalomtûréshatáromon, de biztos, hogy a végére nem egy olyan összeg jön ki, amibõl elmehetek a francia riviérára és vígan ellustálkodhatok néhány évet amíg lecseng egy válság :)
Még a ha válság hatására megötszörözõdik a BTC árfolyam akkor sem :D
Szóval kicsit szívás, de azt hiszem diverzifikálnom kell és ez az egyik irány.
Ilyen célra én is arra jutottam, hogy csak a BTC.
Dream_walker
11-06-2018, 10:41 AM
Ugye itt is arról van szó, hogy mit akarsz vele. Ha biztonsági tartalék kell, diverzifikáltan, akkor btc, aztán szépen lassan gyûjtögeted.
Ha kereskedni, befektetni, spekulálni akarsz, az teljesen más történet. Értelemszerûen ott a kockázat is teljesen más.
Nekem pl. van viszonylag kockázatos befektetésem kriptóban, ami nem btc. Ténylegesen befektetés, ilyen részvény-jellegû projekt. Osztottam, szoroztam, napi 0,6% "kamatot" fizet, de persze van pár százalék esély a teljes bukóra. Ettõl függetlenül a bankinál sokkal magasabb kamat miatt bevállaltam ezt a kockázatot. Meggazdagodni én sem fogok ebbõl, ahhoz tízmilliókat kéne lekötnöm, az meg távoli és elérhetetlen álom jelenleg.
Zuhanórepülésbe kezdett a bitcoin árfolyama
"A kriptovaluta értéke a cikk írásának pillanatában 3875 dollár alá esett, ami 40 százalékos csökkenés a két héttel ezelõtti árfolyamhoz képest. Az árfolyam 2013 áprilisa óta nem zuhant ekkorát.
Az árfolyam beszakadása óta ismét megerõsödtek azok a hangok, amik arra figyelmeztettek, hogy a bitcoin talán nem a legmegbízhatóbb befektetési forma. Pedig 2017-ben az egységenkénti árfolyam meghaladta a 15 ezer dollárt, és decemberben alig maradt el a húszezertõl. Azóta az árfolyam folyamatosan csökken; idén januárra már a csúcsérték felét elveszítette, és az elmúlt hetekben drámai mértékben lezuhant.
Az árcsökkenés alighanem az új forkok (az eredeti bitcoin leágazásai) bevezetésének köszönhetõ, ami párhuzamos valutákat eredményezett, mint például a Bitcoin Cash. A CoinDesk jelentése szerint a Bitcoin Cash és más bitcoin forkok értéke több mint 10 százalékkal csökkent 24 óra alatt." (The Verge)
https://index.hu/techtud/2018/11/26/zuhanorepulesben_a_bitcoin/
https://memegenerator.net/img/instances/58215804/uummmm-yeeeah-thats-not-good.jpg
st.jimmy
11-27-2018, 07:50 AM
Nyilván nem örülök, csak annak, hogy nem annyi pénzt tettem bele, mint amennyit eredetileg terveztem :D
De amúgy, ha elbukom az egészet, akkor sincsen semmi...
Egyáltalán nem tervezem most realizálni a veszteséget azzal, hogy kivegyem, inkább azon agyalok, hogy milyen árszinten tegyek bele még egy kicsit, hátha megindul felfelé.
Természetesen abszolút olyan összegrõl van szó, amit nem félek elbukni.
WestBam
11-27-2018, 10:29 AM
Igen, ilyenkor merül fel bennem is a kérdés, hogy vajon most megéri-e beszállni egy viszonylagos gyors nyereség érdekében? Én még mindig félek ettõl, még 20-30e Ft-ot sem szeretnék elbukni, nem még többet :nemnem:
st.jimmy
11-28-2018, 08:43 AM
Kicsit szerencsejáték feelingje van
Másrészt viszont diverzifikál az ember...
Mert a megvett cuccod az tuti, hogy meglesz, de nem biztos, hogy ér bármit is.
Mint egy BOL ahova nem tudsz eljutni
Dream_walker
11-28-2018, 10:04 AM
Én a 3000 usd árfolyamot céloztam meg, ha alá megy, még veszek egy kicsit, egészen pontosan egy kicsit többet.
Illetve a téli eszementen felpumpált árfolyamokon nem vettem, de amúgy egy ideje minden hónapban veszek egy kicsit, ahogy minden hónapban fizetek életbiztosítást meg egyéb megtakarítást is.
Sajnos én nem tudok kereskedni, szóval nekem a gyors nyereség nem játszik, viszont 5-10 éves idõtávon (ez az egyéb befektetések idõtávja is) van olyan jó, mint bármilyen állampapír vagy részvény, vagy még jobb is.
A fork is közre játszott, de ami sokkal valószínûbb, hogy azzal pont egy idõben az egyik online kulcs-szolgáltató adatlopós kódot tartalmazó frissítést adott ki, amelyik amúgy már hónapok óta bent volt a nyílt forráskódban, és senki sem vette észre. Megbecsülni sem lehet, hogy mennyit loptak el tõlük, de úgy van megírva a cucc, hogy a náluk tárolt, 100 btc-s egyenlegnél többet tartalmazó cimeket az összeset fel tudták nyitni. Ezeket tõzsdére vitték, és azonnal váltották fiat pénzre.
Ez persze felveti a kérdést, hogy ki az a hülye, aki 100 btc-nél (félmillió dollár, több, mint százmillió forint a két héttel ezelõtti árfolyamon) nagyobb összeget tart egy online elérhetõ címen, ahol nem õ kezeli a privát kulcsokat...
Mindettõl függetlenül az osztalékfizetõ kriptopénzem minden egyes nap adja a hozamot. Ami most kevesebb, máskor meg több. Ilyen ez a popszakma, az otp-árfolyam is változik, meg a kukorica ára is.
Dream_walker
11-29-2018, 07:11 AM
Amúgy a baj itt van a kriptopénzekkel:
8385
Az emberek elhiszik, hogy tényleg gyorsan meg lehet gazdagodni befektetés, munka meg tanulás nélkül, a média meg rá is tesz egy (több) lapáttal, meg vígan mennek az ilyen megtévesztõ reklámok. Ez ugyanaz, mint 10 éve a forexxel volt, minden guglireklámos honlapon ott virított, hogy keress ezer eurókat meccsnézés közben. Vicc. Ki a f.szom hiszi el ezeket? Márpedig biztos van, aki elhiszi, különben nem lenne értelme ilyen reklámokat nyomatni.
Igazából meg lehet belõle gazdagodni gyorsan, de olyan ez mint a lottó, nem lehet elõre tudni a számokat. Tõzsdén is ez a helyzet. Ha valaki elõre látná hogy melyik cégbe érdemes pénzt fektetni, akkor lenne könnyû és gyors meggazdagodás. Crypto-pénznél se lehet tudni hogy mikor, melyik és hogy erõsödik, mikor melyik országban szigorítják a törvényeket vagy tiltják be teljesen a crypto kereskedelmet.
Dream_walker
11-30-2018, 10:55 AM
Igen, csak a lottót mindenhol úgy reklámozzák, hogy szerencsejáték, a kriptót meg a tõzsdét pedig nem :D
Ezért az érdeklõdõk azt hihetik, hogy itt a soha vissza nem térõ alkalom, egy tíz perces gyorstalpaló után dõlni fog a pénz.
Alapvetõen mechanikus kereskedéssel egy szép fix bevételt el lehet érni, de ahhoz pár milliót be kell tolni a piacra.
Ha meg valaki érteni is akar hozzá, az rengeteg tanulás. Én gyakorlatilag az elmúlt évben a szabadidõmet a kriptó megtanulására fordítottam, és nagyjából még csak a felszínét kapargatom a dolgoknak... Minden nap egy-két óra konkrét tanulás (nem olvasgatás a hihetetlen sztorikról) után is úgy vagyok, hogy be sem teszem a lábam a tõzsdére, hogy kereskedjek.
Hihetetlen, hogy mások meg nulla tapasztalattal all-int nyomnak a pénzükre. Aztán megy a sírás, hogy mekkora átbaszás. Aham, igen, tényleg az.
Az biztos hogy a crypto-bányászatot sokan csinálják, mert az új gép miatt most rákattantam a computer-hardware videókra és minden második videónál elmondják hogy mi-mennyire jó bányászatra. Leginkább a VGA kártyáknál szokták kiemelni. (Én azt hittem hogy a processzor a legfontosabb, de úgy tûnik hogy tévedtem. ? )
Dream_walker
12-02-2018, 12:16 PM
A processzort, a cpu-t nagyon kevés kriptónál lehet bányászatra használni, mert túl kicsi a teljesítménye a hálózatok nehézségi fokához mérten. Néhány kifejezetten cpu-only coin létezik ugyan, pont azért, hogy ne lehessen bányafarmot építeni rá, és igazságosabb legyen a rendszer, de igazából nem muzsikálnak túl jól.
A videókártya, a gpu az, ami a nagyobb számítási teljesítményre van kihegyezve, azt használják a bányászgépekben. Mûködését tekintve a cpu meg a gpu között nincs különbség, ugyanazt csinálja mindkettõ, csak a gpu az, aminek teljesítményt is adnak :D
Dream_walker
12-02-2018, 12:24 PM
Na ezt a cikket meg most olvasom, érdemes átfutni, meg megnézni a videót, kicsit jobban képbe lehet kerülni, hogy mennyi is az annyi kriptopénz terén.
https://kriptoakademia.com/2018/12/02/a-nagy-bitcoin-osszeeskuves
Erõsen lejtõn vannak a digitális valuták. Nem csak az árfolyamok, hanem a bányászat is.
A videó arról szól, hogy a nagyobb bányászati helyek, amik belépek tavaly az emelkedõ árfolyamok miatt, gyorsan sok gépet vettek, akár hitelre is, azok szépen lassan tönkremennek, csõdöt jelentenek. Szó szerint, több is becsõdölt.
Az áramhasználat és a bányászaton nyert pénz kezd kiegyenlítõdni, egyre inkább nem éri meg az egész, fõleg nem azoknak akik túltolták a biciklit és túl nagy befektetésbe fogtak. Az egyik államban jól megemelik a villanyszámlákat is, az áram árát az egekbe tolják, így aki ott akar bányászni az szépen lehúzhatja a rolót. Nekik már annyi.
A kisebbeknek az jó hír, ha a nagyok bebuknak, de ki tudja hogy azokanak a kicsiknek meddig éri meg.
Aki magyaráz a videóban az azt mondja hogy aki belefogna annak még mindig megéri, ha kicsiben gondolkodik.
https://www.youtube.com/watch?v=lhg87v7kQvw
Dream_walker
12-19-2018, 08:51 AM
Ez sajnos igaz, én is ismerek olyant, aki a tavaly decemberi nyereségébõl vett bányagépet, õ nemrégiben állította le, mert kiegyenlítõdött a fogyasztás meg a haszon. Nálunk amúgy is nagyon drága a lakossági áram, tehát ha simán csak bányászol, az drága, és nagyon meg kell nézni, hogy melyik coinnal foglalkozol. Más kérdés, ha mondjuk van otthon napelemed, vagy fûtõs bányagéped van, amit hõsugárzónak használsz, mert akkor two in one :)
Ezeknek a nagy bányafarmoknak viszont van egy másik problémája, ami nem az áramfogyasztásból jön, hanem a kiegészítõ infrastruktúrából.
Épület kell, és hozzáértõ üzemeltetõ, karbantartó-személyzet, és egyik sem olcsó. A Bimain-nak pl. többezres létszámú alkalmazotti gárdája van, mondjuk õk gyártók is, nem csak bányászok.
Erre hosszú távon a pos, azaz a proof of stake kriptók fognak megoldást jelenteni, ahol nem a processzor-teljesítmény fogja meghatározni a bányászati hatékonyságodat, hanem a birtokolt mennyiség. Elég sok ilyen van már, és mûködik.
Vagy a másik módszer, ez is érdekes, a géped számítási teljesítményét (amely most a bitcoin esetében 99% üresjárat, hogy NEHEZEBB LEGYEN a bányászat) nem random rejtvényfejtésre használja, hanem pl becsatornázza egy kutatóintézet hálózatába, és ott a nagy számításigényû mûveletekhez használják, nem veszik kárba sem a teljesítmény, sem az áram.
Dream_walker
01-11-2019, 08:01 AM
Hogyan lehet bitcoin tárcát készíteni
Úgy döntöttem, nem blogbejegyzésben csinálom ezt meg, mert egyrészt nem akkora terjedelmû, másrészt nem tervezem, hogy screenshotokkal tarkított step by step tutorialt írok. Természetesen amennyiben azt szeretnétek, csak jelezzétek, és csinálok olyan is.
Szóval tárca.
A bitcoin egy elosztott hálózaton jelen lévõ egyenleg. Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert a bitcoinok NEM a tárcádban vannak, NEM a számítógépeden vannak, hanem a blokkláncon, a tárca és a kulcsok csak a hozzáférést biztosítják. A kulcs itt szó szerint kulcsként értelmezhetõ, ha a blokklánc a pénzeskamra, akkor a kulcs az, ami az ajtót nyitja. A kulcs a fontos, mert mindegy, hogy honnan lépsz oda az ajtóhoz (böngészõbõl, letöltött programból, telefonról), mindenhol az adott kulcsra lesz szükséged. Ha rendelkezel a kulccsal, a világon bármikor, bárhol egy megfelelõ felületen keresztül hozzáférsz a pénzedhez.
Ezért akárhol is készítesz bitcoin tárcát, elsõ és legfontosabb dolgod az legyen, hogy exportálod a privát kulcsot, és több helyen offline biztonságba helyezed. Másold ki a fájlt egy pendrájvra, a konkrét kulcsot nyomtasd ki papírra, karcold bele fémlapba. A lényeg, hogy legyen egy kézzel fogható fizikai példányod. Ha nagyon hardcore vagy, megtanulhatod fejbõl.
Ha máskor, máshol, másik eszközzel szeretnél hozzáférni a pénzedhez, akkor egy frissen telepített tárcaprogramba kell beimportálnod a kulcsodat, akár úgy, hogy kézzel bepötyögöd.
Ha nincs a kezedben a privát kulcs, NEM rendelkezel a pénzeddel, csak egy ígérettel, hogy hozzáférhetsz.
Soha ne tárold a privát kulcsodat azon a gépen, ahol a tárcát használod, azaz pontosabban a biztonsági mentést ne egy txt fájlba tedd, aminek az a címe, hogy bitcoin.txt vagy ha mégis, azt másik adathordozón tárold.
Elõször is válassz ki egy magad számára szimpatikus megoldást, hogy hogyan szeretnél hozzáférni a pénzedhez. Több metódus van, mindegyiknek van elõnye, hátránya.
Böngészõs wallet:
Ez pontosan az, amire gondolsz, egy weblapba ágyazott tárcaprogram. Olyan, mint egy email-postafiók, csak itt nem a leveleidet jeleníti meg, hanem odaenged a blokklánchoz. Ez az ajtó. A pénzed nem a weblapon van, a weblap üzemeltetõi nem férnek hozzá, õk csak és kizárólag az ajtót biztosítják. Emellett, mint minden weblap, feltörhetõ.
A legnépszerûbb a blockchain.com oldal. Regisztrálsz. Exportálod a kulcsot. Elmented, kinyomtatod. Utána generálhatsz magadnak bitcoin címet. Alapesetben van egy címed, amit publikus kulcsnak is neveznek, de a legtöbb tárca már korlátlan számú címet enged generálni. A publikus kulcsot, bitcoin címet bárhol megoszthatod, bárkinek elküldheted, azzal semmit nem lehet kezdeni, CSAK bitcoint küldeni rá, illetve megnézni az egyenlegét.
Desktop, mobil wallet:
Telepített program. Mûködési különbség nincs a böngészõs wallet meg eközött, inkább technikai, kevesebben akarnak konkrét számítógépet feltörni, mint weblapokat. Desktop walletbõl annyi van már, mint égen a csillag, van jobb, rosszabb, teljesen az egyéni ízlésen múlik, hogy ki melyiket választja.
A legnépszerûbbek az Electroneum (bitcoinhoz), az Enjin (több kriptóhoz, de csak mobilon) és az Exodus (több kriptóhoz, mobil és pc), van egy csomó review videó róluk, nézzétek meg, melyik felülete tetszik.
Ezek az úgynevezett hot walletek, amelyek azonnali hozzáférést engednek a blokklánchoz és a pénzedhez. Ezek akkor jók, ha aktívan használod a kriptót. Amennyiben megtakarítási célból szeretnél bitcoinhoz jutni (azaz akár több évig békén hagyni, és csak szaporítani a vásárlásokkal), akkor érdemes az úgynevezett cold wallet megoldást választani. Ez azt jelenti, hogy a kulcsod nincs egyetlen aktív programhoz sem hozzárendelve. Ettõl függetlenül létezik és használható, lehet rá küldeni. Azonban ha szeretnél hozzáférni, elõször be kell importálnod egy tárcaprogramba.
Ennek a hátránya pontosan ez az importálás, amit nyilván nem az ingyenes wifin fogsz megcsinálni egy random kávézóban.
Az elõnye pedig az, hogy ami nem aktív online, azt nem lehet feltörni.
Tehát ha a privát kulcsod kizárólag fizikailag leírt formában létezik, csak úgy lehet hozzáférni, ha fizikailag rendelkezel az "adathordozóval", ami lehet egy darab papír vagy egy titánium lapocska is, amibe belegravíroztad. Vagy egy offline tárolt, lekódolt pendrájv. De ugye papírra akkor is le van írva a kulcs. A lényeg, hogy csak fizikailag létezik.
A bitcoin cím, a publikus kulcs ettõl függetlenül élõ, tehát megoszthatod, elküldheted, lehet rá bitcoint küldeni, és ellenõrizheted az egyenlegét. Csak nem férsz hozzá, amíg a kulcsot be nem teszed egy tárcába.
Tehát a forgatókönyv elég egyszerû:
Választasz egy tárcát, regisztrálsz/telepíted.
Exportálod a privát kulcsot, és csinálsz róla biztonsági mentést.
Kimásolod a publikus kulcsot/bitcoin címet, és elküldöd/megosztod, ha bitcoint szeretnél kapni rá.
Tulajdonképpen ennyi az egész.
Sziasztok,
Meg nem igazan lehet tudni, hogy pontosan mire jo egy quantum szamitogep, de van ra esely, hogy a manapsag hasznalt titkositasi technologiakat kukazza.
Ez egyben azt is jelenti, hogy a bitcoint szeru technologiakat ertelmetlenne teszi.
Az IBM-tol lehet berelni gepidot: egy angol nyelvu cikk (https://www.businessinsider.de/ibm-unveils-ibm-q-system-one-the-first-commercial-quantum-computer-2019-1?r=US&IR=T) a sok kozul, ami kb az elmult heten megjelent errol.
Bel
Dream_walker
01-21-2019, 08:18 PM
Ezt is megértük végre :) Én a fekete-doboz gazdaságra leszek még kíváncsi, azt még jó lenne megérni, de azért a kvantumgép sem rossz.
A kriptókat nem kell azért temetni, a mostani kb. 20 qbites teljesítmény nagyjából semmi, ennek a párezerszerese kellene egy mostani bitcoin-cím feltöréséhez mondjuk, ami optimista becsléssel is egy évtized még. Ha nem változtatnak a kódon.
Amennyiben feltolnak a blokkláncra egy trináris fordítót, amely bináris helyett trinárisba írja át az adatokat, akkor a kvantumgép ugyanúgy nem fogja tudni feltörni, mint a mostani kódot a monstani pc-k.
Érdekesség, de pl. az egyik kripto-projekt, amely az IoT-re hegyezte ki magát, nem elsõsorban pénzügyi dologra, alapból trinárisan csinálta meg a blokkláncát azt hiszem tavalyelõtt (ami nem is blokklánc tulajdonképpen, hanem egyfajta blokkrács), és a fordító ahhoz kell, hogy a hagyományos gépeken is futtatni lehessen :)
Történelmi idõket élünk ebbõl a szempontból, azt hiszem :)
"A kínai kormány 2021-től megtiltja a kriptodeviza-bányászatot - jelentette kedden a kínai állami televízió. A híradás szerint a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) frissítette azt a listáját, amely azokat a tevékenységeket tartalmazza, amelyeket meg kell szüntetni a gazdaságban. A 130 oldalas dokumentumban szerepel egyebek között „a virtuális devizák bányászata (a bitcoin és más virtuális devizák gyártása)”. A listán szereplő üzleti ágazatokba tilos tőkebefektetést végrehajtani és „a működési tevékenységet 2021 januárjáig fel kell számolni” – áll a dokumentumban." (MTI)
Dream_walker
04-11-2019, 05:57 AM
Tegnap benyelte a hozzászólásomat :S
Nos itt a cikk egy kicsit jobban hozzáértõ tollából, szintén rövid, de érezhetõ a különbség:
https://sg.hu/cikkek/it-tech/135938/teljesen-betiltana-a-bitcoin-banyaszatot-kina
Tehát betiltaNÁ. Ami valószínûleg nem fog menni, ugyanis a pow kriptókat, amikre hatalmas farmokat kell építeni, azokat viszonylag nehéz elrejteni, viszont a pos kriptókhoz egy sima pc is elég, gyakorlatilag lehetetlen lebukni vele.
Emellett ha mégis betiltják, akkor majd a cégek átköltöznek máshová, és a jelenlegi árfolyamon évente kb. 0,5-1,5 milliárd usd adót másik országnak fizetik be. Történt már ilyen más iparágakban is, nem rendkívüli esemény.
Dream_walker
04-15-2019, 09:09 AM
Egy érdekesség a kriptopénzekkel kapcsolatban:
https://www.ft.com/content/1cfb6d46-5d5a-11e9-939a-341f5ada9d40
Dióhéjban: annyira halott a bitcoin, és annyira marginális a blokklánc technológia a jövõt illetõen, hogy az IMF és a Világbank saját kripto-projektet indít, hogy élesben ismerhessék meg a technológia mûködését. Nem is értem, egy ilyen csalásra hogyan költhetnek pénzt :D Ugyebár :D
Dream_walker
06-22-2019, 08:02 PM
A Facebook kiadta a nyilvános "tervrajzát" a 2020 januárjában a felületén élesben elinduló kriptopénznek. Kb. egy éve dolgoznak rajta, olyan partnerek fogják futtatni a hálózatot, mint a Visa, eBay, ilyenek. Amellett, hogy a fészi kapja be, azt hiszem ezzel a western union, moneygram, meg nagyjából az összes ilyen lehúzhatja a rolót.
Ez a gyakorlatban úgy fog mûködni, hogy amikor a fészeres tárcádban lesz egyenleg, és a fészis apróhirdetési csoportban látsz egy rózsaszín hátvakarót Józsinál, 100 egységért, akkor a messengerbe beleírod, hogy "fésziwallet küld 100 Józsi", és máris megvetted, jutalékmentesen, azonnal, és Józsi azonnal tudja használni a pénzt.
Ezt onnan tudom, hogy van egy magyar kriptopénz is, ami ilyen kísérleti célú, és a discord nevû csetprogramba ugyanezt a tárca-megoldást beletették.
Szóval a kriptó halott. Bár nem tudom, ezek után híroldal mer-e majd ilyent leírni.
Jah, és a fészicoin nem fogja lecserélni a bitcoint, mások a fundamentumok.
Na igen, a FB-é igencsak félelmetes. Elég azzal kezdeni hogy sorra tiltanak ki embereket a rendszerükből, politikai alapon is. Megszabják hogy ki használhatja majd azt a pénzt és ki nem. Mi van ha valakinek van sok olyan pénze, de a FB törli? Kifizeti az illetőt bannolás esetén? Ha van FB kripto pénzed, akkor azt elveszted ha bannolnak? Mi van ha kapsz 7 nap bant, vagy 30 napot? Addig nem tudsz fizetni? Vagy az külön projekt lesz? És ha külön lesz, attól a bannolás még megtörténik? Ne felejtsük el, hogy a nem-kriptonál is ez megy. PayPal, illetve a bankkártyáknál, bankoknál. Kripto-pénzeknél eddig még nem volt politikai alapú letiltás, de szerintem a Facebookkal az is megindul majd.
