View Full Version : Operációs rendszerek (Windows, Linux, egyebek)
Win10... Még le se töltöttem, de már idegesít. Microsoft oldaláról nem lehet simán letölteni, hanem egy letöltõ program van, ami kavar. És most 8 GB szabad helyet követel a C: meghajtón. 1 GB van, a többi windows rendszerfájl. Máris el vagyok akadva, mert hogy töltöm le, ha nem ad választási lehetõséget a meghajtók között, kizárólag a C-re akarja tölteni, ott meg nincs hely. Könyörgöm az elsõ számú ok amiért új gépet vettem, mert a mostanin a rendszer minden helyet elfoglal és sosincs elég hely a C meghajtón.
Update 1:
Nagy nehezen összejött a szabad terület csinálás. Mondjuk a gépet nem indítanám újra, mert lehet behullna tõle a sok átmásolt fájl miatt. Most 50k -val töltögethetem a 4 GB-os bootolható fájlokat. A Youtubeozás felejtõs, úgyhogy lehet valami DVD-ket fogok nézni, mert ki tudja hány órán át fogja tölteni a fájlokat. Hacsak a szolgáltatóm nem adott gyorsabb hozzáférést a Microsoft oldalához. Ami talán elõfordulhat, mert a számláló máris 5%-ot mutat.
Most azon gondolkodom hogy honnan vegyek majd licensz kódot.
Update 2:
Úgy tûnik hogy tényleg adott egy jókora sávszélességet a szolgáltatóm a Microsoft felé. 7 óra helyett 2 alatt lejött.
A C: meghajtóról mindent eltüntetett, újra 8+ GB szabad hely van, úgyhogy visszamásolhatom majd a dolgokat.
Update 3:
Sikerült.
A másik gépet is összeraktam, most megy rá a Win 10. (Nem volt egyszerû az összeszerelés, de errõl majd a másik topicban.)
Update 4.
Felment, egyelõre megy. Majd 1-2 hét múlva írok róla egy részletesebb értékelést.
st.jimmy
11-28-2018, 08:46 AM
Én szeretem a win10-et, erõs vason jó
Tervezek linux verziókkal kísérletezni gyengébb vasakon
Dream_walker
11-28-2018, 11:00 AM
A win10 és a win7 között annyi különbséget vettem észre, hogy a 7 kevesebb helyet foglal, és kevésbé eszi a gépet. Nyilván ha hozzáértõ lennék, akkor mást is látnék, de elsõre ennyi jött le.
Úgyhogy maradt a win7, szigorúan a starter verzió, nem kell nekem mindenféle csillivilli.
Linuxból egy ubuntut használtam, az gyakorlatilag egy windows klón volt, csak gyorsabb és egyszerûbb. De aztán nem is tudom, hogy miért cseréltem le, meg voltam elégedve vele.
Vagy 3 hónapja használom, itt egy rövid összefoglaló:
Windows 10
POZITÍVUMOK:
Ami tetszik benne hogy feldobtam, regisztrálni sem kellett. Van egy vízjel oldalt, meg nem lehet a háttéren meg néhány nem túl fontos dolgon változtatni, de amúgy mûködik és nem kell se kód, se vásárlás, se semmit. A vízjel elfér, engem nem zavar...
Mikor megoldódott a tárhely probléma, onnantól kezdve gond nélkül felment az OpRendszer.
Feltöltöttem, a Win lehúzza magától (és magának) az összes drivert. Azt hiszem egyedül a videókártyának töltöttem le, de azon túl mindennek installált valamit a Windows, saját magától. (Nyomtató, kamerák, webkamera, mindhez leszedte ami kellett.) Szuper.
A régi programok mûködnek. Ami a munkámhoz kell, az mind megy, meg tudtam oldani mindent, aminek baja volt, végül valahogy azt is csak felraktam. Képszerkesztõ, szövegszerkesztõ, videószerkesztõ, minden okés. Olyan program is amit több mint 15 éve használok.
Vannak programok amik jobban mûkodnek alatta mint Win7 alatt. (Pl. van egy chatprogram, ami nem kapcsolódik nethez, csak az asszony gépéhez a másik szobában. A program nem volt hajlandó fájlokat küldeni. Win10 -nél viszont nincs ilyen gond vele.)
A kameráimat nem csak szoftveresen mutatja, hanem USB tárhelyként is! És pont ez az amit a két új kamerából hiányoltam, mert a legelsõt úgy mutatta a Windows. Szóval ez óriási elõny, nagyon tetszik!
A kinézete, témája használható, megszokható.
Az új gépen az indítás tényleg csak pár másodperc.
A biztonság nem tûnik rosszabbnak mint Win7-en. A 10-es megkérdez mindenfélét az elején, hogy "Akarod hogy a Felhõbe menjen minden? Akarod ezt? Akarod azt? Tölteni ide oda dolgokat a Netre? Szinkronizálás?" De mindre nemet kell mondani és kész.
A vírusirtók, Malware és hasonló kivédõ programok szépen dolgoznak a Windows biztonsági beállításai mellett.
NEGATÍVUMOK:
Hülyét kapok hogy mindenrõl értesít. Most is 24 értesítés van itt oldalt az egyik ikonnál.
Sok esetben nem enged dolgokat. Ha az enyém a gép, akkor ne az oprendszer mondja már meg hogy mit törölhetek, honnan és mikor. Ez leginkább elején volt gond, mert ugye telepítettem volna de nem engedte, bár azért még most is elõfordul.
Van hogy gondol egyet és magától frissít ezt-azt. Ami nem számítana normális netnél, de lassú net van ami korlátos, tehát nagy fájlot frissítése sitty-sutty elhasználhatja a netünket, vagy épp lelassíthatja használhatatlan sebességûre. (Igaz nem zargat újraindítással. Többnyire csak kikapcsolásnál 1 percet vár és beállítgat dolgokat, majd kikapcsol.)
A kinézete bár megszokható, de nem tetszik. Igazából már a Win7-et is, sõt a Win XP-t is Win98 kinézeten használtam. Nekem az jött be a leginkább. Itt nem lehet változtatni, és nem csak azért mert nem regisztráltam be a példányt.
(Az asszony Linuxozott, de rakás program nem akart nála mûködni, úgyhogy Win10-et felrakta, jóval korábban mint én. Õ is meg van vele elégedve.)
Ha eszembe jut még valami, akkor majd kiegészítem vele a listát. :)
st.jimmy
02-28-2019, 07:59 AM
Reális amit írsz, ha kérdezed megmondja elõre bárki, hogy nem olyan nethez találták ki, mint amilyennel szenvedsz... De szerintem tudtad ezt magadtól is, csak fejlett világunkban fogynak az opciók annak aki nem tartja (vagy nem tudhója tartani) a lépést néhány meghatározó dologban, ilyen az internet sebessége is
Röviden: ez a része szívás