View Full Version : Mennyire fontosak a hírek?
Hannah
08-25-2017, 02:45 PM
Érdekel, ki hogy gondolja ezt! Már egy hete ezen agyalok, ha nem régebb óta! Ugyanis nem hallgatok és nem nézek híreket, ha csak lehet! Hogy miért? Szeretek pozitívan élni, de a hírek lesújtanak, elveszik a kedvem néha még az élettõl is! Nem beszélve arról, hogy ki tudja mi igaz és mi nem a tv-ben, rádióban leadott hírekbõl, ebben a manipulatív világban? Szóval van e esélyem túlélni úgy is, ha elzárkózom a hírek direkt hallgatásától/nézésétõl? Vagy minden épeszû Prepper ezerrel rátapad a hírekre, nehogy lemaradjon a nagy napról? És ha mondjuk munka közben ér a katasztrófa, fülemben a zenémmel, mennyi az esélyem arra, hogy idõben észre vegyem a dolgot és még hárítsak is? Gondolkodtatok e már ezeken? Árgus szemekkel és fülekkel kellene az eget és földet kémlelnünk, hogy túléljünk?
Alpha
08-25-2017, 03:03 PM
Szerintem fontos, hogy tisztában legyünk a minket körülvevõ világgal, de meg kell válogatni, hogy mely csatornákon keresztül szerezzük be az információt. Tv hiradót nem nézek és rádióban is csak a független csatornák híreit hallgatom meg. Inkább neten olvasok több portált és megpróbálom összerakni a valódi történeteket.
A tv2, ripost, stb. hírforrásokat meg sem hallgatom. Azok csak a hülyítést csinálják.
Hannah
08-25-2017, 03:08 PM
Alpha, mondanál pár független rádió csatornát? Illetve hogy mely hírportálokat ajánlod neten?
Én szeretek tisztában lenni az alapvetõ hírekkel, ha meg túl sokat olvasok, akkor egyszerûen visszaveszek és csak a legfontosabbakat nézem meg, vagy kihagyok pár napot.
De ha lehet akkor független portálokon olvasok, illetve összegzéseket Youtube-on, olyanoktól akiknek adok a szavára és tudom hogy mindig utánajárnak annak amirõl beszélnek.
Hannah
08-25-2017, 03:13 PM
Ha konkrét példákkal segítenétek, azt megköszönném! :)
Magyaron ott az N1 TV, õk vannak Youtubon. Kurucon szoktam olvasni, de a stílusok néha taszító, a hozzászólók egy része szintén. Ugyanakkor ott van olyan is, amit máshol nem írnak meg. És az sem utolsó dolog, hogy lehet a cikkeket véleményezni, hozzászólásokban. Indexen nincs ilyen lehetõség, se a többi online hírportál többségénél.
Külföldi hírvideósoknál említeném Stefánt: https://www.youtube.com/user/stefbot/videos
Igaz õ csak bizonyos hírekrõl beszél, de azokról mindig úgy, hogy megbízhatóan tájékoztat.
Steven Crowder csatornáját is nézem: https://www.youtube.com/user/StevenCrowder/videos
Neki úgy tudom hogy külön híroldala is van, bár azt nem szoktam látogatni.
Néhány Libertariánus, anti-SJW Youtube csatorna van még amit nézek.
Ami kellene az az lenne hogy egy napi összefoglaló, független szempontból. (Az N1-en voltak napi hírek, az nagyon tetszett, de azt valamiért abbahagyták.)
Sokan meg úgy csinálják hogy fogják a bal és a jobb sajtót és megpróbálják kikövetkeztetni mi mi lehet a valóság.
Facebookon néztem még híreket (nem álhíres portálokét), de mivel onnan kitiltottak és nincs kedvem kiépíteni egy új nagy baráti kört, így azt már nem használom.
A magyarországi híreket egy kicsit kevésbé követem - érthetõ okokból - ezért aztán sok politikust és gazdag embert, meg azok korrupciós botrányait nem ismerem. Egyszerûen csak nem látom értelmét hogy azokról mindent tudjak. Az már úgyse hír hogy eltûnik 10 milliárd itt, vagy 100 milliárd ott. Az csak egy átlagos hétköznap.
Hannah
08-25-2017, 03:40 PM
Köszönöm szépen! :) Igen, az itt ott eltûnõ milliárdok engem sem kavarnak fel! Sose volt és soha nem is lett volna az enyém, úgyhogy nem fogok miatta fejfájástól szenvedni! :) Kitiltottak? :D De mégis miért s hogy?