A másik a Facebook biztonsági rendszere. Hackerek álma az egész százmilliók adatait viszik hol itt, hol ott. Ha kripto-pénz is lesz majd hozzácsatolva, akkor az még inkább meghozza a hackerek kedvét a rendszerfeltöréshez.
A Facebook annyira megbízhatatlan minden szempontból, hogy kétlem hogy okos dolog lenne pénzt tartani náluk bármilyen formában. A rendszerük rossz, a múltkor leállt egy egész napra, adatszivárgás, adatlopás, milliárdnyi fiókot érintve, emberek kitiltva, logikátlan mesterséges intelligencia moderál az oldalon, bárkit bármiért kitilthatnak, véletlenül, ok nélkül, politikai alapon. - Nem tudom hogy ebből mi lesz. :-/
Dream_walker
06-24-2019, 05:44 AM
Mint írtam is, annyira nem örülök, hogy pont a fészbúk csinálja ezt, de mint hírverés és használati érték a technológiának, ez hatalmas lépés. Amellett, hogy az aktuális pénzügyi rendszer poshadt állóvizébe nem, hogy kavicsot, de egy kib.szott hegyoldalt dobott bele, mivel méreténél fogva ez már komoly tényezõ a "rendes" piacokon is.
Amúgy a fészicoint tudod külsõ walletben tartani, nyílt forráskódú, nem lehet bannolni, zárolni, eltüntetni. Lehet egy alternatív fészi accod a fizetéshez, pénzforgalmazáshoz.
Másrészrõl meg ez csupán egy létezõ platform összekötése egy létezõ technológiával. Ugyanezt, amit most a fészi felhasználói meg tudnak oldani, már évek óta meg tudják oldani más programokkal, más kriptókkal, akik akarják. Csak lusták, a fészi meg kényelmes lesz.
Tessék szépen feláldozni a szabadságot a kényelem oltárán, tuti üzlet :)
Szóval amellett, hogy a fészi olyan, amilyen, egy politikasemlegesebb monetáris rendszer szempontjából ez a lépés olyan, mint amikor a webkettõ megszületett az elsõ kommentmezõ lekódolásával egy híroldalon.
Nem tudom, de ha nem erőltetik rá az emberre, akkor én biztos kihagyom a dolgot.
A monopol Netes nagyvállalatok eljátszották a bizalmat.
Dream_walker
08-02-2019, 08:46 PM
https://www.kriptoworld.hu/5-erv-a-bitcoin-ellen/
Ami szomorú az az, hogy annak idején amikor a Bitcoin indult, akkor az asszony írogatott történeteket, valakinek meg tetszettek a sztorik és megkérdezte az asszonyt hogy kell-e néhány Bitcoin írói honoráriumnak, mert úgyis csak pár cent egy bitcoin. Az asszony meg visszautasította. Ha akkor elfogadja az adományt, akkor az a néhány Bitcoin tavaly $100.000 dollárt ért volna. De nem fogadta el.
Sz$r ügy.
:hogymi:
Dream_walker
08-03-2019, 06:31 AM
Szerintem sok embernek van ilyen sztorija. Mikor én olvastam elõször a bitcoinról, akkor olyan 100 dollár volt. Pénzem is lett volna rá, mert akkor külföldön dolgoztam. De inkább forexeztem, mert az biztos jobban fizet.
De persze nem :D
WestBam
08-03-2019, 08:59 AM
Évekkel ezelõtt még az asszony másik helyen melózott, oda kitettek egy BTC automatát. Nem emlékszem 100% biztosra, de valami 16000Ft volt egy BTC. Ha akkor utána olvasok, kipróbálom milyen is...
Youtube karácsony estére időzítette a Crypto ellenes támadását. Az egyik legnagyobb Bitcoinos videóstól 7 milliós nézettséget vettek el úgy, hogy törölték egy rakás Crypto témájú videóját, mint "veszélyes témát". Persze a hitelkártyások utálják a Crypto pénzeket, úgyhogy csak idő kérdése volt hogy ők is sorra kerüljenek.
https://cryptonews.com/news/christmas-gift-from-youtube-an-attack-on-crypto-5380.htm
https://www.youtube.com/watch?v=a_cawJKkZZE
A Youtube zakkant főnöknőjét mikor rúgják már ki a francba?
szöged
12-25-2019, 04:59 PM
lekapcsolják a netet --> sokminden nincs, pl digitális pénz sem
https://index.hu/techtud/2019/12/24/oroszorszag_sikeresen_lecsatlakozott_a_globalis_in ternetrol/
https://index.hu/kulfold/2019/12/25/iranban_is_elkezdtek_korlatozni_a_netet/
st.jimmy
12-25-2019, 05:07 PM
egészen addig, amíg olyan helyre nem érsz, ahol tudod használni
szóval egy kicsit olyan, mintha a széfed külföldre teleportálna, amikor az országodat leválasztják a netrõl
nyilván nem triviális, hogy hozzáférhetsz
Mûholdas net kérdés még, hogy muzsikál ilyen esetben
Dream_walker
12-27-2019, 02:13 PM
Alapvetõen érdemes odébbállni mindenhonnan, ahol efféle lezárásokat csinálnak. Láttuk már a történelemben, mennyire jó dolgok szoktak az ilyenbõl kisülni.
Másrészrõl jah, a starlink meg a hasonló mûholdas projekteket majd érdemes lesz megnézni, hogyan tudják elzárni...
Nagyjából a vicc kategóriába ért, amit a mindenféle "vezetõk" csinálnak mostanában :D :D
st.jimmy
12-28-2019, 09:20 AM
igazából ha van alternatív internet hozzáférés, pl mûholdas, akkor egy ilyen lekapcsolás tényleg csak azt jelenti, hogy a létfontosságú rendszerekrõl (egészségügy, államigazgatás...) leválasztják a széles internetet és downgradelik az országos hálózatot egy túlméretezett WAN-ra, nem is akkora hülyeség, mert azért ezeket a rendszereket áttenni egy most kiépítendõ wan-ra akár aránytalanul drága biztonsági intézkedés lenne
nyugi, nem ettem meg a kamupropagandát!
ami szerintem az igazi probléma vele, hogy az alternatív mûholdas net nem hozzáférhetõ az átlagember számára, tehát a fentebbi egy elméleti megközelítés, valójában a szólásszabadság modern korlátozási lehetõségérõl van szó, elég sötét a dolog
A műholdas most jön, Musk-é, meg a OneWEB is. A OneWEB műholdjait szó szerint az oroszok intézik, ők lövöldözik fel Soyuz rakétákkal. :)
Szia,
De gondolom a muholdas nethez kell egy szep nagy antanna, amit latnak a szomszedok, es ha a szomszed tud rola, akkor elobb-utobb a KGB (illetve FSZB) is tudni fog rola.
Szoval az atlagembernek ez szerintem nem megoldas. :-(
Bel
Dream_walker
01-03-2020, 01:47 PM
Szia,
De gondolom a muholdas nethez kell egy szep nagy antanna, amit latnak a szomszedok, es ha a szomszed tud rola, akkor elobb-utobb a KGB (illetve FSZB) is tudni fog rola.
Szoval az atlagembernek ez szerintem nem megoldas. :-(
Bel
Miért, a mûholdas telefon mekkora antennát használ? Nálatok látszik a szomszédból? :)
Dream_walker
06-23-2020, 08:48 AM
Két érdekesség:
https://www.forbes.com/sites/youngjoseph/2020/06/16/top-investors-unfazed-bitcoin-is-on-track-for-explosive-rally-to-50k/
Arról szól nagyjából, hogy mostanra a bitcoin elég jó nevet szerzett magának a "komoly" öltönyösök között is, és várhatóan brutális drágulást fog megtapasztalni, mivel sokkal-sokkal többen szeretnék majd használni, mint most. A készletet meg nem lehet változtatni. Megy a rugózás a konkrét árakon, de az lényegtelen, arról beszélünk, hogy sokszorozódik az igény, és nem változik a kínálat.
Aztán jön egy másik cikk:
https://www.coindesk.com/paypal-venmo-to-roll-out-crypto-buying-and-selling
A PayPal közvetlen bitcoin-támogatást vezetne be a rendszerén, vásárlás, eladás, tárolás. Azaz kb 300 millió felhasználó kerülne egy kattintásnyira a kriptopénzektõl.
Csak a "gazdaságmentõ" csomagok apropóján mondom, természetesen nem pénzügyi tanácsként :D
Ja, és még valami :NE, NE, NE tároljátok a coinjaitokat weboldalon, váltón, tõzsdén!
st.jimmy
06-23-2020, 03:52 PM
jól hangzik!
https://www.portfolio.hu/befektetes/20200624/meresz-de-amator-befektetok-millioi-repultek-ra-a-tozsdekre-massziv-bukas-halal-lett-a-vege-438334
Ez egy érdekes cikk. Tanúságos, hogy az online játékokon, kaszinókon szocializálódott, fiatal középrétegbelieket pillanatok alatt le ki lehet forgatni minden pénzébõl, mert nem érzik a különbséget az online tér és a valóság között. A pénzük nem eltûnt, hanem átkerült a tapasztalt profi befektetõk (kõgazdagok) zsebébe. A középréteg kifosztása, elszegényítése tovább fokozza a társadalmi feszültségeket.
A másik érdekes gondolat, hogy amihez túl könnyû hozzáférni ott megjelennek a felelõtlen emberek is, ami elronthatja az egészet. A cikk végén ott van, hogy milyen következményei lehetnek: díjmentes kereskedés vége, hitelbõl kereskedés nehezítése, kötelezõ oktatás, demószámlák, sõt vagyoni szûrõk, amivel ellehetetlenítenék azokat a kereskedõket, akik az utolsó megtakarításukkal játszanának. Ehhez az utolsóhoz lenne még egy megjegyzésem: vajon mit szóltak volna a Questor kisbefektetõi, ha valamilyen szabályra, vagy törvényre hivatkozva a bróker elutasította volna, hogy beszálljanak a jó hozammal kecsegtetõ üzletbe, mondván nem játszhatnak olyan pénzzel aminek az elvesztése igazán fáj? Háborogtak volna, hogy a gazdagok elveszik a zsíros üzletet a kicsiktõl és szidták volna a törvényhozókat a szabályok miatt, ami éppen õket védi. Fontos a képzés, de fõleg az önképzés. Talán jobb lenne ha csak üzletelhetne kockázatos befektetésekkel, akik képzéssel és vizsgával bizonyítják, hogy ismerik a hozamok és kockázatok viszonyát.
Dream_walker
06-24-2020, 12:12 PM
az online játékokon, kaszinókon szocializálódott, fiatal középrétegbelieket pillanatok alatt le ki lehet forgatni minden pénzébõl, mert nem érzik a különbséget az online tér és a valóság között. A pénzük nem eltûnt, hanem átkerült a tapasztalt profi befektetõk (kõgazdagok) zsebébe. A középréteg kifosztása, elszegényítése tovább fokozza a társadalmi feszültségeket.
Ez egy elég elterjedt tévedés, csak nem igaz, legalábbis nem így. Ennyi erõvel a lottó, a kaszinó, a sportfogadás, meg a tényleges tõzsde is kifosztás, hiszen mindegyiken lehet bukni. Nyilván egy ilyen esemény tragédia, és másokhoz hasonlóan én is sajnálkozok fölötte, de nem kell messzire menni, hogy felelõst találjon az ember.
Tudom, hogy ez népszerûtlen nézet, de akit ilyen helyen "kifosztanak", az meg is érdemli. Autót sem vezetsz, ha nem tudsz, a tõzsdézésbe se vágjon bele senki, aki nem tudja, mit csinál.
Mikor egy bûnözõ a tömegbe hajt a teherautóval, akkor nem a teherautógyár a hibás.
Amúgy ez a pénz kivételesen nem a profi befektetõkhöz került, hanem a platform tulajdonosaihoz. A robinhood-nál nem ténylegesen részvényekkel meg ilyenekkel kereskedsz, hanem azok árfolyamát követõ "szerzõdésekkel". Nem is vehetnél például közvetlenül részvényt az usa-ban, ha nem vagy akkreditált befektetõ. Ez nem nagy dolog amúgy, személyazonosság-ellenõrzés meg ilyesmi kell csak hozzá. De nem végezhetõ el egy okostelefonos appon keresztül.
Amikor a szerzõdésed rosszul teljesít, akkor a befizetett egyenleged terhére veszik le a pénzt. Az mondjuk rejtély, hogy miért mutathat mínuszt, ez normális platformokon úgy megy, hogy mikor nullázódna az egyenleged, nos, akkor nullázódik, buktad a befizetésed.
Az oktatás hiánya fokozza a társadalmi feszültséget, és az, hogy az ostobaság miatt a tömegek jellemzõen ostoba döntéseket hoznak, amelyeknek negatív hatása van az életminõségükre. Könnyû azt mondani, hogy a gonosz gazdag befektetõk (fehér heteró férfiak, konzervatívok, ilyen-olyan politikusok, cégtulajdonosok, fõnökök, satöbbi, mindenki tudja folytatni a sort) fosztják ki a középréteget, de nem. Saját maguk mennek a vágóhídra, önként, és még ki is követelik, nélkül, hogy akár minimális felelõsséget hajlandóak lennének vállalni.
De az embereket nem lehet megvédeni saját maguktól.
Szia,
"ez normális platformokon úgy megy, hogy mikor nullázódna az egyenleged, nos, akkor nullázódik, buktad a befizetésed."
Sok "nomalis" platformon ugy megy, hogy a szolgaltato torekszik ra, hogy ne legyen negativ az egyenleged, de nem vallal erre felelosseget: siman viheti az autot, hazat pl. egy rosszul sikerult forex tranzakcio.
Tehat altalaban amikor kb. 0 az ember penze, akkor kozbeavatkozik a platform, es neveben visszavonja az uzleteket. Azonban a visszavonas nem egy elmeleti dolog, hanem egy tenyleges tranzakcio, ami ugyan szinte mindig sikerul, de pl. tozsdepanik eseten siman elofordulhat, hogy megse jon ossze.
Pl. az ember befizet 100 USD-t, felvesz 9900 USD hitelt, vesz 10 000 USD-ert japan jent, es azt mondja, hogy majd eladja, ha 10 050 USD-t er, vagyis 50% profitot akar elerni egy fel szazalekos aremelkedesen.
Ilyenkor ha lemegy az altala vett jen erteke kb 9900 USD-re, akkor automatikusan eladjak a penzet, ebbol kifizetik a hitelet, es neki nem marad semmi. Marmint altalaban, de ha akkora panik van, hogy van egy 9910 USD kotes, akkor meg nem reagalnak, utana jon egy 9800 USD-s kotes, arra mar reagalnak, es ez utan eladasra kinaljak barmi aron, de lehet, hogy ezutan a legjobb veteli ajanlat 9600 USD lesz, ebben az esetben bizony ennyiert adjak el (mert tobbert nem lehet), es -300 USD lesz a szerencsetlen egyenlege, amit ha nem egyenlit ki, akkor beperelik es elveszik.
Persze ilyen ugras nagyon ritkan van, altalaban szep siman valtozik az arfolyam: egeszen kicsivel lesz csak rosszabb vagy jobb mint egy tizedmasodpercel korabban. De nem az atlag szamit, hanem csak az, hogy amikor konkretan a tranakciojat akarja csinalni az ember, akkor mi a helyzet.
"Amúgy ez a pénz kivételesen nem a profi befektetõkhöz került, hanem a platform tulajdonosaihoz. A robinhood-nál nem ténylegesen részvényekkel meg ilyenekkel kereskedsz, hanem azok árfolyamát követõ "szerzõdésekkel". "
Ez azert "ciki", mert ha kicsit jol/kicsit rosszul kereskedsz, akkor nem veszed eszre a fenti mellekhatasat, de ha _nagyon_ jol, akkor a hatalmas profit helyett csak kapsz egy uzenetet, hogy a RobinHood csodbement, nem fizeti ki a hasznodat. :-(
Bel
Dream_walker
06-24-2020, 07:07 PM
Nem mondom, hogy végigpróbáltam az összes forex platformot, de soha sehol nem sikerült negatív egyenleget összehoznom, még bazinagy volatilitás esetén sem. Mikor kezdett a nullához közeledni a kötés, már x százalékkal fölötte likvidálták a pozikat.
Ettõl függetlenül elhiszem, hogy ez lehetséges, ha te már találkoztál ilyennel.
Amúgy egyrészt a robinhood nincs egyedül az ilyen derivatívás kereskedéssel, a forex piacoknak, meg az online tõzsdéknek szerintem a 99%-a cfd, nem a valós eszköz. Fõleg, ha tõkeáttétellel csinálsz bármit.
Másodszor meg aki nagyon jól csinálja, az nem a robinhoodon tõzsdézik :D
st.jimmy
06-25-2020, 06:50 AM
A hülyék mindig túl sok pénzt kockáztattak a nagy nyereség reményében.
Úgy tudom, hogy akik pedig saját jogon lettek gazdagok, azok sokan többször mentek csõdbe (nem a cégek kamu bedöntését mondom), csak tanultak belõle.
Hol a mezsgye a kettõ között?
Ez egy elég elterjedt tévedés, csak nem igaz, legalábbis nem így.
Számítottam erre :)
Ennyi erõvel a lottó, a kaszinó, a sportfogadás, meg a tényleges tõzsde is kifosztás, hiszen mindegyiken lehet bukni.
Valóban, ezek mind az üzemeltetõk profitjáról szólnak, de az emberek általában nem a megtakarításukat költik el szerencsejátékra, hanem meghatározott összeget, adott rendszerességgel: minden héten vesz pár ezerért lottószelvényt, vagy kéthetente kimegy a lovira és feltesz egy gebére pár ezret (a szenvedélybetegek, akik ebbe mennek tönkre pénzügyileg és idegileg, kivételek, nem számítanak). Átlagos játékosnak nem úszik a el a vagyona, nem is gazdagszik meg, nem vesz fel hitelt, hogy játszhasson. Hosszútávon buknak rajta, de ritkán van belõle tragédia. Egyébként én pont emiatt nem játszom pénzben.
Tudom, hogy ez népszerûtlen nézet, de akit ilyen helyen "kifosztanak", az meg is érdemli.
Én is így gondolom, de nem hangoztatom, mert akik megégették magukat a tájékozatlanságuk miatt azoknak általában nem esik jól ha rámutatnak a hülyeségükre. Az ilyen vesztesek nem fogják fel, hogy egy adott üzleti tevékenységbe belefogni tudás nélkül nagyon kockázatos.
Amúgy ez a pénz kivételesen nem a profi befektetõkhöz került, hanem a platform tulajdonosaihoz. Lehet, nem ismerem õket, viszont azt simán eltudom képzelni, hogy akik ezt a platformot üzemeltetik, vagy pénzügyileg támogatták ezt a startup-ot, azok nem nyeretlen kétévesek, hanem profi befektetõk. De lehet, hogy tényleg ez az a kivétel, ami erõsíti a szabály: végsõ soron a gazdagok gazdagodnak a kispénzûek zsírján.
Az oktatás hiánya fokozza a társadalmi feszültséget, és az, hogy az ostobaság miatt a tömegek jellemzõen ostoba döntéseket hoznak, amelyeknek negatív hatása van az életminõségükre. Könnyû azt mondani, hogy a gonosz gazdag befektetõk (fehér heteró férfiak, konzervatívok, ilyen-olyan politikusok, cégtulajdonosok, fõnökök, satöbbi, mindenki tudja folytatni a sort) fosztják ki a középréteget, de nem. Saját maguk mennek a vágóhídra, önként, és még ki is követelik, nélkül, hogy akár minimális felelõsséget hajlandóak lennének vállalni.
De az embereket nem lehet megvédeni saját maguktól.
Igen, jogi értelemben ennyire egyszerû: aki aláír egy szerzõdést, amit nem olvasott el, vagy nem értett meg, az megérdemli a sorsát. Viszont ha már tömegeket húznak csõbe törvényesen, de nem etikusan, az már társadalmi problémákat vet fel. A devizahitelezés, vagy a Questor-ügy sem úgy végzõdött volna, ahogy végzõdött, ha az ügyfelek tisztában vannak a kockázattal. Mégsem merte az állam kijelenteni, hogy "aki hülye haljon meg" mert forradalom lett volna. Így sokukat kimentették az adófizetõk pénzén. A szolidaritással nincs gondom, segítsünk annak, aki önhibáján kívül bajba kerül, de a hülyék megmentésének is van kockázata: ha a hülye, felelõtlen üzleti viselkedés nincs megbüntetve (kimentik a hülyéket), akkor azok legközelebb is a mély vízbe ugranak úszótudás nélkül...
Dream_walker
06-25-2020, 07:37 AM
Hol a mezsgye a kettõ között?
Itt:
csak tanultak belõle.
A tanulás az egyik legnehezebb dolog a világon. Elsõ lépésként el kell fogadnod, hogy valamit nem tudsz (90% bukó, 10% marad). Ezután ki kell húznod a fejed a saját seggedbõl, hogy ezt dobta a gép, akkor jöhet a következõ lépés (a megmaradó 10%-nak a 90%-a bukó, 10 marad, ami az elsõnek már csak 1%-a). Meg kell találni a megfelelõ lépéseket, mégpedig azt nem könnyû, mivel ezer gazdagodj meg gyorsan hirdetésre/honlapra jut csak 1 olyan, amelyik ténylegesen hasznos tudást ad át, és elmondja, hogy kemény menet lesz (itt is 90% bukó, tehát marad 0,1%). Ezután pedig a sok hibázás, csõd, elrontás, ráb.szás mellett ki kell tartani egészen addig, míg végre megjön a siker. Ez utóbbi lépésnél nagyjából 99% a bukó, tehát az eredeti 100-ból mire ideér a történet, 0,001%-ról beszélünk. Tehát 100000 emberbõl 1 az, amelyik értelmezhetõ skálán ér el "nagy" sikert. És közöttük is fehér holló a Warren Buffett vagy a Bill Gates kategória.
Ezután pedig a 99k ember világgá kürtöli, hogy a gazdagok gonoszak, köcsögök, és lehetetlen saját erõbõl magasra jutni :D Holott sorakoznak az ellenpéldák :D
Dream_walker
06-25-2020, 10:48 AM
Én is így gondolom, de nem hangoztatom, mert akik megégették magukat a tájékozatlanságuk miatt azoknak általában nem esik jól ha rámutatnak a hülyeségükre. Az ilyen vesztesek nem fogják fel, hogy egy adott üzleti tevékenységbe belefogni tudás nélkül nagyon kockázatos.
Miért, másodszor belefutni ugyanabba a pofonba jól esik? Elhiszem én, hogy szar érzés szembesülni a hibázásunkkal, illetve PONTOSAN TUDOM, hogy szar érzés, de másodszor elszúrni ugyanazt még rosszabb. Az érzékenység pedig nem mûködõ jellemvonás.
végsõ soron a gazdagok gazdagodnak a kispénzûek zsírján.
Ez populista megfogalmazás, és érzelmi húrokat penget. Igaz, csak éppen ez nem baj. Senki sem tartja vissza a "szegényeket", hogy elkezdjenek felelõsen gondolkodni és dönteni. A baj az, hogy másokat hibáztatni mindig könnyebb, és senki sem mondja el, hogy bár könnyû, de nem igaz.
Igen, jogi értelemben ennyire egyszerû: aki aláír egy szerzõdést, amit nem olvasott el, vagy nem értett meg, az megérdemli a sorsát. Viszont ha már tömegeket húznak csõbe törvényesen, de nem etikusan, az már társadalmi problémákat vet fel. A devizahitelezés, vagy a Questor-ügy sem úgy végzõdött volna, ahogy végzõdött, ha az ügyfelek tisztában vannak a kockázattal. Mégsem merte az állam kijelenteni, hogy "aki hülye haljon meg" mert forradalom lett volna. Így sokukat kimentették az adófizetõk pénzén. A szolidaritással nincs gondom, segítsünk annak, aki önhibáján kívül bajba kerül, de a hülyék megmentésének is van kockázata: ha a hülye, felelõtlen üzleti viselkedés nincs megbüntetve (kimentik a hülyéket), akkor azok legközelebb is a mély vízbe ugranak úszótudás nélkül...
