PDA

View Full Version : Szemét, szemetelés, környezetvédelem

TMIB
09-10-2018, 01:24 AM
Nagy csendes-óceáni szemétsziget

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_csendes-%C3%B3ce%C3%A1ni_szem%C3%A9tsziget

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/en/keptar/1142

Kezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása
24.hu

"Szombaton veszi kezdetét az Ocean Cleanup projekt, amelynek keretében eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék nagy részét. A San Francisco közelében lévő Alameda kikötőből indul útjára egy hajó az első nagy műanyagszedővel a csendes-óceáni nagy szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) irányába.

Az eszközzel a szeméthalomban lévő plasztikhulladék egy részét tudják eltakarítani."

Nem ártana ha nem 1 vagy néhány hajó lenne, hanem sok. Több flotta kéne, amibe nem ártana beszállnia az országoknak is. Hülyeségekre mindig van pénz, de erre meg ne lenne? :(

Alpha
09-10-2018, 04:54 AM
Nagy csendes-óceáni szemétsziget

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_csendes-%C3%B3ce%C3%A1ni_szem%C3%A9tsziget

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/en/keptar/1142

Kezdõdik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása
24.hu

"Szombaton veszi kezdetét az Ocean Cleanup projekt, amelynek keretében eltakarítják a Csendes-óceánon összegyûlt mûanyaghulladék nagy részét. A San Francisco közelében lévõ Alameda kikötõbõl indul útjára egy hajó az elsõ nagy mûanyagszedõvel a csendes-óceáni nagy szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) irányába.

Az eszközzel a szeméthalomban lévõ plasztikhulladék egy részét tudják eltakarítani."

Nem ártana ha nem 1 vagy néhány hajó lenne, hanem sok. Több flotta kéne, amibe nem ártana beszállnia az országoknak is. Hülyeségekre mindig van pénz, de erre meg ne lenne? :(

24.hu cikkében benne van, hogy 60 ilyen berendezéssel akarják az óceánokat takarítani. Remélem össze is jön a dolog. Minden tiszteletem a holland srácé. Több ilyen ember kellene.

TMIB
12-28-2018, 04:10 AM
Igaz kicsiben, de azért én szedem a szemetet.

Videó Blog - #34 - Önkénes út-takarítás 2018

https://www.youtube.com/watch?v=ya6jlctNh1s

BragBOL
01-28-2019, 02:18 PM
Lett egy marék újrahasználhatatlan számlás boríték, aminek épp vágom ki a mûanyag részeit, hogy ne kerüljön a tûzbe.
Jópáran biztos bolondnak néznének :D
Alkalomadtán ha kezem ügyébe kerülnek ilyen összekombinált veszélyes anyagok, és épp ráérek akkor aztán nem menekülnek... :D

Csak az a bibi hogy hiába vágom ki, nem lehet mit kezdeni velük, így mennek a kukába...

BragBOL
01-29-2019, 06:59 PM
200 darab boríték fóliamentesítve! :thumbup
Még 100db vár rám, és még emelkedhet! :D

LSVF
02-01-2019, 08:03 AM
Ha már környezetvédelem, a tisztelt favágó urak ha lennének szívesek összeszedni maguk után
az olajos flakonokat, zacskókat, konzervdobozokat munka után az milyen fasza lenne....
És ha már valaki szemetet szed az erdõben és felekasztja a zsákot a fára,
ne várja meg míg az ídõ vasfoga kikezdi a zsákot, szemét aláhullik és ugyanott
van minden csak egy kupacon...
Az olajszûrõk és gumiköpenyek is a fák között landolnak valami rejtéjes oknál fogva az erdõ közepén...
Miért?

varég
02-01-2019, 09:15 AM
Bakony-Cuha völgye:

Szemét mindenhol, sörös dobozok a fákon, zacskók a bokrokon....

Hazafelé könnyebb a flakon, ha üres.

Lassan megértem, miért akarják az erdõ tulajdonosok kitiltani az embereket a területükrõl...

cattaro
02-01-2019, 06:59 PM
Ha már környezetvédelem, a tisztelt favágó urak ha lennének szívesek összeszedni maguk után
az olajos flakonokat, zacskókat, konzervdobozokat munka után az milyen fasza lenne....
És ha már valaki szemetet szed az erdõben és felekasztja a zsákot a fára,
ne várja meg míg az ídõ vasfoga kikezdi a zsákot, szemét aláhullik és ugyanott
van minden csak egy kupacon...
Az olajszûrõk és gumiköpenyek is a fák között landolnak valami rejtéjes oknál fogva az erdõ közepén...
Miért?

Én megéltem már erdõtarvágást és újratelepítést is a BOL mellett. Volt ott minden: olaj, flakon, csavar, szakadt lánc, mûanyag láncvédõ, töméntelen konzervdoboz, vizes/üdítõs/sörös stb. flakon/fémdoboz/üveg, zacskók, drótok, ruhák stb. Az új erdõtelepítésen az idõnként megjelenõ traktorosok, akik tárcsáznak a fasorok között, simán kibasznak minden szemetet a traktorból, ahol épp jól esik. Ezt látom mindenhol, réteken, szántókon, erdõkben, vízpartokon, vizekben. Elképesztõ az igénytelenség és civilizálatlanság mértéke ebben az országban, és ez egyre csak romlik a masszív, tudatos népbutítás következtében.

Ihasz Laci
02-01-2019, 10:22 PM
mondjuk a szemeteles megszunteteseben sokat segitene ha az erdogazdalkodok a forgalmasabb helyekre telepitenenek kukakat.
(van ahol biztos van, en sok helyen jartam ahol nem volt)
ujev napjan a lanyommal elmentunk hegyet maszni, rajtunk kivul meg kb meg 1000 ember fordult meg a hegyen aznap (egyik legnepszerubb turahely angliaban). kuka egy darab sincs sehol de szemetet se latni.
tavaly nyaron otthon voltunk, megmasztuk a ram szakadekot, a pihenoknel voltak kukak, szemet itt ott utkozben szerencsere nem tul sok. ami viszont rengeteg volt mindenutt az a sz@r. a turaosveny ketoldala vegig televolt szarva es mindenhol ott figyeltek a szaros zsebkendok is. ertem en ha valakit elkap a szapora akkor menni kell de legalabb mennek beljebb az erdobe.

varég
02-02-2019, 08:16 AM
mondjuk a szemeteles megszunteteseben sokat segitene ha az erdogazdalkodok a forgalmasabb helyekre telepitenenek kukakat.
(van ahol biztos van, en sok helyen jartam ahol nem volt)
ujev napjan a lanyommal elmentunk hegyet maszni, rajtunk kivul meg kb meg 1000 ember fordult meg a hegyen aznap (egyik legnepszerubb turahely angliaban). kuka egy darab sincs sehol de szemetet se latni.
tavaly nyaron otthon voltunk, megmasztuk a ram szakadekot, a pihenoknel voltak kukak, szemet itt ott utkozben szerencsere nem tul sok. ami viszont rengeteg volt mindenutt az a sz@r. a turaosveny ketoldala vegig televolt szarva es mindenhol ott figyeltek a szaros zsebkendok is. ertem en ha valakit elkap a szapora akkor menni kell de legalabb mennek beljebb az erdobe.

A fejekben kell rendet vágni.

Amíg a 3 méterre lévõ kuka messze van sokaknak, nem lesz rend, és tisztaság...

fater.lajos
02-04-2019, 11:31 AM
A túra hátizsákomban ott van vagy 30 éve egy ültetõlapát (mûanyag homokozólapát) ami minden ilyen problémát megold. Ennyi.
Amikor katona voltam, akkor magunkkal vittük nejlonzacskóban. Nem környezetvédelmi, hanem kutya okokból. De ez is mûködhet.

