PDA

View Full Version : Sertéstartás

Alpha
09-16-2018, 06:30 AM
Régóta szerettem volna sertést tartani, de idehaza nincs ól, amiben tarthatnám. Apósomnak van több üres ólja, így vittem hozzá 6 disznót nevelésre. 1 mangalica-vaddisznó keveréket és öt húsdisznót. A húsdisznókból egy sérves lett és le kellett vágnunk, de négy az szépen fejlõdik.
Nem lenne nagy buli a sertéstartás, de szinte korlátlan mennyiségben jutok hozzá ingyen tej és lekváripari selejtekhez. Természetesen kapnak száraz kenyeret, darát, szemest és zöldet is. Így mondhatni fele annyiból állítunk elõ egy kiló húst, mint a Tesco-ban kapható. Egy kis munkával lehet kihozom nullára a szárazkenyér költségét is. Most õsszel meg akarom venni elõre egy évre a gabonát, mert most lesz a legolcsóbb. Jövõre hátha lesz baromfi is.

Rozsomák
09-16-2018, 06:42 AM
Ha ugyan annyira hozod ki mint a tesco, akkor is jobban jársz, mert nem vizezett. Nem sül fõ össze annyira. Nem beszélve az ízérõl. Valamék nap ettem házi gyesznó husos káposztát, hááát a különbség óriási.

st.jimmy
09-17-2018, 09:20 AM
Szép munka!

Tervezel eladni valamennyi húst?

Alpha
09-17-2018, 04:01 PM
Szép munka!

Tervezel eladni valamennyi húst?

Kénytelen leszek. A hús disznóból egyet apósnak adok a munka miatt, egyet megvesz a bátyám így marad 2 húsdisznó és egy mangalica-vaddisznó keverék. Plusz félig van a fagyasztó és januárban az asszony is kap egy disznót. (Így fizeti ki évek óta az egyik cég, akinek dolgozik.)
Gondolataim szerint a két hús disznó és a mangalica keverék nagy része piacra megy. Jövõre nem veszek ennyit és más arányba dolgozzuk fel. Az étkezési szokásainkból kiindulva kevesebb szalonna és több zsír kell. Kevesebb fõzni való, inkább sütve esszük.
Majd kitapasztalom. Nincs olyan, akinek a tapasztalataira tudnék támaszkodni.

apii
09-17-2018, 04:54 PM
Ha hozzájutsz etetõanyaghoz úgy o.k.De ha nincs termény, akkor nem gazdaságos a tartásuk.Talán nullára, de inkább mínuszos a nevelése. Fõleg hogy a malacot is meg kell venni.Szerintem!

FarosCsirke
01-11-2020, 12:35 PM
Töreket kell venni!
Tavaly itt Zalában aratás után 2000 forintért adták mázsáját, ami szerintem az ajándék kategória!
Én a darát mindig forrázom, a kidagadt moslékba kerül minden egyéb cucc, amit a csonyóknak szánok. Nagyobb udvarokba érdemes megfontolni a csüngõhasút, rendkívül szapora és ízletes jószág, gombászni pedig tökéletes! Tervbe van véve nálam is egy pár, a szaporulatra már mindenféle pácleveket kigondoltam...😊