Én pont nem a jogi szempontból mondom ezt, hanem etikaiból. Mindenki tisztában volt a kockázatokkal, mivel a devizahitelek kihelyezésének a csúcspontján is elmondták az ügyintézõk, hogy kockázatos, mint minden hitel, amelyet munkabérbõl szeretne visszafizetni a dolgozó. Tudták, csak éppen nem akartak foglalkozni vele, mert hozam! Nyereség! Pénz! Ugyanez a questornál is. Az elvárások miatt inkább eltekintettek a valóságtól. Mindemellett az átlag magyar nem tudom mennyit, de szerintem napi több órát tölt képernyõ elõtt ülve, szórakozásként, bámulva a barátok köztöt meg a fészit.
Tehát az életük nagy részét elpocsékolják, nulla energiát fektetnek be a tanulásba és a döntéshozatalba, és ezért szar döntéseket hoznak. Mennyire etikus ezeken segíteni azokkal szemben, akik ténylegesen önhibájukon kívül kerülnek rossz helyzetbe, mondjuk betegség, tragédia, akármi miatt?
Amúgy ez a tulajdonosok/profi befektetõk dolog akkor engem zavart meg, lehet, hogy tényleg dörzsölt pénzemberek a tulajok is. Nekem a befektetõ elsõsorban a pénzt, pénzeszközöket kezelõ ember, aki pedig szolgáltatást árul, például egy platformot futtat, az úgymond "termelõ". Még ha ez elég hülye megfogalmazása is a dolognak, de a lényeg az talán átjön.
szerk: Ja igen, és hozzávehetjük, hogy az elmaradott afrikai régiók skálái kivételével a legtöbb pénzügyi mérés alapján én is a szegények közé tartozom. Mielõtt valaki azt hinné, hogy cilinderben szivarozva kacagok az elnyomott nép jajszaván.
Szia,
Elorebocsajtva, hogy nem probaltam ki, tehat siman lehet hogy alapjaiban hulyeseget irok:
Nekem ugy tunik, mintha a RobinHoodban pont az lenne az uzleti modell, hogy a hulyek csinaljanak hulyeseget, es igy elveszik a penzuket a szervezok, vagyis itt nem veletlenul maradt le, hogy "elmondták az ügyintézõk, hogy kockázatos", hanem az uzleti modellnek ez a lenyege.
Marmint hogy az egy "tiszta" uzleti modell, hogy a kereskedesbol valaki levesz egy nagyon pici %-ot, es ebbol megel, mint szolgaltato.
Ennel etikatlanabb uzleti modell (de valoszinuleg szinte mindenki ezt csinalja), amikor a nagyon pici %-bol bejovo penzt kiegeszitik azzal, hogy a hulye ugyfeleket lenyuljak (azzal, hogy a nyilvanvaloan hibas uzleteket nem kotik meg a nevukben, hanem amit az ugyfeluk elbukna a tozsden, azt direktbe nekik bukja el). Pontosabban ez ott lesz igazan etikatlan, amikor ezt felismerve direkt megprobaljak butasagban tartani az ugyfeleket, mert az o tudatlansagukbol keresnek jobban, es meg sem probalnak kolcsonesen elonyos szolgaltatast nyujtani.
Tehat sok szolgaltato "gyanus", hogy mennyire etikus, de a hirek alapjan a RobinHood nem az: ok tisztan es 100%-ban a hulyekbol elnek, es ha az emberek okosan es inteligensen hasznalnak a szolgaltatasukat, akkor ok csodbe mennenek.
Hiszen ingyenes a szolgaltatas, vagyis ha jo uzleteket kotnek az ugyfeleik, akkor csak 2 eset lehetseges:
-ok tenyleg megkotik a nevukben az uzletet, ekkor koltseguk van, de nyereseguk nincs (mert ingyenesek).
-nem kotik meg tenylegesen az uzletet, ekkor viszont az ugyfel teljes nyeresege az o veszteseguk.
En a Questor ugyet annyibol arnyaltabbnak latom, hogy Magyarorszagon vannak jo penzugyi szabalyok, amit nem tartottak be.
Tehat nem arrol van szo, hogy kotottek uzleteket, de azok nem tokeletesek, es ezert ugy alakult, hogy a befektetok vesztettek valamennyit, hanem kifejezetten szabalytalanul inteztek a dolgokat, ezert a minimum az lenne, hogy sok evre bortonbe kerulnek azok, akik elkovettek a szabalytalansagokat, azokat meg minimum ne valasszak ujra, akik utasitast adtak, hogy a PSZAF/MNB-nek tilos jogszeruen eljarnia.
Bel
Dream_walker
06-25-2020, 07:49 PM
Most gyorsan megnéztem, eladási rendeléskor terhelik meg a tranzakciókat, egy minimális összeggel. Szóval az üzleti modelljük a sûrû filléren alapul, mégpedig akkor, amikor zárod a pozíciót. Tehát elsõ körben nekik mindegy, hogy nyersz-e vagy veszítesz, a maguk részét mindenképpen levonják. A hülyéket nem kell beleszámolni, õk alapesetben az iparág legfõbb inputanyagainak számítanak, a földmûvesek sem számolnak azzal, hogy terem-e a talaj :)
Ezért csinálták extrém fapadosra az appot, hogy minél több legyen a felhasználó.
Amúgy usa cégként lehet, hogy felügyeltek. Magyar forex, amely felügyelt, talán csak az Ultrafx van (legalábbis jópár éve talán csak az volt), az összes többi tulajdonképpen bemondásra mûködik, vagy elhiszed, hogy azt csinálja, amit kattintasz, vagy nem. Megbizonyosodni róla nem tudsz, és a kötéseid ellenõrizhetetlenek, ugyanis maga a végrehajtási felület (tehát nem a cég, hanem a konkrét tõzsdeprogram) felügyeletlen.
Rozsomák
06-28-2020, 08:32 AM
Anno a kollégám eladta a házát. Kockázatmentes Onecoin-t vett belõle. Ha kifizetik gazdag lesz. Szegényen fog meghalni a híd alatt. A bitcoinba befektettek mondjuk 3 man 10 millió dollárt. Mikor feltornázták az árát kivették a pénzüket a búsás haszonnal. Csodálkozva látták, hogy megint megy fel az ára. Mikor fent volt megint kivették a búsás hasznukat. És láss csodát megint felment az értéke. Irtózatosan hülye emberek vannak. :) Ha tudnám mikor veszik ki megint én is eladnám mindenem és mielõtt kivennék én is eladnám. de hát nem tudom. :)
Dream_walker
06-28-2020, 12:05 PM
Na, errõl a kockázatmentes onecoinról még sosem hallottam. Sõt, úgy általánosságban pénzügyi területen semmirõl sem hallottam, amely értelmezhetõ lenne a "kockázatmentes" kifejezéssel egy mondatban.
A pumpa csúcsát nagyjából kirajzolják a grafikonok amúgy, a bitcoinnál az eddigi rekord 20k usd volt, és az értelmesebbje nagyjából 15k magasságában kezdte el mondani, hogy oké, innentõl tessék figyelni, mert felértünk a tetõre, mindjárt megáll a növekedés. Meg is állt, csak éppen 99% nem hitte el, inkább tovább fantáziált.
szerk: na rágugliztam az onecoinra, ez a kriptovilág bróker marcsikája, sajnálatos, hogy bedõlnek a népek ilyennek.
Dream_walker
06-29-2020, 08:20 PM
Szóval tõzsdepszichológia, ezt találtam:
https://cdn.discordapp.com/attachments/672915906258796545/700756020196016148/93691557_646239102889934_4111541144142217216_o.jpg
st.jimmy
06-30-2020, 09:05 AM
Jajj de szép :D
Amúgy az benne a durva, hogy sok diagrammnál korrektebb, mert írja a címben, hogy logaritmikus a függõleges tengely skálája
mi van, ha igaz? :rolleyes:
Dream_walker
06-30-2020, 07:55 PM
Ha igaz, ami ugyan kétséges, mert ugye a jövõt nem lehet megrajzolni a tavalyi grafikon alapján, akkor alapvetõen két dolog várható:
Az egyik, hogy megizmosodik sok ember nyugdíjalapja, nem is kicsit, a másik meg az, hogy a világ nagy valutái komoly egzisztenciális válságba kerülnek. A dollár valószínûleg elveszíti a tartalékvaluta szerepét, hiszen a FED bármikor bármennyit nyomtat, így az amerikaiak mellett a világ összes dollárbirtokosának a megtakarítását elinflálja, az USA gazdasága megrokkan, ez pedig magával rántja az összes hitelezésen alapuló nemzeti valutát, így a teljes világgazdaságot. A kezdeti nehézségek nagyjából az 1929-es válságot fogják felidézni, utána egy arany alapú vagy egy bitcoinhoz hasonló rendszerre tér át a világgazdaság, amelynek a készletét nem lehet önkényesen megváltoztatni.
Egy saját vélemény:
Ha Biden hivatalosan is elnök lesz, szerintem az alternatív közösségi oldalak felszálló ágba kerülnek. Igaz, eléggé lehetetlen dolog, mert mind fekete listára fognak kerülni és nehéz lesz nekik adakozni, de lehet hogy pont emiatt a krypto-valuták értéke is megugrik majd. Talán nem robbanás-szerûen, de véleményem szerint erõsödés várható.
st.jimmy
11-24-2020, 10:20 AM
TMIB ez most izgalmas lenne, mert ahogy elolvastam 1-2 cikket minden azt mutatja, hogy a Bitcoin emelkedése megáll/megfordul. Az elmúlt hónapokban felment vagy 70%-ot, szinte mindenki pluszban van, aki vette, lehet hasznot realizálni belõle...
de ha bármi megtolja új csúcsok felé, akkor jön a hype, és a határ a csillagos ég, aztán lehet fújjolni, hogy piramisjáték, vagy nemtom
Én kb a tegnapi ár harmadáért vettem régebben, kivettem annyi forintot amennyit betettem, azzal a céllal, hogy azt már sose rakom vissza. Kivettem még a maradéknak valamivel kevesebb, mint a felét, hogy azt ne bukjam el, ha összeomlik az árfolyam, és benthagytam kb a harmadát, hogyha megy felfele akkor is még nyerhessek egy kicsit rajta.
Ha mindenki ezt csinálja, akkor meredeken fog esni az ár, de nyilván nem csinálja mindenki...
Ezt hívják spekulációnak?
st.jimmy
11-24-2020, 10:31 AM
Nyilván nem örülök, csak annak, hogy nem annyi pénzt tettem bele, mint amennyit eredetileg terveztem :D
De amúgy, ha elbukom az egészet, akkor sincsen semmi...
Egyáltalán nem tervezem most realizálni a veszteséget azzal, hogy kivegyem, inkább azon agyalok, hogy milyen árszinten tegyek bele még egy kicsit, hátha megindul felfelé.
Természetesen abszolút olyan összegrõl van szó, amit nem félek elbukni.
Ez után a komment után nem sokkal volt egy pont ahol már elhatároztam, hogy veszek egy kicsit, csak aztán valami közbejött. Kár, de ennyi baj legyen.
Azért remélem többen vettetek 3600 környékén! :D
Én 6000 környékén vettem, azzal is elégedett vagyok
P. Dude
12-19-2020, 02:08 PM
Nagyon meggazdagodott, aki idõben kapcsolt
(https://index.hu/gazdasag/2020/12/19/bitcoin_arfolyam_rekord/)
"A bitcoin jegyzése szerdán történetében elõször átlépte a 20 ezer dolláros szintet, csütörtökön pedig soha nem látott rekordot ért el: 23 655 dolláron is állt az árfolyama, amely az idén már csaknem 220 százalékkal emelkedett. (...) A bitcoin elõretörése az utóbbi éveket, fõleg az ideit nézve viszont olyan mértékû, ami immár az arany piaci pozíciójához mérhetõ, és becslések szerint nem csupán a stabilitása, hanem az értéke is olyan szintre nõhet, mint az aranyé. >>A bitcoin teljes piaci kapitalizációja jelenleg 300–400 milliárd dollár, az aranyé közel 9 ezer milliárd, tehát most még azért jobban bíznak a befektetõk az aranyban. Ám nagy eséllyel egy évtizeden belül le fogja hagyni a bitcoin az aranyat. (...) – vázolja a Magyar Bitcoin Egyesület elnökségi tagja."
st.jimmy
12-19-2020, 09:17 PM
Állítólag a nagy intézményi befektetõk hajtják az árakat, lehet, hogy õk ügyesen vesznek, azért stabilizálódgat magas szinten az ár. Lehet sosem megy már le?
Nem tudom mondtam-e egy dolog zavar a Bitcoinnal kapcsolatban, hogy rengeteg áramot használ a rendszer fenntartása. Szóval erõsen nézegetem a Proof of Stake coinokat, de elég tanácstalan vagyok. Arra gondolok, hogy másokat is zavar ez az árampazarlás, így hátha ugyanazt keresik, mint én... Ha elegendõ a környezettudatossági igény, akkor kiemelkedhetne egy PoS coin. Már ha az Ether nem vált, mert azt is rebesgetik...
A bitcoin elõretörése az utóbbi éveket, fõleg az ideit nézve viszont olyan mértékû, ami immár az arany piaci pozíciójához mérhetõ, és becslések szerint nem csupán a stabilitása, hanem az értéke is olyan szintre nõhet, mint az aranyé.
Szia,
A tobbiben lehet, hogy igaza van, de azert egy "kicsit" messze van a stabilitasa az aranyetol.
gyk. az aranyat ertek-allonak tartotta Arisztotelesz 2300 evvel ezelott, mikozben 12 evvel ezelott nem is letezett bitcoin.
Bel
Dream_walker
02-09-2021, 09:52 AM
Értelemszerûen nem pénzügyi tanácsadás, de remélem senki sem gondolja, hogy okosabb lenne, mint Elon Musk:
https://www.kriptoworld.hu/15-milliard-dollarnyi-bitcoint-vasarolt-a-tesla/
Értelemszerûen nem pénzügyi tanácsadás, de remélem senki sem gondolja, hogy okosabb lenne, mint Elon Musk:
https://www.kriptoworld.hu/15-milliard-dollarnyi-bitcoint-vasarolt-a-tesla/
Elon Mask is csak egy ember (még ha jelenleg a leggazdagabb is a világon). Tévedhet. De itt - szerintem - nem is arról van szó, hogy téved, vagy sem, hanem arról, hogy amit tesz, vagy posztol, az komoly befolyással van az árfolyamokra. Nem feltétlenül azért vesz bitcoint vagy bármilyen részvényt, mert annak jók a fundamentumai, hanem azért mert tudja, hogy mekkora befolyással bír az árfolyamra. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy bármilyen szar részvényre rákacsintana, annak egekbe szökne az árfolyama. Szerintem ez nem normális, de a kockázatkedvelõ spekik sokat kaszálhatnak.
Ez nyilván nem a bitcointról szól.
varég
02-09-2021, 11:43 AM
Elon Mask is csak egy ember (még ha jelenleg a leggazdagabb is a világon). Tévedhet. De itt - szerintem - nem is arról van szó, hogy téved, vagy sem, hanem arról, hogy amit tesz, vagy posztol, az komoly befolyással van az árfolyamokra. Nem feltétlenül azért vesz bitcoint vagy bármilyen részvényt, mert annak jók a fundamentumai, hanem azért mert tudja, hogy mekkora befolyással bír az árfolyamra. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy bármilyen szar részvényre rákacsintana, annak egekbe szökne az árfolyama. Szerintem ez nem normális, de a kockázatkedvelõ spekik sokat kaszálhatnak.
Ez nyilván nem a bitcointról szól.
Tudatosan teszi szerintem:
Ha 2-3%-ot emelkedik az árfolyama-az említett estben 7%- a bejelentés után, akkor már rengeteget kaszált...
1,5 milliárd dollár esetén ez nagyon nem kevés, pár nap alatt...
Tudatosan teszi szerintem:
Ha 2-3%-ot emelkedik az árfolyama-az említett estben 7%- a bejelentés után, akkor már rengeteget kaszált...
1,5 milliárd dollár esetén ez nagyon nem kevés, pár nap alatt...
Pontosan erre utaltam. A cikk szerint 1 óra alatt ugrott 7%-ot, 1.5 milliárd dollárra vetítve az több mint 100 millió USD. 1 óra alatt!!! Jó kis óradíj :)
Ha kiposztolná, hogy eladta a 1,5 dollárnyi bitcoint, elkezdene esni az árfolyam. Ha olcsó, újra bevásárolhat. Nyilván nem lehet a végtelenségig csinálni, csak addig amíg feltétel nélkül megy utána a tömeg.
Hozzáteszem, hogy a híresebb tõzsdeguruk követése nem új dolog. Musknak már meggyûlt a baja a tõzsdefelügyelettel, tiltott befolyásolás miatt. A bitcoin nem részvény, nincs a tõzsdén, bátran "szórakozhat"
Dream_walker
02-09-2021, 01:01 PM
Nem akarok meggyõzni senkit :)
De a jelek szerint nem látjátok, hogy mi a lényeg :)
A Musk szórakozhat, de a Tesla nem. A Blackrock a világ legnagyobb befektetési cége, õk sem szórakozhatnak (https://coingape.com/blackrock-confirms-investment-in-bitcoin-futures-what-it-means-for-btc-price/). A MicroStrategy egy amcsi üzleti tanácsadó vállalat, szintén milliárdokat tolt a bitcoinba, és most tartottak virtuális konferenciát cégeknek, hogy hogyan tehetik meg õk is. 6900 vállalat nagyon (https://twitter.com/michael_saylor/status/1358098129489440769) is kíváncsi volt rá.
Természetesen ahogy mondtam, én nem akarok meggyõzni senkit, mindenki abban hisz, amiben szeretne.
Csak gondoltam szólok, hogy az igazán nagy pénz tényleg elkezdett hinni a bitcoinban.
Musk tévedhet, mert tényleg csak egy ember. De nem hinném, hogy a céges világ legnagyobbjai, ezrek tévednének éveken keresztül...
A Dogecoin is többszörösét éri, mert Musk abba is beszállt. A probléma ugyanaz ezzel mint a tõzsdézésnél. Nem lehet tudni hogy mi mennyit fog érni, esik-e az ára vagy nõ, stb. Azért remélem hogy neked sikerült most nagyot szakítani. :thumbup
Lehet, hogy tényleg nem látom a lényeget. Nem akarok senkit lebeszélni a spekulációról. Az viszont érdekes, hogy azt mondod, a "nagy pénz" elkezdett hinni benne. Miben? Hogy nagyot lehet vele kaszálni? Azt elhiszem én is, de az nyilvánvaló, hogy ahol a "nagy pénz" kaszál, ott a kisbüfik hullanak ám (ha nem menekülnek idõben).
Ha a Tesla kitalál valami forradalmi terméket (elektromos autókat), a befektetõk eleinte nem hisznek, de ha látják a termelési, eladási volument, vállalati jelentést, elkezdenek hinni benne. Ha beüt egy világjárvány, a befektetõk hisznek a vakcinagyártókban és gyógyszeripari részvényeket vásárolnak, mert az embereknek vakcinára, vitaminokra, stb. lesz szükségük. Ezek mögött van valami konkrét, kézzelfogható dolog, de a kriptovaluták mögött nincs ilyen teljesítmény, csak az abban lehet hinni (vagy nem hinni), hogy feljebb megy az árfolyam. Lehet, hogy a fent említett nagy pénz megjelenése már beépült az árba, és ennél sokkal feljebb már nem tud menni, de lehet, hogy lesz ez még 90.000 USD is, nem tudni.
Én 20 évvel ezelõtt megégettem egy kicsit a kezem a részvényekkel, azóta óvatos duhaj vagyok a befektetéseket illetõen.
Természetesen ahogy mondtam, én nem akarok meggyõzni senkit, mindenki abban hisz, amiben szeretne.
Csak gondoltam szólok,
Egyébként köszönjük a jó szándékú tájékoztatást.
Dream_walker
02-10-2021, 07:07 AM
A Dogecoin is többszörösét éri, mert Musk abba is beszállt. A probléma ugyanaz ezzel mint a tõzsdézésnél. Nem lehet tudni hogy mi mennyit fog érni, esik-e az ára vagy nõ, stb. Azért remélem hogy neked sikerült most nagyot szakítani. :thumbup
Musk nem szállt be a dogecoinba, hanem folyamatosan trollkodik azzal a twitteren, és el is mondta szó szerint, hogy csak viccel. Aki ezek után azt hiszi, hogy Musk tolja a doge szekerét, arra nem tudok mit mondani.
És a dolog nem a nagyot szakításról szól. Korábban is írtam, hogy nem tõzsdézek, meg nem kereskedek, mert nem értek hozzá. A dolog arról szól, hogy a bitcoin egy monetáris eszközzé vált, kinõtte magát, és mostanra sok nagy cég biztonságosabbnak érzi, mint az usa dollárt. Én úgy vagyok vele, hogy inkább azok véleményét fontolom meg, akik már letettek dolgokat az asztalra. Persze ez nem kötelezõ. El lehet hinni bárkinek bármit :)
Lehet, hogy tényleg nem látom a lényeget. Nem akarok senkit lebeszélni a spekulációról. Az viszont érdekes, hogy azt mondod, a "nagy pénz" elkezdett hinni benne. Miben? Hogy nagyot lehet vele kaszálni? Azt elhiszem én is, de az nyilvánvaló, hogy ahol a "nagy pénz" kaszál, ott a kisbüfik hullanak ám (ha nem menekülnek idõben).
Ha a Tesla kitalál valami forradalmi terméket (elektromos autókat), a befektetõk eleinte nem hisznek, de ha látják a termelési, eladási volument, vállalati jelentést, elkezdenek hinni benne. Ha beüt egy világjárvány, a befektetõk hisznek a vakcinagyártókban és gyógyszeripari részvényeket vásárolnak, mert az embereknek vakcinára, vitaminokra, stb. lesz szükségük. Ezek mögött van valami konkrét, kézzelfogható dolog, de a kriptovaluták mögött nincs ilyen teljesítmény, csak az abban lehet hinni (vagy nem hinni), hogy feljebb megy az árfolyam. Lehet, hogy a fent említett nagy pénz megjelenése már beépült az árba, és ennél sokkal feljebb már nem tud menni, de lehet, hogy lesz ez még 90.000 USD is, nem tudni.
Én 20 évvel ezelõtt megégettem egy kicsit a kezem a részvényekkel, azóta óvatos duhaj vagyok a befektetéseket illetõen.
A nagy pénz abban kezdett el hinni, hogy a bitcoin is pénz. A pénzeszközeiket, a megtakarításaikat nem csak nemzeti valutába, aranyban, meg kötvényben tartják, hanem elkezdtek bitcoinba is átrakni belõle. A nagy pénz nem kereskedik. A Tesla nem tolja a daytradet, nem is teheti meg, ugyanis szabályozott tõzsdei cég. Itthon ez az Nyrt. kategória. Ugyanígy kifejezetten szigorúan veszik a pénzügyeiket is, nem beszélve arról, hogy az ilyen cégeket közvetve a részvényesek kezében vannak. Ha a nagy tömegek tényleg annyira elvetnék a Tesla bitcoinos lépését, akkor már elkezdett volna esni a részvényárfolyamuk.
De az említett MicroStrategy papírjai például dupláztak tavaly nyár óta. A hozzáértõk nagyon is látják, hogy mit jelent ez a dolog, és ez az árfolyamon is meglátszik.