TMIB
03-21-2019, 09:42 PM
100 liter fáradt olajat öntöttek az esővíz-elvezető árokba Egerben

https://444.hu/2019/03/21/100-liter-faradt-olajat-ontottek-az-esoviz-elvezeto-arokba-egerben

Milyen büntetést érdemelne az ilyen? Igyon meg belőle 2 litert?

TMIB
04-30-2019, 10:32 PM
Nem tudom pontosan meddig szedtem ma a szemetet, de szerintem legalább másfél órán át. Találtam 9 üveget és sörös/kólásdobozt. Az vagy 250 Ft. De persze többnyire csak műanyag flakonokat, dohánydobozt, gyorskajás papírt és műanyagot meg hasonlókat szedtem össze. Marha jó, amikor a nem visszaváltható flakonokat félig elfogyasztva dobják ki, mert akkor nem csak hogy össze kell szednem, de még a kupakját is kell tekergetnem, kiöntenem és visszatekernem. De van jobb is. Amikor ronggyal tömnek ki egy zacskót, és bedobják az árokba ami tele van vízzel. Kihalászom, de mivel a megszívja magát a rongy, így vagy 10 kiló lesz egy szatyor. Talán egyet még elbírok a zsákban a többi szeméttel, de többet nem. Szóval volt amit kihalásztam de hátrahagytam következő alkalomra. Valószínű hogy pelenkák ezek, teleszarva. Némelyik bűzlik mint az állat. De vagy felszedem, vagy ottmarad.

:hanyas:

Ha tiszta környéken akarok lenni, nekem kell felszedni, mert sem az önkormányzat nem fogja, sem a szomszédok.

Az összeszedett zsáknyi szemétről majd mindig lövök egy-egy képet és ha vége a szezonnak, majd lesz belőle egy videó.

GaborV
05-07-2019, 11:17 AM
Egy aktuális videó a témáról:
Ebben a szennyezésrõl, talapusztulásról, klímaváltozásról és egyéb potenciális kockázatokról van szó, fõleg a második fele tartogat új infókat és cáfol meg számos tévhitet (volt ami engem is meglepett)

https://www.youtube.com/watch?v=VhCX0uGQvfQ

TMIB
05-18-2019, 07:26 PM
Vége a mai szemétszedésnek. Nem tudom mennyit voltam kint, de ez most kemény volt. Kivittem egy közepes zsákot, mert gondoltam hogy vagy 5 szatyor szemét van kint, de az elején láttam hogy itt bizony komolyabb kell, úgyhogy visszajöttem egy bazi nagy zsákért. Lapáttal kihalásztam a szatyrokat, MIND tele volt szaros pelenkákkal. Az összes. Szatyronként 4-5 darab. Némelyik szatyor szétszakadva, és MIND megszívva magát vízzel. Kezdtem megpakolni a zsákot, aztán araszoltam vele, vagy 20-szor meg kellett állnom. Folyamatosan pakoltam bele a cuccot, a végén lett a zsák vagy 50 kiló. Azt hittem beledöglök, de végül csak sikerült elhúzni a házhoz. Féltem hogy kiszakad a súly alatt, meg irgalmatlan bűzt árasztott, majdnem be is hánytam tőle. A jó hír, hogy azt hiszem hogy ez volt az utolsó szarospelenka adag, a többi csak "normális szemét", flakonok, üvegek, stb. Azt se szeretem, de a pelenkás ügyhöz képest az már semmi. Fényképeztem is itt-ott, amíg megpihentem.

Ki kéne tenni valami "ne szemetelj mert kamerával figyellek" feliratot.

TMIB
06-02-2019, 11:49 PM
Most is kint voltam, 1 zsákkal lett szemét az árokból, és még 1 zsákkal az erdőből. Meg kihoztam a fák közül valami nehéz, bazi nagy műanyag izét, ránézésre azt mondanám hogy egy játék-konyhabútor akart volna lenni, vagy valami ilyesmi. Beletömködtem egy lyukas kosárlabdát is, remélem elviszi ezeket is a kukás. (Elvileg csak a fehér szemeteszsákba tett szemetet viszik el, de gyakorlatilag szerencsére a macskatápos zsákba tett dolgokat is bedobják a kukásautóba, meg a kartondobozokba rakott szemetet is. Igaz, azokba megválogatom hogy mit teszek, általában csak konzervet és karton papír szemetet, hogy ne hulljon ki belőle.)

TMIB
07-10-2019, 06:04 AM
https://www.youtube.com/watch?v=_1VuxW0MKG4

:haha:

TMIB
10-27-2019, 10:16 PM
Kb. 1 hete észrevettem hogy a 3. szomszéd elé le van borítva egy hatalmas adag szemét. Többnyire műanyag flakonok, félig töltve, üvegek, stb. Ma is tettem arra egy kört hogy megnézzem mi a helyzet, persze a szomszéd nem szedte össze. nem igazán értem az embereket. Most tényleg kivárja a tavaszt vele amíg én szedem majd össze? Neki úgy jó hogy ott az a sok mocsok a háza előtt? :confused:

A második szomszéd portája előtt pedig még mindig ott az a rakás szarral töltött pelenka. Na őt se érdekli a dolog, nem fogja összeszedni. Az már vagy 2 hónapja ott van... Egyelőre még nem tudom hogy hogy szerzek majd pénzt arra hogy a mások szemetét feltakarítsam és elszállíttassam, de $4 / zsák. Talán a szomszédoknak kéne mondani? Vagy online próbálkozzak majd vele, GoFundMe oldalon vagy ilyesmi? Majd ki kell találnom valamit...

Mindenesetre erre az évre én befejeztem a szemétszedést, van egy rakás felvétel, talán a hétvégére összevágom. Ez elég undorító év volt ebből a szempontból, bárki dobálja a pelenkákat mindenfelé, marhára örülnék neki ha abbahagyná. A többi szemét annyira nem nagy gond, valahogy össze lehet őket szedegetni, de ez a pelenka dolog, ez ritka undorító.

Ja, ma találtam egy kidobott szarvas bordát is. Hogy miért az árokba dobták és nem vitték be vagy 20 méterre az erdőbe azt nem tudom. Biztos marhára megerőltető lett volna nekik. :hogymi: A vadászok egy kicsit lehetnének tekintettel az erdőre.

TMIB
11-11-2019, 06:51 AM
Hogy valami pozitív is legyen.

20.000.000 faültetés - project. Youtuberek dobják össze a pénzt, legalábbis többnyire, a gazdagabbak sokat, a szegényebbek 1-2 dollárt. Elon Musk is beszállt $1 millióval, a Google és a Twitter vezetője is komoly összeggel, PewDiePie és egyéb hírességek.

https://www.youtube.com/watch?v=HPJKxAhLw5I

15 millió környékén járnak. 1 dollár = 1 fa.

https://teamtrees.org/

TMIB
12-06-2019, 07:54 AM
Gondoltam megosztom az ideit is. :)

Videó Blog - #45 - Önkénes út-takarítás 2019

https://www.youtube.com/watch?v=RqSuXE9bEe4

Al Bundy
12-07-2019, 02:08 AM
Voltam New York city-ben a varosi nagybani zoldseg piacon. Borzalmas, hogy az ott dolgozo embereket nem erdekli a munka korulmenyeik. Iszonyat mocsok es szemet van ott. Meg patkanyokat is lehetett latni, pedig ez bent van a varos kozepen. Csinaltam par kepet.
860386048605

Ged
12-07-2019, 12:14 PM
Hatalmas adóval fékeznék meg a Föld pusztulását, amit mindenki fizetni fog.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20191207/hatalmas-adoval-fekeznek-meg-a-fold-pusztulasat-amit-mindenki-fizetni-fog-409489

Ha jól tudom tavaly azért robbant ki a "sárgamellényes" tüntetés, mert környezetvédelmi adóval akarták terhelni az üzemanyagot. Nem régen Chilében tört ki zavargás, mert drágább lett az üzemanyag.