Gondolom valaki akivel vitáztam bejelentett hogy nem igazi névvel voltam fenn. A második regemet meg akkor tiltották le, mikor a CNN oldalán próbáltam másokkal kulturáltan vitatkozni, de valakik azt se bírták elviselni, úgyhogy azonnal jelentettek a FB meg rögtön kitiltott.
A "szólás szabadsága" az egy tévémûsor volt, de a valóságban gondolom már nincs olyan.
Alpha
08-25-2017, 04:06 PM
Én még ajánlom az alfahir.hu és a 444.hu oldalakat is. Rádióból a music fm híreit szoktam meghallgatni. Sajnos egyre kevesebb a független hírportál.
Szia,
Szerintem nagyon jo kerdest vetettel fel.
Leginkabb azert, mert (szerintem) nincs ra egyszeru es jo valasz.
Hiszen az elmelet egyszeru: az az idealis, ha a fontos hirt azonnal meghallja az ember, es nem csupan 1-2 ora kesessel.
A gyakorlat meg az, hogy (szerintem) igy nem lehet elni.
Tehat valami kompromisszumos megoldas kellene.
Az lenne az igazi, ha lenne olyan "kuldo jellegu" hirforras, ami fontos hir eseten jelez, maskor meg beken hagy. De nem ismerek ilyet. :-(
Utoirat a tobbieknek: szamomra egyertelmu, hogy nem a kis szines hirekrol es a gazdag emberek bemutatasarol kerdezett Hannah, hanem katasztrofakkal kapcsolatos hirekrol, amik valodi jelentosseguek.
Bel
Törölt_reg
08-25-2017, 04:34 PM
Vannak a hírek ..és van a propaganda....
Bármelyik hírportált nyugodtan lehet látogatni!Jórészt tényszerû hírek vannak külföldrõl belföldrõl,katasztrófákról,idõjárásról,sp ortról..általában az ilyen hírek tényszerûek,jó felvételekkel..a politikai fikapartikkal meg nem kell foglalkozni...de híradót kell nézni..kötelezõ!
Parasztcipo
03-30-2018, 07:24 PM
Természeti katasztrófát (hurrikán, földrengés stb...) gondolom mindenki magától észreveszi (kérdés, hogy vajon idõben?).
Ha pedig másféle SHTF szituáció történik, azt mindenképp megtudjuk/hamar észrevesszük. Ha nem egy hírportál, akkor egy blogger megírja (pl, hiába próbálnak titkolni egy Föld felé tartó aszteroidát amikor van ezer hobby csillagász, egy valaki csak észreveszi és megírja, mondjuk én erre nem készülök, szóval nekem mindegy mikor tudom meg) és egyszerûen elterjed a híre. Anno Csernobilt még valamennyire tudták titkolni, de most hogy van net, tulajdonképpen nincs országos horderejû titok. Minden országban vannak ellentétes érdekek, ha nem a hatalom sajtója írja meg, akkor majd megírja az ellenzéké. Kérdés, hogyha szerintetek bekövetkezett a gebasz, feljöttök ide megvitatni? (tegyük fel nem 5 perced van, hanem még 2-3 napig üzemel minden). Katonai támadás is elég látványos, ha más nem a sok vadászrepülõ megy védeni a légteret, elterjed a pletyka, mindenki látja szabad szemmel.
cattaro
07-01-2019, 05:32 PM
Miért fontos tájékozottnak lenni? Itt az egyik konkrét válasz a sok közül:
A koszovói szerbek bezárták az összes boltot Észak-Koszovóban
"a Koszovó északi részén élõ szerbek az utóbbi néhány napban feltöltötték élelmiszer-készleteiket, így készültek a tiltakozásra - arról egyelõre nincs hír, hogy a koszovói albánok tudtak-e a készülõ tervrõl és megtették-e ugyanezt.
A BOLTOK MINDADDIG ZÁRVA MARADNAK, AMÍG PRISTINA NEM VONJA VISSZA A BÜNTETÕVÁMOT.
A koszovói kormány november 21-én százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkezõ árukra, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendõri szervezetbe."
https://index.hu/kulfold/2019/07/01/szerbia_koszovo_vam_tiltakozas_boltok_bezaras/
Jobb ha rákészülnek a dologra pár száz konzervvel, sok liszttel, cukorral, stb.