A bitcoin NEM befektetés. Igen, lehet vele tõzsdézni, vagyonokat keresni, meg elbukni, ahogy bármivel, ami kereskedhetõ tõzsdén. A bitcoin egy pénzeszköz, a maga nemében olyan, mint az euró vagy a dollár. Mikor a forintodat euróra váltod, akkor nem befektetsz, hanem az infláció ellen védekezel. Az eurót lassabban nyomtatják, mint a forintot, tehát a forint mindig gyengülni fog az euróval szemben.
A bitcoint viszont még lassabban nyomtatják (bányásszák), tehát a fiat valuták fognak gyengülni a bitcoinnal szemben.
A nincs mögötte semmi érv meg nagyjából a tavalyi elsõ gazdasági mentõcsomagnál megdõlt, ugyanis a járvány miatti gazdasági esést pénznyomtatással próbálják orvosolni. Tehát kevesebb fizikai dologra jut több papírpénz. Ezt falun úgy mondjuk, hogy nincs mögötte semmi :) Persze elhiszem, hogy sokak szemében ez teljesen rendben van. De ez itt egy prepper fórum... Nyugodtan meg lehet kérdezni az argentinokat vagy a venezuelaiakat, mennyire van rendben a fedezetlen pénznyomtatás.
A kriptovaluták mögött az elosztott hálózat van. Engedély nélkül tudsz értéket továbbítani bárhová, bárkinek, bármikor, olcsón és gyorsan.
A nemzetközi bankrendszer ugyanezt csinálja, meg a western union ugyanezt csinálja, és valahogy senkit nem zavar, hogy 100 dollár küldésére levonnak 10 dollárt, meg két hétig tart az utalás. Jah, és szerintem sokkal-sokkal több energiát igényel a bankrendszer fenntartása, mint a bitcoiné :) Nem tudok számokat mondani, de a nyugati világ összes városában van bankfiók meg pénzintézet :)
Az egész történet arról szól, hogy ha van megtakarításod, akkor érdemes ilyenben is tartani. A fiat pénzben lévõ megtakarításod minden évben veszít az értékébõl. A tõzsdei nagyot szakítunk, meg hurráoptimizmus a skála másik végén van, az sem a legjobb dolog.
Az egész történet arról szól, hogy ha van megtakarításod, akkor érdemes ilyenben is tartani.
Kockázatkerülõként én ezt biztos nem tenném. Az árfolyamváltozást továbbra is spekuláció mozgatja, valamint lelkesedés, ami belõled is árad. Aki most "betenné" a megtakarítását egy ilyen virtuális pénztárcába, annak számolnia kell azzal, rossz esetben töredékére esik a pénze, jó esetben nem lesz baj, sõt még lehet, hogy többet fog érni a megtakarítása, mint amikor betette. De senki nem tudja garantálni, hogy ezek közül melyik jön be.
Nincs kifogásom az ellen, hogy pénzként tekintsünk a bitcoinra. Az ember nyilván megnézi, hogy milyen valutába teszi a pénzét. Ezen az alapon a vietnámi dong-ba is fektethetnéd a pénzed, de nyilván nem teszed. Pedig Vietnám nem az államcsõdjeirõl híres, jobb választás lenne, mint az argentin pesó. Az árfolyamot ugyanúgy a keres-kínálat mozgatja, mint a bitcoin esetén. A kereslet-kínálatot pedig az befolyásolja, hogy mit lehet tudni Vietnámról, az ottani gazdasági, pénzügyi helyzetrõl. A bitcoin esetén nincs ilyen háttér. A keres-kínálatot csak az befolyásolja, hogy mit gondolnak a befektetõk arról, hogy mit gondolnak más befektetõk. Lassan ott tartunk, hogy nem gazdasági, hanem szociológiai szakértelem kell a spekulációhoz.
Javíts ki, ha tévednék, de ha jól tudom az sincs tisztázva, hogy ki (kik) találták ki bitcoint. Mi van ha ez egy trójai faló, amit orosz (vagy kínai, iráni, észak-koreai) hekkerek találtak ki?
A bitcoin NEM befektetés.
Ha ebben érkezik a bevételed és ebben költesz, akkor nem. De ha a megtakarításodat teszed ebbe, akkor már igen (ahogy az is, ha dollárba, euróba, aranyba, vagy állampapírra teszed). Mindegyiknek van valami kockázata. Minél kisebb a kockázat, annál kisebb, de biztosabb a hozam. Visszafelé is igaz: minél nagyobb hozamot ígérnek, annál bizonytalanabb, kockázatosabb.
Musk nem szállt be a dogecoinba, hanem folyamatosan trollkodik azzal a twitteren, és el is mondta szó szerint, hogy csak viccel. Aki ezek után azt hiszi, hogy Musk tolja a doge szekerét, arra nem tudok mit mondani.
Lehet, de attól még a többszörösét éri ahhoz képest mint 2 hete. :) A többi az lényegtelen.
Ahogy Musk megemlítette a Signal-t, mire nem csak az a Signal ért rögtön 30x annyit amit megemlített, hanem egy másik Signal cég is 11x annyit ért utána, mert az emberek azt hitték hogy arról a cégrõl beszélt Musk. Szóval ebbõl a szempontból nézve mindegy hogy "beszáll"-e valamibe, vagy trollkodik, vagy csak megemlít valamit mellékesen, vagy akárcsak kimond egy szót, mert úgy tûnik hogy rajta a világ szeme és egy-egy Tweet-jével komoly hatása van a tõzsdére is. :)
Szia Ged,
Alapvetoen egyetertek, de Dream_walker altalad idezett hozzaszolasnak szerintem egy fontos szava az "is", tehat egyaltalan nem azt mondta, hogy csak a bitcoinba tartsa valaki a megtakaritasat.
Bel
P. Dude
02-10-2021, 04:28 PM
Bitcoin realizmus (https://variance.hu/2021/01/09/bitcoin-realizmus/)
Bitcoin realizmus (https://variance.hu/2021/01/09/bitcoin-realizmus/)
Tetszett ez a cikk, nem azon volt a hangsúly "ezmilyenqurvajóvegyélteisbitcoint"
Dream_walker
02-10-2021, 09:09 PM
Kockázatkerülõként én ezt biztos nem tenném. Az árfolyamváltozást továbbra is spekuláció mozgatja, valamint lelkesedés, ami belõled is árad.
Pontosan a kockázatkerülésrõl van szó. Ha megacégek tolnak bele dollármilliókat, milliárdokat, akkor felmerül a kérdés, nekik hogyan lehet ezt? Hiszen el kell számolniuk a tulajdonosok, részvényesek, stb. felé. Kevés kockázatkerülõbb szervezet van a tõzsdei cégeknél. Elég egy rossz facebook bejegyzés vagy elhibázott marketing-kampány, és az árfolyamuk bedõl.
Most pedig bitcoint vesznek. Illetve bitcoint is :) Az az "is" szócska tényleg fontos és lényeges.
A lelkesedésem nagyjából 2-3 éve elfogyott, mióta eleget tanultam a dolog hátterérõl. Azóta sajna egyet kell értenem a variance bloggal, a bitcoinnak van létjogosultsága. Bár õ elég pesszimistán közelíti meg a dolgot, holott jól menõ céget is alapoz a rendszerre.
A bitcoin nem csodaszer, de arra, amire ki lett találva, arra elképesztõ jó. Ahogy a linkelt blogbejegyzés is írja, az internet megfelelõje a pénzszektorban. Szerintem az internet elég nagy változásokat hozott a világba és a társadalomba.
st.jimmy
02-10-2021, 10:37 PM
Pont arról beszéltünk párommal valamelyik nap, hogy a jelen helyzetben lehet, hogy az a kockázatos ami régen a kockázatmentes volt, és az a kockázatmentes, ami régen kockázatos volt.
A dollár helyzete nem túl rózsás ugyanis, de a legtöbb országban csapágyasra van hajtva a pénznyomda. Óriási kalamajka lehet világszinten a következõ években. Van egy hozamvédett betéti alapod, ami azóta kockázatmentesnek számít amióta van ilyen, mostanában nem nagyon teljesít infláció felett. De mi van, ha jön az infláció, keményen?
Aranyat érdemes lehet most venni értékmegõrzés szempontjából, de a Bitcoint egyszerûbb tárolni bizonyos szempontból. Bármilyen néhányezer dolláros esést az árfolyamban érdemes kihasználni, ha 42 ezernél vesz valaki, akkor se nagyon tud vele 5 éves távlatban rosszul járni ahogy most látom... sõt. CSak ha lemenne 20 ezer környékére akkor nem szabad eladni, ott éppen nem likvid az eszköz. Cserébe sokkal jobban fog teljesíteni az aranynál.
Ha valaki spekulálni akar az vegyen peercoint. Teljesen legitim cucc, és még elkerülte az emelkedés. Egy ideális világban az lenne a prepper/libertariánus/környezettudatos coin, de hát ez a világ még nem jött el.
Szerintem kockázatmentes befektetés nincs, max. alacsony kockázatú, mint az államkötvény. Persze az államkötvényeken belül is eltérõek a kockázatok (és a hozamok) attól függõen, hogy melyik állam bocsájtja ki. Az ember fia próbálja az elvárt hozamot és a vállalható kockázatot kiegyensúlyozni. Mivel egyre több a fenyegetés (infláció, háború, csõd, stb.) egyre nehezebb megítélni, hogy minek mekkora kockázata van, így muszáj diverzifikálni. Igen, tulajdonképpen a diverzifikálás is egyfajta kockázatkerülés: annak a kockázatát próbáljuk elkerülni vele, hogy minden megtakarításunk egy pillanat alatt elfüstöljön. A jelenlegi helyzet már nem is a profit maximalizálásáról szól, hanem a veszteség minimalizálásról. A dollár a világ elsõ számú tartalékvalutája. Lehet, hogy akik közelebb vannak a tûzhöz már látják a repedéseket a "dollár-oszlopon" és átsúlyozzák a portfóliójukat. Erre van jó pár lehetõségünk, közük a kriptovaluták.
Egyre inkább érezhetõ, hogy valami nagy felfordulás lesz itt, hamarosan.
st.jimmy
02-12-2021, 03:34 PM
" A dollár a világ elsõ számú tartalékvalutája."
Ha ilyen ütemben nyomtatják nem sokáig lesz az. Már a vírus elõtt is gyengült ez a pozíció, de most tényleg nem néz ki jól.
Egy államkötvény most szerintem nagyon kockázatos.
P. Dude
02-23-2021, 03:01 PM
Bill Gates szerint nem jó befektetés a bitcoin (https://index.hu/techtud/2021/02/23/bill-gates-szerint-nem-jo-befektetes-a-bitcoin/)
"A Microsoft alapítója, Bill Gates nem rajong a bitcoinért, fõleg a kriptovaluta energiaigénye és az ebbõl fakadó környezetterhelés miatt. Gates emellett úgy vélte, hogy nem érdemes olyannak bitcoinba fektetnie, akinek nincs annyi pénze, mint Elon Musknak."
nem érdemes olyannak bitcoinba fektetnie, akinek nincs annyi pénze, mint Elon Musknak.
Musk a világ leggazdagabb embere, vagyis senkinek nincs annyi pénze, mint neki. :eek:
P. Dude
02-23-2021, 05:13 PM
Musk a világ leggazdagabb embere, vagyis senkinek nincs annyi pénze, mint neki. :eek:
Akkor Bill Gates mindenhez is ért, csak a logikus gondolkodáshoz nem? :D
P. Dude
02-24-2021, 02:14 PM
Zuhan a bitcoin árfolyama (https://www.vg.hu/penzugy/tozsde/zuhan-a-bitcoin-arfolyama-3576592/)
"Tovább zuhant a bitcoin árfolyama kedden, a befektetõket megijesztette a világ legnagyobb és legismertebb digitális devizájának közelmúltbeli szárnyalása, ami a tõkeáttételes pozíciók zárását és eladási hullámot váltott ki szerte a világon. A bitcoin az utóbbi egy hónap legnagyobb mértékû napi veszteségét szenvedte el, amikor 45 ezer dollár alá süllyedt értéke. Két nappal ezelõtt, vasárnap több mint 58 ezer dolláron még történelmi csúcson járt az árfolyam."
Ja, a szakértõk a zuhanás elõtt meg arról beszéltek hogy 1 millió dollárra is felkúszhat majd a Bitcoin. Aki most vásárolt be belõle, az megszívta...
https://www.youtube.com/watch?v=YHjYt6Jm5j8
https://www.youtube.com/watch?v=GCfrcpG-YoY
:haha:
Dream_walker
02-26-2021, 08:04 PM
Ja, a szakértõk a zuhanás elõtt meg arról beszéltek hogy 1 millió dollárra is felkúszhat majd a Bitcoin. Aki most vásárolt be belõle, az megszívta...
Ej, ej.
2010-ben kezdtek elõször beszélni arról, hogy 1 milláig felkúszhat. Akkor ért nagyjából 10 centet. Most 45 ezer dollár körül van. Nem tudom kinek mennyi pénze volt a bankban 2010-ben, de tegye fel a kezét, akinek 450 ezerszer annyi van most...
Aki most vásárolt, az megszívta? Én ezt már rengetegszer hallottam az évek során :D Ki mondja ezt? Most 45k, két hónapja 20k volt, egy éve meg 10k. Hol van a történetben a hatalmas szívás? Igen, volt már 58k is, és majd lesz is még. Ilyen a piac, fel-le megy. Minden eszköznél.
Félre ne értsetek, ha nem tetszik a bitcoin, mint technológia, semmi baj, én sem akarok rábeszélni senkit, csak érdemes ránézni a számokra.
Érdemes ránézni arra, hogy mekkora cégek szállnak be a buliba, mekkora összegekkel, és úgy, hogy valódi befolyásuk nincs a hálózatra, mert az csak a bányászoknak van.
Azt érdemes megnézni, hogy a világ legfejlettebb pénzügyi kultúrájával rendelkezõ Svájc évszázados törvényeket vizsgál felül és változtat meg, hogy az országba csábítsa a kriptós cégeket, mert úgy gondolják, hogy a bitcoin és a kriptó a pénz evolúciójának a következõ lépcsõfoka.
Bill Gates meg az energiaterhelés, ugyebár. Nem értem miért kell egyáltalán mosógépet használni, a kézi mosás sokkal kevésbé terheli a környezetet. Meg ez az egész számítógépesdi is fasság, az abakusz sokkal környezetbarátabb, és kevesebb áram kell hozzá.
Amúgy Gates esetében az angol cikkeket érdemes elolvasni. Nincs semmi valódi baja a bitcoinnal, csak az, hogy decentralizált. Azaz nem tetszik neki, hogy nem lehet õ a fõnök :)
Nem 2010-et mondtam, hanem hogy most. :) 58ezer volt, most 47ezer. Lényeges hogy mikor veszi meg az ember. Igazából sosem lehet tudni hogy mikor-mi dõl be, tehát nem lehet biztosra mondani.
A Dogecoin is bajban van most, 8, 40%-ot csökkent az árfolyama. Musk ellen pedig eljárást indítottak, hogy õ "manipulálta" az árfolyamot. Azzal hogy vásárolt és errõl beszélt is... Az miért lenne tilos?
(Ha jól hallottam akkor viszont a Game-Stop részvények újra megugrott, 40-rõl 114-re. Úgyhogy talán mégsem buknak akkorát vele a kisbefektetõk.) :)
Dream_walker
02-26-2021, 08:20 PM
De tessék, itt egy jókedvre derítõ kis kép a nagy emberek kedvencérõl, a dollárról:
https://az705044.vo.msecnd.net/20200817/m2-us-vs-europe.png
Ebben a cikkben van amúgy, ha valakit a kontextus is érdekel:
https://www.forexlive.com/news/!/usdjpy-falls-below-10600-as-dollar-weakness-extends-20200817
Szóval amit láthatunk, az az, hogy a 2020 elején nagyjából 1 billió dolláros M2 pénzkészlet (azaz bankjegyek és bankszámlákon vezetett pénz) egy év alatt 3,5 billióra nõtt. Az USA gdp-jével nem vagyok tisztában, de gyanítom, hogy a gazdasági növekedés tavaly egy kicsit elmaradt a pénzbõvülés által sugallt 250%-tól.
Tehát ugyanakkora gazdaságra jut háromszor annyi pénz. Ez azt jelenti, hogy hamarosan az infláció mértéke annyira elszaladhat akár pár éven belül, hogy minden háromszor annyiba fog kerülni, mint most. Ebbe nem számoltam bele a most nyomtatott friss pénzt, mert az nem tudom mennyi. Természetesen akinek tavaly háromszor annyi lett a fizetése, annak semmi problémája nem lesz.
Ami még problémás, hogy nem csak az usa lakosok tárcáiban lévõ dollár fog harmadannyit érni, hanem a világ összes pontján lévõ dollár, az is, amelyiket külföldiek birtokolják, szóval az usa kormány most annyira nem lopta be magát a nemzetközi gazdaság szívébe.
A bitcoin kibocsátása bele van rögzítve a programkódba, nem lehet csak úgy nyomtatni, és elinflálni a tulajdonosok készleteit. De mivel ez egy programkód, természetesen egy semmitérõ bolondság. 12 év alatt ugyan egyetlen kék halált sem produkált a rendszer, de fogadjuk el, hogy Bill "megint lefagyott a windows" Gates jobban tudja :D :D
Dream_walker
02-26-2021, 08:27 PM
Nem 2010-et mondtam, hanem hogy most. :) 58ezer volt, most 47ezer. Lényeges hogy mikor veszi meg az ember. Igazából sosem lehet tudni hogy mikor-mi dõl be, tehát nem lehet biztosra mondani.
A Dogecoin is bajban van most, 8, 40%-ot csökkent az árfolyama. Musk ellen pedig eljárást indítottak, hogy õ "manipulálta" az árfolyamot. Azzal hogy vásárolt és errõl beszélt is... Az miért lenne tilos?
(Ha jól hallottam akkor viszont a Game-Stop részvények újra megugrott, 40-rõl 114-re. Úgyhogy talán mégsem buknak akkorát vele a kisbefektetõk.) :)
Nincs bajban a doge. A bitcoin sincs bajban. Az euró sincs bajban. A dollár az mondjuk krva nagy bajban van, de egyelõre még kitart.
A piac hullámzik. A doge most nagyjából tízszer annyit ér, mint tavaly ilyenkor. Aki most megvette, vagy éppen a 8 centes csúcson, az várjon nyugodtan a s.ggén ülve, és akkor adja el, amikor feljebb megy az ár. Ilyen a tõzsde. A türelmetlenektõl a türelmesek felé talicskázza a pénzt, ezt pont Warren Buffet mondta, és õ ért a tõzsdéhez. Én azért nem tõzsdézek, mert nem értek hozzá. Az lenne a jó és a helyes, ha más sem tõzsdézne, aki nem ért hozzá. Mert utána csak a panaszkodás megy :D
A GameStop meg egy sima manipuláció. Az alapötlet nem volt rossz, meg is tették, amit meg kell, de most már túltolták.
Az egész tõzsde egy manipuláció, ezt a GameStoppal bizonyították be a Reddit felhasználói. A Wall Street meg berengett és komoly problémájuk lett belõle, ezért beleavatkoztak a GameStop részvények kereskedésébe, hogy a kicsik ne járjanak jól. Annyira nem merültem bele, de valami ilyesmi volt az alap sztori.
De tessék, itt egy jókedvre derítõ kis kép a nagy emberek kedvencérõl, a dollárról:
https://az705044.vo.msecnd.net/20200817/m2-us-vs-europe.png
Ez így van. Olyan mértékben nyomták a pénzt hogy ebbõl nagyon komoly infláció is lehet. (Vagy lesz is.) :(
Dream_walker
02-26-2021, 09:31 PM
8923
Ez a huf tavalyi teljesítménye amúgy. 27-rõl 33-ig az 24%-os készletbõvülés, ehhez jön hozzá a 4,6%-os gdp-csökkenés. Tehát tavaly óta 1 forint már csak 0,72 forintnyi vásárlóerõt jelent, 28%-kal ér kevesebbet. Megintcsak, aki kapott 28% fizetésemelést, az ugyanott van. Nem kapott emelést, csak nem bukott pénzt.
De nézd a jó oldalát. Át tudod majd váltani dollárra a forintod, értelmes árfolyamon...
Tavaly óta a bitcoin 5x-ben van. 500% emelkedés a vásárlóerõben. A megalkotása óta évente átlagosan 200%-ot emelkedik az árfolyama. Azért, mert nem lehet csak úgy többet nyomtatni. Ezért van az, hogy mostanra a felhasználók száma világszerte átlépte a 100 milliót. Azaz például a magyar populáció tízszerese fogadja el legitim pénzeszközként, szerte a világon.
Ha a bitcoin egy cég lenne:
8924
Dream_walker
04-20-2021, 08:12 PM
Ha esetleg valaki elgondolkodott volna, hogy most már lehet a paypal, venmo, meg hasonlókkal bitcoint venni, egyszerûen, akkor csak annyit tudok mondani, hogy ne. Ezek letétkezelõnek számítanak az iparágban, tehát nem birtokolsz náluk semmit, csak egy ígérvényt, hogy õk majd jól odaadják, amikor kéred.
Ugyanígy váltón és tõzsdén se tartson senki.
Tessék szépen kezelni a privát kulcsot, az a lényege az egésznek.
Amúgy itt ez a két hónapos hozzászólás :)
Szóval most azt hiszem 40 cent, ami kib.szottul hihetetlen, de hát tényleg annyi. Aki februárban megvette a csúcson 8 centen, az most 5x-ben van, ez 400% emelkedés két hónap alatt.
Én nem vettem, nem is szállok be ilyen spekulációkba, csak amit írtam, hogy a napi, héten belüli mozgásokat el kell felejteni, az itt is igaz. A türelem elég fontos dolog.
Az asszony 1 teljes hete próbálkozik belépni a Dogecoin dologba. A számítógép azóta próbálja összehangolni a dolgokat a belépéshez. Valamilyen szinkronizálás kell, két lépésben. Az egyik végzett, de a másik még mindig csak 30%-on van, pedig éjjel nappal megy a gép. :hogymi:
st.jimmy
04-22-2021, 04:38 PM
A kriptopénzek használat, pl a egy számítógépes tárca telepítése, ami futtatja esetleg az adott blokkláncot is közepesen macerás tud lenni. Nem felhasználóbarát.
Már a megfelelõ tárca kiválasztása sem az.
Aztán ott van a para amikor küldöd, ha elcseszel egy karaktert soha többé nem látod a pénzed. Arról nem beszélve, hogyha venni-eladni akarsz akkor általában azonosítani kell magad, bár ez usa papírokkal könnyebb lehet, mint a kis magyar lakcímkártyámmal, azt nem nagyon fogadták el...
Apróbb részleteket most nem fejtenék ki, a lényeg az, hogy ez nem a facebook. És azt hiszem, hogy pont ez is a lényeg (ha érted mit akarok mondani).
Dream_walker
04-25-2021, 08:04 PM
Az asszony 1 teljes hete próbálkozik belépni a Dogecoin dologba. A számítógép azóta próbálja összehangolni a dolgokat a belépéshez. Valamilyen szinkronizálás kell, két lépésben. Az egyik végzett, de a másik még mindig csak 30%-on van, pedig éjjel nappal megy a gép. :hogymi:
Miért dogecoin? Te magad írtad, hogy az egész tõzsde egy nagy manipuláció, most elkezdenétek kriptózni, és melyikkel? A legjobban manipulálttal? De mégis miért? Félre ne érts, a doge jó projekt, ugyanis mûködik, és tényleg rengeteg helyen lehet használni, de a körítés az rettenetes. Lehet, hogy egy hét alatt lesz 10x a pénzed, meg lehet, hogy a háromnegyedét elbukod. Ennyi erõvel lottózni is lehet.
Másrészt meg mi is az a belépés? Bányászni akartok? Mi másért kellene szinkronizálni?