Most komolyan, van olyan józanul gondolkodó ember, aki azt hiszi, hogy adóemeléssel lehet környezetet védeni? Ha nem is lázongnak az emberek mindenhol, attól még nem fognak kevesebbet autózni. Azt még elhiszem, hogy sokan kisebb fogyasztású autót vesznek egy benzinzabáló helyett, de az emberek nem mondanak le az autóról. És ez az áramfogyasztásról is elmondható.

Arról nem is beszélve, hogy ha az áram 45%-kal, a benzin 15%-kal nõ, akkor szinte minden termék és szolgáltatás ára nõni fog. Akkor jön majd az igazi polgárháborús hangulat.

TMIB
12-07-2019, 06:50 PM
Ezzel kizárólag a szegényeket szívatnák meg. A gazdag kifizeti az adót, a minimálbéres meg az alatt élő meg eladhatja a kocsiját és járhat gyalog munkába.:hogymi:

Ged
12-09-2019, 08:42 AM
Ezzel kizárólag a szegényeket szívatnák meg. A gazdag kifizeti az adót, a minimálbéres meg az alatt élõ meg eladhatja a kocsiját és járhat gyalog munkába.:hogymi:

Azok akik, nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a drága benzint és inkább eladnák a kocsijukat, nem találnak rá majd vevõt. Mert a gazdagok nem fogják megvenni a szegények használt kocsijait. A használt kocsik értéke nullára redukálódik.
Az eddigi tapasztalatok alapján inkább tüntetések, lázadások lesznek. Az emberek általában támogatják a környezetvédelmet, de csak addig, amíg rá nem ébrednek, hogy ez számukra is lemondásokkal jár.

TMIB
12-10-2019, 12:25 AM
Ez az. Ha nekem mondanák hogy autók betiltva Január 1.-től, akkor mit mondanék? Azt hogy "eddig se vót". De az ország nagy részének van és nem adnák fel a kocsijukat. Az alkotmányos jogaikat a többség önként adná fel, de a kocsi az más.

Ha a benzin árát emelik, duplájára, triplájára, én a mopeddel elzörgök, annyira nem vágna földhöz.

Azt is tegyük hozzá hogy az USA legnagyobb területén nincs is rendes busz-villamos-metró járat. New York-ban és Chicago-ban esetleg, de a többi helyen napi rendszerességgel járó busz sincs, nemhogy 15 percenként járó... Halálos ítélet lenne a dolgozó társadalomnak egy nagyon jelentős jármű-adóztatás, többszörösére emelt benzinár, stb.

Rozsomák
12-10-2019, 11:34 AM
Azok akik, nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a drága benzint és inkább eladnák a kocsijukat, nem találnak rá majd vevõt. Mert a gazdagok nem fogják megvenni a szegények használt kocsijait. A használt kocsik értéke nullára redukálódik.
Az eddigi tapasztalatok alapján inkább tüntetések, lázadások lesznek. Az emberek általában támogatják a környezetvédelmet, de csak addig, amíg rá nem ébrednek, hogy ez számukra is lemondásokkal jár.

Szerintem "de csak addig, amíg rá nem ébrednek, hogy ez számukra is lemondásokkal jár" kicsit átgondolandó, mert ebben a tekintetben NEM kéne lemondással járni. Sok, nagyon sok más lehetõség is van. Ez a színtiszta lehúzásról szól ami nem is a harácsolás miatt van, inkább a "maradj lent csicska a szinteden" és kussolj és fizess és dolgozz és vásárolj. Vásárolj, dolgozz. Pár éve mondom a fõnöknek, elmennék motoros találkozóra...nem lehet munka van...minek dolgozzak, ha nem mehetek el egy motoros találkozóra?...Azért dolgozok, hogy motoros találkozóra legyen pénzem. Nem, mondta a fõnök.

AZÉRT DOLGOZOL, HOGY BE TUDD FIZETNI A SÁRGA CSEKKEKET.

TMIB
12-19-2019, 08:36 PM
:huuu:

https://www.youtube.com/watch?v=jRT_6hW9ZWA

TMIB
12-21-2019, 07:32 PM
Ez még szebb. Olasz kamion borít le 40 tonna szemetet a magyar kiskertek alatt.

"Mintegy negyven tonna hulladéktól szabadulhatott meg illegálisan Baranyában a napokban egy olasz kamion vezetője, értesült a Szabad Pécs."

https://hvg.hu/itthon/20191221_40_tonna_hulladekot_tett_le_Baranyaban_mi elott_beragadt_a_sarba_egy_olasz_kamion

TMIB
02-05-2020, 04:33 AM
Talán ebben a topicban van a helye.

ANGLIA: A St. John's Egyetemen néhány diák tüntetni kezdett. Elfoglalták az iskola egyik termét és kijelentették hogy addig nem hajlandóak kivonulni onnan amíg az egyetem el nem adja az olajrészvényeit. A másik követelésük az volt hogy az egyetem mondja ki hogy klíma-vészhelyzet van és hogy az intézmény semmilyen fosszilis üzemanyag-használatot ne támogasson.

Az egyik professzor felajánlott nekik valamit a következő szöveggel. "Ilyen rövid idő alatt nem tudok túl sokat tenni, viszont ha sürgős a dolog akkor kikapcsolhatom a gázfűtéseteket. Csak szóljatok és rögtön intézkedem."

Az egyik tüntető azt mondta hogy Január közepén veszélyes lenne lekapcsolni a fűtést. A másik pedig azt mondta hogy a professzor ajánlata provokáció.

A professzor erre azt mondta nekik hogy "Igaz, szeretném kiprovokálni hogy elgondolkodjatok, amit remélem hogy megtesztek. Persze, könnyű olyat kérni ami másoknak teher de nektek nem hátrány. A kérdés az, hogy ha nektek kell valamiről lemondanotok a környezetvédelemért akkor azt vajon meg fogjátok-e tenni."

https://twitchy.com/doug-3137/2020/02/03/doh-student-activists-demand-college-divest-from-fossil-fuels-school-official-offers-to-turn-heat-off-for-immediate-effect/

:tapsol:

TMIB
04-04-2020, 06:03 PM
Az eset 2020 03.29-én, 11 óra körül történt Csepelen, a Védgát utcában. - írja olvasónk.

"Hogy milyen kemény az élet. A fiúk pont Indulni akartak miután kirakták az összes szemetet.Én meg megkértem õket hogy pakolják vissza az összeset. Most dolgoznak és várjuk a rendõrséget." - tette hozzá.

Portálunk elkötelezetten ugrik az ilyen szemetelõs figurákra, de hogy ennyire pofátlanul csinálja valaki ekkora tételben és fülön is csípik, az nem mindennapos. (Budapesti Autósok Közössége portál)

https://www.youtube.com/watch?v=-hi1Vxtelv8

TMIB
04-20-2020, 05:43 PM
https://www.youtube.com/watch?v=VaGvtAxiZI0

Jól kiosztotta õket.

