PDA

View Full Version : Tojás tartósítása

coco
05-01-2018, 06:32 AM
Összegyûlt némi tojástöbblet, ezért nekiálltam kísérletezni a tojás tartósításával. Feltétel volt, hogy a tojás átessen hõkezelésen a problémák megelõzése végett, és, ha lehet, a módszer legyen a lehetõ legegyszerûbb. Eddig a befõzés tûnik a legjobbnak, bár tartóssági tesztre még nem került sor, mivel az egyetlen tesztalany a minõségellenõrzési vizsgálat során elfogyott :D

Próbálkoztatok már ti is ezzel? Van valakinek ennél jobb módszere?

TMIB
05-01-2018, 11:45 AM
Ha jól tudom régen - még a hűtő korszak előtt - zsírba tették a tojást.

mmilan21
05-01-2018, 01:30 PM
Ha jól tudom régen - még a hûtõ korszak elõtt - zsírba tették a tojást.

Például méhviasz is megfelel ilyen célra, ha van kéznél. Be le kell mártani a felolvasztott viaszba a tojást és kiszedni belõle. Így egy vékony viaszréteg képzõdik a tojás héján, ami elzárja a levegõtõl.

fater.lajos
05-02-2018, 10:37 AM
A nagyim mésztejbe mártotta õket, majd száradás után zsírozta. Elsõ fertõtlenít, második elzárja a levegõtõl és nem szárad ki olyan gyorsan.

Dream_walker
05-02-2018, 12:25 PM
http://m.trollfesz.hu/fun/290674

Hogy füstölt-e, azt nem tudom :D

coco
05-02-2018, 04:22 PM
Köszi a tippeket, ezeket nagyrészt ismertem. Úgy látszik, rosszul fogalmaztam meg a problémát :confused:

Csak a tojás belsejét szeretném tartósítani, hõkezelve és erre keresek házilag is kivitelezhetõ, nem ûrtechnikát igénylõ módszereket :)

TMIB
05-04-2018, 03:53 PM
Azt úgy szerintem nem nagyon lehet. A hámozott főtt tojás kibír X napot a hűtőben, de azért túl sokáig ott se tárolnám.

WestBam
05-04-2018, 05:55 PM
Érdekes olvasmány (http://www.pistisuti.eoldal.hu/cikkek/tojastartositasa.html)

varég
05-05-2018, 02:06 PM
Nem tudom, házilag lehet-e, de szoktak készíteni tojásport, ami megfelel a szárított tojásnak...
Ettem ilyet, egész élvezhetõ íze van, rántottának például...

Ennyit találtam róla:
http://capriovus.eu/node/38

fater.lajos
05-07-2018, 05:41 PM
A tojás porításnak érdemes utána nézni. Én azt tudom, hogy a II. vh alatt a német hadi konyha fontos alapanyaga volt. Akkor már ipar szerûen gyártották.

coco
07-20-2018, 07:22 AM
A befõzéses megoldás nem jó, 4 hét után tönkrement a tojás :cry: A megsütött és megszárított tojás viszont már 4 hónapos, színre, illatra, állagra semmit nem változott :thumbup Hátránya, hogy eléggé munka- és energiaigényes az elkészítése :(

st.jimmy
07-20-2018, 01:35 PM
Nem mûködhet minden, de tök jó, hogy megosztottad!

Hogy néz ki ez a sütési folyamat?

coco
07-20-2018, 03:08 PM
6 tojásból sütöttem rántottát, mindenféle zsiradék és olaj nélkül. Aztán kis darabokra szecskáztam, hogy gyorsabban száradjon. Aszalóval szárítottam, azt hiszem, egy napig. A lényeg, hogy az asztalon koppanjon, roppanva törjön. Ez a mennyiség egy fél literes befõttesüveg felét töltötte meg. Relatíve sokáig kellett áztatni, állagra nem volt rossz. Szerintem kajában simán okés. Ezt az adagot elkunyerálták a kutyák, nekik nagyon bejön mint nasi :)

st.jimmy
07-21-2018, 04:16 PM
Végülis nem kell végig az aszaló mellett állni, talán nem olyan rettenetesen munkaigényes. Az áztatást az evés elõttre érted gondolom...
Szárazon próbáltad megrágni? Úgy milyen?

coco
07-21-2018, 05:09 PM
Igen, evés elõttre vagy belefõzöd a kajába. Szárazon megrágható (mondjuk én jó alaposan feltrancsíroztam kb. körömnyi vagy kisebb méretûre). Az üveget kinyitva koncentrált fõtt tojás illat (szag :D) csapja meg az ember orrát. Kellemes, enyhe rántottaízt hagy a szádban.