Mutatok valamit:
8978
Másodpercenként van 1 blokk, amiért 10k doge a blokkjutalom, ez mai áron 2500 dollár. Másodpercenként! Elképesztõ verseny van most ott, akkora a bányászati kapacitás, hogy 1 MH/s teljesítménnyel napi 1 centet tudsz keresni. Nem tudom, hogy milyen erõs géppel akartok bányászni, de a komolyabb gamer konfigurációk is ritkán tudnak gigahash mértékû teljesítményt. És rengeteg áram kell hozzá.
Dream_walker
04-25-2021, 08:18 PM
A kriptopénzek használat, pl a egy számítógépes tárca telepítése, ami futtatja esetleg az adott blokkláncot is közepesen macerás tud lenni. Nem felhasználóbarát.
Már a megfelelõ tárca kiválasztása sem az.
Aztán ott van a para amikor küldöd, ha elcseszel egy karaktert soha többé nem látod a pénzed. Arról nem beszélve, hogyha venni-eladni akarsz akkor általában azonosítani kell magad, bár ez usa papírokkal könnyebb lehet, mint a kis magyar lakcímkártyámmal, azt nem nagyon fogadták el...
Apróbb részleteket most nem fejtenék ki, a lényeg az, hogy ez nem a facebook. És azt hiszem, hogy pont ez is a lényeg (ha érted mit akarok mondani).
Ebben nem nagyon értünk egyet. 5 éve még talán ez volt a helyzet, de ma egy kriptotárca felrakása a biztonsági mentéses kötelezõ körökkel együtt is kb 5 perc. Elõtte meg 30 perc a gugliban megkeresni, hogy "a leginkább kezdõbarát kriptotárca mobilra/asztali gépre, satöbbi". De ha jó tipp kell, akkor használd az Exodust vagy a Trust Walletet, az mindkettõ tényleg szuperegyszerû. A kulcsok legyenek kimentve máshová is, ez mindig fontos, aztán kész.
A küldésnél, fogadásnál kopipasztázni kell a címet, és aztán ellenõrizni.
Az eladás meg a vétel kicsit trükkösebb, ha nincs ATM, akkor váltó kell, ami alapvetõen drága tud lenni, és igen, a legtöbb helyen azonosítás kell. A bankban is azonosítás kell, ez egy ilyen dolog. Amúgy tudtommal az összes magyar váltó elfogadja a magyar lakcímkártyát. De a külföldiek nem is ilyesmit kérnek, hanem közüzemi számlát, amin van a név mellett egy lakcím, "egy lakcím", ha érted mire gondolok.
Amúgy a fészbúkos hasonlattal kapcsolatban meg szerintem nem is annyira az IQ kell ahhoz, hogy valaki kriptózzon, hanem az, hogy képes legyen kihúzni a fejét a seggébõl, és elfogadni, hogy nem biztos, hogy õ tudja jól. Rengeteg, máskülönben értelmes, képzett, okos ember szidja a bitcoint, vagy egyszerûen csak nem foglalkozik vele. Ennek két egyszerû oka van (nem az, hogy hülyék), egyrészt nem tudják, hogy mi a pénz és hogyan mûködik, pontosan ezért nem tudják azt sem, hogy mi a bitcoin, és a pénzzel ellentétben hogyan mûködik. Másrészrõl pedig nem tudják, hogy miért elképesztõen fontos ez a különbség a mûködési mechanizmusban. Nincs normális pénzügyi képzés, és nincs normális gazdaságpolitikai képzés sem manapság. Enélkül meg nehéz érteni a pénzt, a gazdaságot, és a politika hatását a kettõre.
Miért dogecoin? Te magad írtad, hogy az egész tõzsde egy nagy manipuláció, most elkezdenétek kriptózni, és melyikkel? A legjobban manipulálttal? De mégis miért?
A válasz egyszerû. A Dogecoin az amit ingyen osztogatnak a Redditen. Az asszony azért akar olyat. Én nem hiszem hogy megéri, ha heteken át kell járatni a gépet éjjel-nappal, csak hogy szinkronizálja az ember a Wallet-et... Gondolom csak pár dollár értékben adnak Doge-t, a villanyszámla magasabb lesz, az biztos.
Elvileg az elsõ belépéshez kell a szinkronizálás. Utána nem.
Nem hiszem hogy az asszony bányászni akarna. Gõzünk sincs hogy hogy kell. :)
Amúgy megint megroppant a cripto valuta, a Bitcoin is, meg a Doge is. Biden bejelentett mindenféle olyan dolgot, amitõl a tõzsde is megzuhant, meg vele együtt minden. Szétadóztatnak mindent, mire menekülni kezdtek a befektetõk, eladtak mindent áron alul. Rossz világ jön a gazdaságnak az adóemelõ szoci mentalitás miatt. :(
Dream_walker
04-26-2021, 08:57 AM
Megroppant :D :D 5-10% esés a három hónap alatt 300% után azért nem akkora eget rengetõ megroppanás :D
De ezek szerint nektek csak egy dogecoin tárcacím kell. Ehhez nem kell full szinkronizált tárcaprogi. Töltsd le ezt, benne van a doge is:
https://www.exodus.com/download/
A seed szavakat írd le, de papírra, ne digitálisan tárold. Utána a kulcsokat (ne a címet, hanem a privát kulcsot) is írd le, amelyik kriptót használni akarod. Ha csak a doge kell, akkor csak azt. A címedet meg azt hiszem a "receive" gombra kattintva mutatja meg, azt meg lehet adni a redditen.
Amúgy nálatok nem szoci mentalitás van. Az az lenne, hogy "ingyen nyomtatunk magunknak pénzt, nem kell adót fizetni". Nálatok feudalista mentalitás van, ahol az uralkodó megmutatja a népnek, hogy hol a helye, és elveszi azt a pénzt, amely a fedezetlen nyomtatás miatti inflációnak köszönhetõen jött, mint tõkenövekedés.
Én a helyedben gyorsan elkezdenék nézelõdni valahol máshol, mert szerintem legfeljebb pár éve van az usának a nagy viharig.
63.500-ról 49.000-re esett vissza, nem tudom hogy ez mennyire rossz, csak olvastam tegnap este hogy megzuhant minden Biden bejelentései miatt.
Ok, majd mondom az asszonynak hogy neki nem kell a szinkronizálás. Örülnék neki, mert állandóan megy a gépe és a százalékok valahogy nem nagyon akarnak felfelé mozdulni a számlálón. Nekem a kulcsos dolog az kínai, de majd az asszony tudja hogy mirõl van szó. :)
Ha az USA bukik, mindenki bukik. Mikor 2007-ben kipukkadt nálunk a gazdasági lufi, 1-2 hétre rá bedõlt Európa is, Magyarországgal együtt. Sõt, Magyarországnak a mai napig nem sikerült belõle kikászálódni. Most meg még rosszabb lesz a vírus-gazdasági lezárásos dolog miatt.
Mondjuk én amúgy se mennék máshová, nem azért vagyok az USA-ban mert gazdagra keresem magam, hanem elvi és személyes okokból.
De, mégis bányászni akar. Hát, amíg profiálni lehet belõle addig oké. De a szinkronizálásra 17 hetet! ír. Hogy mikor lesz ebbõl valami, ki tudja...
Van egy laptopunk és egy régi desktopunk, esetleg azokat befoghatjuk bányászatra. Mondjuk az áram-számla elég súlyos lesz tõle. Majd kiderül.
P. Dude
04-27-2021, 09:26 PM
De, mégis bányászni akar. Hát, amíg profiálni lehet belõle addig oké. De a szinkronizálásra 17 hetet! ír. Hogy mikor lesz ebbõl valami, ki tudja...
Van egy laptopunk és egy régi desktopunk, esetleg azokat befoghatjuk bányászatra. Mondjuk az áram-számla elég súlyos lesz tõle. Majd kiderül.
Ha van otthol Commodore 64 (és melyik háztartásban ne lenne 2021-ben), akkor nyert ügyetek van. Bányászatra fel! :thumbup :cool:
Commodore 64-gyel is bányászható BitCoin (https://www.origo.hu/techbazis/20210426-c64-bitcoin-banyaszat.html)
Van 2 régi mobil, de azok nincsenek hálózatra kötve. Nem tudom hogy simán WIFI-vel mit tudna tenni vele a WIFE. :)
Viszont van egy régi laptop és egy régi asztali gép amit nem használunk.
sukran4fish
04-28-2021, 05:55 AM
Azért ennek nézzetek utána még, mert nem fogja kitermelni még a belefeccölt áramot sem. Nyilván lehet bányászni még papíron is (https://www.youtube.com/watch?v=y3dqhixzGVo), de összehasonlításképpen itt egy lista (https://www.hashrates.com/gpus/) adott gpuk hashratejérõl.
Gondolom az is számít hogy mi mennyi áramot eszik. Hiába csinál egy kártya 200 dollárt, ha 250 dollárnyi áramot fogyaszt.
Majd mondom az asszonynak. Jó lenne ha rendesen utánanézne, mert az õ projektje és én tuti nem fizetem ki a többlet-villanyszámlát. :nanem:
Dream_walker
05-04-2021, 07:26 AM
Ha az USA bukik, mindenki bukik. Mikor 2007-ben kipukkadt nálunk a gazdasági lufi, 1-2 hétre rá bedõlt Európa is, Magyarországgal együtt. Sõt, Magyarországnak a mai napig nem sikerült belõle kikászálódni. Most meg még rosszabb lesz a vírus-gazdasági lezárásos dolog miatt.
Mondjuk én amúgy se mennék máshová, nem azért vagyok az USA-ban mert gazdagra keresem magam, hanem elvi és személyes okokból.
Mindenki más már most bukott, hiszen a világ összes dollártulajdonosának a pénzét elértéktelenítették. Minden dollár, a világon bárhol, mostanra csak olyan 25 centet ér. A többi országban is van nyomtatás, de az usa-ban venezuela-szintû bukta lesz, utcai szemetesbe gyûjtött papírpénzzel. Az elvi okokkal meg majd jól lehet takarózni, mikor a fogyatékos csimpánzok tömege bûnbakot keres, és mondjuk megtalálja a fehérekben, bevándorlókban, satöbbi. Volt már rá példa. De persze nem szeretném, hogy igazam legyen.
Nem lehet belõle profitálni, legalábbis nem most. Akkor lehetett volna, ha elkezditek a bányászatot 2 évvel ezelõtt. Olcsó volt a hardver hozzá, és kicsi volt a verseny, mert olyan fél cent körül mozgott a doge.
Bele lehet vágni most is, de ha nincs megfelelõ gép hozzá (szupererõs gamer összeállítással lehet összehozni havi pár dollárt), akkor bukó.
Nem leszólásból mondom, de nem értetek hozzá, minek akartok ilyenbe belevágni? Mire beletanultok (egy év minimum), addigra megint leszállóágban lesz a piac.
A legegyszerûbb dolog megvenni a coint (dca segítségével), és tartani néhány évig. Átlagosan évente 200% a BTC emelkedése, és 3-4 évente van egy brutál felfelé ívelõ piac.
Most 2021-ben vagyunk a felívelés kezdetén, innen a sok hozzáértõ szerint benne lehet egy 5-10x. Persze ha a 2 évvel ezelõtti árakkal számoljuk, akkor az inkább 50-100x. Csak ugye két éve mindenki lesz.rta a bitcoint, mert azt írta a zindex meg a portfólió, a gazdasági hozzáértés szuperlatívusza, hogy a bitcoin halott.
Most lett beszinkronizálódva a wallet.
Nem akarunk belevágni (én nem is akartam, csak az asszony), mert már írták hogy mi a pálya, utána is néztem, meg mondtam az asszonynak is. Úgyhogy fogott 5 dollárt, vett belõle Bitcoin-t, majd átváltja a Dogecoin-ra. Megkérdeztem tõle hogy mi a terv, azt mondta hogy semmi, csak kíváncsi hogy érni fog-e valamit késõbb.
Szóval nagyjából ennyi a történet.
Majd mondom neki hogy Redditen is kérjen, ha már ott ingyen osztogatják.
Ahogy nézem olyan ez mint az autóversenyzés. 1905-ben gyenge autókkal is lehetett versenybe szállni, de manapság brutál gépek kellenek az eredményekhez. Tehát a mobilos, laptopos bányászat már a múlté.
mert azt írta a zindex meg a portfólió, a gazdasági hozzáértés szuperlatívusza, hogy a bitcoin halott.
Én ebben látom a BTC kockázatát. Sokan csak spekulációs céllal vágtak bele. Nem a bitcointban hisznek, csak a profitban. Ha megint jön (én fog jönni) pár megmondó ember, vagy lehúzó cikk, az árfolyamra komoly hatással lehet. Még akkor is ha hülyeséget írnak (senki sem látja a jövõt).
Mi történne, ha Musk egyszer csak bejelentené, hogy tévedett és kiszáll a BTC-bõl, sõt nem lehet majd BTC-vel fizetni a Teslákért? Egy BTC hívõ kiröhögné, de tömegek szabadulnának meg a bitcointtól és bezuhanna az árfolyam. Musk nem isten, de sokan úgy tekintenek rá.
Rozsomák
05-05-2021, 04:28 AM
Bányássz télen, és nem kell fûteni, és ez komoly, 100% a melegedésre megy el az energiának, szóval fûtésre nagyon jó. Persze ha saját kitermelésû fával fûtessz nem.
Elon Musk beszólt - esik a BTC
https://www.portfolio.hu/uzlet/20210513/eleg-volt-egy-rovid-uzenet-elon-musktol-beborult-a-bitcoin-482970
Már korábban is a BTC problémájaként említették a nagy energiaigényét. Ez korlátozhatja a felhasználását. Olyan cégek, amelyek valamiféle vállalást, projektet kezdtek a saját öko-lábnyomuk csökkentése érdekében nem igen fognak beszállni a bitcoinba. Minél nagyobb súllyal esik latba a környezettudatosság, annál inkább jelentkezik ez a probléma.
P. Dude
05-13-2021, 11:09 AM
Mondjuk amióta járvány van, az embereket szerintem sokkal kevésbé érdekli a környezettudatosság. Valóságos lavinaként indult meg a dobozos gyorskaják rendelése, kézfertõtlenítõs vegyszerezés, maszkok mindenfelé eldobálva, minden dolog egyszer használatos dupla nejlonzacskóban, stb. Persze lehet, hogy ez mostanra már enyhült, de mondjuk egy évvel ezelõtt enyhén szólva sem a környezettudatosság volt elõtérben.
az embereket szerintem sokkal kevésbé érdekli a környezettudatosság.
Igaz. Ez egy felülrõl vezérelt folyamat lesz. Az államok,nagy cégek fogják ezt nyomni. A héten láttam egy elõadást ezzel kapcsolatban. A Magyar Állam több mint 2%-át tervezi erre fordítani. Többet mint a NATO kötelezettségeinkre.
Dream_walker
05-14-2021, 06:55 AM
Környezettudatosság:
https://i.redd.it/wv4bfba5p4h61.jpg
https://miro.medium.com/max/2400/1*CUSPsz71cDIr__-TOR92iw.png
Forrás, angol nyelvû, a szerzõ gazdasági elemzõ:
https://danhedl.medium.com/pow-is-efficient-aa3d442754d3
A jövõben egyre többet lehet majd hallani a bitcoin rendkívüli energiapazarlásáról, ahogy egyre nagyobb figyelmet kap.
Ahogy nagyon sok figyelmet kap a személyes fegyvertartás veszélye, hiszen a fegyvereket bûnözõk is használják, és amúgy is mindenki mellett ott áll a rendõr, hogy megvédje, mindig, semmi szükség arra, hogy bárki otthon tartson bármilyen fegyvert, amellyel például a királyi, birodalmi hadsereg gyarmati egységei ellen fordulhatna, ha éppen szabad szeretne lenni...
A bitcoin akkor van kritizálva, ha valaki nem hajlandó belefektetni a megfelelõ mennyiségû idõt és energiát, hogy megismerje a rendszert. A white paper, az eredeti dokumentáció 8 (nyolc) oldalas, magyarul is olvasható, ez alapján mûködik a rendszer több, mint egy évtizede. Hogy a lényegét megértse az ember, egyszerûen csak a mostani pénzrendszert kell ismerni.
Ehhez pedig semmi nem kell, csak IQ. Persze a portfólió nem vár el ilyesmit az olvasóitól.
Csináltam egy Wallet-et. Még be kell állítanom, de elvileg kész a reg. Majd beszámolok róla hogy mi ez, hogy mûködik, stb. :)
Már kezd idegesíteni. Kilépett egy idõ után. Oké, irritáló, de nem a világ vége. Erre próbálok belépni és mit csinál? Automatikusan küldött egy belépõ kód-üzenetet az asszony telefonjára. Kérdés nélkül. Reggel 6:40-kor. Marhára nem akarnám ezzel felébreszteni. :duhos:
Amúgy CoinBase-en vagyok, de kiderült hogy az nem is Wallet-pénztárca izé, mert arra külön kell regisztrálni. Esetleg össze lehet kötni a kettõt.
Éljen, miért is legyen egyszerû, ha sokkal bonyolultabb is lehet... :rolleyes:
Amerika harmadik legnagyobb bankja is beszáll a bitcoinba gazdag ügyfelei részére (https://telex.hu/tech/2021/05/19/bitcoin-amerika-bank-kriptovaluta-eses)
Kis infó amit eddig tapasztaltam:
Az asszony küldött megívót rá, beregeltem.
Mivel ez olyan mint egy bank, így kell nekik a személyazonosítás, amit beküldtem. Amit kérnek az a személyi vagy fényképes jogosítvány, mindkét oldala, majd egy fotó amit lehet küldeni webkamerával, vagy mobillal.
Következõleg az oldal megkér hogy kösd össze a PayPal-od vagy a bankszámlád velük. Szerintem a PayPal a célravezetõbb, mert nem tudom hogy a magyar bankokkal együtt dolgozik-e az oldal.
Ha megvan az azonosítás és az összekötés (pár pillanat az egész), akkor az oldal ajánl néhány rövid oktató tesztet és videót. Darabja 1-1 perc, viszont osztanak érte crypto-valutát, közel 30 dollár értékben, amit ki lehet venni pénzben, vagy át lehet váltogatni stb.
Én külön még nem vásároltam semmit, csak azt figyelem amit kaptam.
Ha lemegy komolyabban a Bitcoin, akkor veszek majd, de egyelõre még nem vettem.
Akit érdekel, annak küldhetek meghívót, ami azért jó mert aki 100 dollár értékben vásárol meghívás után, az kap az oldaltól 10 dollárnyi Bitcoin-t csak úgy. Szóval aki be akar regelni, privátban küldjön egy email címet és küldök meghívót. :)
Dream_walker
05-21-2021, 07:01 PM
A Coinbase az egy web-wallet, amelyik centralizált (egy tõzsde/brókercég valójában), tehát ha mondjuk nem tetszik nekik a képed, kb egy perc alatt befagyasztják a számlád, fellebbezés nincs. Van egy csomó tiltott címük, amire nem utalhatsz ki (megpróbálhatod, zárolnak). Jelentést küldenek az adóhatóságnak, tehát ha olyan államban élsz, akkor még adót is fizethetsz az árfolyamnövekedés után, még ha nem is váltottál dollárra vissza semennyit, akkor is.
Nem véletlen javasoltam az Exodus vagy valamelyik hasonló tárcát...
Nem rossz a Coinbase, csak nem biztonságos.
Adót én fizetek, szóval azzal nincs gond. Utalgatni nem akarok, maximum fogadni ha valaki küld adományt a fórumnak.
Amúgy most jól megreccsent a rendszer. Most épp a kínaiak miatt. Bejelentették hogy a bányászatot betiltják vagy valami ilyesmi.
Jó nagy gyász, mert most vettem egy kicsit, 37.300-nál. Valahogy úgy... Remélem hogy visszamászik 41-42-re.
Legalábbis azt hittem hogy vettem, de se email, se infó a Coinbase-en, se bankinfó róla. Ezek szerint nem kattintottam a vásárlásra? Pedig én emlékszem hogy ráklikkeltem. De ha azt tettem volna akkor látnék vagy emailt róla, vagy valami értesítést, vagy a banknál látnám hogy megy az összeg. De sehol semmi.
:confused:
Ú, ekkora zuhanást... Elõször Musk bejelentése miatt esett 55ezerrõl vagy 42-re. Aztán a kínaiak is bányászattiltást jelentettek be. 38-ra esett. Ma fogta magát a Krypto piac és csak úgy megdõlt. Már csak 32ezer dollár 1 Bitcoin ára.
Lement 31-re, de visszakúszott 38,5-re. De jó lett volna ha beledobom minden pénzem.
Az egyik gond hogy másfél százalék a vásárlás, és másfél százalék az eladás. Igencsak kemény pénzeket csinál a Coinbase.
Dream_walker
05-24-2021, 08:30 PM
Adót én fizetek, szóval azzal nincs gond. Utalgatni nem akarok, maximum fogadni ha valaki küld adományt a fórumnak.
Az adományfogadás nagy gond. Elegendõ egyetlen feketelistázott (pl. nyilvános blm, sjw, vagy bármi-tagadótól, nem tudom, hogy a coinbase éppen mire ugrik rá) valakitõl adományt kapni, és a fiókod a kriptóddal együtt "megy a levesbe". Csak vásárlásra használj brókert, ne tarts ott pénzt.
Nem erre értem az adófizetést. Van olyan állam, ahol a brókernél tartott számládon lévõ aktuális nyereség után is adóznod kell. Tehát vettél 34 ezer dolláron, felmegy 44 ezerre, és mondjuk negyedéves, év végi adózáráskor (fogalmam sincs nálad hogyan van) azt mondja az irs, hogy akkor 10k dolláros nyereségre fizess. Akkor is, ha nem váltottad dollárra, és közben mondjuk visszament 34-re. Nincs nyereséged, de lehetett volna, fizess adót. Sorban olvasni a horror sztorikat errõl, nézz utána, hogy rád mi érvényes.
Legalábbis azt hittem hogy vettem, de se email, se infó a Coinbase-en, se bankinfó róla. Ezek szerint nem kattintottam a vásárlásra? Pedig én emlékszem hogy ráklikkeltem. De ha azt tettem volna akkor látnék vagy emailt róla, vagy valami értesítést, vagy a banknál látnám hogy megy az összeg. De sehol semmi.
Nem ismerem a Coinbase rendszerét, mert sosem használtam, de a legtöbb brókernél úgy van, hogy elõször feltöltöd a fiat egyenleged, és abból tudsz vásárolni utána a platformon belül. Kevés helyen fizethetsz a Buy gomb megnyomása után bankszámláról.
Ú, ekkora zuhanást... Elõször Musk bejelentése miatt esett 55ezerrõl vagy 42-re. Aztán a kínaiak is bányászattiltást jelentettek be. 38-ra esett. Ma fogta magát a Krypto piac és csak úgy megdõlt. Már csak 32ezer dollár 1 Bitcoin ára.
Üdv kriptoföldén. Ez nem nagy zuhanás, csak az újoncoknak szokatlan :) Egész 2018 ilyen volt, lement az ár 20 ezerrõl 3000-ig. Nem szabad tõkeáttétellel tõzsdézni, és akkor nincs gond.
Amúgy a kínai bányásztiltás remek hír, így végre nem lehet majd azt mondani, hogy a bányászat szennyezõ, a hálózat pedig még sokkal decentralizáltabbá, ellenállóbbá válik.
Egy kis tapasztalat. Ha beregeltél Coinbase-re, és kitöltötted a teszteket (azóta van ott egy újabb is), akkor lesz kb. 33-35 dollárod. Ha azt megfogod és átmozgatod a bankszámládra, akkor abból lejön 1.99, de az összes többi pénzt megkapod. Mondhatjuk hogy ingyen kb. 9ezer Ft. :) Szerintem ennyiért már megéri beregelni. Akinek kell meghívó, szóljon és küldök.
A vásárlást még nem próbáltam ki, egyelõre csak kiváltottam amit adtak a tesztekért.
Ok, itt van a komolyabb tapasztalat.