TMIB
04-24-2020, 10:47 PM
Szélcsend van, süt a nap. Nem akarok Grétának tûnni, de kimentem az elõbb a ház elé és fülön ütött hogy nem halottam se a környékbeli bányagépek zúgó hangját, sem a folyamatosan száguldozó autókat. Teljes a csend, csak néhány madár csipog odakint. Szerintem a szemétégetõ is leállt, mert most a levegõ is tiszta és kellemes.

P. Dude
04-30-2020, 06:18 AM
Pápai polgármester. :cool:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3199517053414881&id=100000698528496

:haha:

P. Dude
05-04-2020, 05:23 AM
Nem tudom, lehet-e olyan pont a világon, ami nem a szemetünkkel van tele. Ez is egy érdekes adalék egyébként a polkorrekt, "civilizált", 21. századi emberiségrõl. Álcázhatjuk magunkat akárhány emberi jogi egyezménnyel. A tettek beszélnek, és vannak dolgok, amikrõl az emberiség nem mond le. Ilyen például, hogy értelmetlenül és önkényesen halomra öljük az állatokat. Ilyen, hogy halomra öljük a saját magzatainkat. És ilyen a megállás nélküli szemetelés is. Igazából nem értem az okát.

https://index.hu/kulfold/2020/05/04/kerdesesse_valt_hogy_megtisztitjak-e_mount_everestet_a_szemettol/

TMIB
05-04-2020, 05:28 AM
Mindenki arra vár hogy más szedje össze a szemetet. Mindenki ujjal mutogat. Az sem szedi össze, aki viszont az adót beszedi a munkáért, mert amikor megvan a pénz, akkor már nem számít.

Ugyanez van FB-on is, mindenki mondja hogy sok a szemét de szomorú, meg posztol hogy "ne dobd el a szemetet kampány", és persze a "szedd a szemetet kampány", de kizárólag csak mások fotóival, mert õ aztán nem fog kimenni egy szatyorral hogy beleszedjen az utcáról néhány papír zsebkendõt.

:hogymi: Ez akasztott ki egy idõben a Facebookon.

BragBOL
05-04-2020, 06:36 AM
Nem tudom, lehet-e olyan pont a világon, ami nem a szemetünkkel van tele.

Ha jól emlékszem Bhután az a pont, nemrég kerestem volna meg újra a cikket de sajna nem találtam meg.

P. Dude
05-04-2020, 10:52 AM
Ha jól emlékszem Bhután az a pont, nemrég kerestem volna meg újra a cikket de sajna nem találtam meg.

Köszi a tippet! Rákeresgéltem én is, és ahogy látom, ott valóban nem rossz a helyzet:

"Bhután még valamire büszke lehet! Itt vannak a Földön a legmagasabb megmászatlan hegyek. Ugyanis az ország, a Himalája többi hegységében végbemenõ turisták általi szemetelés miatt, és spirituális okokból is: betiltotta a hegyeik megmászását."

:cool: :thumbup

https://greenr.blog.hu/2013/01/10/bhutan_termeszetesen-_a_magyar_bhutani_barati_tarsasag_elte-n_tartott_eloadasa

P. Dude
05-04-2020, 11:01 AM
Mindenki arra vár hogy más szedje össze a szemetet. Mindenki ujjal mutogat. Az sem szedi össze, aki viszont az adót beszedi a munkáért, mert amikor megvan a pénz, akkor már nem számít.

Ugyanez van FB-on is, mindenki mondja hogy sok a szemét de szomorú, meg posztol hogy "ne dobd el a szemetet kampány", és persze a "szedd a szemetet kampány", de kizárólag csak mások fotóival, mert õ aztán nem fog kimenni egy szatyorral hogy beleszedjen az utcáról néhány papír zsebkendõt.

:hogymi: Ez akasztott ki egy idõben a Facebookon.

Már eleve azt sem értem, hogy egyáltalán minek mennek föl a hegyre. Én a szomszéd utcába is csak akkor megyek, ha valódi dolgom van ott. :) Aztán akkor rögtön nincs szemetelés.

Pozsonyi mester már remekül összefoglalta ezt 2016-ban:

http://pozsonyiadam.blogspot.com/2016/05/kalimpalni-sziklan.html

cattaro
05-04-2020, 08:13 PM
Bhután valóban a világ legjobb országa bizonyos szempontokból, ám nagyon sok feltételnek kell megfelelni már ahhoz is, hogy egyáltalán rövid idõre ott lehess. Kívülrõl behatolni nem elég a sok pénz, de sok lemondással is jár. Persze szemlélet kérdése. Mindenesetre jól csinálják, bár kezdenek elkurvulni.

TMIB
05-13-2020, 08:40 AM

https://www.youtube.com/watch?v=YHKJcMdaylc

TMIB
08-18-2020, 08:02 PM
Tegnap a Walmart parkolójában volt egy észrevételem. Mindenfelé maszkok voltak szétdobálva. Nem igaz hogy belepusztulnának abba ha a kukába dobnák. Volt amelyik 5 méterrel a kuka mellett volt eldobva.

De nem csak ott, mert amikor a másik boltba mentem, akkor meg a járdán láttam eldobott maszkot.

2 napja sétálni mentem, és mit találtam? Megint használt pelenkákat beledobálva az árokba.

Dream_walker
08-19-2020, 06:09 AM
Egyszer régebben beszéltünk már a témáról, most megtaláltam a vonatkozó cikket:

https://hvg.hu/kkv/20140610_Van_megoldas_a_vilag_szemetproblemajara

Rövid kutakodás után nem látom, hol van a buktató a történetben, hogy mi lehet az oka, amiért nem futottak be, miért nincs mindenhol használva a cucc.

Alpha
08-19-2020, 07:10 AM
Szerintem az lehet az oka, mint a vályog tégla kiszorításának vagy az indokolatlanul vastag hõszigetelésnek. Az építõanyag gyártók profittermelése.
Az építési szabályokat úgy módosítják folyamatosan, hogy csak a nagy építõanyag gyártók járjanak jól...

Dream_walker
08-19-2020, 07:18 AM
Szerintem az lehet az oka, mint a vályog tégla kiszorításának vagy az indokolatlanul vastag hõszigetelésnek. Az építõanyag gyártók profittermelése.
Az építési szabályokat úgy módosítják folyamatosan, hogy csak a nagy építõanyag gyártók járjanak jól...

Ez még mûködhetne is a "nyugati" berendezkedés mellett, amely a világ ötöde, de érthetetlen, hogy mondjuk Putyin, aki hobbiból szokta arcon pukizni a bevett amcsi és európai szokásokat, miért is nem csapott le rá. Vagy a sok érdeklõdõ afrikai miért maradt csak érdeklõdõ. A nagy iparági összejátszásoknak egyetlen gyenge pontja van, mégpedig az, hogy aki bármely területen elõször mer valami tényleg mûködõ újdonságba belefogni, az le szokta tarolni a piacot, és mocskosul gazdag lesz ebbõl. Így pedig mindig, mindig van, aki sutba dobja a nagy összejátszást, pénzért cserébe.

Az, hogy az építõanyag-gyártók jól járnak-e vagy sem, sokszor nem a szabályzatokon múlik, hanem a kis gyártók és az alternatív módszereket követõk hozzáállásán. A vályogtégla sem lett kiszorítva a piacról, és nincs olyan, hogy indokolatlanul vastag hõszigetelés.