P. Dude
09-24-2021, 08:27 PM
Valami pár hete nem olvasok híreket, se index, se qrucinfo, se semmi. Csak azt néztem meg valamelyik nap, hogy a veszélyhelyzeti jogrendet meghosszabbították-e, hogy azzal azért képben legyek. Nem direkt döntöttem így, csak múltkor amikor kattintottam volna az indexre, rájöttem, hogy unom. Nem érdekel, mert hónapok óta tényleg mindig ugyanazokat a címeket, megfogalmazásokat olvastam ott. Meg mindennek az ellenkezõjét is. Úgyhogy nem mentem fel, aztán valahogy másnap se volt rá igényem és így tovább, most meg már hetek óta nincs ingerenciám.
Teljesen jól elvagyok. :) Zenéket keresek, olyan témákról olvasok amik érdekelnek. Lakásrendezés megy, stb. A melóban elég sok emberrel érintkezem, beszélgetünk. Szinte senki sem beszél járványról vagy oltásokról, szóba sem nagyon kerül a téma. Ebbõl látszik, hogy igazából csak a médiában és a politikusok nyilatkozataiban létezik. Gondolom az index meg a többi továbbra is napi szinten tele van ezzel.
Nem tudom, amúgy szerintem a legtöbb dolog észrevehetõ lenne hírek nélkül is. Ha mondjuk itt mászkálnának a környéken az afgánok, vagy nem tudnék rendelni az ebay-rõl mert összeomlott a világgazdaság, vagy katonák ellenõriznék az utcán a maszkokat, az úgyis feltûnne. De tudok rendelni az ebay-rõl, a környéken ugyanúgy nem mászkálnak migránsok ahogy 2015-ben sem, és a munkahelyen meg az utcán látom, hogy nincs semmilyen járvány, ahogy például 2009-ben sem volt "H1N1-járvány", ahogyan azt az EP késõbb hivatalosan elismerte. De amúgy is relatív a dolog, mert 100 évvel ezelõtt (https://www.livescience.com/56968-infectious-disease-deaths-united-states-100-years.html) évente 80 ezer fertõzött elhunyt jutott 10 millió fõre. Ma meg kevesebb, mint 5 ezer. Világjárványok esetén maximum 10-15 ezer. Magyarországon most 1 év 7 hónap alatt 30 ezer az elhunytak hivatalos száma (abból maximum mondjuk 24 ezer hozható valamilyen összefüggésbe a coviddal), de világvégét játszunk, amikor a kolerának például 10-szer ennyi, 300 ezer magyar halottja volt. Aztán abból sem lett világvége.
Na a lényeg, hogy akkor miért foglalkoznék ilyesmikkel? És fõként miért reagálnék valamire, ami nem érint? Például miért nyüzsögnék kétszer-háromszor oltatni valami ellen, amikor az elmúlt másfél évben én ugyanúgy éltem mint addig, és ugyanúgy csináltam a dolgaimat mint addig? De vonatkozik ez a "migrációs válságra" vagy a "gazdasági válságra", vagy a CERN részecskegyorsítóra is. :) Mesterségesen generált "hírekre" reagálunk, "lépéseket teszünk", foglalkozunk velük akkor is, ha a nyomukat sem látjuk a saját életünkben.
Egyébként aki nem biztos benne, az itt mindig ellenõrizheti, hogy a részecskegyorsító csinált-e már fekete lyukat, és elpusztította-e a világot:
http://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/
:D
Ihasz Laci
09-27-2021, 09:12 AM
Nalunk most tetozik a masodik sorscsapas a wc papir katasztrofa utan most nincs benzin 🤣
Vagyis benzin van, csak kamionsofor nincs aki a tartalykocsit vezesse.
Es hogy a hirekrol is beszeljunk. Mindenhol bemondtak, hogy nem kell panik tankolni mert van benzin, oda fog erni a benzinkutakra csak lassan.
Erre mit csinal a nep? Hat persze, hogy panik tankol 🤦*♂️ Tobb szaz meteres sorok, oras varakozas es kiurult kutak mert a sok barom nem bir varni 1 napot.
Persze biztos voltak olyanok is akiknek pont akkor kellet tankolniuk de hogy a fel orszagnag tegnap reggel jutott eszebe 🤷*♂️
Na mindegy, tegnap mindenki szopo agon volt, ma reggel begurultam az ures benzinkutra a tartalykocsi utan es szepen megtankoltam.
Al Bundy
09-27-2021, 02:03 PM
En pont az ilyenek miatt tartom allandoan tele tsnkolva a kicsit, es van plusz 45 liter benzin meg itthon a garazsban.
P. Dude
09-28-2021, 04:26 AM
Nekem meg ezért sincs kocsim. :D