3 napos hosszú hétvége volt nálunk. Gondoltam, hogy esni fog az árfolyam és bevásárolok egy kicsit. Lement az árfolyam 35.800-ra, vettem 200 dollárért Bitcoin-t. Kicsit méglejjebb ment, vettem még 1000-ért. A végén méginkább megzuhant, 34ezer valamennyire esett, akkor még rádobtam egy ezrest, majd vártam.
Azért esett mert csendes hétvége volt, de azért is mert Kína is bejelentett dolgokat, meg más országok is, hogy majd jól szívatják a Bitcoinosokat, a Bitcoin bányászokat, stb. Szóval esett az árfolyam.
A szakértõk megint megszólaltak, hogy ez itt a vég, a Bitcoinnak vége, 37.500-at se fogják elérni, lezuhan az árfolyam 20.000-re, ennyi volt. Akkor képest a legalacsonyabb árfolyam 33.333 lett. Az után szépen lassan amelkedni kezdett, felment 36.500 körülre, majd 37.200-ra, ma pedig megugrotta a 38.400-at.
Én valahol 38.250-nél adtam el a Bitcoin-om, bruttó 102 ( ? ) dollár haszonnal. Mondjuk hogy 5%-ot nyertem rajta. Az adó lekap róla 10-12%-ot, marad 90 dollárom.
Azt mondanám, hogy a negatívum a stressz, mert ha valaki több ezer dollárt dob be, azért az esély megvan rá hogy vagy nem megy fel eléggé, vagy arra is megvan hogy tényleg maradandóan megroggyan az egész, akkor pedig ugrik a pénz. Sok múlik a szerencsén, mondhat valamit Elon Musk, bejelenthet valamit egyik-másik kormány, nagyvállalat, óriásbank, aztán mind kihatással van a Crypto árfolyamra.
Az egyik gond az 1,5%+1,5%, amit a Coinbase levesz vásárlásnál és eladásnál. Tehát ha valaki vásárol, és elad, ott egy minimum 3%-os értékemelkedés kell, mert ha az nincs, akkor bukja a pénze egy részét az illetõ. Aztán ott a másik, hogy minimum 100 dollár kéne befektetésnek, mert onnantól 1,5%, annál kevesebbnél magasabb százalékot vesznek le. Viszont nagyon kis pénznél úgysincs értelme, mert ha valaki befektet $10-t, akkor hogy abból profit legyen, 20%-os értékemelkedésnek kell történnie. ($10 -nál 1 dollárt vesznek le vásárlásnál és eladásnál!) Meg minek szerencsétlenkedni pár centes profitért? Az semmire sem jó.
Ami még nagyon szuper az az, hogy ha beregeltek, és megcsináljátok a teszteket, akkor ott van az a kb. 35 dollár is. Ingyen pénz, kb. 10.000 forint, pár percért. Illetve ha vesztek mellé még $100-ért, akkor újabb 10 dollár üti markotokat. 13ezer Ft, összesen. Ha mindezt akkor teszitek, amikor a Bitcoin és a többi alacsonyan áll, akkor még külön néhány dollár profitotok is lehet rajta. Ismétlem, a semmiért, csak hogy beregetlek és meghallgatjátok a teszt dolgokat, ami néhány perc, összesen.
Amit még tapasztaltam az az, hogy a többi kripto együtt mozog a Bitcoinnal. Ha a Bitcoin megreccsen, akkor a többi is zuhanni kezd. A különbség annyi, hogy még a Bitcoin lassan visszaerõsödik, pár százalék / nap arányban, Addig a kisebbek 200%-os erõsödést is összehozhatnak, vagy akár még többet.
A szakértõk meg mondanak mindenfélét, de õk "szakértõk", tehát beszélnek, nyilatkoznak, de francot sem tudnak. Decemberben elmondták hogy a Bitcoin felmegy egészen 1 millió dollárig, aztán utána meg a halálhírét keltik a Bitcoinnak, de folyamatosan. Mindkettõben tévedtek. Nem érdemes rájuk hallgatni.
A lényeg hogy csináltam 104 dollárt, ami kb. 90 dollár tiszta profit, adózás után.
st.jimmy
06-03-2021, 01:20 PM
Ilyenkor bízza el magát az ember :D
Amúgy ha ilyeneket még akarsz csinálni, akkkor a Bittrex Global 0,75% körül vált az 1,5 helyett, nemtom az amcsi Bittrex hogyan csinálja, de lehet csak az a jó Neked.
Ami az adót illeti, a stabilcoinok jelenthetik a megoldást, ha úgy mûködik mint itthon, hogy az számít amikor kriptót váltasz forintra...
Na megyek Coinbase-re regisztrálni :D
Ha tényleg regelnél, akkor szólj és küldök meghívót. 10+10 dollár is pénzt. :)
Tovább víve a témát, a hullámzást is meg kell említeni, ha nagy hullámok vannak, az a a jó, mert az ember csak megveszi olcsón, eladja drágán. Ha nincs hullámzás, akkor a kis 1-2-3%-os hullámzás még az átváltásokat sem fedezi. Azt mondanám hogy Coinbase-en 6%-os hullám már jó, ha valaki beledob egy komolyabb összeget.
Most nézem, 39.500-re ment fel, ami azt jelenti, hogy $60-al többet csinálhattam volna, ha várok. De a helyzet az, hogy nem lehet elõre látni, tehát megtörténhetett volna az is hogy további emelkedés helyett megzuhan. Úgyhogy örülök én a 100 dollárnak is. :)
Mától lehet venni DogeCoin-t. Aki 100 dollárért vesz, az bekerül egy sorsolásba.
1 db 300.000 DogeCoin nyeremény
10 db 30.000-es
6000 db 100-as
Mivel a Doge most 35 cent körül van, így az elsõ hely 100.000 dollárt ér, a második 10.000 dollárt, a harmadik pedig 30 dollárt. A 6000 harmadik helyre azért van egy kis esély, lehet benevezek. :)
Dream_walker
06-04-2021, 12:47 PM
Mikor mondtam nektek, hogy a bitcoin kifejezetten jó nyugdíj-elõtakarékossági technológiának tûnik, nem pont arra gondoltam, hogy bohóc-coinokkal lottózzatok. Minden profitos kereskedõre 10 olyan jut, aki elveszti a pénzét a tõzsdén, ez pedig fokozottan igaz a kriptóra.
Persze ha rám hallgattok, akkor úgy csináljátok, ahogy akarjátok :)
Nyugdíjra sosem gondoltam, mivel nem szándékozom nyugdíjba menni. Az sem biztos hogy holnap nem dõl be az egész crypto dolog, mert megtörténhet, vagy az egekbe száll és megduplázódik minden crypto valuta értéke 1 hét alatt. Az egész a szerencsén és a politikai, meg banki és egyéb bejelentéseken múlik.
Itt a DogeCoin, vettem 200-ért, késõbb átváltom majd Bitcoin-ra és majd meglátom. :)
Ha valami épp hirtelen "menõ", abba érdemes belefektetni. A Doge most az lett egy kicsit, úgyhogy gyorsan vettem belõle.
A múltkor volt a DubaiCoin-nal érdekesség. Létrehozták, bejelentést tettek, mire a Dubaj-i kormány nyilatkozatot tett hogy "átverés az egész", erre néhány óra alatt a DubaiCoin értéke 10%-esére ugrott.
Nem dobtam bele Doge-ba túl sokat, csak 200 dollárt. Figyeltem, aztán véletlenül eladtam. Viszont pont jókor, mert akkor állt magasan, utána kezdett zuhanni. Tehát csináltam egy 3%-os nettó profitot. :)
6 dollár nettó nyereség (ha majd kifizetem utána az adót).
Jó, nem egy nagy összeg, de ez is valami. A profit az profit. :)
Amit észrevettem, hogy az átutalások viszont igen sokáig tartanak, néha meglelenik valamennyi pénz amit ki lehet venni, de csak nagyon lassan és fokozatosan. Továbbá az átutalásra azt írják hogy 1-2 nap, de valójában 5 munkanap inkább, de ha hétvége van akkor 7 nap is lehet. Ergo ez a gyors Crypto-forgatást eléggé meglassítja. Aki gyorsabban akarja intézni, annak viszont a zsebébe kell nyúlnia, ami viszont meg a bevételt vinné el. Szóval várni kell. Megvettem a Doge-t, 7 napot ír rá. Amíg nem telik le a 7 nap, nem vehetem ki amit kifizettem érte, sem a nyereséget.
Úgyhogy most várok...
CoinBase-en ne nagyon váltogassatok. Azt írja ki hogy $0 díj, de máshol fél, meg 2%-ot írnak. Tõlem viszont leszedtek több mint 3!!! %-ot. Nem tudom mire fel, ha azt írták hogy 2% a maximum.
Dream_walker
06-11-2021, 05:36 AM
Nyugdíjra sosem gondoltam, mivel nem szándékozom nyugdíjba menni.
Akkor máshogy mondom, a jelenlegi tendenciák folytatásával 10 éven belül nem fog fiat pénz létezni a világon, vagy legalábbis semmilyen domináns szerepe nem lesz. A bitcoin fogja jelenteni a pénzt, és ha valakinek nincs, akkor vége a dalnak, de legalábbis végezheti a rabszolgamunkát, ahogy ma is. Már ha lesz munka, amit nem robotok fognak csinálni.
Könnyen elõfordulhat, hogy a közeledõ történelmi szintû változások ellen a BTC a lehetõ legjobb menedék.
Hogy milyen változásra gondolok, arról ebben olvashattok:
https://www.amazon.com/Sovereign-Individual-Mastering-Transition-Information/dp/0684832720
'99-ben adták ki, az elõzõ 20 év hozta az elõrejelzéseket.
Persze nyugodtan tõzsdézzetek kutyacoinokkal, nincs értelme a jövõn gondolkodni ;)
CoinBase-en ne nagyon váltogassatok. Azt írja ki hogy $0 díj, de máshol fél, meg 2%-ot írnak. Tõlem viszont leszedtek több mint 3!!! %-ot. Nem tudom mire fel, ha azt írták hogy 2% a maximum.
Talán az elsõ tõzsdei vonatkozású hozzászólásomban már leírtam, és azóta többször is megtettem, hogy NE használjátok a Coinbase váltót.
P. Dude
06-11-2021, 09:44 AM
Akkor máshogy mondom, a jelenlegi tendenciák folytatásával 10 éven belül nem fog fiat pénz létezni a világon, vagy legalábbis semmilyen domináns szerepe nem lesz. A bitcoin fogja jelenteni a pénzt, és ha valakinek nincs, akkor vége a dalnak, de legalábbis végezheti a rabszolgamunkát, ahogy ma is. Már ha lesz munka, amit nem robotok fognak csinálni.
Akinek szûkösek az anyagi lehetõségei, és teljesen hülye a bitcoinhoz, annak mit ajánlasz? Hogyan lenne érdemes belevágni kicsiben, hogy hosszú távon összejöhessen belõle valami? Magyar nyelven nincs errõl valamilyen reális és használható tanácsadó?
P. Dude
06-11-2021, 12:39 PM
Már ha lesz munka, amit nem robotok fognak csinálni.
Te már akár 10 év múlva teljes technológiai munkanélküliséget saccolsz? Akkor viszont hamar eljöhet az a kérdés is, amiért Yuval Hararit kiröhögték 2015-ben - hogy az emberiség 98 %-a haszontalanná válhat, és megvonhatják tõlük az egészségügyi ellátást stb. Errõl mi a véleményed? (Bár ez itt off, de talán belefér.)
Hoppáapám! 39.300-on a Bitcoin.
Röviden:
Megvettem 200-ért a Dogecoin-t. Ugye azt eladtam 6 dollár nettó nyereséggel. De úgy nézett ki hogy nem regisztrált be a rendszer a nyereményjátékra. Jó, akkor vettem még 200-ért. De megzuhant az ára. Átváltottam Bitcoin-ra. Minden zuhanni kezdett. Vettem még 300-ért. Még 500-ért. Még 1000-ért. Még 600-ért. 35-rõl 37.500-re felment, de nem szedtem ki. Gondoltam feljebb megy, de veszem ki 100 dollár nyereségnél. És aztán bumm, lezuhant megint a semmibe és tiszta ideg lettem... Szidtam magam hogy nem vettem ki a 120 dollárt. Aztán Még 78 dollárért... vettem, mindent beletéve. Gondoltam hogy már mindegy... És most durr! Megnéztem az árfolyamot, 39.300. Azonnal eladtam az egészet. $253 haszon. Ez már így szép summa, még ha le is jön belõle egy kis adó.
Nem mondom, nagyon stresszes akció volt, de sikerült harmadszor is nyereséggel zárni.
Úgy voltam vele hogy ha felmegy és sikerül, akkor küldök 5 dollár adományt a cicamenhelynek, úgyhogy azt fogom most intézni. :) Úgyis rég adakoztam már a fórum nevében. Nem nagy összeg, viszont néhány kiló cicatápot tudnak majd belõle venni.
Lehet hogy még feljebb megy, meg úgy nézem hogy 39.8-on is volt, de nekem mindegy. Én boldog leszek ezzel a pénzzel is. Nem vagyok telhetetlen. Örülök. :)
Ja, meg az elején az a 25 dollár is. Az is tiszta nyereség. Sõt, azóta volt még 3 dollárért egy újabb ilyen ingyen-akármi amit osztogattak, AMP néven. Az most $3.27-et ér. Ez utóbbit elfelejtettem kivenni, de mindegy.
st.jimmy
06-14-2021, 02:16 PM
Akinek szûkösek az anyagi lehetõségei, és teljesen hülye a bitcoinhoz, annak mit ajánlasz? Hogyan lenne érdemes belevágni kicsiben, hogy hosszú távon összejöhessen belõle valami? Magyar nyelven nincs errõl valamilyen reális és használható tanácsadó?
Tudom, hogy nem engem kérdeztél, de eggyel több vélemény gondolom nem lesz baj.
Szerintem aki "teljesen hülye a bitcoinhoz" és pici pénze van az nézze meg a bitcoin tárcák mûködését és válassza az aktuális legmegbízhatóbb okostelefonos tárcát. Értse meg a mûködését, majd vásároljon rá bankkártyával, vagy átutalásos helyen Bitcoint annyiért, amennyi pénze van kriptóba fektetni.
Szokott lenni minimum összeg az egyszeri vásárlásra, 10 euró, 10 000 huf, attól függ melyik hely. Tehát ha a választott vásárlóhelyen 10 000 a minimum összeg, Te havi 2500-at tudsz rászánni, akkor vagy keress egy kisebb minimum összegû helyet, vagy vásárolj 4 havonta.
Na ezt a fentebbit kell ismételgetni 10-15 évig úgy, hogy nem foglalkozol a Bitcoin árfolyamával. És majd akkor, 10-vagy 15 év múlva körül kell nézni, hogy mi a helyzet a kriptókkal, mekkora a bitcoin részesedése (%) az egész kriptopiacból és mi a tendenciája. Ha nagyon lefele megy tendencia (10 éves távlatban), akkor meg kell nézni, hogy mi az a kriptó, amire esetleg érdemes lehet váltani, vagy addigra más a világ, esetleg van már érkezésed megérteni a kriptopiacot, vagy vennél belõle ingatlant vagy bármi.
Ha jól tudom kb ez a hozzá nem értõknek ajánlott módszer, egyszerû "DCA in"-nek hívják. Nyilván van egy pont ahol a telefonos tárca helyett érdemes másmilyen tárolásra váltani, de az nem a nulla pont minimál pénzzel.
SMP500 vagy hasonló indexxel ajánlják amúgy ezt a tõzsdén évtizedek óta, csak nem 10-15 éves, hanem nyugdíjazásig tartó távlatban. A kriptónál én inkább csak ezt a 10 évet mondanám elsõre és kifejezetten a Bitcoinra.
Nem fogod ugyanazt elérni, mintha 10 évvel ezelõtt kezdted volna el havi 1000 forinttal, de azért bõven infláció tõzsde, arany, meg minden felett fog teljesíteni a megtakarításod, szinte garantáltan. Gondolkozni, foglalkozni vele nem nagyon kell.
Nagyon kis pénzzel nem nagyon lehet mit csinálni, hacsak nem rádobálni õket nagyon lent lévõ vagy éppen új, most induló criptókra és várni hogy mi lesz velük. Azoknál most is látni 120%-os emelkedést is, amikor kijönnek a hullámvölgybõl. Az indulók új kriptók kis szerencsével ugranak 5-10x-es árfolyamra, vagy még magasabbra. Rosszabb esetben nem történik velük semmi.
A probléma a túl magas vételi-eladási díjazás, illetve az átváltási díj is magas.
Pl. ha valaki 10 dollárér vesz valamit Coinbase-en, akkor 10%-ot levesznek. Mondjuk felmegy az árfolyam egy õrületes jó hétvégén 15%-al. Eladja az illegõ. Bukott 5%-ot...
A legutolsó 78 dollár bedobásomnál jutott eszembe a $2.99..., ami közel 4%. Az eladásival együtt 5,5%. Szóval utána gondolkoztam hogy bukni fogok rajta, ha nem lesz az emelkedés magasabb mint 5,5%. Csak nagy mázlim volt hogy a végén 12% körül volt a Bitcoin árfolyam emelkedése. Úgyhogy a végén az a 78 dollár is megfialt. :)
P. Dude
06-15-2021, 07:19 AM
Tudom, hogy nem engem kérdeztél, de eggyel több vélemény gondolom nem lesz baj.
Köszi szépen a hasznos tanácsot! :thumbup
st.jimmy
06-16-2021, 12:07 PM
Nagyon kis pénzzel nem nagyon lehet mit csinálni, hacsak nem rádobálni õket nagyon lent lévõ vagy éppen új, most induló criptókra és várni hogy mi lesz velük. Azoknál most is látni 120%-os emelkedést is, amikor kijönnek a hullámvölgybõl. Az indulók új kriptók kis szerencsével ugranak 5-10x-es árfolyamra, vagy még magasabbra. Rosszabb esetben nem történik velük semmi.
A probléma a túl magas vételi-eladási díjazás, illetve az átváltási díj is magas.
Pl. ha valaki 10 dollárér vesz valamit Coinbase-en, akkor 10%-ot levesznek. Mondjuk felmegy az árfolyam egy õrületes jó hétvégén 15%-al. Eladja az illegõ. Bukott 5%-ot...
A legutolsó 78 dollár bedobásomnál jutott eszembe a $2.99..., ami közel 4%. Az eladásival együtt 5,5%. Szóval utána gondolkoztam hogy bukni fogok rajta, ha nem lesz az emelkedés magasabb mint 5,5%. Csak nagy mázlim volt hogy a végén 12% körül volt a Bitcoin árfolyam emelkedése. Úgyhogy a végén az a 78 dollár is megfialt. :)
Ezek rövid, közép távon érdekes dolgok. A Dollar Cost Avarege befektetések nem hozzártõknek nem így néznek ki szerintem. Persze ott is számít, hogy mennyi az átváltási díj nem olyan helyen kell vásárolni, ahol 10%... Bár amúgy ha a csak ott lehet olyan kicsi összeget befektetni, amekkorát valaki akar havonta még az is jobb, mintha csak negyed évente venne az ember a havi helyett.
Dream_walker
06-17-2021, 06:49 AM
Az 5-10% nyereségek az ekkora tõzsdei trédeken nem érik meg a stresszt. Ha mondjuk 100k dollárral dolgozik valaki, akkor még talán, de mondjuk szerintem akkor sem. Ez ízlés dolga. Lehet tõzsdézni a bitcoinnal, de nem arra való.
Kis hangulatkeltõ az árfolyammal kapcsolatban:
9001
Igen, 400k dollárra várják egyes elemzõk az idei csúcsot, szeptember eleje-közepére. Ez persze egyáltalán nem biztos. De én nem mennék bele nagy eladásokba 40k-nál, ha aktívak tõzsdéznék.
Ez is hasonló, egy másiktól:
9002
Hasonló idõ, hasonló árazás.
Még egy:
https://twitter.com/100trillionUSD/status/1404845184819544067
Ez az úgynevezett stock-to-flow alapján számol, ez az aranyra lett kitalálva, de a bitcoinra is mûködik.
Szóval a Bitcoin úgy lett megalkotva, hogy kiveszi a képbõl a nemzeti kibocsátású pénzeket, a központi bankokat, és a közvetítõket. Így egy stabil monetáris politikát biztosít, infláció-ellenállással, és a digitalizáció minden lehetséges elõnyével. A tényleg hozzáértõ közgazdászok, filozófusok, satöbbi úgy vélik, hogy a BTC megjelenése olyan szinten választja szét a pénzt és az államot, ahogyan a puskapor elindította az állam és az egyház szétválasztását, amelybõl a ma ismert modern kor következett, a feudalizmus, boszorkányüldözés, jobbágyság felszámolásával, és a felvilágosodás megkezdõdésével.
Ha azon gondolkodtok, hogy még a hétvége elõtt el lehet adni a vásárolt kriptót 5% nyereséggel, akkor tulajdonképpen szerencsejátékoztok. Amivel nincsen semmi baj, csak kevés ember alapozza a jövõjét lottózásra. 10 évben gondolkodjatok. Illetve 4-5, míg a nagy vihar ideér, az még egy felezési ciklus, még egy nulla az árfolyam végén.
2030-ra a jelenlegi trendek továbbgondolásával reálisnak tekinthetõ az 1-5 millió dollár közötti árfolyam, még akkor is, ha a hiperinfláció nem értékteleníti el az usd-t. Ha igen, akkor persze nem dollárban lesz mérve az ár, de az értéke akkor is ilyesmi lesz.
Egyet lehet csinálni, ha valaki nem gazdag.
Minden héten/hónapban x összegért vásárolni, papírtárcára utaltatni, és feléje sem nézni 10 évig, vagy amíg tényleg hatalmas nagy baj nincsen, hogy azonnal kell a pénz. Ki kell kalkulálni, hogy mekkora az az összeg, amelyik minden hónapban belefér. Mindegy, hogy 10k huf, vagy 100k huf. Nem kell egy egész bitcoint venni, a "váltója" a satoshi, 1 bitcoin=100 millió sat.
De folyamatosan, hónapról hónapra, ez a DCA, a dollar cost average. El lehet kerülni a drága vásárlásokat, és annyi az ára, hogy az olcsókból is kevesebb jut. Tehát nem tudsz bevásárolni nagy adagot mondjuk 3000 dollárnál, de nem is jársz úgy, hogy 20 ezernél szállsz be, és két évig mínuszban vagy.
Az USA-ban ez egy jó lehetõség:
https://www.swanbitcoin.com
Egy könyv magyarul, szerintem a legjobbak közül van, közérthetõen megírva:
https://www.libri.hu/konyv/bitcoin-standard.html
Ez pedig egy friss, ingyenes e-könyv, fõleg tõzsdézésre kihegyezve, ezt még nem olvastam, pár napja adták ki, de a csapat mögötte komoly és hozzáértõ:
https://cryptofalka.hu/bitcoin-blokklanc-ebook/
Szerk: a kiskép alul pontatlanabb, korai grafikonos munka, de a trend nagyságrendje abból is látható, ha a számok nem is stimmelnek. Illetve stimmelnek, csak az intervallumot kell nézni, nem a vonalat.
P. Dude
06-17-2021, 09:01 AM
Minden héten/hónapban x összegért vásárolni, papírtárcára utaltatni, és feléje sem nézni 10 évig, vagy amíg tényleg hatalmas nagy baj nincsen, hogy azonnal kell a pénz. Ki kell kalkulálni, hogy mekkora az az összeg, amelyik minden hónapban belefér. Mindegy, hogy 10k huf, vagy 100k huf. Nem kell egy egész bitcoint venni, a "váltója" a satoshi, 1 bitcoin=100 millió sat.
De folyamatosan, hónapról hónapra, ez a DCA, a dollar cost average. El lehet kerülni a drága vásárlásokat, és annyi az ára, hogy az olcsókból is kevesebb jut. Tehát nem tudsz bevásárolni nagy adagot mondjuk 3000 dollárnál, de nem is jársz úgy, hogy 20 ezernél szállsz be, és két évig mínuszban vagy.