Alpha
08-19-2020, 03:18 PM
A vályogtégla sem lett kiszorítva a piacról, és nincs olyan, hogy indokolatlanul vastag hõszigetelés.
Vályoghoz agyagot nem lehet venni, csak helyben lehet elõállítani. (Ez kevés helyen lehetséges csak.) Vegyes falazat lehet csak, tiszta vályog nem. 30 centis tégla falazatra pedig kötelezõ 15 cm szigetelés. (Ezt januártól tovább fogják szigorítani)

st.jimmy
08-20-2020, 06:51 AM
Amit én láttam hallottam, 15 cm szigetelés az nem túlzás, a 20 sem, bár ha a nyílászárókat nem igazítja hozzá az ember, akkor töredékét éri, nyilván az alsó-felsõ szigetelés szintén kulcsfontosságú, nem tudom, hogy ezeket szabályozzák-e

Azt sem tudom, hogy ez mennyire olyan terület ahova érdemes piszkálnia az államnak szabályokkal

Dream_walker
08-21-2020, 07:16 PM
Vályoghoz agyagot nem lehet venni, csak helyben lehet elõállítani. (Ez kevés helyen lehetséges csak.) Vegyes falazat lehet csak, tiszta vályog nem. 30 centis tégla falazatra pedig kötelezõ 15 cm szigetelés. (Ezt januártól tovább fogják szigorítani)

A nem lehet az azt jelenti, hogy nincs eladó, vagy tiltja valamilyen szabályzat? Mert igazából mindkettõ csak némi gondolkodás és kreativitás kérdése.
A tiszta vályogfalazat meg a 21. században már annyira nem is vonzó. Tudom, hogy van egy sor elõnye, meg környezetbarát, olcsó, stb., de azért a hátrányai is jelentõsek.

A 30 centis téglafal meg nagyjából semennyire sem tartja a hõt vagy a hideget, szóval én úgy gondolom, ez egy értelmes szabály, hogy szigetelni kell. Elképesztõ pazarlás az udvar fûtése meg a hûtése.

Alpha
08-22-2020, 05:54 AM
A tiszta vályogfalazat meg a 21. században már annyira nem is vonzó. Tudom, hogy van egy sor elõnye, meg környezetbarát, olcsó, stb., de azért a hátrányai is jelentõsek.

Hogy érted azt, hogy "A tiszta vályogfalazat a 21. században annyia már nem is vonzó."? (A nagy építõanyag gyártók dolgoznak rajta, hogy ne legyen vonzó.)
Mik a "jelentõs" hátrányai?
Én egy-két elõnyét írok le....
- A régi házak, iskolák, stb. ahol van 50 - 80 cm vályog falazat, ott nincs semmi szükség klímára, mert nyáron is hideg van. (Ebbõl jön, hogy szigetelni is felesleges.)
- A természetes páraszabályozása miatt egészséges.
- Föld és szalma keveréke, ezért a legolcsóbb építõanyag.
- Könnyen elkészíthetõ, nem igényel szaktudást vagy speciális gépeket.
- A ház elöregedése után újrahasznosítható, nem környezetszennyezõ, nincs benne mûanyag vagy kemikália.

Ha kellõ szaktudással építenek egy vályogházat (alapozás, vízszigetelés, porózus felületképzés, vízelvezetés, páraáteresztõ burkolat, stb.) akkor az épület életkorát nem a falazat határolja be.
Egy 500 éves alföldi városban élten az életem nagy részét és a munkám miatt sok régi épület megmentésén dolgoztunk közösen szakemberekkel. (Fõépítész, örökségvédelem, stb.) A véleményem szerint mindenki abból épít házat, amibõl akar és tud. De nagyon bosszant, amikor az építõanyag gyártók lobbija miatt pazarolnak az emberek és közben azt hangoztatják, hogy Õk így spórolnak. Néhány példa:
- 19 cm vastag házgyári panelbõl épült lakótelepi lakás ablakát kicseréli 3 rétegûre.
- Épít egy házat 38 N+F téglából, rak rá 20 cm grafitos hõszigetelést és a padlóba meg a mennyezetbe meg csak 10 - 10 cm szigetelés jut.
- Vesz egy házat, nyílászárót kicseréli, diszperzittel kifesti, bent szárítja a ruhát és láss csodát lepárásodik a fal. Ekkor hõsünk nem szellõztet, hanem leszigeteli a házát kívül. A gyerekeinél ekkor alakul ki az egész életre kiható léguti betegség.
- Szigetelt kazánház ajtót láttam átmenõ bazinagy alumínium kilinccsel.
- Estig tudnám a példákat sorolni.

Ged
08-22-2020, 08:18 AM

Az igaz, hogy szaktudás, vagy speciális gép nem kell hozzá, de a vályog készítése nem könnyû munka, én csináltam :)
A másik probléma, hogy a vályogfalon nem olyan tartós a vakolat, mint a téglán. Bár biztos van rá már megoldás (háló, vagy nádszövet? nem tudom). Régen a vályogfalat sárral tapasztották, nem vakolták, az tartósabb volt, de esztétikailag nem szép. Nagyanyám lelkesen gyûjtötte a lószart az utcán, mert a tapasztáshoz használt anyagban jól jött az apró szálas adalék.:haha:

coco
08-22-2020, 10:41 AM
A szüleimnél hálót használtunk. Lassan 30 éve rendben van.

Dream_walker
08-22-2020, 12:25 PM
Hogy érted azt, hogy "A tiszta vályogfalazat a 21. században annyia már nem is vonzó."? (A nagy építõanyag gyártók dolgoznak rajta, hogy ne legyen vonzó.)
Mik a "jelentõs" hátrányai?
Én egy-két elõnyét írok le....
- A régi házak, iskolák, stb. ahol van 50 - 80 cm vályog falazat, ott nincs semmi szükség klímára, mert nyáron is hideg van. (Ebbõl jön, hogy szigetelni is felesleges.)
- A természetes páraszabályozása miatt egészséges.
- Föld és szalma keveréke, ezért a legolcsóbb építõanyag.
- A ház elöregedése után újrahasznosítható, nem környezetszennyezõ, nincs benne mûanyag vagy kemikália.

Ha kellõ szaktudással építenek egy vályogházat (alapozás, vízszigetelés, porózus felületképzés, vízelvezetés, páraáteresztõ burkolat, stb.) akkor az épület életkorát nem a falazat határolja be.
Egy 500 éves alföldi városban élten az életem nagy részét és a munkám miatt sok régi épület megmentésén dolgoztunk közösen szakemberekkel. (Fõépítész, örökségvédelem, stb.) A véleményem szerint mindenki abból épít házat, amibõl akar és tud. De nagyon bosszant, amikor az építõanyag gyártók lobbija miatt pazarolnak az emberek és közben azt hangoztatják, hogy Õk így spórolnak. Néhány példa:
- 19 cm vastag házgyári panelbõl épült lakótelepi lakás ablakát kicseréli 3 rétegûre.
- Épít egy házat 38 N+F téglából, rak rá 20 cm grafitos hõszigetelést és a padlóba meg a mennyezetbe meg csak 10 - 10 cm szigetelés jut.
- Vesz egy házat, nyílászárót kicseréli, diszperzittel kifesti, bent szárítja a ruhát és láss csodát lepárásodik a fal. Ekkor hõsünk nem szellõztet, hanem leszigeteli a házát kívül. A gyerekeinél ekkor alakul ki az egész életre kiható léguti betegség.
- Szigetelt kazánház ajtót láttam átmenõ bazinagy alumínium kilinccsel.
- Estig tudnám a példákat sorolni.

Most akkor nem igényel szaktudást, vagy kellõ szaktudással épített vályogház az idõtálló? :D Mert itt van a kutya elásva.

A vályog nagyon jó építõanyag, de elképesztõen fontos a vízszigetelés, páraáteresztés, és hasonló dolgok, különben több a kár, mint a haszon. Nekünk is volt vályogépület, kuka lett, mert a "nem szükséges ehhez szaktudás" jegyében kóklerek rakták össze.

Szerintem az, hogy anyagában felszívja a vizet, az bizony jelentõs hátrány. Fõleg, ahogy írod is, a légúti betegségek miatt. Vályog esetén minimális elb.szás az építéskor véglegesen elronthatja a "lakhatási élményt", márpedig amennyi hozzáértõ van manapság, a minimális elb.szás majdnem alaphelyzetnek számít.

Teljesen egyetértek mindennel, amit leírtál, és igazad is van, de alapvetõen nem az építõanyag-gyártókon múlik, hogy sokan inkább téglát választanak vályog helyett.

Alpha
08-22-2020, 06:10 PM
A vályogtégla elkészítésére írtam, hogy nem igényel szaktudást, három anyagot kell megfelelõ arányban összekeverni és formába önteni "vetni".
Vályogból házat építeni már tudást igénylõ feladat.
Manapság nem csak a vályog okoz kihívást a "mestereknek"! Egy normális függõt nem tudnak rakni, a technológiai ismeretek hiányáról nem is beszélve.
Én senkit sem akarok rábeszélni a vályogra, idõ és alapanyag híján lehet én is kerámia téglából fogok építeni.
De a véleményem továbbra is az, hogy az építõanyag gyártók erõs hatást gyakorolnak az építési törvények alkotóira...

TMIB
08-22-2020, 07:31 PM
A gond tényleg az hogy a vályogtégla szívja magába a vizet, úgyhogy ha oldalról veri az esõ, vagy a talaj vizes, akkor az egész fal tiszta víz lesz. Nagymamámék házánál is sokszor vizes volt a fal, ugyanakkor a melléképülettel nem volt gond, mert az nagyon tetõ alatt volt és nem csapott be rá az esõ. :)

Ged
08-24-2020, 07:59 AM
Szerintem a vályogfal vizesedésért általában nem az oldalirányból csapó esõ, hanem a szigetelés hiánya miatti felszivárgás okolható. A falra felkent mészréteg adott némi védelmet az esõ ellen. Megjegyzem, hogy a régi emberek rendszeresen karbantartották az épületeiket, kijavították a sérüléseket, rendszeresen lemeszelték a falat.

Ged
09-21-2020, 07:05 AM
Rövid, de érdekes cikk:
https://koponyeg.hu/hireso/az-ujrahasznositas-illuzio-avagy-mennyi-az-amit-tenyleg-ujra-felhasznalunk?utm_source=hirstart&utm_medium=referral

A lényeg: "A gyûjtött és válogatott mûanyag hulladéknak csupán 17%-a kerül ténylegesen újrafelhasználásra, de ebbõl is többnyire alacsonyabb minõségû termékeket gyártanak." Gondolom, hogy az így elõállított alacsonyabb minõségû terméket szintén csak korlátozottan lehet újrahasznosítani.

TMIB
09-21-2020, 07:30 AM
Úgy tudom hogy mûanyagból valahogy ki lehet vonni a benzint is. Jó lenne ha kicsit rámozdulnának a lehetõségekre, mert szerintem kizárt hogy ne lehetne jövedelmezõ módon csinálni valamit a mûanyagszeméttel... :hogymi:

Ged
09-21-2020, 09:14 AM
Aranyat is lehet csinálni higanyból, de akkora energiaráfordítás kell hozzá, hogy sokkal több kerülni, mint az így nyert arany értéke. A cikk is írja, hogy az újrahasznosítás sokszor több káros anyag kibocsájtással járhat, mint az új termék legyártása. Gondolom a benzin kinyerése is csak kísérlet volt, de ha így akarnának üzemanyagot termelni, az sokba kerülne, nem csak árban, de CO2 kibocsájtásban is.

P. Dude
10-16-2020, 12:47 PM
Ezt már kuriózumként is bemásolom:

"Senki nem viszi el a tiszavasvári cigányok szemetét (https://index.hu/belfold/2020/10/16/tiszavasvari_szemetszallitas/)

A bürokratikus akadályoknak >>hála<<, patkányok lepik el a város cigánytelepét."

Na, ki vesz észre valami furcsát? Index, és ráadásul címlap! A cikk címében, és a leadben is szerepel a rettegett c betûs szó. :eek:

TMIB
10-16-2020, 02:29 PM
A Telex nem fogja megírni, de végül is lényegtelen.

A lényeg az hogy van X ember aki szemetet termel, de nem viteti el. Illetve azt várja hogy az önkormányzat ingyen vigye el a szemetetét. Az önkormányzat meg akkor vagy a többi embert szívatja meg további adókkal és költi el a pénzüket arra hogy a nem fizetõk szemetét elvigye, vagy nem viszi el és ott hagyja, de akkor meg az önkormányzat a gonosz szemét, hogy szegény lakosokon nem segít és környezeti veszélyt okoz.

:huuu:

Ged
10-19-2020, 07:42 AM
Ilyen még nem volt: szombat reggel észrevettem, hogy valaki a kapum elõtti fa tövébe hagyott egy zsák háztartási hulladékok. Térfigyelõ kamera nincs, a közterületen hagyott hulladékot az önkormányzatnak kéne eltakarítani. Bejelentettem, kíváncsi vagyok történik-e valami.
Közben azon agyaltam, hogy ki lehet ilyen tahó. Budapest, 18. kerület, kertvárosi rész. A szomszédok, környéken lakók nem kis része nyugdíjas, a többség minden héten kirakja a kukát, fizeti a szemétszállítási díjat. Lehet, hogy autóval hozta idáig és itt látta alkalmasnak kirakni a szemétláda, bár ennek ellenmond, hogy a zsák nincs bekötve (ha én szemetet szállítanék az autómban, bekötném a zsákot), illetve az, hogy a járda és a fa között van lerakva, nem az úttest és a fa között. Valószínûbb, hogy gyalogosan hozták ide, akkor viszont a közelbõl hozhatták. Nem hiszem, hogy valaki egy zsák szeméttel megtenne 100 méternél többet.
Ha megismétlõdik az eset akkor szinte biztos, hogy valamelyik lakó az utcából, aki nem régen költözhetett ide. Talán valami kamerát kéne felrakni, de két aggályom van:
1. valaki meglátja és feljelent, hogy engedély nélküli megfigyelést végzek közterületen.
2. ellopják a kamerát.
....
Közben csöngettek. Kijöttek a közteresek, lefotózták, de elvinni nem viszik, az a városgazda dolga. :(

TMIB
10-19-2020, 02:54 PM
Ilyen még nem volt: szombat reggel észrevettem, hogy valaki a kapum elõtti fa tövébe hagyott egy zsák háztartási hulladékok. Térfigyelõ kamera nincs, a közterületen hagyott hulladékot az önkormányzatnak kéne eltakarítani. Bejelentettem, kíváncsi vagyok történik-e valami.
Közben azon agyaltam, hogy ki lehet ilyen tahó. Budapest, 18. kerület, kertvárosi rész. A szomszédok, környéken lakók nem kis része nyugdíjas, a többség minden héten kirakja a kukát, fizeti a szemétszállítási díjat. Lehet, hogy autóval hozta idáig és itt látta alkalmasnak kirakni a szemétláda, bár ennek ellenmond, hogy a zsák nincs bekötve (ha én szemetet szállítanék az autómban, bekötném a zsákot), illetve az, hogy a járda és a fa között van lerakva, nem az úttest és a fa között. Valószínûbb, hogy gyalogosan hozták ide, akkor viszont a közelbõl hozhatták. Nem hiszem, hogy valaki egy zsák szeméttel megtenne 100 méternél többet.
Ha megismétlõdik az eset akkor szinte biztos, hogy valamelyik lakó az utcából, aki nem régen költözhetett ide. Talán valami kamerát kéne felrakni, de két aggályom van:
1. valaki meglátja és feljelent, hogy engedély nélküli megfigyelést végzek közterületen.
2. ellopják a kamerát.
....
Közben csöngettek. Kijöttek a közteresek, lefotózták, de elvinni nem viszik, az a városgazda dolga. :(

Az ablakodból oda lehet látni? Nem a legjobb megoldás, de mûködhet. Nekem pár hónapig úgy volt kitéve a kamera, ablaküveg mögé.