Nagyon köszi, ebbõl jobban megértettem! És tök jól hangzik. Akkor ez kb. olyan, mint egy magánnyugdíj pénztár, csak nem pénzzel, mert annak már valószínûleg nem lesz értelme.
Dream_walker
06-17-2021, 09:42 AM
Nem, ez olyan, mint egy saját malacpersely, értékálló cuccal töltögetve. A számla/fiók/tagság hasonlatok sántítanak, mert itt CSAK a tulajdonos felelõs a pénzért, nem kell engedélyt kérni semmire, de nincs is kihez fordulni.
A Bitcoin a politikai állásfoglalás, hogy az irányítók elb.szták a dolgokat, és ideje kiszállni a rendszerbõl. Ha valaki gazdag, mint az Elon Musk, akkor vegyen most egy összegben annyit, amennyit csak bír. Nekünk marad a fenti módszer, mint vállalható alternatíva.
P. Dude
06-17-2021, 09:57 AM
Hát, ennek most nagyon örülök! Minél elõbb szeretném is elkezdeni. Mondjuk az általad is említett oktatási rendszernek, tájékoztatásnak hála, fingom nincs arról, hogy egyáltalán mit kellene csinálnom. :) Gondolom, valami alkalmazást kell feltelepíteni hozzá a telefonra, regisztrálni valahova, ilyesmi.
P. Dude
06-17-2021, 10:29 AM
Ebben nem nagyon értünk egyet. 5 éve még talán ez volt a helyzet, de ma egy kriptotárca felrakása a biztonsági mentéses kötelezõ körökkel együtt is kb 5 perc. Elõtte meg 30 perc a gugliban megkeresni, hogy "a leginkább kezdõbarát kriptotárca mobilra/asztali gépre, satöbbi". De ha jó tipp kell, akkor használd az Exodust vagy a Trust Walletet, az mindkettõ tényleg szuperegyszerû. A kulcsok legyenek kimentve máshová is, ez mindig fontos, aztán kész.
A küldésnél, fogadásnál kopipasztázni kell a címet, és aztán ellenõrizni.
Akkor ez az Exodus vagy Trust Wallet.
P. Dude
06-17-2021, 10:43 AM
Ha igaz, ami ugyan kétséges, mert ugye a jövõt nem lehet megrajzolni a tavalyi grafikon alapján, akkor alapvetõen két dolog várható:
Az egyik, hogy megizmosodik sok ember nyugdíjalapja, nem is kicsit, a másik meg az, hogy a világ nagy valutái komoly egzisztenciális válságba kerülnek. A dollár valószínûleg elveszíti a tartalékvaluta szerepét, hiszen a FED bármikor bármennyit nyomtat, így az amerikaiak mellett a világ összes dollárbirtokosának a megtakarítását elinflálja, az USA gazdasága megrokkan, ez pedig magával rántja az összes hitelezésen alapuló nemzeti valutát, így a teljes világgazdaságot. A kezdeti nehézségek nagyjából az 1929-es válságot fogják felidézni, utána egy arany alapú vagy egy bitcoinhoz hasonló rendszerre tér át a világgazdaság, amelynek a készletét nem lehet önkényesen megváltoztatni.
Ha azon gondolkodtok, hogy még a hétvége elõtt el lehet adni a vásárolt kriptót 5% nyereséggel, akkor tulajdonképpen szerencsejátékoztok. Amivel nincsen semmi baj, csak kevés ember alapozza a jövõjét lottózásra. 10 évben gondolkodjatok. Illetve 4-5, míg a nagy vihar ideér, az még egy felezési ciklus, még egy nulla az árfolyam végén.
Akkor ha jól értem, kb. 4-5 évre saccolsz egy 1929-es szintû gazdasági válságot, ami után elkezd gyökeresen átalakulni a világ pénzrendszere?
Sziasztok,
"Az ember, aki elõre látta a 2008-as pénzügyi válságot, most egy még nagyobb kataklizmát jósol
...
Burry most a kriptovaluták szárnyalását látja fenyegetõ jelnek, és ezermilliárd dolláros nagyságrendû összeomlást vizionál. ... 530 millió dollárnyi short pozíciót tart fenn Tesla-részvényekre" (https://telex.hu/gazdasag/2021/06/20/az-ember-aki-elore-latta-a-2008-as-penzugyi-valsagot-most-egy-meg-nagyobb-kataklizmat-lat-kozeledni)
Bel
DogeCoin a felére zuhant... Mármint nem is a felére, mert egy ponton valami 79 centet ért. Pár hete 35-öt, most meg 16-ot... Pánikolás van, sokan még tartják, meg még vesznek is belõle. Örülök hogy én megszabadultam tõle.
Közben a Coinbase ellen lázadás van, mert a Dogecoin sorsolás eredményét napokkal ezelõtt közzé kellett volna tenniük. Hát, nagyon nem történt meg. Az a rengeteg ember aki meg megvette a Doge-t, nem adta el rögtön, és most már a fele árát elbukta a minimum $100-os belépõnek, õk pedig nagyon nem boldogok...
Dream_walker
06-26-2021, 06:27 AM
DogeCoin a felére zuhant... Mármint nem is a felére, mert egy ponton valami 79 centet ért. Pár hete 35-öt, most meg 16-ot... Pánikolás van
Nahát. Ki gondolta volna.
Sziasztok,
"Az ember, aki elõre látta a 2008-as pénzügyi válságot, most egy még nagyobb kataklizmát jósol
...
Burry most a kriptovaluták szárnyalását látja fenyegetõ jelnek, és ezermilliárd dolláros nagyságrendû összeomlást vizionál. ... 530 millió dollárnyi short pozíciót tart fenn Tesla-részvényekre" (https://telex.hu/gazdasag/2021/06/20/az-ember-aki-elore-latta-a-2008-as-penzugyi-valsagot-most-egy-meg-nagyobb-kataklizmat-lat-kozeledni)
Bel
A bitcoin iránt érdeklõdõk nagyjából 100%-a ugyanezt látja. A kriptovaluták "szárnyalása" nem jel, hanem következmény.
A prepper mentalitás nem az ilyen-olyan vészhelyzetek elõjele, elõidézõje, hanem a kormányzatok válsághelyzetekben nyújtott teljesítményének, illetve a teljesítmény hiányának a következményei. Nem létezne, ha nem lenne rá szükség.
Feljebb ment, most 22 centen áll. Igaz, ez még mindig nagyon elmarad attól amennyit év elején ért. Én túl nagy jövõt nem jósolnék neki, mivel nagy részt Elon Musktól függ az árfolyama. A Bitcoin is újra megzuhant (bár ez betudható a hétvégének is, általában befolyásolja).
Nem tudom, én maradok a Walmart részvényeimnél, amibõl nincs túl sok, de viszonylagos biztonságban van benne a pénz.
Csináltam 300 dollár nettót kriptóval, ennyi. Ha valaki meg küldeni szeretne 20 dollárnyi Bitcoin-t a fórumnak, akkor azt tudom fogadni. Igaz, az átváltás jó drága, szóval a PayPal még mindig jobb. De mindegy. :)
Dream_walker
06-28-2021, 11:12 AM
Nem tudom, én maradok a Walmart részvényeimnél, amibõl nincs túl sok, de viszonylagos biztonságban van benne a pénz.
-90%, és ez akkor, ha az optimista jövõ valósul meg.
Mondjuk a Walmart még labdába rúghat, elkezdték felvenni a fonalat az e-kereskedelemmel, de még mindig elég sérülékeny, mint a kiskereskedelem összes többi résztvevõje.
A legnagyobb vállalat az USA-ban, 2.4 millió alkalmazottal. Amazon és a többi állandóan nyakig ül a botrányokban, a Walmart általában csak csendben dolgozgat, alacsony árakkal, saját márkákkal, saját étellel. Amíg az olcsó élelmiszer nem megy ki a divatból, addig a Walmart is itt lesz. :)
A Bitcoin úgy nézem nem tud 35ezer fölé menni. A legutóbbi zuhanás óta beállt egy átlag 33ezres középárfolyamra.
Akinek Coinbase-e van, az most menjen, mert új crypto van rajta és 3 dollárért osztják ingyen annak aki kitölti róla a 3 perces tesztet. :-)
Dream_walker
06-28-2021, 07:53 PM
Az elõzõ tõzsdekrach alkalmával 1929-ben az usa részvények átlagos esése 89%-os volt. A legtöbb elemzõ szerint a következõ válság ennél nagyobb lesz.
A 89%-os esés gyakorlatilag 0%-os infláció mellett történt, a mostani inflációról a hivatalos számok viccesek, fõleg, mert lassan kéthavonta fogadnak el billió dolláros csomagokat, döbbenetes ütemben higítva az usd készletét. Mi marad a lakossági megtakarításokból, ha van egy 89%-os esés a részvényárakban, karöltve egy 50-90%-os hiperinflációval?
Mondjuk 1000 dollárnyi részvénybõl marad 50 dollárnyi érték. Tök jó, hogy olcsó élelmiszer, csak a nincsbõl az olcsót sem lehet majd megvenni.
Milyen üzenete van a kormányzattól a lakosság részére annak, hogy a pénznyomtatással ajándék pénzt raknak a zsebekbe, ez inflációt generál, amely a reál-eszközök árát is megnöveli, tehát például a részvényekét, ezután a kormány, bár nincs szüksége a pénzre, hiszen bármikor nyomtathat magának bármennyit, belenget mondjuk 40%-os tõkenövekedési adót arra a "nyereségre", amelyet õ maga generált, és amely nem nyereség, ugyanis vásárlóértéken számítva nincs változás?
Persze mi rossz történhetne, a választott vezetõitek mindig is az istenadta nép boldogulását tartják szem elõtt, csak az emberek jóléte számít :D :D
A bitcoint amúgy teljesen rosszul nézed a 3 perces kvízzel (nem ingyen kapod a kriptót, a személyes adataiddal fizettél érte) meg az árfolyam legutóbbi esésével.
Nem bír 33 ezer fölé menni egy ideje? Hát 2018-ban 3300 volt, ez nekem 10x, akárhogyan is nézem.
10 évben gondolkodj. A gyors önjutalmazás a bitcoinnál sem mûködik.
Jah, és itt egy "elmélet" 1997-bõl:
https://twitter.com/BaldBitcoin/status/1409195726769299456
2018-ban mi volt, de most 2021 van. Nem azt kell nézni hogy mennyirõl indult "6 cent", hanem hogy az utóbbi fél évben hogy alakultak a dolgok. 65ezer is volt, most 33 körül van. Nem lennék annak a helyében aki legmagasabb árfolyamon vette meg. Fõleg hogy nem igazán akar felfelé kúszni.
Nem kell adatokat megadni senkinek. A Coinbase egyszer kért adatokat, regisztrálásnál. De ha bárhová beregelsz, elkérik az adataid. Az Amazon, a Walmart, de még a legkisebb webshop is elkéri, anélkül ki sem szállíthatnák a rendeléseket.
Ahogy a Bitcoin-t mindig temetik, úgy a Walmart-ot is. A különbség hogy a Walmart árfolyama emelkedett, meg stagnál, míg a Bitcoin-é fél év alatt megfelezõdött. Értem én hogy jó, de semmi sem biztos az életben. Lehet hogy a Bitcon 1 hónap múlva dupláját fogja érni. Vagy a felét. Ki tudja...
Ha élelmiszerre nem telik az amerikaiaknak, akkor a világnak még annyira sem. Arról nem is beszélve hogy akkor áramszámlára, telefonszámlára és internetre sem telik, tehát úgy a Crypto is bajban lenne.
A kormányzat megadóztathat bármit, bármennyire. A Crypto is benne van már az adópapírokban. Az idei adótöltögetéskor láttam benne elõször.
Bármi történhet, meg annak az ellenkezõje is. Majd kiderül hogy mi lesz.
P. Dude
07-13-2021, 12:48 PM
Bezárják a kriptobányákat, felrobbant a videokártyák piaca (https://index.hu/techtud/2021/07/13/kriptovaluta-kriptobanyaszat-videokartya-arcsokkenes-tiltas-kina-bitcoin-ethereum-proof-of-stake/)
Ahogy nézem 2000-et esett, ami annyira nem durva. Ez betudható annak, hogy 1 hónapja lehet tudni hogy a kínai kormány erre készült és akkor esett nagyot az árfolyam. Most ez annyira nem rengette meg a Cripto-kat.
Neweggen még mindig 900 dollár a régi videókártyám, szerintem nem lesz itt akkora nagy árzuhanás. (Késõbb lesz, de most - mármint a következõ néhány hétben - még nem számítanék rá.)
P. Dude
07-14-2021, 06:59 AM
Ahogy nézem 2000-et esett, ami annyira nem durva. Ez betudható annak, hogy 1 hónapja lehet tudni hogy a kínai kormány erre készült és akkor esett nagyot az árfolyam. Most ez annyira nem rengette meg a Cripto-kat.
Neweggen még mindig 900 dollár a régi videókártyám, szerintem nem lesz itt akkora nagy árzuhanás. (Késõbb lesz, de most - mármint a következõ néhány hétben - még nem számítanék rá.)
Gondoltam, hogy ha ilyen hatásvadász a cím, akkor a tartalma eltérhet a valóságtól... :D
Van 7 dollárnyi új teszt-kifizetés. Pár perc, kitöltöttem õket, így a régebbi teszttel több mint 13 dollár lett. Konvertálgattam és fogtam, eladtam, majd most átküldtem a bankszámlámra. 10 dollár és 40 cent, pár percért. :thumbup Ezért érdemes megtartani a CoinBase fiókom, mert itt ott jönnek vele a dollárok, még akkor is ha egy fillért nem teszek bele.
Amúgy 7 nap alatt 29%-al! emelkedett a Bitcoin. Megzuhant, aztán feltört mint a talajvíz.
Dream_walker
07-29-2021, 07:01 PM
Amúgy 7 nap alatt 29%-al! emelkedett a Bitcoin. Megzuhant, aztán feltört mint a talajvíz.
Nem.
7 nap alatt 29%-kal értéktelenedett el a dollárod. Ez pedig csak a kezdet.
Nincs igazán dollárom, ami volt abból nagy részt részvényt vettem, csak valamennyi pénzt hagytam vásárlásra meg az üzletemnek.
29ezerrõl 46ezerig ment fel a Bitcoin. Majdnem dupla annyit ér mint 3 hete...
:eek:
Dream_walker
08-13-2021, 10:50 AM
Szerintem néhány év múlva dollármilliós árfolyama lesz. Persze nem vagyok szakértõ. De 45-ször annyi az ára, mint 5 éve.
Amúgy megjelent egy magyar nyelvû könyv a bitcoinról, magáról a technológiáról, ingyen letölthetõ. Szerintem a legjobb bitcoinos könyv, amelybõl meg lehet, tudni, hogy hogyan mûködik.
https://www.kriptoworld.hu/a-bitcoin-letrehozasa-ingyenes-ekonyv-a-bitcoin-mogotti-technologiarol
Rozsomák
08-16-2021, 08:59 AM
Havi kb....
-30 lityi gázolaj
-2 karton tej
-8 csomag elõre kaja
-mekis kaja 5cör+pizza
-fodrász.kutya kozmetika
-rezsi
-gyogyószerek
-....
Mindent tudok rólad! :D
Van autód.
Keveset iszol alkoholt.
Egyedül élsz.
Nincs kisgyeked.
Kutyád van.
Nem vagy büdös.
Nem vagy cukorbeteg.
Nem vagy vega.
Horgászol.
:D
Coinbase-en újabb teszt van. 3 kérdés, $3 dollárért. Ingyen pénz. :)
A válaszok a kérdésekre: https://www.reddit.com/r/CryptoCurrency/comments/p5nwg2/new_3_earn_on_coinbase_for_fetchai/
GypsyCoin, valaki?
https://coinsniper.net/coin/10387
https://www.romania-insider.com/index.php/king-roma-gypsycoin-cryptocurrency
50ezer dollár felett a Bitcoin. :eek:
Dream_walker
08-25-2021, 07:09 AM
Újabb könyv, ha valakit érdekel, belendültek a srácok:
https://www.kriptoworld.hu/miert-eppen-a-bitcoin-uj-ingyen-letoltheto-ekonyv/
Ez is jó, bár kicsit filozófikusabb, sok téma csak akkor jön át rendesen, ha az ember érti a rendszer mûködését.
Szerk: ha esetleg valaki érdekelne, hogy miért is fontos egy kormányok nélküli pénzrendszer, érdemes vetni egy pillantást a World Economic Forum videóira (igen, a valódi WEF videókra, nem az összeesküvés-elméletesekre), hogy mit tartogatnának a népek számára a bekamerázott társadalmakban, és ízlelgetni kicsit a "Build back better" meg a "Great Reset" hivatalos kifejezéseket.
Ezek addig mûködnek, amíg a pénzt nyomtatják, bányászat helyett. A bitcoin a kiút.
Új teszt 3 dollárért a Coinbase-en.
Rally Crypto:
A válaszok:
Q: What is Rally? A: A decentralized network for launching social tokens
Q: Which of these is not a use of RLY? A: Paying Ethereum transaction fees
Q: Which of the below is NOT how Val's fans use ValCoin? A: Buying Bitcoin
Új teszt 3 dollárért a Coinbase-en.
Ankr Crypto
A válaszok:
1. Integration with traditional banks
2. Send wire transfers
3. Earn rewards
A KÖVETKEZÕ HÓNAPOKBAN A (USA) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM BEJELENTÉST TEHET A KRIPTODEVIZÁKKAL KAPCSOLATBAN
https://www.portfolio.hu/befektetes/20210911/kriptodevizasok-figyelem-mozgolodik-az-amerikai-kormany-hamarosan-fontos-bejelentes-erkezhet-500208
Majd külön adókat dobnak a kriptókra is. Ha már a a Forintot tönkreteszi a kormány és 5% feletti az infláció, az emberek másba fektetik a pénzüket, akkor azt is szét kell zúzni. :hogymi:
Al Bundy
09-12-2021, 02:21 AM
Ezt ma fenykepeztem Edmontonban Canada. Nem tudom hogy mukodhet, de erdekes
9049
Dream_walker
09-12-2021, 08:59 PM
Ezt ma fenykepeztem Edmontonban Canada. Nem tudom hogy mukodhet, de erdekes
9049
Ez egy "egyirányú" pénzautomata, bankjegyet tudsz kivenni belõle, mint egy ATM-bõl, de csak a bitcoinodat tudod átváltani. A telefonodon a tárcaprogrammal beszkennelteted a qr-kódot, aztán megadod, hogy mennyit, hány dollárnyit küldjön át rá, és annyit ad ki a gép kápéban.
A létezõ legrosszabb módja, hogy bitcoinból hagyományos pénzt vegyen ki valaki, bár viszonylag gyors.
Szerk, oké, benéztem, ezzel venni tudsz bitcoin, nem eladni :) a lényege ugyanaz, csak fordítva, beteszed a pénzt, és beszkennelteted a tárcacímedet a géppel, oda fogja küldeni a bitcoint.
Csalók álhírt terjesztettek arról hogy a Walmart elfogad majd kriptót. Ez nem volt igaz. Viszont a csalód Walmartnak adták ki magukat és úgy szedtek be pénzeket. Ennek az lett az eredménye hogy megzuhant egy kicsit a Walmart, a kriptók meg nagyon. A Walmart 3-4%-al, A bitcoin valami 14%-al.
Viszont hogy a Walmart megbotlott és lement 142-re, így gyorsan vettem még részvényt. Azóta feljebb is ment 130 dollárral a befektetésem. Majd felkúszik újra mindkettõ...
Dream_walker
09-21-2021, 07:36 PM
Csalók álhírt terjesztettek arról hogy a Walmart elfogad majd kriptót. Ez nem volt igaz. Viszont a csalód Walmartnak adták ki magukat és úgy szedtek be pénzeket. Ennek az lett az eredménye hogy megzuhant egy kicsit a Walmart, a kriptók meg nagyon. A Walmart 3-4%-al, A bitcoin valami 14%-al.
Viszont hogy a Walmart megbotlott és lement 142-re, így gyorsan vettem még részvényt. Azóta feljebb is ment 130 dollárral a befektetésem. Majd felkúszik újra mindkettõ...
Biztos ez lett az eredménye. Fõleg, hogy nem a bitcoinnal próbáltak bohóckodni, hanem az egyik másolattal, a litecoinnal. És nagyjából egy hete, nem most.
Nem tudom honnan szeded az efféle híreket, de inkább ne :) Politikai témában próbálsz tájékozódni, és észreveszed, hogy a mainstream média totálisan hazugsággyárrá vált, erre kriptós témában meg bedõlsz ilyesminek.
De ha az elfogadásra vagy kíváncsi, keress rá az El Salvadori bitcoin helyzetre, ahol hivatalos pénznemmé tették a bitcoint. A mcdonalds, starbucks, walmart, össze gigamega lánc elfogadja a bitcoint fizetésként, mert el kell nekik. És hát fennakadás nélkül megy, tele van videókkal a twitter.
Tudom hogy nem Bitcoinnal próbálkoztak, de amikor az egyik nagy bukik, akkor vele bukik a többi is. És valóban, 1 hete indult zuhanórepülésbe a két dolog, az utóbbi 3-4 napban volt belõle komolyabban hír, akkor zuhant meg a kettõ igazán.
A hírek tele voltak vele, de a Kripto-és a Walmart árfolyamokat vettem alapul. Ha megnézed, a hírek 4 napja jelentek meg, a Kriptók 4 napja kezdtek zuhanni a hírek hatására, és a Walmart árfolyam is.
Az árfolyam a lényeg, pont amiatt néztem utána hogy mitõl lett gond.
A Litecoin pont úgy mit a Bitcoin 18.-án zuhant meg. Ugyanez a helyzet a Walmart-al is.
Nem az elfogadás a lényeg, hanem hogy álhír történt és csalód kavartak be. Ez pont úgy befolyásol mindent, mint ahogy a csalók 5 milliót kaptak Bitcoin-ban amikor lebénítottak nálunk mindent és váltságdíjat követeltek kriptóban.
Az összefüggés mindig egyértelmû.Így mûködik a dolog, ha valami baj van, az kihatással van az árfolyamokra.
(Egy rossz szót sem mondtam a kriptókról, csak leírtam valamit ami az elmúlt néhány napban történt.)
Dream_walker
09-22-2021, 07:51 PM
A litecoin nem számít a nagyok közé, a piaci összértéke töredéke a bitcoinénak. A kisebb kriptókat sokkal jobban szokták ütni a tõzsdei kereskedõk, mivel a kisebb kapitalizáción kisebb tõkével is nagyobbat lehet mozdítani, így nagyobb a haszon.
A bitcoin azért kezdett esésbe néhány napja, mert az egyik nagy, szabályozott bitcoin-piacon hatalmas adag bitcoin-alapú opciós szerzõdés járt le, az aktuális és a kötéskori árfolyam között pedig szép különbség volt. A kereskedõk tehát nyugodtan eladhatták, lenyomva az árat, mert így is nyereségük lett rajta. Minden egyes opciós és határidõs lejáratnál megmozdul az ár, kivétel nélkül, és gyakorlatilag az elõre kikalkulálható irányba.
Az 5 milliós csalós történetrõl egy érdekesség, mert hát belekerült a hírekbe az is, hogy mennyit vissza tudtak szerezni a hatóságok, "visszafejtve a kódokat, feltörve a rendszert". Nincs olyan gép a világon jelenleg, amely fel tudja törni a rendszert.Ha lenne, már megtették volna. A hatóságok azért tudták "visszaszerezni" a váltságdíjként kifizetett kriptót, mert náluk volt a privát kulcs, amely azt jelenti, hogy eleve õk követték el az eseményt.
Amúgy nyugodtan mondhatsz rosszat a kriptókról, bitcoinról, engem nem zavar, eldumálgatunk :)
10 éve az úgynevezett faucet-ekbõl egy email-feliratkozással 5 bitcoint lehetett igényelni, hogy ha valaki ki akarta próbálni a rendszert, akkor ki tudja, ne kelljen nem létezõ tõzsdén vásárolnia.
10 év elteltével most van nemzetállam, amely nyilvánosan ünnepli, hogy sikerült jó áron megvásárolnia 150 bitcoint.
10 év múlva a világ minden egyes lakosa bitcoin-felhasználó lesz, mert nem fog létezni másik fajta pénz. Az autók miatt nem létezik a lovaskocsisok céhe, mert az autó fejlettebb technológia. A mosógép miatt nem létezik a mángorló, mert a mosógép fejlettebb technológia. A bitcoinnál fejlettebb technológiájú pénz nem létezik. Csak mondom.
Dream_walker
09-22-2021, 08:30 PM
Közben megtaláltam a képet, amit kerestem az árfolyamról:
9050
A technológia minden eleme (amelyekbõl az árfolyam-görbe következik) a jelenlegi mintát követi egészen 2140-ig, amikor is megszûnik az új bitcoin forgalomba kerülése. A grafikon logaritmikus skálát mutat. Ne szaladjunk elõre, húzzuk csak tovább a vonalat 2030-ig. Ezután próbáljuk meg komolyan venni az x%-os "megzuhanásokat".
Így van, ahogy mondtam az 5 milliós váltságdíj dolog hírei is erõsen befolyásolták az árfolyamot, amiben benne volt az is hogy a hatóságok mit nyilatkoztak róla.
Miért mondanék róla rosszat? Folyamatosan védem a FB-on is, csak nem szoktam belinkelni mindenfélét. (Talán idetartozik hogy Budapesten 3 millió forintért állítottak szobrot a Bitcoin kitalálójának.) Ott védtem a Bitcoin-t egy rakás hozzászólással, mert a sok birka nem értette hogy mi az hogy digitális valuta, és csak azt ismételgették hogy ez "piramisjáték" meg ilyeneket. Aminek persze semmi értelme...
Aki utálja a Bitcoin-t, annak valójában az a baja hogy õ nem vett amikor fillérekbe került, így élete nagy lehetõségét szalasztotta el. A sajtó újságíróinak is ez a nagy problémája vele.
Dream_walker
09-23-2021, 06:41 AM
Így van, ahogy mondtam az 5 milliós váltságdíj dolog hírei is erõsen befolyásolták az árfolyamot, amiben benne volt az is hogy a hatóságok mit nyilatkoztak róla.
Miért mondanék róla rosszat?
(Egy rossz szót sem mondtam a kriptókról, csak leírtam valamit ami az elmúlt néhány napban történt.)
Folyamatosan védem a FB-on is, csak nem szoktam belinkelni mindenfélét. (Talán idetartozik hogy Budapesten 3 millió forintért állítottak szobrot a Bitcoin kitalálójának.) Ott védtem a Bitcoin-t egy rakás hozzászólással, mert a sok birka nem értette hogy mi az hogy digitális valuta, és csak azt ismételgették hogy ez "piramisjáték" meg ilyeneket. Aminek persze semmi értelme...
Aki utálja a Bitcoin-t, annak valójában az a baja hogy õ nem vett amikor fillérekbe került, így élete nagy lehetõségét szalasztotta el. A sajtó újságíróinak is ez a nagy problémája vele.
Megpróbálom egyszerûen megfogalmazni. A hírek lóf.szt sem befolyásolnak az árfolyamon. Az árfolyamot a tõzsdei kereskedõk állítják be, akik között pont annyi a retardált idióta, mint a munkavállalók bármely más csoportjában. Az elõzõ 10 évben 1 dollárról 50000 környékére emelkedett az ár, ez 50000-szeres növekedés. Befolyásolásnak nevezni azt, hogy 1000 dolláros csökkenés után mondjuk már csak 49 ezerszeres ez a növekedés, vicc kategória. Ne foglalkozz ilyennel. A technológia használható, a bitcoin használható. Aki spekulál, az a veszteséget kockáztatja. Nem a bitcoin miatt, hanem a tõzsde miatt.
Fészin védeni a bitcoint meg értelmetlen. Akit az értelmi képessége arra limitál, hogy a nemzetállami bevezetés után is piramisjátékozza a bitcoint, az úgysem érti az emberi beszédet.
Egy érdekes cikk, ajánlom elolvasásra:
https://bitcoinmagazine.com/culture/bitcoiners-are-the-remnant
Nem mondom, hogy mindenben egyetértek, de határozottan elgondolkodtató.
Amúgy amennyi idõt te a közösségi médiában szócséplésre fordítasz, az angoltudásod birtokában, már rég jól kereshetnél neten keresztül végezhetõ munkákkal, ha rendesen használnád az idõd.
P. Dude
09-23-2021, 09:15 AM
Az a 10 év Magyarországon is 10 év? Mi 17 éve léptünk be az EU-ba, de még az eurót sem sikerült bevezetni.
st.jimmy
10-16-2021, 02:41 PM
Persze semmi sem biztos, de úgy fest nem volt meg a csúcsa a mostani ciklusnak. Az persze kérdés, hogy mikor lesz, meg mennyinél, de majd utólag lehet tudni...
yeahno
10-16-2021, 11:13 PM
S u P e R c Y c L e !4!4!!!
Úúú... 62ezer felett a Bitcoin. Aki pár hete 30ezernél beletette a pénzét, az most boldog lehet, mert simán duplázott.
P. Dude
10-19-2021, 07:52 AM
Úúú... 62ezer felett a Bitcoin. Aki pár hete 30ezernél beletette a pénzét, az most boldog lehet, mert simán duplázott.
Egy havi kisebb összeggel szeretném majd én is elkezdeni, és nem hozzányúlva gyûjtögetni sokáig, ahogy itt a topicban korábban javasolták.
P. Dude
10-19-2021, 09:39 AM
Ezek az úgynevezett hot walletek, amelyek azonnali hozzáférést engednek a blokklánchoz és a pénzedhez. Ezek akkor jók, ha aktívan használod a kriptót. Amennyiben megtakarítási célból szeretnél bitcoinhoz jutni (azaz akár több évig békén hagyni, és csak szaporítani a vásárlásokkal), akkor érdemes az úgynevezett cold wallet megoldást választani. Ez azt jelenti, hogy a kulcsod nincs egyetlen aktív programhoz sem hozzárendelve. Ettõl függetlenül létezik és használható, lehet rá küldeni. Azonban ha szeretnél hozzáférni, elõször be kell importálnod egy tárcaprogramba.
Ennek a hátránya pontosan ez az importálás, amit nyilván nem az ingyenes wifin fogsz megcsinálni egy random kávézóban.
Az elõnye pedig az, hogy ami nem aktív online, azt nem lehet feltörni.
Tehát ha a privát kulcsod kizárólag fizikailag leírt formában létezik, csak úgy lehet hozzáférni, ha fizikailag rendelkezel az "adathordozóval", ami lehet egy darab papír vagy egy titánium lapocska is, amibe belegravíroztad. Vagy egy offline tárolt, lekódolt pendrájv. De ugye papírra akkor is le van írva a kulcs. A lényeg, hogy csak fizikailag létezik.
A bitcoin cím, a publikus kulcs ettõl függetlenül élõ, tehát megoszthatod, elküldheted, lehet rá bitcoint küldeni, és ellenõrizheted az egyenlegét. Csak nem férsz hozzá, amíg a kulcsot be nem teszed egy tárcába.
Tehát a forgatókönyv elég egyszerû:
Választasz egy tárcát, regisztrálsz/telepíted.
Exportálod a privát kulcsot, és csinálsz róla biztonsági mentést.
Kimásolod a publikus kulcsot/bitcoin címet, és elküldöd/megosztod, ha bitcoint szeretnél kapni rá.
Tulajdonképpen ennyi az egész.
Annyi oldal van... A bitaddress.org oldalt több cikk javasolja, akkor gondolom, ott megbízhatóan létre tudok hozni egy papírtárcát.
yeahno
10-19-2021, 10:51 AM
A lassú gyûjtögetés hátránya hogy kis összegû, többszöri vásárlásnak nagyobb a tranzakciós költsége az egyszeri nagyobb vásárlással szemben. És mivel kis összegrõl van szó valószínûleg valamelyik exchange-nél tartod majd a coinjaidat, ami hosszú idõn át kockázatos, az ilyen cégek többsége befuccsolt, felszívódott, meghekkelték õket és ugrott a felhasználók pénze.
Elõnye hogy nem kell rajta gondolkozni, dönteni hogy most vegyél vagy késõbb, és kisebb összegektõl könyebben megválik az ember.
Ha csak a nyereség reményében fektetsz bitcoinba, szerintem az online szerencsejáték jobb ötlet, ott ismered az esélyeket, biztosra tudhatod hogy dupla vagy semminél 0.49% esélyed van a nyerésre. ( a mai online szerencsejátékoknál az esélyek valódisága már ellenõrizhetõ)
Bitcoinnál egyrészt bármi lehet, másrészt viszont addig nem bukod el a pénzt míg el nem adtad a coinjaidat. Ha van idõd kivárni hogy esetleg késõbb még fentebb menjen az árfolyam, - mert nincs szükséged arra pénzre - akkor jobb lehet mint a szerencsejáték, ott ha buksz akkor azt végérvényesen elbuktad.
Azt is érdemes átgondolni hogy hol vanak a lélektani határaid, pl ha a 100 ezredbõl 200 lesz, vagy 20, azt hogy viseled majd.
Esetleg van e valami más, amire ésszerûbb lenne fordítani azt a cryptóba fektetett összeget, prepping, eltartható, élelmiszer, tartalék pénz.
Szerintem a lassú gyûjögetés helyett jobb félretenni azt a pénzt, és egy nagyobb árfolyamesésnél befektetni, vagy mégjobb részben gyûjtögetni részben pedig félrtetenni a dumpra. Csak elõre kell megszabni a határt, hogy pl 20%-os árfolyamesésnél szállsz be, amit aztán be is kell tartani. Ez a legnehezebb része a kereskedelemnek és a szerencsejátéknak is, dönteni, meglépni.
Dream_walker
10-20-2021, 09:54 AM
mert simán duplázott.
Elsiklasz a lényeg felett. Hosszú távon (10-20 év+) a végtelenségig fog emelkedni a vásárlóereje.
A végtelenségig.
yeahno
10-20-2021, 11:16 AM
Annyi oldal van... A bitaddress.org oldalt több cikk javasolja, akkor gondolom, ott megbízhatóan létre tudok hozni egy papírtárcát.
Havi 10 000Ft-os vásárlásnál, ha minden alkalommal kiutalod magadnak a papírtárcára az összeget, a tranzakciós költség egybõl elvisz pár ezer forintot, attól függõen hogy honnan utalod, és ez még csak a kiutalás része. 10 év alatt 120 tranzakció történik, ha az így összegyûlt teljes összeget át akarnád utalni, ahhoz megint 120 tranzakció díját kell megfizetned, attól függetlenül hogy mindíg ugyanarra a bitcoin címre gyûjtötted a 10 rongyokat, vagy külön címekre. Ha 120 tranzakcióban kaptál egy összeget, akkor 120 tranzakció díját kell megfizetned mikor elköltöd.
A bitaddress csak egy darab bitcoin címet generál, nem egy szó szoros értelmében vett tárcát vagy walletet, hiába úgy hívják az oldalon, én nem ajánlanám.
Pl nem tudom tudtad-e, de ha a bitaddress által generált bitcoin címeden összegyûlt pénznek csak egy részét utalod át, a maradék nem marad ott az eredeti címen ahonnan átutaltad.
Szóval a bitaddress-es címedet a széfben õrzöd, van már rajta 100 rongy, ebbõl 30-at valami shitcoinra költenél. Ehhez importálnod kell a bitaddresses címedet egy tárcába, elköltöd a 30 rongyot, a tranzakció végbe megy, visszarakod a bitaddress-es papír címedet a széfbe, abban a tudatban hogy a maradék 70 rongy még ott van rajta, hiszen te csak 30-at költöttél. Pedig már nincs ott. A tárcától, amivel a tranzakciót csináltad, függ hogy hogyan kezeli a visszajárót, alapértelmezésben a legtöbb tárca új címet generál a change-nek.
Nem kell ilyesmikkel foglalkozni ha tárcát generálsz, nem címet.
Dream_walker
10-20-2021, 07:25 PM
Ennyire nem kell bonyolítani. A papírtárca annyit jelent, hogy a privát kulcs vagy a seed egy darab papíron van, nem egy digitális eszközön. Ha egy darab kockás papírra le van írva a privát kulcs, az is már papírtárca. Felesleges generáltatni szerintem, de ez ízlés dolga.
A seed az 12 vagy 24 szó, fejbõl meg lehet tanulni, hátránya, hogy ez tárcaprogramot kódol. Tehát ha mondjuk a Bitcoin Core 24 szavas seedjét megtanulja valaki, akkor CSAK a Bitcoin Core tárcát tudja visszaállítani.
Egy privát kulcsot bármely tárcába be lehet importálni, nem csak abba, amelyikbõl ki lett véve. A privát kulcsot viszont nehéz megtanulni.
Szóval két dolgot érdemes leírni, a seedet meg a privát kulcsot. Kinyomtatni is lehet, és akkor valami formája is van.
A generáltató oldalakkal az a baj (függetlenül attól, hogy a bitaddress nem keveredett még bajba), hogy nem tudod, ki látja még a címeket, kulcsokat.
Havi 10 000Ft-os vásárlásnál, ha minden alkalommal kiutalod magadnak a papírtárcára az összeget, a tranzakciós költség egybõl elvisz pár ezer forintot, attól függõen hogy honnan utalod, és ez még csak a kiutalás része.
A legdurvább helyeken is olyan 5%-ban meg szokott állni a jutalék, 10k esetén ez 500 forint. Hálózati tranzakciós díj esetében bele lehet futni többe, akkor érdemes várni egy csendesebb idõszakra. De tény, hogy a fõhálózat ma már drága, a 10 ezer forintos vásárlásokra nem jó, sajnos tényleg össze kell várni nagyobb összeget. Vagy lightning network segítségével csinálni a vásárlást, utalást, a díj ekkor nagyjából 0,001 USD per tranzakció, ez viszont még nem mindenhol elérhetõ.
Ha valaki ténylegesen havi 10 ezer forintot akar beletenni, akkor életképes alternatíva venni egy olcsó használt bányászgépet, amelyik nagyjából havi 10 ezer forintnyi áramot eszik meg a teljesítménye alapján. Ekkor egy bányászpoolhoz csatlakozva minden nap megkapja a ráesõ részt a bányászati jutalomból, mégpedig tranzakciós díj nélkül, persze a pool levonja a maga százalékát, de az azért barátibb összeg.
Vagy ATM-nél venni, az a közepesen drága megoldás.
10 év alatt 120 tranzakció történik, ha az így összegyûlt teljes összeget át akarnád utalni, ahhoz megint 120 tranzakció díját kell megfizetned, attól függetlenül hogy mindíg ugyanarra a bitcoin címre gyûjtötted a 10 rongyokat, vagy külön címekre. Ha 120 tranzakcióban kaptál egy összeget, akkor 120 tranzakció díját kell megfizetned mikor elköltöd.
Nem kell 120 tranzakció díját megfizetned. 120 beérkezõ tranzakció annyit jelent, hogy a privát kulcsodon van 120 úgynevezett utxo (ez a bitcoin technikai elnevezése), de ezeket a tárcaprogram tetszés szerint variálja, akár egyetlen egybe is összesítheti.
Van rá mód, elköltHETED 120 különbözõ tranzakcióként, mintha 120 különbözõ ember küldene pénzt 120 különbözõ címrõl, de ez azért elég speciális esetnek hangzik. Alapesetben a tárcád egy darab egyenleget mutat, és úgy is kezeli a pénzt.
yeahno
10-20-2021, 08:27 PM
Nem kell 120 tranzakció díját megfizetned. 120 beérkezõ tranzakció annyit jelent, hogy a privát kulcsodon van 120 úgynevezett utxo (ez a bitcoin technikai elnevezése), de ezeket a tárcaprogram tetszés szerint variálja, akár egyetlen egybe is összesítheti.
Van rá mód, elköltHETED 120 különbözõ tranzakcióként, mintha 120 különbözõ ember küldene pénzt 120 különbözõ címrõl, de ez azért elég speciális esetnek hangzik. Alapesetben a tárcád egy darab egyenleget mutat, és úgy is kezeli a pénzt.
Ha van 1 bitcoinod 120 unspent UTXO-ban, egy "bitcoin címen" és elköltenéd a teljes 1 bitcoin összeget, akkor ahhoz mind a 120db UTXO-nak benne kell lennie abban a tranzakcióban. Majdnem 120-szor annyit kell fizetned ahhoz képes, mintha az az 1 bitcoin csak 1 UTXO-ban lenne. Azért csak majdnem, mert egy blokkba kerül mind a 120 UTXO batch-elve, emiatt van némi adattömörítésre lehetõség, így a végsõ tranzakció mérete valamivel kisebb, de így is hatalmas.
Rozsdásak már az ilyen mélyebb rendszer szintû ismereteim, és az is lehet hogy a SEGWIT óta javult a helyzet, de erre fogadni mernék.
Van rá mód, elköltHETED 120 különbözõ tranzakcióként, mintha 120 különbözõ ember küldene pénzt 120 különbözõ címrõl, de ez azért elég speciális esetnek hangzik.
Nem lehet 120 emberként elkölteni, csak akkor ha eleve 120db különbözõ bitcoin címre lett kiutalva az a havi bitcoin mennyiség. Ha meg havonta mindig ugyanarra a címre lett kiutalva a bitcoin, az attól függetlenül még 120db külön tranzakció lesz elköltéskor is, hiába egy címen van, pont errõl beszélek. És ezt nyilván nem lehet elkölteni 120 emberként hiszen azzal az 1 privát kulccsal kell aláírni ami ahhoz az egy bitcoin címhez tartozik, amin a 120 UTXO van.
Abban viszont egyet értek hogy nagyon túlbonyolítottam, ami csak eltántorít egy leendõ bitcoinert.
Egyébként többen árulnak személyesen, vagy banki átutalással is, még cégként is, ha jól emlékszem 3-5% körül, ami lehet hogy jobb mint egy forintról euróra váltás, majd SEPA átutalás, majd exchange-n váltás, majd kiutalás, Vagy ha Dream_walker adna el középárfolyamokon P.Dude-nak, az is jó lehet mindkét oldalnak.
yeahno
10-20-2021, 10:58 PM
https://btc.network/estimate
Átlagos tx (1 input, 2 output) 1.6 sat/byte = 0.07 USD
Nagy 120 UTXO-s tx (120 input, 2 output) 1.6 sat/byte = 4.14 USD
Ez a lehetõ legolcsóbb tx fee, legalábbis amit ezen a kalkulátoron be lehet állítani, lehet hogy napokat kell rá várni, vagy végbe sem megy.
Szóval nem egy eget rengetõ összeg, nekem anno több százezret kellett fizetnem valamelyik karácsony tájékán, mikor 300 felett volt a sat/byte
SEGWIT 0.07 és 4.17 USD = 59x
SEGWIT nélkül 0.11 és 8.51 USD = 77x
Látszik hogy ha 1 input helyett 120 input van, az SEGWIT-tel 59-szer, SEGWIT nélkül 77-szer többe kerül.
Egy átlagos 10 satoshi / byte tx fee-nél sem egy eget rengetõ összegrõl van szó:
0.43 USD és 25.11 USD
Szóval ebbõl a szempontból ebben az esetben lényegtelen volt a mondandóm, de igazam volt.
yeahno
10-20-2021, 11:25 PM
Hogy valami értelmeset is írjak:
getbittr.com és relai.ch
Ezt a két lapot szokták emlegetni mikor a DCA-ról van szó, vagyis a kis összegekben való állandó befektetésekrõl.
De azért nézz utánuk mielõtt pénzt költenél.
SEPA-nál érdemes még figyelni hogy mekkora az átutalás költsége a bankodnál, mert van ahol szivatják az embert, pár száz forint helyett pár ezret fizethet ha nem úgy csinálja ahogy kell.
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/esznel-kell-lenni-ha-devizat-akarunk-utalni/7731/
Dream_walker
10-21-2021, 08:11 PM
Ha van 1 bitcoinod 120 unspent UTXO-ban, egy "bitcoin címen" és elköltenéd a teljes 1 bitcoin összeget, akkor ahhoz mind a 120db UTXO-nak benne kell lennie abban a tranzakcióban. Majdnem 120-szor annyit kell fizetned ahhoz képes, mintha az az 1 bitcoin csak 1 UTXO-ban lenne. Azért csak majdnem, mert egy blokkba kerül mind a 120 UTXO batch-elve, emiatt van némi adattömörítésre lehetõség, így a végsõ tranzakció mérete valamivel kisebb, de így is hatalmas.
Rozsdásak már az ilyen mélyebb rendszer szintû ismereteim, és az is lehet hogy a SEGWIT óta javult a helyzet, de erre fogadni mernék.
Igen, ezt én fogalmaztam rosszul, tényleg mind a 120 adagnyi nyers adatot bele kell tenned, de ez alapesetben messze nem annyit, mint 120x kiutalási fee valamelyik váltóról.
Amúgy ha ilyeneket tudsz, akkor nem rozsdásak a rendszer-ismereteid, hanem messze megelõzöd a korszakod :D :D
A segwit amúgy nem ezt csinálja, illetve nem a tranzakción belül rendezi át az adatokat, hanem a blokkokon belül csoportosítja máshogyan a különálló tranzakciókat.
Nem lehet 120 emberként elkölteni, csak akkor ha eleve 120db különbözõ bitcoin címre lett kiutalva az a havi bitcoin mennyiség. hiszen azzal az 1 privát kulccsal kell aláírni ami ahhoz az egy bitcoin címhez tartozik, amin a 120 UTXO van.
Ott a pont. Tényleg egy fogadási címrõl volt szó.
Egyébként többen árulnak személyesen, vagy banki átutalással is, még cégként is, ha jól emlékszem 3-5% körül, ami lehet hogy jobb mint egy forintról euróra váltás, majd SEPA átutalás, majd exchange-n váltás, majd kiutalás
3-5%-nál már netes bankkártyás vásárlással is megoldható, percek alatt, sok helyen regisztráció nélkül. Ez utóbbi mondjuk nem biztos, hogy még mindig mûködik, mostanában már nagyon odafigyelnek minden pénzmozgásra, hogy biztosan jusson elég amcsi hadifelszerelés az afgánoknak :D :D
A relai.ch amúgy nem rossz, a másik, amirõl eddig jókat hallottam, az a swanbitcoin, bár azt hiszem, az csak usa.
Dream_walker
10-21-2021, 09:01 PM
A segwit amúgy nem ezt csinálja, illetve nem a tranzakción belül rendezi át az adatokat, hanem a blokkokon belül csoportosítja máshogyan a különálló tranzakciókat.
.
Illetve azt hiszem, nem ezt csinálja :D Sem programozó, sem perfekt angolos nem vagyok, így lehet, hogy néha rosszul értem a kifejezetten technikai részleteket.
Coinbase-en új Crypto. Ingyen 3 dollárnyi új kriptó aki kitölti a 3 perces tesztet.
Itt vannak a kérdések és válaszok:
Q: What is Bounce? A: A decentralized auction protocol
Q: How can you use Bounce? A: Create or participate in auctions
Q: Where can you use the Bounce app? A: app.bounce.finance
Dream_walker
10-27-2021, 07:08 PM
Játsszatok nyugodtan "kriptókkal", nem kell foglalkozni a bitcoinnal :)
Úgyis lesz nemsokára friss finom FedAccount mindenkinek, a pártbizottságtól:
https://twitter.com/PanvidyaMagnus/status/1453073282241122307
Én nem játszok vele, csak összeszedem az ingyen-pénzt és átteszem Bitcoinba, majd amikor összejön pénz, kiveszem belõle. Kb. ennyit csinálok, mást nem igazán. A FedCoin-ról én is hallottam.