Ged
10-20-2020, 07:02 AM
Az ablakodból oda lehet látni?

Sajnos nem. Évek óta próbálok egy szép, bokros-fás részt kialakítani a kerítésen kívül és belül, hogy a kertbe ne lásson be a járókelõ (a másik opció, a 2 m-es betonkerítés nem tetszett). Mivel az utcáról nem lehet belátni, így én se látok az utcára.
Most már van egy szép bokros-fás takarás, ami viszont idecsábítja azokat akik valami disznóságot akarnak csinálni. Volt már, hogy rászóltam egy éppen odahugyozó fickóra, de nyilván nem hagyta abba, csak egy "bocsi"-val tovább állt. Tavaly egy nõ (!) ugrott ki a kocsiból és a nyitott kocsiajtó takarásában pisilt az útestre, mert a járda felõl a bokrok takarták. A kutyát sétáltatók is rendszeresen a bokroknál állnak meg a kutyáikkal. A bokrok közzé dobált sörös dobozokról, piás üvegekrõl már nem is beszélek. Most meg ez a zsák szemét. Nem minden napos dolog, de ha túl sûrûn fog megtörténni, akkor lehet, hogy kivágom az összes bokrot és bebetonozom az egészet a p*csába.

Ged
11-06-2020, 09:46 AM
https://www.origo.hu/nagyvilag/20201105-nem-megoldott-a-szeleromuvek-hulladekanak-az-elhelyezese.html

"az Egyesült Államokban az üzemidejük lejárta után a szélerõmûvek nem újrahasznosítható, üvegszálból készült lapátjait miután leszerelik, hatalmas gödörbe helyezik és egyszerûen eltemetik. Így azok az idõk végeztéig ottmaradnak, ráadásul soha nem bomlanak le…"

fasza :(

P. Dude
12-11-2020, 11:55 PM
Egy kutatás szerint ez az év volt a fordulópont (a szemetet is beleszámítva pedig 2013): Meghaladja a biomasszát a civilizáció tömege (https://index.hu/techtud/2020/12/11/meghaladja_a_biomasszat_a_civilizacio_tomege/)

"Számításaik szerint a Földön található 1,1 teratonnányi biomasszát meghaladta az emberi tevékenységbõl származó antropogén tömeg. Biomasszának tekintünk minden biológiai anyagot a lehullott tûlevéltõl az óceánok összes haláig, ennek részét képezik továbbá maguk az emberek is és az általuk termelt élelmiszerek."

"Az ember által gyártott cuccok tömege 20 évente megduplázódik. (...) A legnagyobb antropogén tömeget természetesen az épített környezet és infrastruktúra jelenti, de a mûanyagok tömege önmagában nagyobb mint a szárazföldi és tengeri állatoké összesen. (...) 1900-ban az ember által gyártott dolgok tömege körülbelül 3 százaléka volt a biomasszának. A radikális változás hátterében nemcsak a népesedés, a fokozódó termelés, hanem a környezetpusztítás felismerhetõ. Az elsõ mezõgazdasági forradalom óta az emberek nagyjából megfelezték a növényi biomasszát – mondták a szerzõk a Guardiannek."

P. Dude
12-12-2020, 02:12 PM
Még októberi hír (https://qubit.hu/2020/10/15/fat-olelo-tigris-nyelvevo-aszkarak-es-lancra-vert-makako-az-ev-legjobb-termeszetfotoin): "A héten kihirdették a legrangosabb természetfotós versenyeként ismert Wildlife Photographer of the Year gyõzteseit (...) A londoni Természettudományi Múzeum által kiírt pályázat idei fõdíját az orosz Szergej Gorskov kapta, aki egy szibériai tigrist örökített meg, miközben egy mandzsu jegenyefát ölel át. Gorskov fényképe a nagydíjon kívül az >>állatok a környezetükben<< kategóriát is megnyerte. A képen egy nõstény tigris dörgöli az arcát a Kelet-Ázsiában õshonos fa kérgéhez, hogy az illatmirigyeibõl távozó váladékkal megjelölje azt mint saját területét. A fotón szereplõ szibériai tigris a Leopárdok Földje Nemzeti Park lakója, amely az orosz fennhatóság alá tartozó Tengermelléki határterületen található. Gorskov 2019 januárjában rögzítette fényképezõgépét a helyszínre, de novemberig kellett várnia, amíg elkapta a tökéletes pillanatot."

Másik cikkbõl: ">>Ez egy semmihez sem hasonlítható kép, egy páratlan betekintés egy mágikus erdõ mélyének intim pillanatába. Az õsi fenyõ lombján átszûrõdõ téli napfény világítja meg az erdõ mélyét és a hatalmas tigris bundáját, amint nyilvánvaló extázisban öleli át a törzset, belélegzi a kérgén lévõ tigrisillatot, és otthagyja saját jelzését is üzenetként. Ez egy pompás színekben és szerkezetben elmondott történet az amuri tigrisnek, az orosz vadon szimbólumának visszatérésérõl a kihalás szélérõl<< - méltatta a felvételt Roz Kidman Cox, a zsûri elnöke."

Bevallom, én rendesen elérzékenyültem, annyira szimbolikusnak érzem a képet:

8883

P. Dude
12-12-2020, 05:59 PM
Azért ide teszem ezeket, mert ez a környezet- és természetvédelmi topik. Az állatosba azért nem akarom, mert a növényekrõl is szó van.

Az élõvilág brutális zsugorodásáról számol be a WWF (https://qubit.hu/2020/09/10/az-elovilag-brutalis-zsugorodasarol-szamol-be-a-wwf-friss-jelentese)

46 év alatt 68 %-os pusztulás. Az édesvízi élõhelyek 90 %-a tûnt el 300 év alatt, és az édesvízi élõvilág 84 %-kal csökkent.

"A mi évszázadunkban a vadon élõ fajok egyötödét fenyegeti a kihalás az éghajlatváltozás következtében. A növények kihalási kockázata szintén hatalmas: a dokumentált növényfaj-kihalás az emlõsök, a madarak és a kétéltûek együttes csökkenésének kétszerese. A bolygó élõvilága kritikus állapotban van, és meg kell végre értenünk, a mi túlélésünk is ettõl függ (...) - véli Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója."

TMIB
03-08-2021, 11:38 PM
Van rengeteg bolti nejlonzacskóm itthon. Fogtam, kiválogattam õket, azokat amik 1 boltból származtak. Volt vagy 50 darab, visszavittem õket a boltba. Használják fel újra... semmi bajuk, nem lyukasak.

Logikus nem? :)

TMIB
04-18-2021, 04:54 PM
Ez a komoly... amikor egy autógyár akar bûntudatot kelteni egy hamis teszttel.

https://dev.okokalkulatorbyvolvo.hu/

Engem is kihozott úgy hogy az átlagtól sokkal többet ártok a Földnek. Hogy? Erdõben, szemetet nem termelve, kocsi nélkül kis robogóval, ételt soha ki nem dobva, alig fûtve, légkondit nem használva, újrahasznosítva mindent, ruhát, cipõt szinte sosem vásárolva, soha nem utazva sehová, nem repülve, stb? :haha: Az egyik kérdésnek nem volt értelme, azzal nem tudom mi volt a helyzet, de a FB-on mindenkinek olyan számok jöttek ki hogy 6-8-15 Föld kéne ha mindenki úgy élne mint õk. A teszt teljesen hamis.

sukran4fish
04-18-2021, 05:08 PM
a FB-on mindenkinek olyan számok jöttek ki hogy 6-8-15 Föld kéne ha mindenki úgy élne mint õk. A teszt teljesen hamis.

Ezt a hülye propagandát... Nekem még autóm sincs, tvm sincs, hûtõm sincs, kb. a laptop meg a mosógép ami elektromos a lámpákon kivül, alig vásárolok ruhát meg ilyenek és mégis 4 föld kellene nekem, meg a magyar átlaghoz dupla a lábnyomom? Mégis milyen átlag ez?

sukran4fish
04-18-2021, 07:54 PM
Egyebkent meg nem birom megallni, kikivankozik belolem hogy neha mar-mar arcpirito hogy en erezzem kellemetlenul magam amikor az uzletlancok meg cegek nagysagrendekkel nagyobb mertekben pazarolnak meg gyartjak a szemetet? PL ez a kerdes hogy naponta eszek-e hust, hogy a fenebe ne ennek amikor tele vannak a spar polcai 50%os aznap lejaro termekekkel? Tudom hogy van az Elelmiszerbank nevu kezdemenyezes az orszagban de kivancsi lennek megis mi lesz azokkal az arukkal amit nem tudnak eladni. Es akkor en pazarolok meg tulfogyasztok amikor valoszinuleg tonnaszamra zuzatjak be az eladatlan elelmiszert?

Azt hiszem sikerult kicsit felhaborodnom mert az elelmiszer raadasul csak a jeghegy csucsa, ne is kezdjuk el kielemezni a tobbit.

P. Dude
04-18-2021, 09:48 PM
PL ez a kerdes hogy naponta eszek-e hust, hogy a fenebe ne ennek amikor tele vannak a spar polcai 50%os aznap lejaro termekekkel?

Magyar ember húst eszik. Pont. És hagymát hagymával. :) Most amúgy ez az új úri huncutság, hogy majd füvet együnk, bogarakat meg szintetikus húst. Februári cikk, és már megint ez a Billy gyerek:

Bill Gates: 'Rich Countries Should Eat 100% Synthetic Beef' (https://www.msn.com/en-gb/news/other/bill-gates-rich-countries-should-eat-100-25-synthetic-beef/ar-BB1dJ4cT)

Õ amúgy mindenhez is ért? Mindenbe bele köll ugatnia?

De természetesen a Telex is ezzel van elfoglalva, szintén februári cikk: "Kipróbáltuk a bolygómentõ étrendet, hogy milyen sok zöldségen és kevés húson élni". (Nem olvasok Telexet, egy másik írás említette az anyagot.)

Pozsonyi Ádám teszi föl a jogos kérdést: "Csak egyet nem értek. Ezt miért nekem mondják? Miért a maroknyi létszámú, évrõl évre fogyó közép-európai fehér embernek"

Most megnéztem, mert emlékeztem, hogy Pokol Béla is említ ilyesmit "A mesterséges intelligencia társadalma" címû könyvében. Valóban, Raymond Kurzweil mûvére hivatkozva az állati izomszövet klónozásával gyárakban elõállított húsról és egyéb fehérjeforrásokról ír. (Kurzweil az, akit Bill Gates "a mesterséges intelligencia jövõjét legjobban megjósoló személynek" nevezett (https://hu.wikipedia.org/wiki/Raymond_Kurzweil#%C3%89lete,_tal%C3%A1lm%C3%A1nyai ,_d%C3%ADjak).) Ez ugyanaz, amirõl Gates is beszél? Vagy a Gates-féle "szintetikus hús", meg a klónozott húsról szóló elképzelés az két külön téma?

P. Dude
04-19-2021, 09:30 AM
"Csak egyet nem értek. Ezt miért nekem mondják? Miért a maroknyi létszámú, évrõl évre fogyó közép-európai fehér embernek, miért nem a szaporodására, szemetelésére egyáltalán nem figyelõ afrikainak? S fõleg miért nem az ázsiainak? Pedig köztudottan Ázsia ügyel legkevésbé mind a túlszaporodására, mind a szemetelésére, Ázsia ügyel legkevésbé a fenntartható világra.

(Évente nagyjából 12,7 millió tonna mûanyag szemét kerül a világ óceánjaiba, ennek legtöbbje ázsiai eredetû. Az óceánokba került szemét hatvan százaléka öt ázsiai országból – Kína, Indonézia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnám – kerül ki. Ennek hátterében az áll, hogy ezen országok erõteljes gazdasági növekedése egyenesen arányos a szemét mennyiségének növekedésével, hiszen egyre több anyagot használnak csomagolásra és gyártásra, de nincsenek felkészülve a hulladékfeldolgozásra, és a hulladékgazdálkodás sem az erõsségük. A szemetet nem a nálunk megszokott módon szemétlerakókba gyûjtik, hanem jobb híján a tengerbe szórják.)

Miért nem a kövérmozgalomnak címezik? Igen, van ilyen is, fat acceptance, valami ilyesmi a nevük, a jelentése pedig úgy írható körül, hogy fogadd el, hogy õ kövér és zsíros, értsd meg a problémáit, szenvedését, elnyomatását, áldozati pózát, de ne okoskodj azzal, hogy fogyjon le, mert az áldozathibáztatás, rasszizmus-nácizmus-fatfóbia. Igen, a szokásos.

Tehát ki a hibás? Kinek a feladata megmenteni a földet, és vezekelni a bûneiért? Ki cserélje le a teljes életét? Ki egyen gizgazt? Na, ki? A fehér ember – és elsõsorban a fehér férfi. Köszi, Telex, köszi, haladárok.

Ez engem egy kicsit arra emlékeztet, hogy Hans, te holnap túlórázol, mert Ahmed migránsnak új tévé kell.

Ez az írás új szintre emeli a szólást, hogy kinézi a számból a falatot.

Ilyet eddig csak kutyák, macskák, kisgyerekek csináltak, és a kicsit illetlen haverod, most már a libsi újságírók is."

(Pozsonyi Ádám)

TMIB
04-19-2021, 05:20 PM
Olyan ez mint a gyerekvállalás. Õslakos európainak megmondják hogy mekkora mocsok amiért gyereket vállal és hogy egy gyereke se kellene hogy legyen, mert az rossz a bolygónak és a környezetnek. De a helyzet az hogy az európaiak átlagban most is 2 gyerek alatt annak, tehát fogynak. Miért nem azoknak mondják ezt akik 4-6-8 gyereket vállalnak? :confused:

A szemét dologgal is ez a helyzet. Minden szemétért Európa és az USA a felelõs, senki más. Holott valóság igencsak más.

P. Dude
04-19-2021, 06:28 PM
Ja tényleg, a gyerekvállalással is ez van!

TMIB
11-01-2021, 10:07 PM
Szegény erdõ...

https://www.youtube.com/watch?v=cedbOkUGbLY